Subota, 26.04.2008.

08:40

Ilić: Šansa za jeftinije energente

Srbija povlašćeni status u kupovini ruskih energenata može da očekuje tek posle ratifikacije energetskog sporazuma u Skupštini Srbije, kaže Velimir Ilić.

Izvor: B92

Iliæ: Šansa za jeftinije energente IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Zoran Mitrovic

pre 16 godina

Samo sa Rusima, ali jednom otvoreno i bez našeg poslovičnog vrdanja - "Rusijo pomozi, mi hoćemo u NATO", to je jedina šansa da postanemo ponova respektabilna država i ekonomija. Hajde da jednom i mi budemo na pravoj strani. Okrenimo se prijateljima, to su zemlje sa izuzetno izbalansiranim pristupom u medjunarodnim odnosima i sa kolosalnim privrednim razvojem. Iako u mom slucaju ponašati se prema emocijama je princip života, jer ja sam Srbin i sloven, hajde da se ponašamo isključivo poštujući i iskreno sledeći svoje interese a ne da servilno i ponizno svojim dželatima stalno stavljamo glavu u krilo. Да здравствует великая всемогучая держава, наша братская радная Россия.

sasa

pre 16 godina

Nema nista od popusta, ako ga i bude dok ne poklonite NIS nema nista.
Ko vam je kriv sto niste trazili garancije da ce dobiti NIS ako sprece nezavisnost kosova, pa kad tako bude evo vam NIS, ljudi su pet minuta u ujedinjenim nacijama branili kosovo, poslali jedan avion humanitarne pomoci i to bi bilo to.
Da ste amerikancima poklonili NIS kao sto sad hocete rusima, ne bi ni bilo kosovskog problema, ali nema pameti kod nas.
Meni se licno cini da je Velja isao nazad u moskvu da vrati proviziju koju je dobio , da oni ne bi dosli ovde.
Samo me jedno interesuje da li samo rusi imaju naftu ili ima jos neko?I kako to da recimo u austriji benzin kosta isto kao i kod nas, a mi imamo bracu ruse a oni nemaju?

Djuro P.

pre 16 godina

Juce bila godisnjica cernobila,samo da podsetim,cernobil je bio naprevljen 30% jeftinije,i jos su pravili neki eksperiment da izadje jos jeftinije,i puce sva jeftinoca.Zato oprezno sa rusima na racun jeftinoce!

nikola

pre 16 godina

ja nesto mislim, sve i kad bi nam dali tu pogodnost, trajalo bi mesec dana dok birokratije ne uspe da zavrne slavinu posto bi vec drugog dana bilo jasno da mangupi kupuju naftu iskljucivo za preprodaju uz 25% profita bez rada. setimo se evropskog secera.

bez trzisne cene i cistih racuna nece biti ni razvoja privrede jer je mnogo unosnije muljanje od rada.

Bizmismen

pre 16 godina

Kolika je zarada (svih) kada se omoguci da postoji samo jedan, jedini i ekskluzivni posrednik u velikim poslovima?
Kao npr. Jugorosgas?
Ekonomski kuriozitet, strana firma a javno (srpsko?) preduzece!
Kako se posluje u svetu je vise nego jasno ali gust mrak obavija "poslovanje" u Srbiji.

Evropejac

pre 16 godina

Nema nista od jeftine nafte jer Rusi nikom osim Ukrajine i Beorusije (sto je razumljivo) nisu dali naftu sa popustom.Izgleda neko ima nameru da nas gurne u savez Rusija i Belorusija. A sto se tice ovih sto pisu da naftu kupujemo preko posrednika tacno je ali zarada posrednika u trgovini naftom se krece max 3 US centa za barel jer je nafta berzanski proizvod i tacno se zna svaki dan koliko kosta Ural kako se kotira tip nafte koji egzistira po PLATS-u (dnevne kotacije svih sirovih nafta i derivata na svetu)

Gradjancica

pre 16 godina

Mi zivimo u paralelnim svetovima sa ostalim evropskim narodima.
Madjarski Mol i vlada se grcevito bore da sprece preuzimanje od strane OMV. U toku je prava drama a ishod se ne nazire.
Kao nas je isto drama ali u obrnutom smeru.

narkoman+placenik

pre 16 godina

Setite se samo kako su rusi odbranili Srbiju od bombardovanja.Nije im bilo u interesu da brane ili mozda im je bilo u interesu da ne brane.Trenutno je u interesu preuzimanje Srpske energetike,pa su protiv samostalnog Kosova.A ja bih se kladio,da ce nedugo posle toga licno Rusija priznati Kosovo.Sumnjam da bih opkladu izgubio.
hvala

Bane

pre 16 godina

Da li naši "evropejci" koji otežu sa ratifikacijom sporazuma sa R.F. znaju ovo:
OTAVA – Prosečna cena goriva će do leta dostići 1,40 dolara, a do 2012. godine 2,25 dolara, predviđaju stručnjaci iz CIBC za svetsko tržište, na osnovu smanjenih rezervi sirove nafte čija cena će za četiri godine biti 225 američkih dolara za barel.

Krivokapic

pre 16 godina

Stvarno je steta sto je nase gradjanstvo totalno neupuceno u trzisnu ekonomiju. To su gluposti da ce Rusija nama da daje energente ispod cene i oni to uopste nisu ni obecali. Ovo je velika laz gospodina Ilica ili on nije razumeo sta su mu Rusi rekli.
Stvarno je zalosno kako se u Srbiji ne raspravlja niocemu i kako se gradjani vuku za nos. Ovo vazi i za jedan i za drugi blok u Srbiji.

Maja

pre 16 godina

Po milioniti put...Naftu i gas kupujemo preko posrednika.
Prvo nas deru nasi, pa posle Rusi, a onda svi zajedno!
Toliko o nabavnoj ceni, ima ali juce.

vlad

pre 16 godina

citiram:
"Šanse su velike. To je dogovoreno, to je sastavni deo sporazuma",- izjavio je Ilić.dogovorio se o "sansama"
usima & ocima da neverujes.
pamet u glavu SRBIJO 11. maja- EVROPSKA opcija pobetiti mora!
PS
u svajcarskoj litar bezolovnog benzina od 95 oktana kosta 85-95 dinara.

Zoks

pre 16 godina

Prvo, kroz istoriju, Rusi nikada nisu branili interese Srbije (naravno), nego su gledali samo svoje interese (opet naravno).
Zasto bi sada bilo drugacije?
Drugo, nikako ne bih da upadnemo u grupu u kojoj su Belorusija i Ukrajina.

Nenad Novi Beograd

pre 16 godina

Velja u Moskvu - Velja iz Moskve! Ovako bi se mogla opisati svrha kao i rezultat posete ministrove. A njegova objašnjenja o 30 odsto jefinijoj nafti i gasu iz Rusije su već stvar političkog marketinga, ali pošto je taj marketing postao njegov način razmišljanja, da ne kažem on sam, ja ga od sada zovem Baron Minhauzen iz Katulice pored Čačka. Džaba priča sa Rusima, oni nisu prijatelji ovog naroda, oni su trgovci. Ponoviću sto puta. Prodaja NIS-a je pljačka. Ko proda NIS pod ovim uslovima narodni je neprijatelj, i to onaj pravi neprijatelj, vandalski pljačkaš. Koloritni likovi kao Velja su tipični mešetari u svakom društvu koje je nestabilno i čiji narod je u nevolji pa je izgubio kriterijume rasuđivanja. Opametiće se jednog dana srpski narod a dotle treba sprečiti da bude potpuno opljačkan.

electric_mojo

pre 16 godina

Gde ste bili da trazite tih 20% posto pre nego im prodaste srpsku kompaniju?!?
Pomislio bih da ste diletanti i nesposobni, a posto to sigurno niste, ovakav nacin poslovanja kazuje samo jedno: Brinete o sopstvenim interesima i finansijama, a sa interesima drzave i naroda se kockate!

seka

pre 16 godina

Dragi nasi citatelji, ovih nedelja, sve sto se pojavljuje u nasim i svim ostalim medijima je cist, skupo placen i dobro obradjen marketing i anti marketing.
Mi mozemo da dobijemo jeftinijie gorivo, ustupke oko viza, plate i penzije da nam porastu, dajemo i nedajemo Kosovo, pomazemo nasim sunarodnicima u susednim drzavama iz budzeta, dajemo veca prava manjinama, pomazemo starima i mladima, razvijamo unutrasnjost Srbije bez po muke, dobijamo na poklon ogromnu kolicinu sredstava za razvoj tek onako, otvaramo ogroman broj radnih mesta, porodice pravimo kao zecici i mnoge mnoge druge stvari...
Samo i isljucivo u predizbornim bajkama.
No buducnost se ipak ne gradi na praznim obecanjima, vec na surovoj stvarnosti i uz puno sopstvenog rada i odricanja, a ne tudjih pomoci i popustanja. Jer jadan je onaj ko zivi od miliostinje, koliko god da mu udelili.

коментатор

pre 16 godina

Јасно је да Србија не може да рачуна на јефтиније енергенте од Русије ако настави са атлантским интеграцијама. Лице садашњих евроинтеграција сакрива оне атлантске зато је Русији спорна и оваква евроинтеграција.

Bivsi rukovodilac NIS-a

pre 16 godina

veljo ne obmanjuj narod pred izbore. Kakva jeftinija nafta kakvi bakraci.Rusi nikom nisu dali jeftiniju naftu i gas osim Ukrajine i Belorusije i to naravno iz politickih razloga i to za iznos NDS (izvozne carine) koja iznosi 18%. Drugo sprazum koji je potpisan sa rusima o bescarinskoj trgovini ne odnosi se na energente a ionako taj sporazum nikada nije ratifikovan u ruskoj dumi.Ja sam bio clan pregovarackog tima bivse Jugoslavije koji se kvartalno sastajao naizmenicno u Moskvi i beogradu oko cena sirove nafte za bivsu Jugoslaviju.Nikada nismo dobijali nikakav popust>Razlika izmedju nas i zemalja Varsavskog ugovora je bila u visini transporta.Nafta se isporucivala naftovodom druzba do Virja (granica Hrvatske i Madjarske) i onda naftovodom JANAF do nasih rafineerija ili brodom do luke Omisalj i onda opet naftovodom.Prema tome Veljo ne obmanjuj narod a to nije ni bio predmet razgovora

Sax

pre 16 godina

Velimir Ilic, covek koji se bavi ozbiljnim drzavnickim poslovima, prilikom gostovanja popularne Britanske pevacice poznate po jednom hitu Samante Fox Cacku, izjavio je da je uz njenu muziku odrastao iako je tada imao blizu 40 godina. Kada tome dodamo cuveni biser Dragana Markovica-Palme kako je bio mali kada su pevali Betoven i Sopen, inace bi mu pevali na uvce, postavlja se logicno pitanje: Kuda ides Srbijo?

dragan

pre 16 godina

i rusi se ukljucili u predizbornu kampanju...eu obecava ssp i bezvizni rezim, rusi obecavaju kosovo i jeftinu naftu, a cini mi se da necemo dobiti nista...

Milan

pre 16 godina

Kad se lizes sa Rusima imas sansu samo da posle nekog vremena budes okupiran.
Taj gasovod moze da bude izgovor za eventualnu,ponovnu okupaciju odredjenih zemalja istocne Evrope (ovog puta ukljucujuci i Srbiju) uz eventualni precutni blagoslov zapadnih sila,zbog njihovog tala sa Rusima zbog energenata. U buducnosti...blizoj ili daljoj, ne znam...

Maja_V

pre 16 godina

Velja Ilic ili kako to radi Srbija...
Madjari ovako:
"Prošle godine MOL je dovršio dva projekta strateške saradnje - ulazak na tržište električne energije sa kompanijom ČEZ i uspostavljanje saradnje sa omanskom naftnom kompanijom "Oman Oil Company".

MOL je 2006. godine ostvarila bruto profit od 2,1 milijarde dolara, dok se trenutna tržišna vrednost procenjuje na 14 milijardi dolara. Skupština je odlučila da 40 posto neto dobiti isplatiti kroz dividendu, u iznosu od 530 miliona dolara".

Zoran

pre 16 godina

Propaganda u izborne svhe, pa gospodine magistre Ilicu, znate li Vi da je predsednik upravnog odbora Gasproma gospodin Schreder, bivsi nemacki kancelar. Upravni odbor donosi sve odluke, pa nije to kao kod Vas gospodo da se Vi politicari mesate u sve pore zivota. Zamislite koje kolicine kupuje srbija a koje nemacjka i sada sazna nemacka da gasprom prodaje srbiji gas po 20% nizoj ceni nego njima. Alo magistre razmislite pre nego sto izjavite ovako nesto sto moze da izazove nesporazume samom gaspromu.

Milosav

pre 16 godina

Ko pita ne skita? Ne razumem logiku, ovo je gospodin ministar znao i pre pohoda na Rusiju o drzavnom trosku. Velji ne treba Nusic da bi izgledao poput gospode ministara okarakterisanih u satirama.

Beogradjanin

pre 16 godina

Magistre ,jos uvek niste pojasnili ko stoji iza Gazpomneta i Jugorosgasa.
Bilo je jako zanimljivih komentara citalaca na jucerasnju vest da ste otisli u Rusiju, i javnost ceka listu akcionara Gazpromnefta i Jugorosgasa.
Za citaoce komentara koji nisu videli jucerasnje komentare nek odu na jucerasnju vest i listu komentara i bice im puno toga jasnije.
Sta kazu drugari iz Rusije?
Jel smete da objavite te liste akcionara ili ne?
Sva sreca pa postoji google pretrazivac pa se tu sve lepo moze naci o akcionarima pomenutih firmi i clanovima radne grupe koja ucestvuje u svemu ovome.
Istina se ne moze sakriti , a posto ste clan takozvane postene koalicije , red je da Vi to posteno i kazete.
Dakle posteni i preposteni magistre Ilicu , cekamo vase saopstenje o akcionarima pomenutih firmi.

Voki

pre 16 godina

Gospodin Ilic mora da shvati da su vremena rasipanja drzavnih sredstava definitivno prosla i da se u Moskvu putuje samo kada se bas mora a da je buducnost u Evropskoj Uniji koja nam je bliza i pre svega ima KNOW HOW koji nam mnogo vise znaci i vredi nego ruska podrska koja nam nikada i nije bila neka posebna.
Gospodin Ilic ocigledno nije do kraja sagledao posledice koje prate sporazum koji on i gospodin Kostunica grcevito pokusavaju da proguraju kroz skupstinu pre izbora.
Kada cemo mi Srbi konacno da shvatimo da je nasa jedina sansa ekonomija a ne Kosovo.

Jovan

pre 16 godina

Juce su ga brutalno odbili, a on vec danas- bilo bi kada bi ratifikovali... Strasno! Nesto, ne vidim da Ruje u koje se ovi kunu, su zaista spremne da pomognu Srbiji. Mislim, da bi i potpuno ogranicenim osobama trebalo da bude jasno da oni koriste Kosovo kako bi pokusali da opet postanu nekakav igrac na globalnoj politickoj sceni.

Zlatko

pre 16 godina

Da li Velja zna da naftu koju sada NIS - u isporučuje Gaspromneft, koji je dobio na zadnjem tenderu, "dragi " nam bratski isporučilac nije hteo da istovari naftu iz broda na Krku, jer nije bio otvoren akreditiv za placanje te nafte i NIS je platio troskove cekanja broda u istovarnoj luci dok nije otvoren akreditiv. Taj trosak je oko 25.000 USD DNEVNO. Kakva crna povlašćenja će Rusi da nam daju, ako nemaju DEBELI interes "siguran poklon" - NIS. Sve je to predizborna prljava kampanja a od toga nema nista samo zamajavaju ovaj narod. Rusima je ušla nafta u uši i sa ovom svetskom cenom nema popusta nikome a tek će kao Velja da nešto obezbedi. HA! HA! Srpska glupost i sramota!

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Normalno je da ce nafta i gas biti jeftiniji ako ih kupujemo direktno, a ne preko posrednika. Takodje je normalno da Rusi nece da se obavezu sada, jer je ocigledno da neke politicke snage u Srbiji ne postuju dogovoreno.
Sporazum je u interesu Srbije i sramota je sto se koristi u politicke svrhe.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Kao što nema ruske podrške, tako nema ni jeftine nafte, za naftu se danas vode ratovi, upravo zato jer je nema. Sve ovo su samo prozirni pokušaji Moskve da uz pomoć proruski orijentiranih snaga u Beogradu, pokori Srbiju preuzimanjem njenog energetskog sustava. Možda bi na Balkanu u proteklih dvadeset godina, bilo mnogo manje zla, da Srbija nije računala na rusku podršku. Na svijetu postoje dvije grupe zemalja, one koje rusku podršku uopće ne trebaju, i one kojima ruska podrška veoma šteti…

Zlatko

pre 16 godina

Da li Velja zna da naftu koju sada NIS - u isporučuje Gaspromneft, koji je dobio na zadnjem tenderu, "dragi " nam bratski isporučilac nije hteo da istovari naftu iz broda na Krku, jer nije bio otvoren akreditiv za placanje te nafte i NIS je platio troskove cekanja broda u istovarnoj luci dok nije otvoren akreditiv. Taj trosak je oko 25.000 USD DNEVNO. Kakva crna povlašćenja će Rusi da nam daju, ako nemaju DEBELI interes "siguran poklon" - NIS. Sve je to predizborna prljava kampanja a od toga nema nista samo zamajavaju ovaj narod. Rusima je ušla nafta u uši i sa ovom svetskom cenom nema popusta nikome a tek će kao Velja da nešto obezbedi. HA! HA! Srpska glupost i sramota!

Josip Vasilj

pre 16 godina

Kao što nema ruske podrške, tako nema ni jeftine nafte, za naftu se danas vode ratovi, upravo zato jer je nema. Sve ovo su samo prozirni pokušaji Moskve da uz pomoć proruski orijentiranih snaga u Beogradu, pokori Srbiju preuzimanjem njenog energetskog sustava. Možda bi na Balkanu u proteklih dvadeset godina, bilo mnogo manje zla, da Srbija nije računala na rusku podršku. Na svijetu postoje dvije grupe zemalja, one koje rusku podršku uopće ne trebaju, i one kojima ruska podrška veoma šteti…

Bivsi rukovodilac NIS-a

pre 16 godina

veljo ne obmanjuj narod pred izbore. Kakva jeftinija nafta kakvi bakraci.Rusi nikom nisu dali jeftiniju naftu i gas osim Ukrajine i Belorusije i to naravno iz politickih razloga i to za iznos NDS (izvozne carine) koja iznosi 18%. Drugo sprazum koji je potpisan sa rusima o bescarinskoj trgovini ne odnosi se na energente a ionako taj sporazum nikada nije ratifikovan u ruskoj dumi.Ja sam bio clan pregovarackog tima bivse Jugoslavije koji se kvartalno sastajao naizmenicno u Moskvi i beogradu oko cena sirove nafte za bivsu Jugoslaviju.Nikada nismo dobijali nikakav popust>Razlika izmedju nas i zemalja Varsavskog ugovora je bila u visini transporta.Nafta se isporucivala naftovodom druzba do Virja (granica Hrvatske i Madjarske) i onda naftovodom JANAF do nasih rafineerija ili brodom do luke Omisalj i onda opet naftovodom.Prema tome Veljo ne obmanjuj narod a to nije ni bio predmet razgovora

Nenad Novi Beograd

pre 16 godina

Velja u Moskvu - Velja iz Moskve! Ovako bi se mogla opisati svrha kao i rezultat posete ministrove. A njegova objašnjenja o 30 odsto jefinijoj nafti i gasu iz Rusije su već stvar političkog marketinga, ali pošto je taj marketing postao njegov način razmišljanja, da ne kažem on sam, ja ga od sada zovem Baron Minhauzen iz Katulice pored Čačka. Džaba priča sa Rusima, oni nisu prijatelji ovog naroda, oni su trgovci. Ponoviću sto puta. Prodaja NIS-a je pljačka. Ko proda NIS pod ovim uslovima narodni je neprijatelj, i to onaj pravi neprijatelj, vandalski pljačkaš. Koloritni likovi kao Velja su tipični mešetari u svakom društvu koje je nestabilno i čiji narod je u nevolji pa je izgubio kriterijume rasuđivanja. Opametiće se jednog dana srpski narod a dotle treba sprečiti da bude potpuno opljačkan.

Jovan

pre 16 godina

Juce su ga brutalno odbili, a on vec danas- bilo bi kada bi ratifikovali... Strasno! Nesto, ne vidim da Ruje u koje se ovi kunu, su zaista spremne da pomognu Srbiji. Mislim, da bi i potpuno ogranicenim osobama trebalo da bude jasno da oni koriste Kosovo kako bi pokusali da opet postanu nekakav igrac na globalnoj politickoj sceni.

Voki

pre 16 godina

Gospodin Ilic mora da shvati da su vremena rasipanja drzavnih sredstava definitivno prosla i da se u Moskvu putuje samo kada se bas mora a da je buducnost u Evropskoj Uniji koja nam je bliza i pre svega ima KNOW HOW koji nam mnogo vise znaci i vredi nego ruska podrska koja nam nikada i nije bila neka posebna.
Gospodin Ilic ocigledno nije do kraja sagledao posledice koje prate sporazum koji on i gospodin Kostunica grcevito pokusavaju da proguraju kroz skupstinu pre izbora.
Kada cemo mi Srbi konacno da shvatimo da je nasa jedina sansa ekonomija a ne Kosovo.

Maja_V

pre 16 godina

Velja Ilic ili kako to radi Srbija...
Madjari ovako:
"Prošle godine MOL je dovršio dva projekta strateške saradnje - ulazak na tržište električne energije sa kompanijom ČEZ i uspostavljanje saradnje sa omanskom naftnom kompanijom "Oman Oil Company".

MOL je 2006. godine ostvarila bruto profit od 2,1 milijarde dolara, dok se trenutna tržišna vrednost procenjuje na 14 milijardi dolara. Skupština je odlučila da 40 posto neto dobiti isplatiti kroz dividendu, u iznosu od 530 miliona dolara".

Sax

pre 16 godina

Velimir Ilic, covek koji se bavi ozbiljnim drzavnickim poslovima, prilikom gostovanja popularne Britanske pevacice poznate po jednom hitu Samante Fox Cacku, izjavio je da je uz njenu muziku odrastao iako je tada imao blizu 40 godina. Kada tome dodamo cuveni biser Dragana Markovica-Palme kako je bio mali kada su pevali Betoven i Sopen, inace bi mu pevali na uvce, postavlja se logicno pitanje: Kuda ides Srbijo?

vlad

pre 16 godina

citiram:
"Šanse su velike. To je dogovoreno, to je sastavni deo sporazuma",- izjavio je Ilić.dogovorio se o "sansama"
usima & ocima da neverujes.
pamet u glavu SRBIJO 11. maja- EVROPSKA opcija pobetiti mora!
PS
u svajcarskoj litar bezolovnog benzina od 95 oktana kosta 85-95 dinara.

Milan

pre 16 godina

Kad se lizes sa Rusima imas sansu samo da posle nekog vremena budes okupiran.
Taj gasovod moze da bude izgovor za eventualnu,ponovnu okupaciju odredjenih zemalja istocne Evrope (ovog puta ukljucujuci i Srbiju) uz eventualni precutni blagoslov zapadnih sila,zbog njihovog tala sa Rusima zbog energenata. U buducnosti...blizoj ili daljoj, ne znam...

Milosav

pre 16 godina

Ko pita ne skita? Ne razumem logiku, ovo je gospodin ministar znao i pre pohoda na Rusiju o drzavnom trosku. Velji ne treba Nusic da bi izgledao poput gospode ministara okarakterisanih u satirama.

Beogradjanin

pre 16 godina

Magistre ,jos uvek niste pojasnili ko stoji iza Gazpomneta i Jugorosgasa.
Bilo je jako zanimljivih komentara citalaca na jucerasnju vest da ste otisli u Rusiju, i javnost ceka listu akcionara Gazpromnefta i Jugorosgasa.
Za citaoce komentara koji nisu videli jucerasnje komentare nek odu na jucerasnju vest i listu komentara i bice im puno toga jasnije.
Sta kazu drugari iz Rusije?
Jel smete da objavite te liste akcionara ili ne?
Sva sreca pa postoji google pretrazivac pa se tu sve lepo moze naci o akcionarima pomenutih firmi i clanovima radne grupe koja ucestvuje u svemu ovome.
Istina se ne moze sakriti , a posto ste clan takozvane postene koalicije , red je da Vi to posteno i kazete.
Dakle posteni i preposteni magistre Ilicu , cekamo vase saopstenje o akcionarima pomenutih firmi.

narkoman+placenik

pre 16 godina

Setite se samo kako su rusi odbranili Srbiju od bombardovanja.Nije im bilo u interesu da brane ili mozda im je bilo u interesu da ne brane.Trenutno je u interesu preuzimanje Srpske energetike,pa su protiv samostalnog Kosova.A ja bih se kladio,da ce nedugo posle toga licno Rusija priznati Kosovo.Sumnjam da bih opkladu izgubio.
hvala

Zoks

pre 16 godina

Prvo, kroz istoriju, Rusi nikada nisu branili interese Srbije (naravno), nego su gledali samo svoje interese (opet naravno).
Zasto bi sada bilo drugacije?
Drugo, nikako ne bih da upadnemo u grupu u kojoj su Belorusija i Ukrajina.

Zoran

pre 16 godina

Propaganda u izborne svhe, pa gospodine magistre Ilicu, znate li Vi da je predsednik upravnog odbora Gasproma gospodin Schreder, bivsi nemacki kancelar. Upravni odbor donosi sve odluke, pa nije to kao kod Vas gospodo da se Vi politicari mesate u sve pore zivota. Zamislite koje kolicine kupuje srbija a koje nemacjka i sada sazna nemacka da gasprom prodaje srbiji gas po 20% nizoj ceni nego njima. Alo magistre razmislite pre nego sto izjavite ovako nesto sto moze da izazove nesporazume samom gaspromu.

electric_mojo

pre 16 godina

Gde ste bili da trazite tih 20% posto pre nego im prodaste srpsku kompaniju?!?
Pomislio bih da ste diletanti i nesposobni, a posto to sigurno niste, ovakav nacin poslovanja kazuje samo jedno: Brinete o sopstvenim interesima i finansijama, a sa interesima drzave i naroda se kockate!

seka

pre 16 godina

Dragi nasi citatelji, ovih nedelja, sve sto se pojavljuje u nasim i svim ostalim medijima je cist, skupo placen i dobro obradjen marketing i anti marketing.
Mi mozemo da dobijemo jeftinijie gorivo, ustupke oko viza, plate i penzije da nam porastu, dajemo i nedajemo Kosovo, pomazemo nasim sunarodnicima u susednim drzavama iz budzeta, dajemo veca prava manjinama, pomazemo starima i mladima, razvijamo unutrasnjost Srbije bez po muke, dobijamo na poklon ogromnu kolicinu sredstava za razvoj tek onako, otvaramo ogroman broj radnih mesta, porodice pravimo kao zecici i mnoge mnoge druge stvari...
Samo i isljucivo u predizbornim bajkama.
No buducnost se ipak ne gradi na praznim obecanjima, vec na surovoj stvarnosti i uz puno sopstvenog rada i odricanja, a ne tudjih pomoci i popustanja. Jer jadan je onaj ko zivi od miliostinje, koliko god da mu udelili.

Krivokapic

pre 16 godina

Stvarno je steta sto je nase gradjanstvo totalno neupuceno u trzisnu ekonomiju. To su gluposti da ce Rusija nama da daje energente ispod cene i oni to uopste nisu ni obecali. Ovo je velika laz gospodina Ilica ili on nije razumeo sta su mu Rusi rekli.
Stvarno je zalosno kako se u Srbiji ne raspravlja niocemu i kako se gradjani vuku za nos. Ovo vazi i za jedan i za drugi blok u Srbiji.

dragan

pre 16 godina

i rusi se ukljucili u predizbornu kampanju...eu obecava ssp i bezvizni rezim, rusi obecavaju kosovo i jeftinu naftu, a cini mi se da necemo dobiti nista...

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Normalno je da ce nafta i gas biti jeftiniji ako ih kupujemo direktno, a ne preko posrednika. Takodje je normalno da Rusi nece da se obavezu sada, jer je ocigledno da neke politicke snage u Srbiji ne postuju dogovoreno.
Sporazum je u interesu Srbije i sramota je sto se koristi u politicke svrhe.

Bane

pre 16 godina

Da li naši "evropejci" koji otežu sa ratifikacijom sporazuma sa R.F. znaju ovo:
OTAVA – Prosečna cena goriva će do leta dostići 1,40 dolara, a do 2012. godine 2,25 dolara, predviđaju stručnjaci iz CIBC za svetsko tržište, na osnovu smanjenih rezervi sirove nafte čija cena će za četiri godine biti 225 američkih dolara za barel.

Gradjancica

pre 16 godina

Mi zivimo u paralelnim svetovima sa ostalim evropskim narodima.
Madjarski Mol i vlada se grcevito bore da sprece preuzimanje od strane OMV. U toku je prava drama a ishod se ne nazire.
Kao nas je isto drama ali u obrnutom smeru.

Maja

pre 16 godina

Po milioniti put...Naftu i gas kupujemo preko posrednika.
Prvo nas deru nasi, pa posle Rusi, a onda svi zajedno!
Toliko o nabavnoj ceni, ima ali juce.

Evropejac

pre 16 godina

Nema nista od jeftine nafte jer Rusi nikom osim Ukrajine i Beorusije (sto je razumljivo) nisu dali naftu sa popustom.Izgleda neko ima nameru da nas gurne u savez Rusija i Belorusija. A sto se tice ovih sto pisu da naftu kupujemo preko posrednika tacno je ali zarada posrednika u trgovini naftom se krece max 3 US centa za barel jer je nafta berzanski proizvod i tacno se zna svaki dan koliko kosta Ural kako se kotira tip nafte koji egzistira po PLATS-u (dnevne kotacije svih sirovih nafta i derivata na svetu)

Bizmismen

pre 16 godina

Kolika je zarada (svih) kada se omoguci da postoji samo jedan, jedini i ekskluzivni posrednik u velikim poslovima?
Kao npr. Jugorosgas?
Ekonomski kuriozitet, strana firma a javno (srpsko?) preduzece!
Kako se posluje u svetu je vise nego jasno ali gust mrak obavija "poslovanje" u Srbiji.

Djuro P.

pre 16 godina

Juce bila godisnjica cernobila,samo da podsetim,cernobil je bio naprevljen 30% jeftinije,i jos su pravili neki eksperiment da izadje jos jeftinije,i puce sva jeftinoca.Zato oprezno sa rusima na racun jeftinoce!

nikola

pre 16 godina

ja nesto mislim, sve i kad bi nam dali tu pogodnost, trajalo bi mesec dana dok birokratije ne uspe da zavrne slavinu posto bi vec drugog dana bilo jasno da mangupi kupuju naftu iskljucivo za preprodaju uz 25% profita bez rada. setimo se evropskog secera.

bez trzisne cene i cistih racuna nece biti ni razvoja privrede jer je mnogo unosnije muljanje od rada.

sasa

pre 16 godina

Nema nista od popusta, ako ga i bude dok ne poklonite NIS nema nista.
Ko vam je kriv sto niste trazili garancije da ce dobiti NIS ako sprece nezavisnost kosova, pa kad tako bude evo vam NIS, ljudi su pet minuta u ujedinjenim nacijama branili kosovo, poslali jedan avion humanitarne pomoci i to bi bilo to.
Da ste amerikancima poklonili NIS kao sto sad hocete rusima, ne bi ni bilo kosovskog problema, ali nema pameti kod nas.
Meni se licno cini da je Velja isao nazad u moskvu da vrati proviziju koju je dobio , da oni ne bi dosli ovde.
Samo me jedno interesuje da li samo rusi imaju naftu ili ima jos neko?I kako to da recimo u austriji benzin kosta isto kao i kod nas, a mi imamo bracu ruse a oni nemaju?

Zoran Mitrovic

pre 16 godina

Samo sa Rusima, ali jednom otvoreno i bez našeg poslovičnog vrdanja - "Rusijo pomozi, mi hoćemo u NATO", to je jedina šansa da postanemo ponova respektabilna država i ekonomija. Hajde da jednom i mi budemo na pravoj strani. Okrenimo se prijateljima, to su zemlje sa izuzetno izbalansiranim pristupom u medjunarodnim odnosima i sa kolosalnim privrednim razvojem. Iako u mom slucaju ponašati se prema emocijama je princip života, jer ja sam Srbin i sloven, hajde da se ponašamo isključivo poštujući i iskreno sledeći svoje interese a ne da servilno i ponizno svojim dželatima stalno stavljamo glavu u krilo. Да здравствует великая всемогучая держава, наша братская радная Россия.

коментатор

pre 16 godina

Јасно је да Србија не може да рачуна на јефтиније енергенте од Русије ако настави са атлантским интеграцијама. Лице садашњих евроинтеграција сакрива оне атлантске зато је Русији спорна и оваква евроинтеграција.

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Normalno je da ce nafta i gas biti jeftiniji ako ih kupujemo direktno, a ne preko posrednika. Takodje je normalno da Rusi nece da se obavezu sada, jer je ocigledno da neke politicke snage u Srbiji ne postuju dogovoreno.
Sporazum je u interesu Srbije i sramota je sto se koristi u politicke svrhe.

коментатор

pre 16 godina

Јасно је да Србија не може да рачуна на јефтиније енергенте од Русије ако настави са атлантским интеграцијама. Лице садашњих евроинтеграција сакрива оне атлантске зато је Русији спорна и оваква евроинтеграција.

Bane

pre 16 godina

Da li naši "evropejci" koji otežu sa ratifikacijom sporazuma sa R.F. znaju ovo:
OTAVA – Prosečna cena goriva će do leta dostići 1,40 dolara, a do 2012. godine 2,25 dolara, predviđaju stručnjaci iz CIBC za svetsko tržište, na osnovu smanjenih rezervi sirove nafte čija cena će za četiri godine biti 225 američkih dolara za barel.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Kao što nema ruske podrške, tako nema ni jeftine nafte, za naftu se danas vode ratovi, upravo zato jer je nema. Sve ovo su samo prozirni pokušaji Moskve da uz pomoć proruski orijentiranih snaga u Beogradu, pokori Srbiju preuzimanjem njenog energetskog sustava. Možda bi na Balkanu u proteklih dvadeset godina, bilo mnogo manje zla, da Srbija nije računala na rusku podršku. Na svijetu postoje dvije grupe zemalja, one koje rusku podršku uopće ne trebaju, i one kojima ruska podrška veoma šteti…

seka

pre 16 godina

Dragi nasi citatelji, ovih nedelja, sve sto se pojavljuje u nasim i svim ostalim medijima je cist, skupo placen i dobro obradjen marketing i anti marketing.
Mi mozemo da dobijemo jeftinijie gorivo, ustupke oko viza, plate i penzije da nam porastu, dajemo i nedajemo Kosovo, pomazemo nasim sunarodnicima u susednim drzavama iz budzeta, dajemo veca prava manjinama, pomazemo starima i mladima, razvijamo unutrasnjost Srbije bez po muke, dobijamo na poklon ogromnu kolicinu sredstava za razvoj tek onako, otvaramo ogroman broj radnih mesta, porodice pravimo kao zecici i mnoge mnoge druge stvari...
Samo i isljucivo u predizbornim bajkama.
No buducnost se ipak ne gradi na praznim obecanjima, vec na surovoj stvarnosti i uz puno sopstvenog rada i odricanja, a ne tudjih pomoci i popustanja. Jer jadan je onaj ko zivi od miliostinje, koliko god da mu udelili.

Evropejac

pre 16 godina

Nema nista od jeftine nafte jer Rusi nikom osim Ukrajine i Beorusije (sto je razumljivo) nisu dali naftu sa popustom.Izgleda neko ima nameru da nas gurne u savez Rusija i Belorusija. A sto se tice ovih sto pisu da naftu kupujemo preko posrednika tacno je ali zarada posrednika u trgovini naftom se krece max 3 US centa za barel jer je nafta berzanski proizvod i tacno se zna svaki dan koliko kosta Ural kako se kotira tip nafte koji egzistira po PLATS-u (dnevne kotacije svih sirovih nafta i derivata na svetu)

Zlatko

pre 16 godina

Da li Velja zna da naftu koju sada NIS - u isporučuje Gaspromneft, koji je dobio na zadnjem tenderu, "dragi " nam bratski isporučilac nije hteo da istovari naftu iz broda na Krku, jer nije bio otvoren akreditiv za placanje te nafte i NIS je platio troskove cekanja broda u istovarnoj luci dok nije otvoren akreditiv. Taj trosak je oko 25.000 USD DNEVNO. Kakva crna povlašćenja će Rusi da nam daju, ako nemaju DEBELI interes "siguran poklon" - NIS. Sve je to predizborna prljava kampanja a od toga nema nista samo zamajavaju ovaj narod. Rusima je ušla nafta u uši i sa ovom svetskom cenom nema popusta nikome a tek će kao Velja da nešto obezbedi. HA! HA! Srpska glupost i sramota!

Zoran Mitrovic

pre 16 godina

Samo sa Rusima, ali jednom otvoreno i bez našeg poslovičnog vrdanja - "Rusijo pomozi, mi hoćemo u NATO", to je jedina šansa da postanemo ponova respektabilna država i ekonomija. Hajde da jednom i mi budemo na pravoj strani. Okrenimo se prijateljima, to su zemlje sa izuzetno izbalansiranim pristupom u medjunarodnim odnosima i sa kolosalnim privrednim razvojem. Iako u mom slucaju ponašati se prema emocijama je princip života, jer ja sam Srbin i sloven, hajde da se ponašamo isključivo poštujući i iskreno sledeći svoje interese a ne da servilno i ponizno svojim dželatima stalno stavljamo glavu u krilo. Да здравствует великая всемогучая держава, наша братская радная Россия.

Jovan

pre 16 godina

Juce su ga brutalno odbili, a on vec danas- bilo bi kada bi ratifikovali... Strasno! Nesto, ne vidim da Ruje u koje se ovi kunu, su zaista spremne da pomognu Srbiji. Mislim, da bi i potpuno ogranicenim osobama trebalo da bude jasno da oni koriste Kosovo kako bi pokusali da opet postanu nekakav igrac na globalnoj politickoj sceni.

Voki

pre 16 godina

Gospodin Ilic mora da shvati da su vremena rasipanja drzavnih sredstava definitivno prosla i da se u Moskvu putuje samo kada se bas mora a da je buducnost u Evropskoj Uniji koja nam je bliza i pre svega ima KNOW HOW koji nam mnogo vise znaci i vredi nego ruska podrska koja nam nikada i nije bila neka posebna.
Gospodin Ilic ocigledno nije do kraja sagledao posledice koje prate sporazum koji on i gospodin Kostunica grcevito pokusavaju da proguraju kroz skupstinu pre izbora.
Kada cemo mi Srbi konacno da shvatimo da je nasa jedina sansa ekonomija a ne Kosovo.

Maja

pre 16 godina

Po milioniti put...Naftu i gas kupujemo preko posrednika.
Prvo nas deru nasi, pa posle Rusi, a onda svi zajedno!
Toliko o nabavnoj ceni, ima ali juce.

nikola

pre 16 godina

ja nesto mislim, sve i kad bi nam dali tu pogodnost, trajalo bi mesec dana dok birokratije ne uspe da zavrne slavinu posto bi vec drugog dana bilo jasno da mangupi kupuju naftu iskljucivo za preprodaju uz 25% profita bez rada. setimo se evropskog secera.

bez trzisne cene i cistih racuna nece biti ni razvoja privrede jer je mnogo unosnije muljanje od rada.

Milan

pre 16 godina

Kad se lizes sa Rusima imas sansu samo da posle nekog vremena budes okupiran.
Taj gasovod moze da bude izgovor za eventualnu,ponovnu okupaciju odredjenih zemalja istocne Evrope (ovog puta ukljucujuci i Srbiju) uz eventualni precutni blagoslov zapadnih sila,zbog njihovog tala sa Rusima zbog energenata. U buducnosti...blizoj ili daljoj, ne znam...

Maja_V

pre 16 godina

Velja Ilic ili kako to radi Srbija...
Madjari ovako:
"Prošle godine MOL je dovršio dva projekta strateške saradnje - ulazak na tržište električne energije sa kompanijom ČEZ i uspostavljanje saradnje sa omanskom naftnom kompanijom "Oman Oil Company".

MOL je 2006. godine ostvarila bruto profit od 2,1 milijarde dolara, dok se trenutna tržišna vrednost procenjuje na 14 milijardi dolara. Skupština je odlučila da 40 posto neto dobiti isplatiti kroz dividendu, u iznosu od 530 miliona dolara".

Milosav

pre 16 godina

Ko pita ne skita? Ne razumem logiku, ovo je gospodin ministar znao i pre pohoda na Rusiju o drzavnom trosku. Velji ne treba Nusic da bi izgledao poput gospode ministara okarakterisanih u satirama.

Zoran

pre 16 godina

Propaganda u izborne svhe, pa gospodine magistre Ilicu, znate li Vi da je predsednik upravnog odbora Gasproma gospodin Schreder, bivsi nemacki kancelar. Upravni odbor donosi sve odluke, pa nije to kao kod Vas gospodo da se Vi politicari mesate u sve pore zivota. Zamislite koje kolicine kupuje srbija a koje nemacjka i sada sazna nemacka da gasprom prodaje srbiji gas po 20% nizoj ceni nego njima. Alo magistre razmislite pre nego sto izjavite ovako nesto sto moze da izazove nesporazume samom gaspromu.

dragan

pre 16 godina

i rusi se ukljucili u predizbornu kampanju...eu obecava ssp i bezvizni rezim, rusi obecavaju kosovo i jeftinu naftu, a cini mi se da necemo dobiti nista...

Beogradjanin

pre 16 godina

Magistre ,jos uvek niste pojasnili ko stoji iza Gazpomneta i Jugorosgasa.
Bilo je jako zanimljivih komentara citalaca na jucerasnju vest da ste otisli u Rusiju, i javnost ceka listu akcionara Gazpromnefta i Jugorosgasa.
Za citaoce komentara koji nisu videli jucerasnje komentare nek odu na jucerasnju vest i listu komentara i bice im puno toga jasnije.
Sta kazu drugari iz Rusije?
Jel smete da objavite te liste akcionara ili ne?
Sva sreca pa postoji google pretrazivac pa se tu sve lepo moze naci o akcionarima pomenutih firmi i clanovima radne grupe koja ucestvuje u svemu ovome.
Istina se ne moze sakriti , a posto ste clan takozvane postene koalicije , red je da Vi to posteno i kazete.
Dakle posteni i preposteni magistre Ilicu , cekamo vase saopstenje o akcionarima pomenutih firmi.

Sax

pre 16 godina

Velimir Ilic, covek koji se bavi ozbiljnim drzavnickim poslovima, prilikom gostovanja popularne Britanske pevacice poznate po jednom hitu Samante Fox Cacku, izjavio je da je uz njenu muziku odrastao iako je tada imao blizu 40 godina. Kada tome dodamo cuveni biser Dragana Markovica-Palme kako je bio mali kada su pevali Betoven i Sopen, inace bi mu pevali na uvce, postavlja se logicno pitanje: Kuda ides Srbijo?

Bivsi rukovodilac NIS-a

pre 16 godina

veljo ne obmanjuj narod pred izbore. Kakva jeftinija nafta kakvi bakraci.Rusi nikom nisu dali jeftiniju naftu i gas osim Ukrajine i Belorusije i to naravno iz politickih razloga i to za iznos NDS (izvozne carine) koja iznosi 18%. Drugo sprazum koji je potpisan sa rusima o bescarinskoj trgovini ne odnosi se na energente a ionako taj sporazum nikada nije ratifikovan u ruskoj dumi.Ja sam bio clan pregovarackog tima bivse Jugoslavije koji se kvartalno sastajao naizmenicno u Moskvi i beogradu oko cena sirove nafte za bivsu Jugoslaviju.Nikada nismo dobijali nikakav popust>Razlika izmedju nas i zemalja Varsavskog ugovora je bila u visini transporta.Nafta se isporucivala naftovodom druzba do Virja (granica Hrvatske i Madjarske) i onda naftovodom JANAF do nasih rafineerija ili brodom do luke Omisalj i onda opet naftovodom.Prema tome Veljo ne obmanjuj narod a to nije ni bio predmet razgovora

electric_mojo

pre 16 godina

Gde ste bili da trazite tih 20% posto pre nego im prodaste srpsku kompaniju?!?
Pomislio bih da ste diletanti i nesposobni, a posto to sigurno niste, ovakav nacin poslovanja kazuje samo jedno: Brinete o sopstvenim interesima i finansijama, a sa interesima drzave i naroda se kockate!

Nenad Novi Beograd

pre 16 godina

Velja u Moskvu - Velja iz Moskve! Ovako bi se mogla opisati svrha kao i rezultat posete ministrove. A njegova objašnjenja o 30 odsto jefinijoj nafti i gasu iz Rusije su već stvar političkog marketinga, ali pošto je taj marketing postao njegov način razmišljanja, da ne kažem on sam, ja ga od sada zovem Baron Minhauzen iz Katulice pored Čačka. Džaba priča sa Rusima, oni nisu prijatelji ovog naroda, oni su trgovci. Ponoviću sto puta. Prodaja NIS-a je pljačka. Ko proda NIS pod ovim uslovima narodni je neprijatelj, i to onaj pravi neprijatelj, vandalski pljačkaš. Koloritni likovi kao Velja su tipični mešetari u svakom društvu koje je nestabilno i čiji narod je u nevolji pa je izgubio kriterijume rasuđivanja. Opametiće se jednog dana srpski narod a dotle treba sprečiti da bude potpuno opljačkan.

Zoks

pre 16 godina

Prvo, kroz istoriju, Rusi nikada nisu branili interese Srbije (naravno), nego su gledali samo svoje interese (opet naravno).
Zasto bi sada bilo drugacije?
Drugo, nikako ne bih da upadnemo u grupu u kojoj su Belorusija i Ukrajina.

Krivokapic

pre 16 godina

Stvarno je steta sto je nase gradjanstvo totalno neupuceno u trzisnu ekonomiju. To su gluposti da ce Rusija nama da daje energente ispod cene i oni to uopste nisu ni obecali. Ovo je velika laz gospodina Ilica ili on nije razumeo sta su mu Rusi rekli.
Stvarno je zalosno kako se u Srbiji ne raspravlja niocemu i kako se gradjani vuku za nos. Ovo vazi i za jedan i za drugi blok u Srbiji.

vlad

pre 16 godina

citiram:
"Šanse su velike. To je dogovoreno, to je sastavni deo sporazuma",- izjavio je Ilić.dogovorio se o "sansama"
usima & ocima da neverujes.
pamet u glavu SRBIJO 11. maja- EVROPSKA opcija pobetiti mora!
PS
u svajcarskoj litar bezolovnog benzina od 95 oktana kosta 85-95 dinara.

Gradjancica

pre 16 godina

Mi zivimo u paralelnim svetovima sa ostalim evropskim narodima.
Madjarski Mol i vlada se grcevito bore da sprece preuzimanje od strane OMV. U toku je prava drama a ishod se ne nazire.
Kao nas je isto drama ali u obrnutom smeru.

narkoman+placenik

pre 16 godina

Setite se samo kako su rusi odbranili Srbiju od bombardovanja.Nije im bilo u interesu da brane ili mozda im je bilo u interesu da ne brane.Trenutno je u interesu preuzimanje Srpske energetike,pa su protiv samostalnog Kosova.A ja bih se kladio,da ce nedugo posle toga licno Rusija priznati Kosovo.Sumnjam da bih opkladu izgubio.
hvala

Bizmismen

pre 16 godina

Kolika je zarada (svih) kada se omoguci da postoji samo jedan, jedini i ekskluzivni posrednik u velikim poslovima?
Kao npr. Jugorosgas?
Ekonomski kuriozitet, strana firma a javno (srpsko?) preduzece!
Kako se posluje u svetu je vise nego jasno ali gust mrak obavija "poslovanje" u Srbiji.

Djuro P.

pre 16 godina

Juce bila godisnjica cernobila,samo da podsetim,cernobil je bio naprevljen 30% jeftinije,i jos su pravili neki eksperiment da izadje jos jeftinije,i puce sva jeftinoca.Zato oprezno sa rusima na racun jeftinoce!

sasa

pre 16 godina

Nema nista od popusta, ako ga i bude dok ne poklonite NIS nema nista.
Ko vam je kriv sto niste trazili garancije da ce dobiti NIS ako sprece nezavisnost kosova, pa kad tako bude evo vam NIS, ljudi su pet minuta u ujedinjenim nacijama branili kosovo, poslali jedan avion humanitarne pomoci i to bi bilo to.
Da ste amerikancima poklonili NIS kao sto sad hocete rusima, ne bi ni bilo kosovskog problema, ali nema pameti kod nas.
Meni se licno cini da je Velja isao nazad u moskvu da vrati proviziju koju je dobio , da oni ne bi dosli ovde.
Samo me jedno interesuje da li samo rusi imaju naftu ili ima jos neko?I kako to da recimo u austriji benzin kosta isto kao i kod nas, a mi imamo bracu ruse a oni nemaju?