Sreda, 02.01.2008.

11:11

Novi pasoši od marta

Građani Srbije dobiće ove godine nove pasoše umesto još važećih sa grbom i oznakama Savezne Republike Jugoslavije.

Izvor: Beta

Novi pasoši od marta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

ivan

pre 16 godina

sta ce biti sa ljudima koji nisu odsluzili vojsku, a nalaze se u inostranstvu? Da li ce oni ostati bez mogucnosti da promene pasos?

NIkola

pre 16 godina

A sta je bilo sa licnim kartama koje su trebale da pocnu da se izdaju novembra 2007. godine? Od licnih karata nista, a svi cute o tome.

Abu Dhabi

pre 16 godina

Problem je sto mi, Srbi u Emiratima nemamo ni ambasadu ni konzulat i sto se nama najblize konzularno odeljenje nalazi u Kairu, Egiptu. Nadam se da ce do marta 2008. nasi politicari smisliti neko konstruktivno resenje koje ce nam pomoci da i mi ovde dobijemo nove pasose bez dodatnih izdataka i troskova odlazaka u Kairo ili Beograd, naravno ukoliko to ne zelimo.

Pozdrva svima u sneznoj Srbiji i srecna vam Nova!

Zika Zivac

pre 16 godina

Konacno pasos, 16 godina nakon svih ostalih iz bivse SFRJ. Pohvalno nema sta. Mogu li ja da izvadim dva pasosa? Ma sta dva, tri. Nije beg cicija....

boki

pre 16 godina

zivim u dominikanskoj republici gde nemamo nikakvo prestavnistvo ni ambasado pa tako prosle godine kad sam bio u srbiji hteo sam da zamenim pasos koji mi istice ove godime u martu .predao sam zahtev i uobicajno se ceka 10 dana ,ni posle tri nedelje pasos nije bio gotov .naravno morao sam se vratiti zbog obaveza .sada opet moram doci u martu da podignem onaj sto sam cekao tri nedelje ili novi samo neznam koliko da uzmem godisnjeg .razumem sada brigu ivana uk,teze mi produziti pasos nego dobiti americku ili kanadsku vizu .....za koliko dana ce se dobijati pasosi ?

Milos

pre 16 godina

Meni stvarno nije jasno kako ljudi mesecima vec ne mogu da shvate kako ce se i da li ce se izdavati pasosi u ambasadama i konzulatima. Odgovor je strasno prost: hoce. Jedini "problem" je sto se ti pasosi nece fizicki izradjivati u konzulatu, nego konzulat salje podatke u Beograd, koji onda diplomatskom postom salje gotov formular pasosa u konzulat, i zato ce rok izrade pasosa u konzulatima biti 60 dana, umesto 30 koliko ce biti u Srbiji. Drzavljanin, kao i do sada, dokumenta daje i pasos podize u konzulatu i ne mora da putuje za Srbiju, osim ukoliko to ne zeli iz nekog drugog razloga.

najmanje vazno

pre 16 godina

Zahtevi za pasose ce se moci predavati i iste podizati po ambasadama u inostranstvu, ali ce sami pasosi biti radjeni u Srbiji.
Znaci da ce trebati nekih i do 2 meseca da ambasada pregleda vas zahtev, posalje ga u Srbiju, isti bude procesuiran, pasos uradjen i vracen toj ambasadi.

srdjan

pre 16 godina

meni koji zivim napolju je nas pasos relativno vazan jer posao zahteva da putujem. Inace smatram da u zemlji u kojoj svega 10% stanovnistva poseduje pasose ne treba od ovoga praviti preveliku vest vec se usresrediti na pitanje zasto je to tako pa tek onda preci na pasose.

Cika Sima

pre 16 godina

A sta bi sa "biometrijskim" podatcima? Ako ih sada u novom pasosu nema, onda cemo definitivno za koju godinu ponovo menjati pasose, jer ce to biti deo obavezne opreme da bi neka drzava bila na "beloj Sengen listi"

Srki

pre 16 godina

1. marta u 9 ujutru cu biti na salteru da uzmem novi pasos... Ovaj mi ionako istice u aprilu, i vec sada ne mogu da dobijem vizu sa njim (mora da traje najmanje 6 meseci od datuma izdavanja vize), ali necu sada da vadim novi stari... A licne bi trebalo da se izdaju od 1. januara, e sad, ako nisam dobro informisan...

Oskar

pre 16 godina

Iskreno se nadam da će ovo biti zadnji,i da nam više nadam se nakon par godina neće ni trebati.Zato pamet u glavu dragi moji sugrađani i nemojte da nam važi samo za ,,bratske zemlje''

Radoznao

pre 16 godina

Eto, hvala bogu sada cemo valjda i mi imati ok pasose - da vidimo koji ce razlog sada da izmisle da ne mozemo na belu Sengen listu.
Mozda ce to biti naziv Srbija jer to nekome nece da zvuci lepo. Ili mozda sto Srbija podrazumeva i Kosovo, a ono ce do tada i de facto biti van Srbije. Pa cemo morati da menjamo ime. A mozda ce kada Kosovo ode morati ponovo da nas priznaju. Sve je moguce.

deki

pre 16 godina

IMENA NA DRUGIM JEZICIMA

Apsolutno pozdravljam! Ja sam kanadski drzavljanin, ali moje ime se ne ispisuje ne samo na cirilici nego pisu -ic bez crtice. Mislim da bi trebalo pored latinicne transliteracije napisati i na originalnom jeziku, ukoliko to zeli nosical pasosa. Na primer, madjarska imena bi trebalo pisati na madjarskom jeziku, a onda i cirilicom na srpskom. U slucaju Srba, Hrvata, Crnogoraca, i Bosnjaka/Muslimana trebalo bi ispisati imena na oba pisma. Mislim da je to dobar primer tolerancije, koji bi bio korak ispred i nekih zapadnih demokratija. Interesantno je pogledati kako su to resile EU zemlje poput Grcke i Bugarske koje koriste nelatinicna pisma.

Srdjan

pre 16 godina

Ja sam od konzulata čuo da će da izdaju normalno pasoše, samo što će pasoš da se pravi u Beogradu, a ne u konzulatu, kao do sada.

Uostalom, svaka zemlja na svetu izdaje pasoše u svojim konzulatima.

Info

pre 16 godina

Za ljude koji su pitali gore da li će se novi pasoši moći vaditi u našim konzulatima preko:
Odgovor: neće. Isključivo u stanicama policije u Srbiji. I da, najverovatnije će trebati mnogo više od 7 dana za njihovu izradu. Ideja jednog od komentatora ovde da se ispita da li će izrada novih putnih isprava zaista otpočeti u martu je na mestu - novi pasoši će biti izrađivani po principu tras cash, tras dokumenta, tj. sve, od dokaza o državljanstvu, prebivalištu etc. do skeniranja ličnih ID-a za chip i slikanja će se obavljati u stanicama MUP-a, što podrazumeva iznimnu infrastrukturu i nove zaposlene - koliko je meni poznato, od toga nema baš mnogo za sad, a da bi se otpočelo sa izdavanjem pasoša, apsolutna svaka stanica u Srbiji mora biti opremljena adekvatnom tehnikom i kadrom, ne sme početi na nekim mestima, a nekima ne. Sa zadovoljstvom sam izvadio prošli mesec stari/novi pasoš - cenim da će mi trebati i duže od sledećih godinu dana.

provincija

pre 16 godina

Prvu licnu kartu sam dobio 2000. godine u vreme SRJ, a u njoj je pisalo SFRJ. Drugu 2005. godine u vreme SCG, a u njoj je pisalo SRJ. Ona istice 2015. Sve sto ocekujem u sadasnjih i buducih vlasti, jeste da te 2015. dobijem ispravnu licnu kartu, ma kako se ta drzava zvala i kolika bila. O pasosu stvarno ne razmisljam...

imperator

pre 16 godina

Dobra je stvar sto cemo imati konacno srpski pasos. Znaci to mnogo ljudima a da nisu ni svesni toga, jer bez obzira sto svako zna ko je i odakle je, ovo ipak objedinjuje sve nas sa drzavom u kojoj zivimo ili iz koje poticemo a tome i sluze simboli! Taj pasos ce u pocetku imati vecu simbolicku vrednost nego "propusnu" ali nema veze, doci ce dan kada ce postati ravnopravan! Kao i himna, koja se meni licno ne svidja ali ipak mi se oci napune suzama kada je cujem na vaznim takmicenjima gde pobedjujemo!

ivan UK

pre 16 godina

Dobro lepo, kasnimo jedno 2008 - 1990 = 18 godina. Drugo da li se moze dobiti kao i do sada u Ambasadi? Plasi me samo da cu otici za srbiju i oni nece moci da mi izdaju novi pasos za max 7 dana i ja moram da ostanem u Srbiji i ne javim se na posao u UK. To bi bila nocna mora. Vozdra

Aleksandar

pre 16 godina

Sta ce biti sa vizama koje imamo u starom pasosu, a koje vaze vise godina? Da li cemo do isteka tih viza nositi dva pasosa ili...

Milan

pre 16 godina

Ko ima vazece vize u starom pasosu, treba da nosi oba (ili da ponisti iste i da aplicira ponovo sa novim). Inace tajming im je sjajan, meni je ostala jos samo jedna slobodna stranica :)

brankica

pre 16 godina

Pre neki dan pitala sam u srpskom konzulatu u Budimpesti gde imam trajno prebivaliste kao (jos uvek) srpski drzavljanin. Kazu ovako: Da biste izvadili novi pasos, Vi (tj. ja) cete morati u Beograd po Vase uverenje o drzavljanstvu. A ako ne mozete da putujete i izvadite licno Vase uverenje, pozovite ih telefonom, i oni ce Vam to sigurno poslati faxom (!!!???-hahahahahaha). A za Vase dete, rodjeno u Madjarskoj - nemamo instrukcije!!!! "Mirise" na jos jedno administrativno izivljavanje u pripremi...daj boze da nisam u pravu.

Pajser

pre 16 godina

Ma kakav mart, imam informacije da cemo imati srece ako zamena pocne i do kraja 2008...Malo bolje ispitajte ove iz MUP-a...99% od pripadnika MUP-a nemaju pojma kad ih pitate kad ce da se izvrsi zamena (mislim na one koji rade na granicnim prelazima na aerodromu na primer). B92, eto vam prvi zadatak za 2008 od strane gradjana, proverite dokle su stigle pripreme za zamenu, jer ja prosto ne verujem da ce se ispuniti obecanje dato pre pola godine....vidite sta je bilo sa novim licnim kartama...trebalo je da ih dobijemo jos u SEPTEMBRU...sramota za MUP

surcinac

pre 16 godina

Kao sto su vecinu gradjana razocarale vizne (ne)olaksice, tako cemo se razocarati i u nove pasose iz bar jednog razloga... Na stranicama novog pasosa ce biti ucrtana kontura granica Srbije, medjutim, moze da se desi da te granice ne priznaje veliki deo zemalja sveta cak i nekoliko dana pre nego sto prvi gradjanin dobije novi pasos! Nadam se da cu docekati dan kada cu ikad imati NORMALAN pasos....

Dragan, NY

pre 16 godina

Ja imam USA pasos od rodjenja, ali uredno i sa zadovoljstvom vadim SRJ, a tek ce mi sad biti savrseno da uzmem pasos na kome pise SRBIJA. A nije mi jasno da neko ko 'zivi i radi' na zapadu, i prica o visokom standardu koji mu je taj zapad pruzio nije u stanju da plati 300-400 dolara jednom u 10 godina !!!! Pa je li to tolika frka ???? Jedva cekam da se izda Srpski pasos, idem odmah da ga vadim, i nadam se da cu u sve vise zemlji moci da putujem sa njim, a US passport da nosim sam reda radi. Pozdrav svima

tourist

pre 16 godina

Eto, sada ce i na Passporte-u pisati SRBIJA. Znaci sada smo svoji i od nas zavisi, samo od nas, sta cemo moci sa njim da radimo kroz 5 godina. Nadam se da cemo postati gradjani prvo Evrope pa i sveta.

Da ce mladi putovati mnogo vise. Da ce videti gde jesmo i sta smo, a da ne mudruju o nebeskom narodu (koji je putvao po kobaje u Segedin a sada vise ni to ne moze, pri tome da bi ucarili 20 evra, a kobasice gurali u gace).

Nadam se da ce i penzioneri putovati pa da vide da u Italiji, Spaniji, pa i u Rumuniji njihovi vrsnjaci voze automobile, i to svoje, i nisu bas voljni da cekaju GSP na -5 i +39.

Malo ozbiljnosti u svakom od nas i bice nesto...

Novi pasos - siri pogled na zivot.

Rainman

pre 16 godina

"Imena pripadnika nacionalnih manjina biće upisana u izvornom obliku u kojem su upisana u izvod iz matične knjige rođenih."
Ma sta mi rece. A sta cemo s tim sto su imena vecini pripadnika nacionalnih manjina napisana cirilicno. Ja nisam mogao da poverujem kada sam svojim ocima video covekov izvod rodjenih u kojem stilizovanom cirilicom pise Џеват Малићи.

Rumenige

pre 16 godina

I ja imam pasos na kojem pise EU, ali cu sa zadovoljstvom da obnovim i srpski pasos. I iz patriotskih i emotivnih razloga, i zbog cinjenice da je znatno pojeftinilo vadjenje naseg novog pasosa u inostranstvu...Mislim, da je cena skoro ista kao da se vadi u Srbiji. A i kako da glasam ubuduce!?

cladimie

pre 16 godina

Moj pasos istice 28 januara,ali uopste neplaniram da napravim nov. Vec cetiri godine imam pasos na kome pise EU i zaista nemam potrebe da placam za neki pasos koji ne vredi nista. Pozdrav iz EU.

Komsija

pre 16 godina

Pitam se da li ce taj pasos biti dvojezicni za ceo srbiju uljucujuci i KiM? Jer Kosovske putne isprave sadasnje, a i buduci pasosi Kosova, prema Ahtisariju su trojezicni: albansko-engleski-srpski, i ako je Srba 5% na Kosovu, a albanaca, oko bude po Vojinom bice 25% Albanaca u Srbiji. To je bilo SFRJ da makar ime da pise prema maticnoj knjizi, to su manjinska prava iz 1945 godine, a gos. Vojo nudi Albancima najveci stepen autonomije? a sta nudi sa ovim novim pasosom? samo da mogu svoja imena da pisu na latinici!?

James Bond

pre 16 godina

Pasosi ce vaziti samo do 31.12.2008. godine bez obzira sta pise u njemu. Valjda svi zeljno iscekujemo da dobijemo pasos na kojem ce pisati Srbija, tako da promena pasosa pre isteka roka postojeceg, nikome ne bi trebalo da smeta.

Aleksandar

pre 16 godina

Kada ce licne karte da menjaju,pasose ionako koristi jedan manji deo stanovnistva.Mene zanima kad cemo dobiti licne karte nove s chipom.

wlado

pre 16 godina

toliko propustenih prilika, da odem odavde, turisticki naravno, cekam, svima govorim, cekam pravi srpski pasos, i docekacu mart, znam da mi vredi koliko i papir od bureka +50 metara, ali ipak, srpski pasos, s kojim cu jednog dana slobodno se setati po belom svetu ! NADAM SE !

tourist

pre 16 godina

Eto, sada ce i na Passporte-u pisati SRBIJA. Znaci sada smo svoji i od nas zavisi, samo od nas, sta cemo moci sa njim da radimo kroz 5 godina. Nadam se da cemo postati gradjani prvo Evrope pa i sveta.

Da ce mladi putovati mnogo vise. Da ce videti gde jesmo i sta smo, a da ne mudruju o nebeskom narodu (koji je putvao po kobaje u Segedin a sada vise ni to ne moze, pri tome da bi ucarili 20 evra, a kobasice gurali u gace).

Nadam se da ce i penzioneri putovati pa da vide da u Italiji, Spaniji, pa i u Rumuniji njihovi vrsnjaci voze automobile, i to svoje, i nisu bas voljni da cekaju GSP na -5 i +39.

Malo ozbiljnosti u svakom od nas i bice nesto...

Novi pasos - siri pogled na zivot.

wlado

pre 16 godina

toliko propustenih prilika, da odem odavde, turisticki naravno, cekam, svima govorim, cekam pravi srpski pasos, i docekacu mart, znam da mi vredi koliko i papir od bureka +50 metara, ali ipak, srpski pasos, s kojim cu jednog dana slobodno se setati po belom svetu ! NADAM SE !

Rumenige

pre 16 godina

I ja imam pasos na kojem pise EU, ali cu sa zadovoljstvom da obnovim i srpski pasos. I iz patriotskih i emotivnih razloga, i zbog cinjenice da je znatno pojeftinilo vadjenje naseg novog pasosa u inostranstvu...Mislim, da je cena skoro ista kao da se vadi u Srbiji. A i kako da glasam ubuduce!?

cladimie

pre 16 godina

Moj pasos istice 28 januara,ali uopste neplaniram da napravim nov. Vec cetiri godine imam pasos na kome pise EU i zaista nemam potrebe da placam za neki pasos koji ne vredi nista. Pozdrav iz EU.

Dragan, NY

pre 16 godina

Ja imam USA pasos od rodjenja, ali uredno i sa zadovoljstvom vadim SRJ, a tek ce mi sad biti savrseno da uzmem pasos na kome pise SRBIJA. A nije mi jasno da neko ko 'zivi i radi' na zapadu, i prica o visokom standardu koji mu je taj zapad pruzio nije u stanju da plati 300-400 dolara jednom u 10 godina !!!! Pa je li to tolika frka ???? Jedva cekam da se izda Srpski pasos, idem odmah da ga vadim, i nadam se da cu u sve vise zemlji moci da putujem sa njim, a US passport da nosim sam reda radi. Pozdrav svima

Pajser

pre 16 godina

Ma kakav mart, imam informacije da cemo imati srece ako zamena pocne i do kraja 2008...Malo bolje ispitajte ove iz MUP-a...99% od pripadnika MUP-a nemaju pojma kad ih pitate kad ce da se izvrsi zamena (mislim na one koji rade na granicnim prelazima na aerodromu na primer). B92, eto vam prvi zadatak za 2008 od strane gradjana, proverite dokle su stigle pripreme za zamenu, jer ja prosto ne verujem da ce se ispuniti obecanje dato pre pola godine....vidite sta je bilo sa novim licnim kartama...trebalo je da ih dobijemo jos u SEPTEMBRU...sramota za MUP

James Bond

pre 16 godina

Pasosi ce vaziti samo do 31.12.2008. godine bez obzira sta pise u njemu. Valjda svi zeljno iscekujemo da dobijemo pasos na kojem ce pisati Srbija, tako da promena pasosa pre isteka roka postojeceg, nikome ne bi trebalo da smeta.

surcinac

pre 16 godina

Kao sto su vecinu gradjana razocarale vizne (ne)olaksice, tako cemo se razocarati i u nove pasose iz bar jednog razloga... Na stranicama novog pasosa ce biti ucrtana kontura granica Srbije, medjutim, moze da se desi da te granice ne priznaje veliki deo zemalja sveta cak i nekoliko dana pre nego sto prvi gradjanin dobije novi pasos! Nadam se da cu docekati dan kada cu ikad imati NORMALAN pasos....

Aleksandar

pre 16 godina

Kada ce licne karte da menjaju,pasose ionako koristi jedan manji deo stanovnistva.Mene zanima kad cemo dobiti licne karte nove s chipom.

Rainman

pre 16 godina

"Imena pripadnika nacionalnih manjina biće upisana u izvornom obliku u kojem su upisana u izvod iz matične knjige rođenih."
Ma sta mi rece. A sta cemo s tim sto su imena vecini pripadnika nacionalnih manjina napisana cirilicno. Ja nisam mogao da poverujem kada sam svojim ocima video covekov izvod rodjenih u kojem stilizovanom cirilicom pise Џеват Малићи.

Komsija

pre 16 godina

Pitam se da li ce taj pasos biti dvojezicni za ceo srbiju uljucujuci i KiM? Jer Kosovske putne isprave sadasnje, a i buduci pasosi Kosova, prema Ahtisariju su trojezicni: albansko-engleski-srpski, i ako je Srba 5% na Kosovu, a albanaca, oko bude po Vojinom bice 25% Albanaca u Srbiji. To je bilo SFRJ da makar ime da pise prema maticnoj knjizi, to su manjinska prava iz 1945 godine, a gos. Vojo nudi Albancima najveci stepen autonomije? a sta nudi sa ovim novim pasosom? samo da mogu svoja imena da pisu na latinici!?

Info

pre 16 godina

Za ljude koji su pitali gore da li će se novi pasoši moći vaditi u našim konzulatima preko:
Odgovor: neće. Isključivo u stanicama policije u Srbiji. I da, najverovatnije će trebati mnogo više od 7 dana za njihovu izradu. Ideja jednog od komentatora ovde da se ispita da li će izrada novih putnih isprava zaista otpočeti u martu je na mestu - novi pasoši će biti izrađivani po principu tras cash, tras dokumenta, tj. sve, od dokaza o državljanstvu, prebivalištu etc. do skeniranja ličnih ID-a za chip i slikanja će se obavljati u stanicama MUP-a, što podrazumeva iznimnu infrastrukturu i nove zaposlene - koliko je meni poznato, od toga nema baš mnogo za sad, a da bi se otpočelo sa izdavanjem pasoša, apsolutna svaka stanica u Srbiji mora biti opremljena adekvatnom tehnikom i kadrom, ne sme početi na nekim mestima, a nekima ne. Sa zadovoljstvom sam izvadio prošli mesec stari/novi pasoš - cenim da će mi trebati i duže od sledećih godinu dana.

Aleksandar

pre 16 godina

Sta ce biti sa vizama koje imamo u starom pasosu, a koje vaze vise godina? Da li cemo do isteka tih viza nositi dva pasosa ili...

brankica

pre 16 godina

Pre neki dan pitala sam u srpskom konzulatu u Budimpesti gde imam trajno prebivaliste kao (jos uvek) srpski drzavljanin. Kazu ovako: Da biste izvadili novi pasos, Vi (tj. ja) cete morati u Beograd po Vase uverenje o drzavljanstvu. A ako ne mozete da putujete i izvadite licno Vase uverenje, pozovite ih telefonom, i oni ce Vam to sigurno poslati faxom (!!!???-hahahahahaha). A za Vase dete, rodjeno u Madjarskoj - nemamo instrukcije!!!! "Mirise" na jos jedno administrativno izivljavanje u pripremi...daj boze da nisam u pravu.

provincija

pre 16 godina

Prvu licnu kartu sam dobio 2000. godine u vreme SRJ, a u njoj je pisalo SFRJ. Drugu 2005. godine u vreme SCG, a u njoj je pisalo SRJ. Ona istice 2015. Sve sto ocekujem u sadasnjih i buducih vlasti, jeste da te 2015. dobijem ispravnu licnu kartu, ma kako se ta drzava zvala i kolika bila. O pasosu stvarno ne razmisljam...

ivan UK

pre 16 godina

Dobro lepo, kasnimo jedno 2008 - 1990 = 18 godina. Drugo da li se moze dobiti kao i do sada u Ambasadi? Plasi me samo da cu otici za srbiju i oni nece moci da mi izdaju novi pasos za max 7 dana i ja moram da ostanem u Srbiji i ne javim se na posao u UK. To bi bila nocna mora. Vozdra

Milan

pre 16 godina

Ko ima vazece vize u starom pasosu, treba da nosi oba (ili da ponisti iste i da aplicira ponovo sa novim). Inace tajming im je sjajan, meni je ostala jos samo jedna slobodna stranica :)

imperator

pre 16 godina

Dobra je stvar sto cemo imati konacno srpski pasos. Znaci to mnogo ljudima a da nisu ni svesni toga, jer bez obzira sto svako zna ko je i odakle je, ovo ipak objedinjuje sve nas sa drzavom u kojoj zivimo ili iz koje poticemo a tome i sluze simboli! Taj pasos ce u pocetku imati vecu simbolicku vrednost nego "propusnu" ali nema veze, doci ce dan kada ce postati ravnopravan! Kao i himna, koja se meni licno ne svidja ali ipak mi se oci napune suzama kada je cujem na vaznim takmicenjima gde pobedjujemo!

Milos

pre 16 godina

Meni stvarno nije jasno kako ljudi mesecima vec ne mogu da shvate kako ce se i da li ce se izdavati pasosi u ambasadama i konzulatima. Odgovor je strasno prost: hoce. Jedini "problem" je sto se ti pasosi nece fizicki izradjivati u konzulatu, nego konzulat salje podatke u Beograd, koji onda diplomatskom postom salje gotov formular pasosa u konzulat, i zato ce rok izrade pasosa u konzulatima biti 60 dana, umesto 30 koliko ce biti u Srbiji. Drzavljanin, kao i do sada, dokumenta daje i pasos podize u konzulatu i ne mora da putuje za Srbiju, osim ukoliko to ne zeli iz nekog drugog razloga.

deki

pre 16 godina

IMENA NA DRUGIM JEZICIMA

Apsolutno pozdravljam! Ja sam kanadski drzavljanin, ali moje ime se ne ispisuje ne samo na cirilici nego pisu -ic bez crtice. Mislim da bi trebalo pored latinicne transliteracije napisati i na originalnom jeziku, ukoliko to zeli nosical pasosa. Na primer, madjarska imena bi trebalo pisati na madjarskom jeziku, a onda i cirilicom na srpskom. U slucaju Srba, Hrvata, Crnogoraca, i Bosnjaka/Muslimana trebalo bi ispisati imena na oba pisma. Mislim da je to dobar primer tolerancije, koji bi bio korak ispred i nekih zapadnih demokratija. Interesantno je pogledati kako su to resile EU zemlje poput Grcke i Bugarske koje koriste nelatinicna pisma.

Oskar

pre 16 godina

Iskreno se nadam da će ovo biti zadnji,i da nam više nadam se nakon par godina neće ni trebati.Zato pamet u glavu dragi moji sugrađani i nemojte da nam važi samo za ,,bratske zemlje''

Radoznao

pre 16 godina

Eto, hvala bogu sada cemo valjda i mi imati ok pasose - da vidimo koji ce razlog sada da izmisle da ne mozemo na belu Sengen listu.
Mozda ce to biti naziv Srbija jer to nekome nece da zvuci lepo. Ili mozda sto Srbija podrazumeva i Kosovo, a ono ce do tada i de facto biti van Srbije. Pa cemo morati da menjamo ime. A mozda ce kada Kosovo ode morati ponovo da nas priznaju. Sve je moguce.

Abu Dhabi

pre 16 godina

Problem je sto mi, Srbi u Emiratima nemamo ni ambasadu ni konzulat i sto se nama najblize konzularno odeljenje nalazi u Kairu, Egiptu. Nadam se da ce do marta 2008. nasi politicari smisliti neko konstruktivno resenje koje ce nam pomoci da i mi ovde dobijemo nove pasose bez dodatnih izdataka i troskova odlazaka u Kairo ili Beograd, naravno ukoliko to ne zelimo.

Pozdrva svima u sneznoj Srbiji i srecna vam Nova!

ivan

pre 16 godina

sta ce biti sa ljudima koji nisu odsluzili vojsku, a nalaze se u inostranstvu? Da li ce oni ostati bez mogucnosti da promene pasos?

Srdjan

pre 16 godina

Ja sam od konzulata čuo da će da izdaju normalno pasoše, samo što će pasoš da se pravi u Beogradu, a ne u konzulatu, kao do sada.

Uostalom, svaka zemlja na svetu izdaje pasoše u svojim konzulatima.

srdjan

pre 16 godina

meni koji zivim napolju je nas pasos relativno vazan jer posao zahteva da putujem. Inace smatram da u zemlji u kojoj svega 10% stanovnistva poseduje pasose ne treba od ovoga praviti preveliku vest vec se usresrediti na pitanje zasto je to tako pa tek onda preci na pasose.

Cika Sima

pre 16 godina

A sta bi sa "biometrijskim" podatcima? Ako ih sada u novom pasosu nema, onda cemo definitivno za koju godinu ponovo menjati pasose, jer ce to biti deo obavezne opreme da bi neka drzava bila na "beloj Sengen listi"

najmanje vazno

pre 16 godina

Zahtevi za pasose ce se moci predavati i iste podizati po ambasadama u inostranstvu, ali ce sami pasosi biti radjeni u Srbiji.
Znaci da ce trebati nekih i do 2 meseca da ambasada pregleda vas zahtev, posalje ga u Srbiju, isti bude procesuiran, pasos uradjen i vracen toj ambasadi.

boki

pre 16 godina

zivim u dominikanskoj republici gde nemamo nikakvo prestavnistvo ni ambasado pa tako prosle godine kad sam bio u srbiji hteo sam da zamenim pasos koji mi istice ove godime u martu .predao sam zahtev i uobicajno se ceka 10 dana ,ni posle tri nedelje pasos nije bio gotov .naravno morao sam se vratiti zbog obaveza .sada opet moram doci u martu da podignem onaj sto sam cekao tri nedelje ili novi samo neznam koliko da uzmem godisnjeg .razumem sada brigu ivana uk,teze mi produziti pasos nego dobiti americku ili kanadsku vizu .....za koliko dana ce se dobijati pasosi ?

Srki

pre 16 godina

1. marta u 9 ujutru cu biti na salteru da uzmem novi pasos... Ovaj mi ionako istice u aprilu, i vec sada ne mogu da dobijem vizu sa njim (mora da traje najmanje 6 meseci od datuma izdavanja vize), ali necu sada da vadim novi stari... A licne bi trebalo da se izdaju od 1. januara, e sad, ako nisam dobro informisan...

Zika Zivac

pre 16 godina

Konacno pasos, 16 godina nakon svih ostalih iz bivse SFRJ. Pohvalno nema sta. Mogu li ja da izvadim dva pasosa? Ma sta dva, tri. Nije beg cicija....

NIkola

pre 16 godina

A sta je bilo sa licnim kartama koje su trebale da pocnu da se izdaju novembra 2007. godine? Od licnih karata nista, a svi cute o tome.

cladimie

pre 16 godina

Moj pasos istice 28 januara,ali uopste neplaniram da napravim nov. Vec cetiri godine imam pasos na kome pise EU i zaista nemam potrebe da placam za neki pasos koji ne vredi nista. Pozdrav iz EU.

Dragan, NY

pre 16 godina

Ja imam USA pasos od rodjenja, ali uredno i sa zadovoljstvom vadim SRJ, a tek ce mi sad biti savrseno da uzmem pasos na kome pise SRBIJA. A nije mi jasno da neko ko 'zivi i radi' na zapadu, i prica o visokom standardu koji mu je taj zapad pruzio nije u stanju da plati 300-400 dolara jednom u 10 godina !!!! Pa je li to tolika frka ???? Jedva cekam da se izda Srpski pasos, idem odmah da ga vadim, i nadam se da cu u sve vise zemlji moci da putujem sa njim, a US passport da nosim sam reda radi. Pozdrav svima

Rainman

pre 16 godina

"Imena pripadnika nacionalnih manjina biće upisana u izvornom obliku u kojem su upisana u izvod iz matične knjige rođenih."
Ma sta mi rece. A sta cemo s tim sto su imena vecini pripadnika nacionalnih manjina napisana cirilicno. Ja nisam mogao da poverujem kada sam svojim ocima video covekov izvod rodjenih u kojem stilizovanom cirilicom pise Џеват Малићи.

James Bond

pre 16 godina

Pasosi ce vaziti samo do 31.12.2008. godine bez obzira sta pise u njemu. Valjda svi zeljno iscekujemo da dobijemo pasos na kojem ce pisati Srbija, tako da promena pasosa pre isteka roka postojeceg, nikome ne bi trebalo da smeta.

Komsija

pre 16 godina

Pitam se da li ce taj pasos biti dvojezicni za ceo srbiju uljucujuci i KiM? Jer Kosovske putne isprave sadasnje, a i buduci pasosi Kosova, prema Ahtisariju su trojezicni: albansko-engleski-srpski, i ako je Srba 5% na Kosovu, a albanaca, oko bude po Vojinom bice 25% Albanaca u Srbiji. To je bilo SFRJ da makar ime da pise prema maticnoj knjizi, to su manjinska prava iz 1945 godine, a gos. Vojo nudi Albancima najveci stepen autonomije? a sta nudi sa ovim novim pasosom? samo da mogu svoja imena da pisu na latinici!?

wlado

pre 16 godina

toliko propustenih prilika, da odem odavde, turisticki naravno, cekam, svima govorim, cekam pravi srpski pasos, i docekacu mart, znam da mi vredi koliko i papir od bureka +50 metara, ali ipak, srpski pasos, s kojim cu jednog dana slobodno se setati po belom svetu ! NADAM SE !

surcinac

pre 16 godina

Kao sto su vecinu gradjana razocarale vizne (ne)olaksice, tako cemo se razocarati i u nove pasose iz bar jednog razloga... Na stranicama novog pasosa ce biti ucrtana kontura granica Srbije, medjutim, moze da se desi da te granice ne priznaje veliki deo zemalja sveta cak i nekoliko dana pre nego sto prvi gradjanin dobije novi pasos! Nadam se da cu docekati dan kada cu ikad imati NORMALAN pasos....

tourist

pre 16 godina

Eto, sada ce i na Passporte-u pisati SRBIJA. Znaci sada smo svoji i od nas zavisi, samo od nas, sta cemo moci sa njim da radimo kroz 5 godina. Nadam se da cemo postati gradjani prvo Evrope pa i sveta.

Da ce mladi putovati mnogo vise. Da ce videti gde jesmo i sta smo, a da ne mudruju o nebeskom narodu (koji je putvao po kobaje u Segedin a sada vise ni to ne moze, pri tome da bi ucarili 20 evra, a kobasice gurali u gace).

Nadam se da ce i penzioneri putovati pa da vide da u Italiji, Spaniji, pa i u Rumuniji njihovi vrsnjaci voze automobile, i to svoje, i nisu bas voljni da cekaju GSP na -5 i +39.

Malo ozbiljnosti u svakom od nas i bice nesto...

Novi pasos - siri pogled na zivot.

Aleksandar

pre 16 godina

Kada ce licne karte da menjaju,pasose ionako koristi jedan manji deo stanovnistva.Mene zanima kad cemo dobiti licne karte nove s chipom.

Rumenige

pre 16 godina

I ja imam pasos na kojem pise EU, ali cu sa zadovoljstvom da obnovim i srpski pasos. I iz patriotskih i emotivnih razloga, i zbog cinjenice da je znatno pojeftinilo vadjenje naseg novog pasosa u inostranstvu...Mislim, da je cena skoro ista kao da se vadi u Srbiji. A i kako da glasam ubuduce!?

Pajser

pre 16 godina

Ma kakav mart, imam informacije da cemo imati srece ako zamena pocne i do kraja 2008...Malo bolje ispitajte ove iz MUP-a...99% od pripadnika MUP-a nemaju pojma kad ih pitate kad ce da se izvrsi zamena (mislim na one koji rade na granicnim prelazima na aerodromu na primer). B92, eto vam prvi zadatak za 2008 od strane gradjana, proverite dokle su stigle pripreme za zamenu, jer ja prosto ne verujem da ce se ispuniti obecanje dato pre pola godine....vidite sta je bilo sa novim licnim kartama...trebalo je da ih dobijemo jos u SEPTEMBRU...sramota za MUP

Milan

pre 16 godina

Ko ima vazece vize u starom pasosu, treba da nosi oba (ili da ponisti iste i da aplicira ponovo sa novim). Inace tajming im je sjajan, meni je ostala jos samo jedna slobodna stranica :)

Info

pre 16 godina

Za ljude koji su pitali gore da li će se novi pasoši moći vaditi u našim konzulatima preko:
Odgovor: neće. Isključivo u stanicama policije u Srbiji. I da, najverovatnije će trebati mnogo više od 7 dana za njihovu izradu. Ideja jednog od komentatora ovde da se ispita da li će izrada novih putnih isprava zaista otpočeti u martu je na mestu - novi pasoši će biti izrađivani po principu tras cash, tras dokumenta, tj. sve, od dokaza o državljanstvu, prebivalištu etc. do skeniranja ličnih ID-a za chip i slikanja će se obavljati u stanicama MUP-a, što podrazumeva iznimnu infrastrukturu i nove zaposlene - koliko je meni poznato, od toga nema baš mnogo za sad, a da bi se otpočelo sa izdavanjem pasoša, apsolutna svaka stanica u Srbiji mora biti opremljena adekvatnom tehnikom i kadrom, ne sme početi na nekim mestima, a nekima ne. Sa zadovoljstvom sam izvadio prošli mesec stari/novi pasoš - cenim da će mi trebati i duže od sledećih godinu dana.

Aleksandar

pre 16 godina

Sta ce biti sa vizama koje imamo u starom pasosu, a koje vaze vise godina? Da li cemo do isteka tih viza nositi dva pasosa ili...

brankica

pre 16 godina

Pre neki dan pitala sam u srpskom konzulatu u Budimpesti gde imam trajno prebivaliste kao (jos uvek) srpski drzavljanin. Kazu ovako: Da biste izvadili novi pasos, Vi (tj. ja) cete morati u Beograd po Vase uverenje o drzavljanstvu. A ako ne mozete da putujete i izvadite licno Vase uverenje, pozovite ih telefonom, i oni ce Vam to sigurno poslati faxom (!!!???-hahahahahaha). A za Vase dete, rodjeno u Madjarskoj - nemamo instrukcije!!!! "Mirise" na jos jedno administrativno izivljavanje u pripremi...daj boze da nisam u pravu.

imperator

pre 16 godina

Dobra je stvar sto cemo imati konacno srpski pasos. Znaci to mnogo ljudima a da nisu ni svesni toga, jer bez obzira sto svako zna ko je i odakle je, ovo ipak objedinjuje sve nas sa drzavom u kojoj zivimo ili iz koje poticemo a tome i sluze simboli! Taj pasos ce u pocetku imati vecu simbolicku vrednost nego "propusnu" ali nema veze, doci ce dan kada ce postati ravnopravan! Kao i himna, koja se meni licno ne svidja ali ipak mi se oci napune suzama kada je cujem na vaznim takmicenjima gde pobedjujemo!

provincija

pre 16 godina

Prvu licnu kartu sam dobio 2000. godine u vreme SRJ, a u njoj je pisalo SFRJ. Drugu 2005. godine u vreme SCG, a u njoj je pisalo SRJ. Ona istice 2015. Sve sto ocekujem u sadasnjih i buducih vlasti, jeste da te 2015. dobijem ispravnu licnu kartu, ma kako se ta drzava zvala i kolika bila. O pasosu stvarno ne razmisljam...

deki

pre 16 godina

IMENA NA DRUGIM JEZICIMA

Apsolutno pozdravljam! Ja sam kanadski drzavljanin, ali moje ime se ne ispisuje ne samo na cirilici nego pisu -ic bez crtice. Mislim da bi trebalo pored latinicne transliteracije napisati i na originalnom jeziku, ukoliko to zeli nosical pasosa. Na primer, madjarska imena bi trebalo pisati na madjarskom jeziku, a onda i cirilicom na srpskom. U slucaju Srba, Hrvata, Crnogoraca, i Bosnjaka/Muslimana trebalo bi ispisati imena na oba pisma. Mislim da je to dobar primer tolerancije, koji bi bio korak ispred i nekih zapadnih demokratija. Interesantno je pogledati kako su to resile EU zemlje poput Grcke i Bugarske koje koriste nelatinicna pisma.

Radoznao

pre 16 godina

Eto, hvala bogu sada cemo valjda i mi imati ok pasose - da vidimo koji ce razlog sada da izmisle da ne mozemo na belu Sengen listu.
Mozda ce to biti naziv Srbija jer to nekome nece da zvuci lepo. Ili mozda sto Srbija podrazumeva i Kosovo, a ono ce do tada i de facto biti van Srbije. Pa cemo morati da menjamo ime. A mozda ce kada Kosovo ode morati ponovo da nas priznaju. Sve je moguce.

NIkola

pre 16 godina

A sta je bilo sa licnim kartama koje su trebale da pocnu da se izdaju novembra 2007. godine? Od licnih karata nista, a svi cute o tome.

ivan UK

pre 16 godina

Dobro lepo, kasnimo jedno 2008 - 1990 = 18 godina. Drugo da li se moze dobiti kao i do sada u Ambasadi? Plasi me samo da cu otici za srbiju i oni nece moci da mi izdaju novi pasos za max 7 dana i ja moram da ostanem u Srbiji i ne javim se na posao u UK. To bi bila nocna mora. Vozdra

Srdjan

pre 16 godina

Ja sam od konzulata čuo da će da izdaju normalno pasoše, samo što će pasoš da se pravi u Beogradu, a ne u konzulatu, kao do sada.

Uostalom, svaka zemlja na svetu izdaje pasoše u svojim konzulatima.

Oskar

pre 16 godina

Iskreno se nadam da će ovo biti zadnji,i da nam više nadam se nakon par godina neće ni trebati.Zato pamet u glavu dragi moji sugrađani i nemojte da nam važi samo za ,,bratske zemlje''

Srki

pre 16 godina

1. marta u 9 ujutru cu biti na salteru da uzmem novi pasos... Ovaj mi ionako istice u aprilu, i vec sada ne mogu da dobijem vizu sa njim (mora da traje najmanje 6 meseci od datuma izdavanja vize), ali necu sada da vadim novi stari... A licne bi trebalo da se izdaju od 1. januara, e sad, ako nisam dobro informisan...

srdjan

pre 16 godina

meni koji zivim napolju je nas pasos relativno vazan jer posao zahteva da putujem. Inace smatram da u zemlji u kojoj svega 10% stanovnistva poseduje pasose ne treba od ovoga praviti preveliku vest vec se usresrediti na pitanje zasto je to tako pa tek onda preci na pasose.

Cika Sima

pre 16 godina

A sta bi sa "biometrijskim" podatcima? Ako ih sada u novom pasosu nema, onda cemo definitivno za koju godinu ponovo menjati pasose, jer ce to biti deo obavezne opreme da bi neka drzava bila na "beloj Sengen listi"

najmanje vazno

pre 16 godina

Zahtevi za pasose ce se moci predavati i iste podizati po ambasadama u inostranstvu, ali ce sami pasosi biti radjeni u Srbiji.
Znaci da ce trebati nekih i do 2 meseca da ambasada pregleda vas zahtev, posalje ga u Srbiju, isti bude procesuiran, pasos uradjen i vracen toj ambasadi.

Milos

pre 16 godina

Meni stvarno nije jasno kako ljudi mesecima vec ne mogu da shvate kako ce se i da li ce se izdavati pasosi u ambasadama i konzulatima. Odgovor je strasno prost: hoce. Jedini "problem" je sto se ti pasosi nece fizicki izradjivati u konzulatu, nego konzulat salje podatke u Beograd, koji onda diplomatskom postom salje gotov formular pasosa u konzulat, i zato ce rok izrade pasosa u konzulatima biti 60 dana, umesto 30 koliko ce biti u Srbiji. Drzavljanin, kao i do sada, dokumenta daje i pasos podize u konzulatu i ne mora da putuje za Srbiju, osim ukoliko to ne zeli iz nekog drugog razloga.

boki

pre 16 godina

zivim u dominikanskoj republici gde nemamo nikakvo prestavnistvo ni ambasado pa tako prosle godine kad sam bio u srbiji hteo sam da zamenim pasos koji mi istice ove godime u martu .predao sam zahtev i uobicajno se ceka 10 dana ,ni posle tri nedelje pasos nije bio gotov .naravno morao sam se vratiti zbog obaveza .sada opet moram doci u martu da podignem onaj sto sam cekao tri nedelje ili novi samo neznam koliko da uzmem godisnjeg .razumem sada brigu ivana uk,teze mi produziti pasos nego dobiti americku ili kanadsku vizu .....za koliko dana ce se dobijati pasosi ?

Zika Zivac

pre 16 godina

Konacno pasos, 16 godina nakon svih ostalih iz bivse SFRJ. Pohvalno nema sta. Mogu li ja da izvadim dva pasosa? Ma sta dva, tri. Nije beg cicija....

Abu Dhabi

pre 16 godina

Problem je sto mi, Srbi u Emiratima nemamo ni ambasadu ni konzulat i sto se nama najblize konzularno odeljenje nalazi u Kairu, Egiptu. Nadam se da ce do marta 2008. nasi politicari smisliti neko konstruktivno resenje koje ce nam pomoci da i mi ovde dobijemo nove pasose bez dodatnih izdataka i troskova odlazaka u Kairo ili Beograd, naravno ukoliko to ne zelimo.

Pozdrva svima u sneznoj Srbiji i srecna vam Nova!

ivan

pre 16 godina

sta ce biti sa ljudima koji nisu odsluzili vojsku, a nalaze se u inostranstvu? Da li ce oni ostati bez mogucnosti da promene pasos?