Četvrtak, 03.04.2008.

07:26

NATO: Poziv Hrvatskoj i Albaniji

NATO će u punopravno članstvo primiti Hrvatsku i Albaniju, ali za sada neće pozvati Makedoniju, zbog protivljenja Grčke.

Izvor: B92

NATO: Poziv Hrvatskoj i Albaniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

savo veselinovic

pre 16 godina

Meni nikada neće biti jasno zašto svi misle da je veliki uspeh biti primljen u NATO jer slati svoje vojnike u strane zemlje samo zbog interesa SAD mislim da je velika glupost. svaki takav poziv bi morao verificirati narod na referendumu jer je on taj koji će biti ispostavljen za interese drugih. želim hrvatima da se sami odluče o svojoj sudbini a ne da slepo veruju svojim političarima.

Max

pre 16 godina

Eh susjedi ...
Uspeli ste da uđete u NATO a da niste bacili milione teško skupljenih dolara na polovne krševe tipa F-16A (jednako zastareo i neupotrebljiv kao i naš MIG-29B)! Sanaderu za to skidam kapu.

kolanac

pre 16 godina

17 godina prekasno. Da je to bilo prije 17 godina nikada horde ne bi krenule na Vukovar ili Dubrovnik. Zamislite te ludosti - bombardirati Dubrovnik ! Ali nikad nije kasno, pozdrav svim Srbima koji ne glasaju za vadikale iz Zagreba. Kada ćete kod nas na more ?

marko

pre 16 godina

Cestitam Hrvatskoj i Albaniji a ovo sto radi Grcka Makedoniji je prava sramota.
Vidim ovde neka cudjenja za Albaniju.
Ja sam cesto poslovno u Albaniji.Jako dobro sam upozano zivot u Tirani,Dracu,Skadru,Sarandi i drugim mestima.Albanija krupnim koracima grabi napred i po mnogim stvarima su nas vec sustigli.Oni strpljivo rade,sredjuju drzavu i vode je napred.
Kad se sleti sa Sucina na aerodrom Majka Tereza u Rinasu kod Tirane vec se vidi razlika.
Druga je stvar sto mi mislimo da smo bolji od drugih i da ne moramo da se menjamo i prilagodjavamo sistem Evropskoj uniji.

Nebeski jahac - Dvorska budala

pre 16 godina

Ma kakav NATO kakvi bakraci bre ... Mi smo SILA za sebe, bili i ostali! Jos malo pa ce da vide oni kada budemo formirali nas savez, pa kad pocnu da se transferisu iz NATO u nasu aliansu. Na politickom (i moralnom) planu mi vec jesmo vele sila. Mi smo cenjena drzava u svetu, branitelji svetskog poretka, medjunarodnog prava, civilizacijskih vrednosti buducnosti... Narod istinoljubiv, pravdoljubiv, miroljubiv...Ihaaa, skoro da i nismo za "po zemlji" ...

Sale

pre 16 godina

I ako nam zavladaju dss-srs-sps imaćemo sledeću situaciju:
Sve zemlje u okruženju u EU-NATO a mi jedini nešti izigravamo. Zar ljudi ne shvataju da će tek tada srbija postati niko i ništa i totalno zavisna od suseda. Kako će tada da bilo šta preduzme što se tiče kosova, kako će tada da pomgne srbima. NIKAKO!ne volim nato i mariku, ali ulazak u nju je stateški jedini pametan potez Srbije. Ulazak ne znači bilo kakvo slanje vojnika bilo gde, to i sami znate. JEdnostavno poneki put moraš da ideš sa strujom, a to je NATO-EU za sada. I umesto da se inatimo i da posle 15 godina ipak uđemo, mi sada gubimo vreme.

mario

pre 16 godina

Ovdje se stalno ponavlja kako Finska i Austrija nisu članice NATO- pa ko zna povijest znače zašto nisu.Austrija nije u NATO-u jer je to bio uslov da se iz nje povuku Ruske trupe poslije WW2,Finska isti slučaj - nije se htjelo ulaziti u sukob sa Rusijom zbog granica.Ne može se ni jedna zemlja bivše ExYu mjeriti sa ekonomijom i gospodarstvom tih dviju država ni sada,a ni u budučnosti.

Славен

pre 16 godina

Француска шаље трупе у Афганистан, али заузврат заједно са Њемачком успијева да одврати америчку администрацију од понуде уласка у НАТО Украјини и Грузији... Цијели овај свијет је обична играрија, уложим, изгубим, добијем, негдје се повучем, на другом мјесту играм жестоко... Свијет је једна обична партија покера.

NenadV

pre 16 godina

Da je samo zbog imena Makedoniju bi davno primili. Ali najvjerovatnije da još nisu "utvrdili" teritorijalnu raspodjelu na etničkoj osnovi u Makedoniji.

Kao da ne mogu izvršiti pritisak na tamo neku Grčku?

Ma dajte molim vas!

Čim Bush "žali" za neprimanje Makedonije u NATO članstvo.

Medjunarodno ustavno ime

pre 16 godina

Većina zemalja priznaje ustavno ime REPUBLIKA MAKEDONIJA i neka se to ime koristi u medjunarodnim okvirima, a u bilateralnim odnosima sa Grčkom neka se koristi kao i do sada Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (FYR Macedonia).
Insistiranje Grčke na dodavanju nekog prefiksa nije opravdano i principielno, jer i ona ne koristi prefikse za oblast koja je u njenom sastavu i naziva je Makedonija umesto
Egejska Makedonija.

komsija iz USA

pre 16 godina

neki se cude sto se albanija pozvala da uce u NATO. Sve zemlje okruzenja treba da uzimaju notes i pisu sta albanija radi. Ne pricaju mnogo, rade punom parom, GDP je veci od srbije, crne gore, makedonije, kosova zna se, rade na magistrali sto ide duz cele obale od severa do juga, strane investiranja punom parom na resortima usred obale. Magistrala ili Autoput durres kosova ide punom parom, tako cemo mi kosovari imati izlaz na more. Ne bi bio iznenadjen ako udu i u EU.
Znam da jos mnogo ima da se radi, ali ne zaboravljajte da su bili u komunistickom diktatorishipu do 1990. Znam da vi Srbi ne mozete da verujtet kako eto Albanija dobila poziv, eto kako RADE na tome punom parom. A nije srbija, austrija ili finska, to ti je kao babe i zabe, nema slicnosti

Dejan

pre 16 godina

Ima drzava u EU koji nisu u NATO, a ima drzava u Europi koje nisu u EU, a u NATO savezu su. Sva'ko vodi svoju politiku. U Srbiji se o NATO savezu zna jednako kao sto se o njemu u HR znalo 90tih. Za to su odgovorni politicari koji plase neuk narod. Nazalost u Srbiji nema politicke opcije koja bi narodu rekla sto to NATO daje, sto uzima, vec sva politika ide ka postanku 'ruske gubernije'. Jednostavno, Srbija ne moze biti neutralna ili ce uci u NATO ili od nje nece ostati nista, nakon sto jedno vreme bude ruska gubernija.

makenzije zagreb

pre 16 godina

Biti ce Srbija clan NATO alijanse bas kao i sve druge drzave bivse Jugoslavije. I jos cemo za zivota srednje generacije gledati zajednicke srpsko-hrvatsko-slovenske vojne vjezbe. Razlicite od onih iz devedesetih. Ne treba za to biti ni vidovit a niti prorok.

Marijana

pre 16 godina

Clanstvo u EU nije vezano za NATO. Postoje drzave u EU (n.pr. Svedska, Finska) koje nisu clanice NATO-a, a sa NATO-m imaju saradnju i to je dovoljno. Ne treba mesati loncice. Srbija definitivno treba da radi i ima fokus da se prikljuci EU, ali to ne znaci da isto mora i treba da ucini sto se tice NATO-pakta. To su dva odvojena pitanja.

cedomir

pre 16 godina

Svi se nesto plase da ce Srbi morati da se bore i krvare po Iraku i Avganistanu.
Pa ko je blesav da nas zove u rat pa da posle ima na grbaci Haski tribunal po komandnoj odgovornosti za svinjarije koje cemo mi da napravimo tamo.

valbona

pre 16 godina

Pa ovo je bio samo formalni poziv jer obe drzave su odavno u NATO strukturama i gotovo da nije bilo neke znacajnije akcije a da nisu bile ukljucene a to narocito vazi za Albaniju. Naime Albanske trupe odavno su zastupljene na svim bojistima gde ucestvuju u borbenim zadacima zajedno u sadejstvu sa americko-britanskim trupama. U Iraku su na prvoj liniji fronta u velikom buntovnom sunitskom sredistu Mosulu, u neposrednoj blizini Tikria (rodnog grada S.H.) i srecom po njih dosada nisu imali zrtava iako su stalno na terenu kako u patrolama u Sunitskom trouglu tako i u obezbedjenju aerodroma u Mosulu (prva odbrana a iza su amerikanci). U Avganistanu su u Kabulu i Heratu i poznati su kao jedinice :,,Nemoguca misija" jer su jedine snage koje patroliraju nocu po tim gradovima a da nisu pretrpeli ni jedan gubitak. Uz to Albanski predsednik je obecao da ce Albanija da udvostruci svoje trupe u svim misijama i da ce poslati gde god za to bilo potrebe i poziva. Velika je cena biti u NATO-u a jos veca je cena ne biti u NATO-u. To ce najbolje osetiti svi gradjani novoprimljenih zemalja pa sta ce dobiti odnosno izgubiti prosudice istorija u doglednom vremenu.

Lexx

pre 16 godina

Srbija ne treba da tezi ulasku u bilo kakav vojni savez, pogotovo ne o onaj koji je Srpskom narodu u proteklih 15 godina nanio neprocjenjivu materijalnu, teritorijalnu i prije svega emocionalnu stetu.

LALA

pre 16 godina

Stvarno sta ce se desiti sa NATOom kad im ponestane neprijatelja na zemlji, hoce traziti male zelene da se obracunaju sa njima, hoce li li krenutim putem Mlecnog puta u potrazi za novim neprijateljima, sve su to pitanja na koje je tesko odgovoriti zbog toga ja dizem obe ruke za vojnu neutralnost Srbije.

Jarek

pre 16 godina

NATO je garancija očuvanja postojećih granica. Cijena za članstvo je mala u usporedbi s koristima.
S obzirom na okruzenje u kojem se nalazi i trajnu nestabilnost BiH i Srbije, mislim da je članstvo pozitivna stvar za Hrvatsku. Inače, trenutno je u Afganistanu oko 300 hrvatskih vojnika, iskljuchivo dobrovoljaca, a ne njih nekoliko tisuća. Želio bih da sve zemlje na Balkanu što prije uđu u NATO i da se zone trvljenja između velikih igrača pomaknu negdje drugdje. Članstvo u EU nije moguće bez članstva u NATO-u. Austrija i Finska su priče za sebe, ali nijedna od postkomunističkih zemalja nije ušla u EU da nije prije toga pristupila NATO-u.
Pa vi razmislite kako će te, te jeli NATO zaista toliko loš koliko vam govore Koštunica i radikali.

Mirko

pre 16 godina

Moje saucesce Hrvatskoj i Albaniji a zahvalnost braci Grcima. I Makedonci bi trebali da budu zahvalni Grcima na njihovom protivljenju. Velika im je to usluga, iako im to sigurno nije bila namera.
Ako jednog dana Srbija bude usla u NATO-pakt, tada cu svim srcem da budem i protiv EU. Nadam se da ce Evropa najzad da forsira samo svoj interes a ne SAD. Evropska Vojska mora da postoji a NATO je dinosaurus kome je vreme davno odzvonili. Nadam se da ce Srbi uspeti da povecaju dozu antinatoizma i da jednom zauvek odbace ovaj koncept podele sveta na istok i zapad.

Milan

pre 16 godina

...Grcka je clanica NATO pakta od njenog stvaranje i ni jedan grcki vojnik nije niti u Avganistanu ili Iraku. Za razliku od ruskog propalog Varsavskog pakta, zemlje NATO alijanse da bi poslale svoje vojnike van teritorije Evrope, moraju biti ratifikovani od samog parlamneta. Tako da vam NATO nije Poljska, Madjarska, Rumunija.... za vreme SSSR-a, pa ce da te Rus salje u Avganistan bez odulke parlamenta. U Avganistanu je samo par hiljda hrvtaskih vojnika koji se treniraju tamo po NATO standardu, sto je bitno za samu vojsku da radi po kvalitetnom ZAPADNOM standardu. Cestike svim zemljama u regionu koje ce uskoro u NATO pakt.

vladimir-subotica

pre 16 godina

Moje misljenje je da izmedju dva mocna vojna saveza (NATO-ALKAIDA) Srbija treba zauzeti neutralnu busiju i takoreci iz prvih redova gledati akcije ta dva saveza

Srbin za EU

pre 16 godina

Čim pogledam u ogledalu sedi pramen koji sam dobio posle bombardovanja odma mi zabruje sirene u ušima, isto tako i kad vidim NATO zank, neka hvala. Ako Austrija može bez NATO-a možemo i mi, NE u NATO DA u EU !

Dubrovnik

pre 16 godina

Ovo nam je prvi korak. Kako sad stvari stoje Hrvatska ce uci u EU za godinu i po dana (01.01.2010). Hrvatska se potpuno integrira u zapadne integracije i hvala Bogu na tome.

uvek bolje zlo trpit' nego zlo cinit'!

pre 16 godina

Sedimo na pod, skrstimo noge, pokrijmo rukama glave i pevajmo: "All we are sa-a-aying...is give peace a chance!"

Miki, Ljubljana

pre 16 godina

Vojni savezi, vojska uopšteno, bi trebalo da su stvar prošlosti. Očigledno ljudi kao vrsta nisu dovoljno evoluirali, da bi stvari rešavali pregovorima i dogovorima. Logika je ista: 1. Puteve gradite ne da bi bilo manje saobraćaja, nego naprotiv, da bi ga bilo još više. 2. Udruživati se u vojne saveze sa namerom očuvanja mira je besmislica, vojska i oružje se negde moraju upotrebiti, a to je jedino i isključivo rat. Naravoučenije: Fighting for peace is like fucking for virginity.

vladami

pre 16 godina

Mene interesuje koje je kriterijume morala da ispuni Albanija, Gruzija, Ukrajina i Makedonija kako bi bile pozvane u clanstvo NATO. Osnovano sumnjam da ti kriterijumi nisu bili isti za npr Hrvatsku. Ne mislim da je tragedija sto Srbija nije dobila poziv za clanstvo u organizaciji koja joj je otela teritoriju, bombardovala je i to sve gazeci medjunarodna prava, povelje, konvencije itd. Takodje mislimd a bi za Srbiju bilo nenormlano skupo da se uclani u organizaciju kao sto je NATO. Dodatno bi morali da se zaduzimo kako bi ispratili tokove u NATO savezu. Ko ce to da plati i kako? Bas me briga da pozovu i Kosovo ili da nas nikada i ne pozovu.

tuzno

pre 16 godina

Kad si mali igras po pravilima velikih, NATO je "teski kriminal", ali ako si izvan njega onda je jos gori. Nema sumnje da je clanstvo u EU puno blize ulaskom u NATO. Jedna dobra stvar je sto nema obveznog vojnog roka pa ce u ratove ici samo oni zalosni likovi kojima je ispran mozak.

srba srbic

pre 16 godina

...dosta Srba radi kao US obezbedjenje u Iraku i to na dobrovoljnoj bazi, imaju ODLICNU platu od koje su svasta priustili u Beogradu - o cemu su ranije mogli da sanjaju. Zato stvarno nemam nista protiv - da ta saka vojnika koja se dobrovoljno prijavi za misije u inostrantvu tamo i ode. A Srbija van NATO pakta vec ulazi u samoizolaciju sto je i glavni cilj Kostunicine i SRS politike. Sad ce svi nasi susedi da nas zezaju kako im se prohte osiljeni u NATO paktu, a mi cemo da budemo neutralni! O kakva losha politika. Rusi da su hteli da nam pomognu, ostavili bi svoje jedinice na Kosovu posle bombardovanja - a ne - oni su se vratili kuci - toliko o podrsci majke Rusije.

branislav

pre 16 godina

E pa neka su im srecne rane koje ce da vidaju sirom Iraka, Afganistata..Irana , a videt cemo hoceli li naci neprijatelje i izvan nase galaksije...

antiglobalista-ljubljana

pre 16 godina

Iskreno se nadam da ce Srpski narod odbaciti svaku pomisao oko prijema u NATO, taj savez ne treba nikome sem Amerikancima da bi lakse kontrolirali manje zemlje kao i za njihove avanture po Iraku a verovatno i po Iranu...

trlabrla

pre 16 godina

Hrvatske trupe sada su u Afganistanu, na Golanu, negdje u Africi, itd. Ima nas širom svijeta. Osobno mislim da je to u redu. Ne možete biti ozbiljna država, a da ste zatvoreni u svoju "avliju". Ako nešto želite dobiti, morate i dati. Ozbiljna politika podrazumijeva preuziamanje i rizika. Nasuprot toga, dio smo najjačeg vojnog saveza na svijetu, a mala smo država. Da smo bili u NATU 90-tih, za sve narode s ovih prostora bilo bi bolje. Grčka i Turska se baš i ne vole,ali obje su u tom savezu. Sigurno i zbog toga u zadnjih 20 g. između njih nije bilo nikakvih incidenata. Koliko znam niti jedna zemlja do sada nije izašla iz tog saveza. Stoga bi bilo bolje i Srbiji da aktivnije radi na tom putu, a ne da gleda u Rusiju.

KIZA

pre 16 godina

Nadam se iskreno da nikada necemo uci u NATO, neutralan stav Srbije je sasvim ok, oni koji zale za tom vojnom organizacijom slobodno nek se pridruze kao dobrovoljci pa u boj za naftu i gas...

norkos@hotmail.com

pre 16 godina

Za vreme Tita je Beograd bio svetska raskrsnica,dok sada ,,,,ne mozete stvarati balkansku raskrsnicu od Beograda.
probudite se

Slobo

pre 16 godina

Veliki sam pristalica Evropske Unije i hocu da vidim Srbiju u toj organizaciji. NATO je ipak nesto drugo i za taj ulazak se sve manje zalazem. Ne zbog toga sto su nas bombardovali, nego zato sto Srbima ne treba da idu da ratuju po Afganistanu i Iraku za Ameriku. Mada sa druge strane gledano, na Kosovu su stacionirani vojnici NATO-snaga, tako da...

Maja_V

pre 16 godina

Ostati van NATO znaci ostaviti na cedilu Republiku Srpsku i Srbe na Kosovu.
Izgleda da Srbi van Srbije interesuju maticu, samo ako moze da ima neke koristi od njih.

Zlaja

pre 16 godina

Vrlo uskoro ce Srbija biti jedina zemlja u regionu koja je i van EU i van NATO-a. To je jasan dokaz koliko je politika kod nas katastrofalno lose vodjena. Ne treba da se iznenadimo kada prosecan nacionalni dohodak u Albaniji bude veci nego kod nas, i to ce biti vrlo uskoro.

Julius

pre 16 godina

Sudeci po dosadasnjem kretanju politike Srbije, svi su izgledi da ce i Republika Kosovo postati clanica NATO pakta i Evropske unije - pre Srbije.

Julius

pre 16 godina

Sudeci po dosadasnjem kretanju politike Srbije, svi su izgledi da ce i Republika Kosovo postati clanica NATO pakta i Evropske unije - pre Srbije.

trlabrla

pre 16 godina

Hrvatske trupe sada su u Afganistanu, na Golanu, negdje u Africi, itd. Ima nas širom svijeta. Osobno mislim da je to u redu. Ne možete biti ozbiljna država, a da ste zatvoreni u svoju "avliju". Ako nešto želite dobiti, morate i dati. Ozbiljna politika podrazumijeva preuziamanje i rizika. Nasuprot toga, dio smo najjačeg vojnog saveza na svijetu, a mala smo država. Da smo bili u NATU 90-tih, za sve narode s ovih prostora bilo bi bolje. Grčka i Turska se baš i ne vole,ali obje su u tom savezu. Sigurno i zbog toga u zadnjih 20 g. između njih nije bilo nikakvih incidenata. Koliko znam niti jedna zemlja do sada nije izašla iz tog saveza. Stoga bi bilo bolje i Srbiji da aktivnije radi na tom putu, a ne da gleda u Rusiju.

Zlaja

pre 16 godina

Vrlo uskoro ce Srbija biti jedina zemlja u regionu koja je i van EU i van NATO-a. To je jasan dokaz koliko je politika kod nas katastrofalno lose vodjena. Ne treba da se iznenadimo kada prosecan nacionalni dohodak u Albaniji bude veci nego kod nas, i to ce biti vrlo uskoro.

KIZA

pre 16 godina

Nadam se iskreno da nikada necemo uci u NATO, neutralan stav Srbije je sasvim ok, oni koji zale za tom vojnom organizacijom slobodno nek se pridruze kao dobrovoljci pa u boj za naftu i gas...

antiglobalista-ljubljana

pre 16 godina

Iskreno se nadam da ce Srpski narod odbaciti svaku pomisao oko prijema u NATO, taj savez ne treba nikome sem Amerikancima da bi lakse kontrolirali manje zemlje kao i za njihove avanture po Iraku a verovatno i po Iranu...

Dubrovnik

pre 16 godina

Ovo nam je prvi korak. Kako sad stvari stoje Hrvatska ce uci u EU za godinu i po dana (01.01.2010). Hrvatska se potpuno integrira u zapadne integracije i hvala Bogu na tome.

srba srbic

pre 16 godina

...dosta Srba radi kao US obezbedjenje u Iraku i to na dobrovoljnoj bazi, imaju ODLICNU platu od koje su svasta priustili u Beogradu - o cemu su ranije mogli da sanjaju. Zato stvarno nemam nista protiv - da ta saka vojnika koja se dobrovoljno prijavi za misije u inostrantvu tamo i ode. A Srbija van NATO pakta vec ulazi u samoizolaciju sto je i glavni cilj Kostunicine i SRS politike. Sad ce svi nasi susedi da nas zezaju kako im se prohte osiljeni u NATO paktu, a mi cemo da budemo neutralni! O kakva losha politika. Rusi da su hteli da nam pomognu, ostavili bi svoje jedinice na Kosovu posle bombardovanja - a ne - oni su se vratili kuci - toliko o podrsci majke Rusije.

marko

pre 16 godina

Cestitam Hrvatskoj i Albaniji a ovo sto radi Grcka Makedoniji je prava sramota.
Vidim ovde neka cudjenja za Albaniju.
Ja sam cesto poslovno u Albaniji.Jako dobro sam upozano zivot u Tirani,Dracu,Skadru,Sarandi i drugim mestima.Albanija krupnim koracima grabi napred i po mnogim stvarima su nas vec sustigli.Oni strpljivo rade,sredjuju drzavu i vode je napred.
Kad se sleti sa Sucina na aerodrom Majka Tereza u Rinasu kod Tirane vec se vidi razlika.
Druga je stvar sto mi mislimo da smo bolji od drugih i da ne moramo da se menjamo i prilagodjavamo sistem Evropskoj uniji.

Milan

pre 16 godina

...Grcka je clanica NATO pakta od njenog stvaranje i ni jedan grcki vojnik nije niti u Avganistanu ili Iraku. Za razliku od ruskog propalog Varsavskog pakta, zemlje NATO alijanse da bi poslale svoje vojnike van teritorije Evrope, moraju biti ratifikovani od samog parlamneta. Tako da vam NATO nije Poljska, Madjarska, Rumunija.... za vreme SSSR-a, pa ce da te Rus salje u Avganistan bez odulke parlamenta. U Avganistanu je samo par hiljda hrvtaskih vojnika koji se treniraju tamo po NATO standardu, sto je bitno za samu vojsku da radi po kvalitetnom ZAPADNOM standardu. Cestike svim zemljama u regionu koje ce uskoro u NATO pakt.

Srbin za EU

pre 16 godina

Čim pogledam u ogledalu sedi pramen koji sam dobio posle bombardovanja odma mi zabruje sirene u ušima, isto tako i kad vidim NATO zank, neka hvala. Ako Austrija može bez NATO-a možemo i mi, NE u NATO DA u EU !

Maja_V

pre 16 godina

Ostati van NATO znaci ostaviti na cedilu Republiku Srpsku i Srbe na Kosovu.
Izgleda da Srbi van Srbije interesuju maticu, samo ako moze da ima neke koristi od njih.

valbona

pre 16 godina

Pa ovo je bio samo formalni poziv jer obe drzave su odavno u NATO strukturama i gotovo da nije bilo neke znacajnije akcije a da nisu bile ukljucene a to narocito vazi za Albaniju. Naime Albanske trupe odavno su zastupljene na svim bojistima gde ucestvuju u borbenim zadacima zajedno u sadejstvu sa americko-britanskim trupama. U Iraku su na prvoj liniji fronta u velikom buntovnom sunitskom sredistu Mosulu, u neposrednoj blizini Tikria (rodnog grada S.H.) i srecom po njih dosada nisu imali zrtava iako su stalno na terenu kako u patrolama u Sunitskom trouglu tako i u obezbedjenju aerodroma u Mosulu (prva odbrana a iza su amerikanci). U Avganistanu su u Kabulu i Heratu i poznati su kao jedinice :,,Nemoguca misija" jer su jedine snage koje patroliraju nocu po tim gradovima a da nisu pretrpeli ni jedan gubitak. Uz to Albanski predsednik je obecao da ce Albanija da udvostruci svoje trupe u svim misijama i da ce poslati gde god za to bilo potrebe i poziva. Velika je cena biti u NATO-u a jos veca je cena ne biti u NATO-u. To ce najbolje osetiti svi gradjani novoprimljenih zemalja pa sta ce dobiti odnosno izgubiti prosudice istorija u doglednom vremenu.

branislav

pre 16 godina

E pa neka su im srecne rane koje ce da vidaju sirom Iraka, Afganistata..Irana , a videt cemo hoceli li naci neprijatelje i izvan nase galaksije...

cedomir

pre 16 godina

Svi se nesto plase da ce Srbi morati da se bore i krvare po Iraku i Avganistanu.
Pa ko je blesav da nas zove u rat pa da posle ima na grbaci Haski tribunal po komandnoj odgovornosti za svinjarije koje cemo mi da napravimo tamo.

Jarek

pre 16 godina

NATO je garancija očuvanja postojećih granica. Cijena za članstvo je mala u usporedbi s koristima.
S obzirom na okruzenje u kojem se nalazi i trajnu nestabilnost BiH i Srbije, mislim da je članstvo pozitivna stvar za Hrvatsku. Inače, trenutno je u Afganistanu oko 300 hrvatskih vojnika, iskljuchivo dobrovoljaca, a ne njih nekoliko tisuća. Želio bih da sve zemlje na Balkanu što prije uđu u NATO i da se zone trvljenja između velikih igrača pomaknu negdje drugdje. Članstvo u EU nije moguće bez članstva u NATO-u. Austrija i Finska su priče za sebe, ali nijedna od postkomunističkih zemalja nije ušla u EU da nije prije toga pristupila NATO-u.
Pa vi razmislite kako će te, te jeli NATO zaista toliko loš koliko vam govore Koštunica i radikali.

vladimir-subotica

pre 16 godina

Moje misljenje je da izmedju dva mocna vojna saveza (NATO-ALKAIDA) Srbija treba zauzeti neutralnu busiju i takoreci iz prvih redova gledati akcije ta dva saveza

norkos@hotmail.com

pre 16 godina

Za vreme Tita je Beograd bio svetska raskrsnica,dok sada ,,,,ne mozete stvarati balkansku raskrsnicu od Beograda.
probudite se

komsija iz USA

pre 16 godina

neki se cude sto se albanija pozvala da uce u NATO. Sve zemlje okruzenja treba da uzimaju notes i pisu sta albanija radi. Ne pricaju mnogo, rade punom parom, GDP je veci od srbije, crne gore, makedonije, kosova zna se, rade na magistrali sto ide duz cele obale od severa do juga, strane investiranja punom parom na resortima usred obale. Magistrala ili Autoput durres kosova ide punom parom, tako cemo mi kosovari imati izlaz na more. Ne bi bio iznenadjen ako udu i u EU.
Znam da jos mnogo ima da se radi, ali ne zaboravljajte da su bili u komunistickom diktatorishipu do 1990. Znam da vi Srbi ne mozete da verujtet kako eto Albanija dobila poziv, eto kako RADE na tome punom parom. A nije srbija, austrija ili finska, to ti je kao babe i zabe, nema slicnosti

Miki, Ljubljana

pre 16 godina

Vojni savezi, vojska uopšteno, bi trebalo da su stvar prošlosti. Očigledno ljudi kao vrsta nisu dovoljno evoluirali, da bi stvari rešavali pregovorima i dogovorima. Logika je ista: 1. Puteve gradite ne da bi bilo manje saobraćaja, nego naprotiv, da bi ga bilo još više. 2. Udruživati se u vojne saveze sa namerom očuvanja mira je besmislica, vojska i oružje se negde moraju upotrebiti, a to je jedino i isključivo rat. Naravoučenije: Fighting for peace is like fucking for virginity.

vladami

pre 16 godina

Mene interesuje koje je kriterijume morala da ispuni Albanija, Gruzija, Ukrajina i Makedonija kako bi bile pozvane u clanstvo NATO. Osnovano sumnjam da ti kriterijumi nisu bili isti za npr Hrvatsku. Ne mislim da je tragedija sto Srbija nije dobila poziv za clanstvo u organizaciji koja joj je otela teritoriju, bombardovala je i to sve gazeci medjunarodna prava, povelje, konvencije itd. Takodje mislimd a bi za Srbiju bilo nenormlano skupo da se uclani u organizaciju kao sto je NATO. Dodatno bi morali da se zaduzimo kako bi ispratili tokove u NATO savezu. Ko ce to da plati i kako? Bas me briga da pozovu i Kosovo ili da nas nikada i ne pozovu.

Nebeski jahac - Dvorska budala

pre 16 godina

Ma kakav NATO kakvi bakraci bre ... Mi smo SILA za sebe, bili i ostali! Jos malo pa ce da vide oni kada budemo formirali nas savez, pa kad pocnu da se transferisu iz NATO u nasu aliansu. Na politickom (i moralnom) planu mi vec jesmo vele sila. Mi smo cenjena drzava u svetu, branitelji svetskog poretka, medjunarodnog prava, civilizacijskih vrednosti buducnosti... Narod istinoljubiv, pravdoljubiv, miroljubiv...Ihaaa, skoro da i nismo za "po zemlji" ...

kolanac

pre 16 godina

17 godina prekasno. Da je to bilo prije 17 godina nikada horde ne bi krenule na Vukovar ili Dubrovnik. Zamislite te ludosti - bombardirati Dubrovnik ! Ali nikad nije kasno, pozdrav svim Srbima koji ne glasaju za vadikale iz Zagreba. Kada ćete kod nas na more ?

Mirko

pre 16 godina

Moje saucesce Hrvatskoj i Albaniji a zahvalnost braci Grcima. I Makedonci bi trebali da budu zahvalni Grcima na njihovom protivljenju. Velika im je to usluga, iako im to sigurno nije bila namera.
Ako jednog dana Srbija bude usla u NATO-pakt, tada cu svim srcem da budem i protiv EU. Nadam se da ce Evropa najzad da forsira samo svoj interes a ne SAD. Evropska Vojska mora da postoji a NATO je dinosaurus kome je vreme davno odzvonili. Nadam se da ce Srbi uspeti da povecaju dozu antinatoizma i da jednom zauvek odbace ovaj koncept podele sveta na istok i zapad.

makenzije zagreb

pre 16 godina

Biti ce Srbija clan NATO alijanse bas kao i sve druge drzave bivse Jugoslavije. I jos cemo za zivota srednje generacije gledati zajednicke srpsko-hrvatsko-slovenske vojne vjezbe. Razlicite od onih iz devedesetih. Ne treba za to biti ni vidovit a niti prorok.

mario

pre 16 godina

Ovdje se stalno ponavlja kako Finska i Austrija nisu članice NATO- pa ko zna povijest znače zašto nisu.Austrija nije u NATO-u jer je to bio uslov da se iz nje povuku Ruske trupe poslije WW2,Finska isti slučaj - nije se htjelo ulaziti u sukob sa Rusijom zbog granica.Ne može se ni jedna zemlja bivše ExYu mjeriti sa ekonomijom i gospodarstvom tih dviju država ni sada,a ni u budučnosti.

Slobo

pre 16 godina

Veliki sam pristalica Evropske Unije i hocu da vidim Srbiju u toj organizaciji. NATO je ipak nesto drugo i za taj ulazak se sve manje zalazem. Ne zbog toga sto su nas bombardovali, nego zato sto Srbima ne treba da idu da ratuju po Afganistanu i Iraku za Ameriku. Mada sa druge strane gledano, na Kosovu su stacionirani vojnici NATO-snaga, tako da...

Lexx

pre 16 godina

Srbija ne treba da tezi ulasku u bilo kakav vojni savez, pogotovo ne o onaj koji je Srpskom narodu u proteklih 15 godina nanio neprocjenjivu materijalnu, teritorijalnu i prije svega emocionalnu stetu.

tuzno

pre 16 godina

Kad si mali igras po pravilima velikih, NATO je "teski kriminal", ali ako si izvan njega onda je jos gori. Nema sumnje da je clanstvo u EU puno blize ulaskom u NATO. Jedna dobra stvar je sto nema obveznog vojnog roka pa ce u ratove ici samo oni zalosni likovi kojima je ispran mozak.

LALA

pre 16 godina

Stvarno sta ce se desiti sa NATOom kad im ponestane neprijatelja na zemlji, hoce traziti male zelene da se obracunaju sa njima, hoce li li krenutim putem Mlecnog puta u potrazi za novim neprijateljima, sve su to pitanja na koje je tesko odgovoriti zbog toga ja dizem obe ruke za vojnu neutralnost Srbije.

uvek bolje zlo trpit' nego zlo cinit'!

pre 16 godina

Sedimo na pod, skrstimo noge, pokrijmo rukama glave i pevajmo: "All we are sa-a-aying...is give peace a chance!"

Dejan

pre 16 godina

Ima drzava u EU koji nisu u NATO, a ima drzava u Europi koje nisu u EU, a u NATO savezu su. Sva'ko vodi svoju politiku. U Srbiji se o NATO savezu zna jednako kao sto se o njemu u HR znalo 90tih. Za to su odgovorni politicari koji plase neuk narod. Nazalost u Srbiji nema politicke opcije koja bi narodu rekla sto to NATO daje, sto uzima, vec sva politika ide ka postanku 'ruske gubernije'. Jednostavno, Srbija ne moze biti neutralna ili ce uci u NATO ili od nje nece ostati nista, nakon sto jedno vreme bude ruska gubernija.

Medjunarodno ustavno ime

pre 16 godina

Većina zemalja priznaje ustavno ime REPUBLIKA MAKEDONIJA i neka se to ime koristi u medjunarodnim okvirima, a u bilateralnim odnosima sa Grčkom neka se koristi kao i do sada Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (FYR Macedonia).
Insistiranje Grčke na dodavanju nekog prefiksa nije opravdano i principielno, jer i ona ne koristi prefikse za oblast koja je u njenom sastavu i naziva je Makedonija umesto
Egejska Makedonija.

NenadV

pre 16 godina

Da je samo zbog imena Makedoniju bi davno primili. Ali najvjerovatnije da još nisu "utvrdili" teritorijalnu raspodjelu na etničkoj osnovi u Makedoniji.

Kao da ne mogu izvršiti pritisak na tamo neku Grčku?

Ma dajte molim vas!

Čim Bush "žali" za neprimanje Makedonije u NATO članstvo.

Славен

pre 16 godina

Француска шаље трупе у Афганистан, али заузврат заједно са Њемачком успијева да одврати америчку администрацију од понуде уласка у НАТО Украјини и Грузији... Цијели овај свијет је обична играрија, уложим, изгубим, добијем, негдје се повучем, на другом мјесту играм жестоко... Свијет је једна обична партија покера.

Marijana

pre 16 godina

Clanstvo u EU nije vezano za NATO. Postoje drzave u EU (n.pr. Svedska, Finska) koje nisu clanice NATO-a, a sa NATO-m imaju saradnju i to je dovoljno. Ne treba mesati loncice. Srbija definitivno treba da radi i ima fokus da se prikljuci EU, ali to ne znaci da isto mora i treba da ucini sto se tice NATO-pakta. To su dva odvojena pitanja.

Sale

pre 16 godina

I ako nam zavladaju dss-srs-sps imaćemo sledeću situaciju:
Sve zemlje u okruženju u EU-NATO a mi jedini nešti izigravamo. Zar ljudi ne shvataju da će tek tada srbija postati niko i ništa i totalno zavisna od suseda. Kako će tada da bilo šta preduzme što se tiče kosova, kako će tada da pomgne srbima. NIKAKO!ne volim nato i mariku, ali ulazak u nju je stateški jedini pametan potez Srbije. Ulazak ne znači bilo kakvo slanje vojnika bilo gde, to i sami znate. JEdnostavno poneki put moraš da ideš sa strujom, a to je NATO-EU za sada. I umesto da se inatimo i da posle 15 godina ipak uđemo, mi sada gubimo vreme.

Max

pre 16 godina

Eh susjedi ...
Uspeli ste da uđete u NATO a da niste bacili milione teško skupljenih dolara na polovne krševe tipa F-16A (jednako zastareo i neupotrebljiv kao i naš MIG-29B)! Sanaderu za to skidam kapu.

savo veselinovic

pre 16 godina

Meni nikada neće biti jasno zašto svi misle da je veliki uspeh biti primljen u NATO jer slati svoje vojnike u strane zemlje samo zbog interesa SAD mislim da je velika glupost. svaki takav poziv bi morao verificirati narod na referendumu jer je on taj koji će biti ispostavljen za interese drugih. želim hrvatima da se sami odluče o svojoj sudbini a ne da slepo veruju svojim političarima.

Julius

pre 16 godina

Sudeci po dosadasnjem kretanju politike Srbije, svi su izgledi da ce i Republika Kosovo postati clanica NATO pakta i Evropske unije - pre Srbije.

KIZA

pre 16 godina

Nadam se iskreno da nikada necemo uci u NATO, neutralan stav Srbije je sasvim ok, oni koji zale za tom vojnom organizacijom slobodno nek se pridruze kao dobrovoljci pa u boj za naftu i gas...

trlabrla

pre 16 godina

Hrvatske trupe sada su u Afganistanu, na Golanu, negdje u Africi, itd. Ima nas širom svijeta. Osobno mislim da je to u redu. Ne možete biti ozbiljna država, a da ste zatvoreni u svoju "avliju". Ako nešto želite dobiti, morate i dati. Ozbiljna politika podrazumijeva preuziamanje i rizika. Nasuprot toga, dio smo najjačeg vojnog saveza na svijetu, a mala smo država. Da smo bili u NATU 90-tih, za sve narode s ovih prostora bilo bi bolje. Grčka i Turska se baš i ne vole,ali obje su u tom savezu. Sigurno i zbog toga u zadnjih 20 g. između njih nije bilo nikakvih incidenata. Koliko znam niti jedna zemlja do sada nije izašla iz tog saveza. Stoga bi bilo bolje i Srbiji da aktivnije radi na tom putu, a ne da gleda u Rusiju.

Mirko

pre 16 godina

Moje saucesce Hrvatskoj i Albaniji a zahvalnost braci Grcima. I Makedonci bi trebali da budu zahvalni Grcima na njihovom protivljenju. Velika im je to usluga, iako im to sigurno nije bila namera.
Ako jednog dana Srbija bude usla u NATO-pakt, tada cu svim srcem da budem i protiv EU. Nadam se da ce Evropa najzad da forsira samo svoj interes a ne SAD. Evropska Vojska mora da postoji a NATO je dinosaurus kome je vreme davno odzvonili. Nadam se da ce Srbi uspeti da povecaju dozu antinatoizma i da jednom zauvek odbace ovaj koncept podele sveta na istok i zapad.

antiglobalista-ljubljana

pre 16 godina

Iskreno se nadam da ce Srpski narod odbaciti svaku pomisao oko prijema u NATO, taj savez ne treba nikome sem Amerikancima da bi lakse kontrolirali manje zemlje kao i za njihove avanture po Iraku a verovatno i po Iranu...

Zlaja

pre 16 godina

Vrlo uskoro ce Srbija biti jedina zemlja u regionu koja je i van EU i van NATO-a. To je jasan dokaz koliko je politika kod nas katastrofalno lose vodjena. Ne treba da se iznenadimo kada prosecan nacionalni dohodak u Albaniji bude veci nego kod nas, i to ce biti vrlo uskoro.

branislav

pre 16 godina

E pa neka su im srecne rane koje ce da vidaju sirom Iraka, Afganistata..Irana , a videt cemo hoceli li naci neprijatelje i izvan nase galaksije...

vladimir-subotica

pre 16 godina

Moje misljenje je da izmedju dva mocna vojna saveza (NATO-ALKAIDA) Srbija treba zauzeti neutralnu busiju i takoreci iz prvih redova gledati akcije ta dva saveza

Srbin za EU

pre 16 godina

Čim pogledam u ogledalu sedi pramen koji sam dobio posle bombardovanja odma mi zabruje sirene u ušima, isto tako i kad vidim NATO zank, neka hvala. Ako Austrija može bez NATO-a možemo i mi, NE u NATO DA u EU !

Milan

pre 16 godina

...Grcka je clanica NATO pakta od njenog stvaranje i ni jedan grcki vojnik nije niti u Avganistanu ili Iraku. Za razliku od ruskog propalog Varsavskog pakta, zemlje NATO alijanse da bi poslale svoje vojnike van teritorije Evrope, moraju biti ratifikovani od samog parlamneta. Tako da vam NATO nije Poljska, Madjarska, Rumunija.... za vreme SSSR-a, pa ce da te Rus salje u Avganistan bez odulke parlamenta. U Avganistanu je samo par hiljda hrvtaskih vojnika koji se treniraju tamo po NATO standardu, sto je bitno za samu vojsku da radi po kvalitetnom ZAPADNOM standardu. Cestike svim zemljama u regionu koje ce uskoro u NATO pakt.

Lexx

pre 16 godina

Srbija ne treba da tezi ulasku u bilo kakav vojni savez, pogotovo ne o onaj koji je Srpskom narodu u proteklih 15 godina nanio neprocjenjivu materijalnu, teritorijalnu i prije svega emocionalnu stetu.

norkos@hotmail.com

pre 16 godina

Za vreme Tita je Beograd bio svetska raskrsnica,dok sada ,,,,ne mozete stvarati balkansku raskrsnicu od Beograda.
probudite se

vladami

pre 16 godina

Mene interesuje koje je kriterijume morala da ispuni Albanija, Gruzija, Ukrajina i Makedonija kako bi bile pozvane u clanstvo NATO. Osnovano sumnjam da ti kriterijumi nisu bili isti za npr Hrvatsku. Ne mislim da je tragedija sto Srbija nije dobila poziv za clanstvo u organizaciji koja joj je otela teritoriju, bombardovala je i to sve gazeci medjunarodna prava, povelje, konvencije itd. Takodje mislimd a bi za Srbiju bilo nenormlano skupo da se uclani u organizaciju kao sto je NATO. Dodatno bi morali da se zaduzimo kako bi ispratili tokove u NATO savezu. Ko ce to da plati i kako? Bas me briga da pozovu i Kosovo ili da nas nikada i ne pozovu.

Jarek

pre 16 godina

NATO je garancija očuvanja postojećih granica. Cijena za članstvo je mala u usporedbi s koristima.
S obzirom na okruzenje u kojem se nalazi i trajnu nestabilnost BiH i Srbije, mislim da je članstvo pozitivna stvar za Hrvatsku. Inače, trenutno je u Afganistanu oko 300 hrvatskih vojnika, iskljuchivo dobrovoljaca, a ne njih nekoliko tisuća. Želio bih da sve zemlje na Balkanu što prije uđu u NATO i da se zone trvljenja između velikih igrača pomaknu negdje drugdje. Članstvo u EU nije moguće bez članstva u NATO-u. Austrija i Finska su priče za sebe, ali nijedna od postkomunističkih zemalja nije ušla u EU da nije prije toga pristupila NATO-u.
Pa vi razmislite kako će te, te jeli NATO zaista toliko loš koliko vam govore Koštunica i radikali.

Slobo

pre 16 godina

Veliki sam pristalica Evropske Unije i hocu da vidim Srbiju u toj organizaciji. NATO je ipak nesto drugo i za taj ulazak se sve manje zalazem. Ne zbog toga sto su nas bombardovali, nego zato sto Srbima ne treba da idu da ratuju po Afganistanu i Iraku za Ameriku. Mada sa druge strane gledano, na Kosovu su stacionirani vojnici NATO-snaga, tako da...

LALA

pre 16 godina

Stvarno sta ce se desiti sa NATOom kad im ponestane neprijatelja na zemlji, hoce traziti male zelene da se obracunaju sa njima, hoce li li krenutim putem Mlecnog puta u potrazi za novim neprijateljima, sve su to pitanja na koje je tesko odgovoriti zbog toga ja dizem obe ruke za vojnu neutralnost Srbije.

Dubrovnik

pre 16 godina

Ovo nam je prvi korak. Kako sad stvari stoje Hrvatska ce uci u EU za godinu i po dana (01.01.2010). Hrvatska se potpuno integrira u zapadne integracije i hvala Bogu na tome.

srba srbic

pre 16 godina

...dosta Srba radi kao US obezbedjenje u Iraku i to na dobrovoljnoj bazi, imaju ODLICNU platu od koje su svasta priustili u Beogradu - o cemu su ranije mogli da sanjaju. Zato stvarno nemam nista protiv - da ta saka vojnika koja se dobrovoljno prijavi za misije u inostrantvu tamo i ode. A Srbija van NATO pakta vec ulazi u samoizolaciju sto je i glavni cilj Kostunicine i SRS politike. Sad ce svi nasi susedi da nas zezaju kako im se prohte osiljeni u NATO paktu, a mi cemo da budemo neutralni! O kakva losha politika. Rusi da su hteli da nam pomognu, ostavili bi svoje jedinice na Kosovu posle bombardovanja - a ne - oni su se vratili kuci - toliko o podrsci majke Rusije.

cedomir

pre 16 godina

Svi se nesto plase da ce Srbi morati da se bore i krvare po Iraku i Avganistanu.
Pa ko je blesav da nas zove u rat pa da posle ima na grbaci Haski tribunal po komandnoj odgovornosti za svinjarije koje cemo mi da napravimo tamo.

kolanac

pre 16 godina

17 godina prekasno. Da je to bilo prije 17 godina nikada horde ne bi krenule na Vukovar ili Dubrovnik. Zamislite te ludosti - bombardirati Dubrovnik ! Ali nikad nije kasno, pozdrav svim Srbima koji ne glasaju za vadikale iz Zagreba. Kada ćete kod nas na more ?

Maja_V

pre 16 godina

Ostati van NATO znaci ostaviti na cedilu Republiku Srpsku i Srbe na Kosovu.
Izgleda da Srbi van Srbije interesuju maticu, samo ako moze da ima neke koristi od njih.

makenzije zagreb

pre 16 godina

Biti ce Srbija clan NATO alijanse bas kao i sve druge drzave bivse Jugoslavije. I jos cemo za zivota srednje generacije gledati zajednicke srpsko-hrvatsko-slovenske vojne vjezbe. Razlicite od onih iz devedesetih. Ne treba za to biti ni vidovit a niti prorok.

Marijana

pre 16 godina

Clanstvo u EU nije vezano za NATO. Postoje drzave u EU (n.pr. Svedska, Finska) koje nisu clanice NATO-a, a sa NATO-m imaju saradnju i to je dovoljno. Ne treba mesati loncice. Srbija definitivno treba da radi i ima fokus da se prikljuci EU, ali to ne znaci da isto mora i treba da ucini sto se tice NATO-pakta. To su dva odvojena pitanja.

uvek bolje zlo trpit' nego zlo cinit'!

pre 16 godina

Sedimo na pod, skrstimo noge, pokrijmo rukama glave i pevajmo: "All we are sa-a-aying...is give peace a chance!"

komsija iz USA

pre 16 godina

neki se cude sto se albanija pozvala da uce u NATO. Sve zemlje okruzenja treba da uzimaju notes i pisu sta albanija radi. Ne pricaju mnogo, rade punom parom, GDP je veci od srbije, crne gore, makedonije, kosova zna se, rade na magistrali sto ide duz cele obale od severa do juga, strane investiranja punom parom na resortima usred obale. Magistrala ili Autoput durres kosova ide punom parom, tako cemo mi kosovari imati izlaz na more. Ne bi bio iznenadjen ako udu i u EU.
Znam da jos mnogo ima da se radi, ali ne zaboravljajte da su bili u komunistickom diktatorishipu do 1990. Znam da vi Srbi ne mozete da verujtet kako eto Albanija dobila poziv, eto kako RADE na tome punom parom. A nije srbija, austrija ili finska, to ti je kao babe i zabe, nema slicnosti

tuzno

pre 16 godina

Kad si mali igras po pravilima velikih, NATO je "teski kriminal", ali ako si izvan njega onda je jos gori. Nema sumnje da je clanstvo u EU puno blize ulaskom u NATO. Jedna dobra stvar je sto nema obveznog vojnog roka pa ce u ratove ici samo oni zalosni likovi kojima je ispran mozak.

Miki, Ljubljana

pre 16 godina

Vojni savezi, vojska uopšteno, bi trebalo da su stvar prošlosti. Očigledno ljudi kao vrsta nisu dovoljno evoluirali, da bi stvari rešavali pregovorima i dogovorima. Logika je ista: 1. Puteve gradite ne da bi bilo manje saobraćaja, nego naprotiv, da bi ga bilo još više. 2. Udruživati se u vojne saveze sa namerom očuvanja mira je besmislica, vojska i oružje se negde moraju upotrebiti, a to je jedino i isključivo rat. Naravoučenije: Fighting for peace is like fucking for virginity.

Medjunarodno ustavno ime

pre 16 godina

Većina zemalja priznaje ustavno ime REPUBLIKA MAKEDONIJA i neka se to ime koristi u medjunarodnim okvirima, a u bilateralnim odnosima sa Grčkom neka se koristi kao i do sada Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (FYR Macedonia).
Insistiranje Grčke na dodavanju nekog prefiksa nije opravdano i principielno, jer i ona ne koristi prefikse za oblast koja je u njenom sastavu i naziva je Makedonija umesto
Egejska Makedonija.

Dejan

pre 16 godina

Ima drzava u EU koji nisu u NATO, a ima drzava u Europi koje nisu u EU, a u NATO savezu su. Sva'ko vodi svoju politiku. U Srbiji se o NATO savezu zna jednako kao sto se o njemu u HR znalo 90tih. Za to su odgovorni politicari koji plase neuk narod. Nazalost u Srbiji nema politicke opcije koja bi narodu rekla sto to NATO daje, sto uzima, vec sva politika ide ka postanku 'ruske gubernije'. Jednostavno, Srbija ne moze biti neutralna ili ce uci u NATO ili od nje nece ostati nista, nakon sto jedno vreme bude ruska gubernija.

NenadV

pre 16 godina

Da je samo zbog imena Makedoniju bi davno primili. Ali najvjerovatnije da još nisu "utvrdili" teritorijalnu raspodjelu na etničkoj osnovi u Makedoniji.

Kao da ne mogu izvršiti pritisak na tamo neku Grčku?

Ma dajte molim vas!

Čim Bush "žali" za neprimanje Makedonije u NATO članstvo.

Nebeski jahac - Dvorska budala

pre 16 godina

Ma kakav NATO kakvi bakraci bre ... Mi smo SILA za sebe, bili i ostali! Jos malo pa ce da vide oni kada budemo formirali nas savez, pa kad pocnu da se transferisu iz NATO u nasu aliansu. Na politickom (i moralnom) planu mi vec jesmo vele sila. Mi smo cenjena drzava u svetu, branitelji svetskog poretka, medjunarodnog prava, civilizacijskih vrednosti buducnosti... Narod istinoljubiv, pravdoljubiv, miroljubiv...Ihaaa, skoro da i nismo za "po zemlji" ...

marko

pre 16 godina

Cestitam Hrvatskoj i Albaniji a ovo sto radi Grcka Makedoniji je prava sramota.
Vidim ovde neka cudjenja za Albaniju.
Ja sam cesto poslovno u Albaniji.Jako dobro sam upozano zivot u Tirani,Dracu,Skadru,Sarandi i drugim mestima.Albanija krupnim koracima grabi napred i po mnogim stvarima su nas vec sustigli.Oni strpljivo rade,sredjuju drzavu i vode je napred.
Kad se sleti sa Sucina na aerodrom Majka Tereza u Rinasu kod Tirane vec se vidi razlika.
Druga je stvar sto mi mislimo da smo bolji od drugih i da ne moramo da se menjamo i prilagodjavamo sistem Evropskoj uniji.

valbona

pre 16 godina

Pa ovo je bio samo formalni poziv jer obe drzave su odavno u NATO strukturama i gotovo da nije bilo neke znacajnije akcije a da nisu bile ukljucene a to narocito vazi za Albaniju. Naime Albanske trupe odavno su zastupljene na svim bojistima gde ucestvuju u borbenim zadacima zajedno u sadejstvu sa americko-britanskim trupama. U Iraku su na prvoj liniji fronta u velikom buntovnom sunitskom sredistu Mosulu, u neposrednoj blizini Tikria (rodnog grada S.H.) i srecom po njih dosada nisu imali zrtava iako su stalno na terenu kako u patrolama u Sunitskom trouglu tako i u obezbedjenju aerodroma u Mosulu (prva odbrana a iza su amerikanci). U Avganistanu su u Kabulu i Heratu i poznati su kao jedinice :,,Nemoguca misija" jer su jedine snage koje patroliraju nocu po tim gradovima a da nisu pretrpeli ni jedan gubitak. Uz to Albanski predsednik je obecao da ce Albanija da udvostruci svoje trupe u svim misijama i da ce poslati gde god za to bilo potrebe i poziva. Velika je cena biti u NATO-u a jos veca je cena ne biti u NATO-u. To ce najbolje osetiti svi gradjani novoprimljenih zemalja pa sta ce dobiti odnosno izgubiti prosudice istorija u doglednom vremenu.

savo veselinovic

pre 16 godina

Meni nikada neće biti jasno zašto svi misle da je veliki uspeh biti primljen u NATO jer slati svoje vojnike u strane zemlje samo zbog interesa SAD mislim da je velika glupost. svaki takav poziv bi morao verificirati narod na referendumu jer je on taj koji će biti ispostavljen za interese drugih. želim hrvatima da se sami odluče o svojoj sudbini a ne da slepo veruju svojim političarima.

Славен

pre 16 godina

Француска шаље трупе у Афганистан, али заузврат заједно са Њемачком успијева да одврати америчку администрацију од понуде уласка у НАТО Украјини и Грузији... Цијели овај свијет је обична играрија, уложим, изгубим, добијем, негдје се повучем, на другом мјесту играм жестоко... Свијет је једна обична партија покера.

Sale

pre 16 godina

I ako nam zavladaju dss-srs-sps imaćemo sledeću situaciju:
Sve zemlje u okruženju u EU-NATO a mi jedini nešti izigravamo. Zar ljudi ne shvataju da će tek tada srbija postati niko i ništa i totalno zavisna od suseda. Kako će tada da bilo šta preduzme što se tiče kosova, kako će tada da pomgne srbima. NIKAKO!ne volim nato i mariku, ali ulazak u nju je stateški jedini pametan potez Srbije. Ulazak ne znači bilo kakvo slanje vojnika bilo gde, to i sami znate. JEdnostavno poneki put moraš da ideš sa strujom, a to je NATO-EU za sada. I umesto da se inatimo i da posle 15 godina ipak uđemo, mi sada gubimo vreme.

Max

pre 16 godina

Eh susjedi ...
Uspeli ste da uđete u NATO a da niste bacili milione teško skupljenih dolara na polovne krševe tipa F-16A (jednako zastareo i neupotrebljiv kao i naš MIG-29B)! Sanaderu za to skidam kapu.

mario

pre 16 godina

Ovdje se stalno ponavlja kako Finska i Austrija nisu članice NATO- pa ko zna povijest znače zašto nisu.Austrija nije u NATO-u jer je to bio uslov da se iz nje povuku Ruske trupe poslije WW2,Finska isti slučaj - nije se htjelo ulaziti u sukob sa Rusijom zbog granica.Ne može se ni jedna zemlja bivše ExYu mjeriti sa ekonomijom i gospodarstvom tih dviju država ni sada,a ni u budučnosti.