Subota, 22.12.2007.

13:54

Ruska ulaganja dve milijarde evra?

Ruska ulaganja u tri energetska projekta u Srbiji, predviđena nacrtom međudržavnog sporazuma, iznosila bi 2 milijarde evra.

Izvor: Energoportal

Ruska ulaganja dve milijarde evra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

jelenko

pre 16 godina

Ceo posao ce se realizovati bez dinara ulaganja. Sve ce biti kroz investicije koje ce biti naduvane. NIS ce se dokapitalizovati i akcija ce najmanje deset puta manje vredeti nego transakciona. Poslom ce se upravljati iz recimo Holandije...OMV, HELLENIC i sl. su cisti preprodavci sa brendom usluge.

sasa_ns

pre 16 godina

Po meni je jos veci problem to sto Rusi raze da oni uzimaju NIS bez obaveza znaci drzava uzima Nisove obaveze , a kada se uporede ulaganja od 2milijarde eura to znaci da ce Rusi uzeti NIS za dzabe

STRUCNJAK

pre 16 godina

NIS kao firma od strateskog znacaja za Srbiju ne sme biti licitirana od nestrucnjaka i koriscena za politicka prepucavanja.
Kao prvo svaka ozbiljna zemlja uvek u vecinskom vlasnistvu ostavlja firme od nacionalnog znacaja.
Kao drugo ako uzmemo u obzir da je MOBTEL prodat za 1,3 milijarde eura onda mozete slobodno pomnoziti taj iznos puta 5 i dobicete mozda kazem mozda opet neku realnu cenu za NIS.
Mnogi sebi dopustaju da licitiraju za firmama od nacionalnog znacaja kao da im je dedovina na poklon.
Sto se tice politickih stvari za licitiranje , ponuda od nase navodne Ruske brace je vise nego smesna i ucenjivacka.
Zarad neke tamo podrske koju necemo dobiti od njih sto se tice Kosova traze ni manje ni vise 51% vlasnistva NIS-a za sumu koja je vise nego smesna.
Da ne govorim o daljim politickim posledicama koje nasa Srbija moze imati pored svega.
Poznato je da onaj ko u zemlji kontrolise energente taj i postavlja Vladu.
Znaci za tricavih milijardu i kusur dolara dobicemo prorusku vladu u pokusaju stvaranja Ruske gubernije na teritoriji Srbije , dobicemo put ka Istoku , i dobicemo najvece monopoliste u sferi energenata gde ce drzava Srbija i njen narod biti dovedeni pred opstanak .
Tema jako osetljiva za svaku drzavu a da ne govorim o drzavi kakva je Srbija na zalost.
S postovanjem

zivojin mishich

pre 16 godina

ekonomski gledano u narednix 25 godina russija kina indija i srbija tu negde izmedju njix drzache prvo mesto pa jedna duga pauza pa svi ostali,ekonomski uspon ovix zemalja je zagarantovan,ono sad mi mozemo da izvrshimo samoubistvo i prikluchimo se machehi nat/o/aliji koja ni sama ne vidi izlaz iz ekonomske krize koja joj sledi/skupi minerali sirova nafta itd/

Brzi

pre 16 godina

Pitanje ovde apsolutno nije to da li treba da prodje gasovod/njen krak kroz Srbiju ili ne. Pitanje je ucena pod kojom se trazi NIS. Niko naravno ucenom ne želi da ponudi realnu vrednost već da otme nešto u svom interesu. Naivno je misliti da ruski oligarsi kojima ni do samih Rusa nije stalo kada vide dolar (a nekima i inače) žele da pomognu ili čak dostave fer ponudu. Te firme i te pare napravljene su na otimanju od sopstvenog naroda. Nama će još da daju?

Igor

pre 16 godina

Ja ne razumem ove ljude sto kazu da ce nama rusi da pomognu.
Prva stvar, taj gasovod nije tranzitni. Ljudi zapamtite jednom, gasovod dolazi do Srbije i tu staje. Nema prolaz dalje.
Koliko ja pratim tematiku, rusi su samo kupili Beopetrol i renovirali pumpe u Srbiji. I koliko znam, pumpe su im najruznije, sa najgorom uslugom.
Sa zadovoljstvom odem na OMV pumpu, gde mi radnik samoinicijativno, videvsi da ja nesto cackam oko kola, ponudi da proveri nivo ulja u motoru, dospe mi ulje, proveri temperaturu mrznjenja, dopuni tecnost, napravi rastvor tecnosti za pranje soversajbne i sve to lepo proveri.
Ja posle popijem kafu na pumpi i sa milinom nastavim put.
Na lukoilu me saceka neki brkati mrzovoljni cika, koji kao da je izasao iz Sibira i pita me: Sta hoces?
Drzimo se mi nasih suseda i sve po propisu, na tender i lepo ko da vise i bolje njemu NIS.
Ovi rusi stalno hoce nesto da zbrze ispod zita.

Goran K.

pre 16 godina

Čemu sva ova diskusija oko Gazproma i o tome da li će , ko će i kada da gradi gasovod.
Prošetajte do Progresove zgrade u Beogradu na uglu Knez Mihajlove i Zmaj Jovine ulice.
Videćete da dva sprata zauzima firma Jugorosgaz da već nekoliko meseci kadrovski jača pa će sve da vam bude jasno.

Lazar Špalaver. Nikšić

pre 16 godina

Za neke srpske mudre glave izgleda da je u svakom slučaju sigurnije snabdijevanje naftom i gasom sa Aljaske ili Meksičkog zaliva gasovodom i naftovodom ispod Atlantika. Bilo kako bilo Srbija mora kupovati i nafti i gas i cijena može zavisiti u svakom slučaju od cijene na tržištu i u svakom slučaju povoljnija okolnost mora biti ako imaš zajedničku kompaniju sa isporučiocem ovih najvažnijih sirovina.
Lazar Špalaver, Nikšić

Transparentnost u Srbiji ko lov u mutnom.

pre 16 godina

Jel neko sad vidi svrhu tolike frke oko Kosova? Zamajavaj narod pricom o Kosovu dok par pojedinaca dogovara kljucne ugovore za buducnost ove zemlje. I sad kao, "uzmi il' ostavi!". Da li bi neko od vas igrao na prvu loptu da mu neko dodje i ponudi da kupi najvecu imovinu koju imas i pri tom ti da rok od odmah da odlucis o tome. Moje iskustvo iz realnog zivota da takve opcije obicno predstavljaju gubitak kako god da okrenes.

dijete Grujica

pre 16 godina

Od Rusa nam sad ne valjaju ulaganja a sa Zapada su nam bile dobre kasetne,i bombe sa osiromasenim uranijumom.Da li ja sanjam ili je ovo zemlja u kojoj zivim?

Zorana Z. Mihajlovic Milanovic

pre 16 godina

Zdravorazumskim - Naftna industrija Srbije treba sto pre da dobije potrebne investicije!! Što pre. Odugovlačenje sa sprovođenjem strategije je neverovatno, i tu niko nije nevin.
Zdravorazumski -tender, pa ko pobedi po tacno utvrdjernim uslovima - super.A cena na tenderu moze biti samo visa od ove koja se nudi, i sa kojom se pijacari po medijima...
Da li ce neko da odgovara sto na pragu 2008 godine, nema investicija u NIS, niti ima novih elektroenergetskih kapaciteta? Odnosno da li ce neko da odgoavara za loš kvalitet goriva, gubljenje pozicija ove kompanija u Srbiji i regionu , ..ili za konstantno povećanje uvoza električne energije EPSa...- a zna se da tako nije moralo da bude, niti je smelo.
Najmanje su odgovorna poslovodstva javnih preduzeca, jer ona rade kako im se kaže.
Pored odgovornosti, koja se kad tad mora utvrditi, oni koji su zaduženi da sprovode srpsku energetsku politiku moraju već jednom da imaju jasan, realan i čvrst stav o tome kuda, kako i gde za 20tak godina. Pošto toga nema, miševi kolo vode.

I.

pre 16 godina

Sta ste se uspanicili? Pa prodajemo sve izvore vode Koka Koli, ali to nema veze, jel da? A kad treba Rusima da se proda nesto to je onda katastrofa sveta. Jeste, ako se ruski oligarsi ne obogate od monopola energentima u Srbiji, onda se nece nigde obogatiti. Smesni su vam arugmenti. Apsolutno sam ZA sporazum sa Rusima.

Roma

pre 16 godina

Zivela Rusija !!!!!!!!!!!I neka im je vecna Slava I hvala sto su se ipak smilovali na nas vecite jadnike i gubitnike i dali nam jedan malecki deo torte.A sto se tice kriticara neka samo razmisle a sta bi bi bilo da su nas elegantno zaobisli???????

koko

pre 16 godina

Ja iz moje sobe ne vidim odakle dolazi gas i bas me briga. Ali mi je jako vazno da bude kvalitetniji. Ovo sto sada imamo je pola vazduh pola gas.

Miki

pre 16 godina

Ne mislite valjda da ce ova vlast da uradi ono sto je dobro za Srbiju?! Uradice ono sto odgovara njenim licnim sponzorima, tajkunima kao sto je Vojin Lazarevic, koji se protivi prolasku ruskog gasovoda. Nedavno je u Glasu pisalo da Lazarevic i navija da gasovod dobije Austrija, a on ce od toga onda da nama uvozi gas i profitira.

Plikuscht

pre 16 godina

Komentar uopste nije arogantan, ali nemati nikakvu pravnu moc odlucivanja za ovako strateske sektore je meni neshvatljivo.
Jedno je biti 'sigurnije snabdeven energentima' a nesto sasvim drugo ovo o cemu je rec.
Niko ne trazi od Rusa da uloze/poklone nama 2 mlrd, ali da kada krenu da se dizu ruke na sastancima UO tih kompanija se sve svede na popodnevnu gimnastiku i nista vise - nema mnogo logike.

dario

pre 16 godina

...da li neko od gospode koja ostavlja komentare razmišlja koju sigurnost Srbija dobija ovim?Ta investicija Srbiji osigurava veću bezbednost od ulaska u NATO!

nebojsa

pre 16 godina

I ovako cemo da kupujemo gas od ruskih firmi iza bugarske i madjarske(ko poznaje trgovinu sa rusima zna da oni ne unose pare u rusiji vec imaju svoje firme na zapadu na primer GUNVOR vlasnik je ajde pogadjajt V.V.P) a uz to cemo da budemo i gubernija,gubernator je vec odredjen i dve godine je u srbiji i inicijale su mu A.A.
(ima diplom. status)

Aleksandar g17

pre 16 godina

Ako ne potpisu glasam za radikale, znam da ce ruka drhtati ali sto je mnogo,mnogo je! Srbija je zemlja polu sveta i sve cu uciniti da mi deca ne rastu ovde. Stidite se!

sasa bjelajac

pre 16 godina

koliko je ponuda povoljna pokazace strucnjaci ali i vreme pred nama. JEDNO je jasno, 51% sopstvenog imanja se ne daje nikom, pa ni njima!

b...

pre 16 godina

Znaci za bugare i grke je bila normalna ponuda - ruski vecinski udeo samo u tim preduzecima koja gazduju onim sto se gradi. A od nas hoce i NIS... Mnogo dobra neka braca... Kao rusi. Kao da su svi pravljeni istim alatom kojim su pravljeni Seselj, Kostunci i Nikolic. Bruka i sramota, a tamo iza svega sedi neki ruski tajkun, i smeje se

bankar

pre 16 godina

"Kada ruski oligarsi nesto grade onda oni skupljaju kajmak." Treba reci NE ruskim ucenama i ici na TRANSPARENTNI tender, a Gazprom neka se prijavi kao i svi ostali.
http://www.youtube.com/watch?v=nrG0TWpoDKY - prilog b92

Sasa

pre 16 godina

Naftna industrija ne moze da bude strateska grana privrede u Srbiji. To je strateska industrija u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Venecueli i slicnim gigantima. Mi samo uvozimo. Ako nam Gazprom omoguci da budemo tranzitna zemlja to je veliki plus.

Mi nasu stratesku granu rezemo vec 40 godina. Ove godine je opet pala poljoprivredna proizvodnja u Srbiji, iako su cene hrane na svetskom trzistu rekordne.

dejan

pre 16 godina

Mislim da Ruje blefiraju. Oni ne smeju da izostanu na Balkanu a Srbija im je jedina sansa. Ne treba da im damo Nis, gasovod ce opet ici preko nas.

Rade

pre 16 godina

Pa da li je moguće da bi neki retard veruje obecanjima novopecenih i osiljenih ruskih tajkuna? Morao sam da sarkastično parafrizam jedan kratkovidi i arogantan komentar, odbiti ruske politicke ucene stvarno nije lako, ali dugoročno mnogo više gubimo nego što dobijama, jer ukoliko pristanemo na ucene nikakve zaštitne klauzule nam ne bi pomogle, jer bi ruski tajkuni drzali potpuni energetski monopol, diktirali cene po svom nahodjenju, a patuljasta Srbija ne bi imala snage da udje u sukob sa Ruskom Federacijom...
Ruski tajkuni ce doci do energetskog monopola, a nece uloziti nista, osim laznih obecanja!

Илија Чворовић

pre 16 godina

Ја сам лаику овој области, али све говори да је реч о важнној одлуци. Видео сам један коментар овде који доста злурадо и саркастично говори о евентуалној позитивној одлуци српске владе. Хајде да претпоставимо да је у праву, тј. да треба одбити понуду. И шта онда, да ли тиме Србија ишта добија? Да ли мислите да нпр. НИС има било какве шансе да се сам од себе развије? Баш као и ЈАТ - никакве, они су можда 50 година иза Shell -а на пример. Шта ће нам 100% посто такве компаније која ничему не служи и коју ће за пар година купити за ситне новце Мађари и Аустријанци. Сетите, се, вечито су се Срби опирали да буду тзв. слуге и да буду свој на своме. У данашњем капитализму, ко је свој на своме, па и велики ABN-AMRO (холандска гигант банка) је недавно продат!

Да скратим, боље је да будемо на главном путу него поред њега. Стално говоримо да Србија има добар гео-стратешки положај - ево прилике која то може да докаже и на делу.

Иначе, ако гледате религију!, исто онолико колико смо ми Русима браћа, исто толико су им и Бугари и Грци. Ипак, овде је реч о финансијама и договору.

На бази мојих ограничених информацијама, ја бих рекао ДА и пуном паром ишао у реализацију сва три пројекта. Без оклевања, кочења, са 100% ентузијазма и испоштовао сваки до једног рока. Размислите само, неко треба да гради та складишта, гасоводе,неко треба да прави материјал за њих, неко треба да допреми материјал, неко треба да направи камионе и машине за допрему, монтажу... Биће надам се и неког истраживања и развоја. То су наши очеви, мајке, браћа, сестре који ће добити нови посао... А то је све само споредно, спрам главне премије, а то је коришћење тог фамозног гео-стратешког положаја.
Завртите точак Србије!

Aleksandar Popovic

pre 16 godina

Malo poredjenje: EU u narednih 5 godina "dace" nam(uz otcepljenje Kosova!) milijardu evra. Ruska ulaganja bi samo u ova 3 projekta trebalo da iznose oko 2 milijarde evra(bez, bar dosad poznatih, uslovljavanja, u pogledu oduzimanja teritorije ili izgradnje ruske baze u Srbiji). Mislim da nam ne bi stetilo ako bismo poceli malo vise da razmisljamo o sopstvenim interesima. OK je EU, zdravorazumski tome treba teziti, ali bez takvih uslovljavanja kao sto je otimanje Kosova, pa mozda i jos nekog dela nase teritorije. Solani, Renu, ali i glavnim "glavama" u okviru EU treba, konacno, odresito reci da ovo sto rade sa Srbijom i njenim gradjanima zaista nema primera u savremenoj istoriji Evrope, pogotovo otkako se izgradjuje evropska demokratija. I da postoji kriticni momenat, kada svaka zemlja, pa i Srbija, mora da kaze NE svim kvaziprijateljskim nastojanjima EU, SAD ili Rusije, svejedno.

Vukasin

pre 16 godina

Nismo hteli zapadnoevropske pare, zato hocemo ruske... imajte u vidu da sa njima dolazi i rusko shvatanje demokratije.
tender i tačka.
1)Koje su ti reference?
2)Koliko nudiš?
1) + 2), nek pobedi bolji. Samo sto bi Gazprom hteo da dodje do NIS-a politickim ucenama bez tendera.

Milan

pre 16 godina

Ukoliko bi jedna ruska kompanija dosla do vecinskog udela u oba energetska sektora naftnom i gasnom, oni bi diktirali cene koje bi kasnije sigurno bile skuplje u Srbiji u odnosu na okruzenje. Gasovod Nabuko koji ce gas iz Kaspijskog basena transportovati za Evropu preko Turske, Bugarske i Rumunije ce primorati Gazprom na trzisno poslovanje u tim drzavama. Ukoliko Gazprom Bugarskoj i Rumuniji ponudi netrzisne cene gasa, one ce korisiti gas koji stize i konkurentskog Nabuko gasovoda, koji je i zamisljen sa ciljem da zaobidje Rusiju.
U Srbiji do toga ne bi doslo, jer bi Gazprom imao potpuni monopol i diktirao bi cene po svom nahodjenju. Treba odbiti ucenu Gazprom-a i energetski sektor privatizovati transparentno. Takodje treba teziti tome da se Srbija poveze sa Nabuko gasovodom, jer bi to dovelo do trzisnih cena gasa u Srbiji.

Energetska nezavisnost

pre 16 godina

Ne, nego će Rusija da uloži 2 Milijarde za transport gasa u narednim decenijama, a mi će mo na gotovs da pokupimo kajmak. Po vama je bolje da ostanemo večito slepo crevo i da uvozimo gas iz Mađarske ili Bugarske koje su potpisale sličan sporazum sa Rusijom. Plašite se jake Srbije.

Novak

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama.

Pijaca

pre 16 godina

Sad ide cenkanje. Mislim da ne bi nikako smeli da damo NIS (vecinski deo) a za gasovod i skladiste mozemo da se cenkamo (Bugarska i Grcka zajedno imaju manjinski udeo u naftovodu Burgas-Aleksandropulos na primer).
Rusi nam jesu braca ali nam novcanici nisu sestre.

Ivan

pre 16 godina

Pa da li je moguće da bi neki retard odbio izuzetnu mogućnost da Srbija bude sigurnije snabdevena energentima, gasom pre svega? Morao sam da sarkastično parafrizam jedan kratkovidi i arogantan komentar, odluka stvarno nije laka, ali na prvi i još neki pogled dugročno više dobijamo nego što gubimo, mada ne bi bilo loše izboriti se za neke zaštitne klauzule...

Energetska nezavisnost

pre 16 godina

Ne, nego će Rusija da uloži 2 Milijarde za transport gasa u narednim decenijama, a mi će mo na gotovs da pokupimo kajmak. Po vama je bolje da ostanemo večito slepo crevo i da uvozimo gas iz Mađarske ili Bugarske koje su potpisale sličan sporazum sa Rusijom. Plašite se jake Srbije.

Ivan

pre 16 godina

Pa da li je moguće da bi neki retard odbio izuzetnu mogućnost da Srbija bude sigurnije snabdevena energentima, gasom pre svega? Morao sam da sarkastično parafrizam jedan kratkovidi i arogantan komentar, odluka stvarno nije laka, ali na prvi i još neki pogled dugročno više dobijamo nego što gubimo, mada ne bi bilo loše izboriti se za neke zaštitne klauzule...

Илија Чворовић

pre 16 godina

Ја сам лаику овој области, али све говори да је реч о важнној одлуци. Видео сам један коментар овде који доста злурадо и саркастично говори о евентуалној позитивној одлуци српске владе. Хајде да претпоставимо да је у праву, тј. да треба одбити понуду. И шта онда, да ли тиме Србија ишта добија? Да ли мислите да нпр. НИС има било какве шансе да се сам од себе развије? Баш као и ЈАТ - никакве, они су можда 50 година иза Shell -а на пример. Шта ће нам 100% посто такве компаније која ничему не служи и коју ће за пар година купити за ситне новце Мађари и Аустријанци. Сетите, се, вечито су се Срби опирали да буду тзв. слуге и да буду свој на своме. У данашњем капитализму, ко је свој на своме, па и велики ABN-AMRO (холандска гигант банка) је недавно продат!

Да скратим, боље је да будемо на главном путу него поред њега. Стално говоримо да Србија има добар гео-стратешки положај - ево прилике која то може да докаже и на делу.

Иначе, ако гледате религију!, исто онолико колико смо ми Русима браћа, исто толико су им и Бугари и Грци. Ипак, овде је реч о финансијама и договору.

На бази мојих ограничених информацијама, ја бих рекао ДА и пуном паром ишао у реализацију сва три пројекта. Без оклевања, кочења, са 100% ентузијазма и испоштовао сваки до једног рока. Размислите само, неко треба да гради та складишта, гасоводе,неко треба да прави материјал за њих, неко треба да допреми материјал, неко треба да направи камионе и машине за допрему, монтажу... Биће надам се и неког истраживања и развоја. То су наши очеви, мајке, браћа, сестре који ће добити нови посао... А то је све само споредно, спрам главне премије, а то је коришћење тог фамозног гео-стратешког положаја.
Завртите точак Србије!

Sasa

pre 16 godina

Naftna industrija ne moze da bude strateska grana privrede u Srbiji. To je strateska industrija u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Venecueli i slicnim gigantima. Mi samo uvozimo. Ako nam Gazprom omoguci da budemo tranzitna zemlja to je veliki plus.

Mi nasu stratesku granu rezemo vec 40 godina. Ove godine je opet pala poljoprivredna proizvodnja u Srbiji, iako su cene hrane na svetskom trzistu rekordne.

Pijaca

pre 16 godina

Sad ide cenkanje. Mislim da ne bi nikako smeli da damo NIS (vecinski deo) a za gasovod i skladiste mozemo da se cenkamo (Bugarska i Grcka zajedno imaju manjinski udeo u naftovodu Burgas-Aleksandropulos na primer).
Rusi nam jesu braca ali nam novcanici nisu sestre.

dario

pre 16 godina

...da li neko od gospode koja ostavlja komentare razmišlja koju sigurnost Srbija dobija ovim?Ta investicija Srbiji osigurava veću bezbednost od ulaska u NATO!

Novak

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama.

Aleksandar Popovic

pre 16 godina

Malo poredjenje: EU u narednih 5 godina "dace" nam(uz otcepljenje Kosova!) milijardu evra. Ruska ulaganja bi samo u ova 3 projekta trebalo da iznose oko 2 milijarde evra(bez, bar dosad poznatih, uslovljavanja, u pogledu oduzimanja teritorije ili izgradnje ruske baze u Srbiji). Mislim da nam ne bi stetilo ako bismo poceli malo vise da razmisljamo o sopstvenim interesima. OK je EU, zdravorazumski tome treba teziti, ali bez takvih uslovljavanja kao sto je otimanje Kosova, pa mozda i jos nekog dela nase teritorije. Solani, Renu, ali i glavnim "glavama" u okviru EU treba, konacno, odresito reci da ovo sto rade sa Srbijom i njenim gradjanima zaista nema primera u savremenoj istoriji Evrope, pogotovo otkako se izgradjuje evropska demokratija. I da postoji kriticni momenat, kada svaka zemlja, pa i Srbija, mora da kaze NE svim kvaziprijateljskim nastojanjima EU, SAD ili Rusije, svejedno.

Miki

pre 16 godina

Ne mislite valjda da ce ova vlast da uradi ono sto je dobro za Srbiju?! Uradice ono sto odgovara njenim licnim sponzorima, tajkunima kao sto je Vojin Lazarevic, koji se protivi prolasku ruskog gasovoda. Nedavno je u Glasu pisalo da Lazarevic i navija da gasovod dobije Austrija, a on ce od toga onda da nama uvozi gas i profitira.

Milan

pre 16 godina

Ukoliko bi jedna ruska kompanija dosla do vecinskog udela u oba energetska sektora naftnom i gasnom, oni bi diktirali cene koje bi kasnije sigurno bile skuplje u Srbiji u odnosu na okruzenje. Gasovod Nabuko koji ce gas iz Kaspijskog basena transportovati za Evropu preko Turske, Bugarske i Rumunije ce primorati Gazprom na trzisno poslovanje u tim drzavama. Ukoliko Gazprom Bugarskoj i Rumuniji ponudi netrzisne cene gasa, one ce korisiti gas koji stize i konkurentskog Nabuko gasovoda, koji je i zamisljen sa ciljem da zaobidje Rusiju.
U Srbiji do toga ne bi doslo, jer bi Gazprom imao potpuni monopol i diktirao bi cene po svom nahodjenju. Treba odbiti ucenu Gazprom-a i energetski sektor privatizovati transparentno. Takodje treba teziti tome da se Srbija poveze sa Nabuko gasovodom, jer bi to dovelo do trzisnih cena gasa u Srbiji.

bankar

pre 16 godina

"Kada ruski oligarsi nesto grade onda oni skupljaju kajmak." Treba reci NE ruskim ucenama i ici na TRANSPARENTNI tender, a Gazprom neka se prijavi kao i svi ostali.
http://www.youtube.com/watch?v=nrG0TWpoDKY - prilog b92

Rade

pre 16 godina

Pa da li je moguće da bi neki retard veruje obecanjima novopecenih i osiljenih ruskih tajkuna? Morao sam da sarkastično parafrizam jedan kratkovidi i arogantan komentar, odbiti ruske politicke ucene stvarno nije lako, ali dugoročno mnogo više gubimo nego što dobijama, jer ukoliko pristanemo na ucene nikakve zaštitne klauzule nam ne bi pomogle, jer bi ruski tajkuni drzali potpuni energetski monopol, diktirali cene po svom nahodjenju, a patuljasta Srbija ne bi imala snage da udje u sukob sa Ruskom Federacijom...
Ruski tajkuni ce doci do energetskog monopola, a nece uloziti nista, osim laznih obecanja!

Vukasin

pre 16 godina

Nismo hteli zapadnoevropske pare, zato hocemo ruske... imajte u vidu da sa njima dolazi i rusko shvatanje demokratije.
tender i tačka.
1)Koje su ti reference?
2)Koliko nudiš?
1) + 2), nek pobedi bolji. Samo sto bi Gazprom hteo da dodje do NIS-a politickim ucenama bez tendera.

dejan

pre 16 godina

Mislim da Ruje blefiraju. Oni ne smeju da izostanu na Balkanu a Srbija im je jedina sansa. Ne treba da im damo Nis, gasovod ce opet ici preko nas.

Aleksandar g17

pre 16 godina

Ako ne potpisu glasam za radikale, znam da ce ruka drhtati ali sto je mnogo,mnogo je! Srbija je zemlja polu sveta i sve cu uciniti da mi deca ne rastu ovde. Stidite se!

sasa bjelajac

pre 16 godina

koliko je ponuda povoljna pokazace strucnjaci ali i vreme pred nama. JEDNO je jasno, 51% sopstvenog imanja se ne daje nikom, pa ni njima!

b...

pre 16 godina

Znaci za bugare i grke je bila normalna ponuda - ruski vecinski udeo samo u tim preduzecima koja gazduju onim sto se gradi. A od nas hoce i NIS... Mnogo dobra neka braca... Kao rusi. Kao da su svi pravljeni istim alatom kojim su pravljeni Seselj, Kostunci i Nikolic. Bruka i sramota, a tamo iza svega sedi neki ruski tajkun, i smeje se

koko

pre 16 godina

Ja iz moje sobe ne vidim odakle dolazi gas i bas me briga. Ali mi je jako vazno da bude kvalitetniji. Ovo sto sada imamo je pola vazduh pola gas.

Roma

pre 16 godina

Zivela Rusija !!!!!!!!!!!I neka im je vecna Slava I hvala sto su se ipak smilovali na nas vecite jadnike i gubitnike i dali nam jedan malecki deo torte.A sto se tice kriticara neka samo razmisle a sta bi bi bilo da su nas elegantno zaobisli???????

I.

pre 16 godina

Sta ste se uspanicili? Pa prodajemo sve izvore vode Koka Koli, ali to nema veze, jel da? A kad treba Rusima da se proda nesto to je onda katastrofa sveta. Jeste, ako se ruski oligarsi ne obogate od monopola energentima u Srbiji, onda se nece nigde obogatiti. Smesni su vam arugmenti. Apsolutno sam ZA sporazum sa Rusima.

Zorana Z. Mihajlovic Milanovic

pre 16 godina

Zdravorazumskim - Naftna industrija Srbije treba sto pre da dobije potrebne investicije!! Što pre. Odugovlačenje sa sprovođenjem strategije je neverovatno, i tu niko nije nevin.
Zdravorazumski -tender, pa ko pobedi po tacno utvrdjernim uslovima - super.A cena na tenderu moze biti samo visa od ove koja se nudi, i sa kojom se pijacari po medijima...
Da li ce neko da odgovara sto na pragu 2008 godine, nema investicija u NIS, niti ima novih elektroenergetskih kapaciteta? Odnosno da li ce neko da odgoavara za loš kvalitet goriva, gubljenje pozicija ove kompanija u Srbiji i regionu , ..ili za konstantno povećanje uvoza električne energije EPSa...- a zna se da tako nije moralo da bude, niti je smelo.
Najmanje su odgovorna poslovodstva javnih preduzeca, jer ona rade kako im se kaže.
Pored odgovornosti, koja se kad tad mora utvrditi, oni koji su zaduženi da sprovode srpsku energetsku politiku moraju već jednom da imaju jasan, realan i čvrst stav o tome kuda, kako i gde za 20tak godina. Pošto toga nema, miševi kolo vode.

dijete Grujica

pre 16 godina

Od Rusa nam sad ne valjaju ulaganja a sa Zapada su nam bile dobre kasetne,i bombe sa osiromasenim uranijumom.Da li ja sanjam ili je ovo zemlja u kojoj zivim?

Plikuscht

pre 16 godina

Komentar uopste nije arogantan, ali nemati nikakvu pravnu moc odlucivanja za ovako strateske sektore je meni neshvatljivo.
Jedno je biti 'sigurnije snabdeven energentima' a nesto sasvim drugo ovo o cemu je rec.
Niko ne trazi od Rusa da uloze/poklone nama 2 mlrd, ali da kada krenu da se dizu ruke na sastancima UO tih kompanija se sve svede na popodnevnu gimnastiku i nista vise - nema mnogo logike.

Lazar Špalaver. Nikšić

pre 16 godina

Za neke srpske mudre glave izgleda da je u svakom slučaju sigurnije snabdijevanje naftom i gasom sa Aljaske ili Meksičkog zaliva gasovodom i naftovodom ispod Atlantika. Bilo kako bilo Srbija mora kupovati i nafti i gas i cijena može zavisiti u svakom slučaju od cijene na tržištu i u svakom slučaju povoljnija okolnost mora biti ako imaš zajedničku kompaniju sa isporučiocem ovih najvažnijih sirovina.
Lazar Špalaver, Nikšić

Goran K.

pre 16 godina

Čemu sva ova diskusija oko Gazproma i o tome da li će , ko će i kada da gradi gasovod.
Prošetajte do Progresove zgrade u Beogradu na uglu Knez Mihajlove i Zmaj Jovine ulice.
Videćete da dva sprata zauzima firma Jugorosgaz da već nekoliko meseci kadrovski jača pa će sve da vam bude jasno.

nebojsa

pre 16 godina

I ovako cemo da kupujemo gas od ruskih firmi iza bugarske i madjarske(ko poznaje trgovinu sa rusima zna da oni ne unose pare u rusiji vec imaju svoje firme na zapadu na primer GUNVOR vlasnik je ajde pogadjajt V.V.P) a uz to cemo da budemo i gubernija,gubernator je vec odredjen i dve godine je u srbiji i inicijale su mu A.A.
(ima diplom. status)

Transparentnost u Srbiji ko lov u mutnom.

pre 16 godina

Jel neko sad vidi svrhu tolike frke oko Kosova? Zamajavaj narod pricom o Kosovu dok par pojedinaca dogovara kljucne ugovore za buducnost ove zemlje. I sad kao, "uzmi il' ostavi!". Da li bi neko od vas igrao na prvu loptu da mu neko dodje i ponudi da kupi najvecu imovinu koju imas i pri tom ti da rok od odmah da odlucis o tome. Moje iskustvo iz realnog zivota da takve opcije obicno predstavljaju gubitak kako god da okrenes.

Igor

pre 16 godina

Ja ne razumem ove ljude sto kazu da ce nama rusi da pomognu.
Prva stvar, taj gasovod nije tranzitni. Ljudi zapamtite jednom, gasovod dolazi do Srbije i tu staje. Nema prolaz dalje.
Koliko ja pratim tematiku, rusi su samo kupili Beopetrol i renovirali pumpe u Srbiji. I koliko znam, pumpe su im najruznije, sa najgorom uslugom.
Sa zadovoljstvom odem na OMV pumpu, gde mi radnik samoinicijativno, videvsi da ja nesto cackam oko kola, ponudi da proveri nivo ulja u motoru, dospe mi ulje, proveri temperaturu mrznjenja, dopuni tecnost, napravi rastvor tecnosti za pranje soversajbne i sve to lepo proveri.
Ja posle popijem kafu na pumpi i sa milinom nastavim put.
Na lukoilu me saceka neki brkati mrzovoljni cika, koji kao da je izasao iz Sibira i pita me: Sta hoces?
Drzimo se mi nasih suseda i sve po propisu, na tender i lepo ko da vise i bolje njemu NIS.
Ovi rusi stalno hoce nesto da zbrze ispod zita.

Brzi

pre 16 godina

Pitanje ovde apsolutno nije to da li treba da prodje gasovod/njen krak kroz Srbiju ili ne. Pitanje je ucena pod kojom se trazi NIS. Niko naravno ucenom ne želi da ponudi realnu vrednost već da otme nešto u svom interesu. Naivno je misliti da ruski oligarsi kojima ni do samih Rusa nije stalo kada vide dolar (a nekima i inače) žele da pomognu ili čak dostave fer ponudu. Te firme i te pare napravljene su na otimanju od sopstvenog naroda. Nama će još da daju?

zivojin mishich

pre 16 godina

ekonomski gledano u narednix 25 godina russija kina indija i srbija tu negde izmedju njix drzache prvo mesto pa jedna duga pauza pa svi ostali,ekonomski uspon ovix zemalja je zagarantovan,ono sad mi mozemo da izvrshimo samoubistvo i prikluchimo se machehi nat/o/aliji koja ni sama ne vidi izlaz iz ekonomske krize koja joj sledi/skupi minerali sirova nafta itd/

STRUCNJAK

pre 16 godina

NIS kao firma od strateskog znacaja za Srbiju ne sme biti licitirana od nestrucnjaka i koriscena za politicka prepucavanja.
Kao prvo svaka ozbiljna zemlja uvek u vecinskom vlasnistvu ostavlja firme od nacionalnog znacaja.
Kao drugo ako uzmemo u obzir da je MOBTEL prodat za 1,3 milijarde eura onda mozete slobodno pomnoziti taj iznos puta 5 i dobicete mozda kazem mozda opet neku realnu cenu za NIS.
Mnogi sebi dopustaju da licitiraju za firmama od nacionalnog znacaja kao da im je dedovina na poklon.
Sto se tice politickih stvari za licitiranje , ponuda od nase navodne Ruske brace je vise nego smesna i ucenjivacka.
Zarad neke tamo podrske koju necemo dobiti od njih sto se tice Kosova traze ni manje ni vise 51% vlasnistva NIS-a za sumu koja je vise nego smesna.
Da ne govorim o daljim politickim posledicama koje nasa Srbija moze imati pored svega.
Poznato je da onaj ko u zemlji kontrolise energente taj i postavlja Vladu.
Znaci za tricavih milijardu i kusur dolara dobicemo prorusku vladu u pokusaju stvaranja Ruske gubernije na teritoriji Srbije , dobicemo put ka Istoku , i dobicemo najvece monopoliste u sferi energenata gde ce drzava Srbija i njen narod biti dovedeni pred opstanak .
Tema jako osetljiva za svaku drzavu a da ne govorim o drzavi kakva je Srbija na zalost.
S postovanjem

sasa_ns

pre 16 godina

Po meni je jos veci problem to sto Rusi raze da oni uzimaju NIS bez obaveza znaci drzava uzima Nisove obaveze , a kada se uporede ulaganja od 2milijarde eura to znaci da ce Rusi uzeti NIS za dzabe

jelenko

pre 16 godina

Ceo posao ce se realizovati bez dinara ulaganja. Sve ce biti kroz investicije koje ce biti naduvane. NIS ce se dokapitalizovati i akcija ce najmanje deset puta manje vredeti nego transakciona. Poslom ce se upravljati iz recimo Holandije...OMV, HELLENIC i sl. su cisti preprodavci sa brendom usluge.

Energetska nezavisnost

pre 16 godina

Ne, nego će Rusija da uloži 2 Milijarde za transport gasa u narednim decenijama, a mi će mo na gotovs da pokupimo kajmak. Po vama je bolje da ostanemo večito slepo crevo i da uvozimo gas iz Mađarske ili Bugarske koje su potpisale sličan sporazum sa Rusijom. Plašite se jake Srbije.

Ivan

pre 16 godina

Pa da li je moguće da bi neki retard odbio izuzetnu mogućnost da Srbija bude sigurnije snabdevena energentima, gasom pre svega? Morao sam da sarkastično parafrizam jedan kratkovidi i arogantan komentar, odluka stvarno nije laka, ali na prvi i još neki pogled dugročno više dobijamo nego što gubimo, mada ne bi bilo loše izboriti se za neke zaštitne klauzule...

Novak

pre 16 godina

Osiljeni ruski oligarsi zele da dodju do naftne i gasne industrije Srbije po tri puta manjoj ceni od one koja bi se dobila na tenderu, dok bi ostale dve trecine izmirili laznim obecanjima. "Tranzitni gasovod" koji ruski oligarsi preko dnevne stampa obecavaju da izgrade u stvari vec postoji, samo sto bi se jednim krakom slabog tranzitnog kapaciteta spojio sa Bugarskom tako da bi njihova ulaganja bila marginalna. Taj gasovod bi zbog slabog kapaciteta sluzio iskljucivo za distribuciju gasa u Srbiji, dok bi tranzit prema srednjoj i juznoj evropi isao preko Bugarske i Rumunije, i Grcke sto je vec potpisano.
Srbija bi privatizacijom NIS-a na otvorenom tenderu umesto laznih ruskih obecanja dosla do mnogo vece kolicine realnog novca, kojim bi mogla sama da finansira izgradnju infrastrukture. Indikativno je da ruski oligarsi ne zele da izadju na otvoreni tender, vec zele da do do naftne i gasne industrije Srbije dodju laznim obecanjima i ucenama.

Milan

pre 16 godina

Ukoliko bi jedna ruska kompanija dosla do vecinskog udela u oba energetska sektora naftnom i gasnom, oni bi diktirali cene koje bi kasnije sigurno bile skuplje u Srbiji u odnosu na okruzenje. Gasovod Nabuko koji ce gas iz Kaspijskog basena transportovati za Evropu preko Turske, Bugarske i Rumunije ce primorati Gazprom na trzisno poslovanje u tim drzavama. Ukoliko Gazprom Bugarskoj i Rumuniji ponudi netrzisne cene gasa, one ce korisiti gas koji stize i konkurentskog Nabuko gasovoda, koji je i zamisljen sa ciljem da zaobidje Rusiju.
U Srbiji do toga ne bi doslo, jer bi Gazprom imao potpuni monopol i diktirao bi cene po svom nahodjenju. Treba odbiti ucenu Gazprom-a i energetski sektor privatizovati transparentno. Takodje treba teziti tome da se Srbija poveze sa Nabuko gasovodom, jer bi to dovelo do trzisnih cena gasa u Srbiji.

Rade

pre 16 godina

Pa da li je moguće da bi neki retard veruje obecanjima novopecenih i osiljenih ruskih tajkuna? Morao sam da sarkastično parafrizam jedan kratkovidi i arogantan komentar, odbiti ruske politicke ucene stvarno nije lako, ali dugoročno mnogo više gubimo nego što dobijama, jer ukoliko pristanemo na ucene nikakve zaštitne klauzule nam ne bi pomogle, jer bi ruski tajkuni drzali potpuni energetski monopol, diktirali cene po svom nahodjenju, a patuljasta Srbija ne bi imala snage da udje u sukob sa Ruskom Federacijom...
Ruski tajkuni ce doci do energetskog monopola, a nece uloziti nista, osim laznih obecanja!

dejan

pre 16 godina

Mislim da Ruje blefiraju. Oni ne smeju da izostanu na Balkanu a Srbija im je jedina sansa. Ne treba da im damo Nis, gasovod ce opet ici preko nas.

bankar

pre 16 godina

"Kada ruski oligarsi nesto grade onda oni skupljaju kajmak." Treba reci NE ruskim ucenama i ici na TRANSPARENTNI tender, a Gazprom neka se prijavi kao i svi ostali.
http://www.youtube.com/watch?v=nrG0TWpoDKY - prilog b92

b...

pre 16 godina

Znaci za bugare i grke je bila normalna ponuda - ruski vecinski udeo samo u tim preduzecima koja gazduju onim sto se gradi. A od nas hoce i NIS... Mnogo dobra neka braca... Kao rusi. Kao da su svi pravljeni istim alatom kojim su pravljeni Seselj, Kostunci i Nikolic. Bruka i sramota, a tamo iza svega sedi neki ruski tajkun, i smeje se

Aleksandar g17

pre 16 godina

Ako ne potpisu glasam za radikale, znam da ce ruka drhtati ali sto je mnogo,mnogo je! Srbija je zemlja polu sveta i sve cu uciniti da mi deca ne rastu ovde. Stidite se!

Pijaca

pre 16 godina

Sad ide cenkanje. Mislim da ne bi nikako smeli da damo NIS (vecinski deo) a za gasovod i skladiste mozemo da se cenkamo (Bugarska i Grcka zajedno imaju manjinski udeo u naftovodu Burgas-Aleksandropulos na primer).
Rusi nam jesu braca ali nam novcanici nisu sestre.

Илија Чворовић

pre 16 godina

Ја сам лаику овој области, али све говори да је реч о важнној одлуци. Видео сам један коментар овде који доста злурадо и саркастично говори о евентуалној позитивној одлуци српске владе. Хајде да претпоставимо да је у праву, тј. да треба одбити понуду. И шта онда, да ли тиме Србија ишта добија? Да ли мислите да нпр. НИС има било какве шансе да се сам од себе развије? Баш као и ЈАТ - никакве, они су можда 50 година иза Shell -а на пример. Шта ће нам 100% посто такве компаније која ничему не служи и коју ће за пар година купити за ситне новце Мађари и Аустријанци. Сетите, се, вечито су се Срби опирали да буду тзв. слуге и да буду свој на своме. У данашњем капитализму, ко је свој на своме, па и велики ABN-AMRO (холандска гигант банка) је недавно продат!

Да скратим, боље је да будемо на главном путу него поред њега. Стално говоримо да Србија има добар гео-стратешки положај - ево прилике која то може да докаже и на делу.

Иначе, ако гледате религију!, исто онолико колико смо ми Русима браћа, исто толико су им и Бугари и Грци. Ипак, овде је реч о финансијама и договору.

На бази мојих ограничених информацијама, ја бих рекао ДА и пуном паром ишао у реализацију сва три пројекта. Без оклевања, кочења, са 100% ентузијазма и испоштовао сваки до једног рока. Размислите само, неко треба да гради та складишта, гасоводе,неко треба да прави материјал за њих, неко треба да допреми материјал, неко треба да направи камионе и машине за допрему, монтажу... Биће надам се и неког истраживања и развоја. То су наши очеви, мајке, браћа, сестре који ће добити нови посао... А то је све само споредно, спрам главне премије, а то је коришћење тог фамозног гео-стратешког положаја.
Завртите точак Србије!

Sasa

pre 16 godina

Naftna industrija ne moze da bude strateska grana privrede u Srbiji. To je strateska industrija u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Venecueli i slicnim gigantima. Mi samo uvozimo. Ako nam Gazprom omoguci da budemo tranzitna zemlja to je veliki plus.

Mi nasu stratesku granu rezemo vec 40 godina. Ove godine je opet pala poljoprivredna proizvodnja u Srbiji, iako su cene hrane na svetskom trzistu rekordne.

Vukasin

pre 16 godina

Nismo hteli zapadnoevropske pare, zato hocemo ruske... imajte u vidu da sa njima dolazi i rusko shvatanje demokratije.
tender i tačka.
1)Koje su ti reference?
2)Koliko nudiš?
1) + 2), nek pobedi bolji. Samo sto bi Gazprom hteo da dodje do NIS-a politickim ucenama bez tendera.

sasa bjelajac

pre 16 godina

koliko je ponuda povoljna pokazace strucnjaci ali i vreme pred nama. JEDNO je jasno, 51% sopstvenog imanja se ne daje nikom, pa ni njima!

dario

pre 16 godina

...da li neko od gospode koja ostavlja komentare razmišlja koju sigurnost Srbija dobija ovim?Ta investicija Srbiji osigurava veću bezbednost od ulaska u NATO!

nebojsa

pre 16 godina

I ovako cemo da kupujemo gas od ruskih firmi iza bugarske i madjarske(ko poznaje trgovinu sa rusima zna da oni ne unose pare u rusiji vec imaju svoje firme na zapadu na primer GUNVOR vlasnik je ajde pogadjajt V.V.P) a uz to cemo da budemo i gubernija,gubernator je vec odredjen i dve godine je u srbiji i inicijale su mu A.A.
(ima diplom. status)

Plikuscht

pre 16 godina

Komentar uopste nije arogantan, ali nemati nikakvu pravnu moc odlucivanja za ovako strateske sektore je meni neshvatljivo.
Jedno je biti 'sigurnije snabdeven energentima' a nesto sasvim drugo ovo o cemu je rec.
Niko ne trazi od Rusa da uloze/poklone nama 2 mlrd, ali da kada krenu da se dizu ruke na sastancima UO tih kompanija se sve svede na popodnevnu gimnastiku i nista vise - nema mnogo logike.

Aleksandar Popovic

pre 16 godina

Malo poredjenje: EU u narednih 5 godina "dace" nam(uz otcepljenje Kosova!) milijardu evra. Ruska ulaganja bi samo u ova 3 projekta trebalo da iznose oko 2 milijarde evra(bez, bar dosad poznatih, uslovljavanja, u pogledu oduzimanja teritorije ili izgradnje ruske baze u Srbiji). Mislim da nam ne bi stetilo ako bismo poceli malo vise da razmisljamo o sopstvenim interesima. OK je EU, zdravorazumski tome treba teziti, ali bez takvih uslovljavanja kao sto je otimanje Kosova, pa mozda i jos nekog dela nase teritorije. Solani, Renu, ali i glavnim "glavama" u okviru EU treba, konacno, odresito reci da ovo sto rade sa Srbijom i njenim gradjanima zaista nema primera u savremenoj istoriji Evrope, pogotovo otkako se izgradjuje evropska demokratija. I da postoji kriticni momenat, kada svaka zemlja, pa i Srbija, mora da kaze NE svim kvaziprijateljskim nastojanjima EU, SAD ili Rusije, svejedno.

Miki

pre 16 godina

Ne mislite valjda da ce ova vlast da uradi ono sto je dobro za Srbiju?! Uradice ono sto odgovara njenim licnim sponzorima, tajkunima kao sto je Vojin Lazarevic, koji se protivi prolasku ruskog gasovoda. Nedavno je u Glasu pisalo da Lazarevic i navija da gasovod dobije Austrija, a on ce od toga onda da nama uvozi gas i profitira.

koko

pre 16 godina

Ja iz moje sobe ne vidim odakle dolazi gas i bas me briga. Ali mi je jako vazno da bude kvalitetniji. Ovo sto sada imamo je pola vazduh pola gas.

Roma

pre 16 godina

Zivela Rusija !!!!!!!!!!!I neka im je vecna Slava I hvala sto su se ipak smilovali na nas vecite jadnike i gubitnike i dali nam jedan malecki deo torte.A sto se tice kriticara neka samo razmisle a sta bi bi bilo da su nas elegantno zaobisli???????

dijete Grujica

pre 16 godina

Od Rusa nam sad ne valjaju ulaganja a sa Zapada su nam bile dobre kasetne,i bombe sa osiromasenim uranijumom.Da li ja sanjam ili je ovo zemlja u kojoj zivim?

STRUCNJAK

pre 16 godina

NIS kao firma od strateskog znacaja za Srbiju ne sme biti licitirana od nestrucnjaka i koriscena za politicka prepucavanja.
Kao prvo svaka ozbiljna zemlja uvek u vecinskom vlasnistvu ostavlja firme od nacionalnog znacaja.
Kao drugo ako uzmemo u obzir da je MOBTEL prodat za 1,3 milijarde eura onda mozete slobodno pomnoziti taj iznos puta 5 i dobicete mozda kazem mozda opet neku realnu cenu za NIS.
Mnogi sebi dopustaju da licitiraju za firmama od nacionalnog znacaja kao da im je dedovina na poklon.
Sto se tice politickih stvari za licitiranje , ponuda od nase navodne Ruske brace je vise nego smesna i ucenjivacka.
Zarad neke tamo podrske koju necemo dobiti od njih sto se tice Kosova traze ni manje ni vise 51% vlasnistva NIS-a za sumu koja je vise nego smesna.
Da ne govorim o daljim politickim posledicama koje nasa Srbija moze imati pored svega.
Poznato je da onaj ko u zemlji kontrolise energente taj i postavlja Vladu.
Znaci za tricavih milijardu i kusur dolara dobicemo prorusku vladu u pokusaju stvaranja Ruske gubernije na teritoriji Srbije , dobicemo put ka Istoku , i dobicemo najvece monopoliste u sferi energenata gde ce drzava Srbija i njen narod biti dovedeni pred opstanak .
Tema jako osetljiva za svaku drzavu a da ne govorim o drzavi kakva je Srbija na zalost.
S postovanjem

I.

pre 16 godina

Sta ste se uspanicili? Pa prodajemo sve izvore vode Koka Koli, ali to nema veze, jel da? A kad treba Rusima da se proda nesto to je onda katastrofa sveta. Jeste, ako se ruski oligarsi ne obogate od monopola energentima u Srbiji, onda se nece nigde obogatiti. Smesni su vam arugmenti. Apsolutno sam ZA sporazum sa Rusima.

Zorana Z. Mihajlovic Milanovic

pre 16 godina

Zdravorazumskim - Naftna industrija Srbije treba sto pre da dobije potrebne investicije!! Što pre. Odugovlačenje sa sprovođenjem strategije je neverovatno, i tu niko nije nevin.
Zdravorazumski -tender, pa ko pobedi po tacno utvrdjernim uslovima - super.A cena na tenderu moze biti samo visa od ove koja se nudi, i sa kojom se pijacari po medijima...
Da li ce neko da odgovara sto na pragu 2008 godine, nema investicija u NIS, niti ima novih elektroenergetskih kapaciteta? Odnosno da li ce neko da odgoavara za loš kvalitet goriva, gubljenje pozicija ove kompanija u Srbiji i regionu , ..ili za konstantno povećanje uvoza električne energije EPSa...- a zna se da tako nije moralo da bude, niti je smelo.
Najmanje su odgovorna poslovodstva javnih preduzeca, jer ona rade kako im se kaže.
Pored odgovornosti, koja se kad tad mora utvrditi, oni koji su zaduženi da sprovode srpsku energetsku politiku moraju već jednom da imaju jasan, realan i čvrst stav o tome kuda, kako i gde za 20tak godina. Pošto toga nema, miševi kolo vode.

Transparentnost u Srbiji ko lov u mutnom.

pre 16 godina

Jel neko sad vidi svrhu tolike frke oko Kosova? Zamajavaj narod pricom o Kosovu dok par pojedinaca dogovara kljucne ugovore za buducnost ove zemlje. I sad kao, "uzmi il' ostavi!". Da li bi neko od vas igrao na prvu loptu da mu neko dodje i ponudi da kupi najvecu imovinu koju imas i pri tom ti da rok od odmah da odlucis o tome. Moje iskustvo iz realnog zivota da takve opcije obicno predstavljaju gubitak kako god da okrenes.

Lazar Špalaver. Nikšić

pre 16 godina

Za neke srpske mudre glave izgleda da je u svakom slučaju sigurnije snabdijevanje naftom i gasom sa Aljaske ili Meksičkog zaliva gasovodom i naftovodom ispod Atlantika. Bilo kako bilo Srbija mora kupovati i nafti i gas i cijena može zavisiti u svakom slučaju od cijene na tržištu i u svakom slučaju povoljnija okolnost mora biti ako imaš zajedničku kompaniju sa isporučiocem ovih najvažnijih sirovina.
Lazar Špalaver, Nikšić

Goran K.

pre 16 godina

Čemu sva ova diskusija oko Gazproma i o tome da li će , ko će i kada da gradi gasovod.
Prošetajte do Progresove zgrade u Beogradu na uglu Knez Mihajlove i Zmaj Jovine ulice.
Videćete da dva sprata zauzima firma Jugorosgaz da već nekoliko meseci kadrovski jača pa će sve da vam bude jasno.

Igor

pre 16 godina

Ja ne razumem ove ljude sto kazu da ce nama rusi da pomognu.
Prva stvar, taj gasovod nije tranzitni. Ljudi zapamtite jednom, gasovod dolazi do Srbije i tu staje. Nema prolaz dalje.
Koliko ja pratim tematiku, rusi su samo kupili Beopetrol i renovirali pumpe u Srbiji. I koliko znam, pumpe su im najruznije, sa najgorom uslugom.
Sa zadovoljstvom odem na OMV pumpu, gde mi radnik samoinicijativno, videvsi da ja nesto cackam oko kola, ponudi da proveri nivo ulja u motoru, dospe mi ulje, proveri temperaturu mrznjenja, dopuni tecnost, napravi rastvor tecnosti za pranje soversajbne i sve to lepo proveri.
Ja posle popijem kafu na pumpi i sa milinom nastavim put.
Na lukoilu me saceka neki brkati mrzovoljni cika, koji kao da je izasao iz Sibira i pita me: Sta hoces?
Drzimo se mi nasih suseda i sve po propisu, na tender i lepo ko da vise i bolje njemu NIS.
Ovi rusi stalno hoce nesto da zbrze ispod zita.

Brzi

pre 16 godina

Pitanje ovde apsolutno nije to da li treba da prodje gasovod/njen krak kroz Srbiju ili ne. Pitanje je ucena pod kojom se trazi NIS. Niko naravno ucenom ne želi da ponudi realnu vrednost već da otme nešto u svom interesu. Naivno je misliti da ruski oligarsi kojima ni do samih Rusa nije stalo kada vide dolar (a nekima i inače) žele da pomognu ili čak dostave fer ponudu. Te firme i te pare napravljene su na otimanju od sopstvenog naroda. Nama će još da daju?

zivojin mishich

pre 16 godina

ekonomski gledano u narednix 25 godina russija kina indija i srbija tu negde izmedju njix drzache prvo mesto pa jedna duga pauza pa svi ostali,ekonomski uspon ovix zemalja je zagarantovan,ono sad mi mozemo da izvrshimo samoubistvo i prikluchimo se machehi nat/o/aliji koja ni sama ne vidi izlaz iz ekonomske krize koja joj sledi/skupi minerali sirova nafta itd/

sasa_ns

pre 16 godina

Po meni je jos veci problem to sto Rusi raze da oni uzimaju NIS bez obaveza znaci drzava uzima Nisove obaveze , a kada se uporede ulaganja od 2milijarde eura to znaci da ce Rusi uzeti NIS za dzabe

jelenko

pre 16 godina

Ceo posao ce se realizovati bez dinara ulaganja. Sve ce biti kroz investicije koje ce biti naduvane. NIS ce se dokapitalizovati i akcija ce najmanje deset puta manje vredeti nego transakciona. Poslom ce se upravljati iz recimo Holandije...OMV, HELLENIC i sl. su cisti preprodavci sa brendom usluge.