Sreda, 26.12.2007.

16:39

Ruska ponuda Srbiji nepovoljna

Energetski sporazum koji je Rusija ponudila srpskoj vladi veoma je nepovoljan za našu zemlju, objavio je sajt Enerdžiobzerver.

Izvor: B92

Ruska ponuda Srbiji nepovoljna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Radim za Pacolija

pre 16 godina

Kakva zamena teze ...Ako smatras da ova sramna i kradljiva vlada NE TREBA da poklanja nista od NASE imovine, onda radis za PACOLIJA! Pa radice "pacoli" samo tako ...zivi bili pa videli.

Rusofil

pre 16 godina

Poznato je kako su ovi "kućanici" iz G17+ na čelu sa Dinkićem a sa druge strane Čeda Jovanović i Djelić prodavali cementare i železaru. Pa da li neko razume da kada prodje ruski gasovod kroz neku zemlju, neka to onda neko proba da bombarduje! A ratovi se ovde nisu završili to znajte. Samo ovom barabskom prozapadnom bloku sladje je g... od njihovih sponzora nego ruski kolač.

gradjanin

pre 16 godina

Ovo je jako niska ponuda. Smesna, maltene. Prodati polovinu kompanije za 400 miliona evra + 500 miliona investicija. A ko garantuje da će Rusi zaista investirati tih 500 miliona. Pogledajte Lukoil gde im je za investicije dva puta produzavan rok od strane drzave. Pa onda pogledajte i druge uslove koje traze... u danasnjem Blicu sam video da traze moratorijum na ekoloske norme do 2012. Pa znaci Pancevo treba da se truje. Ali ni to nije slucajno, jer su najvece investicije potrebne upravo u ekologiji sto se tice rafinerija. Pise i da traze produzenje zabrane uvoza derivata do iste godine. Znaci da bi drzava nastavila da stiti monopol NIS-a koji sada ima na trzistu, ali ovaj put za Ruse. To sto ga, navodno, stite da NIS ne bi propao nije cudno jer je drzavna firma. Ali sto bi stitili nesto sto je privatno, pa jos pripada i drugoj drzavi. Katastrofa, zaista. Zanimljivo je da i Dinkić hoće da podnese ostavku u vladinoj radnoj grupi koja treba da donese odluku o svemu. Ovaj put mislim da je to zato sto nece da ucestvuje u necem ovakvom.
Pa onda ovi koji tvrde da bi tako obezbedili sigurnost snabdevanja... Srbija trosi gasa koliko jedno vece rusko selo, ali zaista. Sustina je sto upravo Rusi treba da gasifikuju jug Srbije jer su im prosle Vlade dale tu mogucnost kada su kupili Jugorosgas. A hoce li to da urade? Pa da su hteli do sada bi napravili bar nesto, ali sta ih briga da ulazu kad ne moraju a drzava ih nije nicim obavezala. I sve i da prodje taj gasovod... ko Srbiji garantuje da Rusi nece podici cene svog gasa, bez obzira sto bi gasovod prolazio ovde. Kao mnogo nas vole pa ce da nam prodaju ispod cene. Ma, da. Cim bi cena otisla u nebesa na berzi ne bi ni mi mnogo bolje prosli. Hoce monopol, nece da ulazu u ekologiju... pa najbolje onda da mi NIS poklonimo nekome odavde pa bar da znamo da je u nasim rukama ostalo...Ovo bi bila veca katastrofa nego koncesija Horgos-Pozega...

raso

pre 16 godina

i lele, ispade da su nas braca pljunuli, zato sto nam nude milijardu (ili 900 mio. isto sto su nalagodavci obskurnog sajta za desinformaciju, omv, platili za rumunski petrom koji ipak ima trziste od 22 mio. gradzana), sto nam prave gasovod i prvi put i istoriji daju energetsku sigurnost, plus uz to 100 milione godisnje za tranzit gasa, a da nepricamo o skladistu.

al su bezobrazni rusi, nema sta!

gubernator

pre 16 godina

Rusofili
Procitajte intervju ruskog gubernatora u srbiji A.Aleksejeva od 26.12.97 u ruskom glasilu politika
ciljna grupa ruskih investicija u srbiji su
-transport
-saobracaj
-turizam
-finansije
da desifrujemo:
Transport-prodavanje ruskog gasa transportovanog kroz gasovod koji je u ruskom vlasnistvu.
Saobracaj- kupovina Jat-a od strane aeroflota ,to znaci da ce srbi koji hoce da idu u inostranstvo to morati da plate rusima 9nije dzabe bivsi gen dir.jata Starcevic postavljen od strane v. kostunice na tomesto covek je preko deset godina u moskvi i jos je tamo i radi za ITM-Toplicu Spasojevica(citaj Miskovic)
-Turizam-vezano za predhodni red,iskljucivo se u inostranstvo putuje preko ruske turisticke firme i ta na destinacije Kuba-venecuela-iran-rusija(soci)
-finansije-bice malo teze za objasnjenje ali ce sve doznake gastrosa i kompletna spoljna trgovina srbije kao u doba milosevica ici preko moskve.

da zakljucimo: Proizvodnja ne postoji niti je u planu
radna mesta se zatvaraju
srbija je ruski poligon za eksperimente kakav su nekada bile zemlje varsavskog ugovora i SEV-a.
Ko je pametan,mlad i ko moze treba da se iseli odavde

prolaznik

pre 16 godina

Čisto informacije radi. Priča da magistralni gasovod "Juzni potok" nece proci kroz Srbiju jeste tačna. Proci ce samo jedan njegov krak, koji je duplo manjeg kapaciteta i nece snabdevati vise od par zemalja u okruzenju. Da je magistralni "Juzni potok" prosao kroz Srbiju njime bi se snabdevao veliki deo Evrope i odatle bi mi imali neke znacajnije koristi...

zoka

pre 16 godina

Ponuda je grozna, treba je odbiti bez daljneg, ali me cudi bezobraznost Rusije koja nas indirektno ucenjuje za podrsku oko Kosova, a status Kosova jos nije resen i sta ako npr. mi pristanemo na ovu ponudu a za nekih godinu,dve E.U. proglasi nezavisnost Kosova bas onako kao sto i sada govore pojedinacno. Rusi ce reci mi smo pokusali sve ali nije uspelo.....pojeo vuk magarca.
Nego 'ajmo mi da raspisemo tender za NIS pa neka se onda Rusi prijavljuju lepo kao i svaki drugi.

SuhesZ

pre 16 godina

Ovo je gotovo uvredljiva ponuda. Rusi nas ne štede, zaista maksimalno zloupotrebljavaju njihov povoljan položaj, oderaće nas do gole kože.

Roma

pre 16 godina

Srbi nisu nacija Srbi su dijagnoza - kako nas je lako zavaditi i podeliti pa to stvarno nije normalno.Garantujem da smo najlakse manipulisan narod na svetu.Toliko je podela izmedju nas da nam je najbolje da svi zajedno nestanemo sa lice zemlje i da ustupimop ovu divno zemlju nekom narodu koji ce je zaista voleti i ceniti.Dokle te podele na Ruse i Amerikance, na Zvezdu i Partizan itd itd.Ljudi shvatite jednom za uvek.KO GOD DODJE I DONESE NJIHOV KAPITAL ISTO CE BITI.Ostavite se vec jednom tih praznih i nezavrsivih teorija konspiracije.Da li ima nekog medju Vama ko ima predlog za soluciju i izlaz iz ovog stanja a ne samo nekonstruktivnu kritiku.Bog neka nam je u pomoci.NAJSEBICNIJI NAROD NA OVOM SVETU.NAROD KOJI JE U ZAVADI SA SVIMA..........PA DOKLE TAKO PITAM VAS??????

Marko

pre 16 godina

e ovako

Srbiji netrebaju ni 1 mil ni 2 ni 3 od prodaje NISa, sta vam je
mi to potrozimo kodisnje na uvoz nes kafe, pampersa, ariela i ostalih proizvoda

nama treba neko ko ce nas snabdevati egentima stabilno i po mogucnosti sto jeftinije

glavno pitanjeje ovde nafta ili gas

a pre ili kasnije cemo shvatiti da nam treba gas i da je jedin izvor rusija

Bre

pre 16 godina

Energyobserver objavio kompletan nacrt sporazuma. Hteo sam da ga pogledam, ali kaze da treba da platim minimum 2700 evra da bih mogao da ga vidim? Ovi nasi iz Vlade bas imaju smisla za biznis....

direktor

pre 16 godina

Konacno se vidi koliko su Rusi iskreni. Valjda je ovo dovoljno da se okrenemo pravim partnerima u Evropi i time stavimo tacku na to kuda Srbija treba da ide. Gospodo ostavite se Rusije i dajte da vec jednom postanemo normalni(evropski) svet.

djape071

pre 16 godina

Pre svega o citavom ovom pitanju treba razmisliti hladne glave i racionalno. Da se razumemo, do sada ne postoji zvanican dokument koji bi potvrdio jucerasnje navode Blica, niti danasnje navode enerdzi obzervera. Ono sto se zna je da je slican aranzman od rusa vezan za naftnu industriju vec sklopljen sa vladom republike srpske i da ukupna vrednosti posla iznosi oko milijardu eura. Sto je 2x veci iznos od ovoga sto navodi enerdziobzerver, i isti iznos koji je juce nave Blic. S tim sto se u tom slucaju radilo o fakticki propaloj rafineriji, sa dugovima, bez trzista, i sa preduzecem za distribuciju koje je patuljak u odnosu na NIS. NIS ima dve rafinerije, ogromnu distributivnu mrezu, monopolista je, ima distribuciju gasa, ima 2x vece trziste nego BiH, ima sopstvenu eksploataciju nafte i gasa, i posluje sa profitom. POgledajte statistike o velicini preduzeca, NIS je i dalje najveca kompanija sa prostora bivse SFRJ po prometu koji ostvaruje.

I sada neko treba da nas nekim tekstom na osnovu informacija "rekla kazala" sa sednica vlade ubedi da je ta prica realna? Ja sam razumeo Pistolovu kada je plakala nad zatvaranjem bugarskog Kozloduja, jer je verovatno emotivno vezana za bugarsku i njenu nuklearnu elektranu. Razumem kada Blic koji je u vecinskom nemackom vlasnistvu kritikuje Srbiju za vezivanje za ruske naftne kompanije, a da pri tome ne pomene da je pred poslednje izbore u Nemackoj kancelar Sreder na "poklon" od Putina dobio novi gasovod i mesto predsednika upravnog odbora Gasproma. Ali valjda su ti novinari Blica i enerdziobzervera gradjani Srbije i imaju gradjansku svest o tome da je i taj NIS - nas. Nas gradjana Srbije, ne rusa i nemaca (i bugara). Ne obarajte cenu necemu samo radi jeftinih politickih poena, i stalnog radnog mesta. Jer ako nista, dali ste rusima odlican slagvort da obore cenu u pregovorima sa vasim tekstovima. A realno gledajuci, u svetu ne postoji trenutno bolji investitor u naftnom sektoru od gasproma, voleli mi ruse ili ne.

efta

pre 16 godina

Da, da ... samo sto je izvor informacija sajt koji finansira i drzi EFT firma, kojoj bas i ne odgovara ovakav raspelt dogadjaja. A gde je druga strana ?!

nesa

pre 16 godina

JOvane svaka cast na komentar!
Ma koji crni rusi tu su uvek ko komsije na sahrani,dodju da se najedu i napiju i ogovaraju i maznu sta se moze.
NI zapad Ni rusi.more is svima.Zasto prodati?kad cena raste samím potpiivanjem sporazuma o Stabilizacoji i pridruzivanju?oni bi to isto uradili,sad uzmu dzabe i prodaju nam, sutra skuplje,il nama il eu...ma cibe svima dosta ste sisali Srbiju svi vi!

Maja

pre 16 godina

Kakve veze imaju rusko-jevrejski tajkuni sa interesima gradjana Srbije? Oni finansiraju Putina bas kao sto Misko finansira ove nase...Rusija ce da stiti interese A.Milera i ostalih "bacuski", na obostranu korist.
A mi? Mi treba da raspisemo tender, kao ozbiljna drzava i da prodamo najpovoljnije. Tako bi nas i Rusi i ruski tajkuni malo vise cenili.
Teza da cemo imati najeftiniji gas - ne stoji. Postojace posrednici koji ubiraju kajmak, a nama sta Bog da. Svaka slicnost sa Deltom je... namerna.

Rade

pre 16 godina

Bas plitak stav od strane Energy Observera. Pazite ovo: "U Srbiji ne postoji mogucnost kontrole obaveznih investicija"!!! Bas pravo laprdanje, glupiranje i smejurija. A sta onda radi Agencija za privatizaciju? Oni kao nisu u obavezi da citaju izvestaje revizorskih kuca koje kontrolisu poslovanje. Pa, vi iz Energy Observera izaberite neku revizorsku kucu kojoj verujete (Pricewaterhouse, Ernest Young, KPMG...) Ne mislite valjda da bi NIS trebalo prodati nekom posredniku u naftno/gasnom biznisu? Muka mi je od takvih narucenih misljenja.

an

pre 16 godina

Zamolila bih sve koji toliko napora ulazu da nam pojasne prednosti ruske ponude/ucene, da kupe imanje u Vojlovici (selo pokraj Panceva, u neposrednoj blizini rafinerije), pa neka im se pluca ispune rusko-kosovskom ljubavi. Rendgen snimak pluca neka im bude otelotvorenje te napotvorene ljubavi. Druga preporuka, za iste, jeste kupiti kucicu u npr Orahovcu. Bajkovito mesto.
Na zalost, carsije su male, pa i nije tesko saznati da vladin pregovarac iz senke, ne podize porod mu u Pancevu, odakle i jeste, vec na brdovitom Neimaru!!!
sramno

npb

pre 16 godina

Sve ovo stoji... pod uslovom da je tačno. A dotični web sajt je već poznat po mnogim gafovima i neproverenim informacijama. Do sad se nisu nikom izvinili za neistine i insinuacije. Tako da bih ja ipak sačekao pre nego počnem sa izvođenjem zaključaka.

Jovan

pre 16 godina

Naša ruska mafijaška „braća“ bi izgleda najviše volela da NIS dobiju dzabe-navikli ljudi da pošteno rade i zarade. Ma dao bih im NIS-ko što su oni nama dali S-300 one proklete 1999-te. Braća naša i istorijski „prijatelji“- pa pored takvih prijatelja neprijatelji nam nisu ni potrebni.

Zoran

pre 16 godina

Ruska ucena, nista novo, taj nacin poslovanja je normalan u nedovoljno razvijenim drustvima. Pitajte Cehe, Bugare, Madjare kako je ziveti pod Rusima. Pitajte i Ukrajince kako je kada im Rusi zavrnu slavinu za gas. Primera je mnogo ali ni to za Srbe nije dovoljno. Takodje Rusi dvolicnom politikom dodatno kaljaju svoj ugled, isporukom raketa i atomskog goriva Iranu uz istovremenu isporuku sateljita Izraela, mislim da sprovodjenjem nedosledne i nepostene politike na duzi rok nece doneti nista dobro ni Rusima a ni nama.

Leo

pre 16 godina

Auu, pa ovo je smesno! Ponuda je ama bas nikakva. Bolje bi bilo, i to mnogo bolje, da poslujemo i sa Pacolijem nego sa ovakvom "bracom"

staleks

pre 16 godina

Samo se setite pre neku nedelju kada je taj isti sajt objavio da ruski gasovod nece proci kroz Srbiju. Toliko o pouzdanosti informacija od ove grupe ljudi. Svaki covek ima dovoljno intelekta pa da o informacijama sudi na osnovu izvora iz koga stizu.

ns

pre 16 godina

Posle svega što je ovaj sajt pričao nemam razloga da išta verujem Enerdžiobzerveru. Pitanje je za koga oni lobiraju. Pitanje navedenom sajtu: Koja je poenta gradnje gasovoda kroz Srbiju, a koji ne vodi nikuda?

vlajko

pre 16 godina

Ako bi rusi odmah preuzeli NIS pitanje je i za tih 400 miliona dali bi smo dobili. A drali bi nas narednih 5 godina zbog monopola minimum. Sto ne proverite sa Dodikom dali je dobio i cent od rusa za rafineriju, a rabe je vec godinu dana? Tako cemo i mi da prodjemo oni nisu navikli nista da plate

Miodrag

pre 16 godina

Nista se drugo nije ni ocekivalo od Rusa barem ja nisam a nasi politicari prave sve greske do gresku ako se secati nismo hteli da prihvatmod a NATO trupe udju i da nas policija i vojska osta ne i evo sad o5 se nesto zanosimo i posle kazemo ne voli nas zapad a ustvari mi volimo samo bracu Ruse umesto da volimo SEBE i gledamo svoje interese

Bata Djora Sr.

pre 16 godina

Prema pisanju nasih medija, a i po izjavama nasih srucnjaka da se zakljuciti da su energenti strateski vazna stvar. Doduse, to se moglo zakljuciti i bez medija a i nasih polticara. Strateski u mom pomanju stvari znaci - najvaznije. A to onda ima i svoju cenu. Neko je spomenuo Mobtel, a ja bih dodao jos jedan primer. Nedavno zavrsena prodaja Robnih kuca Beograd za 360 miliona evra. Ako se za to preduzece govorilo vise od decenije da je propalo, postavlja se pitanje ako se ta prodaja uporedi sa akutelnom Ruskom ponudom, da li su Robne kuce preplacene ili je ponuda za NIS nepristojno niska. Tesko mi je da poverujem da su kupci Robnih kuca radili protiv svojih interesa, sto samo dovodi do zakljucka da Rusi zele da nas izrade. Ili je to mozda cena podrske oko Kosova. U politici ne postoje prijatelji, vec samo interesi, rekao je odavno Cercil, a Ameri bi vam rekli da besplatni rucak ne postoji. Izgleda, da nam to i Rusi saopstavaju na ovaj nacin. Takodje, okretanje samo jedoj strani kada su u pitanju energenti, ukazuje da bi to u buducnosti moglo da se reflektuje i na politiku vlade, jer ko drzi strateski adut u rukavu vodi igru. Znaci, dugorocno gledajuci mozemo da budemo u problemu, jer samo pretnja zavrtanjem slavine moze da utice na promenu, odlaganje ili cak neprihvatanje nekih politickih odluka koje bi bile vazne za nase drustvo. Iako ne volim narodne izreke, mislim da ona tri put meri jednom seci, ima potpuno uporiste u ovakvoj situaciji.
Na kraju, Srbija moze da potpuni gubitnik. Kakva takva nezavisnost Kosova je najrealnija opcja, svidelo se to nama ili ne, Rusi imaju debele sanse da naplate bezrezervnu podrsku, a i odlaganje priblizavanja EU je nesto sto moze da se ocekuje od nasih politicara. Znaci, kompletan poraz. Medjutim, barem nas skorija proslost uci da je ovde najlakse poraze prikazati kao pobede. Da li se sve ponavlja ?

3MAJ

pre 16 godina

Iz svih prica koje kruze o NIS-u, samo je jedna stvar za sada sigurno - da za NIS postoji velika konkurencija, a to je ipak dobro.

Ako smo vec izabrali ovu Vladu, treba da joj i verujemo da ce povuci potez koji je najbolji za Srbiju. Da li je davanje energetskog monopola u zamenu za Juzni Potok, ili NIS ispod cene u zamenu podrske za Kosovo ili prodaja NIS-a po najboljim uslovima bez ikakvih ustupaka, duboko verujem da ce se izabrati najbolje resenje.

A i ovo je prilika da se vidi kolike smo zaista patriote. Podrska po pitanju Kosova ima svoju cenu, ko nije spreman da je plati ima priliku vec u Januaru da se izjasni.

Maja

pre 16 godina

Madjarska i Rumunija su dobile glavnu trasu. Kako im je to uspelo, prosudite sami...Ps. a nisu morale da skinu gace ( NIS, Jat, Banastski dvor...)

Nenad

pre 16 godina

Da li je još neko primetio da sajt koji je izvor 'informacije' radi sve na tome da destabilizuje situaciju na našem tržištu? Prvo je objavljeno da južni potok nikako neće proći kroz Srbiju, pa da dajemo NIS u bescenje, pa... I to samo na ovom slučaju. Čini se da im neko lepo plaća da lansiraju lažne informacije.

kakoonobese

pre 16 godina

Ne mogu da shvati stepen paranoje nekih u Srbiji (Komentar Marine Tucakovic-nije li ona nekad pisala pesme).Neupuceni ,ikad glavu promolili van Srbije nikad procitali neku rec na engleskom,francuskom, nemackom,turskom,albanskom samo bajate komentare u nasoj lokalnoj stampi i oni vec znaju da su to ISTI NEPRIJATELJI SRBIJE.Ma neka vas kupi ko hoce mene vise zabole ionako ne zivim u Srbiji mada sam Srbin.GOOD NIGHT AND GOOD LUCK sto u prevodu znaci laku noc i srecno.

Panterpanta

pre 16 godina

Vrlo zanimljive informacije od EO-a. Ipak, treba ih uzeti sa dozom sumnje jer mislim da neke od njih su iskonstruisane. Mislim na kapacitet gasovoda i skladista. Inace mislim da nije tacno da ce Rusija da nas ucenjuje. Srbija treba sa svojom ponudom da izadje pred Ruse i to sa kalkulacijama. Ako one pokazuju da je top los posao onda insistirati na nasoj ponudi, tj kontraponudi. Logicno je da se mora proceniti vrednost NIS-a a nije problem da im se proda kontrolni paket. Ostalih 49% bi Srbija morala zadrzati TRAJNO!I iskontrolisati buduce investicije i nije tacno da ne postoji institucija koja to moze kontrolisati.Tacno je da bi NIS sam na tenderu doneo znatno vise ali ovaj vezani posao ima dalekosezne pozitivne i dugorocne efekte i sve to treba proracunati i videti efekte. ne treba se unapred izjanjavati bez ekspertskih analiza.Sve mi ovo lici na kvarenje posla Rusima sto je normalna praksa zapadnih lobija. Srbija treba da gleda svojea posla. Ako je gasovod "uzak", OK insistirajmo na "sirim" cevima, ako je skladiste malo, insistirajmo na znatno vecem, ako je cena za NIS od 1 mld mala kazimo kolika je; kazimo i kako pratiti investiciju i scenario "ako" itd. Ne prepustati stvari "rekla-kazala", vec dobro proceniti.To je ozbiljan posao za ozbiljnu drzavu.

Free Lancer

pre 16 godina

Samo da podstetim (za one koji su zaboravili) da deo medjudrzavnog dogovora ukljucuje i ogroman reprogamiran dug koji Srbija ima jos iz perioda Milosevica (za naftu i gas). Tako da kada se sve sabere ponuda i nije tako losa, naprotiv predstavlja izuzetno povoljan aranzman.

b...

pre 16 godina

Samo Kostunjavi, Nikolic i njima slicni "misle" da su nam Runje braca jel to debelo naplacuju rasprodajuci Srbiju i stavljajuci pare u svoje dzepove. To su ujedno i najelegantniji nacini da se sve zavrsi bez javnosti i bez tendera, i direktno na racune kostunjavih... Lopine i nista drugo, a rusi su veci prevaranti i veca mafija nego vas zapad

Mitar Kirov

pre 16 godina

Ako je deo od ovoga istina, treba glat odbaciti predlog Rusa. Neznam za druge ali, cini mi se da mi sa Rusima osim slicnosti jezika nemamo ama bas nista zajednicko. Sto se tice sistema vrednosti, mnogo nam je bliza zapadna civilizacija nego Rusi.

CTEBAH

pre 16 godina

NIS je ionako izgubljen. Izgubio ga je Milošević još kad je uvozio gas a nije ga plaćao. Meni taj NIS ne treba i bolje da ga prodamo što pre dok još možemo pa da budemo deo Evrope. Samo se nešto bunimo, bolje da prodamo taj NIS nego da nam ga uzmu za džabe. Tamo ionako više nas nema a ja u NIS i ne planiram da idem. Meni je svejedno čiji je NIS kad nije moj. Da nećemo možda da ratujemo za NIS i to sa Rusijom!?. Dosta nam je ratova, hoćemo da živimo. Ajd u zdravlje Srbi.

Leo Krstin

pre 16 godina

Da je samo pola istine ono sto pise na ovom sajtu, dovoljno je da se shvati koliki su nam "braca" Rusi (bolje receno, ruski tajkuni!) veliki prijatelji!
U stvari, oni ne bi nista ulagali, jer bi mnogo vise zaradili od profita.Ako se ovo stvarno ostvari, jasno je da nas ova vlada vodi u propast!

Дејан

pre 16 godina

Ха, ха, поново се јављају они који су недавно јавили "поуздану" вест да гасовод заобилази Србију.

vesna

pre 16 godina

Naravno, rusko "zalaganje" za kosovsko pitanje ce tek doci na naplatu. Mislim da ce Vlada prihvatiti ovaj predlog, jer ce prosto biti ucenjena ruskom podrskom u vezi Kosova. Tek cemo da vidimo sta znaci kad "saradjujemo" sa Rusima, kako to radikali i ini predlazu.

Koga Rusi brane...

pre 16 godina

Ovo je smesno. Taman sam se ponadao da ce Srbija dobiti kakav-takav deal, ali 400 (500) miliona evra za 51% NIS-a je izuzetno malo. Dinkic se buni, jer zna da ta cena nema sanse da ispuni obecanih 1000 evra za svakog gradjana prilikom podele akcija. Da su Rusi ponudili Juzni Potok, trebalo im je dati NIS, makar i za smesnu cenu, ali samo krak dovoljan za Srbiju!!?

obzerver

pre 16 godina

hvala bogu da se nasao neko pametan da objasni ovim nasim iz vlade kako ipak nije dobra ponuda Rusa. Oni zele da za male pare pridobiju NIS. Nasi ako su pametni nece pristati i treba slusati Dinkica jer je u pravu. NIS vredi najmanje 2 milijarde evra. Ako je 1,4 milijardi vredeo MOBTEL nemogu da verujem da NIS kosta samo 400 miliona!!! Pa nas Telekom je kupio MOBIS iz RS za 600 miliona evra a bratja Rusi nude samo 400 uz 500 ulaganja. Malo je to

Marina Tucakovic

pre 16 godina

Proradili lobiji,proradili i to zestoko.E pa nece to tako moci ,bar se nadam da nece.nece moci OMV i Pacoli da kupe NIS ni pod kavim uslovima.Bolje i ovako losa ponuda nego Pacoli i oni koji ovaj sajt finansiraju.I nije to kraj kampanje.U kampanji je i jedna stranka iz vladajuce koalicije ciji predesednik sedi u radnoj grupi.Pa nek se vidi ko radi za pacolija ,nek se vidi danas kad ulazemo sve u odbarnu kosova ko je finansiran iz istog izvora kao i UCK

Marina Tucakovic

pre 16 godina

Proradili lobiji,proradili i to zestoko.E pa nece to tako moci ,bar se nadam da nece.nece moci OMV i Pacoli da kupe NIS ni pod kavim uslovima.Bolje i ovako losa ponuda nego Pacoli i oni koji ovaj sajt finansiraju.I nije to kraj kampanje.U kampanji je i jedna stranka iz vladajuce koalicije ciji predesednik sedi u radnoj grupi.Pa nek se vidi ko radi za pacolija ,nek se vidi danas kad ulazemo sve u odbarnu kosova ko je finansiran iz istog izvora kao i UCK

obzerver

pre 16 godina

hvala bogu da se nasao neko pametan da objasni ovim nasim iz vlade kako ipak nije dobra ponuda Rusa. Oni zele da za male pare pridobiju NIS. Nasi ako su pametni nece pristati i treba slusati Dinkica jer je u pravu. NIS vredi najmanje 2 milijarde evra. Ako je 1,4 milijardi vredeo MOBTEL nemogu da verujem da NIS kosta samo 400 miliona!!! Pa nas Telekom je kupio MOBIS iz RS za 600 miliona evra a bratja Rusi nude samo 400 uz 500 ulaganja. Malo je to

vesna

pre 16 godina

Naravno, rusko "zalaganje" za kosovsko pitanje ce tek doci na naplatu. Mislim da ce Vlada prihvatiti ovaj predlog, jer ce prosto biti ucenjena ruskom podrskom u vezi Kosova. Tek cemo da vidimo sta znaci kad "saradjujemo" sa Rusima, kako to radikali i ini predlazu.

Mitar Kirov

pre 16 godina

Ako je deo od ovoga istina, treba glat odbaciti predlog Rusa. Neznam za druge ali, cini mi se da mi sa Rusima osim slicnosti jezika nemamo ama bas nista zajednicko. Sto se tice sistema vrednosti, mnogo nam je bliza zapadna civilizacija nego Rusi.

Дејан

pre 16 godina

Ха, ха, поново се јављају они који су недавно јавили "поуздану" вест да гасовод заобилази Србију.

Leo Krstin

pre 16 godina

Da je samo pola istine ono sto pise na ovom sajtu, dovoljno je da se shvati koliki su nam "braca" Rusi (bolje receno, ruski tajkuni!) veliki prijatelji!
U stvari, oni ne bi nista ulagali, jer bi mnogo vise zaradili od profita.Ako se ovo stvarno ostvari, jasno je da nas ova vlada vodi u propast!

Koga Rusi brane...

pre 16 godina

Ovo je smesno. Taman sam se ponadao da ce Srbija dobiti kakav-takav deal, ali 400 (500) miliona evra za 51% NIS-a je izuzetno malo. Dinkic se buni, jer zna da ta cena nema sanse da ispuni obecanih 1000 evra za svakog gradjana prilikom podele akcija. Da su Rusi ponudili Juzni Potok, trebalo im je dati NIS, makar i za smesnu cenu, ali samo krak dovoljan za Srbiju!!?

CTEBAH

pre 16 godina

NIS je ionako izgubljen. Izgubio ga je Milošević još kad je uvozio gas a nije ga plaćao. Meni taj NIS ne treba i bolje da ga prodamo što pre dok još možemo pa da budemo deo Evrope. Samo se nešto bunimo, bolje da prodamo taj NIS nego da nam ga uzmu za džabe. Tamo ionako više nas nema a ja u NIS i ne planiram da idem. Meni je svejedno čiji je NIS kad nije moj. Da nećemo možda da ratujemo za NIS i to sa Rusijom!?. Dosta nam je ratova, hoćemo da živimo. Ajd u zdravlje Srbi.

Panterpanta

pre 16 godina

Vrlo zanimljive informacije od EO-a. Ipak, treba ih uzeti sa dozom sumnje jer mislim da neke od njih su iskonstruisane. Mislim na kapacitet gasovoda i skladista. Inace mislim da nije tacno da ce Rusija da nas ucenjuje. Srbija treba sa svojom ponudom da izadje pred Ruse i to sa kalkulacijama. Ako one pokazuju da je top los posao onda insistirati na nasoj ponudi, tj kontraponudi. Logicno je da se mora proceniti vrednost NIS-a a nije problem da im se proda kontrolni paket. Ostalih 49% bi Srbija morala zadrzati TRAJNO!I iskontrolisati buduce investicije i nije tacno da ne postoji institucija koja to moze kontrolisati.Tacno je da bi NIS sam na tenderu doneo znatno vise ali ovaj vezani posao ima dalekosezne pozitivne i dugorocne efekte i sve to treba proracunati i videti efekte. ne treba se unapred izjanjavati bez ekspertskih analiza.Sve mi ovo lici na kvarenje posla Rusima sto je normalna praksa zapadnih lobija. Srbija treba da gleda svojea posla. Ako je gasovod "uzak", OK insistirajmo na "sirim" cevima, ako je skladiste malo, insistirajmo na znatno vecem, ako je cena za NIS od 1 mld mala kazimo kolika je; kazimo i kako pratiti investiciju i scenario "ako" itd. Ne prepustati stvari "rekla-kazala", vec dobro proceniti.To je ozbiljan posao za ozbiljnu drzavu.

Bata Djora Sr.

pre 16 godina

Prema pisanju nasih medija, a i po izjavama nasih srucnjaka da se zakljuciti da su energenti strateski vazna stvar. Doduse, to se moglo zakljuciti i bez medija a i nasih polticara. Strateski u mom pomanju stvari znaci - najvaznije. A to onda ima i svoju cenu. Neko je spomenuo Mobtel, a ja bih dodao jos jedan primer. Nedavno zavrsena prodaja Robnih kuca Beograd za 360 miliona evra. Ako se za to preduzece govorilo vise od decenije da je propalo, postavlja se pitanje ako se ta prodaja uporedi sa akutelnom Ruskom ponudom, da li su Robne kuce preplacene ili je ponuda za NIS nepristojno niska. Tesko mi je da poverujem da su kupci Robnih kuca radili protiv svojih interesa, sto samo dovodi do zakljucka da Rusi zele da nas izrade. Ili je to mozda cena podrske oko Kosova. U politici ne postoje prijatelji, vec samo interesi, rekao je odavno Cercil, a Ameri bi vam rekli da besplatni rucak ne postoji. Izgleda, da nam to i Rusi saopstavaju na ovaj nacin. Takodje, okretanje samo jedoj strani kada su u pitanju energenti, ukazuje da bi to u buducnosti moglo da se reflektuje i na politiku vlade, jer ko drzi strateski adut u rukavu vodi igru. Znaci, dugorocno gledajuci mozemo da budemo u problemu, jer samo pretnja zavrtanjem slavine moze da utice na promenu, odlaganje ili cak neprihvatanje nekih politickih odluka koje bi bile vazne za nase drustvo. Iako ne volim narodne izreke, mislim da ona tri put meri jednom seci, ima potpuno uporiste u ovakvoj situaciji.
Na kraju, Srbija moze da potpuni gubitnik. Kakva takva nezavisnost Kosova je najrealnija opcja, svidelo se to nama ili ne, Rusi imaju debele sanse da naplate bezrezervnu podrsku, a i odlaganje priblizavanja EU je nesto sto moze da se ocekuje od nasih politicara. Znaci, kompletan poraz. Medjutim, barem nas skorija proslost uci da je ovde najlakse poraze prikazati kao pobede. Da li se sve ponavlja ?

djape071

pre 16 godina

Pre svega o citavom ovom pitanju treba razmisliti hladne glave i racionalno. Da se razumemo, do sada ne postoji zvanican dokument koji bi potvrdio jucerasnje navode Blica, niti danasnje navode enerdzi obzervera. Ono sto se zna je da je slican aranzman od rusa vezan za naftnu industriju vec sklopljen sa vladom republike srpske i da ukupna vrednosti posla iznosi oko milijardu eura. Sto je 2x veci iznos od ovoga sto navodi enerdziobzerver, i isti iznos koji je juce nave Blic. S tim sto se u tom slucaju radilo o fakticki propaloj rafineriji, sa dugovima, bez trzista, i sa preduzecem za distribuciju koje je patuljak u odnosu na NIS. NIS ima dve rafinerije, ogromnu distributivnu mrezu, monopolista je, ima distribuciju gasa, ima 2x vece trziste nego BiH, ima sopstvenu eksploataciju nafte i gasa, i posluje sa profitom. POgledajte statistike o velicini preduzeca, NIS je i dalje najveca kompanija sa prostora bivse SFRJ po prometu koji ostvaruje.

I sada neko treba da nas nekim tekstom na osnovu informacija "rekla kazala" sa sednica vlade ubedi da je ta prica realna? Ja sam razumeo Pistolovu kada je plakala nad zatvaranjem bugarskog Kozloduja, jer je verovatno emotivno vezana za bugarsku i njenu nuklearnu elektranu. Razumem kada Blic koji je u vecinskom nemackom vlasnistvu kritikuje Srbiju za vezivanje za ruske naftne kompanije, a da pri tome ne pomene da je pred poslednje izbore u Nemackoj kancelar Sreder na "poklon" od Putina dobio novi gasovod i mesto predsednika upravnog odbora Gasproma. Ali valjda su ti novinari Blica i enerdziobzervera gradjani Srbije i imaju gradjansku svest o tome da je i taj NIS - nas. Nas gradjana Srbije, ne rusa i nemaca (i bugara). Ne obarajte cenu necemu samo radi jeftinih politickih poena, i stalnog radnog mesta. Jer ako nista, dali ste rusima odlican slagvort da obore cenu u pregovorima sa vasim tekstovima. A realno gledajuci, u svetu ne postoji trenutno bolji investitor u naftnom sektoru od gasproma, voleli mi ruse ili ne.

Nenad

pre 16 godina

Da li je još neko primetio da sajt koji je izvor 'informacije' radi sve na tome da destabilizuje situaciju na našem tržištu? Prvo je objavljeno da južni potok nikako neće proći kroz Srbiju, pa da dajemo NIS u bescenje, pa... I to samo na ovom slučaju. Čini se da im neko lepo plaća da lansiraju lažne informacije.

b...

pre 16 godina

Samo Kostunjavi, Nikolic i njima slicni "misle" da su nam Runje braca jel to debelo naplacuju rasprodajuci Srbiju i stavljajuci pare u svoje dzepove. To su ujedno i najelegantniji nacini da se sve zavrsi bez javnosti i bez tendera, i direktno na racune kostunjavih... Lopine i nista drugo, a rusi su veci prevaranti i veca mafija nego vas zapad

Roma

pre 16 godina

Srbi nisu nacija Srbi su dijagnoza - kako nas je lako zavaditi i podeliti pa to stvarno nije normalno.Garantujem da smo najlakse manipulisan narod na svetu.Toliko je podela izmedju nas da nam je najbolje da svi zajedno nestanemo sa lice zemlje i da ustupimop ovu divno zemlju nekom narodu koji ce je zaista voleti i ceniti.Dokle te podele na Ruse i Amerikance, na Zvezdu i Partizan itd itd.Ljudi shvatite jednom za uvek.KO GOD DODJE I DONESE NJIHOV KAPITAL ISTO CE BITI.Ostavite se vec jednom tih praznih i nezavrsivih teorija konspiracije.Da li ima nekog medju Vama ko ima predlog za soluciju i izlaz iz ovog stanja a ne samo nekonstruktivnu kritiku.Bog neka nam je u pomoci.NAJSEBICNIJI NAROD NA OVOM SVETU.NAROD KOJI JE U ZAVADI SA SVIMA..........PA DOKLE TAKO PITAM VAS??????

Maja

pre 16 godina

Madjarska i Rumunija su dobile glavnu trasu. Kako im je to uspelo, prosudite sami...Ps. a nisu morale da skinu gace ( NIS, Jat, Banastski dvor...)

Rade

pre 16 godina

Bas plitak stav od strane Energy Observera. Pazite ovo: "U Srbiji ne postoji mogucnost kontrole obaveznih investicija"!!! Bas pravo laprdanje, glupiranje i smejurija. A sta onda radi Agencija za privatizaciju? Oni kao nisu u obavezi da citaju izvestaje revizorskih kuca koje kontrolisu poslovanje. Pa, vi iz Energy Observera izaberite neku revizorsku kucu kojoj verujete (Pricewaterhouse, Ernest Young, KPMG...) Ne mislite valjda da bi NIS trebalo prodati nekom posredniku u naftno/gasnom biznisu? Muka mi je od takvih narucenih misljenja.

Free Lancer

pre 16 godina

Samo da podstetim (za one koji su zaboravili) da deo medjudrzavnog dogovora ukljucuje i ogroman reprogamiran dug koji Srbija ima jos iz perioda Milosevica (za naftu i gas). Tako da kada se sve sabere ponuda i nije tako losa, naprotiv predstavlja izuzetno povoljan aranzman.

Jovan

pre 16 godina

Naša ruska mafijaška „braća“ bi izgleda najviše volela da NIS dobiju dzabe-navikli ljudi da pošteno rade i zarade. Ma dao bih im NIS-ko što su oni nama dali S-300 one proklete 1999-te. Braća naša i istorijski „prijatelji“- pa pored takvih prijatelja neprijatelji nam nisu ni potrebni.

an

pre 16 godina

Zamolila bih sve koji toliko napora ulazu da nam pojasne prednosti ruske ponude/ucene, da kupe imanje u Vojlovici (selo pokraj Panceva, u neposrednoj blizini rafinerije), pa neka im se pluca ispune rusko-kosovskom ljubavi. Rendgen snimak pluca neka im bude otelotvorenje te napotvorene ljubavi. Druga preporuka, za iste, jeste kupiti kucicu u npr Orahovcu. Bajkovito mesto.
Na zalost, carsije su male, pa i nije tesko saznati da vladin pregovarac iz senke, ne podize porod mu u Pancevu, odakle i jeste, vec na brdovitom Neimaru!!!
sramno

npb

pre 16 godina

Sve ovo stoji... pod uslovom da je tačno. A dotični web sajt je već poznat po mnogim gafovima i neproverenim informacijama. Do sad se nisu nikom izvinili za neistine i insinuacije. Tako da bih ja ipak sačekao pre nego počnem sa izvođenjem zaključaka.

vlajko

pre 16 godina

Ako bi rusi odmah preuzeli NIS pitanje je i za tih 400 miliona dali bi smo dobili. A drali bi nas narednih 5 godina zbog monopola minimum. Sto ne proverite sa Dodikom dali je dobio i cent od rusa za rafineriju, a rabe je vec godinu dana? Tako cemo i mi da prodjemo oni nisu navikli nista da plate

ns

pre 16 godina

Posle svega što je ovaj sajt pričao nemam razloga da išta verujem Enerdžiobzerveru. Pitanje je za koga oni lobiraju. Pitanje navedenom sajtu: Koja je poenta gradnje gasovoda kroz Srbiju, a koji ne vodi nikuda?

Maja

pre 16 godina

Kakve veze imaju rusko-jevrejski tajkuni sa interesima gradjana Srbije? Oni finansiraju Putina bas kao sto Misko finansira ove nase...Rusija ce da stiti interese A.Milera i ostalih "bacuski", na obostranu korist.
A mi? Mi treba da raspisemo tender, kao ozbiljna drzava i da prodamo najpovoljnije. Tako bi nas i Rusi i ruski tajkuni malo vise cenili.
Teza da cemo imati najeftiniji gas - ne stoji. Postojace posrednici koji ubiraju kajmak, a nama sta Bog da. Svaka slicnost sa Deltom je... namerna.

efta

pre 16 godina

Da, da ... samo sto je izvor informacija sajt koji finansira i drzi EFT firma, kojoj bas i ne odgovara ovakav raspelt dogadjaja. A gde je druga strana ?!

gradjanin

pre 16 godina

Ovo je jako niska ponuda. Smesna, maltene. Prodati polovinu kompanije za 400 miliona evra + 500 miliona investicija. A ko garantuje da će Rusi zaista investirati tih 500 miliona. Pogledajte Lukoil gde im je za investicije dva puta produzavan rok od strane drzave. Pa onda pogledajte i druge uslove koje traze... u danasnjem Blicu sam video da traze moratorijum na ekoloske norme do 2012. Pa znaci Pancevo treba da se truje. Ali ni to nije slucajno, jer su najvece investicije potrebne upravo u ekologiji sto se tice rafinerija. Pise i da traze produzenje zabrane uvoza derivata do iste godine. Znaci da bi drzava nastavila da stiti monopol NIS-a koji sada ima na trzistu, ali ovaj put za Ruse. To sto ga, navodno, stite da NIS ne bi propao nije cudno jer je drzavna firma. Ali sto bi stitili nesto sto je privatno, pa jos pripada i drugoj drzavi. Katastrofa, zaista. Zanimljivo je da i Dinkić hoće da podnese ostavku u vladinoj radnoj grupi koja treba da donese odluku o svemu. Ovaj put mislim da je to zato sto nece da ucestvuje u necem ovakvom.
Pa onda ovi koji tvrde da bi tako obezbedili sigurnost snabdevanja... Srbija trosi gasa koliko jedno vece rusko selo, ali zaista. Sustina je sto upravo Rusi treba da gasifikuju jug Srbije jer su im prosle Vlade dale tu mogucnost kada su kupili Jugorosgas. A hoce li to da urade? Pa da su hteli do sada bi napravili bar nesto, ali sta ih briga da ulazu kad ne moraju a drzava ih nije nicim obavezala. I sve i da prodje taj gasovod... ko Srbiji garantuje da Rusi nece podici cene svog gasa, bez obzira sto bi gasovod prolazio ovde. Kao mnogo nas vole pa ce da nam prodaju ispod cene. Ma, da. Cim bi cena otisla u nebesa na berzi ne bi ni mi mnogo bolje prosli. Hoce monopol, nece da ulazu u ekologiju... pa najbolje onda da mi NIS poklonimo nekome odavde pa bar da znamo da je u nasim rukama ostalo...Ovo bi bila veca katastrofa nego koncesija Horgos-Pozega...

kakoonobese

pre 16 godina

Ne mogu da shvati stepen paranoje nekih u Srbiji (Komentar Marine Tucakovic-nije li ona nekad pisala pesme).Neupuceni ,ikad glavu promolili van Srbije nikad procitali neku rec na engleskom,francuskom, nemackom,turskom,albanskom samo bajate komentare u nasoj lokalnoj stampi i oni vec znaju da su to ISTI NEPRIJATELJI SRBIJE.Ma neka vas kupi ko hoce mene vise zabole ionako ne zivim u Srbiji mada sam Srbin.GOOD NIGHT AND GOOD LUCK sto u prevodu znaci laku noc i srecno.

Marko

pre 16 godina

e ovako

Srbiji netrebaju ni 1 mil ni 2 ni 3 od prodaje NISa, sta vam je
mi to potrozimo kodisnje na uvoz nes kafe, pampersa, ariela i ostalih proizvoda

nama treba neko ko ce nas snabdevati egentima stabilno i po mogucnosti sto jeftinije

glavno pitanjeje ovde nafta ili gas

a pre ili kasnije cemo shvatiti da nam treba gas i da je jedin izvor rusija

prolaznik

pre 16 godina

Čisto informacije radi. Priča da magistralni gasovod "Juzni potok" nece proci kroz Srbiju jeste tačna. Proci ce samo jedan njegov krak, koji je duplo manjeg kapaciteta i nece snabdevati vise od par zemalja u okruzenju. Da je magistralni "Juzni potok" prosao kroz Srbiju njime bi se snabdevao veliki deo Evrope i odatle bi mi imali neke znacajnije koristi...

gubernator

pre 16 godina

Rusofili
Procitajte intervju ruskog gubernatora u srbiji A.Aleksejeva od 26.12.97 u ruskom glasilu politika
ciljna grupa ruskih investicija u srbiji su
-transport
-saobracaj
-turizam
-finansije
da desifrujemo:
Transport-prodavanje ruskog gasa transportovanog kroz gasovod koji je u ruskom vlasnistvu.
Saobracaj- kupovina Jat-a od strane aeroflota ,to znaci da ce srbi koji hoce da idu u inostranstvo to morati da plate rusima 9nije dzabe bivsi gen dir.jata Starcevic postavljen od strane v. kostunice na tomesto covek je preko deset godina u moskvi i jos je tamo i radi za ITM-Toplicu Spasojevica(citaj Miskovic)
-Turizam-vezano za predhodni red,iskljucivo se u inostranstvo putuje preko ruske turisticke firme i ta na destinacije Kuba-venecuela-iran-rusija(soci)
-finansije-bice malo teze za objasnjenje ali ce sve doznake gastrosa i kompletna spoljna trgovina srbije kao u doba milosevica ici preko moskve.

da zakljucimo: Proizvodnja ne postoji niti je u planu
radna mesta se zatvaraju
srbija je ruski poligon za eksperimente kakav su nekada bile zemlje varsavskog ugovora i SEV-a.
Ko je pametan,mlad i ko moze treba da se iseli odavde

direktor

pre 16 godina

Konacno se vidi koliko su Rusi iskreni. Valjda je ovo dovoljno da se okrenemo pravim partnerima u Evropi i time stavimo tacku na to kuda Srbija treba da ide. Gospodo ostavite se Rusije i dajte da vec jednom postanemo normalni(evropski) svet.

Leo

pre 16 godina

Auu, pa ovo je smesno! Ponuda je ama bas nikakva. Bolje bi bilo, i to mnogo bolje, da poslujemo i sa Pacolijem nego sa ovakvom "bracom"

staleks

pre 16 godina

Samo se setite pre neku nedelju kada je taj isti sajt objavio da ruski gasovod nece proci kroz Srbiju. Toliko o pouzdanosti informacija od ove grupe ljudi. Svaki covek ima dovoljno intelekta pa da o informacijama sudi na osnovu izvora iz koga stizu.

Zoran

pre 16 godina

Ruska ucena, nista novo, taj nacin poslovanja je normalan u nedovoljno razvijenim drustvima. Pitajte Cehe, Bugare, Madjare kako je ziveti pod Rusima. Pitajte i Ukrajince kako je kada im Rusi zavrnu slavinu za gas. Primera je mnogo ali ni to za Srbe nije dovoljno. Takodje Rusi dvolicnom politikom dodatno kaljaju svoj ugled, isporukom raketa i atomskog goriva Iranu uz istovremenu isporuku sateljita Izraela, mislim da sprovodjenjem nedosledne i nepostene politike na duzi rok nece doneti nista dobro ni Rusima a ni nama.

nesa

pre 16 godina

JOvane svaka cast na komentar!
Ma koji crni rusi tu su uvek ko komsije na sahrani,dodju da se najedu i napiju i ogovaraju i maznu sta se moze.
NI zapad Ni rusi.more is svima.Zasto prodati?kad cena raste samím potpiivanjem sporazuma o Stabilizacoji i pridruzivanju?oni bi to isto uradili,sad uzmu dzabe i prodaju nam, sutra skuplje,il nama il eu...ma cibe svima dosta ste sisali Srbiju svi vi!

Bre

pre 16 godina

Energyobserver objavio kompletan nacrt sporazuma. Hteo sam da ga pogledam, ali kaze da treba da platim minimum 2700 evra da bih mogao da ga vidim? Ovi nasi iz Vlade bas imaju smisla za biznis....

SuhesZ

pre 16 godina

Ovo je gotovo uvredljiva ponuda. Rusi nas ne štede, zaista maksimalno zloupotrebljavaju njihov povoljan položaj, oderaće nas do gole kože.

zoka

pre 16 godina

Ponuda je grozna, treba je odbiti bez daljneg, ali me cudi bezobraznost Rusije koja nas indirektno ucenjuje za podrsku oko Kosova, a status Kosova jos nije resen i sta ako npr. mi pristanemo na ovu ponudu a za nekih godinu,dve E.U. proglasi nezavisnost Kosova bas onako kao sto i sada govore pojedinacno. Rusi ce reci mi smo pokusali sve ali nije uspelo.....pojeo vuk magarca.
Nego 'ajmo mi da raspisemo tender za NIS pa neka se onda Rusi prijavljuju lepo kao i svaki drugi.

raso

pre 16 godina

i lele, ispade da su nas braca pljunuli, zato sto nam nude milijardu (ili 900 mio. isto sto su nalagodavci obskurnog sajta za desinformaciju, omv, platili za rumunski petrom koji ipak ima trziste od 22 mio. gradzana), sto nam prave gasovod i prvi put i istoriji daju energetsku sigurnost, plus uz to 100 milione godisnje za tranzit gasa, a da nepricamo o skladistu.

al su bezobrazni rusi, nema sta!

3MAJ

pre 16 godina

Iz svih prica koje kruze o NIS-u, samo je jedna stvar za sada sigurno - da za NIS postoji velika konkurencija, a to je ipak dobro.

Ako smo vec izabrali ovu Vladu, treba da joj i verujemo da ce povuci potez koji je najbolji za Srbiju. Da li je davanje energetskog monopola u zamenu za Juzni Potok, ili NIS ispod cene u zamenu podrske za Kosovo ili prodaja NIS-a po najboljim uslovima bez ikakvih ustupaka, duboko verujem da ce se izabrati najbolje resenje.

A i ovo je prilika da se vidi kolike smo zaista patriote. Podrska po pitanju Kosova ima svoju cenu, ko nije spreman da je plati ima priliku vec u Januaru da se izjasni.

Miodrag

pre 16 godina

Nista se drugo nije ni ocekivalo od Rusa barem ja nisam a nasi politicari prave sve greske do gresku ako se secati nismo hteli da prihvatmod a NATO trupe udju i da nas policija i vojska osta ne i evo sad o5 se nesto zanosimo i posle kazemo ne voli nas zapad a ustvari mi volimo samo bracu Ruse umesto da volimo SEBE i gledamo svoje interese

Rusofil

pre 16 godina

Poznato je kako su ovi "kućanici" iz G17+ na čelu sa Dinkićem a sa druge strane Čeda Jovanović i Djelić prodavali cementare i železaru. Pa da li neko razume da kada prodje ruski gasovod kroz neku zemlju, neka to onda neko proba da bombarduje! A ratovi se ovde nisu završili to znajte. Samo ovom barabskom prozapadnom bloku sladje je g... od njihovih sponzora nego ruski kolač.

Radim za Pacolija

pre 16 godina

Kakva zamena teze ...Ako smatras da ova sramna i kradljiva vlada NE TREBA da poklanja nista od NASE imovine, onda radis za PACOLIJA! Pa radice "pacoli" samo tako ...zivi bili pa videli.

Marina Tucakovic

pre 16 godina

Proradili lobiji,proradili i to zestoko.E pa nece to tako moci ,bar se nadam da nece.nece moci OMV i Pacoli da kupe NIS ni pod kavim uslovima.Bolje i ovako losa ponuda nego Pacoli i oni koji ovaj sajt finansiraju.I nije to kraj kampanje.U kampanji je i jedna stranka iz vladajuce koalicije ciji predesednik sedi u radnoj grupi.Pa nek se vidi ko radi za pacolija ,nek se vidi danas kad ulazemo sve u odbarnu kosova ko je finansiran iz istog izvora kao i UCK

CTEBAH

pre 16 godina

NIS je ionako izgubljen. Izgubio ga je Milošević još kad je uvozio gas a nije ga plaćao. Meni taj NIS ne treba i bolje da ga prodamo što pre dok još možemo pa da budemo deo Evrope. Samo se nešto bunimo, bolje da prodamo taj NIS nego da nam ga uzmu za džabe. Tamo ionako više nas nema a ja u NIS i ne planiram da idem. Meni je svejedno čiji je NIS kad nije moj. Da nećemo možda da ratujemo za NIS i to sa Rusijom!?. Dosta nam je ratova, hoćemo da živimo. Ajd u zdravlje Srbi.

obzerver

pre 16 godina

hvala bogu da se nasao neko pametan da objasni ovim nasim iz vlade kako ipak nije dobra ponuda Rusa. Oni zele da za male pare pridobiju NIS. Nasi ako su pametni nece pristati i treba slusati Dinkica jer je u pravu. NIS vredi najmanje 2 milijarde evra. Ako je 1,4 milijardi vredeo MOBTEL nemogu da verujem da NIS kosta samo 400 miliona!!! Pa nas Telekom je kupio MOBIS iz RS za 600 miliona evra a bratja Rusi nude samo 400 uz 500 ulaganja. Malo je to

Дејан

pre 16 godina

Ха, ха, поново се јављају они који су недавно јавили "поуздану" вест да гасовод заобилази Србију.

Mitar Kirov

pre 16 godina

Ako je deo od ovoga istina, treba glat odbaciti predlog Rusa. Neznam za druge ali, cini mi se da mi sa Rusima osim slicnosti jezika nemamo ama bas nista zajednicko. Sto se tice sistema vrednosti, mnogo nam je bliza zapadna civilizacija nego Rusi.

vesna

pre 16 godina

Naravno, rusko "zalaganje" za kosovsko pitanje ce tek doci na naplatu. Mislim da ce Vlada prihvatiti ovaj predlog, jer ce prosto biti ucenjena ruskom podrskom u vezi Kosova. Tek cemo da vidimo sta znaci kad "saradjujemo" sa Rusima, kako to radikali i ini predlazu.

Leo Krstin

pre 16 godina

Da je samo pola istine ono sto pise na ovom sajtu, dovoljno je da se shvati koliki su nam "braca" Rusi (bolje receno, ruski tajkuni!) veliki prijatelji!
U stvari, oni ne bi nista ulagali, jer bi mnogo vise zaradili od profita.Ako se ovo stvarno ostvari, jasno je da nas ova vlada vodi u propast!

Nenad

pre 16 godina

Da li je još neko primetio da sajt koji je izvor 'informacije' radi sve na tome da destabilizuje situaciju na našem tržištu? Prvo je objavljeno da južni potok nikako neće proći kroz Srbiju, pa da dajemo NIS u bescenje, pa... I to samo na ovom slučaju. Čini se da im neko lepo plaća da lansiraju lažne informacije.

3MAJ

pre 16 godina

Iz svih prica koje kruze o NIS-u, samo je jedna stvar za sada sigurno - da za NIS postoji velika konkurencija, a to je ipak dobro.

Ako smo vec izabrali ovu Vladu, treba da joj i verujemo da ce povuci potez koji je najbolji za Srbiju. Da li je davanje energetskog monopola u zamenu za Juzni Potok, ili NIS ispod cene u zamenu podrske za Kosovo ili prodaja NIS-a po najboljim uslovima bez ikakvih ustupaka, duboko verujem da ce se izabrati najbolje resenje.

A i ovo je prilika da se vidi kolike smo zaista patriote. Podrska po pitanju Kosova ima svoju cenu, ko nije spreman da je plati ima priliku vec u Januaru da se izjasni.

Koga Rusi brane...

pre 16 godina

Ovo je smesno. Taman sam se ponadao da ce Srbija dobiti kakav-takav deal, ali 400 (500) miliona evra za 51% NIS-a je izuzetno malo. Dinkic se buni, jer zna da ta cena nema sanse da ispuni obecanih 1000 evra za svakog gradjana prilikom podele akcija. Da su Rusi ponudili Juzni Potok, trebalo im je dati NIS, makar i za smesnu cenu, ali samo krak dovoljan za Srbiju!!?

Rade

pre 16 godina

Bas plitak stav od strane Energy Observera. Pazite ovo: "U Srbiji ne postoji mogucnost kontrole obaveznih investicija"!!! Bas pravo laprdanje, glupiranje i smejurija. A sta onda radi Agencija za privatizaciju? Oni kao nisu u obavezi da citaju izvestaje revizorskih kuca koje kontrolisu poslovanje. Pa, vi iz Energy Observera izaberite neku revizorsku kucu kojoj verujete (Pricewaterhouse, Ernest Young, KPMG...) Ne mislite valjda da bi NIS trebalo prodati nekom posredniku u naftno/gasnom biznisu? Muka mi je od takvih narucenih misljenja.

kakoonobese

pre 16 godina

Ne mogu da shvati stepen paranoje nekih u Srbiji (Komentar Marine Tucakovic-nije li ona nekad pisala pesme).Neupuceni ,ikad glavu promolili van Srbije nikad procitali neku rec na engleskom,francuskom, nemackom,turskom,albanskom samo bajate komentare u nasoj lokalnoj stampi i oni vec znaju da su to ISTI NEPRIJATELJI SRBIJE.Ma neka vas kupi ko hoce mene vise zabole ionako ne zivim u Srbiji mada sam Srbin.GOOD NIGHT AND GOOD LUCK sto u prevodu znaci laku noc i srecno.

ns

pre 16 godina

Posle svega što je ovaj sajt pričao nemam razloga da išta verujem Enerdžiobzerveru. Pitanje je za koga oni lobiraju. Pitanje navedenom sajtu: Koja je poenta gradnje gasovoda kroz Srbiju, a koji ne vodi nikuda?

staleks

pre 16 godina

Samo se setite pre neku nedelju kada je taj isti sajt objavio da ruski gasovod nece proci kroz Srbiju. Toliko o pouzdanosti informacija od ove grupe ljudi. Svaki covek ima dovoljno intelekta pa da o informacijama sudi na osnovu izvora iz koga stizu.

npb

pre 16 godina

Sve ovo stoji... pod uslovom da je tačno. A dotični web sajt je već poznat po mnogim gafovima i neproverenim informacijama. Do sad se nisu nikom izvinili za neistine i insinuacije. Tako da bih ja ipak sačekao pre nego počnem sa izvođenjem zaključaka.

raso

pre 16 godina

i lele, ispade da su nas braca pljunuli, zato sto nam nude milijardu (ili 900 mio. isto sto su nalagodavci obskurnog sajta za desinformaciju, omv, platili za rumunski petrom koji ipak ima trziste od 22 mio. gradzana), sto nam prave gasovod i prvi put i istoriji daju energetsku sigurnost, plus uz to 100 milione godisnje za tranzit gasa, a da nepricamo o skladistu.

al su bezobrazni rusi, nema sta!

b...

pre 16 godina

Samo Kostunjavi, Nikolic i njima slicni "misle" da su nam Runje braca jel to debelo naplacuju rasprodajuci Srbiju i stavljajuci pare u svoje dzepove. To su ujedno i najelegantniji nacini da se sve zavrsi bez javnosti i bez tendera, i direktno na racune kostunjavih... Lopine i nista drugo, a rusi su veci prevaranti i veca mafija nego vas zapad

Free Lancer

pre 16 godina

Samo da podstetim (za one koji su zaboravili) da deo medjudrzavnog dogovora ukljucuje i ogroman reprogamiran dug koji Srbija ima jos iz perioda Milosevica (za naftu i gas). Tako da kada se sve sabere ponuda i nije tako losa, naprotiv predstavlja izuzetno povoljan aranzman.

Panterpanta

pre 16 godina

Vrlo zanimljive informacije od EO-a. Ipak, treba ih uzeti sa dozom sumnje jer mislim da neke od njih su iskonstruisane. Mislim na kapacitet gasovoda i skladista. Inace mislim da nije tacno da ce Rusija da nas ucenjuje. Srbija treba sa svojom ponudom da izadje pred Ruse i to sa kalkulacijama. Ako one pokazuju da je top los posao onda insistirati na nasoj ponudi, tj kontraponudi. Logicno je da se mora proceniti vrednost NIS-a a nije problem da im se proda kontrolni paket. Ostalih 49% bi Srbija morala zadrzati TRAJNO!I iskontrolisati buduce investicije i nije tacno da ne postoji institucija koja to moze kontrolisati.Tacno je da bi NIS sam na tenderu doneo znatno vise ali ovaj vezani posao ima dalekosezne pozitivne i dugorocne efekte i sve to treba proracunati i videti efekte. ne treba se unapred izjanjavati bez ekspertskih analiza.Sve mi ovo lici na kvarenje posla Rusima sto je normalna praksa zapadnih lobija. Srbija treba da gleda svojea posla. Ako je gasovod "uzak", OK insistirajmo na "sirim" cevima, ako je skladiste malo, insistirajmo na znatno vecem, ako je cena za NIS od 1 mld mala kazimo kolika je; kazimo i kako pratiti investiciju i scenario "ako" itd. Ne prepustati stvari "rekla-kazala", vec dobro proceniti.To je ozbiljan posao za ozbiljnu drzavu.

Maja

pre 16 godina

Kakve veze imaju rusko-jevrejski tajkuni sa interesima gradjana Srbije? Oni finansiraju Putina bas kao sto Misko finansira ove nase...Rusija ce da stiti interese A.Milera i ostalih "bacuski", na obostranu korist.
A mi? Mi treba da raspisemo tender, kao ozbiljna drzava i da prodamo najpovoljnije. Tako bi nas i Rusi i ruski tajkuni malo vise cenili.
Teza da cemo imati najeftiniji gas - ne stoji. Postojace posrednici koji ubiraju kajmak, a nama sta Bog da. Svaka slicnost sa Deltom je... namerna.

efta

pre 16 godina

Da, da ... samo sto je izvor informacija sajt koji finansira i drzi EFT firma, kojoj bas i ne odgovara ovakav raspelt dogadjaja. A gde je druga strana ?!

djape071

pre 16 godina

Pre svega o citavom ovom pitanju treba razmisliti hladne glave i racionalno. Da se razumemo, do sada ne postoji zvanican dokument koji bi potvrdio jucerasnje navode Blica, niti danasnje navode enerdzi obzervera. Ono sto se zna je da je slican aranzman od rusa vezan za naftnu industriju vec sklopljen sa vladom republike srpske i da ukupna vrednosti posla iznosi oko milijardu eura. Sto je 2x veci iznos od ovoga sto navodi enerdziobzerver, i isti iznos koji je juce nave Blic. S tim sto se u tom slucaju radilo o fakticki propaloj rafineriji, sa dugovima, bez trzista, i sa preduzecem za distribuciju koje je patuljak u odnosu na NIS. NIS ima dve rafinerije, ogromnu distributivnu mrezu, monopolista je, ima distribuciju gasa, ima 2x vece trziste nego BiH, ima sopstvenu eksploataciju nafte i gasa, i posluje sa profitom. POgledajte statistike o velicini preduzeca, NIS je i dalje najveca kompanija sa prostora bivse SFRJ po prometu koji ostvaruje.

I sada neko treba da nas nekim tekstom na osnovu informacija "rekla kazala" sa sednica vlade ubedi da je ta prica realna? Ja sam razumeo Pistolovu kada je plakala nad zatvaranjem bugarskog Kozloduja, jer je verovatno emotivno vezana za bugarsku i njenu nuklearnu elektranu. Razumem kada Blic koji je u vecinskom nemackom vlasnistvu kritikuje Srbiju za vezivanje za ruske naftne kompanije, a da pri tome ne pomene da je pred poslednje izbore u Nemackoj kancelar Sreder na "poklon" od Putina dobio novi gasovod i mesto predsednika upravnog odbora Gasproma. Ali valjda su ti novinari Blica i enerdziobzervera gradjani Srbije i imaju gradjansku svest o tome da je i taj NIS - nas. Nas gradjana Srbije, ne rusa i nemaca (i bugara). Ne obarajte cenu necemu samo radi jeftinih politickih poena, i stalnog radnog mesta. Jer ako nista, dali ste rusima odlican slagvort da obore cenu u pregovorima sa vasim tekstovima. A realno gledajuci, u svetu ne postoji trenutno bolji investitor u naftnom sektoru od gasproma, voleli mi ruse ili ne.

direktor

pre 16 godina

Konacno se vidi koliko su Rusi iskreni. Valjda je ovo dovoljno da se okrenemo pravim partnerima u Evropi i time stavimo tacku na to kuda Srbija treba da ide. Gospodo ostavite se Rusije i dajte da vec jednom postanemo normalni(evropski) svet.

Marko

pre 16 godina

e ovako

Srbiji netrebaju ni 1 mil ni 2 ni 3 od prodaje NISa, sta vam je
mi to potrozimo kodisnje na uvoz nes kafe, pampersa, ariela i ostalih proizvoda

nama treba neko ko ce nas snabdevati egentima stabilno i po mogucnosti sto jeftinije

glavno pitanjeje ovde nafta ili gas

a pre ili kasnije cemo shvatiti da nam treba gas i da je jedin izvor rusija

SuhesZ

pre 16 godina

Ovo je gotovo uvredljiva ponuda. Rusi nas ne štede, zaista maksimalno zloupotrebljavaju njihov povoljan položaj, oderaće nas do gole kože.

gubernator

pre 16 godina

Rusofili
Procitajte intervju ruskog gubernatora u srbiji A.Aleksejeva od 26.12.97 u ruskom glasilu politika
ciljna grupa ruskih investicija u srbiji su
-transport
-saobracaj
-turizam
-finansije
da desifrujemo:
Transport-prodavanje ruskog gasa transportovanog kroz gasovod koji je u ruskom vlasnistvu.
Saobracaj- kupovina Jat-a od strane aeroflota ,to znaci da ce srbi koji hoce da idu u inostranstvo to morati da plate rusima 9nije dzabe bivsi gen dir.jata Starcevic postavljen od strane v. kostunice na tomesto covek je preko deset godina u moskvi i jos je tamo i radi za ITM-Toplicu Spasojevica(citaj Miskovic)
-Turizam-vezano za predhodni red,iskljucivo se u inostranstvo putuje preko ruske turisticke firme i ta na destinacije Kuba-venecuela-iran-rusija(soci)
-finansije-bice malo teze za objasnjenje ali ce sve doznake gastrosa i kompletna spoljna trgovina srbije kao u doba milosevica ici preko moskve.

da zakljucimo: Proizvodnja ne postoji niti je u planu
radna mesta se zatvaraju
srbija je ruski poligon za eksperimente kakav su nekada bile zemlje varsavskog ugovora i SEV-a.
Ko je pametan,mlad i ko moze treba da se iseli odavde

Maja

pre 16 godina

Madjarska i Rumunija su dobile glavnu trasu. Kako im je to uspelo, prosudite sami...Ps. a nisu morale da skinu gace ( NIS, Jat, Banastski dvor...)

Bata Djora Sr.

pre 16 godina

Prema pisanju nasih medija, a i po izjavama nasih srucnjaka da se zakljuciti da su energenti strateski vazna stvar. Doduse, to se moglo zakljuciti i bez medija a i nasih polticara. Strateski u mom pomanju stvari znaci - najvaznije. A to onda ima i svoju cenu. Neko je spomenuo Mobtel, a ja bih dodao jos jedan primer. Nedavno zavrsena prodaja Robnih kuca Beograd za 360 miliona evra. Ako se za to preduzece govorilo vise od decenije da je propalo, postavlja se pitanje ako se ta prodaja uporedi sa akutelnom Ruskom ponudom, da li su Robne kuce preplacene ili je ponuda za NIS nepristojno niska. Tesko mi je da poverujem da su kupci Robnih kuca radili protiv svojih interesa, sto samo dovodi do zakljucka da Rusi zele da nas izrade. Ili je to mozda cena podrske oko Kosova. U politici ne postoje prijatelji, vec samo interesi, rekao je odavno Cercil, a Ameri bi vam rekli da besplatni rucak ne postoji. Izgleda, da nam to i Rusi saopstavaju na ovaj nacin. Takodje, okretanje samo jedoj strani kada su u pitanju energenti, ukazuje da bi to u buducnosti moglo da se reflektuje i na politiku vlade, jer ko drzi strateski adut u rukavu vodi igru. Znaci, dugorocno gledajuci mozemo da budemo u problemu, jer samo pretnja zavrtanjem slavine moze da utice na promenu, odlaganje ili cak neprihvatanje nekih politickih odluka koje bi bile vazne za nase drustvo. Iako ne volim narodne izreke, mislim da ona tri put meri jednom seci, ima potpuno uporiste u ovakvoj situaciji.
Na kraju, Srbija moze da potpuni gubitnik. Kakva takva nezavisnost Kosova je najrealnija opcja, svidelo se to nama ili ne, Rusi imaju debele sanse da naplate bezrezervnu podrsku, a i odlaganje priblizavanja EU je nesto sto moze da se ocekuje od nasih politicara. Znaci, kompletan poraz. Medjutim, barem nas skorija proslost uci da je ovde najlakse poraze prikazati kao pobede. Da li se sve ponavlja ?

Miodrag

pre 16 godina

Nista se drugo nije ni ocekivalo od Rusa barem ja nisam a nasi politicari prave sve greske do gresku ako se secati nismo hteli da prihvatmod a NATO trupe udju i da nas policija i vojska osta ne i evo sad o5 se nesto zanosimo i posle kazemo ne voli nas zapad a ustvari mi volimo samo bracu Ruse umesto da volimo SEBE i gledamo svoje interese

vlajko

pre 16 godina

Ako bi rusi odmah preuzeli NIS pitanje je i za tih 400 miliona dali bi smo dobili. A drali bi nas narednih 5 godina zbog monopola minimum. Sto ne proverite sa Dodikom dali je dobio i cent od rusa za rafineriju, a rabe je vec godinu dana? Tako cemo i mi da prodjemo oni nisu navikli nista da plate

Leo

pre 16 godina

Auu, pa ovo je smesno! Ponuda je ama bas nikakva. Bolje bi bilo, i to mnogo bolje, da poslujemo i sa Pacolijem nego sa ovakvom "bracom"

Zoran

pre 16 godina

Ruska ucena, nista novo, taj nacin poslovanja je normalan u nedovoljno razvijenim drustvima. Pitajte Cehe, Bugare, Madjare kako je ziveti pod Rusima. Pitajte i Ukrajince kako je kada im Rusi zavrnu slavinu za gas. Primera je mnogo ali ni to za Srbe nije dovoljno. Takodje Rusi dvolicnom politikom dodatno kaljaju svoj ugled, isporukom raketa i atomskog goriva Iranu uz istovremenu isporuku sateljita Izraela, mislim da sprovodjenjem nedosledne i nepostene politike na duzi rok nece doneti nista dobro ni Rusima a ni nama.

Jovan

pre 16 godina

Naša ruska mafijaška „braća“ bi izgleda najviše volela da NIS dobiju dzabe-navikli ljudi da pošteno rade i zarade. Ma dao bih im NIS-ko što su oni nama dali S-300 one proklete 1999-te. Braća naša i istorijski „prijatelji“- pa pored takvih prijatelja neprijatelji nam nisu ni potrebni.

an

pre 16 godina

Zamolila bih sve koji toliko napora ulazu da nam pojasne prednosti ruske ponude/ucene, da kupe imanje u Vojlovici (selo pokraj Panceva, u neposrednoj blizini rafinerije), pa neka im se pluca ispune rusko-kosovskom ljubavi. Rendgen snimak pluca neka im bude otelotvorenje te napotvorene ljubavi. Druga preporuka, za iste, jeste kupiti kucicu u npr Orahovcu. Bajkovito mesto.
Na zalost, carsije su male, pa i nije tesko saznati da vladin pregovarac iz senke, ne podize porod mu u Pancevu, odakle i jeste, vec na brdovitom Neimaru!!!
sramno

nesa

pre 16 godina

JOvane svaka cast na komentar!
Ma koji crni rusi tu su uvek ko komsije na sahrani,dodju da se najedu i napiju i ogovaraju i maznu sta se moze.
NI zapad Ni rusi.more is svima.Zasto prodati?kad cena raste samím potpiivanjem sporazuma o Stabilizacoji i pridruzivanju?oni bi to isto uradili,sad uzmu dzabe i prodaju nam, sutra skuplje,il nama il eu...ma cibe svima dosta ste sisali Srbiju svi vi!

Bre

pre 16 godina

Energyobserver objavio kompletan nacrt sporazuma. Hteo sam da ga pogledam, ali kaze da treba da platim minimum 2700 evra da bih mogao da ga vidim? Ovi nasi iz Vlade bas imaju smisla za biznis....

Roma

pre 16 godina

Srbi nisu nacija Srbi su dijagnoza - kako nas je lako zavaditi i podeliti pa to stvarno nije normalno.Garantujem da smo najlakse manipulisan narod na svetu.Toliko je podela izmedju nas da nam je najbolje da svi zajedno nestanemo sa lice zemlje i da ustupimop ovu divno zemlju nekom narodu koji ce je zaista voleti i ceniti.Dokle te podele na Ruse i Amerikance, na Zvezdu i Partizan itd itd.Ljudi shvatite jednom za uvek.KO GOD DODJE I DONESE NJIHOV KAPITAL ISTO CE BITI.Ostavite se vec jednom tih praznih i nezavrsivih teorija konspiracije.Da li ima nekog medju Vama ko ima predlog za soluciju i izlaz iz ovog stanja a ne samo nekonstruktivnu kritiku.Bog neka nam je u pomoci.NAJSEBICNIJI NAROD NA OVOM SVETU.NAROD KOJI JE U ZAVADI SA SVIMA..........PA DOKLE TAKO PITAM VAS??????

prolaznik

pre 16 godina

Čisto informacije radi. Priča da magistralni gasovod "Juzni potok" nece proci kroz Srbiju jeste tačna. Proci ce samo jedan njegov krak, koji je duplo manjeg kapaciteta i nece snabdevati vise od par zemalja u okruzenju. Da je magistralni "Juzni potok" prosao kroz Srbiju njime bi se snabdevao veliki deo Evrope i odatle bi mi imali neke znacajnije koristi...

zoka

pre 16 godina

Ponuda je grozna, treba je odbiti bez daljneg, ali me cudi bezobraznost Rusije koja nas indirektno ucenjuje za podrsku oko Kosova, a status Kosova jos nije resen i sta ako npr. mi pristanemo na ovu ponudu a za nekih godinu,dve E.U. proglasi nezavisnost Kosova bas onako kao sto i sada govore pojedinacno. Rusi ce reci mi smo pokusali sve ali nije uspelo.....pojeo vuk magarca.
Nego 'ajmo mi da raspisemo tender za NIS pa neka se onda Rusi prijavljuju lepo kao i svaki drugi.

gradjanin

pre 16 godina

Ovo je jako niska ponuda. Smesna, maltene. Prodati polovinu kompanije za 400 miliona evra + 500 miliona investicija. A ko garantuje da će Rusi zaista investirati tih 500 miliona. Pogledajte Lukoil gde im je za investicije dva puta produzavan rok od strane drzave. Pa onda pogledajte i druge uslove koje traze... u danasnjem Blicu sam video da traze moratorijum na ekoloske norme do 2012. Pa znaci Pancevo treba da se truje. Ali ni to nije slucajno, jer su najvece investicije potrebne upravo u ekologiji sto se tice rafinerija. Pise i da traze produzenje zabrane uvoza derivata do iste godine. Znaci da bi drzava nastavila da stiti monopol NIS-a koji sada ima na trzistu, ali ovaj put za Ruse. To sto ga, navodno, stite da NIS ne bi propao nije cudno jer je drzavna firma. Ali sto bi stitili nesto sto je privatno, pa jos pripada i drugoj drzavi. Katastrofa, zaista. Zanimljivo je da i Dinkić hoće da podnese ostavku u vladinoj radnoj grupi koja treba da donese odluku o svemu. Ovaj put mislim da je to zato sto nece da ucestvuje u necem ovakvom.
Pa onda ovi koji tvrde da bi tako obezbedili sigurnost snabdevanja... Srbija trosi gasa koliko jedno vece rusko selo, ali zaista. Sustina je sto upravo Rusi treba da gasifikuju jug Srbije jer su im prosle Vlade dale tu mogucnost kada su kupili Jugorosgas. A hoce li to da urade? Pa da su hteli do sada bi napravili bar nesto, ali sta ih briga da ulazu kad ne moraju a drzava ih nije nicim obavezala. I sve i da prodje taj gasovod... ko Srbiji garantuje da Rusi nece podici cene svog gasa, bez obzira sto bi gasovod prolazio ovde. Kao mnogo nas vole pa ce da nam prodaju ispod cene. Ma, da. Cim bi cena otisla u nebesa na berzi ne bi ni mi mnogo bolje prosli. Hoce monopol, nece da ulazu u ekologiju... pa najbolje onda da mi NIS poklonimo nekome odavde pa bar da znamo da je u nasim rukama ostalo...Ovo bi bila veca katastrofa nego koncesija Horgos-Pozega...

Rusofil

pre 16 godina

Poznato je kako su ovi "kućanici" iz G17+ na čelu sa Dinkićem a sa druge strane Čeda Jovanović i Djelić prodavali cementare i železaru. Pa da li neko razume da kada prodje ruski gasovod kroz neku zemlju, neka to onda neko proba da bombarduje! A ratovi se ovde nisu završili to znajte. Samo ovom barabskom prozapadnom bloku sladje je g... od njihovih sponzora nego ruski kolač.

Radim za Pacolija

pre 16 godina

Kakva zamena teze ...Ako smatras da ova sramna i kradljiva vlada NE TREBA da poklanja nista od NASE imovine, onda radis za PACOLIJA! Pa radice "pacoli" samo tako ...zivi bili pa videli.