Sreda, 09.01.2008.

07:47

Male šanse za Sporazum

Kako B92 saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu, male su šanse da EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Izvor: B92

Male šanse za Sporazum IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Bata

pre 16 godina

Ovi na vlasti sve su ucinili da se ne potpise sporazum. Njima i nije stalo da gradjani ove napacene zemlje zive kao sav normalan svet. Sve su uradili i rade da zivimo u izolaciji. Narod hoce da putuje bez viza, nece da ceka u redovima ispred ambasada, nece da bude ruska gubernija, hoce posao i da za to bude pristojno placen, hoce strane investicije a to znaci i nova radna mesta, nece burazersku privatizaciju, nece monopole, nece prodaju javnih dobara direktnom pogodbom a u reziji nekompetentnih ministara i partijskih poslusnika, hoce da svi budu jednaki pred sudom kako sudovi ne bi sudili samo sirotinji i ciganima. Pitam se sta bi se desilo kada bi obicah gradjanin odbijao da se pojavi pred sudom kao sto rade Mircic, Mihajlov i ostala bratija. Treba dovesti na vlast nove ljude kome ce drzava i narod biti na prvom mestu. Hocemo drzavnike sa vizijom a ne partijske cinovnike koji ne vide dalje od nosa.

Lazhna dilema

pre 16 godina

Koshtiunica nece u EU i tu je kraj svake priche. To shto se Holandija protivi potpisivanju sporazuma sa Srbijom, pa to je kao "kec na jedanaest" Koshtunici. Da nema tog razloga, ovi nashi bi se vec snashli za novi zashto ne potpisati. Znachi Koshtunica i svita nece u EU i tu je TACHKA.

mario

pre 16 godina

Ovakvo ponašanje EU samo podgreva antiEU snage i vodi Srbiju u pogrešnom pravcu. EU bi toliko mogla da pomogne stabilizaciji prilika kad bi samo htela. Neka hapšenje Mladića i njegovo procesuiranje bude uslov za članstvo u Uniji, a da sve prethodne korake uradimo bez uslovljavanja. Kad bi sad potpisali SSP, a onda do kraja godine dobili status kandidata i stigli do bele šengenske liste, naravno i uz finansijsku pomoć, tada bi već bila drugačija atmosfera po svim pitanjima, tada bi i srpski pasoš bio primamljiv svim građanima Srbije, pa i Albancima na Kosovu. Možda bi tad i moglo nešto da se dogovori sa njima. A ovako kad nas EU stalno ucenjuje i ponižava normalno je da se sve više ljudi okreće ka Rusiji.

Vlada

pre 16 godina

Kakav bolid treba da budes pa da za sve krivis iskljucivo sebe! EU je dobra i bezgresna, a Srbija je losa i zla. Manite me te price. Muka mi je vise i od EU i od njihovih ucena i patronizirajucih stavova! Steta sto ne postoji normalna politicka opcija koja se protivi ulasku u EU, jer bih za njih svakako glasao. Ovako nemam za koga.

Bedri Doroci

pre 16 godina

Svaka cast EU koja ne vezuje kosovo sa uslovima potpisivanja raznih sporazumima sa Srbijom i Kosovom. Kosovo ce postati nezavisna drzava i zvanicno a da to nece nista vise da kosta Zapadu. "Narode - stoko moja" izadjite na izbore pa da dajemo sto vise autogolova...

Voja ponovo jashe

pre 16 godina

Ako se prisetite, ovoliko insistiranje EU da isporucimo optuzene u Hag je samo posledica Kostunicinih izjava da nikoga nece predati kad obori vladu DS-a. I sada ovo. To bi samo jos Slobi moglo da padne napamet. Vojo ti si dostojan naslednik.

momabrazil

pre 16 godina

Holandija je jako aroganta zemlja sa predrasudama o Balkanu koji kao da se nalazi negde u Africi. Ne znam sto, ali zadnjih godina imam jaku odbojnost prema toj zemlji, a par puta sam od srca pomogao Holanjdanima u Brazilu , eto moji iz Evrope, a oni se ponasaju kao da su centar sveta. Jako je zalosno sto ne mozemo da se dogovorimo sa Albancima i sto se nad nama izivljavaju ubedjene svetske sile. Od KiM Srbiji treba ostati sever i manastiri i treba dati KiM deo Presevske doline gde su u vecini,da bi eto doslo do osecanja "pobede" na obe strane i da nas vise ne uzimaju u svojim poslovima ni Rusi , ni SAD ni zemlje poput Holandije ili Belgije

fukara

pre 16 godina

Holandija je trebala 1995 da priuzme svoga posla. Sada sto holandija zeli da opere svoje ruke na srpskom narodu nije fer. Pa bilo kojoj vjeri ti pripadao. Da se gospoda mladic i radovan moraju sudima predati, bilo bi samo i prema nama bh muslimanima fer, prvostepeno i znak gradjana srbije da zele da idemo ka boljoj buducnosti. A vako se meni jos licno daje do znanja da se ta politika koji bi mene likvidirala zato sto sam musliman podrzava, onda nece ici tako i licno smatram da ne treba nijedan razgovor voditi sa srbijom dok se ta dva lika ne predaju sudu. Da se otkrije i uloga svijeta i UN ne samo uloga srbijanaca i bosanaca pravoslavaca! Zato komsije divim vam se na izbacivanju milosevica i zato pokazite i sada volju. Pozdrav iz Tuzle sa Kapije

etizop

pre 16 godina

ne vidim razloga zbog čega bi se srbiji imalo popuštalo? nizozemska je imala isto tako čvrsti stav i u pogledu početka pristupnih pregovora sa hrvatskom - bez gotovine nema pregovora i toga se držala do samog kraja. trenutkom uhićenja gotovine nizozemska je automatski dala svoj pristanak i pregovori su započeli. naravno neki će sad reći da je hrvatska potpisala ssp i bez gotovine, naravno da je i to stoji kao činjenica ali iz samo jednog i jedinog razloga a to je što do trenutka potpisivanja za gotovninom još nije bila izdana optužnica niti tjeralica. stoga u potpunosti podržavam stav nizozemske, belgije i ostalih zemalja koje se protive potpisivanju jer bi se potpisivanjem sporazuma sa srbijom doveo u pitanje kredibilitet i vjerodostojnost eu. srbija svakako u eu ali kad ispuni sve uvjete kao i sve ostale zemlje pa i one dodatne koje se od nje traže.

Branislav

pre 16 godina

Ne smemo biti naivni po pitanju povezivanja procesa Kosovske nezavisnosti i pristupanja Srbije Evropskoj Uniji. Zamislimo da zemlje EU (protiv volje Srbije) priznaju Kosovo kao drzavu a da za to vreme Srbija postane clan EU. Sta ce se desiti jednog dana kad Kosovo bude apliciralo za pristup ? Pa naravno ... Srbija ce staviti veto. Ili to, ili ce Srbiji biti postavljen uslov da mora i ona da prizna Kosovo pre ulaska u EU. Pa nisu ni Briselske birokrate slepci kojima ovo nije jasno!?
Ideja da je moguce da je i vuk sit i sve ovce na broju je utopija.
Svi bi mi zeleli i EU i Kosovo. Ako je to nemoguce, moracemo da biramo. Nije to Kostunica izmislio - to je realnost. Realnost koju nismo stvorili mi nego oni koji se eto opet igraju prekrajanja granica.

goca boca

pre 16 godina

ko ce da izruci mladica i trazene haske begunce???zasto bi tajkuni hteli da budu na beloj sengen listi? bole ih...srbija je divlji zapad na kome rade sta hoce i zgrcu pare...nedohvatljivi za zakon...a njima sve nadohvat ruke...zao mi samo srpskog naroda tj.obicne raje...i ne znam zasto i ovaj rasim ljajic dozvoljava da ga magarce - deluje mi da je pozitivan lik, vredan i nekorumpiran... za razliku od ostalih srpskih ministara ...

Alek

pre 16 godina

"Ja sam dobio sva nužna ovlašćenja sa strane Vlade republike Srbije da potpišem Sporazum i ja ću to uraditi u najkraćem mogućem roku. On je tehnički spreman, on će ojačati našu zemlju i to ne samo ekonomski, tu postoji dispozitiv u preambuli i članu 135 koji afirmišu suverenitet naše zemlje nad anšom južnom pokrajinom i postoje mehanizmi da onog trenutka kada potpišemo taj sporazum, da branimo ono što je potpisano, jer ugovorna strana je Srbija sa jedne strane, a sa druge strane Evropska komisija i sve zemlje članice, njih 27", rekao je Đelić.

E Djelicu, Djelicu, pa to pise i u rezoluciji 1244, i u ostalim raznim dokumentima o kojima niko ne haje ovih dana. Nego ajde sad onako posteno kazi koliko ces da kesiras za taj potpis.

Ana

pre 16 godina

Jocić:"...ako žele da potpišu sa Srbijom..." Ovo je za "verovali ili ne".Pa ne žele oni sa nama, nego mi sa njima. Sada su otišli predaleko. Nije im Evropa DS pa da ucenjivanjem i zamenom teza postignu sve što svojom nazadnom i dremljivom politikom ne mogu. Dosta mi ih je, nadam se da ih na sledećim izborima niko neće reanimirati i da će se napokon vratiti tamo gde im je mesto.

Александар

pre 16 godina

Докле више да будемо робови неког тамо генерала, српског јунака!?!?! Па да је он српски јунак одавно би се предао Хагу, јер види да цела држава пати због њега. Види се да је некоме у интересу да он не буде предат, е и поред тога нам још и фали да сад радикали дођу на власт, и одосмо сви...

biljana

pre 16 godina

...i tako nekoliko politicara i tajkuna ostvaruju svoj cilj i besplatno dobijaju celu Srbiju kao svoju dedovinu a narod kao sluge pokorne...

Jeremić

pre 16 godina

"Činimo sve što možemo"...nakon mesec dana..."Učinili smo sve što smo mogli".....nakon dva meseca...."E da smo učinili ono što smo mogli"....Aleluja

moje ime

pre 16 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna. Kako to moze "status (Kosova) pre uslova" a ne moze "potpisivanje SSP pre Mladica"?
Kakvu nam to poruku salje EU o svojoj doslednosti?

Lobotomija

pre 16 godina

Danas:
“Smanjenju entuzijazma da se ubrzaju evropske integracije Srbije doprinosi kampanja dela Vlade Srbije protiv upućivanja evropske misije na Kosovo, kažu izvori iz Brisela”
Juce:
I Beograd i Evropska unija smatraju da su to odvojeni procesi", rekao je Jeremić posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Belgije Karlom de Guhtom.
Pa, dobro, vise, bre!

Colin_bgd

pre 16 godina

Samo da razjasnim. Mladic bi mozda, licno, i hteo da se preda (mada ja konkretno u to ne verujem), ali ne odlucuje on sam o sebi, o svojoj sudbini i o sudbini direktnog iznosenja na videlo onoga sto se radilo u Srbiji od 1981. do danas, sa ubrzanjima 1987, 1989, 1991 i 2003...

VladimirNenadovic

pre 16 godina

Totalno su u pravu Holandjani.Pa pre neki dan je obelodanjeno da su nase vlasti pregovarale sa Mladicem o predaji 2005 godine. 2006 je objavljeno da su znali gde je bio do 2003. Zavlace nas i to vec dugo i mi ko narod trpimo, Evropa vise nece.Ajde sto smo u ocima sveta prikazani kao negativci i crni (mozda opravdano-mozda neopravdano),ali to sada i sami dokazujemo.Idu izbori pamet u glavu.

Ivan

pre 16 godina

Ma dajte ljudi, i kaskamo vec decenijama. Nikako da se trgne ova srpska 'elita'. Kakve vize, kakva hapsenja, to sve kasni vec 8 godina. Ako nisu razumeli poruku koja se salje vec 8 godina iz EU, skoro svaki dan, onda nista od Srbije. Nade su mi s'toga vrlo male. Ako EU i pristane, onda ce to biti veliki ustupak. Kao drustvo, Srbi nisu spremni za EU. Da ne duzim, uglavnom poruke koje stizu od politicara zvuce kao da svi oni duvaju u istu tikvu, sto je isto porazavajuce.

unx

pre 16 godina

Nekada sam na fakultetu ucio da se kvalitet nekog projekta ne dobija uveravanjima i pretpostavkama da kvalitet postoji, nego realnim dokazima da kvalitet zaista postoji.
Zato molim ministre i premijera da zbog nas stanovnika ove zemlje, koji ispastaju zbog "ubedjenja i pretpostavki", iznesu jednu relanu i merljivu cinjenicu u vezi sa hapsenjima preostalih ratnih zlocinaca.

sasha

pre 16 godina

Zeleo bih samo nesto da razjasnim - Nije Holandija kriva sto su ratni zlocinci na slobodi niti je srpski narod duzan da ispasta zbog Mladica i njemu slicnih. Najbolje i patriotsko resenje je da se Mladic preda. Neka pokaze Srpskom narodu koliko voli i postuje svoju zemlju i narod. Do sada od te ljubavi nema nista..

Sofronije

pre 16 godina

Jeremić čini sve što može, Tadić čini sve što može ali onda dodje legendarni Koštunica i vrati to sve na početak, ipak iz EU se najviše obraća pažnja na premijerove poteze, to je sasvim normalno!

*bane*

pre 16 godina

I treba da radi svoj posao najbolje što može, ne može da se uradi više nego što se može! Treba već početi pripremati narod za ono što sleduje, za nezavisnost i za prisustvo EU na Kosovu!

Komesar B.

pre 16 godina

Velika sramota za celu Srbiju, da nije u stanju da uhvati sve te "HEROJE" i da ih predaju u HAGU, da im se posteno sudi za sva ZLA koji su napravili. Holandjane razumem u potpunosti ali Srbe NE!

Branislav

pre 16 godina

Jako je diskutabilno da li bi prosečan gradjanin Holandije znao da nadje na karti Evrope Srbiju tako da ja mislim da ovo nije stav Holandije jer mi njima nismo posebno interesantni već ih je neko poturio iz EU da nas podsete na glavni uslov pridruživanju.

najcrnji

pre 16 godina

Da li je moguce da se Srbi jednom u istoriji tako dobro organizuju da NIKO ne moze da udje u trag dvojici begunaca. Skrivanje begunaca je verovatno najuspesniji srpski projekat u istoriji i ako nista samo zbog toga treba da bude vredan divljenja. Ali stvarno smo svi teski naivci ako bi verovali da samo Srbi ucestvuju u ovom projektu.

*bane*

pre 16 godina

*Često sam išao u Holandiju i verujem da 90% njihovog naroda tako misli i da taj stav mora da zastupa ipredstavnik vlasti! Tamo niko ne može sve da radi na svoju ruku!

Zoran

pre 16 godina

Samo krajnje naivni ljudi mogu da padnu na pricu da "Srbija nije u EU zbog Mladica". Naravno da svako treba da odgovara za zlocine, ali Mladic je truli i providni izgovor, jer finansijski kapaciteti EU su suvi i ne mogu da izdreze nove clanice. A i sto da nas primaju, kada od nas uzimaju vec sve sto im treba, a ne moraju da nas finansiraju? Pa razmislite malo. I posle Mladica, bice opet neki Pera Detlic koji ce biti "glavna prepreka". Nasa javnost je najnaivnija javnost na svetu. Ajde da naucimo da se malo okrenemo sebi.

hoop

pre 16 godina

Treba da ih bude sramota. Ako su pravi junaci neka sami odu u Den Haag i predaju se. Nego se kriju ko zna gde po Srbiji i prave probleme u odnosima Srbije i EU. Holandija je u pravu koliko vise treba da moli, ni jedan rok se nije ispostovao. U Holandiji isto zive muslimani koji imaju svoja prava, svoju religiju, pricaju svoj jezik, uostalom zive dobrim standardom, deca im idu u islamske skole...A nasi Srpski junaci koji su pobili hiljade muslimana, sto smo nedavno gledali svojim ocima na Holandskoj televiziji,d okumentarni filmovi su takode emitovani, sve u svemu ovaj rat je bio VELIKA GRESKA. Zbog dva coveka ispasta danas cela Srbija. EU nece ostaviti Srbiju na miru dok se njih dvoje ne izruce. Misljenje koje vlada po Srbiji: svi su protiv nas ili niko ne voli Srbe je po meni 100% netacno. Da se ovaj rat desio u drugoj zemlji, za njih bi vazio isti zakon. Pitajmo se zasto se ove stvari desavaju stalno nama?

anti

pre 16 godina

Holandski stav je sasvim u redu, ponašanje Srbije kad su u pitanju Karadžić i Mladić je ne samo neprihvatljivo nego i uvredljivo. A i potpuno je nelogično da zemlja koja ne želi da dozvoli suđenje takvim bednim kriminalcima i ubicama kao što su ta dvojica prosto ne može da pripada jednom civilizovanom krugu kakva je Evropska Unija. Evropska Unije je upravo formirana da se Evropi ne bi ponovo desili razni Hitleri, Gerinzi, Miloševići i Karadžići.
Nema opravdanja da se nastavi prijem Srbije u EU dok se Srbija ponaša ovako kako se ponaša. Kada je Srbija u pitanju EU bi više trebalo da se bavi praktičnim pitanjima koja bi mogla da olakšaju probleme građanima Srbije koji nisu nužno dužni da trpe posledice kriminalne politike svojih vlasti, ali napredak Srbije ka članstvu u EU ne bi smeo da bude deo toga.

Nenad Paunovic

pre 16 godina

Ocigledno je da EU NEMA jedinstven stav u vezi Sbije. Vrlo interesantno je da je kolega iz Albanije bio prisutan, valjda i Albanija odlucuje dali ce Srbija u EU ili ne? Ocigledno je da i zemlje u okruzenju Srbije, sve izuzev Albanije i jenog pridruzenog dela Kosova podrzavaju put Srbije u EU. To su Grcka, Rumunija, Bugarska pa zatim i Madjarska i Slovenija. Holandija i Belgija su daleko i koliko god bile sposobne da prave Srbiji probleme najvaznije je da ona gradi sto bolje ekonomske i politicke veze sa svojim susedima i polako ispunjava standarde za pristup EU. Jedan od tih standarda je i puna saradnja sa sudom u Hagu i ratni zlocinci treba da tamo zavrse, da potsetim bili su isporuceni dva predsednika, Milosevis i Milutinovic i ostale velike zverke, pitanje je vremena kada ce i Mladic. A Albanci nek se ne sekiraju zbog nas ucicemo mi u EU i bez njihove bezrezervne porske.

sala

pre 16 godina

Zbog Srebrenice je pala jedna holandska vlada. Po logici i svest koja je temelj svih drzava koje su clanice EU dok je Mladic na slobodi holandska vlast ne moze pristati na kompromis sa optuzenima za ratne zlocine i genocid. Na zapadu vlade su veoma odgovorne prema svojim biracima.

srdjan

pre 16 godina

I ja smatram da Holandija ima pravo da postavi ovaj uslov, jer dok se Mladic ne ispita u Hagu, Holandija ima prljave ruke. Prljave su im ruke svakako, ali oni jednostavno hoce coveka koji im je te ruke uprljao. Posteno.

UN

pre 16 godina

Koliko god mi to bilo tesko i zalosno ipak podrzavam ovaj stav Holandije i drugih koji tako misle, jer je ponasanje nasih vlasti ponizenje za zdrav mozak, a sto se tice R.Lj. ma koliko on dobar i pristojan covek bio ne mogu da se otmem utisku da on i njemu slicni nemaju neku debelu korist od ovakvog ponasanja, jer da ima imalo odgovornosti i samopostovanja odano bi podneo ostavku, a ne da ga VK i UDBA ovako vozaju toliko dugo! DOKLE???

biranje

pre 16 godina

Izjava koštunice: EU će 28. januara morati da bira da li hoće da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili će EU, pod pritiskom SAD, tada doneti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, izgleda se da Eu birao ovu drugu.

DM

pre 16 godina

Znaci Srbija treba da ispasta zbog ponasanja holandskih vojnika u sastavu UN u Srebrenici 1995. godine. Jasno je da postoji potreba da se Mladic uhapsi - ne zbog haskog suda vec da bi se razjasnili tadasnji dogadjaji, ali je jasno i to da se Srbija ne moze godinama ucenjivati hapsenjem osobe koju mozda nije moguce uhvatiti. Ocigledno je, ipak, da je rec samo o novoj etapi u zaostravanju odnosa izmedju EU i Srbije - da bi se Srbija navela da prihvati "velikodusnu" ponudu: Kosovo za SSP. Da bi bilo jasno o cemu se radi izjava je (krajnje provokativno) data posle sastanka sa albanskim ministrom inostranih poslova, a svetske agencije su joj odmah dale veliki publicitet. Zalosno je sto se sa zrtvama rata i dogadjajima od pre gotovo 15 godina i dalje manipulise u politicke svrhe.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Nije dovoljno što je vlast u Srbiji svjesna prepreka koje leže na putu ka evropskim integracijama, prepreke se moraju i ukloniti. Ali Koštunica, umjesto da ih uklanja, on marljivo postavlja nove…

Пензионер

pre 16 godina

Бојим се да став Холандије није само израз спољне политике те земље. ЕУ доноси одлуке прилично синхронизовано, а само једну чланицу истури као "гласника лоших вести". Својевремено је Аустрија одбијена од чланства у ЕУ гласом само Белгије и то без икаквог образложења!

Marko NL

pre 16 godina

Ovo je bilo za ocekivati. I sve ovo nema nikakve veze sa konkretno Holandijom i stavom njihove Vlade. U EU stvari funkcionisu tako da neke zemlje u datom trenutku jednostavno dobijaju ulogu glasnika losih vesti. U ovom slucaju to je Holandija. Ali budite uvereni da je to zapravo stav EU.

Mrki

pre 16 godina

Zivim u Holandiji i smatram ovu zemlju toliko arogantnom. Misle da su najpametniji, da su uvek u pravu. Kada se radi u njihovoj unutrasnjoj politici, onda su pregovori i dogovori uvek na stolu. Citava politika se svodi na tome da se dodje do dogovora, pa kakav on bio. E sada ne razumem zasto ucenjuju 10 miliona ljudi zbog par kriminalaca kojima ce kad tad biti sudjeno, bilo vani bilo u Srbiji. Porucio bih Holandiji da se vise bavi rastom rasizma u svojoj zemlji kojoj ceka isto kao i Kosovo za 100 godina...Oni koji ovde zive ce to vrlo dobro razumeti...

Bane

pre 16 godina

O boze... Pa zar sam ja kriv sto ovi nece da ga izruce?!? I kakva je to drzava koja dozvoljava da se svako igra sa nama? Jeste, covek lepo kaze da treba tog da izrucimo, ali mislim da su i ti iz EU malo preterali. Bice potpisa, moze Holandija da prica sta 'oce. Mada i mi trebamo da se trgnemo malo i uradimo po tom pitanju Haga nesto. Mnogo i mi odugovlacimo sa tim. Samo je jedno vazno - da nama gradjanima bude bolje. Bas me briga za nacionalne interese kad mi oni nista dobro nisu doneli zadnjih 20 godina.

Gorki lekovi za dobro zdravlje...

pre 16 godina

Ponekad se čini da političari iz evropske unije usmeravaju Srbiju na pravi put više nego što to čine domaći vlastodršci. Do god se Srbiji popušta, Mladića neće izručiti. Zato i treba da pritisnu Koštunicu do kraja, da se već jednom završi to mučenje sa haškim tribunalom.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Nije dovoljno što je vlast u Srbiji svjesna prepreka koje leže na putu ka evropskim integracijama, prepreke se moraju i ukloniti. Ali Koštunica, umjesto da ih uklanja, on marljivo postavlja nove…

Mrki

pre 16 godina

Zivim u Holandiji i smatram ovu zemlju toliko arogantnom. Misle da su najpametniji, da su uvek u pravu. Kada se radi u njihovoj unutrasnjoj politici, onda su pregovori i dogovori uvek na stolu. Citava politika se svodi na tome da se dodje do dogovora, pa kakav on bio. E sada ne razumem zasto ucenjuju 10 miliona ljudi zbog par kriminalaca kojima ce kad tad biti sudjeno, bilo vani bilo u Srbiji. Porucio bih Holandiji da se vise bavi rastom rasizma u svojoj zemlji kojoj ceka isto kao i Kosovo za 100 godina...Oni koji ovde zive ce to vrlo dobro razumeti...

Marko NL

pre 16 godina

Ovo je bilo za ocekivati. I sve ovo nema nikakve veze sa konkretno Holandijom i stavom njihove Vlade. U EU stvari funkcionisu tako da neke zemlje u datom trenutku jednostavno dobijaju ulogu glasnika losih vesti. U ovom slucaju to je Holandija. Ali budite uvereni da je to zapravo stav EU.

Zoran

pre 16 godina

Samo krajnje naivni ljudi mogu da padnu na pricu da "Srbija nije u EU zbog Mladica". Naravno da svako treba da odgovara za zlocine, ali Mladic je truli i providni izgovor, jer finansijski kapaciteti EU su suvi i ne mogu da izdreze nove clanice. A i sto da nas primaju, kada od nas uzimaju vec sve sto im treba, a ne moraju da nas finansiraju? Pa razmislite malo. I posle Mladica, bice opet neki Pera Detlic koji ce biti "glavna prepreka". Nasa javnost je najnaivnija javnost na svetu. Ajde da naucimo da se malo okrenemo sebi.

anti

pre 16 godina

Holandski stav je sasvim u redu, ponašanje Srbije kad su u pitanju Karadžić i Mladić je ne samo neprihvatljivo nego i uvredljivo. A i potpuno je nelogično da zemlja koja ne želi da dozvoli suđenje takvim bednim kriminalcima i ubicama kao što su ta dvojica prosto ne može da pripada jednom civilizovanom krugu kakva je Evropska Unija. Evropska Unije je upravo formirana da se Evropi ne bi ponovo desili razni Hitleri, Gerinzi, Miloševići i Karadžići.
Nema opravdanja da se nastavi prijem Srbije u EU dok se Srbija ponaša ovako kako se ponaša. Kada je Srbija u pitanju EU bi više trebalo da se bavi praktičnim pitanjima koja bi mogla da olakšaju probleme građanima Srbije koji nisu nužno dužni da trpe posledice kriminalne politike svojih vlasti, ali napredak Srbije ka članstvu u EU ne bi smeo da bude deo toga.

Gorki lekovi za dobro zdravlje...

pre 16 godina

Ponekad se čini da političari iz evropske unije usmeravaju Srbiju na pravi put više nego što to čine domaći vlastodršci. Do god se Srbiji popušta, Mladića neće izručiti. Zato i treba da pritisnu Koštunicu do kraja, da se već jednom završi to mučenje sa haškim tribunalom.

DM

pre 16 godina

Znaci Srbija treba da ispasta zbog ponasanja holandskih vojnika u sastavu UN u Srebrenici 1995. godine. Jasno je da postoji potreba da se Mladic uhapsi - ne zbog haskog suda vec da bi se razjasnili tadasnji dogadjaji, ali je jasno i to da se Srbija ne moze godinama ucenjivati hapsenjem osobe koju mozda nije moguce uhvatiti. Ocigledno je, ipak, da je rec samo o novoj etapi u zaostravanju odnosa izmedju EU i Srbije - da bi se Srbija navela da prihvati "velikodusnu" ponudu: Kosovo za SSP. Da bi bilo jasno o cemu se radi izjava je (krajnje provokativno) data posle sastanka sa albanskim ministrom inostranih poslova, a svetske agencije su joj odmah dale veliki publicitet. Zalosno je sto se sa zrtvama rata i dogadjajima od pre gotovo 15 godina i dalje manipulise u politicke svrhe.

sala

pre 16 godina

Zbog Srebrenice je pala jedna holandska vlada. Po logici i svest koja je temelj svih drzava koje su clanice EU dok je Mladic na slobodi holandska vlast ne moze pristati na kompromis sa optuzenima za ratne zlocine i genocid. Na zapadu vlade su veoma odgovorne prema svojim biracima.

srdjan

pre 16 godina

I ja smatram da Holandija ima pravo da postavi ovaj uslov, jer dok se Mladic ne ispita u Hagu, Holandija ima prljave ruke. Prljave su im ruke svakako, ali oni jednostavno hoce coveka koji im je te ruke uprljao. Posteno.

UN

pre 16 godina

Koliko god mi to bilo tesko i zalosno ipak podrzavam ovaj stav Holandije i drugih koji tako misle, jer je ponasanje nasih vlasti ponizenje za zdrav mozak, a sto se tice R.Lj. ma koliko on dobar i pristojan covek bio ne mogu da se otmem utisku da on i njemu slicni nemaju neku debelu korist od ovakvog ponasanja, jer da ima imalo odgovornosti i samopostovanja odano bi podneo ostavku, a ne da ga VK i UDBA ovako vozaju toliko dugo! DOKLE???

Пензионер

pre 16 godina

Бојим се да став Холандије није само израз спољне политике те земље. ЕУ доноси одлуке прилично синхронизовано, а само једну чланицу истури као "гласника лоших вести". Својевремено је Аустрија одбијена од чланства у ЕУ гласом само Белгије и то без икаквог образложења!

hoop

pre 16 godina

Treba da ih bude sramota. Ako su pravi junaci neka sami odu u Den Haag i predaju se. Nego se kriju ko zna gde po Srbiji i prave probleme u odnosima Srbije i EU. Holandija je u pravu koliko vise treba da moli, ni jedan rok se nije ispostovao. U Holandiji isto zive muslimani koji imaju svoja prava, svoju religiju, pricaju svoj jezik, uostalom zive dobrim standardom, deca im idu u islamske skole...A nasi Srpski junaci koji su pobili hiljade muslimana, sto smo nedavno gledali svojim ocima na Holandskoj televiziji,d okumentarni filmovi su takode emitovani, sve u svemu ovaj rat je bio VELIKA GRESKA. Zbog dva coveka ispasta danas cela Srbija. EU nece ostaviti Srbiju na miru dok se njih dvoje ne izruce. Misljenje koje vlada po Srbiji: svi su protiv nas ili niko ne voli Srbe je po meni 100% netacno. Da se ovaj rat desio u drugoj zemlji, za njih bi vazio isti zakon. Pitajmo se zasto se ove stvari desavaju stalno nama?

Komesar B.

pre 16 godina

Velika sramota za celu Srbiju, da nije u stanju da uhvati sve te "HEROJE" i da ih predaju u HAGU, da im se posteno sudi za sva ZLA koji su napravili. Holandjane razumem u potpunosti ali Srbe NE!

Bane

pre 16 godina

O boze... Pa zar sam ja kriv sto ovi nece da ga izruce?!? I kakva je to drzava koja dozvoljava da se svako igra sa nama? Jeste, covek lepo kaze da treba tog da izrucimo, ali mislim da su i ti iz EU malo preterali. Bice potpisa, moze Holandija da prica sta 'oce. Mada i mi trebamo da se trgnemo malo i uradimo po tom pitanju Haga nesto. Mnogo i mi odugovlacimo sa tim. Samo je jedno vazno - da nama gradjanima bude bolje. Bas me briga za nacionalne interese kad mi oni nista dobro nisu doneli zadnjih 20 godina.

biranje

pre 16 godina

Izjava koštunice: EU će 28. januara morati da bira da li hoće da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili će EU, pod pritiskom SAD, tada doneti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, izgleda se da Eu birao ovu drugu.

najcrnji

pre 16 godina

Da li je moguce da se Srbi jednom u istoriji tako dobro organizuju da NIKO ne moze da udje u trag dvojici begunaca. Skrivanje begunaca je verovatno najuspesniji srpski projekat u istoriji i ako nista samo zbog toga treba da bude vredan divljenja. Ali stvarno smo svi teski naivci ako bi verovali da samo Srbi ucestvuju u ovom projektu.

*bane*

pre 16 godina

*Često sam išao u Holandiju i verujem da 90% njihovog naroda tako misli i da taj stav mora da zastupa ipredstavnik vlasti! Tamo niko ne može sve da radi na svoju ruku!

Nenad Paunovic

pre 16 godina

Ocigledno je da EU NEMA jedinstven stav u vezi Sbije. Vrlo interesantno je da je kolega iz Albanije bio prisutan, valjda i Albanija odlucuje dali ce Srbija u EU ili ne? Ocigledno je da i zemlje u okruzenju Srbije, sve izuzev Albanije i jenog pridruzenog dela Kosova podrzavaju put Srbije u EU. To su Grcka, Rumunija, Bugarska pa zatim i Madjarska i Slovenija. Holandija i Belgija su daleko i koliko god bile sposobne da prave Srbiji probleme najvaznije je da ona gradi sto bolje ekonomske i politicke veze sa svojim susedima i polako ispunjava standarde za pristup EU. Jedan od tih standarda je i puna saradnja sa sudom u Hagu i ratni zlocinci treba da tamo zavrse, da potsetim bili su isporuceni dva predsednika, Milosevis i Milutinovic i ostale velike zverke, pitanje je vremena kada ce i Mladic. A Albanci nek se ne sekiraju zbog nas ucicemo mi u EU i bez njihove bezrezervne porske.

etizop

pre 16 godina

ne vidim razloga zbog čega bi se srbiji imalo popuštalo? nizozemska je imala isto tako čvrsti stav i u pogledu početka pristupnih pregovora sa hrvatskom - bez gotovine nema pregovora i toga se držala do samog kraja. trenutkom uhićenja gotovine nizozemska je automatski dala svoj pristanak i pregovori su započeli. naravno neki će sad reći da je hrvatska potpisala ssp i bez gotovine, naravno da je i to stoji kao činjenica ali iz samo jednog i jedinog razloga a to je što do trenutka potpisivanja za gotovninom još nije bila izdana optužnica niti tjeralica. stoga u potpunosti podržavam stav nizozemske, belgije i ostalih zemalja koje se protive potpisivanju jer bi se potpisivanjem sporazuma sa srbijom doveo u pitanje kredibilitet i vjerodostojnost eu. srbija svakako u eu ali kad ispuni sve uvjete kao i sve ostale zemlje pa i one dodatne koje se od nje traže.

Ana

pre 16 godina

Jocić:"...ako žele da potpišu sa Srbijom..." Ovo je za "verovali ili ne".Pa ne žele oni sa nama, nego mi sa njima. Sada su otišli predaleko. Nije im Evropa DS pa da ucenjivanjem i zamenom teza postignu sve što svojom nazadnom i dremljivom politikom ne mogu. Dosta mi ih je, nadam se da ih na sledećim izborima niko neće reanimirati i da će se napokon vratiti tamo gde im je mesto.

VladimirNenadovic

pre 16 godina

Totalno su u pravu Holandjani.Pa pre neki dan je obelodanjeno da su nase vlasti pregovarale sa Mladicem o predaji 2005 godine. 2006 je objavljeno da su znali gde je bio do 2003. Zavlace nas i to vec dugo i mi ko narod trpimo, Evropa vise nece.Ajde sto smo u ocima sveta prikazani kao negativci i crni (mozda opravdano-mozda neopravdano),ali to sada i sami dokazujemo.Idu izbori pamet u glavu.

moje ime

pre 16 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna. Kako to moze "status (Kosova) pre uslova" a ne moze "potpisivanje SSP pre Mladica"?
Kakvu nam to poruku salje EU o svojoj doslednosti?

Ivan

pre 16 godina

Ma dajte ljudi, i kaskamo vec decenijama. Nikako da se trgne ova srpska 'elita'. Kakve vize, kakva hapsenja, to sve kasni vec 8 godina. Ako nisu razumeli poruku koja se salje vec 8 godina iz EU, skoro svaki dan, onda nista od Srbije. Nade su mi s'toga vrlo male. Ako EU i pristane, onda ce to biti veliki ustupak. Kao drustvo, Srbi nisu spremni za EU. Da ne duzim, uglavnom poruke koje stizu od politicara zvuce kao da svi oni duvaju u istu tikvu, sto je isto porazavajuce.

unx

pre 16 godina

Nekada sam na fakultetu ucio da se kvalitet nekog projekta ne dobija uveravanjima i pretpostavkama da kvalitet postoji, nego realnim dokazima da kvalitet zaista postoji.
Zato molim ministre i premijera da zbog nas stanovnika ove zemlje, koji ispastaju zbog "ubedjenja i pretpostavki", iznesu jednu relanu i merljivu cinjenicu u vezi sa hapsenjima preostalih ratnih zlocinaca.

sasha

pre 16 godina

Zeleo bih samo nesto da razjasnim - Nije Holandija kriva sto su ratni zlocinci na slobodi niti je srpski narod duzan da ispasta zbog Mladica i njemu slicnih. Najbolje i patriotsko resenje je da se Mladic preda. Neka pokaze Srpskom narodu koliko voli i postuje svoju zemlju i narod. Do sada od te ljubavi nema nista..

biljana

pre 16 godina

...i tako nekoliko politicara i tajkuna ostvaruju svoj cilj i besplatno dobijaju celu Srbiju kao svoju dedovinu a narod kao sluge pokorne...

Sofronije

pre 16 godina

Jeremić čini sve što može, Tadić čini sve što može ali onda dodje legendarni Koštunica i vrati to sve na početak, ipak iz EU se najviše obraća pažnja na premijerove poteze, to je sasvim normalno!

Александар

pre 16 godina

Докле више да будемо робови неког тамо генерала, српског јунака!?!?! Па да је он српски јунак одавно би се предао Хагу, јер види да цела држава пати због њега. Види се да је некоме у интересу да он не буде предат, е и поред тога нам још и фали да сад радикали дођу на власт, и одосмо сви...

Branislav

pre 16 godina

Ne smemo biti naivni po pitanju povezivanja procesa Kosovske nezavisnosti i pristupanja Srbije Evropskoj Uniji. Zamislimo da zemlje EU (protiv volje Srbije) priznaju Kosovo kao drzavu a da za to vreme Srbija postane clan EU. Sta ce se desiti jednog dana kad Kosovo bude apliciralo za pristup ? Pa naravno ... Srbija ce staviti veto. Ili to, ili ce Srbiji biti postavljen uslov da mora i ona da prizna Kosovo pre ulaska u EU. Pa nisu ni Briselske birokrate slepci kojima ovo nije jasno!?
Ideja da je moguce da je i vuk sit i sve ovce na broju je utopija.
Svi bi mi zeleli i EU i Kosovo. Ako je to nemoguce, moracemo da biramo. Nije to Kostunica izmislio - to je realnost. Realnost koju nismo stvorili mi nego oni koji se eto opet igraju prekrajanja granica.

Branislav

pre 16 godina

Jako je diskutabilno da li bi prosečan gradjanin Holandije znao da nadje na karti Evrope Srbiju tako da ja mislim da ovo nije stav Holandije jer mi njima nismo posebno interesantni već ih je neko poturio iz EU da nas podsete na glavni uslov pridruživanju.

goca boca

pre 16 godina

ko ce da izruci mladica i trazene haske begunce???zasto bi tajkuni hteli da budu na beloj sengen listi? bole ih...srbija je divlji zapad na kome rade sta hoce i zgrcu pare...nedohvatljivi za zakon...a njima sve nadohvat ruke...zao mi samo srpskog naroda tj.obicne raje...i ne znam zasto i ovaj rasim ljajic dozvoljava da ga magarce - deluje mi da je pozitivan lik, vredan i nekorumpiran... za razliku od ostalih srpskih ministara ...

*bane*

pre 16 godina

I treba da radi svoj posao najbolje što može, ne može da se uradi više nego što se može! Treba već početi pripremati narod za ono što sleduje, za nezavisnost i za prisustvo EU na Kosovu!

Lobotomija

pre 16 godina

Danas:
“Smanjenju entuzijazma da se ubrzaju evropske integracije Srbije doprinosi kampanja dela Vlade Srbije protiv upućivanja evropske misije na Kosovo, kažu izvori iz Brisela”
Juce:
I Beograd i Evropska unija smatraju da su to odvojeni procesi", rekao je Jeremić posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Belgije Karlom de Guhtom.
Pa, dobro, vise, bre!

Jeremić

pre 16 godina

"Činimo sve što možemo"...nakon mesec dana..."Učinili smo sve što smo mogli".....nakon dva meseca...."E da smo učinili ono što smo mogli"....Aleluja

fukara

pre 16 godina

Holandija je trebala 1995 da priuzme svoga posla. Sada sto holandija zeli da opere svoje ruke na srpskom narodu nije fer. Pa bilo kojoj vjeri ti pripadao. Da se gospoda mladic i radovan moraju sudima predati, bilo bi samo i prema nama bh muslimanima fer, prvostepeno i znak gradjana srbije da zele da idemo ka boljoj buducnosti. A vako se meni jos licno daje do znanja da se ta politika koji bi mene likvidirala zato sto sam musliman podrzava, onda nece ici tako i licno smatram da ne treba nijedan razgovor voditi sa srbijom dok se ta dva lika ne predaju sudu. Da se otkrije i uloga svijeta i UN ne samo uloga srbijanaca i bosanaca pravoslavaca! Zato komsije divim vam se na izbacivanju milosevica i zato pokazite i sada volju. Pozdrav iz Tuzle sa Kapije

momabrazil

pre 16 godina

Holandija je jako aroganta zemlja sa predrasudama o Balkanu koji kao da se nalazi negde u Africi. Ne znam sto, ali zadnjih godina imam jaku odbojnost prema toj zemlji, a par puta sam od srca pomogao Holanjdanima u Brazilu , eto moji iz Evrope, a oni se ponasaju kao da su centar sveta. Jako je zalosno sto ne mozemo da se dogovorimo sa Albancima i sto se nad nama izivljavaju ubedjene svetske sile. Od KiM Srbiji treba ostati sever i manastiri i treba dati KiM deo Presevske doline gde su u vecini,da bi eto doslo do osecanja "pobede" na obe strane i da nas vise ne uzimaju u svojim poslovima ni Rusi , ni SAD ni zemlje poput Holandije ili Belgije

Colin_bgd

pre 16 godina

Samo da razjasnim. Mladic bi mozda, licno, i hteo da se preda (mada ja konkretno u to ne verujem), ali ne odlucuje on sam o sebi, o svojoj sudbini i o sudbini direktnog iznosenja na videlo onoga sto se radilo u Srbiji od 1981. do danas, sa ubrzanjima 1987, 1989, 1991 i 2003...

Alek

pre 16 godina

"Ja sam dobio sva nužna ovlašćenja sa strane Vlade republike Srbije da potpišem Sporazum i ja ću to uraditi u najkraćem mogućem roku. On je tehnički spreman, on će ojačati našu zemlju i to ne samo ekonomski, tu postoji dispozitiv u preambuli i članu 135 koji afirmišu suverenitet naše zemlje nad anšom južnom pokrajinom i postoje mehanizmi da onog trenutka kada potpišemo taj sporazum, da branimo ono što je potpisano, jer ugovorna strana je Srbija sa jedne strane, a sa druge strane Evropska komisija i sve zemlje članice, njih 27", rekao je Đelić.

E Djelicu, Djelicu, pa to pise i u rezoluciji 1244, i u ostalim raznim dokumentima o kojima niko ne haje ovih dana. Nego ajde sad onako posteno kazi koliko ces da kesiras za taj potpis.

Bedri Doroci

pre 16 godina

Svaka cast EU koja ne vezuje kosovo sa uslovima potpisivanja raznih sporazumima sa Srbijom i Kosovom. Kosovo ce postati nezavisna drzava i zvanicno a da to nece nista vise da kosta Zapadu. "Narode - stoko moja" izadjite na izbore pa da dajemo sto vise autogolova...

Vlada

pre 16 godina

Kakav bolid treba da budes pa da za sve krivis iskljucivo sebe! EU je dobra i bezgresna, a Srbija je losa i zla. Manite me te price. Muka mi je vise i od EU i od njihovih ucena i patronizirajucih stavova! Steta sto ne postoji normalna politicka opcija koja se protivi ulasku u EU, jer bih za njih svakako glasao. Ovako nemam za koga.

Voja ponovo jashe

pre 16 godina

Ako se prisetite, ovoliko insistiranje EU da isporucimo optuzene u Hag je samo posledica Kostunicinih izjava da nikoga nece predati kad obori vladu DS-a. I sada ovo. To bi samo jos Slobi moglo da padne napamet. Vojo ti si dostojan naslednik.

Lazhna dilema

pre 16 godina

Koshtiunica nece u EU i tu je kraj svake priche. To shto se Holandija protivi potpisivanju sporazuma sa Srbijom, pa to je kao "kec na jedanaest" Koshtunici. Da nema tog razloga, ovi nashi bi se vec snashli za novi zashto ne potpisati. Znachi Koshtunica i svita nece u EU i tu je TACHKA.

mario

pre 16 godina

Ovakvo ponašanje EU samo podgreva antiEU snage i vodi Srbiju u pogrešnom pravcu. EU bi toliko mogla da pomogne stabilizaciji prilika kad bi samo htela. Neka hapšenje Mladića i njegovo procesuiranje bude uslov za članstvo u Uniji, a da sve prethodne korake uradimo bez uslovljavanja. Kad bi sad potpisali SSP, a onda do kraja godine dobili status kandidata i stigli do bele šengenske liste, naravno i uz finansijsku pomoć, tada bi već bila drugačija atmosfera po svim pitanjima, tada bi i srpski pasoš bio primamljiv svim građanima Srbije, pa i Albancima na Kosovu. Možda bi tad i moglo nešto da se dogovori sa njima. A ovako kad nas EU stalno ucenjuje i ponižava normalno je da se sve više ljudi okreće ka Rusiji.

Bata

pre 16 godina

Ovi na vlasti sve su ucinili da se ne potpise sporazum. Njima i nije stalo da gradjani ove napacene zemlje zive kao sav normalan svet. Sve su uradili i rade da zivimo u izolaciji. Narod hoce da putuje bez viza, nece da ceka u redovima ispred ambasada, nece da bude ruska gubernija, hoce posao i da za to bude pristojno placen, hoce strane investicije a to znaci i nova radna mesta, nece burazersku privatizaciju, nece monopole, nece prodaju javnih dobara direktnom pogodbom a u reziji nekompetentnih ministara i partijskih poslusnika, hoce da svi budu jednaki pred sudom kako sudovi ne bi sudili samo sirotinji i ciganima. Pitam se sta bi se desilo kada bi obicah gradjanin odbijao da se pojavi pred sudom kao sto rade Mircic, Mihajlov i ostala bratija. Treba dovesti na vlast nove ljude kome ce drzava i narod biti na prvom mestu. Hocemo drzavnike sa vizijom a ne partijske cinovnike koji ne vide dalje od nosa.

Mrki

pre 16 godina

Zivim u Holandiji i smatram ovu zemlju toliko arogantnom. Misle da su najpametniji, da su uvek u pravu. Kada se radi u njihovoj unutrasnjoj politici, onda su pregovori i dogovori uvek na stolu. Citava politika se svodi na tome da se dodje do dogovora, pa kakav on bio. E sada ne razumem zasto ucenjuju 10 miliona ljudi zbog par kriminalaca kojima ce kad tad biti sudjeno, bilo vani bilo u Srbiji. Porucio bih Holandiji da se vise bavi rastom rasizma u svojoj zemlji kojoj ceka isto kao i Kosovo za 100 godina...Oni koji ovde zive ce to vrlo dobro razumeti...

Josip Vasilj

pre 16 godina

Nije dovoljno što je vlast u Srbiji svjesna prepreka koje leže na putu ka evropskim integracijama, prepreke se moraju i ukloniti. Ali Koštunica, umjesto da ih uklanja, on marljivo postavlja nove…

Zoran

pre 16 godina

Samo krajnje naivni ljudi mogu da padnu na pricu da "Srbija nije u EU zbog Mladica". Naravno da svako treba da odgovara za zlocine, ali Mladic je truli i providni izgovor, jer finansijski kapaciteti EU su suvi i ne mogu da izdreze nove clanice. A i sto da nas primaju, kada od nas uzimaju vec sve sto im treba, a ne moraju da nas finansiraju? Pa razmislite malo. I posle Mladica, bice opet neki Pera Detlic koji ce biti "glavna prepreka". Nasa javnost je najnaivnija javnost na svetu. Ajde da naucimo da se malo okrenemo sebi.

DM

pre 16 godina

Znaci Srbija treba da ispasta zbog ponasanja holandskih vojnika u sastavu UN u Srebrenici 1995. godine. Jasno je da postoji potreba da se Mladic uhapsi - ne zbog haskog suda vec da bi se razjasnili tadasnji dogadjaji, ali je jasno i to da se Srbija ne moze godinama ucenjivati hapsenjem osobe koju mozda nije moguce uhvatiti. Ocigledno je, ipak, da je rec samo o novoj etapi u zaostravanju odnosa izmedju EU i Srbije - da bi se Srbija navela da prihvati "velikodusnu" ponudu: Kosovo za SSP. Da bi bilo jasno o cemu se radi izjava je (krajnje provokativno) data posle sastanka sa albanskim ministrom inostranih poslova, a svetske agencije su joj odmah dale veliki publicitet. Zalosno je sto se sa zrtvama rata i dogadjajima od pre gotovo 15 godina i dalje manipulise u politicke svrhe.

Bane

pre 16 godina

O boze... Pa zar sam ja kriv sto ovi nece da ga izruce?!? I kakva je to drzava koja dozvoljava da se svako igra sa nama? Jeste, covek lepo kaze da treba tog da izrucimo, ali mislim da su i ti iz EU malo preterali. Bice potpisa, moze Holandija da prica sta 'oce. Mada i mi trebamo da se trgnemo malo i uradimo po tom pitanju Haga nesto. Mnogo i mi odugovlacimo sa tim. Samo je jedno vazno - da nama gradjanima bude bolje. Bas me briga za nacionalne interese kad mi oni nista dobro nisu doneli zadnjih 20 godina.

Gorki lekovi za dobro zdravlje...

pre 16 godina

Ponekad se čini da političari iz evropske unije usmeravaju Srbiju na pravi put više nego što to čine domaći vlastodršci. Do god se Srbiji popušta, Mladića neće izručiti. Zato i treba da pritisnu Koštunicu do kraja, da se već jednom završi to mučenje sa haškim tribunalom.

anti

pre 16 godina

Holandski stav je sasvim u redu, ponašanje Srbije kad su u pitanju Karadžić i Mladić je ne samo neprihvatljivo nego i uvredljivo. A i potpuno je nelogično da zemlja koja ne želi da dozvoli suđenje takvim bednim kriminalcima i ubicama kao što su ta dvojica prosto ne može da pripada jednom civilizovanom krugu kakva je Evropska Unija. Evropska Unije je upravo formirana da se Evropi ne bi ponovo desili razni Hitleri, Gerinzi, Miloševići i Karadžići.
Nema opravdanja da se nastavi prijem Srbije u EU dok se Srbija ponaša ovako kako se ponaša. Kada je Srbija u pitanju EU bi više trebalo da se bavi praktičnim pitanjima koja bi mogla da olakšaju probleme građanima Srbije koji nisu nužno dužni da trpe posledice kriminalne politike svojih vlasti, ali napredak Srbije ka članstvu u EU ne bi smeo da bude deo toga.

UN

pre 16 godina

Koliko god mi to bilo tesko i zalosno ipak podrzavam ovaj stav Holandije i drugih koji tako misle, jer je ponasanje nasih vlasti ponizenje za zdrav mozak, a sto se tice R.Lj. ma koliko on dobar i pristojan covek bio ne mogu da se otmem utisku da on i njemu slicni nemaju neku debelu korist od ovakvog ponasanja, jer da ima imalo odgovornosti i samopostovanja odano bi podneo ostavku, a ne da ga VK i UDBA ovako vozaju toliko dugo! DOKLE???

sala

pre 16 godina

Zbog Srebrenice je pala jedna holandska vlada. Po logici i svest koja je temelj svih drzava koje su clanice EU dok je Mladic na slobodi holandska vlast ne moze pristati na kompromis sa optuzenima za ratne zlocine i genocid. Na zapadu vlade su veoma odgovorne prema svojim biracima.

hoop

pre 16 godina

Treba da ih bude sramota. Ako su pravi junaci neka sami odu u Den Haag i predaju se. Nego se kriju ko zna gde po Srbiji i prave probleme u odnosima Srbije i EU. Holandija je u pravu koliko vise treba da moli, ni jedan rok se nije ispostovao. U Holandiji isto zive muslimani koji imaju svoja prava, svoju religiju, pricaju svoj jezik, uostalom zive dobrim standardom, deca im idu u islamske skole...A nasi Srpski junaci koji su pobili hiljade muslimana, sto smo nedavno gledali svojim ocima na Holandskoj televiziji,d okumentarni filmovi su takode emitovani, sve u svemu ovaj rat je bio VELIKA GRESKA. Zbog dva coveka ispasta danas cela Srbija. EU nece ostaviti Srbiju na miru dok se njih dvoje ne izruce. Misljenje koje vlada po Srbiji: svi su protiv nas ili niko ne voli Srbe je po meni 100% netacno. Da se ovaj rat desio u drugoj zemlji, za njih bi vazio isti zakon. Pitajmo se zasto se ove stvari desavaju stalno nama?

Nenad Paunovic

pre 16 godina

Ocigledno je da EU NEMA jedinstven stav u vezi Sbije. Vrlo interesantno je da je kolega iz Albanije bio prisutan, valjda i Albanija odlucuje dali ce Srbija u EU ili ne? Ocigledno je da i zemlje u okruzenju Srbije, sve izuzev Albanije i jenog pridruzenog dela Kosova podrzavaju put Srbije u EU. To su Grcka, Rumunija, Bugarska pa zatim i Madjarska i Slovenija. Holandija i Belgija su daleko i koliko god bile sposobne da prave Srbiji probleme najvaznije je da ona gradi sto bolje ekonomske i politicke veze sa svojim susedima i polako ispunjava standarde za pristup EU. Jedan od tih standarda je i puna saradnja sa sudom u Hagu i ratni zlocinci treba da tamo zavrse, da potsetim bili su isporuceni dva predsednika, Milosevis i Milutinovic i ostale velike zverke, pitanje je vremena kada ce i Mladic. A Albanci nek se ne sekiraju zbog nas ucicemo mi u EU i bez njihove bezrezervne porske.

Marko NL

pre 16 godina

Ovo je bilo za ocekivati. I sve ovo nema nikakve veze sa konkretno Holandijom i stavom njihove Vlade. U EU stvari funkcionisu tako da neke zemlje u datom trenutku jednostavno dobijaju ulogu glasnika losih vesti. U ovom slucaju to je Holandija. Ali budite uvereni da je to zapravo stav EU.

Branislav

pre 16 godina

Jako je diskutabilno da li bi prosečan gradjanin Holandije znao da nadje na karti Evrope Srbiju tako da ja mislim da ovo nije stav Holandije jer mi njima nismo posebno interesantni već ih je neko poturio iz EU da nas podsete na glavni uslov pridruživanju.

Пензионер

pre 16 godina

Бојим се да став Холандије није само израз спољне политике те земље. ЕУ доноси одлуке прилично синхронизовано, а само једну чланицу истури као "гласника лоших вести". Својевремено је Аустрија одбијена од чланства у ЕУ гласом само Белгије и то без икаквог образложења!

fukara

pre 16 godina

Holandija je trebala 1995 da priuzme svoga posla. Sada sto holandija zeli da opere svoje ruke na srpskom narodu nije fer. Pa bilo kojoj vjeri ti pripadao. Da se gospoda mladic i radovan moraju sudima predati, bilo bi samo i prema nama bh muslimanima fer, prvostepeno i znak gradjana srbije da zele da idemo ka boljoj buducnosti. A vako se meni jos licno daje do znanja da se ta politika koji bi mene likvidirala zato sto sam musliman podrzava, onda nece ici tako i licno smatram da ne treba nijedan razgovor voditi sa srbijom dok se ta dva lika ne predaju sudu. Da se otkrije i uloga svijeta i UN ne samo uloga srbijanaca i bosanaca pravoslavaca! Zato komsije divim vam se na izbacivanju milosevica i zato pokazite i sada volju. Pozdrav iz Tuzle sa Kapije

srdjan

pre 16 godina

I ja smatram da Holandija ima pravo da postavi ovaj uslov, jer dok se Mladic ne ispita u Hagu, Holandija ima prljave ruke. Prljave su im ruke svakako, ali oni jednostavno hoce coveka koji im je te ruke uprljao. Posteno.

Komesar B.

pre 16 godina

Velika sramota za celu Srbiju, da nije u stanju da uhvati sve te "HEROJE" i da ih predaju u HAGU, da im se posteno sudi za sva ZLA koji su napravili. Holandjane razumem u potpunosti ali Srbe NE!

Alek

pre 16 godina

"Ja sam dobio sva nužna ovlašćenja sa strane Vlade republike Srbije da potpišem Sporazum i ja ću to uraditi u najkraćem mogućem roku. On je tehnički spreman, on će ojačati našu zemlju i to ne samo ekonomski, tu postoji dispozitiv u preambuli i članu 135 koji afirmišu suverenitet naše zemlje nad anšom južnom pokrajinom i postoje mehanizmi da onog trenutka kada potpišemo taj sporazum, da branimo ono što je potpisano, jer ugovorna strana je Srbija sa jedne strane, a sa druge strane Evropska komisija i sve zemlje članice, njih 27", rekao je Đelić.

E Djelicu, Djelicu, pa to pise i u rezoluciji 1244, i u ostalim raznim dokumentima o kojima niko ne haje ovih dana. Nego ajde sad onako posteno kazi koliko ces da kesiras za taj potpis.

momabrazil

pre 16 godina

Holandija je jako aroganta zemlja sa predrasudama o Balkanu koji kao da se nalazi negde u Africi. Ne znam sto, ali zadnjih godina imam jaku odbojnost prema toj zemlji, a par puta sam od srca pomogao Holanjdanima u Brazilu , eto moji iz Evrope, a oni se ponasaju kao da su centar sveta. Jako je zalosno sto ne mozemo da se dogovorimo sa Albancima i sto se nad nama izivljavaju ubedjene svetske sile. Od KiM Srbiji treba ostati sever i manastiri i treba dati KiM deo Presevske doline gde su u vecini,da bi eto doslo do osecanja "pobede" na obe strane i da nas vise ne uzimaju u svojim poslovima ni Rusi , ni SAD ni zemlje poput Holandije ili Belgije

moje ime

pre 16 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna. Kako to moze "status (Kosova) pre uslova" a ne moze "potpisivanje SSP pre Mladica"?
Kakvu nam to poruku salje EU o svojoj doslednosti?

etizop

pre 16 godina

ne vidim razloga zbog čega bi se srbiji imalo popuštalo? nizozemska je imala isto tako čvrsti stav i u pogledu početka pristupnih pregovora sa hrvatskom - bez gotovine nema pregovora i toga se držala do samog kraja. trenutkom uhićenja gotovine nizozemska je automatski dala svoj pristanak i pregovori su započeli. naravno neki će sad reći da je hrvatska potpisala ssp i bez gotovine, naravno da je i to stoji kao činjenica ali iz samo jednog i jedinog razloga a to je što do trenutka potpisivanja za gotovninom još nije bila izdana optužnica niti tjeralica. stoga u potpunosti podržavam stav nizozemske, belgije i ostalih zemalja koje se protive potpisivanju jer bi se potpisivanjem sporazuma sa srbijom doveo u pitanje kredibilitet i vjerodostojnost eu. srbija svakako u eu ali kad ispuni sve uvjete kao i sve ostale zemlje pa i one dodatne koje se od nje traže.

*bane*

pre 16 godina

*Često sam išao u Holandiju i verujem da 90% njihovog naroda tako misli i da taj stav mora da zastupa ipredstavnik vlasti! Tamo niko ne može sve da radi na svoju ruku!

biranje

pre 16 godina

Izjava koštunice: EU će 28. januara morati da bira da li hoće da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili će EU, pod pritiskom SAD, tada doneti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, izgleda se da Eu birao ovu drugu.

sasha

pre 16 godina

Zeleo bih samo nesto da razjasnim - Nije Holandija kriva sto su ratni zlocinci na slobodi niti je srpski narod duzan da ispasta zbog Mladica i njemu slicnih. Najbolje i patriotsko resenje je da se Mladic preda. Neka pokaze Srpskom narodu koliko voli i postuje svoju zemlju i narod. Do sada od te ljubavi nema nista..

Colin_bgd

pre 16 godina

Samo da razjasnim. Mladic bi mozda, licno, i hteo da se preda (mada ja konkretno u to ne verujem), ali ne odlucuje on sam o sebi, o svojoj sudbini i o sudbini direktnog iznosenja na videlo onoga sto se radilo u Srbiji od 1981. do danas, sa ubrzanjima 1987, 1989, 1991 i 2003...

Александар

pre 16 godina

Докле више да будемо робови неког тамо генерала, српског јунака!?!?! Па да је он српски јунак одавно би се предао Хагу, јер види да цела држава пати због њега. Види се да је некоме у интересу да он не буде предат, е и поред тога нам још и фали да сад радикали дођу на власт, и одосмо сви...

Ana

pre 16 godina

Jocić:"...ako žele da potpišu sa Srbijom..." Ovo je za "verovali ili ne".Pa ne žele oni sa nama, nego mi sa njima. Sada su otišli predaleko. Nije im Evropa DS pa da ucenjivanjem i zamenom teza postignu sve što svojom nazadnom i dremljivom politikom ne mogu. Dosta mi ih je, nadam se da ih na sledećim izborima niko neće reanimirati i da će se napokon vratiti tamo gde im je mesto.

Branislav

pre 16 godina

Ne smemo biti naivni po pitanju povezivanja procesa Kosovske nezavisnosti i pristupanja Srbije Evropskoj Uniji. Zamislimo da zemlje EU (protiv volje Srbije) priznaju Kosovo kao drzavu a da za to vreme Srbija postane clan EU. Sta ce se desiti jednog dana kad Kosovo bude apliciralo za pristup ? Pa naravno ... Srbija ce staviti veto. Ili to, ili ce Srbiji biti postavljen uslov da mora i ona da prizna Kosovo pre ulaska u EU. Pa nisu ni Briselske birokrate slepci kojima ovo nije jasno!?
Ideja da je moguce da je i vuk sit i sve ovce na broju je utopija.
Svi bi mi zeleli i EU i Kosovo. Ako je to nemoguce, moracemo da biramo. Nije to Kostunica izmislio - to je realnost. Realnost koju nismo stvorili mi nego oni koji se eto opet igraju prekrajanja granica.

najcrnji

pre 16 godina

Da li je moguce da se Srbi jednom u istoriji tako dobro organizuju da NIKO ne moze da udje u trag dvojici begunaca. Skrivanje begunaca je verovatno najuspesniji srpski projekat u istoriji i ako nista samo zbog toga treba da bude vredan divljenja. Ali stvarno smo svi teski naivci ako bi verovali da samo Srbi ucestvuju u ovom projektu.

*bane*

pre 16 godina

I treba da radi svoj posao najbolje što može, ne može da se uradi više nego što se može! Treba već početi pripremati narod za ono što sleduje, za nezavisnost i za prisustvo EU na Kosovu!

Sofronije

pre 16 godina

Jeremić čini sve što može, Tadić čini sve što može ali onda dodje legendarni Koštunica i vrati to sve na početak, ipak iz EU se najviše obraća pažnja na premijerove poteze, to je sasvim normalno!

VladimirNenadovic

pre 16 godina

Totalno su u pravu Holandjani.Pa pre neki dan je obelodanjeno da su nase vlasti pregovarale sa Mladicem o predaji 2005 godine. 2006 je objavljeno da su znali gde je bio do 2003. Zavlace nas i to vec dugo i mi ko narod trpimo, Evropa vise nece.Ajde sto smo u ocima sveta prikazani kao negativci i crni (mozda opravdano-mozda neopravdano),ali to sada i sami dokazujemo.Idu izbori pamet u glavu.

Ivan

pre 16 godina

Ma dajte ljudi, i kaskamo vec decenijama. Nikako da se trgne ova srpska 'elita'. Kakve vize, kakva hapsenja, to sve kasni vec 8 godina. Ako nisu razumeli poruku koja se salje vec 8 godina iz EU, skoro svaki dan, onda nista od Srbije. Nade su mi s'toga vrlo male. Ako EU i pristane, onda ce to biti veliki ustupak. Kao drustvo, Srbi nisu spremni za EU. Da ne duzim, uglavnom poruke koje stizu od politicara zvuce kao da svi oni duvaju u istu tikvu, sto je isto porazavajuce.

unx

pre 16 godina

Nekada sam na fakultetu ucio da se kvalitet nekog projekta ne dobija uveravanjima i pretpostavkama da kvalitet postoji, nego realnim dokazima da kvalitet zaista postoji.
Zato molim ministre i premijera da zbog nas stanovnika ove zemlje, koji ispastaju zbog "ubedjenja i pretpostavki", iznesu jednu relanu i merljivu cinjenicu u vezi sa hapsenjima preostalih ratnih zlocinaca.

Vlada

pre 16 godina

Kakav bolid treba da budes pa da za sve krivis iskljucivo sebe! EU je dobra i bezgresna, a Srbija je losa i zla. Manite me te price. Muka mi je vise i od EU i od njihovih ucena i patronizirajucih stavova! Steta sto ne postoji normalna politicka opcija koja se protivi ulasku u EU, jer bih za njih svakako glasao. Ovako nemam za koga.

goca boca

pre 16 godina

ko ce da izruci mladica i trazene haske begunce???zasto bi tajkuni hteli da budu na beloj sengen listi? bole ih...srbija je divlji zapad na kome rade sta hoce i zgrcu pare...nedohvatljivi za zakon...a njima sve nadohvat ruke...zao mi samo srpskog naroda tj.obicne raje...i ne znam zasto i ovaj rasim ljajic dozvoljava da ga magarce - deluje mi da je pozitivan lik, vredan i nekorumpiran... za razliku od ostalih srpskih ministara ...

mario

pre 16 godina

Ovakvo ponašanje EU samo podgreva antiEU snage i vodi Srbiju u pogrešnom pravcu. EU bi toliko mogla da pomogne stabilizaciji prilika kad bi samo htela. Neka hapšenje Mladića i njegovo procesuiranje bude uslov za članstvo u Uniji, a da sve prethodne korake uradimo bez uslovljavanja. Kad bi sad potpisali SSP, a onda do kraja godine dobili status kandidata i stigli do bele šengenske liste, naravno i uz finansijsku pomoć, tada bi već bila drugačija atmosfera po svim pitanjima, tada bi i srpski pasoš bio primamljiv svim građanima Srbije, pa i Albancima na Kosovu. Možda bi tad i moglo nešto da se dogovori sa njima. A ovako kad nas EU stalno ucenjuje i ponižava normalno je da se sve više ljudi okreće ka Rusiji.

Lobotomija

pre 16 godina

Danas:
“Smanjenju entuzijazma da se ubrzaju evropske integracije Srbije doprinosi kampanja dela Vlade Srbije protiv upućivanja evropske misije na Kosovo, kažu izvori iz Brisela”
Juce:
I Beograd i Evropska unija smatraju da su to odvojeni procesi", rekao je Jeremić posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Belgije Karlom de Guhtom.
Pa, dobro, vise, bre!

biljana

pre 16 godina

...i tako nekoliko politicara i tajkuna ostvaruju svoj cilj i besplatno dobijaju celu Srbiju kao svoju dedovinu a narod kao sluge pokorne...

Jeremić

pre 16 godina

"Činimo sve što možemo"...nakon mesec dana..."Učinili smo sve što smo mogli".....nakon dva meseca...."E da smo učinili ono što smo mogli"....Aleluja

Voja ponovo jashe

pre 16 godina

Ako se prisetite, ovoliko insistiranje EU da isporucimo optuzene u Hag je samo posledica Kostunicinih izjava da nikoga nece predati kad obori vladu DS-a. I sada ovo. To bi samo jos Slobi moglo da padne napamet. Vojo ti si dostojan naslednik.

Bedri Doroci

pre 16 godina

Svaka cast EU koja ne vezuje kosovo sa uslovima potpisivanja raznih sporazumima sa Srbijom i Kosovom. Kosovo ce postati nezavisna drzava i zvanicno a da to nece nista vise da kosta Zapadu. "Narode - stoko moja" izadjite na izbore pa da dajemo sto vise autogolova...

Lazhna dilema

pre 16 godina

Koshtiunica nece u EU i tu je kraj svake priche. To shto se Holandija protivi potpisivanju sporazuma sa Srbijom, pa to je kao "kec na jedanaest" Koshtunici. Da nema tog razloga, ovi nashi bi se vec snashli za novi zashto ne potpisati. Znachi Koshtunica i svita nece u EU i tu je TACHKA.

Bata

pre 16 godina

Ovi na vlasti sve su ucinili da se ne potpise sporazum. Njima i nije stalo da gradjani ove napacene zemlje zive kao sav normalan svet. Sve su uradili i rade da zivimo u izolaciji. Narod hoce da putuje bez viza, nece da ceka u redovima ispred ambasada, nece da bude ruska gubernija, hoce posao i da za to bude pristojno placen, hoce strane investicije a to znaci i nova radna mesta, nece burazersku privatizaciju, nece monopole, nece prodaju javnih dobara direktnom pogodbom a u reziji nekompetentnih ministara i partijskih poslusnika, hoce da svi budu jednaki pred sudom kako sudovi ne bi sudili samo sirotinji i ciganima. Pitam se sta bi se desilo kada bi obicah gradjanin odbijao da se pojavi pred sudom kao sto rade Mircic, Mihajlov i ostala bratija. Treba dovesti na vlast nove ljude kome ce drzava i narod biti na prvom mestu. Hocemo drzavnike sa vizijom a ne partijske cinovnike koji ne vide dalje od nosa.