Petak, 28.12.2007.

18:32

Vlada vanredno o NIS-u

Sutra vanredna sednica Vlade o energetskom sporazumu sa Rusijom. Ministarstvo ekonomije traži od premijera da sporazum temeljno preispita.

Izvor: B92

Vlada vanredno o NIS-u IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Lazar Stračević

pre 16 godina

Bojim se da usko stranački interesi pro Ruskih partija, ne prevagnu nad racionalnošću.Većina od nas nije protiv Rusije i Ruskog naroda ali ipak, više volimo sebe i sopstvene interese. Ako neko bude pokušao da nas ubedi da je naš dugoročni interes da NIS poklonimo Rusima(čitaj Oligarsima)onda ta osoba smatra da je čitav Srpski narod mentalno nezreo i nesposoban da razlučuje šta je za njega naj bolje. Ako je prodaja NIS-a(čitaj poklon)Ruskim Oligarsima, ustupak za njihovu uslovljenu podršku prema Kosovu, ja im se u svoje ime i ime svih poštenih i nadasve racionalnih Gradjana Srbije, zahvaljujem i molim ih da nam više ne pomažu!

zoran111

pre 16 godina

Meni uopste nije jasno zasto nasa vlada prodaje dobra preduzeca, uzima novac a i dalje se zaduzuje kod medjunarodnog monetarnog fonda!

mesetarenje

pre 16 godina

Obzirom da 'niko' iz Vlade 'nista ne zna' – pustimo ih da saznaju, pa nek izadju javno pred gradjane sa svojim saznanjima. Do tada, sve mi to lici na 'rekla kazala' i 'lov u mutnom', a i profilisanje javnog mnjenja!?

Maja_V

pre 16 godina

Najveci patriotski cin u ovom trenutku bi bio javni tender za prodaju MANJINSKOG paketa akcija NIS-a. Kosovo je vec odavno izgubljeno a ovako bar imamo sanse da spasimo Srbiju! Nema spavanja, radi se o nasoj deci!

aleksa

pre 16 godina

Mislim da se sa rusima treba pregovarati, ako bi npr. garantovali nizu cenu nafte i gasa, sto bi bilo odlicno za nasu privredu, predlog treba prihvatiti. Ako je ovo sve sto su planirali da ponude, Dinkic je dao i vise nego dovoljno razloga za odbijanje. Ja sam misljenja da je ovo dobra osnova za pregovore...ako pak vlada ponudu u ovom obliku prihvati, idemo na ulice!

Marko

pre 16 godina

Javnost mora da zna prave cifre koje nudi potencijalni partner iz Rusije! I to mora biti javno i jasno prikazano! Mada mislim da bi najbolje i najpostenije resenje bilo raspisivanje tendera za NIS. Siguran sam da bi to znatno smanjilo mogucnost bilo kakvih sumnjivih i necasnih radnji oko privatizacije naseg giganta kakav je NIS.

Brankica

pre 16 godina

Bogami ovo su opasne igre, ja mislim da će posle ovoga neko debelo da plati, kad tad, ničija nije gorela do zore, sićiće i oni sa vlasti, a onda ovog puta neće biti kao što je bilo sa slobinima, ovi će platiti za rasprodaju Srbije.

NESPAVAC-BG

pre 16 godina

U senci desavanja oko celokupne situacije oko Kosova i rezolucije koju je skupstina izglasala , iza kulisa se desava trgovina NIS-a, strateske nacionalne firme od najveceg znacaja.
Na najpodliji i najprefiganiji nacin pregovara se o ustupanju vecinskog dela paketa akcija nase glavne strateske firme pod najnepovoljnijim i ucenjivackim uslovima koji skoro nisu zabelezeni u istoriji Srbije.
Niti jedna ozbilja zemlja u svetu ne prodaje vecinske pakete strateskih firmi od nacionalnog znacaja strancima.
NIS se ne sme porediti kao obicna firma koje se tek tako daje na prodaju .
Radna grupa Vlade Srbije ili kako god se vec nazivaju , daje sebi za pravo da u ime miliona gradjana Srbije pregovara ispod zita o prodaji ponavljam firme od nacionalnog znacaja za zemlju Srbiju , tolikog znacaja da se skoro moze i porediti sa znacajem Kosova za Srbiju.
Pokusavajuci da se zaobidje javni tender za prodaju ponavljam iskljucivo manjinkog paketa akcija NIS-a , i izbegavajuci da taj isti NIS izadje na berzu putem koje bi ponajmanje utrostrucio vrednost akcija firme , cime bi se prodajom tog manjiskog paketa akcija putem berze doslo do nepohodnih sredstava za obnovu NIS-a i unapredjenje poslovanja , radna grupa Vlade Srbije stavlja tim cinom milione gradjana zemlje u monopolske ruke Ruske firme .
Ako plus jos uzmemo u obzir da je jedan obican mobilni operater MOBTEL koji nije firma od nacionalnog znacaja za zemlju , prodat za fantasticnih 1,3 milijarde eura , a do te cifre se doslo iskljucivo jer je bila javna aukcija sa puno ozbiljnih svetskih zainteresovanih kupaca , onda dolazimo do toga da NIS vredi ponajmanje u ovoj situaciji bar 4 milijarde evra i to bez iznosenja NIS-a na berzu gde bi vrednost bila jos veca.
Ruska ponuda je vise nego ponizavajuca jer se za vecinski paket akcija nudi bednih 400 miliona evra u kesu kolika je vrednost obicnog trgovisnkog lanca Robnih Kuca Beograd , dok bi navodni ostatak od 500 miliona evra bio ulozen u neki navodni ravoj firme ili neku izgradnju kraka gasovoda gde javnost nikada nece saznati realnost tih navodnih ulaganja.
Sto se tice politicke strane prodaje NIS-a , opste poznata stvar je da u svim zemljama onaj ko kontrolise energetski sektor ima tu mogucnost i da sa ogromnom merom utice i na postavljanje vlada tih zemalja.
To je cinjenica i kod najrazvijenih svetskih zemalja , a mozemo samo zamisliti kakva bi situacija tada bila u Srbiji.
Jer ako na postavljanje Vlade u Srbiji i politiku zemlje moze uticati par srpskih tajkuncica sa supermarketima , mozemo tek onda zamisliti kakav ce uticaj Ruske firme koja kontrolise i ima monopol na energetski sektor u zemlji, biti na Vladu Srbije.
Pojedinci ovu nasu Srbiju bas smatraju svojom prcijom ili dedovinom i daju sebi za pravo da sudbinu miliona postenih gradjana ove zemlje i samu drzavu Srbiju dovode u beznadeznu situaciju.
Gospodo iz radne grupe Vlade i gospodo iz opozicije nemojte za svoje politicke borbe i politicke ciljeve koristiti Kosovo i NIS kao sredstva za manipulaciju gradjana .
Ustavom ove zemlje Srbije ste u obavezi da stitite kako teritorijalni integritet zemlje , tako i nacionalne firme od strateskog znacaja za gradjane zemlje.
Ukoliko to niste u stanju da radite , niste u stanju da postujete Ustav kao svetinju zemlje i gradjane te iste zemlje , najpostenije bi od Vas bilo da se povucete i kazete na vreme da niste sposobni da vodite i sacuvate ovu zemlju.
Sve ostalo ce vas dovesti u nezavidan polozaj gde istorija ne prasta , a jos manje prasta buducnost ove zemlje.
Nemojte ponizavati gradjane Srbije misleci da je struktura stanovnistva neobrazovana i da ne zna nista.
Bas naprotiv , ima ova Srbija jako , jako , jako umnih i pametnih ljudi koji itekako puno znaju.
S postovanjem

Miroslav I

pre 16 godina

Kostunice, dolazi na red svodjenje racuna! Sada ce Rusi da ti ispostave racun za satro podrsku oko KiM-a. Sada ces da platis a bez Kosova i tako ostajemo. Pazi se samo da te ovaj stetocinski ustupak Rusima skupo ne bude kostao. Ne ustupaj nikome ono sto nije tvoje i za sta niko nije ovlastio. Kako rece Sojic, "doslo je vreme corke". U corku ce da se ide kao u kafanu.

mashan

pre 16 godina

Ukoliko se se usvoji predlog Mladjana Dinkica mozemo uskoro da ocekujemo formiranje Nacionalne Rafinerije. Kroz neko vreme bi saznali da ona bas i nije toliko nacionalna koliko privatna. I to sve bez i jedne jedine pare u drzavnom budzetu.

haksli

pre 16 godina

Pa ko će džabe da nas brani. Niko. Nije mi jasno zašto se toliko Koštunica prži na Ruse. Tolike zemlje su bile pod njihovom vlašću i sve su pobegle...

Vladimir Iljic

pre 16 godina

Ako prihvate ovu "ponudu" (koju neki zovu i ultimatumom) - nadrljali smo.
Ako je, medjutim, nekim cudom odbiju, mozda ima izgleda da Rusi preispitaju i svoju "principijelnu politiku"prema Kosovu. I - eto nama spasa...

shrek

pre 16 godina

Pre ili posle, rusi će "naplatiti " na neki način onaj njihov nazovi veto u UN-u. Nije njima do Kosova, već do neke ruske gubernije, koja će preuzeti ulogu bivših istočno evropskih zemalja, koje su se uspešno oslobodile njihovog "bratskog " zagrljaja... A izgleda, da ćemo pomoću pro ruskih agenata- vadikala to ubrzo i postati ako ne budemo oprezni!

Srđan

pre 16 godina

Ukoliko bi jedna ruska kompanija dosla do vecinskog udela u oba energetska sektora naftnom i gasnom, oni bi diktirali cene koje bi kasnije sigurno bile skuplje u Srbiji u odnosu na okruzenje. Gasovod Nabuko koji ce gas iz Kaspijskog basena transportovati za Evropu preko Turske, Bugarske i Rumunije ce primorati Gazprom na trzisno poslovanje u tim drzavama. Ukoliko Gazprom Bugarskoj i Rumuniji ponudi netrzisne cene gasa, one ce korisiti gas koji stize i konkurentskog Nabuko gasovoda, koji je i zamisljen sa ciljem da zaobidje Rusiju.
U Srbiji do toga ne bi doslo, jer bi Gazprom imao potpuni monopol i diktirao bi cene po svom nahodjenju. Treba odbiti ucenu Gazprom-a i energetski sektor privatizovati transparentno. Takodje treba teziti tome da se Srbija poveze sa Nabuko gasovodom, jer bi to dovelo do trzisnih cena gasa u Srbiji.

Ivana

pre 16 godina

Nevidjeni skandal. zasto je sednica Vlade u subotu? Zato sto pod okriljem Nove Godine i smanjenom paznjom javnosti zele da se istale s Rusima.
GRadjani probudite se. Narod kao brine o Kosovu.

Vlastimir

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama

Aljona

pre 16 godina

Rusi gledaju da uzmu nesto koristeci, a u dobroj meri stvarajuci, losu situaciju u Srbiji. Glasali su za uvodjenje sankcija 1991 godine ( za uzvrat su im amerikanci obecali 18 mld $ pomoci, pa su ih naknadno prevarili, licno sam gledao u Moskvi kada je Kozirjev to izjavio u emisiji Arkadija Mamuntova), 1999 su nas branili do poslednjeg srbina, a sada hoce da iskoriste sitaciju sa Kosovo da dobiju nesto. Zasto nam Rusija ne da 1 milijardu $ bespovratne pomoci, posto su nas gurali u rat 90-tih?

Mladen Simić

pre 16 godina

Sa ovakvim ruskim predlozima, bolju podršku za pro-EU snage u Srbiji ne možemo da tražimo. Ne verujem ni da radikal može da smatra da je €400M za NIS racionalna ponuda a ne cena za godinu dana opstrukcije neminovnog.

Aljona

pre 16 godina

Rusi gledaju da uzmu nesto koristeci, a u dobroj meri stvarajuci, losu situaciju u Srbiji. Glasali su za uvodjenje sankcija 1991 godine ( za uzvrat su im amerikanci obecali 18 mld $ pomoci, pa su ih naknadno prevarili, licno sam gledao u Moskvi kada je Kozirjev to izjavio u emisiji Arkadija Mamuntova), 1999 su nas branili do poslednjeg srbina, a sada hoce da iskoriste sitaciju sa Kosovo da dobiju nesto. Zasto nam Rusija ne da 1 milijardu $ bespovratne pomoci, posto su nas gurali u rat 90-tih?

Ivana

pre 16 godina

Nevidjeni skandal. zasto je sednica Vlade u subotu? Zato sto pod okriljem Nove Godine i smanjenom paznjom javnosti zele da se istale s Rusima.
GRadjani probudite se. Narod kao brine o Kosovu.

Miroslav I

pre 16 godina

Kostunice, dolazi na red svodjenje racuna! Sada ce Rusi da ti ispostave racun za satro podrsku oko KiM-a. Sada ces da platis a bez Kosova i tako ostajemo. Pazi se samo da te ovaj stetocinski ustupak Rusima skupo ne bude kostao. Ne ustupaj nikome ono sto nije tvoje i za sta niko nije ovlastio. Kako rece Sojic, "doslo je vreme corke". U corku ce da se ide kao u kafanu.

Vladimir Iljic

pre 16 godina

Ako prihvate ovu "ponudu" (koju neki zovu i ultimatumom) - nadrljali smo.
Ako je, medjutim, nekim cudom odbiju, mozda ima izgleda da Rusi preispitaju i svoju "principijelnu politiku"prema Kosovu. I - eto nama spasa...

Mladen Simić

pre 16 godina

Sa ovakvim ruskim predlozima, bolju podršku za pro-EU snage u Srbiji ne možemo da tražimo. Ne verujem ni da radikal može da smatra da je €400M za NIS racionalna ponuda a ne cena za godinu dana opstrukcije neminovnog.

haksli

pre 16 godina

Pa ko će džabe da nas brani. Niko. Nije mi jasno zašto se toliko Koštunica prži na Ruse. Tolike zemlje su bile pod njihovom vlašću i sve su pobegle...

Vlastimir

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama

NESPAVAC-BG

pre 16 godina

U senci desavanja oko celokupne situacije oko Kosova i rezolucije koju je skupstina izglasala , iza kulisa se desava trgovina NIS-a, strateske nacionalne firme od najveceg znacaja.
Na najpodliji i najprefiganiji nacin pregovara se o ustupanju vecinskog dela paketa akcija nase glavne strateske firme pod najnepovoljnijim i ucenjivackim uslovima koji skoro nisu zabelezeni u istoriji Srbije.
Niti jedna ozbilja zemlja u svetu ne prodaje vecinske pakete strateskih firmi od nacionalnog znacaja strancima.
NIS se ne sme porediti kao obicna firma koje se tek tako daje na prodaju .
Radna grupa Vlade Srbije ili kako god se vec nazivaju , daje sebi za pravo da u ime miliona gradjana Srbije pregovara ispod zita o prodaji ponavljam firme od nacionalnog znacaja za zemlju Srbiju , tolikog znacaja da se skoro moze i porediti sa znacajem Kosova za Srbiju.
Pokusavajuci da se zaobidje javni tender za prodaju ponavljam iskljucivo manjinkog paketa akcija NIS-a , i izbegavajuci da taj isti NIS izadje na berzu putem koje bi ponajmanje utrostrucio vrednost akcija firme , cime bi se prodajom tog manjiskog paketa akcija putem berze doslo do nepohodnih sredstava za obnovu NIS-a i unapredjenje poslovanja , radna grupa Vlade Srbije stavlja tim cinom milione gradjana zemlje u monopolske ruke Ruske firme .
Ako plus jos uzmemo u obzir da je jedan obican mobilni operater MOBTEL koji nije firma od nacionalnog znacaja za zemlju , prodat za fantasticnih 1,3 milijarde eura , a do te cifre se doslo iskljucivo jer je bila javna aukcija sa puno ozbiljnih svetskih zainteresovanih kupaca , onda dolazimo do toga da NIS vredi ponajmanje u ovoj situaciji bar 4 milijarde evra i to bez iznosenja NIS-a na berzu gde bi vrednost bila jos veca.
Ruska ponuda je vise nego ponizavajuca jer se za vecinski paket akcija nudi bednih 400 miliona evra u kesu kolika je vrednost obicnog trgovisnkog lanca Robnih Kuca Beograd , dok bi navodni ostatak od 500 miliona evra bio ulozen u neki navodni ravoj firme ili neku izgradnju kraka gasovoda gde javnost nikada nece saznati realnost tih navodnih ulaganja.
Sto se tice politicke strane prodaje NIS-a , opste poznata stvar je da u svim zemljama onaj ko kontrolise energetski sektor ima tu mogucnost i da sa ogromnom merom utice i na postavljanje vlada tih zemalja.
To je cinjenica i kod najrazvijenih svetskih zemalja , a mozemo samo zamisliti kakva bi situacija tada bila u Srbiji.
Jer ako na postavljanje Vlade u Srbiji i politiku zemlje moze uticati par srpskih tajkuncica sa supermarketima , mozemo tek onda zamisliti kakav ce uticaj Ruske firme koja kontrolise i ima monopol na energetski sektor u zemlji, biti na Vladu Srbije.
Pojedinci ovu nasu Srbiju bas smatraju svojom prcijom ili dedovinom i daju sebi za pravo da sudbinu miliona postenih gradjana ove zemlje i samu drzavu Srbiju dovode u beznadeznu situaciju.
Gospodo iz radne grupe Vlade i gospodo iz opozicije nemojte za svoje politicke borbe i politicke ciljeve koristiti Kosovo i NIS kao sredstva za manipulaciju gradjana .
Ustavom ove zemlje Srbije ste u obavezi da stitite kako teritorijalni integritet zemlje , tako i nacionalne firme od strateskog znacaja za gradjane zemlje.
Ukoliko to niste u stanju da radite , niste u stanju da postujete Ustav kao svetinju zemlje i gradjane te iste zemlje , najpostenije bi od Vas bilo da se povucete i kazete na vreme da niste sposobni da vodite i sacuvate ovu zemlju.
Sve ostalo ce vas dovesti u nezavidan polozaj gde istorija ne prasta , a jos manje prasta buducnost ove zemlje.
Nemojte ponizavati gradjane Srbije misleci da je struktura stanovnistva neobrazovana i da ne zna nista.
Bas naprotiv , ima ova Srbija jako , jako , jako umnih i pametnih ljudi koji itekako puno znaju.
S postovanjem

Srđan

pre 16 godina

Ukoliko bi jedna ruska kompanija dosla do vecinskog udela u oba energetska sektora naftnom i gasnom, oni bi diktirali cene koje bi kasnije sigurno bile skuplje u Srbiji u odnosu na okruzenje. Gasovod Nabuko koji ce gas iz Kaspijskog basena transportovati za Evropu preko Turske, Bugarske i Rumunije ce primorati Gazprom na trzisno poslovanje u tim drzavama. Ukoliko Gazprom Bugarskoj i Rumuniji ponudi netrzisne cene gasa, one ce korisiti gas koji stize i konkurentskog Nabuko gasovoda, koji je i zamisljen sa ciljem da zaobidje Rusiju.
U Srbiji do toga ne bi doslo, jer bi Gazprom imao potpuni monopol i diktirao bi cene po svom nahodjenju. Treba odbiti ucenu Gazprom-a i energetski sektor privatizovati transparentno. Takodje treba teziti tome da se Srbija poveze sa Nabuko gasovodom, jer bi to dovelo do trzisnih cena gasa u Srbiji.

Brankica

pre 16 godina

Bogami ovo su opasne igre, ja mislim da će posle ovoga neko debelo da plati, kad tad, ničija nije gorela do zore, sićiće i oni sa vlasti, a onda ovog puta neće biti kao što je bilo sa slobinima, ovi će platiti za rasprodaju Srbije.

shrek

pre 16 godina

Pre ili posle, rusi će "naplatiti " na neki način onaj njihov nazovi veto u UN-u. Nije njima do Kosova, već do neke ruske gubernije, koja će preuzeti ulogu bivših istočno evropskih zemalja, koje su se uspešno oslobodile njihovog "bratskog " zagrljaja... A izgleda, da ćemo pomoću pro ruskih agenata- vadikala to ubrzo i postati ako ne budemo oprezni!

Marko

pre 16 godina

Javnost mora da zna prave cifre koje nudi potencijalni partner iz Rusije! I to mora biti javno i jasno prikazano! Mada mislim da bi najbolje i najpostenije resenje bilo raspisivanje tendera za NIS. Siguran sam da bi to znatno smanjilo mogucnost bilo kakvih sumnjivih i necasnih radnji oko privatizacije naseg giganta kakav je NIS.

mashan

pre 16 godina

Ukoliko se se usvoji predlog Mladjana Dinkica mozemo uskoro da ocekujemo formiranje Nacionalne Rafinerije. Kroz neko vreme bi saznali da ona bas i nije toliko nacionalna koliko privatna. I to sve bez i jedne jedine pare u drzavnom budzetu.

Lazar Stračević

pre 16 godina

Bojim se da usko stranački interesi pro Ruskih partija, ne prevagnu nad racionalnošću.Većina od nas nije protiv Rusije i Ruskog naroda ali ipak, više volimo sebe i sopstvene interese. Ako neko bude pokušao da nas ubedi da je naš dugoročni interes da NIS poklonimo Rusima(čitaj Oligarsima)onda ta osoba smatra da je čitav Srpski narod mentalno nezreo i nesposoban da razlučuje šta je za njega naj bolje. Ako je prodaja NIS-a(čitaj poklon)Ruskim Oligarsima, ustupak za njihovu uslovljenu podršku prema Kosovu, ja im se u svoje ime i ime svih poštenih i nadasve racionalnih Gradjana Srbije, zahvaljujem i molim ih da nam više ne pomažu!

Maja_V

pre 16 godina

Najveci patriotski cin u ovom trenutku bi bio javni tender za prodaju MANJINSKOG paketa akcija NIS-a. Kosovo je vec odavno izgubljeno a ovako bar imamo sanse da spasimo Srbiju! Nema spavanja, radi se o nasoj deci!

mesetarenje

pre 16 godina

Obzirom da 'niko' iz Vlade 'nista ne zna' – pustimo ih da saznaju, pa nek izadju javno pred gradjane sa svojim saznanjima. Do tada, sve mi to lici na 'rekla kazala' i 'lov u mutnom', a i profilisanje javnog mnjenja!?

aleksa

pre 16 godina

Mislim da se sa rusima treba pregovarati, ako bi npr. garantovali nizu cenu nafte i gasa, sto bi bilo odlicno za nasu privredu, predlog treba prihvatiti. Ako je ovo sve sto su planirali da ponude, Dinkic je dao i vise nego dovoljno razloga za odbijanje. Ja sam misljenja da je ovo dobra osnova za pregovore...ako pak vlada ponudu u ovom obliku prihvati, idemo na ulice!

zoran111

pre 16 godina

Meni uopste nije jasno zasto nasa vlada prodaje dobra preduzeca, uzima novac a i dalje se zaduzuje kod medjunarodnog monetarnog fonda!

mashan

pre 16 godina

Ukoliko se se usvoji predlog Mladjana Dinkica mozemo uskoro da ocekujemo formiranje Nacionalne Rafinerije. Kroz neko vreme bi saznali da ona bas i nije toliko nacionalna koliko privatna. I to sve bez i jedne jedine pare u drzavnom budzetu.

Brankica

pre 16 godina

Bogami ovo su opasne igre, ja mislim da će posle ovoga neko debelo da plati, kad tad, ničija nije gorela do zore, sićiće i oni sa vlasti, a onda ovog puta neće biti kao što je bilo sa slobinima, ovi će platiti za rasprodaju Srbije.

Ivana

pre 16 godina

Nevidjeni skandal. zasto je sednica Vlade u subotu? Zato sto pod okriljem Nove Godine i smanjenom paznjom javnosti zele da se istale s Rusima.
GRadjani probudite se. Narod kao brine o Kosovu.

haksli

pre 16 godina

Pa ko će džabe da nas brani. Niko. Nije mi jasno zašto se toliko Koštunica prži na Ruse. Tolike zemlje su bile pod njihovom vlašću i sve su pobegle...

Vladimir Iljic

pre 16 godina

Ako prihvate ovu "ponudu" (koju neki zovu i ultimatumom) - nadrljali smo.
Ako je, medjutim, nekim cudom odbiju, mozda ima izgleda da Rusi preispitaju i svoju "principijelnu politiku"prema Kosovu. I - eto nama spasa...

Srđan

pre 16 godina

Ukoliko bi jedna ruska kompanija dosla do vecinskog udela u oba energetska sektora naftnom i gasnom, oni bi diktirali cene koje bi kasnije sigurno bile skuplje u Srbiji u odnosu na okruzenje. Gasovod Nabuko koji ce gas iz Kaspijskog basena transportovati za Evropu preko Turske, Bugarske i Rumunije ce primorati Gazprom na trzisno poslovanje u tim drzavama. Ukoliko Gazprom Bugarskoj i Rumuniji ponudi netrzisne cene gasa, one ce korisiti gas koji stize i konkurentskog Nabuko gasovoda, koji je i zamisljen sa ciljem da zaobidje Rusiju.
U Srbiji do toga ne bi doslo, jer bi Gazprom imao potpuni monopol i diktirao bi cene po svom nahodjenju. Treba odbiti ucenu Gazprom-a i energetski sektor privatizovati transparentno. Takodje treba teziti tome da se Srbija poveze sa Nabuko gasovodom, jer bi to dovelo do trzisnih cena gasa u Srbiji.

Marko

pre 16 godina

Javnost mora da zna prave cifre koje nudi potencijalni partner iz Rusije! I to mora biti javno i jasno prikazano! Mada mislim da bi najbolje i najpostenije resenje bilo raspisivanje tendera za NIS. Siguran sam da bi to znatno smanjilo mogucnost bilo kakvih sumnjivih i necasnih radnji oko privatizacije naseg giganta kakav je NIS.

Mladen Simić

pre 16 godina

Sa ovakvim ruskim predlozima, bolju podršku za pro-EU snage u Srbiji ne možemo da tražimo. Ne verujem ni da radikal može da smatra da je €400M za NIS racionalna ponuda a ne cena za godinu dana opstrukcije neminovnog.

Aljona

pre 16 godina

Rusi gledaju da uzmu nesto koristeci, a u dobroj meri stvarajuci, losu situaciju u Srbiji. Glasali su za uvodjenje sankcija 1991 godine ( za uzvrat su im amerikanci obecali 18 mld $ pomoci, pa su ih naknadno prevarili, licno sam gledao u Moskvi kada je Kozirjev to izjavio u emisiji Arkadija Mamuntova), 1999 su nas branili do poslednjeg srbina, a sada hoce da iskoriste sitaciju sa Kosovo da dobiju nesto. Zasto nam Rusija ne da 1 milijardu $ bespovratne pomoci, posto su nas gurali u rat 90-tih?

shrek

pre 16 godina

Pre ili posle, rusi će "naplatiti " na neki način onaj njihov nazovi veto u UN-u. Nije njima do Kosova, već do neke ruske gubernije, koja će preuzeti ulogu bivših istočno evropskih zemalja, koje su se uspešno oslobodile njihovog "bratskog " zagrljaja... A izgleda, da ćemo pomoću pro ruskih agenata- vadikala to ubrzo i postati ako ne budemo oprezni!

Vlastimir

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama

Miroslav I

pre 16 godina

Kostunice, dolazi na red svodjenje racuna! Sada ce Rusi da ti ispostave racun za satro podrsku oko KiM-a. Sada ces da platis a bez Kosova i tako ostajemo. Pazi se samo da te ovaj stetocinski ustupak Rusima skupo ne bude kostao. Ne ustupaj nikome ono sto nije tvoje i za sta niko nije ovlastio. Kako rece Sojic, "doslo je vreme corke". U corku ce da se ide kao u kafanu.

NESPAVAC-BG

pre 16 godina

U senci desavanja oko celokupne situacije oko Kosova i rezolucije koju je skupstina izglasala , iza kulisa se desava trgovina NIS-a, strateske nacionalne firme od najveceg znacaja.
Na najpodliji i najprefiganiji nacin pregovara se o ustupanju vecinskog dela paketa akcija nase glavne strateske firme pod najnepovoljnijim i ucenjivackim uslovima koji skoro nisu zabelezeni u istoriji Srbije.
Niti jedna ozbilja zemlja u svetu ne prodaje vecinske pakete strateskih firmi od nacionalnog znacaja strancima.
NIS se ne sme porediti kao obicna firma koje se tek tako daje na prodaju .
Radna grupa Vlade Srbije ili kako god se vec nazivaju , daje sebi za pravo da u ime miliona gradjana Srbije pregovara ispod zita o prodaji ponavljam firme od nacionalnog znacaja za zemlju Srbiju , tolikog znacaja da se skoro moze i porediti sa znacajem Kosova za Srbiju.
Pokusavajuci da se zaobidje javni tender za prodaju ponavljam iskljucivo manjinkog paketa akcija NIS-a , i izbegavajuci da taj isti NIS izadje na berzu putem koje bi ponajmanje utrostrucio vrednost akcija firme , cime bi se prodajom tog manjiskog paketa akcija putem berze doslo do nepohodnih sredstava za obnovu NIS-a i unapredjenje poslovanja , radna grupa Vlade Srbije stavlja tim cinom milione gradjana zemlje u monopolske ruke Ruske firme .
Ako plus jos uzmemo u obzir da je jedan obican mobilni operater MOBTEL koji nije firma od nacionalnog znacaja za zemlju , prodat za fantasticnih 1,3 milijarde eura , a do te cifre se doslo iskljucivo jer je bila javna aukcija sa puno ozbiljnih svetskih zainteresovanih kupaca , onda dolazimo do toga da NIS vredi ponajmanje u ovoj situaciji bar 4 milijarde evra i to bez iznosenja NIS-a na berzu gde bi vrednost bila jos veca.
Ruska ponuda je vise nego ponizavajuca jer se za vecinski paket akcija nudi bednih 400 miliona evra u kesu kolika je vrednost obicnog trgovisnkog lanca Robnih Kuca Beograd , dok bi navodni ostatak od 500 miliona evra bio ulozen u neki navodni ravoj firme ili neku izgradnju kraka gasovoda gde javnost nikada nece saznati realnost tih navodnih ulaganja.
Sto se tice politicke strane prodaje NIS-a , opste poznata stvar je da u svim zemljama onaj ko kontrolise energetski sektor ima tu mogucnost i da sa ogromnom merom utice i na postavljanje vlada tih zemalja.
To je cinjenica i kod najrazvijenih svetskih zemalja , a mozemo samo zamisliti kakva bi situacija tada bila u Srbiji.
Jer ako na postavljanje Vlade u Srbiji i politiku zemlje moze uticati par srpskih tajkuncica sa supermarketima , mozemo tek onda zamisliti kakav ce uticaj Ruske firme koja kontrolise i ima monopol na energetski sektor u zemlji, biti na Vladu Srbije.
Pojedinci ovu nasu Srbiju bas smatraju svojom prcijom ili dedovinom i daju sebi za pravo da sudbinu miliona postenih gradjana ove zemlje i samu drzavu Srbiju dovode u beznadeznu situaciju.
Gospodo iz radne grupe Vlade i gospodo iz opozicije nemojte za svoje politicke borbe i politicke ciljeve koristiti Kosovo i NIS kao sredstva za manipulaciju gradjana .
Ustavom ove zemlje Srbije ste u obavezi da stitite kako teritorijalni integritet zemlje , tako i nacionalne firme od strateskog znacaja za gradjane zemlje.
Ukoliko to niste u stanju da radite , niste u stanju da postujete Ustav kao svetinju zemlje i gradjane te iste zemlje , najpostenije bi od Vas bilo da se povucete i kazete na vreme da niste sposobni da vodite i sacuvate ovu zemlju.
Sve ostalo ce vas dovesti u nezavidan polozaj gde istorija ne prasta , a jos manje prasta buducnost ove zemlje.
Nemojte ponizavati gradjane Srbije misleci da je struktura stanovnistva neobrazovana i da ne zna nista.
Bas naprotiv , ima ova Srbija jako , jako , jako umnih i pametnih ljudi koji itekako puno znaju.
S postovanjem

Maja_V

pre 16 godina

Najveci patriotski cin u ovom trenutku bi bio javni tender za prodaju MANJINSKOG paketa akcija NIS-a. Kosovo je vec odavno izgubljeno a ovako bar imamo sanse da spasimo Srbiju! Nema spavanja, radi se o nasoj deci!

mesetarenje

pre 16 godina

Obzirom da 'niko' iz Vlade 'nista ne zna' – pustimo ih da saznaju, pa nek izadju javno pred gradjane sa svojim saznanjima. Do tada, sve mi to lici na 'rekla kazala' i 'lov u mutnom', a i profilisanje javnog mnjenja!?

aleksa

pre 16 godina

Mislim da se sa rusima treba pregovarati, ako bi npr. garantovali nizu cenu nafte i gasa, sto bi bilo odlicno za nasu privredu, predlog treba prihvatiti. Ako je ovo sve sto su planirali da ponude, Dinkic je dao i vise nego dovoljno razloga za odbijanje. Ja sam misljenja da je ovo dobra osnova za pregovore...ako pak vlada ponudu u ovom obliku prihvati, idemo na ulice!

zoran111

pre 16 godina

Meni uopste nije jasno zasto nasa vlada prodaje dobra preduzeca, uzima novac a i dalje se zaduzuje kod medjunarodnog monetarnog fonda!

Lazar Stračević

pre 16 godina

Bojim se da usko stranački interesi pro Ruskih partija, ne prevagnu nad racionalnošću.Većina od nas nije protiv Rusije i Ruskog naroda ali ipak, više volimo sebe i sopstvene interese. Ako neko bude pokušao da nas ubedi da je naš dugoročni interes da NIS poklonimo Rusima(čitaj Oligarsima)onda ta osoba smatra da je čitav Srpski narod mentalno nezreo i nesposoban da razlučuje šta je za njega naj bolje. Ako je prodaja NIS-a(čitaj poklon)Ruskim Oligarsima, ustupak za njihovu uslovljenu podršku prema Kosovu, ja im se u svoje ime i ime svih poštenih i nadasve racionalnih Gradjana Srbije, zahvaljujem i molim ih da nam više ne pomažu!