Ponedeljak, 05.11.2007.

07:42

Beograd: Kosovo kao Hong Kong

Tokom današnje runde direktnih pregovora Beograda i Prištine o Kosovu, Srbija predložila rešenje po uzoru na Kinu i Hong Kong.

Izvor: B92

Beograd: Kosovo kao Hong Kong IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Ragip

pre 16 godina

Dva momenta cine zajednicki imenitelj onih koji se jos uvek nisu prizemljili (citaj 'vise su po nebu - nebeski, nego na zemlji'). Kazu: 1/ Dajte im sve, samo ne zvanicno (dakle sve, samo ne medjunarodno priznanje), i 2/ Nikako im ne dajte vojsku! I onda procitas zasto ? (Sami ce ti reci). Pa eto, valjda 'da bi sacuvali vatru' ... Valjda da bi je, kad' bolja vremena dodju, ponovo lakse pripalili! Naravoucenje: Vuk dlaku menja, cud ostaje ista! Vukova je vazda bilo, i bice - zakon prirode. Vuci su i Francuzi bili u Alziru. Ali ono sto vuka razlikuje od hijene je da vuk zna dobivati ali zna i sacuvati dostojanstvo kada gubi. Zato je veliki Degol, obracajuci se Alzircima daleke 1956 ?, kada je shvatio da je Alzir zreo za slobodu (i da joj ju Francuzi vise ne mogu osporiti a da ne izgube sve, i Alzir, i obraz i dostojanstvo), izgovorio onu cuvenu "Ja vas razumem!" I, umesto da podvije rep kao hijena, pustajuci Alzirce da krenu svojim putem, poceo eru saradnje i prijateljstva sa svojom do jucerasnjom kolonijom. Hoce li Srbija smoci snage za nesto slicno? Hoce li Srbija dokazati da je dostojna epiteta (plemenitog) vuka?

Milica Bg

pre 16 godina

S jedne strane zbunjujuce. S druge, a sto da ne?! Zasto bismo se odrekli suvereniteta nad Kosovom tek tako? Jel to znaci da je buducnost Srba da izumru a Albanaca da se samo mnoze na toj teritoriji? Ako vec mora, neka daju na odredjeni period s tim da se suverenitet ponovo vrati Srbiji posle nekog vremena. Mozda bi to i uspelo.

loki

pre 16 godina

Nema problema, neka idu, ali onda nek se Teritorija podeli na ravne casti plus da se izvrsi razmena stanovnistva, Albanci iz Preseva i Bujanovca na Kosovo, Srbi iz enklava u Srbiju. Podigne se jedan veliki zid, kao u Izraelu i svi srecni. Ako vec necemo zajedno sto da se patimo. Ionako smo dva sveta i ne treba da zivimo zajedno. Da svi realno sagledaju situaciju shvatili bi da je ovo najpostenije resenje

b@anem

pre 16 godina

Verujem da je ova ideja našeg dvojca izazvala salve smeha. Zaista se svakakve gluposti mogu čuti od "naših".
Kako to misle model Hong-Konga? Pa nema Kina koloniju unutar Kine kao što ovi "naši" traže da Srbija ima koloniju unutar Srbije?!
Zašto se svi pozitivni predlozi odmah ne predlože i Vojvodini? To je zato što su oni tražili, a mi ćutimo, jel' da?
Ostaće Srbija sama s Vojvodinom, pa ćemo onda videti. Mi bi da izađemo iz feudalizma i živimo sa komšijama zajedno, a ne protiv njih.

mirsad

pre 16 godina

I ja se slazem sa idejom , kao Hong Kong ali da se to ponudi Vojvodini.
Sa Kosovom se samo gubi dragoceno vreme koje Srbija nazalost nema.
Kosovo je otputovalo jos 99godine zahvaljujuci takvima kao sto je Kostunica danas.
Evropa.

ZoranK

pre 16 godina

U poslednjih 15 godina nijedna inicijativa i predlog iz Beograda nije prihvacen ma koliko bio realan i konstruktivan.Svaka cast nasoj ekipi za kovertirani potez odlaganja ala Hong Kong ideja je dobra a moze se i ocekivati da 20 godina nakon ulaska u EU na Kosovu neche biti ni 20% sadasnjeg stanovnsitva, preselice se svi u EU.Rumunija je vec izgubila 10% a mnogo je vecha.

dejan topola

pre 16 godina

Kosovo je u prilici da dobije status koji nece narusiti odnose u Evropi, a imace kapacitet da sklapa medjunarodne ugovore. Mislim da je to dobar predlog. Albanci bi trebali da razmisle o ovoj ponudi. Oni se ponasaju kao trgovac koji bi hteo svoju robu da "utrapi" po svaku cenu. Srbija stiti svoje interese na Kosovu, a prica o navodnoj zastiti Srba na tlu nezavisnog Kosova je cista iluzija. Ceku je vec najavljivao neke "oluje" na Kosovu. Srbija moze da uslovljava Kosovo sa srpskim opstinama i to cini vrlo dobro. Pritisak na Lajcaka je u sluzbi skretanja paznje i na srpsko pitanje. EU treba da shvati da nezavisno Kosovo moze da bude njen "trojanski konj". Zato je model Hongkonga interesantan. U krajnjoj tacki je neka uskladjenost medjunemackog ugovora i Hong/konga.

Nemanja Halas

pre 16 godina

Znam da su Kosovo i Hong Kong neuporedivi (bio sam u HK proletos...), ali znam da ako Kosovo bude dobijalo tih 7mld godisnje onda ce ono i biti balkanski Hong Kong. Amerikanci ce albansku zelju za nezavisnosti ucutkati lovom (na 2mil stanovnika na kosovu to je $3500 godisnje po glavi stanovnika). To ce nazalost privuci jos siromasnih Albanaca iz Albanije na Kosovo i oni ce pokupovati to malo srpskog sto je ostalo i za 12 godina Kosovo ce biti 100% etnicki cisto...

Jos Drevniji Ilir

pre 16 godina

Po pokazanom (etnicko ciscenje, ubistva, proterivanja, otimanje imovine, rusenje crkava i manastira, ratni zlocinci i kriminalci kao premijeri, kriminal itd) u zadnjih osam godina (da ne spominjemo prethodne periode u kojima se ponasanje Albanca nije puno razlikovalo od ovoga pokazanog od 1999.) kosovski Albanci ne zasluzuju nikakav "model Hong_Konga", nikakav "visok stepen autonomije" ne zasluzuju da upravljaju ni mesnom zajednicom a kamoli da im administracija SAD poklanja drzavu. Imaju svoju maticnu Albaniju pa neka se tamo igraju drzave.

antifasizam

pre 16 godina

Puno ljudi "srbuje" o podeli Kosova. Srbija se dovoljno pokazala u poslednjih 90 godina svojim odnosom prema Kosovu, manjinama i susedima. Srbija je izgubila moralno pravo da diskutuje o teritorijama - svojim i tudjim. Najpre neka se ustroji kao drzava gradjana, a ne "srba i ostalih". Neka smakne iz institucija salonske fasiste (koji kriju ratne zlocince i kuju planove za destabilizaciju susednih zemalja), neka se upristoji javno mnjenje i mediji, da ono sto je danas B92 postane paradigma, nek se zaustavi crkva u svom pohodu na naucno misljenje i empirizam.... Kakve teritorije vise, kakvo vise srbovanje...U kom veku vi zivite?

marsovac

pre 16 godina

Ovi nas svi vuku za usi a mi sve uzivamo. Nezavisnost, autonomija, Korzika, Hong Kong, Somaliland, sve je to lepo, ali kako ce nama da bude bolje? Mislim na nas ljude Albance, Srbe, Rome i sve ostale. Nas bre! Niko vec godinama da kaze kako ce da nam bude bolje. Zasto? Zato sto sve ove politicke garniture vole da plivaju u mutnim vodama. Lakse se bogati.

Novi Sad

pre 16 godina

Ova nasa trojka je zaista smesna. Pa sta oni misle da ce svet da ceka dok oni smisljaju? Gde nadjose Kinu? Mora da im je Mira Markovic poslala sapat. E momci, dugo ste vec na vlasti a iza vas ne stoji nikakvo uspesno delo. Steta, izgubismo i pored vas vreme.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Kad Kostunica i Tadic ne odu na tzv. pregovore - "ne brinu dovoljno o Kosovu", kad odu - "priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu" - ko je ovde lud, a ko zbunjen? I ne, pregovori se ne vode izmedju dve suverene drzave, vec bas zbog toga sto Kosovo to nije i zbog toga sto je jedna stalna clanica SB UN, sa pravom veta, bila protiv predlozenog resenja kojim bi Kosovo postalo nezavisna drzava protiv volje Srbije. To je realnost, a ne zelje nekih ljudi, pa makar ih bilo i nesto vise od jednog miliona, kao sto je to slucaj na Kosovu sa Albancima. I ne, na KiM ne zive "Kosovari" vec stanovnici Kosova - Albanci, Srbi, Romi, Turci i jos nekoliko nacionalnosti. Sam termin "Kosovari" pretstavlja tihu amnestiju etnickog ciscenja nad Srbima i ostalim ne-Albancima i kao takav je neodrziv. Sta je Albanac u Cikagu - Albanac ili "Cikaganac"?

MagnusPyke

pre 16 godina

Pretpostavljam da su nasi domaci umovi na celu sa Kostunicom i Tadicem dosli na ovu ideju posle gledanja sabranih dela Bruce Lee-a. Na zmajevom putu...

vid

pre 16 godina

I prije sam pominjao ovo resenje i drago mi je da Srbija postaje realnija u sagledavanju mogucih resenja za Kosovo. Znaci model Honkonga je jedini moguci u ovoj situacije, orocena nezavisnost na 30+ godina, posle pridruzenje Srbiji. Uslov za Srbiju moze biti da udje u Evropsku zajednicu do tada. Normalno da ovo ne mogu prihvatiti Albanci jer su im USA vec obecali bezuslovno nezavisnost, ali promenice oni misljenje uz pomoc istih mentora. Inace rat i mrznja do veka.

Libertarian

pre 16 godina

Ovo sa Hong Kongom bi bilo smesno da nije tragicno. Samo pokazuje koliko su Kostunica i drustvo izgubili svaku vezu sa realnoscu. Jedini pravi i prakticni problem je kako izbeglima i ostalim nealbancima omoguciti kakav-takav normalan zivot, i tu je jedino resenje razmena imovine za sigurnu oazu na severu koja ostaje Srbiji. A sta ce 2 miliona Albanaca sa ostatkom (cini mi se da bi se i ovi iz Presevske doline ukljucili u takvu podelu, sto bih pozdravio) to je njihova stvar. Vreme je da se jednom za svagda razvedemo, da prestanu vecite krize i uplitanja raznih sila... meni je DOSTA, hocu da zivim u jednoj normalnoj i normalno definisanoj zemlji koju njeni stanovnici dozivljavaju kao SVOJU, ne treba mi nikakav Hong Kong, to bi bilo samo produzenje ove agonije na neodredjeno vreme.

Kosovo je Kosovo

pre 16 godina

Sve čestitke našoj delegaciji za nastup! Potpuno sam ubeđen da imaju još ovakvih ideja kao za Hong Kong ali da ih čuvaju za trenutak kad dođe do konačnog odlučivanja statusa Kosova. Samo napred!

Bojan Jankovic

pre 16 godina

Model Hong Konga je svetlo na kraju tunela. Sa obzirom da takva vrsta predoga kasni par godina treba ga od sada zastupati punim kapacitetom i predstavljati ga kao konacni kompromisni predlog srpske strane. Siguran sam da bi sprsko insistiranje na ovom prvom logicnom predlogu jako uspanicilo albance sa Kosova ali to je resenje koje bi bilo korisno za sve strane ukljucujuci i EU.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Kosova i Srbija nemaju ama baš ništa zajedničkog sa Hong-Kongom i Kinom! Vi to jako dobro znate ali ste u stanju sve napraviti samo da odugovlačite ili uništite budućnost Kosova a samim time i Srbije: 1. Hong-Kong i Kina imaju isti narod a Kosovo i Srbija nemaju. 2. Hong-Kong je u "novijoj" povijesti uvijek bio Kineski a Kosovo nije bilo srpsko. 3. Kina je "Ugovorom" dala koncesiju Englezima za Hong-Kong na 100 godina a Srbija je Kosovo dobila Balkanskim ratovima. 4. Kina nije istjerivala Kineze iz Hong Konga samo zato što su Kinezi ali je zato Srbija istjerivala Albance iz Kosova samo zato što su Albanci, itd. itd. razlika ima bezbroj. A sve ćime se Srbija sada slaže je Kosovo nekada i imalo pa nemalo. E tako se više nećemo igrat. I najvažnije od svega, možda je današnji način suživota između Hong-Konga i Kine njihov izbor ali suživota albanaca i srba unutar države Srbije nije i nikada neće biti naš izbor.

Dejan

pre 16 godina

Vidim da ovde uglavnom Albanci ostavljaju svoje komentare. I sve to u stilu "nezavisnost je gotova stvar". 99% Albanaca na Kosovu (a i van nega) misli tako. O cemu se sa takvim ljudima dogovarati? To je nemoguce. A opet se tu nesto treba resiti, i kao sto izgleda bice po njihvoj volji. Mozda je pak stvarno najbolje podeliti Kosovo na srpski i na albanski deo i onda ajd' zdravo. Jer pravo da vam kazem, i ja ne zelim sa njima da zivim. Zvuci surovo, ali sta ces...

Qamil Budzhet

pre 16 godina

Nije predlozen "papir" dobra početna pozicija, ali je dobra zavrsena pozicija za Srbiju u okviru pregovora izmedju Srpske i Albanske Drzave. Naime to je dobra pocetna pozicija Drzave Srbije prema drzavi Kosova, posle proglasenja nezavisnosti, te vrlo je vazno podpis...
Sto vise Srbija saradjuje sa Zapadom i Albancima, to bolje za Srbiju, Kosovo i Balkan. Prvi korak sto Srbija mora da radi da pokaze dobru volju za repsektovanje "dualizam sa Albancima" je da ponisti jednostrane korake(posljednji je srpski referendum bez Albanaca oko sudbine Albanaca) i verujem da bice vreme kada Srbija iskreno se izvinila Albancima na ime Srpskog Naroda. Niko mora da razmislja kako to je bio Milosevic. To je bila Srpka Drzava i Srpska vojska, zbog toga izvinjenje mora da bude na ime Srpske Drzave i Srpskog Naroda. Neko moze da kaze da ja previse trazim ali ja kazem da ako Srbi pocnu da razmisljaju normalno, videce da izvinjenje nije ponizenje, vec preporod i vrlina.
U novim okolnostima gde preporod i vrlina su temelj drustva, bice vreme da Balkan bude opet jedna drzava i mozda Albanci ce biti prvi da traze zajednicku drzavu sa Srbima. Ali ne danas... Moramo prvo da "mrtvoga" prepustimo prasinu i mi zivi da se bavimo zivotom...

Adnan Demiri

pre 16 godina

Predllazem da se status Kosova zamrzne na 12-36 meseca i da se utvrdi kriteriji koji treba ostvariti kosovsko drustvo za dobianje nezavisnosti (zastita manjine, ljudska prava, demokratska participacia). Ako poslle tog roka neka nezavisna institucia (na primjer Savet Evrope) ispita stanje i vidi da je Kosovo ispunilo svaki uslov, onda se progllasi i puni nezavisnost. Ako nije ispunjeni uslovi onda da se opet produzi rok. Eto to je najbolji modell za sve strane.

mmm

pre 16 godina

Možda bi bilo zanimljivo pročitati šta ljudi sa Kosova (pre svega Albanci) misle o podeli Kosova po trenutnim etničkim granicama pa ako postoji imalo volje da se sve ovo polako završava u tom pravcu, da se utiče na javna mnjenja oba entiteta (Srbija i Kosovo - ma šta to značilo). Posle toga - ekonomija a tu su i jedan i drugi establišment "truba". Najbolje bi bilo da shvatimo da iza apstraktne igre "čije je Kosovo" stoji oligarhija kojoj odgovara ovakva situacija, odgovara joj nesređena situacija u kojoj završavaju trenutne pljačke i smišljaju nove a sve pod izgovorom šta ćemo sa Kosovom. Zamislite da ovde vlada uređena, pravna država, da nema korupcije, kriminala, nameštenih tendera - šta bi radili i ovi sada a i ovi (pogotovo oni) koji se bore da skinu ove sada da bi oni radili to isto. Već su nam pokazali da su u tom pogledu nenadmašni - setimo se perioda od 1990. do 2000. i svih nevolja koje su nam napravili samo da bi pljačkali. Veštačka dilema - čije je Kosovo - ne postoji. Postoji samo besmislena magla u našim glavama. Kosovo pripada stanovnicima Kosova i tu se MORA (!) staviti tačka. Inače, biće gadno...

I.

pre 16 godina

Realnost kaže: nezavisnost Kosovu donosi podelu (severni deo se sasvim sigurno i glatko integrise u Srbiju kao okrug) i dugogodisnju blokadu i orstrukciju Srbije. Osim toga, jedna namučena i siromašna populacija treba da finansira armiju koja je u konfrontaciji sa većinom suseda. S druge strane, ako bi prihvatili tu autonomiju, svima bi laknulo: Srbija bi bila u obavezi da na Kosovo ulaže (nešto mi poznato...), ne bi blokirala strane investicije, a i zadovoljna EU bi iz svojih fondova sipala neku siću koja je realno za nas na Balkanu velika para! Umesto lokalne, smešne trke u naoružanju šansa bi bila data normalnim ekonomskim aktivnostima.
Sad je i na Albance red da se odreknu romantičnih snova!

LionPR

pre 16 godina

Postoji nesto u ovom procesu resenja statusa Kosova sto se moze slobodno nazvati pomesanje koncepta i dosta nelogike. Kosovo danas ima takav status (i to bas na bazi rezolucije 1244) kojim Srbija nema ama bas nikakvu kontrolu na Kosovo. Kada vec ne postoji nikakva kontrola Srbije na Kosovo i kada ne postoji ni najmanja volja vecine na Kosovo da Srbija povrati bilo kakvu kontrolu onda ovi "pregovori" su stvarno besmisleni i nema ama bas nikakve logike da idemo u nedogled. Ovo znaci samo da gubimo dragoceno vreme, novac i zivce. Ovom igrom dobijaju samo pregovaraci (narocito iz srpske strane) koji putuju po svetu novcem iz svojih poreznika i tako jos vise povecavaju bedu. A dok mi "pregovaramo" pogledajmo gde su otisli ostali. Setimo se samo da su ljudi iz nasih krajeva otisli recimo u Poljsku s jednom platom i tamo trosili novac u luksuznim hotelima i kupili sta god su hteli. Pa neka sada ti isti ljudi pokusaju ici u Poljsku s jednom platom hoce li uopste stici tamo a hotel mogu da vide samo u snu s tim parama. I kada se toga setimo ili ako smo mladi neko stariji nas kaze onda znamo koliko zaostajemo. I bice zaostajanja i u buduce sve dok Srbija pokusava odrzati 15% teritorije koje je vec izgubljeno jos 10 Juna 1999 bez obzira da li je Kosovo nezavisno ili nije.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbija je zbog svojih katastrofalnih grešaka u bliskoj prošlosti, definitivno IZGUBILA KOSOVO. Oni koji to ne mogu prihvatiti, vole sebe više nego istinu.
Treba prihvatiti gubitak, razmisliti kako se izgubilo, što se s time spoznaje, čemu je poraz naučio, kako se mijenjati. Gubiti na određeni način znači - dobivati

Arsenije

pre 16 godina

Dok pregovori teku sa neizvesnim ishodom po Srbiju, DSS propagira neutralnu Srbiju. Kako moze Kosovo da bude u sastavu Srbije , a Srbija da bude neutralna , kad na Kosovu vec postoji Bondstil. ima li Kostunica svoje savetnike i da li oni uopste imaju logiku.

giovanni

pre 16 godina

Postoji li neko sto veruje da ako Kosovo ostane u sastavu Srbije, da ce biti mnogo bolje i da ce nadalje cvetati ruze.
Naprotiv,sanse da ostane Kosovo u Srbiji su ravno nuli, ali uzmimo primer kao da je eventualno ostala, i???
Vise od dva miliona Albanaca sa Kosova trebaju da se integriraju, a dali postoji sansa ili mogucnost???
S'druge strane, sve dok se ne amortiziraju odnosi izmedju Albanaca i Srba, niti postoji niti ce postojati mogucnost da ta zemlja krene dalje ka EU integracijama, non-stop cemo tapkati na mesto-slajfirati.
U prevodu, to znaci NIKADA.
Prestanite vise da lazete sebe i svoje bliznje,Kosovo je odavno nezavisno i sada ce se to i formalizovati, naravno uz saglasnost SAD-a,EU,NATO-a,UNMIK-a,i td.
Izgleda da je srpski narod osudjen da za svoje politicare ima ljude poput Kostunice,Ilica,Tadica,Jeremica,Nikolica i sl.
Nadjite nacina da maknete tu kletvu, i ajmo zajedno kao dobre komsije u EU, ako ne zbog nas, onda zbog nase dece i buduce narastaje.

Dima

pre 16 godina

Kostunica i Tadic su svojim odlaskom potvrdili da je Kosovo nezavisno i da mu pristupaju na ravnoj nozi kao i svakoj nezavisnoj drzavi. Oni, predstavnici drzave Srbije razgovaraju sa svojim kolegama sa Kosova. A to sto nama pricaju price da ne daju Kosovo, to je nas glupe podanike da ne obracamo paznju na bitne stvari.

Nele

pre 16 godina

Ovo je stvarno kao kad se razvedu muz i zena. Ona ni po koju cenu nece dalje s njim bez obzira sto joj on obecava sve i svasta samo da bi je privoleo. Da li zagovornici Kosova u Srbiji znaju kako se oseca zena koja je na silu ostala u tom nekom braku? Verovatno ne znaju, ona ce gledati da tog muza, prvom sledecom prilikom, definitivno napusti.

Drevni Ilir

pre 16 godina

Zbog ‘abstraknih politickih razloga’?! Hmm! Ima li neceg konkretnijeg nego cinjenice da svi Albanci na Kosovu i ostale nesrpske zajednice ne zele traciti vreme sa Srbijom, koja ni sama ne zna gde a jos manje kuda ce – s’Rusijom, Evropom ili u nekim novim pohodima protiv celog sveta? Mozda i nije toliko vazno kako smo stigli ovdje gde smo, ali vazno je to da Samardzic (koji je ironicno ‘Ministar za KiM’)i njemu slicni nisu uspeli pridobiti ni Kosovare a ni međunarodno zajednicu u korist svoje ponude ‘manje od nezavisnosti, vise od autonomije’. Ta ponoda ostaje apstraktna, a ne potpuno jasna volja za nezavisnost i kristalno jasna vizija kako treba izgledati buduca drzava Kosovo.

BigMuzzy

pre 16 godina

Koliko je meni poznato kao prosecnom gledaocu i slusaocu sporazum demokratske i savezne republike Nemacke je prihvacen obostano i na obostranu korist polazeci od stava da postoji jedna Nemacka.
Sta se ovde pokusava da se dokaze, da postoji jedna Srbija ili ima jedna Srbija i jedno Kosovo ali kako se to moze sagledati u istom kontekstu?
Kako se misli da se postigne takav sporazum ako ga apriori jedna strana odbacuje?
Ja nisam ni verovao da Trojka moze da ponudi nesto kreativnije ali ovo je ocaj.
Bilo kako bilo, Kosovo i moze proglasiti nezavosnost ali joj to nece doneti nista dobro, rast mrznje prema Srbima rase i elita nasilano koristi socijalno nezadovoljstvo da ga okrene prema preostalim Srbima. Albanci su do sada naucili da samo nasiljem mogu da pridobiju paznju MZ i to je ono sto opterecuje trojku da ostvari bilo kakav rezultat inace se ceo ovaj region vraca u 90-te.

KOsovaCalling...Hello

pre 16 godina

Kosovski narod nije prihvatio 7 milijardi Eura godisnje puta 12 godina (freezing)) a neko misli da cemo prihvatiti "sustinsku" autonomiju?!

nekidekonacno

pre 16 godina

Nek dobiju tu nezavisnost, uzmimo (ako mozemo) sever Kosova i posle gledajmo da na racun svega toga, po istom principu, pripojimo jednog dana srpski deo Bosne. To je to. Najbolje i za nas, da se borimo za sve srbe u Srbiji a ne za Albance koji ne zele nigde vise sa nama i sa kojima cemo uvek imati problema cak i da ostanu u sastavu Srbije. Sta je bilo bilo je, prestanimo da gledamo unazad i podjimo napred ka EU. Sve ovo nas sve vise udaljava od EU i gura u narucje Rusiji. Nemam nista protiv prijateljskih odnosa sa Rusijom, naprotiv, ali nasa buducnost nije u njoj vec u Evropi. I na kraju, ne najmanje vazno, predajmo konacno tog Mladica. Dok se sve ovo ne zavrsi samo stagniramo i gubimo dragoceno vreme.

nekidekonacno

pre 16 godina

Nek dobiju tu nezavisnost, uzmimo (ako mozemo) sever Kosova i posle gledajmo da na racun svega toga, po istom principu, pripojimo jednog dana srpski deo Bosne. To je to. Najbolje i za nas, da se borimo za sve srbe u Srbiji a ne za Albance koji ne zele nigde vise sa nama i sa kojima cemo uvek imati problema cak i da ostanu u sastavu Srbije. Sta je bilo bilo je, prestanimo da gledamo unazad i podjimo napred ka EU. Sve ovo nas sve vise udaljava od EU i gura u narucje Rusiji. Nemam nista protiv prijateljskih odnosa sa Rusijom, naprotiv, ali nasa buducnost nije u njoj vec u Evropi. I na kraju, ne najmanje vazno, predajmo konacno tog Mladica. Dok se sve ovo ne zavrsi samo stagniramo i gubimo dragoceno vreme.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbija je zbog svojih katastrofalnih grešaka u bliskoj prošlosti, definitivno IZGUBILA KOSOVO. Oni koji to ne mogu prihvatiti, vole sebe više nego istinu.
Treba prihvatiti gubitak, razmisliti kako se izgubilo, što se s time spoznaje, čemu je poraz naučio, kako se mijenjati. Gubiti na određeni način znači - dobivati

giovanni

pre 16 godina

Postoji li neko sto veruje da ako Kosovo ostane u sastavu Srbije, da ce biti mnogo bolje i da ce nadalje cvetati ruze.
Naprotiv,sanse da ostane Kosovo u Srbiji su ravno nuli, ali uzmimo primer kao da je eventualno ostala, i???
Vise od dva miliona Albanaca sa Kosova trebaju da se integriraju, a dali postoji sansa ili mogucnost???
S'druge strane, sve dok se ne amortiziraju odnosi izmedju Albanaca i Srba, niti postoji niti ce postojati mogucnost da ta zemlja krene dalje ka EU integracijama, non-stop cemo tapkati na mesto-slajfirati.
U prevodu, to znaci NIKADA.
Prestanite vise da lazete sebe i svoje bliznje,Kosovo je odavno nezavisno i sada ce se to i formalizovati, naravno uz saglasnost SAD-a,EU,NATO-a,UNMIK-a,i td.
Izgleda da je srpski narod osudjen da za svoje politicare ima ljude poput Kostunice,Ilica,Tadica,Jeremica,Nikolica i sl.
Nadjite nacina da maknete tu kletvu, i ajmo zajedno kao dobre komsije u EU, ako ne zbog nas, onda zbog nase dece i buduce narastaje.

Arsenije

pre 16 godina

Dok pregovori teku sa neizvesnim ishodom po Srbiju, DSS propagira neutralnu Srbiju. Kako moze Kosovo da bude u sastavu Srbije , a Srbija da bude neutralna , kad na Kosovu vec postoji Bondstil. ima li Kostunica svoje savetnike i da li oni uopste imaju logiku.

Dejan

pre 16 godina

Vidim da ovde uglavnom Albanci ostavljaju svoje komentare. I sve to u stilu "nezavisnost je gotova stvar". 99% Albanaca na Kosovu (a i van nega) misli tako. O cemu se sa takvim ljudima dogovarati? To je nemoguce. A opet se tu nesto treba resiti, i kao sto izgleda bice po njihvoj volji. Mozda je pak stvarno najbolje podeliti Kosovo na srpski i na albanski deo i onda ajd' zdravo. Jer pravo da vam kazem, i ja ne zelim sa njima da zivim. Zvuci surovo, ali sta ces...

KOsovaCalling...Hello

pre 16 godina

Kosovski narod nije prihvatio 7 milijardi Eura godisnje puta 12 godina (freezing)) a neko misli da cemo prihvatiti "sustinsku" autonomiju?!

Nele

pre 16 godina

Ovo je stvarno kao kad se razvedu muz i zena. Ona ni po koju cenu nece dalje s njim bez obzira sto joj on obecava sve i svasta samo da bi je privoleo. Da li zagovornici Kosova u Srbiji znaju kako se oseca zena koja je na silu ostala u tom nekom braku? Verovatno ne znaju, ona ce gledati da tog muza, prvom sledecom prilikom, definitivno napusti.

LionPR

pre 16 godina

Postoji nesto u ovom procesu resenja statusa Kosova sto se moze slobodno nazvati pomesanje koncepta i dosta nelogike. Kosovo danas ima takav status (i to bas na bazi rezolucije 1244) kojim Srbija nema ama bas nikakvu kontrolu na Kosovo. Kada vec ne postoji nikakva kontrola Srbije na Kosovo i kada ne postoji ni najmanja volja vecine na Kosovo da Srbija povrati bilo kakvu kontrolu onda ovi "pregovori" su stvarno besmisleni i nema ama bas nikakve logike da idemo u nedogled. Ovo znaci samo da gubimo dragoceno vreme, novac i zivce. Ovom igrom dobijaju samo pregovaraci (narocito iz srpske strane) koji putuju po svetu novcem iz svojih poreznika i tako jos vise povecavaju bedu. A dok mi "pregovaramo" pogledajmo gde su otisli ostali. Setimo se samo da su ljudi iz nasih krajeva otisli recimo u Poljsku s jednom platom i tamo trosili novac u luksuznim hotelima i kupili sta god su hteli. Pa neka sada ti isti ljudi pokusaju ici u Poljsku s jednom platom hoce li uopste stici tamo a hotel mogu da vide samo u snu s tim parama. I kada se toga setimo ili ako smo mladi neko stariji nas kaze onda znamo koliko zaostajemo. I bice zaostajanja i u buduce sve dok Srbija pokusava odrzati 15% teritorije koje je vec izgubljeno jos 10 Juna 1999 bez obzira da li je Kosovo nezavisno ili nije.

Drevni Ilir

pre 16 godina

Zbog ‘abstraknih politickih razloga’?! Hmm! Ima li neceg konkretnijeg nego cinjenice da svi Albanci na Kosovu i ostale nesrpske zajednice ne zele traciti vreme sa Srbijom, koja ni sama ne zna gde a jos manje kuda ce – s’Rusijom, Evropom ili u nekim novim pohodima protiv celog sveta? Mozda i nije toliko vazno kako smo stigli ovdje gde smo, ali vazno je to da Samardzic (koji je ironicno ‘Ministar za KiM’)i njemu slicni nisu uspeli pridobiti ni Kosovare a ni međunarodno zajednicu u korist svoje ponude ‘manje od nezavisnosti, vise od autonomije’. Ta ponoda ostaje apstraktna, a ne potpuno jasna volja za nezavisnost i kristalno jasna vizija kako treba izgledati buduca drzava Kosovo.

I.

pre 16 godina

Realnost kaže: nezavisnost Kosovu donosi podelu (severni deo se sasvim sigurno i glatko integrise u Srbiju kao okrug) i dugogodisnju blokadu i orstrukciju Srbije. Osim toga, jedna namučena i siromašna populacija treba da finansira armiju koja je u konfrontaciji sa većinom suseda. S druge strane, ako bi prihvatili tu autonomiju, svima bi laknulo: Srbija bi bila u obavezi da na Kosovo ulaže (nešto mi poznato...), ne bi blokirala strane investicije, a i zadovoljna EU bi iz svojih fondova sipala neku siću koja je realno za nas na Balkanu velika para! Umesto lokalne, smešne trke u naoružanju šansa bi bila data normalnim ekonomskim aktivnostima.
Sad je i na Albance red da se odreknu romantičnih snova!

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Kosova i Srbija nemaju ama baš ništa zajedničkog sa Hong-Kongom i Kinom! Vi to jako dobro znate ali ste u stanju sve napraviti samo da odugovlačite ili uništite budućnost Kosova a samim time i Srbije: 1. Hong-Kong i Kina imaju isti narod a Kosovo i Srbija nemaju. 2. Hong-Kong je u "novijoj" povijesti uvijek bio Kineski a Kosovo nije bilo srpsko. 3. Kina je "Ugovorom" dala koncesiju Englezima za Hong-Kong na 100 godina a Srbija je Kosovo dobila Balkanskim ratovima. 4. Kina nije istjerivala Kineze iz Hong Konga samo zato što su Kinezi ali je zato Srbija istjerivala Albance iz Kosova samo zato što su Albanci, itd. itd. razlika ima bezbroj. A sve ćime se Srbija sada slaže je Kosovo nekada i imalo pa nemalo. E tako se više nećemo igrat. I najvažnije od svega, možda je današnji način suživota između Hong-Konga i Kine njihov izbor ali suživota albanaca i srba unutar države Srbije nije i nikada neće biti naš izbor.

Dima

pre 16 godina

Kostunica i Tadic su svojim odlaskom potvrdili da je Kosovo nezavisno i da mu pristupaju na ravnoj nozi kao i svakoj nezavisnoj drzavi. Oni, predstavnici drzave Srbije razgovaraju sa svojim kolegama sa Kosova. A to sto nama pricaju price da ne daju Kosovo, to je nas glupe podanike da ne obracamo paznju na bitne stvari.

BigMuzzy

pre 16 godina

Koliko je meni poznato kao prosecnom gledaocu i slusaocu sporazum demokratske i savezne republike Nemacke je prihvacen obostano i na obostranu korist polazeci od stava da postoji jedna Nemacka.
Sta se ovde pokusava da se dokaze, da postoji jedna Srbija ili ima jedna Srbija i jedno Kosovo ali kako se to moze sagledati u istom kontekstu?
Kako se misli da se postigne takav sporazum ako ga apriori jedna strana odbacuje?
Ja nisam ni verovao da Trojka moze da ponudi nesto kreativnije ali ovo je ocaj.
Bilo kako bilo, Kosovo i moze proglasiti nezavosnost ali joj to nece doneti nista dobro, rast mrznje prema Srbima rase i elita nasilano koristi socijalno nezadovoljstvo da ga okrene prema preostalim Srbima. Albanci su do sada naucili da samo nasiljem mogu da pridobiju paznju MZ i to je ono sto opterecuje trojku da ostvari bilo kakav rezultat inace se ceo ovaj region vraca u 90-te.

Kosovo je Kosovo

pre 16 godina

Sve čestitke našoj delegaciji za nastup! Potpuno sam ubeđen da imaju još ovakvih ideja kao za Hong Kong ali da ih čuvaju za trenutak kad dođe do konačnog odlučivanja statusa Kosova. Samo napred!

mmm

pre 16 godina

Možda bi bilo zanimljivo pročitati šta ljudi sa Kosova (pre svega Albanci) misle o podeli Kosova po trenutnim etničkim granicama pa ako postoji imalo volje da se sve ovo polako završava u tom pravcu, da se utiče na javna mnjenja oba entiteta (Srbija i Kosovo - ma šta to značilo). Posle toga - ekonomija a tu su i jedan i drugi establišment "truba". Najbolje bi bilo da shvatimo da iza apstraktne igre "čije je Kosovo" stoji oligarhija kojoj odgovara ovakva situacija, odgovara joj nesređena situacija u kojoj završavaju trenutne pljačke i smišljaju nove a sve pod izgovorom šta ćemo sa Kosovom. Zamislite da ovde vlada uređena, pravna država, da nema korupcije, kriminala, nameštenih tendera - šta bi radili i ovi sada a i ovi (pogotovo oni) koji se bore da skinu ove sada da bi oni radili to isto. Već su nam pokazali da su u tom pogledu nenadmašni - setimo se perioda od 1990. do 2000. i svih nevolja koje su nam napravili samo da bi pljačkali. Veštačka dilema - čije je Kosovo - ne postoji. Postoji samo besmislena magla u našim glavama. Kosovo pripada stanovnicima Kosova i tu se MORA (!) staviti tačka. Inače, biće gadno...

Bojan Jankovic

pre 16 godina

Model Hong Konga je svetlo na kraju tunela. Sa obzirom da takva vrsta predoga kasni par godina treba ga od sada zastupati punim kapacitetom i predstavljati ga kao konacni kompromisni predlog srpske strane. Siguran sam da bi sprsko insistiranje na ovom prvom logicnom predlogu jako uspanicilo albance sa Kosova ali to je resenje koje bi bilo korisno za sve strane ukljucujuci i EU.

antifasizam

pre 16 godina

Puno ljudi "srbuje" o podeli Kosova. Srbija se dovoljno pokazala u poslednjih 90 godina svojim odnosom prema Kosovu, manjinama i susedima. Srbija je izgubila moralno pravo da diskutuje o teritorijama - svojim i tudjim. Najpre neka se ustroji kao drzava gradjana, a ne "srba i ostalih". Neka smakne iz institucija salonske fasiste (koji kriju ratne zlocince i kuju planove za destabilizaciju susednih zemalja), neka se upristoji javno mnjenje i mediji, da ono sto je danas B92 postane paradigma, nek se zaustavi crkva u svom pohodu na naucno misljenje i empirizam.... Kakve teritorije vise, kakvo vise srbovanje...U kom veku vi zivite?

Jos Drevniji Ilir

pre 16 godina

Po pokazanom (etnicko ciscenje, ubistva, proterivanja, otimanje imovine, rusenje crkava i manastira, ratni zlocinci i kriminalci kao premijeri, kriminal itd) u zadnjih osam godina (da ne spominjemo prethodne periode u kojima se ponasanje Albanca nije puno razlikovalo od ovoga pokazanog od 1999.) kosovski Albanci ne zasluzuju nikakav "model Hong_Konga", nikakav "visok stepen autonomije" ne zasluzuju da upravljaju ni mesnom zajednicom a kamoli da im administracija SAD poklanja drzavu. Imaju svoju maticnu Albaniju pa neka se tamo igraju drzave.

Qamil Budzhet

pre 16 godina

Nije predlozen "papir" dobra početna pozicija, ali je dobra zavrsena pozicija za Srbiju u okviru pregovora izmedju Srpske i Albanske Drzave. Naime to je dobra pocetna pozicija Drzave Srbije prema drzavi Kosova, posle proglasenja nezavisnosti, te vrlo je vazno podpis...
Sto vise Srbija saradjuje sa Zapadom i Albancima, to bolje za Srbiju, Kosovo i Balkan. Prvi korak sto Srbija mora da radi da pokaze dobru volju za repsektovanje "dualizam sa Albancima" je da ponisti jednostrane korake(posljednji je srpski referendum bez Albanaca oko sudbine Albanaca) i verujem da bice vreme kada Srbija iskreno se izvinila Albancima na ime Srpskog Naroda. Niko mora da razmislja kako to je bio Milosevic. To je bila Srpka Drzava i Srpska vojska, zbog toga izvinjenje mora da bude na ime Srpske Drzave i Srpskog Naroda. Neko moze da kaze da ja previse trazim ali ja kazem da ako Srbi pocnu da razmisljaju normalno, videce da izvinjenje nije ponizenje, vec preporod i vrlina.
U novim okolnostima gde preporod i vrlina su temelj drustva, bice vreme da Balkan bude opet jedna drzava i mozda Albanci ce biti prvi da traze zajednicku drzavu sa Srbima. Ali ne danas... Moramo prvo da "mrtvoga" prepustimo prasinu i mi zivi da se bavimo zivotom...

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Kad Kostunica i Tadic ne odu na tzv. pregovore - "ne brinu dovoljno o Kosovu", kad odu - "priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu" - ko je ovde lud, a ko zbunjen? I ne, pregovori se ne vode izmedju dve suverene drzave, vec bas zbog toga sto Kosovo to nije i zbog toga sto je jedna stalna clanica SB UN, sa pravom veta, bila protiv predlozenog resenja kojim bi Kosovo postalo nezavisna drzava protiv volje Srbije. To je realnost, a ne zelje nekih ljudi, pa makar ih bilo i nesto vise od jednog miliona, kao sto je to slucaj na Kosovu sa Albancima. I ne, na KiM ne zive "Kosovari" vec stanovnici Kosova - Albanci, Srbi, Romi, Turci i jos nekoliko nacionalnosti. Sam termin "Kosovari" pretstavlja tihu amnestiju etnickog ciscenja nad Srbima i ostalim ne-Albancima i kao takav je neodrziv. Sta je Albanac u Cikagu - Albanac ili "Cikaganac"?

MagnusPyke

pre 16 godina

Pretpostavljam da su nasi domaci umovi na celu sa Kostunicom i Tadicem dosli na ovu ideju posle gledanja sabranih dela Bruce Lee-a. Na zmajevom putu...

Novi Sad

pre 16 godina

Ova nasa trojka je zaista smesna. Pa sta oni misle da ce svet da ceka dok oni smisljaju? Gde nadjose Kinu? Mora da im je Mira Markovic poslala sapat. E momci, dugo ste vec na vlasti a iza vas ne stoji nikakvo uspesno delo. Steta, izgubismo i pored vas vreme.

Adnan Demiri

pre 16 godina

Predllazem da se status Kosova zamrzne na 12-36 meseca i da se utvrdi kriteriji koji treba ostvariti kosovsko drustvo za dobianje nezavisnosti (zastita manjine, ljudska prava, demokratska participacia). Ako poslle tog roka neka nezavisna institucia (na primjer Savet Evrope) ispita stanje i vidi da je Kosovo ispunilo svaki uslov, onda se progllasi i puni nezavisnost. Ako nije ispunjeni uslovi onda da se opet produzi rok. Eto to je najbolji modell za sve strane.

Libertarian

pre 16 godina

Ovo sa Hong Kongom bi bilo smesno da nije tragicno. Samo pokazuje koliko su Kostunica i drustvo izgubili svaku vezu sa realnoscu. Jedini pravi i prakticni problem je kako izbeglima i ostalim nealbancima omoguciti kakav-takav normalan zivot, i tu je jedino resenje razmena imovine za sigurnu oazu na severu koja ostaje Srbiji. A sta ce 2 miliona Albanaca sa ostatkom (cini mi se da bi se i ovi iz Presevske doline ukljucili u takvu podelu, sto bih pozdravio) to je njihova stvar. Vreme je da se jednom za svagda razvedemo, da prestanu vecite krize i uplitanja raznih sila... meni je DOSTA, hocu da zivim u jednoj normalnoj i normalno definisanoj zemlji koju njeni stanovnici dozivljavaju kao SVOJU, ne treba mi nikakav Hong Kong, to bi bilo samo produzenje ove agonije na neodredjeno vreme.

vid

pre 16 godina

I prije sam pominjao ovo resenje i drago mi je da Srbija postaje realnija u sagledavanju mogucih resenja za Kosovo. Znaci model Honkonga je jedini moguci u ovoj situacije, orocena nezavisnost na 30+ godina, posle pridruzenje Srbiji. Uslov za Srbiju moze biti da udje u Evropsku zajednicu do tada. Normalno da ovo ne mogu prihvatiti Albanci jer su im USA vec obecali bezuslovno nezavisnost, ali promenice oni misljenje uz pomoc istih mentora. Inace rat i mrznja do veka.

mirsad

pre 16 godina

I ja se slazem sa idejom , kao Hong Kong ali da se to ponudi Vojvodini.
Sa Kosovom se samo gubi dragoceno vreme koje Srbija nazalost nema.
Kosovo je otputovalo jos 99godine zahvaljujuci takvima kao sto je Kostunica danas.
Evropa.

marsovac

pre 16 godina

Ovi nas svi vuku za usi a mi sve uzivamo. Nezavisnost, autonomija, Korzika, Hong Kong, Somaliland, sve je to lepo, ali kako ce nama da bude bolje? Mislim na nas ljude Albance, Srbe, Rome i sve ostale. Nas bre! Niko vec godinama da kaze kako ce da nam bude bolje. Zasto? Zato sto sve ove politicke garniture vole da plivaju u mutnim vodama. Lakse se bogati.

dejan topola

pre 16 godina

Kosovo je u prilici da dobije status koji nece narusiti odnose u Evropi, a imace kapacitet da sklapa medjunarodne ugovore. Mislim da je to dobar predlog. Albanci bi trebali da razmisle o ovoj ponudi. Oni se ponasaju kao trgovac koji bi hteo svoju robu da "utrapi" po svaku cenu. Srbija stiti svoje interese na Kosovu, a prica o navodnoj zastiti Srba na tlu nezavisnog Kosova je cista iluzija. Ceku je vec najavljivao neke "oluje" na Kosovu. Srbija moze da uslovljava Kosovo sa srpskim opstinama i to cini vrlo dobro. Pritisak na Lajcaka je u sluzbi skretanja paznje i na srpsko pitanje. EU treba da shvati da nezavisno Kosovo moze da bude njen "trojanski konj". Zato je model Hongkonga interesantan. U krajnjoj tacki je neka uskladjenost medjunemackog ugovora i Hong/konga.

ZoranK

pre 16 godina

U poslednjih 15 godina nijedna inicijativa i predlog iz Beograda nije prihvacen ma koliko bio realan i konstruktivan.Svaka cast nasoj ekipi za kovertirani potez odlaganja ala Hong Kong ideja je dobra a moze se i ocekivati da 20 godina nakon ulaska u EU na Kosovu neche biti ni 20% sadasnjeg stanovnsitva, preselice se svi u EU.Rumunija je vec izgubila 10% a mnogo je vecha.

Nemanja Halas

pre 16 godina

Znam da su Kosovo i Hong Kong neuporedivi (bio sam u HK proletos...), ali znam da ako Kosovo bude dobijalo tih 7mld godisnje onda ce ono i biti balkanski Hong Kong. Amerikanci ce albansku zelju za nezavisnosti ucutkati lovom (na 2mil stanovnika na kosovu to je $3500 godisnje po glavi stanovnika). To ce nazalost privuci jos siromasnih Albanaca iz Albanije na Kosovo i oni ce pokupovati to malo srpskog sto je ostalo i za 12 godina Kosovo ce biti 100% etnicki cisto...

loki

pre 16 godina

Nema problema, neka idu, ali onda nek se Teritorija podeli na ravne casti plus da se izvrsi razmena stanovnistva, Albanci iz Preseva i Bujanovca na Kosovo, Srbi iz enklava u Srbiju. Podigne se jedan veliki zid, kao u Izraelu i svi srecni. Ako vec necemo zajedno sto da se patimo. Ionako smo dva sveta i ne treba da zivimo zajedno. Da svi realno sagledaju situaciju shvatili bi da je ovo najpostenije resenje

b@anem

pre 16 godina

Verujem da je ova ideja našeg dvojca izazvala salve smeha. Zaista se svakakve gluposti mogu čuti od "naših".
Kako to misle model Hong-Konga? Pa nema Kina koloniju unutar Kine kao što ovi "naši" traže da Srbija ima koloniju unutar Srbije?!
Zašto se svi pozitivni predlozi odmah ne predlože i Vojvodini? To je zato što su oni tražili, a mi ćutimo, jel' da?
Ostaće Srbija sama s Vojvodinom, pa ćemo onda videti. Mi bi da izađemo iz feudalizma i živimo sa komšijama zajedno, a ne protiv njih.

Ragip

pre 16 godina

Dva momenta cine zajednicki imenitelj onih koji se jos uvek nisu prizemljili (citaj 'vise su po nebu - nebeski, nego na zemlji'). Kazu: 1/ Dajte im sve, samo ne zvanicno (dakle sve, samo ne medjunarodno priznanje), i 2/ Nikako im ne dajte vojsku! I onda procitas zasto ? (Sami ce ti reci). Pa eto, valjda 'da bi sacuvali vatru' ... Valjda da bi je, kad' bolja vremena dodju, ponovo lakse pripalili! Naravoucenje: Vuk dlaku menja, cud ostaje ista! Vukova je vazda bilo, i bice - zakon prirode. Vuci su i Francuzi bili u Alziru. Ali ono sto vuka razlikuje od hijene je da vuk zna dobivati ali zna i sacuvati dostojanstvo kada gubi. Zato je veliki Degol, obracajuci se Alzircima daleke 1956 ?, kada je shvatio da je Alzir zreo za slobodu (i da joj ju Francuzi vise ne mogu osporiti a da ne izgube sve, i Alzir, i obraz i dostojanstvo), izgovorio onu cuvenu "Ja vas razumem!" I, umesto da podvije rep kao hijena, pustajuci Alzirce da krenu svojim putem, poceo eru saradnje i prijateljstva sa svojom do jucerasnjom kolonijom. Hoce li Srbija smoci snage za nesto slicno? Hoce li Srbija dokazati da je dostojna epiteta (plemenitog) vuka?

Milica Bg

pre 16 godina

S jedne strane zbunjujuce. S druge, a sto da ne?! Zasto bismo se odrekli suvereniteta nad Kosovom tek tako? Jel to znaci da je buducnost Srba da izumru a Albanaca da se samo mnoze na toj teritoriji? Ako vec mora, neka daju na odredjeni period s tim da se suverenitet ponovo vrati Srbiji posle nekog vremena. Mozda bi to i uspelo.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Srbija je zbog svojih katastrofalnih grešaka u bliskoj prošlosti, definitivno IZGUBILA KOSOVO. Oni koji to ne mogu prihvatiti, vole sebe više nego istinu.
Treba prihvatiti gubitak, razmisliti kako se izgubilo, što se s time spoznaje, čemu je poraz naučio, kako se mijenjati. Gubiti na određeni način znači - dobivati

KOsovaCalling...Hello

pre 16 godina

Kosovski narod nije prihvatio 7 milijardi Eura godisnje puta 12 godina (freezing)) a neko misli da cemo prihvatiti "sustinsku" autonomiju?!

nekidekonacno

pre 16 godina

Nek dobiju tu nezavisnost, uzmimo (ako mozemo) sever Kosova i posle gledajmo da na racun svega toga, po istom principu, pripojimo jednog dana srpski deo Bosne. To je to. Najbolje i za nas, da se borimo za sve srbe u Srbiji a ne za Albance koji ne zele nigde vise sa nama i sa kojima cemo uvek imati problema cak i da ostanu u sastavu Srbije. Sta je bilo bilo je, prestanimo da gledamo unazad i podjimo napred ka EU. Sve ovo nas sve vise udaljava od EU i gura u narucje Rusiji. Nemam nista protiv prijateljskih odnosa sa Rusijom, naprotiv, ali nasa buducnost nije u njoj vec u Evropi. I na kraju, ne najmanje vazno, predajmo konacno tog Mladica. Dok se sve ovo ne zavrsi samo stagniramo i gubimo dragoceno vreme.

giovanni

pre 16 godina

Postoji li neko sto veruje da ako Kosovo ostane u sastavu Srbije, da ce biti mnogo bolje i da ce nadalje cvetati ruze.
Naprotiv,sanse da ostane Kosovo u Srbiji su ravno nuli, ali uzmimo primer kao da je eventualno ostala, i???
Vise od dva miliona Albanaca sa Kosova trebaju da se integriraju, a dali postoji sansa ili mogucnost???
S'druge strane, sve dok se ne amortiziraju odnosi izmedju Albanaca i Srba, niti postoji niti ce postojati mogucnost da ta zemlja krene dalje ka EU integracijama, non-stop cemo tapkati na mesto-slajfirati.
U prevodu, to znaci NIKADA.
Prestanite vise da lazete sebe i svoje bliznje,Kosovo je odavno nezavisno i sada ce se to i formalizovati, naravno uz saglasnost SAD-a,EU,NATO-a,UNMIK-a,i td.
Izgleda da je srpski narod osudjen da za svoje politicare ima ljude poput Kostunice,Ilica,Tadica,Jeremica,Nikolica i sl.
Nadjite nacina da maknete tu kletvu, i ajmo zajedno kao dobre komsije u EU, ako ne zbog nas, onda zbog nase dece i buduce narastaje.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Kosova i Srbija nemaju ama baš ništa zajedničkog sa Hong-Kongom i Kinom! Vi to jako dobro znate ali ste u stanju sve napraviti samo da odugovlačite ili uništite budućnost Kosova a samim time i Srbije: 1. Hong-Kong i Kina imaju isti narod a Kosovo i Srbija nemaju. 2. Hong-Kong je u "novijoj" povijesti uvijek bio Kineski a Kosovo nije bilo srpsko. 3. Kina je "Ugovorom" dala koncesiju Englezima za Hong-Kong na 100 godina a Srbija je Kosovo dobila Balkanskim ratovima. 4. Kina nije istjerivala Kineze iz Hong Konga samo zato što su Kinezi ali je zato Srbija istjerivala Albance iz Kosova samo zato što su Albanci, itd. itd. razlika ima bezbroj. A sve ćime se Srbija sada slaže je Kosovo nekada i imalo pa nemalo. E tako se više nećemo igrat. I najvažnije od svega, možda je današnji način suživota između Hong-Konga i Kine njihov izbor ali suživota albanaca i srba unutar države Srbije nije i nikada neće biti naš izbor.

LionPR

pre 16 godina

Postoji nesto u ovom procesu resenja statusa Kosova sto se moze slobodno nazvati pomesanje koncepta i dosta nelogike. Kosovo danas ima takav status (i to bas na bazi rezolucije 1244) kojim Srbija nema ama bas nikakvu kontrolu na Kosovo. Kada vec ne postoji nikakva kontrola Srbije na Kosovo i kada ne postoji ni najmanja volja vecine na Kosovo da Srbija povrati bilo kakvu kontrolu onda ovi "pregovori" su stvarno besmisleni i nema ama bas nikakve logike da idemo u nedogled. Ovo znaci samo da gubimo dragoceno vreme, novac i zivce. Ovom igrom dobijaju samo pregovaraci (narocito iz srpske strane) koji putuju po svetu novcem iz svojih poreznika i tako jos vise povecavaju bedu. A dok mi "pregovaramo" pogledajmo gde su otisli ostali. Setimo se samo da su ljudi iz nasih krajeva otisli recimo u Poljsku s jednom platom i tamo trosili novac u luksuznim hotelima i kupili sta god su hteli. Pa neka sada ti isti ljudi pokusaju ici u Poljsku s jednom platom hoce li uopste stici tamo a hotel mogu da vide samo u snu s tim parama. I kada se toga setimo ili ako smo mladi neko stariji nas kaze onda znamo koliko zaostajemo. I bice zaostajanja i u buduce sve dok Srbija pokusava odrzati 15% teritorije koje je vec izgubljeno jos 10 Juna 1999 bez obzira da li je Kosovo nezavisno ili nije.

Drevni Ilir

pre 16 godina

Zbog ‘abstraknih politickih razloga’?! Hmm! Ima li neceg konkretnijeg nego cinjenice da svi Albanci na Kosovu i ostale nesrpske zajednice ne zele traciti vreme sa Srbijom, koja ni sama ne zna gde a jos manje kuda ce – s’Rusijom, Evropom ili u nekim novim pohodima protiv celog sveta? Mozda i nije toliko vazno kako smo stigli ovdje gde smo, ali vazno je to da Samardzic (koji je ironicno ‘Ministar za KiM’)i njemu slicni nisu uspeli pridobiti ni Kosovare a ni međunarodno zajednicu u korist svoje ponude ‘manje od nezavisnosti, vise od autonomije’. Ta ponoda ostaje apstraktna, a ne potpuno jasna volja za nezavisnost i kristalno jasna vizija kako treba izgledati buduca drzava Kosovo.

Qamil Budzhet

pre 16 godina

Nije predlozen "papir" dobra početna pozicija, ali je dobra zavrsena pozicija za Srbiju u okviru pregovora izmedju Srpske i Albanske Drzave. Naime to je dobra pocetna pozicija Drzave Srbije prema drzavi Kosova, posle proglasenja nezavisnosti, te vrlo je vazno podpis...
Sto vise Srbija saradjuje sa Zapadom i Albancima, to bolje za Srbiju, Kosovo i Balkan. Prvi korak sto Srbija mora da radi da pokaze dobru volju za repsektovanje "dualizam sa Albancima" je da ponisti jednostrane korake(posljednji je srpski referendum bez Albanaca oko sudbine Albanaca) i verujem da bice vreme kada Srbija iskreno se izvinila Albancima na ime Srpskog Naroda. Niko mora da razmislja kako to je bio Milosevic. To je bila Srpka Drzava i Srpska vojska, zbog toga izvinjenje mora da bude na ime Srpske Drzave i Srpskog Naroda. Neko moze da kaze da ja previse trazim ali ja kazem da ako Srbi pocnu da razmisljaju normalno, videce da izvinjenje nije ponizenje, vec preporod i vrlina.
U novim okolnostima gde preporod i vrlina su temelj drustva, bice vreme da Balkan bude opet jedna drzava i mozda Albanci ce biti prvi da traze zajednicku drzavu sa Srbima. Ali ne danas... Moramo prvo da "mrtvoga" prepustimo prasinu i mi zivi da se bavimo zivotom...

Adnan Demiri

pre 16 godina

Predllazem da se status Kosova zamrzne na 12-36 meseca i da se utvrdi kriteriji koji treba ostvariti kosovsko drustvo za dobianje nezavisnosti (zastita manjine, ljudska prava, demokratska participacia). Ako poslle tog roka neka nezavisna institucia (na primjer Savet Evrope) ispita stanje i vidi da je Kosovo ispunilo svaki uslov, onda se progllasi i puni nezavisnost. Ako nije ispunjeni uslovi onda da se opet produzi rok. Eto to je najbolji modell za sve strane.

Dima

pre 16 godina

Kostunica i Tadic su svojim odlaskom potvrdili da je Kosovo nezavisno i da mu pristupaju na ravnoj nozi kao i svakoj nezavisnoj drzavi. Oni, predstavnici drzave Srbije razgovaraju sa svojim kolegama sa Kosova. A to sto nama pricaju price da ne daju Kosovo, to je nas glupe podanike da ne obracamo paznju na bitne stvari.

I.

pre 16 godina

Realnost kaže: nezavisnost Kosovu donosi podelu (severni deo se sasvim sigurno i glatko integrise u Srbiju kao okrug) i dugogodisnju blokadu i orstrukciju Srbije. Osim toga, jedna namučena i siromašna populacija treba da finansira armiju koja je u konfrontaciji sa većinom suseda. S druge strane, ako bi prihvatili tu autonomiju, svima bi laknulo: Srbija bi bila u obavezi da na Kosovo ulaže (nešto mi poznato...), ne bi blokirala strane investicije, a i zadovoljna EU bi iz svojih fondova sipala neku siću koja je realno za nas na Balkanu velika para! Umesto lokalne, smešne trke u naoružanju šansa bi bila data normalnim ekonomskim aktivnostima.
Sad je i na Albance red da se odreknu romantičnih snova!

Jos Drevniji Ilir

pre 16 godina

Po pokazanom (etnicko ciscenje, ubistva, proterivanja, otimanje imovine, rusenje crkava i manastira, ratni zlocinci i kriminalci kao premijeri, kriminal itd) u zadnjih osam godina (da ne spominjemo prethodne periode u kojima se ponasanje Albanca nije puno razlikovalo od ovoga pokazanog od 1999.) kosovski Albanci ne zasluzuju nikakav "model Hong_Konga", nikakav "visok stepen autonomije" ne zasluzuju da upravljaju ni mesnom zajednicom a kamoli da im administracija SAD poklanja drzavu. Imaju svoju maticnu Albaniju pa neka se tamo igraju drzave.

Nele

pre 16 godina

Ovo je stvarno kao kad se razvedu muz i zena. Ona ni po koju cenu nece dalje s njim bez obzira sto joj on obecava sve i svasta samo da bi je privoleo. Da li zagovornici Kosova u Srbiji znaju kako se oseca zena koja je na silu ostala u tom nekom braku? Verovatno ne znaju, ona ce gledati da tog muza, prvom sledecom prilikom, definitivno napusti.

Dejan

pre 16 godina

Vidim da ovde uglavnom Albanci ostavljaju svoje komentare. I sve to u stilu "nezavisnost je gotova stvar". 99% Albanaca na Kosovu (a i van nega) misli tako. O cemu se sa takvim ljudima dogovarati? To je nemoguce. A opet se tu nesto treba resiti, i kao sto izgleda bice po njihvoj volji. Mozda je pak stvarno najbolje podeliti Kosovo na srpski i na albanski deo i onda ajd' zdravo. Jer pravo da vam kazem, i ja ne zelim sa njima da zivim. Zvuci surovo, ali sta ces...

Arsenije

pre 16 godina

Dok pregovori teku sa neizvesnim ishodom po Srbiju, DSS propagira neutralnu Srbiju. Kako moze Kosovo da bude u sastavu Srbije , a Srbija da bude neutralna , kad na Kosovu vec postoji Bondstil. ima li Kostunica svoje savetnike i da li oni uopste imaju logiku.

mmm

pre 16 godina

Možda bi bilo zanimljivo pročitati šta ljudi sa Kosova (pre svega Albanci) misle o podeli Kosova po trenutnim etničkim granicama pa ako postoji imalo volje da se sve ovo polako završava u tom pravcu, da se utiče na javna mnjenja oba entiteta (Srbija i Kosovo - ma šta to značilo). Posle toga - ekonomija a tu su i jedan i drugi establišment "truba". Najbolje bi bilo da shvatimo da iza apstraktne igre "čije je Kosovo" stoji oligarhija kojoj odgovara ovakva situacija, odgovara joj nesređena situacija u kojoj završavaju trenutne pljačke i smišljaju nove a sve pod izgovorom šta ćemo sa Kosovom. Zamislite da ovde vlada uređena, pravna država, da nema korupcije, kriminala, nameštenih tendera - šta bi radili i ovi sada a i ovi (pogotovo oni) koji se bore da skinu ove sada da bi oni radili to isto. Već su nam pokazali da su u tom pogledu nenadmašni - setimo se perioda od 1990. do 2000. i svih nevolja koje su nam napravili samo da bi pljačkali. Veštačka dilema - čije je Kosovo - ne postoji. Postoji samo besmislena magla u našim glavama. Kosovo pripada stanovnicima Kosova i tu se MORA (!) staviti tačka. Inače, biće gadno...

Kosovo je Kosovo

pre 16 godina

Sve čestitke našoj delegaciji za nastup! Potpuno sam ubeđen da imaju još ovakvih ideja kao za Hong Kong ali da ih čuvaju za trenutak kad dođe do konačnog odlučivanja statusa Kosova. Samo napred!

antifasizam

pre 16 godina

Puno ljudi "srbuje" o podeli Kosova. Srbija se dovoljno pokazala u poslednjih 90 godina svojim odnosom prema Kosovu, manjinama i susedima. Srbija je izgubila moralno pravo da diskutuje o teritorijama - svojim i tudjim. Najpre neka se ustroji kao drzava gradjana, a ne "srba i ostalih". Neka smakne iz institucija salonske fasiste (koji kriju ratne zlocince i kuju planove za destabilizaciju susednih zemalja), neka se upristoji javno mnjenje i mediji, da ono sto je danas B92 postane paradigma, nek se zaustavi crkva u svom pohodu na naucno misljenje i empirizam.... Kakve teritorije vise, kakvo vise srbovanje...U kom veku vi zivite?

BigMuzzy

pre 16 godina

Koliko je meni poznato kao prosecnom gledaocu i slusaocu sporazum demokratske i savezne republike Nemacke je prihvacen obostano i na obostranu korist polazeci od stava da postoji jedna Nemacka.
Sta se ovde pokusava da se dokaze, da postoji jedna Srbija ili ima jedna Srbija i jedno Kosovo ali kako se to moze sagledati u istom kontekstu?
Kako se misli da se postigne takav sporazum ako ga apriori jedna strana odbacuje?
Ja nisam ni verovao da Trojka moze da ponudi nesto kreativnije ali ovo je ocaj.
Bilo kako bilo, Kosovo i moze proglasiti nezavosnost ali joj to nece doneti nista dobro, rast mrznje prema Srbima rase i elita nasilano koristi socijalno nezadovoljstvo da ga okrene prema preostalim Srbima. Albanci su do sada naucili da samo nasiljem mogu da pridobiju paznju MZ i to je ono sto opterecuje trojku da ostvari bilo kakav rezultat inace se ceo ovaj region vraca u 90-te.

Bojan Jankovic

pre 16 godina

Model Hong Konga je svetlo na kraju tunela. Sa obzirom da takva vrsta predoga kasni par godina treba ga od sada zastupati punim kapacitetom i predstavljati ga kao konacni kompromisni predlog srpske strane. Siguran sam da bi sprsko insistiranje na ovom prvom logicnom predlogu jako uspanicilo albance sa Kosova ali to je resenje koje bi bilo korisno za sve strane ukljucujuci i EU.

MagnusPyke

pre 16 godina

Pretpostavljam da su nasi domaci umovi na celu sa Kostunicom i Tadicem dosli na ovu ideju posle gledanja sabranih dela Bruce Lee-a. Na zmajevom putu...

Libertarian

pre 16 godina

Ovo sa Hong Kongom bi bilo smesno da nije tragicno. Samo pokazuje koliko su Kostunica i drustvo izgubili svaku vezu sa realnoscu. Jedini pravi i prakticni problem je kako izbeglima i ostalim nealbancima omoguciti kakav-takav normalan zivot, i tu je jedino resenje razmena imovine za sigurnu oazu na severu koja ostaje Srbiji. A sta ce 2 miliona Albanaca sa ostatkom (cini mi se da bi se i ovi iz Presevske doline ukljucili u takvu podelu, sto bih pozdravio) to je njihova stvar. Vreme je da se jednom za svagda razvedemo, da prestanu vecite krize i uplitanja raznih sila... meni je DOSTA, hocu da zivim u jednoj normalnoj i normalno definisanoj zemlji koju njeni stanovnici dozivljavaju kao SVOJU, ne treba mi nikakav Hong Kong, to bi bilo samo produzenje ove agonije na neodredjeno vreme.

vid

pre 16 godina

I prije sam pominjao ovo resenje i drago mi je da Srbija postaje realnija u sagledavanju mogucih resenja za Kosovo. Znaci model Honkonga je jedini moguci u ovoj situacije, orocena nezavisnost na 30+ godina, posle pridruzenje Srbiji. Uslov za Srbiju moze biti da udje u Evropsku zajednicu do tada. Normalno da ovo ne mogu prihvatiti Albanci jer su im USA vec obecali bezuslovno nezavisnost, ali promenice oni misljenje uz pomoc istih mentora. Inace rat i mrznja do veka.

Novi Sad

pre 16 godina

Ova nasa trojka je zaista smesna. Pa sta oni misle da ce svet da ceka dok oni smisljaju? Gde nadjose Kinu? Mora da im je Mira Markovic poslala sapat. E momci, dugo ste vec na vlasti a iza vas ne stoji nikakvo uspesno delo. Steta, izgubismo i pored vas vreme.

mirsad

pre 16 godina

I ja se slazem sa idejom , kao Hong Kong ali da se to ponudi Vojvodini.
Sa Kosovom se samo gubi dragoceno vreme koje Srbija nazalost nema.
Kosovo je otputovalo jos 99godine zahvaljujuci takvima kao sto je Kostunica danas.
Evropa.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Kad Kostunica i Tadic ne odu na tzv. pregovore - "ne brinu dovoljno o Kosovu", kad odu - "priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu" - ko je ovde lud, a ko zbunjen? I ne, pregovori se ne vode izmedju dve suverene drzave, vec bas zbog toga sto Kosovo to nije i zbog toga sto je jedna stalna clanica SB UN, sa pravom veta, bila protiv predlozenog resenja kojim bi Kosovo postalo nezavisna drzava protiv volje Srbije. To je realnost, a ne zelje nekih ljudi, pa makar ih bilo i nesto vise od jednog miliona, kao sto je to slucaj na Kosovu sa Albancima. I ne, na KiM ne zive "Kosovari" vec stanovnici Kosova - Albanci, Srbi, Romi, Turci i jos nekoliko nacionalnosti. Sam termin "Kosovari" pretstavlja tihu amnestiju etnickog ciscenja nad Srbima i ostalim ne-Albancima i kao takav je neodrziv. Sta je Albanac u Cikagu - Albanac ili "Cikaganac"?

Nemanja Halas

pre 16 godina

Znam da su Kosovo i Hong Kong neuporedivi (bio sam u HK proletos...), ali znam da ako Kosovo bude dobijalo tih 7mld godisnje onda ce ono i biti balkanski Hong Kong. Amerikanci ce albansku zelju za nezavisnosti ucutkati lovom (na 2mil stanovnika na kosovu to je $3500 godisnje po glavi stanovnika). To ce nazalost privuci jos siromasnih Albanaca iz Albanije na Kosovo i oni ce pokupovati to malo srpskog sto je ostalo i za 12 godina Kosovo ce biti 100% etnicki cisto...

ZoranK

pre 16 godina

U poslednjih 15 godina nijedna inicijativa i predlog iz Beograda nije prihvacen ma koliko bio realan i konstruktivan.Svaka cast nasoj ekipi za kovertirani potez odlaganja ala Hong Kong ideja je dobra a moze se i ocekivati da 20 godina nakon ulaska u EU na Kosovu neche biti ni 20% sadasnjeg stanovnsitva, preselice se svi u EU.Rumunija je vec izgubila 10% a mnogo je vecha.

dejan topola

pre 16 godina

Kosovo je u prilici da dobije status koji nece narusiti odnose u Evropi, a imace kapacitet da sklapa medjunarodne ugovore. Mislim da je to dobar predlog. Albanci bi trebali da razmisle o ovoj ponudi. Oni se ponasaju kao trgovac koji bi hteo svoju robu da "utrapi" po svaku cenu. Srbija stiti svoje interese na Kosovu, a prica o navodnoj zastiti Srba na tlu nezavisnog Kosova je cista iluzija. Ceku je vec najavljivao neke "oluje" na Kosovu. Srbija moze da uslovljava Kosovo sa srpskim opstinama i to cini vrlo dobro. Pritisak na Lajcaka je u sluzbi skretanja paznje i na srpsko pitanje. EU treba da shvati da nezavisno Kosovo moze da bude njen "trojanski konj". Zato je model Hongkonga interesantan. U krajnjoj tacki je neka uskladjenost medjunemackog ugovora i Hong/konga.

b@anem

pre 16 godina

Verujem da je ova ideja našeg dvojca izazvala salve smeha. Zaista se svakakve gluposti mogu čuti od "naših".
Kako to misle model Hong-Konga? Pa nema Kina koloniju unutar Kine kao što ovi "naši" traže da Srbija ima koloniju unutar Srbije?!
Zašto se svi pozitivni predlozi odmah ne predlože i Vojvodini? To je zato što su oni tražili, a mi ćutimo, jel' da?
Ostaće Srbija sama s Vojvodinom, pa ćemo onda videti. Mi bi da izađemo iz feudalizma i živimo sa komšijama zajedno, a ne protiv njih.

loki

pre 16 godina

Nema problema, neka idu, ali onda nek se Teritorija podeli na ravne casti plus da se izvrsi razmena stanovnistva, Albanci iz Preseva i Bujanovca na Kosovo, Srbi iz enklava u Srbiju. Podigne se jedan veliki zid, kao u Izraelu i svi srecni. Ako vec necemo zajedno sto da se patimo. Ionako smo dva sveta i ne treba da zivimo zajedno. Da svi realno sagledaju situaciju shvatili bi da je ovo najpostenije resenje

Milica Bg

pre 16 godina

S jedne strane zbunjujuce. S druge, a sto da ne?! Zasto bismo se odrekli suvereniteta nad Kosovom tek tako? Jel to znaci da je buducnost Srba da izumru a Albanaca da se samo mnoze na toj teritoriji? Ako vec mora, neka daju na odredjeni period s tim da se suverenitet ponovo vrati Srbiji posle nekog vremena. Mozda bi to i uspelo.

marsovac

pre 16 godina

Ovi nas svi vuku za usi a mi sve uzivamo. Nezavisnost, autonomija, Korzika, Hong Kong, Somaliland, sve je to lepo, ali kako ce nama da bude bolje? Mislim na nas ljude Albance, Srbe, Rome i sve ostale. Nas bre! Niko vec godinama da kaze kako ce da nam bude bolje. Zasto? Zato sto sve ove politicke garniture vole da plivaju u mutnim vodama. Lakse se bogati.

Ragip

pre 16 godina

Dva momenta cine zajednicki imenitelj onih koji se jos uvek nisu prizemljili (citaj 'vise su po nebu - nebeski, nego na zemlji'). Kazu: 1/ Dajte im sve, samo ne zvanicno (dakle sve, samo ne medjunarodno priznanje), i 2/ Nikako im ne dajte vojsku! I onda procitas zasto ? (Sami ce ti reci). Pa eto, valjda 'da bi sacuvali vatru' ... Valjda da bi je, kad' bolja vremena dodju, ponovo lakse pripalili! Naravoucenje: Vuk dlaku menja, cud ostaje ista! Vukova je vazda bilo, i bice - zakon prirode. Vuci su i Francuzi bili u Alziru. Ali ono sto vuka razlikuje od hijene je da vuk zna dobivati ali zna i sacuvati dostojanstvo kada gubi. Zato je veliki Degol, obracajuci se Alzircima daleke 1956 ?, kada je shvatio da je Alzir zreo za slobodu (i da joj ju Francuzi vise ne mogu osporiti a da ne izgube sve, i Alzir, i obraz i dostojanstvo), izgovorio onu cuvenu "Ja vas razumem!" I, umesto da podvije rep kao hijena, pustajuci Alzirce da krenu svojim putem, poceo eru saradnje i prijateljstva sa svojom do jucerasnjom kolonijom. Hoce li Srbija smoci snage za nesto slicno? Hoce li Srbija dokazati da je dostojna epiteta (plemenitog) vuka?