Utorak, 30.10.2007.

13:24

Srbija i Kosovo kao dve Nemačke?

Srbija i Kosovo treba da urede odnose kao dve nemačke države ugovorom iz 1972, predlaže Volfgang Išinger. Beograd to odbija.

Izvor: Beta

Srbija i Kosovo kao dve Nemaèke? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Agron

pre 16 godina

Cekaj cekaj, pa vi uopste niste shvatili poentu ovog predloga! Poenta je u tome sto i Hitlerova Nemacka i Slobina Srbija su posle gubitaka svojih agresorskih ratova od medjunarodnih organizacija i snaga bile kaznjene gubitkom odredjenih teritorija. Dok je nemacki narod bio odvojen zbog sporazuma Cercil-Ruzvelt-Staljin o interesnim sferama, Kosovo se oduzima Srbiji zbog kosovara koji ne zele da njihova teritorija i posle gotovo jednog veka jos uvek bude deo Srbije.

pata

pre 16 godina

Jedinu slicnost izmedju relacije koje su imale dve Nemacke medjusobno i Srbija sa Kosovom jesu zidovi, a odnos je obrnuto proporcionalan: sto je zid u Nemackoj bio meksi, to je zid izmedju Srbije i Kosova postajao cvrsci i visi. I uz sve to, u oba slucaja Nemacka je te kako aktivno ucestvovala i dala svoj vrlo znacajan doprinos.

SASKO

pre 16 godina

Ova budalastina dokazuje da covecanstvu jos uvek nisu poznati okviri ljudkse gluposti. Kakve to ima veze sa bilo cime u vezi sa trenutnom situacijom?
Razlozi za ovu tvrdnju su:
1. Anahrono - cak niko od Nemaca ne voli da se seca tog sporazuma.
2. To je bila podela iz ideoloskih/globalnopolitickih razloga, ne iz razloga nacionalne netrpeljivosti, dakle ovo na Kosovu nikakve veze nema sa 1972.
3. Tada su sa suprotnih strana stajale dve supersile, granica je bila obezbedjena sa obe strane. Da li to znaci Ruse odavde i Amere sa druge strane??!???

Najzad, i mala deca koja su bila skoro na Kosovu znaju da se sever kosova nece bez ponovnog prolivanja krvi pripojiti republici Kosovo, sto znaci novi rat.
Dakle bezbolno resenje je samo u podeli sever/jug. Od mosta u Mitrovici na sever albanci nemaju kontrolu i to vrlo dobro znaju. Jos gore vazi za srbe juzno od mosta.
Zato samo pomeriti granice u skladu sa tim, postaviti bodljikavu zicu i to je to. Nema velike mudrosti. Tako ce na kraju i biti.

Diplomata

pre 16 godina

Zasto taj gospodin Isinger, ako vec ima nekakve ideje, nije ponudio Srbiji,
da odnosi izmedju Srbije i Kosova bude isto sto i odnosi pokrajine (Freistaat)
Bayern i SR Nemacke, Scotlada i Velike Britanije itd. Mozda bi se tada o statusu Kosova i moglo razgovarati.
Kakvo je vase misljenje?

Demokrata

pre 16 godina

Strasno je to sto Kostunica misli da govori u ime cele nacije!
Ne mislim da on moze da vodi i manju opstinu u Srbiji a kamoli celu zemlju.

Sasa, Berlin

pre 16 godina

Volim što se svi utrkuju da odbace nemačko-nemački Ugovor o osnovama odnosa iz 1972.god. pri čemu ogromna većina verovatno nije nikada videla ovaj dokumenat, a još manje poznaje pravno-politički kontekst u kojem je ovaj ugovor zaključen. Većina zaboravlja da su DDR i SRN u UN primljene kao 131. i 132. članica tek nakon što su zaključili ovaj ugovor, kojem su prethodili Varšavski ugovor između SRN i Poljske, kojim je SRN garantovala zapadne granice Poljske, sa kojom se nije graničila.

Išinger nije nijednom rečju pokušavao da dokaže neke paralele između nemačko-nemačkog i srpsko-kosovskog slučaja, a na nemačko-nemački ugovor verovatno upućuje kao na mogućnost da se prevaziđu suštinske razlike pregovaračkih strana u pogledu statusa Kosova. Uostalom, zašto bi sporna bila preambula nemačko-nemačkog ugovora, kojom se garantuje suverenitet država u Evropi u njihovim sadašnjim granicama? Pa zar to nije pregovarački cilj Srbije? Ako bi srpsko-kosovskom ugovoru prethodilo zaključivanje ugovora sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom u pogledu njihovih sadašnjih granica, ja ne bih "odlučno" odbijao da razgovaram o modelu koji je, s jedne strane uvažio realnost između postojećih nemačkih država, a sa druge strane mogućnost nemačkog nacionalnog ujedinjenja ostavio otvorenim.
Državnog ujedinjenja dve Nemačke nikada zapravo i nije bilo - u formalno-pravnom smislu državno jedinstvo je ostvareno pristupanjem DDR teritoriji na kojoj važi Osnovni zakon (Ustav) Savezne Republike Nemačke.

Gedzovan

pre 16 godina

Sedam godina jednog kostunjavog, supljikavog politikarenja, dosta vala vise! Vojo, pa sto puta cu pre da glasam za pravog, neuvijenog nacionalistu nego za tebe, kome ti uopste jos trebas!

ana

pre 16 godina

u toj istoj rezoluciji 1244, o kojoj kostunica zbori kao da je sveto pismo, takodje pise i da posle par godina od potpisivanja narod kosova ima pravo na referendum i samoopredeljenje. pa, eto, neka rasipisu referendum, neka kaze ''albanska manjina'' sta zeli i gde zeli da zivi, jer taj narod na TO IMA PRAVO, na kosovu se rodio, na kosovu je bio ubijan i silovan od strane srpske policije i vojske, sa kosova je bio proterivan, pa je, valjda zasluzio pravo da kaze kako sada zeli da zivi.
eto, kostunice, to ti je ta rezolucija 1244...
smucili su mi se totalno i samardzic, i tadic, i kostunica, i, povrh svih, ''dijete grujica'' vuk jeremic koji sebe shvata oh, so serious....

ana

pre 16 godina

pre neko vece sam na nasoj televiziji gledala prilog o kosovskim izborima, u njemu je pricao savetnik premijera agima cekua, albanac, na tecnom srpskom jeziku.
ako nasa vlada zeli ''mirnu integraciju albanaca'' sa srbijom, kako joj ne pade na pamet da u svoje pregovaracke i savetnicke timove, sastavljene od suvih genijalaca i stratega, uvrsti i nekoga ko govori albanskim? makar neka bude iz razloga dobrog pr-a, ako ne iz sustinskih razloga. ali, NE, mi hocemo da isteramo svoje, mi hocemo da pokazemo da nas bas briga za taj narod dole, mi cemo da teramo srbe da bojkotuju kosovske izbore, nudeci im izbeglicke kampove po srbiji, bedu i siromastvo. mi hocemo da isteramo da kosovo bude nase i samo nase, ako nemamo pojma sta cemo.
dobro je, kostunice, da si potrcao da odbacis svaki predlog, samo napred, glavom kroz zid, nije nam prvi put.
a cenu ce placati oni koji danas najvise veruju kostunici i tadicu....
i koji ce, razocarani, da se okrenu radikalima... ali, valjda je to i bio plan sve vreme.

Gunar Knob

pre 16 godina

Ako g-din Išinger ,koji vazi za najboljeg poznavaoca ovdasnjih prilika, vidi nekakvu paralelu izmedju slucaja dve Nemacke i KiM-a i na osnovu toga predlaze resenja - onda je to krajnje zabrinjavajuce.
Resenja se traze i nalaze svuda samo ne u medjunarodnom pravu na koje se isti pozivaju. Ipak, od svih ovo je najgrotesknije.
U Nemackom slucaju radilo se o jednom narodu koje su Velike Sile podelile i cinile sve da spece ujedinjenje - ovde se radi o nacionalnoj manjini kojoj Velike Sile pomazu da otcepi deo teritorije drzave domacina. Gde je tu slicnost?

Dejan

pre 16 godina

Ono sto su Milosevic i njegovi odbili da potpisu u Rambujeu mnogo je vise od onog sto su posle potpisali u Kumanovu. Kostunica ce kao i Sloba da odbija da potpise predloge, ali ce posle ultimatume i te kako da prihvati. Uostalom ko jos njega sta i pita.Nije realno da sve bude kao pre, a nije ni dobro

Pavle

pre 16 godina

Za buduce resenje statusa AP Kosova i Metohije jedini relevantni dokumenti su Ustav Republike Srbije i Rezolucija UN 1244. Porucujem svima da se status AP Kosovo i Metohija samo uz strikno postovanje gore pomenutih dokumenata moze resiti. Svako drugo resenje je neodrzivo.

бре

pre 16 godina

Какве бре везе имају Немци и унутрашње немачко питање са овим што се одиграва на и око Косова. Кад су то источни Немци срушили западним Немцима цркву. Кад се то источни Немац звао Ханс а западни Мустафа. Већу глупост давно нисам чуо.Ако не могу да нам помогну да решимо проблем нека се склоне и пусте место онима који могу. Како су кренули да нам помажу навући ће нам опет томахавке на главу.

Zoran Deliblacanin

pre 16 godina

"To će biti važan sastanak, jer će Srbija insistirati da se jasno definiše da se pregovarački proces mora odvijati u okviru Rezolucije 1244, što znači da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se mora garantovati suštinska autonomija za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini", izjavio je Koštunica.

Kolika je onda većina , ako manjinu čini 98% stanovništva na Kosovu?

Nislijka

pre 16 godina

Opet politicka reklama za ljude iz Srbije. Izgleda da ce skoro biti izbora. Ja licno ne bih volela da komsije Albanci dodju do Nisa. Ali mozda je i bolje, ne prihvatamo nista, mozda ce i moji roditelji moci da skupo prodaju kucu nekom Albancu i da odemo prema Beogradu.

x-ray

pre 16 godina

da li neko moze da mi kaze, sta ce se dogoditi ako kosovo ostane u sastavu srbije? mislim, da li to znaci da smo spremni prihvatiti albanca da nam bude na celu drzave ili BIA itd?

peđa

pre 16 godina

Zašto naši političari pre(raz)govaraju preko medija?Osim ako to nije za unutarpolitičke svrhe.Postoje verovatno mnogo suptilniji diplomatski putevi da se nešto prihvati ili ne.Ili o nečem da se pregovara.Ovo ipak liči najviše na Slobinu politiku,kada nas je svko istorijsko "ne" skupo koštalo.Drug Tito je za svako svoje istortijsko ne obezbeđivao spolju podršku,o kojoj nije trubio na sve strane.

sreten

pre 16 godina

grebala vas 1244! Kao sto je donesena 1244 taklo ce biti donesena i neka sledeca. To je redovan proces u UN, pa bar mi to znamo: rezolucija o uvodjenju sankcija > rezolucija o ukidanju sankcija. Teraj dalje, sta se hvatas za to ko pijan plota. To mi stvarno nije jasno.

Doctor Wu

pre 16 godina

Ovom Kostunici neko treba da kaze da drzi jezik za zubima. Necu da komentarisem njegove stavove, ali nacin na koji ih izlaze je krajnje nespretan i amaterski. Treba ga poslati na crash kurs kod Sanadera.

Tex Willer

pre 16 godina

Odbacivanje ovog, onog, tog, ili bilo cega sta MZ predlaze za Kosovo je neozbiljna polika, bas mi je znati da li ce doci trenutak kad ce zvanicni Beograd reci da, to je to, pristajemo na ovo, ali kad do toga dodje onda ce sigurno ova druga strana reci ne.
Kostunica i drustvo mislim da se cenkaju pa cenkaju a kad sve izgube ce reci zasto nismo pristali ranije jer smo tad mogli nesto dobiti.

Dima

pre 16 godina

Mici se jado odatle da ne stetis vise Srbiji. Dosta si mraka vratio od 2000. naovamo, jos nam fali da nam kamen oko vrata vezes mrtvim cvorom. Neka ode Kosovo zbog tih Srba koji tamo zive, njima ce da bude mnogo lakse bez tebe VK...

branislav

pre 16 godina

sve je to OK, "Kosovo je Srbija" itd... ali mene brine sto je nasa vlast u stanju da Srbiju zrtvuje za Kosovo, zarad.... vlasti. Znaci, blizi se trenutak kada cemo reci Evropa NE! Kosovo DA! Zalosno.

Smoren glupim predlozima

pre 16 godina

A kako se ne sete da predloze jednu mirnu reintegraciju u granicama Srbije? Stvarno mi je muka vise od tih glupih predloga tipa "e hajde sada da im predlozimo nesto lepo sa krajnjim ciljem - nezavisno Kosovo". Stvarno smarate. Zovite Albance sa Kosova i predlozite im nekoliko modaliteta mirne reintegracije, a nas prestanite da gnjavite sa tim glupostima. Ako hocete da proglasite nezavisno Kosovo i Metohiju, proglasite ga, ali prestanite da vredjate nasu inteligenciju.

Rodoljub

pre 16 godina

Ima li neko ideju o bilo kakvom predlogu koji bi za Samardzica i njegovo drustvo bio prihvatljiv?! Ako ovako nastave, na najboljem smo putu da sa "Slobinog puta ne skrenemo...". A ceh ce platiti - pogodite ko?

mmm

pre 16 godina

Ovaj Samardžić će nam doći i Kosova i glave. Ko je, bre, on uopšte? Da li je moguće da će on za sve biti kriv kada sve ovo pukne? Koliki kapacitet u jednom čoveku! Toliko logike i argumenata na njegovoj strani - sad sam siguran da smo pukli!

Vladimir NS

pre 16 godina

Ma koliko god mi to bilo tesko da priznam, Samardzic je u pravu. Kosovo se nikako ne sme tretirati kao nezavisna drzava, eventualno u slucaju podele (sto bi bilo najbolje resenje) mogla bi se priznati nezavisnost Albanskog dela. Ali do tada Kosovo nikako ne moze biti nezavisno iz jednostavnog razloga sto je ono i dalje deo Srbije. I jos nesto, kako neko resenje moze da se naziva kompromisnim ako jedna strana dobije sve a druga nista. Kosovo (i medjunarodna zajednica) nije u stanju da Srpskom narodu obezbedi najelementarnije uslove za zivot. Gotovo svaki dan vidimo da je na neku Srpsku kucu bacena bomba, da je pucano iz automobila na Srpsku decu, da je ukraden krov sa crkve, da je zapaljen manastir, daje prebijen starac na njivi, tolerisanje stotine ilegalnih javnih kuca sa prostitutkama - ropkinjama KUPLJENIH na prevaru za saku dolara dobijenih od preprodaje heroina. Pocinioci naravno u 99.99% slucajeva nisu pronadjeni. I zar takvom jednom drustvu treba dati sansu da kroji sudbinu bilo kome? Da li takvom drustvu treba verovati da ce postovati ljudska oprava i omoguciti manjinama najsiri stepen autonomije? Sumnjam.

bjehud

pre 16 godina

Jel' mi to opet sa gadjenjem odbacujemo kompromisna resenja koja ce nam se mozda u ne tako dalekoj buducnosti opet ciniti kao idealna? Uostalom, pogledajmo sta se desilo sa Nemackama za manje of 20 godina od potpisivanja tog sporazuma -- meni se sve nesto cini da nam ovde zapad namiguje, a ovi nasi balvani se ponasaju kao poslednji slepci.

tibulo

pre 16 godina

Predlozi se ne odbijaju. Niko nije naivan ili uzima drugu stranu kao da ne postoji? Treba sacekati razjasnjnja na pitanja koja se moraju postaviti ako to znamo da uradimo. Reci NE, je odlika ljudi koji ne ulaza u sustimu do kraja, zvuci autokratski a zvuci i prepotentno kao da su svi aduti, velike-ogromne pare, istorijat zbivanja itd, sve, u nasim rukama. Kako ministar odlucuje to znamo, sa kim se dogovara, pogadjamo ali ne znamo dali razgovora-dogovara sa kvalitetnim ljudima koje mi sigurno imamo, ali nisu iz njegovog politickog tabora. Sebicno do kraja.

iz srbije

pre 16 godina

mislim da kosovo treba da dobije nezavisnost ali da se ne treba pozivati da neke anahrone ugovore koji je i sama tadasnja sr nemacka potpisala vise iz nuzde nego po volji. iako je zvanicni bon bio priznao istocnu nemacku, konstanta njihove politike je i dalje ostala borba za ponovno ujedinjenje, sto je nepunih deset godina po potpisivanju pomenutog sporazuma a sa dolaskom genschera pocelo polako i da se priblizava svom cilju. tako bi i ovo licilo onda samo na neki privremeno i prinudno resenje koje nikome ne treba. uvek je lose od ranije poznata resenja samo prepisati. imamo dva poptuno razlicita konteksta.

Vladimir NS

pre 16 godina

Ma koliko god mi to bilo tesko da priznam, Samardzic je u pravu. Kosovo se nikako ne sme tretirati kao nezavisna drzava, eventualno u slucaju podele (sto bi bilo najbolje resenje) mogla bi se priznati nezavisnost Albanskog dela. Ali do tada Kosovo nikako ne moze biti nezavisno iz jednostavnog razloga sto je ono i dalje deo Srbije. I jos nesto, kako neko resenje moze da se naziva kompromisnim ako jedna strana dobije sve a druga nista. Kosovo (i medjunarodna zajednica) nije u stanju da Srpskom narodu obezbedi najelementarnije uslove za zivot. Gotovo svaki dan vidimo da je na neku Srpsku kucu bacena bomba, da je pucano iz automobila na Srpsku decu, da je ukraden krov sa crkve, da je zapaljen manastir, daje prebijen starac na njivi, tolerisanje stotine ilegalnih javnih kuca sa prostitutkama - ropkinjama KUPLJENIH na prevaru za saku dolara dobijenih od preprodaje heroina. Pocinioci naravno u 99.99% slucajeva nisu pronadjeni. I zar takvom jednom drustvu treba dati sansu da kroji sudbinu bilo kome? Da li takvom drustvu treba verovati da ce postovati ljudska oprava i omoguciti manjinama najsiri stepen autonomije? Sumnjam.

Smoren glupim predlozima

pre 16 godina

A kako se ne sete da predloze jednu mirnu reintegraciju u granicama Srbije? Stvarno mi je muka vise od tih glupih predloga tipa "e hajde sada da im predlozimo nesto lepo sa krajnjim ciljem - nezavisno Kosovo". Stvarno smarate. Zovite Albance sa Kosova i predlozite im nekoliko modaliteta mirne reintegracije, a nas prestanite da gnjavite sa tim glupostima. Ako hocete da proglasite nezavisno Kosovo i Metohiju, proglasite ga, ali prestanite da vredjate nasu inteligenciju.

Dima

pre 16 godina

Mici se jado odatle da ne stetis vise Srbiji. Dosta si mraka vratio od 2000. naovamo, jos nam fali da nam kamen oko vrata vezes mrtvim cvorom. Neka ode Kosovo zbog tih Srba koji tamo zive, njima ce da bude mnogo lakse bez tebe VK...

Rodoljub

pre 16 godina

Ima li neko ideju o bilo kakvom predlogu koji bi za Samardzica i njegovo drustvo bio prihvatljiv?! Ako ovako nastave, na najboljem smo putu da sa "Slobinog puta ne skrenemo...". A ceh ce platiti - pogodite ko?

branislav

pre 16 godina

sve je to OK, "Kosovo je Srbija" itd... ali mene brine sto je nasa vlast u stanju da Srbiju zrtvuje za Kosovo, zarad.... vlasti. Znaci, blizi se trenutak kada cemo reci Evropa NE! Kosovo DA! Zalosno.

mmm

pre 16 godina

Ovaj Samardžić će nam doći i Kosova i glave. Ko je, bre, on uopšte? Da li je moguće da će on za sve biti kriv kada sve ovo pukne? Koliki kapacitet u jednom čoveku! Toliko logike i argumenata na njegovoj strani - sad sam siguran da smo pukli!

x-ray

pre 16 godina

da li neko moze da mi kaze, sta ce se dogoditi ako kosovo ostane u sastavu srbije? mislim, da li to znaci da smo spremni prihvatiti albanca da nam bude na celu drzave ili BIA itd?

ana

pre 16 godina

u toj istoj rezoluciji 1244, o kojoj kostunica zbori kao da je sveto pismo, takodje pise i da posle par godina od potpisivanja narod kosova ima pravo na referendum i samoopredeljenje. pa, eto, neka rasipisu referendum, neka kaze ''albanska manjina'' sta zeli i gde zeli da zivi, jer taj narod na TO IMA PRAVO, na kosovu se rodio, na kosovu je bio ubijan i silovan od strane srpske policije i vojske, sa kosova je bio proterivan, pa je, valjda zasluzio pravo da kaze kako sada zeli da zivi.
eto, kostunice, to ti je ta rezolucija 1244...
smucili su mi se totalno i samardzic, i tadic, i kostunica, i, povrh svih, ''dijete grujica'' vuk jeremic koji sebe shvata oh, so serious....

bjehud

pre 16 godina

Jel' mi to opet sa gadjenjem odbacujemo kompromisna resenja koja ce nam se mozda u ne tako dalekoj buducnosti opet ciniti kao idealna? Uostalom, pogledajmo sta se desilo sa Nemackama za manje of 20 godina od potpisivanja tog sporazuma -- meni se sve nesto cini da nam ovde zapad namiguje, a ovi nasi balvani se ponasaju kao poslednji slepci.

sreten

pre 16 godina

grebala vas 1244! Kao sto je donesena 1244 taklo ce biti donesena i neka sledeca. To je redovan proces u UN, pa bar mi to znamo: rezolucija o uvodjenju sankcija > rezolucija o ukidanju sankcija. Teraj dalje, sta se hvatas za to ko pijan plota. To mi stvarno nije jasno.

Zoran Deliblacanin

pre 16 godina

"To će biti važan sastanak, jer će Srbija insistirati da se jasno definiše da se pregovarački proces mora odvijati u okviru Rezolucije 1244, što znači da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se mora garantovati suštinska autonomija za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini", izjavio je Koštunica.

Kolika je onda većina , ako manjinu čini 98% stanovništva na Kosovu?

iz srbije

pre 16 godina

mislim da kosovo treba da dobije nezavisnost ali da se ne treba pozivati da neke anahrone ugovore koji je i sama tadasnja sr nemacka potpisala vise iz nuzde nego po volji. iako je zvanicni bon bio priznao istocnu nemacku, konstanta njihove politike je i dalje ostala borba za ponovno ujedinjenje, sto je nepunih deset godina po potpisivanju pomenutog sporazuma a sa dolaskom genschera pocelo polako i da se priblizava svom cilju. tako bi i ovo licilo onda samo na neki privremeno i prinudno resenje koje nikome ne treba. uvek je lose od ranije poznata resenja samo prepisati. imamo dva poptuno razlicita konteksta.

Nislijka

pre 16 godina

Opet politicka reklama za ljude iz Srbije. Izgleda da ce skoro biti izbora. Ja licno ne bih volela da komsije Albanci dodju do Nisa. Ali mozda je i bolje, ne prihvatamo nista, mozda ce i moji roditelji moci da skupo prodaju kucu nekom Albancu i da odemo prema Beogradu.

бре

pre 16 godina

Какве бре везе имају Немци и унутрашње немачко питање са овим што се одиграва на и око Косова. Кад су то источни Немци срушили западним Немцима цркву. Кад се то источни Немац звао Ханс а западни Мустафа. Већу глупост давно нисам чуо.Ако не могу да нам помогну да решимо проблем нека се склоне и пусте место онима који могу. Како су кренули да нам помажу навући ће нам опет томахавке на главу.

ana

pre 16 godina

pre neko vece sam na nasoj televiziji gledala prilog o kosovskim izborima, u njemu je pricao savetnik premijera agima cekua, albanac, na tecnom srpskom jeziku.
ako nasa vlada zeli ''mirnu integraciju albanaca'' sa srbijom, kako joj ne pade na pamet da u svoje pregovaracke i savetnicke timove, sastavljene od suvih genijalaca i stratega, uvrsti i nekoga ko govori albanskim? makar neka bude iz razloga dobrog pr-a, ako ne iz sustinskih razloga. ali, NE, mi hocemo da isteramo svoje, mi hocemo da pokazemo da nas bas briga za taj narod dole, mi cemo da teramo srbe da bojkotuju kosovske izbore, nudeci im izbeglicke kampove po srbiji, bedu i siromastvo. mi hocemo da isteramo da kosovo bude nase i samo nase, ako nemamo pojma sta cemo.
dobro je, kostunice, da si potrcao da odbacis svaki predlog, samo napred, glavom kroz zid, nije nam prvi put.
a cenu ce placati oni koji danas najvise veruju kostunici i tadicu....
i koji ce, razocarani, da se okrenu radikalima... ali, valjda je to i bio plan sve vreme.

Dejan

pre 16 godina

Ono sto su Milosevic i njegovi odbili da potpisu u Rambujeu mnogo je vise od onog sto su posle potpisali u Kumanovu. Kostunica ce kao i Sloba da odbija da potpise predloge, ali ce posle ultimatume i te kako da prihvati. Uostalom ko jos njega sta i pita.Nije realno da sve bude kao pre, a nije ni dobro

tibulo

pre 16 godina

Predlozi se ne odbijaju. Niko nije naivan ili uzima drugu stranu kao da ne postoji? Treba sacekati razjasnjnja na pitanja koja se moraju postaviti ako to znamo da uradimo. Reci NE, je odlika ljudi koji ne ulaza u sustimu do kraja, zvuci autokratski a zvuci i prepotentno kao da su svi aduti, velike-ogromne pare, istorijat zbivanja itd, sve, u nasim rukama. Kako ministar odlucuje to znamo, sa kim se dogovara, pogadjamo ali ne znamo dali razgovora-dogovara sa kvalitetnim ljudima koje mi sigurno imamo, ali nisu iz njegovog politickog tabora. Sebicno do kraja.

Doctor Wu

pre 16 godina

Ovom Kostunici neko treba da kaze da drzi jezik za zubima. Necu da komentarisem njegove stavove, ali nacin na koji ih izlaze je krajnje nespretan i amaterski. Treba ga poslati na crash kurs kod Sanadera.

Tex Willer

pre 16 godina

Odbacivanje ovog, onog, tog, ili bilo cega sta MZ predlaze za Kosovo je neozbiljna polika, bas mi je znati da li ce doci trenutak kad ce zvanicni Beograd reci da, to je to, pristajemo na ovo, ali kad do toga dodje onda ce sigurno ova druga strana reci ne.
Kostunica i drustvo mislim da se cenkaju pa cenkaju a kad sve izgube ce reci zasto nismo pristali ranije jer smo tad mogli nesto dobiti.

Pavle

pre 16 godina

Za buduce resenje statusa AP Kosova i Metohije jedini relevantni dokumenti su Ustav Republike Srbije i Rezolucija UN 1244. Porucujem svima da se status AP Kosovo i Metohija samo uz strikno postovanje gore pomenutih dokumenata moze resiti. Svako drugo resenje je neodrzivo.

Gedzovan

pre 16 godina

Sedam godina jednog kostunjavog, supljikavog politikarenja, dosta vala vise! Vojo, pa sto puta cu pre da glasam za pravog, neuvijenog nacionalistu nego za tebe, kome ti uopste jos trebas!

peđa

pre 16 godina

Zašto naši političari pre(raz)govaraju preko medija?Osim ako to nije za unutarpolitičke svrhe.Postoje verovatno mnogo suptilniji diplomatski putevi da se nešto prihvati ili ne.Ili o nečem da se pregovara.Ovo ipak liči najviše na Slobinu politiku,kada nas je svko istorijsko "ne" skupo koštalo.Drug Tito je za svako svoje istortijsko ne obezbeđivao spolju podršku,o kojoj nije trubio na sve strane.

Demokrata

pre 16 godina

Strasno je to sto Kostunica misli da govori u ime cele nacije!
Ne mislim da on moze da vodi i manju opstinu u Srbiji a kamoli celu zemlju.

Gunar Knob

pre 16 godina

Ako g-din Išinger ,koji vazi za najboljeg poznavaoca ovdasnjih prilika, vidi nekakvu paralelu izmedju slucaja dve Nemacke i KiM-a i na osnovu toga predlaze resenja - onda je to krajnje zabrinjavajuce.
Resenja se traze i nalaze svuda samo ne u medjunarodnom pravu na koje se isti pozivaju. Ipak, od svih ovo je najgrotesknije.
U Nemackom slucaju radilo se o jednom narodu koje su Velike Sile podelile i cinile sve da spece ujedinjenje - ovde se radi o nacionalnoj manjini kojoj Velike Sile pomazu da otcepi deo teritorije drzave domacina. Gde je tu slicnost?

Agron

pre 16 godina

Cekaj cekaj, pa vi uopste niste shvatili poentu ovog predloga! Poenta je u tome sto i Hitlerova Nemacka i Slobina Srbija su posle gubitaka svojih agresorskih ratova od medjunarodnih organizacija i snaga bile kaznjene gubitkom odredjenih teritorija. Dok je nemacki narod bio odvojen zbog sporazuma Cercil-Ruzvelt-Staljin o interesnim sferama, Kosovo se oduzima Srbiji zbog kosovara koji ne zele da njihova teritorija i posle gotovo jednog veka jos uvek bude deo Srbije.

Sasa, Berlin

pre 16 godina

Volim što se svi utrkuju da odbace nemačko-nemački Ugovor o osnovama odnosa iz 1972.god. pri čemu ogromna većina verovatno nije nikada videla ovaj dokumenat, a još manje poznaje pravno-politički kontekst u kojem je ovaj ugovor zaključen. Većina zaboravlja da su DDR i SRN u UN primljene kao 131. i 132. članica tek nakon što su zaključili ovaj ugovor, kojem su prethodili Varšavski ugovor između SRN i Poljske, kojim je SRN garantovala zapadne granice Poljske, sa kojom se nije graničila.

Išinger nije nijednom rečju pokušavao da dokaže neke paralele između nemačko-nemačkog i srpsko-kosovskog slučaja, a na nemačko-nemački ugovor verovatno upućuje kao na mogućnost da se prevaziđu suštinske razlike pregovaračkih strana u pogledu statusa Kosova. Uostalom, zašto bi sporna bila preambula nemačko-nemačkog ugovora, kojom se garantuje suverenitet država u Evropi u njihovim sadašnjim granicama? Pa zar to nije pregovarački cilj Srbije? Ako bi srpsko-kosovskom ugovoru prethodilo zaključivanje ugovora sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom u pogledu njihovih sadašnjih granica, ja ne bih "odlučno" odbijao da razgovaram o modelu koji je, s jedne strane uvažio realnost između postojećih nemačkih država, a sa druge strane mogućnost nemačkog nacionalnog ujedinjenja ostavio otvorenim.
Državnog ujedinjenja dve Nemačke nikada zapravo i nije bilo - u formalno-pravnom smislu državno jedinstvo je ostvareno pristupanjem DDR teritoriji na kojoj važi Osnovni zakon (Ustav) Savezne Republike Nemačke.

Diplomata

pre 16 godina

Zasto taj gospodin Isinger, ako vec ima nekakve ideje, nije ponudio Srbiji,
da odnosi izmedju Srbije i Kosova bude isto sto i odnosi pokrajine (Freistaat)
Bayern i SR Nemacke, Scotlada i Velike Britanije itd. Mozda bi se tada o statusu Kosova i moglo razgovarati.
Kakvo je vase misljenje?

SASKO

pre 16 godina

Ova budalastina dokazuje da covecanstvu jos uvek nisu poznati okviri ljudkse gluposti. Kakve to ima veze sa bilo cime u vezi sa trenutnom situacijom?
Razlozi za ovu tvrdnju su:
1. Anahrono - cak niko od Nemaca ne voli da se seca tog sporazuma.
2. To je bila podela iz ideoloskih/globalnopolitickih razloga, ne iz razloga nacionalne netrpeljivosti, dakle ovo na Kosovu nikakve veze nema sa 1972.
3. Tada su sa suprotnih strana stajale dve supersile, granica je bila obezbedjena sa obe strane. Da li to znaci Ruse odavde i Amere sa druge strane??!???

Najzad, i mala deca koja su bila skoro na Kosovu znaju da se sever kosova nece bez ponovnog prolivanja krvi pripojiti republici Kosovo, sto znaci novi rat.
Dakle bezbolno resenje je samo u podeli sever/jug. Od mosta u Mitrovici na sever albanci nemaju kontrolu i to vrlo dobro znaju. Jos gore vazi za srbe juzno od mosta.
Zato samo pomeriti granice u skladu sa tim, postaviti bodljikavu zicu i to je to. Nema velike mudrosti. Tako ce na kraju i biti.

pata

pre 16 godina

Jedinu slicnost izmedju relacije koje su imale dve Nemacke medjusobno i Srbija sa Kosovom jesu zidovi, a odnos je obrnuto proporcionalan: sto je zid u Nemackoj bio meksi, to je zid izmedju Srbije i Kosova postajao cvrsci i visi. I uz sve to, u oba slucaja Nemacka je te kako aktivno ucestvovala i dala svoj vrlo znacajan doprinos.

Vladimir NS

pre 16 godina

Ma koliko god mi to bilo tesko da priznam, Samardzic je u pravu. Kosovo se nikako ne sme tretirati kao nezavisna drzava, eventualno u slucaju podele (sto bi bilo najbolje resenje) mogla bi se priznati nezavisnost Albanskog dela. Ali do tada Kosovo nikako ne moze biti nezavisno iz jednostavnog razloga sto je ono i dalje deo Srbije. I jos nesto, kako neko resenje moze da se naziva kompromisnim ako jedna strana dobije sve a druga nista. Kosovo (i medjunarodna zajednica) nije u stanju da Srpskom narodu obezbedi najelementarnije uslove za zivot. Gotovo svaki dan vidimo da je na neku Srpsku kucu bacena bomba, da je pucano iz automobila na Srpsku decu, da je ukraden krov sa crkve, da je zapaljen manastir, daje prebijen starac na njivi, tolerisanje stotine ilegalnih javnih kuca sa prostitutkama - ropkinjama KUPLJENIH na prevaru za saku dolara dobijenih od preprodaje heroina. Pocinioci naravno u 99.99% slucajeva nisu pronadjeni. I zar takvom jednom drustvu treba dati sansu da kroji sudbinu bilo kome? Da li takvom drustvu treba verovati da ce postovati ljudska oprava i omoguciti manjinama najsiri stepen autonomije? Sumnjam.

mmm

pre 16 godina

Ovaj Samardžić će nam doći i Kosova i glave. Ko je, bre, on uopšte? Da li je moguće da će on za sve biti kriv kada sve ovo pukne? Koliki kapacitet u jednom čoveku! Toliko logike i argumenata na njegovoj strani - sad sam siguran da smo pukli!

Dima

pre 16 godina

Mici se jado odatle da ne stetis vise Srbiji. Dosta si mraka vratio od 2000. naovamo, jos nam fali da nam kamen oko vrata vezes mrtvim cvorom. Neka ode Kosovo zbog tih Srba koji tamo zive, njima ce da bude mnogo lakse bez tebe VK...

iz srbije

pre 16 godina

mislim da kosovo treba da dobije nezavisnost ali da se ne treba pozivati da neke anahrone ugovore koji je i sama tadasnja sr nemacka potpisala vise iz nuzde nego po volji. iako je zvanicni bon bio priznao istocnu nemacku, konstanta njihove politike je i dalje ostala borba za ponovno ujedinjenje, sto je nepunih deset godina po potpisivanju pomenutog sporazuma a sa dolaskom genschera pocelo polako i da se priblizava svom cilju. tako bi i ovo licilo onda samo na neki privremeno i prinudno resenje koje nikome ne treba. uvek je lose od ranije poznata resenja samo prepisati. imamo dva poptuno razlicita konteksta.

Smoren glupim predlozima

pre 16 godina

A kako se ne sete da predloze jednu mirnu reintegraciju u granicama Srbije? Stvarno mi je muka vise od tih glupih predloga tipa "e hajde sada da im predlozimo nesto lepo sa krajnjim ciljem - nezavisno Kosovo". Stvarno smarate. Zovite Albance sa Kosova i predlozite im nekoliko modaliteta mirne reintegracije, a nas prestanite da gnjavite sa tim glupostima. Ako hocete da proglasite nezavisno Kosovo i Metohiju, proglasite ga, ali prestanite da vredjate nasu inteligenciju.

Rodoljub

pre 16 godina

Ima li neko ideju o bilo kakvom predlogu koji bi za Samardzica i njegovo drustvo bio prihvatljiv?! Ako ovako nastave, na najboljem smo putu da sa "Slobinog puta ne skrenemo...". A ceh ce platiti - pogodite ko?

Pavle

pre 16 godina

Za buduce resenje statusa AP Kosova i Metohije jedini relevantni dokumenti su Ustav Republike Srbije i Rezolucija UN 1244. Porucujem svima da se status AP Kosovo i Metohija samo uz strikno postovanje gore pomenutih dokumenata moze resiti. Svako drugo resenje je neodrzivo.

branislav

pre 16 godina

sve je to OK, "Kosovo je Srbija" itd... ali mene brine sto je nasa vlast u stanju da Srbiju zrtvuje za Kosovo, zarad.... vlasti. Znaci, blizi se trenutak kada cemo reci Evropa NE! Kosovo DA! Zalosno.

bjehud

pre 16 godina

Jel' mi to opet sa gadjenjem odbacujemo kompromisna resenja koja ce nam se mozda u ne tako dalekoj buducnosti opet ciniti kao idealna? Uostalom, pogledajmo sta se desilo sa Nemackama za manje of 20 godina od potpisivanja tog sporazuma -- meni se sve nesto cini da nam ovde zapad namiguje, a ovi nasi balvani se ponasaju kao poslednji slepci.

Doctor Wu

pre 16 godina

Ovom Kostunici neko treba da kaze da drzi jezik za zubima. Necu da komentarisem njegove stavove, ali nacin na koji ih izlaze je krajnje nespretan i amaterski. Treba ga poslati na crash kurs kod Sanadera.

x-ray

pre 16 godina

da li neko moze da mi kaze, sta ce se dogoditi ako kosovo ostane u sastavu srbije? mislim, da li to znaci da smo spremni prihvatiti albanca da nam bude na celu drzave ili BIA itd?

Nislijka

pre 16 godina

Opet politicka reklama za ljude iz Srbije. Izgleda da ce skoro biti izbora. Ja licno ne bih volela da komsije Albanci dodju do Nisa. Ali mozda je i bolje, ne prihvatamo nista, mozda ce i moji roditelji moci da skupo prodaju kucu nekom Albancu i da odemo prema Beogradu.

ana

pre 16 godina

u toj istoj rezoluciji 1244, o kojoj kostunica zbori kao da je sveto pismo, takodje pise i da posle par godina od potpisivanja narod kosova ima pravo na referendum i samoopredeljenje. pa, eto, neka rasipisu referendum, neka kaze ''albanska manjina'' sta zeli i gde zeli da zivi, jer taj narod na TO IMA PRAVO, na kosovu se rodio, na kosovu je bio ubijan i silovan od strane srpske policije i vojske, sa kosova je bio proterivan, pa je, valjda zasluzio pravo da kaze kako sada zeli da zivi.
eto, kostunice, to ti je ta rezolucija 1244...
smucili su mi se totalno i samardzic, i tadic, i kostunica, i, povrh svih, ''dijete grujica'' vuk jeremic koji sebe shvata oh, so serious....

бре

pre 16 godina

Какве бре везе имају Немци и унутрашње немачко питање са овим што се одиграва на и око Косова. Кад су то источни Немци срушили западним Немцима цркву. Кад се то источни Немац звао Ханс а западни Мустафа. Већу глупост давно нисам чуо.Ако не могу да нам помогну да решимо проблем нека се склоне и пусте место онима који могу. Како су кренули да нам помажу навући ће нам опет томахавке на главу.

Tex Willer

pre 16 godina

Odbacivanje ovog, onog, tog, ili bilo cega sta MZ predlaze za Kosovo je neozbiljna polika, bas mi je znati da li ce doci trenutak kad ce zvanicni Beograd reci da, to je to, pristajemo na ovo, ali kad do toga dodje onda ce sigurno ova druga strana reci ne.
Kostunica i drustvo mislim da se cenkaju pa cenkaju a kad sve izgube ce reci zasto nismo pristali ranije jer smo tad mogli nesto dobiti.

Zoran Deliblacanin

pre 16 godina

"To će biti važan sastanak, jer će Srbija insistirati da se jasno definiše da se pregovarački proces mora odvijati u okviru Rezolucije 1244, što znači da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se mora garantovati suštinska autonomija za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini", izjavio je Koštunica.

Kolika je onda većina , ako manjinu čini 98% stanovništva na Kosovu?

tibulo

pre 16 godina

Predlozi se ne odbijaju. Niko nije naivan ili uzima drugu stranu kao da ne postoji? Treba sacekati razjasnjnja na pitanja koja se moraju postaviti ako to znamo da uradimo. Reci NE, je odlika ljudi koji ne ulaza u sustimu do kraja, zvuci autokratski a zvuci i prepotentno kao da su svi aduti, velike-ogromne pare, istorijat zbivanja itd, sve, u nasim rukama. Kako ministar odlucuje to znamo, sa kim se dogovara, pogadjamo ali ne znamo dali razgovora-dogovara sa kvalitetnim ljudima koje mi sigurno imamo, ali nisu iz njegovog politickog tabora. Sebicno do kraja.

sreten

pre 16 godina

grebala vas 1244! Kao sto je donesena 1244 taklo ce biti donesena i neka sledeca. To je redovan proces u UN, pa bar mi to znamo: rezolucija o uvodjenju sankcija > rezolucija o ukidanju sankcija. Teraj dalje, sta se hvatas za to ko pijan plota. To mi stvarno nije jasno.

Gunar Knob

pre 16 godina

Ako g-din Išinger ,koji vazi za najboljeg poznavaoca ovdasnjih prilika, vidi nekakvu paralelu izmedju slucaja dve Nemacke i KiM-a i na osnovu toga predlaze resenja - onda je to krajnje zabrinjavajuce.
Resenja se traze i nalaze svuda samo ne u medjunarodnom pravu na koje se isti pozivaju. Ipak, od svih ovo je najgrotesknije.
U Nemackom slucaju radilo se o jednom narodu koje su Velike Sile podelile i cinile sve da spece ujedinjenje - ovde se radi o nacionalnoj manjini kojoj Velike Sile pomazu da otcepi deo teritorije drzave domacina. Gde je tu slicnost?

Gedzovan

pre 16 godina

Sedam godina jednog kostunjavog, supljikavog politikarenja, dosta vala vise! Vojo, pa sto puta cu pre da glasam za pravog, neuvijenog nacionalistu nego za tebe, kome ti uopste jos trebas!

Diplomata

pre 16 godina

Zasto taj gospodin Isinger, ako vec ima nekakve ideje, nije ponudio Srbiji,
da odnosi izmedju Srbije i Kosova bude isto sto i odnosi pokrajine (Freistaat)
Bayern i SR Nemacke, Scotlada i Velike Britanije itd. Mozda bi se tada o statusu Kosova i moglo razgovarati.
Kakvo je vase misljenje?

Dejan

pre 16 godina

Ono sto su Milosevic i njegovi odbili da potpisu u Rambujeu mnogo je vise od onog sto su posle potpisali u Kumanovu. Kostunica ce kao i Sloba da odbija da potpise predloge, ali ce posle ultimatume i te kako da prihvati. Uostalom ko jos njega sta i pita.Nije realno da sve bude kao pre, a nije ni dobro

ana

pre 16 godina

pre neko vece sam na nasoj televiziji gledala prilog o kosovskim izborima, u njemu je pricao savetnik premijera agima cekua, albanac, na tecnom srpskom jeziku.
ako nasa vlada zeli ''mirnu integraciju albanaca'' sa srbijom, kako joj ne pade na pamet da u svoje pregovaracke i savetnicke timove, sastavljene od suvih genijalaca i stratega, uvrsti i nekoga ko govori albanskim? makar neka bude iz razloga dobrog pr-a, ako ne iz sustinskih razloga. ali, NE, mi hocemo da isteramo svoje, mi hocemo da pokazemo da nas bas briga za taj narod dole, mi cemo da teramo srbe da bojkotuju kosovske izbore, nudeci im izbeglicke kampove po srbiji, bedu i siromastvo. mi hocemo da isteramo da kosovo bude nase i samo nase, ako nemamo pojma sta cemo.
dobro je, kostunice, da si potrcao da odbacis svaki predlog, samo napred, glavom kroz zid, nije nam prvi put.
a cenu ce placati oni koji danas najvise veruju kostunici i tadicu....
i koji ce, razocarani, da se okrenu radikalima... ali, valjda je to i bio plan sve vreme.

Demokrata

pre 16 godina

Strasno je to sto Kostunica misli da govori u ime cele nacije!
Ne mislim da on moze da vodi i manju opstinu u Srbiji a kamoli celu zemlju.

SASKO

pre 16 godina

Ova budalastina dokazuje da covecanstvu jos uvek nisu poznati okviri ljudkse gluposti. Kakve to ima veze sa bilo cime u vezi sa trenutnom situacijom?
Razlozi za ovu tvrdnju su:
1. Anahrono - cak niko od Nemaca ne voli da se seca tog sporazuma.
2. To je bila podela iz ideoloskih/globalnopolitickih razloga, ne iz razloga nacionalne netrpeljivosti, dakle ovo na Kosovu nikakve veze nema sa 1972.
3. Tada su sa suprotnih strana stajale dve supersile, granica je bila obezbedjena sa obe strane. Da li to znaci Ruse odavde i Amere sa druge strane??!???

Najzad, i mala deca koja su bila skoro na Kosovu znaju da se sever kosova nece bez ponovnog prolivanja krvi pripojiti republici Kosovo, sto znaci novi rat.
Dakle bezbolno resenje je samo u podeli sever/jug. Od mosta u Mitrovici na sever albanci nemaju kontrolu i to vrlo dobro znaju. Jos gore vazi za srbe juzno od mosta.
Zato samo pomeriti granice u skladu sa tim, postaviti bodljikavu zicu i to je to. Nema velike mudrosti. Tako ce na kraju i biti.

peđa

pre 16 godina

Zašto naši političari pre(raz)govaraju preko medija?Osim ako to nije za unutarpolitičke svrhe.Postoje verovatno mnogo suptilniji diplomatski putevi da se nešto prihvati ili ne.Ili o nečem da se pregovara.Ovo ipak liči najviše na Slobinu politiku,kada nas je svko istorijsko "ne" skupo koštalo.Drug Tito je za svako svoje istortijsko ne obezbeđivao spolju podršku,o kojoj nije trubio na sve strane.

Sasa, Berlin

pre 16 godina

Volim što se svi utrkuju da odbace nemačko-nemački Ugovor o osnovama odnosa iz 1972.god. pri čemu ogromna većina verovatno nije nikada videla ovaj dokumenat, a još manje poznaje pravno-politički kontekst u kojem je ovaj ugovor zaključen. Većina zaboravlja da su DDR i SRN u UN primljene kao 131. i 132. članica tek nakon što su zaključili ovaj ugovor, kojem su prethodili Varšavski ugovor između SRN i Poljske, kojim je SRN garantovala zapadne granice Poljske, sa kojom se nije graničila.

Išinger nije nijednom rečju pokušavao da dokaže neke paralele između nemačko-nemačkog i srpsko-kosovskog slučaja, a na nemačko-nemački ugovor verovatno upućuje kao na mogućnost da se prevaziđu suštinske razlike pregovaračkih strana u pogledu statusa Kosova. Uostalom, zašto bi sporna bila preambula nemačko-nemačkog ugovora, kojom se garantuje suverenitet država u Evropi u njihovim sadašnjim granicama? Pa zar to nije pregovarački cilj Srbije? Ako bi srpsko-kosovskom ugovoru prethodilo zaključivanje ugovora sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom u pogledu njihovih sadašnjih granica, ja ne bih "odlučno" odbijao da razgovaram o modelu koji je, s jedne strane uvažio realnost između postojećih nemačkih država, a sa druge strane mogućnost nemačkog nacionalnog ujedinjenja ostavio otvorenim.
Državnog ujedinjenja dve Nemačke nikada zapravo i nije bilo - u formalno-pravnom smislu državno jedinstvo je ostvareno pristupanjem DDR teritoriji na kojoj važi Osnovni zakon (Ustav) Savezne Republike Nemačke.

Agron

pre 16 godina

Cekaj cekaj, pa vi uopste niste shvatili poentu ovog predloga! Poenta je u tome sto i Hitlerova Nemacka i Slobina Srbija su posle gubitaka svojih agresorskih ratova od medjunarodnih organizacija i snaga bile kaznjene gubitkom odredjenih teritorija. Dok je nemacki narod bio odvojen zbog sporazuma Cercil-Ruzvelt-Staljin o interesnim sferama, Kosovo se oduzima Srbiji zbog kosovara koji ne zele da njihova teritorija i posle gotovo jednog veka jos uvek bude deo Srbije.

pata

pre 16 godina

Jedinu slicnost izmedju relacije koje su imale dve Nemacke medjusobno i Srbija sa Kosovom jesu zidovi, a odnos je obrnuto proporcionalan: sto je zid u Nemackoj bio meksi, to je zid izmedju Srbije i Kosova postajao cvrsci i visi. I uz sve to, u oba slucaja Nemacka je te kako aktivno ucestvovala i dala svoj vrlo znacajan doprinos.