Film/TV

Četvrtak, 07.02.2008.

23:29

Melem za oči, placebo za dušu

Izvor: Piše: Gavrilo Petroviæ

Melem za oèi, placebo za dušu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Tomo

pre 16 godina

"Carlston za Ognjenku" je DRUGACIJI srpski film od svega sto se pravilo od kako sam se ja rodio(a rodjen sam 1990.g.) Meni se film svidja, narucito jer ima dosta simbola i motiva! A za sve one koji misle da je gluma losa, news flash onakva je kakva i treba da bude!!! Mnogi kazu da je Katarina lose odigrala ulogu, nije ona je odigrala dobro, svako ko misli da moze bolje nek se javi!!

Luka

pre 16 godina

Shvatam da je smisao postojanja kriticara pljuvacina, ali ovaj film je, ako ne maestralno, onda solidno ostvarenje, koje za par klasa odskace od srpske kinematografije u poslednjih 10 godina. Pare ulozene u produkciju su za red velicine manje od para za filmove iste klase po svetu. Glumci su odradili svoje, opet, ako ne maestralno onda solidno. Jedva cekam sledeci film istog rezisera. 8/10

Marija

pre 16 godina

Ogrom slucaja sam ucestvovala u stvaranju jednog dela filma i mogu reci da je iskustvo bilo neverovatno. Niko ne moze poreci da je film do sada ne vidjeno ostvarenje kod nas, i da u svakom slucaju ostavlja utisak ili los ali uglavnom dobar. Niko nije ravnodusan, sto je jako dobro. Neko je pomenuo pricu. Prica tj. scenario je potpun i jako lep samo sto gledaoci koji nisu znali kako je trebao da izgleda njima je malo nepotpuno. Meni je bilo nepotpuno na prvo gledanje jer znam kako je trebalo da bude ali vec iz sledeceg puta sam uvidela da je sve sto se desava motivisano. Zanr je bajka, a poznato je da u bajkama motivacija likova, definicija vremena i prostora nisu bas jasno izrazene tako da se sa te strane ne moze ocekivati suprotno, sto je jako dobro. ne mora sve da bude servirano kao u kakvim serijama. Neizbezna je odusevljenost koja se oseti zbog muzike i ne bi se slozila da ne prati prave emocije, jer bas ona treba da upotpuni. Sve u svemu prezadovoljna sam Urosevim radom, i naravno da je jedan od najtalentovanijih reditelja. Ne bi se dzabe njegov studentski film "VEsala za dvoje" prikazivao kao jedan od pet najboljih filmova ikada napravljenih u Jugoslaviji. To je i potvrdjeno sa raznim nagradama. Ovo je njegov prvi duzi film koji je izvanredan.

Shone

pre 16 godina

Svaka cast autoru teksta,

sve sto sam ja mislio da kazem a nisam znao kako - receno je ovde ;). Mada moj krajnji utisak da svakako film treba pogledati jer i pored svih tih nekih zamerki - iz bioskopa sam izasao zadovoljan

Jasmina

pre 16 godina

Slažem se sa ovom recenzijom gotovo do reči. Kao što je već pomeutno u nekim komentarima iznad, posle filma mi je bilo nekako žao što taj ogroman potencijal (i novac:) nisu iskorišćeni. Ukratko - ono što ovom filmu nedostaje jeste jedan dobar PISAC, koji bi napravio dobru priču kao osnovu za film. Džaba svi efekti, gluma, muzika i scenografija, kada film 80% vremena deluje praznjikavo i razvučeno. To ne znači da deluje bledo - muzika, pejzaži, scenografija i gluma ostavljaju jak utisak, ali u jednom trenutku to vam sve postane nedovoljno. Nema pravog zapleta, kulminacije, dijaloga - jednom rečju fimnu nedostaje priča. Moj savet za sledeći put - unajmiti dobrog scenaristu!

Ne znam zbog čega nije pomenuto u tekstu - gluma Katarine Radivojević je i dalje veoma loša, doduše čini mi se da je malo uznapredovala od Zone ali ne može ni da se uporedi sa Sonjom Kolačarić koje je izvanredna.

Slave

pre 16 godina

U najmanju ruku odlican film..Svakako da nije nabolje ostvarenje u istoriji svetske kinematografije, tacno je da su neke stvari mogle biti bolje uradjene ali ovo je toliko daleko (jedno 53 svetlosne godine daleko) od loseg filma. Posle tamo nekih potera za sreckom i pljacki treceg rajha i gomile depresvnih filmova sa ratnom tematikom konacno jedan film zbog kojeg vredi otici u bioskop.

Marija

pre 16 godina

Ja sam film odgledala tek posle citanja vase kritike i premda nisam kriticar, moram vam reci da se uopste ne slazem sa vama. Film jednostavno nosi! Nabijen je alegoricnim slikama, emocijama svih boja, od patnji i inata do vanvremenske ljubavi i iskupljenja. Fotografija i montaza su fantasticni, a pojedine scene, kao ona u kojoj paukovacom opijenim zenama dolaze njihovi mrtvi i grle ih i krvare po njima i tese i plesu s njima - prosto vas oduvaju. Ispresecan vesto umetnutim humorom, ovaj film vas sigurno nece ostaviti ravnodusnim. Sjajna gluma Jezdica i Danice Maksimovic. Ako film bude imao dobru promociju i potporu u svetu, moze da napravi veliki uspeh. Za svaku preporuku, ja cu ga gledati ponovo.

Cera

pre 16 godina

Ovo je nesto novo u nasem filmu rekao bih.
Meni se film bas svideo kao i igra Katarine Radivojevic. Zaista najvece pozitivno iznenadjenje za mene je Sonja Kolacaric.
I jedna i druga su sjajno usle u bajku.

mina

pre 16 godina

film je po meni opravdao svoju svrhu: uveo nas je u jedan paralelni svet gde sve diše i miriše na drugačiji način..Meni je to bilo lepo putovanje, dovoljno maštovito da se ni trenutka ne setim da sam u bioskopu.

Slavica

pre 16 godina

Posle gledanja ovog filma pozelela sam da ga vidim ponovo. Za mene je SUPER. Odusevljena sam svim: i glumicama i muzikom i radnjom... Kraj svakako nije onakav kakav bih ja zelela da bude, al ... sve u svemu TREBA GA POGLEDATI

Dulee

pre 16 godina

Znam bar 5 boljih debitantskih srpskih filmova, a svaki od njih je imao 10 puta manji budzet i nije iznajmljivao Japance za muziku i Francuze za efekte. Kad se ima jasna ideja i talenat (sto "jedino" nedostaje reditelju Stojanovicu) onda je zagarantovan dobar film.

Luc

pre 16 godina

Ja nisam cekao kao vecina komentatora ovaj film ni godinu dana, ni decenijama, ni citav zivot i... skroz mi se dopao. Jedno vrlo prijatno osvezenje u svakom pogledu, ukljucujuci i Katarinu Radivojevic koja po prvi put stvarno i lepo glumi.

U svakom slucaju ovo je film za festivalsku publiku, ne Dom sindikata.

djape

pre 16 godina

Bravo za recenziju. Slažem se potpuno sa time da bi film o stvaranju ovog filma bio verovatno zanimljiviji.

Isprva sam očekivao mnogo. Zatim sam, ne znam ni sam kako, uspeo da se otresem očekivanja nekoliko dana pre no što sam pogledao film. Verovatno bih se razočarao da nije bilo tako. Ovako sam samo osetio neku blagu setu pri izlasku iz bioskopa zbog neiskorišćenih potencijala. Nadam se da će i Uroš Stojanović a i drugi mladi reditelji u nas imati u budućnosti više prilika da dođu do budžeta koji će im omogućiti izmaštavanje zanimljivijih filmova. U svakom slučaju se nešto pokrenulo...

Rađanje novog srpskog filma? Očekivala se zdrava i prava beba ali je ovom prilikom ona završila u inkubatoru. Uz nadu da će se majke novog srpskog filma ubuduće uzdržavati od raskalašnog ponašanja u toku trudnoće nadamo se boljem.

anja

pre 16 godina

Sticajem okolnosti o "Čarlstonu"znam nešto više od običnog gledaoca,posebno o snimanju filma i svemu onome što je pratilo njegovu produkciju.Zbog svega toga ,još uvek sredjujem utiske onjemu.Oni prvi utisci su uglavnom pozitivni,slažem se sa većinom kritičara i sa svima koji mu žele veliki uspeh.Medjutim,neka moja očekivanj od tog filma nisu ispunjena.Imam utisak da je mnogo toga u montaži uradjeno pretenciozno,da je mnogo toga radjeno za festivalsku publiku i razne žirije.Za moj ukus ,svi osvareni efekti kao da su sami sebi cilj.Nedostaju mirnije sekvence,promena prebrzog ritma,zbog kojeg se svaki lirizam potire.Takodje u samoj završnici ima nešto nedorečeno,kao da priča nije dovršena.U svakom slučaju,ovaj film neće nikog ostaviti ravnodušnim

Twist

pre 16 godina

Film je jednostavno los. Prica nepostojeca odnosno ostavljena na nivou jedne recenice bez ikakve razrade. Reditelj se pritom izivljava nad gledaocima beskonacnim ponavljanjem nekoliko filmskih tehnika koje vrti u krug. To je sve, nemojte bacati novac.

lola

pre 16 godina

ja se radujem da je nesto drugacije konacno zazivelo u nasoj kinematografiji. ovaj film je u stvari jedna dobra reklama za zemlju i vizuelno izgleda super, tako da preostaje cestitati hrabrima u ekipi!! svaka novost, razlicitost i hrabrost u ovoj zemlji ME RADUJE.

vlada

pre 16 godina

Juce sam odgledao film, u jedinom bioskopu u Nishu, sa ocajnim zvukom !!!
Film zaista fantastican, pravi EVROPSKI !
Kritike se uvek mogu uputiti, ali mislim ipak da se ovde u tekstu radi o sindromu prevelikih ocekivanja.
Ne treba propustiti !!!

Stasa

pre 16 godina

Svaka cast za tekst. Slazem se u potpunosti sa autorom. Sve je svedeno na formu dok nam je sustina negde zaostala. U Minogradu, verovatno.

pitanje-odgovor

pre 16 godina

1) film je dobar --> idi i gledaj ga. ako nista drugo, nesporno je da je drugaciji od svih drugih domacih filmova. produkcija je perfektna , a Sonja Kolacaric je sjajna!

Mina

pre 16 godina

Film je zanimljiv, pitak i originalan. Sta treba vise!
Ima univerzalnu poruku, mozda za neciji ukus feministicku.Kroz pricu o srpskim zenama posle Prvog svetskog rata (U Srbiji zene najvise nadrljaju uvek i u svim vremenima), govori o njihovoh snazi i borbi za opstanak... Reziser i producent ocigledno mnogo vole sve zene, a to se vidi i po izboru prelepih i talentovanih glumica od najstarije Olivere Katarine do najmladje Ognjenke, koja je sjajna. Svetski film!
Hvala i sve cestitke svima i muskim likovima koji su takodje sjajni.

nesa

pre 16 godina

Meni se film dopao. Mislim da film nosi pouku koja se moze prepoznati u svakoj sceni filma.
Naglaseno je do nemoguceg situacija u kojoj se jedan narod nasao, a koja je isto toliko besmislena kao i rat. U toj situaciji mi se smejemo junakinjama ali u isto vreme ih sazaljevamo. Fantasticni elementi nekako prilezu uz usamljenost i ocaj onih zena koje su izgubili svoje voljene ratu. Magija je ocajnicki pokusaj da se makar kroz san dodirne izgubljeno. Lepota i unutrasnji potencijal glavnih junakinja jos vise nas teraju da se sa njima saosecamo jer one ostaju neostvarene i to samo iz razloga sto su zivele u tom vremenu i na ovim prostorima. Beograd kao personifikacija razvijenog i savremenog nudi mogucnost da se negde pobegne. Zato mislim da ceo film zaista nosi jednu vanvremensku pouku nama koji zivimo u posleratnom vremenu i dalje smo optereceni mitologijom i kletvama koje nas stalno vracaju nazad a sanjamo o ljubavi tamo negde daleko od ovog sela.

mrka

pre 16 godina

gluma katarine r. i sonje k. (narocito) je odlicna, nadam se da nikada nece krenuti tragom mire banjac i ostalih vedeta srpskog socijalnog filma

Ex Gastarbajter

pre 16 godina

Pa dobro, hoce li ko reci, u jednoj recenici:
1) film je dobar --> idi i gledaj ga
2) film je ok --> ako nemas sta da radis, idi i gledaj ga, ili sacekaj DVD
3) film je ocajan --> bacene pare i 2 sata sedenja u bioskopu (dok oko tebe suste kokice, mljacka se i kikoce)

Milan

pre 16 godina

Na projekciju filma sam otisao ocekujuci upravo jednu lepu efektnu bajku koja ce biti pravi praznik za oci i usi koji smo jedino u stranim produkcijama do sada mogli ocekivati jer za nase filmadzije nikada nije bilo dovoljno para za to.Ovoga puta ocigledno nije bilo tako i neciji talenat,masta i imaginacija povlasceno su se razmahnuli,pitanje je koliko je to dobro uradjeno..!?!
Ne bas najbolje...no ipak bice to dobar izvozni proizvod ako nista drugo ono zbog skupocenosti koja se da videti u svakom kadru koji asocira na nase ljude,podneblje,lepotu i tu neku egzotiku koju imamo da ponudimo na ovaj ili onaj nacin.Dakle sto vise ovakvih, vremenom uspesnijih ostvarenja i nasa slika u svetu bice vidno popravljena.Samo kad nije politika i sve sto se tice nje..

Mala

pre 16 godina

Meni se film jako dopao. Izasla sam iz bioskopa oprhvana emocijama, lepotom, eksplozijom boja. Imala sam snage da se prosetam na stiklama. Mozda zato sto sam u tridesetoj baba devojka, reci cete...Gledacu ga ponovo. Mozda zato sto se nasi zivoti u njemu prepoznaju.

Lola

pre 16 godina

Što reče Marija o ukusima ne vredi ... ali daleko su naši mladi glumci od maestralnosti. Očajna gluma Katarine R. i Sonje K. Moraju još mnogo mnogo da uče od Mire Banjac,Olivere Marković, Bogdana Diklića npr. O filmu - previše uloženog novca ni u šta.

amelia

pre 16 godina

Nisam ga gledala, ali znam koliko se dugo snimao, i znam koliko su se neki profesionalci razocarali. Nije samo ovaj kriticar napisao ovaj tekst. Slicno reaguju mnogo iz ovog posla, pa mi se sad ni ne zuri u bioskop.
P.s. Obozavam Ameliju, ali cisto sumnjam da ovaj film sadrzi tu istancanost njenog duha i karaktera. Videcu, otici cu ovih dana, pa cu da sudim.

Marija

pre 16 godina

O ukusima ne vredi raspravljati... Cinjenica je da ce svako od nas sa filma izaci sa razlicitom emocijom. Meni se film dopao... Podsetio na Ameliju Pulen...
Ali kako nisam filmski kriticar, onda mozda ovo i nije tako bitno...
Smatram da svi koji vole bajke treba da pogledaju film... Pre svega je zabavan a nasi glumci maestralni!
Sve pohvale Jezdicu za izvarednu rolu!!!

MsLeyna

pre 16 godina

A čemu toliko komplikovan komentar na jedno RAZOČARENJE? Ne razumem zašto se toliko okoliša oko suštine...I ja sam toliko dugo čekala Čarlston da sam prošle godine u nekom trenutku pomislila kako se film sigurno i prikazao negde a ja nisam čula, jer ne bi bilo prvi put da je neki film brže umro nego što je udahnuo punim plućima...
Sve u svemu - prošlo je 6 dana a "kao da se ništa nije dogodilo"...Da li sam previše očekivala ili su oni , stvarno, manje pružili?
U odnosu na prethodno dugo očekivana ostvarenja ipak sam srećna zbog kamere, kostima, okoliša, ideje, MUZIKE!!!
ps kad nisam umrla od straha misleći da ćete napisati šta se desilo u 4.01!!!Nisam još pogledala :)

Miloš

pre 16 godina

Na sreću do mene nisu toliko dopirale vesti sa snimanja ni glasine o najboljem režiseru svih vremena. Pa sam utisak o filmu formirao za vreme i posle gledanja a ne pre gledanja istog. Čitajući tekst setio sam se one priče o dobroj i lošoj kravi, dobroj sa sto mana i lošoj koja ima samo jednu manu - loša je. E ovaj film je ona dobra krava. Što i sam pisac teksta priznaje ali onda ne može da odoli svom utisku od ranije.

Ex Gastarbajter

pre 16 godina

Pa dobro, hoce li ko reci, u jednoj recenici:
1) film je dobar --> idi i gledaj ga
2) film je ok --> ako nemas sta da radis, idi i gledaj ga, ili sacekaj DVD
3) film je ocajan --> bacene pare i 2 sata sedenja u bioskopu (dok oko tebe suste kokice, mljacka se i kikoce)

Lola

pre 16 godina

Što reče Marija o ukusima ne vredi ... ali daleko su naši mladi glumci od maestralnosti. Očajna gluma Katarine R. i Sonje K. Moraju još mnogo mnogo da uče od Mire Banjac,Olivere Marković, Bogdana Diklića npr. O filmu - previše uloženog novca ni u šta.

djape

pre 16 godina

Bravo za recenziju. Slažem se potpuno sa time da bi film o stvaranju ovog filma bio verovatno zanimljiviji.

Isprva sam očekivao mnogo. Zatim sam, ne znam ni sam kako, uspeo da se otresem očekivanja nekoliko dana pre no što sam pogledao film. Verovatno bih se razočarao da nije bilo tako. Ovako sam samo osetio neku blagu setu pri izlasku iz bioskopa zbog neiskorišćenih potencijala. Nadam se da će i Uroš Stojanović a i drugi mladi reditelji u nas imati u budućnosti više prilika da dođu do budžeta koji će im omogućiti izmaštavanje zanimljivijih filmova. U svakom slučaju se nešto pokrenulo...

Rađanje novog srpskog filma? Očekivala se zdrava i prava beba ali je ovom prilikom ona završila u inkubatoru. Uz nadu da će se majke novog srpskog filma ubuduće uzdržavati od raskalašnog ponašanja u toku trudnoće nadamo se boljem.

Twist

pre 16 godina

Film je jednostavno los. Prica nepostojeca odnosno ostavljena na nivou jedne recenice bez ikakve razrade. Reditelj se pritom izivljava nad gledaocima beskonacnim ponavljanjem nekoliko filmskih tehnika koje vrti u krug. To je sve, nemojte bacati novac.

mrka

pre 16 godina

gluma katarine r. i sonje k. (narocito) je odlicna, nadam se da nikada nece krenuti tragom mire banjac i ostalih vedeta srpskog socijalnog filma

nesa

pre 16 godina

Meni se film dopao. Mislim da film nosi pouku koja se moze prepoznati u svakoj sceni filma.
Naglaseno je do nemoguceg situacija u kojoj se jedan narod nasao, a koja je isto toliko besmislena kao i rat. U toj situaciji mi se smejemo junakinjama ali u isto vreme ih sazaljevamo. Fantasticni elementi nekako prilezu uz usamljenost i ocaj onih zena koje su izgubili svoje voljene ratu. Magija je ocajnicki pokusaj da se makar kroz san dodirne izgubljeno. Lepota i unutrasnji potencijal glavnih junakinja jos vise nas teraju da se sa njima saosecamo jer one ostaju neostvarene i to samo iz razloga sto su zivele u tom vremenu i na ovim prostorima. Beograd kao personifikacija razvijenog i savremenog nudi mogucnost da se negde pobegne. Zato mislim da ceo film zaista nosi jednu vanvremensku pouku nama koji zivimo u posleratnom vremenu i dalje smo optereceni mitologijom i kletvama koje nas stalno vracaju nazad a sanjamo o ljubavi tamo negde daleko od ovog sela.

Marija

pre 16 godina

O ukusima ne vredi raspravljati... Cinjenica je da ce svako od nas sa filma izaci sa razlicitom emocijom. Meni se film dopao... Podsetio na Ameliju Pulen...
Ali kako nisam filmski kriticar, onda mozda ovo i nije tako bitno...
Smatram da svi koji vole bajke treba da pogledaju film... Pre svega je zabavan a nasi glumci maestralni!
Sve pohvale Jezdicu za izvarednu rolu!!!

Mala

pre 16 godina

Meni se film jako dopao. Izasla sam iz bioskopa oprhvana emocijama, lepotom, eksplozijom boja. Imala sam snage da se prosetam na stiklama. Mozda zato sto sam u tridesetoj baba devojka, reci cete...Gledacu ga ponovo. Mozda zato sto se nasi zivoti u njemu prepoznaju.

Marija

pre 16 godina

Ja sam film odgledala tek posle citanja vase kritike i premda nisam kriticar, moram vam reci da se uopste ne slazem sa vama. Film jednostavno nosi! Nabijen je alegoricnim slikama, emocijama svih boja, od patnji i inata do vanvremenske ljubavi i iskupljenja. Fotografija i montaza su fantasticni, a pojedine scene, kao ona u kojoj paukovacom opijenim zenama dolaze njihovi mrtvi i grle ih i krvare po njima i tese i plesu s njima - prosto vas oduvaju. Ispresecan vesto umetnutim humorom, ovaj film vas sigurno nece ostaviti ravnodusnim. Sjajna gluma Jezdica i Danice Maksimovic. Ako film bude imao dobru promociju i potporu u svetu, moze da napravi veliki uspeh. Za svaku preporuku, ja cu ga gledati ponovo.

Mina

pre 16 godina

Film je zanimljiv, pitak i originalan. Sta treba vise!
Ima univerzalnu poruku, mozda za neciji ukus feministicku.Kroz pricu o srpskim zenama posle Prvog svetskog rata (U Srbiji zene najvise nadrljaju uvek i u svim vremenima), govori o njihovoh snazi i borbi za opstanak... Reziser i producent ocigledno mnogo vole sve zene, a to se vidi i po izboru prelepih i talentovanih glumica od najstarije Olivere Katarine do najmladje Ognjenke, koja je sjajna. Svetski film!
Hvala i sve cestitke svima i muskim likovima koji su takodje sjajni.

Miloš

pre 16 godina

Na sreću do mene nisu toliko dopirale vesti sa snimanja ni glasine o najboljem režiseru svih vremena. Pa sam utisak o filmu formirao za vreme i posle gledanja a ne pre gledanja istog. Čitajući tekst setio sam se one priče o dobroj i lošoj kravi, dobroj sa sto mana i lošoj koja ima samo jednu manu - loša je. E ovaj film je ona dobra krava. Što i sam pisac teksta priznaje ali onda ne može da odoli svom utisku od ranije.

Stasa

pre 16 godina

Svaka cast za tekst. Slazem se u potpunosti sa autorom. Sve je svedeno na formu dok nam je sustina negde zaostala. U Minogradu, verovatno.

pitanje-odgovor

pre 16 godina

1) film je dobar --> idi i gledaj ga. ako nista drugo, nesporno je da je drugaciji od svih drugih domacih filmova. produkcija je perfektna , a Sonja Kolacaric je sjajna!

vlada

pre 16 godina

Juce sam odgledao film, u jedinom bioskopu u Nishu, sa ocajnim zvukom !!!
Film zaista fantastican, pravi EVROPSKI !
Kritike se uvek mogu uputiti, ali mislim ipak da se ovde u tekstu radi o sindromu prevelikih ocekivanja.
Ne treba propustiti !!!

anja

pre 16 godina

Sticajem okolnosti o "Čarlstonu"znam nešto više od običnog gledaoca,posebno o snimanju filma i svemu onome što je pratilo njegovu produkciju.Zbog svega toga ,još uvek sredjujem utiske onjemu.Oni prvi utisci su uglavnom pozitivni,slažem se sa većinom kritičara i sa svima koji mu žele veliki uspeh.Medjutim,neka moja očekivanj od tog filma nisu ispunjena.Imam utisak da je mnogo toga u montaži uradjeno pretenciozno,da je mnogo toga radjeno za festivalsku publiku i razne žirije.Za moj ukus ,svi osvareni efekti kao da su sami sebi cilj.Nedostaju mirnije sekvence,promena prebrzog ritma,zbog kojeg se svaki lirizam potire.Takodje u samoj završnici ima nešto nedorečeno,kao da priča nije dovršena.U svakom slučaju,ovaj film neće nikog ostaviti ravnodušnim

Cera

pre 16 godina

Ovo je nesto novo u nasem filmu rekao bih.
Meni se film bas svideo kao i igra Katarine Radivojevic. Zaista najvece pozitivno iznenadjenje za mene je Sonja Kolacaric.
I jedna i druga su sjajno usle u bajku.

Jasmina

pre 16 godina

Slažem se sa ovom recenzijom gotovo do reči. Kao što je već pomeutno u nekim komentarima iznad, posle filma mi je bilo nekako žao što taj ogroman potencijal (i novac:) nisu iskorišćeni. Ukratko - ono što ovom filmu nedostaje jeste jedan dobar PISAC, koji bi napravio dobru priču kao osnovu za film. Džaba svi efekti, gluma, muzika i scenografija, kada film 80% vremena deluje praznjikavo i razvučeno. To ne znači da deluje bledo - muzika, pejzaži, scenografija i gluma ostavljaju jak utisak, ali u jednom trenutku to vam sve postane nedovoljno. Nema pravog zapleta, kulminacije, dijaloga - jednom rečju fimnu nedostaje priča. Moj savet za sledeći put - unajmiti dobrog scenaristu!

Ne znam zbog čega nije pomenuto u tekstu - gluma Katarine Radivojević je i dalje veoma loša, doduše čini mi se da je malo uznapredovala od Zone ali ne može ni da se uporedi sa Sonjom Kolačarić koje je izvanredna.

Slave

pre 16 godina

U najmanju ruku odlican film..Svakako da nije nabolje ostvarenje u istoriji svetske kinematografije, tacno je da su neke stvari mogle biti bolje uradjene ali ovo je toliko daleko (jedno 53 svetlosne godine daleko) od loseg filma. Posle tamo nekih potera za sreckom i pljacki treceg rajha i gomile depresvnih filmova sa ratnom tematikom konacno jedan film zbog kojeg vredi otici u bioskop.

mina

pre 16 godina

film je po meni opravdao svoju svrhu: uveo nas je u jedan paralelni svet gde sve diše i miriše na drugačiji način..Meni je to bilo lepo putovanje, dovoljno maštovito da se ni trenutka ne setim da sam u bioskopu.

Luc

pre 16 godina

Ja nisam cekao kao vecina komentatora ovaj film ni godinu dana, ni decenijama, ni citav zivot i... skroz mi se dopao. Jedno vrlo prijatno osvezenje u svakom pogledu, ukljucujuci i Katarinu Radivojevic koja po prvi put stvarno i lepo glumi.

U svakom slucaju ovo je film za festivalsku publiku, ne Dom sindikata.

Luka

pre 16 godina

Shvatam da je smisao postojanja kriticara pljuvacina, ali ovaj film je, ako ne maestralno, onda solidno ostvarenje, koje za par klasa odskace od srpske kinematografije u poslednjih 10 godina. Pare ulozene u produkciju su za red velicine manje od para za filmove iste klase po svetu. Glumci su odradili svoje, opet, ako ne maestralno onda solidno. Jedva cekam sledeci film istog rezisera. 8/10

Milan

pre 16 godina

Na projekciju filma sam otisao ocekujuci upravo jednu lepu efektnu bajku koja ce biti pravi praznik za oci i usi koji smo jedino u stranim produkcijama do sada mogli ocekivati jer za nase filmadzije nikada nije bilo dovoljno para za to.Ovoga puta ocigledno nije bilo tako i neciji talenat,masta i imaginacija povlasceno su se razmahnuli,pitanje je koliko je to dobro uradjeno..!?!
Ne bas najbolje...no ipak bice to dobar izvozni proizvod ako nista drugo ono zbog skupocenosti koja se da videti u svakom kadru koji asocira na nase ljude,podneblje,lepotu i tu neku egzotiku koju imamo da ponudimo na ovaj ili onaj nacin.Dakle sto vise ovakvih, vremenom uspesnijih ostvarenja i nasa slika u svetu bice vidno popravljena.Samo kad nije politika i sve sto se tice nje..

lola

pre 16 godina

ja se radujem da je nesto drugacije konacno zazivelo u nasoj kinematografiji. ovaj film je u stvari jedna dobra reklama za zemlju i vizuelno izgleda super, tako da preostaje cestitati hrabrima u ekipi!! svaka novost, razlicitost i hrabrost u ovoj zemlji ME RADUJE.

Slavica

pre 16 godina

Posle gledanja ovog filma pozelela sam da ga vidim ponovo. Za mene je SUPER. Odusevljena sam svim: i glumicama i muzikom i radnjom... Kraj svakako nije onakav kakav bih ja zelela da bude, al ... sve u svemu TREBA GA POGLEDATI

Tomo

pre 16 godina

"Carlston za Ognjenku" je DRUGACIJI srpski film od svega sto se pravilo od kako sam se ja rodio(a rodjen sam 1990.g.) Meni se film svidja, narucito jer ima dosta simbola i motiva! A za sve one koji misle da je gluma losa, news flash onakva je kakva i treba da bude!!! Mnogi kazu da je Katarina lose odigrala ulogu, nije ona je odigrala dobro, svako ko misli da moze bolje nek se javi!!

Dulee

pre 16 godina

Znam bar 5 boljih debitantskih srpskih filmova, a svaki od njih je imao 10 puta manji budzet i nije iznajmljivao Japance za muziku i Francuze za efekte. Kad se ima jasna ideja i talenat (sto "jedino" nedostaje reditelju Stojanovicu) onda je zagarantovan dobar film.

Marija

pre 16 godina

Ogrom slucaja sam ucestvovala u stvaranju jednog dela filma i mogu reci da je iskustvo bilo neverovatno. Niko ne moze poreci da je film do sada ne vidjeno ostvarenje kod nas, i da u svakom slucaju ostavlja utisak ili los ali uglavnom dobar. Niko nije ravnodusan, sto je jako dobro. Neko je pomenuo pricu. Prica tj. scenario je potpun i jako lep samo sto gledaoci koji nisu znali kako je trebao da izgleda njima je malo nepotpuno. Meni je bilo nepotpuno na prvo gledanje jer znam kako je trebalo da bude ali vec iz sledeceg puta sam uvidela da je sve sto se desava motivisano. Zanr je bajka, a poznato je da u bajkama motivacija likova, definicija vremena i prostora nisu bas jasno izrazene tako da se sa te strane ne moze ocekivati suprotno, sto je jako dobro. ne mora sve da bude servirano kao u kakvim serijama. Neizbezna je odusevljenost koja se oseti zbog muzike i ne bi se slozila da ne prati prave emocije, jer bas ona treba da upotpuni. Sve u svemu prezadovoljna sam Urosevim radom, i naravno da je jedan od najtalentovanijih reditelja. Ne bi se dzabe njegov studentski film "VEsala za dvoje" prikazivao kao jedan od pet najboljih filmova ikada napravljenih u Jugoslaviji. To je i potvrdjeno sa raznim nagradama. Ovo je njegov prvi duzi film koji je izvanredan.

amelia

pre 16 godina

Nisam ga gledala, ali znam koliko se dugo snimao, i znam koliko su se neki profesionalci razocarali. Nije samo ovaj kriticar napisao ovaj tekst. Slicno reaguju mnogo iz ovog posla, pa mi se sad ni ne zuri u bioskop.
P.s. Obozavam Ameliju, ali cisto sumnjam da ovaj film sadrzi tu istancanost njenog duha i karaktera. Videcu, otici cu ovih dana, pa cu da sudim.

MsLeyna

pre 16 godina

A čemu toliko komplikovan komentar na jedno RAZOČARENJE? Ne razumem zašto se toliko okoliša oko suštine...I ja sam toliko dugo čekala Čarlston da sam prošle godine u nekom trenutku pomislila kako se film sigurno i prikazao negde a ja nisam čula, jer ne bi bilo prvi put da je neki film brže umro nego što je udahnuo punim plućima...
Sve u svemu - prošlo je 6 dana a "kao da se ništa nije dogodilo"...Da li sam previše očekivala ili su oni , stvarno, manje pružili?
U odnosu na prethodno dugo očekivana ostvarenja ipak sam srećna zbog kamere, kostima, okoliša, ideje, MUZIKE!!!
ps kad nisam umrla od straha misleći da ćete napisati šta se desilo u 4.01!!!Nisam još pogledala :)

Shone

pre 16 godina

Svaka cast autoru teksta,

sve sto sam ja mislio da kazem a nisam znao kako - receno je ovde ;). Mada moj krajnji utisak da svakako film treba pogledati jer i pored svih tih nekih zamerki - iz bioskopa sam izasao zadovoljan

Lola

pre 16 godina

Što reče Marija o ukusima ne vredi ... ali daleko su naši mladi glumci od maestralnosti. Očajna gluma Katarine R. i Sonje K. Moraju još mnogo mnogo da uče od Mire Banjac,Olivere Marković, Bogdana Diklića npr. O filmu - previše uloženog novca ni u šta.

mrka

pre 16 godina

gluma katarine r. i sonje k. (narocito) je odlicna, nadam se da nikada nece krenuti tragom mire banjac i ostalih vedeta srpskog socijalnog filma

amelia

pre 16 godina

Nisam ga gledala, ali znam koliko se dugo snimao, i znam koliko su se neki profesionalci razocarali. Nije samo ovaj kriticar napisao ovaj tekst. Slicno reaguju mnogo iz ovog posla, pa mi se sad ni ne zuri u bioskop.
P.s. Obozavam Ameliju, ali cisto sumnjam da ovaj film sadrzi tu istancanost njenog duha i karaktera. Videcu, otici cu ovih dana, pa cu da sudim.

Stasa

pre 16 godina

Svaka cast za tekst. Slazem se u potpunosti sa autorom. Sve je svedeno na formu dok nam je sustina negde zaostala. U Minogradu, verovatno.

Twist

pre 16 godina

Film je jednostavno los. Prica nepostojeca odnosno ostavljena na nivou jedne recenice bez ikakve razrade. Reditelj se pritom izivljava nad gledaocima beskonacnim ponavljanjem nekoliko filmskih tehnika koje vrti u krug. To je sve, nemojte bacati novac.

Jasmina

pre 16 godina

Slažem se sa ovom recenzijom gotovo do reči. Kao što je već pomeutno u nekim komentarima iznad, posle filma mi je bilo nekako žao što taj ogroman potencijal (i novac:) nisu iskorišćeni. Ukratko - ono što ovom filmu nedostaje jeste jedan dobar PISAC, koji bi napravio dobru priču kao osnovu za film. Džaba svi efekti, gluma, muzika i scenografija, kada film 80% vremena deluje praznjikavo i razvučeno. To ne znači da deluje bledo - muzika, pejzaži, scenografija i gluma ostavljaju jak utisak, ali u jednom trenutku to vam sve postane nedovoljno. Nema pravog zapleta, kulminacije, dijaloga - jednom rečju fimnu nedostaje priča. Moj savet za sledeći put - unajmiti dobrog scenaristu!

Ne znam zbog čega nije pomenuto u tekstu - gluma Katarine Radivojević je i dalje veoma loša, doduše čini mi se da je malo uznapredovala od Zone ali ne može ni da se uporedi sa Sonjom Kolačarić koje je izvanredna.

djape

pre 16 godina

Bravo za recenziju. Slažem se potpuno sa time da bi film o stvaranju ovog filma bio verovatno zanimljiviji.

Isprva sam očekivao mnogo. Zatim sam, ne znam ni sam kako, uspeo da se otresem očekivanja nekoliko dana pre no što sam pogledao film. Verovatno bih se razočarao da nije bilo tako. Ovako sam samo osetio neku blagu setu pri izlasku iz bioskopa zbog neiskorišćenih potencijala. Nadam se da će i Uroš Stojanović a i drugi mladi reditelji u nas imati u budućnosti više prilika da dođu do budžeta koji će im omogućiti izmaštavanje zanimljivijih filmova. U svakom slučaju se nešto pokrenulo...

Rađanje novog srpskog filma? Očekivala se zdrava i prava beba ali je ovom prilikom ona završila u inkubatoru. Uz nadu da će se majke novog srpskog filma ubuduće uzdržavati od raskalašnog ponašanja u toku trudnoće nadamo se boljem.

Dulee

pre 16 godina

Znam bar 5 boljih debitantskih srpskih filmova, a svaki od njih je imao 10 puta manji budzet i nije iznajmljivao Japance za muziku i Francuze za efekte. Kad se ima jasna ideja i talenat (sto "jedino" nedostaje reditelju Stojanovicu) onda je zagarantovan dobar film.

Marija

pre 16 godina

O ukusima ne vredi raspravljati... Cinjenica je da ce svako od nas sa filma izaci sa razlicitom emocijom. Meni se film dopao... Podsetio na Ameliju Pulen...
Ali kako nisam filmski kriticar, onda mozda ovo i nije tako bitno...
Smatram da svi koji vole bajke treba da pogledaju film... Pre svega je zabavan a nasi glumci maestralni!
Sve pohvale Jezdicu za izvarednu rolu!!!

Tomo

pre 16 godina

"Carlston za Ognjenku" je DRUGACIJI srpski film od svega sto se pravilo od kako sam se ja rodio(a rodjen sam 1990.g.) Meni se film svidja, narucito jer ima dosta simbola i motiva! A za sve one koji misle da je gluma losa, news flash onakva je kakva i treba da bude!!! Mnogi kazu da je Katarina lose odigrala ulogu, nije ona je odigrala dobro, svako ko misli da moze bolje nek se javi!!

Miloš

pre 16 godina

Na sreću do mene nisu toliko dopirale vesti sa snimanja ni glasine o najboljem režiseru svih vremena. Pa sam utisak o filmu formirao za vreme i posle gledanja a ne pre gledanja istog. Čitajući tekst setio sam se one priče o dobroj i lošoj kravi, dobroj sa sto mana i lošoj koja ima samo jednu manu - loša je. E ovaj film je ona dobra krava. Što i sam pisac teksta priznaje ali onda ne može da odoli svom utisku od ranije.

Mala

pre 16 godina

Meni se film jako dopao. Izasla sam iz bioskopa oprhvana emocijama, lepotom, eksplozijom boja. Imala sam snage da se prosetam na stiklama. Mozda zato sto sam u tridesetoj baba devojka, reci cete...Gledacu ga ponovo. Mozda zato sto se nasi zivoti u njemu prepoznaju.

Ex Gastarbajter

pre 16 godina

Pa dobro, hoce li ko reci, u jednoj recenici:
1) film je dobar --> idi i gledaj ga
2) film je ok --> ako nemas sta da radis, idi i gledaj ga, ili sacekaj DVD
3) film je ocajan --> bacene pare i 2 sata sedenja u bioskopu (dok oko tebe suste kokice, mljacka se i kikoce)

MsLeyna

pre 16 godina

A čemu toliko komplikovan komentar na jedno RAZOČARENJE? Ne razumem zašto se toliko okoliša oko suštine...I ja sam toliko dugo čekala Čarlston da sam prošle godine u nekom trenutku pomislila kako se film sigurno i prikazao negde a ja nisam čula, jer ne bi bilo prvi put da je neki film brže umro nego što je udahnuo punim plućima...
Sve u svemu - prošlo je 6 dana a "kao da se ništa nije dogodilo"...Da li sam previše očekivala ili su oni , stvarno, manje pružili?
U odnosu na prethodno dugo očekivana ostvarenja ipak sam srećna zbog kamere, kostima, okoliša, ideje, MUZIKE!!!
ps kad nisam umrla od straha misleći da ćete napisati šta se desilo u 4.01!!!Nisam još pogledala :)

vlada

pre 16 godina

Juce sam odgledao film, u jedinom bioskopu u Nishu, sa ocajnim zvukom !!!
Film zaista fantastican, pravi EVROPSKI !
Kritike se uvek mogu uputiti, ali mislim ipak da se ovde u tekstu radi o sindromu prevelikih ocekivanja.
Ne treba propustiti !!!

Slave

pre 16 godina

U najmanju ruku odlican film..Svakako da nije nabolje ostvarenje u istoriji svetske kinematografije, tacno je da su neke stvari mogle biti bolje uradjene ali ovo je toliko daleko (jedno 53 svetlosne godine daleko) od loseg filma. Posle tamo nekih potera za sreckom i pljacki treceg rajha i gomile depresvnih filmova sa ratnom tematikom konacno jedan film zbog kojeg vredi otici u bioskop.

Shone

pre 16 godina

Svaka cast autoru teksta,

sve sto sam ja mislio da kazem a nisam znao kako - receno je ovde ;). Mada moj krajnji utisak da svakako film treba pogledati jer i pored svih tih nekih zamerki - iz bioskopa sam izasao zadovoljan

Mina

pre 16 godina

Film je zanimljiv, pitak i originalan. Sta treba vise!
Ima univerzalnu poruku, mozda za neciji ukus feministicku.Kroz pricu o srpskim zenama posle Prvog svetskog rata (U Srbiji zene najvise nadrljaju uvek i u svim vremenima), govori o njihovoh snazi i borbi za opstanak... Reziser i producent ocigledno mnogo vole sve zene, a to se vidi i po izboru prelepih i talentovanih glumica od najstarije Olivere Katarine do najmladje Ognjenke, koja je sjajna. Svetski film!
Hvala i sve cestitke svima i muskim likovima koji su takodje sjajni.

nesa

pre 16 godina

Meni se film dopao. Mislim da film nosi pouku koja se moze prepoznati u svakoj sceni filma.
Naglaseno je do nemoguceg situacija u kojoj se jedan narod nasao, a koja je isto toliko besmislena kao i rat. U toj situaciji mi se smejemo junakinjama ali u isto vreme ih sazaljevamo. Fantasticni elementi nekako prilezu uz usamljenost i ocaj onih zena koje su izgubili svoje voljene ratu. Magija je ocajnicki pokusaj da se makar kroz san dodirne izgubljeno. Lepota i unutrasnji potencijal glavnih junakinja jos vise nas teraju da se sa njima saosecamo jer one ostaju neostvarene i to samo iz razloga sto su zivele u tom vremenu i na ovim prostorima. Beograd kao personifikacija razvijenog i savremenog nudi mogucnost da se negde pobegne. Zato mislim da ceo film zaista nosi jednu vanvremensku pouku nama koji zivimo u posleratnom vremenu i dalje smo optereceni mitologijom i kletvama koje nas stalno vracaju nazad a sanjamo o ljubavi tamo negde daleko od ovog sela.

pitanje-odgovor

pre 16 godina

1) film je dobar --> idi i gledaj ga. ako nista drugo, nesporno je da je drugaciji od svih drugih domacih filmova. produkcija je perfektna , a Sonja Kolacaric je sjajna!

lola

pre 16 godina

ja se radujem da je nesto drugacije konacno zazivelo u nasoj kinematografiji. ovaj film je u stvari jedna dobra reklama za zemlju i vizuelno izgleda super, tako da preostaje cestitati hrabrima u ekipi!! svaka novost, razlicitost i hrabrost u ovoj zemlji ME RADUJE.

Luc

pre 16 godina

Ja nisam cekao kao vecina komentatora ovaj film ni godinu dana, ni decenijama, ni citav zivot i... skroz mi se dopao. Jedno vrlo prijatno osvezenje u svakom pogledu, ukljucujuci i Katarinu Radivojevic koja po prvi put stvarno i lepo glumi.

U svakom slucaju ovo je film za festivalsku publiku, ne Dom sindikata.

Slavica

pre 16 godina

Posle gledanja ovog filma pozelela sam da ga vidim ponovo. Za mene je SUPER. Odusevljena sam svim: i glumicama i muzikom i radnjom... Kraj svakako nije onakav kakav bih ja zelela da bude, al ... sve u svemu TREBA GA POGLEDATI

Marija

pre 16 godina

Ja sam film odgledala tek posle citanja vase kritike i premda nisam kriticar, moram vam reci da se uopste ne slazem sa vama. Film jednostavno nosi! Nabijen je alegoricnim slikama, emocijama svih boja, od patnji i inata do vanvremenske ljubavi i iskupljenja. Fotografija i montaza su fantasticni, a pojedine scene, kao ona u kojoj paukovacom opijenim zenama dolaze njihovi mrtvi i grle ih i krvare po njima i tese i plesu s njima - prosto vas oduvaju. Ispresecan vesto umetnutim humorom, ovaj film vas sigurno nece ostaviti ravnodusnim. Sjajna gluma Jezdica i Danice Maksimovic. Ako film bude imao dobru promociju i potporu u svetu, moze da napravi veliki uspeh. Za svaku preporuku, ja cu ga gledati ponovo.

Milan

pre 16 godina

Na projekciju filma sam otisao ocekujuci upravo jednu lepu efektnu bajku koja ce biti pravi praznik za oci i usi koji smo jedino u stranim produkcijama do sada mogli ocekivati jer za nase filmadzije nikada nije bilo dovoljno para za to.Ovoga puta ocigledno nije bilo tako i neciji talenat,masta i imaginacija povlasceno su se razmahnuli,pitanje je koliko je to dobro uradjeno..!?!
Ne bas najbolje...no ipak bice to dobar izvozni proizvod ako nista drugo ono zbog skupocenosti koja se da videti u svakom kadru koji asocira na nase ljude,podneblje,lepotu i tu neku egzotiku koju imamo da ponudimo na ovaj ili onaj nacin.Dakle sto vise ovakvih, vremenom uspesnijih ostvarenja i nasa slika u svetu bice vidno popravljena.Samo kad nije politika i sve sto se tice nje..

anja

pre 16 godina

Sticajem okolnosti o "Čarlstonu"znam nešto više od običnog gledaoca,posebno o snimanju filma i svemu onome što je pratilo njegovu produkciju.Zbog svega toga ,još uvek sredjujem utiske onjemu.Oni prvi utisci su uglavnom pozitivni,slažem se sa većinom kritičara i sa svima koji mu žele veliki uspeh.Medjutim,neka moja očekivanj od tog filma nisu ispunjena.Imam utisak da je mnogo toga u montaži uradjeno pretenciozno,da je mnogo toga radjeno za festivalsku publiku i razne žirije.Za moj ukus ,svi osvareni efekti kao da su sami sebi cilj.Nedostaju mirnije sekvence,promena prebrzog ritma,zbog kojeg se svaki lirizam potire.Takodje u samoj završnici ima nešto nedorečeno,kao da priča nije dovršena.U svakom slučaju,ovaj film neće nikog ostaviti ravnodušnim

mina

pre 16 godina

film je po meni opravdao svoju svrhu: uveo nas je u jedan paralelni svet gde sve diše i miriše na drugačiji način..Meni je to bilo lepo putovanje, dovoljno maštovito da se ni trenutka ne setim da sam u bioskopu.

Cera

pre 16 godina

Ovo je nesto novo u nasem filmu rekao bih.
Meni se film bas svideo kao i igra Katarine Radivojevic. Zaista najvece pozitivno iznenadjenje za mene je Sonja Kolacaric.
I jedna i druga su sjajno usle u bajku.

Marija

pre 16 godina

Ogrom slucaja sam ucestvovala u stvaranju jednog dela filma i mogu reci da je iskustvo bilo neverovatno. Niko ne moze poreci da je film do sada ne vidjeno ostvarenje kod nas, i da u svakom slucaju ostavlja utisak ili los ali uglavnom dobar. Niko nije ravnodusan, sto je jako dobro. Neko je pomenuo pricu. Prica tj. scenario je potpun i jako lep samo sto gledaoci koji nisu znali kako je trebao da izgleda njima je malo nepotpuno. Meni je bilo nepotpuno na prvo gledanje jer znam kako je trebalo da bude ali vec iz sledeceg puta sam uvidela da je sve sto se desava motivisano. Zanr je bajka, a poznato je da u bajkama motivacija likova, definicija vremena i prostora nisu bas jasno izrazene tako da se sa te strane ne moze ocekivati suprotno, sto je jako dobro. ne mora sve da bude servirano kao u kakvim serijama. Neizbezna je odusevljenost koja se oseti zbog muzike i ne bi se slozila da ne prati prave emocije, jer bas ona treba da upotpuni. Sve u svemu prezadovoljna sam Urosevim radom, i naravno da je jedan od najtalentovanijih reditelja. Ne bi se dzabe njegov studentski film "VEsala za dvoje" prikazivao kao jedan od pet najboljih filmova ikada napravljenih u Jugoslaviji. To je i potvrdjeno sa raznim nagradama. Ovo je njegov prvi duzi film koji je izvanredan.

Luka

pre 16 godina

Shvatam da je smisao postojanja kriticara pljuvacina, ali ovaj film je, ako ne maestralno, onda solidno ostvarenje, koje za par klasa odskace od srpske kinematografije u poslednjih 10 godina. Pare ulozene u produkciju su za red velicine manje od para za filmove iste klase po svetu. Glumci su odradili svoje, opet, ako ne maestralno onda solidno. Jedva cekam sledeci film istog rezisera. 8/10