Utorak, 04.12.2007.

14:10

Sprema se odgovor na nezavisnost

MSP dostavio Vladi akcioni plan mera u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Đelić: Preduzećemo mere, ne i silu.

Izvor: B92

Sprema se odgovor na nezavisnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 16 godina

Sto se tice posebnog subjektiviteta Kosova, sa elementima drzavnosti, ono je jos za vreme Otomanske vladavine imalo status vilajeta, tj. federalne jedinice. Za vreme SFRJ, Kosovo je imalo status konstituivnog elementa Federacije, imalo svoje granice koje nisu mogle biti menjane bez saglasnosti Skupstine Kosova. Kosovo je imalo sve drzavnicke organe vlasti: zakonodavni, izvrsni i sudski, koje nisu imale ama bas nikakve veze sa organima Srbije, ali jesu sa organima Federacije, kao sve ostale federalne jedinice. Imalo svoje predstavnike u svim organima Federacije. Kome to nije jasno, nista mu nece biti jasno.
A za ono, da li bi Srbija prihvatila da Albanci budu zastupljeni sa 20% u svim organima Srbije, ona bi to oberucke prihvatila za kratko vreme, dok se ne napravi nekakav sporazum, jer racuna da kada god hoce kasnije moze to da ukine, kao sto je ukinula status federalne jedinice (1990). E, bas zato narod Kosova nema poverenje niti ce ikada prihvatiti da bude u sastavu drzave Srbije. Pogledajte snimke iz sudjenja policajaca koji su ubijali zene i decu u Suvoj Reci, pa se zamislite zbog cega Albanci nece Srbiju!

Lala iz Banata

pre 16 godina

Đelić: bla,bla,bla...
Mesić: bla,bla,bla...
Kosovo: odavno već nezavisno.
Srbija: u samoizolaciji.
Ja: bez kinte u džepu.
Artemije,Amfilohije i ekipa: puni love.

marioHR

pre 16 godina

U vezi polemike Mesic-Djelic: nevjerojatna je cinjenica da nijedan komentar nikad ne ide u pravcu da se Kosovo sada brani s pozicije Slovenije i Hrvatske iz 90ih...e pa gospodo, ako su vam onda administrativne granice bile "proizvoljne", "sulude", "tehnicke" i ko zna kakve, onda NEMATE NIKAKVO PRAVO ZAZIVATI TAJ PRINCIP...pa sav nered u procesu raspada drzave je potekao iz Srbije, i svi, ukljucujuci i "bracu crnogorce", su pobjegli glavom bez obzira od srpske politike i elite..e sad, kljucno pitanje je koliko srpski narod jos uvijek podrzava tu politiku po principu - Milosevic je bio los ne zbog lose politike vec zbog toga sto ju nije ostvario...mislim da gubitak Kosova nece dovesti do otrjeznjenja...sto je slijedece?

Novinar

pre 16 godina

Da li je posao jednog vladike da razradjuje nacionalnu strategiju u veoma ozbiljnim , kriznim situacijama kao sto je ova sa Kosovom ? Preventivna mobilizacija "da se pokaze da nas ima " ? Sta sve to znaci ?
Da Artemije nije slucajno pomislio da se zove Arsenije ( Carnojevic } ? Svestenici treba da se drze bogosluzenja , bas kao i obucari cipela . Ovako oni direktno negiraju da u Srbiji postoji VLAST .

zg

pre 16 godina

Kosovo je bilo konstitutivni element federacije, ali za razliku od republika pokrajine nisu imale pravo samoopredijeljenja. Što se tiče Statusa srba u Hrvatskoj, malo miješate kruške i jabuke.

pierre

pre 16 godina

skandalozno je da se vladika SPC meša u politiku. Crkva je odvojena od države. To što predlaže je neinteligentno i poražavajuće.
Inače, tvrdim da bi pre došlo do demonstracija protiv mobilizacije, nego do onih na koje vladika poziva. nemojte tuđim životima da branite svoje pozicije

dragan

pre 16 godina

Bravo Artemija daleko si ti od bilo kakve religije i crkve sta hoces ponovo rat bedu i stradanje za nesto sto je davno izgubljeno delimicno i bragodareci TEBI i politici koju ste vodili. Mozda bi trebali malo da se prisetimo sta ste sve izjavljivali i koga ste sve podrzavali.

dobrivoje

pre 16 godina

"Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani, i dok postoji taj izborni zakon, on se mora primenjivati" - reče Mesic. To znači i da je Kosovo nedeljivi deo Srbije jer tako pise u srpskom ustavu.

Vesko

pre 16 godina

Sto neko ne podsjeti Mesica da su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivan narod, da bi ih stranka na vlasti, kojoj je i gospodin Mesic pripadao nasilno izbrisala iz Ustava RH. Mislim, kad vec govorimo o principima.

pametnome dosta

pre 16 godina

srbi izgleda jos nisu shvatili zasto gube (ili vec jesu) Kosovo...odgovorite samo na ova pitanja: imate li vi plan kako da integrirate dva miliona albanaca, dali ste spremni im dati 20% zastupnika u parlamentu, dali ste im spremni dati mjesta u vladi, kako vidite njihovu buducnost (osim da se vrate u albaniju)? I maloumnom bi vec svanulo da se kosovo gubi zbog toga, jer evropa nece da ima palestinu u dvoristu a nece ni da gleda kako u jednoj buducoj evropskoj drzavi zive gradjani drugog reda...da ne govorimo o metodama koje je na kosovu primjenjivao milosevic...zivot izmedju srba i albanaca u istoj drzavi je nemoguc, dokazite suprotno i zadrzat cete kosovo, samo se to ne moze dokazati...ne krade vama nitko 15% teritorija, nije pitanje je li kosovo imalo pravo na nezavisnost za vrijeme Ex-Yu, vi ste ga sami izgubili ili vasi politicari, ali kako ono netko rece - narod ima politicare kakve zasluzuje.

Aca

pre 16 godina

Jedini pravi odgovor na jednoostrano proglasenje nezavisnosti Kosova bi bio da Srbija PRVA prizna nezavisno Kosovo. Ali, za to treba biti mudar a mudrosti u Srbiji odavno nema.

ana

pre 16 godina

ja bih zamolila vuka jeremica da ne preti celom svetu PREKO MOJIH LEDJA! jer kad on odluci da prekine diplomatske odnose zbog kosova koje je milosevic prodao, JA cu stajati u redovima za vizu, moj zivot ce postati neizvesniji, nestabilniji i nekvalitetniji, a ne njegov. muka mi je od nasih politicara, njihove kratkovidosti, bezobrazluka, sitnosopstvenickih interesa...

sinisa

pre 16 godina

Osnovna stvar godpodine Mesicu je: Kosovo (i Metohija) nikada nije bilo sastavni deo jugoslovenske federacije. Nikada, nikada i nikada. I zato nema mogucnosti za paralele sa bivsim republikama, prosto jer ono nikada i nije bila republika. Pa zar je to toliko tesko da se kaze? To su cinjenice i tu nema mogucnosti za neko dalje tumacenje i objasnjavanje. E sad, silom se moze oteti ali se ne moze pravno pokriti i pravno uobliciti i opravdati otimacina. I tu skidam kapu nasem pregovarackom timu na doslednosti. Tu smo mnogo jaki i treba istrajati na tome jer na kraju ipak pravo mora da pobedi. Inace je to pocetak kraja svega jer onda je sve moguce...

Mirjana

pre 16 godina

Jeremicu, posto gradjani Sbije nesmeju da vide plan mera u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova, daj ga bar na uvid Artemiju da tu usaglasite stavove, jer nasa sudbina je odavno u rukama kojekakvih cudnih politicara i crkvenih velikodostojnika, koji se sve manje bave duhovnoscu a sve vise dnevnom politikom. Nama je i onako svejedno ko nas prodaje.

Kojesta

pre 16 godina

Sama cinjenica da nam nista nece da kaze o planu govori o tome da je plan "tanak". Raskid diplomatskih odnosa ce se verovatno primeniti na Makedoniju, Albaniju, mozda neku africku zemlju i to je to. Ambasadorima Amerike, Kanade, Engleske itd. ce se uputiti jedna ostra protestna nota i to je sve. Naravno, uz pojacani nadzor administrativne granice sa Kosovom, kako bi se sprecili nemiri u Presevskoj dolini i ostalim delovima uze teritorije Srbije. Pa sta ocekujete drugo?! Da se izolujemo od celog sveta?! Da ratujemo protiv NATO?! Ili - jos gore - da pustimo da nam razne ekstremisticke grupe lepo dosetaju sve do Nisa. I jedno i drugo vode u katastrofu. Mislim da vlada preduzima sve sto je u njenoj moci, isto ono sto bi preduzeo i svako drugi ko se nadje u njihovoj situaciji. Kosovo je vruc krompir koji je nasledjen od vise decenija lose politike i tu spasa, nazalost, nema. Treba biti dostojanstven, ali ne po cenu enormne stete. Prava granica se mora postaviti i to i Kostunica i Tadic i Jeremic dobro znaju. A vladika Artemije jeste u pravu, doduse samo jednim malim delom: naravno da se ne treba igrati rata i mobilisati ljude bez veze, ali gradjani Srbije - ako im je stalo do Kosova - morali bi lepo i spontano da krenu u proteste, a ne da cekaju da ih vlada dovozi autobusima u radno vreme. Ali posto takvih protesta nema niti ce ih biti, jasno je koliko je ljudima u Srbiji realno stalo do Kosova. Samo nemaju hrabrost da to javno i kazu. I sta onda ocekivati od vlade?!

Zeljko Paunovic

pre 16 godina

Samo jedna recenica je nedostajala na kraju obracanja Djelica Mesicu, i to bas ovim recima: "Vi ste stariji od mene, pa vas pamcenje ne sluzi najbolje. Badinterova komisija je utvrdila da jugoslovensku federaciju sacinjava sest federalnih jedinica. Kosovo nije bilo jedna od njih".

Drvobradi

pre 16 godina

Nema nista ni od prekida diplomatskih odnosa, a ni od proglasenja nezavisnoti Republike Srpske. Cak ni Kostunjavi nije lud da uradi bilo sta od toga. Reakcija ce biti simbolicna i nece nista znacajno promeniti. Zato i kriju detalje. Nema nista lose u tome sto nasa Vlada pokusava da spase sto se spasti moze, ali nemoje ljudi da se mnogo nadate - psi laju, karavan prolazi.

srdjan

pre 16 godina

Na Djelica vec odavno racunam, narocito u poslednje dve nedelje. :(
Tako recit covek.
A na pitanje je opet odgovorio pitanjem. Zasto nije malo pritisnut od strane novinara?
I g. Djelicu, ako ima imalo tog g. u Vama, nije trebalo da odgovorite pitanjem na postavljeno ("kako
bi evropske vlade reagovale... "), mi Vas placamo da resavate takva pitanja, a ne da nas dovodite u rebuse. Ali ovo drugo Vam bolje ide od ruke, zar ne?

sasa jokic

pre 16 godina

G.Jeremicu zapad se trese, trebace mu vremena da se sabere od mogucih posledica po njihovu ekonomiju, ukoliko priznaju nezavisno Kosovo!Kako im zadajemo udarce jedan, po jedan. Prvo deklaracija protiv pristupanja NATO, pa sad ovo, gotovi su izdrzite jos malo g.Jeremicu budite dosledni svojoj pobednickoj politici, i svet ce se raspasti, a onda ponizno moliti za oprost! Setite se kako ih je Sloba pobedio, upravo takvom politikom, i taktikom, primoravsi NATO trupe da se povuku sa Kosova, da bi Vojska Jugoslavije preuzela kontrolu nad citavom teritorijom....Jel tako bese?! Sve go .udak, do .udaka!!! Cena ovih poteza ce biti pokretanje pitanja Vojvodine, zapad je strpljiv, ali ume da bude veoma podmukao, kada mu prekipi!

veljko

pre 16 godina

e ja podrzavam, svaki napor ma koje vlade da se Kosovo, kako je god to moguce, sacuva. Stvarno me ne zanima ko je "ciji" i mnogo mi smeta sto se na ovu temu prepucavate po partijskom pitanju. Mislim da to, bar u ovim momentima, uopste nije bitno. Pozdrav

Djenka

pre 16 godina

Mislim da bi najrealniji odgovor na priznavanje nezavisnosti Kosova bilo proglasenje nezavisnosti Republike Srpske. Vidite i sami da se Kostunica u zadnje vreme dosta druzi sa Dodikom a ne znam da li smeju da salju u javnost nesto tako zato sto zapad uvek takve izjave iskoristi na najgori moguci nacin po nas.

Pittsburgh

pre 16 godina

Da podsetim: tako je DSS imao i spreman odgovor na nezavisnost Crne Gore. Pa smo videli kako taj odgovor izgleda ?? Nikako. Posle proglasenje nezavisnosti CG, niko od Srpskih politicara, a ponajmanje Kostunica se mesecima nigde nije mogao videti ni cuti. Tuzna smo zemlja.

GuC

pre 16 godina

Bravo juniore, bravo, sacinio "akcioni plan" za "svaku mogucu situaciju""??? Pa da li smo mi skroz ludi, da li mislis da smo mi budale i uostalom,kojoj i stranci pripadas, Demokratskoj???? Potpuno NEMOGUCE!
Akcioni planovi su JAVNA stvar, svaka vlada u svakoj zemlji ih pravi i objavljuje da bi gradjani mogli da vide sta radi drzava. Gradjani moraju znati sta pise u ovom , i u ostalim (mozes misliti ) "strucnim" akcionim planovima. Samo onaj o Mladicu "moze" biti tajni plan::)) Evo, sedim i cekam da procitam Jeremicev akcioni plan, sad: 1.2.3.4.5.6.7.8.9....

Maja_V

pre 16 godina

Mislim da drzava koja zivi od evropskih donacija nema nikava prava da se trsi! Mi smo bankrot, gradjani su svorc pa vas molim da se shodno tome i ponasate! Jedne Rusije nigde nije bilo skoro 10 godina, u spoljnoj politici, dok nije malo ekonomski ojacala! A vi...nekoliko puta ste obleteli planetu zemlju o nasem trosku...a utakmica je odavno izgubljena!

A sad, nesto sasvim drugacije

pre 16 godina

Nadam se da je svakom gradjaninu Srbije jasno da ce nekih nevolja, pardon, "mera", biti i da ce ozbiljno razmisliti o svojim poslovima, kreditnim karticama, planovima za letovanje u Grckoj, kreditima, kamatama koje je uspeo da dobije u nedelji stednje, renoviranju stana, skolovanju i svemu ostalom sto mu je do sada vec postalo normalno u zivotu. Pa ce onda, svaki taj gradjanin, nesto u skladu s tim i preduzeti, pocevsi od predstojecih izbora pa do svake druge mogucnosti za pritisak da mu se sve to NE POREMETI, s Kosovom ili bez Kosova.

djole

pre 16 godina

E jadni mi sa vama i jadni vi sa vama samima... Da nece neko da se strese od vasih planova i vasih mera, koje niste jos objavili, sto je sigurno strateski potez. Mi cemo da uradimo ono sto smo naumili, a vi se tresite i znojite, pa da vas vidimo da dvaput ne razmislite o svojim buducim koracima - kakva pretnja! E jadni jadnici...

silver bullet

pre 16 godina

Ja uopste ne razyumem ovu sibicarsku politiku koju predvodi DSS, a vidim usrdno je sledi i mladi Jeremic kao da je njihov. Stalno nesto kriju buduce poteze vlade, prave neku famu o tome sta sve mi mozemo, al' nije sigurno da hocemo da preduzmemo... Ta politika pali kod Tadica i DS, ali svet ce od njih samo da se okrene. Neozbiljni su, brate.

Maja_V

pre 16 godina

Mislim da drzava koja zivi od evropskih donacija nema nikava prava da se trsi! Mi smo bankrot, gradjani su svorc pa vas molim da se shodno tome i ponasate! Jedne Rusije nigde nije bilo skoro 10 godina, u spoljnoj politici, dok nije malo ekonomski ojacala! A vi...nekoliko puta ste obleteli planetu zemlju o nasem trosku...a utakmica je odavno izgubljena!

sasa jokic

pre 16 godina

G.Jeremicu zapad se trese, trebace mu vremena da se sabere od mogucih posledica po njihovu ekonomiju, ukoliko priznaju nezavisno Kosovo!Kako im zadajemo udarce jedan, po jedan. Prvo deklaracija protiv pristupanja NATO, pa sad ovo, gotovi su izdrzite jos malo g.Jeremicu budite dosledni svojoj pobednickoj politici, i svet ce se raspasti, a onda ponizno moliti za oprost! Setite se kako ih je Sloba pobedio, upravo takvom politikom, i taktikom, primoravsi NATO trupe da se povuku sa Kosova, da bi Vojska Jugoslavije preuzela kontrolu nad citavom teritorijom....Jel tako bese?! Sve go .udak, do .udaka!!! Cena ovih poteza ce biti pokretanje pitanja Vojvodine, zapad je strpljiv, ali ume da bude veoma podmukao, kada mu prekipi!

Pittsburgh

pre 16 godina

Da podsetim: tako je DSS imao i spreman odgovor na nezavisnost Crne Gore. Pa smo videli kako taj odgovor izgleda ?? Nikako. Posle proglasenje nezavisnosti CG, niko od Srpskih politicara, a ponajmanje Kostunica se mesecima nigde nije mogao videti ni cuti. Tuzna smo zemlja.

ana

pre 16 godina

ja bih zamolila vuka jeremica da ne preti celom svetu PREKO MOJIH LEDJA! jer kad on odluci da prekine diplomatske odnose zbog kosova koje je milosevic prodao, JA cu stajati u redovima za vizu, moj zivot ce postati neizvesniji, nestabilniji i nekvalitetniji, a ne njegov. muka mi je od nasih politicara, njihove kratkovidosti, bezobrazluka, sitnosopstvenickih interesa...

Zeljko Paunovic

pre 16 godina

Samo jedna recenica je nedostajala na kraju obracanja Djelica Mesicu, i to bas ovim recima: "Vi ste stariji od mene, pa vas pamcenje ne sluzi najbolje. Badinterova komisija je utvrdila da jugoslovensku federaciju sacinjava sest federalnih jedinica. Kosovo nije bilo jedna od njih".

Aca

pre 16 godina

Jedini pravi odgovor na jednoostrano proglasenje nezavisnosti Kosova bi bio da Srbija PRVA prizna nezavisno Kosovo. Ali, za to treba biti mudar a mudrosti u Srbiji odavno nema.

veljko

pre 16 godina

e ja podrzavam, svaki napor ma koje vlade da se Kosovo, kako je god to moguce, sacuva. Stvarno me ne zanima ko je "ciji" i mnogo mi smeta sto se na ovu temu prepucavate po partijskom pitanju. Mislim da to, bar u ovim momentima, uopste nije bitno. Pozdrav

pametnome dosta

pre 16 godina

srbi izgleda jos nisu shvatili zasto gube (ili vec jesu) Kosovo...odgovorite samo na ova pitanja: imate li vi plan kako da integrirate dva miliona albanaca, dali ste spremni im dati 20% zastupnika u parlamentu, dali ste im spremni dati mjesta u vladi, kako vidite njihovu buducnost (osim da se vrate u albaniju)? I maloumnom bi vec svanulo da se kosovo gubi zbog toga, jer evropa nece da ima palestinu u dvoristu a nece ni da gleda kako u jednoj buducoj evropskoj drzavi zive gradjani drugog reda...da ne govorimo o metodama koje je na kosovu primjenjivao milosevic...zivot izmedju srba i albanaca u istoj drzavi je nemoguc, dokazite suprotno i zadrzat cete kosovo, samo se to ne moze dokazati...ne krade vama nitko 15% teritorija, nije pitanje je li kosovo imalo pravo na nezavisnost za vrijeme Ex-Yu, vi ste ga sami izgubili ili vasi politicari, ali kako ono netko rece - narod ima politicare kakve zasluzuje.

GuC

pre 16 godina

Bravo juniore, bravo, sacinio "akcioni plan" za "svaku mogucu situaciju""??? Pa da li smo mi skroz ludi, da li mislis da smo mi budale i uostalom,kojoj i stranci pripadas, Demokratskoj???? Potpuno NEMOGUCE!
Akcioni planovi su JAVNA stvar, svaka vlada u svakoj zemlji ih pravi i objavljuje da bi gradjani mogli da vide sta radi drzava. Gradjani moraju znati sta pise u ovom , i u ostalim (mozes misliti ) "strucnim" akcionim planovima. Samo onaj o Mladicu "moze" biti tajni plan::)) Evo, sedim i cekam da procitam Jeremicev akcioni plan, sad: 1.2.3.4.5.6.7.8.9....

silver bullet

pre 16 godina

Ja uopste ne razyumem ovu sibicarsku politiku koju predvodi DSS, a vidim usrdno je sledi i mladi Jeremic kao da je njihov. Stalno nesto kriju buduce poteze vlade, prave neku famu o tome sta sve mi mozemo, al' nije sigurno da hocemo da preduzmemo... Ta politika pali kod Tadica i DS, ali svet ce od njih samo da se okrene. Neozbiljni su, brate.

A sad, nesto sasvim drugacije

pre 16 godina

Nadam se da je svakom gradjaninu Srbije jasno da ce nekih nevolja, pardon, "mera", biti i da ce ozbiljno razmisliti o svojim poslovima, kreditnim karticama, planovima za letovanje u Grckoj, kreditima, kamatama koje je uspeo da dobije u nedelji stednje, renoviranju stana, skolovanju i svemu ostalom sto mu je do sada vec postalo normalno u zivotu. Pa ce onda, svaki taj gradjanin, nesto u skladu s tim i preduzeti, pocevsi od predstojecih izbora pa do svake druge mogucnosti za pritisak da mu se sve to NE POREMETI, s Kosovom ili bez Kosova.

djole

pre 16 godina

E jadni mi sa vama i jadni vi sa vama samima... Da nece neko da se strese od vasih planova i vasih mera, koje niste jos objavili, sto je sigurno strateski potez. Mi cemo da uradimo ono sto smo naumili, a vi se tresite i znojite, pa da vas vidimo da dvaput ne razmislite o svojim buducim koracima - kakva pretnja! E jadni jadnici...

srdjan

pre 16 godina

Na Djelica vec odavno racunam, narocito u poslednje dve nedelje. :(
Tako recit covek.
A na pitanje je opet odgovorio pitanjem. Zasto nije malo pritisnut od strane novinara?
I g. Djelicu, ako ima imalo tog g. u Vama, nije trebalo da odgovorite pitanjem na postavljeno ("kako
bi evropske vlade reagovale... "), mi Vas placamo da resavate takva pitanja, a ne da nas dovodite u rebuse. Ali ovo drugo Vam bolje ide od ruke, zar ne?

Vesko

pre 16 godina

Sto neko ne podsjeti Mesica da su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivan narod, da bi ih stranka na vlasti, kojoj je i gospodin Mesic pripadao nasilno izbrisala iz Ustava RH. Mislim, kad vec govorimo o principima.

sinisa

pre 16 godina

Osnovna stvar godpodine Mesicu je: Kosovo (i Metohija) nikada nije bilo sastavni deo jugoslovenske federacije. Nikada, nikada i nikada. I zato nema mogucnosti za paralele sa bivsim republikama, prosto jer ono nikada i nije bila republika. Pa zar je to toliko tesko da se kaze? To su cinjenice i tu nema mogucnosti za neko dalje tumacenje i objasnjavanje. E sad, silom se moze oteti ali se ne moze pravno pokriti i pravno uobliciti i opravdati otimacina. I tu skidam kapu nasem pregovarackom timu na doslednosti. Tu smo mnogo jaki i treba istrajati na tome jer na kraju ipak pravo mora da pobedi. Inace je to pocetak kraja svega jer onda je sve moguce...

Kojesta

pre 16 godina

Sama cinjenica da nam nista nece da kaze o planu govori o tome da je plan "tanak". Raskid diplomatskih odnosa ce se verovatno primeniti na Makedoniju, Albaniju, mozda neku africku zemlju i to je to. Ambasadorima Amerike, Kanade, Engleske itd. ce se uputiti jedna ostra protestna nota i to je sve. Naravno, uz pojacani nadzor administrativne granice sa Kosovom, kako bi se sprecili nemiri u Presevskoj dolini i ostalim delovima uze teritorije Srbije. Pa sta ocekujete drugo?! Da se izolujemo od celog sveta?! Da ratujemo protiv NATO?! Ili - jos gore - da pustimo da nam razne ekstremisticke grupe lepo dosetaju sve do Nisa. I jedno i drugo vode u katastrofu. Mislim da vlada preduzima sve sto je u njenoj moci, isto ono sto bi preduzeo i svako drugi ko se nadje u njihovoj situaciji. Kosovo je vruc krompir koji je nasledjen od vise decenija lose politike i tu spasa, nazalost, nema. Treba biti dostojanstven, ali ne po cenu enormne stete. Prava granica se mora postaviti i to i Kostunica i Tadic i Jeremic dobro znaju. A vladika Artemije jeste u pravu, doduse samo jednim malim delom: naravno da se ne treba igrati rata i mobilisati ljude bez veze, ali gradjani Srbije - ako im je stalo do Kosova - morali bi lepo i spontano da krenu u proteste, a ne da cekaju da ih vlada dovozi autobusima u radno vreme. Ali posto takvih protesta nema niti ce ih biti, jasno je koliko je ljudima u Srbiji realno stalo do Kosova. Samo nemaju hrabrost da to javno i kazu. I sta onda ocekivati od vlade?!

Mirjana

pre 16 godina

Jeremicu, posto gradjani Sbije nesmeju da vide plan mera u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova, daj ga bar na uvid Artemiju da tu usaglasite stavove, jer nasa sudbina je odavno u rukama kojekakvih cudnih politicara i crkvenih velikodostojnika, koji se sve manje bave duhovnoscu a sve vise dnevnom politikom. Nama je i onako svejedno ko nas prodaje.

Djenka

pre 16 godina

Mislim da bi najrealniji odgovor na priznavanje nezavisnosti Kosova bilo proglasenje nezavisnosti Republike Srpske. Vidite i sami da se Kostunica u zadnje vreme dosta druzi sa Dodikom a ne znam da li smeju da salju u javnost nesto tako zato sto zapad uvek takve izjave iskoristi na najgori moguci nacin po nas.

Drvobradi

pre 16 godina

Nema nista ni od prekida diplomatskih odnosa, a ni od proglasenja nezavisnoti Republike Srpske. Cak ni Kostunjavi nije lud da uradi bilo sta od toga. Reakcija ce biti simbolicna i nece nista znacajno promeniti. Zato i kriju detalje. Nema nista lose u tome sto nasa Vlada pokusava da spase sto se spasti moze, ali nemoje ljudi da se mnogo nadate - psi laju, karavan prolazi.

dobrivoje

pre 16 godina

"Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani, i dok postoji taj izborni zakon, on se mora primenjivati" - reče Mesic. To znači i da je Kosovo nedeljivi deo Srbije jer tako pise u srpskom ustavu.

Lala iz Banata

pre 16 godina

Đelić: bla,bla,bla...
Mesić: bla,bla,bla...
Kosovo: odavno već nezavisno.
Srbija: u samoizolaciji.
Ja: bez kinte u džepu.
Artemije,Amfilohije i ekipa: puni love.

dragan

pre 16 godina

Bravo Artemija daleko si ti od bilo kakve religije i crkve sta hoces ponovo rat bedu i stradanje za nesto sto je davno izgubljeno delimicno i bragodareci TEBI i politici koju ste vodili. Mozda bi trebali malo da se prisetimo sta ste sve izjavljivali i koga ste sve podrzavali.

Julius

pre 16 godina

Sto se tice posebnog subjektiviteta Kosova, sa elementima drzavnosti, ono je jos za vreme Otomanske vladavine imalo status vilajeta, tj. federalne jedinice. Za vreme SFRJ, Kosovo je imalo status konstituivnog elementa Federacije, imalo svoje granice koje nisu mogle biti menjane bez saglasnosti Skupstine Kosova. Kosovo je imalo sve drzavnicke organe vlasti: zakonodavni, izvrsni i sudski, koje nisu imale ama bas nikakve veze sa organima Srbije, ali jesu sa organima Federacije, kao sve ostale federalne jedinice. Imalo svoje predstavnike u svim organima Federacije. Kome to nije jasno, nista mu nece biti jasno.
A za ono, da li bi Srbija prihvatila da Albanci budu zastupljeni sa 20% u svim organima Srbije, ona bi to oberucke prihvatila za kratko vreme, dok se ne napravi nekakav sporazum, jer racuna da kada god hoce kasnije moze to da ukine, kao sto je ukinula status federalne jedinice (1990). E, bas zato narod Kosova nema poverenje niti ce ikada prihvatiti da bude u sastavu drzave Srbije. Pogledajte snimke iz sudjenja policajaca koji su ubijali zene i decu u Suvoj Reci, pa se zamislite zbog cega Albanci nece Srbiju!

marioHR

pre 16 godina

U vezi polemike Mesic-Djelic: nevjerojatna je cinjenica da nijedan komentar nikad ne ide u pravcu da se Kosovo sada brani s pozicije Slovenije i Hrvatske iz 90ih...e pa gospodo, ako su vam onda administrativne granice bile "proizvoljne", "sulude", "tehnicke" i ko zna kakve, onda NEMATE NIKAKVO PRAVO ZAZIVATI TAJ PRINCIP...pa sav nered u procesu raspada drzave je potekao iz Srbije, i svi, ukljucujuci i "bracu crnogorce", su pobjegli glavom bez obzira od srpske politike i elite..e sad, kljucno pitanje je koliko srpski narod jos uvijek podrzava tu politiku po principu - Milosevic je bio los ne zbog lose politike vec zbog toga sto ju nije ostvario...mislim da gubitak Kosova nece dovesti do otrjeznjenja...sto je slijedece?

pierre

pre 16 godina

skandalozno je da se vladika SPC meša u politiku. Crkva je odvojena od države. To što predlaže je neinteligentno i poražavajuće.
Inače, tvrdim da bi pre došlo do demonstracija protiv mobilizacije, nego do onih na koje vladika poziva. nemojte tuđim životima da branite svoje pozicije

Novinar

pre 16 godina

Da li je posao jednog vladike da razradjuje nacionalnu strategiju u veoma ozbiljnim , kriznim situacijama kao sto je ova sa Kosovom ? Preventivna mobilizacija "da se pokaze da nas ima " ? Sta sve to znaci ?
Da Artemije nije slucajno pomislio da se zove Arsenije ( Carnojevic } ? Svestenici treba da se drze bogosluzenja , bas kao i obucari cipela . Ovako oni direktno negiraju da u Srbiji postoji VLAST .

zg

pre 16 godina

Kosovo je bilo konstitutivni element federacije, ali za razliku od republika pokrajine nisu imale pravo samoopredijeljenja. Što se tiče Statusa srba u Hrvatskoj, malo miješate kruške i jabuke.

veljko

pre 16 godina

e ja podrzavam, svaki napor ma koje vlade da se Kosovo, kako je god to moguce, sacuva. Stvarno me ne zanima ko je "ciji" i mnogo mi smeta sto se na ovu temu prepucavate po partijskom pitanju. Mislim da to, bar u ovim momentima, uopste nije bitno. Pozdrav

sinisa

pre 16 godina

Osnovna stvar godpodine Mesicu je: Kosovo (i Metohija) nikada nije bilo sastavni deo jugoslovenske federacije. Nikada, nikada i nikada. I zato nema mogucnosti za paralele sa bivsim republikama, prosto jer ono nikada i nije bila republika. Pa zar je to toliko tesko da se kaze? To su cinjenice i tu nema mogucnosti za neko dalje tumacenje i objasnjavanje. E sad, silom se moze oteti ali se ne moze pravno pokriti i pravno uobliciti i opravdati otimacina. I tu skidam kapu nasem pregovarackom timu na doslednosti. Tu smo mnogo jaki i treba istrajati na tome jer na kraju ipak pravo mora da pobedi. Inace je to pocetak kraja svega jer onda je sve moguce...

Djenka

pre 16 godina

Mislim da bi najrealniji odgovor na priznavanje nezavisnosti Kosova bilo proglasenje nezavisnosti Republike Srpske. Vidite i sami da se Kostunica u zadnje vreme dosta druzi sa Dodikom a ne znam da li smeju da salju u javnost nesto tako zato sto zapad uvek takve izjave iskoristi na najgori moguci nacin po nas.

Zeljko Paunovic

pre 16 godina

Samo jedna recenica je nedostajala na kraju obracanja Djelica Mesicu, i to bas ovim recima: "Vi ste stariji od mene, pa vas pamcenje ne sluzi najbolje. Badinterova komisija je utvrdila da jugoslovensku federaciju sacinjava sest federalnih jedinica. Kosovo nije bilo jedna od njih".

Aca

pre 16 godina

Jedini pravi odgovor na jednoostrano proglasenje nezavisnosti Kosova bi bio da Srbija PRVA prizna nezavisno Kosovo. Ali, za to treba biti mudar a mudrosti u Srbiji odavno nema.

A sad, nesto sasvim drugacije

pre 16 godina

Nadam se da je svakom gradjaninu Srbije jasno da ce nekih nevolja, pardon, "mera", biti i da ce ozbiljno razmisliti o svojim poslovima, kreditnim karticama, planovima za letovanje u Grckoj, kreditima, kamatama koje je uspeo da dobije u nedelji stednje, renoviranju stana, skolovanju i svemu ostalom sto mu je do sada vec postalo normalno u zivotu. Pa ce onda, svaki taj gradjanin, nesto u skladu s tim i preduzeti, pocevsi od predstojecih izbora pa do svake druge mogucnosti za pritisak da mu se sve to NE POREMETI, s Kosovom ili bez Kosova.

pametnome dosta

pre 16 godina

srbi izgleda jos nisu shvatili zasto gube (ili vec jesu) Kosovo...odgovorite samo na ova pitanja: imate li vi plan kako da integrirate dva miliona albanaca, dali ste spremni im dati 20% zastupnika u parlamentu, dali ste im spremni dati mjesta u vladi, kako vidite njihovu buducnost (osim da se vrate u albaniju)? I maloumnom bi vec svanulo da se kosovo gubi zbog toga, jer evropa nece da ima palestinu u dvoristu a nece ni da gleda kako u jednoj buducoj evropskoj drzavi zive gradjani drugog reda...da ne govorimo o metodama koje je na kosovu primjenjivao milosevic...zivot izmedju srba i albanaca u istoj drzavi je nemoguc, dokazite suprotno i zadrzat cete kosovo, samo se to ne moze dokazati...ne krade vama nitko 15% teritorija, nije pitanje je li kosovo imalo pravo na nezavisnost za vrijeme Ex-Yu, vi ste ga sami izgubili ili vasi politicari, ali kako ono netko rece - narod ima politicare kakve zasluzuje.

GuC

pre 16 godina

Bravo juniore, bravo, sacinio "akcioni plan" za "svaku mogucu situaciju""??? Pa da li smo mi skroz ludi, da li mislis da smo mi budale i uostalom,kojoj i stranci pripadas, Demokratskoj???? Potpuno NEMOGUCE!
Akcioni planovi su JAVNA stvar, svaka vlada u svakoj zemlji ih pravi i objavljuje da bi gradjani mogli da vide sta radi drzava. Gradjani moraju znati sta pise u ovom , i u ostalim (mozes misliti ) "strucnim" akcionim planovima. Samo onaj o Mladicu "moze" biti tajni plan::)) Evo, sedim i cekam da procitam Jeremicev akcioni plan, sad: 1.2.3.4.5.6.7.8.9....

Maja_V

pre 16 godina

Mislim da drzava koja zivi od evropskih donacija nema nikava prava da se trsi! Mi smo bankrot, gradjani su svorc pa vas molim da se shodno tome i ponasate! Jedne Rusije nigde nije bilo skoro 10 godina, u spoljnoj politici, dok nije malo ekonomski ojacala! A vi...nekoliko puta ste obleteli planetu zemlju o nasem trosku...a utakmica je odavno izgubljena!

sasa jokic

pre 16 godina

G.Jeremicu zapad se trese, trebace mu vremena da se sabere od mogucih posledica po njihovu ekonomiju, ukoliko priznaju nezavisno Kosovo!Kako im zadajemo udarce jedan, po jedan. Prvo deklaracija protiv pristupanja NATO, pa sad ovo, gotovi su izdrzite jos malo g.Jeremicu budite dosledni svojoj pobednickoj politici, i svet ce se raspasti, a onda ponizno moliti za oprost! Setite se kako ih je Sloba pobedio, upravo takvom politikom, i taktikom, primoravsi NATO trupe da se povuku sa Kosova, da bi Vojska Jugoslavije preuzela kontrolu nad citavom teritorijom....Jel tako bese?! Sve go .udak, do .udaka!!! Cena ovih poteza ce biti pokretanje pitanja Vojvodine, zapad je strpljiv, ali ume da bude veoma podmukao, kada mu prekipi!

ana

pre 16 godina

ja bih zamolila vuka jeremica da ne preti celom svetu PREKO MOJIH LEDJA! jer kad on odluci da prekine diplomatske odnose zbog kosova koje je milosevic prodao, JA cu stajati u redovima za vizu, moj zivot ce postati neizvesniji, nestabilniji i nekvalitetniji, a ne njegov. muka mi je od nasih politicara, njihove kratkovidosti, bezobrazluka, sitnosopstvenickih interesa...

dobrivoje

pre 16 godina

"Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani, i dok postoji taj izborni zakon, on se mora primenjivati" - reče Mesic. To znači i da je Kosovo nedeljivi deo Srbije jer tako pise u srpskom ustavu.

silver bullet

pre 16 godina

Ja uopste ne razyumem ovu sibicarsku politiku koju predvodi DSS, a vidim usrdno je sledi i mladi Jeremic kao da je njihov. Stalno nesto kriju buduce poteze vlade, prave neku famu o tome sta sve mi mozemo, al' nije sigurno da hocemo da preduzmemo... Ta politika pali kod Tadica i DS, ali svet ce od njih samo da se okrene. Neozbiljni su, brate.

Kojesta

pre 16 godina

Sama cinjenica da nam nista nece da kaze o planu govori o tome da je plan "tanak". Raskid diplomatskih odnosa ce se verovatno primeniti na Makedoniju, Albaniju, mozda neku africku zemlju i to je to. Ambasadorima Amerike, Kanade, Engleske itd. ce se uputiti jedna ostra protestna nota i to je sve. Naravno, uz pojacani nadzor administrativne granice sa Kosovom, kako bi se sprecili nemiri u Presevskoj dolini i ostalim delovima uze teritorije Srbije. Pa sta ocekujete drugo?! Da se izolujemo od celog sveta?! Da ratujemo protiv NATO?! Ili - jos gore - da pustimo da nam razne ekstremisticke grupe lepo dosetaju sve do Nisa. I jedno i drugo vode u katastrofu. Mislim da vlada preduzima sve sto je u njenoj moci, isto ono sto bi preduzeo i svako drugi ko se nadje u njihovoj situaciji. Kosovo je vruc krompir koji je nasledjen od vise decenija lose politike i tu spasa, nazalost, nema. Treba biti dostojanstven, ali ne po cenu enormne stete. Prava granica se mora postaviti i to i Kostunica i Tadic i Jeremic dobro znaju. A vladika Artemije jeste u pravu, doduse samo jednim malim delom: naravno da se ne treba igrati rata i mobilisati ljude bez veze, ali gradjani Srbije - ako im je stalo do Kosova - morali bi lepo i spontano da krenu u proteste, a ne da cekaju da ih vlada dovozi autobusima u radno vreme. Ali posto takvih protesta nema niti ce ih biti, jasno je koliko je ljudima u Srbiji realno stalo do Kosova. Samo nemaju hrabrost da to javno i kazu. I sta onda ocekivati od vlade?!

djole

pre 16 godina

E jadni mi sa vama i jadni vi sa vama samima... Da nece neko da se strese od vasih planova i vasih mera, koje niste jos objavili, sto je sigurno strateski potez. Mi cemo da uradimo ono sto smo naumili, a vi se tresite i znojite, pa da vas vidimo da dvaput ne razmislite o svojim buducim koracima - kakva pretnja! E jadni jadnici...

Vesko

pre 16 godina

Sto neko ne podsjeti Mesica da su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivan narod, da bi ih stranka na vlasti, kojoj je i gospodin Mesic pripadao nasilno izbrisala iz Ustava RH. Mislim, kad vec govorimo o principima.

Pittsburgh

pre 16 godina

Da podsetim: tako je DSS imao i spreman odgovor na nezavisnost Crne Gore. Pa smo videli kako taj odgovor izgleda ?? Nikako. Posle proglasenje nezavisnosti CG, niko od Srpskih politicara, a ponajmanje Kostunica se mesecima nigde nije mogao videti ni cuti. Tuzna smo zemlja.

srdjan

pre 16 godina

Na Djelica vec odavno racunam, narocito u poslednje dve nedelje. :(
Tako recit covek.
A na pitanje je opet odgovorio pitanjem. Zasto nije malo pritisnut od strane novinara?
I g. Djelicu, ako ima imalo tog g. u Vama, nije trebalo da odgovorite pitanjem na postavljeno ("kako
bi evropske vlade reagovale... "), mi Vas placamo da resavate takva pitanja, a ne da nas dovodite u rebuse. Ali ovo drugo Vam bolje ide od ruke, zar ne?

Drvobradi

pre 16 godina

Nema nista ni od prekida diplomatskih odnosa, a ni od proglasenja nezavisnoti Republike Srpske. Cak ni Kostunjavi nije lud da uradi bilo sta od toga. Reakcija ce biti simbolicna i nece nista znacajno promeniti. Zato i kriju detalje. Nema nista lose u tome sto nasa Vlada pokusava da spase sto se spasti moze, ali nemoje ljudi da se mnogo nadate - psi laju, karavan prolazi.

Mirjana

pre 16 godina

Jeremicu, posto gradjani Sbije nesmeju da vide plan mera u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova, daj ga bar na uvid Artemiju da tu usaglasite stavove, jer nasa sudbina je odavno u rukama kojekakvih cudnih politicara i crkvenih velikodostojnika, koji se sve manje bave duhovnoscu a sve vise dnevnom politikom. Nama je i onako svejedno ko nas prodaje.

marioHR

pre 16 godina

U vezi polemike Mesic-Djelic: nevjerojatna je cinjenica da nijedan komentar nikad ne ide u pravcu da se Kosovo sada brani s pozicije Slovenije i Hrvatske iz 90ih...e pa gospodo, ako su vam onda administrativne granice bile "proizvoljne", "sulude", "tehnicke" i ko zna kakve, onda NEMATE NIKAKVO PRAVO ZAZIVATI TAJ PRINCIP...pa sav nered u procesu raspada drzave je potekao iz Srbije, i svi, ukljucujuci i "bracu crnogorce", su pobjegli glavom bez obzira od srpske politike i elite..e sad, kljucno pitanje je koliko srpski narod jos uvijek podrzava tu politiku po principu - Milosevic je bio los ne zbog lose politike vec zbog toga sto ju nije ostvario...mislim da gubitak Kosova nece dovesti do otrjeznjenja...sto je slijedece?

dragan

pre 16 godina

Bravo Artemija daleko si ti od bilo kakve religije i crkve sta hoces ponovo rat bedu i stradanje za nesto sto je davno izgubljeno delimicno i bragodareci TEBI i politici koju ste vodili. Mozda bi trebali malo da se prisetimo sta ste sve izjavljivali i koga ste sve podrzavali.

Julius

pre 16 godina

Sto se tice posebnog subjektiviteta Kosova, sa elementima drzavnosti, ono je jos za vreme Otomanske vladavine imalo status vilajeta, tj. federalne jedinice. Za vreme SFRJ, Kosovo je imalo status konstituivnog elementa Federacije, imalo svoje granice koje nisu mogle biti menjane bez saglasnosti Skupstine Kosova. Kosovo je imalo sve drzavnicke organe vlasti: zakonodavni, izvrsni i sudski, koje nisu imale ama bas nikakve veze sa organima Srbije, ali jesu sa organima Federacije, kao sve ostale federalne jedinice. Imalo svoje predstavnike u svim organima Federacije. Kome to nije jasno, nista mu nece biti jasno.
A za ono, da li bi Srbija prihvatila da Albanci budu zastupljeni sa 20% u svim organima Srbije, ona bi to oberucke prihvatila za kratko vreme, dok se ne napravi nekakav sporazum, jer racuna da kada god hoce kasnije moze to da ukine, kao sto je ukinula status federalne jedinice (1990). E, bas zato narod Kosova nema poverenje niti ce ikada prihvatiti da bude u sastavu drzave Srbije. Pogledajte snimke iz sudjenja policajaca koji su ubijali zene i decu u Suvoj Reci, pa se zamislite zbog cega Albanci nece Srbiju!

zg

pre 16 godina

Kosovo je bilo konstitutivni element federacije, ali za razliku od republika pokrajine nisu imale pravo samoopredijeljenja. Što se tiče Statusa srba u Hrvatskoj, malo miješate kruške i jabuke.

Lala iz Banata

pre 16 godina

Đelić: bla,bla,bla...
Mesić: bla,bla,bla...
Kosovo: odavno već nezavisno.
Srbija: u samoizolaciji.
Ja: bez kinte u džepu.
Artemije,Amfilohije i ekipa: puni love.

pierre

pre 16 godina

skandalozno je da se vladika SPC meša u politiku. Crkva je odvojena od države. To što predlaže je neinteligentno i poražavajuće.
Inače, tvrdim da bi pre došlo do demonstracija protiv mobilizacije, nego do onih na koje vladika poziva. nemojte tuđim životima da branite svoje pozicije

Novinar

pre 16 godina

Da li je posao jednog vladike da razradjuje nacionalnu strategiju u veoma ozbiljnim , kriznim situacijama kao sto je ova sa Kosovom ? Preventivna mobilizacija "da se pokaze da nas ima " ? Sta sve to znaci ?
Da Artemije nije slucajno pomislio da se zove Arsenije ( Carnojevic } ? Svestenici treba da se drze bogosluzenja , bas kao i obucari cipela . Ovako oni direktno negiraju da u Srbiji postoji VLAST .