Četvrtak, 21.02.2008.

07:30

"Ne povezivati BiH i Kosovo"

Miroslav Lajčak smatra da je bilo jasno da će proglašenje nezavisnosti Kosova imati psihološki uticaj na čitav region.

Izvor: Tanjug

"Ne povezivati BiH i Kosovo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

milan

pre 16 godina

Ne da se entitet BIH koji se zove Republika Srpska nece odcepiti od BIH neogo ce se njegove ingerencije jos vise umanjiti.
Nema ni teoretske sanse da se BIH podeli.
Zivi bili pa videli.

ben dega

pre 16 godina

Nezavisnost kosova je posljedni cin raspada Jugoslavije i posledica srpske politike 80ih i 90tih godina. Ne mozete uporedjivati Kosovo sa drugim situacijama u svetu. A osim toga, zasto ne bi i drugi narodi koji zele nezavisnost to imali. Ima puno srba koji bi se, da mogu, proglasili nezavisnim od Kostunice, Nikolica, Ilica itd.

Toni#7

pre 16 godina

Srbija ne moze gubitkom Kosova naplacivati racune u susjednoj Bosni i Hercegovini. Evo da pojasnim ovdje zasto RS ne moze traziti neovisnost kao Kosovo. Republika srpska je nastala ratom, kroz rat su protjerani svi Bosnjaci i Hrvati sa prostora danasnje teritorije BiH koja se naziva Republika srpska. Republika srpska u Republici BiH nema nikakve logike! Srbi u BiH moraju shvatiti da im je BiH domovina, a Srbija matica i nema potrebe za bilo kakvim otcjepljenjem od drzave BiH, jer Srbi u BiH su ravnopravan i konstitutivan narod kao i Hrvati BiH, kao i Bosnjaci u BiH. Nadam se da sam bio jasan. Pozdrav iz Svedske

Perica

pre 16 godina

Svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje-to je tacno,ali,gospodine Lajcak,pravo na samoopredeljenje sada znaci i pravo na otcepljenje-to je jasno i nedvosmisleno proklamovala Evropska Unija dozvolivsi taj cin kosovskim albancima!
Zato,gospodine Lajcak,i Srbi su Evropski narod i valjda pravila koja diktiraju iz EU treba da vaze i za Srbe!
Nema dvostrukih arsina,pa ako Evropa zeli da bude jedna porodica-neka ne poklanja jednom sinu ono sto nise spremna da pokloni drugom sinu!

Boris

pre 16 godina

RS ne samo da ima prava da se ocepi od ostatka BiH, nego je to njena duznost, upravo radi ocuvanja mira u regionu, jer BiH je ocigledno tvorevina koja je bazirana na vestackim interesima i zato nema nikakvu buducnost.

Pera Detlic

pre 16 godina

"Pozivanje na Povelju UN nema uporišta: pravo na samoopredeljenje ne znači pravo na otcepljenje", a jel ne bi moglo ovo da se primeni i na Kosovo?

Kako molim?

pre 16 godina

Jasno je i Lacku da Srbi nece doveka trpeti ovu diktaturu i da nema nazad. Niko vise ne ocekuje da Srbi pristanu na sve ove gluposti. Lajcak ovo mora da prica jer mu je to u opisu radnog mesta ali sory sami ste to trazili pa sad trpite posledice.

kartmen

pre 16 godina

Priznavanjem nezavisnosti Kosova, zapadne zemlje započele su otcepljenje severnog Kosova od ostatka Kosova i otcepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Bosna je već danas samo mrtvac na nogama - živeće dok ima donacija sa Zapada; kada donacije stanu, raspašće se.

Aster Blistok

pre 16 godina

Mmda, meni ovo zvuci ovako:"Vi Srbi iz Bosne ne mozete da se odlucite za samostalnu drzavu (iako ste vecina u Bosni), Albanci sa Kosova mogu jer imaju Amerikance na svojoj strani".
I to je to.

Kraja

pre 16 godina

"Lajčak je rekao da ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna."
Lajcak malo cita i nije obavesten. U rezoluciji 1244 nije bilo govora o nezavisnom Kosovu pa se dogodilo, uprkos garancijama UN. On neka "izvlaci" zakljucke...ako je vlasan...

Konačno

pre 16 godina

Dragi građani Srbije i Evrope, pomno pratite dešavanja. Svedoci ste jednog retkog političkog fenomena, kada će se nekome licemerje obiti o glavu

Razumijem

pre 16 godina

Razumijem svu isfrustriranost,bijes i sve ostale emocije vezane uz dogadjanja u vezi Kosova.Medjutim,razlike izmedju Rs i Kosova,tj Srba u BiH i Kosovara nisu male.Srbi u BiH su zastupljeni u drzavnim institucijama,pitaju se u vei svega,kao i ostali,a na teritoriju "svog" entiteta su skoro apsolutni gospodari.To nikad nije vazilo za Kosovare,cijom greskom ne bih da polemisem,jer postojeuvijek dvije istine.....Kao sto rece Dodik ovih dana,pitanje otcijepljenja Rs povuci tek ako i kada prava Srpskog naroda budu ugrozena. Ja kao Bosnjak smatram da je to realno, i ako ikad Srbi budu omalovazavani,zapostavljani i maltretirani u zajednickoj nam drzavi,imaju sva prava da se bore za odvajanje....do tada,nek Srbija nalazi nacina da prevazidje i preboli ove teske dane,ne vraca se u proslost,vecda gleda kako i kojim putem naprijed....sretno

djuro

pre 16 godina

Od hrpe izjava i nabacanih recenica iz kojih izbija panika i u koje ocito ni sam ne veruje, meni je najzanimljivija ova o tome kako BiH nije otvoreno pitanje :) Od pocetka devedesetih je otvoreno, a od pre cetiri dana - zjapi.

Ana

pre 16 godina

Pa naravno da nema veze! Kosovo je "jedinstven" slucaj. Zato se valjda od ponedeljka oglasavaju mnogi separatista iz celog sveta, a za neke nisam ni cula nikad pre ponedeljka...Objasnite to njima, molim vas...

Marko - Vracar

pre 16 godina

Kada cujem ljude poput ovog Lajcaka, ne mogu a da ne primetim da uz epitet "prijatelj Srbije" obavezno ide i priznanje secesije Kosova. Primetite, molim vas, jos jednu stvar: naglasniji, najistaknutiji, cinovnici EU koji sprovede volju "sile" i "velikih" su upravo iz zamalja koji nece da priznaju Kosovo.
Havier Solana - Spanija
Miroslav Lajcak - Slovacka

Z

pre 16 godina

Nije mi jasno kako Republika Srpska nema pravo na nezavisnost i drzavnost ako je Pokrajina Kosovo i Metohija to dobila. Da li je Republika manja od Pokrajine?

Unique case

pre 16 godina

Lajčak pominje protivustavnost referenduma u Republici srpskoj, a dobro zna da je i proglašenje nezavisnosti Kosova protivustavno. Nema jedinstvenog slučaja, jednom pogaženo pravo daje drugima isto takvo pravo.

Dean Mita Mladenovic

pre 16 godina

Puno hvala na tvojoj i Evropskoj ''kategoricnosti'' i principijelnosti, Lajcak!
Mozda si i ti prijatelj Srbije kao i Rupel?
Republika Srpska odlazi!Bolje trazi drugu mega placenu EU poziciju.

Tosha

pre 16 godina

Kategorično odbacujem bilo kakav pokušaj veštačkog povezivanja Kosova i BiH... kaze G.din Lajcak! I mi Srbi takodje odbacujemo sve vestacke stvari, prirodno je da se Srbi otcepe ako tako zele...

Z

pre 16 godina

Lajcak, kao i uvek, selektivno licitira: "...ono što su prioriteti BiH, uz puno poštovanje ustava zemlje i mirovnog sporazuma".
Ustav Srbije, reozlucija 1244 i povelja UN ce ponekad biti poštovani...oce li?

spediter

pre 16 godina

Ovo je stvarno odlicno:"Ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna". Pa zar je Ustav Republike Srbije ili SR Jugoslavije predvidjao referendum o otcepljenju Kosova. Nije! Zar je bilo koji drugi medjunarodni pravni akt predvidjao tajko nesto. Nije! A ipak se Kosovo otcepilo. Dakle, daljne dogadjaje nije tesko predvideti. Ubrzo ce Republika Srpska biti samostalna, nezavisna i slobodna. Voljom vecine njenih gradjana.

Vik

pre 16 godina

Onim sto je uradjeno na Kosovu zakucan je jedan o zadnjih eksera u kovceg sna o jedinstvenoj BiH.
Pitanje je samo vremena kada ce se izdvajanje RS desiti. Toga je verujem svestan i sam Lajcak.

Slobo

pre 16 godina

"Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna."

rece covek i ostade ziv... srecom odvajanje Kosova i Metohije od Srbije nije protivustavno proslo...

nikola

pre 16 godina

gospodine....ne moze s koristiti politika duplih standarda.....ista politika mora da vazi za sve..sto znaci ...sloboda izbora ko ce sa kim da se druzi i da hleb deli...molim lepo

Miodrag

pre 16 godina

Jednostavno, posle svega ovog, Srbi treba da se ujedine, pretnje i upozorenja raznih EU cinovnika su sve jadnija i nemogu da nas zaustave. Probudite se, znaju oni zasto su nas sve ove godine razbijali, nabijali nam na usi da smo najgori, delovali preko raznih fondacija iznutra, da nas oslabe dokraja. Mislim da je krajnje vreme za kontru, iako ce sada da se jave "civilizovani" europejci koji su spremni da pljuju po sopstvenom narodu i drzavi. Jeste, ima nas mnogo losih, ali nista vise nego kod drugih naroda. Kao oduzimaju nam teritoriju, jer je to dobro za nas. E hvala vam puno EU licemeri.

dragan nis

pre 16 godina

Pozivanje gospodina Lajcaka na Povelju UN je stvarno licemerno toliko da prosto covek ne moze da veruje. Cinom priznavanja Kosova i Metohije su pogazena sva nacela medjunarodnog prava, demokratije, Povelje UN...
Gospodin Lajcak mora da zn da prinavanjem KiM nije ugrozena samo Srbija vec srpski narod.
Srbi mora da shvate da nam je jedino spasenje od svetske "demokratije" jedinstvo i sloga.

Cobanin

pre 16 godina

Znaci, pravo na samoopredeljenje je pravo na otcepljenje samo za Albance? Sto mu onda dodje da nisu svi narodi Evrope ravnopravni. Niko ne moze opovrgnuti da nema sustinskog razlike izmedju RS i Kosova. Sve ostalo su sarene laze.Sto rece onaj Grk u parlamentu: "Dosta licemerja".

Plus-minus

pre 16 godina

Auuuu koliko protivrecnosti!!!! Znaci u Bosni mora da se postuje ustav a u Srbiji ne. Znaci pravo na samoopredeljenje ne znaci i otcepljenje u Bosni ali u Srbiji to znaci. Ma bravo gospodine Lajcak. Da li vi cujete samog sebe? Predlazem da snimite jednom sta pricate i onda na miru saslusate sta ste rekli.

Miloje V.

pre 16 godina

E to o cemu prica taj "vrsni diplomata" cemo jos svakako da vidimo. Itekako cemo da vidimo. Dosta su nam kojekakvi amateri odredjivali sta cemo "svakako" da povezujemo a sta "nikako" necemo da povezujemo. Neka to objasni Baskijcima, Kipranima i mnogima drugima. Svakako ce ga poslusati kao i mi uostalom.

Z

pre 16 godina

Nije mi jasno kako Republika Srpska nema pravo na nezavisnost i drzavnost ako je Pokrajina Kosovo i Metohija to dobila. Da li je Republika manja od Pokrajine?

Vik

pre 16 godina

Onim sto je uradjeno na Kosovu zakucan je jedan o zadnjih eksera u kovceg sna o jedinstvenoj BiH.
Pitanje je samo vremena kada ce se izdvajanje RS desiti. Toga je verujem svestan i sam Lajcak.

Unique case

pre 16 godina

Lajčak pominje protivustavnost referenduma u Republici srpskoj, a dobro zna da je i proglašenje nezavisnosti Kosova protivustavno. Nema jedinstvenog slučaja, jednom pogaženo pravo daje drugima isto takvo pravo.

Z

pre 16 godina

Lajcak, kao i uvek, selektivno licitira: "...ono što su prioriteti BiH, uz puno poštovanje ustava zemlje i mirovnog sporazuma".
Ustav Srbije, reozlucija 1244 i povelja UN ce ponekad biti poštovani...oce li?

Dean Mita Mladenovic

pre 16 godina

Puno hvala na tvojoj i Evropskoj ''kategoricnosti'' i principijelnosti, Lajcak!
Mozda si i ti prijatelj Srbije kao i Rupel?
Republika Srpska odlazi!Bolje trazi drugu mega placenu EU poziciju.

Aster Blistok

pre 16 godina

Mmda, meni ovo zvuci ovako:"Vi Srbi iz Bosne ne mozete da se odlucite za samostalnu drzavu (iako ste vecina u Bosni), Albanci sa Kosova mogu jer imaju Amerikance na svojoj strani".
I to je to.

djuro

pre 16 godina

Od hrpe izjava i nabacanih recenica iz kojih izbija panika i u koje ocito ni sam ne veruje, meni je najzanimljivija ova o tome kako BiH nije otvoreno pitanje :) Od pocetka devedesetih je otvoreno, a od pre cetiri dana - zjapi.

kartmen

pre 16 godina

Priznavanjem nezavisnosti Kosova, zapadne zemlje započele su otcepljenje severnog Kosova od ostatka Kosova i otcepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Bosna je već danas samo mrtvac na nogama - živeće dok ima donacija sa Zapada; kada donacije stanu, raspašće se.

Kraja

pre 16 godina

"Lajčak je rekao da ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna."
Lajcak malo cita i nije obavesten. U rezoluciji 1244 nije bilo govora o nezavisnom Kosovu pa se dogodilo, uprkos garancijama UN. On neka "izvlaci" zakljucke...ako je vlasan...

Razumijem

pre 16 godina

Razumijem svu isfrustriranost,bijes i sve ostale emocije vezane uz dogadjanja u vezi Kosova.Medjutim,razlike izmedju Rs i Kosova,tj Srba u BiH i Kosovara nisu male.Srbi u BiH su zastupljeni u drzavnim institucijama,pitaju se u vei svega,kao i ostali,a na teritoriju "svog" entiteta su skoro apsolutni gospodari.To nikad nije vazilo za Kosovare,cijom greskom ne bih da polemisem,jer postojeuvijek dvije istine.....Kao sto rece Dodik ovih dana,pitanje otcijepljenja Rs povuci tek ako i kada prava Srpskog naroda budu ugrozena. Ja kao Bosnjak smatram da je to realno, i ako ikad Srbi budu omalovazavani,zapostavljani i maltretirani u zajednickoj nam drzavi,imaju sva prava da se bore za odvajanje....do tada,nek Srbija nalazi nacina da prevazidje i preboli ove teske dane,ne vraca se u proslost,vecda gleda kako i kojim putem naprijed....sretno

Marko - Vracar

pre 16 godina

Kada cujem ljude poput ovog Lajcaka, ne mogu a da ne primetim da uz epitet "prijatelj Srbije" obavezno ide i priznanje secesije Kosova. Primetite, molim vas, jos jednu stvar: naglasniji, najistaknutiji, cinovnici EU koji sprovede volju "sile" i "velikih" su upravo iz zamalja koji nece da priznaju Kosovo.
Havier Solana - Spanija
Miroslav Lajcak - Slovacka

Ana

pre 16 godina

Pa naravno da nema veze! Kosovo je "jedinstven" slucaj. Zato se valjda od ponedeljka oglasavaju mnogi separatista iz celog sveta, a za neke nisam ni cula nikad pre ponedeljka...Objasnite to njima, molim vas...

Kako molim?

pre 16 godina

Jasno je i Lacku da Srbi nece doveka trpeti ovu diktaturu i da nema nazad. Niko vise ne ocekuje da Srbi pristanu na sve ove gluposti. Lajcak ovo mora da prica jer mu je to u opisu radnog mesta ali sory sami ste to trazili pa sad trpite posledice.

Pera Detlic

pre 16 godina

"Pozivanje na Povelju UN nema uporišta: pravo na samoopredeljenje ne znači pravo na otcepljenje", a jel ne bi moglo ovo da se primeni i na Kosovo?

Toni#7

pre 16 godina

Srbija ne moze gubitkom Kosova naplacivati racune u susjednoj Bosni i Hercegovini. Evo da pojasnim ovdje zasto RS ne moze traziti neovisnost kao Kosovo. Republika srpska je nastala ratom, kroz rat su protjerani svi Bosnjaci i Hrvati sa prostora danasnje teritorije BiH koja se naziva Republika srpska. Republika srpska u Republici BiH nema nikakve logike! Srbi u BiH moraju shvatiti da im je BiH domovina, a Srbija matica i nema potrebe za bilo kakvim otcjepljenjem od drzave BiH, jer Srbi u BiH su ravnopravan i konstitutivan narod kao i Hrvati BiH, kao i Bosnjaci u BiH. Nadam se da sam bio jasan. Pozdrav iz Svedske

Miodrag

pre 16 godina

Jednostavno, posle svega ovog, Srbi treba da se ujedine, pretnje i upozorenja raznih EU cinovnika su sve jadnija i nemogu da nas zaustave. Probudite se, znaju oni zasto su nas sve ove godine razbijali, nabijali nam na usi da smo najgori, delovali preko raznih fondacija iznutra, da nas oslabe dokraja. Mislim da je krajnje vreme za kontru, iako ce sada da se jave "civilizovani" europejci koji su spremni da pljuju po sopstvenom narodu i drzavi. Jeste, ima nas mnogo losih, ali nista vise nego kod drugih naroda. Kao oduzimaju nam teritoriju, jer je to dobro za nas. E hvala vam puno EU licemeri.

dragan nis

pre 16 godina

Pozivanje gospodina Lajcaka na Povelju UN je stvarno licemerno toliko da prosto covek ne moze da veruje. Cinom priznavanja Kosova i Metohije su pogazena sva nacela medjunarodnog prava, demokratije, Povelje UN...
Gospodin Lajcak mora da zn da prinavanjem KiM nije ugrozena samo Srbija vec srpski narod.
Srbi mora da shvate da nam je jedino spasenje od svetske "demokratije" jedinstvo i sloga.

milan

pre 16 godina

Ne da se entitet BIH koji se zove Republika Srpska nece odcepiti od BIH neogo ce se njegove ingerencije jos vise umanjiti.
Nema ni teoretske sanse da se BIH podeli.
Zivi bili pa videli.

Cobanin

pre 16 godina

Znaci, pravo na samoopredeljenje je pravo na otcepljenje samo za Albance? Sto mu onda dodje da nisu svi narodi Evrope ravnopravni. Niko ne moze opovrgnuti da nema sustinskog razlike izmedju RS i Kosova. Sve ostalo su sarene laze.Sto rece onaj Grk u parlamentu: "Dosta licemerja".

Plus-minus

pre 16 godina

Auuuu koliko protivrecnosti!!!! Znaci u Bosni mora da se postuje ustav a u Srbiji ne. Znaci pravo na samoopredeljenje ne znaci i otcepljenje u Bosni ali u Srbiji to znaci. Ma bravo gospodine Lajcak. Da li vi cujete samog sebe? Predlazem da snimite jednom sta pricate i onda na miru saslusate sta ste rekli.

Konačno

pre 16 godina

Dragi građani Srbije i Evrope, pomno pratite dešavanja. Svedoci ste jednog retkog političkog fenomena, kada će se nekome licemerje obiti o glavu

Slobo

pre 16 godina

"Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna."

rece covek i ostade ziv... srecom odvajanje Kosova i Metohije od Srbije nije protivustavno proslo...

Miloje V.

pre 16 godina

E to o cemu prica taj "vrsni diplomata" cemo jos svakako da vidimo. Itekako cemo da vidimo. Dosta su nam kojekakvi amateri odredjivali sta cemo "svakako" da povezujemo a sta "nikako" necemo da povezujemo. Neka to objasni Baskijcima, Kipranima i mnogima drugima. Svakako ce ga poslusati kao i mi uostalom.

nikola

pre 16 godina

gospodine....ne moze s koristiti politika duplih standarda.....ista politika mora da vazi za sve..sto znaci ...sloboda izbora ko ce sa kim da se druzi i da hleb deli...molim lepo

Perica

pre 16 godina

Svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje-to je tacno,ali,gospodine Lajcak,pravo na samoopredeljenje sada znaci i pravo na otcepljenje-to je jasno i nedvosmisleno proklamovala Evropska Unija dozvolivsi taj cin kosovskim albancima!
Zato,gospodine Lajcak,i Srbi su Evropski narod i valjda pravila koja diktiraju iz EU treba da vaze i za Srbe!
Nema dvostrukih arsina,pa ako Evropa zeli da bude jedna porodica-neka ne poklanja jednom sinu ono sto nise spremna da pokloni drugom sinu!

ben dega

pre 16 godina

Nezavisnost kosova je posljedni cin raspada Jugoslavije i posledica srpske politike 80ih i 90tih godina. Ne mozete uporedjivati Kosovo sa drugim situacijama u svetu. A osim toga, zasto ne bi i drugi narodi koji zele nezavisnost to imali. Ima puno srba koji bi se, da mogu, proglasili nezavisnim od Kostunice, Nikolica, Ilica itd.

Boris

pre 16 godina

RS ne samo da ima prava da se ocepi od ostatka BiH, nego je to njena duznost, upravo radi ocuvanja mira u regionu, jer BiH je ocigledno tvorevina koja je bazirana na vestackim interesima i zato nema nikakvu buducnost.

Tosha

pre 16 godina

Kategorično odbacujem bilo kakav pokušaj veštačkog povezivanja Kosova i BiH... kaze G.din Lajcak! I mi Srbi takodje odbacujemo sve vestacke stvari, prirodno je da se Srbi otcepe ako tako zele...

spediter

pre 16 godina

Ovo je stvarno odlicno:"Ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna". Pa zar je Ustav Republike Srbije ili SR Jugoslavije predvidjao referendum o otcepljenju Kosova. Nije! Zar je bilo koji drugi medjunarodni pravni akt predvidjao tajko nesto. Nije! A ipak se Kosovo otcepilo. Dakle, daljne dogadjaje nije tesko predvideti. Ubrzo ce Republika Srpska biti samostalna, nezavisna i slobodna. Voljom vecine njenih gradjana.

Razumijem

pre 16 godina

Razumijem svu isfrustriranost,bijes i sve ostale emocije vezane uz dogadjanja u vezi Kosova.Medjutim,razlike izmedju Rs i Kosova,tj Srba u BiH i Kosovara nisu male.Srbi u BiH su zastupljeni u drzavnim institucijama,pitaju se u vei svega,kao i ostali,a na teritoriju "svog" entiteta su skoro apsolutni gospodari.To nikad nije vazilo za Kosovare,cijom greskom ne bih da polemisem,jer postojeuvijek dvije istine.....Kao sto rece Dodik ovih dana,pitanje otcijepljenja Rs povuci tek ako i kada prava Srpskog naroda budu ugrozena. Ja kao Bosnjak smatram da je to realno, i ako ikad Srbi budu omalovazavani,zapostavljani i maltretirani u zajednickoj nam drzavi,imaju sva prava da se bore za odvajanje....do tada,nek Srbija nalazi nacina da prevazidje i preboli ove teske dane,ne vraca se u proslost,vecda gleda kako i kojim putem naprijed....sretno

Z

pre 16 godina

Nije mi jasno kako Republika Srpska nema pravo na nezavisnost i drzavnost ako je Pokrajina Kosovo i Metohija to dobila. Da li je Republika manja od Pokrajine?

Toni#7

pre 16 godina

Srbija ne moze gubitkom Kosova naplacivati racune u susjednoj Bosni i Hercegovini. Evo da pojasnim ovdje zasto RS ne moze traziti neovisnost kao Kosovo. Republika srpska je nastala ratom, kroz rat su protjerani svi Bosnjaci i Hrvati sa prostora danasnje teritorije BiH koja se naziva Republika srpska. Republika srpska u Republici BiH nema nikakve logike! Srbi u BiH moraju shvatiti da im je BiH domovina, a Srbija matica i nema potrebe za bilo kakvim otcjepljenjem od drzave BiH, jer Srbi u BiH su ravnopravan i konstitutivan narod kao i Hrvati BiH, kao i Bosnjaci u BiH. Nadam se da sam bio jasan. Pozdrav iz Svedske

Vik

pre 16 godina

Onim sto je uradjeno na Kosovu zakucan je jedan o zadnjih eksera u kovceg sna o jedinstvenoj BiH.
Pitanje je samo vremena kada ce se izdvajanje RS desiti. Toga je verujem svestan i sam Lajcak.

milan

pre 16 godina

Ne da se entitet BIH koji se zove Republika Srpska nece odcepiti od BIH neogo ce se njegove ingerencije jos vise umanjiti.
Nema ni teoretske sanse da se BIH podeli.
Zivi bili pa videli.

Unique case

pre 16 godina

Lajčak pominje protivustavnost referenduma u Republici srpskoj, a dobro zna da je i proglašenje nezavisnosti Kosova protivustavno. Nema jedinstvenog slučaja, jednom pogaženo pravo daje drugima isto takvo pravo.

Dean Mita Mladenovic

pre 16 godina

Puno hvala na tvojoj i Evropskoj ''kategoricnosti'' i principijelnosti, Lajcak!
Mozda si i ti prijatelj Srbije kao i Rupel?
Republika Srpska odlazi!Bolje trazi drugu mega placenu EU poziciju.

Z

pre 16 godina

Lajcak, kao i uvek, selektivno licitira: "...ono što su prioriteti BiH, uz puno poštovanje ustava zemlje i mirovnog sporazuma".
Ustav Srbije, reozlucija 1244 i povelja UN ce ponekad biti poštovani...oce li?

Aster Blistok

pre 16 godina

Mmda, meni ovo zvuci ovako:"Vi Srbi iz Bosne ne mozete da se odlucite za samostalnu drzavu (iako ste vecina u Bosni), Albanci sa Kosova mogu jer imaju Amerikance na svojoj strani".
I to je to.

kartmen

pre 16 godina

Priznavanjem nezavisnosti Kosova, zapadne zemlje započele su otcepljenje severnog Kosova od ostatka Kosova i otcepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Bosna je već danas samo mrtvac na nogama - živeće dok ima donacija sa Zapada; kada donacije stanu, raspašće se.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Kada cujem ljude poput ovog Lajcaka, ne mogu a da ne primetim da uz epitet "prijatelj Srbije" obavezno ide i priznanje secesije Kosova. Primetite, molim vas, jos jednu stvar: naglasniji, najistaknutiji, cinovnici EU koji sprovede volju "sile" i "velikih" su upravo iz zamalja koji nece da priznaju Kosovo.
Havier Solana - Spanija
Miroslav Lajcak - Slovacka

djuro

pre 16 godina

Od hrpe izjava i nabacanih recenica iz kojih izbija panika i u koje ocito ni sam ne veruje, meni je najzanimljivija ova o tome kako BiH nije otvoreno pitanje :) Od pocetka devedesetih je otvoreno, a od pre cetiri dana - zjapi.

ben dega

pre 16 godina

Nezavisnost kosova je posljedni cin raspada Jugoslavije i posledica srpske politike 80ih i 90tih godina. Ne mozete uporedjivati Kosovo sa drugim situacijama u svetu. A osim toga, zasto ne bi i drugi narodi koji zele nezavisnost to imali. Ima puno srba koji bi se, da mogu, proglasili nezavisnim od Kostunice, Nikolica, Ilica itd.

Kraja

pre 16 godina

"Lajčak je rekao da ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna."
Lajcak malo cita i nije obavesten. U rezoluciji 1244 nije bilo govora o nezavisnom Kosovu pa se dogodilo, uprkos garancijama UN. On neka "izvlaci" zakljucke...ako je vlasan...

Ana

pre 16 godina

Pa naravno da nema veze! Kosovo je "jedinstven" slucaj. Zato se valjda od ponedeljka oglasavaju mnogi separatista iz celog sveta, a za neke nisam ni cula nikad pre ponedeljka...Objasnite to njima, molim vas...

Pera Detlic

pre 16 godina

"Pozivanje na Povelju UN nema uporišta: pravo na samoopredeljenje ne znači pravo na otcepljenje", a jel ne bi moglo ovo da se primeni i na Kosovo?

Kako molim?

pre 16 godina

Jasno je i Lacku da Srbi nece doveka trpeti ovu diktaturu i da nema nazad. Niko vise ne ocekuje da Srbi pristanu na sve ove gluposti. Lajcak ovo mora da prica jer mu je to u opisu radnog mesta ali sory sami ste to trazili pa sad trpite posledice.

Miloje V.

pre 16 godina

E to o cemu prica taj "vrsni diplomata" cemo jos svakako da vidimo. Itekako cemo da vidimo. Dosta su nam kojekakvi amateri odredjivali sta cemo "svakako" da povezujemo a sta "nikako" necemo da povezujemo. Neka to objasni Baskijcima, Kipranima i mnogima drugima. Svakako ce ga poslusati kao i mi uostalom.

Miodrag

pre 16 godina

Jednostavno, posle svega ovog, Srbi treba da se ujedine, pretnje i upozorenja raznih EU cinovnika su sve jadnija i nemogu da nas zaustave. Probudite se, znaju oni zasto su nas sve ove godine razbijali, nabijali nam na usi da smo najgori, delovali preko raznih fondacija iznutra, da nas oslabe dokraja. Mislim da je krajnje vreme za kontru, iako ce sada da se jave "civilizovani" europejci koji su spremni da pljuju po sopstvenom narodu i drzavi. Jeste, ima nas mnogo losih, ali nista vise nego kod drugih naroda. Kao oduzimaju nam teritoriju, jer je to dobro za nas. E hvala vam puno EU licemeri.

dragan nis

pre 16 godina

Pozivanje gospodina Lajcaka na Povelju UN je stvarno licemerno toliko da prosto covek ne moze da veruje. Cinom priznavanja Kosova i Metohije su pogazena sva nacela medjunarodnog prava, demokratije, Povelje UN...
Gospodin Lajcak mora da zn da prinavanjem KiM nije ugrozena samo Srbija vec srpski narod.
Srbi mora da shvate da nam je jedino spasenje od svetske "demokratije" jedinstvo i sloga.

Cobanin

pre 16 godina

Znaci, pravo na samoopredeljenje je pravo na otcepljenje samo za Albance? Sto mu onda dodje da nisu svi narodi Evrope ravnopravni. Niko ne moze opovrgnuti da nema sustinskog razlike izmedju RS i Kosova. Sve ostalo su sarene laze.Sto rece onaj Grk u parlamentu: "Dosta licemerja".

Slobo

pre 16 godina

"Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna."

rece covek i ostade ziv... srecom odvajanje Kosova i Metohije od Srbije nije protivustavno proslo...

Plus-minus

pre 16 godina

Auuuu koliko protivrecnosti!!!! Znaci u Bosni mora da se postuje ustav a u Srbiji ne. Znaci pravo na samoopredeljenje ne znaci i otcepljenje u Bosni ali u Srbiji to znaci. Ma bravo gospodine Lajcak. Da li vi cujete samog sebe? Predlazem da snimite jednom sta pricate i onda na miru saslusate sta ste rekli.

nikola

pre 16 godina

gospodine....ne moze s koristiti politika duplih standarda.....ista politika mora da vazi za sve..sto znaci ...sloboda izbora ko ce sa kim da se druzi i da hleb deli...molim lepo

spediter

pre 16 godina

Ovo je stvarno odlicno:"Ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna". Pa zar je Ustav Republike Srbije ili SR Jugoslavije predvidjao referendum o otcepljenju Kosova. Nije! Zar je bilo koji drugi medjunarodni pravni akt predvidjao tajko nesto. Nije! A ipak se Kosovo otcepilo. Dakle, daljne dogadjaje nije tesko predvideti. Ubrzo ce Republika Srpska biti samostalna, nezavisna i slobodna. Voljom vecine njenih gradjana.

Tosha

pre 16 godina

Kategorično odbacujem bilo kakav pokušaj veštačkog povezivanja Kosova i BiH... kaze G.din Lajcak! I mi Srbi takodje odbacujemo sve vestacke stvari, prirodno je da se Srbi otcepe ako tako zele...

Konačno

pre 16 godina

Dragi građani Srbije i Evrope, pomno pratite dešavanja. Svedoci ste jednog retkog političkog fenomena, kada će se nekome licemerje obiti o glavu

Boris

pre 16 godina

RS ne samo da ima prava da se ocepi od ostatka BiH, nego je to njena duznost, upravo radi ocuvanja mira u regionu, jer BiH je ocigledno tvorevina koja je bazirana na vestackim interesima i zato nema nikakvu buducnost.

Perica

pre 16 godina

Svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje-to je tacno,ali,gospodine Lajcak,pravo na samoopredeljenje sada znaci i pravo na otcepljenje-to je jasno i nedvosmisleno proklamovala Evropska Unija dozvolivsi taj cin kosovskim albancima!
Zato,gospodine Lajcak,i Srbi su Evropski narod i valjda pravila koja diktiraju iz EU treba da vaze i za Srbe!
Nema dvostrukih arsina,pa ako Evropa zeli da bude jedna porodica-neka ne poklanja jednom sinu ono sto nise spremna da pokloni drugom sinu!