Ponedeljak, 10.03.2008.

09:41

"Srbi da izaberu duboke veze sa EU"

Lideri Evropske unije pozvali zvanični Beograd da se kloni izolacionizma i nastavi da vodi Srbiju ka članstvu u Uniji.

Izvor: B92

"Srbi da izaberu duboke veze sa EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

hn

pre 16 godina

neko pomenu da vise nije vazan ratko mladic, zaista nije niko vise i ne pominje njega i haske optuzenike. zasto li???
da to nije bila trgovina od nase vlasti da se neda mladic u zamenu za kosovo, da li je neko razmisljo o tome???

Bane

pre 16 godina

Ajoj, zalosno je koliko nas slabo razumeju buduci sugradjani iz EU. Ljudi, morate biti konkretni, ponudite taj SSP da se potpise, pomozite nam, otvorite nas za integracije. Morate shvatiti, ne mozemo sami. Drze nas interesne grupe u izolaciji, a narod slabo razume benefite i integracije u EU. Budite jednom jedinstveni, konkretni, jasni i glasni. Inace cemo svi zajedno imati krizu regiona. Jasno kao dan.

Srbija je EU, EU je Srbija!

studendSRB

pre 16 godina

Jesam za EU ali ukoliko iskreno žele dobro srpskom narodu najbolje je da ne daju nikakve izjave pre izbora. Jer je i meni koji sam proevropski orjentisan muka njihovih izjava kako je za Srbiju najbolje ovo ili ono, a posle izbora svi zaborave na Srbiju do sledećeg problema.

Buducnost Srbije

pre 16 godina

predsednik Boris Tadić rekao "da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisao odmah, mada Rupel 'nije ubeđen da je to moguće tako lako doseći pošto i u EU postoji donekle protivljenje'. "

E ovakvi signali iz Evropske Unije samo mogu da odvrate Srbiju od puta ka EU. Mi se ovde ubismo pokusavajuci da dovedemo Srbiju u EU a oni salju ovakve neodmerene izjave.

Akcija se ipak nastavlja!
Svi gradjani Srbije, ujedinjeni, bez obzira na politicko opredeljenje, ka sto brzem ulasku u EU!!!

micaUS

pre 16 godina

Narocito mi je 'ubedljiv' Kusner sa onim komentarom o nemogucnosti Srba i Albanaca sa Kosova da postignu dogovor: iz perspektive americkih medija i stava prema israelsko-palestisnkim mirovnm pregovorima, koji kako rece Konolize Rajs "moraju biti nastvljeni uprkos svemu" (tj. bombama), pomenuti evropsko atlanski stav prema kosovskom cvoru zvucao bi zaista pateticno, da nije arogantan.

optimista

pre 16 godina

Svako ko zeli dobro svojoj zemlji i narodu mora da shvati da je sada poslednja prilika da prihvatimo ponudu da se prikljucimo EU.Druga mogucnost je izolacija zemlje,bez buducnosti i tragedija.Ne dozvolimo da sebi unistimo buducnost prkosom,jer nikada slabiji nisu uspeli da postavljaju uslove jacima od kojih zavise.Kao clanovi EU mozemo da postignemo mnogo vise,pa zato budimo razumni.

gavra

pre 16 godina

Nije mi jasan Bernar Kusner,njegova izjava kao i nebrojeno puta do sada kada su srbi i Srbija u pitanju predstavlja vrhunac cinizma. Pa dobro da li on misli da smo mi sisali vesla? Kaze da smo u protekla dva veka bili prijatelji ali da je odluka o Kosovu morala biti doneta jer nije bilo kompromisa izmedju srba i albanaca. Pa ako nije bilo kompromisa i ako ste nam prijatelji kao sto kazete (siguran sam da u ovo ne veruje nijedan normalan covek u Srbiji) zasto ste onda doneli odluku koja je protiv Srbije, zasto onda niste doneli odluku koja odgovara Srbiji? A zatim kaze pruzamo ruku Srbiji. To mi izgleda kao kada te neko dobro isamara, i to godinama unazad, a onda ti pruzi ruku i kaze ti ma mi smo bili prijatelji svo ovo vreme dok sam te samarao, pa hajde da se druzimo. Mislim stvarno covece ako zelite da vidite Srbiju u Evropi nemoj davati ovako glupe izjave i pre svega prestanite da nas ponizavate i vredjate, a za sve ono lose sto ste nam uradili prethodnih godina, nemojte da se brinete vecina srba je nazalost ionako kratke pameti.

ilija

pre 16 godina

EU kao i svaka drzava/organizacija ima svoje interese koje brani. Kao sto smo mogli videti ti interesi nisu uvek upereni ka dobrobiti jedne zemlje. Zato Srbija i Srbi treba da budu pametni. Ne treba po svaku cenu srljati u EU ali ih treba drzati na dohvat ruke. Pa ljudi zar se niko ne seca kako je to Tito radio. Igrao se sa istokom i zapadom... Mozemo i mi da obecavamo EU da hocemo da se pridruzimo i sl... a iza ledja da radimo po nasim interesima. Najvaznija stvar za Srpski narod je ekonomija trenutno. Nema porasta nataliteta, zadovoljstva i srece naroda dok se ne popravi ekonomija.

Kole

pre 16 godina

Evropljani su potpuni diletanti u poredjenju sa Amerikom. Tipovi tipa Rupela, Solane i Rena bi trebali da predaju u osnovnoj skoli maksimum! Pa i sam Holbruk je rekao da treba ponuditi nesto opiplivije. Evropa je sa Kosovom napravila vecu glupost negoli Amerika sa Irakom i Avganistanom. Imaju divlji protektorat sve sa mafijom i potencijalnim izvorom terorizma, a na severu nestabilnu Srbiju. Sve to Americi odgovara. Grdne pare ce ih sve to kostati a garantujem da pored 12 milijardi mesecno za Irak od Amerike nece videti ni cvonjka!

BB

pre 16 godina

Danasnje vesti iz EU pokazuju da se sargarepica za Srbiju stavi na sto samo kada se Srbija pobuni
i digne glas. Sada vise nije toliko vazan Ratko Mladic. Ispada da je za ovu sargarepicu u vidu potpisivanja Sporazuma opet zasluzan Kostunica svojom odlukom da se raspisu izbori i unese neizvesnost kakav ce biti politicki izbor gradjana Srbije. Pouka je jednostavna: nema saginjanja pred Evropom i aminovanja svega sto kazu EU birokrati, jer u tom slucaju za nas nema trunke postovanja. Treba da gledamo samo svoj interes, pa ce nam i Evropa ponuditi nesto za uzvrat. Samo hrabro!

carapan

pre 16 godina

pa sto ne kazete jasno koje su to snage koje vi podrzavate? nije dovoljno da kazete "one snage koje teze evropskim integracijama" jer u srbiji ne postoji ni jedna stranka koja je protiv toga. svi se izjasnjavaju da su za ulazak u eu. uostalom, zasto bi mi vama bilo sta verovali? pa iste price ste pricali i zadnjih godina. pa i pred zadnje izbore. i posto je vas kandidat tadic pobedio, vi ste uspeli svega dve nedelje da sacekate da bi ste to nagradili time sto ste nam otkinuli parce zemlje i tako svima koji su vam verovali, mada tih posle svega sto ste nam uradili nema mnogo, zabijete noz u ledja. zato poruka svim srbima: ne slusajte sta vam govori gospoda sa zapada jer oni gledaju samo svoj interes vec koristite iskljucivo svoj mozak.

vladami

pre 16 godina

Samo da nam ne pomazu ovi iz EU. Pustite nas vise na miru. Svaka njihova pomoc do sada, bila je upucena SRS-u SPS-u i DSS-u. To je kako bi oni rekli "fakticko stanje na terenu" Srbija ima alternative. EU nije jedina prilika za Srbiju.

Velimir

pre 16 godina

Da li bi mogao neko da me informiše o kakvim igrama to priča Rupel? Vidi se da Rupel koristi podatke sa sajta DS o prioritetima građana (broj korisnika Interneta u Srbiji je oko 27% a pitanja postavljena ovom segmentu gradjana su više nego tendenciozna). Izjavu Rupela da studenti podržavaju one koji nas maltretiraju više od decenije je bačeno seme razdora i hvatanje za slamku promašene politike prema Srbiji. Definitivno sa zemljama EU je potrebno razvijati dobre medjususedske odnose. Kada EU bude spremna za neke druge odnose sa našom zemljom neka znaju da im srpska ruka kao znak prijateljstva ostaje pružena.

R.P.

pre 16 godina

Sasvim je jasno da EU, napravivsi "kosovski cirkus" samo 10-tak dana nakon knap-pobede Tadica na izborima, apsolutno podrzava anti-evropsku Srbiju. Srbija sa demokratskim predsednikom ne bi bila vise "losi-momak" Evrope i dezurni krivac, vec bi se vrlo brzo ekonomski razvila. Naravno da Srbija zeli u Evropu, ali je samo prazna prica da Evropa zeli Srbiju.

Bucko Chicago

pre 16 godina

Sta tu nije jasno? Planirano je odavno da i mi budemo moderna drzava, da budemo Evropa. Ostavljeno nam je da dobrovoljno idemo u tom pravcu. Posto se mi vrtimo u mestu, svetski kapital ne moze da ceka doveka. U nekom momentu (nazalost neverujem da je jos stigao), kad postanemo kocnica za planirana kretanja,oni dodju i kazu:"E sada mora!". To znaci mogu mnogi da puknu od zorta, ali mi cemo biti u Evropskoj uniji i bicemo normalna zemlja i zivecemo lepo, ne zato sto to znamo, nego sto to mora. Da se mi pitamo bili bi kao skorpija zatvorena pod casu koja bi izvrsila samoubistvo samo da isteramo svoje, a ne znamo kako se to radi. To se zove tvrdoglavost i sado-mazohizam. Mi smo smesni, jer se jos uvek raspravlja sta je bolje: BMW ili Zaporozac

srbija

pre 16 godina

Slazem se da ce granice jednom nestati ali neka nestanu kada Kosovo bude u Srbiji, slazem se da granice u EU nisu bitne ali neka mi prvo sa Kosovom udjemo u EU pa onda neka ne budu bitne :)

(Vlast)a

pre 16 godina

Posle ubistva premijera Djindjica niko vise nije jasno ponavljao i insistirao,uprkos gubitku rejtinga,na "pravom putu".Mi vise ne znamo sta je pravi put,lekciju nismo do kraja naucili:mi bi u EU ako nas to ne kosta i ni na sta nas ne obavezuje,mi bi u EU ako mozemo svoju tradiciju da nosimo u paketu cak i onda kad to sa tradicijom,nasledjem i kulturom neka veze,mi bi sa Kosovom koje smo izgubili ali niko od politicara,zbog rejtinga, ne bi da to javno kaze jer ce da ga ganjaju gvozdeni pukovi i kojekakvi obrazi,SPC i bolesni nacionalisticki umovi koje niko ne sankcionise nego iza scene ocijuka sa njima.Mi imamo komplekse koje ne bi da lecimo pa se prema uredjenim zemljama odnosimo kao da su gore od nas,a gore od nas dizemo u nebesa.Ne damo Kosovo,ali dajemo NIS za nista!Kao sto smo zaboravili da moraju da se postuju saobracajna pravila,pa nam pesaci i vozaci izgledaju kao iz Aleksandrije ili Dzakarte(tako makar deluje na TV-u saobracaj u tim gradovima).Odnos prema progresu i tradiciji je pobrkan,odnos prema veri nije licna stvar nego javni i vrlo unosan posao.
Ukratko:treba nam pomoc.Ne trebaju nam trenutno novci,mada nih nikad dosta,nego da naucimo da prepoznamo vrednosti da ne lupetamo o istoriji a da je ne znamo i reinterpretiramo je kako kojoj bolesnoj glavi padne na pamet ili mu neke sile mraka plate da to proglasi za novu istinu.
Veoma postujem g.Solanu i najlakse bih izasla na izbore gde bi on ili neko od nasih vanstranackih intelektualaca bio na celu liste.

vladimirrr

pre 16 godina

ja sam za evropu , ali bi zamolio solanu, rupela, bilta, i one sto suse pojavljivali 90-ih da nam ne "pomazu" i da se sto manje pojavljuju kao podrska demokratskim snagama , jer verujte i meni je vec muka od njih, njihovih saveta i podrske!!!!!!!!!! 99.god nam je ipak svima u glavama...

BRANKO1956

pre 16 godina

Od 5.oktobra samo su nam udarali čvrge. Zorana ničim opipljivim nisu ohrabrili...
Pitam se na koji način to mogu da urade sad, kad je (opet) najvažnije da evropska Srbija još jednom stavi do znanja-neće proći!

alexa

pre 16 godina

pa ja se vec par godina unazad opredeljujem za EU i imam utisak da na svakim izborima ipak pobedjujemo kad malo kasnije opet trebam da se izjasnim da li sam za EU ili ne. dokle ce ova budalastina da traje?

Drgan Obradovic

pre 16 godina

Nisam siguran da bi Srbiji, dugorocno gledano, EU clanstvo bilo od vece koristi. Mnogo vise bi joj odgovarao status koji u Evropi trenutno imaju Norveska i Svajcarska.

Историја

pre 16 godina

Солана, Рен, Рупел и остали се грдно варају да ће нешто постићи празним речима и обећањима.

Крајње је време да Европа понуди нешто конкретно и опипљиво, а не празне речи и чиста реторика. То више не пролази. Европа мора да буде много инвентивнија и крајње конкретна или боље да се не меша.

Доста је празних речи пријатељства и мазање очију, време је за конкретне ствари, конкретне ствари.

Marija

pre 16 godina

Nazalost, poruke koje nam ovih dana salju svi od domacih do inostranih politicara su potpuno sizofrene. jadni mi ovde u Srbiji, a jadan i onaj narod na Kosovu, i albanski i srpski, posto ocigledno ovakvim stanjem stvari niko nije na dobitku, stvari su se samo iskomplikovale za sve. A opet ja verujem u najbolje namere Evrope. Ubedjena sam da njihovi potezi nisu sigurno nijednim gestom upereni na nasu stetu. Nadam se da ce to nas narod i politicari da shvate.

Dejan

pre 16 godina

Ovaj, cini mi se da MI treba da molimo EU da nas primi u svoje clanstvo, a ne da EU nas moli.

Oni imaju dovoljno svojih problema, jos im samo falimo mi, ovako iskorumpirani i nacionalisticki nastrojeni.

lg

pre 16 godina

ljudi, a da nije ova prica 'pala vlada' samo sargarepa za eu da nam ponudi ssp, pa ce onda kostunica i tadic ponovo da formiraju vladu.sve je samo blef, od koga ce srbija profitirati.zivi bili pa videli.treba uceniti eu, i to je nacin, a vladu osnaziti evropskim snagama

jo

pre 16 godina

jedina sansa da se opredelimo za EU je da njihovi zvanicnici do 11. maja ne daju nikakve izjave, jer kako nesto izjave ja pocinjem da sumnjam u svoja ubedjena.

Jase

pre 16 godina

Srbija je davnih dana izabrala da ima duboke veze sa EU, ali joj to nikada nije adekvatno uzvraceno.Za ljubav je potrebno bar dvoje.EU nikada nije adekvatno i ozbiljno tretirala Srbiju.EU ima svoje druge priritete i ljubimce, i to trba prihvatati tako.Kako je krenulo mozda ce jednog dana samo Beograd uci u EU.Narod u Srbiji moze jednog dana da udje u EU, ali to sigurno nece biti iz ljubavi, vec radi interesa i straha. Veza samo iz interesa bez ljubavi nije nikada davala rezultat.

DARKO

pre 16 godina

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je mrtvo slovo na papiru, dok ga ne ratifikuju sve zemlje članice EU! Pogodite ko ga neće ratifikovati dok Srbija ne ispuni sve "uslove"?

Julius

pre 16 godina

Havijer Solana hoce da pomogne da u Srbiji dodju na vlast demokratske snage, koje ce biti prihvatljive za demokratski svet u evroatlantskim integracijama. Ako srpski narod to nece, niko ga nece, a i ne moze prisiliti. Svaki narod ima vlast koga zasluzuje. Ako Srbija hoce da ga Toma Nikolic ili Kostunica vrati koju deceniju nazad, neka mu je "sa srecom". Sto se Kosova tice, u predstojecoj izbornoj kampanji ne treba verovati nijednoj srani, jer niko vise ne moze vratiti Kosovo u nikakvu vezu sa Srbijom. Jedina veza izmedju Kosova i Srbije bice u Evropskoj uniji, kada se obe uclane istovremeno, jer jednu-po-jednu nece ih primiti ni tamo, posto ce jedna biti protiv druge.

SaleBG

pre 16 godina

Srbija treba da postane članica EU. To je još daleka budućnost. Nismo u položaju da ultimatume postavljamo, već da se više radi, ne krade i ne laže. Mislimo više na našu budućnost, nauku, kulturu, infrastrukturu, na našu decu, mlade, bolesne i siromašne. Svima nam treba EU. Solana će proći, Evropa ostaje.

Petar

pre 16 godina

A sta hocete vi ljudi pobogu? Pa je li Evropa nesto kriva sto smo sejali zlo po bivsoj Jugoslaviji, da li su Evropa i NATO bombardovali Jugoslaviju iz hira ili je postojao neki duboki razlog za to? Da li mi skrivamo zlocince i ne ispunjavamo uslove koje Evropa trazi? DA! Pa ne moze tako.
Evropu cine 27 drzava koje se o svemu dogovaraju, a kod nas postoji percepcija da je to neka volja ovoga ili onoga funkcionera, pa tako mrzimo Ahtisarija, Solanu, Rena i slicne. Verujte da su 27 glava pametnije od jedne i Evropa zna sta je najbolje za njeno dvoriste. Kamo srece da smo imali evropsku upravu od 2000. godine, sada bismo vec bili clan.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Narod Srbije bi po pitanju Kosova prihvatio stvarnost, i na predstojećim izborima bi se sigurno opredijelio za EU, ali nažalost neće biti stranke, koja će mu to jasno ponuditi…

sasa

pre 16 godina

Solana, Ren i ostali zvanicnioci EU, ako zele da podrze pro evropske snage, treba da dodju i da se dogovore sa njima o izjvama koje daju. Do sad sve izjave su licile na penale za drugu opciju. Mi vise ne mozemo da igramo utakmicu u kojoj protivnik stalno puca penale.
Dajte se u pament i kontrolisite izjave i poteze, ako nam stvarno zelite dobro! zar vam nije dovoljno iskustvo iz '90-tih, samo zbog vas i vasih poteza Milosevic je vladao vise od 10 godina. Da je bilo srece mogao je da padne jos '96 i danas bi drugacije razgovarali.

Dusko

pre 16 godina

Vreme mladjih referenata EU ,na nasu veliku zalost, nije proslo. Solana,Oli,Rupel i ostali, stalno nesto porucuju Srpskom narodu, kao da je on pao sa kruske. Jos samo uradite ovo, pa cemo mi ono, jos ovo, ih... Istina je jedna: Negde je neko zacrtao put SRBIJI, a mladji referenti u odredjenom momentu saopstavaju gde smo to mi. Izbori za predsednika SRbije su pokazali da uopste nije bitno koja ce opcija pobediti, EU ide dalje, tacno po planu koji je negde zacrtan. Dakle, nije ni sada bitno ko ce pobediti, EU ce nam preko svojih mladjih referenata saopstiti gde smo i kuda cemo! I sve dotle, dok SRBI budu crne ovce i losi momci americke diplomatije, svejedno je ko ce pobediti. Doduse, bice svejedno i posle toga, jer se pored Amerike, vise niko ziv ne pita.

sasa jokic

pre 16 godina

Ako nas iskreno zelite u EU dajte neku konkretnu ponudu"sargarepu" proevropskim strankama pred izbore. Samo molim Vas ne istu kao onu o 6 milijardi dolara, ako skinemo Milosevica, koje nikada nisu stigle! Sada nesto konkretnije!

Milica

pre 16 godina

Jao, samo nas nemojte vise podrzavati, uz nezavisnost Kosova i pricu o tome kako je Tadic taj za koga treba glasati prosto ce te demokratske snage procvetati na izborima. Vec vidim Tomu "Koga podrzavaju oni koji su priznali Kosovo?"...

Miki Maus

pre 16 godina

Za pocetak, trebali bismo rascistiti neke stvari sa EU, vezane za teritorijalni integritet zemlje, pa tek onda malo pricati o malo cvrscim vezama. Nisam za EU po svaku cenu, narocito ne kao siromasni rodjak kome se zna mesto u imucnoj porodici: odmah pored stola, ali ne za stolom.

pravi put

pre 16 godina

od kada pratim izbore u srbiiji uvek se nekako ocekuje da izabaremo taj evropski put i nikako da ga izaberemo i uvek nesto uprskamo i nikako da se probudimo i vise krenemo...

Miloshke

pre 16 godina

Kakve su to price o neulaženju u EU...?
Niti mi imamo mogućnosti da se razvijamo bez Unije, niti nam članstvo u Uniji oduzima ništa. Ako članstvo u Uniji može da preusmeri 20% drumskog saobraćaja sa Srbije na Rumuniju i Bugarsku posle samo godinu dana, zamisli šta će se desiti kada prođe 10 godina bez članstva u Uniji. Ili da pomenemo da je Rumunija od potpisivanja SSP-a dobila 30 milijardi pomoći od Unije.
Sve to je naše, samo ako smo spremni da tražimo i, naravno (za mnoge u ovoj zemlji i nažalost), da radimo.

za Evropu

pre 16 godina

Ne mogu da razumem one koji su protiv ulaska Srbije u EU. Postoje neke cinjenice koje ljudi zaboravljaju.
1. Slovenija i Hrvatska vise od pola veka imaju pogranični spor ali Slovenija je mudro cutala o tome sve dok nije postala clanica EU kada je ponovo pokrenula to pitanje. Da li se neko pitao zasto? Pa odgovor je jasan. Kao clanica EU sve druge zemlje stale su u odbranu slovenackog prava sto je Ljubljani dalo itekako mocne saveznike a Hrvatskoj stvorilo ozbiljni problem u njenom daljem procesu pridruzenja.
2. Bugarska je godinama bezuspesno pokusavala da svoje medicinske sestre osudjene na smrt u Libiji vrati u Bugarsku. Samo nekoliko meseci nakon sto je Bugarska postala clanica EU problem je resen. Ima jos slicnih primera a ako ova dva nisu dovoljna da se jasno vidi zastyo Srbija mora u Evropsku uniju, onda ljudima koji su protiv naseg pridruzenja zaista nema pomoci i ne vredi im pricati. Oni ce i dalje da govore o "srpskom ponosu" koji se mnogo puta zavrsavao kolektivnim preturanjem po kontejnerima.

nismo od juce

pre 16 godina

Sa svim dobronamernim drzava treba biti u dobrim odnosima i sa zajednickim interesima. Ipak, i G-din Solana ima dovoljno godina da bi znao sta se, kako i zasto desavalo u Evropi tokom samo XX veka. Takodje bi trebalo zna - sve vrste zajednica, ako nisu ravnopravne i nisu oformljene na zdravim osnovama - propadaju, i to bolno !!!

Ana

pre 16 godina

Na zalost, zahvaljujuci izmedju ostalog, i vasem stavu gospodine Solana, mislim da je Srbija daleko od zelje za EU i da ce to izbori i pokazati...
Hvala vam na "pomoci" sto ste nam uskratili mogucnost za buducnost...

histerik

pre 16 godina

Naravno da se naši veliki prijatelji ponovo javljaju. Samo ih molim da pre izbora jasno i glasno opredele svoju politiku prema Srbiji. Dosta je više toga da će Srbija ući u EU kada ispuni sve uslove. Molim da nam taksativno nabroje koje sve uslove moramo da ispunimo pre ulaska u EU kako bi mogli da se opredelimo. A ne kao i uvek nakon izbora se uvek javljaju nova ponižavanja i ucene Srbije.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Solana je politicar “prve A” kategorije. Jedno prica, drugo misli, a sasvim trece sprovodi. U vreme bombardovanja Srbije bio je sef NATO-pakta, a samo najpodobniji i milion puta provereni ljudi mogu doci do tog polozaja. Amerika ima svoj strateski cilj, da ponovo udje u “hladni rat” sa Rusima, sto i Rusima odgovara. Kosovo je i jednima i drugima je samo povod, a oni Srbi na Kosovu “kolateralna steta”. Fakticki im odgovara da, bar u sledecih nekoliko godina, ispunimo ono na cemu su insistirali Milosevic, Mira Markovic i njihovi istomisljenici i tajkuni. Te “prave srpske patriote” su im legli, “kao kec na desetku”. Izmislili bi ih, da ne postoje. Americi “hladni rat” odgovara, Rusima odgovora, a da li Evropskoj Uniji, Balkanu i samoj Srbiji odgovara da Srbija bude “pravi cir” na Balkanu, sa svih strana okruzen NATO-paktom?! Garantovano ne.
Prema tome, veoma uticajni Solana mora da rascisti sam sa sobom, da li da stiti americke ili evropske interese. Trenutno javno podrzava Tadica i proevropsku struju, a tajno Kostunicu i radikale (prorusku struju). A, gde se Solana umesa, “tu trava ne nice”.
Boza Bogdanovic, Bor

Goran

pre 16 godina

Solana i slicni mu kao da nas smatraju senilnima, do pre nedelju dana nam je lupao packe i govorio na sav glas da je bolje da se pomirimo sa cinjenicom da je Kosovo nezavisno i da MI TU nista ne mozemo da uradimo koliko god se "bezobrazno" bunili...isti taj nas grli kao brata sad kad se vlada raspala A RASPALA SE ZBOG NJEGA I NJEMU SLICNIMA.

za Evropu

pre 16 godina

Ne mogu da razumem one koji su protiv ulaska Srbije u EU. Postoje neke cinjenice koje ljudi zaboravljaju.
1. Slovenija i Hrvatska vise od pola veka imaju pogranični spor ali Slovenija je mudro cutala o tome sve dok nije postala clanica EU kada je ponovo pokrenula to pitanje. Da li se neko pitao zasto? Pa odgovor je jasan. Kao clanica EU sve druge zemlje stale su u odbranu slovenackog prava sto je Ljubljani dalo itekako mocne saveznike a Hrvatskoj stvorilo ozbiljni problem u njenom daljem procesu pridruzenja.
2. Bugarska je godinama bezuspesno pokusavala da svoje medicinske sestre osudjene na smrt u Libiji vrati u Bugarsku. Samo nekoliko meseci nakon sto je Bugarska postala clanica EU problem je resen. Ima jos slicnih primera a ako ova dva nisu dovoljna da se jasno vidi zastyo Srbija mora u Evropsku uniju, onda ljudima koji su protiv naseg pridruzenja zaista nema pomoci i ne vredi im pricati. Oni ce i dalje da govore o "srpskom ponosu" koji se mnogo puta zavrsavao kolektivnim preturanjem po kontejnerima.

Ana

pre 16 godina

Na zalost, zahvaljujuci izmedju ostalog, i vasem stavu gospodine Solana, mislim da je Srbija daleko od zelje za EU i da ce to izbori i pokazati...
Hvala vam na "pomoci" sto ste nam uskratili mogucnost za buducnost...

Goran

pre 16 godina

Solana i slicni mu kao da nas smatraju senilnima, do pre nedelju dana nam je lupao packe i govorio na sav glas da je bolje da se pomirimo sa cinjenicom da je Kosovo nezavisno i da MI TU nista ne mozemo da uradimo koliko god se "bezobrazno" bunili...isti taj nas grli kao brata sad kad se vlada raspala A RASPALA SE ZBOG NJEGA I NJEMU SLICNIMA.

Miki Maus

pre 16 godina

Za pocetak, trebali bismo rascistiti neke stvari sa EU, vezane za teritorijalni integritet zemlje, pa tek onda malo pricati o malo cvrscim vezama. Nisam za EU po svaku cenu, narocito ne kao siromasni rodjak kome se zna mesto u imucnoj porodici: odmah pored stola, ali ne za stolom.

histerik

pre 16 godina

Naravno da se naši veliki prijatelji ponovo javljaju. Samo ih molim da pre izbora jasno i glasno opredele svoju politiku prema Srbiji. Dosta je više toga da će Srbija ući u EU kada ispuni sve uslove. Molim da nam taksativno nabroje koje sve uslove moramo da ispunimo pre ulaska u EU kako bi mogli da se opredelimo. A ne kao i uvek nakon izbora se uvek javljaju nova ponižavanja i ucene Srbije.

Miloshke

pre 16 godina

Kakve su to price o neulaženju u EU...?
Niti mi imamo mogućnosti da se razvijamo bez Unije, niti nam članstvo u Uniji oduzima ništa. Ako članstvo u Uniji može da preusmeri 20% drumskog saobraćaja sa Srbije na Rumuniju i Bugarsku posle samo godinu dana, zamisli šta će se desiti kada prođe 10 godina bez članstva u Uniji. Ili da pomenemo da je Rumunija od potpisivanja SSP-a dobila 30 milijardi pomoći od Unije.
Sve to je naše, samo ako smo spremni da tražimo i, naravno (za mnoge u ovoj zemlji i nažalost), da radimo.

sasa jokic

pre 16 godina

Ako nas iskreno zelite u EU dajte neku konkretnu ponudu"sargarepu" proevropskim strankama pred izbore. Samo molim Vas ne istu kao onu o 6 milijardi dolara, ako skinemo Milosevica, koje nikada nisu stigle! Sada nesto konkretnije!

Dusko

pre 16 godina

Vreme mladjih referenata EU ,na nasu veliku zalost, nije proslo. Solana,Oli,Rupel i ostali, stalno nesto porucuju Srpskom narodu, kao da je on pao sa kruske. Jos samo uradite ovo, pa cemo mi ono, jos ovo, ih... Istina je jedna: Negde je neko zacrtao put SRBIJI, a mladji referenti u odredjenom momentu saopstavaju gde smo to mi. Izbori za predsednika SRbije su pokazali da uopste nije bitno koja ce opcija pobediti, EU ide dalje, tacno po planu koji je negde zacrtan. Dakle, nije ni sada bitno ko ce pobediti, EU ce nam preko svojih mladjih referenata saopstiti gde smo i kuda cemo! I sve dotle, dok SRBI budu crne ovce i losi momci americke diplomatije, svejedno je ko ce pobediti. Doduse, bice svejedno i posle toga, jer se pored Amerike, vise niko ziv ne pita.

Milica

pre 16 godina

Jao, samo nas nemojte vise podrzavati, uz nezavisnost Kosova i pricu o tome kako je Tadic taj za koga treba glasati prosto ce te demokratske snage procvetati na izborima. Vec vidim Tomu "Koga podrzavaju oni koji su priznali Kosovo?"...

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Solana je politicar “prve A” kategorije. Jedno prica, drugo misli, a sasvim trece sprovodi. U vreme bombardovanja Srbije bio je sef NATO-pakta, a samo najpodobniji i milion puta provereni ljudi mogu doci do tog polozaja. Amerika ima svoj strateski cilj, da ponovo udje u “hladni rat” sa Rusima, sto i Rusima odgovara. Kosovo je i jednima i drugima je samo povod, a oni Srbi na Kosovu “kolateralna steta”. Fakticki im odgovara da, bar u sledecih nekoliko godina, ispunimo ono na cemu su insistirali Milosevic, Mira Markovic i njihovi istomisljenici i tajkuni. Te “prave srpske patriote” su im legli, “kao kec na desetku”. Izmislili bi ih, da ne postoje. Americi “hladni rat” odgovara, Rusima odgovora, a da li Evropskoj Uniji, Balkanu i samoj Srbiji odgovara da Srbija bude “pravi cir” na Balkanu, sa svih strana okruzen NATO-paktom?! Garantovano ne.
Prema tome, veoma uticajni Solana mora da rascisti sam sa sobom, da li da stiti americke ili evropske interese. Trenutno javno podrzava Tadica i proevropsku struju, a tajno Kostunicu i radikale (prorusku struju). A, gde se Solana umesa, “tu trava ne nice”.
Boza Bogdanovic, Bor

Petar

pre 16 godina

A sta hocete vi ljudi pobogu? Pa je li Evropa nesto kriva sto smo sejali zlo po bivsoj Jugoslaviji, da li su Evropa i NATO bombardovali Jugoslaviju iz hira ili je postojao neki duboki razlog za to? Da li mi skrivamo zlocince i ne ispunjavamo uslove koje Evropa trazi? DA! Pa ne moze tako.
Evropu cine 27 drzava koje se o svemu dogovaraju, a kod nas postoji percepcija da je to neka volja ovoga ili onoga funkcionera, pa tako mrzimo Ahtisarija, Solanu, Rena i slicne. Verujte da su 27 glava pametnije od jedne i Evropa zna sta je najbolje za njeno dvoriste. Kamo srece da smo imali evropsku upravu od 2000. godine, sada bismo vec bili clan.

Drgan Obradovic

pre 16 godina

Nisam siguran da bi Srbiji, dugorocno gledano, EU clanstvo bilo od vece koristi. Mnogo vise bi joj odgovarao status koji u Evropi trenutno imaju Norveska i Svajcarska.

vladimirrr

pre 16 godina

ja sam za evropu , ali bi zamolio solanu, rupela, bilta, i one sto suse pojavljivali 90-ih da nam ne "pomazu" i da se sto manje pojavljuju kao podrska demokratskim snagama , jer verujte i meni je vec muka od njih, njihovih saveta i podrske!!!!!!!!!! 99.god nam je ipak svima u glavama...

nismo od juce

pre 16 godina

Sa svim dobronamernim drzava treba biti u dobrim odnosima i sa zajednickim interesima. Ipak, i G-din Solana ima dovoljno godina da bi znao sta se, kako i zasto desavalo u Evropi tokom samo XX veka. Takodje bi trebalo zna - sve vrste zajednica, ako nisu ravnopravne i nisu oformljene na zdravim osnovama - propadaju, i to bolno !!!

DARKO

pre 16 godina

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je mrtvo slovo na papiru, dok ga ne ratifikuju sve zemlje članice EU! Pogodite ko ga neće ratifikovati dok Srbija ne ispuni sve "uslove"?

Jase

pre 16 godina

Srbija je davnih dana izabrala da ima duboke veze sa EU, ali joj to nikada nije adekvatno uzvraceno.Za ljubav je potrebno bar dvoje.EU nikada nije adekvatno i ozbiljno tretirala Srbiju.EU ima svoje druge priritete i ljubimce, i to trba prihvatati tako.Kako je krenulo mozda ce jednog dana samo Beograd uci u EU.Narod u Srbiji moze jednog dana da udje u EU, ali to sigurno nece biti iz ljubavi, vec radi interesa i straha. Veza samo iz interesa bez ljubavi nije nikada davala rezultat.

srbija

pre 16 godina

Slazem se da ce granice jednom nestati ali neka nestanu kada Kosovo bude u Srbiji, slazem se da granice u EU nisu bitne ali neka mi prvo sa Kosovom udjemo u EU pa onda neka ne budu bitne :)

pravi put

pre 16 godina

od kada pratim izbore u srbiiji uvek se nekako ocekuje da izabaremo taj evropski put i nikako da ga izaberemo i uvek nesto uprskamo i nikako da se probudimo i vise krenemo...

jo

pre 16 godina

jedina sansa da se opredelimo za EU je da njihovi zvanicnici do 11. maja ne daju nikakve izjave, jer kako nesto izjave ja pocinjem da sumnjam u svoja ubedjena.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Narod Srbije bi po pitanju Kosova prihvatio stvarnost, i na predstojećim izborima bi se sigurno opredijelio za EU, ali nažalost neće biti stranke, koja će mu to jasno ponuditi…

SaleBG

pre 16 godina

Srbija treba da postane članica EU. To je još daleka budućnost. Nismo u položaju da ultimatume postavljamo, već da se više radi, ne krade i ne laže. Mislimo više na našu budućnost, nauku, kulturu, infrastrukturu, na našu decu, mlade, bolesne i siromašne. Svima nam treba EU. Solana će proći, Evropa ostaje.

Историја

pre 16 godina

Солана, Рен, Рупел и остали се грдно варају да ће нешто постићи празним речима и обећањима.

Крајње је време да Европа понуди нешто конкретно и опипљиво, а не празне речи и чиста реторика. То више не пролази. Европа мора да буде много инвентивнија и крајње конкретна или боље да се не меша.

Доста је празних речи пријатељства и мазање очију, време је за конкретне ствари, конкретне ствари.

Julius

pre 16 godina

Havijer Solana hoce da pomogne da u Srbiji dodju na vlast demokratske snage, koje ce biti prihvatljive za demokratski svet u evroatlantskim integracijama. Ako srpski narod to nece, niko ga nece, a i ne moze prisiliti. Svaki narod ima vlast koga zasluzuje. Ako Srbija hoce da ga Toma Nikolic ili Kostunica vrati koju deceniju nazad, neka mu je "sa srecom". Sto se Kosova tice, u predstojecoj izbornoj kampanji ne treba verovati nijednoj srani, jer niko vise ne moze vratiti Kosovo u nikakvu vezu sa Srbijom. Jedina veza izmedju Kosova i Srbije bice u Evropskoj uniji, kada se obe uclane istovremeno, jer jednu-po-jednu nece ih primiti ni tamo, posto ce jedna biti protiv druge.

BB

pre 16 godina

Danasnje vesti iz EU pokazuju da se sargarepica za Srbiju stavi na sto samo kada se Srbija pobuni
i digne glas. Sada vise nije toliko vazan Ratko Mladic. Ispada da je za ovu sargarepicu u vidu potpisivanja Sporazuma opet zasluzan Kostunica svojom odlukom da se raspisu izbori i unese neizvesnost kakav ce biti politicki izbor gradjana Srbije. Pouka je jednostavna: nema saginjanja pred Evropom i aminovanja svega sto kazu EU birokrati, jer u tom slucaju za nas nema trunke postovanja. Treba da gledamo samo svoj interes, pa ce nam i Evropa ponuditi nesto za uzvrat. Samo hrabro!

alexa

pre 16 godina

pa ja se vec par godina unazad opredeljujem za EU i imam utisak da na svakim izborima ipak pobedjujemo kad malo kasnije opet trebam da se izjasnim da li sam za EU ili ne. dokle ce ova budalastina da traje?

Velimir

pre 16 godina

Da li bi mogao neko da me informiše o kakvim igrama to priča Rupel? Vidi se da Rupel koristi podatke sa sajta DS o prioritetima građana (broj korisnika Interneta u Srbiji je oko 27% a pitanja postavljena ovom segmentu gradjana su više nego tendenciozna). Izjavu Rupela da studenti podržavaju one koji nas maltretiraju više od decenije je bačeno seme razdora i hvatanje za slamku promašene politike prema Srbiji. Definitivno sa zemljama EU je potrebno razvijati dobre medjususedske odnose. Kada EU bude spremna za neke druge odnose sa našom zemljom neka znaju da im srpska ruka kao znak prijateljstva ostaje pružena.

carapan

pre 16 godina

pa sto ne kazete jasno koje su to snage koje vi podrzavate? nije dovoljno da kazete "one snage koje teze evropskim integracijama" jer u srbiji ne postoji ni jedna stranka koja je protiv toga. svi se izjasnjavaju da su za ulazak u eu. uostalom, zasto bi mi vama bilo sta verovali? pa iste price ste pricali i zadnjih godina. pa i pred zadnje izbore. i posto je vas kandidat tadic pobedio, vi ste uspeli svega dve nedelje da sacekate da bi ste to nagradili time sto ste nam otkinuli parce zemlje i tako svima koji su vam verovali, mada tih posle svega sto ste nam uradili nema mnogo, zabijete noz u ledja. zato poruka svim srbima: ne slusajte sta vam govori gospoda sa zapada jer oni gledaju samo svoj interes vec koristite iskljucivo svoj mozak.

BRANKO1956

pre 16 godina

Od 5.oktobra samo su nam udarali čvrge. Zorana ničim opipljivim nisu ohrabrili...
Pitam se na koji način to mogu da urade sad, kad je (opet) najvažnije da evropska Srbija još jednom stavi do znanja-neće proći!

R.P.

pre 16 godina

Sasvim je jasno da EU, napravivsi "kosovski cirkus" samo 10-tak dana nakon knap-pobede Tadica na izborima, apsolutno podrzava anti-evropsku Srbiju. Srbija sa demokratskim predsednikom ne bi bila vise "losi-momak" Evrope i dezurni krivac, vec bi se vrlo brzo ekonomski razvila. Naravno da Srbija zeli u Evropu, ali je samo prazna prica da Evropa zeli Srbiju.

(Vlast)a

pre 16 godina

Posle ubistva premijera Djindjica niko vise nije jasno ponavljao i insistirao,uprkos gubitku rejtinga,na "pravom putu".Mi vise ne znamo sta je pravi put,lekciju nismo do kraja naucili:mi bi u EU ako nas to ne kosta i ni na sta nas ne obavezuje,mi bi u EU ako mozemo svoju tradiciju da nosimo u paketu cak i onda kad to sa tradicijom,nasledjem i kulturom neka veze,mi bi sa Kosovom koje smo izgubili ali niko od politicara,zbog rejtinga, ne bi da to javno kaze jer ce da ga ganjaju gvozdeni pukovi i kojekakvi obrazi,SPC i bolesni nacionalisticki umovi koje niko ne sankcionise nego iza scene ocijuka sa njima.Mi imamo komplekse koje ne bi da lecimo pa se prema uredjenim zemljama odnosimo kao da su gore od nas,a gore od nas dizemo u nebesa.Ne damo Kosovo,ali dajemo NIS za nista!Kao sto smo zaboravili da moraju da se postuju saobracajna pravila,pa nam pesaci i vozaci izgledaju kao iz Aleksandrije ili Dzakarte(tako makar deluje na TV-u saobracaj u tim gradovima).Odnos prema progresu i tradiciji je pobrkan,odnos prema veri nije licna stvar nego javni i vrlo unosan posao.
Ukratko:treba nam pomoc.Ne trebaju nam trenutno novci,mada nih nikad dosta,nego da naucimo da prepoznamo vrednosti da ne lupetamo o istoriji a da je ne znamo i reinterpretiramo je kako kojoj bolesnoj glavi padne na pamet ili mu neke sile mraka plate da to proglasi za novu istinu.
Veoma postujem g.Solanu i najlakse bih izasla na izbore gde bi on ili neko od nasih vanstranackih intelektualaca bio na celu liste.

sasa

pre 16 godina

Solana, Ren i ostali zvanicnioci EU, ako zele da podrze pro evropske snage, treba da dodju i da se dogovore sa njima o izjvama koje daju. Do sad sve izjave su licile na penale za drugu opciju. Mi vise ne mozemo da igramo utakmicu u kojoj protivnik stalno puca penale.
Dajte se u pament i kontrolisite izjave i poteze, ako nam stvarno zelite dobro! zar vam nije dovoljno iskustvo iz '90-tih, samo zbog vas i vasih poteza Milosevic je vladao vise od 10 godina. Da je bilo srece mogao je da padne jos '96 i danas bi drugacije razgovarali.

vladami

pre 16 godina

Samo da nam ne pomazu ovi iz EU. Pustite nas vise na miru. Svaka njihova pomoc do sada, bila je upucena SRS-u SPS-u i DSS-u. To je kako bi oni rekli "fakticko stanje na terenu" Srbija ima alternative. EU nije jedina prilika za Srbiju.

Kole

pre 16 godina

Evropljani su potpuni diletanti u poredjenju sa Amerikom. Tipovi tipa Rupela, Solane i Rena bi trebali da predaju u osnovnoj skoli maksimum! Pa i sam Holbruk je rekao da treba ponuditi nesto opiplivije. Evropa je sa Kosovom napravila vecu glupost negoli Amerika sa Irakom i Avganistanom. Imaju divlji protektorat sve sa mafijom i potencijalnim izvorom terorizma, a na severu nestabilnu Srbiju. Sve to Americi odgovara. Grdne pare ce ih sve to kostati a garantujem da pored 12 milijardi mesecno za Irak od Amerike nece videti ni cvonjka!

Dejan

pre 16 godina

Ovaj, cini mi se da MI treba da molimo EU da nas primi u svoje clanstvo, a ne da EU nas moli.

Oni imaju dovoljno svojih problema, jos im samo falimo mi, ovako iskorumpirani i nacionalisticki nastrojeni.

gavra

pre 16 godina

Nije mi jasan Bernar Kusner,njegova izjava kao i nebrojeno puta do sada kada su srbi i Srbija u pitanju predstavlja vrhunac cinizma. Pa dobro da li on misli da smo mi sisali vesla? Kaze da smo u protekla dva veka bili prijatelji ali da je odluka o Kosovu morala biti doneta jer nije bilo kompromisa izmedju srba i albanaca. Pa ako nije bilo kompromisa i ako ste nam prijatelji kao sto kazete (siguran sam da u ovo ne veruje nijedan normalan covek u Srbiji) zasto ste onda doneli odluku koja je protiv Srbije, zasto onda niste doneli odluku koja odgovara Srbiji? A zatim kaze pruzamo ruku Srbiji. To mi izgleda kao kada te neko dobro isamara, i to godinama unazad, a onda ti pruzi ruku i kaze ti ma mi smo bili prijatelji svo ovo vreme dok sam te samarao, pa hajde da se druzimo. Mislim stvarno covece ako zelite da vidite Srbiju u Evropi nemoj davati ovako glupe izjave i pre svega prestanite da nas ponizavate i vredjate, a za sve ono lose sto ste nam uradili prethodnih godina, nemojte da se brinete vecina srba je nazalost ionako kratke pameti.

ilija

pre 16 godina

EU kao i svaka drzava/organizacija ima svoje interese koje brani. Kao sto smo mogli videti ti interesi nisu uvek upereni ka dobrobiti jedne zemlje. Zato Srbija i Srbi treba da budu pametni. Ne treba po svaku cenu srljati u EU ali ih treba drzati na dohvat ruke. Pa ljudi zar se niko ne seca kako je to Tito radio. Igrao se sa istokom i zapadom... Mozemo i mi da obecavamo EU da hocemo da se pridruzimo i sl... a iza ledja da radimo po nasim interesima. Najvaznija stvar za Srpski narod je ekonomija trenutno. Nema porasta nataliteta, zadovoljstva i srece naroda dok se ne popravi ekonomija.

Marija

pre 16 godina

Nazalost, poruke koje nam ovih dana salju svi od domacih do inostranih politicara su potpuno sizofrene. jadni mi ovde u Srbiji, a jadan i onaj narod na Kosovu, i albanski i srpski, posto ocigledno ovakvim stanjem stvari niko nije na dobitku, stvari su se samo iskomplikovale za sve. A opet ja verujem u najbolje namere Evrope. Ubedjena sam da njihovi potezi nisu sigurno nijednim gestom upereni na nasu stetu. Nadam se da ce to nas narod i politicari da shvate.

micaUS

pre 16 godina

Narocito mi je 'ubedljiv' Kusner sa onim komentarom o nemogucnosti Srba i Albanaca sa Kosova da postignu dogovor: iz perspektive americkih medija i stava prema israelsko-palestisnkim mirovnm pregovorima, koji kako rece Konolize Rajs "moraju biti nastvljeni uprkos svemu" (tj. bombama), pomenuti evropsko atlanski stav prema kosovskom cvoru zvucao bi zaista pateticno, da nije arogantan.

Bucko Chicago

pre 16 godina

Sta tu nije jasno? Planirano je odavno da i mi budemo moderna drzava, da budemo Evropa. Ostavljeno nam je da dobrovoljno idemo u tom pravcu. Posto se mi vrtimo u mestu, svetski kapital ne moze da ceka doveka. U nekom momentu (nazalost neverujem da je jos stigao), kad postanemo kocnica za planirana kretanja,oni dodju i kazu:"E sada mora!". To znaci mogu mnogi da puknu od zorta, ali mi cemo biti u Evropskoj uniji i bicemo normalna zemlja i zivecemo lepo, ne zato sto to znamo, nego sto to mora. Da se mi pitamo bili bi kao skorpija zatvorena pod casu koja bi izvrsila samoubistvo samo da isteramo svoje, a ne znamo kako se to radi. To se zove tvrdoglavost i sado-mazohizam. Mi smo smesni, jer se jos uvek raspravlja sta je bolje: BMW ili Zaporozac

lg

pre 16 godina

ljudi, a da nije ova prica 'pala vlada' samo sargarepa za eu da nam ponudi ssp, pa ce onda kostunica i tadic ponovo da formiraju vladu.sve je samo blef, od koga ce srbija profitirati.zivi bili pa videli.treba uceniti eu, i to je nacin, a vladu osnaziti evropskim snagama

optimista

pre 16 godina

Svako ko zeli dobro svojoj zemlji i narodu mora da shvati da je sada poslednja prilika da prihvatimo ponudu da se prikljucimo EU.Druga mogucnost je izolacija zemlje,bez buducnosti i tragedija.Ne dozvolimo da sebi unistimo buducnost prkosom,jer nikada slabiji nisu uspeli da postavljaju uslove jacima od kojih zavise.Kao clanovi EU mozemo da postignemo mnogo vise,pa zato budimo razumni.

Buducnost Srbije

pre 16 godina

predsednik Boris Tadić rekao "da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisao odmah, mada Rupel 'nije ubeđen da je to moguće tako lako doseći pošto i u EU postoji donekle protivljenje'. "

E ovakvi signali iz Evropske Unije samo mogu da odvrate Srbiju od puta ka EU. Mi se ovde ubismo pokusavajuci da dovedemo Srbiju u EU a oni salju ovakve neodmerene izjave.

Akcija se ipak nastavlja!
Svi gradjani Srbije, ujedinjeni, bez obzira na politicko opredeljenje, ka sto brzem ulasku u EU!!!

Bane

pre 16 godina

Ajoj, zalosno je koliko nas slabo razumeju buduci sugradjani iz EU. Ljudi, morate biti konkretni, ponudite taj SSP da se potpise, pomozite nam, otvorite nas za integracije. Morate shvatiti, ne mozemo sami. Drze nas interesne grupe u izolaciji, a narod slabo razume benefite i integracije u EU. Budite jednom jedinstveni, konkretni, jasni i glasni. Inace cemo svi zajedno imati krizu regiona. Jasno kao dan.

Srbija je EU, EU je Srbija!

studendSRB

pre 16 godina

Jesam za EU ali ukoliko iskreno žele dobro srpskom narodu najbolje je da ne daju nikakve izjave pre izbora. Jer je i meni koji sam proevropski orjentisan muka njihovih izjava kako je za Srbiju najbolje ovo ili ono, a posle izbora svi zaborave na Srbiju do sledećeg problema.

hn

pre 16 godina

neko pomenu da vise nije vazan ratko mladic, zaista nije niko vise i ne pominje njega i haske optuzenike. zasto li???
da to nije bila trgovina od nase vlasti da se neda mladic u zamenu za kosovo, da li je neko razmisljo o tome???

Petar

pre 16 godina

A sta hocete vi ljudi pobogu? Pa je li Evropa nesto kriva sto smo sejali zlo po bivsoj Jugoslaviji, da li su Evropa i NATO bombardovali Jugoslaviju iz hira ili je postojao neki duboki razlog za to? Da li mi skrivamo zlocince i ne ispunjavamo uslove koje Evropa trazi? DA! Pa ne moze tako.
Evropu cine 27 drzava koje se o svemu dogovaraju, a kod nas postoji percepcija da je to neka volja ovoga ili onoga funkcionera, pa tako mrzimo Ahtisarija, Solanu, Rena i slicne. Verujte da su 27 glava pametnije od jedne i Evropa zna sta je najbolje za njeno dvoriste. Kamo srece da smo imali evropsku upravu od 2000. godine, sada bismo vec bili clan.

za Evropu

pre 16 godina

Ne mogu da razumem one koji su protiv ulaska Srbije u EU. Postoje neke cinjenice koje ljudi zaboravljaju.
1. Slovenija i Hrvatska vise od pola veka imaju pogranični spor ali Slovenija je mudro cutala o tome sve dok nije postala clanica EU kada je ponovo pokrenula to pitanje. Da li se neko pitao zasto? Pa odgovor je jasan. Kao clanica EU sve druge zemlje stale su u odbranu slovenackog prava sto je Ljubljani dalo itekako mocne saveznike a Hrvatskoj stvorilo ozbiljni problem u njenom daljem procesu pridruzenja.
2. Bugarska je godinama bezuspesno pokusavala da svoje medicinske sestre osudjene na smrt u Libiji vrati u Bugarsku. Samo nekoliko meseci nakon sto je Bugarska postala clanica EU problem je resen. Ima jos slicnih primera a ako ova dva nisu dovoljna da se jasno vidi zastyo Srbija mora u Evropsku uniju, onda ljudima koji su protiv naseg pridruzenja zaista nema pomoci i ne vredi im pricati. Oni ce i dalje da govore o "srpskom ponosu" koji se mnogo puta zavrsavao kolektivnim preturanjem po kontejnerima.

Ana

pre 16 godina

Na zalost, zahvaljujuci izmedju ostalog, i vasem stavu gospodine Solana, mislim da je Srbija daleko od zelje za EU i da ce to izbori i pokazati...
Hvala vam na "pomoci" sto ste nam uskratili mogucnost za buducnost...

Julius

pre 16 godina

Havijer Solana hoce da pomogne da u Srbiji dodju na vlast demokratske snage, koje ce biti prihvatljive za demokratski svet u evroatlantskim integracijama. Ako srpski narod to nece, niko ga nece, a i ne moze prisiliti. Svaki narod ima vlast koga zasluzuje. Ako Srbija hoce da ga Toma Nikolic ili Kostunica vrati koju deceniju nazad, neka mu je "sa srecom". Sto se Kosova tice, u predstojecoj izbornoj kampanji ne treba verovati nijednoj srani, jer niko vise ne moze vratiti Kosovo u nikakvu vezu sa Srbijom. Jedina veza izmedju Kosova i Srbije bice u Evropskoj uniji, kada se obe uclane istovremeno, jer jednu-po-jednu nece ih primiti ni tamo, posto ce jedna biti protiv druge.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Narod Srbije bi po pitanju Kosova prihvatio stvarnost, i na predstojećim izborima bi se sigurno opredijelio za EU, ali nažalost neće biti stranke, koja će mu to jasno ponuditi…

Miloshke

pre 16 godina

Kakve su to price o neulaženju u EU...?
Niti mi imamo mogućnosti da se razvijamo bez Unije, niti nam članstvo u Uniji oduzima ništa. Ako članstvo u Uniji može da preusmeri 20% drumskog saobraćaja sa Srbije na Rumuniju i Bugarsku posle samo godinu dana, zamisli šta će se desiti kada prođe 10 godina bez članstva u Uniji. Ili da pomenemo da je Rumunija od potpisivanja SSP-a dobila 30 milijardi pomoći od Unije.
Sve to je naše, samo ako smo spremni da tražimo i, naravno (za mnoge u ovoj zemlji i nažalost), da radimo.

Dejan

pre 16 godina

Ovaj, cini mi se da MI treba da molimo EU da nas primi u svoje clanstvo, a ne da EU nas moli.

Oni imaju dovoljno svojih problema, jos im samo falimo mi, ovako iskorumpirani i nacionalisticki nastrojeni.

Goran

pre 16 godina

Solana i slicni mu kao da nas smatraju senilnima, do pre nedelju dana nam je lupao packe i govorio na sav glas da je bolje da se pomirimo sa cinjenicom da je Kosovo nezavisno i da MI TU nista ne mozemo da uradimo koliko god se "bezobrazno" bunili...isti taj nas grli kao brata sad kad se vlada raspala A RASPALA SE ZBOG NJEGA I NJEMU SLICNIMA.

Miki Maus

pre 16 godina

Za pocetak, trebali bismo rascistiti neke stvari sa EU, vezane za teritorijalni integritet zemlje, pa tek onda malo pricati o malo cvrscim vezama. Nisam za EU po svaku cenu, narocito ne kao siromasni rodjak kome se zna mesto u imucnoj porodici: odmah pored stola, ali ne za stolom.

SaleBG

pre 16 godina

Srbija treba da postane članica EU. To je još daleka budućnost. Nismo u položaju da ultimatume postavljamo, već da se više radi, ne krade i ne laže. Mislimo više na našu budućnost, nauku, kulturu, infrastrukturu, na našu decu, mlade, bolesne i siromašne. Svima nam treba EU. Solana će proći, Evropa ostaje.

(Vlast)a

pre 16 godina

Posle ubistva premijera Djindjica niko vise nije jasno ponavljao i insistirao,uprkos gubitku rejtinga,na "pravom putu".Mi vise ne znamo sta je pravi put,lekciju nismo do kraja naucili:mi bi u EU ako nas to ne kosta i ni na sta nas ne obavezuje,mi bi u EU ako mozemo svoju tradiciju da nosimo u paketu cak i onda kad to sa tradicijom,nasledjem i kulturom neka veze,mi bi sa Kosovom koje smo izgubili ali niko od politicara,zbog rejtinga, ne bi da to javno kaze jer ce da ga ganjaju gvozdeni pukovi i kojekakvi obrazi,SPC i bolesni nacionalisticki umovi koje niko ne sankcionise nego iza scene ocijuka sa njima.Mi imamo komplekse koje ne bi da lecimo pa se prema uredjenim zemljama odnosimo kao da su gore od nas,a gore od nas dizemo u nebesa.Ne damo Kosovo,ali dajemo NIS za nista!Kao sto smo zaboravili da moraju da se postuju saobracajna pravila,pa nam pesaci i vozaci izgledaju kao iz Aleksandrije ili Dzakarte(tako makar deluje na TV-u saobracaj u tim gradovima).Odnos prema progresu i tradiciji je pobrkan,odnos prema veri nije licna stvar nego javni i vrlo unosan posao.
Ukratko:treba nam pomoc.Ne trebaju nam trenutno novci,mada nih nikad dosta,nego da naucimo da prepoznamo vrednosti da ne lupetamo o istoriji a da je ne znamo i reinterpretiramo je kako kojoj bolesnoj glavi padne na pamet ili mu neke sile mraka plate da to proglasi za novu istinu.
Veoma postujem g.Solanu i najlakse bih izasla na izbore gde bi on ili neko od nasih vanstranackih intelektualaca bio na celu liste.

Marija

pre 16 godina

Nazalost, poruke koje nam ovih dana salju svi od domacih do inostranih politicara su potpuno sizofrene. jadni mi ovde u Srbiji, a jadan i onaj narod na Kosovu, i albanski i srpski, posto ocigledno ovakvim stanjem stvari niko nije na dobitku, stvari su se samo iskomplikovale za sve. A opet ja verujem u najbolje namere Evrope. Ubedjena sam da njihovi potezi nisu sigurno nijednim gestom upereni na nasu stetu. Nadam se da ce to nas narod i politicari da shvate.

Bucko Chicago

pre 16 godina

Sta tu nije jasno? Planirano je odavno da i mi budemo moderna drzava, da budemo Evropa. Ostavljeno nam je da dobrovoljno idemo u tom pravcu. Posto se mi vrtimo u mestu, svetski kapital ne moze da ceka doveka. U nekom momentu (nazalost neverujem da je jos stigao), kad postanemo kocnica za planirana kretanja,oni dodju i kazu:"E sada mora!". To znaci mogu mnogi da puknu od zorta, ali mi cemo biti u Evropskoj uniji i bicemo normalna zemlja i zivecemo lepo, ne zato sto to znamo, nego sto to mora. Da se mi pitamo bili bi kao skorpija zatvorena pod casu koja bi izvrsila samoubistvo samo da isteramo svoje, a ne znamo kako se to radi. To se zove tvrdoglavost i sado-mazohizam. Mi smo smesni, jer se jos uvek raspravlja sta je bolje: BMW ili Zaporozac

pravi put

pre 16 godina

od kada pratim izbore u srbiiji uvek se nekako ocekuje da izabaremo taj evropski put i nikako da ga izaberemo i uvek nesto uprskamo i nikako da se probudimo i vise krenemo...

sasa

pre 16 godina

Solana, Ren i ostali zvanicnioci EU, ako zele da podrze pro evropske snage, treba da dodju i da se dogovore sa njima o izjvama koje daju. Do sad sve izjave su licile na penale za drugu opciju. Mi vise ne mozemo da igramo utakmicu u kojoj protivnik stalno puca penale.
Dajte se u pament i kontrolisite izjave i poteze, ako nam stvarno zelite dobro! zar vam nije dovoljno iskustvo iz '90-tih, samo zbog vas i vasih poteza Milosevic je vladao vise od 10 godina. Da je bilo srece mogao je da padne jos '96 i danas bi drugacije razgovarali.

Milica

pre 16 godina

Jao, samo nas nemojte vise podrzavati, uz nezavisnost Kosova i pricu o tome kako je Tadic taj za koga treba glasati prosto ce te demokratske snage procvetati na izborima. Vec vidim Tomu "Koga podrzavaju oni koji su priznali Kosovo?"...

jo

pre 16 godina

jedina sansa da se opredelimo za EU je da njihovi zvanicnici do 11. maja ne daju nikakve izjave, jer kako nesto izjave ja pocinjem da sumnjam u svoja ubedjena.

lg

pre 16 godina

ljudi, a da nije ova prica 'pala vlada' samo sargarepa za eu da nam ponudi ssp, pa ce onda kostunica i tadic ponovo da formiraju vladu.sve je samo blef, od koga ce srbija profitirati.zivi bili pa videli.treba uceniti eu, i to je nacin, a vladu osnaziti evropskim snagama

sasa jokic

pre 16 godina

Ako nas iskreno zelite u EU dajte neku konkretnu ponudu"sargarepu" proevropskim strankama pred izbore. Samo molim Vas ne istu kao onu o 6 milijardi dolara, ako skinemo Milosevica, koje nikada nisu stigle! Sada nesto konkretnije!

Drgan Obradovic

pre 16 godina

Nisam siguran da bi Srbiji, dugorocno gledano, EU clanstvo bilo od vece koristi. Mnogo vise bi joj odgovarao status koji u Evropi trenutno imaju Norveska i Svajcarska.

histerik

pre 16 godina

Naravno da se naši veliki prijatelji ponovo javljaju. Samo ih molim da pre izbora jasno i glasno opredele svoju politiku prema Srbiji. Dosta je više toga da će Srbija ući u EU kada ispuni sve uslove. Molim da nam taksativno nabroje koje sve uslove moramo da ispunimo pre ulaska u EU kako bi mogli da se opredelimo. A ne kao i uvek nakon izbora se uvek javljaju nova ponižavanja i ucene Srbije.

Dusko

pre 16 godina

Vreme mladjih referenata EU ,na nasu veliku zalost, nije proslo. Solana,Oli,Rupel i ostali, stalno nesto porucuju Srpskom narodu, kao da je on pao sa kruske. Jos samo uradite ovo, pa cemo mi ono, jos ovo, ih... Istina je jedna: Negde je neko zacrtao put SRBIJI, a mladji referenti u odredjenom momentu saopstavaju gde smo to mi. Izbori za predsednika SRbije su pokazali da uopste nije bitno koja ce opcija pobediti, EU ide dalje, tacno po planu koji je negde zacrtan. Dakle, nije ni sada bitno ko ce pobediti, EU ce nam preko svojih mladjih referenata saopstiti gde smo i kuda cemo! I sve dotle, dok SRBI budu crne ovce i losi momci americke diplomatije, svejedno je ko ce pobediti. Doduse, bice svejedno i posle toga, jer se pored Amerike, vise niko ziv ne pita.

Историја

pre 16 godina

Солана, Рен, Рупел и остали се грдно варају да ће нешто постићи празним речима и обећањима.

Крајње је време да Европа понуди нешто конкретно и опипљиво, а не празне речи и чиста реторика. То више не пролази. Европа мора да буде много инвентивнија и крајње конкретна или боље да се не меша.

Доста је празних речи пријатељства и мазање очију, време је за конкретне ствари, конкретне ствари.

optimista

pre 16 godina

Svako ko zeli dobro svojoj zemlji i narodu mora da shvati da je sada poslednja prilika da prihvatimo ponudu da se prikljucimo EU.Druga mogucnost je izolacija zemlje,bez buducnosti i tragedija.Ne dozvolimo da sebi unistimo buducnost prkosom,jer nikada slabiji nisu uspeli da postavljaju uslove jacima od kojih zavise.Kao clanovi EU mozemo da postignemo mnogo vise,pa zato budimo razumni.

vladimirrr

pre 16 godina

ja sam za evropu , ali bi zamolio solanu, rupela, bilta, i one sto suse pojavljivali 90-ih da nam ne "pomazu" i da se sto manje pojavljuju kao podrska demokratskim snagama , jer verujte i meni je vec muka od njih, njihovih saveta i podrske!!!!!!!!!! 99.god nam je ipak svima u glavama...

Velimir

pre 16 godina

Da li bi mogao neko da me informiše o kakvim igrama to priča Rupel? Vidi se da Rupel koristi podatke sa sajta DS o prioritetima građana (broj korisnika Interneta u Srbiji je oko 27% a pitanja postavljena ovom segmentu gradjana su više nego tendenciozna). Izjavu Rupela da studenti podržavaju one koji nas maltretiraju više od decenije je bačeno seme razdora i hvatanje za slamku promašene politike prema Srbiji. Definitivno sa zemljama EU je potrebno razvijati dobre medjususedske odnose. Kada EU bude spremna za neke druge odnose sa našom zemljom neka znaju da im srpska ruka kao znak prijateljstva ostaje pružena.

BRANKO1956

pre 16 godina

Od 5.oktobra samo su nam udarali čvrge. Zorana ničim opipljivim nisu ohrabrili...
Pitam se na koji način to mogu da urade sad, kad je (opet) najvažnije da evropska Srbija još jednom stavi do znanja-neće proći!

srbija

pre 16 godina

Slazem se da ce granice jednom nestati ali neka nestanu kada Kosovo bude u Srbiji, slazem se da granice u EU nisu bitne ali neka mi prvo sa Kosovom udjemo u EU pa onda neka ne budu bitne :)

Buducnost Srbije

pre 16 godina

predsednik Boris Tadić rekao "da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisao odmah, mada Rupel 'nije ubeđen da je to moguće tako lako doseći pošto i u EU postoji donekle protivljenje'. "

E ovakvi signali iz Evropske Unije samo mogu da odvrate Srbiju od puta ka EU. Mi se ovde ubismo pokusavajuci da dovedemo Srbiju u EU a oni salju ovakve neodmerene izjave.

Akcija se ipak nastavlja!
Svi gradjani Srbije, ujedinjeni, bez obzira na politicko opredeljenje, ka sto brzem ulasku u EU!!!

R.P.

pre 16 godina

Sasvim je jasno da EU, napravivsi "kosovski cirkus" samo 10-tak dana nakon knap-pobede Tadica na izborima, apsolutno podrzava anti-evropsku Srbiju. Srbija sa demokratskim predsednikom ne bi bila vise "losi-momak" Evrope i dezurni krivac, vec bi se vrlo brzo ekonomski razvila. Naravno da Srbija zeli u Evropu, ali je samo prazna prica da Evropa zeli Srbiju.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Solana je politicar “prve A” kategorije. Jedno prica, drugo misli, a sasvim trece sprovodi. U vreme bombardovanja Srbije bio je sef NATO-pakta, a samo najpodobniji i milion puta provereni ljudi mogu doci do tog polozaja. Amerika ima svoj strateski cilj, da ponovo udje u “hladni rat” sa Rusima, sto i Rusima odgovara. Kosovo je i jednima i drugima je samo povod, a oni Srbi na Kosovu “kolateralna steta”. Fakticki im odgovara da, bar u sledecih nekoliko godina, ispunimo ono na cemu su insistirali Milosevic, Mira Markovic i njihovi istomisljenici i tajkuni. Te “prave srpske patriote” su im legli, “kao kec na desetku”. Izmislili bi ih, da ne postoje. Americi “hladni rat” odgovara, Rusima odgovora, a da li Evropskoj Uniji, Balkanu i samoj Srbiji odgovara da Srbija bude “pravi cir” na Balkanu, sa svih strana okruzen NATO-paktom?! Garantovano ne.
Prema tome, veoma uticajni Solana mora da rascisti sam sa sobom, da li da stiti americke ili evropske interese. Trenutno javno podrzava Tadica i proevropsku struju, a tajno Kostunicu i radikale (prorusku struju). A, gde se Solana umesa, “tu trava ne nice”.
Boza Bogdanovic, Bor

nismo od juce

pre 16 godina

Sa svim dobronamernim drzava treba biti u dobrim odnosima i sa zajednickim interesima. Ipak, i G-din Solana ima dovoljno godina da bi znao sta se, kako i zasto desavalo u Evropi tokom samo XX veka. Takodje bi trebalo zna - sve vrste zajednica, ako nisu ravnopravne i nisu oformljene na zdravim osnovama - propadaju, i to bolno !!!

alexa

pre 16 godina

pa ja se vec par godina unazad opredeljujem za EU i imam utisak da na svakim izborima ipak pobedjujemo kad malo kasnije opet trebam da se izjasnim da li sam za EU ili ne. dokle ce ova budalastina da traje?

DARKO

pre 16 godina

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je mrtvo slovo na papiru, dok ga ne ratifikuju sve zemlje članice EU! Pogodite ko ga neće ratifikovati dok Srbija ne ispuni sve "uslove"?

Kole

pre 16 godina

Evropljani su potpuni diletanti u poredjenju sa Amerikom. Tipovi tipa Rupela, Solane i Rena bi trebali da predaju u osnovnoj skoli maksimum! Pa i sam Holbruk je rekao da treba ponuditi nesto opiplivije. Evropa je sa Kosovom napravila vecu glupost negoli Amerika sa Irakom i Avganistanom. Imaju divlji protektorat sve sa mafijom i potencijalnim izvorom terorizma, a na severu nestabilnu Srbiju. Sve to Americi odgovara. Grdne pare ce ih sve to kostati a garantujem da pored 12 milijardi mesecno za Irak od Amerike nece videti ni cvonjka!

vladami

pre 16 godina

Samo da nam ne pomazu ovi iz EU. Pustite nas vise na miru. Svaka njihova pomoc do sada, bila je upucena SRS-u SPS-u i DSS-u. To je kako bi oni rekli "fakticko stanje na terenu" Srbija ima alternative. EU nije jedina prilika za Srbiju.

Jase

pre 16 godina

Srbija je davnih dana izabrala da ima duboke veze sa EU, ali joj to nikada nije adekvatno uzvraceno.Za ljubav je potrebno bar dvoje.EU nikada nije adekvatno i ozbiljno tretirala Srbiju.EU ima svoje druge priritete i ljubimce, i to trba prihvatati tako.Kako je krenulo mozda ce jednog dana samo Beograd uci u EU.Narod u Srbiji moze jednog dana da udje u EU, ali to sigurno nece biti iz ljubavi, vec radi interesa i straha. Veza samo iz interesa bez ljubavi nije nikada davala rezultat.

BB

pre 16 godina

Danasnje vesti iz EU pokazuju da se sargarepica za Srbiju stavi na sto samo kada se Srbija pobuni
i digne glas. Sada vise nije toliko vazan Ratko Mladic. Ispada da je za ovu sargarepicu u vidu potpisivanja Sporazuma opet zasluzan Kostunica svojom odlukom da se raspisu izbori i unese neizvesnost kakav ce biti politicki izbor gradjana Srbije. Pouka je jednostavna: nema saginjanja pred Evropom i aminovanja svega sto kazu EU birokrati, jer u tom slucaju za nas nema trunke postovanja. Treba da gledamo samo svoj interes, pa ce nam i Evropa ponuditi nesto za uzvrat. Samo hrabro!

carapan

pre 16 godina

pa sto ne kazete jasno koje su to snage koje vi podrzavate? nije dovoljno da kazete "one snage koje teze evropskim integracijama" jer u srbiji ne postoji ni jedna stranka koja je protiv toga. svi se izjasnjavaju da su za ulazak u eu. uostalom, zasto bi mi vama bilo sta verovali? pa iste price ste pricali i zadnjih godina. pa i pred zadnje izbore. i posto je vas kandidat tadic pobedio, vi ste uspeli svega dve nedelje da sacekate da bi ste to nagradili time sto ste nam otkinuli parce zemlje i tako svima koji su vam verovali, mada tih posle svega sto ste nam uradili nema mnogo, zabijete noz u ledja. zato poruka svim srbima: ne slusajte sta vam govori gospoda sa zapada jer oni gledaju samo svoj interes vec koristite iskljucivo svoj mozak.

micaUS

pre 16 godina

Narocito mi je 'ubedljiv' Kusner sa onim komentarom o nemogucnosti Srba i Albanaca sa Kosova da postignu dogovor: iz perspektive americkih medija i stava prema israelsko-palestisnkim mirovnm pregovorima, koji kako rece Konolize Rajs "moraju biti nastvljeni uprkos svemu" (tj. bombama), pomenuti evropsko atlanski stav prema kosovskom cvoru zvucao bi zaista pateticno, da nije arogantan.

ilija

pre 16 godina

EU kao i svaka drzava/organizacija ima svoje interese koje brani. Kao sto smo mogli videti ti interesi nisu uvek upereni ka dobrobiti jedne zemlje. Zato Srbija i Srbi treba da budu pametni. Ne treba po svaku cenu srljati u EU ali ih treba drzati na dohvat ruke. Pa ljudi zar se niko ne seca kako je to Tito radio. Igrao se sa istokom i zapadom... Mozemo i mi da obecavamo EU da hocemo da se pridruzimo i sl... a iza ledja da radimo po nasim interesima. Najvaznija stvar za Srpski narod je ekonomija trenutno. Nema porasta nataliteta, zadovoljstva i srece naroda dok se ne popravi ekonomija.

gavra

pre 16 godina

Nije mi jasan Bernar Kusner,njegova izjava kao i nebrojeno puta do sada kada su srbi i Srbija u pitanju predstavlja vrhunac cinizma. Pa dobro da li on misli da smo mi sisali vesla? Kaze da smo u protekla dva veka bili prijatelji ali da je odluka o Kosovu morala biti doneta jer nije bilo kompromisa izmedju srba i albanaca. Pa ako nije bilo kompromisa i ako ste nam prijatelji kao sto kazete (siguran sam da u ovo ne veruje nijedan normalan covek u Srbiji) zasto ste onda doneli odluku koja je protiv Srbije, zasto onda niste doneli odluku koja odgovara Srbiji? A zatim kaze pruzamo ruku Srbiji. To mi izgleda kao kada te neko dobro isamara, i to godinama unazad, a onda ti pruzi ruku i kaze ti ma mi smo bili prijatelji svo ovo vreme dok sam te samarao, pa hajde da se druzimo. Mislim stvarno covece ako zelite da vidite Srbiju u Evropi nemoj davati ovako glupe izjave i pre svega prestanite da nas ponizavate i vredjate, a za sve ono lose sto ste nam uradili prethodnih godina, nemojte da se brinete vecina srba je nazalost ionako kratke pameti.

studendSRB

pre 16 godina

Jesam za EU ali ukoliko iskreno žele dobro srpskom narodu najbolje je da ne daju nikakve izjave pre izbora. Jer je i meni koji sam proevropski orjentisan muka njihovih izjava kako je za Srbiju najbolje ovo ili ono, a posle izbora svi zaborave na Srbiju do sledećeg problema.

hn

pre 16 godina

neko pomenu da vise nije vazan ratko mladic, zaista nije niko vise i ne pominje njega i haske optuzenike. zasto li???
da to nije bila trgovina od nase vlasti da se neda mladic u zamenu za kosovo, da li je neko razmisljo o tome???

Bane

pre 16 godina

Ajoj, zalosno je koliko nas slabo razumeju buduci sugradjani iz EU. Ljudi, morate biti konkretni, ponudite taj SSP da se potpise, pomozite nam, otvorite nas za integracije. Morate shvatiti, ne mozemo sami. Drze nas interesne grupe u izolaciji, a narod slabo razume benefite i integracije u EU. Budite jednom jedinstveni, konkretni, jasni i glasni. Inace cemo svi zajedno imati krizu regiona. Jasno kao dan.

Srbija je EU, EU je Srbija!