Ponedeljak, 01.10.2007.

10:59

Drama zbog proterivanja na Kosovo

Proterivanje albanske porodice sa Kosova, koja pet godina živi u Austriji, izazvala posebnu pažnju javnosti.

Izvor: Tanjug

Drama zbog proterivanja na Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

pata

pre 16 godina

Cela ova prica nema bas previse logike. Da se radilo o legalnom boravku, najverovatnije bi do sada svi imali mogucnost stalnog boravka, da ne kazem i drzavljanstvo. Za tih pet godina, osim cekanja azila, a pre nego sto je doslo do deportacije, morali su svi da prodju kroz izuzetno dugacak administrativni put. Jer deportacija nije nesto sto EU zemlje imaju obicaj da tako lako primene, osim, naravno u veoma ekstremnim slucajevima, u koje ovaj ne spada. U pitanju je papirologija, gde svaki stepen ilegalnog boravka porodice, koji ih odvlaci u jos gori i ilegalniji polozaj, daje mogucnost zalbe, da ne kazem i vreme da se osnov boravka promeni, te u jednom trenutku regulise status na neki nacin. Bilo je verovatno dosta vremena da nekome padne na pamet da svrati do nekog advokata i priupita za mogucnosti resavanja takve situacije. Stvar koja se ocigledno nije desila. Jedini slucaj u kome ovakve mogucnosti nisu na raspolozenju su onda kada neko udje u zemlju ilegalno. U tom slucaju verovatnoca da se na kraju ipak resi takva situacija, bar u EU je gotovo jednaka nuli. Zatim, tokom tih pet godina i cekajuci azil, boravak porodice u Austriji nije bas bio najlegalniji, tim pre ne uspevam da shvatim, kako ze moze voditi "lep" zivot, radeci i ziveci ilegalno u tudjoj zemlji, razlog manje da se neko oseca dobro uklopljen u sredinu u kojoj se nalazi. Bilo kako bilo, kuknjava je izgleda bila jedan od nacina da se resi problem, te vise nema mnogo razloga za brigu, barem za deo porodice, time se otvara put da se resi situacija i ostalih clanova. Mislim da se ovde ne radi bas toliko o okrutnosti austrijskih vlasti, pri odluci da deportuju porodicu, vec o nedovoljnoj upornosti porodice da na vreme resi svoj status u tudjoj zemlji, osim naravno ako razlozi za deportaciju nisu bili neki drugi, a ne odbijanje azila, jer bi se onda radilo o jednom potpuno drugacijem slucaju od onoga koji je ovde isprican.

igor

pre 16 godina

Svedska je 99te, po zavrsetku NATO bombardovanja, ponudila svim izbeglicama sa kosova albanske nacionalnosti 600 eura po clanu porodice ukoliko se dobrovoljno vrate na Kosovo a u zagradi je stajalo "ne vazi za porodice sa vise od 9 clanova". Ne verujem da bi svedjani kesarili da su u pitanju bile 1 ili 2 porodice. Nekih 6 meseci posle toga kad su azilante krenuli da deportuju na TV-u je bio slucaj jedne individualne porodice koju je bilo nehumano deportovati jer su, eto bas dobili novo dete! Ovo pismomi bas nije zvucalo kao da ga je pisala 15togodisnja devojcica.

toniK

pre 16 godina

Pa da budemo realni i da priznamo kako i zasto se ta porodica odselila u inostranstvo - nisu valjda pobegli jer u ex-YU/Kosovo bilo raja? nazalost, ovo je prica crne YU i cele izgubljene generacije!

ALBAN--ACA

pre 16 godina

podrzavam odluku vlade austrije. isto mislim da ovi svi koji ne ispunjavaju odredjene uslove imigracionog zakona moraju biti svesni da treba natrag u svoju zemlju odakle su i dosli..nema diskusije.

Nenad

pre 16 godina

Šta mislite zašto EU toliko insistira na nezavisnosti Kosova? Šta mislite zašto se je prošle godine Švajcarska toliko upinjala svim silama da dođe do nezavisnosti Kosova?

Marko - Vracar

pre 16 godina

Ovo je realno strasno.
Devojcicu potpuno razumem i nadam se da ce ostati. Bez obzira da li je proteruju nazad na Kosovo ili u neku razvijenu zemlju, poenta je da je proteruju iz zemlje gde je rodjena, odrasla i gde ima prijatelje.
Nego mene zanima, kako je moguce da neko bude rodjen i (legalno) se skoluje u jednoj zemlji i da posle toliko godina (8+) nema drzavljanstvo te drzave?

Bitic

pre 16 godina

Tuzne sudbine danas imamo na pretek. Zao mi je, ne samo ove devojcice vec svoj deci ne samo iz bivse Jugoslavije koje pre svega njihovi roditelji zloupotrebeli. Mnogi tkz azilanti koji po vazecim vazecim propisima ni u snu ne mogu da se nadaju da bude njihov zahtev za azil bude usvejen, sluze se necasnim rabotama i guraju svoju decu u prvi plan. Razumem tesku ekonomsku situaciju u mnogim zemljama, ali razlozi za azil su jasno definisani Zenevskom Konvencijom iz 1951. Ako neko nema zaposlenje, nema sredstva za zivot i tome slicno, to spada u domenu ekonomije koje ne daje za pravo sticanje statusa azilanta. Svi oni koji su zloupotrebeli zahtev za dobijanje azila i oni koji pretenduju na to, pre svega treba da racunaju koliko stete moze to da im donose njima licno i clanovima svoje porodice. A pismo koje je 'srocila' ova devojcica na kompjuteru, govori sama po sebi da imamo posao sa profesionalnim prevarantima. Nazalost ova devojcica sluzi kao najdelotvornije 'oruzje' u ostvarivanje lazi.

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Kosovo je odavno najgusce naseljena oblast.Jedan dobar deo stanovnistva je "osudjeno" na emigraciju, kao nekad pripadnici drugi iz pasivnih krajeva bivse drzave.Iako u ovom slucaju nema govora o bilo cemu sto se Albancima sa Kosovu tako lako prilepi, ipak i ova tuzna prica ove porodice, sluzi nekima za ruganje!

Горан

pre 16 godina

Жао ми је породице и желим им успех и срећу у животу.
Међутим, политички азил им је одбијен. Значи они су били економске а никако политичке избеглице. Таква је ситуација са великим бројем избеглица са Косова и Метохије.

Aleksandra

pre 16 godina

Iako razumem tugu i brigu porodice Zogaj, smatram da su austrijske institucije u pravu. U vesti pise da porodica Zogaj zivi u Austriji 5 godina (otisli su znaci 2001-2.) i aplicirali za azil. Azil se dobija jedino ukoliko su nekome ljudska prava/zivot ugrozena u maticnoj zemlji zbog politicke, verske ili nacionalne pripadnosti, sto se definitivno ne moze vise reci za Albance sa Kosova. Logicno je da im je odbijen zahtev za azil.
I ne verujem uopste da nikoga naprasno ne poznaju na Kosovu nakon samo 5 godina boravka u Austriji. Deci je sigurno najteze, jer se ona vezuju za vrsnjake, ali o tome je morala da razmislja porodica kada je otisla, ne zbog ugrozenih prava, vec zbog boljeg zivota za Austriju. A takvih stvarno ima jako mnogo i niti Austrija, niti bilo koja druga zemlja u EU, ne moze samo na osnovu toga da ih prihvati kao svoje gradjane.
Inace, u Nemackoj je po broju drzavljana koji pokusavaju da dobiju azil, Srbija na 1. mestu u odnosu na sve druge zemlje Evrope, Azije, Afrike. I to je jedan od najvecih problema za dolazak na belu sengensku listu. Mislim da je jasno odakle dolazi vecina tih azilanata. Zato mi je zao porodice Zogaj, ali nista vise ni manje, nego svih onih porodica, koje u losim uslovima zive sirom Srbije i Kosova.

Lion

pre 16 godina

Poruchio bih nekima da prvo dobro prochitaju clanak a potom da shalju komentare.Ovoj porodici nije zbog politichkih, sigurnosnih razloga da se ne vrate vech zbog ekonomskih i socijalnih razloga, shto je savim ljudski i razumljivo.Nemojte svuda politichki, kriminalni ili bezbedni razlog trazhiti.
Inache zhelim ,porodici i djevojchici zdravlje i uspeha ma gde bili i zhiveli.

zoran

pre 16 godina

Koliko nesrece medju neduznim zivljem albanskim,srpskim,hrvatskim,bosanskim. Koliko suza i nesrece treba da se desi da bi postali ljudi..?? koliko dece treba da propati i nestane da bi mi "zreliji" videli bezumlje ratovanja i podela..??
Nadam se da ce se makar ovoj porodici pomoci i dozvoliti tom detetu da raste normalno.

gorann

pre 16 godina

...Dragi moj, verujem da nisi bio dovoljno ispavan kada si napisao komentar. Da si pročitao vest, shvatio bi da je devojčica odrasla u Austriji, da su se odlično uklopili u novu sredinu i da na Kosovu nemaju ničega. Roditelji su imali posao, deca su išla u školu, devojčica je bila odličan đak, celo mesto ih je prihvatilo, nisu bili izolovani, kako to zna da biva sa strancima....Ukratko, deca nisu nikada upoznala to Kosovo.
A ti što si završio doktorat i pališ preko, to je tvoje privatno-sačuvaj za sebe. Ni ostali se ne razbacuju doktoratima okolo, a ima nas još.

mara

pre 16 godina

Govoreci ljudski, zao mi je porodice i potpuno razumijem njihov otpor, klasicna potka za kletvu "dabogda im'o pa nem'o". Govoreci izbjeglicki, zavidim im na medijskoj i drzavnoj paznji -- kada su mene protjerali '92, IZ MOJE RODJENE KUCE u Sarajevu, vjerujte, nisam imala vremena ni da zaplacem, a kamoli da nekome pisem ultimativno pismo. Sve i da jesam, Juke, Kruske, i ostali tamosnji "vazni faktori" sigurno ne bi razumjeli da je meni tamo bez rata bilo lijepo, da nisam htjela da idem u "maticu" mojih vjekovnih predaka gdje nisam znala nikoga, da sam htjela da zivim sa svima i posteno radim svoj posao... E, da je mene nekada neko bar malo pitao!

deki_swe

pre 16 godina

Zar ovo nisu građani Srbije? A nezavisnog Kosova?
Ajde da vidimo koja će vlada prva da se pobrine za ovakve ljude - Srbijanska ili Kosovarska?

Neutralni

pre 16 godina

Kosovo je crna rupa na Balkanu. Pa ko bi se normalan, ko je vec osetio blagodeti normalnog zivota, vratio u okruzenje gde vlada kriminal i kojekakve neformalne grupe. Meni je zao ovih ljudi, stvarno je tesko biti u situaciji kada napred ne smes a nazad ne mozes. Ali ako cemo iskreno, Evropa se ususkavala svakakvim fingiranim pricama i izvestajima kako je situacija na Kosovu normalna, bezbednost za sve stanovnike na nivou itd. E pa plasim se da ce ove iluzije brzo da se rasplinu, jer ovo je najverovatnije prvi u seriji slicnih slucajeva.

Milko

pre 16 godina

Želim toj porodici da uspe. Naročito ta devojčica. Nema to veze sa politikom, nezavisnošću i sl. To je život u pitanju. Ili ćeš živeti život dostojan čoveka ili će te vratiti na Kosovo ili Srbiju - *upak kosmosa.
Razumem ih.

pitanje

pre 16 godina

Ako je Kosovo albansko i kako kazu otcepljenje od Srbije mu je osigurano, zasto Albanci nece da se vrate na Kosovo? Ono malo Srba ce ga napustiti po objavljivanju nezavisnosti, tako da nece biti nikog tamo sem Albanaca. Niko ih nece ugrozavati, bar ne zli i genocidni Srbi. Pa zasto onda Albanci nece da se vrate na Kosovo? Tamo su NATO snage koje ih brane od zlih Srba, albanska policija koja cuva red i zakon, drzavna uprava je albanska. To je njihova zemlja mnogo vise nego sto je nasa ikad bila. Zasto se ne vrate u svoju zemlju? Osecaju se nebezbedno? Nesigurno? Zasto?
Znaju svi oni koji su otisli/proterani sa ovih prostora onih tuznih godina, a i ranije. Znamo i mi koji smo ostali.

Ritter

pre 16 godina

Evo i ja zavrsio doktorat i zivim u Nemackon i sad cu i ja da napisem srceparajuce pismo kao pijem tablete, idem u opstinu da placem, samo sto se nisam obesio ako mi ne daju ugovor i zaposlenje i stalnu boravisnu i radnu dozvolu i sva socijalna davanja za moju porodicu koja uz to idu (novac za decu, socijalna pomoc, novac za nezaposlene itd itd.. Da li znate koliko ex-yu porodica to radi svaki dan po odeljenjima za strance ovde i po drugim EU zemljama. Zato smo i potpisali sporazum o readmisiji. Zao mi je porodice sa Kosova ali morace da nadju bolji izgovor. Ako im Austrijanci ovo dozvole (a verujem da hoce), to samo dokazuje njihovu neprincipjelnost i licemerje. Informaticarima, inzinjerima i naucnicima koji su potrebni na trzistu rada niko nista ne nudi a izbeglicama iz exYU sve. Alo ljudi, pa rat je zavrsen 1996. u Bosni a 1999. na Kosovu! E zbog ovakvih stavova mi se i ne ostaje ovde...odoh preko bare.

I.

pre 16 godina

To je zapadna logika: uopšteno, donesi pravila koja ti odgovaraju i reži. Smeškaj se i izmišljaj ufemizme za uništavanje ljudskih života. Kad se javnost uzbuni pojedinačnom potresnom ljudskom pričom - izigravaj dušebrižnika. Oni koji ne dospeju u novine dospeće u statistiku!

Ritter

pre 16 godina

Evo i ja zavrsio doktorat i zivim u Nemackon i sad cu i ja da napisem srceparajuce pismo kao pijem tablete, idem u opstinu da placem, samo sto se nisam obesio ako mi ne daju ugovor i zaposlenje i stalnu boravisnu i radnu dozvolu i sva socijalna davanja za moju porodicu koja uz to idu (novac za decu, socijalna pomoc, novac za nezaposlene itd itd.. Da li znate koliko ex-yu porodica to radi svaki dan po odeljenjima za strance ovde i po drugim EU zemljama. Zato smo i potpisali sporazum o readmisiji. Zao mi je porodice sa Kosova ali morace da nadju bolji izgovor. Ako im Austrijanci ovo dozvole (a verujem da hoce), to samo dokazuje njihovu neprincipjelnost i licemerje. Informaticarima, inzinjerima i naucnicima koji su potrebni na trzistu rada niko nista ne nudi a izbeglicama iz exYU sve. Alo ljudi, pa rat je zavrsen 1996. u Bosni a 1999. na Kosovu! E zbog ovakvih stavova mi se i ne ostaje ovde...odoh preko bare.

pitanje

pre 16 godina

Ako je Kosovo albansko i kako kazu otcepljenje od Srbije mu je osigurano, zasto Albanci nece da se vrate na Kosovo? Ono malo Srba ce ga napustiti po objavljivanju nezavisnosti, tako da nece biti nikog tamo sem Albanaca. Niko ih nece ugrozavati, bar ne zli i genocidni Srbi. Pa zasto onda Albanci nece da se vrate na Kosovo? Tamo su NATO snage koje ih brane od zlih Srba, albanska policija koja cuva red i zakon, drzavna uprava je albanska. To je njihova zemlja mnogo vise nego sto je nasa ikad bila. Zasto se ne vrate u svoju zemlju? Osecaju se nebezbedno? Nesigurno? Zasto?
Znaju svi oni koji su otisli/proterani sa ovih prostora onih tuznih godina, a i ranije. Znamo i mi koji smo ostali.

mara

pre 16 godina

Govoreci ljudski, zao mi je porodice i potpuno razumijem njihov otpor, klasicna potka za kletvu "dabogda im'o pa nem'o". Govoreci izbjeglicki, zavidim im na medijskoj i drzavnoj paznji -- kada su mene protjerali '92, IZ MOJE RODJENE KUCE u Sarajevu, vjerujte, nisam imala vremena ni da zaplacem, a kamoli da nekome pisem ultimativno pismo. Sve i da jesam, Juke, Kruske, i ostali tamosnji "vazni faktori" sigurno ne bi razumjeli da je meni tamo bez rata bilo lijepo, da nisam htjela da idem u "maticu" mojih vjekovnih predaka gdje nisam znala nikoga, da sam htjela da zivim sa svima i posteno radim svoj posao... E, da je mene nekada neko bar malo pitao!

I.

pre 16 godina

To je zapadna logika: uopšteno, donesi pravila koja ti odgovaraju i reži. Smeškaj se i izmišljaj ufemizme za uništavanje ljudskih života. Kad se javnost uzbuni pojedinačnom potresnom ljudskom pričom - izigravaj dušebrižnika. Oni koji ne dospeju u novine dospeće u statistiku!

gorann

pre 16 godina

...Dragi moj, verujem da nisi bio dovoljno ispavan kada si napisao komentar. Da si pročitao vest, shvatio bi da je devojčica odrasla u Austriji, da su se odlično uklopili u novu sredinu i da na Kosovu nemaju ničega. Roditelji su imali posao, deca su išla u školu, devojčica je bila odličan đak, celo mesto ih je prihvatilo, nisu bili izolovani, kako to zna da biva sa strancima....Ukratko, deca nisu nikada upoznala to Kosovo.
A ti što si završio doktorat i pališ preko, to je tvoje privatno-sačuvaj za sebe. Ni ostali se ne razbacuju doktoratima okolo, a ima nas još.

Aleksandra

pre 16 godina

Iako razumem tugu i brigu porodice Zogaj, smatram da su austrijske institucije u pravu. U vesti pise da porodica Zogaj zivi u Austriji 5 godina (otisli su znaci 2001-2.) i aplicirali za azil. Azil se dobija jedino ukoliko su nekome ljudska prava/zivot ugrozena u maticnoj zemlji zbog politicke, verske ili nacionalne pripadnosti, sto se definitivno ne moze vise reci za Albance sa Kosova. Logicno je da im je odbijen zahtev za azil.
I ne verujem uopste da nikoga naprasno ne poznaju na Kosovu nakon samo 5 godina boravka u Austriji. Deci je sigurno najteze, jer se ona vezuju za vrsnjake, ali o tome je morala da razmislja porodica kada je otisla, ne zbog ugrozenih prava, vec zbog boljeg zivota za Austriju. A takvih stvarno ima jako mnogo i niti Austrija, niti bilo koja druga zemlja u EU, ne moze samo na osnovu toga da ih prihvati kao svoje gradjane.
Inace, u Nemackoj je po broju drzavljana koji pokusavaju da dobiju azil, Srbija na 1. mestu u odnosu na sve druge zemlje Evrope, Azije, Afrike. I to je jedan od najvecih problema za dolazak na belu sengensku listu. Mislim da je jasno odakle dolazi vecina tih azilanata. Zato mi je zao porodice Zogaj, ali nista vise ni manje, nego svih onih porodica, koje u losim uslovima zive sirom Srbije i Kosova.

zoran

pre 16 godina

Koliko nesrece medju neduznim zivljem albanskim,srpskim,hrvatskim,bosanskim. Koliko suza i nesrece treba da se desi da bi postali ljudi..?? koliko dece treba da propati i nestane da bi mi "zreliji" videli bezumlje ratovanja i podela..??
Nadam se da ce se makar ovoj porodici pomoci i dozvoliti tom detetu da raste normalno.

Milko

pre 16 godina

Želim toj porodici da uspe. Naročito ta devojčica. Nema to veze sa politikom, nezavisnošću i sl. To je život u pitanju. Ili ćeš živeti život dostojan čoveka ili će te vratiti na Kosovo ili Srbiju - *upak kosmosa.
Razumem ih.

Nenad

pre 16 godina

Šta mislite zašto EU toliko insistira na nezavisnosti Kosova? Šta mislite zašto se je prošle godine Švajcarska toliko upinjala svim silama da dođe do nezavisnosti Kosova?

Neutralni

pre 16 godina

Kosovo je crna rupa na Balkanu. Pa ko bi se normalan, ko je vec osetio blagodeti normalnog zivota, vratio u okruzenje gde vlada kriminal i kojekakve neformalne grupe. Meni je zao ovih ljudi, stvarno je tesko biti u situaciji kada napred ne smes a nazad ne mozes. Ali ako cemo iskreno, Evropa se ususkavala svakakvim fingiranim pricama i izvestajima kako je situacija na Kosovu normalna, bezbednost za sve stanovnike na nivou itd. E pa plasim se da ce ove iluzije brzo da se rasplinu, jer ovo je najverovatnije prvi u seriji slicnih slucajeva.

deki_swe

pre 16 godina

Zar ovo nisu građani Srbije? A nezavisnog Kosova?
Ajde da vidimo koja će vlada prva da se pobrine za ovakve ljude - Srbijanska ili Kosovarska?

Bitic

pre 16 godina

Tuzne sudbine danas imamo na pretek. Zao mi je, ne samo ove devojcice vec svoj deci ne samo iz bivse Jugoslavije koje pre svega njihovi roditelji zloupotrebeli. Mnogi tkz azilanti koji po vazecim vazecim propisima ni u snu ne mogu da se nadaju da bude njihov zahtev za azil bude usvejen, sluze se necasnim rabotama i guraju svoju decu u prvi plan. Razumem tesku ekonomsku situaciju u mnogim zemljama, ali razlozi za azil su jasno definisani Zenevskom Konvencijom iz 1951. Ako neko nema zaposlenje, nema sredstva za zivot i tome slicno, to spada u domenu ekonomije koje ne daje za pravo sticanje statusa azilanta. Svi oni koji su zloupotrebeli zahtev za dobijanje azila i oni koji pretenduju na to, pre svega treba da racunaju koliko stete moze to da im donose njima licno i clanovima svoje porodice. A pismo koje je 'srocila' ova devojcica na kompjuteru, govori sama po sebi da imamo posao sa profesionalnim prevarantima. Nazalost ova devojcica sluzi kao najdelotvornije 'oruzje' u ostvarivanje lazi.

Lion

pre 16 godina

Poruchio bih nekima da prvo dobro prochitaju clanak a potom da shalju komentare.Ovoj porodici nije zbog politichkih, sigurnosnih razloga da se ne vrate vech zbog ekonomskih i socijalnih razloga, shto je savim ljudski i razumljivo.Nemojte svuda politichki, kriminalni ili bezbedni razlog trazhiti.
Inache zhelim ,porodici i djevojchici zdravlje i uspeha ma gde bili i zhiveli.

igor

pre 16 godina

Svedska je 99te, po zavrsetku NATO bombardovanja, ponudila svim izbeglicama sa kosova albanske nacionalnosti 600 eura po clanu porodice ukoliko se dobrovoljno vrate na Kosovo a u zagradi je stajalo "ne vazi za porodice sa vise od 9 clanova". Ne verujem da bi svedjani kesarili da su u pitanju bile 1 ili 2 porodice. Nekih 6 meseci posle toga kad su azilante krenuli da deportuju na TV-u je bio slucaj jedne individualne porodice koju je bilo nehumano deportovati jer su, eto bas dobili novo dete! Ovo pismomi bas nije zvucalo kao da ga je pisala 15togodisnja devojcica.

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Kosovo je odavno najgusce naseljena oblast.Jedan dobar deo stanovnistva je "osudjeno" na emigraciju, kao nekad pripadnici drugi iz pasivnih krajeva bivse drzave.Iako u ovom slucaju nema govora o bilo cemu sto se Albancima sa Kosovu tako lako prilepi, ipak i ova tuzna prica ove porodice, sluzi nekima za ruganje!

ALBAN--ACA

pre 16 godina

podrzavam odluku vlade austrije. isto mislim da ovi svi koji ne ispunjavaju odredjene uslove imigracionog zakona moraju biti svesni da treba natrag u svoju zemlju odakle su i dosli..nema diskusije.

Горан

pre 16 godina

Жао ми је породице и желим им успех и срећу у животу.
Међутим, политички азил им је одбијен. Значи они су били економске а никако политичке избеглице. Таква је ситуација са великим бројем избеглица са Косова и Метохије.

toniK

pre 16 godina

Pa da budemo realni i da priznamo kako i zasto se ta porodica odselila u inostranstvo - nisu valjda pobegli jer u ex-YU/Kosovo bilo raja? nazalost, ovo je prica crne YU i cele izgubljene generacije!

Marko - Vracar

pre 16 godina

Ovo je realno strasno.
Devojcicu potpuno razumem i nadam se da ce ostati. Bez obzira da li je proteruju nazad na Kosovo ili u neku razvijenu zemlju, poenta je da je proteruju iz zemlje gde je rodjena, odrasla i gde ima prijatelje.
Nego mene zanima, kako je moguce da neko bude rodjen i (legalno) se skoluje u jednoj zemlji i da posle toliko godina (8+) nema drzavljanstvo te drzave?

pata

pre 16 godina

Cela ova prica nema bas previse logike. Da se radilo o legalnom boravku, najverovatnije bi do sada svi imali mogucnost stalnog boravka, da ne kazem i drzavljanstvo. Za tih pet godina, osim cekanja azila, a pre nego sto je doslo do deportacije, morali su svi da prodju kroz izuzetno dugacak administrativni put. Jer deportacija nije nesto sto EU zemlje imaju obicaj da tako lako primene, osim, naravno u veoma ekstremnim slucajevima, u koje ovaj ne spada. U pitanju je papirologija, gde svaki stepen ilegalnog boravka porodice, koji ih odvlaci u jos gori i ilegalniji polozaj, daje mogucnost zalbe, da ne kazem i vreme da se osnov boravka promeni, te u jednom trenutku regulise status na neki nacin. Bilo je verovatno dosta vremena da nekome padne na pamet da svrati do nekog advokata i priupita za mogucnosti resavanja takve situacije. Stvar koja se ocigledno nije desila. Jedini slucaj u kome ovakve mogucnosti nisu na raspolozenju su onda kada neko udje u zemlju ilegalno. U tom slucaju verovatnoca da se na kraju ipak resi takva situacija, bar u EU je gotovo jednaka nuli. Zatim, tokom tih pet godina i cekajuci azil, boravak porodice u Austriji nije bas bio najlegalniji, tim pre ne uspevam da shvatim, kako ze moze voditi "lep" zivot, radeci i ziveci ilegalno u tudjoj zemlji, razlog manje da se neko oseca dobro uklopljen u sredinu u kojoj se nalazi. Bilo kako bilo, kuknjava je izgleda bila jedan od nacina da se resi problem, te vise nema mnogo razloga za brigu, barem za deo porodice, time se otvara put da se resi situacija i ostalih clanova. Mislim da se ovde ne radi bas toliko o okrutnosti austrijskih vlasti, pri odluci da deportuju porodicu, vec o nedovoljnoj upornosti porodice da na vreme resi svoj status u tudjoj zemlji, osim naravno ako razlozi za deportaciju nisu bili neki drugi, a ne odbijanje azila, jer bi se onda radilo o jednom potpuno drugacijem slucaju od onoga koji je ovde isprican.

gorann

pre 16 godina

...Dragi moj, verujem da nisi bio dovoljno ispavan kada si napisao komentar. Da si pročitao vest, shvatio bi da je devojčica odrasla u Austriji, da su se odlično uklopili u novu sredinu i da na Kosovu nemaju ničega. Roditelji su imali posao, deca su išla u školu, devojčica je bila odličan đak, celo mesto ih je prihvatilo, nisu bili izolovani, kako to zna da biva sa strancima....Ukratko, deca nisu nikada upoznala to Kosovo.
A ti što si završio doktorat i pališ preko, to je tvoje privatno-sačuvaj za sebe. Ni ostali se ne razbacuju doktoratima okolo, a ima nas još.

Ritter

pre 16 godina

Evo i ja zavrsio doktorat i zivim u Nemackon i sad cu i ja da napisem srceparajuce pismo kao pijem tablete, idem u opstinu da placem, samo sto se nisam obesio ako mi ne daju ugovor i zaposlenje i stalnu boravisnu i radnu dozvolu i sva socijalna davanja za moju porodicu koja uz to idu (novac za decu, socijalna pomoc, novac za nezaposlene itd itd.. Da li znate koliko ex-yu porodica to radi svaki dan po odeljenjima za strance ovde i po drugim EU zemljama. Zato smo i potpisali sporazum o readmisiji. Zao mi je porodice sa Kosova ali morace da nadju bolji izgovor. Ako im Austrijanci ovo dozvole (a verujem da hoce), to samo dokazuje njihovu neprincipjelnost i licemerje. Informaticarima, inzinjerima i naucnicima koji su potrebni na trzistu rada niko nista ne nudi a izbeglicama iz exYU sve. Alo ljudi, pa rat je zavrsen 1996. u Bosni a 1999. na Kosovu! E zbog ovakvih stavova mi se i ne ostaje ovde...odoh preko bare.

Milko

pre 16 godina

Želim toj porodici da uspe. Naročito ta devojčica. Nema to veze sa politikom, nezavisnošću i sl. To je život u pitanju. Ili ćeš živeti život dostojan čoveka ili će te vratiti na Kosovo ili Srbiju - *upak kosmosa.
Razumem ih.

Lion

pre 16 godina

Poruchio bih nekima da prvo dobro prochitaju clanak a potom da shalju komentare.Ovoj porodici nije zbog politichkih, sigurnosnih razloga da se ne vrate vech zbog ekonomskih i socijalnih razloga, shto je savim ljudski i razumljivo.Nemojte svuda politichki, kriminalni ili bezbedni razlog trazhiti.
Inache zhelim ,porodici i djevojchici zdravlje i uspeha ma gde bili i zhiveli.

pitanje

pre 16 godina

Ako je Kosovo albansko i kako kazu otcepljenje od Srbije mu je osigurano, zasto Albanci nece da se vrate na Kosovo? Ono malo Srba ce ga napustiti po objavljivanju nezavisnosti, tako da nece biti nikog tamo sem Albanaca. Niko ih nece ugrozavati, bar ne zli i genocidni Srbi. Pa zasto onda Albanci nece da se vrate na Kosovo? Tamo su NATO snage koje ih brane od zlih Srba, albanska policija koja cuva red i zakon, drzavna uprava je albanska. To je njihova zemlja mnogo vise nego sto je nasa ikad bila. Zasto se ne vrate u svoju zemlju? Osecaju se nebezbedno? Nesigurno? Zasto?
Znaju svi oni koji su otisli/proterani sa ovih prostora onih tuznih godina, a i ranije. Znamo i mi koji smo ostali.

zoran

pre 16 godina

Koliko nesrece medju neduznim zivljem albanskim,srpskim,hrvatskim,bosanskim. Koliko suza i nesrece treba da se desi da bi postali ljudi..?? koliko dece treba da propati i nestane da bi mi "zreliji" videli bezumlje ratovanja i podela..??
Nadam se da ce se makar ovoj porodici pomoci i dozvoliti tom detetu da raste normalno.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Ovo je realno strasno.
Devojcicu potpuno razumem i nadam se da ce ostati. Bez obzira da li je proteruju nazad na Kosovo ili u neku razvijenu zemlju, poenta je da je proteruju iz zemlje gde je rodjena, odrasla i gde ima prijatelje.
Nego mene zanima, kako je moguce da neko bude rodjen i (legalno) se skoluje u jednoj zemlji i da posle toliko godina (8+) nema drzavljanstvo te drzave?

deki_swe

pre 16 godina

Zar ovo nisu građani Srbije? A nezavisnog Kosova?
Ajde da vidimo koja će vlada prva da se pobrine za ovakve ljude - Srbijanska ili Kosovarska?

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Kosovo je odavno najgusce naseljena oblast.Jedan dobar deo stanovnistva je "osudjeno" na emigraciju, kao nekad pripadnici drugi iz pasivnih krajeva bivse drzave.Iako u ovom slucaju nema govora o bilo cemu sto se Albancima sa Kosovu tako lako prilepi, ipak i ova tuzna prica ove porodice, sluzi nekima za ruganje!

Bitic

pre 16 godina

Tuzne sudbine danas imamo na pretek. Zao mi je, ne samo ove devojcice vec svoj deci ne samo iz bivse Jugoslavije koje pre svega njihovi roditelji zloupotrebeli. Mnogi tkz azilanti koji po vazecim vazecim propisima ni u snu ne mogu da se nadaju da bude njihov zahtev za azil bude usvejen, sluze se necasnim rabotama i guraju svoju decu u prvi plan. Razumem tesku ekonomsku situaciju u mnogim zemljama, ali razlozi za azil su jasno definisani Zenevskom Konvencijom iz 1951. Ako neko nema zaposlenje, nema sredstva za zivot i tome slicno, to spada u domenu ekonomije koje ne daje za pravo sticanje statusa azilanta. Svi oni koji su zloupotrebeli zahtev za dobijanje azila i oni koji pretenduju na to, pre svega treba da racunaju koliko stete moze to da im donose njima licno i clanovima svoje porodice. A pismo koje je 'srocila' ova devojcica na kompjuteru, govori sama po sebi da imamo posao sa profesionalnim prevarantima. Nazalost ova devojcica sluzi kao najdelotvornije 'oruzje' u ostvarivanje lazi.

Neutralni

pre 16 godina

Kosovo je crna rupa na Balkanu. Pa ko bi se normalan, ko je vec osetio blagodeti normalnog zivota, vratio u okruzenje gde vlada kriminal i kojekakve neformalne grupe. Meni je zao ovih ljudi, stvarno je tesko biti u situaciji kada napred ne smes a nazad ne mozes. Ali ako cemo iskreno, Evropa se ususkavala svakakvim fingiranim pricama i izvestajima kako je situacija na Kosovu normalna, bezbednost za sve stanovnike na nivou itd. E pa plasim se da ce ove iluzije brzo da se rasplinu, jer ovo je najverovatnije prvi u seriji slicnih slucajeva.

Aleksandra

pre 16 godina

Iako razumem tugu i brigu porodice Zogaj, smatram da su austrijske institucije u pravu. U vesti pise da porodica Zogaj zivi u Austriji 5 godina (otisli su znaci 2001-2.) i aplicirali za azil. Azil se dobija jedino ukoliko su nekome ljudska prava/zivot ugrozena u maticnoj zemlji zbog politicke, verske ili nacionalne pripadnosti, sto se definitivno ne moze vise reci za Albance sa Kosova. Logicno je da im je odbijen zahtev za azil.
I ne verujem uopste da nikoga naprasno ne poznaju na Kosovu nakon samo 5 godina boravka u Austriji. Deci je sigurno najteze, jer se ona vezuju za vrsnjake, ali o tome je morala da razmislja porodica kada je otisla, ne zbog ugrozenih prava, vec zbog boljeg zivota za Austriju. A takvih stvarno ima jako mnogo i niti Austrija, niti bilo koja druga zemlja u EU, ne moze samo na osnovu toga da ih prihvati kao svoje gradjane.
Inace, u Nemackoj je po broju drzavljana koji pokusavaju da dobiju azil, Srbija na 1. mestu u odnosu na sve druge zemlje Evrope, Azije, Afrike. I to je jedan od najvecih problema za dolazak na belu sengensku listu. Mislim da je jasno odakle dolazi vecina tih azilanata. Zato mi je zao porodice Zogaj, ali nista vise ni manje, nego svih onih porodica, koje u losim uslovima zive sirom Srbije i Kosova.

Горан

pre 16 godina

Жао ми је породице и желим им успех и срећу у животу.
Међутим, политички азил им је одбијен. Значи они су били економске а никако политичке избеглице. Таква је ситуација са великим бројем избеглица са Косова и Метохије.

I.

pre 16 godina

To je zapadna logika: uopšteno, donesi pravila koja ti odgovaraju i reži. Smeškaj se i izmišljaj ufemizme za uništavanje ljudskih života. Kad se javnost uzbuni pojedinačnom potresnom ljudskom pričom - izigravaj dušebrižnika. Oni koji ne dospeju u novine dospeće u statistiku!

toniK

pre 16 godina

Pa da budemo realni i da priznamo kako i zasto se ta porodica odselila u inostranstvo - nisu valjda pobegli jer u ex-YU/Kosovo bilo raja? nazalost, ovo je prica crne YU i cele izgubljene generacije!

igor

pre 16 godina

Svedska je 99te, po zavrsetku NATO bombardovanja, ponudila svim izbeglicama sa kosova albanske nacionalnosti 600 eura po clanu porodice ukoliko se dobrovoljno vrate na Kosovo a u zagradi je stajalo "ne vazi za porodice sa vise od 9 clanova". Ne verujem da bi svedjani kesarili da su u pitanju bile 1 ili 2 porodice. Nekih 6 meseci posle toga kad su azilante krenuli da deportuju na TV-u je bio slucaj jedne individualne porodice koju je bilo nehumano deportovati jer su, eto bas dobili novo dete! Ovo pismomi bas nije zvucalo kao da ga je pisala 15togodisnja devojcica.

pata

pre 16 godina

Cela ova prica nema bas previse logike. Da se radilo o legalnom boravku, najverovatnije bi do sada svi imali mogucnost stalnog boravka, da ne kazem i drzavljanstvo. Za tih pet godina, osim cekanja azila, a pre nego sto je doslo do deportacije, morali su svi da prodju kroz izuzetno dugacak administrativni put. Jer deportacija nije nesto sto EU zemlje imaju obicaj da tako lako primene, osim, naravno u veoma ekstremnim slucajevima, u koje ovaj ne spada. U pitanju je papirologija, gde svaki stepen ilegalnog boravka porodice, koji ih odvlaci u jos gori i ilegalniji polozaj, daje mogucnost zalbe, da ne kazem i vreme da se osnov boravka promeni, te u jednom trenutku regulise status na neki nacin. Bilo je verovatno dosta vremena da nekome padne na pamet da svrati do nekog advokata i priupita za mogucnosti resavanja takve situacije. Stvar koja se ocigledno nije desila. Jedini slucaj u kome ovakve mogucnosti nisu na raspolozenju su onda kada neko udje u zemlju ilegalno. U tom slucaju verovatnoca da se na kraju ipak resi takva situacija, bar u EU je gotovo jednaka nuli. Zatim, tokom tih pet godina i cekajuci azil, boravak porodice u Austriji nije bas bio najlegalniji, tim pre ne uspevam da shvatim, kako ze moze voditi "lep" zivot, radeci i ziveci ilegalno u tudjoj zemlji, razlog manje da se neko oseca dobro uklopljen u sredinu u kojoj se nalazi. Bilo kako bilo, kuknjava je izgleda bila jedan od nacina da se resi problem, te vise nema mnogo razloga za brigu, barem za deo porodice, time se otvara put da se resi situacija i ostalih clanova. Mislim da se ovde ne radi bas toliko o okrutnosti austrijskih vlasti, pri odluci da deportuju porodicu, vec o nedovoljnoj upornosti porodice da na vreme resi svoj status u tudjoj zemlji, osim naravno ako razlozi za deportaciju nisu bili neki drugi, a ne odbijanje azila, jer bi se onda radilo o jednom potpuno drugacijem slucaju od onoga koji je ovde isprican.

mara

pre 16 godina

Govoreci ljudski, zao mi je porodice i potpuno razumijem njihov otpor, klasicna potka za kletvu "dabogda im'o pa nem'o". Govoreci izbjeglicki, zavidim im na medijskoj i drzavnoj paznji -- kada su mene protjerali '92, IZ MOJE RODJENE KUCE u Sarajevu, vjerujte, nisam imala vremena ni da zaplacem, a kamoli da nekome pisem ultimativno pismo. Sve i da jesam, Juke, Kruske, i ostali tamosnji "vazni faktori" sigurno ne bi razumjeli da je meni tamo bez rata bilo lijepo, da nisam htjela da idem u "maticu" mojih vjekovnih predaka gdje nisam znala nikoga, da sam htjela da zivim sa svima i posteno radim svoj posao... E, da je mene nekada neko bar malo pitao!

Nenad

pre 16 godina

Šta mislite zašto EU toliko insistira na nezavisnosti Kosova? Šta mislite zašto se je prošle godine Švajcarska toliko upinjala svim silama da dođe do nezavisnosti Kosova?

ALBAN--ACA

pre 16 godina

podrzavam odluku vlade austrije. isto mislim da ovi svi koji ne ispunjavaju odredjene uslove imigracionog zakona moraju biti svesni da treba natrag u svoju zemlju odakle su i dosli..nema diskusije.