Sreda, 12.03.2008.

07:20

Rupel: Bez uslovljavanja u regionu

Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak.

Izvor: Beta

Rupel: Bez uslovljavanja u regionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

hurovac

pre 16 godina

Srbija i srbijanska vlast se ponasaju kao pobednici u proslim ratovima.Ocito da je potreban jedan dobar glogovi kolac da bi se taj krvozadni vampir(Udba,VBA i srpski nacinalisti i fasisti kojih nije malo)i koji su jos zivi napokon smirio.Tek onda pocinje novi zivot za sve mirne gradjane ove napacene zemlje.Do tada nek vam je bog na pomoci.

ForzaEU

pre 16 godina

Svaka vam cast gospodine Rupel pokazali ste na vreme svima koji misle da se treba zalagati za ulazak u EU kako bi se moglo napakostiti drugima a ne za dobrobit svojih gradjana. Demokratske snage u Srbiji se trebaju same izboriti za pobedu na predstojecim izborima,i ne bi trebale da ocekuju da im neko spolja niti pomogne niti odmogne na tom putu. Uostalom ne kaze se uzalud da u demokratiji svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.

v

pre 16 godina

pa ima nas nekoliko miliona koji smo putovali i ziveli svuda, i mnogo vise sveta videli od gospodina Rupela, pa cemo opet glasati da Kosovo ostane u Srbiji...Sta cemo suoceni s takvom cinjenicom? Da mozda Rupel nije malo promasio da Srbi glasaju protiv secesije Kosova samo zato sto su neobavesteni i zaostali?

Dejan

pre 16 godina

Jos kad bi takav sporazum o neuslovljavanju ulaska bilateralnim problemima potpisale i "stare clanice" EU (posebno Grcka, pa i Slovenija i Italija), buducnost Balkana bi izgledala daleko lepse. Al sve se plasim da se oni nikada ne bi odrekli jedinog argumenta kojeg imaju u sporovima sa susjedima - "mi smo u EU, a vi niste, zato morate uciniti kako vam mi kazemo". Sve u svemu, mislim da se vec jasno vidi da je stara latinska izreka QUAD LICI JOVI NON LICI BOVI postala osnovni princip u odnosima EU prema Zapadnom Balkanu. Ili u slobodnom prevodu: sto prilici bogovima, ne prilici volovima.

Igor

pre 16 godina

Gospodin nam treba objasniti zasto sve vise mladih koji su vec u EU glasa za stranke desnog bloka(nacisticke, nacionalisticke....) i zasto je sve veci broj napada na strance koji tu zive.Da li je to zato sto im je demokratija u EU dobra ili sto im je standard pao za 50% u zadnjih 10 godina pa svakoga dana pustaju emisije o nacinima stednje vode,struje,ogreva pa i hrane? Nemoj samo da nam kazu kako smo dobro dosli u EU jer ovde svakoga dana gledam kako se odnose prema Rumunima, Bugarima,Cesima, Poljacima...koji su samo na papiru jednaki medju jednakima. Ako to nasi mladi treba da vide onda bolje da ne dolaze jer je "med" samo na povrsini a ako se malo zagrebe ispliva stvarno st(*)anje.

histerik

pre 16 godina

Kako do sada nisam primetio da bilo koja zemlja zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora, Makedonija) ne pokazuje bilo kakvu želju da spreči ulazak jedne od ovih zemalja u EU, čak naprotiv mnoge su spremne i da zajedno nastupaju sasvim je jasno na šta se sporazum odnosi. U skladu sa tim na izborima Srbija treba da bira između dve opcije. Prva je Čedina koja bi dao sve samo da uđe u EU a druga je tvrda opcija koja ne pristaje na dalje pregovore dok se Kosovo ne vrati Srbiji. Tadićeva opcija posle ovoga danas više ne postoji. Voleo bih da neko napravi analizu zašto nas toliko mrze. Svakom normalnom je jasno kuda vode ovakve izjave i kakvi će biti rezultati izbora u Srbiji posle ovakvih izjava. Ne mogu da shvatim da u EU sedi takva gomila nesposobnih političara tako da je jedini zaključak da se ovo radi namerno.

Elena

pre 16 godina

Do pre samo mesec dana svi u EU i NATO su tvrdili da problem koji Grcka ima sa Makedonijom u vezi njenog imena nije nikakav uslov za prijem u NATO ili EU, samo vi ispunite standarde. Sada najednom svi kazu promenite ime svoje zemlje, pa cete lepo biti primljeni, jer mnogo brate uznemiravate Grcku. Pa me zamina, da li g-din misli samo na novoprimljene clanke u EU, ili i na stare, kao recimo njegova Slovenija, koja isto tak odmaze Hrvatkoj koliko moze. Aj sto rade sta hoce, vec i misle da smo budale.

Ivan

pre 16 godina

Pa dobro,
ja se slazem da danas potpisemo ugovor da postajemo kandidati za ulazak u EU i da tu ostanemo sledecih 5 do 7 godina.
Tako nema viza za putovanja, a EU daje dosta para za razvoj svega i svacega.
Samo da se potpise neki ugovor da nas Kosovo ne blokira pri ulasku i to je to.

Dejan

pre 16 godina

Znaci, ako Srbija prva udje mora da pusti i Kosovo da udje (ali mora i da ga prizna, jer kako moze da pusti drzavu koja nije drzava). Ako prvo Kosovo udje, onda ga Srbija opet mora da prizna, jer kako ce uci u zajednicu u kojoj nekoga ne priznaje. Ovo je striktno napisano za Srbiju i to je to.
Pitanje granica nije prepreka za ulazak u EU, vec je to bilateralno pitanje (kao sto je to EU rekla kod Slo-HR pitanja granice).
Nazalost, ovo pomaze radikalima.
Sto se tice Hrvatske, ona vec jedno vreme ne spada pod pojam zap. Balkana i u zadnjem izvestaju pod zapadni Balkan od strane EU, ona tamo nije navedena. Uostalom, ne vidim sto bi ona sprecavala ulazak SR u EU, jer jedino pitanje koje ima je pitanje granice, koje ne moze spreciti ulazak SR u RU, a pitanje 'ratne odstete' je ionako na medjunarodnom sudu, ako i dodje to pokretanja toga pitanja.

xenon

pre 16 godina

Pitanje svih pitanja je dali ce nam evropa do izbora konkretno pomoci ili ne.Ako ne pomogne znaci da im nije stalo do stabilnosti a onda je sve jedno ko ce pobediti na izborima.

neon

pre 16 godina

Sve sto je EU uradila pod vodjstvom Slovenije je direktno koristilo Kostunici i Nikolicu.
Potpuno je jasno na koga i na sta se odnosi ova izjava. Jos jedan samar demokratskoj Srbiji.

komsija opet.

pre 16 godina

Polako, polako! Jos ne znamo ko ce prvi u Evropu: Srbija ili Kosovo. Dok Srbija je veca i snazna, Kosovo je naprednija i vise demokratska. Ulazak u EU je uslovno sa reformama o kojima Kosovo ima zelju ali nema snagu Srbije dok Srbija ima snagu ali nema zelju...Sada mozete govoriti protiv koga ili uz koga je uslovni ulazak Zapadnog Balkana u EU. Slobodno kazem da to nije ni protiv Kosova ni protiv Srbije ali je protiv primitivizma....

Milan R

pre 16 godina

nijedan komentator nije primetio da ovo vazi za sve zemlje zapadnog balkana. dakle i za kosovo. ako oni budu prvi primljeni u EU nece moci da blokiraju prijem srbije. dakle, ovo je korektan predlog. ako ponovo pozelimo da se prikljucimo EU zemlje zapadnog balkana nece moci da sprece nas ulazak (hrvatska, bosna crna gora, makedonija, albanija i kosovo)
a kako se sada ponasamo necemo skoro u EU. za razliku od kosova koje u ovom trenutku ima zelju da aplicira za prijem

Aleksandar

pre 16 godina

Nista ne ocekivano.Iz vise razloga.
Primer nasi politicari misle da ce da uvedu Srbiju u EU i da budu Ruski spijuni,ili da ce oni da budu gazde na EU,a takvi tamo nisu potrebni i ne treba niko da se zavarava i da misli da je dovoljno samo uskladjivanje,da bi usli u EU.U Srbiji imamo jedno totalno nezdravo drustvo,i zato man nisu skinute ni vize(da ne spomenem dokumenta,ili zamislite da se jedan Beogradski vozac nadje u saobracaju Beca,Berlina itd) niti mozemo da se maknemo s mesta ka Uniji,ma koliko se oni trudili da nam pomognu.

Sova

pre 16 godina

Zapadni Balkan? Da li ce Grcka da blokira prijem severnog Kipra u EU? Ajde budite posteni pa lepo recite Srbija ne sme da blokira prijem Kosova. A za ostale zemlje to naravno ne vazi.

Mesa

pre 16 godina

Znaci indirektno ovo znaci da Srbija ne moze u EU, ukoliko ne prizna Kosovo. S druge strane ovo znaci da nece svi ucuture u EU, jer se prejudicira da ovi koji udju ranije da ne mogu da uslovljuju. U biti tu najgore prolazi Srbija. Najmanji spor ima s Hrvatskom i to oko Dunava i onog ostrvceta. Problem BiH znaci da Srbija vise ne moze da se petlja u uredjenje BiH kao do sada, a najveci je problem Kosova, jer ga treba priznati... Ovo kako god da se uzme je ultimatum Srbiji, dakle 'batina'.

Dule

pre 16 godina

... ljudi pa jel vi imate 7 života?? Država je izgubila 18 godina - stagniranja..koliko to znači u ljudskom životu??Čitam komentare nekih koji misle da su živi več od 1389.Sloveniji niša ne fali od kad je ušla u EU. Večina živi legalno i može nekako da se preživi iz meseca u mesec i ima i optimizma, ako imaš školu možeš čak da napreduješ...

Igor

pre 16 godina

Ovo bez uslovljavanja je odlicna vest ko se razume bar malo u politiku jer NPR ako bi nekim slucajem Hrvatska usla u EU pre Srbije Srbija bi mogla da zaboravi na EU narednih 500 godina,kao sto Slovenija sada ucenjuje Hrvatsku sa ZERPOm,kao sto Grcka ucenjuje BJRM sa imenom tako bi i Hrvatska nas ucenjivala do besvesti a to bi moglo trajno da nas uspori na putu ka EU.Mislim da ovo najmanje odgovara Hrvatima koji su se mnogo nadali ako udju pre nas u EU ali nije ni EU budala zna sa kim ima posla zato ovakva Slovenacka inicijativa dolazi u pravo vreme za nas i Kosovo jer Hrvati nece moci ucenjivati nas mi necemo moci ucenjivati Kosovo i u tom slucaju nema veze ko kada udje u EU jer se nece morati bojati da ce neko stavljati veto na njegov ulazak,po meni jedan veoma veoma kvalitetan i razuman predlog,jos jednom ponavljam da EU nije maivna i da dobro zna sa kim ima posla,upoznali su oni i Hrvate i Srbe i Bosance vrlo dobro da bi sada nesto prepustili slucaju!!!

greg

pre 16 godina

U pravu je Rupel, mladi iz Srbije stvarno treba da odu i da vide i tu famoznu Evropu, posto se misljenje o EU uglavnom formira na osnovu izjava i delovanja raznih Rupela, Solana i kompanije i momentalno jedino sto mladi iz Srbije mogu da zakljuce o EU i o njihovim raznim predstavnicima je da je EU jedna gomila licemera i cinika, koja jedno prica a drugo radi, koja Srbima prica kako smo veliki "prijatelji" a usput podrzava cepanje Srbije i nagradjuje albanski nacionalizam, da je EU jedna troma i nesposobna oragnizacija cije je sediste u Vasingtonu a ne u Briselu... mnogo je tu licemerja i duplih standarda od strane EU da bi neko promenio misljenje o EU na osnovu jednog putovanja, moj "prijatelju" Rupelu. Ono sto se na osnovu ove izjave moze zakljuciti je da ce EU ponovo uslovljavati Srbiju da bi usla u EU - sada i time da ce morati da prizna tu albansko-americku tvorevinu na Kosovu i sto ce Srbija morati da predje preko otimacine srpske zemlje i imovine, preko ubistava Srba, unistavanja kulturne bastine... posto se u EU mnogo boje da ce Srbija blokirati prijem Kosova (zaista su optimisti oni koji misle da ce albansko Kosovo, inace nesposobno da obezbedi redovno snabdevanje struje i koje nema cak ni administrativni kapacitet, pa je potrebno dovlaciti hiljade ljudi iz EU da bi ta tvorevina funkcionisala a kamoli da ostvari bilo koje EU standarde ranije da udje u EU od Srbije)u EU, medjutim onda Rupel treba isto tako da uslovi ostale zemlje u EU koje ne zele da priznaju Kosovo a trebalo bi i da uslovi i ostale zemlje da ne blokiraju prijem i da ne izmisljaju nove uslove za Srbiju kao i da kazu jasno Srbiji i Srbima na sta sve treba da pristanemo da bi za desetak godina postali trecerazredni clanovi EU. Cisto da znamo i mi ovde u Srbiji... posto nam je malcice vec dosta uslovljavanja ili specijalnih slucajeva koji vaze samo za Srbiju i za nikoga vise... kao sto ce ovo Rupelovo "pravilo" ocigledno da vazi samo za Srbiju.

nsv

pre 16 godina

G. Rupel je na indirektan i kulturan nacin saopstio ono sto misli vecina u Uniji a to je da narodi Zapadnog Balkana nemaju kapacitet i zrelost evropskih naroda. To je , na zalost, notorna istina.

Cira

pre 16 godina

Pretpostavljam da je ovo tek prvi u nizu pokusaja zvanicnika EU da podmetnu nogu "proevropskim" snagama u Srbiji. Jedino je pitanje da li je zajednicki stav EU da treba spoticati Srbiju pa je Slovencima dato da to saopste ili to Rupel radi na svoju ruku?
Naravno da je smesno pricati o tome da bi Srbiji bilo dopusteno da blokira ulazak Kosova u EU, ali to se moglo reci i 12. maja ili privatno napomenuti Tadicu da ne potencira to tokom kampanje.
Bojim se da na kraju ne ispadne da EU u sustini ne zeli da uskoro integrise Srbiju (a moguce i Hrvatsku).

svi (ni)su isti

pre 16 godina

O, gospode boze! Pa sama ova njegova izjava je uslovljavanje i to kakvo! Njom se menja i jedan od osnovnih principa EU - konsenzus, mada su po tom pitanju nedavno vec nesto radili. Malo po malo, postace ta EU nesto nalik na Jugoslaviju, i tako ce i zavrsiti.

Ja

pre 16 godina

I ja sam hteo da pitam, zašto onda nas uslovljavaju, ako mi treba da se obavežemo da nikog nećemo uslovljavati, kada i ako budemo članovi EU?

Sa druge strane, slažem se da treba mladima iz Srbije omogućiti da putuju u EU, kako bi znali za šta da glasaju.

Dejan

pre 16 godina

Koji je ovo cinizam. Pa to upravo oni rade Hrvatima. Bolje da sute, jer sa svakom svojom idejom samo pokazuju koliko su sposobni za to cime se bave.

vladimirrr

pre 16 godina

ako se rupel i slicni cuju sto manje nase sanse da idjemo u uniju su mnogo vece!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ideja za bezvizni rezim je super..

PACTKO

pre 16 godina

G. Rupel će se češati i tamo gde ga ne svrbi posle pobede "patriotskih snaga" u Srbiji na predstojećim izborima, koja će biti potpomognuta trapavim koracima koje EU preduzima na balkanu. A mladi o kojima priča će doći u sloveniju, ali ne na proputovanje nego kao izbeglice koje će bežati iz osiromašene i gladne srbije. Srbija će na taj način vrlo brzo "ući" u EU. Vidimo se uskoro g. Rupel

Ex EU

pre 16 godina

Ovo je direktan odgovor predsedniku Tadiću na njegovu ideju da će Srbija da brani ulazak Kosova u EU kad je prime. Znači još jedan uslov za Srbiju. Zbogom EU!

Ivan

pre 16 godina

Ovo vise prelazi granice izdrzljivosti i slusati ovog tipa sta sve izjavljuje i provaljuje zadnjih nedelja. Koje drzanje lekcija i ponizavanje da mu ja ne bih dozvolio uopste da pominje ime Srbija a kamo li da daje komentare. Evo ga i direktan odgovor na predizborni slogan DSa (i G17+) da nije moguce i da je to prodavanje magle. Naime DS i G17 tvrde da evrointegracijama i ulaskom u uniju samo tako mozemo spreciti da Kosovo postane deo iste. Odmah slede packe po prstima i kaze se da nema uslovljavanja ili zaboravite ulazak. Ljudi ko jos ima da veruje da Srbija treba da udje u EU i da je vodece clanice zele u njoj. Pa one sve rade da bi Srbiju udaljile od njih. Ono sto me plasi je obzirom na njihovo ponasalje da ko zna kakav plan imaju i kakva je njihova vizija buduce Srbije. Zato i nece da se izjasne na eventualno pitanje gde su granice Srbije jer ne zele i u ovommomentu ne smeju da kazu. Samo se nadam da gresim ali obzirom sta nam rade i samo gledaju kojom izjavom ce vise da nas ukopaju ne znam sta da mislim.

dusan

pre 16 godina

"Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak."
pa dobro, dokle vise ovih podmetanja????
rupel vrlo dobro zna da je nacelan stav svih (vecine) partija u srbiji, barem se javno tako izjasnjavaju, da nece dozvoliti ulazak kosova u un i oebs dokle god je srbija clan. to se svakako odnosilo i na eu.
pa ovo je stvarno neverovatno. dajte ljudi, pustite nas malo da udahnemo, da probamo da izaberemo nekoga ko ce biti za demokratiju i tu eu.
sa ovakvim komentarima, to ce ici jako tesko...
jos jednom, bravo za rupela, upravo je dao slagvort protivnicima uclanjenja srbije u eu...

STAP I SARGAREPA

pre 16 godina

EU ima slicnu politiku uslovljavanja prema Srbiji. Juce je gospodin Rupel rekao da Srbija mora potpisati ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju uz NUZNE USLOVE. Iskoristio bih priliku da pozdravim ove dve izjave gospodina Rupela. Zeleo bih da pozdravim podrsku gospodina Rupela i visokih evropskih zvanicnika koji cine sve kako bi se Srbija nasla tamo gde joj je i mesto. Da ne zaboravim i gospodina Busa koji nam je porucio da u SAD imamo prijatelja. Pozdrav prijatelju!!! Za zivot bez viza - ZIVELI!!!

Goran

pre 16 godina

Ovi stvarno zakucavaju Tadica sa ovakvim izjavama, kako ce sada da prodje Tadicev stav, udjimo u EU i iz nje blokirajmo ulazak Kosova i Metohije u EU.

Uslov

pre 16 godina

Interesantno je kako Rupel prica o tome da "nema uslovljavanja" a isto se postavlja Srbiji vec duze vremena na mnogim temama. Mozda je zaboravio u svom nadahnutom govoru da Slovenija preti i Hrvatskoj oko sto metara morske obale.

Zlopamtilo

pre 16 godina

Od vase pomoci g. Rupel nam krv siklja na usi vec godinama. Tako vam Boga, nemojte nam vise pomagati. Kad god je naprednjacki blok imao sansu protiv populizma u Srbiji vi (EU) ste umesali svoje prste da vratite stvari u korist populizma. Zar vasoj dvolicnosti stvarno nema kraja?! Cak iako to znaci da Srbija nikada nece uci u EU, neka bude - samo nam vise nemojte pomagati. Usmerite vasu "izdasnu" pomoc recimo ka Taciju i drugim teroristima na Kosovu - mozda ce oni bolje umeti da je cene nego mi primitivni Srbi.
Dokle vise da za nas ne vaze ista pravila kao za druge? Dokle?
Zar vam 49% za radikale nije dovoljno? Sram vas bilo sve koliko vas ima u birokratskom aparatu EU. Obraz vam je djon.

Sašta Tomić

pre 16 godina

Elem vest nije sasvim tačna! Gospodin Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale da potpišu sporazum kojom će se obavezati da neće uslovljavati druge zemlje pri ulasku u EU!Očigledno da je sporazum usmeren prema Srbiji, budući da će Srbija uz svu svoju tromost, ipak malo brže ispuniti uslove za ulazak u EU! Eto nama još jednog uslova, kada izručimo Mladića i Karadžića, potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pojaviće se neka zemlja, Holandija verovatno, koja će usloviti ratifikaciju sporazuma u svom parlamentu sa potpisivanjem Rupelovog sporazuma i tako dok se ne pojave neredi u Raškoj oblasti!

Velimir

pre 16 godina

Pošto su slovenci priznali virtuelnu državu Kosovo a njihovi mladi imaju mogućnost upoznavanja sa evropom, eto imaju mogućnost da upoznaju i virtuelnu državu u kjoj ljudi žive u getoima ograđeni bodljikavom žicom, gde svakodnevno strepe za svoju sigurnost i imovinu.Uz put se tim ljudima nude lideri kriminalci i dojučerašnji nalogodavci ubistava civila i policajaca. Kao evropljanin dižem glas protiv takvog stanja pa izjavu Rupela, koji je svestan gubitničke politike EU prema Srbiji, doživljavam kao pokušaj zaslepljivanja omladine i širenja semena razdora kod građana Srbije. Najveći broj mladih danas je okrenut protiv takve politike Rupelovih nalagodavaca.

Kostas

pre 16 godina

Evo ovo je odgovor na Tadicevu politiku da ce spreciti ulazak Kosova u svetske institucije i evropsku uniju. Ovom izjavom Tadiceva kampanja pada u vodu prije nego sto je pacela. Jos jednom su ga namagarcili njegovi evropski ''prijatelji''.

vojislav

pre 16 godina

Srbija ne treba žuriti sa ulaskom u EU. Zemlje kao što su Švajcarska ili Švedska nisu u EU, a jedne su od razvijenijih u Evropi. Potrebno je uskladiti zakone sa EU da bi se odvijala privredna saradnja sa EU i ništa drugo. S obzirom da se samo u slučaju Srbije ne poštuje teritorijalni integritet, ne treba žuriti sa ulaskom u EU. Ne vidim zašto sve što dolazi sa zapada mora i da bude dobro. U ostalom, EU će se raspasti u dogledno vreme zbog nacionalne raznolikosti i gubljenja identiteta država članica, pa ne treba žuriti u propast.

djape071

pre 16 godina

Ovaj uslov "bez uslovljavanja" se odnosi iskljucivo na Srbiju. Odnosno da Srbija ne bi sprecavala ulazak Kosova. Na ovom primeru se vidi kako odredjeni krugovi iz EU miniraju ulazak i vrse pritisak na Srbiju, a posebno na proevropske snage u Srbiji i kako cine sve da Srbija ne bi usla u EU. Zasto se to odnosi samo na zemlje Zapadnog Balkana, zasto se ne primeni na primer na Holandiju i Belgiju koje trenutno sprecavaju potpisivanje SSP sa Srbijom iz njihovog licnog hira (nije Srbija kriva Holandjanima sto su imali kontigent u Srebrenici).

Sa druge strane, gospodin Rupel tretira omladinu u Srbiji kao da je maloumna i kao da vec ne zna sta EU predstavlja. Vec ce se sve to promeniti kada im se ukinu vize i kada bud mogli da vide kakve lepe kuce i baste imaju Slovenci, kakve lepe rasne pse i najnovije modele koreanskih dzipova parkiranih ispred. To kakva je EU javnost u Srbiji moze da shvati samo od postupaka koje su EU i neke njene clanice sprovodile prema gradjanima Srbije. I znaju kako bi se kao osecali da bez vize udju u EU, isto onako kao sto se osecaju rumuni, bugari, madjari, slovaci i dan danas.

Ostavimo se gospodine Rupel vas Slovenaca, vi ste i u SFRJ, kao sto ste i danas u EU, bili zaduzeni za "prljave poslove", pa ste bili blize "loncu sa kupusom" i uvek vam je ostajao neki "dinar" viska, pa sada mozete prosipati pamet. Koliko je to ljudski, e to je vec drugo pitanje, ali je ocigledno dobro placeno u EU.

ima (li) nade

pre 16 godina

Ma pazi molim te!?! Pa da li je on potpisivao neki sporazum mozda da Slovenija nece da sprecava druge iz regiona da se pridruze EU? Siguran sam da su slovenacki politicari, pre nego sto su priznali tzv. nezavisnost AP Kosovo, debelo razmisljali i dosli do zakljucka da ce to svakako da stimulise Srbiju da udje u EU.
Takodje, da li to genije Rupel mozda misli pod tim predlogom da Srbija, pre eventualnog ulaska u EU treba da potpise da nece da sprecava tzv. nezavisno Kosovo na putu ka EU, pa da nam tako na mala vrata uvale uslov ulaska u EU priznavanjem tzv. nezavisnog Kosova, jer, zaboga, ako ih ne priznamo, sputavamo ih na putu ka EU, a to nije fer...?

etizop

pre 16 godina

mislim da je slovenija trebala prva potpisati takav dokument s obzirom na blokade koje postavlja hrvatskoj, a gospodin rupel je jedini i glavni nositelj takve slovenske politike prema susjedima

Petar S.

pre 16 godina

Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak. "

Bravo gospodine Rupel. Jos jedan poen za Nikolica.

bt

pre 16 godina

Konačno i reči podrške Srbiji od Rupela. Brine se da nakon ulaska u EU Kosovo slučajno ne bi postavljalo neke dodatne uslove za prijem Srbije.

Skblzzzz

pre 16 godina

dok slovenija na sve načine blokira ulazak hrvatske, ovaj mrtav-hladan ovako govori o istoj stvari. s druge strane, ovo jasno pokazuje da nema ništa od zajedničkog ulaska u uniju.

(Vlast)a

pre 16 godina

Hvala g.Rupelu sto je ovo rekao!Toliko sam se stidela zbog te,u zadnje vreme ponavljane ideje da je vazno da odemo u Eu da ne bi usao nas komsija.Na zalost,nasi politicari su time priznali da mi nismo za EU!Cemu zloba i pakost,zasto ne zelja da svakom coveku,zemlji,naciji bude bolje ukoliko to nas ne ugrozava.

Skblzzzz

pre 16 godina

dok slovenija na sve načine blokira ulazak hrvatske, ovaj mrtav-hladan ovako govori o istoj stvari. s druge strane, ovo jasno pokazuje da nema ništa od zajedničkog ulaska u uniju.

Kostas

pre 16 godina

Evo ovo je odgovor na Tadicevu politiku da ce spreciti ulazak Kosova u svetske institucije i evropsku uniju. Ovom izjavom Tadiceva kampanja pada u vodu prije nego sto je pacela. Jos jednom su ga namagarcili njegovi evropski ''prijatelji''.

djape071

pre 16 godina

Ovaj uslov "bez uslovljavanja" se odnosi iskljucivo na Srbiju. Odnosno da Srbija ne bi sprecavala ulazak Kosova. Na ovom primeru se vidi kako odredjeni krugovi iz EU miniraju ulazak i vrse pritisak na Srbiju, a posebno na proevropske snage u Srbiji i kako cine sve da Srbija ne bi usla u EU. Zasto se to odnosi samo na zemlje Zapadnog Balkana, zasto se ne primeni na primer na Holandiju i Belgiju koje trenutno sprecavaju potpisivanje SSP sa Srbijom iz njihovog licnog hira (nije Srbija kriva Holandjanima sto su imali kontigent u Srebrenici).

Sa druge strane, gospodin Rupel tretira omladinu u Srbiji kao da je maloumna i kao da vec ne zna sta EU predstavlja. Vec ce se sve to promeniti kada im se ukinu vize i kada bud mogli da vide kakve lepe kuce i baste imaju Slovenci, kakve lepe rasne pse i najnovije modele koreanskih dzipova parkiranih ispred. To kakva je EU javnost u Srbiji moze da shvati samo od postupaka koje su EU i neke njene clanice sprovodile prema gradjanima Srbije. I znaju kako bi se kao osecali da bez vize udju u EU, isto onako kao sto se osecaju rumuni, bugari, madjari, slovaci i dan danas.

Ostavimo se gospodine Rupel vas Slovenaca, vi ste i u SFRJ, kao sto ste i danas u EU, bili zaduzeni za "prljave poslove", pa ste bili blize "loncu sa kupusom" i uvek vam je ostajao neki "dinar" viska, pa sada mozete prosipati pamet. Koliko je to ljudski, e to je vec drugo pitanje, ali je ocigledno dobro placeno u EU.

bt

pre 16 godina

Konačno i reči podrške Srbiji od Rupela. Brine se da nakon ulaska u EU Kosovo slučajno ne bi postavljalo neke dodatne uslove za prijem Srbije.

etizop

pre 16 godina

mislim da je slovenija trebala prva potpisati takav dokument s obzirom na blokade koje postavlja hrvatskoj, a gospodin rupel je jedini i glavni nositelj takve slovenske politike prema susjedima

Uslov

pre 16 godina

Interesantno je kako Rupel prica o tome da "nema uslovljavanja" a isto se postavlja Srbiji vec duze vremena na mnogim temama. Mozda je zaboravio u svom nadahnutom govoru da Slovenija preti i Hrvatskoj oko sto metara morske obale.

Petar S.

pre 16 godina

Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak. "

Bravo gospodine Rupel. Jos jedan poen za Nikolica.

Zlopamtilo

pre 16 godina

Od vase pomoci g. Rupel nam krv siklja na usi vec godinama. Tako vam Boga, nemojte nam vise pomagati. Kad god je naprednjacki blok imao sansu protiv populizma u Srbiji vi (EU) ste umesali svoje prste da vratite stvari u korist populizma. Zar vasoj dvolicnosti stvarno nema kraja?! Cak iako to znaci da Srbija nikada nece uci u EU, neka bude - samo nam vise nemojte pomagati. Usmerite vasu "izdasnu" pomoc recimo ka Taciju i drugim teroristima na Kosovu - mozda ce oni bolje umeti da je cene nego mi primitivni Srbi.
Dokle vise da za nas ne vaze ista pravila kao za druge? Dokle?
Zar vam 49% za radikale nije dovoljno? Sram vas bilo sve koliko vas ima u birokratskom aparatu EU. Obraz vam je djon.

vojislav

pre 16 godina

Srbija ne treba žuriti sa ulaskom u EU. Zemlje kao što su Švajcarska ili Švedska nisu u EU, a jedne su od razvijenijih u Evropi. Potrebno je uskladiti zakone sa EU da bi se odvijala privredna saradnja sa EU i ništa drugo. S obzirom da se samo u slučaju Srbije ne poštuje teritorijalni integritet, ne treba žuriti sa ulaskom u EU. Ne vidim zašto sve što dolazi sa zapada mora i da bude dobro. U ostalom, EU će se raspasti u dogledno vreme zbog nacionalne raznolikosti i gubljenja identiteta država članica, pa ne treba žuriti u propast.

greg

pre 16 godina

U pravu je Rupel, mladi iz Srbije stvarno treba da odu i da vide i tu famoznu Evropu, posto se misljenje o EU uglavnom formira na osnovu izjava i delovanja raznih Rupela, Solana i kompanije i momentalno jedino sto mladi iz Srbije mogu da zakljuce o EU i o njihovim raznim predstavnicima je da je EU jedna gomila licemera i cinika, koja jedno prica a drugo radi, koja Srbima prica kako smo veliki "prijatelji" a usput podrzava cepanje Srbije i nagradjuje albanski nacionalizam, da je EU jedna troma i nesposobna oragnizacija cije je sediste u Vasingtonu a ne u Briselu... mnogo je tu licemerja i duplih standarda od strane EU da bi neko promenio misljenje o EU na osnovu jednog putovanja, moj "prijatelju" Rupelu. Ono sto se na osnovu ove izjave moze zakljuciti je da ce EU ponovo uslovljavati Srbiju da bi usla u EU - sada i time da ce morati da prizna tu albansko-americku tvorevinu na Kosovu i sto ce Srbija morati da predje preko otimacine srpske zemlje i imovine, preko ubistava Srba, unistavanja kulturne bastine... posto se u EU mnogo boje da ce Srbija blokirati prijem Kosova (zaista su optimisti oni koji misle da ce albansko Kosovo, inace nesposobno da obezbedi redovno snabdevanje struje i koje nema cak ni administrativni kapacitet, pa je potrebno dovlaciti hiljade ljudi iz EU da bi ta tvorevina funkcionisala a kamoli da ostvari bilo koje EU standarde ranije da udje u EU od Srbije)u EU, medjutim onda Rupel treba isto tako da uslovi ostale zemlje u EU koje ne zele da priznaju Kosovo a trebalo bi i da uslovi i ostale zemlje da ne blokiraju prijem i da ne izmisljaju nove uslove za Srbiju kao i da kazu jasno Srbiji i Srbima na sta sve treba da pristanemo da bi za desetak godina postali trecerazredni clanovi EU. Cisto da znamo i mi ovde u Srbiji... posto nam je malcice vec dosta uslovljavanja ili specijalnih slucajeva koji vaze samo za Srbiju i za nikoga vise... kao sto ce ovo Rupelovo "pravilo" ocigledno da vazi samo za Srbiju.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

O, gospode boze! Pa sama ova njegova izjava je uslovljavanje i to kakvo! Njom se menja i jedan od osnovnih principa EU - konsenzus, mada su po tom pitanju nedavno vec nesto radili. Malo po malo, postace ta EU nesto nalik na Jugoslaviju, i tako ce i zavrsiti.

Dejan

pre 16 godina

Koji je ovo cinizam. Pa to upravo oni rade Hrvatima. Bolje da sute, jer sa svakom svojom idejom samo pokazuju koliko su sposobni za to cime se bave.

ima (li) nade

pre 16 godina

Ma pazi molim te!?! Pa da li je on potpisivao neki sporazum mozda da Slovenija nece da sprecava druge iz regiona da se pridruze EU? Siguran sam da su slovenacki politicari, pre nego sto su priznali tzv. nezavisnost AP Kosovo, debelo razmisljali i dosli do zakljucka da ce to svakako da stimulise Srbiju da udje u EU.
Takodje, da li to genije Rupel mozda misli pod tim predlogom da Srbija, pre eventualnog ulaska u EU treba da potpise da nece da sprecava tzv. nezavisno Kosovo na putu ka EU, pa da nam tako na mala vrata uvale uslov ulaska u EU priznavanjem tzv. nezavisnog Kosova, jer, zaboga, ako ih ne priznamo, sputavamo ih na putu ka EU, a to nije fer...?

Ivan

pre 16 godina

Ovo vise prelazi granice izdrzljivosti i slusati ovog tipa sta sve izjavljuje i provaljuje zadnjih nedelja. Koje drzanje lekcija i ponizavanje da mu ja ne bih dozvolio uopste da pominje ime Srbija a kamo li da daje komentare. Evo ga i direktan odgovor na predizborni slogan DSa (i G17+) da nije moguce i da je to prodavanje magle. Naime DS i G17 tvrde da evrointegracijama i ulaskom u uniju samo tako mozemo spreciti da Kosovo postane deo iste. Odmah slede packe po prstima i kaze se da nema uslovljavanja ili zaboravite ulazak. Ljudi ko jos ima da veruje da Srbija treba da udje u EU i da je vodece clanice zele u njoj. Pa one sve rade da bi Srbiju udaljile od njih. Ono sto me plasi je obzirom na njihovo ponasalje da ko zna kakav plan imaju i kakva je njihova vizija buduce Srbije. Zato i nece da se izjasne na eventualno pitanje gde su granice Srbije jer ne zele i u ovommomentu ne smeju da kazu. Samo se nadam da gresim ali obzirom sta nam rade i samo gledaju kojom izjavom ce vise da nas ukopaju ne znam sta da mislim.

(Vlast)a

pre 16 godina

Hvala g.Rupelu sto je ovo rekao!Toliko sam se stidela zbog te,u zadnje vreme ponavljane ideje da je vazno da odemo u Eu da ne bi usao nas komsija.Na zalost,nasi politicari su time priznali da mi nismo za EU!Cemu zloba i pakost,zasto ne zelja da svakom coveku,zemlji,naciji bude bolje ukoliko to nas ne ugrozava.

Ex EU

pre 16 godina

Ovo je direktan odgovor predsedniku Tadiću na njegovu ideju da će Srbija da brani ulazak Kosova u EU kad je prime. Znači još jedan uslov za Srbiju. Zbogom EU!

Velimir

pre 16 godina

Pošto su slovenci priznali virtuelnu državu Kosovo a njihovi mladi imaju mogućnost upoznavanja sa evropom, eto imaju mogućnost da upoznaju i virtuelnu državu u kjoj ljudi žive u getoima ograđeni bodljikavom žicom, gde svakodnevno strepe za svoju sigurnost i imovinu.Uz put se tim ljudima nude lideri kriminalci i dojučerašnji nalogodavci ubistava civila i policajaca. Kao evropljanin dižem glas protiv takvog stanja pa izjavu Rupela, koji je svestan gubitničke politike EU prema Srbiji, doživljavam kao pokušaj zaslepljivanja omladine i širenja semena razdora kod građana Srbije. Najveći broj mladih danas je okrenut protiv takve politike Rupelovih nalagodavaca.

Goran

pre 16 godina

Ovi stvarno zakucavaju Tadica sa ovakvim izjavama, kako ce sada da prodje Tadicev stav, udjimo u EU i iz nje blokirajmo ulazak Kosova i Metohije u EU.

dusan

pre 16 godina

"Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak."
pa dobro, dokle vise ovih podmetanja????
rupel vrlo dobro zna da je nacelan stav svih (vecine) partija u srbiji, barem se javno tako izjasnjavaju, da nece dozvoliti ulazak kosova u un i oebs dokle god je srbija clan. to se svakako odnosilo i na eu.
pa ovo je stvarno neverovatno. dajte ljudi, pustite nas malo da udahnemo, da probamo da izaberemo nekoga ko ce biti za demokratiju i tu eu.
sa ovakvim komentarima, to ce ici jako tesko...
jos jednom, bravo za rupela, upravo je dao slagvort protivnicima uclanjenja srbije u eu...

Sova

pre 16 godina

Zapadni Balkan? Da li ce Grcka da blokira prijem severnog Kipra u EU? Ajde budite posteni pa lepo recite Srbija ne sme da blokira prijem Kosova. A za ostale zemlje to naravno ne vazi.

Sašta Tomić

pre 16 godina

Elem vest nije sasvim tačna! Gospodin Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale da potpišu sporazum kojom će se obavezati da neće uslovljavati druge zemlje pri ulasku u EU!Očigledno da je sporazum usmeren prema Srbiji, budući da će Srbija uz svu svoju tromost, ipak malo brže ispuniti uslove za ulazak u EU! Eto nama još jednog uslova, kada izručimo Mladića i Karadžića, potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pojaviće se neka zemlja, Holandija verovatno, koja će usloviti ratifikaciju sporazuma u svom parlamentu sa potpisivanjem Rupelovog sporazuma i tako dok se ne pojave neredi u Raškoj oblasti!

PACTKO

pre 16 godina

G. Rupel će se češati i tamo gde ga ne svrbi posle pobede "patriotskih snaga" u Srbiji na predstojećim izborima, koja će biti potpomognuta trapavim koracima koje EU preduzima na balkanu. A mladi o kojima priča će doći u sloveniju, ali ne na proputovanje nego kao izbeglice koje će bežati iz osiromašene i gladne srbije. Srbija će na taj način vrlo brzo "ući" u EU. Vidimo se uskoro g. Rupel

Mesa

pre 16 godina

Znaci indirektno ovo znaci da Srbija ne moze u EU, ukoliko ne prizna Kosovo. S druge strane ovo znaci da nece svi ucuture u EU, jer se prejudicira da ovi koji udju ranije da ne mogu da uslovljuju. U biti tu najgore prolazi Srbija. Najmanji spor ima s Hrvatskom i to oko Dunava i onog ostrvceta. Problem BiH znaci da Srbija vise ne moze da se petlja u uredjenje BiH kao do sada, a najveci je problem Kosova, jer ga treba priznati... Ovo kako god da se uzme je ultimatum Srbiji, dakle 'batina'.

Igor

pre 16 godina

Ovo bez uslovljavanja je odlicna vest ko se razume bar malo u politiku jer NPR ako bi nekim slucajem Hrvatska usla u EU pre Srbije Srbija bi mogla da zaboravi na EU narednih 500 godina,kao sto Slovenija sada ucenjuje Hrvatsku sa ZERPOm,kao sto Grcka ucenjuje BJRM sa imenom tako bi i Hrvatska nas ucenjivala do besvesti a to bi moglo trajno da nas uspori na putu ka EU.Mislim da ovo najmanje odgovara Hrvatima koji su se mnogo nadali ako udju pre nas u EU ali nije ni EU budala zna sa kim ima posla zato ovakva Slovenacka inicijativa dolazi u pravo vreme za nas i Kosovo jer Hrvati nece moci ucenjivati nas mi necemo moci ucenjivati Kosovo i u tom slucaju nema veze ko kada udje u EU jer se nece morati bojati da ce neko stavljati veto na njegov ulazak,po meni jedan veoma veoma kvalitetan i razuman predlog,jos jednom ponavljam da EU nije maivna i da dobro zna sa kim ima posla,upoznali su oni i Hrvate i Srbe i Bosance vrlo dobro da bi sada nesto prepustili slucaju!!!

neon

pre 16 godina

Sve sto je EU uradila pod vodjstvom Slovenije je direktno koristilo Kostunici i Nikolicu.
Potpuno je jasno na koga i na sta se odnosi ova izjava. Jos jedan samar demokratskoj Srbiji.

STAP I SARGAREPA

pre 16 godina

EU ima slicnu politiku uslovljavanja prema Srbiji. Juce je gospodin Rupel rekao da Srbija mora potpisati ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju uz NUZNE USLOVE. Iskoristio bih priliku da pozdravim ove dve izjave gospodina Rupela. Zeleo bih da pozdravim podrsku gospodina Rupela i visokih evropskih zvanicnika koji cine sve kako bi se Srbija nasla tamo gde joj je i mesto. Da ne zaboravim i gospodina Busa koji nam je porucio da u SAD imamo prijatelja. Pozdrav prijatelju!!! Za zivot bez viza - ZIVELI!!!

Ja

pre 16 godina

I ja sam hteo da pitam, zašto onda nas uslovljavaju, ako mi treba da se obavežemo da nikog nećemo uslovljavati, kada i ako budemo članovi EU?

Sa druge strane, slažem se da treba mladima iz Srbije omogućiti da putuju u EU, kako bi znali za šta da glasaju.

Igor

pre 16 godina

Gospodin nam treba objasniti zasto sve vise mladih koji su vec u EU glasa za stranke desnog bloka(nacisticke, nacionalisticke....) i zasto je sve veci broj napada na strance koji tu zive.Da li je to zato sto im je demokratija u EU dobra ili sto im je standard pao za 50% u zadnjih 10 godina pa svakoga dana pustaju emisije o nacinima stednje vode,struje,ogreva pa i hrane? Nemoj samo da nam kazu kako smo dobro dosli u EU jer ovde svakoga dana gledam kako se odnose prema Rumunima, Bugarima,Cesima, Poljacima...koji su samo na papiru jednaki medju jednakima. Ako to nasi mladi treba da vide onda bolje da ne dolaze jer je "med" samo na povrsini a ako se malo zagrebe ispliva stvarno st(*)anje.

Elena

pre 16 godina

Do pre samo mesec dana svi u EU i NATO su tvrdili da problem koji Grcka ima sa Makedonijom u vezi njenog imena nije nikakav uslov za prijem u NATO ili EU, samo vi ispunite standarde. Sada najednom svi kazu promenite ime svoje zemlje, pa cete lepo biti primljeni, jer mnogo brate uznemiravate Grcku. Pa me zamina, da li g-din misli samo na novoprimljene clanke u EU, ili i na stare, kao recimo njegova Slovenija, koja isto tak odmaze Hrvatkoj koliko moze. Aj sto rade sta hoce, vec i misle da smo budale.

histerik

pre 16 godina

Kako do sada nisam primetio da bilo koja zemlja zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora, Makedonija) ne pokazuje bilo kakvu želju da spreči ulazak jedne od ovih zemalja u EU, čak naprotiv mnoge su spremne i da zajedno nastupaju sasvim je jasno na šta se sporazum odnosi. U skladu sa tim na izborima Srbija treba da bira između dve opcije. Prva je Čedina koja bi dao sve samo da uđe u EU a druga je tvrda opcija koja ne pristaje na dalje pregovore dok se Kosovo ne vrati Srbiji. Tadićeva opcija posle ovoga danas više ne postoji. Voleo bih da neko napravi analizu zašto nas toliko mrze. Svakom normalnom je jasno kuda vode ovakve izjave i kakvi će biti rezultati izbora u Srbiji posle ovakvih izjava. Ne mogu da shvatim da u EU sedi takva gomila nesposobnih političara tako da je jedini zaključak da se ovo radi namerno.

Dule

pre 16 godina

... ljudi pa jel vi imate 7 života?? Država je izgubila 18 godina - stagniranja..koliko to znači u ljudskom životu??Čitam komentare nekih koji misle da su živi več od 1389.Sloveniji niša ne fali od kad je ušla u EU. Večina živi legalno i može nekako da se preživi iz meseca u mesec i ima i optimizma, ako imaš školu možeš čak da napreduješ...

Milan R

pre 16 godina

nijedan komentator nije primetio da ovo vazi za sve zemlje zapadnog balkana. dakle i za kosovo. ako oni budu prvi primljeni u EU nece moci da blokiraju prijem srbije. dakle, ovo je korektan predlog. ako ponovo pozelimo da se prikljucimo EU zemlje zapadnog balkana nece moci da sprece nas ulazak (hrvatska, bosna crna gora, makedonija, albanija i kosovo)
a kako se sada ponasamo necemo skoro u EU. za razliku od kosova koje u ovom trenutku ima zelju da aplicira za prijem

xenon

pre 16 godina

Pitanje svih pitanja je dali ce nam evropa do izbora konkretno pomoci ili ne.Ako ne pomogne znaci da im nije stalo do stabilnosti a onda je sve jedno ko ce pobediti na izborima.

nsv

pre 16 godina

G. Rupel je na indirektan i kulturan nacin saopstio ono sto misli vecina u Uniji a to je da narodi Zapadnog Balkana nemaju kapacitet i zrelost evropskih naroda. To je , na zalost, notorna istina.

Cira

pre 16 godina

Pretpostavljam da je ovo tek prvi u nizu pokusaja zvanicnika EU da podmetnu nogu "proevropskim" snagama u Srbiji. Jedino je pitanje da li je zajednicki stav EU da treba spoticati Srbiju pa je Slovencima dato da to saopste ili to Rupel radi na svoju ruku?
Naravno da je smesno pricati o tome da bi Srbiji bilo dopusteno da blokira ulazak Kosova u EU, ali to se moglo reci i 12. maja ili privatno napomenuti Tadicu da ne potencira to tokom kampanje.
Bojim se da na kraju ne ispadne da EU u sustini ne zeli da uskoro integrise Srbiju (a moguce i Hrvatsku).

vladimirrr

pre 16 godina

ako se rupel i slicni cuju sto manje nase sanse da idjemo u uniju su mnogo vece!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ideja za bezvizni rezim je super..

komsija opet.

pre 16 godina

Polako, polako! Jos ne znamo ko ce prvi u Evropu: Srbija ili Kosovo. Dok Srbija je veca i snazna, Kosovo je naprednija i vise demokratska. Ulazak u EU je uslovno sa reformama o kojima Kosovo ima zelju ali nema snagu Srbije dok Srbija ima snagu ali nema zelju...Sada mozete govoriti protiv koga ili uz koga je uslovni ulazak Zapadnog Balkana u EU. Slobodno kazem da to nije ni protiv Kosova ni protiv Srbije ali je protiv primitivizma....

Dejan

pre 16 godina

Znaci, ako Srbija prva udje mora da pusti i Kosovo da udje (ali mora i da ga prizna, jer kako moze da pusti drzavu koja nije drzava). Ako prvo Kosovo udje, onda ga Srbija opet mora da prizna, jer kako ce uci u zajednicu u kojoj nekoga ne priznaje. Ovo je striktno napisano za Srbiju i to je to.
Pitanje granica nije prepreka za ulazak u EU, vec je to bilateralno pitanje (kao sto je to EU rekla kod Slo-HR pitanja granice).
Nazalost, ovo pomaze radikalima.
Sto se tice Hrvatske, ona vec jedno vreme ne spada pod pojam zap. Balkana i u zadnjem izvestaju pod zapadni Balkan od strane EU, ona tamo nije navedena. Uostalom, ne vidim sto bi ona sprecavala ulazak SR u EU, jer jedino pitanje koje ima je pitanje granice, koje ne moze spreciti ulazak SR u RU, a pitanje 'ratne odstete' je ionako na medjunarodnom sudu, ako i dodje to pokretanja toga pitanja.

v

pre 16 godina

pa ima nas nekoliko miliona koji smo putovali i ziveli svuda, i mnogo vise sveta videli od gospodina Rupela, pa cemo opet glasati da Kosovo ostane u Srbiji...Sta cemo suoceni s takvom cinjenicom? Da mozda Rupel nije malo promasio da Srbi glasaju protiv secesije Kosova samo zato sto su neobavesteni i zaostali?

Dejan

pre 16 godina

Jos kad bi takav sporazum o neuslovljavanju ulaska bilateralnim problemima potpisale i "stare clanice" EU (posebno Grcka, pa i Slovenija i Italija), buducnost Balkana bi izgledala daleko lepse. Al sve se plasim da se oni nikada ne bi odrekli jedinog argumenta kojeg imaju u sporovima sa susjedima - "mi smo u EU, a vi niste, zato morate uciniti kako vam mi kazemo". Sve u svemu, mislim da se vec jasno vidi da je stara latinska izreka QUAD LICI JOVI NON LICI BOVI postala osnovni princip u odnosima EU prema Zapadnom Balkanu. Ili u slobodnom prevodu: sto prilici bogovima, ne prilici volovima.

Aleksandar

pre 16 godina

Nista ne ocekivano.Iz vise razloga.
Primer nasi politicari misle da ce da uvedu Srbiju u EU i da budu Ruski spijuni,ili da ce oni da budu gazde na EU,a takvi tamo nisu potrebni i ne treba niko da se zavarava i da misli da je dovoljno samo uskladjivanje,da bi usli u EU.U Srbiji imamo jedno totalno nezdravo drustvo,i zato man nisu skinute ni vize(da ne spomenem dokumenta,ili zamislite da se jedan Beogradski vozac nadje u saobracaju Beca,Berlina itd) niti mozemo da se maknemo s mesta ka Uniji,ma koliko se oni trudili da nam pomognu.

Ivan

pre 16 godina

Pa dobro,
ja se slazem da danas potpisemo ugovor da postajemo kandidati za ulazak u EU i da tu ostanemo sledecih 5 do 7 godina.
Tako nema viza za putovanja, a EU daje dosta para za razvoj svega i svacega.
Samo da se potpise neki ugovor da nas Kosovo ne blokira pri ulasku i to je to.

hurovac

pre 16 godina

Srbija i srbijanska vlast se ponasaju kao pobednici u proslim ratovima.Ocito da je potreban jedan dobar glogovi kolac da bi se taj krvozadni vampir(Udba,VBA i srpski nacinalisti i fasisti kojih nije malo)i koji su jos zivi napokon smirio.Tek onda pocinje novi zivot za sve mirne gradjane ove napacene zemlje.Do tada nek vam je bog na pomoci.

ForzaEU

pre 16 godina

Svaka vam cast gospodine Rupel pokazali ste na vreme svima koji misle da se treba zalagati za ulazak u EU kako bi se moglo napakostiti drugima a ne za dobrobit svojih gradjana. Demokratske snage u Srbiji se trebaju same izboriti za pobedu na predstojecim izborima,i ne bi trebale da ocekuju da im neko spolja niti pomogne niti odmogne na tom putu. Uostalom ne kaze se uzalud da u demokratiji svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.

(Vlast)a

pre 16 godina

Hvala g.Rupelu sto je ovo rekao!Toliko sam se stidela zbog te,u zadnje vreme ponavljane ideje da je vazno da odemo u Eu da ne bi usao nas komsija.Na zalost,nasi politicari su time priznali da mi nismo za EU!Cemu zloba i pakost,zasto ne zelja da svakom coveku,zemlji,naciji bude bolje ukoliko to nas ne ugrozava.

Dule

pre 16 godina

... ljudi pa jel vi imate 7 života?? Država je izgubila 18 godina - stagniranja..koliko to znači u ljudskom životu??Čitam komentare nekih koji misle da su živi več od 1389.Sloveniji niša ne fali od kad je ušla u EU. Večina živi legalno i može nekako da se preživi iz meseca u mesec i ima i optimizma, ako imaš školu možeš čak da napreduješ...

bt

pre 16 godina

Konačno i reči podrške Srbiji od Rupela. Brine se da nakon ulaska u EU Kosovo slučajno ne bi postavljalo neke dodatne uslove za prijem Srbije.

komsija opet.

pre 16 godina

Polako, polako! Jos ne znamo ko ce prvi u Evropu: Srbija ili Kosovo. Dok Srbija je veca i snazna, Kosovo je naprednija i vise demokratska. Ulazak u EU je uslovno sa reformama o kojima Kosovo ima zelju ali nema snagu Srbije dok Srbija ima snagu ali nema zelju...Sada mozete govoriti protiv koga ili uz koga je uslovni ulazak Zapadnog Balkana u EU. Slobodno kazem da to nije ni protiv Kosova ni protiv Srbije ali je protiv primitivizma....

Aleksandar

pre 16 godina

Nista ne ocekivano.Iz vise razloga.
Primer nasi politicari misle da ce da uvedu Srbiju u EU i da budu Ruski spijuni,ili da ce oni da budu gazde na EU,a takvi tamo nisu potrebni i ne treba niko da se zavarava i da misli da je dovoljno samo uskladjivanje,da bi usli u EU.U Srbiji imamo jedno totalno nezdravo drustvo,i zato man nisu skinute ni vize(da ne spomenem dokumenta,ili zamislite da se jedan Beogradski vozac nadje u saobracaju Beca,Berlina itd) niti mozemo da se maknemo s mesta ka Uniji,ma koliko se oni trudili da nam pomognu.

djape071

pre 16 godina

Ovaj uslov "bez uslovljavanja" se odnosi iskljucivo na Srbiju. Odnosno da Srbija ne bi sprecavala ulazak Kosova. Na ovom primeru se vidi kako odredjeni krugovi iz EU miniraju ulazak i vrse pritisak na Srbiju, a posebno na proevropske snage u Srbiji i kako cine sve da Srbija ne bi usla u EU. Zasto se to odnosi samo na zemlje Zapadnog Balkana, zasto se ne primeni na primer na Holandiju i Belgiju koje trenutno sprecavaju potpisivanje SSP sa Srbijom iz njihovog licnog hira (nije Srbija kriva Holandjanima sto su imali kontigent u Srebrenici).

Sa druge strane, gospodin Rupel tretira omladinu u Srbiji kao da je maloumna i kao da vec ne zna sta EU predstavlja. Vec ce se sve to promeniti kada im se ukinu vize i kada bud mogli da vide kakve lepe kuce i baste imaju Slovenci, kakve lepe rasne pse i najnovije modele koreanskih dzipova parkiranih ispred. To kakva je EU javnost u Srbiji moze da shvati samo od postupaka koje su EU i neke njene clanice sprovodile prema gradjanima Srbije. I znaju kako bi se kao osecali da bez vize udju u EU, isto onako kao sto se osecaju rumuni, bugari, madjari, slovaci i dan danas.

Ostavimo se gospodine Rupel vas Slovenaca, vi ste i u SFRJ, kao sto ste i danas u EU, bili zaduzeni za "prljave poslove", pa ste bili blize "loncu sa kupusom" i uvek vam je ostajao neki "dinar" viska, pa sada mozete prosipati pamet. Koliko je to ljudski, e to je vec drugo pitanje, ali je ocigledno dobro placeno u EU.

Igor

pre 16 godina

Ovo bez uslovljavanja je odlicna vest ko se razume bar malo u politiku jer NPR ako bi nekim slucajem Hrvatska usla u EU pre Srbije Srbija bi mogla da zaboravi na EU narednih 500 godina,kao sto Slovenija sada ucenjuje Hrvatsku sa ZERPOm,kao sto Grcka ucenjuje BJRM sa imenom tako bi i Hrvatska nas ucenjivala do besvesti a to bi moglo trajno da nas uspori na putu ka EU.Mislim da ovo najmanje odgovara Hrvatima koji su se mnogo nadali ako udju pre nas u EU ali nije ni EU budala zna sa kim ima posla zato ovakva Slovenacka inicijativa dolazi u pravo vreme za nas i Kosovo jer Hrvati nece moci ucenjivati nas mi necemo moci ucenjivati Kosovo i u tom slucaju nema veze ko kada udje u EU jer se nece morati bojati da ce neko stavljati veto na njegov ulazak,po meni jedan veoma veoma kvalitetan i razuman predlog,jos jednom ponavljam da EU nije maivna i da dobro zna sa kim ima posla,upoznali su oni i Hrvate i Srbe i Bosance vrlo dobro da bi sada nesto prepustili slucaju!!!

Milan R

pre 16 godina

nijedan komentator nije primetio da ovo vazi za sve zemlje zapadnog balkana. dakle i za kosovo. ako oni budu prvi primljeni u EU nece moci da blokiraju prijem srbije. dakle, ovo je korektan predlog. ako ponovo pozelimo da se prikljucimo EU zemlje zapadnog balkana nece moci da sprece nas ulazak (hrvatska, bosna crna gora, makedonija, albanija i kosovo)
a kako se sada ponasamo necemo skoro u EU. za razliku od kosova koje u ovom trenutku ima zelju da aplicira za prijem

Petar S.

pre 16 godina

Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak. "

Bravo gospodine Rupel. Jos jedan poen za Nikolica.

Skblzzzz

pre 16 godina

dok slovenija na sve načine blokira ulazak hrvatske, ovaj mrtav-hladan ovako govori o istoj stvari. s druge strane, ovo jasno pokazuje da nema ništa od zajedničkog ulaska u uniju.

vojislav

pre 16 godina

Srbija ne treba žuriti sa ulaskom u EU. Zemlje kao što su Švajcarska ili Švedska nisu u EU, a jedne su od razvijenijih u Evropi. Potrebno je uskladiti zakone sa EU da bi se odvijala privredna saradnja sa EU i ništa drugo. S obzirom da se samo u slučaju Srbije ne poštuje teritorijalni integritet, ne treba žuriti sa ulaskom u EU. Ne vidim zašto sve što dolazi sa zapada mora i da bude dobro. U ostalom, EU će se raspasti u dogledno vreme zbog nacionalne raznolikosti i gubljenja identiteta država članica, pa ne treba žuriti u propast.

Ivan

pre 16 godina

Pa dobro,
ja se slazem da danas potpisemo ugovor da postajemo kandidati za ulazak u EU i da tu ostanemo sledecih 5 do 7 godina.
Tako nema viza za putovanja, a EU daje dosta para za razvoj svega i svacega.
Samo da se potpise neki ugovor da nas Kosovo ne blokira pri ulasku i to je to.

ima (li) nade

pre 16 godina

Ma pazi molim te!?! Pa da li je on potpisivao neki sporazum mozda da Slovenija nece da sprecava druge iz regiona da se pridruze EU? Siguran sam da su slovenacki politicari, pre nego sto su priznali tzv. nezavisnost AP Kosovo, debelo razmisljali i dosli do zakljucka da ce to svakako da stimulise Srbiju da udje u EU.
Takodje, da li to genije Rupel mozda misli pod tim predlogom da Srbija, pre eventualnog ulaska u EU treba da potpise da nece da sprecava tzv. nezavisno Kosovo na putu ka EU, pa da nam tako na mala vrata uvale uslov ulaska u EU priznavanjem tzv. nezavisnog Kosova, jer, zaboga, ako ih ne priznamo, sputavamo ih na putu ka EU, a to nije fer...?

Kostas

pre 16 godina

Evo ovo je odgovor na Tadicevu politiku da ce spreciti ulazak Kosova u svetske institucije i evropsku uniju. Ovom izjavom Tadiceva kampanja pada u vodu prije nego sto je pacela. Jos jednom su ga namagarcili njegovi evropski ''prijatelji''.

Sašta Tomić

pre 16 godina

Elem vest nije sasvim tačna! Gospodin Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale da potpišu sporazum kojom će se obavezati da neće uslovljavati druge zemlje pri ulasku u EU!Očigledno da je sporazum usmeren prema Srbiji, budući da će Srbija uz svu svoju tromost, ipak malo brže ispuniti uslove za ulazak u EU! Eto nama još jednog uslova, kada izručimo Mladića i Karadžića, potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pojaviće se neka zemlja, Holandija verovatno, koja će usloviti ratifikaciju sporazuma u svom parlamentu sa potpisivanjem Rupelovog sporazuma i tako dok se ne pojave neredi u Raškoj oblasti!

Uslov

pre 16 godina

Interesantno je kako Rupel prica o tome da "nema uslovljavanja" a isto se postavlja Srbiji vec duze vremena na mnogim temama. Mozda je zaboravio u svom nadahnutom govoru da Slovenija preti i Hrvatskoj oko sto metara morske obale.

hurovac

pre 16 godina

Srbija i srbijanska vlast se ponasaju kao pobednici u proslim ratovima.Ocito da je potreban jedan dobar glogovi kolac da bi se taj krvozadni vampir(Udba,VBA i srpski nacinalisti i fasisti kojih nije malo)i koji su jos zivi napokon smirio.Tek onda pocinje novi zivot za sve mirne gradjane ove napacene zemlje.Do tada nek vam je bog na pomoci.

PACTKO

pre 16 godina

G. Rupel će se češati i tamo gde ga ne svrbi posle pobede "patriotskih snaga" u Srbiji na predstojećim izborima, koja će biti potpomognuta trapavim koracima koje EU preduzima na balkanu. A mladi o kojima priča će doći u sloveniju, ali ne na proputovanje nego kao izbeglice koje će bežati iz osiromašene i gladne srbije. Srbija će na taj način vrlo brzo "ući" u EU. Vidimo se uskoro g. Rupel

etizop

pre 16 godina

mislim da je slovenija trebala prva potpisati takav dokument s obzirom na blokade koje postavlja hrvatskoj, a gospodin rupel je jedini i glavni nositelj takve slovenske politike prema susjedima

Ja

pre 16 godina

I ja sam hteo da pitam, zašto onda nas uslovljavaju, ako mi treba da se obavežemo da nikog nećemo uslovljavati, kada i ako budemo članovi EU?

Sa druge strane, slažem se da treba mladima iz Srbije omogućiti da putuju u EU, kako bi znali za šta da glasaju.

Dejan

pre 16 godina

Znaci, ako Srbija prva udje mora da pusti i Kosovo da udje (ali mora i da ga prizna, jer kako moze da pusti drzavu koja nije drzava). Ako prvo Kosovo udje, onda ga Srbija opet mora da prizna, jer kako ce uci u zajednicu u kojoj nekoga ne priznaje. Ovo je striktno napisano za Srbiju i to je to.
Pitanje granica nije prepreka za ulazak u EU, vec je to bilateralno pitanje (kao sto je to EU rekla kod Slo-HR pitanja granice).
Nazalost, ovo pomaze radikalima.
Sto se tice Hrvatske, ona vec jedno vreme ne spada pod pojam zap. Balkana i u zadnjem izvestaju pod zapadni Balkan od strane EU, ona tamo nije navedena. Uostalom, ne vidim sto bi ona sprecavala ulazak SR u EU, jer jedino pitanje koje ima je pitanje granice, koje ne moze spreciti ulazak SR u RU, a pitanje 'ratne odstete' je ionako na medjunarodnom sudu, ako i dodje to pokretanja toga pitanja.

Elena

pre 16 godina

Do pre samo mesec dana svi u EU i NATO su tvrdili da problem koji Grcka ima sa Makedonijom u vezi njenog imena nije nikakav uslov za prijem u NATO ili EU, samo vi ispunite standarde. Sada najednom svi kazu promenite ime svoje zemlje, pa cete lepo biti primljeni, jer mnogo brate uznemiravate Grcku. Pa me zamina, da li g-din misli samo na novoprimljene clanke u EU, ili i na stare, kao recimo njegova Slovenija, koja isto tak odmaze Hrvatkoj koliko moze. Aj sto rade sta hoce, vec i misle da smo budale.

STAP I SARGAREPA

pre 16 godina

EU ima slicnu politiku uslovljavanja prema Srbiji. Juce je gospodin Rupel rekao da Srbija mora potpisati ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju uz NUZNE USLOVE. Iskoristio bih priliku da pozdravim ove dve izjave gospodina Rupela. Zeleo bih da pozdravim podrsku gospodina Rupela i visokih evropskih zvanicnika koji cine sve kako bi se Srbija nasla tamo gde joj je i mesto. Da ne zaboravim i gospodina Busa koji nam je porucio da u SAD imamo prijatelja. Pozdrav prijatelju!!! Za zivot bez viza - ZIVELI!!!

Dejan

pre 16 godina

Koji je ovo cinizam. Pa to upravo oni rade Hrvatima. Bolje da sute, jer sa svakom svojom idejom samo pokazuju koliko su sposobni za to cime se bave.

greg

pre 16 godina

U pravu je Rupel, mladi iz Srbije stvarno treba da odu i da vide i tu famoznu Evropu, posto se misljenje o EU uglavnom formira na osnovu izjava i delovanja raznih Rupela, Solana i kompanije i momentalno jedino sto mladi iz Srbije mogu da zakljuce o EU i o njihovim raznim predstavnicima je da je EU jedna gomila licemera i cinika, koja jedno prica a drugo radi, koja Srbima prica kako smo veliki "prijatelji" a usput podrzava cepanje Srbije i nagradjuje albanski nacionalizam, da je EU jedna troma i nesposobna oragnizacija cije je sediste u Vasingtonu a ne u Briselu... mnogo je tu licemerja i duplih standarda od strane EU da bi neko promenio misljenje o EU na osnovu jednog putovanja, moj "prijatelju" Rupelu. Ono sto se na osnovu ove izjave moze zakljuciti je da ce EU ponovo uslovljavati Srbiju da bi usla u EU - sada i time da ce morati da prizna tu albansko-americku tvorevinu na Kosovu i sto ce Srbija morati da predje preko otimacine srpske zemlje i imovine, preko ubistava Srba, unistavanja kulturne bastine... posto se u EU mnogo boje da ce Srbija blokirati prijem Kosova (zaista su optimisti oni koji misle da ce albansko Kosovo, inace nesposobno da obezbedi redovno snabdevanje struje i koje nema cak ni administrativni kapacitet, pa je potrebno dovlaciti hiljade ljudi iz EU da bi ta tvorevina funkcionisala a kamoli da ostvari bilo koje EU standarde ranije da udje u EU od Srbije)u EU, medjutim onda Rupel treba isto tako da uslovi ostale zemlje u EU koje ne zele da priznaju Kosovo a trebalo bi i da uslovi i ostale zemlje da ne blokiraju prijem i da ne izmisljaju nove uslove za Srbiju kao i da kazu jasno Srbiji i Srbima na sta sve treba da pristanemo da bi za desetak godina postali trecerazredni clanovi EU. Cisto da znamo i mi ovde u Srbiji... posto nam je malcice vec dosta uslovljavanja ili specijalnih slucajeva koji vaze samo za Srbiju i za nikoga vise... kao sto ce ovo Rupelovo "pravilo" ocigledno da vazi samo za Srbiju.

nsv

pre 16 godina

G. Rupel je na indirektan i kulturan nacin saopstio ono sto misli vecina u Uniji a to je da narodi Zapadnog Balkana nemaju kapacitet i zrelost evropskih naroda. To je , na zalost, notorna istina.

histerik

pre 16 godina

Kako do sada nisam primetio da bilo koja zemlja zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora, Makedonija) ne pokazuje bilo kakvu želju da spreči ulazak jedne od ovih zemalja u EU, čak naprotiv mnoge su spremne i da zajedno nastupaju sasvim je jasno na šta se sporazum odnosi. U skladu sa tim na izborima Srbija treba da bira između dve opcije. Prva je Čedina koja bi dao sve samo da uđe u EU a druga je tvrda opcija koja ne pristaje na dalje pregovore dok se Kosovo ne vrati Srbiji. Tadićeva opcija posle ovoga danas više ne postoji. Voleo bih da neko napravi analizu zašto nas toliko mrze. Svakom normalnom je jasno kuda vode ovakve izjave i kakvi će biti rezultati izbora u Srbiji posle ovakvih izjava. Ne mogu da shvatim da u EU sedi takva gomila nesposobnih političara tako da je jedini zaključak da se ovo radi namerno.

v

pre 16 godina

pa ima nas nekoliko miliona koji smo putovali i ziveli svuda, i mnogo vise sveta videli od gospodina Rupela, pa cemo opet glasati da Kosovo ostane u Srbiji...Sta cemo suoceni s takvom cinjenicom? Da mozda Rupel nije malo promasio da Srbi glasaju protiv secesije Kosova samo zato sto su neobavesteni i zaostali?

Ivan

pre 16 godina

Ovo vise prelazi granice izdrzljivosti i slusati ovog tipa sta sve izjavljuje i provaljuje zadnjih nedelja. Koje drzanje lekcija i ponizavanje da mu ja ne bih dozvolio uopste da pominje ime Srbija a kamo li da daje komentare. Evo ga i direktan odgovor na predizborni slogan DSa (i G17+) da nije moguce i da je to prodavanje magle. Naime DS i G17 tvrde da evrointegracijama i ulaskom u uniju samo tako mozemo spreciti da Kosovo postane deo iste. Odmah slede packe po prstima i kaze se da nema uslovljavanja ili zaboravite ulazak. Ljudi ko jos ima da veruje da Srbija treba da udje u EU i da je vodece clanice zele u njoj. Pa one sve rade da bi Srbiju udaljile od njih. Ono sto me plasi je obzirom na njihovo ponasalje da ko zna kakav plan imaju i kakva je njihova vizija buduce Srbije. Zato i nece da se izjasne na eventualno pitanje gde su granice Srbije jer ne zele i u ovommomentu ne smeju da kazu. Samo se nadam da gresim ali obzirom sta nam rade i samo gledaju kojom izjavom ce vise da nas ukopaju ne znam sta da mislim.

Zlopamtilo

pre 16 godina

Od vase pomoci g. Rupel nam krv siklja na usi vec godinama. Tako vam Boga, nemojte nam vise pomagati. Kad god je naprednjacki blok imao sansu protiv populizma u Srbiji vi (EU) ste umesali svoje prste da vratite stvari u korist populizma. Zar vasoj dvolicnosti stvarno nema kraja?! Cak iako to znaci da Srbija nikada nece uci u EU, neka bude - samo nam vise nemojte pomagati. Usmerite vasu "izdasnu" pomoc recimo ka Taciju i drugim teroristima na Kosovu - mozda ce oni bolje umeti da je cene nego mi primitivni Srbi.
Dokle vise da za nas ne vaze ista pravila kao za druge? Dokle?
Zar vam 49% za radikale nije dovoljno? Sram vas bilo sve koliko vas ima u birokratskom aparatu EU. Obraz vam je djon.

ForzaEU

pre 16 godina

Svaka vam cast gospodine Rupel pokazali ste na vreme svima koji misle da se treba zalagati za ulazak u EU kako bi se moglo napakostiti drugima a ne za dobrobit svojih gradjana. Demokratske snage u Srbiji se trebaju same izboriti za pobedu na predstojecim izborima,i ne bi trebale da ocekuju da im neko spolja niti pomogne niti odmogne na tom putu. Uostalom ne kaze se uzalud da u demokratiji svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.

dusan

pre 16 godina

"Rupel je rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana prilikom ulaska u EU morale potpisati sporazum da neće drugima sprečavati ulazak."
pa dobro, dokle vise ovih podmetanja????
rupel vrlo dobro zna da je nacelan stav svih (vecine) partija u srbiji, barem se javno tako izjasnjavaju, da nece dozvoliti ulazak kosova u un i oebs dokle god je srbija clan. to se svakako odnosilo i na eu.
pa ovo je stvarno neverovatno. dajte ljudi, pustite nas malo da udahnemo, da probamo da izaberemo nekoga ko ce biti za demokratiju i tu eu.
sa ovakvim komentarima, to ce ici jako tesko...
jos jednom, bravo za rupela, upravo je dao slagvort protivnicima uclanjenja srbije u eu...

Velimir

pre 16 godina

Pošto su slovenci priznali virtuelnu državu Kosovo a njihovi mladi imaju mogućnost upoznavanja sa evropom, eto imaju mogućnost da upoznaju i virtuelnu državu u kjoj ljudi žive u getoima ograđeni bodljikavom žicom, gde svakodnevno strepe za svoju sigurnost i imovinu.Uz put se tim ljudima nude lideri kriminalci i dojučerašnji nalogodavci ubistava civila i policajaca. Kao evropljanin dižem glas protiv takvog stanja pa izjavu Rupela, koji je svestan gubitničke politike EU prema Srbiji, doživljavam kao pokušaj zaslepljivanja omladine i širenja semena razdora kod građana Srbije. Najveći broj mladih danas je okrenut protiv takve politike Rupelovih nalagodavaca.

Goran

pre 16 godina

Ovi stvarno zakucavaju Tadica sa ovakvim izjavama, kako ce sada da prodje Tadicev stav, udjimo u EU i iz nje blokirajmo ulazak Kosova i Metohije u EU.

Ex EU

pre 16 godina

Ovo je direktan odgovor predsedniku Tadiću na njegovu ideju da će Srbija da brani ulazak Kosova u EU kad je prime. Znači još jedan uslov za Srbiju. Zbogom EU!

vladimirrr

pre 16 godina

ako se rupel i slicni cuju sto manje nase sanse da idjemo u uniju su mnogo vece!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ideja za bezvizni rezim je super..

svi (ni)su isti

pre 16 godina

O, gospode boze! Pa sama ova njegova izjava je uslovljavanje i to kakvo! Njom se menja i jedan od osnovnih principa EU - konsenzus, mada su po tom pitanju nedavno vec nesto radili. Malo po malo, postace ta EU nesto nalik na Jugoslaviju, i tako ce i zavrsiti.

Cira

pre 16 godina

Pretpostavljam da je ovo tek prvi u nizu pokusaja zvanicnika EU da podmetnu nogu "proevropskim" snagama u Srbiji. Jedino je pitanje da li je zajednicki stav EU da treba spoticati Srbiju pa je Slovencima dato da to saopste ili to Rupel radi na svoju ruku?
Naravno da je smesno pricati o tome da bi Srbiji bilo dopusteno da blokira ulazak Kosova u EU, ali to se moglo reci i 12. maja ili privatno napomenuti Tadicu da ne potencira to tokom kampanje.
Bojim se da na kraju ne ispadne da EU u sustini ne zeli da uskoro integrise Srbiju (a moguce i Hrvatsku).

Mesa

pre 16 godina

Znaci indirektno ovo znaci da Srbija ne moze u EU, ukoliko ne prizna Kosovo. S druge strane ovo znaci da nece svi ucuture u EU, jer se prejudicira da ovi koji udju ranije da ne mogu da uslovljuju. U biti tu najgore prolazi Srbija. Najmanji spor ima s Hrvatskom i to oko Dunava i onog ostrvceta. Problem BiH znaci da Srbija vise ne moze da se petlja u uredjenje BiH kao do sada, a najveci je problem Kosova, jer ga treba priznati... Ovo kako god da se uzme je ultimatum Srbiji, dakle 'batina'.

Sova

pre 16 godina

Zapadni Balkan? Da li ce Grcka da blokira prijem severnog Kipra u EU? Ajde budite posteni pa lepo recite Srbija ne sme da blokira prijem Kosova. A za ostale zemlje to naravno ne vazi.

neon

pre 16 godina

Sve sto je EU uradila pod vodjstvom Slovenije je direktno koristilo Kostunici i Nikolicu.
Potpuno je jasno na koga i na sta se odnosi ova izjava. Jos jedan samar demokratskoj Srbiji.

xenon

pre 16 godina

Pitanje svih pitanja je dali ce nam evropa do izbora konkretno pomoci ili ne.Ako ne pomogne znaci da im nije stalo do stabilnosti a onda je sve jedno ko ce pobediti na izborima.

Igor

pre 16 godina

Gospodin nam treba objasniti zasto sve vise mladih koji su vec u EU glasa za stranke desnog bloka(nacisticke, nacionalisticke....) i zasto je sve veci broj napada na strance koji tu zive.Da li je to zato sto im je demokratija u EU dobra ili sto im je standard pao za 50% u zadnjih 10 godina pa svakoga dana pustaju emisije o nacinima stednje vode,struje,ogreva pa i hrane? Nemoj samo da nam kazu kako smo dobro dosli u EU jer ovde svakoga dana gledam kako se odnose prema Rumunima, Bugarima,Cesima, Poljacima...koji su samo na papiru jednaki medju jednakima. Ako to nasi mladi treba da vide onda bolje da ne dolaze jer je "med" samo na povrsini a ako se malo zagrebe ispliva stvarno st(*)anje.

Dejan

pre 16 godina

Jos kad bi takav sporazum o neuslovljavanju ulaska bilateralnim problemima potpisale i "stare clanice" EU (posebno Grcka, pa i Slovenija i Italija), buducnost Balkana bi izgledala daleko lepse. Al sve se plasim da se oni nikada ne bi odrekli jedinog argumenta kojeg imaju u sporovima sa susjedima - "mi smo u EU, a vi niste, zato morate uciniti kako vam mi kazemo". Sve u svemu, mislim da se vec jasno vidi da je stara latinska izreka QUAD LICI JOVI NON LICI BOVI postala osnovni princip u odnosima EU prema Zapadnom Balkanu. Ili u slobodnom prevodu: sto prilici bogovima, ne prilici volovima.