Subota, 24.05.2008.

10:47

"Češka nije mogla drugačije"

Češka vlada žali zbog toga što Srbija povlači ambasadora iz Praga, ali nije mogla drugačije nego da prizna Kosovo, kazao je šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Izvor: Beta

"Èeška nije mogla drugaèije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Češki prijatelj

pre 15 godina

...Češka nije mogla drugačije...Zbog čega nije mogla, gospodine Svarcenbergu? I zbog čega Slovačka, Spanija i Grčka mogla drugačije? Ispriču Vam zašto: zato što poseduju svoji šiju i glavu! Češka ima još svoju glavu, ale na žalost šija, koja sa tom glavom pokretuje je SADu! Uvek smo marionetami-nekad Rosji, sada SADu! I ovo je demokracija? Kako građanin Česke sram mi je za to, da imamo takvu vladu!

Goran

pre 15 godina

Ne treba Klaus da se stidi. Srbija iz proslosti, koju on pominje, koja je pomogla Ceskoj, odavno ne postoji. Ona Srbija koja je Masariku dala pasos ne bi uradila sve ono sto je Miloseviceva Srbija uradila, a sto je dovelo do gubljenja Kosova. Neverovatno je sta je sve Milosevicev aparat uspeo da uradi, a sto ni u najcrnjim snovima, nije moglo da podje za rukom njegovim prethodnicima.
Kad vec pominjem stid ... mene je stid sto su ljudi poput Milosevica, Seselja, Karadzica i Mladica Srbi.

Stvarno neshvatljivo

pre 15 godina

I posle svega što smo uradili za vas vi ste se odlučili da priznate tvorevinu koja je nastala kao nagrada za trgovinu drogom, oružjem, ljudima i ljudskim organima.
Kada je vama bilo teško Srbija nije rekla da nažalost ne može drugačije, već je pokazivala da se pravi prijatelji prepoznaju onda kada je najteže.
Nažalos pokazuje se i sada nepisano pravilo života.
Što si bolji prema nekome to je on sve više sklon da te iskorišćava i zloupotrebljava prijateljstvo.

Dejan

pre 15 godina

Diplomatski. Eto mi priznali, nismo mogli drugacije, ispricavamo se i jel' moze po starome... Pa koja je onda bitna razlika izmedju Ceske i drugih koji su priznali ?!?! Nema je, samo je zapakovano u ljepsi omot.

dsrdjan13

pre 15 godina

I drzava Srbija nije mogla drugacije da postupi. Ona je morala da povuce svoje predstavnike iz zemlje koja se toboze stidi svojih postupaka, ali ipak bez pravnih mogucnosti priznaje nekakvu samostalnost. Dobro je sto znaju da se stide i neka se stide dok ne poniste svoju odluku, a doci ce i to vreme.

Aleksandar

pre 15 godina

Ceska je mogla drugacije. Uvek moze drugacije... Pitanje je zasto bi? Uostalom, to sto su uradili jeste usluga za ostatak Srbije, a taj ostatak Srbije ce mozda to shvatiti jednog dana iako se sad duri...

Fado 2008

pre 15 godina

Šta još treba da se desi da nažalost većina Srpskog Naroda shvati daje jednom i zauvijek prošlo doba ropstva.Shvatite samo ćemo biti dobre komšije i to je super nemamo alternativu.

Simon

pre 15 godina

Da li je to neko pravdanje? Savest? Tradicionalno dobri odnosi sa kosovskim Albancima? Ne razumem.
Srbi sigurno vole Cesku i volece je i dalje ali ovo je bio tuzan potez za mene.

Velickovic

pre 15 godina

Na zahtev Vashingtona i Brisela, cheshka vlada je donela odluku koje se sad predsednik stidi, ali i veccina Cheha. Slovachka necce priznati nezavisno Kosovo, ne iz velike ljubavi prema Srbima, vecc zbog madjarske manjine i moguccnosti da se otcepi od Slovachke.
Sve je stvar pragmatizma.
Drago mi je da se predsednik Klaus izvinio nashem ambasadoru, to govori i o njegovom radu tamo, valjda. Pozdrav cheshkom narodu koji se ne slazze sa ovakvom odlukom svoje vlade!

Balkanboy

pre 15 godina

Pa nije Ceska ni prva ni poslednja drzava koja prizna nezavisnost Kosove, bice najmanje oko 100 drzave do kraja godine.Ne vidim tu nista nesto posebno...

Vokshi

pre 15 godina

Predsednik se nije stideo i bilo mu je toplo oko srca kada su Srpski socijalisti punili hladnjace lesevima albanskih zena i njihove dece.

Seka

pre 15 godina

I ja se secam 1968. Ceska ambasada u jednoj africkoj zemlji je bila zatvorena. Svo osoblje se povuklo iza zakljucane kapije. Samo smo im mi nosilo hranu i podrsku!

Slovaci imaju petlju da se suprotstave a vi se samo povijate. Gde vam je ponos, bre Cesi?

I.

pre 15 godina

Da, ni Havel nije mogao a da ne podrži bombardovanje Srbije pre neku godinu, bez obzira što su mu bliski prijatelji čučali pod bombama...

Ipak, treba biti pametan: ovo je mnogo značajniji poten njima nego što bi bio nama. Nikad ne treba zaboraviti da su Češki oficiri i vojnici, pod pretnjom smrću, odbili 1914. da učestvuju u pokolju civila u Mačvi. Srbi treba da uče od Čeha!

Mudri su! Da nisu, odavno ih ne bi bilo.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

O,navikli smo mi i na gore,tj da nas bombarduje Madeleine Aulbriht,zena koju vi Cesi niste mogli da spasite pa je kao Jevrejka pobegla u Srbiju(za sve one koji zele da nabace Srbiji da je bila prva judefelle zemlja u Evropi-nesto sto je izmislio Nedic da bi Nemci prestali da ubijaju Jevreje u Srbiji i time spasio nekoliko hiljada istih).
Sa druge strane,izgubili ste svako moralno pravo da pricate o momentu kada su vas zrtvovale Engleska i Francuska Hitleru 1939-e jer ste vi sada Srbiju prineli na zrtvu Bushu,Slovacka nije priznala Kosovo pa joj nista ne fali,Rumunija,Grcka itd takodje.

Kosovari

pre 15 godina

Ne prizanti volju jednog naroda koji je bio pod okupacijom citavih 100 godina od srba,je biti na stranu okupatora a to ne prilici jednoj demokratskoj zemlji.Ceska je zakasnila ali se ispravila za ovo zakasnjenje.Imam i ja prijatelje u i iz Ceske.Oni su se stidili sto Ceska nije pre prznala nezavisnost Kosova.Svako sa svog ugla,ali je pravda na strani slobode i demokratije,zar ne?

albanac sa kosova

pre 15 godina

Najiskrenije hvala Republici Ceske za priznavanje Republike Kosova kao drzava...Prijateljski pozdrav sa Kosova svim prijateljima sirom sveta...

pero - Čeh iz Srbije

pre 15 godina

Kosovo je gorka pilula u stabilizaciji Balkana! Podrška na hrabrom koraku Češke vlade! Doći će trenutak kad će i sama Srbija napraviti hrabre korake.

Maja

pre 15 godina

Meni se cini da je celom svetu jasno ono sto nama nije ili se pravimo da nije.
Posle Ceske bice novih a mi glavom u zid na svoju stetu. Kada Kosovo bude priznato i od posledenje zemlje ostacemo sami i reci : ma ne voli nas ceo svet... Steta jer zivot je samo jedan , drugi ga zive a mi mudrujemo.

Jasmina

pre 15 godina

Mislim da je Ceska mogla da saceka do septembra i Generalne Skupstine UN, poput vecine zemalja. Stid predsednika mi je razumljiv, on se vec ranije izjasnjavao protiv jednostranog proslasenja nezavisnosti KiM, ali njegova vlada je odlucila tako, uprkos volji naroda. Iskrene cestitke ambasadoru Veresu na postignutom uspehu u dosadasnjem radu!

Milan Nikolic

pre 15 godina

A kako Slovaci imaju izbor, pa ne priznaju Kosovo? Kazu nisu imali alternativu? Imali su. Ona glasi - ne priznavati Kosovo kao nezavisnu drzavu! Istorijske veze posebno Srba i Ceha su toliko duboke, i pozitivne da je cin Vlade u Pragu pogazio tako divnu tradiciju. Nadam se da ce neko od diplomata Ceske drzave, procitati ove komentare, i da ce svojoj Vladi preneti ogorcenje javnosti u Srbiji! Ako su Cesi imali dostojanstvo da se suprotstave Hitleru i Sovjetima posle II svetskog rata, kako se to dostojanstvo izgubilo, pod Briselom i Vasingtonom! Toliko sam zalostan, da se nadam da ce Cesi u svojim ocima biti toliko osramoceni, sve dok ne budu shavtili da mogu da isprave svoju gresku!

s.d.

pre 15 godina

"Češka nije mogla drugačije", interesantno zbog cega to nije mogla drugacije.
Ukoliko smatra graskom, svaka greska je popravljiva. Dali postoi zato voi volja?

Charlie

pre 15 godina

"Češka vlada žali zbog toga što Srbija povlači ambasadora iz Praga, ali nije mogla drugačije nego da prizna Kosovo". Koliko sam ja učio logiku u srednjoj školi, u ovoj se rečenici žali što odlazi ambasador iz Češke, a ne što je Češka priznala Kosovo?!

Pa kaže šef diplomacije: "Poštujem mišljenje predsednika. Meni je, takođe, žao što srpski ambasador odlazi, ali naša vlada nije mogla da odluči drugačije nego da Kosovo prizna". Opet ista stvar kao i u prethodnom slučaju?!

Pa onda: "Veoma su me uznemirile reči ambasadora Vereša da Srbi nisu doživljavali lično kada su Kosovo priznale zemlje kao Finska, Holandija ili Nemačka, ali da ih je korak češke vlade pogodio", rekao je Klaus u tekstu koji je naslovio "Kako sam se stideo". Oprostite, možda sam ja glup, ali bih volio da mi netko objasni gdje je u ovoj izjavi Klaus rekao da se stidi? A ispada i da je sam dao naslov koji je izašao u novinama?!

I još: "Mislio sam da ću ubrzanim pozivom srpskom ambasadoru pred neželjeni odlazak u Srbiju dati makar mali signal ljudima kod nas i u Srbiji da se u odnosu Čeha prema Srbima ništa ne menja", napisao je danas Klaus. Iz ovoga se izvlači zaključak da je Klaus bio protiv priznanja Kosova, a u kontekstu ove rečenice Kosovo se čak i ne spominje niti je o njemu riječ na bilo koji način?!

A ono dalje su sentimentalne nebuloze koje svatko može shvatiti i interpretirati kako god hoće.

Sokol

pre 15 godina

Interesantno sentimentalan Ceski predsednik.. lepo je sto se setio za staru Jugoslaviju. Ali zaboravlja neke cinjenice, naime ta stara Jugoslavija nije vise danasnja Srbija, stara Jugoslavija je bila donekle stabilna zemlja koja je bila svesna na neke demokratske principe kao sto su ravnopravnost izmedju naroda, pravo na skolovanje na maternjem jeziku, zdravsvo .. etc. Ta svest se ispoljavala i na medjunarondom planu kao npr. eto u slucaju Ceske.
Medjutim isto se ne moze reci za Milosevicevu monstruoznu tvorevinu koja se isto zvala Jugoslavija, koja je bila finalni "kapak" nezavisnosti Kosova.
Zato, sa ostavimo sentimentalnost u stranu i da vozimo sto brze kroz evropski put ovako kako smo.. a posle granice vise nece imati smisla.

Opet ironicno je da smo ovo mogli cak 92'e godine ali eto...

bivsi ljubitelj ceske

pre 15 godina

Prezivljavao sam okupaciju Cehoslovacke 1968. kao da je moja zemlja u pitanju. Kasnije sam bio na finalu prvenstva Evrope u fudbalu kad sam zajedno sa CELIM stadionom navijao za Cehoslovacku kao da je nasa zemlja u pitanju...

Pepa

pre 15 godina

I ja se stidim za našu vladu. Nemorala da prizna. Naš predsednik, parlament i 80 odsto Čeha je sa vama brati!
Nadam se da nam oprostite.
Pepa, Češka

fadil_h

pre 15 godina

Mozda ce nekome to izgledati paradoksalno ali ovo priznanje Ceske pa i drugih zemalja zapravo pomaze Srbiji. Stvarno je neshvatljivo kako se neko nadao na neki drugi ishod vezan sa status Kosova. Srbija je izgubila Kosovo jos Juna 1999 Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 kada je izgubila u POTPUNOSTI kontrolu nad Kosovom i sto je najvaznije rezolucijom 1244 NATO je dobio zadatak DA SPRECAVA POVRATAK srpskih snaga bezbednosti to jest vojske, policije i paravojnih jedninica. A znamo da rezolucija 1244 JE VREMENSKI NEOGRANICENA. Cemu onda nada o povratku Srbije na Kosovo? Zar neko stvarno veruje da pregovorima vecina na Kosovo bi prihvatilo ostanak u Srbiji i vracanje srpske kontrole izgubljeno pre 9 godina? Reci da je to velika utopija je premalo. Jednostavno kao sto rece jedan ministar sused Ceske: Voz nezavisnosti Kosova je krenuo i ne moze da se zaustavi. I taj ministar se protivi nezavisnosti Kosova kao i Ceski predsednik Klaus ali za razliku od njega morao da kaze istinu o tome da je Kosovo nepovratno igubljeno. To treba reci prijatelski svim srbima dok se to ne shvata u potpunosti pa da krenemo napred.

Bogdan

pre 15 godina

Kako to misli nisu mogli drugacije? A sta radi Slovacka? Ne razumem takvu politiku nit smrdi nit mirise. Jel si priznao nezavisnost ili nisi. Nema priznali smo ali ne volimo sto smo priznali a hteli smo a nismo. Treba nekad stisnuti zube i reci jasno svoj stav i mozda naljutiti jednu stranu ali sigurno steci postovanje obe. Ovako sumnjam da ovaj potez postuju bilo Srbi bilo Albanci.

Skender

pre 15 godina

Tacno je da je 1968 godine Jugoslavija bila jedina zemlja koja je proglasila mobilizaciju.
Ali, isto tako tacno je da je 1968 godine, zbog sovjetske intervencije u Cehoslovackoj, Albanija izasla is Varsavkog Pakta.
Sto se tice priznanja Kosova, treba da vam bude jasno da je Ceska clan NATO pakta, i da je istog dana na istoj sednici, vlada prihvatila postavljanje americkog radara u blizini Prage, kome se Rusija zestoko protivi. Znaci, dve krupne i najkontraveznije odluke donete su u jednom danu. Nema tu nista licno. Zakljucak ostavljam vama...

Švejk

pre 15 godina

Češka je mogla drugačije. Ali, moram istaći ipak da sam prijatno iznenađen da ne ide sve tako glatko kao što je u nekim drugim zemljama koje su priznale Kosovo, pa se takođe pravdale da nisu mogle drugačije. U Češkoj još ne jenjava debata o tome, a predsjednik i parlament se očito protive tome. Sad, šteta je učinjena, ali važno je da češki narod pokazuje da zna šta je nepravda i da mu je stalo do dobrih odnosa sa nama. Nadajmo se da će doći trenutak kada će se pružiti šansa i Česima i drugima koji su napravili ovakvu grešku, da je isprave. Ovakva reakcija češkog predsjednika i naroda me stvarno ohrabruje, pogotovu kad se zna da dolazi od naroda koji je uvijek bio prvi na udaru ekspanzionizma određenih svjetskih sila

smesko

pre 15 godina

Dragi Cesi, ocekujemo da vrlo brzo ispravite svoju gresku i time ukazete ostalim evropskim zemljama sta treba i one da urade. Vas stid razumemo, sigurni smo da se i drugi stide svog poteza (i treba), ali to nije dovoljno - valja pretociti taj stid u neko pametno delo koga se necete stideti.

dex

pre 15 godina

Nek se ugledaju na svoje komšije Slovake tek onda, če izgovor da bude opravdana, da drugčije nije moglo, šta više, čak ni ameri nebi mogli da vrše pritisak na njih zbog raketnog sistema.

Ivana

pre 15 godina

Cesi se jezivo plase sukoba interesa Amerike i Rusije jer su vec jednom bili zrtva toga i zato su to ucinili. Sigurno su bili pod strasnim pritiscima da to ucine. Ne treba se cuditi ako na kraju i ostale zemlje Evrope ucine isto. Doduse, najproblematicnije bice za Spaniju i ne znam kako ce ona to progutati. Sto se tice Srbije, eto do cega se dodje kad se neko ko je tackica na mapi postavi kao zalog u sukobima velikih sila i izaziva ih.

Švejk

pre 15 godina

Češka je mogla drugačije. Ali, moram istaći ipak da sam prijatno iznenađen da ne ide sve tako glatko kao što je u nekim drugim zemljama koje su priznale Kosovo, pa se takođe pravdale da nisu mogle drugačije. U Češkoj još ne jenjava debata o tome, a predsjednik i parlament se očito protive tome. Sad, šteta je učinjena, ali važno je da češki narod pokazuje da zna šta je nepravda i da mu je stalo do dobrih odnosa sa nama. Nadajmo se da će doći trenutak kada će se pružiti šansa i Česima i drugima koji su napravili ovakvu grešku, da je isprave. Ovakva reakcija češkog predsjednika i naroda me stvarno ohrabruje, pogotovu kad se zna da dolazi od naroda koji je uvijek bio prvi na udaru ekspanzionizma određenih svjetskih sila

dex

pre 15 godina

Nek se ugledaju na svoje komšije Slovake tek onda, če izgovor da bude opravdana, da drugčije nije moglo, šta više, čak ni ameri nebi mogli da vrše pritisak na njih zbog raketnog sistema.

Pepa

pre 15 godina

I ja se stidim za našu vladu. Nemorala da prizna. Naš predsednik, parlament i 80 odsto Čeha je sa vama brati!
Nadam se da nam oprostite.
Pepa, Češka

smesko

pre 15 godina

Dragi Cesi, ocekujemo da vrlo brzo ispravite svoju gresku i time ukazete ostalim evropskim zemljama sta treba i one da urade. Vas stid razumemo, sigurni smo da se i drugi stide svog poteza (i treba), ali to nije dovoljno - valja pretociti taj stid u neko pametno delo koga se necete stideti.

fadil_h

pre 15 godina

Mozda ce nekome to izgledati paradoksalno ali ovo priznanje Ceske pa i drugih zemalja zapravo pomaze Srbiji. Stvarno je neshvatljivo kako se neko nadao na neki drugi ishod vezan sa status Kosova. Srbija je izgubila Kosovo jos Juna 1999 Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 kada je izgubila u POTPUNOSTI kontrolu nad Kosovom i sto je najvaznije rezolucijom 1244 NATO je dobio zadatak DA SPRECAVA POVRATAK srpskih snaga bezbednosti to jest vojske, policije i paravojnih jedninica. A znamo da rezolucija 1244 JE VREMENSKI NEOGRANICENA. Cemu onda nada o povratku Srbije na Kosovo? Zar neko stvarno veruje da pregovorima vecina na Kosovo bi prihvatilo ostanak u Srbiji i vracanje srpske kontrole izgubljeno pre 9 godina? Reci da je to velika utopija je premalo. Jednostavno kao sto rece jedan ministar sused Ceske: Voz nezavisnosti Kosova je krenuo i ne moze da se zaustavi. I taj ministar se protivi nezavisnosti Kosova kao i Ceski predsednik Klaus ali za razliku od njega morao da kaze istinu o tome da je Kosovo nepovratno igubljeno. To treba reci prijatelski svim srbima dok se to ne shvata u potpunosti pa da krenemo napred.

Skender

pre 15 godina

Tacno je da je 1968 godine Jugoslavija bila jedina zemlja koja je proglasila mobilizaciju.
Ali, isto tako tacno je da je 1968 godine, zbog sovjetske intervencije u Cehoslovackoj, Albanija izasla is Varsavkog Pakta.
Sto se tice priznanja Kosova, treba da vam bude jasno da je Ceska clan NATO pakta, i da je istog dana na istoj sednici, vlada prihvatila postavljanje americkog radara u blizini Prage, kome se Rusija zestoko protivi. Znaci, dve krupne i najkontraveznije odluke donete su u jednom danu. Nema tu nista licno. Zakljucak ostavljam vama...

Bogdan

pre 15 godina

Kako to misli nisu mogli drugacije? A sta radi Slovacka? Ne razumem takvu politiku nit smrdi nit mirise. Jel si priznao nezavisnost ili nisi. Nema priznali smo ali ne volimo sto smo priznali a hteli smo a nismo. Treba nekad stisnuti zube i reci jasno svoj stav i mozda naljutiti jednu stranu ali sigurno steci postovanje obe. Ovako sumnjam da ovaj potez postuju bilo Srbi bilo Albanci.

bivsi ljubitelj ceske

pre 15 godina

Prezivljavao sam okupaciju Cehoslovacke 1968. kao da je moja zemlja u pitanju. Kasnije sam bio na finalu prvenstva Evrope u fudbalu kad sam zajedno sa CELIM stadionom navijao za Cehoslovacku kao da je nasa zemlja u pitanju...

Milan Nikolic

pre 15 godina

A kako Slovaci imaju izbor, pa ne priznaju Kosovo? Kazu nisu imali alternativu? Imali su. Ona glasi - ne priznavati Kosovo kao nezavisnu drzavu! Istorijske veze posebno Srba i Ceha su toliko duboke, i pozitivne da je cin Vlade u Pragu pogazio tako divnu tradiciju. Nadam se da ce neko od diplomata Ceske drzave, procitati ove komentare, i da ce svojoj Vladi preneti ogorcenje javnosti u Srbiji! Ako su Cesi imali dostojanstvo da se suprotstave Hitleru i Sovjetima posle II svetskog rata, kako se to dostojanstvo izgubilo, pod Briselom i Vasingtonom! Toliko sam zalostan, da se nadam da ce Cesi u svojim ocima biti toliko osramoceni, sve dok ne budu shavtili da mogu da isprave svoju gresku!

D.Savic,Paris

pre 15 godina

O,navikli smo mi i na gore,tj da nas bombarduje Madeleine Aulbriht,zena koju vi Cesi niste mogli da spasite pa je kao Jevrejka pobegla u Srbiju(za sve one koji zele da nabace Srbiji da je bila prva judefelle zemlja u Evropi-nesto sto je izmislio Nedic da bi Nemci prestali da ubijaju Jevreje u Srbiji i time spasio nekoliko hiljada istih).
Sa druge strane,izgubili ste svako moralno pravo da pricate o momentu kada su vas zrtvovale Engleska i Francuska Hitleru 1939-e jer ste vi sada Srbiju prineli na zrtvu Bushu,Slovacka nije priznala Kosovo pa joj nista ne fali,Rumunija,Grcka itd takodje.

Sokol

pre 15 godina

Interesantno sentimentalan Ceski predsednik.. lepo je sto se setio za staru Jugoslaviju. Ali zaboravlja neke cinjenice, naime ta stara Jugoslavija nije vise danasnja Srbija, stara Jugoslavija je bila donekle stabilna zemlja koja je bila svesna na neke demokratske principe kao sto su ravnopravnost izmedju naroda, pravo na skolovanje na maternjem jeziku, zdravsvo .. etc. Ta svest se ispoljavala i na medjunarondom planu kao npr. eto u slucaju Ceske.
Medjutim isto se ne moze reci za Milosevicevu monstruoznu tvorevinu koja se isto zvala Jugoslavija, koja je bila finalni "kapak" nezavisnosti Kosova.
Zato, sa ostavimo sentimentalnost u stranu i da vozimo sto brze kroz evropski put ovako kako smo.. a posle granice vise nece imati smisla.

Opet ironicno je da smo ovo mogli cak 92'e godine ali eto...

Ivana

pre 15 godina

Cesi se jezivo plase sukoba interesa Amerike i Rusije jer su vec jednom bili zrtva toga i zato su to ucinili. Sigurno su bili pod strasnim pritiscima da to ucine. Ne treba se cuditi ako na kraju i ostale zemlje Evrope ucine isto. Doduse, najproblematicnije bice za Spaniju i ne znam kako ce ona to progutati. Sto se tice Srbije, eto do cega se dodje kad se neko ko je tackica na mapi postavi kao zalog u sukobima velikih sila i izaziva ih.

Vokshi

pre 15 godina

Predsednik se nije stideo i bilo mu je toplo oko srca kada su Srpski socijalisti punili hladnjace lesevima albanskih zena i njihove dece.

Maja

pre 15 godina

Meni se cini da je celom svetu jasno ono sto nama nije ili se pravimo da nije.
Posle Ceske bice novih a mi glavom u zid na svoju stetu. Kada Kosovo bude priznato i od posledenje zemlje ostacemo sami i reci : ma ne voli nas ceo svet... Steta jer zivot je samo jedan , drugi ga zive a mi mudrujemo.

pero - Čeh iz Srbije

pre 15 godina

Kosovo je gorka pilula u stabilizaciji Balkana! Podrška na hrabrom koraku Češke vlade! Doći će trenutak kad će i sama Srbija napraviti hrabre korake.

Jasmina

pre 15 godina

Mislim da je Ceska mogla da saceka do septembra i Generalne Skupstine UN, poput vecine zemalja. Stid predsednika mi je razumljiv, on se vec ranije izjasnjavao protiv jednostranog proslasenja nezavisnosti KiM, ali njegova vlada je odlucila tako, uprkos volji naroda. Iskrene cestitke ambasadoru Veresu na postignutom uspehu u dosadasnjem radu!

Charlie

pre 15 godina

"Češka vlada žali zbog toga što Srbija povlači ambasadora iz Praga, ali nije mogla drugačije nego da prizna Kosovo". Koliko sam ja učio logiku u srednjoj školi, u ovoj se rečenici žali što odlazi ambasador iz Češke, a ne što je Češka priznala Kosovo?!

Pa kaže šef diplomacije: "Poštujem mišljenje predsednika. Meni je, takođe, žao što srpski ambasador odlazi, ali naša vlada nije mogla da odluči drugačije nego da Kosovo prizna". Opet ista stvar kao i u prethodnom slučaju?!

Pa onda: "Veoma su me uznemirile reči ambasadora Vereša da Srbi nisu doživljavali lično kada su Kosovo priznale zemlje kao Finska, Holandija ili Nemačka, ali da ih je korak češke vlade pogodio", rekao je Klaus u tekstu koji je naslovio "Kako sam se stideo". Oprostite, možda sam ja glup, ali bih volio da mi netko objasni gdje je u ovoj izjavi Klaus rekao da se stidi? A ispada i da je sam dao naslov koji je izašao u novinama?!

I još: "Mislio sam da ću ubrzanim pozivom srpskom ambasadoru pred neželjeni odlazak u Srbiju dati makar mali signal ljudima kod nas i u Srbiji da se u odnosu Čeha prema Srbima ništa ne menja", napisao je danas Klaus. Iz ovoga se izvlači zaključak da je Klaus bio protiv priznanja Kosova, a u kontekstu ove rečenice Kosovo se čak i ne spominje niti je o njemu riječ na bilo koji način?!

A ono dalje su sentimentalne nebuloze koje svatko može shvatiti i interpretirati kako god hoće.

Kosovari

pre 15 godina

Ne prizanti volju jednog naroda koji je bio pod okupacijom citavih 100 godina od srba,je biti na stranu okupatora a to ne prilici jednoj demokratskoj zemlji.Ceska je zakasnila ali se ispravila za ovo zakasnjenje.Imam i ja prijatelje u i iz Ceske.Oni su se stidili sto Ceska nije pre prznala nezavisnost Kosova.Svako sa svog ugla,ali je pravda na strani slobode i demokratije,zar ne?

s.d.

pre 15 godina

"Češka nije mogla drugačije", interesantno zbog cega to nije mogla drugacije.
Ukoliko smatra graskom, svaka greska je popravljiva. Dali postoi zato voi volja?

Balkanboy

pre 15 godina

Pa nije Ceska ni prva ni poslednja drzava koja prizna nezavisnost Kosove, bice najmanje oko 100 drzave do kraja godine.Ne vidim tu nista nesto posebno...

albanac sa kosova

pre 15 godina

Najiskrenije hvala Republici Ceske za priznavanje Republike Kosova kao drzava...Prijateljski pozdrav sa Kosova svim prijateljima sirom sveta...

Seka

pre 15 godina

I ja se secam 1968. Ceska ambasada u jednoj africkoj zemlji je bila zatvorena. Svo osoblje se povuklo iza zakljucane kapije. Samo smo im mi nosilo hranu i podrsku!

Slovaci imaju petlju da se suprotstave a vi se samo povijate. Gde vam je ponos, bre Cesi?

Fado 2008

pre 15 godina

Šta još treba da se desi da nažalost većina Srpskog Naroda shvati daje jednom i zauvijek prošlo doba ropstva.Shvatite samo ćemo biti dobre komšije i to je super nemamo alternativu.

Velickovic

pre 15 godina

Na zahtev Vashingtona i Brisela, cheshka vlada je donela odluku koje se sad predsednik stidi, ali i veccina Cheha. Slovachka necce priznati nezavisno Kosovo, ne iz velike ljubavi prema Srbima, vecc zbog madjarske manjine i moguccnosti da se otcepi od Slovachke.
Sve je stvar pragmatizma.
Drago mi je da se predsednik Klaus izvinio nashem ambasadoru, to govori i o njegovom radu tamo, valjda. Pozdrav cheshkom narodu koji se ne slazze sa ovakvom odlukom svoje vlade!

Stvarno neshvatljivo

pre 15 godina

I posle svega što smo uradili za vas vi ste se odlučili da priznate tvorevinu koja je nastala kao nagrada za trgovinu drogom, oružjem, ljudima i ljudskim organima.
Kada je vama bilo teško Srbija nije rekla da nažalost ne može drugačije, već je pokazivala da se pravi prijatelji prepoznaju onda kada je najteže.
Nažalos pokazuje se i sada nepisano pravilo života.
Što si bolji prema nekome to je on sve više sklon da te iskorišćava i zloupotrebljava prijateljstvo.

Dejan

pre 15 godina

Diplomatski. Eto mi priznali, nismo mogli drugacije, ispricavamo se i jel' moze po starome... Pa koja je onda bitna razlika izmedju Ceske i drugih koji su priznali ?!?! Nema je, samo je zapakovano u ljepsi omot.

dsrdjan13

pre 15 godina

I drzava Srbija nije mogla drugacije da postupi. Ona je morala da povuce svoje predstavnike iz zemlje koja se toboze stidi svojih postupaka, ali ipak bez pravnih mogucnosti priznaje nekakvu samostalnost. Dobro je sto znaju da se stide i neka se stide dok ne poniste svoju odluku, a doci ce i to vreme.

I.

pre 15 godina

Da, ni Havel nije mogao a da ne podrži bombardovanje Srbije pre neku godinu, bez obzira što su mu bliski prijatelji čučali pod bombama...

Ipak, treba biti pametan: ovo je mnogo značajniji poten njima nego što bi bio nama. Nikad ne treba zaboraviti da su Češki oficiri i vojnici, pod pretnjom smrću, odbili 1914. da učestvuju u pokolju civila u Mačvi. Srbi treba da uče od Čeha!

Mudri su! Da nisu, odavno ih ne bi bilo.

Aleksandar

pre 15 godina

Ceska je mogla drugacije. Uvek moze drugacije... Pitanje je zasto bi? Uostalom, to sto su uradili jeste usluga za ostatak Srbije, a taj ostatak Srbije ce mozda to shvatiti jednog dana iako se sad duri...

Češki prijatelj

pre 15 godina

...Češka nije mogla drugačije...Zbog čega nije mogla, gospodine Svarcenbergu? I zbog čega Slovačka, Spanija i Grčka mogla drugačije? Ispriču Vam zašto: zato što poseduju svoji šiju i glavu! Češka ima još svoju glavu, ale na žalost šija, koja sa tom glavom pokretuje je SADu! Uvek smo marionetami-nekad Rosji, sada SADu! I ovo je demokracija? Kako građanin Česke sram mi je za to, da imamo takvu vladu!

Goran

pre 15 godina

Ne treba Klaus da se stidi. Srbija iz proslosti, koju on pominje, koja je pomogla Ceskoj, odavno ne postoji. Ona Srbija koja je Masariku dala pasos ne bi uradila sve ono sto je Miloseviceva Srbija uradila, a sto je dovelo do gubljenja Kosova. Neverovatno je sta je sve Milosevicev aparat uspeo da uradi, a sto ni u najcrnjim snovima, nije moglo da podje za rukom njegovim prethodnicima.
Kad vec pominjem stid ... mene je stid sto su ljudi poput Milosevica, Seselja, Karadzica i Mladica Srbi.

Simon

pre 15 godina

Da li je to neko pravdanje? Savest? Tradicionalno dobri odnosi sa kosovskim Albancima? Ne razumem.
Srbi sigurno vole Cesku i volece je i dalje ali ovo je bio tuzan potez za mene.

fadil_h

pre 15 godina

Mozda ce nekome to izgledati paradoksalno ali ovo priznanje Ceske pa i drugih zemalja zapravo pomaze Srbiji. Stvarno je neshvatljivo kako se neko nadao na neki drugi ishod vezan sa status Kosova. Srbija je izgubila Kosovo jos Juna 1999 Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 kada je izgubila u POTPUNOSTI kontrolu nad Kosovom i sto je najvaznije rezolucijom 1244 NATO je dobio zadatak DA SPRECAVA POVRATAK srpskih snaga bezbednosti to jest vojske, policije i paravojnih jedninica. A znamo da rezolucija 1244 JE VREMENSKI NEOGRANICENA. Cemu onda nada o povratku Srbije na Kosovo? Zar neko stvarno veruje da pregovorima vecina na Kosovo bi prihvatilo ostanak u Srbiji i vracanje srpske kontrole izgubljeno pre 9 godina? Reci da je to velika utopija je premalo. Jednostavno kao sto rece jedan ministar sused Ceske: Voz nezavisnosti Kosova je krenuo i ne moze da se zaustavi. I taj ministar se protivi nezavisnosti Kosova kao i Ceski predsednik Klaus ali za razliku od njega morao da kaze istinu o tome da je Kosovo nepovratno igubljeno. To treba reci prijatelski svim srbima dok se to ne shvata u potpunosti pa da krenemo napred.

pero - Čeh iz Srbije

pre 15 godina

Kosovo je gorka pilula u stabilizaciji Balkana! Podrška na hrabrom koraku Češke vlade! Doći će trenutak kad će i sama Srbija napraviti hrabre korake.

Skender

pre 15 godina

Tacno je da je 1968 godine Jugoslavija bila jedina zemlja koja je proglasila mobilizaciju.
Ali, isto tako tacno je da je 1968 godine, zbog sovjetske intervencije u Cehoslovackoj, Albanija izasla is Varsavkog Pakta.
Sto se tice priznanja Kosova, treba da vam bude jasno da je Ceska clan NATO pakta, i da je istog dana na istoj sednici, vlada prihvatila postavljanje americkog radara u blizini Prage, kome se Rusija zestoko protivi. Znaci, dve krupne i najkontraveznije odluke donete su u jednom danu. Nema tu nista licno. Zakljucak ostavljam vama...

Sokol

pre 15 godina

Interesantno sentimentalan Ceski predsednik.. lepo je sto se setio za staru Jugoslaviju. Ali zaboravlja neke cinjenice, naime ta stara Jugoslavija nije vise danasnja Srbija, stara Jugoslavija je bila donekle stabilna zemlja koja je bila svesna na neke demokratske principe kao sto su ravnopravnost izmedju naroda, pravo na skolovanje na maternjem jeziku, zdravsvo .. etc. Ta svest se ispoljavala i na medjunarondom planu kao npr. eto u slucaju Ceske.
Medjutim isto se ne moze reci za Milosevicevu monstruoznu tvorevinu koja se isto zvala Jugoslavija, koja je bila finalni "kapak" nezavisnosti Kosova.
Zato, sa ostavimo sentimentalnost u stranu i da vozimo sto brze kroz evropski put ovako kako smo.. a posle granice vise nece imati smisla.

Opet ironicno je da smo ovo mogli cak 92'e godine ali eto...

albanac sa kosova

pre 15 godina

Najiskrenije hvala Republici Ceske za priznavanje Republike Kosova kao drzava...Prijateljski pozdrav sa Kosova svim prijateljima sirom sveta...

smesko

pre 15 godina

Dragi Cesi, ocekujemo da vrlo brzo ispravite svoju gresku i time ukazete ostalim evropskim zemljama sta treba i one da urade. Vas stid razumemo, sigurni smo da se i drugi stide svog poteza (i treba), ali to nije dovoljno - valja pretociti taj stid u neko pametno delo koga se necete stideti.

Vokshi

pre 15 godina

Predsednik se nije stideo i bilo mu je toplo oko srca kada su Srpski socijalisti punili hladnjace lesevima albanskih zena i njihove dece.

Švejk

pre 15 godina

Češka je mogla drugačije. Ali, moram istaći ipak da sam prijatno iznenađen da ne ide sve tako glatko kao što je u nekim drugim zemljama koje su priznale Kosovo, pa se takođe pravdale da nisu mogle drugačije. U Češkoj još ne jenjava debata o tome, a predsjednik i parlament se očito protive tome. Sad, šteta je učinjena, ali važno je da češki narod pokazuje da zna šta je nepravda i da mu je stalo do dobrih odnosa sa nama. Nadajmo se da će doći trenutak kada će se pružiti šansa i Česima i drugima koji su napravili ovakvu grešku, da je isprave. Ovakva reakcija češkog predsjednika i naroda me stvarno ohrabruje, pogotovu kad se zna da dolazi od naroda koji je uvijek bio prvi na udaru ekspanzionizma određenih svjetskih sila

Kosovari

pre 15 godina

Ne prizanti volju jednog naroda koji je bio pod okupacijom citavih 100 godina od srba,je biti na stranu okupatora a to ne prilici jednoj demokratskoj zemlji.Ceska je zakasnila ali se ispravila za ovo zakasnjenje.Imam i ja prijatelje u i iz Ceske.Oni su se stidili sto Ceska nije pre prznala nezavisnost Kosova.Svako sa svog ugla,ali je pravda na strani slobode i demokratije,zar ne?

Pepa

pre 15 godina

I ja se stidim za našu vladu. Nemorala da prizna. Naš predsednik, parlament i 80 odsto Čeha je sa vama brati!
Nadam se da nam oprostite.
Pepa, Češka

Balkanboy

pre 15 godina

Pa nije Ceska ni prva ni poslednja drzava koja prizna nezavisnost Kosove, bice najmanje oko 100 drzave do kraja godine.Ne vidim tu nista nesto posebno...

Maja

pre 15 godina

Meni se cini da je celom svetu jasno ono sto nama nije ili se pravimo da nije.
Posle Ceske bice novih a mi glavom u zid na svoju stetu. Kada Kosovo bude priznato i od posledenje zemlje ostacemo sami i reci : ma ne voli nas ceo svet... Steta jer zivot je samo jedan , drugi ga zive a mi mudrujemo.

Stvarno neshvatljivo

pre 15 godina

I posle svega što smo uradili za vas vi ste se odlučili da priznate tvorevinu koja je nastala kao nagrada za trgovinu drogom, oružjem, ljudima i ljudskim organima.
Kada je vama bilo teško Srbija nije rekla da nažalost ne može drugačije, već je pokazivala da se pravi prijatelji prepoznaju onda kada je najteže.
Nažalos pokazuje se i sada nepisano pravilo života.
Što si bolji prema nekome to je on sve više sklon da te iskorišćava i zloupotrebljava prijateljstvo.

bivsi ljubitelj ceske

pre 15 godina

Prezivljavao sam okupaciju Cehoslovacke 1968. kao da je moja zemlja u pitanju. Kasnije sam bio na finalu prvenstva Evrope u fudbalu kad sam zajedno sa CELIM stadionom navijao za Cehoslovacku kao da je nasa zemlja u pitanju...

Milan Nikolic

pre 15 godina

A kako Slovaci imaju izbor, pa ne priznaju Kosovo? Kazu nisu imali alternativu? Imali su. Ona glasi - ne priznavati Kosovo kao nezavisnu drzavu! Istorijske veze posebno Srba i Ceha su toliko duboke, i pozitivne da je cin Vlade u Pragu pogazio tako divnu tradiciju. Nadam se da ce neko od diplomata Ceske drzave, procitati ove komentare, i da ce svojoj Vladi preneti ogorcenje javnosti u Srbiji! Ako su Cesi imali dostojanstvo da se suprotstave Hitleru i Sovjetima posle II svetskog rata, kako se to dostojanstvo izgubilo, pod Briselom i Vasingtonom! Toliko sam zalostan, da se nadam da ce Cesi u svojim ocima biti toliko osramoceni, sve dok ne budu shavtili da mogu da isprave svoju gresku!

Fado 2008

pre 15 godina

Šta još treba da se desi da nažalost većina Srpskog Naroda shvati daje jednom i zauvijek prošlo doba ropstva.Shvatite samo ćemo biti dobre komšije i to je super nemamo alternativu.

Bogdan

pre 15 godina

Kako to misli nisu mogli drugacije? A sta radi Slovacka? Ne razumem takvu politiku nit smrdi nit mirise. Jel si priznao nezavisnost ili nisi. Nema priznali smo ali ne volimo sto smo priznali a hteli smo a nismo. Treba nekad stisnuti zube i reci jasno svoj stav i mozda naljutiti jednu stranu ali sigurno steci postovanje obe. Ovako sumnjam da ovaj potez postuju bilo Srbi bilo Albanci.

s.d.

pre 15 godina

"Češka nije mogla drugačije", interesantno zbog cega to nije mogla drugacije.
Ukoliko smatra graskom, svaka greska je popravljiva. Dali postoi zato voi volja?

Aleksandar

pre 15 godina

Ceska je mogla drugacije. Uvek moze drugacije... Pitanje je zasto bi? Uostalom, to sto su uradili jeste usluga za ostatak Srbije, a taj ostatak Srbije ce mozda to shvatiti jednog dana iako se sad duri...

dex

pre 15 godina

Nek se ugledaju na svoje komšije Slovake tek onda, če izgovor da bude opravdana, da drugčije nije moglo, šta više, čak ni ameri nebi mogli da vrše pritisak na njih zbog raketnog sistema.

Ivana

pre 15 godina

Cesi se jezivo plase sukoba interesa Amerike i Rusije jer su vec jednom bili zrtva toga i zato su to ucinili. Sigurno su bili pod strasnim pritiscima da to ucine. Ne treba se cuditi ako na kraju i ostale zemlje Evrope ucine isto. Doduse, najproblematicnije bice za Spaniju i ne znam kako ce ona to progutati. Sto se tice Srbije, eto do cega se dodje kad se neko ko je tackica na mapi postavi kao zalog u sukobima velikih sila i izaziva ih.

Charlie

pre 15 godina

"Češka vlada žali zbog toga što Srbija povlači ambasadora iz Praga, ali nije mogla drugačije nego da prizna Kosovo". Koliko sam ja učio logiku u srednjoj školi, u ovoj se rečenici žali što odlazi ambasador iz Češke, a ne što je Češka priznala Kosovo?!

Pa kaže šef diplomacije: "Poštujem mišljenje predsednika. Meni je, takođe, žao što srpski ambasador odlazi, ali naša vlada nije mogla da odluči drugačije nego da Kosovo prizna". Opet ista stvar kao i u prethodnom slučaju?!

Pa onda: "Veoma su me uznemirile reči ambasadora Vereša da Srbi nisu doživljavali lično kada su Kosovo priznale zemlje kao Finska, Holandija ili Nemačka, ali da ih je korak češke vlade pogodio", rekao je Klaus u tekstu koji je naslovio "Kako sam se stideo". Oprostite, možda sam ja glup, ali bih volio da mi netko objasni gdje je u ovoj izjavi Klaus rekao da se stidi? A ispada i da je sam dao naslov koji je izašao u novinama?!

I još: "Mislio sam da ću ubrzanim pozivom srpskom ambasadoru pred neželjeni odlazak u Srbiju dati makar mali signal ljudima kod nas i u Srbiji da se u odnosu Čeha prema Srbima ništa ne menja", napisao je danas Klaus. Iz ovoga se izvlači zaključak da je Klaus bio protiv priznanja Kosova, a u kontekstu ove rečenice Kosovo se čak i ne spominje niti je o njemu riječ na bilo koji način?!

A ono dalje su sentimentalne nebuloze koje svatko može shvatiti i interpretirati kako god hoće.

Seka

pre 15 godina

I ja se secam 1968. Ceska ambasada u jednoj africkoj zemlji je bila zatvorena. Svo osoblje se povuklo iza zakljucane kapije. Samo smo im mi nosilo hranu i podrsku!

Slovaci imaju petlju da se suprotstave a vi se samo povijate. Gde vam je ponos, bre Cesi?

Goran

pre 15 godina

Ne treba Klaus da se stidi. Srbija iz proslosti, koju on pominje, koja je pomogla Ceskoj, odavno ne postoji. Ona Srbija koja je Masariku dala pasos ne bi uradila sve ono sto je Miloseviceva Srbija uradila, a sto je dovelo do gubljenja Kosova. Neverovatno je sta je sve Milosevicev aparat uspeo da uradi, a sto ni u najcrnjim snovima, nije moglo da podje za rukom njegovim prethodnicima.
Kad vec pominjem stid ... mene je stid sto su ljudi poput Milosevica, Seselja, Karadzica i Mladica Srbi.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

O,navikli smo mi i na gore,tj da nas bombarduje Madeleine Aulbriht,zena koju vi Cesi niste mogli da spasite pa je kao Jevrejka pobegla u Srbiju(za sve one koji zele da nabace Srbiji da je bila prva judefelle zemlja u Evropi-nesto sto je izmislio Nedic da bi Nemci prestali da ubijaju Jevreje u Srbiji i time spasio nekoliko hiljada istih).
Sa druge strane,izgubili ste svako moralno pravo da pricate o momentu kada su vas zrtvovale Engleska i Francuska Hitleru 1939-e jer ste vi sada Srbiju prineli na zrtvu Bushu,Slovacka nije priznala Kosovo pa joj nista ne fali,Rumunija,Grcka itd takodje.

dsrdjan13

pre 15 godina

I drzava Srbija nije mogla drugacije da postupi. Ona je morala da povuce svoje predstavnike iz zemlje koja se toboze stidi svojih postupaka, ali ipak bez pravnih mogucnosti priznaje nekakvu samostalnost. Dobro je sto znaju da se stide i neka se stide dok ne poniste svoju odluku, a doci ce i to vreme.

Češki prijatelj

pre 15 godina

...Češka nije mogla drugačije...Zbog čega nije mogla, gospodine Svarcenbergu? I zbog čega Slovačka, Spanija i Grčka mogla drugačije? Ispriču Vam zašto: zato što poseduju svoji šiju i glavu! Češka ima još svoju glavu, ale na žalost šija, koja sa tom glavom pokretuje je SADu! Uvek smo marionetami-nekad Rosji, sada SADu! I ovo je demokracija? Kako građanin Česke sram mi je za to, da imamo takvu vladu!

Jasmina

pre 15 godina

Mislim da je Ceska mogla da saceka do septembra i Generalne Skupstine UN, poput vecine zemalja. Stid predsednika mi je razumljiv, on se vec ranije izjasnjavao protiv jednostranog proslasenja nezavisnosti KiM, ali njegova vlada je odlucila tako, uprkos volji naroda. Iskrene cestitke ambasadoru Veresu na postignutom uspehu u dosadasnjem radu!

Velickovic

pre 15 godina

Na zahtev Vashingtona i Brisela, cheshka vlada je donela odluku koje se sad predsednik stidi, ali i veccina Cheha. Slovachka necce priznati nezavisno Kosovo, ne iz velike ljubavi prema Srbima, vecc zbog madjarske manjine i moguccnosti da se otcepi od Slovachke.
Sve je stvar pragmatizma.
Drago mi je da se predsednik Klaus izvinio nashem ambasadoru, to govori i o njegovom radu tamo, valjda. Pozdrav cheshkom narodu koji se ne slazze sa ovakvom odlukom svoje vlade!

Simon

pre 15 godina

Da li je to neko pravdanje? Savest? Tradicionalno dobri odnosi sa kosovskim Albancima? Ne razumem.
Srbi sigurno vole Cesku i volece je i dalje ali ovo je bio tuzan potez za mene.

I.

pre 15 godina

Da, ni Havel nije mogao a da ne podrži bombardovanje Srbije pre neku godinu, bez obzira što su mu bliski prijatelji čučali pod bombama...

Ipak, treba biti pametan: ovo je mnogo značajniji poten njima nego što bi bio nama. Nikad ne treba zaboraviti da su Češki oficiri i vojnici, pod pretnjom smrću, odbili 1914. da učestvuju u pokolju civila u Mačvi. Srbi treba da uče od Čeha!

Mudri su! Da nisu, odavno ih ne bi bilo.

Dejan

pre 15 godina

Diplomatski. Eto mi priznali, nismo mogli drugacije, ispricavamo se i jel' moze po starome... Pa koja je onda bitna razlika izmedju Ceske i drugih koji su priznali ?!?! Nema je, samo je zapakovano u ljepsi omot.