Sreda, 10.10.2007.

17:16

Vozovi u Srbiji sve sporiji

Dok su u svetu vozovi sve brži, samo u Srbiji voze sve sporije. Građani Srbije danas se voze sporije nego pre 17 godina.

Izvor: B92

Vozovi u Srbiji sve sporiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Homo Gibanikus

pre 16 godina

A ako bi vozili u rikverc, mozda stignu brze. To bi i onako bilo u skladu sa nasim mentalitetom.
"Gde si video srbina da gleda napred" sto bi rekao Djura Jaksic.

Dzontra

pre 16 godina

Nedavno sam putovao na relaciji Berlin-Amsterdam,sa presedanjem u Duisburgu. Voz je stigao u Duisburg sa 15 minuta zakasnjenja sto je bilo dovoljno da propustim presedanje (8 minuta vremenskog intervala izmedju dva voza). Kada sam se obratio sluzbeniku na stanici u Duisburgu, odmah su mi organizovali besplatno osvezenje, nocenje u hotelu i dali mi besplatnu kartu za super-brzi ICE (za koji inace karta kosta znatno vise nego sto sam ja platio za obican IC) koji me je sutradan ujutru odvezao za Amsterdam. Komentar je namenjen svima onima koji trpe visecasovna kasnjenja ili cak otkazivanja vozova kao i bezobrazno ophodjenje Zeleznice prema svojim putnicima. Cisto da se zna kako se to radi u uredjenim zemljama.

mile from NS

pre 16 godina

Samo da znate da se 1989. godine vozom od Novog Sada do Subotice putovalo 55 minuta! Trebalo je tadasnjem ZTO Novi Sad jos godinu - dve ulaganja pa da se putovanje vozom na relaciji Beograd - Budimpesta traje isto kao i avionom !A tad su dosle devedesete i sve sto je moglo da dobije noge nestalo je. Uostalom to ne kazem ja nego celni ljudi tadasnje vojvodjanske zeleznice.

PetarM

pre 16 godina

Nisam siguran da se ovde vidi cela slika. Uvodjenje brze i efikasne zeleznice ima na nivou jedne zemlje iste efekte kao npr. uvodjenje metroa u Beogradu . Prva od posledica je da se cene nekretnina izjednacavaju sa razlikom od +/- 10% u gradu a na nivou drzave su efekti prilicno slicni (cene padaju). Ovo ima za posledicu da se smanjuje pritisak na centar grada ili na samo jedan grad uopste. Ukoliko bi recimo za 20min mogli sa periferije mogli da dodjete do centra ili recimo od jednog grada do drugog za 1-2h postavlja se logican zakljucak da je svejedno gde bi ste ziveli u zemlji (ili gradu). Ovo za tajkune, drzavu , MUP, BIA i ostale predstavlja neresiv problem. Prvo enormmne zarade u gradjevinskoj industriji pocinju da se tope, razvijena IT struktura sam odlazak na posao relaksira tako da pocinje i pritisak za uvodjenje eVlade. BIA/MUP pocinju da imaju razudjenu populaciju za koju im treba vise vremena i resursa za kontrolu. Drzava ostaje usamljena u Beogradu pa vise i mesto gradonacelnika nije vazno. Pocinju pritisci za vecom lokalnom samoupravom i vecom samostalnoscu gradova i regiona u ekomoniji. Dovoljno je da u dva tri veca mesta pobedi opozicija trenutnoj vlasti pa da biznis pocne tamo da se seli zbog boljih uslova. Pocinje takmicenje regiona. Tipovi kao ministri za kapitalne investicije i sl. postaju marginalni likovi od kojih skoro nista ne zavisi. Sve krece nabolje... da li je svima to u interesu?

bivsi zeleznicar

pre 16 godina

Zeleznici trebaju decenije dobrog menadzmenta i redovnih ulaganja. Toga kod nas nije bilo i jos uvek nema, na zalost. Sto se tice brojki, pricamo o milijardama u bilo kojoj solidnoj valuti. Brze pruge su stale kad su nasi genijalni ekonomisti i politicari shvatili da 1 kilometar kosta oko 5 miliona evra. Sarancic je pogresan covek na pogresnom mestu kao i ministar koji ga je postavio, ali ni mnogo bolji od njega ne mogu da oporave u nekoliko godina sistem sa 20000 zaposlenih koji je lose vodjen decenijama. A u ovoj napacenoj drzavi ima mnogo budzetskih prioriteta. Ako moram da biram izmedju dobre zeleznice i, na primer, dobrog zdravstva, biram zdravstvo.

Nebojsa

pre 16 godina

Isao sam za Sloveniju, vozom...
Dok sam putovao vozom po Srbiji,mislio sam: O, idemo brzo,super!OK!
Kad smo usli u Hrvatsku, rek'o : Sta nije u redu...Ne moguce...Mnogo
je brzo! ..ispascemo....
Do Slovenije sam se navikao...Ok, brzo je...nije do mene...
U povratku, voz ide onako ... zna se... da kazem, polako...jer nisam
imao sa cime da uporedim...Ok?
Kad smo usli u Srbiju, mogao sam da idem peske pored voza, pre bih
stigao u Beograd...Zaista!
Secam se konduktera koji je rekao : Evo sada cemo da ubrzamo! To se
desilo za pola sata....
Zasto je to tako?A?...Oni nama govore : Ulazimo u EU, ubrzavamo,
koliko brzo!!!...kao voz...Super!!! Odoh ja peske u Sloveniju, sledeci
put,a to ce biti uskoro!!! Dok se ubrza voz, vraticu se ja...

Saloni

pre 16 godina

Uzivam u voznji vozom, steta da je kod nas tako pogotovo je los zeleznicki saobracaj u Banatu ... secam se, jednom smo od Beograda do Zrenjanina putovali kolko i od Dimitrovgrada do Beograda?!

tatjana

pre 16 godina

Poucena odlicnim tekstom koji mozete naci ovde (http://www.opendemocracy.net/article/globalisation/institutions_government/statistics_politics), uzeh da poredim te OGROMNE brojke o kostanju zeleznice.. dakle radi se recimo o 300 miliona evra da bismo imali fantasticnu zeleznicu na nekoliko kljucnih pravaca, jel da? Moram vas sve razocarati - to je cak i za drzavu Srbiju jedna bedna brojka...i MNOOOGO manja od brojki koje odlaze na Veljine autoputeve...zeleznice srbije nisu humanitarno udruzenje koje bi tih 300 miliona evra potrosilo nepovratno. nemacka zeleznica godisnje preveze 1,5 milijardi putnika. podelimo to sa 10, da bismo dobili broj koliki bi srpska zeleznica prevezla kad bi licila na nemacku, i pomnozimo prosecnom cenom od 5 evra po putniku. eto para za zeleznicu.

Peter

pre 16 godina

Najlošija stvar nije to da se vozovi redovno izostaju nego da putnik ne dobije nikakvu informaciju. Jednom sam putovao iz Beograda u Suboticu. Jurim kroz grad da stignem na voz, pre kupnje karte još jednom proverim vozni red(!), guram se na šalter, tražim kartu samo da saznam kako voz izostaje. Odavno živim u Mađarskoj gde prljavi vagoni i kašnjenja su normalna stvar, ali taj natpis "Danas izostaje" sretoh samo u Srbiji! Drugi put dok sam čekao šinobus u jednom od vojvođanskih gradića, železničarka mi je ispričala da se često desi da ona sedi celi dan na šalteru svađajući se sa putnicima u vreme svakog najavljenog polaska, a ima dana kad se od tri šinobusa iz Subotice nijedan ne pojavljuje! Kad se u Mađarskoj dođe do toga da se vozovi zbog nekih radova izostaju, MAV izdaje obaveštenja pre nedeljama, a ako je reč o glavnoj pruzi, to je velika stvar za koju svako zna iz tv-dnevnika. Valjda u tom grmu leži zec da kod nas ne postoje te civilne organizacije od vozomanijaka koje bi očekivali neki red na polju informisanja. Ja uopšte nisam primetio da ŽS vrši bilo kakvu PR-aktivnost! A domaći mediji takođe slabo prate stanje na železnicama, za usporedbu.

Cudo

pre 16 godina

U zemlji gde jedan velja (namerno malim slovom) vodi glavnu rec i radi sta hoce i kako hoce, gde mleka nema jer treba da poskupi, gde politicari dele drustvenu svojinu kao da je njihova privatna prcija, gde fasizam iz meseca u mesec dobija na uzmahu, gde je god. inflacija "samo" 8,5 % (ko u to jos veruje, svaka mu cast!), gde su kriminalci nagradjeni, a posten svet kaznjen za minuli rad...pravo je cudo da ti vozovi uopste i stizu tamo gde treba! Nemam "stomak" da proverim koliko je milijardi ulozeno u zeleznicu, pitam se samo dokle mislite da lazete, kradete i obmanjujete ovaj narod, gospodo politicari? Uzdrzavam se, mnogo toga bih napisao, ali plasim se da bih presao granicu dobrog ukusa, ne zelim da se spustam na njihov nivo...

Pactko

pre 16 godina

Čini se da se retki sećaju kako je neko pre 20 godina pompezno obećavao brze pruge Srbije i dizao u to ime zajmove za preporod...Ali nije se samo željeznica u Srbiji vratila u stanje pre 19. veka. SVE što je dotični obećavao se izjalovilo. Ali bitno je, da nam njegovi duhovni naslednici i dalje kroje kapu

Nikola

pre 16 godina

Neko je ovo vec pomenuo. Zeleznica je najverovatnije najvaznija stvar za decentralizaciju Srbije! U poslednje vreme sam imao prilike da putujem vozom od Beograda do Panceva par puta, od 7 puta jednom je stigao na vreme a 3 puta kasnio (40, 55 i 65 min). Prvo treba napraviti jedan rez "brze pruge" kroz Srbiju, da krene od Beograda da raste ka severu i jugu za pocetak a kasnije u vise pravaca. Znaci recimo do Panceva a zatim dole do Mladenovca, Arandjelovca pa sve do Kragujevca i Krusevca pa kasnije da se to razgrana malo.
Inace stvarno ne znam sta su uradili sa tim silnim parama koje su im gradjani indirektno urucili!!! A mogu vam reci da je u vozu za Pancevo prava katastrofa... Treba da se uvedu i neka pravila i da se pocne sa drasticnim kaznama kojeg god oblika jer se mora doci do nacina da se stane na put svakakvim ljudima kakvih ima u ovim vozovima za pocetak! Takodje, ne secam se da sam video i jednu jedinu kantu za smece i u ovim renoviranim vagonima koji saobracaju po reonu Beograda, tacnije do Panceva!

+ Tema vise mozda: Sta ce biti sa vozom za Pancevo kada se krene u restauraciju Pancevackog mosta!?

Yejan

pre 16 godina

Putovao sam sa vozom "AVALA D340 IC" od Subotice do Beca "Wien WestBF" vise puta. Taj voz je imao samo tri vagona kad sam seo u nju.
Stigao sam do Budimpeste na "Keleti Pályaudvar". Bilo je oko 4:30 ujutru kad sam morao da presednem u voz "DACIA" koji je isao od Bukuresta prema Becu.
Ta tri vagona u kojem sam putovao dosad, bila su vracena nazad. Fakticki od Budimpeste voz prestaje da se zove AVALA. Dali je razlog toga da nasi vozovi za medjunarodni saobracaj (koji cini mi se treba da bude vise klase) ne ispunjava ni onu najnizu medjunarodnu normu?
Zasto onda pise na tom vozu Wien WestBF?
...bice kao u Indiji dok se ne ukine vozni saobracaj, prodaju se vozovi i sine na kilu, pa od tih para ce da zavrsi privatnu kliniku onaj na koga sad mislite...

Podrzavam biciklisticku stazu umesto sina. Ekologija bre EURO999 Standard

djontra

pre 16 godina

Mislim da smo na pravom putu da postanemo jos jedna ekološka drzava na ovim prostorima.. I da za reprezentativnu relaciju BG-NIŠ ponovo uvedemo kočije! Ako već dostignemo vreme putovanja koje ce se meriti u danima da bar poradimo na ekologiji. A to bi samo bio jedan veliki zamajac u svekolikom napretku srpskog pomoravskog sela! Zamislite koliko bi samo trave trebalo pokositi i izneti na gladno trziste uz i niz moravu! Mladi, zdravi konji, sveza detelina, pored puta na svakom koraku, miris prirode omamljuje, bez brujanja i kloparanja,putovanje iz snova... Zar je bitno koliko to traje?

Qki

pre 16 godina

Igrom slucaja radim u preduzecu o kojem se nasiroko pise,doduse u negativnom kontekstu.Stanje na zeleznici je svakim danom sve gore i gore otkad je na celo firme dosao "diplomirani' konobar.Radim u sektoru koji je zaduzen za bezbednost saobracaja(elektr.delatnost) i mogu da potrdim samo jedno:Ako mehanicari u Jat-u prave od babe dobru devojku,mi od raspadnutih "leseva" krpimo kraj sa krajem sto se tice repromaterijala i rezervnih delova.Bojim se samo da se nece zavrsiti na onome sto se dogodilo u Srems.Karlovcima kad je doslo do onog tragicnog slucaja.Da su ljudi iole bolje upoznati sa nekim cinjenicama,zaobilazili bi nasiroko zeleznicu.

student mucenik

pre 16 godina

Danas sam se vozio na relaciji Beograd- Pancevo kao i svaki dan, toliko mi to tesko pada, put traje nekad sat nekad dva a sa sve cekanjem 3 pa i vise! Ja izgubim ceo dan u putu kad moram do fakulteta, a kad imam ispit obavezno 3 sata ranije moram da krenem!, i onda dodjem kuci premoren, I danas je opet kasnio po pravilu, a kad pitas onu na salteru ona nece nista da kaze pa ko treba da zna?! I onda kazu kasni pola sata a dodje za sat vremena, ili kazu kasni 30 minuta a dodje za 25 i sta onda dal da se vratim kuci pa da dodjem za 20minuta ili pola sata pa da mi pobegne za 5 min ili da cekam ko konj non stop?!
Pre neki dan sam srecom otisao pre 10 pa nisam znao da od 10 do 17h nijedan voz do Beograda nije isao. A jednom prilikom sam cekao da masinovodja dobije kilo belog hleba od neke radnice pa smo cekali pola sata da stigne hleb!! A sto kondukteri ne vode racuna o zabrani pusenja i cak sami puse u vozu da ne govorim... Ove godine sam isao vozom iz Amsterdama do Beograda, na svim stanicama je u minut isao i to cak lokalni vozovi su islo i preko 200km/h cim smo dosli u Srbiju puce pruga u Zemun polju i mi ostasmo ko stoka tamo 2ipo sata, mislite da mi je iko nadoknadio trosak?! Zasto vec jednom ne prodaju nekom ozbiljnom tu zeleznicu da ne muce ovaj narod i da mi ne zagorcavaju zivot???
I kad zakasnim u skoli ili kod lekara onda mene kritikuju MENE! jer sam krenuo na vreme, jel odgovornost moja ili nekog tamo otpravnika, masinovodje ili koga pijanog vec koji ne odgovara ni bogu ni narodu? Za ZTP jedino moram da budem VIDOVIT

Grasa

pre 16 godina

Mozda bi najbolje bilo za zeljeznicu da se krene od 0. Znaci dok drzava ne sakupi sredstva za rekonstrukciju celokupne zeleznicke mreze najbolje bi bilo da se ona lepo ugasi na neko vreme. Zeleznica je jako bitna, ali ovako moze vise da nasteti nego sto moze da doprinese, kako ljudskim zivotima tako i za budzet stalnim ulaganjima u popravke jednog propalog sistema.

Predlog

pre 16 godina

Predlažem da se na železničkim stanicama otvore kladionice, da se narod kladi koliko će koji voz da kasni, da li će uopšte da krene, da li će da stane na putu itd.

Steva

pre 16 godina

Vozovi u Srbiji ne samo da kasne nego uopšte ne idu. Voz na relaciji Novi Sad-Sombor (preko Bogojeva) već mesecima se svakog dana otkazuje. Po trenutnom redu vožnje u toku dana trebalo bi da idu četiri linije u ovom pravcu, a idu samo dve ili nijedna. Pitiao sam nadležne u železnici zašto je to tako, zašto nas železnica tako maltretira skoro celu 2007. godinu dobio sam odgovor da im je jedna kompozicija na tehničkom pregledu i da do kraja 2007. godine neće saobraćati, a razlog što tehnički pregled toliko dugo traje je to što nemaju para. Koliko sam uspeo da saznam cena tehničkog pregleda je u nivou jedne mesečne poslaničke plate u parlamentu R Srbije, pa ovom prilikom molim sve poslanike da se neko odrekne samo jedne plate i da spase na stotine radnika, studenata i đaka kojima je voz od Novog Sada do Sombora (preko Bogojeva) potreban i to svaki dan.

Jovan

pre 16 godina

U svim normalnim zemljama, vozovi su osnovno prevozno sredstvo. Englezi i Švajcarci navijaju satove po vozovima (toliko su njihovi vozovi tačni). Železnica Srbije je mrak nad mrakom! Sramota!

Pitanje

pre 16 godina

Da li će iko iz Železnice odgovoriti zašto se most kod Bogojeva, koji je ministar Velja trijumfalno otvorio još krajem 2006. godine, još uvek ne koristi? Most je navodno ispravan, ali nikako da se uspostavi saobraćaj na relaciji Novi Sad-Osijek. Ne razumem, čemu služi most koji se ne koristi!?!?

Ivan

pre 16 godina

Nije pošteno usporediti neku Francusku i ostale države sa brzim vozovima. Oni su odmah posle drugog svetskog rata počeli sa razvojom brzih vozova. Trebalo im je bar 30 godina, da razviju i stave u upotrebu takvu infrastrukturu. U to isto vreme mi smo gradili komunizam i bratstvo i jedinstvo.
Ako pogledate isto stanje u železnicama je u svim bivšim bratskim republikama. Pa čak i u "razvijenon" Evropskoj sloveniji gde voz Ljubljana - Most na Soči ( 100km ) vozi 3 sata i 20 minuta....
Imaju jedan "brzi" voz za LJ-MB ali to je isto 3 puta sporije od brzih evropskih vozova.
Ali takvi članci su odlični, da podsete nadležne, da treba nešto uraditi !!! Treba krenuti napred !!!

Putnik

pre 16 godina

Slazem se sa jednim od prethodnih komentara 1991 sam putovao kroz Nemacku vozom bilo je neprijatno sve leti pored tebe ne mozes ni kroz prozor da gledas brzina onda 160 km na sat.Ja sam da se vozovi jos uspore pa sidjes prosetas pored voza pa uskocis na njega a ako se i sudare nista se nece desiti pri toj brzini. U Jevropi kad se vozovi sudare pri tolikim brzinama jadna im majka. Mi sve polako natenane.

Bababa

pre 16 godina

Trebalo bi na svakoj železničkoj stanici zaposliti po jednu vračaru... Dođete lepo na šalter na kome stoji natpis VRAČARA i lepo platite da vam vračara pogleda u kuglu ili pasulj da li će vaš voz danas krenuti na vreme, da li ćete stići tamo gde ste krenuli, da li da ulazite u voz danas ili bolje da dođete sutra itd. To bi bilo jako korisno i unosno.

Sanja

pre 16 godina

Studiram u Francuskoj i zaista mi je zalosno da procitam kakvo je stanje u nasoj zeleznici. Francuska je poznata po svojim brzim vozovima (TGV), koji su osnovno transportno sredstvo. Mnogo se ulaze u zeleznicu, karte su prilicno skupe, ali ima dosta popusta za mlade i razne promotivne cene. Ulaganje u zeleznicu i cene karata objasnjavaju odlicno stanje francuskih vozova i njihovu brzinu - relacija Pariz-Marsej se predje za samo 3 sata! Kod nas bi se verovatno putovalo 10h! Zasto se neko od nasih nadleznih ne bi ugledao na ovakve primere i pokusao da primeni nesto od francuskog, japanskog ili nekog drugog uspesnog recepta? Nismo glupi, ali smo neverovatno lenji i uobrazeni i ispod casti nam je da ucimo od drugih.

Miša

pre 16 godina

I sad će Velja verovatno da se javi sa pričom da je ovo još jedna medijska hajka B92 na njega i njegeove bližnje, kao i da železnica nikada nije bila u boljem stanju...

Nele

pre 16 godina

Neverovatna slucajnost. Trenutno nisam u Srbiji i sasvim sam slucajno naleteo na link Zeleznica Srbije. I tako...uhvati me neko menalholicno raspolozenje i klik po klik upoznam ceo vozni red nase zeleznice i slucajno naletim stvarno na vezu Beogra - Nis. I gledam ja i cudim se...vidim stvarno stoji 5 sati i 15 minuta BG - Nis!!!!
Al' rekoh to je neka greska...prosto je NEMOGUCE da za realaciju BG - Nis treba 5 sati i 15 minuta!! Kad pazi stvarno...u ovom izvestaju isto stoji. Bez veze. Al bolje polako al sigurno nego da se neki voz skrka u neku provaliju.
Stara tehnika - stare pruge. Sve staro.

Ivan

pre 16 godina

Pa ne bih se ja slozio da zeleznica nije bitna. Itekako je bitna. Narocito u Evoropi. Prosto izmedju gradova to je dominantno prevozno sredstvo. Od Ciriha do Pariza se putuje 4,5 sati a od Liona do Pariza svega 2. Vozovi su uvek krcati. Druga stvar to pospesuje mobilnost gradjana. Ako vam od Valjeva do Beograda, npr treba 2 sata (minimum minimuma) umesto 30 min koje bismo imali da zeleznica funkcionise normalno onda nije ni cudo sto je Srbija tako centralizovana. Prosto mladi ljudi zele sadrzaje i sele se u Beograd gde to mogu da dobiju. U suprotnom oni bi mogli da zive sirom Srbije znajuci da su im Beograd, Nis ili Novi Sad (zavisnosti od lokacije) takoreci tu na dohvat ruke (30 min do 1 sat). Zatim smanjeni su i prihodi zbog putovanja u obratnom smeru jer siguran sam da bi mnogi ljudi iz Bg-a isli u Srbiju na izlet na vikend i sl. da znaju da ne moraju da putuju po 10 sati u oba smera. Ja mislim da su zeleznica i putna mreza stvar koja tiho ubija Srbiju a da to niko ne primecuje. Stoga jako dobar clanak

Milan

pre 16 godina

Nije ovde kriv ovaj ili onaj. Ovde je kriv narod. Kada narodu bude bilo bitnije kakvu zeleznicu ima od toga ko je koga jace pljunuo u skupstini, onda ce se nesto i menjati na bolje.
Kako sada izgleda sva je prilika da ce 2015. godine putovanje Beograd-Nis trajati dva dana sa nocenjem u Jagodini.

Aleksandar

pre 16 godina

Ovo se zovu informacije, sve fino crno na belo. Znaci, sve dok nam mazu oci kako stvari u zeleznici idu bolje, stvarna situacija je veoma drugacija. Licno sam se uverio u ovo putujuci vozom od NS do BG - na relaciji od oko 90 KM trebalo nam je oko 1 sat i 45 min, sto je oko 51 km/h. E sad sto je voz i kasnio to je dodatno 30 min sto znaci da je realno voz isao oko 40 km/h. Skandal sa svedskim vozovima se uspesno zataskao i zavrsio, niko nije izgubio posao, svi sretni (osim samih putnika koji su usput i poreski obveznici).
Nije ni DS neka odlicna opcija, ali hajde barem je mali korak napred.

Milan

pre 16 godina

Nije ovde kriv ovaj ili onaj. Ovde je kriv narod. Kada narodu bude bilo bitnije kakvu zeleznicu ima od toga ko je koga jace pljunuo u skupstini, onda ce se nesto i menjati na bolje.
Kako sada izgleda sva je prilika da ce 2015. godine putovanje Beograd-Nis trajati dva dana sa nocenjem u Jagodini.

Ivan

pre 16 godina

Pa ne bih se ja slozio da zeleznica nije bitna. Itekako je bitna. Narocito u Evoropi. Prosto izmedju gradova to je dominantno prevozno sredstvo. Od Ciriha do Pariza se putuje 4,5 sati a od Liona do Pariza svega 2. Vozovi su uvek krcati. Druga stvar to pospesuje mobilnost gradjana. Ako vam od Valjeva do Beograda, npr treba 2 sata (minimum minimuma) umesto 30 min koje bismo imali da zeleznica funkcionise normalno onda nije ni cudo sto je Srbija tako centralizovana. Prosto mladi ljudi zele sadrzaje i sele se u Beograd gde to mogu da dobiju. U suprotnom oni bi mogli da zive sirom Srbije znajuci da su im Beograd, Nis ili Novi Sad (zavisnosti od lokacije) takoreci tu na dohvat ruke (30 min do 1 sat). Zatim smanjeni su i prihodi zbog putovanja u obratnom smeru jer siguran sam da bi mnogi ljudi iz Bg-a isli u Srbiju na izlet na vikend i sl. da znaju da ne moraju da putuju po 10 sati u oba smera. Ja mislim da su zeleznica i putna mreza stvar koja tiho ubija Srbiju a da to niko ne primecuje. Stoga jako dobar clanak

Miša

pre 16 godina

I sad će Velja verovatno da se javi sa pričom da je ovo još jedna medijska hajka B92 na njega i njegeove bližnje, kao i da železnica nikada nije bila u boljem stanju...

Steva

pre 16 godina

Vozovi u Srbiji ne samo da kasne nego uopšte ne idu. Voz na relaciji Novi Sad-Sombor (preko Bogojeva) već mesecima se svakog dana otkazuje. Po trenutnom redu vožnje u toku dana trebalo bi da idu četiri linije u ovom pravcu, a idu samo dve ili nijedna. Pitiao sam nadležne u železnici zašto je to tako, zašto nas železnica tako maltretira skoro celu 2007. godinu dobio sam odgovor da im je jedna kompozicija na tehničkom pregledu i da do kraja 2007. godine neće saobraćati, a razlog što tehnički pregled toliko dugo traje je to što nemaju para. Koliko sam uspeo da saznam cena tehničkog pregleda je u nivou jedne mesečne poslaničke plate u parlamentu R Srbije, pa ovom prilikom molim sve poslanike da se neko odrekne samo jedne plate i da spase na stotine radnika, studenata i đaka kojima je voz od Novog Sada do Sombora (preko Bogojeva) potreban i to svaki dan.

Predlog

pre 16 godina

Predlažem da se na železničkim stanicama otvore kladionice, da se narod kladi koliko će koji voz da kasni, da li će uopšte da krene, da li će da stane na putu itd.

student mucenik

pre 16 godina

Danas sam se vozio na relaciji Beograd- Pancevo kao i svaki dan, toliko mi to tesko pada, put traje nekad sat nekad dva a sa sve cekanjem 3 pa i vise! Ja izgubim ceo dan u putu kad moram do fakulteta, a kad imam ispit obavezno 3 sata ranije moram da krenem!, i onda dodjem kuci premoren, I danas je opet kasnio po pravilu, a kad pitas onu na salteru ona nece nista da kaze pa ko treba da zna?! I onda kazu kasni pola sata a dodje za sat vremena, ili kazu kasni 30 minuta a dodje za 25 i sta onda dal da se vratim kuci pa da dodjem za 20minuta ili pola sata pa da mi pobegne za 5 min ili da cekam ko konj non stop?!
Pre neki dan sam srecom otisao pre 10 pa nisam znao da od 10 do 17h nijedan voz do Beograda nije isao. A jednom prilikom sam cekao da masinovodja dobije kilo belog hleba od neke radnice pa smo cekali pola sata da stigne hleb!! A sto kondukteri ne vode racuna o zabrani pusenja i cak sami puse u vozu da ne govorim... Ove godine sam isao vozom iz Amsterdama do Beograda, na svim stanicama je u minut isao i to cak lokalni vozovi su islo i preko 200km/h cim smo dosli u Srbiju puce pruga u Zemun polju i mi ostasmo ko stoka tamo 2ipo sata, mislite da mi je iko nadoknadio trosak?! Zasto vec jednom ne prodaju nekom ozbiljnom tu zeleznicu da ne muce ovaj narod i da mi ne zagorcavaju zivot???
I kad zakasnim u skoli ili kod lekara onda mene kritikuju MENE! jer sam krenuo na vreme, jel odgovornost moja ili nekog tamo otpravnika, masinovodje ili koga pijanog vec koji ne odgovara ni bogu ni narodu? Za ZTP jedino moram da budem VIDOVIT

Putnik

pre 16 godina

Slazem se sa jednim od prethodnih komentara 1991 sam putovao kroz Nemacku vozom bilo je neprijatno sve leti pored tebe ne mozes ni kroz prozor da gledas brzina onda 160 km na sat.Ja sam da se vozovi jos uspore pa sidjes prosetas pored voza pa uskocis na njega a ako se i sudare nista se nece desiti pri toj brzini. U Jevropi kad se vozovi sudare pri tolikim brzinama jadna im majka. Mi sve polako natenane.

Bababa

pre 16 godina

Trebalo bi na svakoj železničkoj stanici zaposliti po jednu vračaru... Dođete lepo na šalter na kome stoji natpis VRAČARA i lepo platite da vam vračara pogleda u kuglu ili pasulj da li će vaš voz danas krenuti na vreme, da li ćete stići tamo gde ste krenuli, da li da ulazite u voz danas ili bolje da dođete sutra itd. To bi bilo jako korisno i unosno.

Pitanje

pre 16 godina

Da li će iko iz Železnice odgovoriti zašto se most kod Bogojeva, koji je ministar Velja trijumfalno otvorio još krajem 2006. godine, još uvek ne koristi? Most je navodno ispravan, ali nikako da se uspostavi saobraćaj na relaciji Novi Sad-Osijek. Ne razumem, čemu služi most koji se ne koristi!?!?

Sanja

pre 16 godina

Studiram u Francuskoj i zaista mi je zalosno da procitam kakvo je stanje u nasoj zeleznici. Francuska je poznata po svojim brzim vozovima (TGV), koji su osnovno transportno sredstvo. Mnogo se ulaze u zeleznicu, karte su prilicno skupe, ali ima dosta popusta za mlade i razne promotivne cene. Ulaganje u zeleznicu i cene karata objasnjavaju odlicno stanje francuskih vozova i njihovu brzinu - relacija Pariz-Marsej se predje za samo 3 sata! Kod nas bi se verovatno putovalo 10h! Zasto se neko od nasih nadleznih ne bi ugledao na ovakve primere i pokusao da primeni nesto od francuskog, japanskog ili nekog drugog uspesnog recepta? Nismo glupi, ali smo neverovatno lenji i uobrazeni i ispod casti nam je da ucimo od drugih.

Jovan

pre 16 godina

U svim normalnim zemljama, vozovi su osnovno prevozno sredstvo. Englezi i Švajcarci navijaju satove po vozovima (toliko su njihovi vozovi tačni). Železnica Srbije je mrak nad mrakom! Sramota!

Qki

pre 16 godina

Igrom slucaja radim u preduzecu o kojem se nasiroko pise,doduse u negativnom kontekstu.Stanje na zeleznici je svakim danom sve gore i gore otkad je na celo firme dosao "diplomirani' konobar.Radim u sektoru koji je zaduzen za bezbednost saobracaja(elektr.delatnost) i mogu da potrdim samo jedno:Ako mehanicari u Jat-u prave od babe dobru devojku,mi od raspadnutih "leseva" krpimo kraj sa krajem sto se tice repromaterijala i rezervnih delova.Bojim se samo da se nece zavrsiti na onome sto se dogodilo u Srems.Karlovcima kad je doslo do onog tragicnog slucaja.Da su ljudi iole bolje upoznati sa nekim cinjenicama,zaobilazili bi nasiroko zeleznicu.

Nele

pre 16 godina

Neverovatna slucajnost. Trenutno nisam u Srbiji i sasvim sam slucajno naleteo na link Zeleznica Srbije. I tako...uhvati me neko menalholicno raspolozenje i klik po klik upoznam ceo vozni red nase zeleznice i slucajno naletim stvarno na vezu Beogra - Nis. I gledam ja i cudim se...vidim stvarno stoji 5 sati i 15 minuta BG - Nis!!!!
Al' rekoh to je neka greska...prosto je NEMOGUCE da za realaciju BG - Nis treba 5 sati i 15 minuta!! Kad pazi stvarno...u ovom izvestaju isto stoji. Bez veze. Al bolje polako al sigurno nego da se neki voz skrka u neku provaliju.
Stara tehnika - stare pruge. Sve staro.

Aleksandar

pre 16 godina

Ovo se zovu informacije, sve fino crno na belo. Znaci, sve dok nam mazu oci kako stvari u zeleznici idu bolje, stvarna situacija je veoma drugacija. Licno sam se uverio u ovo putujuci vozom od NS do BG - na relaciji od oko 90 KM trebalo nam je oko 1 sat i 45 min, sto je oko 51 km/h. E sad sto je voz i kasnio to je dodatno 30 min sto znaci da je realno voz isao oko 40 km/h. Skandal sa svedskim vozovima se uspesno zataskao i zavrsio, niko nije izgubio posao, svi sretni (osim samih putnika koji su usput i poreski obveznici).
Nije ni DS neka odlicna opcija, ali hajde barem je mali korak napred.

Ivan

pre 16 godina

Nije pošteno usporediti neku Francusku i ostale države sa brzim vozovima. Oni su odmah posle drugog svetskog rata počeli sa razvojom brzih vozova. Trebalo im je bar 30 godina, da razviju i stave u upotrebu takvu infrastrukturu. U to isto vreme mi smo gradili komunizam i bratstvo i jedinstvo.
Ako pogledate isto stanje u železnicama je u svim bivšim bratskim republikama. Pa čak i u "razvijenon" Evropskoj sloveniji gde voz Ljubljana - Most na Soči ( 100km ) vozi 3 sata i 20 minuta....
Imaju jedan "brzi" voz za LJ-MB ali to je isto 3 puta sporije od brzih evropskih vozova.
Ali takvi članci su odlični, da podsete nadležne, da treba nešto uraditi !!! Treba krenuti napred !!!

djontra

pre 16 godina

Mislim da smo na pravom putu da postanemo jos jedna ekološka drzava na ovim prostorima.. I da za reprezentativnu relaciju BG-NIŠ ponovo uvedemo kočije! Ako već dostignemo vreme putovanja koje ce se meriti u danima da bar poradimo na ekologiji. A to bi samo bio jedan veliki zamajac u svekolikom napretku srpskog pomoravskog sela! Zamislite koliko bi samo trave trebalo pokositi i izneti na gladno trziste uz i niz moravu! Mladi, zdravi konji, sveza detelina, pored puta na svakom koraku, miris prirode omamljuje, bez brujanja i kloparanja,putovanje iz snova... Zar je bitno koliko to traje?

Pactko

pre 16 godina

Čini se da se retki sećaju kako je neko pre 20 godina pompezno obećavao brze pruge Srbije i dizao u to ime zajmove za preporod...Ali nije se samo željeznica u Srbiji vratila u stanje pre 19. veka. SVE što je dotični obećavao se izjalovilo. Ali bitno je, da nam njegovi duhovni naslednici i dalje kroje kapu

PetarM

pre 16 godina

Nisam siguran da se ovde vidi cela slika. Uvodjenje brze i efikasne zeleznice ima na nivou jedne zemlje iste efekte kao npr. uvodjenje metroa u Beogradu . Prva od posledica je da se cene nekretnina izjednacavaju sa razlikom od +/- 10% u gradu a na nivou drzave su efekti prilicno slicni (cene padaju). Ovo ima za posledicu da se smanjuje pritisak na centar grada ili na samo jedan grad uopste. Ukoliko bi recimo za 20min mogli sa periferije mogli da dodjete do centra ili recimo od jednog grada do drugog za 1-2h postavlja se logican zakljucak da je svejedno gde bi ste ziveli u zemlji (ili gradu). Ovo za tajkune, drzavu , MUP, BIA i ostale predstavlja neresiv problem. Prvo enormmne zarade u gradjevinskoj industriji pocinju da se tope, razvijena IT struktura sam odlazak na posao relaksira tako da pocinje i pritisak za uvodjenje eVlade. BIA/MUP pocinju da imaju razudjenu populaciju za koju im treba vise vremena i resursa za kontrolu. Drzava ostaje usamljena u Beogradu pa vise i mesto gradonacelnika nije vazno. Pocinju pritisci za vecom lokalnom samoupravom i vecom samostalnoscu gradova i regiona u ekomoniji. Dovoljno je da u dva tri veca mesta pobedi opozicija trenutnoj vlasti pa da biznis pocne tamo da se seli zbog boljih uslova. Pocinje takmicenje regiona. Tipovi kao ministri za kapitalne investicije i sl. postaju marginalni likovi od kojih skoro nista ne zavisi. Sve krece nabolje... da li je svima to u interesu?

Cudo

pre 16 godina

U zemlji gde jedan velja (namerno malim slovom) vodi glavnu rec i radi sta hoce i kako hoce, gde mleka nema jer treba da poskupi, gde politicari dele drustvenu svojinu kao da je njihova privatna prcija, gde fasizam iz meseca u mesec dobija na uzmahu, gde je god. inflacija "samo" 8,5 % (ko u to jos veruje, svaka mu cast!), gde su kriminalci nagradjeni, a posten svet kaznjen za minuli rad...pravo je cudo da ti vozovi uopste i stizu tamo gde treba! Nemam "stomak" da proverim koliko je milijardi ulozeno u zeleznicu, pitam se samo dokle mislite da lazete, kradete i obmanjujete ovaj narod, gospodo politicari? Uzdrzavam se, mnogo toga bih napisao, ali plasim se da bih presao granicu dobrog ukusa, ne zelim da se spustam na njihov nivo...

Yejan

pre 16 godina

Putovao sam sa vozom "AVALA D340 IC" od Subotice do Beca "Wien WestBF" vise puta. Taj voz je imao samo tri vagona kad sam seo u nju.
Stigao sam do Budimpeste na "Keleti Pályaudvar". Bilo je oko 4:30 ujutru kad sam morao da presednem u voz "DACIA" koji je isao od Bukuresta prema Becu.
Ta tri vagona u kojem sam putovao dosad, bila su vracena nazad. Fakticki od Budimpeste voz prestaje da se zove AVALA. Dali je razlog toga da nasi vozovi za medjunarodni saobracaj (koji cini mi se treba da bude vise klase) ne ispunjava ni onu najnizu medjunarodnu normu?
Zasto onda pise na tom vozu Wien WestBF?
...bice kao u Indiji dok se ne ukine vozni saobracaj, prodaju se vozovi i sine na kilu, pa od tih para ce da zavrsi privatnu kliniku onaj na koga sad mislite...

Podrzavam biciklisticku stazu umesto sina. Ekologija bre EURO999 Standard

Nikola

pre 16 godina

Neko je ovo vec pomenuo. Zeleznica je najverovatnije najvaznija stvar za decentralizaciju Srbije! U poslednje vreme sam imao prilike da putujem vozom od Beograda do Panceva par puta, od 7 puta jednom je stigao na vreme a 3 puta kasnio (40, 55 i 65 min). Prvo treba napraviti jedan rez "brze pruge" kroz Srbiju, da krene od Beograda da raste ka severu i jugu za pocetak a kasnije u vise pravaca. Znaci recimo do Panceva a zatim dole do Mladenovca, Arandjelovca pa sve do Kragujevca i Krusevca pa kasnije da se to razgrana malo.
Inace stvarno ne znam sta su uradili sa tim silnim parama koje su im gradjani indirektno urucili!!! A mogu vam reci da je u vozu za Pancevo prava katastrofa... Treba da se uvedu i neka pravila i da se pocne sa drasticnim kaznama kojeg god oblika jer se mora doci do nacina da se stane na put svakakvim ljudima kakvih ima u ovim vozovima za pocetak! Takodje, ne secam se da sam video i jednu jedinu kantu za smece i u ovim renoviranim vagonima koji saobracaju po reonu Beograda, tacnije do Panceva!

+ Tema vise mozda: Sta ce biti sa vozom za Pancevo kada se krene u restauraciju Pancevackog mosta!?

Grasa

pre 16 godina

Mozda bi najbolje bilo za zeljeznicu da se krene od 0. Znaci dok drzava ne sakupi sredstva za rekonstrukciju celokupne zeleznicke mreze najbolje bi bilo da se ona lepo ugasi na neko vreme. Zeleznica je jako bitna, ali ovako moze vise da nasteti nego sto moze da doprinese, kako ljudskim zivotima tako i za budzet stalnim ulaganjima u popravke jednog propalog sistema.

Nebojsa

pre 16 godina

Isao sam za Sloveniju, vozom...
Dok sam putovao vozom po Srbiji,mislio sam: O, idemo brzo,super!OK!
Kad smo usli u Hrvatsku, rek'o : Sta nije u redu...Ne moguce...Mnogo
je brzo! ..ispascemo....
Do Slovenije sam se navikao...Ok, brzo je...nije do mene...
U povratku, voz ide onako ... zna se... da kazem, polako...jer nisam
imao sa cime da uporedim...Ok?
Kad smo usli u Srbiju, mogao sam da idem peske pored voza, pre bih
stigao u Beograd...Zaista!
Secam se konduktera koji je rekao : Evo sada cemo da ubrzamo! To se
desilo za pola sata....
Zasto je to tako?A?...Oni nama govore : Ulazimo u EU, ubrzavamo,
koliko brzo!!!...kao voz...Super!!! Odoh ja peske u Sloveniju, sledeci
put,a to ce biti uskoro!!! Dok se ubrza voz, vraticu se ja...

Peter

pre 16 godina

Najlošija stvar nije to da se vozovi redovno izostaju nego da putnik ne dobije nikakvu informaciju. Jednom sam putovao iz Beograda u Suboticu. Jurim kroz grad da stignem na voz, pre kupnje karte još jednom proverim vozni red(!), guram se na šalter, tražim kartu samo da saznam kako voz izostaje. Odavno živim u Mađarskoj gde prljavi vagoni i kašnjenja su normalna stvar, ali taj natpis "Danas izostaje" sretoh samo u Srbiji! Drugi put dok sam čekao šinobus u jednom od vojvođanskih gradića, železničarka mi je ispričala da se često desi da ona sedi celi dan na šalteru svađajući se sa putnicima u vreme svakog najavljenog polaska, a ima dana kad se od tri šinobusa iz Subotice nijedan ne pojavljuje! Kad se u Mađarskoj dođe do toga da se vozovi zbog nekih radova izostaju, MAV izdaje obaveštenja pre nedeljama, a ako je reč o glavnoj pruzi, to je velika stvar za koju svako zna iz tv-dnevnika. Valjda u tom grmu leži zec da kod nas ne postoje te civilne organizacije od vozomanijaka koje bi očekivali neki red na polju informisanja. Ja uopšte nisam primetio da ŽS vrši bilo kakvu PR-aktivnost! A domaći mediji takođe slabo prate stanje na železnicama, za usporedbu.

tatjana

pre 16 godina

Poucena odlicnim tekstom koji mozete naci ovde (http://www.opendemocracy.net/article/globalisation/institutions_government/statistics_politics), uzeh da poredim te OGROMNE brojke o kostanju zeleznice.. dakle radi se recimo o 300 miliona evra da bismo imali fantasticnu zeleznicu na nekoliko kljucnih pravaca, jel da? Moram vas sve razocarati - to je cak i za drzavu Srbiju jedna bedna brojka...i MNOOOGO manja od brojki koje odlaze na Veljine autoputeve...zeleznice srbije nisu humanitarno udruzenje koje bi tih 300 miliona evra potrosilo nepovratno. nemacka zeleznica godisnje preveze 1,5 milijardi putnika. podelimo to sa 10, da bismo dobili broj koliki bi srpska zeleznica prevezla kad bi licila na nemacku, i pomnozimo prosecnom cenom od 5 evra po putniku. eto para za zeleznicu.

bivsi zeleznicar

pre 16 godina

Zeleznici trebaju decenije dobrog menadzmenta i redovnih ulaganja. Toga kod nas nije bilo i jos uvek nema, na zalost. Sto se tice brojki, pricamo o milijardama u bilo kojoj solidnoj valuti. Brze pruge su stale kad su nasi genijalni ekonomisti i politicari shvatili da 1 kilometar kosta oko 5 miliona evra. Sarancic je pogresan covek na pogresnom mestu kao i ministar koji ga je postavio, ali ni mnogo bolji od njega ne mogu da oporave u nekoliko godina sistem sa 20000 zaposlenih koji je lose vodjen decenijama. A u ovoj napacenoj drzavi ima mnogo budzetskih prioriteta. Ako moram da biram izmedju dobre zeleznice i, na primer, dobrog zdravstva, biram zdravstvo.

mile from NS

pre 16 godina

Samo da znate da se 1989. godine vozom od Novog Sada do Subotice putovalo 55 minuta! Trebalo je tadasnjem ZTO Novi Sad jos godinu - dve ulaganja pa da se putovanje vozom na relaciji Beograd - Budimpesta traje isto kao i avionom !A tad su dosle devedesete i sve sto je moglo da dobije noge nestalo je. Uostalom to ne kazem ja nego celni ljudi tadasnje vojvodjanske zeleznice.

Dzontra

pre 16 godina

Nedavno sam putovao na relaciji Berlin-Amsterdam,sa presedanjem u Duisburgu. Voz je stigao u Duisburg sa 15 minuta zakasnjenja sto je bilo dovoljno da propustim presedanje (8 minuta vremenskog intervala izmedju dva voza). Kada sam se obratio sluzbeniku na stanici u Duisburgu, odmah su mi organizovali besplatno osvezenje, nocenje u hotelu i dali mi besplatnu kartu za super-brzi ICE (za koji inace karta kosta znatno vise nego sto sam ja platio za obican IC) koji me je sutradan ujutru odvezao za Amsterdam. Komentar je namenjen svima onima koji trpe visecasovna kasnjenja ili cak otkazivanja vozova kao i bezobrazno ophodjenje Zeleznice prema svojim putnicima. Cisto da se zna kako se to radi u uredjenim zemljama.

Saloni

pre 16 godina

Uzivam u voznji vozom, steta da je kod nas tako pogotovo je los zeleznicki saobracaj u Banatu ... secam se, jednom smo od Beograda do Zrenjanina putovali kolko i od Dimitrovgrada do Beograda?!

Homo Gibanikus

pre 16 godina

A ako bi vozili u rikverc, mozda stignu brze. To bi i onako bilo u skladu sa nasim mentalitetom.
"Gde si video srbina da gleda napred" sto bi rekao Djura Jaksic.

Putnik

pre 16 godina

Slazem se sa jednim od prethodnih komentara 1991 sam putovao kroz Nemacku vozom bilo je neprijatno sve leti pored tebe ne mozes ni kroz prozor da gledas brzina onda 160 km na sat.Ja sam da se vozovi jos uspore pa sidjes prosetas pored voza pa uskocis na njega a ako se i sudare nista se nece desiti pri toj brzini. U Jevropi kad se vozovi sudare pri tolikim brzinama jadna im majka. Mi sve polako natenane.

Milan

pre 16 godina

Nije ovde kriv ovaj ili onaj. Ovde je kriv narod. Kada narodu bude bilo bitnije kakvu zeleznicu ima od toga ko je koga jace pljunuo u skupstini, onda ce se nesto i menjati na bolje.
Kako sada izgleda sva je prilika da ce 2015. godine putovanje Beograd-Nis trajati dva dana sa nocenjem u Jagodini.

Ivan

pre 16 godina

Nije pošteno usporediti neku Francusku i ostale države sa brzim vozovima. Oni su odmah posle drugog svetskog rata počeli sa razvojom brzih vozova. Trebalo im je bar 30 godina, da razviju i stave u upotrebu takvu infrastrukturu. U to isto vreme mi smo gradili komunizam i bratstvo i jedinstvo.
Ako pogledate isto stanje u železnicama je u svim bivšim bratskim republikama. Pa čak i u "razvijenon" Evropskoj sloveniji gde voz Ljubljana - Most na Soči ( 100km ) vozi 3 sata i 20 minuta....
Imaju jedan "brzi" voz za LJ-MB ali to je isto 3 puta sporije od brzih evropskih vozova.
Ali takvi članci su odlični, da podsete nadležne, da treba nešto uraditi !!! Treba krenuti napred !!!

Nele

pre 16 godina

Neverovatna slucajnost. Trenutno nisam u Srbiji i sasvim sam slucajno naleteo na link Zeleznica Srbije. I tako...uhvati me neko menalholicno raspolozenje i klik po klik upoznam ceo vozni red nase zeleznice i slucajno naletim stvarno na vezu Beogra - Nis. I gledam ja i cudim se...vidim stvarno stoji 5 sati i 15 minuta BG - Nis!!!!
Al' rekoh to je neka greska...prosto je NEMOGUCE da za realaciju BG - Nis treba 5 sati i 15 minuta!! Kad pazi stvarno...u ovom izvestaju isto stoji. Bez veze. Al bolje polako al sigurno nego da se neki voz skrka u neku provaliju.
Stara tehnika - stare pruge. Sve staro.

Steva

pre 16 godina

Vozovi u Srbiji ne samo da kasne nego uopšte ne idu. Voz na relaciji Novi Sad-Sombor (preko Bogojeva) već mesecima se svakog dana otkazuje. Po trenutnom redu vožnje u toku dana trebalo bi da idu četiri linije u ovom pravcu, a idu samo dve ili nijedna. Pitiao sam nadležne u železnici zašto je to tako, zašto nas železnica tako maltretira skoro celu 2007. godinu dobio sam odgovor da im je jedna kompozicija na tehničkom pregledu i da do kraja 2007. godine neće saobraćati, a razlog što tehnički pregled toliko dugo traje je to što nemaju para. Koliko sam uspeo da saznam cena tehničkog pregleda je u nivou jedne mesečne poslaničke plate u parlamentu R Srbije, pa ovom prilikom molim sve poslanike da se neko odrekne samo jedne plate i da spase na stotine radnika, studenata i đaka kojima je voz od Novog Sada do Sombora (preko Bogojeva) potreban i to svaki dan.

Pitanje

pre 16 godina

Da li će iko iz Železnice odgovoriti zašto se most kod Bogojeva, koji je ministar Velja trijumfalno otvorio još krajem 2006. godine, još uvek ne koristi? Most je navodno ispravan, ali nikako da se uspostavi saobraćaj na relaciji Novi Sad-Osijek. Ne razumem, čemu služi most koji se ne koristi!?!?

Aleksandar

pre 16 godina

Ovo se zovu informacije, sve fino crno na belo. Znaci, sve dok nam mazu oci kako stvari u zeleznici idu bolje, stvarna situacija je veoma drugacija. Licno sam se uverio u ovo putujuci vozom od NS do BG - na relaciji od oko 90 KM trebalo nam je oko 1 sat i 45 min, sto je oko 51 km/h. E sad sto je voz i kasnio to je dodatno 30 min sto znaci da je realno voz isao oko 40 km/h. Skandal sa svedskim vozovima se uspesno zataskao i zavrsio, niko nije izgubio posao, svi sretni (osim samih putnika koji su usput i poreski obveznici).
Nije ni DS neka odlicna opcija, ali hajde barem je mali korak napred.

Miša

pre 16 godina

I sad će Velja verovatno da se javi sa pričom da je ovo još jedna medijska hajka B92 na njega i njegeove bližnje, kao i da železnica nikada nije bila u boljem stanju...

Ivan

pre 16 godina

Pa ne bih se ja slozio da zeleznica nije bitna. Itekako je bitna. Narocito u Evoropi. Prosto izmedju gradova to je dominantno prevozno sredstvo. Od Ciriha do Pariza se putuje 4,5 sati a od Liona do Pariza svega 2. Vozovi su uvek krcati. Druga stvar to pospesuje mobilnost gradjana. Ako vam od Valjeva do Beograda, npr treba 2 sata (minimum minimuma) umesto 30 min koje bismo imali da zeleznica funkcionise normalno onda nije ni cudo sto je Srbija tako centralizovana. Prosto mladi ljudi zele sadrzaje i sele se u Beograd gde to mogu da dobiju. U suprotnom oni bi mogli da zive sirom Srbije znajuci da su im Beograd, Nis ili Novi Sad (zavisnosti od lokacije) takoreci tu na dohvat ruke (30 min do 1 sat). Zatim smanjeni su i prihodi zbog putovanja u obratnom smeru jer siguran sam da bi mnogi ljudi iz Bg-a isli u Srbiju na izlet na vikend i sl. da znaju da ne moraju da putuju po 10 sati u oba smera. Ja mislim da su zeleznica i putna mreza stvar koja tiho ubija Srbiju a da to niko ne primecuje. Stoga jako dobar clanak

Sanja

pre 16 godina

Studiram u Francuskoj i zaista mi je zalosno da procitam kakvo je stanje u nasoj zeleznici. Francuska je poznata po svojim brzim vozovima (TGV), koji su osnovno transportno sredstvo. Mnogo se ulaze u zeleznicu, karte su prilicno skupe, ali ima dosta popusta za mlade i razne promotivne cene. Ulaganje u zeleznicu i cene karata objasnjavaju odlicno stanje francuskih vozova i njihovu brzinu - relacija Pariz-Marsej se predje za samo 3 sata! Kod nas bi se verovatno putovalo 10h! Zasto se neko od nasih nadleznih ne bi ugledao na ovakve primere i pokusao da primeni nesto od francuskog, japanskog ili nekog drugog uspesnog recepta? Nismo glupi, ali smo neverovatno lenji i uobrazeni i ispod casti nam je da ucimo od drugih.

Jovan

pre 16 godina

U svim normalnim zemljama, vozovi su osnovno prevozno sredstvo. Englezi i Švajcarci navijaju satove po vozovima (toliko su njihovi vozovi tačni). Železnica Srbije je mrak nad mrakom! Sramota!

Bababa

pre 16 godina

Trebalo bi na svakoj železničkoj stanici zaposliti po jednu vračaru... Dođete lepo na šalter na kome stoji natpis VRAČARA i lepo platite da vam vračara pogleda u kuglu ili pasulj da li će vaš voz danas krenuti na vreme, da li ćete stići tamo gde ste krenuli, da li da ulazite u voz danas ili bolje da dođete sutra itd. To bi bilo jako korisno i unosno.

Predlog

pre 16 godina

Predlažem da se na železničkim stanicama otvore kladionice, da se narod kladi koliko će koji voz da kasni, da li će uopšte da krene, da li će da stane na putu itd.

Grasa

pre 16 godina

Mozda bi najbolje bilo za zeljeznicu da se krene od 0. Znaci dok drzava ne sakupi sredstva za rekonstrukciju celokupne zeleznicke mreze najbolje bi bilo da se ona lepo ugasi na neko vreme. Zeleznica je jako bitna, ali ovako moze vise da nasteti nego sto moze da doprinese, kako ljudskim zivotima tako i za budzet stalnim ulaganjima u popravke jednog propalog sistema.

student mucenik

pre 16 godina

Danas sam se vozio na relaciji Beograd- Pancevo kao i svaki dan, toliko mi to tesko pada, put traje nekad sat nekad dva a sa sve cekanjem 3 pa i vise! Ja izgubim ceo dan u putu kad moram do fakulteta, a kad imam ispit obavezno 3 sata ranije moram da krenem!, i onda dodjem kuci premoren, I danas je opet kasnio po pravilu, a kad pitas onu na salteru ona nece nista da kaze pa ko treba da zna?! I onda kazu kasni pola sata a dodje za sat vremena, ili kazu kasni 30 minuta a dodje za 25 i sta onda dal da se vratim kuci pa da dodjem za 20minuta ili pola sata pa da mi pobegne za 5 min ili da cekam ko konj non stop?!
Pre neki dan sam srecom otisao pre 10 pa nisam znao da od 10 do 17h nijedan voz do Beograda nije isao. A jednom prilikom sam cekao da masinovodja dobije kilo belog hleba od neke radnice pa smo cekali pola sata da stigne hleb!! A sto kondukteri ne vode racuna o zabrani pusenja i cak sami puse u vozu da ne govorim... Ove godine sam isao vozom iz Amsterdama do Beograda, na svim stanicama je u minut isao i to cak lokalni vozovi su islo i preko 200km/h cim smo dosli u Srbiju puce pruga u Zemun polju i mi ostasmo ko stoka tamo 2ipo sata, mislite da mi je iko nadoknadio trosak?! Zasto vec jednom ne prodaju nekom ozbiljnom tu zeleznicu da ne muce ovaj narod i da mi ne zagorcavaju zivot???
I kad zakasnim u skoli ili kod lekara onda mene kritikuju MENE! jer sam krenuo na vreme, jel odgovornost moja ili nekog tamo otpravnika, masinovodje ili koga pijanog vec koji ne odgovara ni bogu ni narodu? Za ZTP jedino moram da budem VIDOVIT

Yejan

pre 16 godina

Putovao sam sa vozom "AVALA D340 IC" od Subotice do Beca "Wien WestBF" vise puta. Taj voz je imao samo tri vagona kad sam seo u nju.
Stigao sam do Budimpeste na "Keleti Pályaudvar". Bilo je oko 4:30 ujutru kad sam morao da presednem u voz "DACIA" koji je isao od Bukuresta prema Becu.
Ta tri vagona u kojem sam putovao dosad, bila su vracena nazad. Fakticki od Budimpeste voz prestaje da se zove AVALA. Dali je razlog toga da nasi vozovi za medjunarodni saobracaj (koji cini mi se treba da bude vise klase) ne ispunjava ni onu najnizu medjunarodnu normu?
Zasto onda pise na tom vozu Wien WestBF?
...bice kao u Indiji dok se ne ukine vozni saobracaj, prodaju se vozovi i sine na kilu, pa od tih para ce da zavrsi privatnu kliniku onaj na koga sad mislite...

Podrzavam biciklisticku stazu umesto sina. Ekologija bre EURO999 Standard

djontra

pre 16 godina

Mislim da smo na pravom putu da postanemo jos jedna ekološka drzava na ovim prostorima.. I da za reprezentativnu relaciju BG-NIŠ ponovo uvedemo kočije! Ako već dostignemo vreme putovanja koje ce se meriti u danima da bar poradimo na ekologiji. A to bi samo bio jedan veliki zamajac u svekolikom napretku srpskog pomoravskog sela! Zamislite koliko bi samo trave trebalo pokositi i izneti na gladno trziste uz i niz moravu! Mladi, zdravi konji, sveza detelina, pored puta na svakom koraku, miris prirode omamljuje, bez brujanja i kloparanja,putovanje iz snova... Zar je bitno koliko to traje?

Pactko

pre 16 godina

Čini se da se retki sećaju kako je neko pre 20 godina pompezno obećavao brze pruge Srbije i dizao u to ime zajmove za preporod...Ali nije se samo željeznica u Srbiji vratila u stanje pre 19. veka. SVE što je dotični obećavao se izjalovilo. Ali bitno je, da nam njegovi duhovni naslednici i dalje kroje kapu

Qki

pre 16 godina

Igrom slucaja radim u preduzecu o kojem se nasiroko pise,doduse u negativnom kontekstu.Stanje na zeleznici je svakim danom sve gore i gore otkad je na celo firme dosao "diplomirani' konobar.Radim u sektoru koji je zaduzen za bezbednost saobracaja(elektr.delatnost) i mogu da potrdim samo jedno:Ako mehanicari u Jat-u prave od babe dobru devojku,mi od raspadnutih "leseva" krpimo kraj sa krajem sto se tice repromaterijala i rezervnih delova.Bojim se samo da se nece zavrsiti na onome sto se dogodilo u Srems.Karlovcima kad je doslo do onog tragicnog slucaja.Da su ljudi iole bolje upoznati sa nekim cinjenicama,zaobilazili bi nasiroko zeleznicu.

Nikola

pre 16 godina

Neko je ovo vec pomenuo. Zeleznica je najverovatnije najvaznija stvar za decentralizaciju Srbije! U poslednje vreme sam imao prilike da putujem vozom od Beograda do Panceva par puta, od 7 puta jednom je stigao na vreme a 3 puta kasnio (40, 55 i 65 min). Prvo treba napraviti jedan rez "brze pruge" kroz Srbiju, da krene od Beograda da raste ka severu i jugu za pocetak a kasnije u vise pravaca. Znaci recimo do Panceva a zatim dole do Mladenovca, Arandjelovca pa sve do Kragujevca i Krusevca pa kasnije da se to razgrana malo.
Inace stvarno ne znam sta su uradili sa tim silnim parama koje su im gradjani indirektno urucili!!! A mogu vam reci da je u vozu za Pancevo prava katastrofa... Treba da se uvedu i neka pravila i da se pocne sa drasticnim kaznama kojeg god oblika jer se mora doci do nacina da se stane na put svakakvim ljudima kakvih ima u ovim vozovima za pocetak! Takodje, ne secam se da sam video i jednu jedinu kantu za smece i u ovim renoviranim vagonima koji saobracaju po reonu Beograda, tacnije do Panceva!

+ Tema vise mozda: Sta ce biti sa vozom za Pancevo kada se krene u restauraciju Pancevackog mosta!?

Cudo

pre 16 godina

U zemlji gde jedan velja (namerno malim slovom) vodi glavnu rec i radi sta hoce i kako hoce, gde mleka nema jer treba da poskupi, gde politicari dele drustvenu svojinu kao da je njihova privatna prcija, gde fasizam iz meseca u mesec dobija na uzmahu, gde je god. inflacija "samo" 8,5 % (ko u to jos veruje, svaka mu cast!), gde su kriminalci nagradjeni, a posten svet kaznjen za minuli rad...pravo je cudo da ti vozovi uopste i stizu tamo gde treba! Nemam "stomak" da proverim koliko je milijardi ulozeno u zeleznicu, pitam se samo dokle mislite da lazete, kradete i obmanjujete ovaj narod, gospodo politicari? Uzdrzavam se, mnogo toga bih napisao, ali plasim se da bih presao granicu dobrog ukusa, ne zelim da se spustam na njihov nivo...

Peter

pre 16 godina

Najlošija stvar nije to da se vozovi redovno izostaju nego da putnik ne dobije nikakvu informaciju. Jednom sam putovao iz Beograda u Suboticu. Jurim kroz grad da stignem na voz, pre kupnje karte još jednom proverim vozni red(!), guram se na šalter, tražim kartu samo da saznam kako voz izostaje. Odavno živim u Mađarskoj gde prljavi vagoni i kašnjenja su normalna stvar, ali taj natpis "Danas izostaje" sretoh samo u Srbiji! Drugi put dok sam čekao šinobus u jednom od vojvođanskih gradića, železničarka mi je ispričala da se često desi da ona sedi celi dan na šalteru svađajući se sa putnicima u vreme svakog najavljenog polaska, a ima dana kad se od tri šinobusa iz Subotice nijedan ne pojavljuje! Kad se u Mađarskoj dođe do toga da se vozovi zbog nekih radova izostaju, MAV izdaje obaveštenja pre nedeljama, a ako je reč o glavnoj pruzi, to je velika stvar za koju svako zna iz tv-dnevnika. Valjda u tom grmu leži zec da kod nas ne postoje te civilne organizacije od vozomanijaka koje bi očekivali neki red na polju informisanja. Ja uopšte nisam primetio da ŽS vrši bilo kakvu PR-aktivnost! A domaći mediji takođe slabo prate stanje na železnicama, za usporedbu.

tatjana

pre 16 godina

Poucena odlicnim tekstom koji mozete naci ovde (http://www.opendemocracy.net/article/globalisation/institutions_government/statistics_politics), uzeh da poredim te OGROMNE brojke o kostanju zeleznice.. dakle radi se recimo o 300 miliona evra da bismo imali fantasticnu zeleznicu na nekoliko kljucnih pravaca, jel da? Moram vas sve razocarati - to je cak i za drzavu Srbiju jedna bedna brojka...i MNOOOGO manja od brojki koje odlaze na Veljine autoputeve...zeleznice srbije nisu humanitarno udruzenje koje bi tih 300 miliona evra potrosilo nepovratno. nemacka zeleznica godisnje preveze 1,5 milijardi putnika. podelimo to sa 10, da bismo dobili broj koliki bi srpska zeleznica prevezla kad bi licila na nemacku, i pomnozimo prosecnom cenom od 5 evra po putniku. eto para za zeleznicu.

Saloni

pre 16 godina

Uzivam u voznji vozom, steta da je kod nas tako pogotovo je los zeleznicki saobracaj u Banatu ... secam se, jednom smo od Beograda do Zrenjanina putovali kolko i od Dimitrovgrada do Beograda?!

Nebojsa

pre 16 godina

Isao sam za Sloveniju, vozom...
Dok sam putovao vozom po Srbiji,mislio sam: O, idemo brzo,super!OK!
Kad smo usli u Hrvatsku, rek'o : Sta nije u redu...Ne moguce...Mnogo
je brzo! ..ispascemo....
Do Slovenije sam se navikao...Ok, brzo je...nije do mene...
U povratku, voz ide onako ... zna se... da kazem, polako...jer nisam
imao sa cime da uporedim...Ok?
Kad smo usli u Srbiju, mogao sam da idem peske pored voza, pre bih
stigao u Beograd...Zaista!
Secam se konduktera koji je rekao : Evo sada cemo da ubrzamo! To se
desilo za pola sata....
Zasto je to tako?A?...Oni nama govore : Ulazimo u EU, ubrzavamo,
koliko brzo!!!...kao voz...Super!!! Odoh ja peske u Sloveniju, sledeci
put,a to ce biti uskoro!!! Dok se ubrza voz, vraticu se ja...

bivsi zeleznicar

pre 16 godina

Zeleznici trebaju decenije dobrog menadzmenta i redovnih ulaganja. Toga kod nas nije bilo i jos uvek nema, na zalost. Sto se tice brojki, pricamo o milijardama u bilo kojoj solidnoj valuti. Brze pruge su stale kad su nasi genijalni ekonomisti i politicari shvatili da 1 kilometar kosta oko 5 miliona evra. Sarancic je pogresan covek na pogresnom mestu kao i ministar koji ga je postavio, ali ni mnogo bolji od njega ne mogu da oporave u nekoliko godina sistem sa 20000 zaposlenih koji je lose vodjen decenijama. A u ovoj napacenoj drzavi ima mnogo budzetskih prioriteta. Ako moram da biram izmedju dobre zeleznice i, na primer, dobrog zdravstva, biram zdravstvo.

PetarM

pre 16 godina

Nisam siguran da se ovde vidi cela slika. Uvodjenje brze i efikasne zeleznice ima na nivou jedne zemlje iste efekte kao npr. uvodjenje metroa u Beogradu . Prva od posledica je da se cene nekretnina izjednacavaju sa razlikom od +/- 10% u gradu a na nivou drzave su efekti prilicno slicni (cene padaju). Ovo ima za posledicu da se smanjuje pritisak na centar grada ili na samo jedan grad uopste. Ukoliko bi recimo za 20min mogli sa periferije mogli da dodjete do centra ili recimo od jednog grada do drugog za 1-2h postavlja se logican zakljucak da je svejedno gde bi ste ziveli u zemlji (ili gradu). Ovo za tajkune, drzavu , MUP, BIA i ostale predstavlja neresiv problem. Prvo enormmne zarade u gradjevinskoj industriji pocinju da se tope, razvijena IT struktura sam odlazak na posao relaksira tako da pocinje i pritisak za uvodjenje eVlade. BIA/MUP pocinju da imaju razudjenu populaciju za koju im treba vise vremena i resursa za kontrolu. Drzava ostaje usamljena u Beogradu pa vise i mesto gradonacelnika nije vazno. Pocinju pritisci za vecom lokalnom samoupravom i vecom samostalnoscu gradova i regiona u ekomoniji. Dovoljno je da u dva tri veca mesta pobedi opozicija trenutnoj vlasti pa da biznis pocne tamo da se seli zbog boljih uslova. Pocinje takmicenje regiona. Tipovi kao ministri za kapitalne investicije i sl. postaju marginalni likovi od kojih skoro nista ne zavisi. Sve krece nabolje... da li je svima to u interesu?

mile from NS

pre 16 godina

Samo da znate da se 1989. godine vozom od Novog Sada do Subotice putovalo 55 minuta! Trebalo je tadasnjem ZTO Novi Sad jos godinu - dve ulaganja pa da se putovanje vozom na relaciji Beograd - Budimpesta traje isto kao i avionom !A tad su dosle devedesete i sve sto je moglo da dobije noge nestalo je. Uostalom to ne kazem ja nego celni ljudi tadasnje vojvodjanske zeleznice.

Dzontra

pre 16 godina

Nedavno sam putovao na relaciji Berlin-Amsterdam,sa presedanjem u Duisburgu. Voz je stigao u Duisburg sa 15 minuta zakasnjenja sto je bilo dovoljno da propustim presedanje (8 minuta vremenskog intervala izmedju dva voza). Kada sam se obratio sluzbeniku na stanici u Duisburgu, odmah su mi organizovali besplatno osvezenje, nocenje u hotelu i dali mi besplatnu kartu za super-brzi ICE (za koji inace karta kosta znatno vise nego sto sam ja platio za obican IC) koji me je sutradan ujutru odvezao za Amsterdam. Komentar je namenjen svima onima koji trpe visecasovna kasnjenja ili cak otkazivanja vozova kao i bezobrazno ophodjenje Zeleznice prema svojim putnicima. Cisto da se zna kako se to radi u uredjenim zemljama.

Homo Gibanikus

pre 16 godina

A ako bi vozili u rikverc, mozda stignu brze. To bi i onako bilo u skladu sa nasim mentalitetom.
"Gde si video srbina da gleda napred" sto bi rekao Djura Jaksic.