Četvrtak, 27.12.2007.

07:11

Jeremić: Izrael oprezno o Kosovu

Ako Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, Izrael to neće priznati, izjavio Vuk Jeremić na početku posete Izraelu.

Izvor: FoNet

Jeremiæ: Izrael oprezno o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

luc

pre 16 godina

Neka se raspiše konačan referendum na Kosovu , da li želi da se odvoji ili ne . Demokratski je poslušati glas većine. Ako žele neka idu ...

Logika

pre 16 godina

E bas mi je smesno kad citam izjavu g. Jeremica!
Jel vi znate g Jeremicu, da albanski lobi u SAD je CVRSTO povezan sa jevrejskim lobijem?
Jel vi znate g. Jeremicu da sastanak G. Busha i V. Surroia u Pragu pre par meseci bas namestio jevrejski lobi(posto g. Surroi je pocasni gost njihove poznate organizacije)?
Jel vi znate g. Jeremicu da jedino u Albaniji nije bilo holokausta(za to su pisali cak knjige i Jevreji). A jedna njihova izreka (Jevreja) zvuci:ako ste spasili jednu dusu, spasili ste covecanstvo.
Bas jedva cekam da proglase tu nezavisnost, pa da vidimo koja ce po redu biti drzava Izrael priznavanjem Kosova(a to vam jamcim ja g Jeremicu da ce je priznati)
A sto se tice Jusufspahica...u cije ime on govori? Kosovo ima svog muftiju, koji za razliku od drugih poglavara verskih institucija nikad se ne mesa u politiku, tako da bolje ne trosite glas jer ce vam trebati za EZAN (ipak treba 5 puta dnevno da se zove ezan).

Beqa

pre 16 godina

Ako cak i muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić trazi da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, onda stvarno nema smisla da Albanci i dalje traze nezavisnost. O tempora o mores! Ko se sve bavi Kosovom!?

fadil_h

pre 16 godina

Jeremic uopste nije ubedljiv o stavovima Izraela za Kosovo. Tokom poste buduceg premijera Kosova Tacija pre par meseci u Izrael, ta drzava se IZRICITO izjasnila za nezavisno Kosovo. Sto se tice slicnosti problema na Bliskom istoku i Balkana (citaj Palestina vs Kosovo) to je velika sala Jeremica. Naime Izrael PRIZNAJE STVARANJE Paletinske DRZAVE. Ekstremno krilo palestinaca Hamas koji uzgred imaju VELIKU PODRSKU Putinove Rusije, ne priznaje drzavu Izrael, Izrael IMA KONTROLU na Palestinskim teritorijama i td. U svakom slucaju Izrael ce slediti korake Vasingtona i priznati nezavisno Kosovo.

Stole

pre 16 godina

Svakim danom je sve vise onih koji javno istupaju i koji su protiv jednostranih akata kao i podrse istim,tako da su izjave tipa Kosovo je nezavisno i to je gotova stvar,samo vid pritiska na Srbiju i na zemlje koje ne podrzavaju nezavisnost.A to koliko je to gotova stvar mozete videti i po pozicioniranju sve veceg broja zemalja kako im se to pitanje sve vise i cesce namece! Prvo se islo sa pricom o nezavisnosti a sad se cuje i nesto o podeli,pa referendumu o pripajanju Albaniji ... sto sve upucuje da nije sve gotova stvar!

Starac Vujadin

pre 16 godina

Ako neko ima podrsku Jevrejske drzave, pored toga i drzave sa ponajvecim prirodnim resursima, te ako jos obezbedimo i podrsku par EU zemalja, meni Ameri i ne trebaju. Naravno da tu nema reci o nekom vaskolikom bratstvu i ljubavi vec o cistoj racunici, ali upravo je u tome Milosevic najvise i gresio sto nije nikoga na svetu mogao ubediti u korist podrzavanja Srbije. Ova danasnja garnitura, kakva god bila, ipak uspeva bar neku podrsku da iznedri. Danas se sa Srbima razgovara, pre 10 godina su nas iskljucivo pljuvali. Nama Evropa ne gine, bas kao ni mi njoj, prica da moramo da platimo danak SM politike je banalna. Nemci, koji su pocinili mnogo vise zlocina spram covecanstva nego ceo Balkan zajedno, su za par godina od opstih neprijatelja postali "saveznicka" zemlja. Stvari se u zivotu brzo menjaju, tocak istorije se sve brze okrece, ako smo ne tako davno bili dezurni krivci za sve, od politicke nestabilnosti, zlocina i klimatskih promena, ne znaci da "good" i "bad" guys ne mogu ubrzo zameniti uloge.

Bardhyl

pre 16 godina

Kosovo nece u sastav Srbije, to nije nikad ni htela, Srbija je za nas nesto strano, nesto sto nema sa nama nista zajednicko i kao takvu smo je oduvek smatrali.. to znati i vi. ZASTO; Ovde se spominje 'juzna Srpska pokrajina' najlogicniji naziv bi bio 'juzna Srpska kolonija'... tako se ona ponasala prema nesrpskom stanovnistvu, dakle na Kosovu su vladale dva paralelna zakona, jedan za Srbe tj. demokratski sa svim svojim efektima i drugi sa nesrbe , tj. vojno-policijski. Ni u jednom momentu nije nam dala i dozvolila da nju prihvatimo kao svoju drzavu. Tako da strepnje Kosovara za Nezavisnost su najlogicnija reakcija protiv tog kolonijalnog sistema dakle momenat i prilika su tu i to moramo je iskoristiti.

Neko

pre 16 godina

Treba ostati smiren, ne treba biti isključiv, mi trenutno vodimo mnogo inteligentniju politiku od Albanaca, samo ovakvim potezima možemo izboriti povoljno rešenje za Kosovo.

Saša

pre 16 godina

Da Srbija nema već 20 godina zatucano i nesposobno rukovodstvo koje živi na krizama već bi odavno cijeli balkan bez žrtava i rata, možda i ujedinjen ušao u sve integracije. Ovako nikad kraja srpskoj ugroženosti i svetskoj nepravdi.

Milos

pre 16 godina

Srbija nema vlast u juznom i vecem delu Kosova, "ali, to uopšte ne znači da taj deo treba da se odvoji od Srbije" (Argument "gospodina" Cekua upotrebljen protiv njegovog stava). Kada je nekom jedini argument pretnja silom i podrska Amerike, i kada pokusava da iznese racionalne argumente bez uporista u osnovnoj logici - e onda se dobiju ovakvi stravicno suplji argumenti.

Vinter

pre 16 godina

Slicnost Izraela i Srbije...ma nemoj. Dali je ovaj potrcko Jeremic upoznat sa desavanjima u i oko Izraela? Ako nije onda evo jedne informacije o "malim" razlikama izmedju Srbije-Kosova i Izrael-Palestina:
1. Izrael prihvata stvaranje Palestinske drzave a Srbija neprihvata stvaranje kosovske drzave.
2. Palestinci nepriznaju postojanje Izraela kao drzave dok kosovari priznaju postojanje Srbije kao susedne drzave.
Uzimajuci u obzir samo ove dve razlike gospodin potrcko Jeremic bi morao da zna zasto se i dalje razgovara na bliskom istoku i zasto nema mesta kompromisa ovde kod nas.

MIKI NOVI SAD

pre 16 godina

Pa zar nisu rekli da slučaj Kosova nema nikakve veze ni sa jednom zemljom u regionu, da je Kosovo " jedinstven " slučaj? Šta sad nije više tako? Ovo je pokušaj da se stvori situacija gde bi ineresi drugih susednih zemalja u regionu bili suprotni od interesa Srbije.

PACTKO

pre 16 godina

Nije nego. Inače pripajanje Albaniji nikom ne pada na pamet. I ako Kosovo dobije državnost, onda će ta ideja naglo da padne u zaborav, i albanci u Makedoniji, Crnoj gori i jugu Srbije će cvetati od sreće što njihova braća imaju konačno nezavisnost! Problem je u pokušaju etničke podele teritorije Srbije, a Srbi sa kosova su vam očajnički potrebni da bi se prikrio projekat stvaranja velike albanije. Granice na Balkanu se ne smeju nikako menjati, jer će biti otvorena pandorina kutija!

Dusan

pre 16 godina

Pa sta? I srbi zive u nekoliko okolnih drzava i to u velikom broju i niko ni ne pomislja da kaze da ce se sad svi ujediniti u neku veliku srbiju. Podela je najbolje resenje, bar iz bezbednosnih razloga.

miljan

pre 16 godina

Podela Srbije stvara probleme i to nesagledive jer ce se pogaziti medjunarodno pravo, povelja UN o nepovredivosti granica medjunarodno priznatih drzava (u ovom slucaju Srbije), odnosno sva demokratska nacela kojim se moderni svet danas vodi. Postavlja se pitanje cemu sluzi SB ako se odluke donose van njega, cemu povelja UN ako se selektivno postuje, cemu medjunarodno pravo ako se primenjuje selektivno? Stav Srbije je jasan KOMPROMIS u granicama Srbije. Albanci bi Srpskim planom dobili ono sto nijedna manjina u SVETU nema, ali neko sa strane (svi znamo ko) im je obecao nezavisnost i pre pocetka pregovora tako da su pregovori za Albansku delegaciju bili samo soping tura , a u pauzama sopinga su ponavljali napamet naucen tekst nezavisno nezavisno...KiM su sastavni deo Srbije i tako ce i ostati. Srbin sa KiM, Juzne Srpske Pokrajine.

ima jos jedan problem

pre 16 godina

Jos Ceku da iskreno doda da podela Srbije takodje pravi veoma veliki problem sa Srbima na Balkanu onda su svi problemi naznaceni.

Podsetnik

pre 16 godina

Podela Kosova i Metohije odrazava realnost na terenu. Eventualna pretnja Albanaca koji zive u Makedoniji, CG i Grckoj nije realnost. Jer bi onda i Srbi koji zive u juznom delu Kosova mogli da zahtevaju da ostanu u Srbiji. I tako u krug.

Tosha

pre 16 godina

Sve je receno ovom izjavom. Podsecam da Srba ima u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Hrvata ima u Srbiji, BiH, Sloveniji, Italijana u Hrvatskoj, Sloveniji, Madjara u Srbiji i Rumuniji, itd itd... i svi bi oni mozda zeleli da razgovaraju o ujedinjenu sa svojim maticnim drzavama... Evo odlicnog primera zasto Kosovo ne treba podeliti niti mu dati nezavisnost.

Novosadista

pre 16 godina

"...Međutim, još nemamo konačan stav Rusa i Kineza", rekla je Ferero-Valdner." Ma sta naprica. Nije losa ta taktika, dok god neko ne kaze ono sto zelis da cujes, ti kazes da nisi cuo "konacan" stav. Mislim da je stav Rusa i Kineza vrlo "konacan" i da je upravo tu problem za EU.

BigMuzzy

pre 16 godina

Pretnje nasiljem se nastavljaju zar ne? Po ovome sto je izjavio, pitam se kada ce tome doci kraj ali sam siguran: ne onog dana kada Kosovo proglasi nezavisnost.

Stevan K.

pre 16 godina

Severni deo Kosova se nikada ne bi ni "odvojio" jer zeli da ostane u Srbiji. Poenta je u tome da se deo Srbije naseljen Albancima zeli odvojiti od Srbije. Samo kada bi i nasi retardirani politicari to ukapirali. Koristeci rec "otcepljenje" za sever Kosova, oni zapravo tretiraju Kosovo kao republiku.

dragan

pre 16 godina

ako albanski narod (kao manjinski narod) sebi daje za pravo da se teritorialno odcepi od srbije ciji je deo (uz sve rizike koji taj cin moze da prouzrokuje), ne razumem zasto to isto pravo onda nema i manjina unutar novonastale drzave. meni je to logicna stvar. pravo koje trazis moras i sam uvazavati u odnosu na druge.

gazda gruja

pre 16 godina

Ja ipak mislim da bi podela bila najmanje zlo. Koliko god meni kao Srbinu i pravoslavcu znacilo Kosovo i Metohija, plasim se da je podela najvise sto mozemo dobiti, bar za "zelenim stolom". E, sad... ima i drugih resenja, samo se do njih dolazi trnovitijim i zrtvovanijim putem. Ako me razumete...

Tosha

pre 16 godina

Sve je receno ovom izjavom. Podsecam da Srba ima u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Hrvata ima u Srbiji, BiH, Sloveniji, Italijana u Hrvatskoj, Sloveniji, Madjara u Srbiji i Rumuniji, itd itd... i svi bi oni mozda zeleli da razgovaraju o ujedinjenu sa svojim maticnim drzavama... Evo odlicnog primera zasto Kosovo ne treba podeliti niti mu dati nezavisnost.

Novosadista

pre 16 godina

"...Međutim, još nemamo konačan stav Rusa i Kineza", rekla je Ferero-Valdner." Ma sta naprica. Nije losa ta taktika, dok god neko ne kaze ono sto zelis da cujes, ti kazes da nisi cuo "konacan" stav. Mislim da je stav Rusa i Kineza vrlo "konacan" i da je upravo tu problem za EU.

Stevan K.

pre 16 godina

Severni deo Kosova se nikada ne bi ni "odvojio" jer zeli da ostane u Srbiji. Poenta je u tome da se deo Srbije naseljen Albancima zeli odvojiti od Srbije. Samo kada bi i nasi retardirani politicari to ukapirali. Koristeci rec "otcepljenje" za sever Kosova, oni zapravo tretiraju Kosovo kao republiku.

ima jos jedan problem

pre 16 godina

Jos Ceku da iskreno doda da podela Srbije takodje pravi veoma veliki problem sa Srbima na Balkanu onda su svi problemi naznaceni.

miljan

pre 16 godina

Podela Srbije stvara probleme i to nesagledive jer ce se pogaziti medjunarodno pravo, povelja UN o nepovredivosti granica medjunarodno priznatih drzava (u ovom slucaju Srbije), odnosno sva demokratska nacela kojim se moderni svet danas vodi. Postavlja se pitanje cemu sluzi SB ako se odluke donose van njega, cemu povelja UN ako se selektivno postuje, cemu medjunarodno pravo ako se primenjuje selektivno? Stav Srbije je jasan KOMPROMIS u granicama Srbije. Albanci bi Srpskim planom dobili ono sto nijedna manjina u SVETU nema, ali neko sa strane (svi znamo ko) im je obecao nezavisnost i pre pocetka pregovora tako da su pregovori za Albansku delegaciju bili samo soping tura , a u pauzama sopinga su ponavljali napamet naucen tekst nezavisno nezavisno...KiM su sastavni deo Srbije i tako ce i ostati. Srbin sa KiM, Juzne Srpske Pokrajine.

dragan

pre 16 godina

ako albanski narod (kao manjinski narod) sebi daje za pravo da se teritorialno odcepi od srbije ciji je deo (uz sve rizike koji taj cin moze da prouzrokuje), ne razumem zasto to isto pravo onda nema i manjina unutar novonastale drzave. meni je to logicna stvar. pravo koje trazis moras i sam uvazavati u odnosu na druge.

PACTKO

pre 16 godina

Nije nego. Inače pripajanje Albaniji nikom ne pada na pamet. I ako Kosovo dobije državnost, onda će ta ideja naglo da padne u zaborav, i albanci u Makedoniji, Crnoj gori i jugu Srbije će cvetati od sreće što njihova braća imaju konačno nezavisnost! Problem je u pokušaju etničke podele teritorije Srbije, a Srbi sa kosova su vam očajnički potrebni da bi se prikrio projekat stvaranja velike albanije. Granice na Balkanu se ne smeju nikako menjati, jer će biti otvorena pandorina kutija!

Vinter

pre 16 godina

Slicnost Izraela i Srbije...ma nemoj. Dali je ovaj potrcko Jeremic upoznat sa desavanjima u i oko Izraela? Ako nije onda evo jedne informacije o "malim" razlikama izmedju Srbije-Kosova i Izrael-Palestina:
1. Izrael prihvata stvaranje Palestinske drzave a Srbija neprihvata stvaranje kosovske drzave.
2. Palestinci nepriznaju postojanje Izraela kao drzave dok kosovari priznaju postojanje Srbije kao susedne drzave.
Uzimajuci u obzir samo ove dve razlike gospodin potrcko Jeremic bi morao da zna zasto se i dalje razgovara na bliskom istoku i zasto nema mesta kompromisa ovde kod nas.

Neko

pre 16 godina

Treba ostati smiren, ne treba biti isključiv, mi trenutno vodimo mnogo inteligentniju politiku od Albanaca, samo ovakvim potezima možemo izboriti povoljno rešenje za Kosovo.

Bardhyl

pre 16 godina

Kosovo nece u sastav Srbije, to nije nikad ni htela, Srbija je za nas nesto strano, nesto sto nema sa nama nista zajednicko i kao takvu smo je oduvek smatrali.. to znati i vi. ZASTO; Ovde se spominje 'juzna Srpska pokrajina' najlogicniji naziv bi bio 'juzna Srpska kolonija'... tako se ona ponasala prema nesrpskom stanovnistvu, dakle na Kosovu su vladale dva paralelna zakona, jedan za Srbe tj. demokratski sa svim svojim efektima i drugi sa nesrbe , tj. vojno-policijski. Ni u jednom momentu nije nam dala i dozvolila da nju prihvatimo kao svoju drzavu. Tako da strepnje Kosovara za Nezavisnost su najlogicnija reakcija protiv tog kolonijalnog sistema dakle momenat i prilika su tu i to moramo je iskoristiti.

gazda gruja

pre 16 godina

Ja ipak mislim da bi podela bila najmanje zlo. Koliko god meni kao Srbinu i pravoslavcu znacilo Kosovo i Metohija, plasim se da je podela najvise sto mozemo dobiti, bar za "zelenim stolom". E, sad... ima i drugih resenja, samo se do njih dolazi trnovitijim i zrtvovanijim putem. Ako me razumete...

MIKI NOVI SAD

pre 16 godina

Pa zar nisu rekli da slučaj Kosova nema nikakve veze ni sa jednom zemljom u regionu, da je Kosovo " jedinstven " slučaj? Šta sad nije više tako? Ovo je pokušaj da se stvori situacija gde bi ineresi drugih susednih zemalja u regionu bili suprotni od interesa Srbije.

Starac Vujadin

pre 16 godina

Ako neko ima podrsku Jevrejske drzave, pored toga i drzave sa ponajvecim prirodnim resursima, te ako jos obezbedimo i podrsku par EU zemalja, meni Ameri i ne trebaju. Naravno da tu nema reci o nekom vaskolikom bratstvu i ljubavi vec o cistoj racunici, ali upravo je u tome Milosevic najvise i gresio sto nije nikoga na svetu mogao ubediti u korist podrzavanja Srbije. Ova danasnja garnitura, kakva god bila, ipak uspeva bar neku podrsku da iznedri. Danas se sa Srbima razgovara, pre 10 godina su nas iskljucivo pljuvali. Nama Evropa ne gine, bas kao ni mi njoj, prica da moramo da platimo danak SM politike je banalna. Nemci, koji su pocinili mnogo vise zlocina spram covecanstva nego ceo Balkan zajedno, su za par godina od opstih neprijatelja postali "saveznicka" zemlja. Stvari se u zivotu brzo menjaju, tocak istorije se sve brze okrece, ako smo ne tako davno bili dezurni krivci za sve, od politicke nestabilnosti, zlocina i klimatskih promena, ne znaci da "good" i "bad" guys ne mogu ubrzo zameniti uloge.

BigMuzzy

pre 16 godina

Pretnje nasiljem se nastavljaju zar ne? Po ovome sto je izjavio, pitam se kada ce tome doci kraj ali sam siguran: ne onog dana kada Kosovo proglasi nezavisnost.

fadil_h

pre 16 godina

Jeremic uopste nije ubedljiv o stavovima Izraela za Kosovo. Tokom poste buduceg premijera Kosova Tacija pre par meseci u Izrael, ta drzava se IZRICITO izjasnila za nezavisno Kosovo. Sto se tice slicnosti problema na Bliskom istoku i Balkana (citaj Palestina vs Kosovo) to je velika sala Jeremica. Naime Izrael PRIZNAJE STVARANJE Paletinske DRZAVE. Ekstremno krilo palestinaca Hamas koji uzgred imaju VELIKU PODRSKU Putinove Rusije, ne priznaje drzavu Izrael, Izrael IMA KONTROLU na Palestinskim teritorijama i td. U svakom slucaju Izrael ce slediti korake Vasingtona i priznati nezavisno Kosovo.

Podsetnik

pre 16 godina

Podela Kosova i Metohije odrazava realnost na terenu. Eventualna pretnja Albanaca koji zive u Makedoniji, CG i Grckoj nije realnost. Jer bi onda i Srbi koji zive u juznom delu Kosova mogli da zahtevaju da ostanu u Srbiji. I tako u krug.

Milos

pre 16 godina

Srbija nema vlast u juznom i vecem delu Kosova, "ali, to uopšte ne znači da taj deo treba da se odvoji od Srbije" (Argument "gospodina" Cekua upotrebljen protiv njegovog stava). Kada je nekom jedini argument pretnja silom i podrska Amerike, i kada pokusava da iznese racionalne argumente bez uporista u osnovnoj logici - e onda se dobiju ovakvi stravicno suplji argumenti.

Dusan

pre 16 godina

Pa sta? I srbi zive u nekoliko okolnih drzava i to u velikom broju i niko ni ne pomislja da kaze da ce se sad svi ujediniti u neku veliku srbiju. Podela je najbolje resenje, bar iz bezbednosnih razloga.

Stole

pre 16 godina

Svakim danom je sve vise onih koji javno istupaju i koji su protiv jednostranih akata kao i podrse istim,tako da su izjave tipa Kosovo je nezavisno i to je gotova stvar,samo vid pritiska na Srbiju i na zemlje koje ne podrzavaju nezavisnost.A to koliko je to gotova stvar mozete videti i po pozicioniranju sve veceg broja zemalja kako im se to pitanje sve vise i cesce namece! Prvo se islo sa pricom o nezavisnosti a sad se cuje i nesto o podeli,pa referendumu o pripajanju Albaniji ... sto sve upucuje da nije sve gotova stvar!

Saša

pre 16 godina

Da Srbija nema već 20 godina zatucano i nesposobno rukovodstvo koje živi na krizama već bi odavno cijeli balkan bez žrtava i rata, možda i ujedinjen ušao u sve integracije. Ovako nikad kraja srpskoj ugroženosti i svetskoj nepravdi.

Beqa

pre 16 godina

Ako cak i muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić trazi da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, onda stvarno nema smisla da Albanci i dalje traze nezavisnost. O tempora o mores! Ko se sve bavi Kosovom!?

Logika

pre 16 godina

E bas mi je smesno kad citam izjavu g. Jeremica!
Jel vi znate g Jeremicu, da albanski lobi u SAD je CVRSTO povezan sa jevrejskim lobijem?
Jel vi znate g. Jeremicu da sastanak G. Busha i V. Surroia u Pragu pre par meseci bas namestio jevrejski lobi(posto g. Surroi je pocasni gost njihove poznate organizacije)?
Jel vi znate g. Jeremicu da jedino u Albaniji nije bilo holokausta(za to su pisali cak knjige i Jevreji). A jedna njihova izreka (Jevreja) zvuci:ako ste spasili jednu dusu, spasili ste covecanstvo.
Bas jedva cekam da proglase tu nezavisnost, pa da vidimo koja ce po redu biti drzava Izrael priznavanjem Kosova(a to vam jamcim ja g Jeremicu da ce je priznati)
A sto se tice Jusufspahica...u cije ime on govori? Kosovo ima svog muftiju, koji za razliku od drugih poglavara verskih institucija nikad se ne mesa u politiku, tako da bolje ne trosite glas jer ce vam trebati za EZAN (ipak treba 5 puta dnevno da se zove ezan).

luc

pre 16 godina

Neka se raspiše konačan referendum na Kosovu , da li želi da se odvoji ili ne . Demokratski je poslušati glas većine. Ako žele neka idu ...

Vinter

pre 16 godina

Slicnost Izraela i Srbije...ma nemoj. Dali je ovaj potrcko Jeremic upoznat sa desavanjima u i oko Izraela? Ako nije onda evo jedne informacije o "malim" razlikama izmedju Srbije-Kosova i Izrael-Palestina:
1. Izrael prihvata stvaranje Palestinske drzave a Srbija neprihvata stvaranje kosovske drzave.
2. Palestinci nepriznaju postojanje Izraela kao drzave dok kosovari priznaju postojanje Srbije kao susedne drzave.
Uzimajuci u obzir samo ove dve razlike gospodin potrcko Jeremic bi morao da zna zasto se i dalje razgovara na bliskom istoku i zasto nema mesta kompromisa ovde kod nas.

Bardhyl

pre 16 godina

Kosovo nece u sastav Srbije, to nije nikad ni htela, Srbija je za nas nesto strano, nesto sto nema sa nama nista zajednicko i kao takvu smo je oduvek smatrali.. to znati i vi. ZASTO; Ovde se spominje 'juzna Srpska pokrajina' najlogicniji naziv bi bio 'juzna Srpska kolonija'... tako se ona ponasala prema nesrpskom stanovnistvu, dakle na Kosovu su vladale dva paralelna zakona, jedan za Srbe tj. demokratski sa svim svojim efektima i drugi sa nesrbe , tj. vojno-policijski. Ni u jednom momentu nije nam dala i dozvolila da nju prihvatimo kao svoju drzavu. Tako da strepnje Kosovara za Nezavisnost su najlogicnija reakcija protiv tog kolonijalnog sistema dakle momenat i prilika su tu i to moramo je iskoristiti.

gazda gruja

pre 16 godina

Ja ipak mislim da bi podela bila najmanje zlo. Koliko god meni kao Srbinu i pravoslavcu znacilo Kosovo i Metohija, plasim se da je podela najvise sto mozemo dobiti, bar za "zelenim stolom". E, sad... ima i drugih resenja, samo se do njih dolazi trnovitijim i zrtvovanijim putem. Ako me razumete...

Tosha

pre 16 godina

Sve je receno ovom izjavom. Podsecam da Srba ima u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Hrvata ima u Srbiji, BiH, Sloveniji, Italijana u Hrvatskoj, Sloveniji, Madjara u Srbiji i Rumuniji, itd itd... i svi bi oni mozda zeleli da razgovaraju o ujedinjenu sa svojim maticnim drzavama... Evo odlicnog primera zasto Kosovo ne treba podeliti niti mu dati nezavisnost.

miljan

pre 16 godina

Podela Srbije stvara probleme i to nesagledive jer ce se pogaziti medjunarodno pravo, povelja UN o nepovredivosti granica medjunarodno priznatih drzava (u ovom slucaju Srbije), odnosno sva demokratska nacela kojim se moderni svet danas vodi. Postavlja se pitanje cemu sluzi SB ako se odluke donose van njega, cemu povelja UN ako se selektivno postuje, cemu medjunarodno pravo ako se primenjuje selektivno? Stav Srbije je jasan KOMPROMIS u granicama Srbije. Albanci bi Srpskim planom dobili ono sto nijedna manjina u SVETU nema, ali neko sa strane (svi znamo ko) im je obecao nezavisnost i pre pocetka pregovora tako da su pregovori za Albansku delegaciju bili samo soping tura , a u pauzama sopinga su ponavljali napamet naucen tekst nezavisno nezavisno...KiM su sastavni deo Srbije i tako ce i ostati. Srbin sa KiM, Juzne Srpske Pokrajine.

Podsetnik

pre 16 godina

Podela Kosova i Metohije odrazava realnost na terenu. Eventualna pretnja Albanaca koji zive u Makedoniji, CG i Grckoj nije realnost. Jer bi onda i Srbi koji zive u juznom delu Kosova mogli da zahtevaju da ostanu u Srbiji. I tako u krug.

dragan

pre 16 godina

ako albanski narod (kao manjinski narod) sebi daje za pravo da se teritorialno odcepi od srbije ciji je deo (uz sve rizike koji taj cin moze da prouzrokuje), ne razumem zasto to isto pravo onda nema i manjina unutar novonastale drzave. meni je to logicna stvar. pravo koje trazis moras i sam uvazavati u odnosu na druge.

Dusan

pre 16 godina

Pa sta? I srbi zive u nekoliko okolnih drzava i to u velikom broju i niko ni ne pomislja da kaze da ce se sad svi ujediniti u neku veliku srbiju. Podela je najbolje resenje, bar iz bezbednosnih razloga.

Saša

pre 16 godina

Da Srbija nema već 20 godina zatucano i nesposobno rukovodstvo koje živi na krizama već bi odavno cijeli balkan bez žrtava i rata, možda i ujedinjen ušao u sve integracije. Ovako nikad kraja srpskoj ugroženosti i svetskoj nepravdi.

Novosadista

pre 16 godina

"...Međutim, još nemamo konačan stav Rusa i Kineza", rekla je Ferero-Valdner." Ma sta naprica. Nije losa ta taktika, dok god neko ne kaze ono sto zelis da cujes, ti kazes da nisi cuo "konacan" stav. Mislim da je stav Rusa i Kineza vrlo "konacan" i da je upravo tu problem za EU.

PACTKO

pre 16 godina

Nije nego. Inače pripajanje Albaniji nikom ne pada na pamet. I ako Kosovo dobije državnost, onda će ta ideja naglo da padne u zaborav, i albanci u Makedoniji, Crnoj gori i jugu Srbije će cvetati od sreće što njihova braća imaju konačno nezavisnost! Problem je u pokušaju etničke podele teritorije Srbije, a Srbi sa kosova su vam očajnički potrebni da bi se prikrio projekat stvaranja velike albanije. Granice na Balkanu se ne smeju nikako menjati, jer će biti otvorena pandorina kutija!

fadil_h

pre 16 godina

Jeremic uopste nije ubedljiv o stavovima Izraela za Kosovo. Tokom poste buduceg premijera Kosova Tacija pre par meseci u Izrael, ta drzava se IZRICITO izjasnila za nezavisno Kosovo. Sto se tice slicnosti problema na Bliskom istoku i Balkana (citaj Palestina vs Kosovo) to je velika sala Jeremica. Naime Izrael PRIZNAJE STVARANJE Paletinske DRZAVE. Ekstremno krilo palestinaca Hamas koji uzgred imaju VELIKU PODRSKU Putinove Rusije, ne priznaje drzavu Izrael, Izrael IMA KONTROLU na Palestinskim teritorijama i td. U svakom slucaju Izrael ce slediti korake Vasingtona i priznati nezavisno Kosovo.

BigMuzzy

pre 16 godina

Pretnje nasiljem se nastavljaju zar ne? Po ovome sto je izjavio, pitam se kada ce tome doci kraj ali sam siguran: ne onog dana kada Kosovo proglasi nezavisnost.

Stevan K.

pre 16 godina

Severni deo Kosova se nikada ne bi ni "odvojio" jer zeli da ostane u Srbiji. Poenta je u tome da se deo Srbije naseljen Albancima zeli odvojiti od Srbije. Samo kada bi i nasi retardirani politicari to ukapirali. Koristeci rec "otcepljenje" za sever Kosova, oni zapravo tretiraju Kosovo kao republiku.

ima jos jedan problem

pre 16 godina

Jos Ceku da iskreno doda da podela Srbije takodje pravi veoma veliki problem sa Srbima na Balkanu onda su svi problemi naznaceni.

Neko

pre 16 godina

Treba ostati smiren, ne treba biti isključiv, mi trenutno vodimo mnogo inteligentniju politiku od Albanaca, samo ovakvim potezima možemo izboriti povoljno rešenje za Kosovo.

Milos

pre 16 godina

Srbija nema vlast u juznom i vecem delu Kosova, "ali, to uopšte ne znači da taj deo treba da se odvoji od Srbije" (Argument "gospodina" Cekua upotrebljen protiv njegovog stava). Kada je nekom jedini argument pretnja silom i podrska Amerike, i kada pokusava da iznese racionalne argumente bez uporista u osnovnoj logici - e onda se dobiju ovakvi stravicno suplji argumenti.

Starac Vujadin

pre 16 godina

Ako neko ima podrsku Jevrejske drzave, pored toga i drzave sa ponajvecim prirodnim resursima, te ako jos obezbedimo i podrsku par EU zemalja, meni Ameri i ne trebaju. Naravno da tu nema reci o nekom vaskolikom bratstvu i ljubavi vec o cistoj racunici, ali upravo je u tome Milosevic najvise i gresio sto nije nikoga na svetu mogao ubediti u korist podrzavanja Srbije. Ova danasnja garnitura, kakva god bila, ipak uspeva bar neku podrsku da iznedri. Danas se sa Srbima razgovara, pre 10 godina su nas iskljucivo pljuvali. Nama Evropa ne gine, bas kao ni mi njoj, prica da moramo da platimo danak SM politike je banalna. Nemci, koji su pocinili mnogo vise zlocina spram covecanstva nego ceo Balkan zajedno, su za par godina od opstih neprijatelja postali "saveznicka" zemlja. Stvari se u zivotu brzo menjaju, tocak istorije se sve brze okrece, ako smo ne tako davno bili dezurni krivci za sve, od politicke nestabilnosti, zlocina i klimatskih promena, ne znaci da "good" i "bad" guys ne mogu ubrzo zameniti uloge.

luc

pre 16 godina

Neka se raspiše konačan referendum na Kosovu , da li želi da se odvoji ili ne . Demokratski je poslušati glas većine. Ako žele neka idu ...

MIKI NOVI SAD

pre 16 godina

Pa zar nisu rekli da slučaj Kosova nema nikakve veze ni sa jednom zemljom u regionu, da je Kosovo " jedinstven " slučaj? Šta sad nije više tako? Ovo je pokušaj da se stvori situacija gde bi ineresi drugih susednih zemalja u regionu bili suprotni od interesa Srbije.

Stole

pre 16 godina

Svakim danom je sve vise onih koji javno istupaju i koji su protiv jednostranih akata kao i podrse istim,tako da su izjave tipa Kosovo je nezavisno i to je gotova stvar,samo vid pritiska na Srbiju i na zemlje koje ne podrzavaju nezavisnost.A to koliko je to gotova stvar mozete videti i po pozicioniranju sve veceg broja zemalja kako im se to pitanje sve vise i cesce namece! Prvo se islo sa pricom o nezavisnosti a sad se cuje i nesto o podeli,pa referendumu o pripajanju Albaniji ... sto sve upucuje da nije sve gotova stvar!

Logika

pre 16 godina

E bas mi je smesno kad citam izjavu g. Jeremica!
Jel vi znate g Jeremicu, da albanski lobi u SAD je CVRSTO povezan sa jevrejskim lobijem?
Jel vi znate g. Jeremicu da sastanak G. Busha i V. Surroia u Pragu pre par meseci bas namestio jevrejski lobi(posto g. Surroi je pocasni gost njihove poznate organizacije)?
Jel vi znate g. Jeremicu da jedino u Albaniji nije bilo holokausta(za to su pisali cak knjige i Jevreji). A jedna njihova izreka (Jevreja) zvuci:ako ste spasili jednu dusu, spasili ste covecanstvo.
Bas jedva cekam da proglase tu nezavisnost, pa da vidimo koja ce po redu biti drzava Izrael priznavanjem Kosova(a to vam jamcim ja g Jeremicu da ce je priznati)
A sto se tice Jusufspahica...u cije ime on govori? Kosovo ima svog muftiju, koji za razliku od drugih poglavara verskih institucija nikad se ne mesa u politiku, tako da bolje ne trosite glas jer ce vam trebati za EZAN (ipak treba 5 puta dnevno da se zove ezan).

Beqa

pre 16 godina

Ako cak i muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić trazi da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, onda stvarno nema smisla da Albanci i dalje traze nezavisnost. O tempora o mores! Ko se sve bavi Kosovom!?