Sreda, 09.04.2008.

10:27

Jeremić: Vreme je da se potpiše SSP

Vuk Jeremić izjavio je danas u Atini da je vreme da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Izvor: FoNet

Jeremiæ: Vreme je da se potpiše SSP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

milan djordjic

pre 16 godina

E, sad da mi neko objasni: je li ovo opet trik da bi se zamlacivali, obicni ljudi, bojim se da jeste. Do kad ce svi redom vuci nerezonske poteze, urusavati sve sto je 1mm iznad zemlje??? Ako Tadic potpise, belodano je jasno da je iz markentiskih razloga, zbog izbora. Ovo se zove DEMOKRATSKI ISKORAK U PROVALIJU. Zasto sad taj nesrecni SSP, a ne moze Energetski sporazum. Kao vazniji je SSP, kako, ako ga ne ratifikuje Skupstina, dzaba ste krecili, opet samar samim sebi-BLAM. Kako se pojedini u EU trude da nam pomognu strah me i pomisliti na posledice, a opet "proevropejci" digli noge da se potkuju. To je jeftina demagogija koja postidjuje dobar deo iskrenih i dobronamernih ljudi, svesnih o znacaju integracija, ali ne plitkoumnog pilicarenja. Ovakav autogol nije vidjen u skoroj izbornoj proslosti pa mozda ne bi bilo lose pronaci njenog novelistu i pod hitno isterati iz DS.

mario

pre 16 godina

Ja kažem da je vrijeme da se uhapse Mladić i ostala trojica i dosta je tih priča da nisu u Srbiji Hrvatska je našla Gotovinu u Španjolskoj sve se može kad se hoče.
Opet taj SSP nevaži ništa ako ga ne ratificiraju parlamenti članica EU mislite da če to proči u Nizozemskoj ako se neče raditi na isporučivanju zločinaca.Jedna vlada je u Nizozemskoj pala zbog toga ne treba im opet isti slučaj.

Maja_V

pre 16 godina

Sa ili bez SSP, sta nas sprecava da pokusamo da uredimo drustvo, po ugledu na EU - jer taj sistem FUNKCIONISE.
Nije savrsen, ali svi ostali modeli su daleko gori po gradjane.
Za politicare je NAJBOLJI trenutni srpski "model", ali sta cemo sa gradjanima, koji kvare tu idilu?
Mozda da se privremeno iselimo iz ove zemlje da se oni NAPRIVATIZUJU, na miru, pa da nas puste da i mi malo zivnemo?

City

pre 16 godina

Srbija bi bila najsrecnija zemlja na svetu kada bi buduci ministar spoljnih poslova u novoj vladi koja bude izabrana nakon parlamentarnih izbora, bio upola sposoban, odgovoran, posvecen svom poslu kao sadasnji sef srpske diplomatije.

Ranko

pre 16 godina

Prateci nasu spoljnu i unutrasnju politiku,plasim se da ne dozivimo i poslednje ponizenje,a to je da Kosovo udje u EU i da onda napokon Kostunica i slicni lumeni zakljuce da je Kosovo deo Srbije i da Srbija mora u EU.Mi smo i drzavu Srbiju dobili zeljom nase crnogorske brace,a ne nasim izborom.Dakle bolesnici i dalje pokusavaju da uniste nase zivote i dobro im ide jer nema otpora.Posle dugog vodjenja politike dss-A, nas ministar je poceo da vodi spoljnu politiku u interesu gradjana Srbije.Valda se blize izbori pa su u DS-u napokon shvatili da ne vredi da se otimaju o isto biracko telo sa DSS-om i Radikalima.Tom segmentu birackog tela ne mogu da pomognu ni Tadic ni Korac.EU je mnogo veca i komplikovanija ideja od Haga,Kosova i drugih dnevno politickih tema.Koji je interes poreskih obveznika iz EU da se njihov novac trpa u ogromnim kolicinama u Rumuniju,Bugarsku,Slovacku ili sutra u Srbiju,Tursku...Ali zamislite Kosovo ili Albaniju van EU i kakav je to problem u regionu.Ili recimo Tursku pod okriljem nekih drugih civilizacijskih vrednosti.Dakle tamo daleko na trulom zapadu postoje neki ljudi koji imaju viziju kako bi ovaj deo sveta trebalo da izgleda i kako da parira mocnijim od sebe.A Srbija moze da se kocoperi za unutrasnje politicke potrebe i da oboleva sve vise od kompleksa vise vrednosti i da sve zavisi od nas i Rusa.Kada dodje vreme trcace Rusi u zagrljaj Evropi i Americi vise nego bilo ko.Rusija je deo evropske civilizacije i nece vecito moci da zivi od kriminala i pretnji(sto silom sto energentima) i da usput flertuje sa Azijom.

Ivan M

pre 16 godina

"Kosovo mozemo da branimo samo ako udjemo u EU". Hajde da kazemo da cemo u EU uci negde oko 2013. godine, sto je optimisticki ali ne potpuno blesav scenario. Do tada ce Kosovo biti (kvazi)nezavisno vec nekih 5 godina i, sto je bitno, funkcionisati potpuno odvojeno od Srbije i po nekom svom sistemu. Da li Jeremic i ostali Tadicevci ozbiljno misle da ce se SAD i vecina clanica EU odjednom tada "probuditi" i povuci priznanje Kosova zbog uticaja Srbije? Kako cemo tada, nakon toliko godina odvojenosti, odjednom moci da privolimo Albance da zive sa nama? Kako mozemo da "odbranimo" Kosovo kada Sarkozi kaze da ce Srbija morati da prizna to isto Kosovo da bi usla u EU? Znam da je nekima bitno sta Indonezija i Brazil misle o Kosovu, ali ovo su bitna pitanja na koja od Jeremica i ostalih iz DS-a ne cujem odgovor.

Цар

pre 16 godina

Младом министру се једно мора признати: свака реч му је на месту, нема шта ни да се дода ни да се одузме. Иако врло млад (био сам врло скептичан кад је изабран да води спољне послове)показао се као најспособнији од свих министара. Све похвале!

Драган

pre 16 godina

Указаћу на два проблема у вези овог Споразума.
Први се тиче проблема у оквиру саме ЕУ.То што су неке државе-чланице ЕУ признале Космет искомпликовало је ситуацију око ССП-а у самој ЕУ. Када једног дана Србија потпише ССП, тај споразум морају ратификовати сви парламенти уговорних страна. Сходно овоме, само је питање времена када ће се дебата о значењу члана 135.(који помиње рњзолуцију 1244) покренути у самом Бриселу, јер тај параграф има једно значење рецимо за Лондон а сасвим друго за Никозију. Кипарским парламентарцима члан 135 је прихватљив. Британским парламентарцима формулација члана 135 не може бити прихватљива, јер је за њихову државу „коначан положај” Космета сада већ одређен.И јасно је такав споразум у земљама које су признале независност никада неће бити ратификован,што значи и да неће сзпити на снагу!
Други проблем тиче се нас,а то је да су се земље које су признале независност Косова исто позивале на резолуцију 1244 која се помиње у овом члану.Наравно,то су чиниле правно неваљано,али поента је у томе да овај члан заправо и није никаква гаранција интегритета Србије.
Закључак је сачекати да се заврше избори,а онда расправити са ЕУ да ли за њих важи или не резолуција 1244,Повеља УН и Устав Србије.Сачекајмо одговор,ако је позитиван оберучке улазимо у ЕУ,ако није,онда нам таква ЕУ и није потребна!

Aleksandar

pre 16 godina

Nije mi jasno kako ovaj covek fizicki izdrzava. Lako je u Srbiji skupljati jeftine politicke poene na Kosmetu. Prava borba se vodi u svetu.

Beneton

pre 16 godina

Pa naravno da je vreme i to krajnje... Jedini neistomišljenik povodom potpisivanja SSP je naravno (crna ovca) Vojislav Koštunica neobavešteni...

Rose

pre 16 godina

Nadam se da će ministar spoljnih poslova nove Vlade biti kvalitetan barem delom kao Vuk Jeremić... Zaista je posvećen svom poslu...

marija s.

pre 16 godina

Da znate da je i vreme da se potpise. Samo kad bi Kostunjavi malo 'oladio. Navalio da ekonomski satre zemlju po svaku cenu. Samo da njegova partija opstane.

zoran

pre 16 godina

Smatram da je krajnje drsko i bezobrazno od strane lidera koalicije okupljene oko DS i lidera LDP da proteziraju potpisivanje ovog sporazuma sa EU pre izbora ! Sa druge strane, preko svojih ministara u "tehnickoj vladi" otvoreno miniraju svaku vazniju odluku ! To im je veoma losa reklama pred predstojece izbore. Narod ne sme da dozvoli da mu se iza ledja potpisuje bilo kakav papir koji ce uticati na njegovu buducu sudbinu,bez obzira sto ce u necemu to da proizvede i neke pozitivne stvari. Mislim da Solana zeli na mala vrata da pre izbora obezbedi taj papir, koji ce, mozda ne otvoreno, dokazivati nase precutno priznanje "NDK" ! Ako se nikakve odluke, koje su vazne za drzavu, ne mogu donositi do izbora, onda tako neka bude i sa SSP, pa makar nas to i kostalo !

dusan kraljevo

pre 16 godina

Kosmet nije medjunarodno priznata zemlja, i ono neće moći da postane članica UN, niti OEBS, i neće pripadati svetskoj zajednici suverenih nacija. To su rezultati diplomatske ofanzive ministra Jeremica. A sta je ucinak koalicije dvojice Vojislava? Voleo bih da znam.

Puma

pre 16 godina

Svakako da je vreme... Da nas do sad nisu sabotirali verovatno bi Srbija već bila punopravni član EU... Jeremić se zaista trudi da za vreme svog mandata učini sve što može za ovu zemlju...

Zlobni.

pre 16 godina

Sve ovo me podseca na:
Mladic nudi devojci brak(EU nudi Srbiji prikljucenje).
Jogunasta devojka napada mladica(Samardzic je hteo da izazove rat)
Devojka pokusava preko prvodadzike(Dore Bakjanis)da mu da do znanja da je voljna.
Po onoj staroj,"Em mi se isce,em mi se ...

kaca

pre 16 godina

Dobro je da je ministar mlad covek (ali nikako neiskusan), pa moze da podnese tolika putovanja i sve nepravde. Samo napred Imate nasu podrsku!

Saki

pre 16 godina

"Vuk Jeremić izjavio je danas u Atini da je vreme da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom." Mislim da je krajnje vreme da se potpise sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju evropskoj uniji. A, Kosovo mozemo da branimo samo ako udjemo u Evropu.

(Vlast)a

pre 16 godina

Cim se raspisu izbori,DS se seti obecanja sa predhodnih:sengenske vize i izlazak iz ovog ludackog zabrana.Kad se izbori zavrse,ondak cemo malko da kohabitiramo dogovaramo se o pet-sest principa,ne damo Kosovo koje nije nase...Da sacekamo ipak EU i g.Solanu da to urade za nas-oni nas manje lazu nego vi!

BB

pre 16 godina

Kada je trebalo potvrditi energetski sporazum sa Rusijom, Demokratska stranka i ministar Jeremic su ovu vladu proglasili tehnickom i nelegitimnom. S obzirom da je vlada pala, taj stav se mogao smatrati principijelnim.
Sada, odjednom, vlada Srbije nije tehnicka i ima legitimitet da se pre izbora potpise Sporazum o stabilizaciji, iako je njegova jedina uloga da se pomogne koaliciji oko DS. Istrazivanja birackog tela ocigledno pokazuju da im vlast izmice iz ruku. Boris Tadic ili Bozidar Djelic mogu da potpisu bilo sta, ali za to nemaju nikakav legitimitet, samo ce dati jos jednu potvrdu svoje ocigledne neprincipijelonosti i dvostrukih standarda.
A kao sto znamo, nelegitimni potpis "tehnickog" potpredsednika vlade bez ratifikacije u Skupstini Srbije je potpuno bezvredan.

dusanka bg

pre 16 godina

Bravo Jeremicu, bravo Tadicu i bravo svi oni koji tako misle . Jer ce to znaciti da idemo gde treba, gde ce nam svima biti bolje gde nam je mesto jos juce.
A Kostunicu i vecitog zamenika Seseljevog treba ucutkati jednom za uvek , zakljucati ih i pojesti kljuc .
Oni pokazuju dozu ludila koja je ravna Hitlerovoj poslednjoj fazi i to je tuzno, uzasno, ali kad je vec tako konacno cemo ih srediti 11og Maja.
Jedva cekamo taj dan , ali ce on doci.
Kostunice pij lekove mozda ti pomognu dok nije kasno. I sova te je napustila .

kameleon

pre 16 godina

OHO!

Kakav zaokret u izjavama! Da nema to veze sa onom vešću od juče kada je u posetu DSS-u došao onaj čova da ih ubeđuje da Srbija treba da se okrenu Evropi?

Mislim se, šta je mogao da obeća, da će Koštunica i dalje biti premijer??

bt

pre 16 godina

Jeremiću, svima je jasno "da ne postoje sumnje da li je Srbija dobrodošla u Uniju". Traži se međutim odgovor na pitanje - je li dobrodošla cela ili isključivo u nezavisnim delovima?

nebojša

pre 16 godina

Bojim se da je vreme za potpisivanje prošlo.
Ugovor mora da ratifikuje parlament a u njemu većinu ima Ruska opcija i to ona koja nije za modernu rusiju već za povratak u prošlost.
takođe sporazum mora i da se primenjuje a ne samo da se potpiše.

Ivan BA

pre 16 godina

Ovaj politicar mi je toliko antipatican i nema totalno nikakav kredibilitet kod mene. Tako da sve sto on izjavi mi je mnogo sumnjivo!!!

jorma

pre 16 godina

Meni iz ovog clanka a ni izlaganja Jeremica nije jasno, koje granice vidi EU kao granice Srbije i da li to crno na belo stoji u sporazumu. To je sustinsko pitanje u celoj prici. Ako granice Srbije bez Kosova stoje crno na belo kao granice Srbije, onda ne treba da se potpise sporazum. Ako se granice kao takve uopste ne pominju, onda treba da se potpise.

Daca

pre 16 godina

"Govoreći o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 11. maja, on je istakao da su to najvažniji izbori od oktobra 2000. godine, na kojima će se birati budući kurs zemlje, a glavno pitanje će biti da li izabrati Evropu." Ne znam da treba bilo sta dodavati na ovu izjavu, osim toga da svi poslusamo savet ministra spoljnih poslova i shvatimo koliko nasa buducnost zavisi od toga koju opciju cemo izabrati 11. Maja. Treba da se borimo za evropsku buducnost Srbije!

Josip Vasilj

pre 16 godina

Jeremiću je najbitnije da Kosovo ne postane ni članicom UN-a, niti OEBS-a, iako Srbija od toga neće imati ama baš nikakve koristi. Umjesto što očekuje da susjedu crkne krava, trebao bi se okrenuti boljitku i napretku srpskog naroda u proširenim granicama Evropske unije.

Mashinovodja

pre 16 godina

"Jeremić je rekao da je, prvi put od 5. oktobra 2000. godine, evropska ideja u Srbiji u defanzivi, jer se Evropa danas kod mnogih u Srbiji povezuje sa podrškom jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova."
Sve je to apsolutno tačno, poštovani g.Jeremiću, ali da li ste se vi lično i društvo iz DS-a barem za trenutak zapitali koliko ste doprineli tom stanju vašim šurovanjem, lizanjem i kohabitiranjem s onima koji se svim silama trude da ljudima u Srbiji ogade i E od Evrope. Pa ne zato što mrze Evropu (naprotiv, obožavaju njene evriće), nego zato što imaju debelu ličnu korist od toga što je Srbija do ušiju u balkanskom glibu.
Tako da sada NIJE vreme da se potpiše SSP i neće biti vreme sve dok takvi upravljaju Srbijom. A takvi će upravljati Srbijom, između ostalog, dok se DS ne mane šurovanja sa štetočinama.
"Evropska ideja u Srbiji" je u defanzivi još od kad se Koštunica dokopao vlasti, a vi ste mu itekako pomogli u srozavanju te ideje. Ali koju težinu imaju ideje u poređenju s foteljama?

Nenad Novi Sad

pre 16 godina

Bilo je vreme mnogo ranije. Sa svih strana se cuje da smo faktor onoga i ovoga u regionu, kad ono... a sad nesto sasvim drugacije.

Cuca

pre 16 godina

"Velika većina naših građana nije spremna da odustane od suvereniteta Srbije nad Kosovom i snažno smo ujedinjeni po tom pitanju. Nastavićemo da branimo naš teritorijalni integritet i prava kosovskih Srba". Tacno tako, ali treba pojedinim politicarima u Srbiji,samozvanim "patriotama", objasniti da se interesi kosovskih Srba i suverenitet Srbije nad Kosovom brani jedino u Evropi.

opet u atini !!

pre 16 godina

svako peti dan jeremic u atini....pa imamo li mi neke druge saveznike osim ovakvih kakvi su grci koji su se proslavili nedavno kada su blokirali nato pristup makedonije zbog - svoga sopstvenog imena ! probudite se u ministarstvu spoljnih poslova !!!

R.K.

pre 16 godina

Na ovu izjavu ministra Jeremica nadovezuje s izjava njegove grcke koleginice Dore Bakojanis:"Konacno resenje za Kosovo moze se postici samo onda kada se Srbija prikljuci EU."
Tolika halabuka oko Kosova samo zbog prikljucenja Srbije EU.

vlada

pre 16 godina

Ja se slazem sa izlaganjem ministra Jeremica. Iako sam glasac LDP-a, moram da primetim da Holandiji ne smeta da prizna nezavisnost Kosova bez odluke UN-a, a na drugoj se jasno protivi potpisivanju SSP-a sa Srbijom bas zbog neispunjavanja medjunarodnih obaveza pred sudom istog tog UN-a. Zar gradjani ove zemlje treba da ispastaju zbog gresaka i svojih i tudjih politicara u isto vreme???

vlada

pre 16 godina

Ja se slazem sa izlaganjem ministra Jeremica. Iako sam glasac LDP-a, moram da primetim da Holandiji ne smeta da prizna nezavisnost Kosova bez odluke UN-a, a na drugoj se jasno protivi potpisivanju SSP-a sa Srbijom bas zbog neispunjavanja medjunarodnih obaveza pred sudom istog tog UN-a. Zar gradjani ove zemlje treba da ispastaju zbog gresaka i svojih i tudjih politicara u isto vreme???

Josip Vasilj

pre 16 godina

Jeremiću je najbitnije da Kosovo ne postane ni članicom UN-a, niti OEBS-a, iako Srbija od toga neće imati ama baš nikakve koristi. Umjesto što očekuje da susjedu crkne krava, trebao bi se okrenuti boljitku i napretku srpskog naroda u proširenim granicama Evropske unije.

Ivan BA

pre 16 godina

Ovaj politicar mi je toliko antipatican i nema totalno nikakav kredibilitet kod mene. Tako da sve sto on izjavi mi je mnogo sumnjivo!!!

Mashinovodja

pre 16 godina

"Jeremić je rekao da je, prvi put od 5. oktobra 2000. godine, evropska ideja u Srbiji u defanzivi, jer se Evropa danas kod mnogih u Srbiji povezuje sa podrškom jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova."
Sve je to apsolutno tačno, poštovani g.Jeremiću, ali da li ste se vi lično i društvo iz DS-a barem za trenutak zapitali koliko ste doprineli tom stanju vašim šurovanjem, lizanjem i kohabitiranjem s onima koji se svim silama trude da ljudima u Srbiji ogade i E od Evrope. Pa ne zato što mrze Evropu (naprotiv, obožavaju njene evriće), nego zato što imaju debelu ličnu korist od toga što je Srbija do ušiju u balkanskom glibu.
Tako da sada NIJE vreme da se potpiše SSP i neće biti vreme sve dok takvi upravljaju Srbijom. A takvi će upravljati Srbijom, između ostalog, dok se DS ne mane šurovanja sa štetočinama.
"Evropska ideja u Srbiji" je u defanzivi još od kad se Koštunica dokopao vlasti, a vi ste mu itekako pomogli u srozavanju te ideje. Ali koju težinu imaju ideje u poređenju s foteljama?

bt

pre 16 godina

Jeremiću, svima je jasno "da ne postoje sumnje da li je Srbija dobrodošla u Uniju". Traži se međutim odgovor na pitanje - je li dobrodošla cela ili isključivo u nezavisnim delovima?

R.K.

pre 16 godina

Na ovu izjavu ministra Jeremica nadovezuje s izjava njegove grcke koleginice Dore Bakojanis:"Konacno resenje za Kosovo moze se postici samo onda kada se Srbija prikljuci EU."
Tolika halabuka oko Kosova samo zbog prikljucenja Srbije EU.

Daca

pre 16 godina

"Govoreći o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 11. maja, on je istakao da su to najvažniji izbori od oktobra 2000. godine, na kojima će se birati budući kurs zemlje, a glavno pitanje će biti da li izabrati Evropu." Ne znam da treba bilo sta dodavati na ovu izjavu, osim toga da svi poslusamo savet ministra spoljnih poslova i shvatimo koliko nasa buducnost zavisi od toga koju opciju cemo izabrati 11. Maja. Treba da se borimo za evropsku buducnost Srbije!

BB

pre 16 godina

Kada je trebalo potvrditi energetski sporazum sa Rusijom, Demokratska stranka i ministar Jeremic su ovu vladu proglasili tehnickom i nelegitimnom. S obzirom da je vlada pala, taj stav se mogao smatrati principijelnim.
Sada, odjednom, vlada Srbije nije tehnicka i ima legitimitet da se pre izbora potpise Sporazum o stabilizaciji, iako je njegova jedina uloga da se pomogne koaliciji oko DS. Istrazivanja birackog tela ocigledno pokazuju da im vlast izmice iz ruku. Boris Tadic ili Bozidar Djelic mogu da potpisu bilo sta, ali za to nemaju nikakav legitimitet, samo ce dati jos jednu potvrdu svoje ocigledne neprincipijelonosti i dvostrukih standarda.
A kao sto znamo, nelegitimni potpis "tehnickog" potpredsednika vlade bez ratifikacije u Skupstini Srbije je potpuno bezvredan.

(Vlast)a

pre 16 godina

Cim se raspisu izbori,DS se seti obecanja sa predhodnih:sengenske vize i izlazak iz ovog ludackog zabrana.Kad se izbori zavrse,ondak cemo malko da kohabitiramo dogovaramo se o pet-sest principa,ne damo Kosovo koje nije nase...Da sacekamo ipak EU i g.Solanu da to urade za nas-oni nas manje lazu nego vi!

Beneton

pre 16 godina

Pa naravno da je vreme i to krajnje... Jedini neistomišljenik povodom potpisivanja SSP je naravno (crna ovca) Vojislav Koštunica neobavešteni...

Cuca

pre 16 godina

"Velika većina naših građana nije spremna da odustane od suvereniteta Srbije nad Kosovom i snažno smo ujedinjeni po tom pitanju. Nastavićemo da branimo naš teritorijalni integritet i prava kosovskih Srba". Tacno tako, ali treba pojedinim politicarima u Srbiji,samozvanim "patriotama", objasniti da se interesi kosovskih Srba i suverenitet Srbije nad Kosovom brani jedino u Evropi.

dusanka bg

pre 16 godina

Bravo Jeremicu, bravo Tadicu i bravo svi oni koji tako misle . Jer ce to znaciti da idemo gde treba, gde ce nam svima biti bolje gde nam je mesto jos juce.
A Kostunicu i vecitog zamenika Seseljevog treba ucutkati jednom za uvek , zakljucati ih i pojesti kljuc .
Oni pokazuju dozu ludila koja je ravna Hitlerovoj poslednjoj fazi i to je tuzno, uzasno, ali kad je vec tako konacno cemo ih srediti 11og Maja.
Jedva cekamo taj dan , ali ce on doci.
Kostunice pij lekove mozda ti pomognu dok nije kasno. I sova te je napustila .

nebojša

pre 16 godina

Bojim se da je vreme za potpisivanje prošlo.
Ugovor mora da ratifikuje parlament a u njemu većinu ima Ruska opcija i to ona koja nije za modernu rusiju već za povratak u prošlost.
takođe sporazum mora i da se primenjuje a ne samo da se potpiše.

Aleksandar

pre 16 godina

Nije mi jasno kako ovaj covek fizicki izdrzava. Lako je u Srbiji skupljati jeftine politicke poene na Kosmetu. Prava borba se vodi u svetu.

marija s.

pre 16 godina

Da znate da je i vreme da se potpise. Samo kad bi Kostunjavi malo 'oladio. Navalio da ekonomski satre zemlju po svaku cenu. Samo da njegova partija opstane.

Nenad Novi Sad

pre 16 godina

Bilo je vreme mnogo ranije. Sa svih strana se cuje da smo faktor onoga i ovoga u regionu, kad ono... a sad nesto sasvim drugacije.

opet u atini !!

pre 16 godina

svako peti dan jeremic u atini....pa imamo li mi neke druge saveznike osim ovakvih kakvi su grci koji su se proslavili nedavno kada su blokirali nato pristup makedonije zbog - svoga sopstvenog imena ! probudite se u ministarstvu spoljnih poslova !!!

Maja_V

pre 16 godina

Sa ili bez SSP, sta nas sprecava da pokusamo da uredimo drustvo, po ugledu na EU - jer taj sistem FUNKCIONISE.
Nije savrsen, ali svi ostali modeli su daleko gori po gradjane.
Za politicare je NAJBOLJI trenutni srpski "model", ali sta cemo sa gradjanima, koji kvare tu idilu?
Mozda da se privremeno iselimo iz ove zemlje da se oni NAPRIVATIZUJU, na miru, pa da nas puste da i mi malo zivnemo?

kaca

pre 16 godina

Dobro je da je ministar mlad covek (ali nikako neiskusan), pa moze da podnese tolika putovanja i sve nepravde. Samo napred Imate nasu podrsku!

Ivan M

pre 16 godina

"Kosovo mozemo da branimo samo ako udjemo u EU". Hajde da kazemo da cemo u EU uci negde oko 2013. godine, sto je optimisticki ali ne potpuno blesav scenario. Do tada ce Kosovo biti (kvazi)nezavisno vec nekih 5 godina i, sto je bitno, funkcionisati potpuno odvojeno od Srbije i po nekom svom sistemu. Da li Jeremic i ostali Tadicevci ozbiljno misle da ce se SAD i vecina clanica EU odjednom tada "probuditi" i povuci priznanje Kosova zbog uticaja Srbije? Kako cemo tada, nakon toliko godina odvojenosti, odjednom moci da privolimo Albance da zive sa nama? Kako mozemo da "odbranimo" Kosovo kada Sarkozi kaze da ce Srbija morati da prizna to isto Kosovo da bi usla u EU? Znam da je nekima bitno sta Indonezija i Brazil misle o Kosovu, ali ovo su bitna pitanja na koja od Jeremica i ostalih iz DS-a ne cujem odgovor.

Драган

pre 16 godina

Указаћу на два проблема у вези овог Споразума.
Први се тиче проблема у оквиру саме ЕУ.То што су неке државе-чланице ЕУ признале Космет искомпликовало је ситуацију око ССП-а у самој ЕУ. Када једног дана Србија потпише ССП, тај споразум морају ратификовати сви парламенти уговорних страна. Сходно овоме, само је питање времена када ће се дебата о значењу члана 135.(који помиње рњзолуцију 1244) покренути у самом Бриселу, јер тај параграф има једно значење рецимо за Лондон а сасвим друго за Никозију. Кипарским парламентарцима члан 135 је прихватљив. Британским парламентарцима формулација члана 135 не може бити прихватљива, јер је за њихову државу „коначан положај” Космета сада већ одређен.И јасно је такав споразум у земљама које су признале независност никада неће бити ратификован,што значи и да неће сзпити на снагу!
Други проблем тиче се нас,а то је да су се земље које су признале независност Косова исто позивале на резолуцију 1244 која се помиње у овом члану.Наравно,то су чиниле правно неваљано,али поента је у томе да овај члан заправо и није никаква гаранција интегритета Србије.
Закључак је сачекати да се заврше избори,а онда расправити са ЕУ да ли за њих важи или не резолуција 1244,Повеља УН и Устав Србије.Сачекајмо одговор,ако је позитиван оберучке улазимо у ЕУ,ако није,онда нам таква ЕУ и није потребна!

Saki

pre 16 godina

"Vuk Jeremić izjavio je danas u Atini da je vreme da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom." Mislim da je krajnje vreme da se potpise sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju evropskoj uniji. A, Kosovo mozemo da branimo samo ako udjemo u Evropu.

zoran

pre 16 godina

Smatram da je krajnje drsko i bezobrazno od strane lidera koalicije okupljene oko DS i lidera LDP da proteziraju potpisivanje ovog sporazuma sa EU pre izbora ! Sa druge strane, preko svojih ministara u "tehnickoj vladi" otvoreno miniraju svaku vazniju odluku ! To im je veoma losa reklama pred predstojece izbore. Narod ne sme da dozvoli da mu se iza ledja potpisuje bilo kakav papir koji ce uticati na njegovu buducu sudbinu,bez obzira sto ce u necemu to da proizvede i neke pozitivne stvari. Mislim da Solana zeli na mala vrata da pre izbora obezbedi taj papir, koji ce, mozda ne otvoreno, dokazivati nase precutno priznanje "NDK" ! Ako se nikakve odluke, koje su vazne za drzavu, ne mogu donositi do izbora, onda tako neka bude i sa SSP, pa makar nas to i kostalo !

Цар

pre 16 godina

Младом министру се једно мора признати: свака реч му је на месту, нема шта ни да се дода ни да се одузме. Иако врло млад (био сам врло скептичан кад је изабран да води спољне послове)показао се као најспособнији од свих министара. Све похвале!

jorma

pre 16 godina

Meni iz ovog clanka a ni izlaganja Jeremica nije jasno, koje granice vidi EU kao granice Srbije i da li to crno na belo stoji u sporazumu. To je sustinsko pitanje u celoj prici. Ako granice Srbije bez Kosova stoje crno na belo kao granice Srbije, onda ne treba da se potpise sporazum. Ako se granice kao takve uopste ne pominju, onda treba da se potpise.

Zlobni.

pre 16 godina

Sve ovo me podseca na:
Mladic nudi devojci brak(EU nudi Srbiji prikljucenje).
Jogunasta devojka napada mladica(Samardzic je hteo da izazove rat)
Devojka pokusava preko prvodadzike(Dore Bakjanis)da mu da do znanja da je voljna.
Po onoj staroj,"Em mi se isce,em mi se ...

City

pre 16 godina

Srbija bi bila najsrecnija zemlja na svetu kada bi buduci ministar spoljnih poslova u novoj vladi koja bude izabrana nakon parlamentarnih izbora, bio upola sposoban, odgovoran, posvecen svom poslu kao sadasnji sef srpske diplomatije.

Ranko

pre 16 godina

Prateci nasu spoljnu i unutrasnju politiku,plasim se da ne dozivimo i poslednje ponizenje,a to je da Kosovo udje u EU i da onda napokon Kostunica i slicni lumeni zakljuce da je Kosovo deo Srbije i da Srbija mora u EU.Mi smo i drzavu Srbiju dobili zeljom nase crnogorske brace,a ne nasim izborom.Dakle bolesnici i dalje pokusavaju da uniste nase zivote i dobro im ide jer nema otpora.Posle dugog vodjenja politike dss-A, nas ministar je poceo da vodi spoljnu politiku u interesu gradjana Srbije.Valda se blize izbori pa su u DS-u napokon shvatili da ne vredi da se otimaju o isto biracko telo sa DSS-om i Radikalima.Tom segmentu birackog tela ne mogu da pomognu ni Tadic ni Korac.EU je mnogo veca i komplikovanija ideja od Haga,Kosova i drugih dnevno politickih tema.Koji je interes poreskih obveznika iz EU da se njihov novac trpa u ogromnim kolicinama u Rumuniju,Bugarsku,Slovacku ili sutra u Srbiju,Tursku...Ali zamislite Kosovo ili Albaniju van EU i kakav je to problem u regionu.Ili recimo Tursku pod okriljem nekih drugih civilizacijskih vrednosti.Dakle tamo daleko na trulom zapadu postoje neki ljudi koji imaju viziju kako bi ovaj deo sveta trebalo da izgleda i kako da parira mocnijim od sebe.A Srbija moze da se kocoperi za unutrasnje politicke potrebe i da oboleva sve vise od kompleksa vise vrednosti i da sve zavisi od nas i Rusa.Kada dodje vreme trcace Rusi u zagrljaj Evropi i Americi vise nego bilo ko.Rusija je deo evropske civilizacije i nece vecito moci da zivi od kriminala i pretnji(sto silom sto energentima) i da usput flertuje sa Azijom.

mario

pre 16 godina

Ja kažem da je vrijeme da se uhapse Mladić i ostala trojica i dosta je tih priča da nisu u Srbiji Hrvatska je našla Gotovinu u Španjolskoj sve se može kad se hoče.
Opet taj SSP nevaži ništa ako ga ne ratificiraju parlamenti članica EU mislite da če to proči u Nizozemskoj ako se neče raditi na isporučivanju zločinaca.Jedna vlada je u Nizozemskoj pala zbog toga ne treba im opet isti slučaj.

Rose

pre 16 godina

Nadam se da će ministar spoljnih poslova nove Vlade biti kvalitetan barem delom kao Vuk Jeremić... Zaista je posvećen svom poslu...

dusan kraljevo

pre 16 godina

Kosmet nije medjunarodno priznata zemlja, i ono neće moći da postane članica UN, niti OEBS, i neće pripadati svetskoj zajednici suverenih nacija. To su rezultati diplomatske ofanzive ministra Jeremica. A sta je ucinak koalicije dvojice Vojislava? Voleo bih da znam.

Puma

pre 16 godina

Svakako da je vreme... Da nas do sad nisu sabotirali verovatno bi Srbija već bila punopravni član EU... Jeremić se zaista trudi da za vreme svog mandata učini sve što može za ovu zemlju...

milan djordjic

pre 16 godina

E, sad da mi neko objasni: je li ovo opet trik da bi se zamlacivali, obicni ljudi, bojim se da jeste. Do kad ce svi redom vuci nerezonske poteze, urusavati sve sto je 1mm iznad zemlje??? Ako Tadic potpise, belodano je jasno da je iz markentiskih razloga, zbog izbora. Ovo se zove DEMOKRATSKI ISKORAK U PROVALIJU. Zasto sad taj nesrecni SSP, a ne moze Energetski sporazum. Kao vazniji je SSP, kako, ako ga ne ratifikuje Skupstina, dzaba ste krecili, opet samar samim sebi-BLAM. Kako se pojedini u EU trude da nam pomognu strah me i pomisliti na posledice, a opet "proevropejci" digli noge da se potkuju. To je jeftina demagogija koja postidjuje dobar deo iskrenih i dobronamernih ljudi, svesnih o znacaju integracija, ali ne plitkoumnog pilicarenja. Ovakav autogol nije vidjen u skoroj izbornoj proslosti pa mozda ne bi bilo lose pronaci njenog novelistu i pod hitno isterati iz DS.

kameleon

pre 16 godina

OHO!

Kakav zaokret u izjavama! Da nema to veze sa onom vešću od juče kada je u posetu DSS-u došao onaj čova da ih ubeđuje da Srbija treba da se okrenu Evropi?

Mislim se, šta je mogao da obeća, da će Koštunica i dalje biti premijer??

Josip Vasilj

pre 16 godina

Jeremiću je najbitnije da Kosovo ne postane ni članicom UN-a, niti OEBS-a, iako Srbija od toga neće imati ama baš nikakve koristi. Umjesto što očekuje da susjedu crkne krava, trebao bi se okrenuti boljitku i napretku srpskog naroda u proširenim granicama Evropske unije.

Ivan BA

pre 16 godina

Ovaj politicar mi je toliko antipatican i nema totalno nikakav kredibilitet kod mene. Tako da sve sto on izjavi mi je mnogo sumnjivo!!!

bt

pre 16 godina

Jeremiću, svima je jasno "da ne postoje sumnje da li je Srbija dobrodošla u Uniju". Traži se međutim odgovor na pitanje - je li dobrodošla cela ili isključivo u nezavisnim delovima?

vlada

pre 16 godina

Ja se slazem sa izlaganjem ministra Jeremica. Iako sam glasac LDP-a, moram da primetim da Holandiji ne smeta da prizna nezavisnost Kosova bez odluke UN-a, a na drugoj se jasno protivi potpisivanju SSP-a sa Srbijom bas zbog neispunjavanja medjunarodnih obaveza pred sudom istog tog UN-a. Zar gradjani ove zemlje treba da ispastaju zbog gresaka i svojih i tudjih politicara u isto vreme???

opet u atini !!

pre 16 godina

svako peti dan jeremic u atini....pa imamo li mi neke druge saveznike osim ovakvih kakvi su grci koji su se proslavili nedavno kada su blokirali nato pristup makedonije zbog - svoga sopstvenog imena ! probudite se u ministarstvu spoljnih poslova !!!

zoran

pre 16 godina

Smatram da je krajnje drsko i bezobrazno od strane lidera koalicije okupljene oko DS i lidera LDP da proteziraju potpisivanje ovog sporazuma sa EU pre izbora ! Sa druge strane, preko svojih ministara u "tehnickoj vladi" otvoreno miniraju svaku vazniju odluku ! To im je veoma losa reklama pred predstojece izbore. Narod ne sme da dozvoli da mu se iza ledja potpisuje bilo kakav papir koji ce uticati na njegovu buducu sudbinu,bez obzira sto ce u necemu to da proizvede i neke pozitivne stvari. Mislim da Solana zeli na mala vrata da pre izbora obezbedi taj papir, koji ce, mozda ne otvoreno, dokazivati nase precutno priznanje "NDK" ! Ako se nikakve odluke, koje su vazne za drzavu, ne mogu donositi do izbora, onda tako neka bude i sa SSP, pa makar nas to i kostalo !

Драган

pre 16 godina

Указаћу на два проблема у вези овог Споразума.
Први се тиче проблема у оквиру саме ЕУ.То што су неке државе-чланице ЕУ признале Космет искомпликовало је ситуацију око ССП-а у самој ЕУ. Када једног дана Србија потпише ССП, тај споразум морају ратификовати сви парламенти уговорних страна. Сходно овоме, само је питање времена када ће се дебата о значењу члана 135.(који помиње рњзолуцију 1244) покренути у самом Бриселу, јер тај параграф има једно значење рецимо за Лондон а сасвим друго за Никозију. Кипарским парламентарцима члан 135 је прихватљив. Британским парламентарцима формулација члана 135 не може бити прихватљива, јер је за њихову државу „коначан положај” Космета сада већ одређен.И јасно је такав споразум у земљама које су признале независност никада неће бити ратификован,што значи и да неће сзпити на снагу!
Други проблем тиче се нас,а то је да су се земље које су признале независност Косова исто позивале на резолуцију 1244 која се помиње у овом члану.Наравно,то су чиниле правно неваљано,али поента је у томе да овај члан заправо и није никаква гаранција интегритета Србије.
Закључак је сачекати да се заврше избори,а онда расправити са ЕУ да ли за њих важи или не резолуција 1244,Повеља УН и Устав Србије.Сачекајмо одговор,ако је позитиван оберучке улазимо у ЕУ,ако није,онда нам таква ЕУ и није потребна!

Mashinovodja

pre 16 godina

"Jeremić je rekao da je, prvi put od 5. oktobra 2000. godine, evropska ideja u Srbiji u defanzivi, jer se Evropa danas kod mnogih u Srbiji povezuje sa podrškom jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova."
Sve je to apsolutno tačno, poštovani g.Jeremiću, ali da li ste se vi lično i društvo iz DS-a barem za trenutak zapitali koliko ste doprineli tom stanju vašim šurovanjem, lizanjem i kohabitiranjem s onima koji se svim silama trude da ljudima u Srbiji ogade i E od Evrope. Pa ne zato što mrze Evropu (naprotiv, obožavaju njene evriće), nego zato što imaju debelu ličnu korist od toga što je Srbija do ušiju u balkanskom glibu.
Tako da sada NIJE vreme da se potpiše SSP i neće biti vreme sve dok takvi upravljaju Srbijom. A takvi će upravljati Srbijom, između ostalog, dok se DS ne mane šurovanja sa štetočinama.
"Evropska ideja u Srbiji" je u defanzivi još od kad se Koštunica dokopao vlasti, a vi ste mu itekako pomogli u srozavanju te ideje. Ali koju težinu imaju ideje u poređenju s foteljama?

Cuca

pre 16 godina

"Velika većina naših građana nije spremna da odustane od suvereniteta Srbije nad Kosovom i snažno smo ujedinjeni po tom pitanju. Nastavićemo da branimo naš teritorijalni integritet i prava kosovskih Srba". Tacno tako, ali treba pojedinim politicarima u Srbiji,samozvanim "patriotama", objasniti da se interesi kosovskih Srba i suverenitet Srbije nad Kosovom brani jedino u Evropi.

dusanka bg

pre 16 godina

Bravo Jeremicu, bravo Tadicu i bravo svi oni koji tako misle . Jer ce to znaciti da idemo gde treba, gde ce nam svima biti bolje gde nam je mesto jos juce.
A Kostunicu i vecitog zamenika Seseljevog treba ucutkati jednom za uvek , zakljucati ih i pojesti kljuc .
Oni pokazuju dozu ludila koja je ravna Hitlerovoj poslednjoj fazi i to je tuzno, uzasno, ali kad je vec tako konacno cemo ih srediti 11og Maja.
Jedva cekamo taj dan , ali ce on doci.
Kostunice pij lekove mozda ti pomognu dok nije kasno. I sova te je napustila .

Ivan M

pre 16 godina

"Kosovo mozemo da branimo samo ako udjemo u EU". Hajde da kazemo da cemo u EU uci negde oko 2013. godine, sto je optimisticki ali ne potpuno blesav scenario. Do tada ce Kosovo biti (kvazi)nezavisno vec nekih 5 godina i, sto je bitno, funkcionisati potpuno odvojeno od Srbije i po nekom svom sistemu. Da li Jeremic i ostali Tadicevci ozbiljno misle da ce se SAD i vecina clanica EU odjednom tada "probuditi" i povuci priznanje Kosova zbog uticaja Srbije? Kako cemo tada, nakon toliko godina odvojenosti, odjednom moci da privolimo Albance da zive sa nama? Kako mozemo da "odbranimo" Kosovo kada Sarkozi kaze da ce Srbija morati da prizna to isto Kosovo da bi usla u EU? Znam da je nekima bitno sta Indonezija i Brazil misle o Kosovu, ali ovo su bitna pitanja na koja od Jeremica i ostalih iz DS-a ne cujem odgovor.

Daca

pre 16 godina

"Govoreći o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 11. maja, on je istakao da su to najvažniji izbori od oktobra 2000. godine, na kojima će se birati budući kurs zemlje, a glavno pitanje će biti da li izabrati Evropu." Ne znam da treba bilo sta dodavati na ovu izjavu, osim toga da svi poslusamo savet ministra spoljnih poslova i shvatimo koliko nasa buducnost zavisi od toga koju opciju cemo izabrati 11. Maja. Treba da se borimo za evropsku buducnost Srbije!

R.K.

pre 16 godina

Na ovu izjavu ministra Jeremica nadovezuje s izjava njegove grcke koleginice Dore Bakojanis:"Konacno resenje za Kosovo moze se postici samo onda kada se Srbija prikljuci EU."
Tolika halabuka oko Kosova samo zbog prikljucenja Srbije EU.

jorma

pre 16 godina

Meni iz ovog clanka a ni izlaganja Jeremica nije jasno, koje granice vidi EU kao granice Srbije i da li to crno na belo stoji u sporazumu. To je sustinsko pitanje u celoj prici. Ako granice Srbije bez Kosova stoje crno na belo kao granice Srbije, onda ne treba da se potpise sporazum. Ako se granice kao takve uopste ne pominju, onda treba da se potpise.

Saki

pre 16 godina

"Vuk Jeremić izjavio je danas u Atini da je vreme da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom." Mislim da je krajnje vreme da se potpise sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju evropskoj uniji. A, Kosovo mozemo da branimo samo ako udjemo u Evropu.

BB

pre 16 godina

Kada je trebalo potvrditi energetski sporazum sa Rusijom, Demokratska stranka i ministar Jeremic su ovu vladu proglasili tehnickom i nelegitimnom. S obzirom da je vlada pala, taj stav se mogao smatrati principijelnim.
Sada, odjednom, vlada Srbije nije tehnicka i ima legitimitet da se pre izbora potpise Sporazum o stabilizaciji, iako je njegova jedina uloga da se pomogne koaliciji oko DS. Istrazivanja birackog tela ocigledno pokazuju da im vlast izmice iz ruku. Boris Tadic ili Bozidar Djelic mogu da potpisu bilo sta, ali za to nemaju nikakav legitimitet, samo ce dati jos jednu potvrdu svoje ocigledne neprincipijelonosti i dvostrukih standarda.
A kao sto znamo, nelegitimni potpis "tehnickog" potpredsednika vlade bez ratifikacije u Skupstini Srbije je potpuno bezvredan.

Beneton

pre 16 godina

Pa naravno da je vreme i to krajnje... Jedini neistomišljenik povodom potpisivanja SSP je naravno (crna ovca) Vojislav Koštunica neobavešteni...

Rose

pre 16 godina

Nadam se da će ministar spoljnih poslova nove Vlade biti kvalitetan barem delom kao Vuk Jeremić... Zaista je posvećen svom poslu...

Цар

pre 16 godina

Младом министру се једно мора признати: свака реч му је на месту, нема шта ни да се дода ни да се одузме. Иако врло млад (био сам врло скептичан кад је изабран да води спољне послове)показао се као најспособнији од свих министара. Све похвале!

mario

pre 16 godina

Ja kažem da je vrijeme da se uhapse Mladić i ostala trojica i dosta je tih priča da nisu u Srbiji Hrvatska je našla Gotovinu u Španjolskoj sve se može kad se hoče.
Opet taj SSP nevaži ništa ako ga ne ratificiraju parlamenti članica EU mislite da če to proči u Nizozemskoj ako se neče raditi na isporučivanju zločinaca.Jedna vlada je u Nizozemskoj pala zbog toga ne treba im opet isti slučaj.

nebojša

pre 16 godina

Bojim se da je vreme za potpisivanje prošlo.
Ugovor mora da ratifikuje parlament a u njemu većinu ima Ruska opcija i to ona koja nije za modernu rusiju već za povratak u prošlost.
takođe sporazum mora i da se primenjuje a ne samo da se potpiše.

kameleon

pre 16 godina

OHO!

Kakav zaokret u izjavama! Da nema to veze sa onom vešću od juče kada je u posetu DSS-u došao onaj čova da ih ubeđuje da Srbija treba da se okrenu Evropi?

Mislim se, šta je mogao da obeća, da će Koštunica i dalje biti premijer??

(Vlast)a

pre 16 godina

Cim se raspisu izbori,DS se seti obecanja sa predhodnih:sengenske vize i izlazak iz ovog ludackog zabrana.Kad se izbori zavrse,ondak cemo malko da kohabitiramo dogovaramo se o pet-sest principa,ne damo Kosovo koje nije nase...Da sacekamo ipak EU i g.Solanu da to urade za nas-oni nas manje lazu nego vi!

Zlobni.

pre 16 godina

Sve ovo me podseca na:
Mladic nudi devojci brak(EU nudi Srbiji prikljucenje).
Jogunasta devojka napada mladica(Samardzic je hteo da izazove rat)
Devojka pokusava preko prvodadzike(Dore Bakjanis)da mu da do znanja da je voljna.
Po onoj staroj,"Em mi se isce,em mi se ...

Aleksandar

pre 16 godina

Nije mi jasno kako ovaj covek fizicki izdrzava. Lako je u Srbiji skupljati jeftine politicke poene na Kosmetu. Prava borba se vodi u svetu.

Ranko

pre 16 godina

Prateci nasu spoljnu i unutrasnju politiku,plasim se da ne dozivimo i poslednje ponizenje,a to je da Kosovo udje u EU i da onda napokon Kostunica i slicni lumeni zakljuce da je Kosovo deo Srbije i da Srbija mora u EU.Mi smo i drzavu Srbiju dobili zeljom nase crnogorske brace,a ne nasim izborom.Dakle bolesnici i dalje pokusavaju da uniste nase zivote i dobro im ide jer nema otpora.Posle dugog vodjenja politike dss-A, nas ministar je poceo da vodi spoljnu politiku u interesu gradjana Srbije.Valda se blize izbori pa su u DS-u napokon shvatili da ne vredi da se otimaju o isto biracko telo sa DSS-om i Radikalima.Tom segmentu birackog tela ne mogu da pomognu ni Tadic ni Korac.EU je mnogo veca i komplikovanija ideja od Haga,Kosova i drugih dnevno politickih tema.Koji je interes poreskih obveznika iz EU da se njihov novac trpa u ogromnim kolicinama u Rumuniju,Bugarsku,Slovacku ili sutra u Srbiju,Tursku...Ali zamislite Kosovo ili Albaniju van EU i kakav je to problem u regionu.Ili recimo Tursku pod okriljem nekih drugih civilizacijskih vrednosti.Dakle tamo daleko na trulom zapadu postoje neki ljudi koji imaju viziju kako bi ovaj deo sveta trebalo da izgleda i kako da parira mocnijim od sebe.A Srbija moze da se kocoperi za unutrasnje politicke potrebe i da oboleva sve vise od kompleksa vise vrednosti i da sve zavisi od nas i Rusa.Kada dodje vreme trcace Rusi u zagrljaj Evropi i Americi vise nego bilo ko.Rusija je deo evropske civilizacije i nece vecito moci da zivi od kriminala i pretnji(sto silom sto energentima) i da usput flertuje sa Azijom.

Nenad Novi Sad

pre 16 godina

Bilo je vreme mnogo ranije. Sa svih strana se cuje da smo faktor onoga i ovoga u regionu, kad ono... a sad nesto sasvim drugacije.

Puma

pre 16 godina

Svakako da je vreme... Da nas do sad nisu sabotirali verovatno bi Srbija već bila punopravni član EU... Jeremić se zaista trudi da za vreme svog mandata učini sve što može za ovu zemlju...

marija s.

pre 16 godina

Da znate da je i vreme da se potpise. Samo kad bi Kostunjavi malo 'oladio. Navalio da ekonomski satre zemlju po svaku cenu. Samo da njegova partija opstane.

kaca

pre 16 godina

Dobro je da je ministar mlad covek (ali nikako neiskusan), pa moze da podnese tolika putovanja i sve nepravde. Samo napred Imate nasu podrsku!

dusan kraljevo

pre 16 godina

Kosmet nije medjunarodno priznata zemlja, i ono neće moći da postane članica UN, niti OEBS, i neće pripadati svetskoj zajednici suverenih nacija. To su rezultati diplomatske ofanzive ministra Jeremica. A sta je ucinak koalicije dvojice Vojislava? Voleo bih da znam.

City

pre 16 godina

Srbija bi bila najsrecnija zemlja na svetu kada bi buduci ministar spoljnih poslova u novoj vladi koja bude izabrana nakon parlamentarnih izbora, bio upola sposoban, odgovoran, posvecen svom poslu kao sadasnji sef srpske diplomatije.

Maja_V

pre 16 godina

Sa ili bez SSP, sta nas sprecava da pokusamo da uredimo drustvo, po ugledu na EU - jer taj sistem FUNKCIONISE.
Nije savrsen, ali svi ostali modeli su daleko gori po gradjane.
Za politicare je NAJBOLJI trenutni srpski "model", ali sta cemo sa gradjanima, koji kvare tu idilu?
Mozda da se privremeno iselimo iz ove zemlje da se oni NAPRIVATIZUJU, na miru, pa da nas puste da i mi malo zivnemo?

milan djordjic

pre 16 godina

E, sad da mi neko objasni: je li ovo opet trik da bi se zamlacivali, obicni ljudi, bojim se da jeste. Do kad ce svi redom vuci nerezonske poteze, urusavati sve sto je 1mm iznad zemlje??? Ako Tadic potpise, belodano je jasno da je iz markentiskih razloga, zbog izbora. Ovo se zove DEMOKRATSKI ISKORAK U PROVALIJU. Zasto sad taj nesrecni SSP, a ne moze Energetski sporazum. Kao vazniji je SSP, kako, ako ga ne ratifikuje Skupstina, dzaba ste krecili, opet samar samim sebi-BLAM. Kako se pojedini u EU trude da nam pomognu strah me i pomisliti na posledice, a opet "proevropejci" digli noge da se potkuju. To je jeftina demagogija koja postidjuje dobar deo iskrenih i dobronamernih ljudi, svesnih o znacaju integracija, ali ne plitkoumnog pilicarenja. Ovakav autogol nije vidjen u skoroj izbornoj proslosti pa mozda ne bi bilo lose pronaci njenog novelistu i pod hitno isterati iz DS.