Petak, 04.04.2008.

08:24

Atek poslao novi zahtev?

Austrijski Atek u petak uveče najpre saopštio da odustaje od kupovine RTB-a Bor, a onda uputio novi zahtev srpskoj vladi.

Izvor: B92

Atek poslao novi zahtev? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 16 godina

lako je Beogradjanima da daju komentar, kada ne zive u zagadjenom Boru RTB Bor je bio gigant koji je izgradio celu SFRJ, u Milosevicevo vreme svo zlato i bakar deportovano u Beograd, a trovali se zitelji Bora. E sada kad ATEK nije uplatio pare, neko se raduje kako ce nas kupiti Rusi. Prema Rusima nece se primenjivati strogi zakon o ekologiji, sto za Borane nije dobro, a prema kupcu sa zapada ce se sigurno privenjivati strogi zakon o ekologiji, jer vec zna sta ga ceka ako ne ispostuje ekologiju. sve u svemu privatizacija mora doci, jer je cinjenica da RTB Bor ne moze da poveca proizvodnju bez ulaganja, vlada nas nece kao da smo sugavi, a u rudniku ima pored bakra, zlato, srebro, paladijum i dr.zato sto pre prvatnik da nas dovede u red, sada je trenutno rasulo, onaj koji i hoce nesto da uradi pametno i korisni za svoj pogon ispada velika budala.

Vlada

pre 16 godina

Dobro je sada ce Rusi kupiti Bor.
370 cena + 414 investicije = 784 miliona dolara direktnih stranih investicija iz bratske Rusije.

MUDRA

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju bi trebalo da se ponaša kao dobar privrednik, odnosno da odlučuje u interesu preduzeća koje prodaje. Za preduzeće je bitan iznos investicija a ne kupoprodajna cena koja ide državi da bi finansirala stalno veću državnu upravu.
U slučaju ATEKA, jasno je da Dinkić naručuje pravna tumačenja prema ličnom stavu u odnosu na učesnike tendera.

tihomir

pre 16 godina

A Srbija se okrece zapadu i Evropi.Koliko ima malo mudrosti u politickim potezima sa danasnjom vladajucom "elitom" doznacemo uskoro..

Dr Stankovic

pre 16 godina

Treba najuriti ovog prevaranta i sve ostale prevarante kao npr, ove za auto put. Gde to ima i u kojoj zemlji na svetu osim u Srbiji da se tkzv kupci igraju sa drzavom, Ili imas pare ili nemas ili si obezbedio garanciju ili nisi.Ovaj tkzv biznismen bi hte sa uplacenom ratom koja nista ne predstavlja da razpolaze RTB Bor a posto je cena bakra danas visoka da za godinu dve izvuce ulozene pare pa onda da uplacuje ostalo i kakav je to biznimen koji ne moze da obezbedi bankarsku garanciju. Ocigledno mu ni banke ne vereuju ali verovatno mu veruju nasi ministri za kapitalne investicije. Oni bi svima dali sve na majke mi

Entrepreneur

pre 16 godina

Izgleda da Atek kupuje vreme da ne bi izgubio 10 miliona dolara garancije da ce obaveze izvrsiti na vreme. Tako cine kompanije koje nemaju novaca pa uzimaju velike poslove koje onda nude bankama i nekada uspeju da dobiju i posao i novac. Ipak, po meni, to je posao visokog rizika u koji drzava ne bi trebalo (ako ne mora) da ulazi cesto.

nebojsa

pre 16 godina

Rusofili,da barem malo poznajete
tako vam voljene Ruse,da ste ziveli i radili u rusiji a ne bili na ekskurziji 70 -tih godina kada ste prodavali zvake i ploce,znali bi da od njih niko kinte nije uzeo a pogotovu od Putina ,Deripaske,Abramovica i ostalih.Oni zaradjuju pare na sasvim drugi nacin.
Pitajte zaposlene u Beopetrolu,Rekordu -rakovica itd.

janos

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju bi morala prihvatiti najnoviju ponudu jer 150 vec uplacenih i 230 spremljenih miliona je u startu vise nego onih 370 miliona koje Deripaska nudi. Za raskidanje ugovora ima vremena i kroz dva meseca ako Atek ne uplati preostalih 86 miliona. I sta se vise isplati:Cekati dva meseca na 86 miliona ili raskinuti ugovor odmah pa pocinjati pregovore sa Deripaskom koji kroz dva meseca mozda promeni misljenje i odustane?Trenutna kriza na medjunarodnim finansijskim trzistima je toliko duboka, da je skoro nemoguce dobiti kredit za bilo sta a kamoli za neki propali kombinat na jugu Srbije.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Poslovica kaze: “Kako smo se nadali, tako smo se i udali.”. Svima u Srbiji bilo je jasno da Atek ne moze obezbediti preko 800 miliona dolara svojih para i legalnih kredita za kupovinu RTB-a i prve investicije, kao sto to nije mogao i rumunski Cuprom. Kovac je racunao na “oprane pare” nasih, ruskih i belosvetskih mafijasa, pa se u poslednjem momentu uplasio da ih prikaze. Posto dobro znam koje je RTB-ove “strucnjake” (Sainoviceve prijatelje i istomisljenike) angazovao poslednjih nedelja za savetnike u Boru, jasno mi je da su najverovatnije u pitanju nasi mafijasi. Cak i pretpostavljam koji su. Nameravali su da legalno vrate u Srbiju nekoliko stotina miliona, od onih nekoliko milijardi dolara, koje je “mali Marko zaradio beruci visnje i noseci gajbice”.
Kovac vise nije vazan, ali je dalja sudbina RTB-a itekako vazna. Kada je odustao Horia Simu na prvom Tenderu, pravni eksperti iz Vlade su tvrdili da se Tender mora ponistiti, a da se ne mogu nastaviti pregovori sa drugoplasiranim Drakulicem. Medjutim, sada ministar Dinkic najavljuje pregovore sa drugoplasiranim Deripaskom?! Isti Zakon se razlicito tumaci?! Da li je to slucajno, ili se preds. G17, preds. DSS i ostali ministri polako prestrojavaju prema Rusima?! Za svaki slucaj.
Mnogo znam o RTB-u, posto sam u njemu proveo tri decenije. Jos 1997. godine su me smenili sa mesta ruk. OJ Przenje u Topionici o oterali “u izolaciju”, zato sto sam se zvanicno pobunio zbog prerade uvoznih veoma otrovnih i kancerogenih koncentrata. Nisu me rehibilitovali posle Petog oktobra, iako sam u periodu 1992-2004 bio jedan od trojice najaktivnijih DOS-ovaca Timocke krajine. Verovali ili ne, Bor i RTB i dalje zive u Cetvrtom oktobru. Reaktorska tehnologija przenja i sadasnje nisko iskoriscenje na sumporu omogucavaju preradu najprljavijih koncentrata bakra, koji se mogu naci na svetskom trzistu i do 30% jeftinije. Strucnjaci Deripaske iz Moskve su proveli nekoliko nedelja u Boru i detaljno, za potrebe narucioca Drakulica, razradili doradu te tehnologije i podizanje radne temperature za 100 stepeni.
Borsko groblje i sada radi sa 300% kapaciteta, a RAK je glavni uzrok smrti u gradu. Treci smo u svetu, a prvi u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Kada se udruze ruski mafijasi sa nasim mafijasima, bice “spasavaj se, ko moze”. I dalje cemo preradjivati koncentrate, u kojima su kancerogeni i otrovni elementi na cetvrtoj decimali u hemijskim analizama, a iskoriscenje na bakru u Topionici je opalo sa realnih 95-96% na svega 91-92%, pogotovo u mesecima kada je vece ucesce uvoznih koncentrata?! Ako neko moze da “zaturi” 3-4% bakra (u vrednosti od nekoliko desetina miliona dolara godisnje), onda moze i da doda neku nulu iza zareza u analizama otrovnih i kancerogenih elemenata.
Zato javno apelujem na ministra Dinkica (preds. Saveta ministara za prodaju RTB-a) da se Tender ponisti. Najvece svetske firme veoma pazljivo prate desavanja u RTB-u i jedva cekaju da udju u RTB. Podseticu i njih i nase ministre o kakvom se rudnom bogatstvu radi. Ovo su zvanicno overeni podaci sa 53. strane Nove strategije koju je izradio STINS, a ja sam u njoj uradio Metalurski program: 8.791.018 (t) bakra, 347.962 (kg) zlata i 2.664.995 (kg) srebra. Sve to vredi preko 80 MILIJARDI dolara, otprilike kao svih dva miliona stanova i kuca u Srbiji. Na to treba dodati i nekoliko milijardi dolara, koje su ulozene u infra-strukturu u Boru i Majdanpeku. RTB je poslednja sansa da se Srbija ekonomski spasi i preko para od zarade vraca dugove i kamate. Nasi unuci nam nikada nece oprostiti, ako tu sansu ne iskoristimo.
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

mitar

pre 16 godina

Ha, uzecemo im svih 150M?

Ne znam bas da je to pametno, nije ni njima nesto lepo da ulazu dalje u takvoj nestabilnoj politickoj situaciji - od koga ce oni to da naplate i koliko?

Nije dobro, razumem da im uzmemo onih 10M, ali 150..??

zadovoljni

pre 16 godina

Pa lepo je rekao predstavnik Derpaskine kompanije posle tendera da A-tek nema pare da plati koliko je ponudio.Odlicno,ruski kapital polako ali sigurno ulazi u Srbiju.

Bane

pre 16 godina

Bankarska garancija od $10M se naplacuje, ali se ostatak od $150M mora pod hitno vratiti. Bio bi vrhunski dokaz da smo kriminalna drzava i da kod nas moze sve, ako tako ne bismo uradili. Steta koji bi imali u slucaju da ne vratimo te pare od buducih investicija se meri u milijardama. Zato, pamet u glavu, vratite pare jer nista nismo ni prodali i na pregovore sa drugoplasiranim.

Srbija je EU, EU je Srbija.

Majdanpecanin

pre 16 godina

Sramota je šta država čini! Narod iz ovog kraja živi i više nego bedno!Možda ćemo dočekati lepša vremena kada nas neko "kupi"!Narod neće još dugo čekati, da ne bi ličili na jaganjce pred klanje...

Srki

pre 16 godina

Sve u svemu, neko je dobar 150 miliona.
Ako vec nece da vrate ovaj novac, neka ga daju Boru, mozda ce ljudi moci da pokrenu proizvodnju tim novcem. Nemojte da ih neko pretoci u svoj dzep.

bezimena

pre 16 godina

Pošto mi imamo državu u kojoj se zakoni (ne)poštuju, zavisno od trenutne volje neke političke stranke, nema logike u očekivanju ozbiljnih kupaca. Simptomatičnno je da je neuspele privatizacije radila teh. Vlada pod dirigentskom palicom teh. "prepoštenog" premijera V. dr Koštunice, koji se pokazao retko neuspešnim, u oba svoja, i teh. i ne teh., mandata!

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju je donela odluku da raskine ugovor sa Atekom. Propasce im 10 miliona dolara garancije, a za ostatak do 150 miliona videcemo, pod uslovom da su uh uopste uplatili. Kada je Ugovor sa Kuprumom na prvom Tenderu propao, iz Agencije su javili da se ne mogu nastaviti pregovori sa drugoplasiranim Drakulicem, vec da se Tender mora ponistiti. Drakulic se zalio, bez efekata. Medjutim, danas je TV-Bor objavila da ce Agencija zapoceti pregovore sa drugoplasiranim Deripaskom?! Cas ne moze, cas moze, i sve je po Zakonu?!
Ruski tajkuni ulaze “na mala vrata”, uz daleko nizu cenu. Isplati im se da nadoknade stetu Kovacu. Rusofili iz Moskve, Beograda i Bora likuju, a ostali su (gde i ja spadam) u pravoj panici. Tamo gde se udruze ruski i nasi tajkuni, tu “trava ne nice”. Radnici u Deripaskinom KAP-u u Podgorici povremeno strajkuju, a ostali njihovi radnici sirom bivseg SSSR-a imaju jos manje plate i veoma teske radne uslove. Koji ce i njima i ostalim clanovima porodice skratiti zivot za 2-3 decenije i doneti po 10-ak bolesti. Necemo bolje ni mi Borani proci ako Rusi dodju, jer “prljavi koncentrati” (sa zivom, arsenom, antimonom, olovom, talijumom, kadmijumom itd.) kostaju do 30% jeftinije na svetskom trzistu, i to pod uslovom da nemaju prirodne radioaktivne nuklide.
Nista nije bilo “posteno i transparentno”, kako iz Vlade i Agencije potenciraju. Suprotno, sve je bilo na ivici kriminala, a mozda ce se tako i zavrsiti. Pocevsi od smanjenja rudnog bogatstva RTB-a na pola i odredjivanja smesne pocetne cene u Strategiji privatizacionih savetnika. Zato smo i napravili Novu strategiju, u kojoj sam ja dao Metalurski program (tzv. STINS). RTB je prosao sve faze u svojoj dugoj istoriji, od bogatasa do prosjaka. Dok je proizvodio 150.000 tona katodnog bakra, nekoliko tona zlata i nekoliko desetina tona srebra godisnje - pravio je puteve, dalekovode, pruge, pristanista, desetine hiljada stanova, infarstrukturu u Boru, Majdanpeku i Prahovu, finansirao izgradnju Klinickog centra Srbije, Vojno-medicinske akademije i Metroa u Beogradu, odvajao za razne poreze nekoliko stotina miliona dolara godisnje. I sada bi to isto radio, pogotovo pri ovoj ceni bakra i plemenitih metala, da ga vode pravi strucnjaci, a ne diletanti iz Beograda i Bora, kojima je provizija prva briga. Jos Tito je 70-ih godina osudio RTB na propast, o cemu sam vise puta pisao. Sainovic i Milosevic su nastavili da ga pljackaju, zaduzuju i unistavaju, a najnoviji ministri i direktori doveli do rasprodaje.
Upuceni ljudi iz Beca potenciraju da fima g. Kovaca nema slobodnu imovinu (bez hipoteke) u vrednosti od dve milijarde dolara, da bi dobio nekoliko stotina miliona dolara hipotekarnog kredita (1:3). Koja banka mu je obecala pare “na lepe oci”, bez odgovarajuce hipoteke?! Pogotovo, u ovakvoj (predvidljivoj) politickoj situaciji?! Ozbiljne banke to ne rade. Ocigledno je da je g. Kovac racunao na “oprane pare” nasih, belosvetskih i ruskih tajkuna. Godinama veoma pazljivo pratim desavanja u RTB-u. Do sada sam objavio preko 500 strana o tome na B92, Slobodnoj Evropi, Megafoniji, Istini iz Beca i dao 10-ak duzih radio i TV-intervjua stranim novinarima. Nekoliko puta sam E-mailom obavestio nasa resorna ministarstva, 16 ambasada NATO-pakta, BBC i Glas Amerike po pitanju te vrste Organizovanog kriminala.
...
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

Mirda

pre 16 godina

Bejzik elements je ponudio 370 miliona i nekih 450 miliona investicija. Od Atek-a smo uzeli 160 milion, sada potpisemo sa Rusima, i dobili smo 530 miliona i preko 400 miliona investicija - mnogo bolja prodaja nego sto se iko nadao. :)

Realni

pre 16 godina

Mislim da ce se tih 150 miliona morati kad tad vratiti - a s tim pricama 'investitora' o nestabilnoj politickoj situaciji nek se obrate onim zemljama koje su priznale Kosovo.

Nema nikakvog razloga da se za cijelu sitauciju krivi Dinkic - ko bi normalan pomislio da ce neko igrati sa 150 miliona dolara!!??

Правник из ЕУ

pre 16 godina

Неозбиљно је говорити да ће држава тек тако (ваљда да "казни" неозбиљног инвеститора) задржати 150 милиона. Држава поред пет милиона учешћа у тендеру који пропадају несуђеном инвеститору, може обрачунати и све штете које настају од неизвршења уговора (то је ваљда унапред предвиђено?), па по одбитку преосталу суму мора вратити, јер у правном поретку не постоји могућност "богаћења без основе" још од римског права.
Што се тиче тврдње једног коментатора да "тако раде сви у ЕУ" - кад би то била истина, одавно би пропала и ЕУ и западно-европске земље. Пре би се могло рећи да тако раде они у Србији који траже несолидне партнере и којима је у првом плану провизија, а тек после извршење посла.

jako zabrinut

pre 16 godina

Ko je slusao Misu Brkica pre neki dan u Kaziprstu, sve mu je jasno. Dojce banka ne da pare ni za kakve investicije u Srbiji - ni za auto-put, ni za Bor jer im je jasno o kakvoj se drzavi i pre svega vladi radi. ne bi bili to sto jesu, da nemaju sposobne analiticare koji dobro gledaju gde ce se novac plasirati.

Amer

pre 16 godina

Koja smo mi lopovska drzava, ali na internacionalnom nivou. Ok je da los kupac plati neki penal, ali po kom osnovu moze da mu se zapleni pola vrednosti investicije? Dakle prave smo lopuze i nije mi jasno ko jos normalan uopste hoce nesto da investrira u Srbiju?

Dragan

pre 16 godina

Cekam Dinkica koji je posle uplate prve rate javno,na televiziji rekao:"Ne znam zasto Atek nebi uplatio preostali iznos,kada je vec uplatio prvu ratu.Uostalom niko nije lud da mu propadne 150 milona dolara.Ako slucajno ne uplati,drzava ce raskinutu igovor i zaraditi 150 milona a da nije ni prodala Bor!"

Boris

pre 16 godina

Jadna Dojche banka, svi ih jure za pare i garancije !
A oni vide sa kim imaju posla, sa kriminalnom drzavom i ljudima gde jedino firme kao Delta uspevaju !
Inace, kako to da Delta ni od koga ne trazi bankarske garancije !?
A da ! Ima i svoju banku !!

ZoranBGD

pre 16 godina

Bas sam pisao o ovom coveku i njegovoj firmi pre par meseci ovde...
Izgleda da cemo mi Deripasku praviti od blata!
Gde su sad oni sto su ga podrzavali? Ovo su vam tipicni investitori iz EU! Tipicni!

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju je donela odluku da raskine ugovor sa Atekom. Propasce im 10 miliona dolara garancije, a za ostatak do 150 miliona videcemo, pod uslovom da su uh uopste uplatili. Kada je Ugovor sa Kuprumom na prvom Tenderu propao, iz Agencije su javili da se ne mogu nastaviti pregovori sa drugoplasiranim Drakulicem, vec da se Tender mora ponistiti. Drakulic se zalio, bez efekata. Medjutim, danas je TV-Bor objavila da ce Agencija zapoceti pregovore sa drugoplasiranim Deripaskom?! Cas ne moze, cas moze, i sve je po Zakonu?!
Ruski tajkuni ulaze “na mala vrata”, uz daleko nizu cenu. Isplati im se da nadoknade stetu Kovacu. Rusofili iz Moskve, Beograda i Bora likuju, a ostali su (gde i ja spadam) u pravoj panici. Tamo gde se udruze ruski i nasi tajkuni, tu “trava ne nice”. Radnici u Deripaskinom KAP-u u Podgorici povremeno strajkuju, a ostali njihovi radnici sirom bivseg SSSR-a imaju jos manje plate i veoma teske radne uslove. Koji ce i njima i ostalim clanovima porodice skratiti zivot za 2-3 decenije i doneti po 10-ak bolesti. Necemo bolje ni mi Borani proci ako Rusi dodju, jer “prljavi koncentrati” (sa zivom, arsenom, antimonom, olovom, talijumom, kadmijumom itd.) kostaju do 30% jeftinije na svetskom trzistu, i to pod uslovom da nemaju prirodne radioaktivne nuklide.
Nista nije bilo “posteno i transparentno”, kako iz Vlade i Agencije potenciraju. Suprotno, sve je bilo na ivici kriminala, a mozda ce se tako i zavrsiti. Pocevsi od smanjenja rudnog bogatstva RTB-a na pola i odredjivanja smesne pocetne cene u Strategiji privatizacionih savetnika. Zato smo i napravili Novu strategiju, u kojoj sam ja dao Metalurski program (tzv. STINS). RTB je prosao sve faze u svojoj dugoj istoriji, od bogatasa do prosjaka. Dok je proizvodio 150.000 tona katodnog bakra, nekoliko tona zlata i nekoliko desetina tona srebra godisnje - pravio je puteve, dalekovode, pruge, pristanista, desetine hiljada stanova, infarstrukturu u Boru, Majdanpeku i Prahovu, finansirao izgradnju Klinickog centra Srbije, Vojno-medicinske akademije i Metroa u Beogradu, odvajao za razne poreze nekoliko stotina miliona dolara godisnje. I sada bi to isto radio, pogotovo pri ovoj ceni bakra i plemenitih metala, da ga vode pravi strucnjaci, a ne diletanti iz Beograda i Bora, kojima je provizija prva briga. Jos Tito je 70-ih godina osudio RTB na propast, o cemu sam vise puta pisao. Sainovic i Milosevic su nastavili da ga pljackaju, zaduzuju i unistavaju, a najnoviji ministri i direktori doveli do rasprodaje.
Upuceni ljudi iz Beca potenciraju da fima g. Kovaca nema slobodnu imovinu (bez hipoteke) u vrednosti od dve milijarde dolara, da bi dobio nekoliko stotina miliona dolara hipotekarnog kredita (1:3). Koja banka mu je obecala pare “na lepe oci”, bez odgovarajuce hipoteke?! Pogotovo, u ovakvoj (predvidljivoj) politickoj situaciji?! Ozbiljne banke to ne rade. Ocigledno je da je g. Kovac racunao na “oprane pare” nasih, belosvetskih i ruskih tajkuna. Godinama veoma pazljivo pratim desavanja u RTB-u. Do sada sam objavio preko 500 strana o tome na B92, Slobodnoj Evropi, Megafoniji, Istini iz Beca i dao 10-ak duzih radio i TV-intervjua stranim novinarima. Nekoliko puta sam E-mailom obavestio nasa resorna ministarstva, 16 ambasada NATO-pakta, BBC i Glas Amerike po pitanju te vrste Organizovanog kriminala.
...
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

Amer

pre 16 godina

Koja smo mi lopovska drzava, ali na internacionalnom nivou. Ok je da los kupac plati neki penal, ali po kom osnovu moze da mu se zapleni pola vrednosti investicije? Dakle prave smo lopuze i nije mi jasno ko jos normalan uopste hoce nesto da investrira u Srbiju?

jako zabrinut

pre 16 godina

Ko je slusao Misu Brkica pre neki dan u Kaziprstu, sve mu je jasno. Dojce banka ne da pare ni za kakve investicije u Srbiji - ni za auto-put, ni za Bor jer im je jasno o kakvoj se drzavi i pre svega vladi radi. ne bi bili to sto jesu, da nemaju sposobne analiticare koji dobro gledaju gde ce se novac plasirati.

Boris

pre 16 godina

Jadna Dojche banka, svi ih jure za pare i garancije !
A oni vide sa kim imaju posla, sa kriminalnom drzavom i ljudima gde jedino firme kao Delta uspevaju !
Inace, kako to da Delta ni od koga ne trazi bankarske garancije !?
A da ! Ima i svoju banku !!

ZoranBGD

pre 16 godina

Bas sam pisao o ovom coveku i njegovoj firmi pre par meseci ovde...
Izgleda da cemo mi Deripasku praviti od blata!
Gde su sad oni sto su ga podrzavali? Ovo su vam tipicni investitori iz EU! Tipicni!

Правник из ЕУ

pre 16 godina

Неозбиљно је говорити да ће држава тек тако (ваљда да "казни" неозбиљног инвеститора) задржати 150 милиона. Држава поред пет милиона учешћа у тендеру који пропадају несуђеном инвеститору, може обрачунати и све штете које настају од неизвршења уговора (то је ваљда унапред предвиђено?), па по одбитку преосталу суму мора вратити, јер у правном поретку не постоји могућност "богаћења без основе" још од римског права.
Што се тиче тврдње једног коментатора да "тако раде сви у ЕУ" - кад би то била истина, одавно би пропала и ЕУ и западно-европске земље. Пре би се могло рећи да тако раде они у Србији који траже несолидне партнере и којима је у првом плану провизија, а тек после извршење посла.

Dragan

pre 16 godina

Cekam Dinkica koji je posle uplate prve rate javno,na televiziji rekao:"Ne znam zasto Atek nebi uplatio preostali iznos,kada je vec uplatio prvu ratu.Uostalom niko nije lud da mu propadne 150 milona dolara.Ako slucajno ne uplati,drzava ce raskinutu igovor i zaraditi 150 milona a da nije ni prodala Bor!"

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Poslovica kaze: “Kako smo se nadali, tako smo se i udali.”. Svima u Srbiji bilo je jasno da Atek ne moze obezbediti preko 800 miliona dolara svojih para i legalnih kredita za kupovinu RTB-a i prve investicije, kao sto to nije mogao i rumunski Cuprom. Kovac je racunao na “oprane pare” nasih, ruskih i belosvetskih mafijasa, pa se u poslednjem momentu uplasio da ih prikaze. Posto dobro znam koje je RTB-ove “strucnjake” (Sainoviceve prijatelje i istomisljenike) angazovao poslednjih nedelja za savetnike u Boru, jasno mi je da su najverovatnije u pitanju nasi mafijasi. Cak i pretpostavljam koji su. Nameravali su da legalno vrate u Srbiju nekoliko stotina miliona, od onih nekoliko milijardi dolara, koje je “mali Marko zaradio beruci visnje i noseci gajbice”.
Kovac vise nije vazan, ali je dalja sudbina RTB-a itekako vazna. Kada je odustao Horia Simu na prvom Tenderu, pravni eksperti iz Vlade su tvrdili da se Tender mora ponistiti, a da se ne mogu nastaviti pregovori sa drugoplasiranim Drakulicem. Medjutim, sada ministar Dinkic najavljuje pregovore sa drugoplasiranim Deripaskom?! Isti Zakon se razlicito tumaci?! Da li je to slucajno, ili se preds. G17, preds. DSS i ostali ministri polako prestrojavaju prema Rusima?! Za svaki slucaj.
Mnogo znam o RTB-u, posto sam u njemu proveo tri decenije. Jos 1997. godine su me smenili sa mesta ruk. OJ Przenje u Topionici o oterali “u izolaciju”, zato sto sam se zvanicno pobunio zbog prerade uvoznih veoma otrovnih i kancerogenih koncentrata. Nisu me rehibilitovali posle Petog oktobra, iako sam u periodu 1992-2004 bio jedan od trojice najaktivnijih DOS-ovaca Timocke krajine. Verovali ili ne, Bor i RTB i dalje zive u Cetvrtom oktobru. Reaktorska tehnologija przenja i sadasnje nisko iskoriscenje na sumporu omogucavaju preradu najprljavijih koncentrata bakra, koji se mogu naci na svetskom trzistu i do 30% jeftinije. Strucnjaci Deripaske iz Moskve su proveli nekoliko nedelja u Boru i detaljno, za potrebe narucioca Drakulica, razradili doradu te tehnologije i podizanje radne temperature za 100 stepeni.
Borsko groblje i sada radi sa 300% kapaciteta, a RAK je glavni uzrok smrti u gradu. Treci smo u svetu, a prvi u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Kada se udruze ruski mafijasi sa nasim mafijasima, bice “spasavaj se, ko moze”. I dalje cemo preradjivati koncentrate, u kojima su kancerogeni i otrovni elementi na cetvrtoj decimali u hemijskim analizama, a iskoriscenje na bakru u Topionici je opalo sa realnih 95-96% na svega 91-92%, pogotovo u mesecima kada je vece ucesce uvoznih koncentrata?! Ako neko moze da “zaturi” 3-4% bakra (u vrednosti od nekoliko desetina miliona dolara godisnje), onda moze i da doda neku nulu iza zareza u analizama otrovnih i kancerogenih elemenata.
Zato javno apelujem na ministra Dinkica (preds. Saveta ministara za prodaju RTB-a) da se Tender ponisti. Najvece svetske firme veoma pazljivo prate desavanja u RTB-u i jedva cekaju da udju u RTB. Podseticu i njih i nase ministre o kakvom se rudnom bogatstvu radi. Ovo su zvanicno overeni podaci sa 53. strane Nove strategije koju je izradio STINS, a ja sam u njoj uradio Metalurski program: 8.791.018 (t) bakra, 347.962 (kg) zlata i 2.664.995 (kg) srebra. Sve to vredi preko 80 MILIJARDI dolara, otprilike kao svih dva miliona stanova i kuca u Srbiji. Na to treba dodati i nekoliko milijardi dolara, koje su ulozene u infra-strukturu u Boru i Majdanpeku. RTB je poslednja sansa da se Srbija ekonomski spasi i preko para od zarade vraca dugove i kamate. Nasi unuci nam nikada nece oprostiti, ako tu sansu ne iskoristimo.
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

Mirda

pre 16 godina

Bejzik elements je ponudio 370 miliona i nekih 450 miliona investicija. Od Atek-a smo uzeli 160 milion, sada potpisemo sa Rusima, i dobili smo 530 miliona i preko 400 miliona investicija - mnogo bolja prodaja nego sto se iko nadao. :)

Realni

pre 16 godina

Mislim da ce se tih 150 miliona morati kad tad vratiti - a s tim pricama 'investitora' o nestabilnoj politickoj situaciji nek se obrate onim zemljama koje su priznale Kosovo.

Nema nikakvog razloga da se za cijelu sitauciju krivi Dinkic - ko bi normalan pomislio da ce neko igrati sa 150 miliona dolara!!??

Dr Stankovic

pre 16 godina

Treba najuriti ovog prevaranta i sve ostale prevarante kao npr, ove za auto put. Gde to ima i u kojoj zemlji na svetu osim u Srbiji da se tkzv kupci igraju sa drzavom, Ili imas pare ili nemas ili si obezbedio garanciju ili nisi.Ovaj tkzv biznismen bi hte sa uplacenom ratom koja nista ne predstavlja da razpolaze RTB Bor a posto je cena bakra danas visoka da za godinu dve izvuce ulozene pare pa onda da uplacuje ostalo i kakav je to biznimen koji ne moze da obezbedi bankarsku garanciju. Ocigledno mu ni banke ne vereuju ali verovatno mu veruju nasi ministri za kapitalne investicije. Oni bi svima dali sve na majke mi

bezimena

pre 16 godina

Pošto mi imamo državu u kojoj se zakoni (ne)poštuju, zavisno od trenutne volje neke političke stranke, nema logike u očekivanju ozbiljnih kupaca. Simptomatičnno je da je neuspele privatizacije radila teh. Vlada pod dirigentskom palicom teh. "prepoštenog" premijera V. dr Koštunice, koji se pokazao retko neuspešnim, u oba svoja, i teh. i ne teh., mandata!

zadovoljni

pre 16 godina

Pa lepo je rekao predstavnik Derpaskine kompanije posle tendera da A-tek nema pare da plati koliko je ponudio.Odlicno,ruski kapital polako ali sigurno ulazi u Srbiju.

janos

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju bi morala prihvatiti najnoviju ponudu jer 150 vec uplacenih i 230 spremljenih miliona je u startu vise nego onih 370 miliona koje Deripaska nudi. Za raskidanje ugovora ima vremena i kroz dva meseca ako Atek ne uplati preostalih 86 miliona. I sta se vise isplati:Cekati dva meseca na 86 miliona ili raskinuti ugovor odmah pa pocinjati pregovore sa Deripaskom koji kroz dva meseca mozda promeni misljenje i odustane?Trenutna kriza na medjunarodnim finansijskim trzistima je toliko duboka, da je skoro nemoguce dobiti kredit za bilo sta a kamoli za neki propali kombinat na jugu Srbije.

Srki

pre 16 godina

Sve u svemu, neko je dobar 150 miliona.
Ako vec nece da vrate ovaj novac, neka ga daju Boru, mozda ce ljudi moci da pokrenu proizvodnju tim novcem. Nemojte da ih neko pretoci u svoj dzep.

nebojsa

pre 16 godina

Rusofili,da barem malo poznajete
tako vam voljene Ruse,da ste ziveli i radili u rusiji a ne bili na ekskurziji 70 -tih godina kada ste prodavali zvake i ploce,znali bi da od njih niko kinte nije uzeo a pogotovu od Putina ,Deripaske,Abramovica i ostalih.Oni zaradjuju pare na sasvim drugi nacin.
Pitajte zaposlene u Beopetrolu,Rekordu -rakovica itd.

Bane

pre 16 godina

Bankarska garancija od $10M se naplacuje, ali se ostatak od $150M mora pod hitno vratiti. Bio bi vrhunski dokaz da smo kriminalna drzava i da kod nas moze sve, ako tako ne bismo uradili. Steta koji bi imali u slucaju da ne vratimo te pare od buducih investicija se meri u milijardama. Zato, pamet u glavu, vratite pare jer nista nismo ni prodali i na pregovore sa drugoplasiranim.

Srbija je EU, EU je Srbija.

tihomir

pre 16 godina

A Srbija se okrece zapadu i Evropi.Koliko ima malo mudrosti u politickim potezima sa danasnjom vladajucom "elitom" doznacemo uskoro..

Vlada

pre 16 godina

Dobro je sada ce Rusi kupiti Bor.
370 cena + 414 investicije = 784 miliona dolara direktnih stranih investicija iz bratske Rusije.

Majdanpecanin

pre 16 godina

Sramota je šta država čini! Narod iz ovog kraja živi i više nego bedno!Možda ćemo dočekati lepša vremena kada nas neko "kupi"!Narod neće još dugo čekati, da ne bi ličili na jaganjce pred klanje...

mitar

pre 16 godina

Ha, uzecemo im svih 150M?

Ne znam bas da je to pametno, nije ni njima nesto lepo da ulazu dalje u takvoj nestabilnoj politickoj situaciji - od koga ce oni to da naplate i koliko?

Nije dobro, razumem da im uzmemo onih 10M, ali 150..??

Entrepreneur

pre 16 godina

Izgleda da Atek kupuje vreme da ne bi izgubio 10 miliona dolara garancije da ce obaveze izvrsiti na vreme. Tako cine kompanije koje nemaju novaca pa uzimaju velike poslove koje onda nude bankama i nekada uspeju da dobiju i posao i novac. Ipak, po meni, to je posao visokog rizika u koji drzava ne bi trebalo (ako ne mora) da ulazi cesto.

MUDRA

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju bi trebalo da se ponaša kao dobar privrednik, odnosno da odlučuje u interesu preduzeća koje prodaje. Za preduzeće je bitan iznos investicija a ne kupoprodajna cena koja ide državi da bi finansirala stalno veću državnu upravu.
U slučaju ATEKA, jasno je da Dinkić naručuje pravna tumačenja prema ličnom stavu u odnosu na učesnike tendera.

sasa

pre 16 godina

lako je Beogradjanima da daju komentar, kada ne zive u zagadjenom Boru RTB Bor je bio gigant koji je izgradio celu SFRJ, u Milosevicevo vreme svo zlato i bakar deportovano u Beograd, a trovali se zitelji Bora. E sada kad ATEK nije uplatio pare, neko se raduje kako ce nas kupiti Rusi. Prema Rusima nece se primenjivati strogi zakon o ekologiji, sto za Borane nije dobro, a prema kupcu sa zapada ce se sigurno privenjivati strogi zakon o ekologiji, jer vec zna sta ga ceka ako ne ispostuje ekologiju. sve u svemu privatizacija mora doci, jer je cinjenica da RTB Bor ne moze da poveca proizvodnju bez ulaganja, vlada nas nece kao da smo sugavi, a u rudniku ima pored bakra, zlato, srebro, paladijum i dr.zato sto pre prvatnik da nas dovede u red, sada je trenutno rasulo, onaj koji i hoce nesto da uradi pametno i korisni za svoj pogon ispada velika budala.

Amer

pre 16 godina

Koja smo mi lopovska drzava, ali na internacionalnom nivou. Ok je da los kupac plati neki penal, ali po kom osnovu moze da mu se zapleni pola vrednosti investicije? Dakle prave smo lopuze i nije mi jasno ko jos normalan uopste hoce nesto da investrira u Srbiju?

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju je donela odluku da raskine ugovor sa Atekom. Propasce im 10 miliona dolara garancije, a za ostatak do 150 miliona videcemo, pod uslovom da su uh uopste uplatili. Kada je Ugovor sa Kuprumom na prvom Tenderu propao, iz Agencije su javili da se ne mogu nastaviti pregovori sa drugoplasiranim Drakulicem, vec da se Tender mora ponistiti. Drakulic se zalio, bez efekata. Medjutim, danas je TV-Bor objavila da ce Agencija zapoceti pregovore sa drugoplasiranim Deripaskom?! Cas ne moze, cas moze, i sve je po Zakonu?!
Ruski tajkuni ulaze “na mala vrata”, uz daleko nizu cenu. Isplati im se da nadoknade stetu Kovacu. Rusofili iz Moskve, Beograda i Bora likuju, a ostali su (gde i ja spadam) u pravoj panici. Tamo gde se udruze ruski i nasi tajkuni, tu “trava ne nice”. Radnici u Deripaskinom KAP-u u Podgorici povremeno strajkuju, a ostali njihovi radnici sirom bivseg SSSR-a imaju jos manje plate i veoma teske radne uslove. Koji ce i njima i ostalim clanovima porodice skratiti zivot za 2-3 decenije i doneti po 10-ak bolesti. Necemo bolje ni mi Borani proci ako Rusi dodju, jer “prljavi koncentrati” (sa zivom, arsenom, antimonom, olovom, talijumom, kadmijumom itd.) kostaju do 30% jeftinije na svetskom trzistu, i to pod uslovom da nemaju prirodne radioaktivne nuklide.
Nista nije bilo “posteno i transparentno”, kako iz Vlade i Agencije potenciraju. Suprotno, sve je bilo na ivici kriminala, a mozda ce se tako i zavrsiti. Pocevsi od smanjenja rudnog bogatstva RTB-a na pola i odredjivanja smesne pocetne cene u Strategiji privatizacionih savetnika. Zato smo i napravili Novu strategiju, u kojoj sam ja dao Metalurski program (tzv. STINS). RTB je prosao sve faze u svojoj dugoj istoriji, od bogatasa do prosjaka. Dok je proizvodio 150.000 tona katodnog bakra, nekoliko tona zlata i nekoliko desetina tona srebra godisnje - pravio je puteve, dalekovode, pruge, pristanista, desetine hiljada stanova, infarstrukturu u Boru, Majdanpeku i Prahovu, finansirao izgradnju Klinickog centra Srbije, Vojno-medicinske akademije i Metroa u Beogradu, odvajao za razne poreze nekoliko stotina miliona dolara godisnje. I sada bi to isto radio, pogotovo pri ovoj ceni bakra i plemenitih metala, da ga vode pravi strucnjaci, a ne diletanti iz Beograda i Bora, kojima je provizija prva briga. Jos Tito je 70-ih godina osudio RTB na propast, o cemu sam vise puta pisao. Sainovic i Milosevic su nastavili da ga pljackaju, zaduzuju i unistavaju, a najnoviji ministri i direktori doveli do rasprodaje.
Upuceni ljudi iz Beca potenciraju da fima g. Kovaca nema slobodnu imovinu (bez hipoteke) u vrednosti od dve milijarde dolara, da bi dobio nekoliko stotina miliona dolara hipotekarnog kredita (1:3). Koja banka mu je obecala pare “na lepe oci”, bez odgovarajuce hipoteke?! Pogotovo, u ovakvoj (predvidljivoj) politickoj situaciji?! Ozbiljne banke to ne rade. Ocigledno je da je g. Kovac racunao na “oprane pare” nasih, belosvetskih i ruskih tajkuna. Godinama veoma pazljivo pratim desavanja u RTB-u. Do sada sam objavio preko 500 strana o tome na B92, Slobodnoj Evropi, Megafoniji, Istini iz Beca i dao 10-ak duzih radio i TV-intervjua stranim novinarima. Nekoliko puta sam E-mailom obavestio nasa resorna ministarstva, 16 ambasada NATO-pakta, BBC i Glas Amerike po pitanju te vrste Organizovanog kriminala.
...
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

janos

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju bi morala prihvatiti najnoviju ponudu jer 150 vec uplacenih i 230 spremljenih miliona je u startu vise nego onih 370 miliona koje Deripaska nudi. Za raskidanje ugovora ima vremena i kroz dva meseca ako Atek ne uplati preostalih 86 miliona. I sta se vise isplati:Cekati dva meseca na 86 miliona ili raskinuti ugovor odmah pa pocinjati pregovore sa Deripaskom koji kroz dva meseca mozda promeni misljenje i odustane?Trenutna kriza na medjunarodnim finansijskim trzistima je toliko duboka, da je skoro nemoguce dobiti kredit za bilo sta a kamoli za neki propali kombinat na jugu Srbije.

ZoranBGD

pre 16 godina

Bas sam pisao o ovom coveku i njegovoj firmi pre par meseci ovde...
Izgleda da cemo mi Deripasku praviti od blata!
Gde su sad oni sto su ga podrzavali? Ovo su vam tipicni investitori iz EU! Tipicni!

Mirda

pre 16 godina

Bejzik elements je ponudio 370 miliona i nekih 450 miliona investicija. Od Atek-a smo uzeli 160 milion, sada potpisemo sa Rusima, i dobili smo 530 miliona i preko 400 miliona investicija - mnogo bolja prodaja nego sto se iko nadao. :)

Bane

pre 16 godina

Bankarska garancija od $10M se naplacuje, ali se ostatak od $150M mora pod hitno vratiti. Bio bi vrhunski dokaz da smo kriminalna drzava i da kod nas moze sve, ako tako ne bismo uradili. Steta koji bi imali u slucaju da ne vratimo te pare od buducih investicija se meri u milijardama. Zato, pamet u glavu, vratite pare jer nista nismo ni prodali i na pregovore sa drugoplasiranim.

Srbija je EU, EU je Srbija.

Realni

pre 16 godina

Mislim da ce se tih 150 miliona morati kad tad vratiti - a s tim pricama 'investitora' o nestabilnoj politickoj situaciji nek se obrate onim zemljama koje su priznale Kosovo.

Nema nikakvog razloga da se za cijelu sitauciju krivi Dinkic - ko bi normalan pomislio da ce neko igrati sa 150 miliona dolara!!??

jako zabrinut

pre 16 godina

Ko je slusao Misu Brkica pre neki dan u Kaziprstu, sve mu je jasno. Dojce banka ne da pare ni za kakve investicije u Srbiji - ni za auto-put, ni za Bor jer im je jasno o kakvoj se drzavi i pre svega vladi radi. ne bi bili to sto jesu, da nemaju sposobne analiticare koji dobro gledaju gde ce se novac plasirati.

mitar

pre 16 godina

Ha, uzecemo im svih 150M?

Ne znam bas da je to pametno, nije ni njima nesto lepo da ulazu dalje u takvoj nestabilnoj politickoj situaciji - od koga ce oni to da naplate i koliko?

Nije dobro, razumem da im uzmemo onih 10M, ali 150..??

Boris

pre 16 godina

Jadna Dojche banka, svi ih jure za pare i garancije !
A oni vide sa kim imaju posla, sa kriminalnom drzavom i ljudima gde jedino firme kao Delta uspevaju !
Inace, kako to da Delta ni od koga ne trazi bankarske garancije !?
A da ! Ima i svoju banku !!

Majdanpecanin

pre 16 godina

Sramota je šta država čini! Narod iz ovog kraja živi i više nego bedno!Možda ćemo dočekati lepša vremena kada nas neko "kupi"!Narod neće još dugo čekati, da ne bi ličili na jaganjce pred klanje...

zadovoljni

pre 16 godina

Pa lepo je rekao predstavnik Derpaskine kompanije posle tendera da A-tek nema pare da plati koliko je ponudio.Odlicno,ruski kapital polako ali sigurno ulazi u Srbiju.

nebojsa

pre 16 godina

Rusofili,da barem malo poznajete
tako vam voljene Ruse,da ste ziveli i radili u rusiji a ne bili na ekskurziji 70 -tih godina kada ste prodavali zvake i ploce,znali bi da od njih niko kinte nije uzeo a pogotovu od Putina ,Deripaske,Abramovica i ostalih.Oni zaradjuju pare na sasvim drugi nacin.
Pitajte zaposlene u Beopetrolu,Rekordu -rakovica itd.

Entrepreneur

pre 16 godina

Izgleda da Atek kupuje vreme da ne bi izgubio 10 miliona dolara garancije da ce obaveze izvrsiti na vreme. Tako cine kompanije koje nemaju novaca pa uzimaju velike poslove koje onda nude bankama i nekada uspeju da dobiju i posao i novac. Ipak, po meni, to je posao visokog rizika u koji drzava ne bi trebalo (ako ne mora) da ulazi cesto.

tihomir

pre 16 godina

A Srbija se okrece zapadu i Evropi.Koliko ima malo mudrosti u politickim potezima sa danasnjom vladajucom "elitom" doznacemo uskoro..

Dragan

pre 16 godina

Cekam Dinkica koji je posle uplate prve rate javno,na televiziji rekao:"Ne znam zasto Atek nebi uplatio preostali iznos,kada je vec uplatio prvu ratu.Uostalom niko nije lud da mu propadne 150 milona dolara.Ako slucajno ne uplati,drzava ce raskinutu igovor i zaraditi 150 milona a da nije ni prodala Bor!"

Правник из ЕУ

pre 16 godina

Неозбиљно је говорити да ће држава тек тако (ваљда да "казни" неозбиљног инвеститора) задржати 150 милиона. Држава поред пет милиона учешћа у тендеру који пропадају несуђеном инвеститору, може обрачунати и све штете које настају од неизвршења уговора (то је ваљда унапред предвиђено?), па по одбитку преосталу суму мора вратити, јер у правном поретку не постоји могућност "богаћења без основе" још од римског права.
Што се тиче тврдње једног коментатора да "тако раде сви у ЕУ" - кад би то била истина, одавно би пропала и ЕУ и западно-европске земље. Пре би се могло рећи да тако раде они у Србији који траже несолидне партнере и којима је у првом плану провизија, а тек после извршење посла.

bezimena

pre 16 godina

Pošto mi imamo državu u kojoj se zakoni (ne)poštuju, zavisno od trenutne volje neke političke stranke, nema logike u očekivanju ozbiljnih kupaca. Simptomatičnno je da je neuspele privatizacije radila teh. Vlada pod dirigentskom palicom teh. "prepoštenog" premijera V. dr Koštunice, koji se pokazao retko neuspešnim, u oba svoja, i teh. i ne teh., mandata!

Srki

pre 16 godina

Sve u svemu, neko je dobar 150 miliona.
Ako vec nece da vrate ovaj novac, neka ga daju Boru, mozda ce ljudi moci da pokrenu proizvodnju tim novcem. Nemojte da ih neko pretoci u svoj dzep.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Poslovica kaze: “Kako smo se nadali, tako smo se i udali.”. Svima u Srbiji bilo je jasno da Atek ne moze obezbediti preko 800 miliona dolara svojih para i legalnih kredita za kupovinu RTB-a i prve investicije, kao sto to nije mogao i rumunski Cuprom. Kovac je racunao na “oprane pare” nasih, ruskih i belosvetskih mafijasa, pa se u poslednjem momentu uplasio da ih prikaze. Posto dobro znam koje je RTB-ove “strucnjake” (Sainoviceve prijatelje i istomisljenike) angazovao poslednjih nedelja za savetnike u Boru, jasno mi je da su najverovatnije u pitanju nasi mafijasi. Cak i pretpostavljam koji su. Nameravali su da legalno vrate u Srbiju nekoliko stotina miliona, od onih nekoliko milijardi dolara, koje je “mali Marko zaradio beruci visnje i noseci gajbice”.
Kovac vise nije vazan, ali je dalja sudbina RTB-a itekako vazna. Kada je odustao Horia Simu na prvom Tenderu, pravni eksperti iz Vlade su tvrdili da se Tender mora ponistiti, a da se ne mogu nastaviti pregovori sa drugoplasiranim Drakulicem. Medjutim, sada ministar Dinkic najavljuje pregovore sa drugoplasiranim Deripaskom?! Isti Zakon se razlicito tumaci?! Da li je to slucajno, ili se preds. G17, preds. DSS i ostali ministri polako prestrojavaju prema Rusima?! Za svaki slucaj.
Mnogo znam o RTB-u, posto sam u njemu proveo tri decenije. Jos 1997. godine su me smenili sa mesta ruk. OJ Przenje u Topionici o oterali “u izolaciju”, zato sto sam se zvanicno pobunio zbog prerade uvoznih veoma otrovnih i kancerogenih koncentrata. Nisu me rehibilitovali posle Petog oktobra, iako sam u periodu 1992-2004 bio jedan od trojice najaktivnijih DOS-ovaca Timocke krajine. Verovali ili ne, Bor i RTB i dalje zive u Cetvrtom oktobru. Reaktorska tehnologija przenja i sadasnje nisko iskoriscenje na sumporu omogucavaju preradu najprljavijih koncentrata bakra, koji se mogu naci na svetskom trzistu i do 30% jeftinije. Strucnjaci Deripaske iz Moskve su proveli nekoliko nedelja u Boru i detaljno, za potrebe narucioca Drakulica, razradili doradu te tehnologije i podizanje radne temperature za 100 stepeni.
Borsko groblje i sada radi sa 300% kapaciteta, a RAK je glavni uzrok smrti u gradu. Treci smo u svetu, a prvi u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Kada se udruze ruski mafijasi sa nasim mafijasima, bice “spasavaj se, ko moze”. I dalje cemo preradjivati koncentrate, u kojima su kancerogeni i otrovni elementi na cetvrtoj decimali u hemijskim analizama, a iskoriscenje na bakru u Topionici je opalo sa realnih 95-96% na svega 91-92%, pogotovo u mesecima kada je vece ucesce uvoznih koncentrata?! Ako neko moze da “zaturi” 3-4% bakra (u vrednosti od nekoliko desetina miliona dolara godisnje), onda moze i da doda neku nulu iza zareza u analizama otrovnih i kancerogenih elemenata.
Zato javno apelujem na ministra Dinkica (preds. Saveta ministara za prodaju RTB-a) da se Tender ponisti. Najvece svetske firme veoma pazljivo prate desavanja u RTB-u i jedva cekaju da udju u RTB. Podseticu i njih i nase ministre o kakvom se rudnom bogatstvu radi. Ovo su zvanicno overeni podaci sa 53. strane Nove strategije koju je izradio STINS, a ja sam u njoj uradio Metalurski program: 8.791.018 (t) bakra, 347.962 (kg) zlata i 2.664.995 (kg) srebra. Sve to vredi preko 80 MILIJARDI dolara, otprilike kao svih dva miliona stanova i kuca u Srbiji. Na to treba dodati i nekoliko milijardi dolara, koje su ulozene u infra-strukturu u Boru i Majdanpeku. RTB je poslednja sansa da se Srbija ekonomski spasi i preko para od zarade vraca dugove i kamate. Nasi unuci nam nikada nece oprostiti, ako tu sansu ne iskoristimo.
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

Dr Stankovic

pre 16 godina

Treba najuriti ovog prevaranta i sve ostale prevarante kao npr, ove za auto put. Gde to ima i u kojoj zemlji na svetu osim u Srbiji da se tkzv kupci igraju sa drzavom, Ili imas pare ili nemas ili si obezbedio garanciju ili nisi.Ovaj tkzv biznismen bi hte sa uplacenom ratom koja nista ne predstavlja da razpolaze RTB Bor a posto je cena bakra danas visoka da za godinu dve izvuce ulozene pare pa onda da uplacuje ostalo i kakav je to biznimen koji ne moze da obezbedi bankarsku garanciju. Ocigledno mu ni banke ne vereuju ali verovatno mu veruju nasi ministri za kapitalne investicije. Oni bi svima dali sve na majke mi

MUDRA

pre 16 godina

Agencija za privatizaciju bi trebalo da se ponaša kao dobar privrednik, odnosno da odlučuje u interesu preduzeća koje prodaje. Za preduzeće je bitan iznos investicija a ne kupoprodajna cena koja ide državi da bi finansirala stalno veću državnu upravu.
U slučaju ATEKA, jasno je da Dinkić naručuje pravna tumačenja prema ličnom stavu u odnosu na učesnike tendera.

Vlada

pre 16 godina

Dobro je sada ce Rusi kupiti Bor.
370 cena + 414 investicije = 784 miliona dolara direktnih stranih investicija iz bratske Rusije.

sasa

pre 16 godina

lako je Beogradjanima da daju komentar, kada ne zive u zagadjenom Boru RTB Bor je bio gigant koji je izgradio celu SFRJ, u Milosevicevo vreme svo zlato i bakar deportovano u Beograd, a trovali se zitelji Bora. E sada kad ATEK nije uplatio pare, neko se raduje kako ce nas kupiti Rusi. Prema Rusima nece se primenjivati strogi zakon o ekologiji, sto za Borane nije dobro, a prema kupcu sa zapada ce se sigurno privenjivati strogi zakon o ekologiji, jer vec zna sta ga ceka ako ne ispostuje ekologiju. sve u svemu privatizacija mora doci, jer je cinjenica da RTB Bor ne moze da poveca proizvodnju bez ulaganja, vlada nas nece kao da smo sugavi, a u rudniku ima pored bakra, zlato, srebro, paladijum i dr.zato sto pre prvatnik da nas dovede u red, sada je trenutno rasulo, onaj koji i hoce nesto da uradi pametno i korisni za svoj pogon ispada velika budala.