Četvrtak, 10.04.2008.

10:24

Raskinut ugovor sa Atekom

Vlada Srbije odlučila da raskine ugovor o privatizaciji RTB Bora sa austrijskim Atekom. Na pregovore pozvan SMR Olega Deripaske.

Izvor: B92

Raskinut ugovor sa Atekom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Todorvić Radivoj

pre 16 godina

Zakon o privatizaciji je veoma jasan.Neko bi da razgovara i pregovara a sve u cilju da prigrabi korist za sebe. Ako uslovi tendera nisu bili jasni kriv je onaj ko prodaje kapital, ali u tenderskoj dokumentaciji mora sve biti obuhvaćeno od socijalnog programa do ekoloških zahteva. Kakvi sada pregovori . Ili se uslovi ispunjavaju ili ne. Znam da je teško oterati ozbiljne kupce ali otkuda toliko zamajavanje sa Kovačem o kojem su kao o potencijalnom kupcu stizale loše vesti kao neodgovornom investitoru. Sada ispade da i austrijska vlada podržava svoje "bizmismene" i daje garancije za njih. o Olegu Deripaski i njegovoj ponudi niko ne govori zvanično. Čak i predsednik Srbije u svom maniru svemoćnog daje neke opaske i diskvalifikacije unapred a da nije član tenderske komisije i nije upoznat sa stanjem stvari, ili već jeste za razliku od
Agencije za privatizaciju i građana.
Dakle u Srbiji je stanje stvari takvo da svako ima prvo da radi tuđe poslove samo svoje prenebegava. U tuđim poslovima svi su eksperti.Ako je ruski tajkun davao 400 i više milijardi dolara investicija i ne zadovoljava uslove ekologije kako onda brat Mirko zadovoljava te uslove sa duplo manjim iznosom investicija. Ko koga u ovoj gužvi, gde su se umešali svi od predsednika države do komunalca, osim predsednika vlade koji i do sada kao da to nije bio pa ne primećuje ništa.Možda su to evropske vrednosti, da se ne meša u poslove institucija koje su zadužene za prodaju. Ko zna.
Srbija je čudna zemlja sa čudnim vrednostima.
Tajkuni, Miloševićev proizvod, protiv kojih smo ulice poderali sada su privrednici koji grade punom parom, kao da to običan seljak ne bi mogao da mu je prethodna vlast ugurala milijarde dolara a ova nova za promene, dokapitalizovala i ozakonila.
Ubeđuju nas i farbaju do daske.
Todorović Radivoj, Šabac

boske

pre 16 godina

Posle odustajanja rumunskog "Kuproma" bilo je naznaka da će se sa Drakulićem, kao drugorangiranim ponuđačem, pregovarati o kupovini RTB-a. Od te ideje se odustalo, nakon što je nadzorni odbor za RTB zaključio da to nije moguće, jer nema uporišta u zakonu.

anti

pre 16 godina

Naravno da će rusofilska srpska vlada da pristane na uslove koje postavlja sumnjivi ruski kapital, verovatno će u trenutku kad poklone Bor rusima ti uslovi biti još nepovoljniji po nas.

Nikola Bogdanovic

pre 16 godina

Sto se posle prvog tendera nije pregovaralo sa drugoplasiranim koji je davao bolje uslove nego SMR, gospodina Deripaske. Samo zato sto je drugoplasirani bio Zoran Drakulic koji je resio da Kostunici vise ne daje novac. Od tada je izgubljeno vise meseci a niko to ni ne spominje.

janos

pre 16 godina

Kao sto rekoh jutros,vlada je raskinula sa Atekom,ali i sa pamecu.Za Kostunicu smo znali, ali Dinkic me je ipak iznenadio.Ljudi,gledali ste uzivo,direktan prenos bacanja 100 miliona dolara na djubre!U sledecoj epizodi gledacete kako Deripaska dere dve kože sa jednog jarca!Taj trazi carte-blanche da unisti Bor i okolinu, i sto je najstrasnije,dobice...

Nostradamus

pre 16 godina

Bor, 11 april 2015

Vlasnik Rudarsko-topionicarskog kombinata Bor, gospodin Oleg Deripaska danas je posetio borski region. Gradjani Bora odusevljeno su ga docekali na ulicama svoga grada, a ispred pionirske organizacije gospodinu Deripaski je cvece predala ucenica prvog razreda, koja je, kada ju je Deripasaka pomazio po glavi, veselo namignula trecim okom i zamahala repicem koji se pomaljao ispod plisirane suknjice.

(Vlast)a

pre 16 godina

Ako je istina ono sto sam cula na vestima u 17 casova,onda je prihvatanje razgovora o Deripaskinoj ponudi,priznaje da je vlast:1.nesposobna(da su sposobni ne bi dobijali ovako ponizavajuce ponude),2.nenormalni(niko normalan ne bi nista dao nekome ko ti ne garantuje dobitak i zaradu,ali garantuje ekologiju slicnu Cernobilju,bez para,naravno,posto pare kvare pravoslavne Srbe)ili 3.ocajni(toliko trose i obecavaju Kosovu,a ovde nista ne rade,veliki troskovi predizbornih lupetanja i kupovine glasova).Na kraju cemo morati da nadjemo negde neku motku da vas sve zajedno sa Deripaskom i slicnima,najurimo,pristanemo na protektorat EU,pa sta nam Bog da.Ovo sto mogu tvoji da ti urade,ni najgori neprijatelji ne mogu!

Nikola

pre 16 godina

Rent-a-preduzece, najrazvijeniji biznis u Srbiji. Obecas milijarde za neko profitabilno preduzece i preuzmes kontrolu. Zatim ne ulozis ni dinara a uzimas profit mesecima, sve dok se vlasti ne sete da raskinu ugovor...

Bojan

pre 16 godina

Dakle još jedan poklon Rusima. "NEDAMO" (zajedno, kako i treba kada "patriote" to pišu) Kosovo, ali ostatak zemlje - na izvolte, dokle god je to Rusima.

Ova vlada se razbacuje stotinama miliona eura kao da nisu njihove nego da su tuđe, narodne pare. 300 miliona evra više od austrijanaca za Telekom Srpske, sada 100 miliona eura manje za Bor, uskoro će i Nobelovu nagradu za ekonomiju da dobiju.

miki EU

pre 16 godina

Da to nije i kod evrobloka proradila neka tajna ruska veza.U redu,ugovori se moraju postivati,samo sta ono bi sa autoputem.Gdje vam se tu izgubila dosljednost?Ponuda Rusa je totalna mizerija,100 miliona manje,bez rokova placanja itd.Da ne bude suprotno od one izreke:imali ste goluba u ruci,a vi odabrali vrapca na grani.Kako cete objasniti ljudima prodaju za sto miliona manje,ni u ludilu vam nitko nece vjerovati da je to bila postena "rabota".Ljudi moji,za sto miliona dolara se moze,na primjer,izgraditi oko hiljadu stanova i usreciti desetine hiljada beskucnika,a vi ih poklanjate "siromasnom" Rusu.Novi tender,je vjerujem,svakom razumnom,jedina opcija.

Gradjanin

pre 16 godina

Kako da ne. Rusi bi da kupe Bor po njihovim uslovima, a gradjani Srbije da narusavaju i dalje svoje zdravlje, dok oni pumpaju novac na svoje racune!

Ivan Mitic

pre 16 godina

Neverovatno, toliko nam se zurilo pa nismo mogli da sacekamo jos 15 dana da bi dobili 100 miliona eur vise, pa cemo sada da ulazimo u pregovore koji ce ko zna koliko da traju da bi eventualno dobili 100 miliona eur manje... Ma, mora da sam ja glup, mora da nije tako, ne bi se nasi politicari valjda tako prevarili...

jelena

pre 16 godina

Nisam iznenadjena ni najmanje uslovima pod kojim bi Ruski bogatas kupio rudnik. Iznenadjena sam tolikom gluposcu nasih politicara da zbog tih elementarnih ne postovanja zivotne sredine, uslova placanja, dolaze u razmisljanje da ponude Rusima da kupe rudnik. Nema dileme da je bolje da se sve u drzavi proda, privatizacija je nesto sto ce svima nama doneti bolji zivot, kroz jacu drzavu. Tako je svugde u razvijenom svetu. Kad cujem da su Rusi zainteresovani za bilo sta u nasoj zemlji, prodje me jeza. Samo pomislim, joj ne daj Boze, samo ne oni...

Dejan CH

pre 16 godina

Sad mi nista nije jasno: Vlada ukinula ugovor sa ATEKOM zbog nepostovanja rokova (verovatno zbog stava Austrije prema Kosovu) a Rusi traze sada da im se ukinu rokovi placanja: Znaci oni bi da plate 100 Miliona dollara manje i da nemaju nikakve rokove placanja a i da ne brinu mnogo o ekologiji.

Moze to neko da mi objasni: Vec 20 god. zivim na zapadu pa nemogu ovu logiku da ukapiram.

Ovca

pre 16 godina

Za rasplet svih vladinih "privatizacija" se ceka nova vlada, da se tacno zna u koje dzepove mora da se stavi.
Inace, od svega me je najvise zabrinulo vladino "jednoglasje". Mucke su toliko velike i ocigledne, da moraju da se drze zajedno. Do kraja.
Gradjani, osvestite se. Ili oni ili mi!

milan-bgd

pre 16 godina

...SMR zahteva ukidanje prava Ministarstva za zaštitu životne sredine da kontroliše zagadjenje iz Topionice bakra...
...SMR zahteva da bude oslobodjen odgovornosti u slučaju da ne ispuni obaveze iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine i da bez naknade koristi zemljište u državnoj svojini...

Neka mi neko objasni koja je razlika izmedju ugovaranja i bezobrazluka?

Miroslav I

pre 16 godina

Dinkicu, nema sada kod drugoplasiranog popravak ponude, nego raspisite novi tender. Ovako, sve lici na tesku mucku u organizaciji proruskog bloka. Nadam se da ti nisi tu! Novi tender, pa ako su i dalje zainteresovani, onda neka ponovo ucestvuju. Sve ostalo je veoma sumnjivo, a pogotovu vasa odluka da se iskljuci A-tek iako ima garancije drzave Austrije. Gde bi nam kraj bio da ste se u svemu tako strogo pridrzavali zakona.

Nenad, Wild Rose Country

pre 16 godina

Zivim i radim u Holandiji za Gaz de France BV. FRancuska kompanija koja eksploatise holandski gas. Imaju oni svoj Shell/Nam, pa sta? Od tih 16 milijardi (ako je tacna cifra) jedan deo ce biti "Royalty", a drugi deo porez, jedan deo ce da se reinvsetira, jedan deo ce da pokrije troskove eksploatacije, a korist ce imati i lokalni kooperanti. Uz to rizik preuzima A-tek. Ne mora da znaci da ce im se isplatiti. Gde su Geolozi da kazu je li ovo dobar deal ili nije.

Milan

pre 16 godina

Naravno da se ugovori moraju poštovati. Samo mi nije jasno zašto ovo ne važi i za koncesiju za Horgoš - Užice. Tu izgleda postoje neki lični interesi.

ivan

pre 16 godina

"traži da se ukinu rokovi za plaćanje cene za kupovinu RTB-a i da se olakšaju ekološki standardi."

EKOLOSKI STANDARDI NA PRVO MESTO! NA VJEK I VJEKOVA. PA NECEMO "CERNOBIL"

mrmot

pre 16 godina

Svima je jasno da u Srbiji privatizacija znaci punjenje necijih dzepova, ko god bio na vlasti. Sta je alternativa? Ostaviti kako jeste, pod okriljem "domace" i tako pruziti mogucnost da se muzu kompanije do iznemoglosti? Treceg, na zalost nema. Dugorocno, prva varijanta je bolja za sve nas. Kada vec nismo u stanju da uticemo da do toga ne dodje, onda lepo zacepite ta usta i pustite da se vise jednom zauvek zavrsi ovo mrcvarenje. Kad sve ode u tudje ruke, borba za vlast nece biti ni izbliza slicna sadasnjoj. Nece imati za sta da se otimaju, a onda ce mozda na scenu da stupi i nova generacija politicara. Mozda.

Ekoloska katastrofa

pre 16 godina

Deripaska ce sahraniti vise Srba, nego svi prethodnici zajedno!
A Borani i okolina mogu da odahnu...Za njihove zivote i zdravlje, garantuje vlada Srbije.
Tehnicari su VLASNI da pljackaju i prekrajaju tendere, kako im padne na pamet. Steta koju oni prave, nepridrzavajuci se zakona sopstvene zemlje je -NEPROCENJIVA!

nico

pre 16 godina

Kakva sprdnja od drzave, sve velike prodaje(pokloni) su usledili u periodu od decembra do danas, u kom prakticno vlada tehnicka(telefonska) vlada. Ne moze Bor, ali moze auto-put...kakvi lopovi...

VladimirNI

pre 16 godina

Koliko mi nemamo pojma. Ovde neko neko lepo rece mnogi nasi misle da su ta rudna bogatsva nesto sto se lopatom kupi... Nije ni cudo sto smo tu gde smo.

Kao da Kovac sada plati 200 miliona, uzme kamion dodje u Bor i utovari i odnese 16 milijardi!!!!

Ej! Mogu ja da imam gitaru, al ako ne umem da sviram dzaba. Bolje da je dam nekom ko ume pa da i ja povremeno uzivam a i ostali. Isto tako i sa rudnom bogatstvima. Mi cemo mnogo vise da dobijemo od te ekploatacije nego sto ce da izgubimo. Ima nesto sto se zove transfer tehnologije, i to se desava od zemalja koej znaju kako ka zemljama koje ne znaju ali hoce da uce. Da li smo mi ti?

Gradjancica

pre 16 godina

Pazljivo sam procitala sve komentare i moj zakljucak je sledeci: ipak je gradjanima Srbije LAKSE i EFIKASNIJE da NATERAJU partije da pocnu posteno da vode ovu drzavu, nego da sutra otkupljuju zlatnu akciju svojih resursa, od recimo GASPROMA.
Sta vam deluje realnije?
Pa, nije partijska pljacka drzavne imovine nesto sto se resava - prodajom "svega zivog".
To mi lici na tipicno SRPSKO resenje. Lakse je prodati strancima ( i uzeti mito) nego se pozabaviti sa KORUPCIJOM u sopstvenom dvoristu.
Takodje smatram da najvecu odgovornost za ovo rasulo snose, prvenstveno, CLANOVI SVIH PARTIJA. DA nema vas i vaseg zatvaranja ociju, ne bi bilo ni njih! Vi prvi bi trebali da budno pratite sta vam rukovodstva rade, a ne da se prodajete za bilo kakvu privilegijicu!
Kada se pojavi neko posten u bilo kojoj partiji, prvo sto mu se desi je da zapadne u "sukob interesa"...
Partijski vojnici, lopta je u vasem dvoristu.

Toni Manero

pre 16 godina

Ako su glupost i lenjost u usle u srpski DNK, treba i to staviti u Prambulu Ustava i hitno od MZ traziti Protektorat.
A mozda mozemo i da razbucamo i upristojimo tu (vise) partijsku druzinu...
Dileme su velike, a vremena sve manje!

Milan

pre 16 godina

Mogu ta rudna bogatstva u Boru da vrede i 160 milijardi dolara,evra,funti,ali dzabe kada to nasa drzava ne moze da iskoristi jer nema zivih para da ulozi,a niko zbog politicke situacije nece da izda kredit,nasoj drzavi,jer je ionako prezaduzena,plus sto nasi ne bi znali ni kome da prodaju taj bakar i sve ostalo.
A u tome je razlika i jedan od odgovora zasto drzava ne preuzme Bor. Ne umeju i ne znaju.Drzava je je pokazala da ne zna nista.
Zato vam savetujem da ne placete i ridate,jer bi taj Atek,placao porez NASOJ drzavi!

Nemanja

pre 16 godina

8 ili 16 milijardi rudnih rezervi bakra za koje se u javnosti spekuliše da se u basenu nalaze nisu novac koji čeka da bude izvadjen. Troskovi eksploatacije su ogromni, a da nije tako, ne bi bor ni došao u ovako tešku situaciju. Ćist profit je možda 10-15 posto vrednosti prodatog proizvoda, i to u privatnim rukama. U državnim rukama zbog smanjene efikasnosti i potrebe rukovodilaca da se ugrade u posao ne samo da ne bi bilo ni tih 10-15, već bi rudnik poslovao sa gubitkom, kako je i do sada bilo.

nenad

pre 16 godina

Kad samo procitam ove sto vrte 16 milijardi tek tako, kosa mi se digne na glavi... Kao da pare leze po zemlji u Boru a pokvareni stranci dolaze i kupe lopatama taj nas mukotrpno steceni novac. Gospodo, da bi se uzelo tih 16 milijardi, treba koja milijarda i da se ulozi i da se rukavi zavrnu i malo da se oznoji oko tih para. A neradnicima sa zvezdom petokrakom jos u glavi ne moze se objasniti kako se pare posteno zaradjuju, kad je naviknuto da se pare dobijaju na poklon i za nerad.
A i u Trepci su te pare bile i pre devedesetih pa niko nista nije uradio da ih zaradi.
Sad mozemo da cekamo da neko krene da eksploatise neka nasa nova bogatstva, pa da mi ponovo udarimo u dreku kako nam kradu nase, a bez nikakve inicijative da trenutno nesto uradimo po tom pitanju.
Dokle vise tako...

Posmatrac

pre 16 godina

Austrijska vlada obezbedila garancije, u Americi se vlada direktno umesala u krizu na hipotekrnom trzistu ... A ja, naivan, mislio da na zapadu vlada trzisna ekonomija. To izgleda vazi samo za kolonije dok se ne razgrabi sve sto iole vredi ...

vlada

pre 16 godina

E, vise mi je muka od zalopojki nasih gradjana tipa "prodajemo rudna bogatstva" i sl. Pa jeste, vredi mozda 16 milijardi, ali samo ako to stranac drzi. Ako mi drzimo, ne vredi nista. Za to nam niko nije kriv nego nas lopovski mentalitet. Ovo je partijska drzava, to mora svima da bude jasno. Sta god da ostane pod drzavnom upravom, strancka licnost ce to voditi, naravno lose i samo u svoju i korist svoje stranke, prijatelja, kumova itd. Moje je misljenje da sto pre treba sve prodati, da stranke ne kupe vise kajmak, jer mi je dosta lopova koji me gledaju u oci i uzimaju iz dzepa. Bolje strane kompanije da imaju sve, tada ce se bar nesto razvijati, mozda losije nego sto bi moglo, ali svakako 1000 puta bolje nego sto bi neke Velje&co uspeli. Toliko.

Gradjancica

pre 16 godina

Naftna bogatstva...Rudna bogatstva...Vodoprivreda...
El. energija...Trzisna bogatstva tj. monopol na sve.
BELO ROBLJE!
Srbi ubrzano iz 19. veka prelaze u 18.!

Bojan

pre 16 godina

Sam kovac je pomenuo cifru od 16 milijardi dolara! Kako ga bre nije sramota, kao normalno je da on da 200-300 miliona za nesto sto vrijedi 16 milijardi i jos moze da kasni i prikuplja pare kako hoce? Zasto uopste prodajemo taj Bor? Zar nije bolje da vlada Srbije digne tih 100 miliona kredita i restruktuira stvari, nego da tim cudnim likovima dajemo koncesije i sva prava nad resursima nase drzave?

janos

pre 16 godina

Poznavajuci dosadasnji rad Vlade Srbije, oni tek sada nece pristati na prodaju ATEK-u.DrK zna da od te prodaje on vise nema nikakve koristi jer su izbori vec tu,i zasto bi on pristao na nesto od cega ce koristi imati sledeca vlada u kojoj on nema sanse da bude premijer?

Maja_V

pre 16 godina

Nesto gledam ovo i razmisljam koliko je sve to jadno...
Nasa drzava ce sledecih 500 godina da potrosi vracajuci Kosovo u sastav Srbije. Oni sto nose bedz zajapureno govore o Trepci, o rudnim bogatstvima koja ne smemo olako prepustiti drugima.
U isto vreme odlaze rudna bogatstva u sred Srbije, i niko ni prstom da mrdne.
G.Kovac rece pre neki dan ...tamo lezi 16 milijardi dolara...Ali, nasi politicari su zauzeti spasavanjem Trepce i Brezovice. Biju iskljucivo izgubljene bitke (a prethodno ucine sve da ih i izgube).
A dzepovi, nikad puniji...Dokle?

Maja_V

pre 16 godina

Nesto gledam ovo i razmisljam koliko je sve to jadno...
Nasa drzava ce sledecih 500 godina da potrosi vracajuci Kosovo u sastav Srbije. Oni sto nose bedz zajapureno govore o Trepci, o rudnim bogatstvima koja ne smemo olako prepustiti drugima.
U isto vreme odlaze rudna bogatstva u sred Srbije, i niko ni prstom da mrdne.
G.Kovac rece pre neki dan ...tamo lezi 16 milijardi dolara...Ali, nasi politicari su zauzeti spasavanjem Trepce i Brezovice. Biju iskljucivo izgubljene bitke (a prethodno ucine sve da ih i izgube).
A dzepovi, nikad puniji...Dokle?

vlada

pre 16 godina

E, vise mi je muka od zalopojki nasih gradjana tipa "prodajemo rudna bogatstva" i sl. Pa jeste, vredi mozda 16 milijardi, ali samo ako to stranac drzi. Ako mi drzimo, ne vredi nista. Za to nam niko nije kriv nego nas lopovski mentalitet. Ovo je partijska drzava, to mora svima da bude jasno. Sta god da ostane pod drzavnom upravom, strancka licnost ce to voditi, naravno lose i samo u svoju i korist svoje stranke, prijatelja, kumova itd. Moje je misljenje da sto pre treba sve prodati, da stranke ne kupe vise kajmak, jer mi je dosta lopova koji me gledaju u oci i uzimaju iz dzepa. Bolje strane kompanije da imaju sve, tada ce se bar nesto razvijati, mozda losije nego sto bi moglo, ali svakako 1000 puta bolje nego sto bi neke Velje&co uspeli. Toliko.

Nemanja

pre 16 godina

8 ili 16 milijardi rudnih rezervi bakra za koje se u javnosti spekuliše da se u basenu nalaze nisu novac koji čeka da bude izvadjen. Troskovi eksploatacije su ogromni, a da nije tako, ne bi bor ni došao u ovako tešku situaciju. Ćist profit je možda 10-15 posto vrednosti prodatog proizvoda, i to u privatnim rukama. U državnim rukama zbog smanjene efikasnosti i potrebe rukovodilaca da se ugrade u posao ne samo da ne bi bilo ni tih 10-15, već bi rudnik poslovao sa gubitkom, kako je i do sada bilo.

Bojan

pre 16 godina

Sam kovac je pomenuo cifru od 16 milijardi dolara! Kako ga bre nije sramota, kao normalno je da on da 200-300 miliona za nesto sto vrijedi 16 milijardi i jos moze da kasni i prikuplja pare kako hoce? Zasto uopste prodajemo taj Bor? Zar nije bolje da vlada Srbije digne tih 100 miliona kredita i restruktuira stvari, nego da tim cudnim likovima dajemo koncesije i sva prava nad resursima nase drzave?

Gradjancica

pre 16 godina

Naftna bogatstva...Rudna bogatstva...Vodoprivreda...
El. energija...Trzisna bogatstva tj. monopol na sve.
BELO ROBLJE!
Srbi ubrzano iz 19. veka prelaze u 18.!

nenad

pre 16 godina

Kad samo procitam ove sto vrte 16 milijardi tek tako, kosa mi se digne na glavi... Kao da pare leze po zemlji u Boru a pokvareni stranci dolaze i kupe lopatama taj nas mukotrpno steceni novac. Gospodo, da bi se uzelo tih 16 milijardi, treba koja milijarda i da se ulozi i da se rukavi zavrnu i malo da se oznoji oko tih para. A neradnicima sa zvezdom petokrakom jos u glavi ne moze se objasniti kako se pare posteno zaradjuju, kad je naviknuto da se pare dobijaju na poklon i za nerad.
A i u Trepci su te pare bile i pre devedesetih pa niko nista nije uradio da ih zaradi.
Sad mozemo da cekamo da neko krene da eksploatise neka nasa nova bogatstva, pa da mi ponovo udarimo u dreku kako nam kradu nase, a bez nikakve inicijative da trenutno nesto uradimo po tom pitanju.
Dokle vise tako...

Milan

pre 16 godina

Mogu ta rudna bogatstva u Boru da vrede i 160 milijardi dolara,evra,funti,ali dzabe kada to nasa drzava ne moze da iskoristi jer nema zivih para da ulozi,a niko zbog politicke situacije nece da izda kredit,nasoj drzavi,jer je ionako prezaduzena,plus sto nasi ne bi znali ni kome da prodaju taj bakar i sve ostalo.
A u tome je razlika i jedan od odgovora zasto drzava ne preuzme Bor. Ne umeju i ne znaju.Drzava je je pokazala da ne zna nista.
Zato vam savetujem da ne placete i ridate,jer bi taj Atek,placao porez NASOJ drzavi!

janos

pre 16 godina

Poznavajuci dosadasnji rad Vlade Srbije, oni tek sada nece pristati na prodaju ATEK-u.DrK zna da od te prodaje on vise nema nikakve koristi jer su izbori vec tu,i zasto bi on pristao na nesto od cega ce koristi imati sledeca vlada u kojoj on nema sanse da bude premijer?

Posmatrac

pre 16 godina

Austrijska vlada obezbedila garancije, u Americi se vlada direktno umesala u krizu na hipotekrnom trzistu ... A ja, naivan, mislio da na zapadu vlada trzisna ekonomija. To izgleda vazi samo za kolonije dok se ne razgrabi sve sto iole vredi ...

Toni Manero

pre 16 godina

Ako su glupost i lenjost u usle u srpski DNK, treba i to staviti u Prambulu Ustava i hitno od MZ traziti Protektorat.
A mozda mozemo i da razbucamo i upristojimo tu (vise) partijsku druzinu...
Dileme su velike, a vremena sve manje!

Milan

pre 16 godina

Naravno da se ugovori moraju poštovati. Samo mi nije jasno zašto ovo ne važi i za koncesiju za Horgoš - Užice. Tu izgleda postoje neki lični interesi.

nico

pre 16 godina

Kakva sprdnja od drzave, sve velike prodaje(pokloni) su usledili u periodu od decembra do danas, u kom prakticno vlada tehnicka(telefonska) vlada. Ne moze Bor, ali moze auto-put...kakvi lopovi...

Gradjancica

pre 16 godina

Pazljivo sam procitala sve komentare i moj zakljucak je sledeci: ipak je gradjanima Srbije LAKSE i EFIKASNIJE da NATERAJU partije da pocnu posteno da vode ovu drzavu, nego da sutra otkupljuju zlatnu akciju svojih resursa, od recimo GASPROMA.
Sta vam deluje realnije?
Pa, nije partijska pljacka drzavne imovine nesto sto se resava - prodajom "svega zivog".
To mi lici na tipicno SRPSKO resenje. Lakse je prodati strancima ( i uzeti mito) nego se pozabaviti sa KORUPCIJOM u sopstvenom dvoristu.
Takodje smatram da najvecu odgovornost za ovo rasulo snose, prvenstveno, CLANOVI SVIH PARTIJA. DA nema vas i vaseg zatvaranja ociju, ne bi bilo ni njih! Vi prvi bi trebali da budno pratite sta vam rukovodstva rade, a ne da se prodajete za bilo kakvu privilegijicu!
Kada se pojavi neko posten u bilo kojoj partiji, prvo sto mu se desi je da zapadne u "sukob interesa"...
Partijski vojnici, lopta je u vasem dvoristu.

Miroslav I

pre 16 godina

Dinkicu, nema sada kod drugoplasiranog popravak ponude, nego raspisite novi tender. Ovako, sve lici na tesku mucku u organizaciji proruskog bloka. Nadam se da ti nisi tu! Novi tender, pa ako su i dalje zainteresovani, onda neka ponovo ucestvuju. Sve ostalo je veoma sumnjivo, a pogotovu vasa odluka da se iskljuci A-tek iako ima garancije drzave Austrije. Gde bi nam kraj bio da ste se u svemu tako strogo pridrzavali zakona.

ivan

pre 16 godina

"traži da se ukinu rokovi za plaćanje cene za kupovinu RTB-a i da se olakšaju ekološki standardi."

EKOLOSKI STANDARDI NA PRVO MESTO! NA VJEK I VJEKOVA. PA NECEMO "CERNOBIL"

milan-bgd

pre 16 godina

...SMR zahteva ukidanje prava Ministarstva za zaštitu životne sredine da kontroliše zagadjenje iz Topionice bakra...
...SMR zahteva da bude oslobodjen odgovornosti u slučaju da ne ispuni obaveze iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine i da bez naknade koristi zemljište u državnoj svojini...

Neka mi neko objasni koja je razlika izmedju ugovaranja i bezobrazluka?

Ekoloska katastrofa

pre 16 godina

Deripaska ce sahraniti vise Srba, nego svi prethodnici zajedno!
A Borani i okolina mogu da odahnu...Za njihove zivote i zdravlje, garantuje vlada Srbije.
Tehnicari su VLASNI da pljackaju i prekrajaju tendere, kako im padne na pamet. Steta koju oni prave, nepridrzavajuci se zakona sopstvene zemlje je -NEPROCENJIVA!

Bojan

pre 16 godina

Dakle još jedan poklon Rusima. "NEDAMO" (zajedno, kako i treba kada "patriote" to pišu) Kosovo, ali ostatak zemlje - na izvolte, dokle god je to Rusima.

Ova vlada se razbacuje stotinama miliona eura kao da nisu njihove nego da su tuđe, narodne pare. 300 miliona evra više od austrijanaca za Telekom Srpske, sada 100 miliona eura manje za Bor, uskoro će i Nobelovu nagradu za ekonomiju da dobiju.

Ivan Mitic

pre 16 godina

Neverovatno, toliko nam se zurilo pa nismo mogli da sacekamo jos 15 dana da bi dobili 100 miliona eur vise, pa cemo sada da ulazimo u pregovore koji ce ko zna koliko da traju da bi eventualno dobili 100 miliona eur manje... Ma, mora da sam ja glup, mora da nije tako, ne bi se nasi politicari valjda tako prevarili...

Nostradamus

pre 16 godina

Bor, 11 april 2015

Vlasnik Rudarsko-topionicarskog kombinata Bor, gospodin Oleg Deripaska danas je posetio borski region. Gradjani Bora odusevljeno su ga docekali na ulicama svoga grada, a ispred pionirske organizacije gospodinu Deripaski je cvece predala ucenica prvog razreda, koja je, kada ju je Deripasaka pomazio po glavi, veselo namignula trecim okom i zamahala repicem koji se pomaljao ispod plisirane suknjice.

VladimirNI

pre 16 godina

Koliko mi nemamo pojma. Ovde neko neko lepo rece mnogi nasi misle da su ta rudna bogatsva nesto sto se lopatom kupi... Nije ni cudo sto smo tu gde smo.

Kao da Kovac sada plati 200 miliona, uzme kamion dodje u Bor i utovari i odnese 16 milijardi!!!!

Ej! Mogu ja da imam gitaru, al ako ne umem da sviram dzaba. Bolje da je dam nekom ko ume pa da i ja povremeno uzivam a i ostali. Isto tako i sa rudnom bogatstvima. Mi cemo mnogo vise da dobijemo od te ekploatacije nego sto ce da izgubimo. Ima nesto sto se zove transfer tehnologije, i to se desava od zemalja koej znaju kako ka zemljama koje ne znaju ali hoce da uce. Da li smo mi ti?

Nikola Bogdanovic

pre 16 godina

Sto se posle prvog tendera nije pregovaralo sa drugoplasiranim koji je davao bolje uslove nego SMR, gospodina Deripaske. Samo zato sto je drugoplasirani bio Zoran Drakulic koji je resio da Kostunici vise ne daje novac. Od tada je izgubljeno vise meseci a niko to ni ne spominje.

Dejan CH

pre 16 godina

Sad mi nista nije jasno: Vlada ukinula ugovor sa ATEKOM zbog nepostovanja rokova (verovatno zbog stava Austrije prema Kosovu) a Rusi traze sada da im se ukinu rokovi placanja: Znaci oni bi da plate 100 Miliona dollara manje i da nemaju nikakve rokove placanja a i da ne brinu mnogo o ekologiji.

Moze to neko da mi objasni: Vec 20 god. zivim na zapadu pa nemogu ovu logiku da ukapiram.

(Vlast)a

pre 16 godina

Ako je istina ono sto sam cula na vestima u 17 casova,onda je prihvatanje razgovora o Deripaskinoj ponudi,priznaje da je vlast:1.nesposobna(da su sposobni ne bi dobijali ovako ponizavajuce ponude),2.nenormalni(niko normalan ne bi nista dao nekome ko ti ne garantuje dobitak i zaradu,ali garantuje ekologiju slicnu Cernobilju,bez para,naravno,posto pare kvare pravoslavne Srbe)ili 3.ocajni(toliko trose i obecavaju Kosovu,a ovde nista ne rade,veliki troskovi predizbornih lupetanja i kupovine glasova).Na kraju cemo morati da nadjemo negde neku motku da vas sve zajedno sa Deripaskom i slicnima,najurimo,pristanemo na protektorat EU,pa sta nam Bog da.Ovo sto mogu tvoji da ti urade,ni najgori neprijatelji ne mogu!

Nenad, Wild Rose Country

pre 16 godina

Zivim i radim u Holandiji za Gaz de France BV. FRancuska kompanija koja eksploatise holandski gas. Imaju oni svoj Shell/Nam, pa sta? Od tih 16 milijardi (ako je tacna cifra) jedan deo ce biti "Royalty", a drugi deo porez, jedan deo ce da se reinvsetira, jedan deo ce da pokrije troskove eksploatacije, a korist ce imati i lokalni kooperanti. Uz to rizik preuzima A-tek. Ne mora da znaci da ce im se isplatiti. Gde su Geolozi da kazu je li ovo dobar deal ili nije.

mrmot

pre 16 godina

Svima je jasno da u Srbiji privatizacija znaci punjenje necijih dzepova, ko god bio na vlasti. Sta je alternativa? Ostaviti kako jeste, pod okriljem "domace" i tako pruziti mogucnost da se muzu kompanije do iznemoglosti? Treceg, na zalost nema. Dugorocno, prva varijanta je bolja za sve nas. Kada vec nismo u stanju da uticemo da do toga ne dodje, onda lepo zacepite ta usta i pustite da se vise jednom zauvek zavrsi ovo mrcvarenje. Kad sve ode u tudje ruke, borba za vlast nece biti ni izbliza slicna sadasnjoj. Nece imati za sta da se otimaju, a onda ce mozda na scenu da stupi i nova generacija politicara. Mozda.

miki EU

pre 16 godina

Da to nije i kod evrobloka proradila neka tajna ruska veza.U redu,ugovori se moraju postivati,samo sta ono bi sa autoputem.Gdje vam se tu izgubila dosljednost?Ponuda Rusa je totalna mizerija,100 miliona manje,bez rokova placanja itd.Da ne bude suprotno od one izreke:imali ste goluba u ruci,a vi odabrali vrapca na grani.Kako cete objasniti ljudima prodaju za sto miliona manje,ni u ludilu vam nitko nece vjerovati da je to bila postena "rabota".Ljudi moji,za sto miliona dolara se moze,na primjer,izgraditi oko hiljadu stanova i usreciti desetine hiljada beskucnika,a vi ih poklanjate "siromasnom" Rusu.Novi tender,je vjerujem,svakom razumnom,jedina opcija.

Gradjanin

pre 16 godina

Kako da ne. Rusi bi da kupe Bor po njihovim uslovima, a gradjani Srbije da narusavaju i dalje svoje zdravlje, dok oni pumpaju novac na svoje racune!

Ovca

pre 16 godina

Za rasplet svih vladinih "privatizacija" se ceka nova vlada, da se tacno zna u koje dzepove mora da se stavi.
Inace, od svega me je najvise zabrinulo vladino "jednoglasje". Mucke su toliko velike i ocigledne, da moraju da se drze zajedno. Do kraja.
Gradjani, osvestite se. Ili oni ili mi!

janos

pre 16 godina

Kao sto rekoh jutros,vlada je raskinula sa Atekom,ali i sa pamecu.Za Kostunicu smo znali, ali Dinkic me je ipak iznenadio.Ljudi,gledali ste uzivo,direktan prenos bacanja 100 miliona dolara na djubre!U sledecoj epizodi gledacete kako Deripaska dere dve kože sa jednog jarca!Taj trazi carte-blanche da unisti Bor i okolinu, i sto je najstrasnije,dobice...

jelena

pre 16 godina

Nisam iznenadjena ni najmanje uslovima pod kojim bi Ruski bogatas kupio rudnik. Iznenadjena sam tolikom gluposcu nasih politicara da zbog tih elementarnih ne postovanja zivotne sredine, uslova placanja, dolaze u razmisljanje da ponude Rusima da kupe rudnik. Nema dileme da je bolje da se sve u drzavi proda, privatizacija je nesto sto ce svima nama doneti bolji zivot, kroz jacu drzavu. Tako je svugde u razvijenom svetu. Kad cujem da su Rusi zainteresovani za bilo sta u nasoj zemlji, prodje me jeza. Samo pomislim, joj ne daj Boze, samo ne oni...

Nikola

pre 16 godina

Rent-a-preduzece, najrazvijeniji biznis u Srbiji. Obecas milijarde za neko profitabilno preduzece i preuzmes kontrolu. Zatim ne ulozis ni dinara a uzimas profit mesecima, sve dok se vlasti ne sete da raskinu ugovor...

boske

pre 16 godina

Posle odustajanja rumunskog "Kuproma" bilo je naznaka da će se sa Drakulićem, kao drugorangiranim ponuđačem, pregovarati o kupovini RTB-a. Od te ideje se odustalo, nakon što je nadzorni odbor za RTB zaključio da to nije moguće, jer nema uporišta u zakonu.

anti

pre 16 godina

Naravno da će rusofilska srpska vlada da pristane na uslove koje postavlja sumnjivi ruski kapital, verovatno će u trenutku kad poklone Bor rusima ti uslovi biti još nepovoljniji po nas.

Todorvić Radivoj

pre 16 godina

Zakon o privatizaciji je veoma jasan.Neko bi da razgovara i pregovara a sve u cilju da prigrabi korist za sebe. Ako uslovi tendera nisu bili jasni kriv je onaj ko prodaje kapital, ali u tenderskoj dokumentaciji mora sve biti obuhvaćeno od socijalnog programa do ekoloških zahteva. Kakvi sada pregovori . Ili se uslovi ispunjavaju ili ne. Znam da je teško oterati ozbiljne kupce ali otkuda toliko zamajavanje sa Kovačem o kojem su kao o potencijalnom kupcu stizale loše vesti kao neodgovornom investitoru. Sada ispade da i austrijska vlada podržava svoje "bizmismene" i daje garancije za njih. o Olegu Deripaski i njegovoj ponudi niko ne govori zvanično. Čak i predsednik Srbije u svom maniru svemoćnog daje neke opaske i diskvalifikacije unapred a da nije član tenderske komisije i nije upoznat sa stanjem stvari, ili već jeste za razliku od
Agencije za privatizaciju i građana.
Dakle u Srbiji je stanje stvari takvo da svako ima prvo da radi tuđe poslove samo svoje prenebegava. U tuđim poslovima svi su eksperti.Ako je ruski tajkun davao 400 i više milijardi dolara investicija i ne zadovoljava uslove ekologije kako onda brat Mirko zadovoljava te uslove sa duplo manjim iznosom investicija. Ko koga u ovoj gužvi, gde su se umešali svi od predsednika države do komunalca, osim predsednika vlade koji i do sada kao da to nije bio pa ne primećuje ništa.Možda su to evropske vrednosti, da se ne meša u poslove institucija koje su zadužene za prodaju. Ko zna.
Srbija je čudna zemlja sa čudnim vrednostima.
Tajkuni, Miloševićev proizvod, protiv kojih smo ulice poderali sada su privrednici koji grade punom parom, kao da to običan seljak ne bi mogao da mu je prethodna vlast ugurala milijarde dolara a ova nova za promene, dokapitalizovala i ozakonila.
Ubeđuju nas i farbaju do daske.
Todorović Radivoj, Šabac

Bojan

pre 16 godina

Sam kovac je pomenuo cifru od 16 milijardi dolara! Kako ga bre nije sramota, kao normalno je da on da 200-300 miliona za nesto sto vrijedi 16 milijardi i jos moze da kasni i prikuplja pare kako hoce? Zasto uopste prodajemo taj Bor? Zar nije bolje da vlada Srbije digne tih 100 miliona kredita i restruktuira stvari, nego da tim cudnim likovima dajemo koncesije i sva prava nad resursima nase drzave?

vlada

pre 16 godina

E, vise mi je muka od zalopojki nasih gradjana tipa "prodajemo rudna bogatstva" i sl. Pa jeste, vredi mozda 16 milijardi, ali samo ako to stranac drzi. Ako mi drzimo, ne vredi nista. Za to nam niko nije kriv nego nas lopovski mentalitet. Ovo je partijska drzava, to mora svima da bude jasno. Sta god da ostane pod drzavnom upravom, strancka licnost ce to voditi, naravno lose i samo u svoju i korist svoje stranke, prijatelja, kumova itd. Moje je misljenje da sto pre treba sve prodati, da stranke ne kupe vise kajmak, jer mi je dosta lopova koji me gledaju u oci i uzimaju iz dzepa. Bolje strane kompanije da imaju sve, tada ce se bar nesto razvijati, mozda losije nego sto bi moglo, ali svakako 1000 puta bolje nego sto bi neke Velje&co uspeli. Toliko.

Posmatrac

pre 16 godina

Austrijska vlada obezbedila garancije, u Americi se vlada direktno umesala u krizu na hipotekrnom trzistu ... A ja, naivan, mislio da na zapadu vlada trzisna ekonomija. To izgleda vazi samo za kolonije dok se ne razgrabi sve sto iole vredi ...

Gradjancica

pre 16 godina

Naftna bogatstva...Rudna bogatstva...Vodoprivreda...
El. energija...Trzisna bogatstva tj. monopol na sve.
BELO ROBLJE!
Srbi ubrzano iz 19. veka prelaze u 18.!

Maja_V

pre 16 godina

Nesto gledam ovo i razmisljam koliko je sve to jadno...
Nasa drzava ce sledecih 500 godina da potrosi vracajuci Kosovo u sastav Srbije. Oni sto nose bedz zajapureno govore o Trepci, o rudnim bogatstvima koja ne smemo olako prepustiti drugima.
U isto vreme odlaze rudna bogatstva u sred Srbije, i niko ni prstom da mrdne.
G.Kovac rece pre neki dan ...tamo lezi 16 milijardi dolara...Ali, nasi politicari su zauzeti spasavanjem Trepce i Brezovice. Biju iskljucivo izgubljene bitke (a prethodno ucine sve da ih i izgube).
A dzepovi, nikad puniji...Dokle?

Nemanja

pre 16 godina

8 ili 16 milijardi rudnih rezervi bakra za koje se u javnosti spekuliše da se u basenu nalaze nisu novac koji čeka da bude izvadjen. Troskovi eksploatacije su ogromni, a da nije tako, ne bi bor ni došao u ovako tešku situaciju. Ćist profit je možda 10-15 posto vrednosti prodatog proizvoda, i to u privatnim rukama. U državnim rukama zbog smanjene efikasnosti i potrebe rukovodilaca da se ugrade u posao ne samo da ne bi bilo ni tih 10-15, već bi rudnik poslovao sa gubitkom, kako je i do sada bilo.

nenad

pre 16 godina

Kad samo procitam ove sto vrte 16 milijardi tek tako, kosa mi se digne na glavi... Kao da pare leze po zemlji u Boru a pokvareni stranci dolaze i kupe lopatama taj nas mukotrpno steceni novac. Gospodo, da bi se uzelo tih 16 milijardi, treba koja milijarda i da se ulozi i da se rukavi zavrnu i malo da se oznoji oko tih para. A neradnicima sa zvezdom petokrakom jos u glavi ne moze se objasniti kako se pare posteno zaradjuju, kad je naviknuto da se pare dobijaju na poklon i za nerad.
A i u Trepci su te pare bile i pre devedesetih pa niko nista nije uradio da ih zaradi.
Sad mozemo da cekamo da neko krene da eksploatise neka nasa nova bogatstva, pa da mi ponovo udarimo u dreku kako nam kradu nase, a bez nikakve inicijative da trenutno nesto uradimo po tom pitanju.
Dokle vise tako...

mrmot

pre 16 godina

Svima je jasno da u Srbiji privatizacija znaci punjenje necijih dzepova, ko god bio na vlasti. Sta je alternativa? Ostaviti kako jeste, pod okriljem "domace" i tako pruziti mogucnost da se muzu kompanije do iznemoglosti? Treceg, na zalost nema. Dugorocno, prva varijanta je bolja za sve nas. Kada vec nismo u stanju da uticemo da do toga ne dodje, onda lepo zacepite ta usta i pustite da se vise jednom zauvek zavrsi ovo mrcvarenje. Kad sve ode u tudje ruke, borba za vlast nece biti ni izbliza slicna sadasnjoj. Nece imati za sta da se otimaju, a onda ce mozda na scenu da stupi i nova generacija politicara. Mozda.

janos

pre 16 godina

Poznavajuci dosadasnji rad Vlade Srbije, oni tek sada nece pristati na prodaju ATEK-u.DrK zna da od te prodaje on vise nema nikakve koristi jer su izbori vec tu,i zasto bi on pristao na nesto od cega ce koristi imati sledeca vlada u kojoj on nema sanse da bude premijer?

Milan

pre 16 godina

Mogu ta rudna bogatstva u Boru da vrede i 160 milijardi dolara,evra,funti,ali dzabe kada to nasa drzava ne moze da iskoristi jer nema zivih para da ulozi,a niko zbog politicke situacije nece da izda kredit,nasoj drzavi,jer je ionako prezaduzena,plus sto nasi ne bi znali ni kome da prodaju taj bakar i sve ostalo.
A u tome je razlika i jedan od odgovora zasto drzava ne preuzme Bor. Ne umeju i ne znaju.Drzava je je pokazala da ne zna nista.
Zato vam savetujem da ne placete i ridate,jer bi taj Atek,placao porez NASOJ drzavi!

VladimirNI

pre 16 godina

Koliko mi nemamo pojma. Ovde neko neko lepo rece mnogi nasi misle da su ta rudna bogatsva nesto sto se lopatom kupi... Nije ni cudo sto smo tu gde smo.

Kao da Kovac sada plati 200 miliona, uzme kamion dodje u Bor i utovari i odnese 16 milijardi!!!!

Ej! Mogu ja da imam gitaru, al ako ne umem da sviram dzaba. Bolje da je dam nekom ko ume pa da i ja povremeno uzivam a i ostali. Isto tako i sa rudnom bogatstvima. Mi cemo mnogo vise da dobijemo od te ekploatacije nego sto ce da izgubimo. Ima nesto sto se zove transfer tehnologije, i to se desava od zemalja koej znaju kako ka zemljama koje ne znaju ali hoce da uce. Da li smo mi ti?

Gradjancica

pre 16 godina

Pazljivo sam procitala sve komentare i moj zakljucak je sledeci: ipak je gradjanima Srbije LAKSE i EFIKASNIJE da NATERAJU partije da pocnu posteno da vode ovu drzavu, nego da sutra otkupljuju zlatnu akciju svojih resursa, od recimo GASPROMA.
Sta vam deluje realnije?
Pa, nije partijska pljacka drzavne imovine nesto sto se resava - prodajom "svega zivog".
To mi lici na tipicno SRPSKO resenje. Lakse je prodati strancima ( i uzeti mito) nego se pozabaviti sa KORUPCIJOM u sopstvenom dvoristu.
Takodje smatram da najvecu odgovornost za ovo rasulo snose, prvenstveno, CLANOVI SVIH PARTIJA. DA nema vas i vaseg zatvaranja ociju, ne bi bilo ni njih! Vi prvi bi trebali da budno pratite sta vam rukovodstva rade, a ne da se prodajete za bilo kakvu privilegijicu!
Kada se pojavi neko posten u bilo kojoj partiji, prvo sto mu se desi je da zapadne u "sukob interesa"...
Partijski vojnici, lopta je u vasem dvoristu.

Miroslav I

pre 16 godina

Dinkicu, nema sada kod drugoplasiranog popravak ponude, nego raspisite novi tender. Ovako, sve lici na tesku mucku u organizaciji proruskog bloka. Nadam se da ti nisi tu! Novi tender, pa ako su i dalje zainteresovani, onda neka ponovo ucestvuju. Sve ostalo je veoma sumnjivo, a pogotovu vasa odluka da se iskljuci A-tek iako ima garancije drzave Austrije. Gde bi nam kraj bio da ste se u svemu tako strogo pridrzavali zakona.

Ivan Mitic

pre 16 godina

Neverovatno, toliko nam se zurilo pa nismo mogli da sacekamo jos 15 dana da bi dobili 100 miliona eur vise, pa cemo sada da ulazimo u pregovore koji ce ko zna koliko da traju da bi eventualno dobili 100 miliona eur manje... Ma, mora da sam ja glup, mora da nije tako, ne bi se nasi politicari valjda tako prevarili...

Nostradamus

pre 16 godina

Bor, 11 april 2015

Vlasnik Rudarsko-topionicarskog kombinata Bor, gospodin Oleg Deripaska danas je posetio borski region. Gradjani Bora odusevljeno su ga docekali na ulicama svoga grada, a ispred pionirske organizacije gospodinu Deripaski je cvece predala ucenica prvog razreda, koja je, kada ju je Deripasaka pomazio po glavi, veselo namignula trecim okom i zamahala repicem koji se pomaljao ispod plisirane suknjice.

Toni Manero

pre 16 godina

Ako su glupost i lenjost u usle u srpski DNK, treba i to staviti u Prambulu Ustava i hitno od MZ traziti Protektorat.
A mozda mozemo i da razbucamo i upristojimo tu (vise) partijsku druzinu...
Dileme su velike, a vremena sve manje!

Dejan CH

pre 16 godina

Sad mi nista nije jasno: Vlada ukinula ugovor sa ATEKOM zbog nepostovanja rokova (verovatno zbog stava Austrije prema Kosovu) a Rusi traze sada da im se ukinu rokovi placanja: Znaci oni bi da plate 100 Miliona dollara manje i da nemaju nikakve rokove placanja a i da ne brinu mnogo o ekologiji.

Moze to neko da mi objasni: Vec 20 god. zivim na zapadu pa nemogu ovu logiku da ukapiram.

Nenad, Wild Rose Country

pre 16 godina

Zivim i radim u Holandiji za Gaz de France BV. FRancuska kompanija koja eksploatise holandski gas. Imaju oni svoj Shell/Nam, pa sta? Od tih 16 milijardi (ako je tacna cifra) jedan deo ce biti "Royalty", a drugi deo porez, jedan deo ce da se reinvsetira, jedan deo ce da pokrije troskove eksploatacije, a korist ce imati i lokalni kooperanti. Uz to rizik preuzima A-tek. Ne mora da znaci da ce im se isplatiti. Gde su Geolozi da kazu je li ovo dobar deal ili nije.

nico

pre 16 godina

Kakva sprdnja od drzave, sve velike prodaje(pokloni) su usledili u periodu od decembra do danas, u kom prakticno vlada tehnicka(telefonska) vlada. Ne moze Bor, ali moze auto-put...kakvi lopovi...

Milan

pre 16 godina

Naravno da se ugovori moraju poštovati. Samo mi nije jasno zašto ovo ne važi i za koncesiju za Horgoš - Užice. Tu izgleda postoje neki lični interesi.

ivan

pre 16 godina

"traži da se ukinu rokovi za plaćanje cene za kupovinu RTB-a i da se olakšaju ekološki standardi."

EKOLOSKI STANDARDI NA PRVO MESTO! NA VJEK I VJEKOVA. PA NECEMO "CERNOBIL"

milan-bgd

pre 16 godina

...SMR zahteva ukidanje prava Ministarstva za zaštitu životne sredine da kontroliše zagadjenje iz Topionice bakra...
...SMR zahteva da bude oslobodjen odgovornosti u slučaju da ne ispuni obaveze iz Akcionog plana za zaštitu životne sredine i da bez naknade koristi zemljište u državnoj svojini...

Neka mi neko objasni koja je razlika izmedju ugovaranja i bezobrazluka?

Ekoloska katastrofa

pre 16 godina

Deripaska ce sahraniti vise Srba, nego svi prethodnici zajedno!
A Borani i okolina mogu da odahnu...Za njihove zivote i zdravlje, garantuje vlada Srbije.
Tehnicari su VLASNI da pljackaju i prekrajaju tendere, kako im padne na pamet. Steta koju oni prave, nepridrzavajuci se zakona sopstvene zemlje je -NEPROCENJIVA!

Gradjanin

pre 16 godina

Kako da ne. Rusi bi da kupe Bor po njihovim uslovima, a gradjani Srbije da narusavaju i dalje svoje zdravlje, dok oni pumpaju novac na svoje racune!

Ovca

pre 16 godina

Za rasplet svih vladinih "privatizacija" se ceka nova vlada, da se tacno zna u koje dzepove mora da se stavi.
Inace, od svega me je najvise zabrinulo vladino "jednoglasje". Mucke su toliko velike i ocigledne, da moraju da se drze zajedno. Do kraja.
Gradjani, osvestite se. Ili oni ili mi!

jelena

pre 16 godina

Nisam iznenadjena ni najmanje uslovima pod kojim bi Ruski bogatas kupio rudnik. Iznenadjena sam tolikom gluposcu nasih politicara da zbog tih elementarnih ne postovanja zivotne sredine, uslova placanja, dolaze u razmisljanje da ponude Rusima da kupe rudnik. Nema dileme da je bolje da se sve u drzavi proda, privatizacija je nesto sto ce svima nama doneti bolji zivot, kroz jacu drzavu. Tako je svugde u razvijenom svetu. Kad cujem da su Rusi zainteresovani za bilo sta u nasoj zemlji, prodje me jeza. Samo pomislim, joj ne daj Boze, samo ne oni...

miki EU

pre 16 godina

Da to nije i kod evrobloka proradila neka tajna ruska veza.U redu,ugovori se moraju postivati,samo sta ono bi sa autoputem.Gdje vam se tu izgubila dosljednost?Ponuda Rusa je totalna mizerija,100 miliona manje,bez rokova placanja itd.Da ne bude suprotno od one izreke:imali ste goluba u ruci,a vi odabrali vrapca na grani.Kako cete objasniti ljudima prodaju za sto miliona manje,ni u ludilu vam nitko nece vjerovati da je to bila postena "rabota".Ljudi moji,za sto miliona dolara se moze,na primjer,izgraditi oko hiljadu stanova i usreciti desetine hiljada beskucnika,a vi ih poklanjate "siromasnom" Rusu.Novi tender,je vjerujem,svakom razumnom,jedina opcija.

Bojan

pre 16 godina

Dakle još jedan poklon Rusima. "NEDAMO" (zajedno, kako i treba kada "patriote" to pišu) Kosovo, ali ostatak zemlje - na izvolte, dokle god je to Rusima.

Ova vlada se razbacuje stotinama miliona eura kao da nisu njihove nego da su tuđe, narodne pare. 300 miliona evra više od austrijanaca za Telekom Srpske, sada 100 miliona eura manje za Bor, uskoro će i Nobelovu nagradu za ekonomiju da dobiju.

(Vlast)a

pre 16 godina

Ako je istina ono sto sam cula na vestima u 17 casova,onda je prihvatanje razgovora o Deripaskinoj ponudi,priznaje da je vlast:1.nesposobna(da su sposobni ne bi dobijali ovako ponizavajuce ponude),2.nenormalni(niko normalan ne bi nista dao nekome ko ti ne garantuje dobitak i zaradu,ali garantuje ekologiju slicnu Cernobilju,bez para,naravno,posto pare kvare pravoslavne Srbe)ili 3.ocajni(toliko trose i obecavaju Kosovu,a ovde nista ne rade,veliki troskovi predizbornih lupetanja i kupovine glasova).Na kraju cemo morati da nadjemo negde neku motku da vas sve zajedno sa Deripaskom i slicnima,najurimo,pristanemo na protektorat EU,pa sta nam Bog da.Ovo sto mogu tvoji da ti urade,ni najgori neprijatelji ne mogu!

Nikola

pre 16 godina

Rent-a-preduzece, najrazvijeniji biznis u Srbiji. Obecas milijarde za neko profitabilno preduzece i preuzmes kontrolu. Zatim ne ulozis ni dinara a uzimas profit mesecima, sve dok se vlasti ne sete da raskinu ugovor...

Nikola Bogdanovic

pre 16 godina

Sto se posle prvog tendera nije pregovaralo sa drugoplasiranim koji je davao bolje uslove nego SMR, gospodina Deripaske. Samo zato sto je drugoplasirani bio Zoran Drakulic koji je resio da Kostunici vise ne daje novac. Od tada je izgubljeno vise meseci a niko to ni ne spominje.

janos

pre 16 godina

Kao sto rekoh jutros,vlada je raskinula sa Atekom,ali i sa pamecu.Za Kostunicu smo znali, ali Dinkic me je ipak iznenadio.Ljudi,gledali ste uzivo,direktan prenos bacanja 100 miliona dolara na djubre!U sledecoj epizodi gledacete kako Deripaska dere dve kože sa jednog jarca!Taj trazi carte-blanche da unisti Bor i okolinu, i sto je najstrasnije,dobice...

anti

pre 16 godina

Naravno da će rusofilska srpska vlada da pristane na uslove koje postavlja sumnjivi ruski kapital, verovatno će u trenutku kad poklone Bor rusima ti uslovi biti još nepovoljniji po nas.

boske

pre 16 godina

Posle odustajanja rumunskog "Kuproma" bilo je naznaka da će se sa Drakulićem, kao drugorangiranim ponuđačem, pregovarati o kupovini RTB-a. Od te ideje se odustalo, nakon što je nadzorni odbor za RTB zaključio da to nije moguće, jer nema uporišta u zakonu.

Todorvić Radivoj

pre 16 godina

Zakon o privatizaciji je veoma jasan.Neko bi da razgovara i pregovara a sve u cilju da prigrabi korist za sebe. Ako uslovi tendera nisu bili jasni kriv je onaj ko prodaje kapital, ali u tenderskoj dokumentaciji mora sve biti obuhvaćeno od socijalnog programa do ekoloških zahteva. Kakvi sada pregovori . Ili se uslovi ispunjavaju ili ne. Znam da je teško oterati ozbiljne kupce ali otkuda toliko zamajavanje sa Kovačem o kojem su kao o potencijalnom kupcu stizale loše vesti kao neodgovornom investitoru. Sada ispade da i austrijska vlada podržava svoje "bizmismene" i daje garancije za njih. o Olegu Deripaski i njegovoj ponudi niko ne govori zvanično. Čak i predsednik Srbije u svom maniru svemoćnog daje neke opaske i diskvalifikacije unapred a da nije član tenderske komisije i nije upoznat sa stanjem stvari, ili već jeste za razliku od
Agencije za privatizaciju i građana.
Dakle u Srbiji je stanje stvari takvo da svako ima prvo da radi tuđe poslove samo svoje prenebegava. U tuđim poslovima svi su eksperti.Ako je ruski tajkun davao 400 i više milijardi dolara investicija i ne zadovoljava uslove ekologije kako onda brat Mirko zadovoljava te uslove sa duplo manjim iznosom investicija. Ko koga u ovoj gužvi, gde su se umešali svi od predsednika države do komunalca, osim predsednika vlade koji i do sada kao da to nije bio pa ne primećuje ništa.Možda su to evropske vrednosti, da se ne meša u poslove institucija koje su zadužene za prodaju. Ko zna.
Srbija je čudna zemlja sa čudnim vrednostima.
Tajkuni, Miloševićev proizvod, protiv kojih smo ulice poderali sada su privrednici koji grade punom parom, kao da to običan seljak ne bi mogao da mu je prethodna vlast ugurala milijarde dolara a ova nova za promene, dokapitalizovala i ozakonila.
Ubeđuju nas i farbaju do daske.
Todorović Radivoj, Šabac