Sreda, 19.12.2007.

08:49

Savet bezbednosti o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras oko 19.15 sati završio je sednicu, održanu iza zatvorenih vrata.

Izvor: B92

Savet bezbednosti o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

kom@

pre 16 godina

Znate kako se moze skuvati zaba a da ona to ne primeti? Postepenim zagrevanjem. Nisu bas mislili da je ova tako osetljiva pa se postupak oduzio.

Kica

pre 16 godina

Uz ocenu da je Kosovo spremno da ide napred, Sejdiu je rekao da bi nejasnoća statusa držala i dalje taocem privredu, odvraćala međunarodne investicije i onemogućavala pristup međunarodnim finansijskim institucijama.
Da nije slučajno ovo problem?

Hari

pre 16 godina

U poslednjih godinu dana vlada Srbije radi sve sto je moguce da izvuce situaciju. Bori se na medjunarodnoj sceni, civilizovanim diplomatskim jezikom. Samo, kasno Marko na Kosovo stize. Gde ste bili do sada?

Dirk Pitt

pre 16 godina

Neverovatno koliko je licemeran stav predstavnika SAD i nekih zemalja EU, da su mogucnosti za dalje pregovore iscrpljene, kad sustinskih pregovora izmedju dve strane u stvari nikad nije ni bilo. Naime, instrumentalizovali su Albance da se na tim tzv. pregovorima ponasaju kao statisti, obecavsi im nezavisnost. Kakvi su to pregovori? A sad pokusavaju da izkarikiraju nekakvo svoje tumacenje rezolucije 1244, po kome bi sproveli to sto su naumili, mimo medjunarodnog prava. Strasno! Ipak, nemogu da da ne odam priznanje nasem drzavnom timu za zaista briljantan i konstruktivan nastup u SB UN.

toniK

pre 16 godina

Samardzicu - nema zakljucka?

A sta je ovo:
Evropska unija i SAD smatraju da je "mogućnost pregovora" u slučaju Kosova iscrpljena i da novi pregovori o budućem statusu Kosova ne bi doneli ništa novo, izjavio je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke.

Pera

pre 16 godina

Americki ambasador je ocenio da je vreme da se krene napred i pozvao Rusiju da promeni stav, navodeći da će u suprotnom SAD i Evropljani krenuti napred sa primenom Ahtisarijevog plana, kako stvari na Kosovu ne bi izmakle kontroli.

Neverovatno. Stvari na Kosovu ne kontrolisu srbi nego Kosovski albanci i tzv. medjunarodna zajednica.
Da li to znaci da oni nisu u stanju da kontrolisu situaciju?
Ili to znaci da se neko sprema za nasije?
Voleo bih da mi gorepomunuta gospoda to objasne.

fadil_h

pre 16 godina

"Mi ne postavljamo uslove i spremni smo da razgovore o budućem uređenju Kosova i Metohije započnemo odmah i u samoj Pokrajini", rekao je Koštunica.

Koštunica je ponovio spremnost Srbije da učestvuje u novim pregovorima kako bi se obezbedila funkcionalna suštinska autonomija.
E sad da li Srbija postavlja uslove ili ne? Kako moze s jedne strane da se kaze da Srbija ne postavlja uslove a s druge strane treba razgovarati o sustinskoj autonomiji. Ovaj covek je davno izgubio kompas. Gospodo predlog o autonomiji Kosova je ODBACEN, nema vise razgovora o tome.
A ruse bi zapitao zbog cega oni krse cak DVE rezolucije Saveta Bezbednosti o obustavi nuklearnog programa Irana kada na primer salju nuklearno gorivo Iranu (pre dva dana) mimo rezolucije Saveta Bezbednosti. Da li oni po medjunardonom pravu imaju pravo da prete zemljama kao sto su ucinili pre dva dana protiv Polske i Ceske republike ruski generali. link:http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/12/18/wrussia118.xml

Futuristic

pre 16 godina

A recimo da SB ili Generalna Skupstina UN-a prizna nezavisnost. Jel bi ti to prihvatio Kostunica, to novo pravno uredenje. Ili bi onda sledila neka nova druga prica protiv celog UN-a?
Evo gde tebe u stvari boli "...albanskoj nacionalnoj manjini u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija omogućava da stvori još jednu albansku državu na Balkanu."
E pa, mnogo nas mrzis, i necemo sa tobom. Nek ti je sa srecom burazeru...Hvala Bogu da ne treba ti da resis nista za nas vise, jel kad su se usvojile sve te stvari protiv Albanaca u parlamentu Srbije, je bilo 250 sa 0. To se sad placa.

Rusofil

pre 16 godina

Američki ambasador je pozvao Rusiju da promeni stav, navodeći da će u suprotnom SAD i Evropljani krenuti napred sa primenom Ahtisarijevog plana, kako stvari na Kosovu ne bi izmakle kontroli.

Ako su nam Rusi toliki prijatelji i ako su njihovi stavovi podudarni sa našim, zašto su onda napustili misiju KFOR-a i ostavili Srbe na cedilu? Ovako su mogli da kažu - ne brinite, naši vojnici su na Kosovu i sprečiće da se stvari izmaknu kontroli.

Isuviše licemerno i isuviše providno. Izgleda da su NIS, EPS i još par jakih firmi u Srbiji zaista veliki zalogaj. Produžiti pregovore dok te kompanije ne postanu ruske na mala vrata. A posle - ode i Kosovo, a mi ostadosmo sa monopolistom na domaćem tržištu energenata. Ponovo jako mudra i dalekovida politika države Srbije.

nebojsa

pre 16 godina

vidim iz ovih komentara da kostunica ima mnogo partijskih prijatelje koji ga hrabre i podrzavaju da zadrzi kosovo.
najbolji nacin da se zadrzi kosovo je da svi koji se "bore" za zadrzavanje kosova na celu sa presvetlim kostunicom,prepodobnim Nikolicem i prevarantom veljom lepo prodaju svoju teskom mukom zaradjenu imovinu u srbiji(nikolic-veljaoni su imucni)pa lepo se presele na kosovo i sa lica mesta vode borbu ,bice prakticnije i njima a nama pogotovu

Vojislav Stojkovic

pre 16 godina

Premijer Kostunica je odrzao odmeren i dostojanstven govor. Trudi se - bori se a, da li ce da uspe to je vec druga stvar. Zasluzuje pohvalu i podrsku.

Z

pre 16 godina

I tako se zavrsila jos jedna faza raspada bivse nam domovine. Savet bezbednosti je ne samo uvideo da se suprotstavljene strane ne mogu sloziti nego da se ni sam Savet ne slaze. Sada ovo pitanje silazi zauvek sa dnevnog reda UNa i resavace se sa strane.

[Nadri]Realista

pre 16 godina

Realnost je prosta i gruba, samo sto je mnogi farbaju i zamagljuju. Ne radi se ni o medjunarodnom niti bilo kom drugom pravu, cinjenicama i moralu. Radi se interesu i gruboj sili koja sluzi i ima ili nema moc i snagu da te interese ostvari. Sve druge price su samo lepo upakovana sarena laza za javnost. U ovom trenutku, kao i godinama unazad, interes i velika sila Amerike i NATO zemalja su na strani Albanaca i njihovog interesa za nezavisnim Kosovom. Ako tako ostane, tu malo sta ima da se prica. Ovo vazi ako Rusija, Kina i neki drugi nemaju dovoljnu snagu i zelju da urade nesto dovoljno jako da to sprece.

Medjutim, mozemo se zapitati i sta ce se desiti ako se nekom magijom preokrene situacija i interes Amerike i jos nekih drugih mocnih zemalja bude na strani Srbije? Onda ce se Albanskim vodjama suditi za zelju da naprave Veliku Albaniju itd.

Neke stvari na tu temu se mozda i desavaju, ali polako.

Sait Berisha iz Peci

pre 16 godina

"protivno volji jedne demokratske države, i to člana-osnivača UN,"

U toj "demokratskoj" drzavi, Kostunica, ako ne direktno u vladi, barem kao stalni poslanik Skupstine, ucestvovao u donosenju svih diskriminatorskih odluka i zakona koji su autonomiju Kosova i prava vecinskog naroda Pokrajine sveli na najnizi stepen a Albance Kosova sveli na stepen naroda drugog reda.Sve je to Kostunica mirno posmatrao i nijednom nije digao ni mali prst akamoli da glasa protiv svih necovecnosti koje su nametane kosovskim Albancima.
Protivno Povelji UN je preduzet izgon i masakr albanskog stanovnistva. Protivno te povelje, na koju se sada poziva, drzava koja je sada navodno demokratska, preduzela unistavanje imovine i kulturnog nasledja Albanaca. Kostunica ni ovlas ne moze se setiti zasto je Kosovo postalo svetski problem. Po njemu demokratska drzava Srbija bila samo nemi posmatrac horora koji je Kosovom prosao.To samo on moze biti tako mirne savesti.

Mitar

pre 16 godina

Kad bi pregovori to bili u prvom smislu reci, duboko sam ubedjen da bi se doslo do kompromisa. Naime, svi dosadasnji pregovori nisu urodili plodom, ne zato sto to Srbija nije htela, nego zato sto Albanci nisu bili spremni na pregovaranje, odnosno samo su na njima ubijali vreme, do vec obecanog (samo)proglasenja nezavisnosti. Da medjunarodna zajednica nije vremenski ogranicila pregovore i da nije unapred nudila obecanja, stvari bi tekle puno drugacije.

Po mom shvatanju, ono za sta se Srbija i Rusija zalazu je jedini ispravan put ka istinskim pregovorima o statusu. Sve ostalo je farsa i opasna igra, sa nesagledivim posledicama.

@leksandra

pre 16 godina

Ovi su potpuno izgubili kompas! Kao pijan na plot, navalili da nastave pregovore, pa da nastave pregovore. Pa, neće ljudi više sa vama da razgovaraju, jer crno nikada neće biti belo niti belo crno!!! I šta više imate da kažete što do sada niste.Kad ste već izgubili kompas, ne bi bilo loše da se pri povratku uputite na neku drugu stranu sveta!

Uplasen

pre 16 godina

Ukoliko bratska Crna Gora prizna nezavisnost Kosova, to ce biti najveci udarac demokratskoj Srbiji. Svako drugo priznanje je ocekivano ali ne i od Crne Gore. Nadajmo se da do toga nece doci.

Dr.

pre 16 godina

Ja sam albanac sa Kosova koji zivi vani i ne misli nikad vise da zivi tamo.Mozda bih se vratio za jedno 20-ak godina kad se ova garnitura promeni sto sad vlada na Kosovu.Ne,nemojte me svatiti pogresno,ne mislim da se srpska vlast tamo treba vratiti.To nikako.Pa vidite i sami kako je velika obostrana mrznja.Nije to samo jednostrana.Srbi nezasluzuju da ikad vise budu prisutni tamo kao vladaoci.Secam se vremena "dogadjanja naroda" i one euforije i ponasanja srba sa kosova.Vi obican narod iz Srbije nista ne znate,ustvari znate sta su vam servirali provladine novine i TV.Trazili su cak i majorizaciju,kao da je to bila neka druga zemlja a ne u sastavu Srbije.Da ne pricam o maltretiranju i sikaniranju,o sluzbenim kradjama.Eto vidite i obaj jadni Samardzic,nicim zasluzan da se nadje na tom mestu,prica sta mu kaze sef,jer on je tu ustvari da uzima lepe pare i da putuje po svetu.Da se vratim Kosovu.Ova garnitura koja se menjana vlasti zaista zeli nezavisnost,ali mislim da vise zele vlast i ono sto ide uz nju.Sve su to bili vecinom puke sirotinje koje su se svih ovih godina enormno obogatili.Ovde vlada sjasi Murto da uzjasi Kurto,prvo malo ja pa onda ti i tako u krug.Narod ko narod,zeli nezavisnost,sta ce mora nekom da se prikloni ko ce im ispuniti san.Ali duboko u sebi verujem da ce se to ipak promeniti ali ne tako brzo.Kao sto rekoh pre ,trebace bar 20-ak god.

qwe

pre 16 godina

Kostunicu ne podrzavam u mnogo cemu, ali je ovo izreceno 100% na mestu. A ovima sto tako lako arce dedovinu, sve u ime neke svetle buducnosti, samo mali podsetnik da smo to vec probali 1945. pa nas i nije bas usrecilo. Jedna je stvar kada se neka Britanija povuce iz kolonije zvane Indija, ali nesto ne vidim da to rade u Severnoj Irskoj ili Skotskoj.

Ivan

pre 16 godina

Zamislite da vasa zena vise ne zeli da zivi sa vama - pa joj sad vi ocajnicki ne date razvod. Ona vec i ne zivi u vasoj kuci, ne polaze vam racune, ima druge prijatelje i ljubavnike, vas ne zeli ni da vidi. A vama to sve toliko i ne bi smetalo... samo kad bi zadrzala vase cenjeno prezime!
Aman-zaman! Ljudi! Ukoliko se nesto ,sto SUSTINSKI vise nije nase, bude i dale zvalo Srbijom - hoce li nas to manje boleti? Sta se to BITNO menja ukoliko se tih nesrecnih 15% samo ZOVE drugacije? Stvarno ne shvatam kakva je to silna magija u recima i formulacijama.

Z

pre 16 godina

Ne podrzavam ni jednu stranu, nije mi jasno kako je to Srbija "jedna od osnivaca UNa? Po tom kriterijumu osnivaci su sve drzave nastale iz Juge pa i one koje to nisu, Kosovo Vojvodina, Dalmacija, Sandzak...

Crnogorac

pre 16 godina

Mislim da su se malo preracunali, bar kad je rijec o priznanju iz Crne Gore.
Pa nisu nam valjda drazi i vazniji Albanci od Srba i odnosi sa Kosovom nego sa Srbijom. I na osnovu ekonomskih interesa, a da ne govoriomo o ostalim ako hocete i rodbinskom vezama Crne Gore i Srbije.
Onaj ko razmislja da prizna Kosovo iz Crne Gore ce siguno dobro da razmisli prije nego to uradi.

Scenarist

pre 16 godina

Zgrada Vlade Republike Srbije, kabinet Premijera.
Kraj januara, 2008.godina.

Vojislav Koštunica (setno): Odoše Kosovo i Metohija.
Matija Bećković (saučesnički): Po kojoj ceni?
Vojislav Koštunica (rezignirano): Po nabavnoj.
...

vasilije knezevic

pre 16 godina

"Nezavisnost" KiM sve vise postaje neka nova religija koja ceka sluzbeno priznanje. Ne samo stotinama nego i hiljadama godina razne religije, nastale iz ovog ili onog razloga, lobiraju pred "skupstinom naroda" da ce se svevisnji pojaviti, u sjaju nebeskom, i negirati sve sumnje o njegovom postojanju.I dok se to cekanje oduzava nove verzije vjerovanja, renesansne ili izvorne, stupaju na pozornicu vjecne zabave ili "show buisiness-a", u ovom slucaju politicke bine.
Albanci sa KiM nijesu sami sobom "oslobodili" tu pokrajinu od Srba da bi sa cistom savjescu dali sami sebi pravo na nekakvu nezavisnost. To je ucinjeno od trece sile koja nema nista zajednickog bilo sa Srbima ili Albancima i koja je to ucinila iskljucivo za svoje interese. Ta sila nije nikakva sigurna alternativa i nema korijene u tom podneblju. To podrucje je natopljeno krvlju i nece nikada biti povoljno za "nove sadnice".
(vasilije knezevic, 19 dec. 2007)

bt

pre 16 godina

Kaže Tači da će garantovati sva prava Srbima. Propustio je samo jedan detalj - kojim to Srbima će garantovati sva prava kad se za 8 godina u KiM vratilo svega 17 od 200 hiljada proteranih? Neka Tači objasni šta ga je sprečilo svih ovih godina da napravi uslove za povratak tih ljudi koji su pobegli spašavajući goli život. Ponavlja se scenario kao sa Hrvatskom, gde jedna "demokratska" država garantuje sva prava manjinama kojih se prethodno potpuno oslobodila.

Ivan

pre 16 godina

A ja smatrao Milosevica za najveceg krivca za sve na Balkanu, uvek medju prvima na ulici da iz Srbije isteramo zlo, al istorija mi izgleda slaba strana. Znaci Vi se ne borite od kada je Milosevic poceo da vas ugnjetava? Nisam znao da su taj problem napravili Obrenovici i Karadjordjevici. E pa objasni onda malo bolje to danas u SB, verovatno i tamo svi misle da je Milosevic krivac i da Srbija zbog njega treba da izgubi Kosovo. Lepo ti to objasni i Busu i ostalom svetu da je to Vas cilj od pre 100 godina i da je ovo oko bombardovanja sve bila sarena laza!

Dusan

pre 16 godina

I dobro, zbog cega su insistirali da odluka o izborima saceka 19. decembar kad kazu da nece biti nit odluke nit zakljucaka?!? Onaj ko posle svega i dalje pristaje na ucene DSS, stvarno ima problem sa zdravim razumom.

DejanK

pre 16 godina

Istočni Timor nije nezavisan kao država, nego je autonomija ja širokima ovlaščenima. Nešto slično je Srbija ponudila za kosovo i Metohiju. I pregovore je vodijo Ahtisari. Nova država u svetu nije postala več neko vreme, neznam zašto baš sad i mora.

Lion

pre 16 godina

Thaqi je reako da smo se 100 godina borili za slobodu shto je absolutno tachno. Setite se mirovnih demonstracija 60-tih , 80-tih i pochetkom 90-tih. Thaqi nije rekao da smo ratovali 100 godina. To je sasvim neshto drugo. Rat 98-99 i Milloshevich su razlog zashto je Srbija zauvijek izgubila svako pravo da upravlja Kosovom.To je stav Thaqija i svih Kosovara zapravo.

srdjan

pre 16 godina

Iako jedva cekam da se zavrsi ova agonija, Albanci 10.12. nisu uradili nista od onoga sto se ocekivalo. Ustvari, od onoga sto su rekli da ce da urade. Izgleda da su mnogi drugi faktori bitniji od albanske zelje. Inace, moj licni stav je da Kosovo treba podeliti, ja necu da zivim u drzavi sa 2.000.000 pripadnika nacionalne manjie koje me MRZE. Ni moj stav prema njima nije daleko od toga kako se oni ophode prema meni. Nikad im ne bih dao Trepcu i juzni deo Kopaonika.

Sava Savic

pre 16 godina

Sva podrska srpskoj delegaciji na danasnjoj sednici SB u odbrani drzave Srbije i njenih interesa. Sazaljevam sve dusebriznike i parijski zaslepljene ljude koji ne vide da nam u ovom istorijskom trenutku ponajmanje treba ekstremizma (i levog i desnog ) i defetizma a mnogo vise pameti, sabornosti i nacionalne svesti. Sve to ima i srpska delegacija i Vojislav Kostunica. Nadam se dobrim vestima a svima koji slave cestitam Svetog Nikolu zastitnika putnika i moreplovaca. Neka zastiti i ove nase putnike u dalekom Njujorku.

Haris

pre 16 godina

"Izgubili smo sto godina, borili smo se za nezavisnost, zaslužili smo slobodu i garantujemo demokratskom svetu da će Kosovo biti samostalna i demokratska država". Kao prvo gospodine Taci, ne mozes ti da nekome garantujes samostalnost jer ona ne zavisi od tebe nego od mnogih drugih faktora. Ti mozes da ızjavis da garantujes demokratiju, alı ne i nezavisnost KiM. Drugo, izjava da ste se borili 100 godina je toliko neumesna jer USA i saveznici tvrde da je Slobodan Mılosevic odgovoran za 'gubitak' KıM. Dakle, nıje problem u vladi, predsednıku, nealbancima, nego albanskoj zelji za Velikom Albanijom...

RESENJE

pre 16 godina

NADGLEDANA AUTONOMIJA - umesto nadgledane nezavisnosti. Albanci imaju vlast, upravljaju parama, postavljaju svoje ljude, imaju skolstvo, zdravstvo, lokalnu upravu, parlament, veze sa Albanijom, SAD, s kim im dusa pozeli - malo li je.

Milan

pre 16 godina

Tragikomican si ti, Samardzicu, zajedno sa Kostunicom, Simicem i slicnim vama. Mesecima nas obmanjujete kako cemo zadrzati Kosovo, kako ce nas Rusi podrzati, a sada cak i Juznoafricka Republika i Indonezija. Ma, nije valjda? Ako nam Indonezija ne pomogne - nece niko. Umesto da spremate strategiju i pravi odgovor za slucaj unilateralnog proglasnja nezavisnog Kosova, sto samo politicki slepci jos uvek ne vide da ce se desiti ako ne dodje do saglasnosti u Savetu bezbednosti, vi i dalje trabunjate o tome kako Srbija nece priznati nezavisnost Kosova, kao da to ima neke vaznosti, o povredi medjunarodnog prava i sl. Pa, ta ista Indonezija se suocila sa gubitkom dela svog teritorija nakon sto je Istocni Timor postao nezavisna drzava, pa nikom nista.....Zasto bi sa Srbijom, na zalost, bilo drugacije?

Milan

pre 16 godina

Tragikomican si ti, Samardzicu, zajedno sa Kostunicom, Simicem i slicnim vama. Mesecima nas obmanjujete kako cemo zadrzati Kosovo, kako ce nas Rusi podrzati, a sada cak i Juznoafricka Republika i Indonezija. Ma, nije valjda? Ako nam Indonezija ne pomogne - nece niko. Umesto da spremate strategiju i pravi odgovor za slucaj unilateralnog proglasnja nezavisnog Kosova, sto samo politicki slepci jos uvek ne vide da ce se desiti ako ne dodje do saglasnosti u Savetu bezbednosti, vi i dalje trabunjate o tome kako Srbija nece priznati nezavisnost Kosova, kao da to ima neke vaznosti, o povredi medjunarodnog prava i sl. Pa, ta ista Indonezija se suocila sa gubitkom dela svog teritorija nakon sto je Istocni Timor postao nezavisna drzava, pa nikom nista.....Zasto bi sa Srbijom, na zalost, bilo drugacije?

Haris

pre 16 godina

"Izgubili smo sto godina, borili smo se za nezavisnost, zaslužili smo slobodu i garantujemo demokratskom svetu da će Kosovo biti samostalna i demokratska država". Kao prvo gospodine Taci, ne mozes ti da nekome garantujes samostalnost jer ona ne zavisi od tebe nego od mnogih drugih faktora. Ti mozes da ızjavis da garantujes demokratiju, alı ne i nezavisnost KiM. Drugo, izjava da ste se borili 100 godina je toliko neumesna jer USA i saveznici tvrde da je Slobodan Mılosevic odgovoran za 'gubitak' KıM. Dakle, nıje problem u vladi, predsednıku, nealbancima, nego albanskoj zelji za Velikom Albanijom...

Sava Savic

pre 16 godina

Sva podrska srpskoj delegaciji na danasnjoj sednici SB u odbrani drzave Srbije i njenih interesa. Sazaljevam sve dusebriznike i parijski zaslepljene ljude koji ne vide da nam u ovom istorijskom trenutku ponajmanje treba ekstremizma (i levog i desnog ) i defetizma a mnogo vise pameti, sabornosti i nacionalne svesti. Sve to ima i srpska delegacija i Vojislav Kostunica. Nadam se dobrim vestima a svima koji slave cestitam Svetog Nikolu zastitnika putnika i moreplovaca. Neka zastiti i ove nase putnike u dalekom Njujorku.

RESENJE

pre 16 godina

NADGLEDANA AUTONOMIJA - umesto nadgledane nezavisnosti. Albanci imaju vlast, upravljaju parama, postavljaju svoje ljude, imaju skolstvo, zdravstvo, lokalnu upravu, parlament, veze sa Albanijom, SAD, s kim im dusa pozeli - malo li je.

bt

pre 16 godina

Kaže Tači da će garantovati sva prava Srbima. Propustio je samo jedan detalj - kojim to Srbima će garantovati sva prava kad se za 8 godina u KiM vratilo svega 17 od 200 hiljada proteranih? Neka Tači objasni šta ga je sprečilo svih ovih godina da napravi uslove za povratak tih ljudi koji su pobegli spašavajući goli život. Ponavlja se scenario kao sa Hrvatskom, gde jedna "demokratska" država garantuje sva prava manjinama kojih se prethodno potpuno oslobodila.

Ivan

pre 16 godina

A ja smatrao Milosevica za najveceg krivca za sve na Balkanu, uvek medju prvima na ulici da iz Srbije isteramo zlo, al istorija mi izgleda slaba strana. Znaci Vi se ne borite od kada je Milosevic poceo da vas ugnjetava? Nisam znao da su taj problem napravili Obrenovici i Karadjordjevici. E pa objasni onda malo bolje to danas u SB, verovatno i tamo svi misle da je Milosevic krivac i da Srbija zbog njega treba da izgubi Kosovo. Lepo ti to objasni i Busu i ostalom svetu da je to Vas cilj od pre 100 godina i da je ovo oko bombardovanja sve bila sarena laza!

srdjan

pre 16 godina

Iako jedva cekam da se zavrsi ova agonija, Albanci 10.12. nisu uradili nista od onoga sto se ocekivalo. Ustvari, od onoga sto su rekli da ce da urade. Izgleda da su mnogi drugi faktori bitniji od albanske zelje. Inace, moj licni stav je da Kosovo treba podeliti, ja necu da zivim u drzavi sa 2.000.000 pripadnika nacionalne manjie koje me MRZE. Ni moj stav prema njima nije daleko od toga kako se oni ophode prema meni. Nikad im ne bih dao Trepcu i juzni deo Kopaonika.

Scenarist

pre 16 godina

Zgrada Vlade Republike Srbije, kabinet Premijera.
Kraj januara, 2008.godina.

Vojislav Koštunica (setno): Odoše Kosovo i Metohija.
Matija Bećković (saučesnički): Po kojoj ceni?
Vojislav Koštunica (rezignirano): Po nabavnoj.
...

Ivan

pre 16 godina

Zamislite da vasa zena vise ne zeli da zivi sa vama - pa joj sad vi ocajnicki ne date razvod. Ona vec i ne zivi u vasoj kuci, ne polaze vam racune, ima druge prijatelje i ljubavnike, vas ne zeli ni da vidi. A vama to sve toliko i ne bi smetalo... samo kad bi zadrzala vase cenjeno prezime!
Aman-zaman! Ljudi! Ukoliko se nesto ,sto SUSTINSKI vise nije nase, bude i dale zvalo Srbijom - hoce li nas to manje boleti? Sta se to BITNO menja ukoliko se tih nesrecnih 15% samo ZOVE drugacije? Stvarno ne shvatam kakva je to silna magija u recima i formulacijama.

Lion

pre 16 godina

Thaqi je reako da smo se 100 godina borili za slobodu shto je absolutno tachno. Setite se mirovnih demonstracija 60-tih , 80-tih i pochetkom 90-tih. Thaqi nije rekao da smo ratovali 100 godina. To je sasvim neshto drugo. Rat 98-99 i Milloshevich su razlog zashto je Srbija zauvijek izgubila svako pravo da upravlja Kosovom.To je stav Thaqija i svih Kosovara zapravo.

Vojislav Stojkovic

pre 16 godina

Premijer Kostunica je odrzao odmeren i dostojanstven govor. Trudi se - bori se a, da li ce da uspe to je vec druga stvar. Zasluzuje pohvalu i podrsku.

DejanK

pre 16 godina

Istočni Timor nije nezavisan kao država, nego je autonomija ja širokima ovlaščenima. Nešto slično je Srbija ponudila za kosovo i Metohiju. I pregovore je vodijo Ahtisari. Nova država u svetu nije postala več neko vreme, neznam zašto baš sad i mora.

Crnogorac

pre 16 godina

Mislim da su se malo preracunali, bar kad je rijec o priznanju iz Crne Gore.
Pa nisu nam valjda drazi i vazniji Albanci od Srba i odnosi sa Kosovom nego sa Srbijom. I na osnovu ekonomskih interesa, a da ne govoriomo o ostalim ako hocete i rodbinskom vezama Crne Gore i Srbije.
Onaj ko razmislja da prizna Kosovo iz Crne Gore ce siguno dobro da razmisli prije nego to uradi.

qwe

pre 16 godina

Kostunicu ne podrzavam u mnogo cemu, ali je ovo izreceno 100% na mestu. A ovima sto tako lako arce dedovinu, sve u ime neke svetle buducnosti, samo mali podsetnik da smo to vec probali 1945. pa nas i nije bas usrecilo. Jedna je stvar kada se neka Britanija povuce iz kolonije zvane Indija, ali nesto ne vidim da to rade u Severnoj Irskoj ili Skotskoj.

@leksandra

pre 16 godina

Ovi su potpuno izgubili kompas! Kao pijan na plot, navalili da nastave pregovore, pa da nastave pregovore. Pa, neće ljudi više sa vama da razgovaraju, jer crno nikada neće biti belo niti belo crno!!! I šta više imate da kažete što do sada niste.Kad ste već izgubili kompas, ne bi bilo loše da se pri povratku uputite na neku drugu stranu sveta!

Sait Berisha iz Peci

pre 16 godina

"protivno volji jedne demokratske države, i to člana-osnivača UN,"

U toj "demokratskoj" drzavi, Kostunica, ako ne direktno u vladi, barem kao stalni poslanik Skupstine, ucestvovao u donosenju svih diskriminatorskih odluka i zakona koji su autonomiju Kosova i prava vecinskog naroda Pokrajine sveli na najnizi stepen a Albance Kosova sveli na stepen naroda drugog reda.Sve je to Kostunica mirno posmatrao i nijednom nije digao ni mali prst akamoli da glasa protiv svih necovecnosti koje su nametane kosovskim Albancima.
Protivno Povelji UN je preduzet izgon i masakr albanskog stanovnistva. Protivno te povelje, na koju se sada poziva, drzava koja je sada navodno demokratska, preduzela unistavanje imovine i kulturnog nasledja Albanaca. Kostunica ni ovlas ne moze se setiti zasto je Kosovo postalo svetski problem. Po njemu demokratska drzava Srbija bila samo nemi posmatrac horora koji je Kosovom prosao.To samo on moze biti tako mirne savesti.

vasilije knezevic

pre 16 godina

"Nezavisnost" KiM sve vise postaje neka nova religija koja ceka sluzbeno priznanje. Ne samo stotinama nego i hiljadama godina razne religije, nastale iz ovog ili onog razloga, lobiraju pred "skupstinom naroda" da ce se svevisnji pojaviti, u sjaju nebeskom, i negirati sve sumnje o njegovom postojanju.I dok se to cekanje oduzava nove verzije vjerovanja, renesansne ili izvorne, stupaju na pozornicu vjecne zabave ili "show buisiness-a", u ovom slucaju politicke bine.
Albanci sa KiM nijesu sami sobom "oslobodili" tu pokrajinu od Srba da bi sa cistom savjescu dali sami sebi pravo na nekakvu nezavisnost. To je ucinjeno od trece sile koja nema nista zajednickog bilo sa Srbima ili Albancima i koja je to ucinila iskljucivo za svoje interese. Ta sila nije nikakva sigurna alternativa i nema korijene u tom podneblju. To podrucje je natopljeno krvlju i nece nikada biti povoljno za "nove sadnice".
(vasilije knezevic, 19 dec. 2007)

Dr.

pre 16 godina

Ja sam albanac sa Kosova koji zivi vani i ne misli nikad vise da zivi tamo.Mozda bih se vratio za jedno 20-ak godina kad se ova garnitura promeni sto sad vlada na Kosovu.Ne,nemojte me svatiti pogresno,ne mislim da se srpska vlast tamo treba vratiti.To nikako.Pa vidite i sami kako je velika obostrana mrznja.Nije to samo jednostrana.Srbi nezasluzuju da ikad vise budu prisutni tamo kao vladaoci.Secam se vremena "dogadjanja naroda" i one euforije i ponasanja srba sa kosova.Vi obican narod iz Srbije nista ne znate,ustvari znate sta su vam servirali provladine novine i TV.Trazili su cak i majorizaciju,kao da je to bila neka druga zemlja a ne u sastavu Srbije.Da ne pricam o maltretiranju i sikaniranju,o sluzbenim kradjama.Eto vidite i obaj jadni Samardzic,nicim zasluzan da se nadje na tom mestu,prica sta mu kaze sef,jer on je tu ustvari da uzima lepe pare i da putuje po svetu.Da se vratim Kosovu.Ova garnitura koja se menjana vlasti zaista zeli nezavisnost,ali mislim da vise zele vlast i ono sto ide uz nju.Sve su to bili vecinom puke sirotinje koje su se svih ovih godina enormno obogatili.Ovde vlada sjasi Murto da uzjasi Kurto,prvo malo ja pa onda ti i tako u krug.Narod ko narod,zeli nezavisnost,sta ce mora nekom da se prikloni ko ce im ispuniti san.Ali duboko u sebi verujem da ce se to ipak promeniti ali ne tako brzo.Kao sto rekoh pre ,trebace bar 20-ak god.

Dusan

pre 16 godina

I dobro, zbog cega su insistirali da odluka o izborima saceka 19. decembar kad kazu da nece biti nit odluke nit zakljucaka?!? Onaj ko posle svega i dalje pristaje na ucene DSS, stvarno ima problem sa zdravim razumom.

Uplasen

pre 16 godina

Ukoliko bratska Crna Gora prizna nezavisnost Kosova, to ce biti najveci udarac demokratskoj Srbiji. Svako drugo priznanje je ocekivano ali ne i od Crne Gore. Nadajmo se da do toga nece doci.

Mitar

pre 16 godina

Kad bi pregovori to bili u prvom smislu reci, duboko sam ubedjen da bi se doslo do kompromisa. Naime, svi dosadasnji pregovori nisu urodili plodom, ne zato sto to Srbija nije htela, nego zato sto Albanci nisu bili spremni na pregovaranje, odnosno samo su na njima ubijali vreme, do vec obecanog (samo)proglasenja nezavisnosti. Da medjunarodna zajednica nije vremenski ogranicila pregovore i da nije unapred nudila obecanja, stvari bi tekle puno drugacije.

Po mom shvatanju, ono za sta se Srbija i Rusija zalazu je jedini ispravan put ka istinskim pregovorima o statusu. Sve ostalo je farsa i opasna igra, sa nesagledivim posledicama.

Futuristic

pre 16 godina

A recimo da SB ili Generalna Skupstina UN-a prizna nezavisnost. Jel bi ti to prihvatio Kostunica, to novo pravno uredenje. Ili bi onda sledila neka nova druga prica protiv celog UN-a?
Evo gde tebe u stvari boli "...albanskoj nacionalnoj manjini u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija omogućava da stvori još jednu albansku državu na Balkanu."
E pa, mnogo nas mrzis, i necemo sa tobom. Nek ti je sa srecom burazeru...Hvala Bogu da ne treba ti da resis nista za nas vise, jel kad su se usvojile sve te stvari protiv Albanaca u parlamentu Srbije, je bilo 250 sa 0. To se sad placa.

nebojsa

pre 16 godina

vidim iz ovih komentara da kostunica ima mnogo partijskih prijatelje koji ga hrabre i podrzavaju da zadrzi kosovo.
najbolji nacin da se zadrzi kosovo je da svi koji se "bore" za zadrzavanje kosova na celu sa presvetlim kostunicom,prepodobnim Nikolicem i prevarantom veljom lepo prodaju svoju teskom mukom zaradjenu imovinu u srbiji(nikolic-veljaoni su imucni)pa lepo se presele na kosovo i sa lica mesta vode borbu ,bice prakticnije i njima a nama pogotovu

[Nadri]Realista

pre 16 godina

Realnost je prosta i gruba, samo sto je mnogi farbaju i zamagljuju. Ne radi se ni o medjunarodnom niti bilo kom drugom pravu, cinjenicama i moralu. Radi se interesu i gruboj sili koja sluzi i ima ili nema moc i snagu da te interese ostvari. Sve druge price su samo lepo upakovana sarena laza za javnost. U ovom trenutku, kao i godinama unazad, interes i velika sila Amerike i NATO zemalja su na strani Albanaca i njihovog interesa za nezavisnim Kosovom. Ako tako ostane, tu malo sta ima da se prica. Ovo vazi ako Rusija, Kina i neki drugi nemaju dovoljnu snagu i zelju da urade nesto dovoljno jako da to sprece.

Medjutim, mozemo se zapitati i sta ce se desiti ako se nekom magijom preokrene situacija i interes Amerike i jos nekih drugih mocnih zemalja bude na strani Srbije? Onda ce se Albanskim vodjama suditi za zelju da naprave Veliku Albaniju itd.

Neke stvari na tu temu se mozda i desavaju, ali polako.

Rusofil

pre 16 godina

Američki ambasador je pozvao Rusiju da promeni stav, navodeći da će u suprotnom SAD i Evropljani krenuti napred sa primenom Ahtisarijevog plana, kako stvari na Kosovu ne bi izmakle kontroli.

Ako su nam Rusi toliki prijatelji i ako su njihovi stavovi podudarni sa našim, zašto su onda napustili misiju KFOR-a i ostavili Srbe na cedilu? Ovako su mogli da kažu - ne brinite, naši vojnici su na Kosovu i sprečiće da se stvari izmaknu kontroli.

Isuviše licemerno i isuviše providno. Izgleda da su NIS, EPS i još par jakih firmi u Srbiji zaista veliki zalogaj. Produžiti pregovore dok te kompanije ne postanu ruske na mala vrata. A posle - ode i Kosovo, a mi ostadosmo sa monopolistom na domaćem tržištu energenata. Ponovo jako mudra i dalekovida politika države Srbije.

toniK

pre 16 godina

Samardzicu - nema zakljucka?

A sta je ovo:
Evropska unija i SAD smatraju da je "mogućnost pregovora" u slučaju Kosova iscrpljena i da novi pregovori o budućem statusu Kosova ne bi doneli ništa novo, izjavio je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke.

Z

pre 16 godina

Ne podrzavam ni jednu stranu, nije mi jasno kako je to Srbija "jedna od osnivaca UNa? Po tom kriterijumu osnivaci su sve drzave nastale iz Juge pa i one koje to nisu, Kosovo Vojvodina, Dalmacija, Sandzak...

fadil_h

pre 16 godina

"Mi ne postavljamo uslove i spremni smo da razgovore o budućem uređenju Kosova i Metohije započnemo odmah i u samoj Pokrajini", rekao je Koštunica.

Koštunica je ponovio spremnost Srbije da učestvuje u novim pregovorima kako bi se obezbedila funkcionalna suštinska autonomija.
E sad da li Srbija postavlja uslove ili ne? Kako moze s jedne strane da se kaze da Srbija ne postavlja uslove a s druge strane treba razgovarati o sustinskoj autonomiji. Ovaj covek je davno izgubio kompas. Gospodo predlog o autonomiji Kosova je ODBACEN, nema vise razgovora o tome.
A ruse bi zapitao zbog cega oni krse cak DVE rezolucije Saveta Bezbednosti o obustavi nuklearnog programa Irana kada na primer salju nuklearno gorivo Iranu (pre dva dana) mimo rezolucije Saveta Bezbednosti. Da li oni po medjunardonom pravu imaju pravo da prete zemljama kao sto su ucinili pre dva dana protiv Polske i Ceske republike ruski generali. link:http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/12/18/wrussia118.xml

Pera

pre 16 godina

Americki ambasador je ocenio da je vreme da se krene napred i pozvao Rusiju da promeni stav, navodeći da će u suprotnom SAD i Evropljani krenuti napred sa primenom Ahtisarijevog plana, kako stvari na Kosovu ne bi izmakle kontroli.

Neverovatno. Stvari na Kosovu ne kontrolisu srbi nego Kosovski albanci i tzv. medjunarodna zajednica.
Da li to znaci da oni nisu u stanju da kontrolisu situaciju?
Ili to znaci da se neko sprema za nasije?
Voleo bih da mi gorepomunuta gospoda to objasne.

Z

pre 16 godina

I tako se zavrsila jos jedna faza raspada bivse nam domovine. Savet bezbednosti je ne samo uvideo da se suprotstavljene strane ne mogu sloziti nego da se ni sam Savet ne slaze. Sada ovo pitanje silazi zauvek sa dnevnog reda UNa i resavace se sa strane.

Dirk Pitt

pre 16 godina

Neverovatno koliko je licemeran stav predstavnika SAD i nekih zemalja EU, da su mogucnosti za dalje pregovore iscrpljene, kad sustinskih pregovora izmedju dve strane u stvari nikad nije ni bilo. Naime, instrumentalizovali su Albance da se na tim tzv. pregovorima ponasaju kao statisti, obecavsi im nezavisnost. Kakvi su to pregovori? A sad pokusavaju da izkarikiraju nekakvo svoje tumacenje rezolucije 1244, po kome bi sproveli to sto su naumili, mimo medjunarodnog prava. Strasno! Ipak, nemogu da da ne odam priznanje nasem drzavnom timu za zaista briljantan i konstruktivan nastup u SB UN.

Kica

pre 16 godina

Uz ocenu da je Kosovo spremno da ide napred, Sejdiu je rekao da bi nejasnoća statusa držala i dalje taocem privredu, odvraćala međunarodne investicije i onemogućavala pristup međunarodnim finansijskim institucijama.
Da nije slučajno ovo problem?

Hari

pre 16 godina

U poslednjih godinu dana vlada Srbije radi sve sto je moguce da izvuce situaciju. Bori se na medjunarodnoj sceni, civilizovanim diplomatskim jezikom. Samo, kasno Marko na Kosovo stize. Gde ste bili do sada?

kom@

pre 16 godina

Znate kako se moze skuvati zaba a da ona to ne primeti? Postepenim zagrevanjem. Nisu bas mislili da je ova tako osetljiva pa se postupak oduzio.

Lion

pre 16 godina

Thaqi je reako da smo se 100 godina borili za slobodu shto je absolutno tachno. Setite se mirovnih demonstracija 60-tih , 80-tih i pochetkom 90-tih. Thaqi nije rekao da smo ratovali 100 godina. To je sasvim neshto drugo. Rat 98-99 i Milloshevich su razlog zashto je Srbija zauvijek izgubila svako pravo da upravlja Kosovom.To je stav Thaqija i svih Kosovara zapravo.

Milan

pre 16 godina

Tragikomican si ti, Samardzicu, zajedno sa Kostunicom, Simicem i slicnim vama. Mesecima nas obmanjujete kako cemo zadrzati Kosovo, kako ce nas Rusi podrzati, a sada cak i Juznoafricka Republika i Indonezija. Ma, nije valjda? Ako nam Indonezija ne pomogne - nece niko. Umesto da spremate strategiju i pravi odgovor za slucaj unilateralnog proglasnja nezavisnog Kosova, sto samo politicki slepci jos uvek ne vide da ce se desiti ako ne dodje do saglasnosti u Savetu bezbednosti, vi i dalje trabunjate o tome kako Srbija nece priznati nezavisnost Kosova, kao da to ima neke vaznosti, o povredi medjunarodnog prava i sl. Pa, ta ista Indonezija se suocila sa gubitkom dela svog teritorija nakon sto je Istocni Timor postao nezavisna drzava, pa nikom nista.....Zasto bi sa Srbijom, na zalost, bilo drugacije?

Sava Savic

pre 16 godina

Sva podrska srpskoj delegaciji na danasnjoj sednici SB u odbrani drzave Srbije i njenih interesa. Sazaljevam sve dusebriznike i parijski zaslepljene ljude koji ne vide da nam u ovom istorijskom trenutku ponajmanje treba ekstremizma (i levog i desnog ) i defetizma a mnogo vise pameti, sabornosti i nacionalne svesti. Sve to ima i srpska delegacija i Vojislav Kostunica. Nadam se dobrim vestima a svima koji slave cestitam Svetog Nikolu zastitnika putnika i moreplovaca. Neka zastiti i ove nase putnike u dalekom Njujorku.

Haris

pre 16 godina

"Izgubili smo sto godina, borili smo se za nezavisnost, zaslužili smo slobodu i garantujemo demokratskom svetu da će Kosovo biti samostalna i demokratska država". Kao prvo gospodine Taci, ne mozes ti da nekome garantujes samostalnost jer ona ne zavisi od tebe nego od mnogih drugih faktora. Ti mozes da ızjavis da garantujes demokratiju, alı ne i nezavisnost KiM. Drugo, izjava da ste se borili 100 godina je toliko neumesna jer USA i saveznici tvrde da je Slobodan Mılosevic odgovoran za 'gubitak' KıM. Dakle, nıje problem u vladi, predsednıku, nealbancima, nego albanskoj zelji za Velikom Albanijom...

RESENJE

pre 16 godina

NADGLEDANA AUTONOMIJA - umesto nadgledane nezavisnosti. Albanci imaju vlast, upravljaju parama, postavljaju svoje ljude, imaju skolstvo, zdravstvo, lokalnu upravu, parlament, veze sa Albanijom, SAD, s kim im dusa pozeli - malo li je.

Scenarist

pre 16 godina

Zgrada Vlade Republike Srbije, kabinet Premijera.
Kraj januara, 2008.godina.

Vojislav Koštunica (setno): Odoše Kosovo i Metohija.
Matija Bećković (saučesnički): Po kojoj ceni?
Vojislav Koštunica (rezignirano): Po nabavnoj.
...

Ivan

pre 16 godina

Zamislite da vasa zena vise ne zeli da zivi sa vama - pa joj sad vi ocajnicki ne date razvod. Ona vec i ne zivi u vasoj kuci, ne polaze vam racune, ima druge prijatelje i ljubavnike, vas ne zeli ni da vidi. A vama to sve toliko i ne bi smetalo... samo kad bi zadrzala vase cenjeno prezime!
Aman-zaman! Ljudi! Ukoliko se nesto ,sto SUSTINSKI vise nije nase, bude i dale zvalo Srbijom - hoce li nas to manje boleti? Sta se to BITNO menja ukoliko se tih nesrecnih 15% samo ZOVE drugacije? Stvarno ne shvatam kakva je to silna magija u recima i formulacijama.

Z

pre 16 godina

Ne podrzavam ni jednu stranu, nije mi jasno kako je to Srbija "jedna od osnivaca UNa? Po tom kriterijumu osnivaci su sve drzave nastale iz Juge pa i one koje to nisu, Kosovo Vojvodina, Dalmacija, Sandzak...

Sait Berisha iz Peci

pre 16 godina

"protivno volji jedne demokratske države, i to člana-osnivača UN,"

U toj "demokratskoj" drzavi, Kostunica, ako ne direktno u vladi, barem kao stalni poslanik Skupstine, ucestvovao u donosenju svih diskriminatorskih odluka i zakona koji su autonomiju Kosova i prava vecinskog naroda Pokrajine sveli na najnizi stepen a Albance Kosova sveli na stepen naroda drugog reda.Sve je to Kostunica mirno posmatrao i nijednom nije digao ni mali prst akamoli da glasa protiv svih necovecnosti koje su nametane kosovskim Albancima.
Protivno Povelji UN je preduzet izgon i masakr albanskog stanovnistva. Protivno te povelje, na koju se sada poziva, drzava koja je sada navodno demokratska, preduzela unistavanje imovine i kulturnog nasledja Albanaca. Kostunica ni ovlas ne moze se setiti zasto je Kosovo postalo svetski problem. Po njemu demokratska drzava Srbija bila samo nemi posmatrac horora koji je Kosovom prosao.To samo on moze biti tako mirne savesti.

srdjan

pre 16 godina

Iako jedva cekam da se zavrsi ova agonija, Albanci 10.12. nisu uradili nista od onoga sto se ocekivalo. Ustvari, od onoga sto su rekli da ce da urade. Izgleda da su mnogi drugi faktori bitniji od albanske zelje. Inace, moj licni stav je da Kosovo treba podeliti, ja necu da zivim u drzavi sa 2.000.000 pripadnika nacionalne manjie koje me MRZE. Ni moj stav prema njima nije daleko od toga kako se oni ophode prema meni. Nikad im ne bih dao Trepcu i juzni deo Kopaonika.

@leksandra

pre 16 godina

Ovi su potpuno izgubili kompas! Kao pijan na plot, navalili da nastave pregovore, pa da nastave pregovore. Pa, neće ljudi više sa vama da razgovaraju, jer crno nikada neće biti belo niti belo crno!!! I šta više imate da kažete što do sada niste.Kad ste već izgubili kompas, ne bi bilo loše da se pri povratku uputite na neku drugu stranu sveta!

Dr.

pre 16 godina

Ja sam albanac sa Kosova koji zivi vani i ne misli nikad vise da zivi tamo.Mozda bih se vratio za jedno 20-ak godina kad se ova garnitura promeni sto sad vlada na Kosovu.Ne,nemojte me svatiti pogresno,ne mislim da se srpska vlast tamo treba vratiti.To nikako.Pa vidite i sami kako je velika obostrana mrznja.Nije to samo jednostrana.Srbi nezasluzuju da ikad vise budu prisutni tamo kao vladaoci.Secam se vremena "dogadjanja naroda" i one euforije i ponasanja srba sa kosova.Vi obican narod iz Srbije nista ne znate,ustvari znate sta su vam servirali provladine novine i TV.Trazili su cak i majorizaciju,kao da je to bila neka druga zemlja a ne u sastavu Srbije.Da ne pricam o maltretiranju i sikaniranju,o sluzbenim kradjama.Eto vidite i obaj jadni Samardzic,nicim zasluzan da se nadje na tom mestu,prica sta mu kaze sef,jer on je tu ustvari da uzima lepe pare i da putuje po svetu.Da se vratim Kosovu.Ova garnitura koja se menjana vlasti zaista zeli nezavisnost,ali mislim da vise zele vlast i ono sto ide uz nju.Sve su to bili vecinom puke sirotinje koje su se svih ovih godina enormno obogatili.Ovde vlada sjasi Murto da uzjasi Kurto,prvo malo ja pa onda ti i tako u krug.Narod ko narod,zeli nezavisnost,sta ce mora nekom da se prikloni ko ce im ispuniti san.Ali duboko u sebi verujem da ce se to ipak promeniti ali ne tako brzo.Kao sto rekoh pre ,trebace bar 20-ak god.

DejanK

pre 16 godina

Istočni Timor nije nezavisan kao država, nego je autonomija ja širokima ovlaščenima. Nešto slično je Srbija ponudila za kosovo i Metohiju. I pregovore je vodijo Ahtisari. Nova država u svetu nije postala več neko vreme, neznam zašto baš sad i mora.

Vojislav Stojkovic

pre 16 godina

Premijer Kostunica je odrzao odmeren i dostojanstven govor. Trudi se - bori se a, da li ce da uspe to je vec druga stvar. Zasluzuje pohvalu i podrsku.

bt

pre 16 godina

Kaže Tači da će garantovati sva prava Srbima. Propustio je samo jedan detalj - kojim to Srbima će garantovati sva prava kad se za 8 godina u KiM vratilo svega 17 od 200 hiljada proteranih? Neka Tači objasni šta ga je sprečilo svih ovih godina da napravi uslove za povratak tih ljudi koji su pobegli spašavajući goli život. Ponavlja se scenario kao sa Hrvatskom, gde jedna "demokratska" država garantuje sva prava manjinama kojih se prethodno potpuno oslobodila.

Futuristic

pre 16 godina

A recimo da SB ili Generalna Skupstina UN-a prizna nezavisnost. Jel bi ti to prihvatio Kostunica, to novo pravno uredenje. Ili bi onda sledila neka nova druga prica protiv celog UN-a?
Evo gde tebe u stvari boli "...albanskoj nacionalnoj manjini u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija omogućava da stvori još jednu albansku državu na Balkanu."
E pa, mnogo nas mrzis, i necemo sa tobom. Nek ti je sa srecom burazeru...Hvala Bogu da ne treba ti da resis nista za nas vise, jel kad su se usvojile sve te stvari protiv Albanaca u parlamentu Srbije, je bilo 250 sa 0. To se sad placa.

Dusan

pre 16 godina

I dobro, zbog cega su insistirali da odluka o izborima saceka 19. decembar kad kazu da nece biti nit odluke nit zakljucaka?!? Onaj ko posle svega i dalje pristaje na ucene DSS, stvarno ima problem sa zdravim razumom.

Ivan

pre 16 godina

A ja smatrao Milosevica za najveceg krivca za sve na Balkanu, uvek medju prvima na ulici da iz Srbije isteramo zlo, al istorija mi izgleda slaba strana. Znaci Vi se ne borite od kada je Milosevic poceo da vas ugnjetava? Nisam znao da su taj problem napravili Obrenovici i Karadjordjevici. E pa objasni onda malo bolje to danas u SB, verovatno i tamo svi misle da je Milosevic krivac i da Srbija zbog njega treba da izgubi Kosovo. Lepo ti to objasni i Busu i ostalom svetu da je to Vas cilj od pre 100 godina i da je ovo oko bombardovanja sve bila sarena laza!

Uplasen

pre 16 godina

Ukoliko bratska Crna Gora prizna nezavisnost Kosova, to ce biti najveci udarac demokratskoj Srbiji. Svako drugo priznanje je ocekivano ali ne i od Crne Gore. Nadajmo se da do toga nece doci.

vasilije knezevic

pre 16 godina

"Nezavisnost" KiM sve vise postaje neka nova religija koja ceka sluzbeno priznanje. Ne samo stotinama nego i hiljadama godina razne religije, nastale iz ovog ili onog razloga, lobiraju pred "skupstinom naroda" da ce se svevisnji pojaviti, u sjaju nebeskom, i negirati sve sumnje o njegovom postojanju.I dok se to cekanje oduzava nove verzije vjerovanja, renesansne ili izvorne, stupaju na pozornicu vjecne zabave ili "show buisiness-a", u ovom slucaju politicke bine.
Albanci sa KiM nijesu sami sobom "oslobodili" tu pokrajinu od Srba da bi sa cistom savjescu dali sami sebi pravo na nekakvu nezavisnost. To je ucinjeno od trece sile koja nema nista zajednickog bilo sa Srbima ili Albancima i koja je to ucinila iskljucivo za svoje interese. Ta sila nije nikakva sigurna alternativa i nema korijene u tom podneblju. To podrucje je natopljeno krvlju i nece nikada biti povoljno za "nove sadnice".
(vasilije knezevic, 19 dec. 2007)

nebojsa

pre 16 godina

vidim iz ovih komentara da kostunica ima mnogo partijskih prijatelje koji ga hrabre i podrzavaju da zadrzi kosovo.
najbolji nacin da se zadrzi kosovo je da svi koji se "bore" za zadrzavanje kosova na celu sa presvetlim kostunicom,prepodobnim Nikolicem i prevarantom veljom lepo prodaju svoju teskom mukom zaradjenu imovinu u srbiji(nikolic-veljaoni su imucni)pa lepo se presele na kosovo i sa lica mesta vode borbu ,bice prakticnije i njima a nama pogotovu

Rusofil

pre 16 godina

Američki ambasador je pozvao Rusiju da promeni stav, navodeći da će u suprotnom SAD i Evropljani krenuti napred sa primenom Ahtisarijevog plana, kako stvari na Kosovu ne bi izmakle kontroli.

Ako su nam Rusi toliki prijatelji i ako su njihovi stavovi podudarni sa našim, zašto su onda napustili misiju KFOR-a i ostavili Srbe na cedilu? Ovako su mogli da kažu - ne brinite, naši vojnici su na Kosovu i sprečiće da se stvari izmaknu kontroli.

Isuviše licemerno i isuviše providno. Izgleda da su NIS, EPS i još par jakih firmi u Srbiji zaista veliki zalogaj. Produžiti pregovore dok te kompanije ne postanu ruske na mala vrata. A posle - ode i Kosovo, a mi ostadosmo sa monopolistom na domaćem tržištu energenata. Ponovo jako mudra i dalekovida politika države Srbije.

Crnogorac

pre 16 godina

Mislim da su se malo preracunali, bar kad je rijec o priznanju iz Crne Gore.
Pa nisu nam valjda drazi i vazniji Albanci od Srba i odnosi sa Kosovom nego sa Srbijom. I na osnovu ekonomskih interesa, a da ne govoriomo o ostalim ako hocete i rodbinskom vezama Crne Gore i Srbije.
Onaj ko razmislja da prizna Kosovo iz Crne Gore ce siguno dobro da razmisli prije nego to uradi.

Mitar

pre 16 godina

Kad bi pregovori to bili u prvom smislu reci, duboko sam ubedjen da bi se doslo do kompromisa. Naime, svi dosadasnji pregovori nisu urodili plodom, ne zato sto to Srbija nije htela, nego zato sto Albanci nisu bili spremni na pregovaranje, odnosno samo su na njima ubijali vreme, do vec obecanog (samo)proglasenja nezavisnosti. Da medjunarodna zajednica nije vremenski ogranicila pregovore i da nije unapred nudila obecanja, stvari bi tekle puno drugacije.

Po mom shvatanju, ono za sta se Srbija i Rusija zalazu je jedini ispravan put ka istinskim pregovorima o statusu. Sve ostalo je farsa i opasna igra, sa nesagledivim posledicama.

qwe

pre 16 godina

Kostunicu ne podrzavam u mnogo cemu, ali je ovo izreceno 100% na mestu. A ovima sto tako lako arce dedovinu, sve u ime neke svetle buducnosti, samo mali podsetnik da smo to vec probali 1945. pa nas i nije bas usrecilo. Jedna je stvar kada se neka Britanija povuce iz kolonije zvane Indija, ali nesto ne vidim da to rade u Severnoj Irskoj ili Skotskoj.

Z

pre 16 godina

I tako se zavrsila jos jedna faza raspada bivse nam domovine. Savet bezbednosti je ne samo uvideo da se suprotstavljene strane ne mogu sloziti nego da se ni sam Savet ne slaze. Sada ovo pitanje silazi zauvek sa dnevnog reda UNa i resavace se sa strane.

fadil_h

pre 16 godina

"Mi ne postavljamo uslove i spremni smo da razgovore o budućem uređenju Kosova i Metohije započnemo odmah i u samoj Pokrajini", rekao je Koštunica.

Koštunica je ponovio spremnost Srbije da učestvuje u novim pregovorima kako bi se obezbedila funkcionalna suštinska autonomija.
E sad da li Srbija postavlja uslove ili ne? Kako moze s jedne strane da se kaze da Srbija ne postavlja uslove a s druge strane treba razgovarati o sustinskoj autonomiji. Ovaj covek je davno izgubio kompas. Gospodo predlog o autonomiji Kosova je ODBACEN, nema vise razgovora o tome.
A ruse bi zapitao zbog cega oni krse cak DVE rezolucije Saveta Bezbednosti o obustavi nuklearnog programa Irana kada na primer salju nuklearno gorivo Iranu (pre dva dana) mimo rezolucije Saveta Bezbednosti. Da li oni po medjunardonom pravu imaju pravo da prete zemljama kao sto su ucinili pre dva dana protiv Polske i Ceske republike ruski generali. link:http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/12/18/wrussia118.xml

toniK

pre 16 godina

Samardzicu - nema zakljucka?

A sta je ovo:
Evropska unija i SAD smatraju da je "mogućnost pregovora" u slučaju Kosova iscrpljena i da novi pregovori o budućem statusu Kosova ne bi doneli ništa novo, izjavio je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke.

[Nadri]Realista

pre 16 godina

Realnost je prosta i gruba, samo sto je mnogi farbaju i zamagljuju. Ne radi se ni o medjunarodnom niti bilo kom drugom pravu, cinjenicama i moralu. Radi se interesu i gruboj sili koja sluzi i ima ili nema moc i snagu da te interese ostvari. Sve druge price su samo lepo upakovana sarena laza za javnost. U ovom trenutku, kao i godinama unazad, interes i velika sila Amerike i NATO zemalja su na strani Albanaca i njihovog interesa za nezavisnim Kosovom. Ako tako ostane, tu malo sta ima da se prica. Ovo vazi ako Rusija, Kina i neki drugi nemaju dovoljnu snagu i zelju da urade nesto dovoljno jako da to sprece.

Medjutim, mozemo se zapitati i sta ce se desiti ako se nekom magijom preokrene situacija i interes Amerike i jos nekih drugih mocnih zemalja bude na strani Srbije? Onda ce se Albanskim vodjama suditi za zelju da naprave Veliku Albaniju itd.

Neke stvari na tu temu se mozda i desavaju, ali polako.

Pera

pre 16 godina

Americki ambasador je ocenio da je vreme da se krene napred i pozvao Rusiju da promeni stav, navodeći da će u suprotnom SAD i Evropljani krenuti napred sa primenom Ahtisarijevog plana, kako stvari na Kosovu ne bi izmakle kontroli.

Neverovatno. Stvari na Kosovu ne kontrolisu srbi nego Kosovski albanci i tzv. medjunarodna zajednica.
Da li to znaci da oni nisu u stanju da kontrolisu situaciju?
Ili to znaci da se neko sprema za nasije?
Voleo bih da mi gorepomunuta gospoda to objasne.

Dirk Pitt

pre 16 godina

Neverovatno koliko je licemeran stav predstavnika SAD i nekih zemalja EU, da su mogucnosti za dalje pregovore iscrpljene, kad sustinskih pregovora izmedju dve strane u stvari nikad nije ni bilo. Naime, instrumentalizovali su Albance da se na tim tzv. pregovorima ponasaju kao statisti, obecavsi im nezavisnost. Kakvi su to pregovori? A sad pokusavaju da izkarikiraju nekakvo svoje tumacenje rezolucije 1244, po kome bi sproveli to sto su naumili, mimo medjunarodnog prava. Strasno! Ipak, nemogu da da ne odam priznanje nasem drzavnom timu za zaista briljantan i konstruktivan nastup u SB UN.

Kica

pre 16 godina

Uz ocenu da je Kosovo spremno da ide napred, Sejdiu je rekao da bi nejasnoća statusa držala i dalje taocem privredu, odvraćala međunarodne investicije i onemogućavala pristup međunarodnim finansijskim institucijama.
Da nije slučajno ovo problem?

Hari

pre 16 godina

U poslednjih godinu dana vlada Srbije radi sve sto je moguce da izvuce situaciju. Bori se na medjunarodnoj sceni, civilizovanim diplomatskim jezikom. Samo, kasno Marko na Kosovo stize. Gde ste bili do sada?

kom@

pre 16 godina

Znate kako se moze skuvati zaba a da ona to ne primeti? Postepenim zagrevanjem. Nisu bas mislili da je ova tako osetljiva pa se postupak oduzio.