Četvrtak, 29.05.2008.

15:46

Mesić i Sanader o izjavi Jeremića

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader ponovo su osudili izjave šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića o krivici Hrvatske za etničko čišćenje Srba.

Izvor: Tanjug

Mesiæ i Sanader o izjavi Jeremiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

smile

pre 15 godina

Nije ono bilo etničko čišćenje. Ono je bio traktorski reli Knin - Beograd.
Da se nelažemo - ljudi su bežali od klanja.
Normalizacija odnosa počinje prihvatanjem istine. Krenite da prihvatate vaš deo tereta.

Miki

pre 15 godina

Koliko god da priznajem svu krivicu koju su Srbi počinili u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, mislim da je jako dobro što je Jeremić ovo izjavio i to u Zagrebu.

Hrvati su se tokom devedesetih prodali svetskoj javnosti kao "good guys" i žrtve, a Srbi su ispali "bad guys" i agresori, crno beli scenario!

Izvinite molim vas, ali ako 250.000 prognanih Srba za vreme "Oluje" ne smatrate etničkim čišćenjem, već odbranom sopstvene teritorije, time može onda isto da se opravda to što je Milošević uradio 99 na Kosovu.
Znači da on nije bio sprečen to da uradi, danas bi 2 miliona Albanaca živelo u Albaniji i ostalim državama regiona, a Srbi bi odbranili "svoju teritoriju"!

Svako treba da ima pravo da zivi tamo gde je rodjen i to pravo ne sme niko da mu oduzme, bez obzira na nacionalnu pripadnost!!! Ko zeli nekome to da oduzme, jeste fasista!!!

danijel svec

pre 15 godina

Ne smije u Hrvatskoj nitko od političara insinuirat da je bilo etničkog čišćenja jer je tad politički mrtav. Uvijek se povijest ponavlja, nikad se ništa ne mijenja, sad ćemo šaptati slijedećih 40 godina da su Srbi planski očišćeni ko što su nam i djedovi pominjali Bleiburg pazeći da ih niko ne čuje

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Secam se dobro da Mesic nije zagovarao raspad bivse jugoslovenske federacije nego je svim svojim bicem, s velikim ponosom i elanom, radio za nezavisnost svoje domovine Hrvatske. Njemu je nasilna federacija bila odvratna. Zato je bio uz sve druge jedinice ove federacije koje su takodje zeljele nezavisnost. Duboko sam ubedjen da je on i dan danas ponosan na svu svoju proslost.

Globalist

pre 15 godina

Moram da kazem da mi nije svejedno kad se govori o ucescu bilo kakve politicke falange na ovim prostorima, jer politika i dobar deo medija (cast izuzecima) su uprljali ruke na ovim terenima za sva vremena.

Isto tako moram priznati da razumem da je nacin na koji je Milosevic branio Jugoslaviju (ovde naglasavam da Jugoslaviju jos uvek volim i uvek cu je voleti), bio takav da je sa jedne strane predstavljao strah za ostale narode (Miloseviceva upotreba JNA u te svrhe, na primer), a sa druge strane predstavljao je direktan obracun sa svima koji ne misle isto - medju Srbima.

SANU je ponudila filozofske osnove, Seselj i bratija su ponudili nozeve za resavanje problema.

Primer - kad je Seselj nastupio u Minimaxovom showu i kad je izgovorio to sto je izgovorio, u svakoj zemlji koja ima ikakve pravle temelje, on bi morao imati problema, medjutim prisutni u studiju su se smejali na njegove reci o tome kako treba da se rese problemi sa ostalim narodima. Verujem - smejali su se i mnogi pred malim ekranima. Seselj je stalno isao dalje. A sve su to gledali i u drugim republikama - pa ne znam sta je to trebalo da se ocekuje - da im Seselj obecava noz, a da oni nastave sa cutanjem (danas se setim tadasnjeg izraza 'hrvatska sutnja' dok je Suvar bio tamo na celu SK).

Milosevic je oterao, na primer Ivana Djurica, koji je jasnim i nedvosmislenim izjavama govorio o tome gde vodi sve to sto Milosevic radi.

Ivan Stambolic je bio zatecen i zaprepasten (u najkracem nesto kao - 'kakvu sam azdaju napravio', jer on je politicki stvorio Milosevica). Na kraju je bio i ubijen.

Ovakvih i slicnih primera ima stotine i hiljade.

Pokusavam da shvatim Vuka Jeremica kad govori o ovim stvarima, on to iz dnevnopolitickih razloga, kao - evo nesto i mi radimo.

Ali, prvo, valjda, treba sagledati moguce posledice - a on - cak i ako je razmisljao o tome, nije izvagao mogucu tezinu odgovora na njegovu izjavu.

A svaka rec ima svoju meru.

Igor

pre 15 godina

Dragi susedi iz Hrvatske:

Da li vi znate kako su se osecali Srbi u Hrvatskoj krajem 80ih i pocetkom 90ih?

Da li znate za miniranje srpskih vikendica po Dalmaciji, pa potom i kuca Srba? Secam se da je i na Ckaljinu vikendicu bacena bomba, a on jos trazio opravdanja kaze "ma to su samo budale, moje komsije mi nikad to ne bi uradile...".

Da li znate za kidnapovanja i ubijanja Srba u Osijeku dok je Jugoslavija jos bila jedna drzava?

Da li znate sta je znacilo 89, 90 i 91 velicati ustastvo i pozdravljati sa podignutom rukom i "pro patrie" u vasem Saboru 1990te?

A oruzje ste kupovali za ribolov? I kasarne JNA u kojoj su bila deca iz cele ex YU ste granatirali i pre priznanja Hrvatske, cisto rekreativno?

Mozda neko ko se ne seca pocetka 90ih moze da vam da sve za pravo, ali ja nikada necu.

Oni koji su preplivali nocu Savu ili Dunav bezeci od vasih "patriota" znaju kako je bilo biti Srbin u Hrvatskoj...

nevin

pre 15 godina

Da ponovimo: rat je započeo Memorandumom SANU 24. I 25. 9. 1986. godine (dakle prije i Tuđmana i Izetbegovića) te se politikom 18. stoljeća na kraju 20. stoljeća Srbija pokušala proširiti nauštrb svojih susjeda. Kako je uspjela, znaju Srbi na Kosovu, BiH i Hrvatskoj (možda su ipak sve trebali rješavati unutar izabranih skupština svojih domicilnih država).Odlazak Srba je samo posljedica tragične srpske politike. A što se zločina tiče: srž rata je nasilje. Bitno je znati uzrok i posljedice. Ova Jeremićeva izjava je samo pokušaj da se otmu glasači na predstojećim izborima (koji se održavaju uskoro) DSS i Radikalne stranke (a u Srbiji je, hvala Bogu, izbora svako malo). Ovakav diletantski izlet u visoku politiku u trenutku kad je Hrvatska vanjskopolitički u puuuno jačem položaju, zaslužuje, u najmanju ruku ostavku ministra Jeremića. Da ne govorimo kako je opet stavio Srbe u Hrvastkoj u nezgodan položaj.

Realno...

pre 15 godina

Ministar Jeremic u izjavi zastupa interese (sto mu je i posao) proteranog srpskog naroda tokom Oluje koji se i dalje vecinom nalazi u Srbiji. Mesic i Sanader zastupaju interese i reputaciju drzave Hrvatske. Ne vidim razlog za bilo kakve duboke emocije i reakcije sa bilo koje strane...

krajisnik

pre 15 godina

napokon jedan ministar inostranih poslova koji spomenu i nas iz Hrvatske.A sto se mene tice, katarzu ne moram da prozivljam. Gradjanin sam Hrvatske,i znam svoje 400 godina stare korene u Slavoniji.
Svaka cast ministre.

splico

pre 15 godina

Kao prvo, Mesic je najveci branitelj srpskih prava u Hrvatskoj i zbog toga ga nacionalisti ne vole. Kao drugo, Mesic nije razbio Jugoslaviju nego Milosevic i srpsko predstavnistvo koje je otkazalo suradnju (jer su rat za granicu Karlobag-Ogulin-Virovitica vec unaprijed isplanirali). Kao trece, Srbi uvijek naglasavaju 1995. godinu kao da je tad sve pocelo i pate od kolektive amnezije za ono sto se dogadjalo u periodu 1991-1995. Od te amnezije, najvise ce stete imati oni sami jer ako ne budu stvorili prijatelja u regiji i ako se budu kacili sa svima nece im bit lako. I kao cetvrto, nije li im bar malo sumnjivo kako to da su Srbi ratovali sa svima (Slovencima, Hrvatima, Muslimanima i Albancima). Pa nisu valjda svi ovi narodi odlucili napasti Srbiju? Svako dobro

Vedran

pre 15 godina

Mesic i Sanader su totalno u pravu.Sve drzave oko sebe Srbija je napala od Slovenije,Hrvatske,BiH i Kosova.Sada Jeremic prica gluposti.Hrvatska je izrucila Gotovinu da dokaze da se borila za oslobodjenje svoje zemlje koja je bila okupirana od bandi.Zasto Srbija ne izruci Mladica i Karadzica pa neka dokazuju da nisu zlocinci. Jeremic glumi nekog sveznjakovica a ne vidi dalje od nosa. Kako ga nije sramota ovakvih prica.Sijetite se samo Vukovara Sarajeva, Dubrovnika, hladnjaca sa Kosova, Srebrenice. Jeremicu okreni se malo oko sebe i pogledaj sta ste radili...

Nenad

pre 15 godina

Naravno da su Mesic i Sanader u pravu. Ona izjava Jeremica je da crknes od smijeha. Kao fol u Krajini bili neko etnicko ciscenje? Da ja pitam gospodina Jeremica: ''Gdi je to Krajina'' Sigurno u Srbiji? Prije 95, su Srbi palili, ubijali, cistili, klali, silovali i sve sto je bog zabranio radili. Ne samo u Krajini nego u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Jedino sto je Hrvatska uradila je: OBRANILA SVOJU ZEMLJU! Krajina je bila zauzeta od Srba. Kakva je to onda zalosna izjava Jeremica? Tko je uopce stavio ovog kretena na visoku poziciju u Srbiji?

Smirite se

pre 15 godina

Nemojte da mešamo babe i žabe.
Niko Hrvatsku nije prozivao nizašta. Od kako vam je u poseti bio američki presednik vi ste počeli da glumite neku supersilu na Balkanu. Posećujete Albaniju i tamo izjavljujete da će te priznati nezavisnost Kosova iako vam je iz Amerike savetovano da budete obazrivi i da pričekate sa takvim potezima.
Srbija pokušava da izgradi dobre odnose sa Hrvatskom a vi tu pokazujete neke mišiće.
I posle se čudite izjavi Ministra inostranih poslova Srbije.
Pa nisu se Srbi u Hrvatskoj naselili tu 1991. godine.
Prvo ste u Jasenovcu pobili 500 000 Srba pa se čudite odakle sukob sa Srbima iz Krajne 91. kada ste vi samo bili rešili da se otcepite od SFRJ i pri tome ste se intezivno naoružavali.
Kao i tada tako i sada opet prvi počinjete. Bilo bi vam bolje da težite stabilizaciji regiona zašta vam je Amerika ukazala poverenje. Ali vi ste jedan veoma isfrustriran narod čim ste odabrali ovakav put.
I ne zaboravite da vi već imate jako loše odnose sa komšijama Italijanima i Slovencima oko ribolovne oblasti i Piranskog zaliva. Izgleda da vam to nije dosta pa hoćete sebi da navučete još neki problem.

Dejan

pre 15 godina

Ova prepucavanja su idealan nacin kako da i HR i SR drze narode od problema tipa - poskupljenje goriva, inflacija, smanjenje standarda, neizrucivanje ratnih zlocinaca..., a narod kao narod po onome - ovce sluze da ih se sisa, pa padaju na ovakve price, a zaboravljaju na prave probleme.

Pipi

pre 15 godina

Ekscesi? Gospodine Mesicu, kako vas samo nije sramota? Da Vas samo potsetim da ste i Vi sami direktno ucestvovali u razbijanju SFRJ i ako ste se kao clan predsednistva zakleli da cete cuvati Jugoslaviju. Ne znam samo kako i vasi sunarodnicu mogu uopste bilo sta vise da Vam veruju?

Realni

pre 15 godina

Istrosena prica o dezurnom krivcu i potrebi Srbije da se suoci sa svojom prosloscu. Meni se ipak cini da je Srbija u suocavanju, gonjenju i sudjenju okrivljenim za ratne zlocine otisla najdalje u regionu. O balkanskoj sposobnosti guranja glave u pijesak - vec svi znamo. O sposobnosti rjesavanja vlastitih problema - takodjer.

Vedran

pre 15 godina

Mesic i Sanader su totalno u pravu.Sve drzave oko sebe Srbija je napala od Slovenije,Hrvatske,BiH i Kosova.Sada Jeremic prica gluposti.Hrvatska je izrucila Gotovinu da dokaze da se borila za oslobodjenje svoje zemlje koja je bila okupirana od bandi.Zasto Srbija ne izruci Mladica i Karadzica pa neka dokazuju da nisu zlocinci. Jeremic glumi nekog sveznjakovica a ne vidi dalje od nosa. Kako ga nije sramota ovakvih prica.Sijetite se samo Vukovara Sarajeva, Dubrovnika, hladnjaca sa Kosova, Srebrenice. Jeremicu okreni se malo oko sebe i pogledaj sta ste radili...

Smirite se

pre 15 godina

Nemojte da mešamo babe i žabe.
Niko Hrvatsku nije prozivao nizašta. Od kako vam je u poseti bio američki presednik vi ste počeli da glumite neku supersilu na Balkanu. Posećujete Albaniju i tamo izjavljujete da će te priznati nezavisnost Kosova iako vam je iz Amerike savetovano da budete obazrivi i da pričekate sa takvim potezima.
Srbija pokušava da izgradi dobre odnose sa Hrvatskom a vi tu pokazujete neke mišiće.
I posle se čudite izjavi Ministra inostranih poslova Srbije.
Pa nisu se Srbi u Hrvatskoj naselili tu 1991. godine.
Prvo ste u Jasenovcu pobili 500 000 Srba pa se čudite odakle sukob sa Srbima iz Krajne 91. kada ste vi samo bili rešili da se otcepite od SFRJ i pri tome ste se intezivno naoružavali.
Kao i tada tako i sada opet prvi počinjete. Bilo bi vam bolje da težite stabilizaciji regiona zašta vam je Amerika ukazala poverenje. Ali vi ste jedan veoma isfrustriran narod čim ste odabrali ovakav put.
I ne zaboravite da vi već imate jako loše odnose sa komšijama Italijanima i Slovencima oko ribolovne oblasti i Piranskog zaliva. Izgleda da vam to nije dosta pa hoćete sebi da navučete još neki problem.

Nenad

pre 15 godina

Naravno da su Mesic i Sanader u pravu. Ona izjava Jeremica je da crknes od smijeha. Kao fol u Krajini bili neko etnicko ciscenje? Da ja pitam gospodina Jeremica: ''Gdi je to Krajina'' Sigurno u Srbiji? Prije 95, su Srbi palili, ubijali, cistili, klali, silovali i sve sto je bog zabranio radili. Ne samo u Krajini nego u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Jedino sto je Hrvatska uradila je: OBRANILA SVOJU ZEMLJU! Krajina je bila zauzeta od Srba. Kakva je to onda zalosna izjava Jeremica? Tko je uopce stavio ovog kretena na visoku poziciju u Srbiji?

Igor

pre 15 godina

Dragi susedi iz Hrvatske:

Da li vi znate kako su se osecali Srbi u Hrvatskoj krajem 80ih i pocetkom 90ih?

Da li znate za miniranje srpskih vikendica po Dalmaciji, pa potom i kuca Srba? Secam se da je i na Ckaljinu vikendicu bacena bomba, a on jos trazio opravdanja kaze "ma to su samo budale, moje komsije mi nikad to ne bi uradile...".

Da li znate za kidnapovanja i ubijanja Srba u Osijeku dok je Jugoslavija jos bila jedna drzava?

Da li znate sta je znacilo 89, 90 i 91 velicati ustastvo i pozdravljati sa podignutom rukom i "pro patrie" u vasem Saboru 1990te?

A oruzje ste kupovali za ribolov? I kasarne JNA u kojoj su bila deca iz cele ex YU ste granatirali i pre priznanja Hrvatske, cisto rekreativno?

Mozda neko ko se ne seca pocetka 90ih moze da vam da sve za pravo, ali ja nikada necu.

Oni koji su preplivali nocu Savu ili Dunav bezeci od vasih "patriota" znaju kako je bilo biti Srbin u Hrvatskoj...

Pipi

pre 15 godina

Ekscesi? Gospodine Mesicu, kako vas samo nije sramota? Da Vas samo potsetim da ste i Vi sami direktno ucestvovali u razbijanju SFRJ i ako ste se kao clan predsednistva zakleli da cete cuvati Jugoslaviju. Ne znam samo kako i vasi sunarodnicu mogu uopste bilo sta vise da Vam veruju?

splico

pre 15 godina

Kao prvo, Mesic je najveci branitelj srpskih prava u Hrvatskoj i zbog toga ga nacionalisti ne vole. Kao drugo, Mesic nije razbio Jugoslaviju nego Milosevic i srpsko predstavnistvo koje je otkazalo suradnju (jer su rat za granicu Karlobag-Ogulin-Virovitica vec unaprijed isplanirali). Kao trece, Srbi uvijek naglasavaju 1995. godinu kao da je tad sve pocelo i pate od kolektive amnezije za ono sto se dogadjalo u periodu 1991-1995. Od te amnezije, najvise ce stete imati oni sami jer ako ne budu stvorili prijatelja u regiji i ako se budu kacili sa svima nece im bit lako. I kao cetvrto, nije li im bar malo sumnjivo kako to da su Srbi ratovali sa svima (Slovencima, Hrvatima, Muslimanima i Albancima). Pa nisu valjda svi ovi narodi odlucili napasti Srbiju? Svako dobro

nevin

pre 15 godina

Da ponovimo: rat je započeo Memorandumom SANU 24. I 25. 9. 1986. godine (dakle prije i Tuđmana i Izetbegovića) te se politikom 18. stoljeća na kraju 20. stoljeća Srbija pokušala proširiti nauštrb svojih susjeda. Kako je uspjela, znaju Srbi na Kosovu, BiH i Hrvatskoj (možda su ipak sve trebali rješavati unutar izabranih skupština svojih domicilnih država).Odlazak Srba je samo posljedica tragične srpske politike. A što se zločina tiče: srž rata je nasilje. Bitno je znati uzrok i posljedice. Ova Jeremićeva izjava je samo pokušaj da se otmu glasači na predstojećim izborima (koji se održavaju uskoro) DSS i Radikalne stranke (a u Srbiji je, hvala Bogu, izbora svako malo). Ovakav diletantski izlet u visoku politiku u trenutku kad je Hrvatska vanjskopolitički u puuuno jačem položaju, zaslužuje, u najmanju ruku ostavku ministra Jeremića. Da ne govorimo kako je opet stavio Srbe u Hrvastkoj u nezgodan položaj.

Realni

pre 15 godina

Istrosena prica o dezurnom krivcu i potrebi Srbije da se suoci sa svojom prosloscu. Meni se ipak cini da je Srbija u suocavanju, gonjenju i sudjenju okrivljenim za ratne zlocine otisla najdalje u regionu. O balkanskoj sposobnosti guranja glave u pijesak - vec svi znamo. O sposobnosti rjesavanja vlastitih problema - takodjer.

Globalist

pre 15 godina

Moram da kazem da mi nije svejedno kad se govori o ucescu bilo kakve politicke falange na ovim prostorima, jer politika i dobar deo medija (cast izuzecima) su uprljali ruke na ovim terenima za sva vremena.

Isto tako moram priznati da razumem da je nacin na koji je Milosevic branio Jugoslaviju (ovde naglasavam da Jugoslaviju jos uvek volim i uvek cu je voleti), bio takav da je sa jedne strane predstavljao strah za ostale narode (Miloseviceva upotreba JNA u te svrhe, na primer), a sa druge strane predstavljao je direktan obracun sa svima koji ne misle isto - medju Srbima.

SANU je ponudila filozofske osnove, Seselj i bratija su ponudili nozeve za resavanje problema.

Primer - kad je Seselj nastupio u Minimaxovom showu i kad je izgovorio to sto je izgovorio, u svakoj zemlji koja ima ikakve pravle temelje, on bi morao imati problema, medjutim prisutni u studiju su se smejali na njegove reci o tome kako treba da se rese problemi sa ostalim narodima. Verujem - smejali su se i mnogi pred malim ekranima. Seselj je stalno isao dalje. A sve su to gledali i u drugim republikama - pa ne znam sta je to trebalo da se ocekuje - da im Seselj obecava noz, a da oni nastave sa cutanjem (danas se setim tadasnjeg izraza 'hrvatska sutnja' dok je Suvar bio tamo na celu SK).

Milosevic je oterao, na primer Ivana Djurica, koji je jasnim i nedvosmislenim izjavama govorio o tome gde vodi sve to sto Milosevic radi.

Ivan Stambolic je bio zatecen i zaprepasten (u najkracem nesto kao - 'kakvu sam azdaju napravio', jer on je politicki stvorio Milosevica). Na kraju je bio i ubijen.

Ovakvih i slicnih primera ima stotine i hiljade.

Pokusavam da shvatim Vuka Jeremica kad govori o ovim stvarima, on to iz dnevnopolitickih razloga, kao - evo nesto i mi radimo.

Ali, prvo, valjda, treba sagledati moguce posledice - a on - cak i ako je razmisljao o tome, nije izvagao mogucu tezinu odgovora na njegovu izjavu.

A svaka rec ima svoju meru.

krajisnik

pre 15 godina

napokon jedan ministar inostranih poslova koji spomenu i nas iz Hrvatske.A sto se mene tice, katarzu ne moram da prozivljam. Gradjanin sam Hrvatske,i znam svoje 400 godina stare korene u Slavoniji.
Svaka cast ministre.

Dejan

pre 15 godina

Ova prepucavanja su idealan nacin kako da i HR i SR drze narode od problema tipa - poskupljenje goriva, inflacija, smanjenje standarda, neizrucivanje ratnih zlocinaca..., a narod kao narod po onome - ovce sluze da ih se sisa, pa padaju na ovakve price, a zaboravljaju na prave probleme.

Realno...

pre 15 godina

Ministar Jeremic u izjavi zastupa interese (sto mu je i posao) proteranog srpskog naroda tokom Oluje koji se i dalje vecinom nalazi u Srbiji. Mesic i Sanader zastupaju interese i reputaciju drzave Hrvatske. Ne vidim razlog za bilo kakve duboke emocije i reakcije sa bilo koje strane...

Miki

pre 15 godina

Koliko god da priznajem svu krivicu koju su Srbi počinili u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, mislim da je jako dobro što je Jeremić ovo izjavio i to u Zagrebu.

Hrvati su se tokom devedesetih prodali svetskoj javnosti kao "good guys" i žrtve, a Srbi su ispali "bad guys" i agresori, crno beli scenario!

Izvinite molim vas, ali ako 250.000 prognanih Srba za vreme "Oluje" ne smatrate etničkim čišćenjem, već odbranom sopstvene teritorije, time može onda isto da se opravda to što je Milošević uradio 99 na Kosovu.
Znači da on nije bio sprečen to da uradi, danas bi 2 miliona Albanaca živelo u Albaniji i ostalim državama regiona, a Srbi bi odbranili "svoju teritoriju"!

Svako treba da ima pravo da zivi tamo gde je rodjen i to pravo ne sme niko da mu oduzme, bez obzira na nacionalnu pripadnost!!! Ko zeli nekome to da oduzme, jeste fasista!!!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Secam se dobro da Mesic nije zagovarao raspad bivse jugoslovenske federacije nego je svim svojim bicem, s velikim ponosom i elanom, radio za nezavisnost svoje domovine Hrvatske. Njemu je nasilna federacija bila odvratna. Zato je bio uz sve druge jedinice ove federacije koje su takodje zeljele nezavisnost. Duboko sam ubedjen da je on i dan danas ponosan na svu svoju proslost.

smile

pre 15 godina

Nije ono bilo etničko čišćenje. Ono je bio traktorski reli Knin - Beograd.
Da se nelažemo - ljudi su bežali od klanja.
Normalizacija odnosa počinje prihvatanjem istine. Krenite da prihvatate vaš deo tereta.

danijel svec

pre 15 godina

Ne smije u Hrvatskoj nitko od političara insinuirat da je bilo etničkog čišćenja jer je tad politički mrtav. Uvijek se povijest ponavlja, nikad se ništa ne mijenja, sad ćemo šaptati slijedećih 40 godina da su Srbi planski očišćeni ko što su nam i djedovi pominjali Bleiburg pazeći da ih niko ne čuje

Nenad

pre 15 godina

Naravno da su Mesic i Sanader u pravu. Ona izjava Jeremica je da crknes od smijeha. Kao fol u Krajini bili neko etnicko ciscenje? Da ja pitam gospodina Jeremica: ''Gdi je to Krajina'' Sigurno u Srbiji? Prije 95, su Srbi palili, ubijali, cistili, klali, silovali i sve sto je bog zabranio radili. Ne samo u Krajini nego u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Jedino sto je Hrvatska uradila je: OBRANILA SVOJU ZEMLJU! Krajina je bila zauzeta od Srba. Kakva je to onda zalosna izjava Jeremica? Tko je uopce stavio ovog kretena na visoku poziciju u Srbiji?

Vedran

pre 15 godina

Mesic i Sanader su totalno u pravu.Sve drzave oko sebe Srbija je napala od Slovenije,Hrvatske,BiH i Kosova.Sada Jeremic prica gluposti.Hrvatska je izrucila Gotovinu da dokaze da se borila za oslobodjenje svoje zemlje koja je bila okupirana od bandi.Zasto Srbija ne izruci Mladica i Karadzica pa neka dokazuju da nisu zlocinci. Jeremic glumi nekog sveznjakovica a ne vidi dalje od nosa. Kako ga nije sramota ovakvih prica.Sijetite se samo Vukovara Sarajeva, Dubrovnika, hladnjaca sa Kosova, Srebrenice. Jeremicu okreni se malo oko sebe i pogledaj sta ste radili...

splico

pre 15 godina

Kao prvo, Mesic je najveci branitelj srpskih prava u Hrvatskoj i zbog toga ga nacionalisti ne vole. Kao drugo, Mesic nije razbio Jugoslaviju nego Milosevic i srpsko predstavnistvo koje je otkazalo suradnju (jer su rat za granicu Karlobag-Ogulin-Virovitica vec unaprijed isplanirali). Kao trece, Srbi uvijek naglasavaju 1995. godinu kao da je tad sve pocelo i pate od kolektive amnezije za ono sto se dogadjalo u periodu 1991-1995. Od te amnezije, najvise ce stete imati oni sami jer ako ne budu stvorili prijatelja u regiji i ako se budu kacili sa svima nece im bit lako. I kao cetvrto, nije li im bar malo sumnjivo kako to da su Srbi ratovali sa svima (Slovencima, Hrvatima, Muslimanima i Albancima). Pa nisu valjda svi ovi narodi odlucili napasti Srbiju? Svako dobro

nevin

pre 15 godina

Da ponovimo: rat je započeo Memorandumom SANU 24. I 25. 9. 1986. godine (dakle prije i Tuđmana i Izetbegovića) te se politikom 18. stoljeća na kraju 20. stoljeća Srbija pokušala proširiti nauštrb svojih susjeda. Kako je uspjela, znaju Srbi na Kosovu, BiH i Hrvatskoj (možda su ipak sve trebali rješavati unutar izabranih skupština svojih domicilnih država).Odlazak Srba je samo posljedica tragične srpske politike. A što se zločina tiče: srž rata je nasilje. Bitno je znati uzrok i posljedice. Ova Jeremićeva izjava je samo pokušaj da se otmu glasači na predstojećim izborima (koji se održavaju uskoro) DSS i Radikalne stranke (a u Srbiji je, hvala Bogu, izbora svako malo). Ovakav diletantski izlet u visoku politiku u trenutku kad je Hrvatska vanjskopolitički u puuuno jačem položaju, zaslužuje, u najmanju ruku ostavku ministra Jeremića. Da ne govorimo kako je opet stavio Srbe u Hrvastkoj u nezgodan položaj.

Realni

pre 15 godina

Istrosena prica o dezurnom krivcu i potrebi Srbije da se suoci sa svojom prosloscu. Meni se ipak cini da je Srbija u suocavanju, gonjenju i sudjenju okrivljenim za ratne zlocine otisla najdalje u regionu. O balkanskoj sposobnosti guranja glave u pijesak - vec svi znamo. O sposobnosti rjesavanja vlastitih problema - takodjer.

Smirite se

pre 15 godina

Nemojte da mešamo babe i žabe.
Niko Hrvatsku nije prozivao nizašta. Od kako vam je u poseti bio američki presednik vi ste počeli da glumite neku supersilu na Balkanu. Posećujete Albaniju i tamo izjavljujete da će te priznati nezavisnost Kosova iako vam je iz Amerike savetovano da budete obazrivi i da pričekate sa takvim potezima.
Srbija pokušava da izgradi dobre odnose sa Hrvatskom a vi tu pokazujete neke mišiće.
I posle se čudite izjavi Ministra inostranih poslova Srbije.
Pa nisu se Srbi u Hrvatskoj naselili tu 1991. godine.
Prvo ste u Jasenovcu pobili 500 000 Srba pa se čudite odakle sukob sa Srbima iz Krajne 91. kada ste vi samo bili rešili da se otcepite od SFRJ i pri tome ste se intezivno naoružavali.
Kao i tada tako i sada opet prvi počinjete. Bilo bi vam bolje da težite stabilizaciji regiona zašta vam je Amerika ukazala poverenje. Ali vi ste jedan veoma isfrustriran narod čim ste odabrali ovakav put.
I ne zaboravite da vi već imate jako loše odnose sa komšijama Italijanima i Slovencima oko ribolovne oblasti i Piranskog zaliva. Izgleda da vam to nije dosta pa hoćete sebi da navučete još neki problem.

Pipi

pre 15 godina

Ekscesi? Gospodine Mesicu, kako vas samo nije sramota? Da Vas samo potsetim da ste i Vi sami direktno ucestvovali u razbijanju SFRJ i ako ste se kao clan predsednistva zakleli da cete cuvati Jugoslaviju. Ne znam samo kako i vasi sunarodnicu mogu uopste bilo sta vise da Vam veruju?

Igor

pre 15 godina

Dragi susedi iz Hrvatske:

Da li vi znate kako su se osecali Srbi u Hrvatskoj krajem 80ih i pocetkom 90ih?

Da li znate za miniranje srpskih vikendica po Dalmaciji, pa potom i kuca Srba? Secam se da je i na Ckaljinu vikendicu bacena bomba, a on jos trazio opravdanja kaze "ma to su samo budale, moje komsije mi nikad to ne bi uradile...".

Da li znate za kidnapovanja i ubijanja Srba u Osijeku dok je Jugoslavija jos bila jedna drzava?

Da li znate sta je znacilo 89, 90 i 91 velicati ustastvo i pozdravljati sa podignutom rukom i "pro patrie" u vasem Saboru 1990te?

A oruzje ste kupovali za ribolov? I kasarne JNA u kojoj su bila deca iz cele ex YU ste granatirali i pre priznanja Hrvatske, cisto rekreativno?

Mozda neko ko se ne seca pocetka 90ih moze da vam da sve za pravo, ali ja nikada necu.

Oni koji su preplivali nocu Savu ili Dunav bezeci od vasih "patriota" znaju kako je bilo biti Srbin u Hrvatskoj...

Globalist

pre 15 godina

Moram da kazem da mi nije svejedno kad se govori o ucescu bilo kakve politicke falange na ovim prostorima, jer politika i dobar deo medija (cast izuzecima) su uprljali ruke na ovim terenima za sva vremena.

Isto tako moram priznati da razumem da je nacin na koji je Milosevic branio Jugoslaviju (ovde naglasavam da Jugoslaviju jos uvek volim i uvek cu je voleti), bio takav da je sa jedne strane predstavljao strah za ostale narode (Miloseviceva upotreba JNA u te svrhe, na primer), a sa druge strane predstavljao je direktan obracun sa svima koji ne misle isto - medju Srbima.

SANU je ponudila filozofske osnove, Seselj i bratija su ponudili nozeve za resavanje problema.

Primer - kad je Seselj nastupio u Minimaxovom showu i kad je izgovorio to sto je izgovorio, u svakoj zemlji koja ima ikakve pravle temelje, on bi morao imati problema, medjutim prisutni u studiju su se smejali na njegove reci o tome kako treba da se rese problemi sa ostalim narodima. Verujem - smejali su se i mnogi pred malim ekranima. Seselj je stalno isao dalje. A sve su to gledali i u drugim republikama - pa ne znam sta je to trebalo da se ocekuje - da im Seselj obecava noz, a da oni nastave sa cutanjem (danas se setim tadasnjeg izraza 'hrvatska sutnja' dok je Suvar bio tamo na celu SK).

Milosevic je oterao, na primer Ivana Djurica, koji je jasnim i nedvosmislenim izjavama govorio o tome gde vodi sve to sto Milosevic radi.

Ivan Stambolic je bio zatecen i zaprepasten (u najkracem nesto kao - 'kakvu sam azdaju napravio', jer on je politicki stvorio Milosevica). Na kraju je bio i ubijen.

Ovakvih i slicnih primera ima stotine i hiljade.

Pokusavam da shvatim Vuka Jeremica kad govori o ovim stvarima, on to iz dnevnopolitickih razloga, kao - evo nesto i mi radimo.

Ali, prvo, valjda, treba sagledati moguce posledice - a on - cak i ako je razmisljao o tome, nije izvagao mogucu tezinu odgovora na njegovu izjavu.

A svaka rec ima svoju meru.

krajisnik

pre 15 godina

napokon jedan ministar inostranih poslova koji spomenu i nas iz Hrvatske.A sto se mene tice, katarzu ne moram da prozivljam. Gradjanin sam Hrvatske,i znam svoje 400 godina stare korene u Slavoniji.
Svaka cast ministre.

Dejan

pre 15 godina

Ova prepucavanja su idealan nacin kako da i HR i SR drze narode od problema tipa - poskupljenje goriva, inflacija, smanjenje standarda, neizrucivanje ratnih zlocinaca..., a narod kao narod po onome - ovce sluze da ih se sisa, pa padaju na ovakve price, a zaboravljaju na prave probleme.

Realno...

pre 15 godina

Ministar Jeremic u izjavi zastupa interese (sto mu je i posao) proteranog srpskog naroda tokom Oluje koji se i dalje vecinom nalazi u Srbiji. Mesic i Sanader zastupaju interese i reputaciju drzave Hrvatske. Ne vidim razlog za bilo kakve duboke emocije i reakcije sa bilo koje strane...

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Secam se dobro da Mesic nije zagovarao raspad bivse jugoslovenske federacije nego je svim svojim bicem, s velikim ponosom i elanom, radio za nezavisnost svoje domovine Hrvatske. Njemu je nasilna federacija bila odvratna. Zato je bio uz sve druge jedinice ove federacije koje su takodje zeljele nezavisnost. Duboko sam ubedjen da je on i dan danas ponosan na svu svoju proslost.

danijel svec

pre 15 godina

Ne smije u Hrvatskoj nitko od političara insinuirat da je bilo etničkog čišćenja jer je tad politički mrtav. Uvijek se povijest ponavlja, nikad se ništa ne mijenja, sad ćemo šaptati slijedećih 40 godina da su Srbi planski očišćeni ko što su nam i djedovi pominjali Bleiburg pazeći da ih niko ne čuje

Miki

pre 15 godina

Koliko god da priznajem svu krivicu koju su Srbi počinili u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, mislim da je jako dobro što je Jeremić ovo izjavio i to u Zagrebu.

Hrvati su se tokom devedesetih prodali svetskoj javnosti kao "good guys" i žrtve, a Srbi su ispali "bad guys" i agresori, crno beli scenario!

Izvinite molim vas, ali ako 250.000 prognanih Srba za vreme "Oluje" ne smatrate etničkim čišćenjem, već odbranom sopstvene teritorije, time može onda isto da se opravda to što je Milošević uradio 99 na Kosovu.
Znači da on nije bio sprečen to da uradi, danas bi 2 miliona Albanaca živelo u Albaniji i ostalim državama regiona, a Srbi bi odbranili "svoju teritoriju"!

Svako treba da ima pravo da zivi tamo gde je rodjen i to pravo ne sme niko da mu oduzme, bez obzira na nacionalnu pripadnost!!! Ko zeli nekome to da oduzme, jeste fasista!!!

smile

pre 15 godina

Nije ono bilo etničko čišćenje. Ono je bio traktorski reli Knin - Beograd.
Da se nelažemo - ljudi su bežali od klanja.
Normalizacija odnosa počinje prihvatanjem istine. Krenite da prihvatate vaš deo tereta.