Sreda, 26.12.2007.

08:35

Rusija nudi milijardu evra za NIS

Vlada Rusije ponudila je Srbiji milijardu evra za većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije.

Izvor: Beta

Rusija nudi milijardu evra za NIS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Dragan,BGD

pre 16 godina

Nikada,zagrljaj sa Rusijom nije ovoj zemlji dobro doneo.
Oni nas preko Kosova ucenjuju,a Vlada tj.Kostunica sve radi na svoju ruku,kao da je NIS njegov,kao da je on vlasnik cele drzave i naroda.
Takav bezobrazluk nije pokazivao ni sam Milosevic.
Da nismo pre 60 godina usli u zagrljaj sa Rusima,ne bismo imali komunizam,Milosevica,ratove...
Sve evropske zemlje,decenijama okupirane od strane Rusije,pobegle su od nje glavom bez obzira.Malo im je sto su okupirali ceo Sibir sve do granice Japana,sad hoce i Arktik.
A mi,da smo zaobisli Ruse u proslom veku,bili bismo kao i sve evropske drzave,Evropska Unija bi se podrazumevala,
danas bismo slavili 20 godina kako smo clanovi EU.
Sa Rusima ne treba imati nikakve veze,cak da nemamo ni sta da jedemo.

Momcilo Gajic

pre 16 godina

NIS-Ruska ponuda
Mora se znati da podrucje Panonskog bazena ima uslova za novim nalazistima nafte, gasa i tople vode (prema World Oil June 92) i da je to najjaci adut srpske strane. Vojvodjanski parlament dao je koncesije NIS Naftagasu za potrebe istrazivanja i eksploatacije na podrucju Vojvodine (znaci i Rusima). Predlazem da se ruskom partneru prezentuju detalji i mogucnosti naseg podzemlja, pa i uvid u NIS Naftagasa kao moderne naftne kopanije sa kompletnom infra strukturom i opremom za busenje i eksploatacju. Kada bi partner i nasi pregovaraci obisli i videli samo deo Naftagasa u Banatu ponudili bi pet puta vecu sumu nego sada. Zato ne recite prvo DA (sve proucite) da se posle ne kajemo. Sa postovanjem, MTGajic

rulex

pre 16 godina

Ukoliko se želi energetska stabilnost, tada NIS netreba prodati NIKOME. Verujem da smo u potpunosti u stanju da upravljamo sopstvenim resursima. Međutim ukoliko Rusima treba platiti nešto onda treba narodu reći šta je to i koliko košta. A ne ovako da u budućnosti zavisimo samo od jednog izvora. Sloboda, budućnost i nezavisnost nemaju cenu.

alavi radnik NIS-a

pre 16 godina

Draga gospodo "hiljadu evra od besplatnih akcija" digitrone u ruke pa izracunajte sada "koliki je vas deo" = 15% od 500 mil pa to podelite na 4 mil gradjana!!!

nesha

pre 16 godina

Obavezno tender? A pogledajte nasta je ispao "tender" za autoput Horgos-Pozega. A vrednost NIS-a? Pa to je tehnologija stara vise od 20 godina (vidi se po kvalitetu goriva i kolicini zagadjivanja okoline) koja moze jedino da se proda na kilo kao staro gvozdje.

100%realni

pre 16 godina

Kada udaris kontru celom svetu (jer ceo svet nije u pravu) pa se vezes samo za jednu drzavu Rusiju kao jedinog Srpskog prijatelja(to je svijevremeno radila Albanija secate se Rusija pa Kina)e onda pocinje da se utvrdjuje pazar i na kraju krajeva po svemu sudeci ostace Srbija kratkih rukava. Ako ne da NIS skoro u upola cene, onda nema veta u Svetu Bezbednosti e kada vec NIS bude poklonjen onda u veoma kratkom intervalu otici ce i Kosovo. Nista strasno ponovo ce se pronaci neko ko je kriv za sve...

Libertarian

pre 16 godina

Ja sam veliki pobornik slobodnog trzista i kapitalizma, a BIO sam i na Zapadu, ali me iskustvo od pada Milosevica uci da svaki put kada neki Stratfor, Crisis Group, ili nekakav Energy-Ass ovoj zemlji malo posoli pamet, ova zemlja treba da uradi upravo suprotno. Zalosno je ali tako, LDP na stranu, Zapad ce morati MNOOOGO i uporno da radi na povracanju poverenja obicnog naroda u ovoj zemlji, a nesto ne vidim da su oni za to uopste spremni. Sto neko rece, zapadne ili druge kompanije se ne otimaju za NIS, tako da je ova "analiza" tim jos providnija. Svaki normalan covek bi tim zapadnim ekspertima jednostavno i kratko rekao "get lost!" i usao u posao sa Rusima, a posle (umesto potrosio) odmah ulozio te pare u infrastrukturu i zavrsenje tog prokletog autoputa, i sve bi se brzo isplatilo od putarina. Da ne pricam da su dobra infrastruktura i energetska snabdevenost osnova napretka i proizvodnje, ali za to ce se pobrinuti privatne investicije... sa svih strana.

Patriota

pre 16 godina

Vidim ima ovde dosta pametnih glava, ali ne dovoljno da bi mogli da ocjenjuju da li je ruska ponuda dobra ili nije. Pa nisu ni rusi veslo sisali, oni daju 1 milijardu, preuzimaju na sebe da obnove nasa postrojenja a i dobro znaju da ce srbija godisnje ubirati najmanje 200 miliona evra od protoka gasa prema evropi. Nadalje srbija si obezbjedjuje gas za sljedecim 100 godina, pa u cemu je to onda losa ponuda, Samo u prvih 10 godina zaradicemo 2 milijarde €, a da ne racunam za 50 godina. Ko moze da za NIS na bilo kom tenderu ponudi toliko para, jednostavno , nitko. Sasvim je jasno da je ovo posao stoljeca.

Pera

pre 16 godina

Sjajno odigrano od Rusa.

Izazoves krizu u zemlji obecavsi im odlaganje (ali ne i resenje) problema sa Kosovom do svetog Zivka, a onda za kikiriki pokupujes ono malo firmi koje nesto vrede, i, kao kusur, dobijes i drzavni monopol na energente.

Das nista za nesto.

Bosko

pre 16 godina

Mislim da treba pristati.
Prvo za NIS se ne otimaju mnogo strane kompanije i sumnjam da bi dobili mnogo vise novca. A druga stvar je da su Rusi sto se tice energenata bez premca, pa ce i ovako i onako preuzeti primat u ovom delu Evrope..
Ako ne pristanemo mozda nema ni kraka gasovoda a to je mnogo veca steta on prodaje NISa za vece pare nekoj drugoj kompaniji.

Nikola Đuković

pre 16 godina

Kao prvo, svaka prodaja mora da bude javna i uz tender. Tako je i po novokomponovanom Ustavu. Ako su Rusi izjavili da su u startu spremni da daju 1G €, onda bi možda uz tender (zavisno od ostalih ponuđača), dali još više. Ne znam zašto mnogi to doživljavaju kao politiku. Nekada ne mešamo politiku i novac, a nekada da. To mi nije jasno.

radza bel

pre 16 godina

Do kada vise sa Enerdziobzerverom!? Pa zar nije g-dja Pistolova pre 20-tak dana izjavila da juzni krak definitivno ne ide kroz Srbiju?! I sad je ona ponovo pravi izvor informacija. Malo je neozbiljno

Milan

pre 16 godina

Ponuda po meni nije losa ,jer je rafinerija u Pancevu u uzasnom stanju ,to najbolje znaju pancevci koji uzivaju u miomirisima(neki put se osete i u Beogradu).A sto se tice izgradnje gasovoda zar nemci nemaju zajednicku kompaniju sa rusima koja gradi gasovod po dnu baltickog mora.

Maja_V

pre 16 godina

Madjarska i Rumunija su raskrstile sa Rusima odavno. Krenule su u dobrom pravcu i danas su clanica EU. Rusija, koja takodje dugorocno razmislja, zna da ce te zemlje (p)ostati stabilne i ozbiljne drzave.
Kao takve, dobijaju glavnu trasu gasovoda, a da im niko nije trazio poklanjanje energetske nezavisnosti. Kao ni paket koji ukljucuje i ostala nacionalna preduzeca. Kako su to uspeli?
I tu se vracamo na pocetak...

Svetislav Goncić

pre 16 godina

Sve je tačno što je izjavljeno osim da se sve već odavno zna. Već je neko ovde u svojim komentarima rekao da se firma Jugorosgaz preselila u poslovnu zgradu Progresa na uglu ulica Knez Mihajlove i Zmaj Jovine i tu zauzima dva sprata. Firma intenzivno kadrovski jača pa se čeka i tender za prodaju Progresa kako bi ovu firmi preuzeli i zajedno gradili gasovod.
Prema tome sve je već bilo odavno dogovoreno a ovo je samo doziranje informacija za javnost.

Glas

pre 16 godina

Krak ili slepo crevo. Ako te "brat" u startu ucenjuje ne vidim kako neko uopste moze da vezuje neku sigurnu enrgetsku buducnost za takvog "strateskog partnera"(citaj Rusiju) koji nam je toliko puta "pomogao" kako u blizoj tako i daljoj istoriji.

Aleksandar

pre 16 godina

Ko zivi na zapadu zna kakve sau gazde i kako posluju zapadnjaci. Cist biznis, bez milosti, ko nema da plati bice mu ukinuta struja, gas, bice izbacen na ulicu sa celom porodicom i sledi mu zatvor. Svi vi sto se nadate da je zapad i Evropska zajednica bolja od drugih, varate se. Na kraju krajeva Rusi nas nisu nikada bombardovali. I koliko smo im mi to dozvoljavali, toliko su nas podrzavali. Prema tome voleli to ili ne, nama je Rusija i jeftinija i bolja iz istih razloga. NISU ME NIKADA BOMBARDOVALI I UCENJIVALI. Biznis je biznis i treba prihvatiti ovakvu odluku, jer tesko nama sa ovim zapadnjacima koji nas ocigledno ne vole i nasa buducnost sa njima znaci: Kap po kap benzina po basnoslovnim cenama uz to da moramo da im se izvinjavamo zbog toga sto su nam naneli ociglednu nepravdu i podrzali separatisticke elemente u bivsoj Jugoslaviji. Ne hvala. Zdrav razum mi govori. RUSIJA.
P.S. Komunizam je propao i Rusija vise nema veze sa time. Ovo je 21 vek i sada se vodi potpuno druga politika, a Rusija je jedna od energetski nalbogatijih zemalja na svetu. Zapad nema nista. Zavistan je od drugih. Ako ne moze da dobije milom, otece silom...

Igor

pre 16 godina

Ja bih samo podsetio da su Rusi ove godine i Belorusiji zavrnuli slavine kad su ovi poceli nesto da se bune. Znaci oni su u stanju i vecoj braci nego sto smo mi da uskrate energente usred zime samo ako im je cef. Secate se filma Mad Max 3. Ko vlada gradom? Master Blaster vlada gradom. Ti Rusi bi bilo mnogo gadan Master Blaster.

andrejrubljov

pre 16 godina

"....većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije...."??? Uvek sam bio sklon Rusima, ali, narode, je li ovo posteno?
Potpuna zavisnost energetskog sektora Srbije od druge zemlje???

Milan

pre 16 godina

Ja da pitam samo a na koliko to godina vi procenjujete tu energetsku sigurnos tj. zalihe ruskog gasa i nafte?Ukoliko je to 30-40 god. onda smo strasno kratkovidi, mada to i nije nista novo za nas.

RACUNDZIJA

pre 16 godina

Setimo se samo kako smo prosli sa privatizacijom Beopetrola. Lukoilu je 3 puta produzavan rok da ispune investicione obaveze. i na kraju im je oprosteno. Tako bi bilo i sa NIS-om. Kao da bi Ruse zanimalo da investiraju u tehnologiiju i unapredjenje kapaciteta rafinerije, da bi bili konkurentni i ostvarivali profit. oni imaju naftu i to im je dosta. Uopste im ne trebaju rafinerije.

slobodan djakovic

pre 16 godina

svet globalno ima problem energetskog snadbevanja. ako gledamo unapred, srbija se ovim "vezivanjem" za strateskog giganta sa istoka ujedno i obavezuje na moguce rizike. pre svega, jer niko pouzdano ne zna kakvi ce biti odnosi istoka i zapada. nama samo jos fale rakete zemlja-zemlja ruske proizvodnje. toliko o strateskom cilju integrisana u evropsku zajednicu... od pocetka raspada SFRJ biramo saveznike i to nas je i kostalo nizom poraza sve do danas. mozda je ovo samo uvod u jos jedan.

Rastko

pre 16 godina

1. Niko nije obecao energetsku samostalnost Srbiji, kao ni povoljne cene energenata, a ni glavni tok gasovoda.
2. Nije definitivno utvrdjena vrednost NIS-a.
3. Nije postovan princip da kada se prodaje nesto drzavno, nudi se svima, pa se ponude otvaraju.
Uprkos svemu tome, nasi politicari su poceli da izjavljuju kako ovo prihvataju, kao da je privatna pogodba. Barem smo naucili za sta smatraju drzavu.

djole

pre 16 godina

Cena koju bi Rusi platitili je u stvari 500 miliona evra. Ona ne mora da bude bitna u celoj priči. Bitno je naglasiti da bi taj krak gasovoda gradila ruska firma Jugorosgas, kao i da taj krak bi služio po ovome navedenom samo za lokalne potrebe. Mene interesuje čime je Mađarska platila ruski gasovod. Nisam siguran da su oni njima dali neku naftnu kompaniju. Da ne bude Mađari njima ništa za gasovod, a mi njima kao prijatelj maltene za džabe dajemo državni monopol. Takođe, zanima me kolike bi prihode od tog kraka gasovoda imala Srbija, i ko bi plaćao taksu. Skupo će nas koštati to Kosova, a na kraju ćemo ga opet izgubiti.

Sale

pre 16 godina

Riskiramo da zbog antiruskog lobija nanesemo stetu interesima Srbije. Zapadne zemlje u ovom pogledu nemaju sta da nam ponude. I oni su energetski zavisni, a plan o novom gasovodu iz Kazahstana je pre neki dan propao. Ici ce preko Rusije. Rusije je energetska sila buducnosti, svidjalo se to nekom ili ne.

bokaso

pre 16 godina

Ovo smo mogli ocekivati. Jel' ima bolja ponuda? Mislim da stabilno i jeftino snabdevanje Srbije gasom i naftom moze samo da privuce zapadne investitore.

Marko UK

pre 16 godina

Zemlje istocne Evrope koje su odbile slican dil sa Rusima su to ucinile zbog ucena iz EU. I dalje kupuju ruski gas, samo sto to rade kroz posrednike, obicno iz zapadne Evrope. Energetsku sigurnost nemaju, a placaju vise.
Srbija ne sme da napravi slicnu gresku.

Beogradjanin

pre 16 godina

Jao koliko volimo da komentarisemo ono o cemu jako malo znamo. "Dobijamo energetsku sigurnost". Ja bih stvarno voleo da vidim detalje Ugovora i cime se ta sigurnost garantuje. Da li cemo za svaki ugovoreni a neisporuceni kubik gasa imati pravo na naplatu stete? Ako je tako, da li cemo po tom osnovu dobiti bankarsku garanciju neke prvoklasne banke, kako taj deo ugovora ne bi ostao "pusta zelja"... to su detalji koji mene interesuju, a ako me pitate da li sam za istok ili za zapad, odgovoricu vam, da sam za onog koji mi plati vise.

kukala nam majka

pre 16 godina

Toliko o neutralnosti. A trajala je samo jedan dan...Ovde i ko drži supermarkete kreira dnednu politiku, a kamoli onaj ko ima energetski primat! E pa braćo, knjigu u šake i učimo Ruski.

Igor

pre 16 godina

A ja sam bas za da se proda NIS Rusima.Bolje da se proda njima, nego da se pokloni Amerikancima. Bolje i da budemo ko Poljska pod SSSR-om nego kao El Salvador pod SAD-om.

Petronije

pre 16 godina

Ja ne znam zasto su slicne "dogovore" sa Moskvom o ruskim ulaganjima u naftne i gasne kompanije sve ostale evropske drzave odbile. Ajd' zapadne, ali i listom sve istocne. Opet se postavlja staro pitanje: jesmo li mi ludi ili je citav svet lud? Odgovor odavno znamo, samo sto nam se ne svidja.

Vlada

pre 16 godina

NIS vredi više (nema dileme), ali mislim da je strateški bitno za Srbiju da Rusima preda monopol nad tim energentom a i nad ostalim, daće Bog (iako nisam ljubitelj 'crvenih' i parole kako će nas oni spas'ti). Niko me ne može ubediti da bi bilo koja zapadna zemlja bila bolji gazda, niti da bi par milijardi bilo šta presudno značilo Srbiji, odnosno građanima. I da napomenem, Rusija je u regionu gigant što se tiče energije i energetskih rezervi (samo H2O kojim raspolaže Rusija je pravo bogatstvo). Po meni, strateški je bitno da oni budu tu, pa barem im poklonili NIS.

Citizen

pre 16 godina

Milijardu eura? I to samo 500 miliona u kesu. Pa Mobtel je prodat za skoro 50% vecu cenu od ovoga. I sto je najgore, ovu ponudu ce nasa vlada da prihvati, zbog navodne "zastite" Kosova.

Mirko

pre 16 godina

Sigurnost snabdevanja energentima u buducnosti ne moze da se plati novcem. Setimo se samo zapadnjaka kad su rusi malo zavrnuli slavine za gas. lepo je napuniti budzet i prodati NIS madjarskim preprodavcima RUSKOG gasa ali sta posle?! Nisu ni rusi mutavi. Nije lako doneti sada odluku ali samo treba gledati u buducnost. Mislim da, iako ne bas rado, treba prihvatiti ponudu rusa ali precizno definisati ugovorom sta MORA da se uradi i u kom roku. Kako ce se i gde pare investirati, tehnologija, pumpe...To je bitno da se ne prepusti novom vlasniku da radi sta hoce vec da dobijemo modernu rafineriju i kvalitetne pumpe sa odgovarajucom infrastrukturom. Ne prihvatiti ponudu rusa nije pametno i tu nema veze politika. Ovo je cista ekonomija a to znaci ZIVOTNO pitanje za buducnost Srbije. Hajde da gledamo nas dugorocni interes, kakva politika, kakvi bakraci. Pa i zapad zavisi od ruske energije, sta se mi tu snebivamo ko mlada pred vencanje?!

Milan NS

pre 16 godina

Ima tu par bitnih stvari :
1. Dug države preme ruskim kompanijama za gas i naftu je oko 100 miliona i potiče iz perioda do 2000. godine
2. Sada je jasno da "plavi potok" neće ići kroz Srbiju već samo njegov krak. Onaj da kažem "pravi" će ići kroz Rumuniju i Mađarsku ka Austriji. Taj gasovod da ide preko Srbije donosio bi ogromnu dobit onome ko ga je izgradio. Ali taj "glavni" nas zaobilazi.
3. Niko ne vodi računa o "Jugorosgasu". Ukoliko ta firma bude gradila i taj krak gasovoda od te priče da će Srbija nešto zarađivati na taksama za transport nema ništa. Bitno je da posao izgradnje tog kraka radi Srbijagas u ime države.
4. najizvesnije je da će se formirati tri nova akcionarska društva i to : Novi NIS, Skladište gasa i Distribucija gasa
5. Ako i ovaj voz propustimo cena će ići na dole a u priču se uključuju mešetari, mogao bi i da ih imenujem ali neću, koji lobiraju za MOL, OMV i slično koji su sitni ali stavrno sitni igrači spram giganta kakav je gasprom.

Bojan

pre 16 godina

Nis mozda vredi 2 milijarde ali knjigovodstveno, u papirima. Njegovu realnu vrednost procenjuje trziste, a mene bas interesuje ko bi to u ovom momentu bio spreman da plati 2 milijarde za NIS? Uostalom, Rusi nude milijardu za 51% udela.

Ljubazni komšija

pre 16 godina

Ovo je super ponuda, ruska nafta je vrlo kvalitetna, a jeftina. Zaposliće mnogo ljudi, bićemo najveći proizvođači u regionu. Imaćemo kvalitetan benzin.

asterix

pre 16 godina

Nije mi jasno. Rusi nama daju milijardu za NIS a u zamenu za vecinsko vlasnishtvo u prevodu 51% ili vishe i za to nam nude 500 miliona u keshu i 500 miliona u firmu koja je 51% njihova, shto znachi nude nam 245 miliona ulozenih u nashu korist?

SD

pre 16 godina

Ja nesto ne vidim da se oko nas otimaju Shell, Texaco ili BP. Imajuci u vidu da su Rusi kada je gas u pitanju medju najjacim igracima na svetu, ja ne vidim tu nista lose.

neimenovani komentator

pre 16 godina

Sacekajmo Predlog Vlade, a ne misljenja strucnjaka bliskih Vladi ili neimenovanih izvora - mnogima ne odgovara saradnja sa Rusijom, pa nije ni cudo sto ce da 'procure' mnoga 'poverljiva izvestavanja'. Verujem da je Vlada obavezna da Ugovor predoci Skupstini na usvajanje, a onda cemo i znati sta stvarno sadrzi Ugovor. U svakom slucaju 1 mld je knjigovodstvena vrednost, a o trzisnoj vrednosti moze samo da se procenjuje.

b@nem

pre 16 godina

Aha, počele su ucene. Odakle je Rus izašao, ta država je procvetala. A kod nas tek treba da "uđe". Ala smo naderali, kao žuti. BTW jedini problem je taj što NIS nije vlasnik gasovoda. Niti skladišta Banatski Dvor. Tako da je ne vidim neke veze između gasovoda i NIS-a.

Miki Nikšić

pre 16 godina

Mislim da je ova "ponuda" Rusije vrlo cinična i da se graniči sa bezobrazlukom. nema potrebe biti posebno stručan i pretpostavljati šta će na kraju biti od toga. Predlažem da svi koji to smatraju dobrom prilikom svrate do prvog Lukoila i vide kako izgleda kada ruski magnat počne sa gazdovanjem kupljene firme. Ko je imalo putovao auto-putem imao je priliku da vidi dosta Beopetrolovih pumpi u koje nije uložen ni dinar. Koriste se stare pumpe, prostorije su oronule, a nisu izfinansirali čak ni uklanjanje obeležja prethodne firme. Šta mislite kakva je situacija na pumpama van auto-puta? Ukoliko Rusima POKLONIMO Nis, čeka nas potpuno isto...

Dima

pre 16 godina

Hocemo li sa djavolom tikve da sadimo? Dati energetski monopol znaci dati drzavu drugom na upravljanje. Vrlo patrijotski. Ja bih rek'o 25% maksimum i to za te pare. Ako necete dovidjenja, svet nije Rusija, imamo kome da se okrenemo.

brue

pre 16 godina

nisam bas pratio tehnicku stranu ovog "kraka" samo mi malo tupavo izgledaju ove dve recenice:
"Krak gasovoda "Južni tok" imao bi kapacitet 10 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je dovoljno za snabdevanje Srbije.." i "...kojim bi se Srbiji omogućilo sigurno snabdevanje gasom, a ovaj gasovod bi obezbeđivao prihode od prolaznih taksi." Hmmm, po ovome, vecinu protoka bi Srbija sama koristila, znaci naplacivali bi taxu sami sebi?? Ili je samo nesrecno napisano?

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

S obzirom na našu do sada pokazanu poslovnu sposobnost, osećam da će mnogi u Vladi Srbije navijati da NIS bude prodat ili predat onima koji su energetski siromasni i kojima bi naš NIS poslužio samo kao sredstvo dobre zarade. Gospodin Dinkić je u pravu, možda NIS vredi više, kao što su mnogo više vredele banke, šelezare, šećerane i cementare. Ali se uvek tražio "strateški partner". Zašto to ne bi i sada bio ključni momenat? Zar Rusija nije jedan od najvećih proizvodjača energenata? Zar će nam "evropljani" ili "amerikanci", ma ko to bio, jeftinije i bolje prodavati rusku naftu i gas čak i od samih Rusa? Da li je u pitanju "čista" ekonomija, ili nešto drugo?

Nele

pre 16 godina

Toliko o ruskoj pomoci oko Kosova. Ako ne prihvatimo ponudu najmanje sto ce nas zadesiti da dobijamo gas po nepovoljnijim uslovima. Ako prihvatimo dace pola para a pola kroz nesto sto niko ne moze da kontrolise. Dakle gospodo "patriote" imacemo uslovljavanja u svakom slucaju. Sad, sto bi vi na sve pristali samo da udarite kontru zapadu to je druga stvar.

Moma S.

pre 16 godina

Kad gledam kako se sadasnja vlast ne snalazi u ovim poslovima sa Rusima, ne mogu a da se ne setim kada je Slobodan Milosevic odlikovao direktora Gazproma znackom Jugoslovenske zvezde za pomoc u gasu :-) Sva dugovanja za gas su tada odlagana na racun klirinskih dugova Rusije. A nova vlast je klirinska potrazivanja iskoristila za obnovu hidroelektrane Djerdap sa ruskom opremom ciju realnu cenu i ne mozemo da znamo. Svakako, obnova Djerdapa je vazna, ali izgleda da se vlast malo istrcala pre vremena i ispucala vazan adut za sadasnje pregovore.

Beogradjanin

pre 16 godina

Mislim da nije lose vezati se dugorocno za Rusiju kada su u pitanju energenti, jedino sto mi se u ovoj celoj prici ne dopada je nedostatak transparentnosti same ponude i veoma kratak rok u kome nasa Vlada treba da se izjasni. Vise bih voleo kada bi Rusi dobili ovaj posao na tenderu, jer sam siguran da bi retko ko mogao da im parira u ponudi. Ovako, iako mislim da statesko vezivanje u energetskom sektoru za njih nije lose, ostaje mi malo gorak ukus u ustima zbog napred navedenog. Pozdrav iz zavejanog Beograda :)

Nele

pre 16 godina

Toliko o ruskoj pomoci oko Kosova. Ako ne prihvatimo ponudu najmanje sto ce nas zadesiti da dobijamo gas po nepovoljnijim uslovima. Ako prihvatimo dace pola para a pola kroz nesto sto niko ne moze da kontrolise. Dakle gospodo "patriote" imacemo uslovljavanja u svakom slucaju. Sad, sto bi vi na sve pristali samo da udarite kontru zapadu to je druga stvar.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

S obzirom na našu do sada pokazanu poslovnu sposobnost, osećam da će mnogi u Vladi Srbije navijati da NIS bude prodat ili predat onima koji su energetski siromasni i kojima bi naš NIS poslužio samo kao sredstvo dobre zarade. Gospodin Dinkić je u pravu, možda NIS vredi više, kao što su mnogo više vredele banke, šelezare, šećerane i cementare. Ali se uvek tražio "strateški partner". Zašto to ne bi i sada bio ključni momenat? Zar Rusija nije jedan od najvećih proizvodjača energenata? Zar će nam "evropljani" ili "amerikanci", ma ko to bio, jeftinije i bolje prodavati rusku naftu i gas čak i od samih Rusa? Da li je u pitanju "čista" ekonomija, ili nešto drugo?

brue

pre 16 godina

nisam bas pratio tehnicku stranu ovog "kraka" samo mi malo tupavo izgledaju ove dve recenice:
"Krak gasovoda "Južni tok" imao bi kapacitet 10 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je dovoljno za snabdevanje Srbije.." i "...kojim bi se Srbiji omogućilo sigurno snabdevanje gasom, a ovaj gasovod bi obezbeđivao prihode od prolaznih taksi." Hmmm, po ovome, vecinu protoka bi Srbija sama koristila, znaci naplacivali bi taxu sami sebi?? Ili je samo nesrecno napisano?

Miki Nikšić

pre 16 godina

Mislim da je ova "ponuda" Rusije vrlo cinična i da se graniči sa bezobrazlukom. nema potrebe biti posebno stručan i pretpostavljati šta će na kraju biti od toga. Predlažem da svi koji to smatraju dobrom prilikom svrate do prvog Lukoila i vide kako izgleda kada ruski magnat počne sa gazdovanjem kupljene firme. Ko je imalo putovao auto-putem imao je priliku da vidi dosta Beopetrolovih pumpi u koje nije uložen ni dinar. Koriste se stare pumpe, prostorije su oronule, a nisu izfinansirali čak ni uklanjanje obeležja prethodne firme. Šta mislite kakva je situacija na pumpama van auto-puta? Ukoliko Rusima POKLONIMO Nis, čeka nas potpuno isto...

Beogradjanin

pre 16 godina

Mislim da nije lose vezati se dugorocno za Rusiju kada su u pitanju energenti, jedino sto mi se u ovoj celoj prici ne dopada je nedostatak transparentnosti same ponude i veoma kratak rok u kome nasa Vlada treba da se izjasni. Vise bih voleo kada bi Rusi dobili ovaj posao na tenderu, jer sam siguran da bi retko ko mogao da im parira u ponudi. Ovako, iako mislim da statesko vezivanje u energetskom sektoru za njih nije lose, ostaje mi malo gorak ukus u ustima zbog napred navedenog. Pozdrav iz zavejanog Beograda :)

SD

pre 16 godina

Ja nesto ne vidim da se oko nas otimaju Shell, Texaco ili BP. Imajuci u vidu da su Rusi kada je gas u pitanju medju najjacim igracima na svetu, ja ne vidim tu nista lose.

kukala nam majka

pre 16 godina

Toliko o neutralnosti. A trajala je samo jedan dan...Ovde i ko drži supermarkete kreira dnednu politiku, a kamoli onaj ko ima energetski primat! E pa braćo, knjigu u šake i učimo Ruski.

Dima

pre 16 godina

Hocemo li sa djavolom tikve da sadimo? Dati energetski monopol znaci dati drzavu drugom na upravljanje. Vrlo patrijotski. Ja bih rek'o 25% maksimum i to za te pare. Ako necete dovidjenja, svet nije Rusija, imamo kome da se okrenemo.

Citizen

pre 16 godina

Milijardu eura? I to samo 500 miliona u kesu. Pa Mobtel je prodat za skoro 50% vecu cenu od ovoga. I sto je najgore, ovu ponudu ce nasa vlada da prihvati, zbog navodne "zastite" Kosova.

Petronije

pre 16 godina

Ja ne znam zasto su slicne "dogovore" sa Moskvom o ruskim ulaganjima u naftne i gasne kompanije sve ostale evropske drzave odbile. Ajd' zapadne, ali i listom sve istocne. Opet se postavlja staro pitanje: jesmo li mi ludi ili je citav svet lud? Odgovor odavno znamo, samo sto nam se ne svidja.

asterix

pre 16 godina

Nije mi jasno. Rusi nama daju milijardu za NIS a u zamenu za vecinsko vlasnishtvo u prevodu 51% ili vishe i za to nam nude 500 miliona u keshu i 500 miliona u firmu koja je 51% njihova, shto znachi nude nam 245 miliona ulozenih u nashu korist?

Mirko

pre 16 godina

Sigurnost snabdevanja energentima u buducnosti ne moze da se plati novcem. Setimo se samo zapadnjaka kad su rusi malo zavrnuli slavine za gas. lepo je napuniti budzet i prodati NIS madjarskim preprodavcima RUSKOG gasa ali sta posle?! Nisu ni rusi mutavi. Nije lako doneti sada odluku ali samo treba gledati u buducnost. Mislim da, iako ne bas rado, treba prihvatiti ponudu rusa ali precizno definisati ugovorom sta MORA da se uradi i u kom roku. Kako ce se i gde pare investirati, tehnologija, pumpe...To je bitno da se ne prepusti novom vlasniku da radi sta hoce vec da dobijemo modernu rafineriju i kvalitetne pumpe sa odgovarajucom infrastrukturom. Ne prihvatiti ponudu rusa nije pametno i tu nema veze politika. Ovo je cista ekonomija a to znaci ZIVOTNO pitanje za buducnost Srbije. Hajde da gledamo nas dugorocni interes, kakva politika, kakvi bakraci. Pa i zapad zavisi od ruske energije, sta se mi tu snebivamo ko mlada pred vencanje?!

Aleksandar

pre 16 godina

Ko zivi na zapadu zna kakve sau gazde i kako posluju zapadnjaci. Cist biznis, bez milosti, ko nema da plati bice mu ukinuta struja, gas, bice izbacen na ulicu sa celom porodicom i sledi mu zatvor. Svi vi sto se nadate da je zapad i Evropska zajednica bolja od drugih, varate se. Na kraju krajeva Rusi nas nisu nikada bombardovali. I koliko smo im mi to dozvoljavali, toliko su nas podrzavali. Prema tome voleli to ili ne, nama je Rusija i jeftinija i bolja iz istih razloga. NISU ME NIKADA BOMBARDOVALI I UCENJIVALI. Biznis je biznis i treba prihvatiti ovakvu odluku, jer tesko nama sa ovim zapadnjacima koji nas ocigledno ne vole i nasa buducnost sa njima znaci: Kap po kap benzina po basnoslovnim cenama uz to da moramo da im se izvinjavamo zbog toga sto su nam naneli ociglednu nepravdu i podrzali separatisticke elemente u bivsoj Jugoslaviji. Ne hvala. Zdrav razum mi govori. RUSIJA.
P.S. Komunizam je propao i Rusija vise nema veze sa time. Ovo je 21 vek i sada se vodi potpuno druga politika, a Rusija je jedna od energetski nalbogatijih zemalja na svetu. Zapad nema nista. Zavistan je od drugih. Ako ne moze da dobije milom, otece silom...

Ljubazni komšija

pre 16 godina

Ovo je super ponuda, ruska nafta je vrlo kvalitetna, a jeftina. Zaposliće mnogo ljudi, bićemo najveći proizvođači u regionu. Imaćemo kvalitetan benzin.

b@nem

pre 16 godina

Aha, počele su ucene. Odakle je Rus izašao, ta država je procvetala. A kod nas tek treba da "uđe". Ala smo naderali, kao žuti. BTW jedini problem je taj što NIS nije vlasnik gasovoda. Niti skladišta Banatski Dvor. Tako da je ne vidim neke veze između gasovoda i NIS-a.

djole

pre 16 godina

Cena koju bi Rusi platitili je u stvari 500 miliona evra. Ona ne mora da bude bitna u celoj priči. Bitno je naglasiti da bi taj krak gasovoda gradila ruska firma Jugorosgas, kao i da taj krak bi služio po ovome navedenom samo za lokalne potrebe. Mene interesuje čime je Mađarska platila ruski gasovod. Nisam siguran da su oni njima dali neku naftnu kompaniju. Da ne bude Mađari njima ništa za gasovod, a mi njima kao prijatelj maltene za džabe dajemo državni monopol. Takođe, zanima me kolike bi prihode od tog kraka gasovoda imala Srbija, i ko bi plaćao taksu. Skupo će nas koštati to Kosova, a na kraju ćemo ga opet izgubiti.

Sale

pre 16 godina

Riskiramo da zbog antiruskog lobija nanesemo stetu interesima Srbije. Zapadne zemlje u ovom pogledu nemaju sta da nam ponude. I oni su energetski zavisni, a plan o novom gasovodu iz Kazahstana je pre neki dan propao. Ici ce preko Rusije. Rusije je energetska sila buducnosti, svidjalo se to nekom ili ne.

Beogradjanin

pre 16 godina

Jao koliko volimo da komentarisemo ono o cemu jako malo znamo. "Dobijamo energetsku sigurnost". Ja bih stvarno voleo da vidim detalje Ugovora i cime se ta sigurnost garantuje. Da li cemo za svaki ugovoreni a neisporuceni kubik gasa imati pravo na naplatu stete? Ako je tako, da li cemo po tom osnovu dobiti bankarsku garanciju neke prvoklasne banke, kako taj deo ugovora ne bi ostao "pusta zelja"... to su detalji koji mene interesuju, a ako me pitate da li sam za istok ili za zapad, odgovoricu vam, da sam za onog koji mi plati vise.

Igor

pre 16 godina

Ja bih samo podsetio da su Rusi ove godine i Belorusiji zavrnuli slavine kad su ovi poceli nesto da se bune. Znaci oni su u stanju i vecoj braci nego sto smo mi da uskrate energente usred zime samo ako im je cef. Secate se filma Mad Max 3. Ko vlada gradom? Master Blaster vlada gradom. Ti Rusi bi bilo mnogo gadan Master Blaster.

RACUNDZIJA

pre 16 godina

Setimo se samo kako smo prosli sa privatizacijom Beopetrola. Lukoilu je 3 puta produzavan rok da ispune investicione obaveze. i na kraju im je oprosteno. Tako bi bilo i sa NIS-om. Kao da bi Ruse zanimalo da investiraju u tehnologiiju i unapredjenje kapaciteta rafinerije, da bi bili konkurentni i ostvarivali profit. oni imaju naftu i to im je dosta. Uopste im ne trebaju rafinerije.

andrejrubljov

pre 16 godina

"....većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije...."??? Uvek sam bio sklon Rusima, ali, narode, je li ovo posteno?
Potpuna zavisnost energetskog sektora Srbije od druge zemlje???

Pera

pre 16 godina

Sjajno odigrano od Rusa.

Izazoves krizu u zemlji obecavsi im odlaganje (ali ne i resenje) problema sa Kosovom do svetog Zivka, a onda za kikiriki pokupujes ono malo firmi koje nesto vrede, i, kao kusur, dobijes i drzavni monopol na energente.

Das nista za nesto.

Milan NS

pre 16 godina

Ima tu par bitnih stvari :
1. Dug države preme ruskim kompanijama za gas i naftu je oko 100 miliona i potiče iz perioda do 2000. godine
2. Sada je jasno da "plavi potok" neće ići kroz Srbiju već samo njegov krak. Onaj da kažem "pravi" će ići kroz Rumuniju i Mađarsku ka Austriji. Taj gasovod da ide preko Srbije donosio bi ogromnu dobit onome ko ga je izgradio. Ali taj "glavni" nas zaobilazi.
3. Niko ne vodi računa o "Jugorosgasu". Ukoliko ta firma bude gradila i taj krak gasovoda od te priče da će Srbija nešto zarađivati na taksama za transport nema ništa. Bitno je da posao izgradnje tog kraka radi Srbijagas u ime države.
4. najizvesnije je da će se formirati tri nova akcionarska društva i to : Novi NIS, Skladište gasa i Distribucija gasa
5. Ako i ovaj voz propustimo cena će ići na dole a u priču se uključuju mešetari, mogao bi i da ih imenujem ali neću, koji lobiraju za MOL, OMV i slično koji su sitni ali stavrno sitni igrači spram giganta kakav je gasprom.

Marko UK

pre 16 godina

Zemlje istocne Evrope koje su odbile slican dil sa Rusima su to ucinile zbog ucena iz EU. I dalje kupuju ruski gas, samo sto to rade kroz posrednike, obicno iz zapadne Evrope. Energetsku sigurnost nemaju, a placaju vise.
Srbija ne sme da napravi slicnu gresku.

Maja_V

pre 16 godina

Madjarska i Rumunija su raskrstile sa Rusima odavno. Krenule su u dobrom pravcu i danas su clanica EU. Rusija, koja takodje dugorocno razmislja, zna da ce te zemlje (p)ostati stabilne i ozbiljne drzave.
Kao takve, dobijaju glavnu trasu gasovoda, a da im niko nije trazio poklanjanje energetske nezavisnosti. Kao ni paket koji ukljucuje i ostala nacionalna preduzeca. Kako su to uspeli?
I tu se vracamo na pocetak...

Rastko

pre 16 godina

1. Niko nije obecao energetsku samostalnost Srbiji, kao ni povoljne cene energenata, a ni glavni tok gasovoda.
2. Nije definitivno utvrdjena vrednost NIS-a.
3. Nije postovan princip da kada se prodaje nesto drzavno, nudi se svima, pa se ponude otvaraju.
Uprkos svemu tome, nasi politicari su poceli da izjavljuju kako ovo prihvataju, kao da je privatna pogodba. Barem smo naucili za sta smatraju drzavu.

Glas

pre 16 godina

Krak ili slepo crevo. Ako te "brat" u startu ucenjuje ne vidim kako neko uopste moze da vezuje neku sigurnu enrgetsku buducnost za takvog "strateskog partnera"(citaj Rusiju) koji nam je toliko puta "pomogao" kako u blizoj tako i daljoj istoriji.

Vlada

pre 16 godina

NIS vredi više (nema dileme), ali mislim da je strateški bitno za Srbiju da Rusima preda monopol nad tim energentom a i nad ostalim, daće Bog (iako nisam ljubitelj 'crvenih' i parole kako će nas oni spas'ti). Niko me ne može ubediti da bi bilo koja zapadna zemlja bila bolji gazda, niti da bi par milijardi bilo šta presudno značilo Srbiji, odnosno građanima. I da napomenem, Rusija je u regionu gigant što se tiče energije i energetskih rezervi (samo H2O kojim raspolaže Rusija je pravo bogatstvo). Po meni, strateški je bitno da oni budu tu, pa barem im poklonili NIS.

Igor

pre 16 godina

A ja sam bas za da se proda NIS Rusima.Bolje da se proda njima, nego da se pokloni Amerikancima. Bolje i da budemo ko Poljska pod SSSR-om nego kao El Salvador pod SAD-om.

neimenovani komentator

pre 16 godina

Sacekajmo Predlog Vlade, a ne misljenja strucnjaka bliskih Vladi ili neimenovanih izvora - mnogima ne odgovara saradnja sa Rusijom, pa nije ni cudo sto ce da 'procure' mnoga 'poverljiva izvestavanja'. Verujem da je Vlada obavezna da Ugovor predoci Skupstini na usvajanje, a onda cemo i znati sta stvarno sadrzi Ugovor. U svakom slucaju 1 mld je knjigovodstvena vrednost, a o trzisnoj vrednosti moze samo da se procenjuje.

Milan

pre 16 godina

Ja da pitam samo a na koliko to godina vi procenjujete tu energetsku sigurnos tj. zalihe ruskog gasa i nafte?Ukoliko je to 30-40 god. onda smo strasno kratkovidi, mada to i nije nista novo za nas.

Moma S.

pre 16 godina

Kad gledam kako se sadasnja vlast ne snalazi u ovim poslovima sa Rusima, ne mogu a da se ne setim kada je Slobodan Milosevic odlikovao direktora Gazproma znackom Jugoslovenske zvezde za pomoc u gasu :-) Sva dugovanja za gas su tada odlagana na racun klirinskih dugova Rusije. A nova vlast je klirinska potrazivanja iskoristila za obnovu hidroelektrane Djerdap sa ruskom opremom ciju realnu cenu i ne mozemo da znamo. Svakako, obnova Djerdapa je vazna, ali izgleda da se vlast malo istrcala pre vremena i ispucala vazan adut za sadasnje pregovore.

radza bel

pre 16 godina

Do kada vise sa Enerdziobzerverom!? Pa zar nije g-dja Pistolova pre 20-tak dana izjavila da juzni krak definitivno ne ide kroz Srbiju?! I sad je ona ponovo pravi izvor informacija. Malo je neozbiljno

Svetislav Goncić

pre 16 godina

Sve je tačno što je izjavljeno osim da se sve već odavno zna. Već je neko ovde u svojim komentarima rekao da se firma Jugorosgaz preselila u poslovnu zgradu Progresa na uglu ulica Knez Mihajlove i Zmaj Jovine i tu zauzima dva sprata. Firma intenzivno kadrovski jača pa se čeka i tender za prodaju Progresa kako bi ovu firmi preuzeli i zajedno gradili gasovod.
Prema tome sve je već bilo odavno dogovoreno a ovo je samo doziranje informacija za javnost.

Bojan

pre 16 godina

Nis mozda vredi 2 milijarde ali knjigovodstveno, u papirima. Njegovu realnu vrednost procenjuje trziste, a mene bas interesuje ko bi to u ovom momentu bio spreman da plati 2 milijarde za NIS? Uostalom, Rusi nude milijardu za 51% udela.

100%realni

pre 16 godina

Kada udaris kontru celom svetu (jer ceo svet nije u pravu) pa se vezes samo za jednu drzavu Rusiju kao jedinog Srpskog prijatelja(to je svijevremeno radila Albanija secate se Rusija pa Kina)e onda pocinje da se utvrdjuje pazar i na kraju krajeva po svemu sudeci ostace Srbija kratkih rukava. Ako ne da NIS skoro u upola cene, onda nema veta u Svetu Bezbednosti e kada vec NIS bude poklonjen onda u veoma kratkom intervalu otici ce i Kosovo. Nista strasno ponovo ce se pronaci neko ko je kriv za sve...

Libertarian

pre 16 godina

Ja sam veliki pobornik slobodnog trzista i kapitalizma, a BIO sam i na Zapadu, ali me iskustvo od pada Milosevica uci da svaki put kada neki Stratfor, Crisis Group, ili nekakav Energy-Ass ovoj zemlji malo posoli pamet, ova zemlja treba da uradi upravo suprotno. Zalosno je ali tako, LDP na stranu, Zapad ce morati MNOOOGO i uporno da radi na povracanju poverenja obicnog naroda u ovoj zemlji, a nesto ne vidim da su oni za to uopste spremni. Sto neko rece, zapadne ili druge kompanije se ne otimaju za NIS, tako da je ova "analiza" tim jos providnija. Svaki normalan covek bi tim zapadnim ekspertima jednostavno i kratko rekao "get lost!" i usao u posao sa Rusima, a posle (umesto potrosio) odmah ulozio te pare u infrastrukturu i zavrsenje tog prokletog autoputa, i sve bi se brzo isplatilo od putarina. Da ne pricam da su dobra infrastruktura i energetska snabdevenost osnova napretka i proizvodnje, ali za to ce se pobrinuti privatne investicije... sa svih strana.

bokaso

pre 16 godina

Ovo smo mogli ocekivati. Jel' ima bolja ponuda? Mislim da stabilno i jeftino snabdevanje Srbije gasom i naftom moze samo da privuce zapadne investitore.

slobodan djakovic

pre 16 godina

svet globalno ima problem energetskog snadbevanja. ako gledamo unapred, srbija se ovim "vezivanjem" za strateskog giganta sa istoka ujedno i obavezuje na moguce rizike. pre svega, jer niko pouzdano ne zna kakvi ce biti odnosi istoka i zapada. nama samo jos fale rakete zemlja-zemlja ruske proizvodnje. toliko o strateskom cilju integrisana u evropsku zajednicu... od pocetka raspada SFRJ biramo saveznike i to nas je i kostalo nizom poraza sve do danas. mozda je ovo samo uvod u jos jedan.

Nikola Đuković

pre 16 godina

Kao prvo, svaka prodaja mora da bude javna i uz tender. Tako je i po novokomponovanom Ustavu. Ako su Rusi izjavili da su u startu spremni da daju 1G €, onda bi možda uz tender (zavisno od ostalih ponuđača), dali još više. Ne znam zašto mnogi to doživljavaju kao politiku. Nekada ne mešamo politiku i novac, a nekada da. To mi nije jasno.

Patriota

pre 16 godina

Vidim ima ovde dosta pametnih glava, ali ne dovoljno da bi mogli da ocjenjuju da li je ruska ponuda dobra ili nije. Pa nisu ni rusi veslo sisali, oni daju 1 milijardu, preuzimaju na sebe da obnove nasa postrojenja a i dobro znaju da ce srbija godisnje ubirati najmanje 200 miliona evra od protoka gasa prema evropi. Nadalje srbija si obezbjedjuje gas za sljedecim 100 godina, pa u cemu je to onda losa ponuda, Samo u prvih 10 godina zaradicemo 2 milijarde €, a da ne racunam za 50 godina. Ko moze da za NIS na bilo kom tenderu ponudi toliko para, jednostavno , nitko. Sasvim je jasno da je ovo posao stoljeca.

Bosko

pre 16 godina

Mislim da treba pristati.
Prvo za NIS se ne otimaju mnogo strane kompanije i sumnjam da bi dobili mnogo vise novca. A druga stvar je da su Rusi sto se tice energenata bez premca, pa ce i ovako i onako preuzeti primat u ovom delu Evrope..
Ako ne pristanemo mozda nema ni kraka gasovoda a to je mnogo veca steta on prodaje NISa za vece pare nekoj drugoj kompaniji.

alavi radnik NIS-a

pre 16 godina

Draga gospodo "hiljadu evra od besplatnih akcija" digitrone u ruke pa izracunajte sada "koliki je vas deo" = 15% od 500 mil pa to podelite na 4 mil gradjana!!!

Milan

pre 16 godina

Ponuda po meni nije losa ,jer je rafinerija u Pancevu u uzasnom stanju ,to najbolje znaju pancevci koji uzivaju u miomirisima(neki put se osete i u Beogradu).A sto se tice izgradnje gasovoda zar nemci nemaju zajednicku kompaniju sa rusima koja gradi gasovod po dnu baltickog mora.

rulex

pre 16 godina

Ukoliko se želi energetska stabilnost, tada NIS netreba prodati NIKOME. Verujem da smo u potpunosti u stanju da upravljamo sopstvenim resursima. Međutim ukoliko Rusima treba platiti nešto onda treba narodu reći šta je to i koliko košta. A ne ovako da u budućnosti zavisimo samo od jednog izvora. Sloboda, budućnost i nezavisnost nemaju cenu.

Momcilo Gajic

pre 16 godina

NIS-Ruska ponuda
Mora se znati da podrucje Panonskog bazena ima uslova za novim nalazistima nafte, gasa i tople vode (prema World Oil June 92) i da je to najjaci adut srpske strane. Vojvodjanski parlament dao je koncesije NIS Naftagasu za potrebe istrazivanja i eksploatacije na podrucju Vojvodine (znaci i Rusima). Predlazem da se ruskom partneru prezentuju detalji i mogucnosti naseg podzemlja, pa i uvid u NIS Naftagasa kao moderne naftne kopanije sa kompletnom infra strukturom i opremom za busenje i eksploatacju. Kada bi partner i nasi pregovaraci obisli i videli samo deo Naftagasa u Banatu ponudili bi pet puta vecu sumu nego sada. Zato ne recite prvo DA (sve proucite) da se posle ne kajemo. Sa postovanjem, MTGajic

nesha

pre 16 godina

Obavezno tender? A pogledajte nasta je ispao "tender" za autoput Horgos-Pozega. A vrednost NIS-a? Pa to je tehnologija stara vise od 20 godina (vidi se po kvalitetu goriva i kolicini zagadjivanja okoline) koja moze jedino da se proda na kilo kao staro gvozdje.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Nikada,zagrljaj sa Rusijom nije ovoj zemlji dobro doneo.
Oni nas preko Kosova ucenjuju,a Vlada tj.Kostunica sve radi na svoju ruku,kao da je NIS njegov,kao da je on vlasnik cele drzave i naroda.
Takav bezobrazluk nije pokazivao ni sam Milosevic.
Da nismo pre 60 godina usli u zagrljaj sa Rusima,ne bismo imali komunizam,Milosevica,ratove...
Sve evropske zemlje,decenijama okupirane od strane Rusije,pobegle su od nje glavom bez obzira.Malo im je sto su okupirali ceo Sibir sve do granice Japana,sad hoce i Arktik.
A mi,da smo zaobisli Ruse u proslom veku,bili bismo kao i sve evropske drzave,Evropska Unija bi se podrazumevala,
danas bismo slavili 20 godina kako smo clanovi EU.
Sa Rusima ne treba imati nikakve veze,cak da nemamo ni sta da jedemo.

Nele

pre 16 godina

Toliko o ruskoj pomoci oko Kosova. Ako ne prihvatimo ponudu najmanje sto ce nas zadesiti da dobijamo gas po nepovoljnijim uslovima. Ako prihvatimo dace pola para a pola kroz nesto sto niko ne moze da kontrolise. Dakle gospodo "patriote" imacemo uslovljavanja u svakom slucaju. Sad, sto bi vi na sve pristali samo da udarite kontru zapadu to je druga stvar.

Ljubazni komšija

pre 16 godina

Ovo je super ponuda, ruska nafta je vrlo kvalitetna, a jeftina. Zaposliće mnogo ljudi, bićemo najveći proizvođači u regionu. Imaćemo kvalitetan benzin.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

S obzirom na našu do sada pokazanu poslovnu sposobnost, osećam da će mnogi u Vladi Srbije navijati da NIS bude prodat ili predat onima koji su energetski siromasni i kojima bi naš NIS poslužio samo kao sredstvo dobre zarade. Gospodin Dinkić je u pravu, možda NIS vredi više, kao što su mnogo više vredele banke, šelezare, šećerane i cementare. Ali se uvek tražio "strateški partner". Zašto to ne bi i sada bio ključni momenat? Zar Rusija nije jedan od najvećih proizvodjača energenata? Zar će nam "evropljani" ili "amerikanci", ma ko to bio, jeftinije i bolje prodavati rusku naftu i gas čak i od samih Rusa? Da li je u pitanju "čista" ekonomija, ili nešto drugo?

Igor

pre 16 godina

A ja sam bas za da se proda NIS Rusima.Bolje da se proda njima, nego da se pokloni Amerikancima. Bolje i da budemo ko Poljska pod SSSR-om nego kao El Salvador pod SAD-om.

SD

pre 16 godina

Ja nesto ne vidim da se oko nas otimaju Shell, Texaco ili BP. Imajuci u vidu da su Rusi kada je gas u pitanju medju najjacim igracima na svetu, ja ne vidim tu nista lose.

Vlada

pre 16 godina

NIS vredi više (nema dileme), ali mislim da je strateški bitno za Srbiju da Rusima preda monopol nad tim energentom a i nad ostalim, daće Bog (iako nisam ljubitelj 'crvenih' i parole kako će nas oni spas'ti). Niko me ne može ubediti da bi bilo koja zapadna zemlja bila bolji gazda, niti da bi par milijardi bilo šta presudno značilo Srbiji, odnosno građanima. I da napomenem, Rusija je u regionu gigant što se tiče energije i energetskih rezervi (samo H2O kojim raspolaže Rusija je pravo bogatstvo). Po meni, strateški je bitno da oni budu tu, pa barem im poklonili NIS.

Aleksandar

pre 16 godina

Ko zivi na zapadu zna kakve sau gazde i kako posluju zapadnjaci. Cist biznis, bez milosti, ko nema da plati bice mu ukinuta struja, gas, bice izbacen na ulicu sa celom porodicom i sledi mu zatvor. Svi vi sto se nadate da je zapad i Evropska zajednica bolja od drugih, varate se. Na kraju krajeva Rusi nas nisu nikada bombardovali. I koliko smo im mi to dozvoljavali, toliko su nas podrzavali. Prema tome voleli to ili ne, nama je Rusija i jeftinija i bolja iz istih razloga. NISU ME NIKADA BOMBARDOVALI I UCENJIVALI. Biznis je biznis i treba prihvatiti ovakvu odluku, jer tesko nama sa ovim zapadnjacima koji nas ocigledno ne vole i nasa buducnost sa njima znaci: Kap po kap benzina po basnoslovnim cenama uz to da moramo da im se izvinjavamo zbog toga sto su nam naneli ociglednu nepravdu i podrzali separatisticke elemente u bivsoj Jugoslaviji. Ne hvala. Zdrav razum mi govori. RUSIJA.
P.S. Komunizam je propao i Rusija vise nema veze sa time. Ovo je 21 vek i sada se vodi potpuno druga politika, a Rusija je jedna od energetski nalbogatijih zemalja na svetu. Zapad nema nista. Zavistan je od drugih. Ako ne moze da dobije milom, otece silom...

Dima

pre 16 godina

Hocemo li sa djavolom tikve da sadimo? Dati energetski monopol znaci dati drzavu drugom na upravljanje. Vrlo patrijotski. Ja bih rek'o 25% maksimum i to za te pare. Ako necete dovidjenja, svet nije Rusija, imamo kome da se okrenemo.

Miki Nikšić

pre 16 godina

Mislim da je ova "ponuda" Rusije vrlo cinična i da se graniči sa bezobrazlukom. nema potrebe biti posebno stručan i pretpostavljati šta će na kraju biti od toga. Predlažem da svi koji to smatraju dobrom prilikom svrate do prvog Lukoila i vide kako izgleda kada ruski magnat počne sa gazdovanjem kupljene firme. Ko je imalo putovao auto-putem imao je priliku da vidi dosta Beopetrolovih pumpi u koje nije uložen ni dinar. Koriste se stare pumpe, prostorije su oronule, a nisu izfinansirali čak ni uklanjanje obeležja prethodne firme. Šta mislite kakva je situacija na pumpama van auto-puta? Ukoliko Rusima POKLONIMO Nis, čeka nas potpuno isto...

Beogradjanin

pre 16 godina

Mislim da nije lose vezati se dugorocno za Rusiju kada su u pitanju energenti, jedino sto mi se u ovoj celoj prici ne dopada je nedostatak transparentnosti same ponude i veoma kratak rok u kome nasa Vlada treba da se izjasni. Vise bih voleo kada bi Rusi dobili ovaj posao na tenderu, jer sam siguran da bi retko ko mogao da im parira u ponudi. Ovako, iako mislim da statesko vezivanje u energetskom sektoru za njih nije lose, ostaje mi malo gorak ukus u ustima zbog napred navedenog. Pozdrav iz zavejanog Beograda :)

Patriota

pre 16 godina

Vidim ima ovde dosta pametnih glava, ali ne dovoljno da bi mogli da ocjenjuju da li je ruska ponuda dobra ili nije. Pa nisu ni rusi veslo sisali, oni daju 1 milijardu, preuzimaju na sebe da obnove nasa postrojenja a i dobro znaju da ce srbija godisnje ubirati najmanje 200 miliona evra od protoka gasa prema evropi. Nadalje srbija si obezbjedjuje gas za sljedecim 100 godina, pa u cemu je to onda losa ponuda, Samo u prvih 10 godina zaradicemo 2 milijarde €, a da ne racunam za 50 godina. Ko moze da za NIS na bilo kom tenderu ponudi toliko para, jednostavno , nitko. Sasvim je jasno da je ovo posao stoljeca.

Marko UK

pre 16 godina

Zemlje istocne Evrope koje su odbile slican dil sa Rusima su to ucinile zbog ucena iz EU. I dalje kupuju ruski gas, samo sto to rade kroz posrednike, obicno iz zapadne Evrope. Energetsku sigurnost nemaju, a placaju vise.
Srbija ne sme da napravi slicnu gresku.

Sale

pre 16 godina

Riskiramo da zbog antiruskog lobija nanesemo stetu interesima Srbije. Zapadne zemlje u ovom pogledu nemaju sta da nam ponude. I oni su energetski zavisni, a plan o novom gasovodu iz Kazahstana je pre neki dan propao. Ici ce preko Rusije. Rusije je energetska sila buducnosti, svidjalo se to nekom ili ne.

Bosko

pre 16 godina

Mislim da treba pristati.
Prvo za NIS se ne otimaju mnogo strane kompanije i sumnjam da bi dobili mnogo vise novca. A druga stvar je da su Rusi sto se tice energenata bez premca, pa ce i ovako i onako preuzeti primat u ovom delu Evrope..
Ako ne pristanemo mozda nema ni kraka gasovoda a to je mnogo veca steta on prodaje NISa za vece pare nekoj drugoj kompaniji.

neimenovani komentator

pre 16 godina

Sacekajmo Predlog Vlade, a ne misljenja strucnjaka bliskih Vladi ili neimenovanih izvora - mnogima ne odgovara saradnja sa Rusijom, pa nije ni cudo sto ce da 'procure' mnoga 'poverljiva izvestavanja'. Verujem da je Vlada obavezna da Ugovor predoci Skupstini na usvajanje, a onda cemo i znati sta stvarno sadrzi Ugovor. U svakom slucaju 1 mld je knjigovodstvena vrednost, a o trzisnoj vrednosti moze samo da se procenjuje.

Mirko

pre 16 godina

Sigurnost snabdevanja energentima u buducnosti ne moze da se plati novcem. Setimo se samo zapadnjaka kad su rusi malo zavrnuli slavine za gas. lepo je napuniti budzet i prodati NIS madjarskim preprodavcima RUSKOG gasa ali sta posle?! Nisu ni rusi mutavi. Nije lako doneti sada odluku ali samo treba gledati u buducnost. Mislim da, iako ne bas rado, treba prihvatiti ponudu rusa ali precizno definisati ugovorom sta MORA da se uradi i u kom roku. Kako ce se i gde pare investirati, tehnologija, pumpe...To je bitno da se ne prepusti novom vlasniku da radi sta hoce vec da dobijemo modernu rafineriju i kvalitetne pumpe sa odgovarajucom infrastrukturom. Ne prihvatiti ponudu rusa nije pametno i tu nema veze politika. Ovo je cista ekonomija a to znaci ZIVOTNO pitanje za buducnost Srbije. Hajde da gledamo nas dugorocni interes, kakva politika, kakvi bakraci. Pa i zapad zavisi od ruske energije, sta se mi tu snebivamo ko mlada pred vencanje?!

Libertarian

pre 16 godina

Ja sam veliki pobornik slobodnog trzista i kapitalizma, a BIO sam i na Zapadu, ali me iskustvo od pada Milosevica uci da svaki put kada neki Stratfor, Crisis Group, ili nekakav Energy-Ass ovoj zemlji malo posoli pamet, ova zemlja treba da uradi upravo suprotno. Zalosno je ali tako, LDP na stranu, Zapad ce morati MNOOOGO i uporno da radi na povracanju poverenja obicnog naroda u ovoj zemlji, a nesto ne vidim da su oni za to uopste spremni. Sto neko rece, zapadne ili druge kompanije se ne otimaju za NIS, tako da je ova "analiza" tim jos providnija. Svaki normalan covek bi tim zapadnim ekspertima jednostavno i kratko rekao "get lost!" i usao u posao sa Rusima, a posle (umesto potrosio) odmah ulozio te pare u infrastrukturu i zavrsenje tog prokletog autoputa, i sve bi se brzo isplatilo od putarina. Da ne pricam da su dobra infrastruktura i energetska snabdevenost osnova napretka i proizvodnje, ali za to ce se pobrinuti privatne investicije... sa svih strana.

b@nem

pre 16 godina

Aha, počele su ucene. Odakle je Rus izašao, ta država je procvetala. A kod nas tek treba da "uđe". Ala smo naderali, kao žuti. BTW jedini problem je taj što NIS nije vlasnik gasovoda. Niti skladišta Banatski Dvor. Tako da je ne vidim neke veze između gasovoda i NIS-a.

Petronije

pre 16 godina

Ja ne znam zasto su slicne "dogovore" sa Moskvom o ruskim ulaganjima u naftne i gasne kompanije sve ostale evropske drzave odbile. Ajd' zapadne, ali i listom sve istocne. Opet se postavlja staro pitanje: jesmo li mi ludi ili je citav svet lud? Odgovor odavno znamo, samo sto nam se ne svidja.

Milan

pre 16 godina

Ponuda po meni nije losa ,jer je rafinerija u Pancevu u uzasnom stanju ,to najbolje znaju pancevci koji uzivaju u miomirisima(neki put se osete i u Beogradu).A sto se tice izgradnje gasovoda zar nemci nemaju zajednicku kompaniju sa rusima koja gradi gasovod po dnu baltickog mora.

Citizen

pre 16 godina

Milijardu eura? I to samo 500 miliona u kesu. Pa Mobtel je prodat za skoro 50% vecu cenu od ovoga. I sto je najgore, ovu ponudu ce nasa vlada da prihvati, zbog navodne "zastite" Kosova.

Bojan

pre 16 godina

Nis mozda vredi 2 milijarde ali knjigovodstveno, u papirima. Njegovu realnu vrednost procenjuje trziste, a mene bas interesuje ko bi to u ovom momentu bio spreman da plati 2 milijarde za NIS? Uostalom, Rusi nude milijardu za 51% udela.

Milan

pre 16 godina

Ja da pitam samo a na koliko to godina vi procenjujete tu energetsku sigurnos tj. zalihe ruskog gasa i nafte?Ukoliko je to 30-40 god. onda smo strasno kratkovidi, mada to i nije nista novo za nas.

bokaso

pre 16 godina

Ovo smo mogli ocekivati. Jel' ima bolja ponuda? Mislim da stabilno i jeftino snabdevanje Srbije gasom i naftom moze samo da privuce zapadne investitore.

slobodan djakovic

pre 16 godina

svet globalno ima problem energetskog snadbevanja. ako gledamo unapred, srbija se ovim "vezivanjem" za strateskog giganta sa istoka ujedno i obavezuje na moguce rizike. pre svega, jer niko pouzdano ne zna kakvi ce biti odnosi istoka i zapada. nama samo jos fale rakete zemlja-zemlja ruske proizvodnje. toliko o strateskom cilju integrisana u evropsku zajednicu... od pocetka raspada SFRJ biramo saveznike i to nas je i kostalo nizom poraza sve do danas. mozda je ovo samo uvod u jos jedan.

Igor

pre 16 godina

Ja bih samo podsetio da su Rusi ove godine i Belorusiji zavrnuli slavine kad su ovi poceli nesto da se bune. Znaci oni su u stanju i vecoj braci nego sto smo mi da uskrate energente usred zime samo ako im je cef. Secate se filma Mad Max 3. Ko vlada gradom? Master Blaster vlada gradom. Ti Rusi bi bilo mnogo gadan Master Blaster.

Moma S.

pre 16 godina

Kad gledam kako se sadasnja vlast ne snalazi u ovim poslovima sa Rusima, ne mogu a da se ne setim kada je Slobodan Milosevic odlikovao direktora Gazproma znackom Jugoslovenske zvezde za pomoc u gasu :-) Sva dugovanja za gas su tada odlagana na racun klirinskih dugova Rusije. A nova vlast je klirinska potrazivanja iskoristila za obnovu hidroelektrane Djerdap sa ruskom opremom ciju realnu cenu i ne mozemo da znamo. Svakako, obnova Djerdapa je vazna, ali izgleda da se vlast malo istrcala pre vremena i ispucala vazan adut za sadasnje pregovore.

Beogradjanin

pre 16 godina

Jao koliko volimo da komentarisemo ono o cemu jako malo znamo. "Dobijamo energetsku sigurnost". Ja bih stvarno voleo da vidim detalje Ugovora i cime se ta sigurnost garantuje. Da li cemo za svaki ugovoreni a neisporuceni kubik gasa imati pravo na naplatu stete? Ako je tako, da li cemo po tom osnovu dobiti bankarsku garanciju neke prvoklasne banke, kako taj deo ugovora ne bi ostao "pusta zelja"... to su detalji koji mene interesuju, a ako me pitate da li sam za istok ili za zapad, odgovoricu vam, da sam za onog koji mi plati vise.

djole

pre 16 godina

Cena koju bi Rusi platitili je u stvari 500 miliona evra. Ona ne mora da bude bitna u celoj priči. Bitno je naglasiti da bi taj krak gasovoda gradila ruska firma Jugorosgas, kao i da taj krak bi služio po ovome navedenom samo za lokalne potrebe. Mene interesuje čime je Mađarska platila ruski gasovod. Nisam siguran da su oni njima dali neku naftnu kompaniju. Da ne bude Mađari njima ništa za gasovod, a mi njima kao prijatelj maltene za džabe dajemo državni monopol. Takođe, zanima me kolike bi prihode od tog kraka gasovoda imala Srbija, i ko bi plaćao taksu. Skupo će nas koštati to Kosova, a na kraju ćemo ga opet izgubiti.

andrejrubljov

pre 16 godina

"....većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije...."??? Uvek sam bio sklon Rusima, ali, narode, je li ovo posteno?
Potpuna zavisnost energetskog sektora Srbije od druge zemlje???

Pera

pre 16 godina

Sjajno odigrano od Rusa.

Izazoves krizu u zemlji obecavsi im odlaganje (ali ne i resenje) problema sa Kosovom do svetog Zivka, a onda za kikiriki pokupujes ono malo firmi koje nesto vrede, i, kao kusur, dobijes i drzavni monopol na energente.

Das nista za nesto.

Milan NS

pre 16 godina

Ima tu par bitnih stvari :
1. Dug države preme ruskim kompanijama za gas i naftu je oko 100 miliona i potiče iz perioda do 2000. godine
2. Sada je jasno da "plavi potok" neće ići kroz Srbiju već samo njegov krak. Onaj da kažem "pravi" će ići kroz Rumuniju i Mađarsku ka Austriji. Taj gasovod da ide preko Srbije donosio bi ogromnu dobit onome ko ga je izgradio. Ali taj "glavni" nas zaobilazi.
3. Niko ne vodi računa o "Jugorosgasu". Ukoliko ta firma bude gradila i taj krak gasovoda od te priče da će Srbija nešto zarađivati na taksama za transport nema ništa. Bitno je da posao izgradnje tog kraka radi Srbijagas u ime države.
4. najizvesnije je da će se formirati tri nova akcionarska društva i to : Novi NIS, Skladište gasa i Distribucija gasa
5. Ako i ovaj voz propustimo cena će ići na dole a u priču se uključuju mešetari, mogao bi i da ih imenujem ali neću, koji lobiraju za MOL, OMV i slično koji su sitni ali stavrno sitni igrači spram giganta kakav je gasprom.

kukala nam majka

pre 16 godina

Toliko o neutralnosti. A trajala je samo jedan dan...Ovde i ko drži supermarkete kreira dnednu politiku, a kamoli onaj ko ima energetski primat! E pa braćo, knjigu u šake i učimo Ruski.

radza bel

pre 16 godina

Do kada vise sa Enerdziobzerverom!? Pa zar nije g-dja Pistolova pre 20-tak dana izjavila da juzni krak definitivno ne ide kroz Srbiju?! I sad je ona ponovo pravi izvor informacija. Malo je neozbiljno

brue

pre 16 godina

nisam bas pratio tehnicku stranu ovog "kraka" samo mi malo tupavo izgledaju ove dve recenice:
"Krak gasovoda "Južni tok" imao bi kapacitet 10 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je dovoljno za snabdevanje Srbije.." i "...kojim bi se Srbiji omogućilo sigurno snabdevanje gasom, a ovaj gasovod bi obezbeđivao prihode od prolaznih taksi." Hmmm, po ovome, vecinu protoka bi Srbija sama koristila, znaci naplacivali bi taxu sami sebi?? Ili je samo nesrecno napisano?

asterix

pre 16 godina

Nije mi jasno. Rusi nama daju milijardu za NIS a u zamenu za vecinsko vlasnishtvo u prevodu 51% ili vishe i za to nam nude 500 miliona u keshu i 500 miliona u firmu koja je 51% njihova, shto znachi nude nam 245 miliona ulozenih u nashu korist?

RACUNDZIJA

pre 16 godina

Setimo se samo kako smo prosli sa privatizacijom Beopetrola. Lukoilu je 3 puta produzavan rok da ispune investicione obaveze. i na kraju im je oprosteno. Tako bi bilo i sa NIS-om. Kao da bi Ruse zanimalo da investiraju u tehnologiiju i unapredjenje kapaciteta rafinerije, da bi bili konkurentni i ostvarivali profit. oni imaju naftu i to im je dosta. Uopste im ne trebaju rafinerije.

Rastko

pre 16 godina

1. Niko nije obecao energetsku samostalnost Srbiji, kao ni povoljne cene energenata, a ni glavni tok gasovoda.
2. Nije definitivno utvrdjena vrednost NIS-a.
3. Nije postovan princip da kada se prodaje nesto drzavno, nudi se svima, pa se ponude otvaraju.
Uprkos svemu tome, nasi politicari su poceli da izjavljuju kako ovo prihvataju, kao da je privatna pogodba. Barem smo naucili za sta smatraju drzavu.

Glas

pre 16 godina

Krak ili slepo crevo. Ako te "brat" u startu ucenjuje ne vidim kako neko uopste moze da vezuje neku sigurnu enrgetsku buducnost za takvog "strateskog partnera"(citaj Rusiju) koji nam je toliko puta "pomogao" kako u blizoj tako i daljoj istoriji.

Nikola Đuković

pre 16 godina

Kao prvo, svaka prodaja mora da bude javna i uz tender. Tako je i po novokomponovanom Ustavu. Ako su Rusi izjavili da su u startu spremni da daju 1G €, onda bi možda uz tender (zavisno od ostalih ponuđača), dali još više. Ne znam zašto mnogi to doživljavaju kao politiku. Nekada ne mešamo politiku i novac, a nekada da. To mi nije jasno.

rulex

pre 16 godina

Ukoliko se želi energetska stabilnost, tada NIS netreba prodati NIKOME. Verujem da smo u potpunosti u stanju da upravljamo sopstvenim resursima. Međutim ukoliko Rusima treba platiti nešto onda treba narodu reći šta je to i koliko košta. A ne ovako da u budućnosti zavisimo samo od jednog izvora. Sloboda, budućnost i nezavisnost nemaju cenu.

Svetislav Goncić

pre 16 godina

Sve je tačno što je izjavljeno osim da se sve već odavno zna. Već je neko ovde u svojim komentarima rekao da se firma Jugorosgaz preselila u poslovnu zgradu Progresa na uglu ulica Knez Mihajlove i Zmaj Jovine i tu zauzima dva sprata. Firma intenzivno kadrovski jača pa se čeka i tender za prodaju Progresa kako bi ovu firmi preuzeli i zajedno gradili gasovod.
Prema tome sve je već bilo odavno dogovoreno a ovo je samo doziranje informacija za javnost.

Maja_V

pre 16 godina

Madjarska i Rumunija su raskrstile sa Rusima odavno. Krenule su u dobrom pravcu i danas su clanica EU. Rusija, koja takodje dugorocno razmislja, zna da ce te zemlje (p)ostati stabilne i ozbiljne drzave.
Kao takve, dobijaju glavnu trasu gasovoda, a da im niko nije trazio poklanjanje energetske nezavisnosti. Kao ni paket koji ukljucuje i ostala nacionalna preduzeca. Kako su to uspeli?
I tu se vracamo na pocetak...

100%realni

pre 16 godina

Kada udaris kontru celom svetu (jer ceo svet nije u pravu) pa se vezes samo za jednu drzavu Rusiju kao jedinog Srpskog prijatelja(to je svijevremeno radila Albanija secate se Rusija pa Kina)e onda pocinje da se utvrdjuje pazar i na kraju krajeva po svemu sudeci ostace Srbija kratkih rukava. Ako ne da NIS skoro u upola cene, onda nema veta u Svetu Bezbednosti e kada vec NIS bude poklonjen onda u veoma kratkom intervalu otici ce i Kosovo. Nista strasno ponovo ce se pronaci neko ko je kriv za sve...

nesha

pre 16 godina

Obavezno tender? A pogledajte nasta je ispao "tender" za autoput Horgos-Pozega. A vrednost NIS-a? Pa to je tehnologija stara vise od 20 godina (vidi se po kvalitetu goriva i kolicini zagadjivanja okoline) koja moze jedino da se proda na kilo kao staro gvozdje.

alavi radnik NIS-a

pre 16 godina

Draga gospodo "hiljadu evra od besplatnih akcija" digitrone u ruke pa izracunajte sada "koliki je vas deo" = 15% od 500 mil pa to podelite na 4 mil gradjana!!!

Momcilo Gajic

pre 16 godina

NIS-Ruska ponuda
Mora se znati da podrucje Panonskog bazena ima uslova za novim nalazistima nafte, gasa i tople vode (prema World Oil June 92) i da je to najjaci adut srpske strane. Vojvodjanski parlament dao je koncesije NIS Naftagasu za potrebe istrazivanja i eksploatacije na podrucju Vojvodine (znaci i Rusima). Predlazem da se ruskom partneru prezentuju detalji i mogucnosti naseg podzemlja, pa i uvid u NIS Naftagasa kao moderne naftne kopanije sa kompletnom infra strukturom i opremom za busenje i eksploatacju. Kada bi partner i nasi pregovaraci obisli i videli samo deo Naftagasa u Banatu ponudili bi pet puta vecu sumu nego sada. Zato ne recite prvo DA (sve proucite) da se posle ne kajemo. Sa postovanjem, MTGajic

Dragan,BGD

pre 16 godina

Nikada,zagrljaj sa Rusijom nije ovoj zemlji dobro doneo.
Oni nas preko Kosova ucenjuju,a Vlada tj.Kostunica sve radi na svoju ruku,kao da je NIS njegov,kao da je on vlasnik cele drzave i naroda.
Takav bezobrazluk nije pokazivao ni sam Milosevic.
Da nismo pre 60 godina usli u zagrljaj sa Rusima,ne bismo imali komunizam,Milosevica,ratove...
Sve evropske zemlje,decenijama okupirane od strane Rusije,pobegle su od nje glavom bez obzira.Malo im je sto su okupirali ceo Sibir sve do granice Japana,sad hoce i Arktik.
A mi,da smo zaobisli Ruse u proslom veku,bili bismo kao i sve evropske drzave,Evropska Unija bi se podrazumevala,
danas bismo slavili 20 godina kako smo clanovi EU.
Sa Rusima ne treba imati nikakve veze,cak da nemamo ni sta da jedemo.