Ponedeljak, 07.04.2008.

06:25

Krivične prijave zbog Galenike

Sa VMA pušteno 25 osoba hospitalizovanih posle eksplozije u "Galenici fitofarmacija". Ministarstvo najavilo krivične prijave.

Izvor: B92

Kriviène prijave zbog Galenike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav I

pre 16 godina

Svako cudo za tri dana. I ovo ministarsko i politicarsko defilujuce pozoriste ce da se zavrsi, kao da nista nije ni bilo. Uporedite samo koliko se otrovnih materija svakodnevno ispusta u Pancevu ali tu se niko ne sekira. To je postala svakodnevna pojava. Znaci, nesto treba da u Pancevu napravi BUUM, a onda ce nastati frka samo je onda, gospodo, kasno. Zatrovace ceo Beograd i dobar deo Vojvodine i Srbije. Da vas cujem onda kako cete da pametujete. SRAMOTA!

mile pile

pre 16 godina

Sto se tice vatrogasaca. Vec vidjenjo kupis najskupli deo opreme tj, vozila, uzmes lepu proviziju a za sve ostalo zasta treba uloziti malo rada i truda.... ili smo mi jedan definitivno nesposoban narod.

Stevan

pre 16 godina

Da, zdravstveni sistem je divan...nego, bre, kako je moguce da vlast toliko ne vodi rachuna o zdravlju svojih gradjana, hoce u evropu, a gde su iso standardi?
Nema panike ako ne kazu da postoji opasnost...normalno da nema...a panike nema isto tako kada obaveste lepo o tome da nije zdravo u narednih 24 sata biti u krugu od 1000 metara i onda se rizicne grupe, stanovnici pokupe i odu kod prijatelja, rodjaka na drugi kraj grada dok opasnost ne prodje...mislim na primer:)
to nije panika...to je samo mera da se nebi radjala deca pre vremena ili da trudnice ne bi pobacile pod uticajem zagadjivacha.
Studiram zastitu zivotne sredine, i mislim da ni jedna mera koja je preuzeta sinoc, osim fizickog otklanjanja UZROKA opasnosti i zbrinjavanja povredjenih, nije bila u skladu sa zakonom. Chak i tuzba protiv nekog pere kome su burad eksplodirala. A kad ce tuzba za neblagovremeno i netachno upozoravanje o akcidentu...ni jedan broj, cifra, rezultat merenja, maximalne dozvoljene vrednosti emisije i imisije nisu saopshtene...Gde je vojska? Ako dodje do hemijske opasnosti angazuje se i vojska, brat mi je sluzio abho zastiu i bogme giljao je tada godinu dana kako se registruje kontaminacija, dekontaminira i evakuishe i ko zna shta sve ne... Mislim nije to samo pitanje zivotne sredine, to je, Bre, nacionalna bezbednost,postoji i fakultet koji se time bavi, ako se bavi!
Ima li ova drzava plan akcije za ovakve situacije?
Ako ima, verovatno ima, zasto ga ne koristi...i zasto se tim pitanjima bave nekompetentni ministri glumci a ne kadar shkolovan za to?

izvudjac

pre 16 godina

Definitivno su resili da poguse beogradjane. Polako ali sigurno ih unistavaju. Prvo Pancevo pa Zemun, sledece je Surcin pa Obrenovac pa Barajevo i na kraju Grocka. Ostace samo kucici po ulicama mozda mada sumnjam i u to. I opet ni jedan politicar nece odgovarati kao i obicno. Pronaci ce oni nekog odgovornog vratara ili fizikalca kukala mu majka!

bg_nindza

pre 16 godina

"Zdravstveni sistemi ozbiljnih zemalja u koje spada i Srbija moraju da budu spremni da reaguju u ovakvim situcijama i multisektorski sarađuju sa drugima da bi građani mogli da budu mirni pošto samo tako nema razloga za paniku" .... ma svaka mu čast što daje sebi za pravo da naš zdravstveni sistem poistovećuje sa sistemom drugih zemalja. Mogu da potpišem da je naš sistem jedinstven u celom svetu. Stvarno fascinantne izjave

jelena

pre 16 godina

Ne zivim odavno u BG, ali molim Vas gradjane urgirajte, angazujte se na nivoima, mesne zajednice, opstine, na poslu za ekoloski zdraviju sredinu .Beogradu ne treba sminka lepih fasada, vec zdraviji vazduh,voda,cvece...

Aleksandar

pre 16 godina

Treba otpustiti nacelnike vatrogasne sluzbe i policije, jer ko god da je najveci je... Pustiti vatrogasce i policiju bez adekvatne opreme na lice mesta.........e Srbijo, Srbijo nadam se da cu se jednog dana odseliti iz tebe.

Wolf

pre 16 godina

Ne znam sta je gore, da li gradjani koji su bili izlozeni opasnosti, a da ih niko nije alarmirao ili vatrogasci koji su poslati na zadatak bez adekvatne opreme. Setite se da su i u Novom Sadu vatrogasci zbog neadekvatne opreme bili povredjeni kada su gasili pozar u hotelu Park. Sad stvarno neko treba da stavi prst na celo i zapita se da li im potrebna nova oprema i obuka. Nadam se da ce iz NIP stvarno biti izdvojena sredstva.

ne tako glupa kao što neki političari misle

pre 16 godina

Kako ovi političari mogu tako olako da daju izjave tipa "nije ni bilo razloga za sirene", "nema nikakve opasnosti po zdravlje", "opasnost je prošla" iako su jučerašnja merenja rekla da je koncentracija 5 do 6 puta veća od maksimalne prihvatljive, a i danas još uvek NEMA PODATAKA o koncentracijama tog po svoj prilici teratogenog otrova u vazduhu?!!! Na osnovu ČEGA oni nama govore takve umirujuće vesti? Kako se usuđuju da nam govore da nema nikakve opasnosti, kao da smo deca u zabavištu pa mogu bilo kakvu pričicu da nam prodaju! Osim toga sad su svi oni profesori toksikologije, hemije, biologije, svi kao iz topa ispaljuju da je sve u najboljem redu. Neverovatni su!!

BOB

pre 16 godina

Ono sta mislim zadrzacu za sebe. Veoma je opasno sto ni danas do 15 casova nema podataka o koncentraciji otrovnih materija u vazduhu. Jos je opasnije sto ce verovatno biti nastimovani, a najopasnije sto mi iz naselja galenika vise ne znamo sta da radimo. Ja imam dvoje male dece i uopste NEMAM gde da ih sklonim a da budemo u kucnom pritvoru nije moguce. Zato pitam - sta sada?
Druga stvar... Hromatografija je jedina priznata metoda za odredjivanje doticnog jedinjenja, ali dok se ona obavi mogu svi da se poguse. Drugim recima, gresimo u koracima. Da gradjani cekaju 24 sata da se zvanicni podaci izdaju, pa posle cemo videti sta cemo... Samo da ne bude panike... A sta ako ovo nije bezazleno? Ovo je sramota za Beograd. Ogorcen sam. Kao da zivimo u eksperiment drzavi gde se nad nama prave razna ispitivanja i manipulacije.

Stevan

pre 16 godina

Gospoda iz Vlade i ministarstava su, po mom misljenju prekrsila gomilu kojekakvih zakona i procedura koje su vezane za ovakve situacije!Prvo, pravo na pravovremeno i tachno obavestenje o udesu a ne obavestenje tome da je sve ok!! Kazu da se vrshe merenja, ko ih vrshi, kojim instrumentima, koje zagadjujuce materije se mere, koji su rezultati merenja? Ne, nije sve uredu, zivim kod Tosinog bunara, celu noc na 15minuta do pola sata prolaze po jedna ili vishe kola hitne pomoci, sa upaljenim sirenama, vozeci prilicno brzo...to, nije NORMALNO, ne desava se svaki dan...sledeca stvar...Demetoat je organofosfatno jedinjenje koje se koristi kao insekticid. Vrlo je toksichan i izaziva akutna trovanja. Deluje na nervni sistem na taj nacin sto inhibira enzim Holinesterazu(ChE), i na taj nachin sprecava prenos nervnih impulsa. Izaziva tremor, nauzeju i opstu slabost organizma pri MANJIM dozama, dok pri vecim vodi do paralize i smrti. Predpostavlja se da je kancerogen i da moze uticati na plod. Isto spada u grupu mutagenih supstanci!Moze dospeti u organizam preko KOZE kao i UDISANJEM! ovo su podaci samo za ovu supstancu! Shta li je josh gorelo, shta je josh u vazduhu koji zemun dishe?Koje su koncentracije u vazduhu? Oralno unesene kolichine u iznosu od 50-500 mg/kg telesne mase su letalne!

Zasto nema konkretnih informacija o ovome akcidentu?

nioden D

pre 16 godina

uvek sam sumnjičava kada se objavi da je eksplodirao tank sa otrovnim materijama, a onda se u istoj rečenici doda da nema nikakve opasnosti.
Takođe je indikativno da je superkontola informacija građanstvu stavila na znanje da ih se ne tiče o kojem je tačno otrovu reč, pa ga sad zovemo "kiseli kupus", jer bio je i prošao je i koga je briga, razredio se u atmosferi. A možda ipak i nije, i sad kad večeras padne kiša, sve ćemo fino pojesti u salati, ali važno je da nema panike.
Pesticidi su otrovi protiv kojih nema mnogo načina za delovanje, talože se u organizmu i kao i radijacija u malim koncentracijama i dugom vremenskom roku doprinose bržoj i mučnijoj smrti koja se možda i neće moći povezati sa ovim incidentom, ili sa nizom sličnih u Pančevu ili sa arsenikom u Tisi ili sličnim gadostima u Timoku.
ali mi se time kako ćete primetiti uopšte ne bavimo dok nije kasno

JednaTanja

pre 16 godina

Ovaj pesticid "dimethoate" sto je goreo i nije toliko bezopasan, toksican je (nervni otrov), i sto je najgore ima osobine teratogena (moze da steti embrionu u majcinoj utrobi), ukucajte ga i sami u Google. Treba sad VELIKU paznju posvetiti saniranju, da otrov ne dospe u vodotoke, a vlada treba da poveca broj i rigoroznost kod inspekcija hemijskih postrojenja u Srbiji. U pitanju su ljudski zivoti.

troovac

pre 16 godina

To sto veciti ministar tvrdi da nije bilo potrebe za uzbunjivanjem svedoci samo o tome da oni sinoc nisu znali gde im je d**e, a gde glava. Pa ako nije bilo potrebe da se gradjanstvo upozori na potencijalnu opasnost, zasto je stanovnicima okolnih naselja sugerisano da prozore drze zatvorene, a do jutra bez preke potrebe ne izlaze na ulice? Saopstenje T. Milosavljevica je vise nego bedno.

Oliver Roland

pre 16 godina

Ja sam sinoc prosao oko 19 i 30 pored Galenike iz pravca Zemun Polja i osetio sam strahovit smrad u automobilu. Nisam ukapirao o cemu se radi ali znam da me je posle toga malo bolela glava i to je sve. Tek sam posle saznao o cemu se radi.Kad sam se u 1 sat posle ponoci vracao iz grada opet sam prosao pred Galenike ali tada sam isao u pravcu Zemun polja i gotovo se nista nije osecalo! Mozda bi ovu havariju mogli gledati i sa vedrije strane tj. da se malo nasalimo i da kazem da mozda necemo imati komaraca ove godine!

Vlada

pre 16 godina

...nemojte se praviti pametni kada se i sinoc u 23:15 kada sam stigao u naselje osecao isto "kiseli kupus", mozda samo za nijansu slabije nego oko 19:30. Recimo, ako nema opasnosti zashto jutros 84-ka nije ishla svojom trasom, i zashto na semaforu na Galenici je stojala policijska patrola i blorkirala put u pravcu Galenike, kod Rodica?

Hare Poter

pre 16 godina

Imao sam isto iskustvo kaoi g.Ivan, vozio sam dete i suprugu kroz par kilometara otrovnog oblaka. Ovaj dogadjaj je potvrdio da je Srbija zapravo Amaterija, dokle ce vatrogasci bez adekvatne opreme zrtvovati zivote i zdravlje. Ah, da, verovatno dok ne prodje neki tender.

NS

pre 16 godina

Sinoc oko 11.30 h se u Novom Sadu, u blizini keja, osetio jak neprijatan miris (poput kiselog kupusa ili belog luka). Ako nadlezni kazu da je vetar oduvao otrove u pravcu severa, onda je on za 4 sata stigao do Novog Sada. Malo mi je tuzno to sto je receno da (za Beogradjane)nema opasnosti. A nas na severu ko pita za zdravlje.

Ivan

pre 16 godina

Ne znam, ali ja zivim u Zemun Polju oko 400-600m od ulaska u naselje, i uopste nisam tako jako osetio miris, izlazio na terasu i ispred zgrade, otprilike se osetilo kao da je neko prosuo sadrzaj kace za kupus u slivnik, mozda malko jace. Nit me sta peklo, niti je iko imao tegobe kod nas u ulici a oko 23h vazduh je bio normalan, nista se nije osecalo. Suprotno tome, devedesetih godina tokom noci su stalno ispustane neke materije iz Galenike, koje su se 5 jace osecale od ovog sinoc i niko nista tada nije pricao o tome. RTS je panicno reagovao u vestima, a mislim i da ljudi preteruju. Desila se nesreca, sanirano je i to je to. Kumovi su mi u Galenici na 300m od skladiskta i kod njih je cak i manje se osecalo.

Veteran

pre 16 godina

I dok lekari pozivaju gradjanje Zemun Polja da ne izlaze, da zatvore prozore i vrata, dok se zbrinjavaju otrovani na VMA, u isto vreme ispred fabrike stoje policajci sa zastitnim maskama ispred kojih skakucu deca, i stoje neke zene koje sve posmatraju!!! Da li smo zaista svi pomalo izgubili zdrav razum ili smo davno trajno i nepovratno zatrovani.

veljko

pre 16 godina

Radim u firmi par stotina metara od galenike...nema zagadjenja kazu gospoda koji se bore za izbornu kampanju...nema...samo sto su nas 200 pustili s posla kuci jer se i u kancelarijama oseti i ljude grlo grebe, kaslju, crvene se....

nina

pre 16 godina

Ne slažem se da je reakcija nadležnih bila adekvatna,živim u naselju Kamendin i nakon užasnog smrada koji nas je zadesio pojačali smo prvo radio B 92 koji nam je non stop uključen,išli na sajtove i pretraživali kajrone sa vestima , NIŠTA nije javljeno, nakon sat vremena smo otvorili prozore ,malo se razredio smrad i do 21 h 58 min.niko ništa nije objavio.Sirene su morale biti uključene ili bilo ko je mogao da objavi informaciju.Osim peckanja u očima i bola u grlu ništa strašno se nije desilo, ali šta da je bilo drugačije?

sergio

pre 16 godina

Mislim da je reakcija nadleznih bila vise-manje zadovoljavajuca - izbegnuta je panika, posledice sanirane i za sada se sve dobro zavrsilo.
Iz ovog dogadjanja bi trebalo izvuci neke pouke - prvo izmestiti proizvodnju i skladistenje opasnih materija van naseljenih mesta, a drugo poboljsati rad sluzbi nadleznih za reagovanje u ovakvim situacijama. Cinjenica je da npr vatrogasci nemaju sredstva za gradnju stanice na Novom Beogradu, pa se ceo NBG pokriva sa Vozdovca i iz Zemuna, da imaju premalo ljudi, nedovoljno tehnike (i pored vozila nabavljenih iz NIP-a nedostaju tehnicka, pomocna, komandna vozila, licna oprema)...
Potrebna je i reorganizacija sluzbe hitne pomoci (cije reagovanje na srecu sada nije bilo potrebo), jer nije u stanju da adekvatno regauje na nesrece sa velikim brojem povredjenih. Takodje i kordinacija za Ministarstvom odbrane, koje ima odgovarajuce kapacitete za regovanje u hemijskim udesima...

bt

pre 16 godina

Ne vidi se na osnovu kakvih saznanja Milosavljević i Đilas tvrde da "realno nema opasnosti po zdravlje ljudi". Sve podseća na 1986. kada su vlasti u Crnoj Gori posle černobilske katastrofe izjavili kako Crna Gora nema instrumenata za merenja radioaktivnosti ali kako radioaktivnost u Crnoj Gori nije iznad normale.

Ivan

pre 16 godina

Sinoc sam oko 21h dolazi iz prava NS u BG i osetio se užasan miris kiselog kupusa i niko od nadležnih za dva sta nije blokirao put niti radio evakuaciju! Kome da se obrate ljudi za pomoć, šta je sa hroničnim bolesnicima?

Vladan

pre 16 godina

Voleo bih da ni jedan od povređenih neće u budućnosti imati bilo kakvih zdrastvenih problema.Nisam baš siguran da je nesreća bila baš toliko bezazlena.Kao i da materije koje su gorele nisu MUTAGENE.Očigledno da je ceo ovaj vikend bio buran što zbog gubitka velikog broja života u saobraćajnim nesrećama što zbog požara.U pitanju je verovatno opšte stanje u društvu koje je sve obesmislilo a naročito vrednost ljudskog života.

Veteran

pre 16 godina

I dok lekari pozivaju gradjanje Zemun Polja da ne izlaze, da zatvore prozore i vrata, dok se zbrinjavaju otrovani na VMA, u isto vreme ispred fabrike stoje policajci sa zastitnim maskama ispred kojih skakucu deca, i stoje neke zene koje sve posmatraju!!! Da li smo zaista svi pomalo izgubili zdrav razum ili smo davno trajno i nepovratno zatrovani.

bt

pre 16 godina

Ne vidi se na osnovu kakvih saznanja Milosavljević i Đilas tvrde da "realno nema opasnosti po zdravlje ljudi". Sve podseća na 1986. kada su vlasti u Crnoj Gori posle černobilske katastrofe izjavili kako Crna Gora nema instrumenata za merenja radioaktivnosti ali kako radioaktivnost u Crnoj Gori nije iznad normale.

Vladan

pre 16 godina

Voleo bih da ni jedan od povređenih neće u budućnosti imati bilo kakvih zdrastvenih problema.Nisam baš siguran da je nesreća bila baš toliko bezazlena.Kao i da materije koje su gorele nisu MUTAGENE.Očigledno da je ceo ovaj vikend bio buran što zbog gubitka velikog broja života u saobraćajnim nesrećama što zbog požara.U pitanju je verovatno opšte stanje u društvu koje je sve obesmislilo a naročito vrednost ljudskog života.

veljko

pre 16 godina

Radim u firmi par stotina metara od galenike...nema zagadjenja kazu gospoda koji se bore za izbornu kampanju...nema...samo sto su nas 200 pustili s posla kuci jer se i u kancelarijama oseti i ljude grlo grebe, kaslju, crvene se....

nina

pre 16 godina

Ne slažem se da je reakcija nadležnih bila adekvatna,živim u naselju Kamendin i nakon užasnog smrada koji nas je zadesio pojačali smo prvo radio B 92 koji nam je non stop uključen,išli na sajtove i pretraživali kajrone sa vestima , NIŠTA nije javljeno, nakon sat vremena smo otvorili prozore ,malo se razredio smrad i do 21 h 58 min.niko ništa nije objavio.Sirene su morale biti uključene ili bilo ko je mogao da objavi informaciju.Osim peckanja u očima i bola u grlu ništa strašno se nije desilo, ali šta da je bilo drugačije?

ne tako glupa kao što neki političari misle

pre 16 godina

Kako ovi političari mogu tako olako da daju izjave tipa "nije ni bilo razloga za sirene", "nema nikakve opasnosti po zdravlje", "opasnost je prošla" iako su jučerašnja merenja rekla da je koncentracija 5 do 6 puta veća od maksimalne prihvatljive, a i danas još uvek NEMA PODATAKA o koncentracijama tog po svoj prilici teratogenog otrova u vazduhu?!!! Na osnovu ČEGA oni nama govore takve umirujuće vesti? Kako se usuđuju da nam govore da nema nikakve opasnosti, kao da smo deca u zabavištu pa mogu bilo kakvu pričicu da nam prodaju! Osim toga sad su svi oni profesori toksikologije, hemije, biologije, svi kao iz topa ispaljuju da je sve u najboljem redu. Neverovatni su!!

NS

pre 16 godina

Sinoc oko 11.30 h se u Novom Sadu, u blizini keja, osetio jak neprijatan miris (poput kiselog kupusa ili belog luka). Ako nadlezni kazu da je vetar oduvao otrove u pravcu severa, onda je on za 4 sata stigao do Novog Sada. Malo mi je tuzno to sto je receno da (za Beogradjane)nema opasnosti. A nas na severu ko pita za zdravlje.

nioden D

pre 16 godina

uvek sam sumnjičava kada se objavi da je eksplodirao tank sa otrovnim materijama, a onda se u istoj rečenici doda da nema nikakve opasnosti.
Takođe je indikativno da je superkontola informacija građanstvu stavila na znanje da ih se ne tiče o kojem je tačno otrovu reč, pa ga sad zovemo "kiseli kupus", jer bio je i prošao je i koga je briga, razredio se u atmosferi. A možda ipak i nije, i sad kad večeras padne kiša, sve ćemo fino pojesti u salati, ali važno je da nema panike.
Pesticidi su otrovi protiv kojih nema mnogo načina za delovanje, talože se u organizmu i kao i radijacija u malim koncentracijama i dugom vremenskom roku doprinose bržoj i mučnijoj smrti koja se možda i neće moći povezati sa ovim incidentom, ili sa nizom sličnih u Pančevu ili sa arsenikom u Tisi ili sličnim gadostima u Timoku.
ali mi se time kako ćete primetiti uopšte ne bavimo dok nije kasno

JednaTanja

pre 16 godina

Ovaj pesticid "dimethoate" sto je goreo i nije toliko bezopasan, toksican je (nervni otrov), i sto je najgore ima osobine teratogena (moze da steti embrionu u majcinoj utrobi), ukucajte ga i sami u Google. Treba sad VELIKU paznju posvetiti saniranju, da otrov ne dospe u vodotoke, a vlada treba da poveca broj i rigoroznost kod inspekcija hemijskih postrojenja u Srbiji. U pitanju su ljudski zivoti.

sergio

pre 16 godina

Mislim da je reakcija nadleznih bila vise-manje zadovoljavajuca - izbegnuta je panika, posledice sanirane i za sada se sve dobro zavrsilo.
Iz ovog dogadjanja bi trebalo izvuci neke pouke - prvo izmestiti proizvodnju i skladistenje opasnih materija van naseljenih mesta, a drugo poboljsati rad sluzbi nadleznih za reagovanje u ovakvim situacijama. Cinjenica je da npr vatrogasci nemaju sredstva za gradnju stanice na Novom Beogradu, pa se ceo NBG pokriva sa Vozdovca i iz Zemuna, da imaju premalo ljudi, nedovoljno tehnike (i pored vozila nabavljenih iz NIP-a nedostaju tehnicka, pomocna, komandna vozila, licna oprema)...
Potrebna je i reorganizacija sluzbe hitne pomoci (cije reagovanje na srecu sada nije bilo potrebo), jer nije u stanju da adekvatno regauje na nesrece sa velikim brojem povredjenih. Takodje i kordinacija za Ministarstvom odbrane, koje ima odgovarajuce kapacitete za regovanje u hemijskim udesima...

Hare Poter

pre 16 godina

Imao sam isto iskustvo kaoi g.Ivan, vozio sam dete i suprugu kroz par kilometara otrovnog oblaka. Ovaj dogadjaj je potvrdio da je Srbija zapravo Amaterija, dokle ce vatrogasci bez adekvatne opreme zrtvovati zivote i zdravlje. Ah, da, verovatno dok ne prodje neki tender.

Ivan

pre 16 godina

Sinoc sam oko 21h dolazi iz prava NS u BG i osetio se užasan miris kiselog kupusa i niko od nadležnih za dva sta nije blokirao put niti radio evakuaciju! Kome da se obrate ljudi za pomoć, šta je sa hroničnim bolesnicima?

Stevan

pre 16 godina

Gospoda iz Vlade i ministarstava su, po mom misljenju prekrsila gomilu kojekakvih zakona i procedura koje su vezane za ovakve situacije!Prvo, pravo na pravovremeno i tachno obavestenje o udesu a ne obavestenje tome da je sve ok!! Kazu da se vrshe merenja, ko ih vrshi, kojim instrumentima, koje zagadjujuce materije se mere, koji su rezultati merenja? Ne, nije sve uredu, zivim kod Tosinog bunara, celu noc na 15minuta do pola sata prolaze po jedna ili vishe kola hitne pomoci, sa upaljenim sirenama, vozeci prilicno brzo...to, nije NORMALNO, ne desava se svaki dan...sledeca stvar...Demetoat je organofosfatno jedinjenje koje se koristi kao insekticid. Vrlo je toksichan i izaziva akutna trovanja. Deluje na nervni sistem na taj nacin sto inhibira enzim Holinesterazu(ChE), i na taj nachin sprecava prenos nervnih impulsa. Izaziva tremor, nauzeju i opstu slabost organizma pri MANJIM dozama, dok pri vecim vodi do paralize i smrti. Predpostavlja se da je kancerogen i da moze uticati na plod. Isto spada u grupu mutagenih supstanci!Moze dospeti u organizam preko KOZE kao i UDISANJEM! ovo su podaci samo za ovu supstancu! Shta li je josh gorelo, shta je josh u vazduhu koji zemun dishe?Koje su koncentracije u vazduhu? Oralno unesene kolichine u iznosu od 50-500 mg/kg telesne mase su letalne!

Zasto nema konkretnih informacija o ovome akcidentu?

troovac

pre 16 godina

To sto veciti ministar tvrdi da nije bilo potrebe za uzbunjivanjem svedoci samo o tome da oni sinoc nisu znali gde im je d**e, a gde glava. Pa ako nije bilo potrebe da se gradjanstvo upozori na potencijalnu opasnost, zasto je stanovnicima okolnih naselja sugerisano da prozore drze zatvorene, a do jutra bez preke potrebe ne izlaze na ulice? Saopstenje T. Milosavljevica je vise nego bedno.

Vlada

pre 16 godina

...nemojte se praviti pametni kada se i sinoc u 23:15 kada sam stigao u naselje osecao isto "kiseli kupus", mozda samo za nijansu slabije nego oko 19:30. Recimo, ako nema opasnosti zashto jutros 84-ka nije ishla svojom trasom, i zashto na semaforu na Galenici je stojala policijska patrola i blorkirala put u pravcu Galenike, kod Rodica?

Stevan

pre 16 godina

Da, zdravstveni sistem je divan...nego, bre, kako je moguce da vlast toliko ne vodi rachuna o zdravlju svojih gradjana, hoce u evropu, a gde su iso standardi?
Nema panike ako ne kazu da postoji opasnost...normalno da nema...a panike nema isto tako kada obaveste lepo o tome da nije zdravo u narednih 24 sata biti u krugu od 1000 metara i onda se rizicne grupe, stanovnici pokupe i odu kod prijatelja, rodjaka na drugi kraj grada dok opasnost ne prodje...mislim na primer:)
to nije panika...to je samo mera da se nebi radjala deca pre vremena ili da trudnice ne bi pobacile pod uticajem zagadjivacha.
Studiram zastitu zivotne sredine, i mislim da ni jedna mera koja je preuzeta sinoc, osim fizickog otklanjanja UZROKA opasnosti i zbrinjavanja povredjenih, nije bila u skladu sa zakonom. Chak i tuzba protiv nekog pere kome su burad eksplodirala. A kad ce tuzba za neblagovremeno i netachno upozoravanje o akcidentu...ni jedan broj, cifra, rezultat merenja, maximalne dozvoljene vrednosti emisije i imisije nisu saopshtene...Gde je vojska? Ako dodje do hemijske opasnosti angazuje se i vojska, brat mi je sluzio abho zastiu i bogme giljao je tada godinu dana kako se registruje kontaminacija, dekontaminira i evakuishe i ko zna shta sve ne... Mislim nije to samo pitanje zivotne sredine, to je, Bre, nacionalna bezbednost,postoji i fakultet koji se time bavi, ako se bavi!
Ima li ova drzava plan akcije za ovakve situacije?
Ako ima, verovatno ima, zasto ga ne koristi...i zasto se tim pitanjima bave nekompetentni ministri glumci a ne kadar shkolovan za to?

BOB

pre 16 godina

Ono sta mislim zadrzacu za sebe. Veoma je opasno sto ni danas do 15 casova nema podataka o koncentraciji otrovnih materija u vazduhu. Jos je opasnije sto ce verovatno biti nastimovani, a najopasnije sto mi iz naselja galenika vise ne znamo sta da radimo. Ja imam dvoje male dece i uopste NEMAM gde da ih sklonim a da budemo u kucnom pritvoru nije moguce. Zato pitam - sta sada?
Druga stvar... Hromatografija je jedina priznata metoda za odredjivanje doticnog jedinjenja, ali dok se ona obavi mogu svi da se poguse. Drugim recima, gresimo u koracima. Da gradjani cekaju 24 sata da se zvanicni podaci izdaju, pa posle cemo videti sta cemo... Samo da ne bude panike... A sta ako ovo nije bezazleno? Ovo je sramota za Beograd. Ogorcen sam. Kao da zivimo u eksperiment drzavi gde se nad nama prave razna ispitivanja i manipulacije.

Wolf

pre 16 godina

Ne znam sta je gore, da li gradjani koji su bili izlozeni opasnosti, a da ih niko nije alarmirao ili vatrogasci koji su poslati na zadatak bez adekvatne opreme. Setite se da su i u Novom Sadu vatrogasci zbog neadekvatne opreme bili povredjeni kada su gasili pozar u hotelu Park. Sad stvarno neko treba da stavi prst na celo i zapita se da li im potrebna nova oprema i obuka. Nadam se da ce iz NIP stvarno biti izdvojena sredstva.

Ivan

pre 16 godina

Ne znam, ali ja zivim u Zemun Polju oko 400-600m od ulaska u naselje, i uopste nisam tako jako osetio miris, izlazio na terasu i ispred zgrade, otprilike se osetilo kao da je neko prosuo sadrzaj kace za kupus u slivnik, mozda malko jace. Nit me sta peklo, niti je iko imao tegobe kod nas u ulici a oko 23h vazduh je bio normalan, nista se nije osecalo. Suprotno tome, devedesetih godina tokom noci su stalno ispustane neke materije iz Galenike, koje su se 5 jace osecale od ovog sinoc i niko nista tada nije pricao o tome. RTS je panicno reagovao u vestima, a mislim i da ljudi preteruju. Desila se nesreca, sanirano je i to je to. Kumovi su mi u Galenici na 300m od skladiskta i kod njih je cak i manje se osecalo.

Oliver Roland

pre 16 godina

Ja sam sinoc prosao oko 19 i 30 pored Galenike iz pravca Zemun Polja i osetio sam strahovit smrad u automobilu. Nisam ukapirao o cemu se radi ali znam da me je posle toga malo bolela glava i to je sve. Tek sam posle saznao o cemu se radi.Kad sam se u 1 sat posle ponoci vracao iz grada opet sam prosao pred Galenike ali tada sam isao u pravcu Zemun polja i gotovo se nista nije osecalo! Mozda bi ovu havariju mogli gledati i sa vedrije strane tj. da se malo nasalimo i da kazem da mozda necemo imati komaraca ove godine!

Aleksandar

pre 16 godina

Treba otpustiti nacelnike vatrogasne sluzbe i policije, jer ko god da je najveci je... Pustiti vatrogasce i policiju bez adekvatne opreme na lice mesta.........e Srbijo, Srbijo nadam se da cu se jednog dana odseliti iz tebe.

jelena

pre 16 godina

Ne zivim odavno u BG, ali molim Vas gradjane urgirajte, angazujte se na nivoima, mesne zajednice, opstine, na poslu za ekoloski zdraviju sredinu .Beogradu ne treba sminka lepih fasada, vec zdraviji vazduh,voda,cvece...

bg_nindza

pre 16 godina

"Zdravstveni sistemi ozbiljnih zemalja u koje spada i Srbija moraju da budu spremni da reaguju u ovakvim situcijama i multisektorski sarađuju sa drugima da bi građani mogli da budu mirni pošto samo tako nema razloga za paniku" .... ma svaka mu čast što daje sebi za pravo da naš zdravstveni sistem poistovećuje sa sistemom drugih zemalja. Mogu da potpišem da je naš sistem jedinstven u celom svetu. Stvarno fascinantne izjave

mile pile

pre 16 godina

Sto se tice vatrogasaca. Vec vidjenjo kupis najskupli deo opreme tj, vozila, uzmes lepu proviziju a za sve ostalo zasta treba uloziti malo rada i truda.... ili smo mi jedan definitivno nesposoban narod.

izvudjac

pre 16 godina

Definitivno su resili da poguse beogradjane. Polako ali sigurno ih unistavaju. Prvo Pancevo pa Zemun, sledece je Surcin pa Obrenovac pa Barajevo i na kraju Grocka. Ostace samo kucici po ulicama mozda mada sumnjam i u to. I opet ni jedan politicar nece odgovarati kao i obicno. Pronaci ce oni nekog odgovornog vratara ili fizikalca kukala mu majka!

Miroslav I

pre 16 godina

Svako cudo za tri dana. I ovo ministarsko i politicarsko defilujuce pozoriste ce da se zavrsi, kao da nista nije ni bilo. Uporedite samo koliko se otrovnih materija svakodnevno ispusta u Pancevu ali tu se niko ne sekira. To je postala svakodnevna pojava. Znaci, nesto treba da u Pancevu napravi BUUM, a onda ce nastati frka samo je onda, gospodo, kasno. Zatrovace ceo Beograd i dobar deo Vojvodine i Srbije. Da vas cujem onda kako cete da pametujete. SRAMOTA!

Ivan

pre 16 godina

Ne znam, ali ja zivim u Zemun Polju oko 400-600m od ulaska u naselje, i uopste nisam tako jako osetio miris, izlazio na terasu i ispred zgrade, otprilike se osetilo kao da je neko prosuo sadrzaj kace za kupus u slivnik, mozda malko jace. Nit me sta peklo, niti je iko imao tegobe kod nas u ulici a oko 23h vazduh je bio normalan, nista se nije osecalo. Suprotno tome, devedesetih godina tokom noci su stalno ispustane neke materije iz Galenike, koje su se 5 jace osecale od ovog sinoc i niko nista tada nije pricao o tome. RTS je panicno reagovao u vestima, a mislim i da ljudi preteruju. Desila se nesreca, sanirano je i to je to. Kumovi su mi u Galenici na 300m od skladiskta i kod njih je cak i manje se osecalo.

bt

pre 16 godina

Ne vidi se na osnovu kakvih saznanja Milosavljević i Đilas tvrde da "realno nema opasnosti po zdravlje ljudi". Sve podseća na 1986. kada su vlasti u Crnoj Gori posle černobilske katastrofe izjavili kako Crna Gora nema instrumenata za merenja radioaktivnosti ali kako radioaktivnost u Crnoj Gori nije iznad normale.

sergio

pre 16 godina

Mislim da je reakcija nadleznih bila vise-manje zadovoljavajuca - izbegnuta je panika, posledice sanirane i za sada se sve dobro zavrsilo.
Iz ovog dogadjanja bi trebalo izvuci neke pouke - prvo izmestiti proizvodnju i skladistenje opasnih materija van naseljenih mesta, a drugo poboljsati rad sluzbi nadleznih za reagovanje u ovakvim situacijama. Cinjenica je da npr vatrogasci nemaju sredstva za gradnju stanice na Novom Beogradu, pa se ceo NBG pokriva sa Vozdovca i iz Zemuna, da imaju premalo ljudi, nedovoljno tehnike (i pored vozila nabavljenih iz NIP-a nedostaju tehnicka, pomocna, komandna vozila, licna oprema)...
Potrebna je i reorganizacija sluzbe hitne pomoci (cije reagovanje na srecu sada nije bilo potrebo), jer nije u stanju da adekvatno regauje na nesrece sa velikim brojem povredjenih. Takodje i kordinacija za Ministarstvom odbrane, koje ima odgovarajuce kapacitete za regovanje u hemijskim udesima...

Hare Poter

pre 16 godina

Imao sam isto iskustvo kaoi g.Ivan, vozio sam dete i suprugu kroz par kilometara otrovnog oblaka. Ovaj dogadjaj je potvrdio da je Srbija zapravo Amaterija, dokle ce vatrogasci bez adekvatne opreme zrtvovati zivote i zdravlje. Ah, da, verovatno dok ne prodje neki tender.

Vladan

pre 16 godina

Voleo bih da ni jedan od povređenih neće u budućnosti imati bilo kakvih zdrastvenih problema.Nisam baš siguran da je nesreća bila baš toliko bezazlena.Kao i da materije koje su gorele nisu MUTAGENE.Očigledno da je ceo ovaj vikend bio buran što zbog gubitka velikog broja života u saobraćajnim nesrećama što zbog požara.U pitanju je verovatno opšte stanje u društvu koje je sve obesmislilo a naročito vrednost ljudskog života.

Ivan

pre 16 godina

Sinoc sam oko 21h dolazi iz prava NS u BG i osetio se užasan miris kiselog kupusa i niko od nadležnih za dva sta nije blokirao put niti radio evakuaciju! Kome da se obrate ljudi za pomoć, šta je sa hroničnim bolesnicima?

veljko

pre 16 godina

Radim u firmi par stotina metara od galenike...nema zagadjenja kazu gospoda koji se bore za izbornu kampanju...nema...samo sto su nas 200 pustili s posla kuci jer se i u kancelarijama oseti i ljude grlo grebe, kaslju, crvene se....

Veteran

pre 16 godina

I dok lekari pozivaju gradjanje Zemun Polja da ne izlaze, da zatvore prozore i vrata, dok se zbrinjavaju otrovani na VMA, u isto vreme ispred fabrike stoje policajci sa zastitnim maskama ispred kojih skakucu deca, i stoje neke zene koje sve posmatraju!!! Da li smo zaista svi pomalo izgubili zdrav razum ili smo davno trajno i nepovratno zatrovani.

NS

pre 16 godina

Sinoc oko 11.30 h se u Novom Sadu, u blizini keja, osetio jak neprijatan miris (poput kiselog kupusa ili belog luka). Ako nadlezni kazu da je vetar oduvao otrove u pravcu severa, onda je on za 4 sata stigao do Novog Sada. Malo mi je tuzno to sto je receno da (za Beogradjane)nema opasnosti. A nas na severu ko pita za zdravlje.

Vlada

pre 16 godina

...nemojte se praviti pametni kada se i sinoc u 23:15 kada sam stigao u naselje osecao isto "kiseli kupus", mozda samo za nijansu slabije nego oko 19:30. Recimo, ako nema opasnosti zashto jutros 84-ka nije ishla svojom trasom, i zashto na semaforu na Galenici je stojala policijska patrola i blorkirala put u pravcu Galenike, kod Rodica?

troovac

pre 16 godina

To sto veciti ministar tvrdi da nije bilo potrebe za uzbunjivanjem svedoci samo o tome da oni sinoc nisu znali gde im je d**e, a gde glava. Pa ako nije bilo potrebe da se gradjanstvo upozori na potencijalnu opasnost, zasto je stanovnicima okolnih naselja sugerisano da prozore drze zatvorene, a do jutra bez preke potrebe ne izlaze na ulice? Saopstenje T. Milosavljevica je vise nego bedno.

nina

pre 16 godina

Ne slažem se da je reakcija nadležnih bila adekvatna,živim u naselju Kamendin i nakon užasnog smrada koji nas je zadesio pojačali smo prvo radio B 92 koji nam je non stop uključen,išli na sajtove i pretraživali kajrone sa vestima , NIŠTA nije javljeno, nakon sat vremena smo otvorili prozore ,malo se razredio smrad i do 21 h 58 min.niko ništa nije objavio.Sirene su morale biti uključene ili bilo ko je mogao da objavi informaciju.Osim peckanja u očima i bola u grlu ništa strašno se nije desilo, ali šta da je bilo drugačije?

Oliver Roland

pre 16 godina

Ja sam sinoc prosao oko 19 i 30 pored Galenike iz pravca Zemun Polja i osetio sam strahovit smrad u automobilu. Nisam ukapirao o cemu se radi ali znam da me je posle toga malo bolela glava i to je sve. Tek sam posle saznao o cemu se radi.Kad sam se u 1 sat posle ponoci vracao iz grada opet sam prosao pred Galenike ali tada sam isao u pravcu Zemun polja i gotovo se nista nije osecalo! Mozda bi ovu havariju mogli gledati i sa vedrije strane tj. da se malo nasalimo i da kazem da mozda necemo imati komaraca ove godine!

nioden D

pre 16 godina

uvek sam sumnjičava kada se objavi da je eksplodirao tank sa otrovnim materijama, a onda se u istoj rečenici doda da nema nikakve opasnosti.
Takođe je indikativno da je superkontola informacija građanstvu stavila na znanje da ih se ne tiče o kojem je tačno otrovu reč, pa ga sad zovemo "kiseli kupus", jer bio je i prošao je i koga je briga, razredio se u atmosferi. A možda ipak i nije, i sad kad večeras padne kiša, sve ćemo fino pojesti u salati, ali važno je da nema panike.
Pesticidi su otrovi protiv kojih nema mnogo načina za delovanje, talože se u organizmu i kao i radijacija u malim koncentracijama i dugom vremenskom roku doprinose bržoj i mučnijoj smrti koja se možda i neće moći povezati sa ovim incidentom, ili sa nizom sličnih u Pančevu ili sa arsenikom u Tisi ili sličnim gadostima u Timoku.
ali mi se time kako ćete primetiti uopšte ne bavimo dok nije kasno

JednaTanja

pre 16 godina

Ovaj pesticid "dimethoate" sto je goreo i nije toliko bezopasan, toksican je (nervni otrov), i sto je najgore ima osobine teratogena (moze da steti embrionu u majcinoj utrobi), ukucajte ga i sami u Google. Treba sad VELIKU paznju posvetiti saniranju, da otrov ne dospe u vodotoke, a vlada treba da poveca broj i rigoroznost kod inspekcija hemijskih postrojenja u Srbiji. U pitanju su ljudski zivoti.

ne tako glupa kao što neki političari misle

pre 16 godina

Kako ovi političari mogu tako olako da daju izjave tipa "nije ni bilo razloga za sirene", "nema nikakve opasnosti po zdravlje", "opasnost je prošla" iako su jučerašnja merenja rekla da je koncentracija 5 do 6 puta veća od maksimalne prihvatljive, a i danas još uvek NEMA PODATAKA o koncentracijama tog po svoj prilici teratogenog otrova u vazduhu?!!! Na osnovu ČEGA oni nama govore takve umirujuće vesti? Kako se usuđuju da nam govore da nema nikakve opasnosti, kao da smo deca u zabavištu pa mogu bilo kakvu pričicu da nam prodaju! Osim toga sad su svi oni profesori toksikologije, hemije, biologije, svi kao iz topa ispaljuju da je sve u najboljem redu. Neverovatni su!!

Stevan

pre 16 godina

Gospoda iz Vlade i ministarstava su, po mom misljenju prekrsila gomilu kojekakvih zakona i procedura koje su vezane za ovakve situacije!Prvo, pravo na pravovremeno i tachno obavestenje o udesu a ne obavestenje tome da je sve ok!! Kazu da se vrshe merenja, ko ih vrshi, kojim instrumentima, koje zagadjujuce materije se mere, koji su rezultati merenja? Ne, nije sve uredu, zivim kod Tosinog bunara, celu noc na 15minuta do pola sata prolaze po jedna ili vishe kola hitne pomoci, sa upaljenim sirenama, vozeci prilicno brzo...to, nije NORMALNO, ne desava se svaki dan...sledeca stvar...Demetoat je organofosfatno jedinjenje koje se koristi kao insekticid. Vrlo je toksichan i izaziva akutna trovanja. Deluje na nervni sistem na taj nacin sto inhibira enzim Holinesterazu(ChE), i na taj nachin sprecava prenos nervnih impulsa. Izaziva tremor, nauzeju i opstu slabost organizma pri MANJIM dozama, dok pri vecim vodi do paralize i smrti. Predpostavlja se da je kancerogen i da moze uticati na plod. Isto spada u grupu mutagenih supstanci!Moze dospeti u organizam preko KOZE kao i UDISANJEM! ovo su podaci samo za ovu supstancu! Shta li je josh gorelo, shta je josh u vazduhu koji zemun dishe?Koje su koncentracije u vazduhu? Oralno unesene kolichine u iznosu od 50-500 mg/kg telesne mase su letalne!

Zasto nema konkretnih informacija o ovome akcidentu?

BOB

pre 16 godina

Ono sta mislim zadrzacu za sebe. Veoma je opasno sto ni danas do 15 casova nema podataka o koncentraciji otrovnih materija u vazduhu. Jos je opasnije sto ce verovatno biti nastimovani, a najopasnije sto mi iz naselja galenika vise ne znamo sta da radimo. Ja imam dvoje male dece i uopste NEMAM gde da ih sklonim a da budemo u kucnom pritvoru nije moguce. Zato pitam - sta sada?
Druga stvar... Hromatografija je jedina priznata metoda za odredjivanje doticnog jedinjenja, ali dok se ona obavi mogu svi da se poguse. Drugim recima, gresimo u koracima. Da gradjani cekaju 24 sata da se zvanicni podaci izdaju, pa posle cemo videti sta cemo... Samo da ne bude panike... A sta ako ovo nije bezazleno? Ovo je sramota za Beograd. Ogorcen sam. Kao da zivimo u eksperiment drzavi gde se nad nama prave razna ispitivanja i manipulacije.

Wolf

pre 16 godina

Ne znam sta je gore, da li gradjani koji su bili izlozeni opasnosti, a da ih niko nije alarmirao ili vatrogasci koji su poslati na zadatak bez adekvatne opreme. Setite se da su i u Novom Sadu vatrogasci zbog neadekvatne opreme bili povredjeni kada su gasili pozar u hotelu Park. Sad stvarno neko treba da stavi prst na celo i zapita se da li im potrebna nova oprema i obuka. Nadam se da ce iz NIP stvarno biti izdvojena sredstva.

Aleksandar

pre 16 godina

Treba otpustiti nacelnike vatrogasne sluzbe i policije, jer ko god da je najveci je... Pustiti vatrogasce i policiju bez adekvatne opreme na lice mesta.........e Srbijo, Srbijo nadam se da cu se jednog dana odseliti iz tebe.

jelena

pre 16 godina

Ne zivim odavno u BG, ali molim Vas gradjane urgirajte, angazujte se na nivoima, mesne zajednice, opstine, na poslu za ekoloski zdraviju sredinu .Beogradu ne treba sminka lepih fasada, vec zdraviji vazduh,voda,cvece...

bg_nindza

pre 16 godina

"Zdravstveni sistemi ozbiljnih zemalja u koje spada i Srbija moraju da budu spremni da reaguju u ovakvim situcijama i multisektorski sarađuju sa drugima da bi građani mogli da budu mirni pošto samo tako nema razloga za paniku" .... ma svaka mu čast što daje sebi za pravo da naš zdravstveni sistem poistovećuje sa sistemom drugih zemalja. Mogu da potpišem da je naš sistem jedinstven u celom svetu. Stvarno fascinantne izjave

izvudjac

pre 16 godina

Definitivno su resili da poguse beogradjane. Polako ali sigurno ih unistavaju. Prvo Pancevo pa Zemun, sledece je Surcin pa Obrenovac pa Barajevo i na kraju Grocka. Ostace samo kucici po ulicama mozda mada sumnjam i u to. I opet ni jedan politicar nece odgovarati kao i obicno. Pronaci ce oni nekog odgovornog vratara ili fizikalca kukala mu majka!

Stevan

pre 16 godina

Da, zdravstveni sistem je divan...nego, bre, kako je moguce da vlast toliko ne vodi rachuna o zdravlju svojih gradjana, hoce u evropu, a gde su iso standardi?
Nema panike ako ne kazu da postoji opasnost...normalno da nema...a panike nema isto tako kada obaveste lepo o tome da nije zdravo u narednih 24 sata biti u krugu od 1000 metara i onda se rizicne grupe, stanovnici pokupe i odu kod prijatelja, rodjaka na drugi kraj grada dok opasnost ne prodje...mislim na primer:)
to nije panika...to je samo mera da se nebi radjala deca pre vremena ili da trudnice ne bi pobacile pod uticajem zagadjivacha.
Studiram zastitu zivotne sredine, i mislim da ni jedna mera koja je preuzeta sinoc, osim fizickog otklanjanja UZROKA opasnosti i zbrinjavanja povredjenih, nije bila u skladu sa zakonom. Chak i tuzba protiv nekog pere kome su burad eksplodirala. A kad ce tuzba za neblagovremeno i netachno upozoravanje o akcidentu...ni jedan broj, cifra, rezultat merenja, maximalne dozvoljene vrednosti emisije i imisije nisu saopshtene...Gde je vojska? Ako dodje do hemijske opasnosti angazuje se i vojska, brat mi je sluzio abho zastiu i bogme giljao je tada godinu dana kako se registruje kontaminacija, dekontaminira i evakuishe i ko zna shta sve ne... Mislim nije to samo pitanje zivotne sredine, to je, Bre, nacionalna bezbednost,postoji i fakultet koji se time bavi, ako se bavi!
Ima li ova drzava plan akcije za ovakve situacije?
Ako ima, verovatno ima, zasto ga ne koristi...i zasto se tim pitanjima bave nekompetentni ministri glumci a ne kadar shkolovan za to?

mile pile

pre 16 godina

Sto se tice vatrogasaca. Vec vidjenjo kupis najskupli deo opreme tj, vozila, uzmes lepu proviziju a za sve ostalo zasta treba uloziti malo rada i truda.... ili smo mi jedan definitivno nesposoban narod.

Miroslav I

pre 16 godina

Svako cudo za tri dana. I ovo ministarsko i politicarsko defilujuce pozoriste ce da se zavrsi, kao da nista nije ni bilo. Uporedite samo koliko se otrovnih materija svakodnevno ispusta u Pancevu ali tu se niko ne sekira. To je postala svakodnevna pojava. Znaci, nesto treba da u Pancevu napravi BUUM, a onda ce nastati frka samo je onda, gospodo, kasno. Zatrovace ceo Beograd i dobar deo Vojvodine i Srbije. Da vas cujem onda kako cete da pametujete. SRAMOTA!