Sreda, 12.12.2007.

09:31

Koštunica na čelu radne grupe

Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za saradnju Srbije i Rusije u oblasti naftne i gasne privrede.

Izvor: B92

Koštunica na èelu radne grupe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Marina Tucakovic

pre 16 godina

...
juzni potok grade ENI i Gasprom kao ravnopravni partneri.Studija izvodljivosto nije jos gotova i ona treba da pokaze koji pravac je najplajtljiviji.Studija ce narvno obuhvatiti sve tehnoekeonomske aspekte ali i politicke narvo,pre svega sa aspekta drustvene i politicke stabilnosti.Emotivnog ili ti bartskog pristupa sigurno nece biti,ako ni radi cega drugog a ono zbog toga sto je Ruski parner jedna zapdna preozbiljna kompanije kakv je ENI.I Gde smo tu mi.nigde zasada i nije moguce niko nikome nista da obeca dok studija ne bude gotova.Ali nije da nas nema.Ima nas na domacoj sceni gde je neko ne slucajno prolazak magistalnog gasovoda proglasio vrhovnim nacionalni ciljem.Ne slucajno i nimalo dobronamerno.Podseca me to na pricu kako je vrhovni cilja bez koga je katastrofa ako na lutiji ne dobijemo premiju.No cela prica traje vec cetiri godine ,ili preciznije receno odkad je neobavesteni zaseo na vlast.I cela prica ima svje faze.U prvoj fazi smo necicenjem Kostunicinih kadrova izgubili Jugoros gas,potom smo cinjenjem jos jednog iz plejede neobavestenih tom istom Jugorosgasu dali da obavlja delatnost od javnog interesa pored vec postojece drzavne kompanije Srbijagas.Potom smo napravili euforiju oko magotsralnog gasovoda i danas na stolu imamo Rusk ultimatum,nimalo bratski.I sta treba da nam jos uzmu ovi Kostunicini gubitnici na izborima.Ovo nije prica o Rusima ovo je prica o nama i pokvarenosti domace politicke scene.I sto se nudi.Nudi nam se krak gasovoda.Krak koji ce snabdevati juznu i centralnu Srbiju .Krak koji je od znacaja za Jugoros gas.A sta treba da uzmu.Pa treba da uzmu ono za ciju vrednost bi mogli da napravimo deset takvih krakova.Srbijo sta ti to rade

Molim odgovor!

pre 16 godina

Delta kao monopolista ima imperiju u Srbiji i neprikosnovena je. Kako je moguce da NIS kao jedini, dugogdisnji monopolista posluje lose, jedva sastavlja kraj sa krajem i sl? i kao takvog ga treba dati u bescenje?

Cemu tajna?

pre 16 godina

Ako je posao sa Rusima tako fenomenalan za srpsku privredu cemu misterija oko njegove sadrzine? Meni sve to smrdi na Horgosku papriku...

Domagoj

pre 16 godina

Ovo ide gospodinu Ivanu. Ako se daju statistički podaci, trebalia bi se barem provjeriti njihova točnost. (ono o 40%bdpa od turizma). Ali dobro, ipak je srbija "ogromna zemlja, ogromnog industrijskog potencijala" pa je "majušni" susjedi ne bi trebali zanimati.

vladimir

pre 16 godina

A gde je sada ona teta ( a i poneki cika ) koja nam je pre samo nedelju dana prenela "pouzdanu" vest da od prolaska "juznog potoka" kroz Srbiju nema nista, i da ce ici kroz Rumuniju i Madjarsku ??? Cak se i full ozbiljna polemika oko toga ko je za to kriv povela na radiju i televiziji. Ne bih voleo da se te "pouzdano" zlonamerne tete i cike tek tako zaborave ....

Бојан

pre 16 godina

НИС у тренутној позицији није нека екстра-перспективна фирма, а у предстојећем периоду ако остане на овоме сваким даном ће мање вриједити и мање бити интересантан за друге улагае. Уласком Руса који су у експанзији и који су директни власници великих нафтних и плинских резерви, омогућило би се веће и убрзано улагање јер њима није стало да имају значајно присуство на тржишту Србије већ на тржиштима свих околних држава и ширег дијела Европе.

Што се тиче плиновода, стратешки интерес Србије је да се снадбјева из више праваца. Поред тога јасно је да садашњи капацитети са Мађарском не могу да задовоље потребе и Србија би свакако прије или касније морала да проширује те капацитете. Сада ви израчунајте, да ли је боље да нам тај гасовод направе Руси о свом трошку а нашом радном снагом и још омогуће да прикупљамо транзитне таксе, или да за једно 10 година кренемо дизати велике кредите од ММФ или других зеленаша да бисмо се спојили на крак у некој другој држави??

mali marinko

pre 16 godina

Zaista previše glupog prepucavanja na jednu dobru vijest. Ajmo malo rezimirati: za SR je ovo nedvojbeno dobra vijest jer postaje tranzitna zemlja ali ovo je isto toliko dobra vijest i za HR jer je ovo bio jedini put kojim bi i HR mogla postati tranzitna zemlja (ne računajući budući LNG terminal). Istina je da će HR za plin što uveze preko ove rute plaćati SR tranzit ali je isto tako istina da će HR po stanovniku imati više km plinovoda dakle i veće tranzitne prihode jer se najveći potrošač nalazi ipak zapadnije od HR.

Što se tiče silne hrvatske plinofikacije - to je Potempkinovo selo. Plinovod Pula-Karlovac osim za transport plina prema zagrebu nema nikakve svrhe - krak što se radi prema Dalmaciji je besmislen bez nekog velikog potrošača plina a nije se počela graditi niti elektrana niti plinovodna mikro-mreža.

doshljak

pre 16 godina

Cekajte malo, pa meni sad nista nije jasno!
Jel dobijamo glavnu trasu ili krak?
Kakva je ovo vest? U gornjem delu dobijamo glavni vod a u nastavku gospodja iz Enerdziobzervera prica utesna nagrada.
Dajte vise dosta sa ovakvim vestima, i neka mi neko kaze sta je na kraju prica!

w

pre 16 godina

Evo i odgovora, koliko ja vidim (Republika Srpska prodala svoju naftnu industriju, ukljucujuci rafineriju i mrezu pumpi upravo tim istim rusima tj istoj ruskoj firmi)taj Juzni potok ce vecim delom ipak prolaziti kroz Republiku Srpsku i mozda malo kroz Hrvatsku do Slovenije, a mozda i skrene ka Jadranu, kroz Federaciju BiH i skroz preskoci lijepu vasu. Sto se drva i uglja tice ili ne namerno trudis da ne razumes ili pak imas problema sa razumevanjem (da ne koristim tezi termin) naime ja sam rekao da AKO TI SE NE SVIDJA TO STO CES KORISTITI GAS CIJI JEDAN DIO CENE IDE KAO NADOKNADA TEBI MRSKOJ SUSEDNOJ ZEMLJI a ti se onda grej na: drvo, ugalj, struju, naftu, sta god izbor je samo tvoj. Toliko od mene. I naravno, JASNO JE KOME OVAKAV RAZVOJ STVARI NAJMANJE ODGOVARA (ne odgovara uopste), to su hrvati.

ns

pre 16 godina

Sada kada se pokazalo da će ipak proći preko Srbije onda je to "samo krak". Zar taj "utešni", "samo krak" ne ide ka Italiji? Kako to onda "glavni gasovod za Evropu" ide preko Rumunije i Mađarske? Ili možda Italija nije u Evropi. Eto ja sam mislio da ceo ovaj projekat rade Rusi i Italijani kako bi gas iz Rusije stizao na Apenine. Ali izgleda da sam se prevario. Ili se prevario Enerdžiobzerver pa sada ne bi da to priznaju.

Ivan

pre 16 godina

U potpunosti se slazem(tj. to je fakt) da Hrvatska dobrim delom zivi od mora i moram da naglasim da 40% GDP-a Hrvatske dolazi iz turizma. Sto se tice ostatka tu smo otprilike na istom nivou i danas posle dosta duze izolacije Srbije, sto nije ni cudno jer je Srbija industrijska zemlja i skoro 2 i po puta veca zemlja od majusne Hrvatske koja ima tek nesto vise od 4 miliona stanovnika. Nego dajte da zaboravimo na sve to i razvijamo "dobro susjetske odnose". Da Srbija ima malo bolju politiku bilo bi svima nama bolje a na prvom mestu Srbija koja ima izuzetno veliki kapacitet ukljujuci svoj veoma vazan geostrateski polozaj. Nadamo se da ce svima biti bolje!

Serjoza

pre 16 godina

Dorogie Serbi,Prihodite k nam v nashu Gagauzku respubliku
Tam vam budetj horoso,mi drug druga otlicno ponjimajem,gasa skoljko hoces,Belij sengen nam ne nuzan,U Nas est skoljko hoces gazotruboprovoda
cerez kotorij tecet vodka a mozno i slivovitcha

nije zavist nego...

pre 16 godina

@w
Što se tiče plinovoda u Jadranu oni se spajaju s talijanskim pa to onda postaje druga priča u svakom pogledu! A što se tiče grijanja na drvo ili ugljen mislim da je situacija upravo suprotna. Već sam ti napisao u prvom postu da je Hrvatska što se tiče plinifikacije poprilično napredovala u odnosu na Srbiju! No da me se krivo ne shvati, to nije bitno iz ni jednog drugog razloga već samo da ti pojasnim neke stvari. Ne možeš biti neupućen, a pametovati i likovati.
I još nešto!
Vidim lagano si ignorirao moje pitanje pa da ti ga ponovim!
Dakle,zar ne prolazi isti taj plinovod (i to dobrim svojim dijelom) i kroz Hrvatsku prema Sloveniji pa potom prema Italiji?
Imat će koristi od tog plinovoda i Hrvatska! O da! Ma koliko to tebi odvratno zvučalo! :)
Lijep pozdrav!

mario

pre 16 godina

@w imamo mi dosta gasa nemoj se ti brinuti puna ga je Podravina,a što se tiče ovog drugog to nije vaš gas več ruski ,kao treče blizu nam je i Mađarska pa možemo i preko njih.
Kod nas je plinafikacija skoro završila,a vi ste još na početku.

Бразорф

pre 16 godina

Госпођа Сијка је пре 5 дана рекла како нема ништа од руских цевчица кроз Србију...
Кад их поставе ја ћу се лагано претварати да их не видим, зар она да омане?

Niko kao Ja

pre 16 godina

Koji ste vi ... O svakoj temi stranacko i nacionalno navijanje. Mogli bi se pozabaviti ekonomijom posto je to pre svega ekonomska tema. Onima koji se javljaju iz drugih drzava bih preporucio da brinu svoju brigu a ne tudju. Sto se tice Hrvatske ona je od Srbije jaca za primorje gde turisti iz celoga sveta ostavljaju hrpu novca svake godine. Inace privreda vam je komparativno u slicnom stanju kao i nasa.

w

pre 16 godina

E moj Murighno, tih 0,5% koje se mozda nalaze u Jadranu nije dostatno ni za podmirivanje potreba obliznjih par ostrva. Posto je logicno da ce najveca magistrala prolaziti kroz Srbiju, a uz cinjenicxu da ce i najvece skladiste za dalju distribuciju biti upravo u Srbiji ne gine vam "nas" gas ma kako ti to odvratno zvucalo. Provizija od gasa nama, a ti ako ti se ne dopada grej se na drva / ugalj / sta god drugo. U zdravlje i ziv ti meni bio !!!

nije zavist nego...

pre 16 godina

@w
A zar ne prolazi isti taj plinogasovod (i to dobrim svojim dijelom) i kroz Hrvatsku prema Sloveniji pa Italiji? Ili je to plasirana dezinformacija u tekstu? Osim toga, za tvoju informaciju, Hrvatska sa zalihama plina stoji najbolje od bivših YU republika. Uz postojeće dvije naftne platforme u Sj. Jadranu (Ivana A i Ivana B) odlično surađujemo i u procesu razvoja plinifikacije sa Talijanima s kojima se već spajamo preko Jadrana plinogasovodima! A sama razgradnja mreže plinovoda kroz Hrvatsku je već u poodmakloj fazi i radi se na cijelom prostoru Lijepe naše. Htjedoh samo informirati neupućene jer naslađivati se, a biti neupućen zvuči neozbiljno.
Hajde u zdravlje!

olakimba99@yahoo.com

pre 16 godina

Prvo. Vest je lepa, ali ne treba preuvelicavati njen znacaj 200 mil . Tesko
Ipak nije na mestu ni maliciozni komentar osobe koja oise jekaviciom,a pocinje sa " Jadni Vi , pa dalje kako smo sirotinja i slicno.
Luka Ploce je pre svega u Dalmaciji, ko ja je nakad bila rimska provincija. Posle toga Ploce su u mladoj hrvatskoj u kojoj ce ostati sve dok ne postanu deo EVROPE. Obale jadrana su evropske obale i pripadaju svim evropljanima podjednako :)

dragan

pre 16 godina

Kada je prije nekoliko dana izasla vijest da krak nece ici preko Srbije rusofobi su rekli na ovom istom mjestu "Eto vam brace"! Sada odjednom to nije ni bitno i jadni smo jer to uopste pominjemo. Ne mogu da ne komentarisu bilo sta vezano za Rusiju. Zakljucak. Ipak je Rusija alfa i omega.

w

pre 16 godina

@ murighhno, bez zavisti, zlobe i ljubomore, moze ?!
Kupovacete vi u vasoj lepoj nas gas (onaj koji prolazi preko nase teritorije) i naravno placati debelo za tu uslugu. Hajde u zdravlje !

realista

pre 16 godina

Ljudi, sasvim je normalno da Gazprom ulaže novac u celu priču, kao i da oni čiji bude bio gasovod ubiru prihode. Ono što takođe ne treba zaboraviti je da je vlasnik 25% Yugorosgaz-a JP Srbijagas, dakle Srbija, kao i da porez ide istoj toj Srbiji. Isto tako, Srbija će profitirate tokom izgradnje na najrazličitije moguće načine, od taksi i naknada za zemljište i licence direktno, do koristi koje će imati zbog angažovanja radne snage.

murinho

pre 16 godina

jadni vi kad se toliko veselite cijevima u zemlji. od tog ćete svi vrlo dobro živjeti, nema sumnje :/ potpuno nebitna stvar koja velika vijest može biti samo tamo gdje živi sirotinja.

Insomniac

pre 16 godina

Da li ce tih 200 miliona USD od tranzita dobijati Srbija ili Gazprom (preko postojeceg Jugorosgasa ili neke nove svoje firme)? Koliko se secam, prema prici koja je kruzila pre nesto manje od godinu dana, kada je potpisan Memorandum o izgradnji gasovoda, sve poslove vezano za izgradnju gasovoda, kao i sve prihode od tranzita, trebalo je da dobije Gasprom...
Nije da imam nestp protiv toga (ako oni budu vlasnici, naravno da ce oni dobijati te prihode), ali hajde da bar vladini zvanicnici ne pricaju da ce Srbija dobijati 200 miliona, ako to nece biti slucaj...
Ponavljam, nisam siguran da li je stvarno takav aranzman dogovoren, ali tako se pricalo pocetkom ove godine...

bolence

pre 16 godina

Jako mi je drago zbog ove vijesti! Ne zbog Rusa (mada i malo zbog toga) vec zato sto velika greenfield investicija stize u Srbiju koja ce zaposliti ljude i drzavi dati siguran godisnji prihod. Investicija koja ce srbiji dati siguran izvor energenata. Za sve rusofobe, ovo je JV Italije i Rusije :)
pozdrav

mario

pre 16 godina

Piše koliko če se zarađivati za tranzit pa kroz sve te zemlje je plin u tranzitu samo neznam kako če kroz Hrvatsku kada se ovdje sve više protivi nekim novim krakovima.I molim da se ispravi Ploče su u Hrvatskoj i nije luka od BiH nego ju samo koristi.

w

pre 16 godina

@ murighhno, bez zavisti, zlobe i ljubomore, moze ?!
Kupovacete vi u vasoj lepoj nas gas (onaj koji prolazi preko nase teritorije) i naravno placati debelo za tu uslugu. Hajde u zdravlje !

dragan

pre 16 godina

Kada je prije nekoliko dana izasla vijest da krak nece ici preko Srbije rusofobi su rekli na ovom istom mjestu "Eto vam brace"! Sada odjednom to nije ni bitno i jadni smo jer to uopste pominjemo. Ne mogu da ne komentarisu bilo sta vezano za Rusiju. Zakljucak. Ipak je Rusija alfa i omega.

bolence

pre 16 godina

Jako mi je drago zbog ove vijesti! Ne zbog Rusa (mada i malo zbog toga) vec zato sto velika greenfield investicija stize u Srbiju koja ce zaposliti ljude i drzavi dati siguran godisnji prihod. Investicija koja ce srbiji dati siguran izvor energenata. Za sve rusofobe, ovo je JV Italije i Rusije :)
pozdrav

Бразорф

pre 16 godina

Госпођа Сијка је пре 5 дана рекла како нема ништа од руских цевчица кроз Србију...
Кад их поставе ја ћу се лагано претварати да их не видим, зар она да омане?

w

pre 16 godina

E moj Murighno, tih 0,5% koje se mozda nalaze u Jadranu nije dostatno ni za podmirivanje potreba obliznjih par ostrva. Posto je logicno da ce najveca magistrala prolaziti kroz Srbiju, a uz cinjenicxu da ce i najvece skladiste za dalju distribuciju biti upravo u Srbiji ne gine vam "nas" gas ma kako ti to odvratno zvucalo. Provizija od gasa nama, a ti ako ti se ne dopada grej se na drva / ugalj / sta god drugo. U zdravlje i ziv ti meni bio !!!

Niko kao Ja

pre 16 godina

Koji ste vi ... O svakoj temi stranacko i nacionalno navijanje. Mogli bi se pozabaviti ekonomijom posto je to pre svega ekonomska tema. Onima koji se javljaju iz drugih drzava bih preporucio da brinu svoju brigu a ne tudju. Sto se tice Hrvatske ona je od Srbije jaca za primorje gde turisti iz celoga sveta ostavljaju hrpu novca svake godine. Inace privreda vam je komparativno u slicnom stanju kao i nasa.

olakimba99@yahoo.com

pre 16 godina

Prvo. Vest je lepa, ali ne treba preuvelicavati njen znacaj 200 mil . Tesko
Ipak nije na mestu ni maliciozni komentar osobe koja oise jekaviciom,a pocinje sa " Jadni Vi , pa dalje kako smo sirotinja i slicno.
Luka Ploce je pre svega u Dalmaciji, ko ja je nakad bila rimska provincija. Posle toga Ploce su u mladoj hrvatskoj u kojoj ce ostati sve dok ne postanu deo EVROPE. Obale jadrana su evropske obale i pripadaju svim evropljanima podjednako :)

Бојан

pre 16 godina

НИС у тренутној позицији није нека екстра-перспективна фирма, а у предстојећем периоду ако остане на овоме сваким даном ће мање вриједити и мање бити интересантан за друге улагае. Уласком Руса који су у експанзији и који су директни власници великих нафтних и плинских резерви, омогућило би се веће и убрзано улагање јер њима није стало да имају значајно присуство на тржишту Србије већ на тржиштима свих околних држава и ширег дијела Европе.

Што се тиче плиновода, стратешки интерес Србије је да се снадбјева из више праваца. Поред тога јасно је да садашњи капацитети са Мађарском не могу да задовоље потребе и Србија би свакако прије или касније морала да проширује те капацитете. Сада ви израчунајте, да ли је боље да нам тај гасовод направе Руси о свом трошку а нашом радном снагом и још омогуће да прикупљамо транзитне таксе, или да за једно 10 година кренемо дизати велике кредите од ММФ или других зеленаша да бисмо се спојили на крак у некој другој држави??

realista

pre 16 godina

Ljudi, sasvim je normalno da Gazprom ulaže novac u celu priču, kao i da oni čiji bude bio gasovod ubiru prihode. Ono što takođe ne treba zaboraviti je da je vlasnik 25% Yugorosgaz-a JP Srbijagas, dakle Srbija, kao i da porez ide istoj toj Srbiji. Isto tako, Srbija će profitirate tokom izgradnje na najrazličitije moguće načine, od taksi i naknada za zemljište i licence direktno, do koristi koje će imati zbog angažovanja radne snage.

Serjoza

pre 16 godina

Dorogie Serbi,Prihodite k nam v nashu Gagauzku respubliku
Tam vam budetj horoso,mi drug druga otlicno ponjimajem,gasa skoljko hoces,Belij sengen nam ne nuzan,U Nas est skoljko hoces gazotruboprovoda
cerez kotorij tecet vodka a mozno i slivovitcha

ns

pre 16 godina

Sada kada se pokazalo da će ipak proći preko Srbije onda je to "samo krak". Zar taj "utešni", "samo krak" ne ide ka Italiji? Kako to onda "glavni gasovod za Evropu" ide preko Rumunije i Mađarske? Ili možda Italija nije u Evropi. Eto ja sam mislio da ceo ovaj projekat rade Rusi i Italijani kako bi gas iz Rusije stizao na Apenine. Ali izgleda da sam se prevario. Ili se prevario Enerdžiobzerver pa sada ne bi da to priznaju.

Insomniac

pre 16 godina

Da li ce tih 200 miliona USD od tranzita dobijati Srbija ili Gazprom (preko postojeceg Jugorosgasa ili neke nove svoje firme)? Koliko se secam, prema prici koja je kruzila pre nesto manje od godinu dana, kada je potpisan Memorandum o izgradnji gasovoda, sve poslove vezano za izgradnju gasovoda, kao i sve prihode od tranzita, trebalo je da dobije Gasprom...
Nije da imam nestp protiv toga (ako oni budu vlasnici, naravno da ce oni dobijati te prihode), ali hajde da bar vladini zvanicnici ne pricaju da ce Srbija dobijati 200 miliona, ako to nece biti slucaj...
Ponavljam, nisam siguran da li je stvarno takav aranzman dogovoren, ali tako se pricalo pocetkom ove godine...

murinho

pre 16 godina

jadni vi kad se toliko veselite cijevima u zemlji. od tog ćete svi vrlo dobro živjeti, nema sumnje :/ potpuno nebitna stvar koja velika vijest može biti samo tamo gdje živi sirotinja.

nije zavist nego...

pre 16 godina

@w
A zar ne prolazi isti taj plinogasovod (i to dobrim svojim dijelom) i kroz Hrvatsku prema Sloveniji pa Italiji? Ili je to plasirana dezinformacija u tekstu? Osim toga, za tvoju informaciju, Hrvatska sa zalihama plina stoji najbolje od bivših YU republika. Uz postojeće dvije naftne platforme u Sj. Jadranu (Ivana A i Ivana B) odlično surađujemo i u procesu razvoja plinifikacije sa Talijanima s kojima se već spajamo preko Jadrana plinogasovodima! A sama razgradnja mreže plinovoda kroz Hrvatsku je već u poodmakloj fazi i radi se na cijelom prostoru Lijepe naše. Htjedoh samo informirati neupućene jer naslađivati se, a biti neupućen zvuči neozbiljno.
Hajde u zdravlje!

Ivan

pre 16 godina

U potpunosti se slazem(tj. to je fakt) da Hrvatska dobrim delom zivi od mora i moram da naglasim da 40% GDP-a Hrvatske dolazi iz turizma. Sto se tice ostatka tu smo otprilike na istom nivou i danas posle dosta duze izolacije Srbije, sto nije ni cudno jer je Srbija industrijska zemlja i skoro 2 i po puta veca zemlja od majusne Hrvatske koja ima tek nesto vise od 4 miliona stanovnika. Nego dajte da zaboravimo na sve to i razvijamo "dobro susjetske odnose". Da Srbija ima malo bolju politiku bilo bi svima nama bolje a na prvom mestu Srbija koja ima izuzetno veliki kapacitet ukljujuci svoj veoma vazan geostrateski polozaj. Nadamo se da ce svima biti bolje!

w

pre 16 godina

Evo i odgovora, koliko ja vidim (Republika Srpska prodala svoju naftnu industriju, ukljucujuci rafineriju i mrezu pumpi upravo tim istim rusima tj istoj ruskoj firmi)taj Juzni potok ce vecim delom ipak prolaziti kroz Republiku Srpsku i mozda malo kroz Hrvatsku do Slovenije, a mozda i skrene ka Jadranu, kroz Federaciju BiH i skroz preskoci lijepu vasu. Sto se drva i uglja tice ili ne namerno trudis da ne razumes ili pak imas problema sa razumevanjem (da ne koristim tezi termin) naime ja sam rekao da AKO TI SE NE SVIDJA TO STO CES KORISTITI GAS CIJI JEDAN DIO CENE IDE KAO NADOKNADA TEBI MRSKOJ SUSEDNOJ ZEMLJI a ti se onda grej na: drvo, ugalj, struju, naftu, sta god izbor je samo tvoj. Toliko od mene. I naravno, JASNO JE KOME OVAKAV RAZVOJ STVARI NAJMANJE ODGOVARA (ne odgovara uopste), to su hrvati.

vladimir

pre 16 godina

A gde je sada ona teta ( a i poneki cika ) koja nam je pre samo nedelju dana prenela "pouzdanu" vest da od prolaska "juznog potoka" kroz Srbiju nema nista, i da ce ici kroz Rumuniju i Madjarsku ??? Cak se i full ozbiljna polemika oko toga ko je za to kriv povela na radiju i televiziji. Ne bih voleo da se te "pouzdano" zlonamerne tete i cike tek tako zaborave ....

nije zavist nego...

pre 16 godina

@w
Što se tiče plinovoda u Jadranu oni se spajaju s talijanskim pa to onda postaje druga priča u svakom pogledu! A što se tiče grijanja na drvo ili ugljen mislim da je situacija upravo suprotna. Već sam ti napisao u prvom postu da je Hrvatska što se tiče plinifikacije poprilično napredovala u odnosu na Srbiju! No da me se krivo ne shvati, to nije bitno iz ni jednog drugog razloga već samo da ti pojasnim neke stvari. Ne možeš biti neupućen, a pametovati i likovati.
I još nešto!
Vidim lagano si ignorirao moje pitanje pa da ti ga ponovim!
Dakle,zar ne prolazi isti taj plinovod (i to dobrim svojim dijelom) i kroz Hrvatsku prema Sloveniji pa potom prema Italiji?
Imat će koristi od tog plinovoda i Hrvatska! O da! Ma koliko to tebi odvratno zvučalo! :)
Lijep pozdrav!

doshljak

pre 16 godina

Cekajte malo, pa meni sad nista nije jasno!
Jel dobijamo glavnu trasu ili krak?
Kakva je ovo vest? U gornjem delu dobijamo glavni vod a u nastavku gospodja iz Enerdziobzervera prica utesna nagrada.
Dajte vise dosta sa ovakvim vestima, i neka mi neko kaze sta je na kraju prica!

mario

pre 16 godina

Piše koliko če se zarađivati za tranzit pa kroz sve te zemlje je plin u tranzitu samo neznam kako če kroz Hrvatsku kada se ovdje sve više protivi nekim novim krakovima.I molim da se ispravi Ploče su u Hrvatskoj i nije luka od BiH nego ju samo koristi.

mario

pre 16 godina

@w imamo mi dosta gasa nemoj se ti brinuti puna ga je Podravina,a što se tiče ovog drugog to nije vaš gas več ruski ,kao treče blizu nam je i Mađarska pa možemo i preko njih.
Kod nas je plinafikacija skoro završila,a vi ste još na početku.

mali marinko

pre 16 godina

Zaista previše glupog prepucavanja na jednu dobru vijest. Ajmo malo rezimirati: za SR je ovo nedvojbeno dobra vijest jer postaje tranzitna zemlja ali ovo je isto toliko dobra vijest i za HR jer je ovo bio jedini put kojim bi i HR mogla postati tranzitna zemlja (ne računajući budući LNG terminal). Istina je da će HR za plin što uveze preko ove rute plaćati SR tranzit ali je isto tako istina da će HR po stanovniku imati više km plinovoda dakle i veće tranzitne prihode jer se najveći potrošač nalazi ipak zapadnije od HR.

Što se tiče silne hrvatske plinofikacije - to je Potempkinovo selo. Plinovod Pula-Karlovac osim za transport plina prema zagrebu nema nikakve svrhe - krak što se radi prema Dalmaciji je besmislen bez nekog velikog potrošača plina a nije se počela graditi niti elektrana niti plinovodna mikro-mreža.

Molim odgovor!

pre 16 godina

Delta kao monopolista ima imperiju u Srbiji i neprikosnovena je. Kako je moguce da NIS kao jedini, dugogdisnji monopolista posluje lose, jedva sastavlja kraj sa krajem i sl? i kao takvog ga treba dati u bescenje?

Cemu tajna?

pre 16 godina

Ako je posao sa Rusima tako fenomenalan za srpsku privredu cemu misterija oko njegove sadrzine? Meni sve to smrdi na Horgosku papriku...

Domagoj

pre 16 godina

Ovo ide gospodinu Ivanu. Ako se daju statistički podaci, trebalia bi se barem provjeriti njihova točnost. (ono o 40%bdpa od turizma). Ali dobro, ipak je srbija "ogromna zemlja, ogromnog industrijskog potencijala" pa je "majušni" susjedi ne bi trebali zanimati.

Marina Tucakovic

pre 16 godina

...
juzni potok grade ENI i Gasprom kao ravnopravni partneri.Studija izvodljivosto nije jos gotova i ona treba da pokaze koji pravac je najplajtljiviji.Studija ce narvno obuhvatiti sve tehnoekeonomske aspekte ali i politicke narvo,pre svega sa aspekta drustvene i politicke stabilnosti.Emotivnog ili ti bartskog pristupa sigurno nece biti,ako ni radi cega drugog a ono zbog toga sto je Ruski parner jedna zapdna preozbiljna kompanije kakv je ENI.I Gde smo tu mi.nigde zasada i nije moguce niko nikome nista da obeca dok studija ne bude gotova.Ali nije da nas nema.Ima nas na domacoj sceni gde je neko ne slucajno prolazak magistalnog gasovoda proglasio vrhovnim nacionalni ciljem.Ne slucajno i nimalo dobronamerno.Podseca me to na pricu kako je vrhovni cilja bez koga je katastrofa ako na lutiji ne dobijemo premiju.No cela prica traje vec cetiri godine ,ili preciznije receno odkad je neobavesteni zaseo na vlast.I cela prica ima svje faze.U prvoj fazi smo necicenjem Kostunicinih kadrova izgubili Jugoros gas,potom smo cinjenjem jos jednog iz plejede neobavestenih tom istom Jugorosgasu dali da obavlja delatnost od javnog interesa pored vec postojece drzavne kompanije Srbijagas.Potom smo napravili euforiju oko magotsralnog gasovoda i danas na stolu imamo Rusk ultimatum,nimalo bratski.I sta treba da nam jos uzmu ovi Kostunicini gubitnici na izborima.Ovo nije prica o Rusima ovo je prica o nama i pokvarenosti domace politicke scene.I sto se nudi.Nudi nam se krak gasovoda.Krak koji ce snabdevati juznu i centralnu Srbiju .Krak koji je od znacaja za Jugoros gas.A sta treba da uzmu.Pa treba da uzmu ono za ciju vrednost bi mogli da napravimo deset takvih krakova.Srbijo sta ti to rade

mario

pre 16 godina

Piše koliko če se zarađivati za tranzit pa kroz sve te zemlje je plin u tranzitu samo neznam kako če kroz Hrvatsku kada se ovdje sve više protivi nekim novim krakovima.I molim da se ispravi Ploče su u Hrvatskoj i nije luka od BiH nego ju samo koristi.

murinho

pre 16 godina

jadni vi kad se toliko veselite cijevima u zemlji. od tog ćete svi vrlo dobro živjeti, nema sumnje :/ potpuno nebitna stvar koja velika vijest može biti samo tamo gdje živi sirotinja.

w

pre 16 godina

@ murighhno, bez zavisti, zlobe i ljubomore, moze ?!
Kupovacete vi u vasoj lepoj nas gas (onaj koji prolazi preko nase teritorije) i naravno placati debelo za tu uslugu. Hajde u zdravlje !

nije zavist nego...

pre 16 godina

@w
Što se tiče plinovoda u Jadranu oni se spajaju s talijanskim pa to onda postaje druga priča u svakom pogledu! A što se tiče grijanja na drvo ili ugljen mislim da je situacija upravo suprotna. Već sam ti napisao u prvom postu da je Hrvatska što se tiče plinifikacije poprilično napredovala u odnosu na Srbiju! No da me se krivo ne shvati, to nije bitno iz ni jednog drugog razloga već samo da ti pojasnim neke stvari. Ne možeš biti neupućen, a pametovati i likovati.
I još nešto!
Vidim lagano si ignorirao moje pitanje pa da ti ga ponovim!
Dakle,zar ne prolazi isti taj plinovod (i to dobrim svojim dijelom) i kroz Hrvatsku prema Sloveniji pa potom prema Italiji?
Imat će koristi od tog plinovoda i Hrvatska! O da! Ma koliko to tebi odvratno zvučalo! :)
Lijep pozdrav!

nije zavist nego...

pre 16 godina

@w
A zar ne prolazi isti taj plinogasovod (i to dobrim svojim dijelom) i kroz Hrvatsku prema Sloveniji pa Italiji? Ili je to plasirana dezinformacija u tekstu? Osim toga, za tvoju informaciju, Hrvatska sa zalihama plina stoji najbolje od bivših YU republika. Uz postojeće dvije naftne platforme u Sj. Jadranu (Ivana A i Ivana B) odlično surađujemo i u procesu razvoja plinifikacije sa Talijanima s kojima se već spajamo preko Jadrana plinogasovodima! A sama razgradnja mreže plinovoda kroz Hrvatsku je već u poodmakloj fazi i radi se na cijelom prostoru Lijepe naše. Htjedoh samo informirati neupućene jer naslađivati se, a biti neupućen zvuči neozbiljno.
Hajde u zdravlje!

w

pre 16 godina

E moj Murighno, tih 0,5% koje se mozda nalaze u Jadranu nije dostatno ni za podmirivanje potreba obliznjih par ostrva. Posto je logicno da ce najveca magistrala prolaziti kroz Srbiju, a uz cinjenicxu da ce i najvece skladiste za dalju distribuciju biti upravo u Srbiji ne gine vam "nas" gas ma kako ti to odvratno zvucalo. Provizija od gasa nama, a ti ako ti se ne dopada grej se na drva / ugalj / sta god drugo. U zdravlje i ziv ti meni bio !!!

mario

pre 16 godina

@w imamo mi dosta gasa nemoj se ti brinuti puna ga je Podravina,a što se tiče ovog drugog to nije vaš gas več ruski ,kao treče blizu nam je i Mađarska pa možemo i preko njih.
Kod nas je plinafikacija skoro završila,a vi ste još na početku.

Insomniac

pre 16 godina

Da li ce tih 200 miliona USD od tranzita dobijati Srbija ili Gazprom (preko postojeceg Jugorosgasa ili neke nove svoje firme)? Koliko se secam, prema prici koja je kruzila pre nesto manje od godinu dana, kada je potpisan Memorandum o izgradnji gasovoda, sve poslove vezano za izgradnju gasovoda, kao i sve prihode od tranzita, trebalo je da dobije Gasprom...
Nije da imam nestp protiv toga (ako oni budu vlasnici, naravno da ce oni dobijati te prihode), ali hajde da bar vladini zvanicnici ne pricaju da ce Srbija dobijati 200 miliona, ako to nece biti slucaj...
Ponavljam, nisam siguran da li je stvarno takav aranzman dogovoren, ali tako se pricalo pocetkom ove godine...

Бразорф

pre 16 godina

Госпођа Сијка је пре 5 дана рекла како нема ништа од руских цевчица кроз Србију...
Кад их поставе ја ћу се лагано претварати да их не видим, зар она да омане?

bolence

pre 16 godina

Jako mi je drago zbog ove vijesti! Ne zbog Rusa (mada i malo zbog toga) vec zato sto velika greenfield investicija stize u Srbiju koja ce zaposliti ljude i drzavi dati siguran godisnji prihod. Investicija koja ce srbiji dati siguran izvor energenata. Za sve rusofobe, ovo je JV Italije i Rusije :)
pozdrav

olakimba99@yahoo.com

pre 16 godina

Prvo. Vest je lepa, ali ne treba preuvelicavati njen znacaj 200 mil . Tesko
Ipak nije na mestu ni maliciozni komentar osobe koja oise jekaviciom,a pocinje sa " Jadni Vi , pa dalje kako smo sirotinja i slicno.
Luka Ploce je pre svega u Dalmaciji, ko ja je nakad bila rimska provincija. Posle toga Ploce su u mladoj hrvatskoj u kojoj ce ostati sve dok ne postanu deo EVROPE. Obale jadrana su evropske obale i pripadaju svim evropljanima podjednako :)

realista

pre 16 godina

Ljudi, sasvim je normalno da Gazprom ulaže novac u celu priču, kao i da oni čiji bude bio gasovod ubiru prihode. Ono što takođe ne treba zaboraviti je da je vlasnik 25% Yugorosgaz-a JP Srbijagas, dakle Srbija, kao i da porez ide istoj toj Srbiji. Isto tako, Srbija će profitirate tokom izgradnje na najrazličitije moguće načine, od taksi i naknada za zemljište i licence direktno, do koristi koje će imati zbog angažovanja radne snage.

dragan

pre 16 godina

Kada je prije nekoliko dana izasla vijest da krak nece ici preko Srbije rusofobi su rekli na ovom istom mjestu "Eto vam brace"! Sada odjednom to nije ni bitno i jadni smo jer to uopste pominjemo. Ne mogu da ne komentarisu bilo sta vezano za Rusiju. Zakljucak. Ipak je Rusija alfa i omega.

Serjoza

pre 16 godina

Dorogie Serbi,Prihodite k nam v nashu Gagauzku respubliku
Tam vam budetj horoso,mi drug druga otlicno ponjimajem,gasa skoljko hoces,Belij sengen nam ne nuzan,U Nas est skoljko hoces gazotruboprovoda
cerez kotorij tecet vodka a mozno i slivovitcha

Бојан

pre 16 godina

НИС у тренутној позицији није нека екстра-перспективна фирма, а у предстојећем периоду ако остане на овоме сваким даном ће мање вриједити и мање бити интересантан за друге улагае. Уласком Руса који су у експанзији и који су директни власници великих нафтних и плинских резерви, омогућило би се веће и убрзано улагање јер њима није стало да имају значајно присуство на тржишту Србије већ на тржиштима свих околних држава и ширег дијела Европе.

Што се тиче плиновода, стратешки интерес Србије је да се снадбјева из више праваца. Поред тога јасно је да садашњи капацитети са Мађарском не могу да задовоље потребе и Србија би свакако прије или касније морала да проширује те капацитете. Сада ви израчунајте, да ли је боље да нам тај гасовод направе Руси о свом трошку а нашом радном снагом и још омогуће да прикупљамо транзитне таксе, или да за једно 10 година кренемо дизати велике кредите од ММФ или других зеленаша да бисмо се спојили на крак у некој другој држави??

Marina Tucakovic

pre 16 godina

...
juzni potok grade ENI i Gasprom kao ravnopravni partneri.Studija izvodljivosto nije jos gotova i ona treba da pokaze koji pravac je najplajtljiviji.Studija ce narvno obuhvatiti sve tehnoekeonomske aspekte ali i politicke narvo,pre svega sa aspekta drustvene i politicke stabilnosti.Emotivnog ili ti bartskog pristupa sigurno nece biti,ako ni radi cega drugog a ono zbog toga sto je Ruski parner jedna zapdna preozbiljna kompanije kakv je ENI.I Gde smo tu mi.nigde zasada i nije moguce niko nikome nista da obeca dok studija ne bude gotova.Ali nije da nas nema.Ima nas na domacoj sceni gde je neko ne slucajno prolazak magistalnog gasovoda proglasio vrhovnim nacionalni ciljem.Ne slucajno i nimalo dobronamerno.Podseca me to na pricu kako je vrhovni cilja bez koga je katastrofa ako na lutiji ne dobijemo premiju.No cela prica traje vec cetiri godine ,ili preciznije receno odkad je neobavesteni zaseo na vlast.I cela prica ima svje faze.U prvoj fazi smo necicenjem Kostunicinih kadrova izgubili Jugoros gas,potom smo cinjenjem jos jednog iz plejede neobavestenih tom istom Jugorosgasu dali da obavlja delatnost od javnog interesa pored vec postojece drzavne kompanije Srbijagas.Potom smo napravili euforiju oko magotsralnog gasovoda i danas na stolu imamo Rusk ultimatum,nimalo bratski.I sta treba da nam jos uzmu ovi Kostunicini gubitnici na izborima.Ovo nije prica o Rusima ovo je prica o nama i pokvarenosti domace politicke scene.I sto se nudi.Nudi nam se krak gasovoda.Krak koji ce snabdevati juznu i centralnu Srbiju .Krak koji je od znacaja za Jugoros gas.A sta treba da uzmu.Pa treba da uzmu ono za ciju vrednost bi mogli da napravimo deset takvih krakova.Srbijo sta ti to rade

Niko kao Ja

pre 16 godina

Koji ste vi ... O svakoj temi stranacko i nacionalno navijanje. Mogli bi se pozabaviti ekonomijom posto je to pre svega ekonomska tema. Onima koji se javljaju iz drugih drzava bih preporucio da brinu svoju brigu a ne tudju. Sto se tice Hrvatske ona je od Srbije jaca za primorje gde turisti iz celoga sveta ostavljaju hrpu novca svake godine. Inace privreda vam je komparativno u slicnom stanju kao i nasa.

Ivan

pre 16 godina

U potpunosti se slazem(tj. to je fakt) da Hrvatska dobrim delom zivi od mora i moram da naglasim da 40% GDP-a Hrvatske dolazi iz turizma. Sto se tice ostatka tu smo otprilike na istom nivou i danas posle dosta duze izolacije Srbije, sto nije ni cudno jer je Srbija industrijska zemlja i skoro 2 i po puta veca zemlja od majusne Hrvatske koja ima tek nesto vise od 4 miliona stanovnika. Nego dajte da zaboravimo na sve to i razvijamo "dobro susjetske odnose". Da Srbija ima malo bolju politiku bilo bi svima nama bolje a na prvom mestu Srbija koja ima izuzetno veliki kapacitet ukljujuci svoj veoma vazan geostrateski polozaj. Nadamo se da ce svima biti bolje!

ns

pre 16 godina

Sada kada se pokazalo da će ipak proći preko Srbije onda je to "samo krak". Zar taj "utešni", "samo krak" ne ide ka Italiji? Kako to onda "glavni gasovod za Evropu" ide preko Rumunije i Mađarske? Ili možda Italija nije u Evropi. Eto ja sam mislio da ceo ovaj projekat rade Rusi i Italijani kako bi gas iz Rusije stizao na Apenine. Ali izgleda da sam se prevario. Ili se prevario Enerdžiobzerver pa sada ne bi da to priznaju.

w

pre 16 godina

Evo i odgovora, koliko ja vidim (Republika Srpska prodala svoju naftnu industriju, ukljucujuci rafineriju i mrezu pumpi upravo tim istim rusima tj istoj ruskoj firmi)taj Juzni potok ce vecim delom ipak prolaziti kroz Republiku Srpsku i mozda malo kroz Hrvatsku do Slovenije, a mozda i skrene ka Jadranu, kroz Federaciju BiH i skroz preskoci lijepu vasu. Sto se drva i uglja tice ili ne namerno trudis da ne razumes ili pak imas problema sa razumevanjem (da ne koristim tezi termin) naime ja sam rekao da AKO TI SE NE SVIDJA TO STO CES KORISTITI GAS CIJI JEDAN DIO CENE IDE KAO NADOKNADA TEBI MRSKOJ SUSEDNOJ ZEMLJI a ti se onda grej na: drvo, ugalj, struju, naftu, sta god izbor je samo tvoj. Toliko od mene. I naravno, JASNO JE KOME OVAKAV RAZVOJ STVARI NAJMANJE ODGOVARA (ne odgovara uopste), to su hrvati.

doshljak

pre 16 godina

Cekajte malo, pa meni sad nista nije jasno!
Jel dobijamo glavnu trasu ili krak?
Kakva je ovo vest? U gornjem delu dobijamo glavni vod a u nastavku gospodja iz Enerdziobzervera prica utesna nagrada.
Dajte vise dosta sa ovakvim vestima, i neka mi neko kaze sta je na kraju prica!

mali marinko

pre 16 godina

Zaista previše glupog prepucavanja na jednu dobru vijest. Ajmo malo rezimirati: za SR je ovo nedvojbeno dobra vijest jer postaje tranzitna zemlja ali ovo je isto toliko dobra vijest i za HR jer je ovo bio jedini put kojim bi i HR mogla postati tranzitna zemlja (ne računajući budući LNG terminal). Istina je da će HR za plin što uveze preko ove rute plaćati SR tranzit ali je isto tako istina da će HR po stanovniku imati više km plinovoda dakle i veće tranzitne prihode jer se najveći potrošač nalazi ipak zapadnije od HR.

Što se tiče silne hrvatske plinofikacije - to je Potempkinovo selo. Plinovod Pula-Karlovac osim za transport plina prema zagrebu nema nikakve svrhe - krak što se radi prema Dalmaciji je besmislen bez nekog velikog potrošača plina a nije se počela graditi niti elektrana niti plinovodna mikro-mreža.

vladimir

pre 16 godina

A gde je sada ona teta ( a i poneki cika ) koja nam je pre samo nedelju dana prenela "pouzdanu" vest da od prolaska "juznog potoka" kroz Srbiju nema nista, i da ce ici kroz Rumuniju i Madjarsku ??? Cak se i full ozbiljna polemika oko toga ko je za to kriv povela na radiju i televiziji. Ne bih voleo da se te "pouzdano" zlonamerne tete i cike tek tako zaborave ....

Domagoj

pre 16 godina

Ovo ide gospodinu Ivanu. Ako se daju statistički podaci, trebalia bi se barem provjeriti njihova točnost. (ono o 40%bdpa od turizma). Ali dobro, ipak je srbija "ogromna zemlja, ogromnog industrijskog potencijala" pa je "majušni" susjedi ne bi trebali zanimati.

Molim odgovor!

pre 16 godina

Delta kao monopolista ima imperiju u Srbiji i neprikosnovena je. Kako je moguce da NIS kao jedini, dugogdisnji monopolista posluje lose, jedva sastavlja kraj sa krajem i sl? i kao takvog ga treba dati u bescenje?

Cemu tajna?

pre 16 godina

Ako je posao sa Rusima tako fenomenalan za srpsku privredu cemu misterija oko njegove sadrzine? Meni sve to smrdi na Horgosku papriku...