Četvrtak, 15.11.2007.

18:10

Nova svedočenja o maltretiranju

Redakciji B92 javili su se mnogi građani koji tvrde da su u ustanovama za mentalno obolele zlostavljana i njihova deca.

Izvor: B92

Nova svedoèenja o maltretiranju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Predrag Nikic

pre 16 godina

Ne, sigurno je u pitanju svetska zavera, ne, zaposleni tamo nemaju niske plate i ne dolaze na posao isfrustrirani i nervozni i ne, ne urlaju i ne maltretiraju bolesne ljude gledajuci ne njih samo kao na jos jedan vise problem...Ne, sigurno je ovo konstrukcija, montaza, laz, smisljena da se jos jednom Srbija prikaze onakva kakva ona nije, sve u cilju da nam otmu nase Kosova...sramota!

Petar

pre 16 godina

Ovo o cemu se prica sada po medijima je posao za strucnu javnost, pre svega za lekare, defektologe i socijalne radnike. Nevladina organizacija koja je sve ovo iznela u javnost ima jedan pristup hendikepiranim osobama, koji se ocigledno razlikuje od pristupa koji je do sada primenjivan od strane nasih i drugih stranih strucnjaka u ovoj oblasti. Resavati to po medijima je glupo, jer takve stvari treba da resavaju strucnjaci na svojim strucnim skupovima, konferencijama i kongresima. Strucnjaci treba da se usaglase oko metoda koje treba primenjivati kod hendikepiranih pacijenata. Nestrucan i medijski pristup problemima hendikepiranih lica moze samo da napravi dodatne probleme, jer se ne mogu svi baviti svim problemima i svi biti strucni za sve probleme. Postoji podela poslova u drustvu, svako treba da radi svoj posao, a ne svi da brinemo o svemu, jer se tako stvara haos i dezorganizacija u drustvu. Zbog toga mi se ne dopada ovakav medijski pristup te nevladine organizacije, oni probleme treba da resavaju sa strucnjacima iz te oblasti.

Nesa

pre 16 godina

Licno znam za ovaj problem cuo jos pocetkom god, gde mi je jedna devojka ciji je brat sticenik u jednom domu (zaboravio sam kom) bio izlozen fizickom torturom, inace studiram za fizioterapeuta i upoznat sam sa tretmanom koji imaju invalidna lica u Srbiji, to je jako porazavajuce. Pretpostavio sam da ce ovaj slucaj kad tad da izadje na videlo, jer je ovo zemlja koja najvise zatvara oci pred cinjenicama tipa: "To je ne moguce da se desava kod nas" mi smo zdrava nacija a istina je da smo od svih ratova i bede jako pomucenog uma, da nismo svesni koliko nas "ludaka" okrzuje. Problem ove zemlje je da je covek alkoholicar tek kada konstantno "vidi" bele miseve i prica sa njima, da dok neko ne ubije devetoro ljudi nije opasan, da komsija moze da bije svoju zenu, da niko nece to da prijavi jer to su njegova posla, a na kraju krajeva to je i njegova zena. Svest ovog naroda je na vrlo niskom nivou, ovakve cinjenice trebaju da se prikazuju svakodnevno, jer je ovo istina. A politicari a pogotovo jedan medju njima i to onaj koji se javlja jedino kada je u pitaju Kosovo je rekao da je ovo mracna propaganda, i koja je bas izabrana u ovom trenutku iz smisljenog razloga...naravno da bi nam se KIM lakse oduzelo. e Srbijo Majko sta sve neces da trpis?

stojan

pre 16 godina

Gospodine Ljajicu s obzirom da si nov i nisi upoznat sa situcijom Beogradu, Nisu, Petrovcu na Mlavi, ali sam siguran da znas za Tutin i cutis, da li i to treba da neko slika da bi ti itvoje kolege znali. Prestanite da vodite politiku i pocnite da vodite brigu o tom namucenom narodu.

Ivana S

pre 16 godina

Pa pogledajte samo seoske vrtice po Srbiji gde borave zdrava deca...o cemu mi pricamo...a Kostunica?!? Od tog autisticnog lika ne ocekujem nikakav normalan odgovor osim "Kosovo". eeeee bruko i sramoto... "Welcome to Serbia"

pata

pre 16 godina

Prepoznavanje problema u drustvu, posebno onih koji nisu novijeg datuma, trebalo bi da bude prvi stepen u njihovom resavanju. Nikako mi milo ne bi bilo da odgovorni sada samo operu ruke i napuste svoje fotelje, te ostave vruce krompire za tamo nekog drugog, vec da prionu na posao, bilo zbog pritiska medija i javnosti, bilo zbog sopstevene savesti i nadju nacine da ga ih rese.

Marina Krivokapic

pre 16 godina

Ovo je sramota za drzavu, za nevladin sektor i za roditelje koji nece da se staraju o svojoj deci, kakva god da su. Ne mogu deca da budu na teretu drzave pored zivih roditelja. Ovo je samo dokaz da smo kao zemlja i narod zaostali jedno 100 godina za normalnim svetom. Isto je dokaz da su nam prioriteti kao drustvu totalno naopaki. SRAMOTA!

pharaoh

pre 16 godina

Želim da obavestim javnost da postoji maltretiranje dece sa posebnim potrebama u jednom vrtiću u Beogradu. Naime deca se umiruju čupajući za kosu u predelu uha i na vratu i vaspitači ih tuku gumenim lenjirima tako da ne ostaju ožiljci. Odgovorni veruju da deca nisu u stanju da prenesu roditeljima šta im se dešava. Premijer i Ministar odbijaju sa indignacijom izveštaj o tretmanu dece, a pošto su direktori ustanova naravno stranačke ličnosti, ne proveravaju rad ovih ustanova. Ukoliko je potrebno navešću ime ustanove. Samo toliko o tome da je izveštaj lažan. Mogu misliti šta sve rade u ustanovama za smeštaj te nesrećne dece. Zlikovci!

Jelena

pre 16 godina

Ono sto sam primetila na snimcima B92 su cisti kreveti i posteljina. Neka deca jesu vezana, ali nadlezna doktorka je objasnila zasto i koliko dugo. Takav snimak pokrila je prica koja ga ne podrzava i ja se s pravom pitam o cemu se zapravo radi?
Secam se da je pre nekoliko godina situacija bila ocajna.
Sumnjivo je i to sto je sve sihnronizovano emitovano svuda u svetu, a NVO koja je sprovela istrazivanje dala je nedavno otkaze velikom broju svojih saradnika i zadrzala ih samo tridesetak.
Iz svega ovoga sto se desilo, mogu da zakljucim da je uzasna slika o Srbima u svetu dobila novu dimenziju. Doslo je vreme da mi, ovde u Srbiji, jedni o drugima razmisljamo kao o zverima.
To je neprihvatljivo!
Da izolovanih slucajeva zloupotrebe ima, verujem!

bobana

pre 16 godina

da li ce iko ispitati sta je bilo od medjunarodnih donacija koje su dobijane za ove domove. ko je sve davao novac i koliko i gde je zavrsio.

sanja stankovic

pre 16 godina

Jako mi je drago da je ova tema pokrenuta....ali je uvek problem trenutka...naravno treba je pokrenuti...samo se nadam da ce potrajati i nesto pozitivno izaci iz ovoga.
Imala sam prilike da saradjujem nekoliko godina sa ustanovama koje bi trebalo da brinu o deci sa posebnim potrebama. Situacija je prilicno tuzna. Ne znate sta je tuznije...deca, roditelji ili zaposleni.
Briga je o deci je u ustanovama je niskom nivou...zaposleni u 80% slucajeva nezainteresovani, nemotivisani, umorni, lenji i sto je najveci problem premalo ih je. Ali to ih ne opravdava! Prihvatili su da rade sa decom i to je najveca odgovornost! Radno vreme provode najcesce u ispijanju kafe, gledanju spanskih serji, telefoniranjem, imaju besplatne obroke...od donacija snabdevaju porodice, rodbinu i komsiluk. Mislim da im je prosek rada 2h...a deca su „gladna“ paznje! Platu koju primaju je za ne rad prevelika!
Ministarstva bi definitivno trebla da se pozabavi njima i promeni veliki broj umornih radnika i zaposli veci broj motivisanih da posteno rade.
A sigurna sam to mogu lako! Malo smanjiti plate poslanika, ukinuti im dnevnice i eto nama novih plata za ljude koji zele da rade sa decom. I ono sto je jako bitno, kontrola donacija!
Nazalost donacija je sve manje...a veliki broj je zavrsio tamo gde nije trebalo...tu nam fale zakoni, kao i njihovo sprovodjenje.
Roditelji sa druge strane, izmuceni, umorni...a neki i nezainteresovani da promene nesto. Ima na zalost i prilican broj onih koji ne zele da se bave svojom bolesnom decom...ili onih koji su decu napustili i ostavili u onim tuznim domovima za decu bez roditeljskog staranja.
Nocna mora briznih roditelja dece sa posebnim potrebama je da im deca zavrse u Kulinama...jer kad njih vise ne bude, tamo ih smestaju...onaj bol i tugu treba svako da vidi i da shvati koliko je srecan!
U svemu ovom stradaju neduzna deca!
Zaista mi je zao... puno je istine koja je objavljena ovih dana..tesko je suociti se sa njom i menjati je.

dacha

pre 16 godina

Za nekoga ko živi u mestu gde se nalazi dom za nezbrinutu decu,za nekoga ko poznaje lično veliki broj korisnika doma i koji je bio na civilnom odsluženju vojnog roka u toj ustanovi, te sam video i kako ustanova iznutra funkcioniše, mogu reći da je sve ovo predimenzionirano i u velikoj meri netačno.Ovo što ja tvrdi mogu i da potvrde i veliki broj volontera iz Češke i Holandije koji su u domu bili.

Tuga

pre 16 godina

Ovo nije nista novo svratite do Vrsca da vidite uslove u kojima zive pacijenti neuro bolnice . Strasno a o ponasanju osoblja da ne pricamo. Kancelarije osoblja evropske a uslovi pacijenata turski zatvor

Mika, Pancevo

pre 16 godina

Stvarno sam ljut! Mene ni najmanje nije iznenadila ovakava reakcija politicara, narocito Kostunice i Ljajica, jer njihov je "zadatak" da pravdaju sebe i svoje interese. I opet nas "svi mrze", i opet je ovo "zavera" CIA, FBI, CNN, Vatikana i Nemacke, jel' te? Predlazem im da snime dokumentarac o tome kako u zemlji nebeskog naroda 'cvetaju ruze' svakome, narocito manjinama. Ma milina jedna! Ali koliki necovek moze neko biti da porice ovakav zlocin nad nemocnima!?!?!? Ma ne, svi oni lazu, i ti strani placenici, i zrtve i njihovi roditelji, i mi koji im verujemo. Ne, nas narod "nije takav"! Ja se dobro secam kad su u Rumuniji cesto imali epidemije kolere ili zutice zbog nehigijenskih uslova u kojima je vecina stanovnika zivela, ili kad su na TV prikazivali dokumentarce i izvestaje o zlostavljanjima u domovima za nezbrinutu decu (koja jos imaju i AIDS) u Rumuniji, kod nas su svi govorili da se to nikada ne moze dogoditi nasem narodu jer je to "nivo Afrike". Danas, mi smo dno Evrope, talog, zabokrecina. Nije bitno samo povecati mesecna primanja da bismo se vratili u Evropu, vec uskladiti norme, kulturu, higijenu i zakonske regulative - najpre mislim na vidno poboljsanje stanja ljudskih prava u ovoj zemlji (nemocnih i starih lica, zena, homoseksualaca, te etnickih i verskih manjina) i svakako zastitu i humani tretman zivotinja - jer to je ono sto meri civilizacijski nivo jednog drustva. Tako je bilo jos u antickoj Grckoj.

kamicak

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da su se neki ljudi spustili na tako nizak nivo.Taj isti ministar koga sad svi prozivaju vise je uradio od bilo kojeg u proteklih 50 godina, i kamo srece da moze jos duze da ostane jer verujem licno on moze jos dosta toga da ucini, ispravi i poboljsa.
Verujem da ima toga kod nas i cak u nekim slucajevima znam da ima vezivanja pacijenata za krevet, ali takodje znam i da u tim bolnicama nema dovoljno medicinskih sestara kao i muskaraca koji bi tu pomagali kod tezih i agresivnijih slucajeva.Znam da je plata mecinskom bratu 12000.da li bi iko ko je napisao ovaj clanak ili bilo ko od ovih koji su kritikovali radio taj posao za tako malu platu.Nije samo doci i odraditi 6 ili 8 sati radno vreme jer to su ipak ljudi i nisu bez osecajni.
Iz licnog iskustva znam da je to vaoma tezak emotivan posao koji ne moze svako da radi.Da li iko ko zna samo da kritikuje razmislja da li bi i zasto bih to medicnko osoblje maltretiralo takve bolesnike.Da li zbog svoje licne frustracije, da li zbog toga sto ne mogu vise da gledaju da se ti pacijenti po tim domovima toliko pate jer su ostavljeni od drzave, od ljudi pa cak i od svoje porodice jer su za njih samo sramota, ili zbog neceg drugog ili cak da li se neko pita da li je to preuvelicano.
Neka se zapitaju svi koji kritikuju zasto znaju da kritikuju i gledaju samo preko tudje ograde sta se radi a ne umeju da urade nesto korisno za te ljude koji su nepokretni, ili koji nemaju nikoga, nego napadaju jedine ljude koji nesto cine i koji se trude da tim bolesnicima pruze koliko-toliko paznje sa onim sredstvima kojima raspolazu, jer ne zaboravino mi nismo ni Amerika niti bilo koja razvijena drzava koja ima velika sredstva u budzetu.
I posto ce to nekima biti vazno da znaju da nisam clan niti jedne partije sta vise sve partije su iste i sve sto rade rade samo zbog sebe i fotelje i ruzno mi je da vidim kako ce sudbina tih napacenih ljudi vrlo brzo postati tema za govornicom ili neki feljton u novinama sve do neke druge jos groznije teme, a ti isti ljudi kada vec njihova sudbina bude zaboravljena, ce ostati u istom polozaju jer vise nece biti vredni nicije paznje jer su neki zeleli samo koji glas vise.

Ivan

pre 16 godina

Evo upravo prikazali ovo na televiziji u Sloveniji ( Pop TV ) i prvo što je moja žena slovenka primetila je to, da su svi kreveti čisto presvučeni. Snimci su grozni ali neko ko je bio bar jednom na zatvorenom odelu u bolnici zna, da je svugde tako i da su svugde vezani. Jeste imaju onaj prsluk umesto, da su vezani za krevet ali recite mi razliku.
Sigurno situacija nije idealna, verovatno je poražavajuća ali ipak mi ovo smrdi malo i na politiku...

Imay

pre 16 godina

Tomica = OSTAVKA!
Pazi, nisu imali dozvole za obilazak!? Jel su fotografije istinite, jel si ministar vec 2,3 mandata, jel ovo nije dosta da letis... Ako nije iznecemo te zajedno sa Kostunicom, koji svuda vidi Kosovo. E pa, Vojislave ako ne mozes da zbrines tu decu nemoj da brines ni o Kosovu!

oliera

pre 16 godina

Sinoc, na vecernjim vestima (TV,lokalni Channel 10,national ABC News) u 6 sati uvece, u Davis-u, CA., na "national news" citava reportaza sa slikama i komentarom o ovim hororima. Ministar Rasim Ljalic je u intervjuu izjavio da je on nov na svom polozaju te da o tome nije nista znao i da ce trebati godine da se situacija popravi. Hvala Bogu pa se nije branio i negirao (a kako bi i mogao kada su snimci autenticni i porazni--Ausvic 20. veka) vec je rekao da je situacija ispod svakog civilizacijskog nivoa. Na kraju reportaze spikeri su apelovali da ljudi priloze donacije jer je problem u nedostatku sredstava.
Sve u svemu...strasne i porazne slike bespomocnih mentalnih bolesnika srbije (i deca i odrasli) Srbije koji su prepusteni da postoje (niti zive niti zivotare) nego postoje u uzasnim, neopisivo uzasnim uslovima...napravljeno je poredjenje sa "bustling Belgrade" i stanju paicjenata u dusevnim bolnicama.
Neko moze da kaze da je to "neprijateljska" kampanja ...ali istina je istina! Nisam primetila nikakvu namernu zlobu ili misreprezentaciju -- pomenilu su finansijskes teskoce nastale zbog nedavnog rata i "nasledstvo" Milosevicevog rezima. Tuzna, tuzna istina!
Porazavajuca...za svakog od nas.

Mika, Pancevo

pre 16 godina

Stvarno sam ljut! Mene ni najmanje nije iznenadila ovakava reakcija politicara, narocito Kostunice i Ljajica, jer njihov je "zadatak" da pravdaju sebe i svoje interese. I opet nas "svi mrze", i opet je ovo "zavera" CIA, FBI, CNN, Vatikana i Nemacke, jel' te? Predlazem im da snime dokumentarac o tome kako u zemlji nebeskog naroda 'cvetaju ruze' svakome, narocito manjinama. Ma milina jedna! Ali koliki necovek moze neko biti da porice ovakav zlocin nad nemocnima!?!?!? Ma ne, svi oni lazu, i ti strani placenici, i zrtve i njihovi roditelji, i mi koji im verujemo. Ne, nas narod "nije takav"! Ja se dobro secam kad su u Rumuniji cesto imali epidemije kolere ili zutice zbog nehigijenskih uslova u kojima je vecina stanovnika zivela, ili kad su na TV prikazivali dokumentarce i izvestaje o zlostavljanjima u domovima za nezbrinutu decu (koja jos imaju i AIDS) u Rumuniji, kod nas su svi govorili da se to nikada ne moze dogoditi nasem narodu jer je to "nivo Afrike". Danas, mi smo dno Evrope, talog, zabokrecina. Nije bitno samo povecati mesecna primanja da bismo se vratili u Evropu, vec uskladiti norme, kulturu, higijenu i zakonske regulative - najpre mislim na vidno poboljsanje stanja ljudskih prava u ovoj zemlji (nemocnih i starih lica, zena, homoseksualaca, te etnickih i verskih manjina) i svakako zastitu i humani tretman zivotinja - jer to je ono sto meri civilizacijski nivo jednog drustva. Tako je bilo jos u antickoj Grckoj.

Imay

pre 16 godina

Tomica = OSTAVKA!
Pazi, nisu imali dozvole za obilazak!? Jel su fotografije istinite, jel si ministar vec 2,3 mandata, jel ovo nije dosta da letis... Ako nije iznecemo te zajedno sa Kostunicom, koji svuda vidi Kosovo. E pa, Vojislave ako ne mozes da zbrines tu decu nemoj da brines ni o Kosovu!

oliera

pre 16 godina

Sinoc, na vecernjim vestima (TV,lokalni Channel 10,national ABC News) u 6 sati uvece, u Davis-u, CA., na "national news" citava reportaza sa slikama i komentarom o ovim hororima. Ministar Rasim Ljalic je u intervjuu izjavio da je on nov na svom polozaju te da o tome nije nista znao i da ce trebati godine da se situacija popravi. Hvala Bogu pa se nije branio i negirao (a kako bi i mogao kada su snimci autenticni i porazni--Ausvic 20. veka) vec je rekao da je situacija ispod svakog civilizacijskog nivoa. Na kraju reportaze spikeri su apelovali da ljudi priloze donacije jer je problem u nedostatku sredstava.
Sve u svemu...strasne i porazne slike bespomocnih mentalnih bolesnika srbije (i deca i odrasli) Srbije koji su prepusteni da postoje (niti zive niti zivotare) nego postoje u uzasnim, neopisivo uzasnim uslovima...napravljeno je poredjenje sa "bustling Belgrade" i stanju paicjenata u dusevnim bolnicama.
Neko moze da kaze da je to "neprijateljska" kampanja ...ali istina je istina! Nisam primetila nikakvu namernu zlobu ili misreprezentaciju -- pomenilu su finansijskes teskoce nastale zbog nedavnog rata i "nasledstvo" Milosevicevog rezima. Tuzna, tuzna istina!
Porazavajuca...za svakog od nas.

Ivan

pre 16 godina

Evo upravo prikazali ovo na televiziji u Sloveniji ( Pop TV ) i prvo što je moja žena slovenka primetila je to, da su svi kreveti čisto presvučeni. Snimci su grozni ali neko ko je bio bar jednom na zatvorenom odelu u bolnici zna, da je svugde tako i da su svugde vezani. Jeste imaju onaj prsluk umesto, da su vezani za krevet ali recite mi razliku.
Sigurno situacija nije idealna, verovatno je poražavajuća ali ipak mi ovo smrdi malo i na politiku...

Jelena

pre 16 godina

Ono sto sam primetila na snimcima B92 su cisti kreveti i posteljina. Neka deca jesu vezana, ali nadlezna doktorka je objasnila zasto i koliko dugo. Takav snimak pokrila je prica koja ga ne podrzava i ja se s pravom pitam o cemu se zapravo radi?
Secam se da je pre nekoliko godina situacija bila ocajna.
Sumnjivo je i to sto je sve sihnronizovano emitovano svuda u svetu, a NVO koja je sprovela istrazivanje dala je nedavno otkaze velikom broju svojih saradnika i zadrzala ih samo tridesetak.
Iz svega ovoga sto se desilo, mogu da zakljucim da je uzasna slika o Srbima u svetu dobila novu dimenziju. Doslo je vreme da mi, ovde u Srbiji, jedni o drugima razmisljamo kao o zverima.
To je neprihvatljivo!
Da izolovanih slucajeva zloupotrebe ima, verujem!

kamicak

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da su se neki ljudi spustili na tako nizak nivo.Taj isti ministar koga sad svi prozivaju vise je uradio od bilo kojeg u proteklih 50 godina, i kamo srece da moze jos duze da ostane jer verujem licno on moze jos dosta toga da ucini, ispravi i poboljsa.
Verujem da ima toga kod nas i cak u nekim slucajevima znam da ima vezivanja pacijenata za krevet, ali takodje znam i da u tim bolnicama nema dovoljno medicinskih sestara kao i muskaraca koji bi tu pomagali kod tezih i agresivnijih slucajeva.Znam da je plata mecinskom bratu 12000.da li bi iko ko je napisao ovaj clanak ili bilo ko od ovih koji su kritikovali radio taj posao za tako malu platu.Nije samo doci i odraditi 6 ili 8 sati radno vreme jer to su ipak ljudi i nisu bez osecajni.
Iz licnog iskustva znam da je to vaoma tezak emotivan posao koji ne moze svako da radi.Da li iko ko zna samo da kritikuje razmislja da li bi i zasto bih to medicnko osoblje maltretiralo takve bolesnike.Da li zbog svoje licne frustracije, da li zbog toga sto ne mogu vise da gledaju da se ti pacijenti po tim domovima toliko pate jer su ostavljeni od drzave, od ljudi pa cak i od svoje porodice jer su za njih samo sramota, ili zbog neceg drugog ili cak da li se neko pita da li je to preuvelicano.
Neka se zapitaju svi koji kritikuju zasto znaju da kritikuju i gledaju samo preko tudje ograde sta se radi a ne umeju da urade nesto korisno za te ljude koji su nepokretni, ili koji nemaju nikoga, nego napadaju jedine ljude koji nesto cine i koji se trude da tim bolesnicima pruze koliko-toliko paznje sa onim sredstvima kojima raspolazu, jer ne zaboravino mi nismo ni Amerika niti bilo koja razvijena drzava koja ima velika sredstva u budzetu.
I posto ce to nekima biti vazno da znaju da nisam clan niti jedne partije sta vise sve partije su iste i sve sto rade rade samo zbog sebe i fotelje i ruzno mi je da vidim kako ce sudbina tih napacenih ljudi vrlo brzo postati tema za govornicom ili neki feljton u novinama sve do neke druge jos groznije teme, a ti isti ljudi kada vec njihova sudbina bude zaboravljena, ce ostati u istom polozaju jer vise nece biti vredni nicije paznje jer su neki zeleli samo koji glas vise.

pharaoh

pre 16 godina

Želim da obavestim javnost da postoji maltretiranje dece sa posebnim potrebama u jednom vrtiću u Beogradu. Naime deca se umiruju čupajući za kosu u predelu uha i na vratu i vaspitači ih tuku gumenim lenjirima tako da ne ostaju ožiljci. Odgovorni veruju da deca nisu u stanju da prenesu roditeljima šta im se dešava. Premijer i Ministar odbijaju sa indignacijom izveštaj o tretmanu dece, a pošto su direktori ustanova naravno stranačke ličnosti, ne proveravaju rad ovih ustanova. Ukoliko je potrebno navešću ime ustanove. Samo toliko o tome da je izveštaj lažan. Mogu misliti šta sve rade u ustanovama za smeštaj te nesrećne dece. Zlikovci!

dacha

pre 16 godina

Za nekoga ko živi u mestu gde se nalazi dom za nezbrinutu decu,za nekoga ko poznaje lično veliki broj korisnika doma i koji je bio na civilnom odsluženju vojnog roka u toj ustanovi, te sam video i kako ustanova iznutra funkcioniše, mogu reći da je sve ovo predimenzionirano i u velikoj meri netačno.Ovo što ja tvrdi mogu i da potvrde i veliki broj volontera iz Češke i Holandije koji su u domu bili.

Tuga

pre 16 godina

Ovo nije nista novo svratite do Vrsca da vidite uslove u kojima zive pacijenti neuro bolnice . Strasno a o ponasanju osoblja da ne pricamo. Kancelarije osoblja evropske a uslovi pacijenata turski zatvor

sanja stankovic

pre 16 godina

Jako mi je drago da je ova tema pokrenuta....ali je uvek problem trenutka...naravno treba je pokrenuti...samo se nadam da ce potrajati i nesto pozitivno izaci iz ovoga.
Imala sam prilike da saradjujem nekoliko godina sa ustanovama koje bi trebalo da brinu o deci sa posebnim potrebama. Situacija je prilicno tuzna. Ne znate sta je tuznije...deca, roditelji ili zaposleni.
Briga je o deci je u ustanovama je niskom nivou...zaposleni u 80% slucajeva nezainteresovani, nemotivisani, umorni, lenji i sto je najveci problem premalo ih je. Ali to ih ne opravdava! Prihvatili su da rade sa decom i to je najveca odgovornost! Radno vreme provode najcesce u ispijanju kafe, gledanju spanskih serji, telefoniranjem, imaju besplatne obroke...od donacija snabdevaju porodice, rodbinu i komsiluk. Mislim da im je prosek rada 2h...a deca su „gladna“ paznje! Platu koju primaju je za ne rad prevelika!
Ministarstva bi definitivno trebla da se pozabavi njima i promeni veliki broj umornih radnika i zaposli veci broj motivisanih da posteno rade.
A sigurna sam to mogu lako! Malo smanjiti plate poslanika, ukinuti im dnevnice i eto nama novih plata za ljude koji zele da rade sa decom. I ono sto je jako bitno, kontrola donacija!
Nazalost donacija je sve manje...a veliki broj je zavrsio tamo gde nije trebalo...tu nam fale zakoni, kao i njihovo sprovodjenje.
Roditelji sa druge strane, izmuceni, umorni...a neki i nezainteresovani da promene nesto. Ima na zalost i prilican broj onih koji ne zele da se bave svojom bolesnom decom...ili onih koji su decu napustili i ostavili u onim tuznim domovima za decu bez roditeljskog staranja.
Nocna mora briznih roditelja dece sa posebnim potrebama je da im deca zavrse u Kulinama...jer kad njih vise ne bude, tamo ih smestaju...onaj bol i tugu treba svako da vidi i da shvati koliko je srecan!
U svemu ovom stradaju neduzna deca!
Zaista mi je zao... puno je istine koja je objavljena ovih dana..tesko je suociti se sa njom i menjati je.

bobana

pre 16 godina

da li ce iko ispitati sta je bilo od medjunarodnih donacija koje su dobijane za ove domove. ko je sve davao novac i koliko i gde je zavrsio.

Nesa

pre 16 godina

Licno znam za ovaj problem cuo jos pocetkom god, gde mi je jedna devojka ciji je brat sticenik u jednom domu (zaboravio sam kom) bio izlozen fizickom torturom, inace studiram za fizioterapeuta i upoznat sam sa tretmanom koji imaju invalidna lica u Srbiji, to je jako porazavajuce. Pretpostavio sam da ce ovaj slucaj kad tad da izadje na videlo, jer je ovo zemlja koja najvise zatvara oci pred cinjenicama tipa: "To je ne moguce da se desava kod nas" mi smo zdrava nacija a istina je da smo od svih ratova i bede jako pomucenog uma, da nismo svesni koliko nas "ludaka" okrzuje. Problem ove zemlje je da je covek alkoholicar tek kada konstantno "vidi" bele miseve i prica sa njima, da dok neko ne ubije devetoro ljudi nije opasan, da komsija moze da bije svoju zenu, da niko nece to da prijavi jer to su njegova posla, a na kraju krajeva to je i njegova zena. Svest ovog naroda je na vrlo niskom nivou, ovakve cinjenice trebaju da se prikazuju svakodnevno, jer je ovo istina. A politicari a pogotovo jedan medju njima i to onaj koji se javlja jedino kada je u pitaju Kosovo je rekao da je ovo mracna propaganda, i koja je bas izabrana u ovom trenutku iz smisljenog razloga...naravno da bi nam se KIM lakse oduzelo. e Srbijo Majko sta sve neces da trpis?

Ivana S

pre 16 godina

Pa pogledajte samo seoske vrtice po Srbiji gde borave zdrava deca...o cemu mi pricamo...a Kostunica?!? Od tog autisticnog lika ne ocekujem nikakav normalan odgovor osim "Kosovo". eeeee bruko i sramoto... "Welcome to Serbia"

Marina Krivokapic

pre 16 godina

Ovo je sramota za drzavu, za nevladin sektor i za roditelje koji nece da se staraju o svojoj deci, kakva god da su. Ne mogu deca da budu na teretu drzave pored zivih roditelja. Ovo je samo dokaz da smo kao zemlja i narod zaostali jedno 100 godina za normalnim svetom. Isto je dokaz da su nam prioriteti kao drustvu totalno naopaki. SRAMOTA!

stojan

pre 16 godina

Gospodine Ljajicu s obzirom da si nov i nisi upoznat sa situcijom Beogradu, Nisu, Petrovcu na Mlavi, ali sam siguran da znas za Tutin i cutis, da li i to treba da neko slika da bi ti itvoje kolege znali. Prestanite da vodite politiku i pocnite da vodite brigu o tom namucenom narodu.

pata

pre 16 godina

Prepoznavanje problema u drustvu, posebno onih koji nisu novijeg datuma, trebalo bi da bude prvi stepen u njihovom resavanju. Nikako mi milo ne bi bilo da odgovorni sada samo operu ruke i napuste svoje fotelje, te ostave vruce krompire za tamo nekog drugog, vec da prionu na posao, bilo zbog pritiska medija i javnosti, bilo zbog sopstevene savesti i nadju nacine da ga ih rese.

Petar

pre 16 godina

Ovo o cemu se prica sada po medijima je posao za strucnu javnost, pre svega za lekare, defektologe i socijalne radnike. Nevladina organizacija koja je sve ovo iznela u javnost ima jedan pristup hendikepiranim osobama, koji se ocigledno razlikuje od pristupa koji je do sada primenjivan od strane nasih i drugih stranih strucnjaka u ovoj oblasti. Resavati to po medijima je glupo, jer takve stvari treba da resavaju strucnjaci na svojim strucnim skupovima, konferencijama i kongresima. Strucnjaci treba da se usaglase oko metoda koje treba primenjivati kod hendikepiranih pacijenata. Nestrucan i medijski pristup problemima hendikepiranih lica moze samo da napravi dodatne probleme, jer se ne mogu svi baviti svim problemima i svi biti strucni za sve probleme. Postoji podela poslova u drustvu, svako treba da radi svoj posao, a ne svi da brinemo o svemu, jer se tako stvara haos i dezorganizacija u drustvu. Zbog toga mi se ne dopada ovakav medijski pristup te nevladine organizacije, oni probleme treba da resavaju sa strucnjacima iz te oblasti.

Predrag Nikic

pre 16 godina

Ne, sigurno je u pitanju svetska zavera, ne, zaposleni tamo nemaju niske plate i ne dolaze na posao isfrustrirani i nervozni i ne, ne urlaju i ne maltretiraju bolesne ljude gledajuci ne njih samo kao na jos jedan vise problem...Ne, sigurno je ovo konstrukcija, montaza, laz, smisljena da se jos jednom Srbija prikaze onakva kakva ona nije, sve u cilju da nam otmu nase Kosova...sramota!

kamicak

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da su se neki ljudi spustili na tako nizak nivo.Taj isti ministar koga sad svi prozivaju vise je uradio od bilo kojeg u proteklih 50 godina, i kamo srece da moze jos duze da ostane jer verujem licno on moze jos dosta toga da ucini, ispravi i poboljsa.
Verujem da ima toga kod nas i cak u nekim slucajevima znam da ima vezivanja pacijenata za krevet, ali takodje znam i da u tim bolnicama nema dovoljno medicinskih sestara kao i muskaraca koji bi tu pomagali kod tezih i agresivnijih slucajeva.Znam da je plata mecinskom bratu 12000.da li bi iko ko je napisao ovaj clanak ili bilo ko od ovih koji su kritikovali radio taj posao za tako malu platu.Nije samo doci i odraditi 6 ili 8 sati radno vreme jer to su ipak ljudi i nisu bez osecajni.
Iz licnog iskustva znam da je to vaoma tezak emotivan posao koji ne moze svako da radi.Da li iko ko zna samo da kritikuje razmislja da li bi i zasto bih to medicnko osoblje maltretiralo takve bolesnike.Da li zbog svoje licne frustracije, da li zbog toga sto ne mogu vise da gledaju da se ti pacijenti po tim domovima toliko pate jer su ostavljeni od drzave, od ljudi pa cak i od svoje porodice jer su za njih samo sramota, ili zbog neceg drugog ili cak da li se neko pita da li je to preuvelicano.
Neka se zapitaju svi koji kritikuju zasto znaju da kritikuju i gledaju samo preko tudje ograde sta se radi a ne umeju da urade nesto korisno za te ljude koji su nepokretni, ili koji nemaju nikoga, nego napadaju jedine ljude koji nesto cine i koji se trude da tim bolesnicima pruze koliko-toliko paznje sa onim sredstvima kojima raspolazu, jer ne zaboravino mi nismo ni Amerika niti bilo koja razvijena drzava koja ima velika sredstva u budzetu.
I posto ce to nekima biti vazno da znaju da nisam clan niti jedne partije sta vise sve partije su iste i sve sto rade rade samo zbog sebe i fotelje i ruzno mi je da vidim kako ce sudbina tih napacenih ljudi vrlo brzo postati tema za govornicom ili neki feljton u novinama sve do neke druge jos groznije teme, a ti isti ljudi kada vec njihova sudbina bude zaboravljena, ce ostati u istom polozaju jer vise nece biti vredni nicije paznje jer su neki zeleli samo koji glas vise.

Ivan

pre 16 godina

Evo upravo prikazali ovo na televiziji u Sloveniji ( Pop TV ) i prvo što je moja žena slovenka primetila je to, da su svi kreveti čisto presvučeni. Snimci su grozni ali neko ko je bio bar jednom na zatvorenom odelu u bolnici zna, da je svugde tako i da su svugde vezani. Jeste imaju onaj prsluk umesto, da su vezani za krevet ali recite mi razliku.
Sigurno situacija nije idealna, verovatno je poražavajuća ali ipak mi ovo smrdi malo i na politiku...

Jelena

pre 16 godina

Ono sto sam primetila na snimcima B92 su cisti kreveti i posteljina. Neka deca jesu vezana, ali nadlezna doktorka je objasnila zasto i koliko dugo. Takav snimak pokrila je prica koja ga ne podrzava i ja se s pravom pitam o cemu se zapravo radi?
Secam se da je pre nekoliko godina situacija bila ocajna.
Sumnjivo je i to sto je sve sihnronizovano emitovano svuda u svetu, a NVO koja je sprovela istrazivanje dala je nedavno otkaze velikom broju svojih saradnika i zadrzala ih samo tridesetak.
Iz svega ovoga sto se desilo, mogu da zakljucim da je uzasna slika o Srbima u svetu dobila novu dimenziju. Doslo je vreme da mi, ovde u Srbiji, jedni o drugima razmisljamo kao o zverima.
To je neprihvatljivo!
Da izolovanih slucajeva zloupotrebe ima, verujem!

oliera

pre 16 godina

Sinoc, na vecernjim vestima (TV,lokalni Channel 10,national ABC News) u 6 sati uvece, u Davis-u, CA., na "national news" citava reportaza sa slikama i komentarom o ovim hororima. Ministar Rasim Ljalic je u intervjuu izjavio da je on nov na svom polozaju te da o tome nije nista znao i da ce trebati godine da se situacija popravi. Hvala Bogu pa se nije branio i negirao (a kako bi i mogao kada su snimci autenticni i porazni--Ausvic 20. veka) vec je rekao da je situacija ispod svakog civilizacijskog nivoa. Na kraju reportaze spikeri su apelovali da ljudi priloze donacije jer je problem u nedostatku sredstava.
Sve u svemu...strasne i porazne slike bespomocnih mentalnih bolesnika srbije (i deca i odrasli) Srbije koji su prepusteni da postoje (niti zive niti zivotare) nego postoje u uzasnim, neopisivo uzasnim uslovima...napravljeno je poredjenje sa "bustling Belgrade" i stanju paicjenata u dusevnim bolnicama.
Neko moze da kaze da je to "neprijateljska" kampanja ...ali istina je istina! Nisam primetila nikakvu namernu zlobu ili misreprezentaciju -- pomenilu su finansijskes teskoce nastale zbog nedavnog rata i "nasledstvo" Milosevicevog rezima. Tuzna, tuzna istina!
Porazavajuca...za svakog od nas.

Mika, Pancevo

pre 16 godina

Stvarno sam ljut! Mene ni najmanje nije iznenadila ovakava reakcija politicara, narocito Kostunice i Ljajica, jer njihov je "zadatak" da pravdaju sebe i svoje interese. I opet nas "svi mrze", i opet je ovo "zavera" CIA, FBI, CNN, Vatikana i Nemacke, jel' te? Predlazem im da snime dokumentarac o tome kako u zemlji nebeskog naroda 'cvetaju ruze' svakome, narocito manjinama. Ma milina jedna! Ali koliki necovek moze neko biti da porice ovakav zlocin nad nemocnima!?!?!? Ma ne, svi oni lazu, i ti strani placenici, i zrtve i njihovi roditelji, i mi koji im verujemo. Ne, nas narod "nije takav"! Ja se dobro secam kad su u Rumuniji cesto imali epidemije kolere ili zutice zbog nehigijenskih uslova u kojima je vecina stanovnika zivela, ili kad su na TV prikazivali dokumentarce i izvestaje o zlostavljanjima u domovima za nezbrinutu decu (koja jos imaju i AIDS) u Rumuniji, kod nas su svi govorili da se to nikada ne moze dogoditi nasem narodu jer je to "nivo Afrike". Danas, mi smo dno Evrope, talog, zabokrecina. Nije bitno samo povecati mesecna primanja da bismo se vratili u Evropu, vec uskladiti norme, kulturu, higijenu i zakonske regulative - najpre mislim na vidno poboljsanje stanja ljudskih prava u ovoj zemlji (nemocnih i starih lica, zena, homoseksualaca, te etnickih i verskih manjina) i svakako zastitu i humani tretman zivotinja - jer to je ono sto meri civilizacijski nivo jednog drustva. Tako je bilo jos u antickoj Grckoj.

pharaoh

pre 16 godina

Želim da obavestim javnost da postoji maltretiranje dece sa posebnim potrebama u jednom vrtiću u Beogradu. Naime deca se umiruju čupajući za kosu u predelu uha i na vratu i vaspitači ih tuku gumenim lenjirima tako da ne ostaju ožiljci. Odgovorni veruju da deca nisu u stanju da prenesu roditeljima šta im se dešava. Premijer i Ministar odbijaju sa indignacijom izveštaj o tretmanu dece, a pošto su direktori ustanova naravno stranačke ličnosti, ne proveravaju rad ovih ustanova. Ukoliko je potrebno navešću ime ustanove. Samo toliko o tome da je izveštaj lažan. Mogu misliti šta sve rade u ustanovama za smeštaj te nesrećne dece. Zlikovci!

Imay

pre 16 godina

Tomica = OSTAVKA!
Pazi, nisu imali dozvole za obilazak!? Jel su fotografije istinite, jel si ministar vec 2,3 mandata, jel ovo nije dosta da letis... Ako nije iznecemo te zajedno sa Kostunicom, koji svuda vidi Kosovo. E pa, Vojislave ako ne mozes da zbrines tu decu nemoj da brines ni o Kosovu!

Tuga

pre 16 godina

Ovo nije nista novo svratite do Vrsca da vidite uslove u kojima zive pacijenti neuro bolnice . Strasno a o ponasanju osoblja da ne pricamo. Kancelarije osoblja evropske a uslovi pacijenata turski zatvor

dacha

pre 16 godina

Za nekoga ko živi u mestu gde se nalazi dom za nezbrinutu decu,za nekoga ko poznaje lično veliki broj korisnika doma i koji je bio na civilnom odsluženju vojnog roka u toj ustanovi, te sam video i kako ustanova iznutra funkcioniše, mogu reći da je sve ovo predimenzionirano i u velikoj meri netačno.Ovo što ja tvrdi mogu i da potvrde i veliki broj volontera iz Češke i Holandije koji su u domu bili.

bobana

pre 16 godina

da li ce iko ispitati sta je bilo od medjunarodnih donacija koje su dobijane za ove domove. ko je sve davao novac i koliko i gde je zavrsio.

Predrag Nikic

pre 16 godina

Ne, sigurno je u pitanju svetska zavera, ne, zaposleni tamo nemaju niske plate i ne dolaze na posao isfrustrirani i nervozni i ne, ne urlaju i ne maltretiraju bolesne ljude gledajuci ne njih samo kao na jos jedan vise problem...Ne, sigurno je ovo konstrukcija, montaza, laz, smisljena da se jos jednom Srbija prikaze onakva kakva ona nije, sve u cilju da nam otmu nase Kosova...sramota!

sanja stankovic

pre 16 godina

Jako mi je drago da je ova tema pokrenuta....ali je uvek problem trenutka...naravno treba je pokrenuti...samo se nadam da ce potrajati i nesto pozitivno izaci iz ovoga.
Imala sam prilike da saradjujem nekoliko godina sa ustanovama koje bi trebalo da brinu o deci sa posebnim potrebama. Situacija je prilicno tuzna. Ne znate sta je tuznije...deca, roditelji ili zaposleni.
Briga je o deci je u ustanovama je niskom nivou...zaposleni u 80% slucajeva nezainteresovani, nemotivisani, umorni, lenji i sto je najveci problem premalo ih je. Ali to ih ne opravdava! Prihvatili su da rade sa decom i to je najveca odgovornost! Radno vreme provode najcesce u ispijanju kafe, gledanju spanskih serji, telefoniranjem, imaju besplatne obroke...od donacija snabdevaju porodice, rodbinu i komsiluk. Mislim da im je prosek rada 2h...a deca su „gladna“ paznje! Platu koju primaju je za ne rad prevelika!
Ministarstva bi definitivno trebla da se pozabavi njima i promeni veliki broj umornih radnika i zaposli veci broj motivisanih da posteno rade.
A sigurna sam to mogu lako! Malo smanjiti plate poslanika, ukinuti im dnevnice i eto nama novih plata za ljude koji zele da rade sa decom. I ono sto je jako bitno, kontrola donacija!
Nazalost donacija je sve manje...a veliki broj je zavrsio tamo gde nije trebalo...tu nam fale zakoni, kao i njihovo sprovodjenje.
Roditelji sa druge strane, izmuceni, umorni...a neki i nezainteresovani da promene nesto. Ima na zalost i prilican broj onih koji ne zele da se bave svojom bolesnom decom...ili onih koji su decu napustili i ostavili u onim tuznim domovima za decu bez roditeljskog staranja.
Nocna mora briznih roditelja dece sa posebnim potrebama je da im deca zavrse u Kulinama...jer kad njih vise ne bude, tamo ih smestaju...onaj bol i tugu treba svako da vidi i da shvati koliko je srecan!
U svemu ovom stradaju neduzna deca!
Zaista mi je zao... puno je istine koja je objavljena ovih dana..tesko je suociti se sa njom i menjati je.

pata

pre 16 godina

Prepoznavanje problema u drustvu, posebno onih koji nisu novijeg datuma, trebalo bi da bude prvi stepen u njihovom resavanju. Nikako mi milo ne bi bilo da odgovorni sada samo operu ruke i napuste svoje fotelje, te ostave vruce krompire za tamo nekog drugog, vec da prionu na posao, bilo zbog pritiska medija i javnosti, bilo zbog sopstevene savesti i nadju nacine da ga ih rese.

Marina Krivokapic

pre 16 godina

Ovo je sramota za drzavu, za nevladin sektor i za roditelje koji nece da se staraju o svojoj deci, kakva god da su. Ne mogu deca da budu na teretu drzave pored zivih roditelja. Ovo je samo dokaz da smo kao zemlja i narod zaostali jedno 100 godina za normalnim svetom. Isto je dokaz da su nam prioriteti kao drustvu totalno naopaki. SRAMOTA!

Ivana S

pre 16 godina

Pa pogledajte samo seoske vrtice po Srbiji gde borave zdrava deca...o cemu mi pricamo...a Kostunica?!? Od tog autisticnog lika ne ocekujem nikakav normalan odgovor osim "Kosovo". eeeee bruko i sramoto... "Welcome to Serbia"

stojan

pre 16 godina

Gospodine Ljajicu s obzirom da si nov i nisi upoznat sa situcijom Beogradu, Nisu, Petrovcu na Mlavi, ali sam siguran da znas za Tutin i cutis, da li i to treba da neko slika da bi ti itvoje kolege znali. Prestanite da vodite politiku i pocnite da vodite brigu o tom namucenom narodu.

Nesa

pre 16 godina

Licno znam za ovaj problem cuo jos pocetkom god, gde mi je jedna devojka ciji je brat sticenik u jednom domu (zaboravio sam kom) bio izlozen fizickom torturom, inace studiram za fizioterapeuta i upoznat sam sa tretmanom koji imaju invalidna lica u Srbiji, to je jako porazavajuce. Pretpostavio sam da ce ovaj slucaj kad tad da izadje na videlo, jer je ovo zemlja koja najvise zatvara oci pred cinjenicama tipa: "To je ne moguce da se desava kod nas" mi smo zdrava nacija a istina je da smo od svih ratova i bede jako pomucenog uma, da nismo svesni koliko nas "ludaka" okrzuje. Problem ove zemlje je da je covek alkoholicar tek kada konstantno "vidi" bele miseve i prica sa njima, da dok neko ne ubije devetoro ljudi nije opasan, da komsija moze da bije svoju zenu, da niko nece to da prijavi jer to su njegova posla, a na kraju krajeva to je i njegova zena. Svest ovog naroda je na vrlo niskom nivou, ovakve cinjenice trebaju da se prikazuju svakodnevno, jer je ovo istina. A politicari a pogotovo jedan medju njima i to onaj koji se javlja jedino kada je u pitaju Kosovo je rekao da je ovo mracna propaganda, i koja je bas izabrana u ovom trenutku iz smisljenog razloga...naravno da bi nam se KIM lakse oduzelo. e Srbijo Majko sta sve neces da trpis?

Petar

pre 16 godina

Ovo o cemu se prica sada po medijima je posao za strucnu javnost, pre svega za lekare, defektologe i socijalne radnike. Nevladina organizacija koja je sve ovo iznela u javnost ima jedan pristup hendikepiranim osobama, koji se ocigledno razlikuje od pristupa koji je do sada primenjivan od strane nasih i drugih stranih strucnjaka u ovoj oblasti. Resavati to po medijima je glupo, jer takve stvari treba da resavaju strucnjaci na svojim strucnim skupovima, konferencijama i kongresima. Strucnjaci treba da se usaglase oko metoda koje treba primenjivati kod hendikepiranih pacijenata. Nestrucan i medijski pristup problemima hendikepiranih lica moze samo da napravi dodatne probleme, jer se ne mogu svi baviti svim problemima i svi biti strucni za sve probleme. Postoji podela poslova u drustvu, svako treba da radi svoj posao, a ne svi da brinemo o svemu, jer se tako stvara haos i dezorganizacija u drustvu. Zbog toga mi se ne dopada ovakav medijski pristup te nevladine organizacije, oni probleme treba da resavaju sa strucnjacima iz te oblasti.