Subota, 15.03.2008.

12:01

Koštunica: Bez saglasnosti o Kosovu

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da nije bilo saglasnosti u Vladi da se tuže države koje su priznale Kosovo.

Izvor: Beta

Koštunica: Bez saglasnosti o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 16 godina

Sramota za jednog profesora prava, da tako rezonuje: da tuzi drzave koje su priznale drugu drzavu, a sve to zarad medijske kampanje. Pa kada to nisu prihvatili razumni clanovi njegove Vlade, onda trazio "raspustanje svoje vlade i Skupstine" i nove vanredne izbore! Uzgred, sprovodi Akcioni plan svoje Vlade, tako sto naredjuje radnicima srpske nacionalnosti na Kosovu da napuste svoja radna mesta, da napadaju i pale policijske i carinske stranice, da silom zauzmu zgrade sudova, zeleznice i dr. Onda okrivljuje svet, da mrzi srbe i izoluje Srbiju!
Taj covek treba odgovarati za sve nedace koje je naneo Srbiji u toku svog vladanja.

Grotius

pre 16 godina

Sa Kostunicom nikad kraja zabavi. Racun ce biti naknadno ispostavljen nama ili njemu (zavisi od 11.05). Naravno ideja o tuzbi je potpuno besmislena i sramna za nekog ko je (ako je) studirao medjunarodno javno pravo. Kostunica se poziva i na "nase" strance. Tomas Flajner nije medjunarodni pravnik. Bavi se ustavnim pravom, a i vec je u podmaklim godinama. Ako je tacno ovo sto Kostunica navodi covek je prolupao. Ostali "strani savetnici" jure tezgu. Treba ih posavetovati da ce biti posla u regionu sa dva teritorijalna razgranicenja (Hrvatska - Crna Gora i Hrvatska - Slovenija). Verovatno ce oba spora (dogovorom obe strane) ici pred medjunarondi sud pravde. Bice bona fides tezge. Ne moraju da nas guraju u nescrecu da bi sebi navukli neku tezgu.

Dinko,Osijek,Hrvatska

pre 16 godina

Velika vecina da bih razumjela situaciju treba:
1.Pogledati globus i vidjeti koliki smo i gdje smo kao regija, ex Yu.

2.Pogledati kolika je Srbija

3.Kolika je ekonomska snaga Srbije

4.Sto Srbija moze ponuditi svijetu

5.Sto je Srbija izvozila na prostore ex YU u periodu 1990-2000g ( biti cu sarkastican pa odgovoriti, RATOVE,PATNJU)

6.Koliko Srbija ima stanovnika -koliki je % udio stanovnika naspram stanovnika EU ( ima ih 500.000.000)

Zelim ovdje reci, da padom Berlinskog zida, je svakom iole informiranom bilo sve jasno.
Odrzavanje YU se svodilo na pumpanju zapada i istoka u ekonomiju koja je u oromnoj kolicini bila postavljena nerrealno- nije u velikoj mjeri poslovala rentabilno.
Kada su se dotacije smanjile, doslo je do raspada.

Zakljucak:
Mali smo, problematicni, u velikoj mjeri ne vidimo sumu od drveta.

Zapitajte se sto bih Srbija bila i kako bih ona izgledala da je spletom okolnosti malo dalja od ZAPADA.
Bila bih to pustinja.

Stvarni, Đindic da je ziv, ne da bih Srbija isla naprijed, vec cijela regija.

autonomas

pre 16 godina

Slazem se s bivsim premijerom - legalistom. Treba tuziti glavne krivce za kosovski problem i gubitak Kosova kao teritorije u sastavu drzave Srbije.
Medju tuzenim treba da se nadje i on kao covek koji je 7-8 godina na vodecim funckijama a sve sto je uradio je da nije pokusao NISTA da ostvari dijalog sa kosovskim albancima, i svojom neodgovornoscu, ignorisanju problema, i teranju inata svima je doprineo legalizaciji kosovske nezavisnosti.
Dali Kosovo ima istorijskog osnova.. u duzoj istoriji ne znam. U ovoj skorasnjoj istoriji koju pamtimo i kojoj smo svedoci... srpski politicari su dali Albancima sa Kosova svaki legitimitet da rade ovo sto su uradili. Albanci na Kosovu nemaju vremena da cekaju da neko obavesti Kostunicu da postoji problem na Kosovu.
Nadam se ipak da ce razum pretegnuti, da cemo poceti da radimo zajedno i saradjujemo, i da cemo zajedno uci u proces integracija... Svima je nama na Balkanu i sire u ineresu da radimo zajedno, zivimo zajedno, i da se uzajamno pomazemo.

Rad oslobadja

pre 16 godina

Kada je pokojni Zoran Djindjic trazio na sednici DOS da se sa EU razresi pitanje Kosova Kostunica je tvrdio da nije vreme za to. Nazalost to je tada bio i stav EU koja nije imala resenje za Kosovo. Kada su ubili Djindjica Kosovo je ponovo bilo u drugom planu, tj Kosovo se vadilo samo kada je trebalo da se prikupe neki poeni kod naroda. Kada je prosle godine doslo vreme da se resi pitanje Kosova Kostunica nije zeleo da ostanje bez vlasti makar to znacilo i pitanje gubitka i Kosova i EU. Ulaskom u EU Kosovo vise ne bi bio problem Srbije nego problem EU. Medjutim zbog tvrdoglavosti Kostunica Srbija je ostala i bez Kosova a i bez ulaska u EU. Sta to znaci za nas? Pa znaci da ce Srbija i dalje otplacivati Kosovski dug, da niko od investitora se nece opeci da ulozi bilo sta u srpsku privredu. Vise cak nece biti ni onih firmi koje su kupovale za 1 evro , ali koje su naravno priznavale sve dugove tih firmi. Postacemo klasicno slepo crevo Evrope, mozda cemo biti interesantni samo za industrijski otpad...
A mozda...
Narode ove zemlje imate dve opcije, jedna je povratak u 14 vek sto je bila zelja Kostunice i SRS-SPS, a druga napred u buducnost sa Tadicem tj DS , G17, LDP...

zika

pre 16 godina

Zanimljivo je da DS i razni komentatori stalno imaju potrebu da tumace ono sto Kostunica nije rekao. Umesto toga je bolje da se skoncentrisu na jednostavno pitanje da li razumeju Ustav ili ne, da li su svesni posledica krsenja Ustava., ili ne. Da li su spremni da jasno kazu da Srbija moze da ulazi u medjunarodne ugovore i integracije samo kao suverena i teritorijalno celovita drzava?
To treba da jasno i javno izgovore, pa da se nadaju nekom razultatu na izborima.

sitnica

pre 16 godina

Kamo srece da ima malo vise patriota poput Kostunice.Mozda njegov doprinos toj borbi je mogao biti i veci,ali u kriticnim situacijama nije gurao Srbe u jamu kao mnogi od onih koji se busaju u prsa govoreci da nece nikada prodati Kosovo i Metohiju.

studentSRB

pre 16 godina

Dokle će ovaj narod biti taoc ratnih zločinaca i isključivo ličnih interesa pojedinih političara i njihovih finansira tajkuna??? :(
Daj da se nelažemo, pa ko ima korisiti od izolacije???

janos

pre 16 godina

Ako nisu svi clanovi vlade bili napaljeni da se tuze sve drzave koje su priznale Kosovo, znaci da ipak postoji glas razuma u toj vladi. Kostunica devet godina nije uradio nista za Kosovo dok je to mozda imalo smisla. Sada , kada to nema nikakvog smisla, on se koprca. Meni to izgleda kao da njemu nije stalo do Kosova nego do koprcanja.Cak ni onaj famozni akcioni plan nije nikada napisao crno na belo, nego je improvizovao neke molebane,paljevine restorana i povlacenje ambasadora. To sto bruka sebe,nije bitno, ali bruka Srbiju pred celim svetom.Dokle?

GORBACOV

pre 16 godina

Pa cekajte Gosp. Kostunica da prvo uhapsimo one sto smo IM NEKADA OSUDILI: Klinktona, Blera,Siraka, Solanu...itd. Zar nije ovo TRAGIKOMEDIJA????

Goran

pre 16 godina

Gospodine Kostunica, trebali ste kao Predsednik, još 2000-te da predložite promenu Ustava po kojoj bi Kosovo dobilo "Tajvansku" autonomiju, ili nešto drugo što ste predlagali početkom ove godine. To bi bio pravi potez nove "demokratske" Vlade, koji je mogao da pokaže svetu da ste se distancirali od Miloševićeve politike, a Albancima da im Srbi više nisu neprijatelji. Na žalost, Vaši savetnici i saveznici su više mislili o prodaji preduzeća, a neki nisu imali ni vremena u svom životu da nešto preduzmu.

Beslagic

pre 16 godina

Cuj, on izgubio poverenje!Covek koji nema ni cenzusa izgubio poverenje u koalicione partnere.Covek-drzava, covek-narod! A jedva 30-ti gradjan Srbije stoji iza njega!Posle svega , buducnost takvog coveka vidim jedino na Svetoj Gori! Amin.

sale

pre 16 godina

E, tužba bi nam pomogla!
Kao što nam je pomogla "prodaja" NIS-a!
Jedina dobra stvar za sada je što su dve najjače stranke SRS i DS, obećale da "sposoban" Koštunica (od milja Kočnicatunica) neće biti premijer u novoj Vladi.

Enver

pre 16 godina

Dobro da konacno ode "gospodin"Vojo,dosta je sejao maglu i bacao prasinu ovom narodu.CAo VOJO na predstojecim izborima osvojices zajedno sa tvojim istomisljenicima samo 5%glasova.A da su ti tu Ceca,Terzic i ostala skalamerija {koje stitis}mozda bi osvoijo i celih 6% glasova.Nemoj vise da se krijes nevredi,pret svakom kucom zaigra MECKA.

Sokrates

pre 16 godina

A trebalo je tuzeti i povesti onda par Haskih optuzenika kao svedoke kolika se Nepravda nanosi Srbiji, Pravdi i Pravnom Poretku u Svetu ! To bi SIGURNO nateralo sve one zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo da se IZVINU sto su tako NEPROMISLJENO, BRZOPLETO i IZNENADJENI " NEOCEKIVANIM " proglasenjem nezavisnosti Kosova pogresno procenili DA SE TO SRBIJI NECE DOPASTI i koriguju svoju GRESKU ponistavajuci nezavisnost Kosova ! Sve tako jasno i logicno i opet nema podrsku koalicionih partnera u Vladi zaista treba da se STIDE ! Kakav Covek ? Kakav politicar ? " Blago Drzavi koja ga IMA !

sto mu gromova!

pre 16 godina

Dok citam kostunicin intervju u politici, jedna misao mi ne izlazi iz glave. Pitam se, koliko je neophodno, a u nasoj situaciji i obavezujuce, da kandidat za bilo koju javnu funkciju prodje elementarne testove psiholoske stabilnosti. Kostunica je, sticajem nesrecnih istorijskih okolnosti, dobio priliku da bude ono za sta nema elementarne kvalifikacije. Naime, premijer treba da bude svestrana licnost, jakih menadzerskih sposobnosti, siroko obrazovana i uspesna u komunikaciji sa drugim ljudima. kostunica se jedino poziva na pravo, sto govori o njegovom uskom obrazovanju i nedostatku elementarnih menadzerskih vestina kao i o potpunoj odsutnosti svesti o posledicama sopstvenih postupaka, a komunikacijskim vestinama i da ne pricamo. U svojim izlaganjima sve vise me podseca na Robespjera, cija je vladavina bila obojena krvlju. Iz svih poteza ovog coveka koga bi bilo zaista nemoguce nazvati premijerom, njegovih autisticnih izjava i nesrece koju ostavlja za sobom, jedino mogu zakljuciti da covek ima teske psihicke smetnje, ili da budem politicki korektan, gospodinu kostunici je neophodna profesionalna pomoc.

Milan

pre 16 godina

Kostunica zaborvlja ili mozda nije obavesten da prvi koji je ostao bez poverenja je on bio ali se moralo na njegove reakcije kao sefa vlade cekati da isproba sve mogucnosti kako da ostane na vladi. Kao sto sada znamo sve ponudjene varijante radikalima su odbijene i danas i oni kazu, Kostunica nece biti premijer.

glas razuma

pre 16 godina

Ljudi breeee....Kako niste ukapirali da Vojisalav Dr. Kostunica ima samo jedan cilj.Taj cilj se zove:"Zelim da sto duze budem u drzavnom vrhu jer samo tako imam diplomatski imunitet",koji ga stiti od sudova saslusanja svedocenja..
Covek zna da kad bude sishao sa vlasti,da ce biti procesuiran od strane drzave jer je,koliko pratim politiku,on najveci krivac za Zoranovu smrt.Jao Vojo,sanjam dan da te vidim u iza stakla u specijalnom sudu.Pravda je spora ali dostizna!Zivela Srbija,zemlja gradjana!!!!

Pravnik

pre 16 godina

Ovo je još jedna petarda,sa gasnim,zaudarajućim punjenjem,Kostunice dr Vojislava.Ovaj doktor pravnih nauka ponovo pokušava da laž plasira kao stručnu,pravnu,istinu!Bilo bi dobro da odgovori na pitanje kom to sudu on može da tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova /on insinuira da je to Međunarodni sud pravde u Hagu/ i da pri takvom objašnjenu "stručno" objasni kako misli da je moguće zasnovati nadležnost tog suda po takvoj tužbi.
Da bi takva tužba mogla da se razmatra pred Međunarodnim sudom pravde MORA da postoji prihvatanje nadležnosti od strane tužene države.Kakve su šanse da to bude tako valjda je svakom jasno,obzirom da je pravo svake države da u ovakvim sporovima prihavti ili neprihvati nadležnost tog suda.Ovaj dr pravnih nauka pokušava da slaže da se takva nadležnost ostvaruje automatski,podnošenjem tužbe,potuljeno poturajući špostupak po tužbi BiH protiv SRJ,a kasnije Srbije povodom Srebrenice.Pri tom,ovaj dr pravnih nauka neće da kaže da je ta nadležnost konstituisama Konvencijom o zabrani genocida,koja u svom tekstu utvrđuje tu nadležnost.Kako je SRJ,odn.Srbija pravni sledbenik SFRJ,koja je ratifikovala ovu Konvenciju,činom ratifikacije nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu je automatski ustanovljena.
Eto kakav je manipulant dr pravnih nauka Vojislav Koštunica.Na njegovu žalost,u ovoj zemlji postoji ne mali broj ljudi koji ponešto znaju o međunarodnom pravu,pa im se nemože prodavati rog za sveću.
Zato je ova petarda doktora pravnih nauka Vojislava Koštunice klasični ćorak.No iz te petarde je izašlo gasno punjenje neprijatnog,smrdljivog mirisa!
Sve je to slika i ptrilika doktora pravnih nauka Vojislava Koštunice.
Koga on sme da pogleda u oči?

Mica

pre 16 godina

Kostunica "iskreno brani" Kosovo a Tadic i Dinkic "neiskreno". "Krivo sedi a pravo besedi". Kosovo se nije moglo odbraniti ni silom oruzija. Prazna retorika, tek nece odbraniti ni K. od Kosova. Prvo slovo politike je, da je politika vestina moguceg. Iskren i moralan covek, ne obmanjuje ni sebe ni druge. Kasno Vojo na Kosovo stize!

Sasa

pre 16 godina

A tako. E nakon ovih informacija, Tadic i DS mogu da pakuju kofere sto se vlade tice. Ovo je poslednji put da su uopste ucestvovali u vladi, a u istoriju ce biti upisani kao izdajnici koji su predali Kosovo.

Dean Mita M.

pre 16 godina

Zivim na 'Zapadu' i u krugu prijatelja imam i pravnike i ljude koji se bave diplomatskim poslovima na 'srednjem nivou' i njihovo misljenje je da je Srbija reagovala diplomatski neadekvatno i neprihvatljivo blago na jednostrano proglasenje nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca.
Po njima reakcija je trebala da ukljuci otkazivanje gostoprimstva ambasadorima (proterivanje, kako mi to nepopularno zovemo) i podnosenje tuzbe protiv svih zemalja koje to ucine, odredjenoj instanci za koji su oni imali razlicite opcije.
To je sve trebalo da se zaokruzi u pravni koncept, time dobije Svetska medijska pokrivenost, i predstavi kao ultimatno srpsko neslaganje sa njihovom odlukom, a proterivanje ambasadora odmah najavi kao privremeni i formalni potez, a ne kao prekid diplomatskih odnosa na duge staze(diplomatski odnosi bi bili nastavljeni na nivou odpravnika poslova).
Takva reakcija bi verovatno uticala, naterala na ponivno preispitivanje potencijalne odluke i smanjila broj zemalja koje bi i ce priznati Kosovsku nezavisnost, a deo odluke o pravnoj tuzbi bi osigurao dugorocnu medijsku pokrivenost i zadrzavanje Svetske aktuelnosti na nasem stavu, problemu i nepriznavanju Kosova.
Takodje takva vrsta stava i odlucnosti bi pojacala nasu pregovaracku poziciju na duge staze i u slucaju naseg pregovaranja o pridruzivanju EU.
Ovako, iako DS i njihova koalicija pobedi (sto je verovatno samo oko 40% sansa), oni ce biti opet burno dobrodosli od EU lidera, ali ce ponovo posle toga poceti stari scenario: a gde je Mladic, a gde je Karadjic, Hadjic...
Mada nikada nisam bio pristalica Kostunicine politike, izgleda da je ovoga puta bio u pravu.
Sve u svemu, stara prica: nasi politicari i diplomatija, potez za potezom od 1989, velikom vecinom pogresno.

ok culi smo

pre 16 godina

ej, a ko je ovaj covek? sta ce sad do 11. maja svaki dan da nam prica kako je izgubio poverenje u svoje supruznike, bilo pa proslo, ajde covece dosta je. i jos kak samo pripoveda. i onda sam...

Dragana

pre 16 godina

Ono sto mnogi zaboravljaju je kakva je atmosfera bial pred pocetak Kosovskih pregovora!A ona je bila da je samo pitanje dana kada ce Savet Bezbednosti odluciti o nezavisnosti Kosova!Secam se intervujua Vuka Draswkovica koji je rekao da u pregovarackom timu postoje dve struje jedna na kojoj su on i Tadic i koja smatra da pregovorima treba pristupiti realno,(u prevodu pomiriti se da je sve izgubljeno),i druga koju predvodi Kostunica koja smatra da Kosovo nikada nece biti nezavisno!I uz pomoc Rusije uspeli smo da izdejstvujemo da Kosovo ne dobije nezavisnost koja je valjana sa medjunarodnim pravom!A podrzavaju nas i Kina,Indija,Brazil,Indonezija, Kipar,Spanija,Slovacka... Znaci nista nije izgubljeno i borba se nastavlja!Kostunica je u pravu i po pitanju tuzbi!Pa i sam Tadic je mesecima najavljivao da treba tuziti zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova,a kada je do toga doslo,on to odlaze,predlaze komisije,povoljan trenutak...U tome je kljucni problem sa Tadicevom politikom prema Kosovu,ona je verbalna,ali ne i prakticna,odnosno pokazuje nespremnost da na odbrani Kosovo,nesto konkretno i uradi!

Bogdan

pre 16 godina

Dakle trebalo je tužiti da bi se postigao medijski publicitet!? A ne zbog pravne strane problema Kosova. Jeftino i infantilno. G. Koštunica, ova rečenica razotkriva neviđeno licemerje vaših izjava, koje su tobože ogromna briga za Kosovo.

Vojislav

pre 16 godina

Prestanite sa nadmudrivanjem oko Kosova. Idite paralelno u Evropske integracije i u borbu za očuvanje integriteta Srbije. To je duga i teška borba ali nema vremena za presporo nastupanje sa "pešadijom" i umornim političarima bez svežih i promišljenih mudrih odluka. Oni koji su pokazali nedoraslost i neznanje u ovim za Srbiju složenim vremenima moraju u penziju i iz politike.

Правник

pre 16 godina

Не разумем: тужити неку државу што користи своје суверено право и неку територију (макар и самопроглашену) признаје за другу државу? Тај разлог за тужбу не постоји у међународном јавном праву (бар у доба кад сам ја студирао у Жутој кући где је чувени професор Милан Бартош држао катедру међународног права). Чији је др Коштуница био студент и код кога је полагао Међународно јавно право?

Milan

pre 16 godina

Vojislave,a saglasnost je satti SAMO iza onoga sto TI kazes i sto TI mislis?
Ne postoji ni jedan drugi nacin osim onaj koji TI zastupas?
Nije raspustena Vlada sto nije bilo saglasnosti oko Kosova,vec sto nisu hteli da se saglase sa TOBOM i tvojim totalitarnim umom. Tako reci.

kom@

pre 16 godina

Pa trebalo mu je suvise vremena da shvati poziciju koalicionih partnera.
Sto se tuzbe tice, zar nije malo nepristojno tuziti nekoga a u isto vreme od njega traziti finansijsku pomoc.

Darko, Cacak

pre 16 godina

Da a ti strani profesori su bona-fide po default-u jer su stranci i naravno ocekuju pozamasnu kompenzaciju za njihovu pamet.
Ma taman posla da smo jos poceli da ih tuzimo kao za bombardovanje, o utopijo Kostunice...
Dobro je da se neko dozvao pameti i pragmaticnosti. Probajte kolektivno sudjenje ako se domognete vlasti sacuvacete znacajna sredstva iz patriotskog fonda.

Pravnik BG

pre 16 godina

Ne razumem zasto nema saglasnosti. Cinjenica je da tom tuzbom ne mozemo danas da uradimo nista. Ali mozda budemo mogli u buducnosti, jer je cinjenica da su te zemlje prekrsile zakon.

slobs

pre 16 godina

Thomas Fleiner svajcarski profesor prava (inace ozenjen srpkinjom). Kosovo je pre svega politicko pitanje a ne pravno i tome treba da odlucuje narod Srbije na sledecim izborima.

pera

pre 16 godina

Da li iko stvarno misli da bismo time sto tuzimo drzave koje priznaju nezavisno Kosovo ista dobili? Kome bismo ih tuzili? Ko bi to sve priznao?
Pa i Klinton je osudjen kod nas na 20 godina, i, evo ga, trune u zatvoru Amerike, sluzi kaznu!
Ako je to bio jedini, ili bar glavni korak koji ste bili spremni da preduzmete, gospodine Vojislave, onda jadni mi sa Vama na celu i sa vasim patriotizmom.

Mica

pre 16 godina

Kostunica "iskreno brani" Kosovo a Tadic i Dinkic "neiskreno". "Krivo sedi a pravo besedi". Kosovo se nije moglo odbraniti ni silom oruzija. Prazna retorika, tek nece odbraniti ni K. od Kosova. Prvo slovo politike je, da je politika vestina moguceg. Iskren i moralan covek, ne obmanjuje ni sebe ni druge. Kasno Vojo na Kosovo stize!

Bogdan

pre 16 godina

Dakle trebalo je tužiti da bi se postigao medijski publicitet!? A ne zbog pravne strane problema Kosova. Jeftino i infantilno. G. Koštunica, ova rečenica razotkriva neviđeno licemerje vaših izjava, koje su tobože ogromna briga za Kosovo.

Правник

pre 16 godina

Не разумем: тужити неку државу што користи своје суверено право и неку територију (макар и самопроглашену) признаје за другу државу? Тај разлог за тужбу не постоји у међународном јавном праву (бар у доба кад сам ја студирао у Жутој кући где је чувени професор Милан Бартош држао катедру међународног права). Чији је др Коштуница био студент и код кога је полагао Међународно јавно право?

Pravnik

pre 16 godina

Ovo je još jedna petarda,sa gasnim,zaudarajućim punjenjem,Kostunice dr Vojislava.Ovaj doktor pravnih nauka ponovo pokušava da laž plasira kao stručnu,pravnu,istinu!Bilo bi dobro da odgovori na pitanje kom to sudu on može da tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova /on insinuira da je to Međunarodni sud pravde u Hagu/ i da pri takvom objašnjenu "stručno" objasni kako misli da je moguće zasnovati nadležnost tog suda po takvoj tužbi.
Da bi takva tužba mogla da se razmatra pred Međunarodnim sudom pravde MORA da postoji prihvatanje nadležnosti od strane tužene države.Kakve su šanse da to bude tako valjda je svakom jasno,obzirom da je pravo svake države da u ovakvim sporovima prihavti ili neprihvati nadležnost tog suda.Ovaj dr pravnih nauka pokušava da slaže da se takva nadležnost ostvaruje automatski,podnošenjem tužbe,potuljeno poturajući špostupak po tužbi BiH protiv SRJ,a kasnije Srbije povodom Srebrenice.Pri tom,ovaj dr pravnih nauka neće da kaže da je ta nadležnost konstituisama Konvencijom o zabrani genocida,koja u svom tekstu utvrđuje tu nadležnost.Kako je SRJ,odn.Srbija pravni sledbenik SFRJ,koja je ratifikovala ovu Konvenciju,činom ratifikacije nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu je automatski ustanovljena.
Eto kakav je manipulant dr pravnih nauka Vojislav Koštunica.Na njegovu žalost,u ovoj zemlji postoji ne mali broj ljudi koji ponešto znaju o međunarodnom pravu,pa im se nemože prodavati rog za sveću.
Zato je ova petarda doktora pravnih nauka Vojislava Koštunice klasični ćorak.No iz te petarde je izašlo gasno punjenje neprijatnog,smrdljivog mirisa!
Sve je to slika i ptrilika doktora pravnih nauka Vojislava Koštunice.
Koga on sme da pogleda u oči?

ok culi smo

pre 16 godina

ej, a ko je ovaj covek? sta ce sad do 11. maja svaki dan da nam prica kako je izgubio poverenje u svoje supruznike, bilo pa proslo, ajde covece dosta je. i jos kak samo pripoveda. i onda sam...

pera

pre 16 godina

Da li iko stvarno misli da bismo time sto tuzimo drzave koje priznaju nezavisno Kosovo ista dobili? Kome bismo ih tuzili? Ko bi to sve priznao?
Pa i Klinton je osudjen kod nas na 20 godina, i, evo ga, trune u zatvoru Amerike, sluzi kaznu!
Ako je to bio jedini, ili bar glavni korak koji ste bili spremni da preduzmete, gospodine Vojislave, onda jadni mi sa Vama na celu i sa vasim patriotizmom.

Milan

pre 16 godina

Vojislave,a saglasnost je satti SAMO iza onoga sto TI kazes i sto TI mislis?
Ne postoji ni jedan drugi nacin osim onaj koji TI zastupas?
Nije raspustena Vlada sto nije bilo saglasnosti oko Kosova,vec sto nisu hteli da se saglase sa TOBOM i tvojim totalitarnim umom. Tako reci.

Dean Mita M.

pre 16 godina

Zivim na 'Zapadu' i u krugu prijatelja imam i pravnike i ljude koji se bave diplomatskim poslovima na 'srednjem nivou' i njihovo misljenje je da je Srbija reagovala diplomatski neadekvatno i neprihvatljivo blago na jednostrano proglasenje nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca.
Po njima reakcija je trebala da ukljuci otkazivanje gostoprimstva ambasadorima (proterivanje, kako mi to nepopularno zovemo) i podnosenje tuzbe protiv svih zemalja koje to ucine, odredjenoj instanci za koji su oni imali razlicite opcije.
To je sve trebalo da se zaokruzi u pravni koncept, time dobije Svetska medijska pokrivenost, i predstavi kao ultimatno srpsko neslaganje sa njihovom odlukom, a proterivanje ambasadora odmah najavi kao privremeni i formalni potez, a ne kao prekid diplomatskih odnosa na duge staze(diplomatski odnosi bi bili nastavljeni na nivou odpravnika poslova).
Takva reakcija bi verovatno uticala, naterala na ponivno preispitivanje potencijalne odluke i smanjila broj zemalja koje bi i ce priznati Kosovsku nezavisnost, a deo odluke o pravnoj tuzbi bi osigurao dugorocnu medijsku pokrivenost i zadrzavanje Svetske aktuelnosti na nasem stavu, problemu i nepriznavanju Kosova.
Takodje takva vrsta stava i odlucnosti bi pojacala nasu pregovaracku poziciju na duge staze i u slucaju naseg pregovaranja o pridruzivanju EU.
Ovako, iako DS i njihova koalicija pobedi (sto je verovatno samo oko 40% sansa), oni ce biti opet burno dobrodosli od EU lidera, ali ce ponovo posle toga poceti stari scenario: a gde je Mladic, a gde je Karadjic, Hadjic...
Mada nikada nisam bio pristalica Kostunicine politike, izgleda da je ovoga puta bio u pravu.
Sve u svemu, stara prica: nasi politicari i diplomatija, potez za potezom od 1989, velikom vecinom pogresno.

sto mu gromova!

pre 16 godina

Dok citam kostunicin intervju u politici, jedna misao mi ne izlazi iz glave. Pitam se, koliko je neophodno, a u nasoj situaciji i obavezujuce, da kandidat za bilo koju javnu funkciju prodje elementarne testove psiholoske stabilnosti. Kostunica je, sticajem nesrecnih istorijskih okolnosti, dobio priliku da bude ono za sta nema elementarne kvalifikacije. Naime, premijer treba da bude svestrana licnost, jakih menadzerskih sposobnosti, siroko obrazovana i uspesna u komunikaciji sa drugim ljudima. kostunica se jedino poziva na pravo, sto govori o njegovom uskom obrazovanju i nedostatku elementarnih menadzerskih vestina kao i o potpunoj odsutnosti svesti o posledicama sopstvenih postupaka, a komunikacijskim vestinama i da ne pricamo. U svojim izlaganjima sve vise me podseca na Robespjera, cija je vladavina bila obojena krvlju. Iz svih poteza ovog coveka koga bi bilo zaista nemoguce nazvati premijerom, njegovih autisticnih izjava i nesrece koju ostavlja za sobom, jedino mogu zakljuciti da covek ima teske psihicke smetnje, ili da budem politicki korektan, gospodinu kostunici je neophodna profesionalna pomoc.

glas razuma

pre 16 godina

Ljudi breeee....Kako niste ukapirali da Vojisalav Dr. Kostunica ima samo jedan cilj.Taj cilj se zove:"Zelim da sto duze budem u drzavnom vrhu jer samo tako imam diplomatski imunitet",koji ga stiti od sudova saslusanja svedocenja..
Covek zna da kad bude sishao sa vlasti,da ce biti procesuiran od strane drzave jer je,koliko pratim politiku,on najveci krivac za Zoranovu smrt.Jao Vojo,sanjam dan da te vidim u iza stakla u specijalnom sudu.Pravda je spora ali dostizna!Zivela Srbija,zemlja gradjana!!!!

Sasa

pre 16 godina

A tako. E nakon ovih informacija, Tadic i DS mogu da pakuju kofere sto se vlade tice. Ovo je poslednji put da su uopste ucestvovali u vladi, a u istoriju ce biti upisani kao izdajnici koji su predali Kosovo.

kom@

pre 16 godina

Pa trebalo mu je suvise vremena da shvati poziciju koalicionih partnera.
Sto se tuzbe tice, zar nije malo nepristojno tuziti nekoga a u isto vreme od njega traziti finansijsku pomoc.

Dragana

pre 16 godina

Ono sto mnogi zaboravljaju je kakva je atmosfera bial pred pocetak Kosovskih pregovora!A ona je bila da je samo pitanje dana kada ce Savet Bezbednosti odluciti o nezavisnosti Kosova!Secam se intervujua Vuka Draswkovica koji je rekao da u pregovarackom timu postoje dve struje jedna na kojoj su on i Tadic i koja smatra da pregovorima treba pristupiti realno,(u prevodu pomiriti se da je sve izgubljeno),i druga koju predvodi Kostunica koja smatra da Kosovo nikada nece biti nezavisno!I uz pomoc Rusije uspeli smo da izdejstvujemo da Kosovo ne dobije nezavisnost koja je valjana sa medjunarodnim pravom!A podrzavaju nas i Kina,Indija,Brazil,Indonezija, Kipar,Spanija,Slovacka... Znaci nista nije izgubljeno i borba se nastavlja!Kostunica je u pravu i po pitanju tuzbi!Pa i sam Tadic je mesecima najavljivao da treba tuziti zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova,a kada je do toga doslo,on to odlaze,predlaze komisije,povoljan trenutak...U tome je kljucni problem sa Tadicevom politikom prema Kosovu,ona je verbalna,ali ne i prakticna,odnosno pokazuje nespremnost da na odbrani Kosovo,nesto konkretno i uradi!

Beslagic

pre 16 godina

Cuj, on izgubio poverenje!Covek koji nema ni cenzusa izgubio poverenje u koalicione partnere.Covek-drzava, covek-narod! A jedva 30-ti gradjan Srbije stoji iza njega!Posle svega , buducnost takvog coveka vidim jedino na Svetoj Gori! Amin.

Darko, Cacak

pre 16 godina

Da a ti strani profesori su bona-fide po default-u jer su stranci i naravno ocekuju pozamasnu kompenzaciju za njihovu pamet.
Ma taman posla da smo jos poceli da ih tuzimo kao za bombardovanje, o utopijo Kostunice...
Dobro je da se neko dozvao pameti i pragmaticnosti. Probajte kolektivno sudjenje ako se domognete vlasti sacuvacete znacajna sredstva iz patriotskog fonda.

slobs

pre 16 godina

Thomas Fleiner svajcarski profesor prava (inace ozenjen srpkinjom). Kosovo je pre svega politicko pitanje a ne pravno i tome treba da odlucuje narod Srbije na sledecim izborima.

Goran

pre 16 godina

Gospodine Kostunica, trebali ste kao Predsednik, još 2000-te da predložite promenu Ustava po kojoj bi Kosovo dobilo "Tajvansku" autonomiju, ili nešto drugo što ste predlagali početkom ove godine. To bi bio pravi potez nove "demokratske" Vlade, koji je mogao da pokaže svetu da ste se distancirali od Miloševićeve politike, a Albancima da im Srbi više nisu neprijatelji. Na žalost, Vaši savetnici i saveznici su više mislili o prodaji preduzeća, a neki nisu imali ni vremena u svom životu da nešto preduzmu.

GORBACOV

pre 16 godina

Pa cekajte Gosp. Kostunica da prvo uhapsimo one sto smo IM NEKADA OSUDILI: Klinktona, Blera,Siraka, Solanu...itd. Zar nije ovo TRAGIKOMEDIJA????

Vojislav

pre 16 godina

Prestanite sa nadmudrivanjem oko Kosova. Idite paralelno u Evropske integracije i u borbu za očuvanje integriteta Srbije. To je duga i teška borba ali nema vremena za presporo nastupanje sa "pešadijom" i umornim političarima bez svežih i promišljenih mudrih odluka. Oni koji su pokazali nedoraslost i neznanje u ovim za Srbiju složenim vremenima moraju u penziju i iz politike.

Sokrates

pre 16 godina

A trebalo je tuzeti i povesti onda par Haskih optuzenika kao svedoke kolika se Nepravda nanosi Srbiji, Pravdi i Pravnom Poretku u Svetu ! To bi SIGURNO nateralo sve one zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo da se IZVINU sto su tako NEPROMISLJENO, BRZOPLETO i IZNENADJENI " NEOCEKIVANIM " proglasenjem nezavisnosti Kosova pogresno procenili DA SE TO SRBIJI NECE DOPASTI i koriguju svoju GRESKU ponistavajuci nezavisnost Kosova ! Sve tako jasno i logicno i opet nema podrsku koalicionih partnera u Vladi zaista treba da se STIDE ! Kakav Covek ? Kakav politicar ? " Blago Drzavi koja ga IMA !

Milan

pre 16 godina

Kostunica zaborvlja ili mozda nije obavesten da prvi koji je ostao bez poverenja je on bio ali se moralo na njegove reakcije kao sefa vlade cekati da isproba sve mogucnosti kako da ostane na vladi. Kao sto sada znamo sve ponudjene varijante radikalima su odbijene i danas i oni kazu, Kostunica nece biti premijer.

sitnica

pre 16 godina

Kamo srece da ima malo vise patriota poput Kostunice.Mozda njegov doprinos toj borbi je mogao biti i veci,ali u kriticnim situacijama nije gurao Srbe u jamu kao mnogi od onih koji se busaju u prsa govoreci da nece nikada prodati Kosovo i Metohiju.

Pravnik BG

pre 16 godina

Ne razumem zasto nema saglasnosti. Cinjenica je da tom tuzbom ne mozemo danas da uradimo nista. Ali mozda budemo mogli u buducnosti, jer je cinjenica da su te zemlje prekrsile zakon.

autonomas

pre 16 godina

Slazem se s bivsim premijerom - legalistom. Treba tuziti glavne krivce za kosovski problem i gubitak Kosova kao teritorije u sastavu drzave Srbije.
Medju tuzenim treba da se nadje i on kao covek koji je 7-8 godina na vodecim funckijama a sve sto je uradio je da nije pokusao NISTA da ostvari dijalog sa kosovskim albancima, i svojom neodgovornoscu, ignorisanju problema, i teranju inata svima je doprineo legalizaciji kosovske nezavisnosti.
Dali Kosovo ima istorijskog osnova.. u duzoj istoriji ne znam. U ovoj skorasnjoj istoriji koju pamtimo i kojoj smo svedoci... srpski politicari su dali Albancima sa Kosova svaki legitimitet da rade ovo sto su uradili. Albanci na Kosovu nemaju vremena da cekaju da neko obavesti Kostunicu da postoji problem na Kosovu.
Nadam se ipak da ce razum pretegnuti, da cemo poceti da radimo zajedno i saradjujemo, i da cemo zajedno uci u proces integracija... Svima je nama na Balkanu i sire u ineresu da radimo zajedno, zivimo zajedno, i da se uzajamno pomazemo.

janos

pre 16 godina

Ako nisu svi clanovi vlade bili napaljeni da se tuze sve drzave koje su priznale Kosovo, znaci da ipak postoji glas razuma u toj vladi. Kostunica devet godina nije uradio nista za Kosovo dok je to mozda imalo smisla. Sada , kada to nema nikakvog smisla, on se koprca. Meni to izgleda kao da njemu nije stalo do Kosova nego do koprcanja.Cak ni onaj famozni akcioni plan nije nikada napisao crno na belo, nego je improvizovao neke molebane,paljevine restorana i povlacenje ambasadora. To sto bruka sebe,nije bitno, ali bruka Srbiju pred celim svetom.Dokle?

zika

pre 16 godina

Zanimljivo je da DS i razni komentatori stalno imaju potrebu da tumace ono sto Kostunica nije rekao. Umesto toga je bolje da se skoncentrisu na jednostavno pitanje da li razumeju Ustav ili ne, da li su svesni posledica krsenja Ustava., ili ne. Da li su spremni da jasno kazu da Srbija moze da ulazi u medjunarodne ugovore i integracije samo kao suverena i teritorijalno celovita drzava?
To treba da jasno i javno izgovore, pa da se nadaju nekom razultatu na izborima.

Enver

pre 16 godina

Dobro da konacno ode "gospodin"Vojo,dosta je sejao maglu i bacao prasinu ovom narodu.CAo VOJO na predstojecim izborima osvojices zajedno sa tvojim istomisljenicima samo 5%glasova.A da su ti tu Ceca,Terzic i ostala skalamerija {koje stitis}mozda bi osvoijo i celih 6% glasova.Nemoj vise da se krijes nevredi,pret svakom kucom zaigra MECKA.

Rad oslobadja

pre 16 godina

Kada je pokojni Zoran Djindjic trazio na sednici DOS da se sa EU razresi pitanje Kosova Kostunica je tvrdio da nije vreme za to. Nazalost to je tada bio i stav EU koja nije imala resenje za Kosovo. Kada su ubili Djindjica Kosovo je ponovo bilo u drugom planu, tj Kosovo se vadilo samo kada je trebalo da se prikupe neki poeni kod naroda. Kada je prosle godine doslo vreme da se resi pitanje Kosova Kostunica nije zeleo da ostanje bez vlasti makar to znacilo i pitanje gubitka i Kosova i EU. Ulaskom u EU Kosovo vise ne bi bio problem Srbije nego problem EU. Medjutim zbog tvrdoglavosti Kostunica Srbija je ostala i bez Kosova a i bez ulaska u EU. Sta to znaci za nas? Pa znaci da ce Srbija i dalje otplacivati Kosovski dug, da niko od investitora se nece opeci da ulozi bilo sta u srpsku privredu. Vise cak nece biti ni onih firmi koje su kupovale za 1 evro , ali koje su naravno priznavale sve dugove tih firmi. Postacemo klasicno slepo crevo Evrope, mozda cemo biti interesantni samo za industrijski otpad...
A mozda...
Narode ove zemlje imate dve opcije, jedna je povratak u 14 vek sto je bila zelja Kostunice i SRS-SPS, a druga napred u buducnost sa Tadicem tj DS , G17, LDP...

sale

pre 16 godina

E, tužba bi nam pomogla!
Kao što nam je pomogla "prodaja" NIS-a!
Jedina dobra stvar za sada je što su dve najjače stranke SRS i DS, obećale da "sposoban" Koštunica (od milja Kočnicatunica) neće biti premijer u novoj Vladi.

studentSRB

pre 16 godina

Dokle će ovaj narod biti taoc ratnih zločinaca i isključivo ličnih interesa pojedinih političara i njihovih finansira tajkuna??? :(
Daj da se nelažemo, pa ko ima korisiti od izolacije???

Dinko,Osijek,Hrvatska

pre 16 godina

Velika vecina da bih razumjela situaciju treba:
1.Pogledati globus i vidjeti koliki smo i gdje smo kao regija, ex Yu.

2.Pogledati kolika je Srbija

3.Kolika je ekonomska snaga Srbije

4.Sto Srbija moze ponuditi svijetu

5.Sto je Srbija izvozila na prostore ex YU u periodu 1990-2000g ( biti cu sarkastican pa odgovoriti, RATOVE,PATNJU)

6.Koliko Srbija ima stanovnika -koliki je % udio stanovnika naspram stanovnika EU ( ima ih 500.000.000)

Zelim ovdje reci, da padom Berlinskog zida, je svakom iole informiranom bilo sve jasno.
Odrzavanje YU se svodilo na pumpanju zapada i istoka u ekonomiju koja je u oromnoj kolicini bila postavljena nerrealno- nije u velikoj mjeri poslovala rentabilno.
Kada su se dotacije smanjile, doslo je do raspada.

Zakljucak:
Mali smo, problematicni, u velikoj mjeri ne vidimo sumu od drveta.

Zapitajte se sto bih Srbija bila i kako bih ona izgledala da je spletom okolnosti malo dalja od ZAPADA.
Bila bih to pustinja.

Stvarni, Đindic da je ziv, ne da bih Srbija isla naprijed, vec cijela regija.

Grotius

pre 16 godina

Sa Kostunicom nikad kraja zabavi. Racun ce biti naknadno ispostavljen nama ili njemu (zavisi od 11.05). Naravno ideja o tuzbi je potpuno besmislena i sramna za nekog ko je (ako je) studirao medjunarodno javno pravo. Kostunica se poziva i na "nase" strance. Tomas Flajner nije medjunarodni pravnik. Bavi se ustavnim pravom, a i vec je u podmaklim godinama. Ako je tacno ovo sto Kostunica navodi covek je prolupao. Ostali "strani savetnici" jure tezgu. Treba ih posavetovati da ce biti posla u regionu sa dva teritorijalna razgranicenja (Hrvatska - Crna Gora i Hrvatska - Slovenija). Verovatno ce oba spora (dogovorom obe strane) ici pred medjunarondi sud pravde. Bice bona fides tezge. Ne moraju da nas guraju u nescrecu da bi sebi navukli neku tezgu.

Julius

pre 16 godina

Sramota za jednog profesora prava, da tako rezonuje: da tuzi drzave koje su priznale drugu drzavu, a sve to zarad medijske kampanje. Pa kada to nisu prihvatili razumni clanovi njegove Vlade, onda trazio "raspustanje svoje vlade i Skupstine" i nove vanredne izbore! Uzgred, sprovodi Akcioni plan svoje Vlade, tako sto naredjuje radnicima srpske nacionalnosti na Kosovu da napuste svoja radna mesta, da napadaju i pale policijske i carinske stranice, da silom zauzmu zgrade sudova, zeleznice i dr. Onda okrivljuje svet, da mrzi srbe i izoluje Srbiju!
Taj covek treba odgovarati za sve nedace koje je naneo Srbiji u toku svog vladanja.

Dragana

pre 16 godina

Ono sto mnogi zaboravljaju je kakva je atmosfera bial pred pocetak Kosovskih pregovora!A ona je bila da je samo pitanje dana kada ce Savet Bezbednosti odluciti o nezavisnosti Kosova!Secam se intervujua Vuka Draswkovica koji je rekao da u pregovarackom timu postoje dve struje jedna na kojoj su on i Tadic i koja smatra da pregovorima treba pristupiti realno,(u prevodu pomiriti se da je sve izgubljeno),i druga koju predvodi Kostunica koja smatra da Kosovo nikada nece biti nezavisno!I uz pomoc Rusije uspeli smo da izdejstvujemo da Kosovo ne dobije nezavisnost koja je valjana sa medjunarodnim pravom!A podrzavaju nas i Kina,Indija,Brazil,Indonezija, Kipar,Spanija,Slovacka... Znaci nista nije izgubljeno i borba se nastavlja!Kostunica je u pravu i po pitanju tuzbi!Pa i sam Tadic je mesecima najavljivao da treba tuziti zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova,a kada je do toga doslo,on to odlaze,predlaze komisije,povoljan trenutak...U tome je kljucni problem sa Tadicevom politikom prema Kosovu,ona je verbalna,ali ne i prakticna,odnosno pokazuje nespremnost da na odbrani Kosovo,nesto konkretno i uradi!

Dean Mita M.

pre 16 godina

Zivim na 'Zapadu' i u krugu prijatelja imam i pravnike i ljude koji se bave diplomatskim poslovima na 'srednjem nivou' i njihovo misljenje je da je Srbija reagovala diplomatski neadekvatno i neprihvatljivo blago na jednostrano proglasenje nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca.
Po njima reakcija je trebala da ukljuci otkazivanje gostoprimstva ambasadorima (proterivanje, kako mi to nepopularno zovemo) i podnosenje tuzbe protiv svih zemalja koje to ucine, odredjenoj instanci za koji su oni imali razlicite opcije.
To je sve trebalo da se zaokruzi u pravni koncept, time dobije Svetska medijska pokrivenost, i predstavi kao ultimatno srpsko neslaganje sa njihovom odlukom, a proterivanje ambasadora odmah najavi kao privremeni i formalni potez, a ne kao prekid diplomatskih odnosa na duge staze(diplomatski odnosi bi bili nastavljeni na nivou odpravnika poslova).
Takva reakcija bi verovatno uticala, naterala na ponivno preispitivanje potencijalne odluke i smanjila broj zemalja koje bi i ce priznati Kosovsku nezavisnost, a deo odluke o pravnoj tuzbi bi osigurao dugorocnu medijsku pokrivenost i zadrzavanje Svetske aktuelnosti na nasem stavu, problemu i nepriznavanju Kosova.
Takodje takva vrsta stava i odlucnosti bi pojacala nasu pregovaracku poziciju na duge staze i u slucaju naseg pregovaranja o pridruzivanju EU.
Ovako, iako DS i njihova koalicija pobedi (sto je verovatno samo oko 40% sansa), oni ce biti opet burno dobrodosli od EU lidera, ali ce ponovo posle toga poceti stari scenario: a gde je Mladic, a gde je Karadjic, Hadjic...
Mada nikada nisam bio pristalica Kostunicine politike, izgleda da je ovoga puta bio u pravu.
Sve u svemu, stara prica: nasi politicari i diplomatija, potez za potezom od 1989, velikom vecinom pogresno.

Sasa

pre 16 godina

A tako. E nakon ovih informacija, Tadic i DS mogu da pakuju kofere sto se vlade tice. Ovo je poslednji put da su uopste ucestvovali u vladi, a u istoriju ce biti upisani kao izdajnici koji su predali Kosovo.

Bogdan

pre 16 godina

Dakle trebalo je tužiti da bi se postigao medijski publicitet!? A ne zbog pravne strane problema Kosova. Jeftino i infantilno. G. Koštunica, ova rečenica razotkriva neviđeno licemerje vaših izjava, koje su tobože ogromna briga za Kosovo.

Pravnik BG

pre 16 godina

Ne razumem zasto nema saglasnosti. Cinjenica je da tom tuzbom ne mozemo danas da uradimo nista. Ali mozda budemo mogli u buducnosti, jer je cinjenica da su te zemlje prekrsile zakon.

Mica

pre 16 godina

Kostunica "iskreno brani" Kosovo a Tadic i Dinkic "neiskreno". "Krivo sedi a pravo besedi". Kosovo se nije moglo odbraniti ni silom oruzija. Prazna retorika, tek nece odbraniti ni K. od Kosova. Prvo slovo politike je, da je politika vestina moguceg. Iskren i moralan covek, ne obmanjuje ni sebe ni druge. Kasno Vojo na Kosovo stize!

ok culi smo

pre 16 godina

ej, a ko je ovaj covek? sta ce sad do 11. maja svaki dan da nam prica kako je izgubio poverenje u svoje supruznike, bilo pa proslo, ajde covece dosta je. i jos kak samo pripoveda. i onda sam...

Правник

pre 16 godina

Не разумем: тужити неку државу што користи своје суверено право и неку територију (макар и самопроглашену) признаје за другу државу? Тај разлог за тужбу не постоји у међународном јавном праву (бар у доба кад сам ја студирао у Жутој кући где је чувени професор Милан Бартош држао катедру међународног права). Чији је др Коштуница био студент и код кога је полагао Међународно јавно право?

Pravnik

pre 16 godina

Ovo je još jedna petarda,sa gasnim,zaudarajućim punjenjem,Kostunice dr Vojislava.Ovaj doktor pravnih nauka ponovo pokušava da laž plasira kao stručnu,pravnu,istinu!Bilo bi dobro da odgovori na pitanje kom to sudu on može da tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova /on insinuira da je to Međunarodni sud pravde u Hagu/ i da pri takvom objašnjenu "stručno" objasni kako misli da je moguće zasnovati nadležnost tog suda po takvoj tužbi.
Da bi takva tužba mogla da se razmatra pred Međunarodnim sudom pravde MORA da postoji prihvatanje nadležnosti od strane tužene države.Kakve su šanse da to bude tako valjda je svakom jasno,obzirom da je pravo svake države da u ovakvim sporovima prihavti ili neprihvati nadležnost tog suda.Ovaj dr pravnih nauka pokušava da slaže da se takva nadležnost ostvaruje automatski,podnošenjem tužbe,potuljeno poturajući špostupak po tužbi BiH protiv SRJ,a kasnije Srbije povodom Srebrenice.Pri tom,ovaj dr pravnih nauka neće da kaže da je ta nadležnost konstituisama Konvencijom o zabrani genocida,koja u svom tekstu utvrđuje tu nadležnost.Kako je SRJ,odn.Srbija pravni sledbenik SFRJ,koja je ratifikovala ovu Konvenciju,činom ratifikacije nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu je automatski ustanovljena.
Eto kakav je manipulant dr pravnih nauka Vojislav Koštunica.Na njegovu žalost,u ovoj zemlji postoji ne mali broj ljudi koji ponešto znaju o međunarodnom pravu,pa im se nemože prodavati rog za sveću.
Zato je ova petarda doktora pravnih nauka Vojislava Koštunice klasični ćorak.No iz te petarde je izašlo gasno punjenje neprijatnog,smrdljivog mirisa!
Sve je to slika i ptrilika doktora pravnih nauka Vojislava Koštunice.
Koga on sme da pogleda u oči?

sitnica

pre 16 godina

Kamo srece da ima malo vise patriota poput Kostunice.Mozda njegov doprinos toj borbi je mogao biti i veci,ali u kriticnim situacijama nije gurao Srbe u jamu kao mnogi od onih koji se busaju u prsa govoreci da nece nikada prodati Kosovo i Metohiju.

glas razuma

pre 16 godina

Ljudi breeee....Kako niste ukapirali da Vojisalav Dr. Kostunica ima samo jedan cilj.Taj cilj se zove:"Zelim da sto duze budem u drzavnom vrhu jer samo tako imam diplomatski imunitet",koji ga stiti od sudova saslusanja svedocenja..
Covek zna da kad bude sishao sa vlasti,da ce biti procesuiran od strane drzave jer je,koliko pratim politiku,on najveci krivac za Zoranovu smrt.Jao Vojo,sanjam dan da te vidim u iza stakla u specijalnom sudu.Pravda je spora ali dostizna!Zivela Srbija,zemlja gradjana!!!!

pera

pre 16 godina

Da li iko stvarno misli da bismo time sto tuzimo drzave koje priznaju nezavisno Kosovo ista dobili? Kome bismo ih tuzili? Ko bi to sve priznao?
Pa i Klinton je osudjen kod nas na 20 godina, i, evo ga, trune u zatvoru Amerike, sluzi kaznu!
Ako je to bio jedini, ili bar glavni korak koji ste bili spremni da preduzmete, gospodine Vojislave, onda jadni mi sa Vama na celu i sa vasim patriotizmom.

kom@

pre 16 godina

Pa trebalo mu je suvise vremena da shvati poziciju koalicionih partnera.
Sto se tuzbe tice, zar nije malo nepristojno tuziti nekoga a u isto vreme od njega traziti finansijsku pomoc.

Vojislav

pre 16 godina

Prestanite sa nadmudrivanjem oko Kosova. Idite paralelno u Evropske integracije i u borbu za očuvanje integriteta Srbije. To je duga i teška borba ali nema vremena za presporo nastupanje sa "pešadijom" i umornim političarima bez svežih i promišljenih mudrih odluka. Oni koji su pokazali nedoraslost i neznanje u ovim za Srbiju složenim vremenima moraju u penziju i iz politike.

Enver

pre 16 godina

Dobro da konacno ode "gospodin"Vojo,dosta je sejao maglu i bacao prasinu ovom narodu.CAo VOJO na predstojecim izborima osvojices zajedno sa tvojim istomisljenicima samo 5%glasova.A da su ti tu Ceca,Terzic i ostala skalamerija {koje stitis}mozda bi osvoijo i celih 6% glasova.Nemoj vise da se krijes nevredi,pret svakom kucom zaigra MECKA.

Darko, Cacak

pre 16 godina

Da a ti strani profesori su bona-fide po default-u jer su stranci i naravno ocekuju pozamasnu kompenzaciju za njihovu pamet.
Ma taman posla da smo jos poceli da ih tuzimo kao za bombardovanje, o utopijo Kostunice...
Dobro je da se neko dozvao pameti i pragmaticnosti. Probajte kolektivno sudjenje ako se domognete vlasti sacuvacete znacajna sredstva iz patriotskog fonda.

Milan

pre 16 godina

Kostunica zaborvlja ili mozda nije obavesten da prvi koji je ostao bez poverenja je on bio ali se moralo na njegove reakcije kao sefa vlade cekati da isproba sve mogucnosti kako da ostane na vladi. Kao sto sada znamo sve ponudjene varijante radikalima su odbijene i danas i oni kazu, Kostunica nece biti premijer.

sto mu gromova!

pre 16 godina

Dok citam kostunicin intervju u politici, jedna misao mi ne izlazi iz glave. Pitam se, koliko je neophodno, a u nasoj situaciji i obavezujuce, da kandidat za bilo koju javnu funkciju prodje elementarne testove psiholoske stabilnosti. Kostunica je, sticajem nesrecnih istorijskih okolnosti, dobio priliku da bude ono za sta nema elementarne kvalifikacije. Naime, premijer treba da bude svestrana licnost, jakih menadzerskih sposobnosti, siroko obrazovana i uspesna u komunikaciji sa drugim ljudima. kostunica se jedino poziva na pravo, sto govori o njegovom uskom obrazovanju i nedostatku elementarnih menadzerskih vestina kao i o potpunoj odsutnosti svesti o posledicama sopstvenih postupaka, a komunikacijskim vestinama i da ne pricamo. U svojim izlaganjima sve vise me podseca na Robespjera, cija je vladavina bila obojena krvlju. Iz svih poteza ovog coveka koga bi bilo zaista nemoguce nazvati premijerom, njegovih autisticnih izjava i nesrece koju ostavlja za sobom, jedino mogu zakljuciti da covek ima teske psihicke smetnje, ili da budem politicki korektan, gospodinu kostunici je neophodna profesionalna pomoc.

Milan

pre 16 godina

Vojislave,a saglasnost je satti SAMO iza onoga sto TI kazes i sto TI mislis?
Ne postoji ni jedan drugi nacin osim onaj koji TI zastupas?
Nije raspustena Vlada sto nije bilo saglasnosti oko Kosova,vec sto nisu hteli da se saglase sa TOBOM i tvojim totalitarnim umom. Tako reci.

sale

pre 16 godina

E, tužba bi nam pomogla!
Kao što nam je pomogla "prodaja" NIS-a!
Jedina dobra stvar za sada je što su dve najjače stranke SRS i DS, obećale da "sposoban" Koštunica (od milja Kočnicatunica) neće biti premijer u novoj Vladi.

zika

pre 16 godina

Zanimljivo je da DS i razni komentatori stalno imaju potrebu da tumace ono sto Kostunica nije rekao. Umesto toga je bolje da se skoncentrisu na jednostavno pitanje da li razumeju Ustav ili ne, da li su svesni posledica krsenja Ustava., ili ne. Da li su spremni da jasno kazu da Srbija moze da ulazi u medjunarodne ugovore i integracije samo kao suverena i teritorijalno celovita drzava?
To treba da jasno i javno izgovore, pa da se nadaju nekom razultatu na izborima.

slobs

pre 16 godina

Thomas Fleiner svajcarski profesor prava (inace ozenjen srpkinjom). Kosovo je pre svega politicko pitanje a ne pravno i tome treba da odlucuje narod Srbije na sledecim izborima.

Sokrates

pre 16 godina

A trebalo je tuzeti i povesti onda par Haskih optuzenika kao svedoke kolika se Nepravda nanosi Srbiji, Pravdi i Pravnom Poretku u Svetu ! To bi SIGURNO nateralo sve one zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo da se IZVINU sto su tako NEPROMISLJENO, BRZOPLETO i IZNENADJENI " NEOCEKIVANIM " proglasenjem nezavisnosti Kosova pogresno procenili DA SE TO SRBIJI NECE DOPASTI i koriguju svoju GRESKU ponistavajuci nezavisnost Kosova ! Sve tako jasno i logicno i opet nema podrsku koalicionih partnera u Vladi zaista treba da se STIDE ! Kakav Covek ? Kakav politicar ? " Blago Drzavi koja ga IMA !

janos

pre 16 godina

Ako nisu svi clanovi vlade bili napaljeni da se tuze sve drzave koje su priznale Kosovo, znaci da ipak postoji glas razuma u toj vladi. Kostunica devet godina nije uradio nista za Kosovo dok je to mozda imalo smisla. Sada , kada to nema nikakvog smisla, on se koprca. Meni to izgleda kao da njemu nije stalo do Kosova nego do koprcanja.Cak ni onaj famozni akcioni plan nije nikada napisao crno na belo, nego je improvizovao neke molebane,paljevine restorana i povlacenje ambasadora. To sto bruka sebe,nije bitno, ali bruka Srbiju pred celim svetom.Dokle?

Beslagic

pre 16 godina

Cuj, on izgubio poverenje!Covek koji nema ni cenzusa izgubio poverenje u koalicione partnere.Covek-drzava, covek-narod! A jedva 30-ti gradjan Srbije stoji iza njega!Posle svega , buducnost takvog coveka vidim jedino na Svetoj Gori! Amin.

GORBACOV

pre 16 godina

Pa cekajte Gosp. Kostunica da prvo uhapsimo one sto smo IM NEKADA OSUDILI: Klinktona, Blera,Siraka, Solanu...itd. Zar nije ovo TRAGIKOMEDIJA????

studentSRB

pre 16 godina

Dokle će ovaj narod biti taoc ratnih zločinaca i isključivo ličnih interesa pojedinih političara i njihovih finansira tajkuna??? :(
Daj da se nelažemo, pa ko ima korisiti od izolacije???

Dinko,Osijek,Hrvatska

pre 16 godina

Velika vecina da bih razumjela situaciju treba:
1.Pogledati globus i vidjeti koliki smo i gdje smo kao regija, ex Yu.

2.Pogledati kolika je Srbija

3.Kolika je ekonomska snaga Srbije

4.Sto Srbija moze ponuditi svijetu

5.Sto je Srbija izvozila na prostore ex YU u periodu 1990-2000g ( biti cu sarkastican pa odgovoriti, RATOVE,PATNJU)

6.Koliko Srbija ima stanovnika -koliki je % udio stanovnika naspram stanovnika EU ( ima ih 500.000.000)

Zelim ovdje reci, da padom Berlinskog zida, je svakom iole informiranom bilo sve jasno.
Odrzavanje YU se svodilo na pumpanju zapada i istoka u ekonomiju koja je u oromnoj kolicini bila postavljena nerrealno- nije u velikoj mjeri poslovala rentabilno.
Kada su se dotacije smanjile, doslo je do raspada.

Zakljucak:
Mali smo, problematicni, u velikoj mjeri ne vidimo sumu od drveta.

Zapitajte se sto bih Srbija bila i kako bih ona izgledala da je spletom okolnosti malo dalja od ZAPADA.
Bila bih to pustinja.

Stvarni, Đindic da je ziv, ne da bih Srbija isla naprijed, vec cijela regija.

Rad oslobadja

pre 16 godina

Kada je pokojni Zoran Djindjic trazio na sednici DOS da se sa EU razresi pitanje Kosova Kostunica je tvrdio da nije vreme za to. Nazalost to je tada bio i stav EU koja nije imala resenje za Kosovo. Kada su ubili Djindjica Kosovo je ponovo bilo u drugom planu, tj Kosovo se vadilo samo kada je trebalo da se prikupe neki poeni kod naroda. Kada je prosle godine doslo vreme da se resi pitanje Kosova Kostunica nije zeleo da ostanje bez vlasti makar to znacilo i pitanje gubitka i Kosova i EU. Ulaskom u EU Kosovo vise ne bi bio problem Srbije nego problem EU. Medjutim zbog tvrdoglavosti Kostunica Srbija je ostala i bez Kosova a i bez ulaska u EU. Sta to znaci za nas? Pa znaci da ce Srbija i dalje otplacivati Kosovski dug, da niko od investitora se nece opeci da ulozi bilo sta u srpsku privredu. Vise cak nece biti ni onih firmi koje su kupovale za 1 evro , ali koje su naravno priznavale sve dugove tih firmi. Postacemo klasicno slepo crevo Evrope, mozda cemo biti interesantni samo za industrijski otpad...
A mozda...
Narode ove zemlje imate dve opcije, jedna je povratak u 14 vek sto je bila zelja Kostunice i SRS-SPS, a druga napred u buducnost sa Tadicem tj DS , G17, LDP...

autonomas

pre 16 godina

Slazem se s bivsim premijerom - legalistom. Treba tuziti glavne krivce za kosovski problem i gubitak Kosova kao teritorije u sastavu drzave Srbije.
Medju tuzenim treba da se nadje i on kao covek koji je 7-8 godina na vodecim funckijama a sve sto je uradio je da nije pokusao NISTA da ostvari dijalog sa kosovskim albancima, i svojom neodgovornoscu, ignorisanju problema, i teranju inata svima je doprineo legalizaciji kosovske nezavisnosti.
Dali Kosovo ima istorijskog osnova.. u duzoj istoriji ne znam. U ovoj skorasnjoj istoriji koju pamtimo i kojoj smo svedoci... srpski politicari su dali Albancima sa Kosova svaki legitimitet da rade ovo sto su uradili. Albanci na Kosovu nemaju vremena da cekaju da neko obavesti Kostunicu da postoji problem na Kosovu.
Nadam se ipak da ce razum pretegnuti, da cemo poceti da radimo zajedno i saradjujemo, i da cemo zajedno uci u proces integracija... Svima je nama na Balkanu i sire u ineresu da radimo zajedno, zivimo zajedno, i da se uzajamno pomazemo.

Goran

pre 16 godina

Gospodine Kostunica, trebali ste kao Predsednik, još 2000-te da predložite promenu Ustava po kojoj bi Kosovo dobilo "Tajvansku" autonomiju, ili nešto drugo što ste predlagali početkom ove godine. To bi bio pravi potez nove "demokratske" Vlade, koji je mogao da pokaže svetu da ste se distancirali od Miloševićeve politike, a Albancima da im Srbi više nisu neprijatelji. Na žalost, Vaši savetnici i saveznici su više mislili o prodaji preduzeća, a neki nisu imali ni vremena u svom životu da nešto preduzmu.

Grotius

pre 16 godina

Sa Kostunicom nikad kraja zabavi. Racun ce biti naknadno ispostavljen nama ili njemu (zavisi od 11.05). Naravno ideja o tuzbi je potpuno besmislena i sramna za nekog ko je (ako je) studirao medjunarodno javno pravo. Kostunica se poziva i na "nase" strance. Tomas Flajner nije medjunarodni pravnik. Bavi se ustavnim pravom, a i vec je u podmaklim godinama. Ako je tacno ovo sto Kostunica navodi covek je prolupao. Ostali "strani savetnici" jure tezgu. Treba ih posavetovati da ce biti posla u regionu sa dva teritorijalna razgranicenja (Hrvatska - Crna Gora i Hrvatska - Slovenija). Verovatno ce oba spora (dogovorom obe strane) ici pred medjunarondi sud pravde. Bice bona fides tezge. Ne moraju da nas guraju u nescrecu da bi sebi navukli neku tezgu.

Julius

pre 16 godina

Sramota za jednog profesora prava, da tako rezonuje: da tuzi drzave koje su priznale drugu drzavu, a sve to zarad medijske kampanje. Pa kada to nisu prihvatili razumni clanovi njegove Vlade, onda trazio "raspustanje svoje vlade i Skupstine" i nove vanredne izbore! Uzgred, sprovodi Akcioni plan svoje Vlade, tako sto naredjuje radnicima srpske nacionalnosti na Kosovu da napuste svoja radna mesta, da napadaju i pale policijske i carinske stranice, da silom zauzmu zgrade sudova, zeleznice i dr. Onda okrivljuje svet, da mrzi srbe i izoluje Srbiju!
Taj covek treba odgovarati za sve nedace koje je naneo Srbiji u toku svog vladanja.