Nedelja, 09.09.2007.

10:31

"Izvestiti Savet bezbednosti"

Premijer Srbije naložio ambasadoru pri UN da obavesti članice Saveta bezbednosti o pretnji SAD teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Izvor: B92

"Izvestiti Savet bezbednosti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Evroskeptik

pre 16 godina

Nema nikakve sanse da SAD prepuste kontrolu teritorije oko Bondsteel-a bilo kome osim njihovim proverenim pulenima - Taciju, Haradinaju i ekipi. SAD to nece uciniti ni po cenu svetskog rata, niti je Rusija ili bilo ko drugi spreman da to od njih trazi. Zna se sta izmedju velikih sila znaci aspiracija ka jednoj takvoj vojnoj bazi. Zbog toga su svi blagonaklono gledali na predlog podele Kosova, ukljucujuci i Ruse, a formalno ga je izneo predstavnik EU. To bi bila win-win situacija i za SAD i za EU i za Rusiju. Za nas je najpametnije da diplomatski odradimo da udjemo "u posed" dela teritorije naseljene Srbima, da zadrzimo u nasim internim dokumentima "vlasnistvo" nad ostatkom teritorije i da nezavisnost dela teritorije mi uslovimo ulaskom cele teritorije Srbije (sa Kosovom) u EU. Ukoliko se to ne desi brzo (3-5 godina) - a nece, da pocnemo polako da otvaramo pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

Sto se "aktivne uloge" EU tice, to je, naravno, budalastina. Politika EU ce i do sada biti licemerna, na jadnoj Srbiji ce trenirati deklarativno misice, a u praksi sprovoditi naloge iz Washingtona. Tu ce se par malih drzava tipa Slovacka pobuniti vise iz sopstvenih unutar-politickih razloga i to je to.

Srbi ne treba da se zavaravaju da je EU spremna na neke ustupke Srbima oko Kosova zbog toga sto "strateski vidi Srbiju u EU". To nije tacno. EU kada je Srbija u pitanju, iskljucivo interesuje anuliranje eventualne bezbednosne pretnje od strane Srbije (sto se sprovodi kroz "reformu odbrane"), podanicki odnos Srbije prema EU (sto se sprovodi kroz SoAiP i CEFTU) i isporucivanje Mladica, Karadzica i ko zna koga, kako bi "haska azdaja ugasila zedj", a Evropske zemlje sopstvenim glasacima prikazale "brigu za humanost". EU niti zeli niti vidi Srbiju u svom clanstvu.

Milutin

pre 16 godina

Mi bi trebali da zeznemo čitav svet pa i Kosovo i da ga mi prvi priznamo i čestitamo nezavisnost. Zašto da to prvo urade Amerikanci. Ljudi, umijte se. Kosovo odavno nije naše. I Evropa i Amerika hoće da se Kosovo otcepi, da bude zasebno. Jednostavno, ako može Kosovo da se odvoji, onda će i desetine RUSKIH DRŽAVICA, čitaj Kosova, da traži nezavisnost, a mala i slaba Rusija je cilj i Evrope i Amerike.

Ivan M

pre 16 godina

Nekoliko napomena:

1. niko zasada ne zna sta to Srbija predlaze Kosovskim Albancima. Ona stara o tome kako cemo da integrisemo 2 miliona Albanaca jos uvek stoji, i na nju niko ne odgovara. Kukati o nepravdi je jedno; ali ja bih molio nekog da mi objasni kako cemo mi sa Kosovom u okviru Srbije. Koja ce oni imati prava? Da glasaju? Slobodno zive gde hoce u Srbiji? Pridruzuju se vojsci? Budu clanovi vlade i skupstine? Ajde da vas cujem, Jeremicu, Tadicu i ostali!;

2. nemojmo zaboraviti de facto stanje na Kosovu. Ono je samo de jure deo Srbije, a po svim ostalim atributima je odvojeno. Da bi Tadic i Kostunica otisli na Kosovo, njima treba dozvola UNMIK. Tamo nije prisutan nijedan deo srpske drzave i tamo Srbija nipocemu ne iskazuje svoj suverenitet. Koliko mi je jasno, strategija nasih mudraca je da se taj status produzi unedogled i da se pregovara dok se ista situacija odrzava na terenu. Nekima je to mozda sjajna diplomatija, ali meni zvuci pomalo smesno, posebno jer se prikazuje kao neka velika pobeda.

3. niko kod nas se ni ne trudi da komunicira sa Albancima i npr izvini im se za ono sto se desavalo 1998. i 1999. Mozda mi da kazemo da su oni etnicki ocistili Srbe nakon maja 1999., ali pritom nas bas briga sta oni misle o srpskoj vlasti pre tog perioda. Ja se secam hladnjaca, jame u Batajnici i prica o lesevima u Mackatici. Na to su svi izgleda zaboravili, ili (sto je verovatnije) ih je bas briga. A Albanci to sve pamte i kazu "vidite sta ste nam uradili, i zato ne mozemo sa vama". I mi sigurno imamo na sta da se zalimo, posebno nakon 1999. Medjutim, to ne znaci da mozemo da ignorisemo sta oni kazu, posebno ako bi smo kobajagi trebali da zivimo u istoj drzavi.

Dragomir

pre 16 godina

Ovo je zamajavanje svih nas Ameri kazu nas UN zanima ko lanjski sneg a ovi nasi i Rusi nesto trabunjaju pa trabunjaju.
Ama ljudi ako nemate oruzanu silu da to podrzi bar sutite i ne gubite energiju na ovome.

Amer

pre 16 godina

Kao sto Evropa nikad nigde ni jedan goruci svetski problem nije resila, tako nece ni ovaj.
Iako nam se to ni malo ne svidja americki pragmatizam ce kao i uvek dovesti do kakvog-takvog resenja. Mi smo rat od NATO-a izgubili, da podsetim i nema sta sad tu da se pitamo oko priznavanja.

Zato mislim da Amerika treba da prizna Kosovo sto je pre moguce i nadam se da ce time da povuce ostatak civilizovanog sveta za sobom i time nam pomogne da se ovog problema barem otarasimo kad vec ocigledno ne umemo da ga resimo.

reZistor

pre 16 godina

Dosta vise filozofiranja! Dati Kosovu nezavisnost i urediti odnose slicno odnosima izmedju Kanade i Velike Britanije: postaviti srpskog guvernera u parlament Kosova (kao sto Kraljica ima guvernera u Kanadi) koji moze da blokira zakone ako su u suprotnosti sa interesima Srba na kosovu (kao sto Governor Genral moze to da uradi u Kanadi u ime Kraljice Elizabete -- kladim se da ovo niste znali, jeli?). Jos bolje po Kosovo, dok je formalni "head of state" u Kanadi Kraljica Elizabeta II koja ima guvernera kao operativca, Kosovo bi imalo samo guvernera, a predsednik bi bio lokalni. Pa ako Kanada moze da prihvati ovakav model i da bude nezavisna, ne vidim zasto ne bi moglo i Kosovo? Tako bi u isto vreme Kosovo imalo nezavisnost a Srbija ne bi izgubila Kosovo.

Vojvodjanin

pre 16 godina

Vojine izjave kao da su iz Zone Sumraka, koga on misli da uplasi? Kad ce da se sabere i da shvati realnost , Kosovo je nezavisno jos odavno, ajde da radimo na ovom sto imamo i da razvijamo ekonomiju. Podrzavam Americku izjavu ako oni nesto ne preduzmu EU i Kostunica nece da urade nista kao sto nisu ni za Srebrenicu. Ne znam sta iko uopste ima s tim Kosovom iz Srbije ja niti imam zelju da idem tamo niti da prisiljavam 80% Albanaca da zivi s nama ako jednostavno ne zele, mogu samo da im pozelim srecu i da se nadam dobrosusedskim odnosima i izgradnji novog demokratskog drustva. Kosovo Republika!

Konstruktivan

pre 16 godina

Zanimljivo je da smatraju da je jedini konstruktivni predlog koji Srbija treba da pruzi je da sama prizna otimanje dela svoje teritorije.
Sve ostalo nije konstruktivno i ne dolazi u obzir.

micko

pre 16 godina

Pravi odgovor na takav potez SAD bio bi otvoren poziv Rusiji da u Srbiji razmesti svoju stratesku i PVO sa najnovijim S-400 kao sto to rade amerikanci u Poljskoj i Ceskoj kako bi i oni mogli da "izbliza nadgledaju opasne zemlje" po svetski mir.

Djordje Grm

pre 16 godina

Pa sto ne pribegnu istom resenju kao Amerika sa Portorikom - Portoriko jeste deo USA ali Portorikanci nemaju drzavljanstvo USA.

Iva768

pre 16 godina

One koji govore da se sada na Kosovu odvija nova kosovska bitka treba podsetiti da je i prethodna bila izgubljena ida je to bila jedna od najvecih tragedija srpskog naroda. Vremena se menjaju, tako i granice istorija je istorija, treba se okrenuti buducnosti. Ko zna, mozda se ovaj region opet jednog dana integrise u neki savez nezavisnih republika jer ipak, svi su previse upuceni jedni na druge da bi to ignorisali vecito.

Rale

pre 16 godina

_Nema nam druge. da im se objavi rat kol'ko sutra.
Danas po podne da se spremi avijacija sto je gasila pozar u Grckoj. Ministri da prebace pare na Kipar, ministarke nameste frizuru, a vojsci da se obezbedi po mesni narezak. Pa da vide svog boga.

vuk

pre 16 godina

U pravu je Kusner kada kaze da Kosovo nije ni u Rusiji, ni u SAD. Ali on zaboravlja da Kosovo nije ni u EU. Kosovo je deo Srbije, a Srbija je sused Evropske Unije.

dalibor

pre 16 godina

Kostunicu nije nimalo briga za Kosovo nego samo igra igru sa nama. Daj da ga vec jednom maknemo sa scene. Sto se tice Kosova dignite ruke od toga nego radite na tome da sebi povecate standard.Kosovo nas je pre 618 godina uvuklo u takav jaz da se i do danas nismo otrgli od toga. Daj da ga se vec jednom resimo!!!!

Autonomas

pre 16 godina

Da potsetim Kostunica je u svojoj cestitki Bushu pre 7 godina rekao da je Bush za Srbiju najbolji izbor. Elem, Kostunica neobavesten kao i obicno i verovatno iznenadjen.
Poenta nije nigde do stava u Beogradu. Beograd mora konacno da izadje sa nekim konstruktivnim predlogom koji ce biti racionalan, realan, i kompromis jer se konflikt i problem moze resiti samo kompromisom.
Sedenje u pecini u mraku i vikanje "Kosovo je nase", bez stvarne zelje da se ista uradi i promeni nece dovesti no do cega. Jedan od mogucih resenja je da Srbija sto pre udje u EU, ali nazalost Kostunica, radikali i socijalisti cine sve moguce da se to ne dogodi... Takodje, trude se da pregovore o Kosovu drze sto neefikasnijem sto samo ide u prilog nezavisnosti Kosova.
Srbija mora da shvati da da bi Kosovo ostalo u Srbiji Albanci na Kosovu moraju da vide u tome interes: clasntvo u EU, mogucnost da se skoluju ne samo na Kosovu nego bilo gde po Srbiji, i sve ostalo sto ce da ih cini punopravnim gradjanima Srbije. Plan "Kosovo je nase" a Albanci s Ksova su nam neprijatelji nije nikakav plan i urodice ocepljenjem Kosova.
Ko razume shvatice...

ALBAN-ACA

pre 16 godina

pitam srpske politicare "zasto BRE gubite vremena oko statusa kosova kada se zna da ono jeste neminovno da ce biti nezavisno bolje bilo bi da se pregovara o uslovima kosovskih srba nasih komsija da bismo ziveli u slozi miru i uzjamnoj toleranciji da ne kazem ljubavi jer bio bih u ovom trenutku preteranim optimista.

Peter Tosh

pre 16 godina

Са правне стране сви закони стоје на нашој страни и Коштуница, као човек коме је то професија, одлично користи своје знање. Не бих рекао да само Обала Слоноваче и Русија стоје иза нас, уколико буде дошло до гласања у УН просто ће се многи изненадити каква је реална ситуација . . .

Miloš

pre 16 godina

Da smo bili u stanju da rešimo sami kosovski problem, na ovaj ili onaj način, mi bismo ga rešili. Pošto to nismo bili u stanju, upleli smo "međunarodnu zajednicu" i treba se samo setiti na koji način. Sada imamo ono "tražili ste, gledajte"!

Mare

pre 16 godina

Nemoze kaubojac iz Teksasa da iscrtava nove drzave mimo vazecih rezolucija i medjunarodnog prava. Mnogi cute i u cudu gledaju cekajuci Putina da kaze dosta.

blistavi)um

pre 16 godina

a zasto se onda "pregovara", mislim da amerikanci kao nasi (Srpski) prijatelji odmah treba da priznaju nezavisnost albancima, mislim da bi to bio lep gest prijateljstva prema Srbiji

Rade

pre 16 godina

Kostunici je mnogo bolje da se ne bavi politikom jer za to nije stvarno dorastao. U Srbiji moze da se trese ali njegove izjave u svetu niko ne shvata ozbiljno.

Xhimi

pre 16 godina

Srbija treba da se opameti i da se oslobodi svojih zahteva.Kosovo ce biti jednog dana nezavisno hoce to BEOGRAD ili nece. Amerikanci sinoc su rekli da ovoj albanskoj drzavi.

Dragoljub

pre 16 godina

Ceo problem Kostunice i kompanije jeste sto Kosovo (i Metohija) NISU de facto deo Srbije. Ona tamo NEMA ni suverenitet niti teritorijalni integritet: priznanjem Kosova bi se samo status quo verifikovao.
Pravi problem jeste kako UBEDITI stanovnike Kosova da treba sa zive zajedno, a ne u kojem ce formalnom tipu drzave ziveti.

Nezavisnost jedino resenje.

pre 16 godina

Posle pretnji od Srpske Vlade da ce Srbija ce slati vosku na kosovo, Ameri idu na otvoreno jednostrano priznavanje nezavisnosti. Dakle srpsko-ruska diplomatija snataza i prenji dobila je bumerang na glavu. Posle americkog stava evo i G-dji Plasnik izjava koja "kritikuje" Rusiju i Ameriku zajedno. Neko kaze kako ona je na strani Srbije ali ja to ne vidim. Ona samo ostavlja loptu na srpsku stranu da pronagje bolje resenje nego ahtisarjev plan. To znaci da nagje ne samo nezavisnost kao resenje, ali da to bude dobro napravljeno za dugorocni rok kako bi Rusi i Amerikanci ne bi umesali na Evropu. Ona je ljubazna jer Srbi su Evropljeni i govori sa njima kao sa Evropljanima ali ne kaze da evo Albanci nisu...Tako se kolo krece opet u 1999 godine gde Srbija optuzuje Ameriku... Evropa se pravi licemerno ali na strani je Amerike 100 percenat jer nije na strani Rusije(70 percenat). Ona zeli Rusiju daleko od Evrope ali ruski gas unutar Evrope... Zbog toga drzi politiku prijatesva sa Srbijom do te mere da ona je samo igra....

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Xe, xe, xe ... Prvo nam kazu: "Niste vi jos za EU, treba da ispunite uslove" a onda, iznenada, kazu: "Kosovo je problem EU." Kako moze nesto biti problem za neku instituciju, ako nije njen clan? Nisu li nam tu skoro rekli, da posto u odredjenom periodu nismo bili clan UN, onda za nas ne vaze pravila UN za taj period? Prosto je smesno koliko previdjaju da se situacija u svetu menja iz sata u sat i umesto da se iz petnih zila bore za red i zakonitost, oni kroje pravila u hodu. Sutra ce neko drugi krojiti pravila u hodu (jer smo se tako dogovorili - jaci kaci) a ovi sadasnji ce tada kukati kako to tako ne ide!

Istogasi

pre 16 godina

Kako “direktne pretnje iz SAD” treba Kostunice da shvati da bi jednostavnije objasnio Srpskom narodu o cemu se tu zapravo radi. Pa prosto ovako: Kosovo ima pristalice nezavisnosti kod drzava kao sto su USA, UK, Francuska, Nemacka, Italija, Japan, Izrael itd, dok su na strani Srbije samo Rusija i Obala Slonovace. Ali nije problem u tome ko ima vise pristalica i da li su to svetske sile. Osnovni problem je sto Kosovski Albanci vise nemaju apsolutno nikakvog poverenja u drzavu Srbiju, koja je bila pravi neprijatelj citave zadnje dve decenije prema njima. Sto je jos gore, demokratska Srbija nije zatrazila ni oprostaj od Albanaca za zlodela koja su pocnili 98. i 99. godine na Kosovu. Sta sad Srbija ocekuje od pregovora? Kompromis? Kosovski Albanci listom kazu – kompromis je upravo nadgledana nezavisnost Kosova. Vec sam naveo neke od zemalja koje ce priznati Kosovo u decembru ove godine, te zato Kostunica sa svojom vladom ne bi trebalo da te zemlje plasi ratnom opcijom, nego treba da se potrudi da na svojoj listi drzava koje nece priznati Kosovo uvrsti jos po neku osim Rusije.

Beogradjen

pre 16 godina

Ja bi radije u Evropu i EU nego Kosovo. Uz svo duzno postovanje, ja svoju buducnost, a i buducnost svoje dece, vidim u EU pa cak i NATO-u, a ne na Kosovu.
Zao mi je sto su nasi politicari jos ranije "poklonili" Kosovo zbog svojih gluposti, a ja za te gluposti nemam nameru da ponovo ratujem i gledam kako nasa vec osiromasena mladez gine za nesto sto vec odavno nije nase.
Srbijo probudi se i kreni pravim putem.

zoran

pre 16 godina

SAD kroz svoju istoriju postuju samo one ugovore koji im odgovaraju i dok im odgovaraju.To su radili jos od ugovora sa Americkim indijancima pa sve do danas.Mi jedino mozemo da uticemo tako sto cemo ciniti sve u nasoj moci da im obecanje kosovskim albancima vise ne odgovara.

UK_LoNdon

pre 16 godina

Krajnje je vereme da se Evropa otrgne od Amerike i krene svojim putem. Pa zar evropske zemje koje imaju toliku tradiciju da zavise od texaskih farmera. Evropo sad si na ispitu ili si "amercicki pijun" ili si jedinstvena i postujes medjunardno pravo na kojem se i ti zasnivas.

PRISHTINA

pre 16 godina

gospodine Jeremić! srbija moze da produzva svoju agoniju birajući Nikolića-Koœtunicu i njemu slicnih ali produljavanje razgovora sa kosovom to sigurno nece proci jer kosovo ide napred i nema dragocenog vremena za gubitak sta ne mogu reći o srpskoj vladi koja kosovo upotreblajva samo za zavaravanje srpskog naroda da bi OVI politicari bili i dalje vladari srbije.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Teško G-dji Plasnik kad je dohvate naši mondijalisti zbog neprimjerene izjave na račun svjetske tvrdjave demokratije.
Lazar Špalaver, Nikšić

Simeon

pre 16 godina

Jednostrane namere nisu od koristi ali su iznesene i sta cemo sada? Drugo, trebalo bi traziti objasnjenje od Plesnikove ko su to Kosovari? Znamo da je terminologija u diplomatskom recniku jako bitna. Kusner bi mogao da pojasni i vec jednom otvoreno kaze da se od Beograda ocekuje da iznese predlog o nezavisnosti Kosova jer jedino to Beograd jos nije predlozio a nadam se da i nece. Ahtisarijev plan je nedvosmisleno odbacen od strane Beograda tako da nemoze biti govora o nekakvom panu plus. Kusnerov licni animozitet pram Srbima je poznat godinama tako da se tu ne moze ocekivati nikakva konstruktivnost sa njegove strane. Ostao mi je u secanju intervju koji je dao sjajnoj novinarki B92. U tom intervju ispalio je toliko gafova i bisera zahvaljujuci vestini novinarke da je svima jasno da ce pre Ceku biti za kompromis nego Kusner. Taj intervju bi morali pogledati svi novinari pocetnici a i mnogi drugi kako bi napokon naucili kako se vodi razgovor na neku temu.
Evropa tvrdi da se sve desava kod njih. Sada EU vidi priliku da na primeru Kosova i na stetu Srba trenira preko potrebno jedinstvo posle silnih debakla vezanih za ustav EU i niz drugih pitanja oko kojih nisu uspelil da se sloze. Kako je samo Kosovo zgodno doslo da se pokaze kako je EU jedinstvena i sposobna da donosi zajednicke odluke. To je jedna prljlava igra. Takodje, Srbija nije clanica EU i ne moze biti govora da je to samo problem EU. Problem o kom je ovde rec zove se "Postovanje medjunarodnog prava, konvencija, rezolucija. ljudskih prava itd" Pravila medjunarodnog ponasanja koja su napisale upravo zemlje koje bi sad (kao i u skoroj proslosti ) da ga prekrse priznavajuci albanskoj manjini pravo na drzavu i komad teritorije jedne suverene i od strane UN priznate drzave. Iz svake izjave medjunarodnih predstavnika iz EU i SAD Albanci sa KiM dobijaju ohrabrenje i krila da nastave da pregovaraju samo o nezavisnosti i modelima kako doci do nje.
Secam se obecanja EU i SAD Srbiji za vreme Milosevica i neposredno posle pada rezima SM. Od tih obecanja malo je toga sprovedeno. Sustinski nista.

Nak- Berisha

pre 16 godina

smesno da ruski govore toliko o "spravedljivom svetskom poredku" samo se prisetimo sta je rusija ucinila sa evropom posle drugog svetskog rata sve do 1989-90. a sada sa Ćećenijom-Gruzijom?!.

Bugarin

pre 16 godina

Navijam za to da Evropa uspe u nastojanjima da rešavanje Kosovskog pitanja preuzme na sebe, jer kad se problem dešava u vlastitom dvorištu, onda je i namera da se on reši stvarna. S druge strane, ako Amerika i Rusija ukrste koplja iznad Kosova, nema nama sreće za dugi niz godina. Zato mislim da treba da se "bratska" pomoć iz Rusije uzima s rezervom. To isto mislim i za "bratsku" pomoć koju Amerikanci pružaju Albancima.

BIG--EKSER

pre 16 godina

"dac srbima i albancima œanse......" a srbiaj ne daje nikave sanse jer misli samo o vladanju nad drugima i o teritorijama koje je nekada zauzela.

Slobodan

pre 16 godina

Gde mogu da pogledam i vidim pledlog uredjenja Kosova koji predlaze nasa vlada? Mozda je i on klasifikovan kao "poslovna tajna (koncesionara)"?

Borivoje

pre 16 godina

Možda bi neko srednje rešenje bila entitetska uređenost Kosmeta,u konfederaciji sa Srbijom.Koja bi bila oročena na 3-5 godina da se vidi kako funkcioniše.U svakom slučaju bez nekog vida teritorijalne podele,nije moguće naći rešenje.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

gospodja Plasnik jeste dobra diplomata i zna sta govori i zasto "kritikuje" izjave amerićkih zvanicnika, treba znati pravila diplomacije i znacete sta znaće ove "kritike".

Beogradjen

pre 16 godina

Ja bi radije u Evropu i EU nego Kosovo. Uz svo duzno postovanje, ja svoju buducnost, a i buducnost svoje dece, vidim u EU pa cak i NATO-u, a ne na Kosovu.
Zao mi je sto su nasi politicari jos ranije "poklonili" Kosovo zbog svojih gluposti, a ja za te gluposti nemam nameru da ponovo ratujem i gledam kako nasa vec osiromasena mladez gine za nesto sto vec odavno nije nase.
Srbijo probudi se i kreni pravim putem.

Simeon

pre 16 godina

Jednostrane namere nisu od koristi ali su iznesene i sta cemo sada? Drugo, trebalo bi traziti objasnjenje od Plesnikove ko su to Kosovari? Znamo da je terminologija u diplomatskom recniku jako bitna. Kusner bi mogao da pojasni i vec jednom otvoreno kaze da se od Beograda ocekuje da iznese predlog o nezavisnosti Kosova jer jedino to Beograd jos nije predlozio a nadam se da i nece. Ahtisarijev plan je nedvosmisleno odbacen od strane Beograda tako da nemoze biti govora o nekakvom panu plus. Kusnerov licni animozitet pram Srbima je poznat godinama tako da se tu ne moze ocekivati nikakva konstruktivnost sa njegove strane. Ostao mi je u secanju intervju koji je dao sjajnoj novinarki B92. U tom intervju ispalio je toliko gafova i bisera zahvaljujuci vestini novinarke da je svima jasno da ce pre Ceku biti za kompromis nego Kusner. Taj intervju bi morali pogledati svi novinari pocetnici a i mnogi drugi kako bi napokon naucili kako se vodi razgovor na neku temu.
Evropa tvrdi da se sve desava kod njih. Sada EU vidi priliku da na primeru Kosova i na stetu Srba trenira preko potrebno jedinstvo posle silnih debakla vezanih za ustav EU i niz drugih pitanja oko kojih nisu uspelil da se sloze. Kako je samo Kosovo zgodno doslo da se pokaze kako je EU jedinstvena i sposobna da donosi zajednicke odluke. To je jedna prljlava igra. Takodje, Srbija nije clanica EU i ne moze biti govora da je to samo problem EU. Problem o kom je ovde rec zove se "Postovanje medjunarodnog prava, konvencija, rezolucija. ljudskih prava itd" Pravila medjunarodnog ponasanja koja su napisale upravo zemlje koje bi sad (kao i u skoroj proslosti ) da ga prekrse priznavajuci albanskoj manjini pravo na drzavu i komad teritorije jedne suverene i od strane UN priznate drzave. Iz svake izjave medjunarodnih predstavnika iz EU i SAD Albanci sa KiM dobijaju ohrabrenje i krila da nastave da pregovaraju samo o nezavisnosti i modelima kako doci do nje.
Secam se obecanja EU i SAD Srbiji za vreme Milosevica i neposredno posle pada rezima SM. Od tih obecanja malo je toga sprovedeno. Sustinski nista.

Slobodan

pre 16 godina

Gde mogu da pogledam i vidim pledlog uredjenja Kosova koji predlaze nasa vlada? Mozda je i on klasifikovan kao "poslovna tajna (koncesionara)"?

UK_LoNdon

pre 16 godina

Krajnje je vereme da se Evropa otrgne od Amerike i krene svojim putem. Pa zar evropske zemje koje imaju toliku tradiciju da zavise od texaskih farmera. Evropo sad si na ispitu ili si "amercicki pijun" ili si jedinstvena i postujes medjunardno pravo na kojem se i ti zasnivas.

Nak- Berisha

pre 16 godina

smesno da ruski govore toliko o "spravedljivom svetskom poredku" samo se prisetimo sta je rusija ucinila sa evropom posle drugog svetskog rata sve do 1989-90. a sada sa Ćećenijom-Gruzijom?!.

Istogasi

pre 16 godina

Kako “direktne pretnje iz SAD” treba Kostunice da shvati da bi jednostavnije objasnio Srpskom narodu o cemu se tu zapravo radi. Pa prosto ovako: Kosovo ima pristalice nezavisnosti kod drzava kao sto su USA, UK, Francuska, Nemacka, Italija, Japan, Izrael itd, dok su na strani Srbije samo Rusija i Obala Slonovace. Ali nije problem u tome ko ima vise pristalica i da li su to svetske sile. Osnovni problem je sto Kosovski Albanci vise nemaju apsolutno nikakvog poverenja u drzavu Srbiju, koja je bila pravi neprijatelj citave zadnje dve decenije prema njima. Sto je jos gore, demokratska Srbija nije zatrazila ni oprostaj od Albanaca za zlodela koja su pocnili 98. i 99. godine na Kosovu. Sta sad Srbija ocekuje od pregovora? Kompromis? Kosovski Albanci listom kazu – kompromis je upravo nadgledana nezavisnost Kosova. Vec sam naveo neke od zemalja koje ce priznati Kosovo u decembru ove godine, te zato Kostunica sa svojom vladom ne bi trebalo da te zemlje plasi ratnom opcijom, nego treba da se potrudi da na svojoj listi drzava koje nece priznati Kosovo uvrsti jos po neku osim Rusije.

Peter Tosh

pre 16 godina

Са правне стране сви закони стоје на нашој страни и Коштуница, као човек коме је то професија, одлично користи своје знање. Не бих рекао да само Обала Слоноваче и Русија стоје иза нас, уколико буде дошло до гласања у УН просто ће се многи изненадити каква је реална ситуација . . .

PRISHTINA

pre 16 godina

gospodine Jeremić! srbija moze da produzva svoju agoniju birajući Nikolića-Koœtunicu i njemu slicnih ali produljavanje razgovora sa kosovom to sigurno nece proci jer kosovo ide napred i nema dragocenog vremena za gubitak sta ne mogu reći o srpskoj vladi koja kosovo upotreblajva samo za zavaravanje srpskog naroda da bi OVI politicari bili i dalje vladari srbije.

BIG--EKSER

pre 16 godina

"dac srbima i albancima œanse......" a srbiaj ne daje nikave sanse jer misli samo o vladanju nad drugima i o teritorijama koje je nekada zauzela.

zoran

pre 16 godina

SAD kroz svoju istoriju postuju samo one ugovore koji im odgovaraju i dok im odgovaraju.To su radili jos od ugovora sa Americkim indijancima pa sve do danas.Mi jedino mozemo da uticemo tako sto cemo ciniti sve u nasoj moci da im obecanje kosovskim albancima vise ne odgovara.

Miloš

pre 16 godina

Da smo bili u stanju da rešimo sami kosovski problem, na ovaj ili onaj način, mi bismo ga rešili. Pošto to nismo bili u stanju, upleli smo "međunarodnu zajednicu" i treba se samo setiti na koji način. Sada imamo ono "tražili ste, gledajte"!

vuk

pre 16 godina

U pravu je Kusner kada kaze da Kosovo nije ni u Rusiji, ni u SAD. Ali on zaboravlja da Kosovo nije ni u EU. Kosovo je deo Srbije, a Srbija je sused Evropske Unije.

Rade

pre 16 godina

Kostunici je mnogo bolje da se ne bavi politikom jer za to nije stvarno dorastao. U Srbiji moze da se trese ali njegove izjave u svetu niko ne shvata ozbiljno.

Autonomas

pre 16 godina

Da potsetim Kostunica je u svojoj cestitki Bushu pre 7 godina rekao da je Bush za Srbiju najbolji izbor. Elem, Kostunica neobavesten kao i obicno i verovatno iznenadjen.
Poenta nije nigde do stava u Beogradu. Beograd mora konacno da izadje sa nekim konstruktivnim predlogom koji ce biti racionalan, realan, i kompromis jer se konflikt i problem moze resiti samo kompromisom.
Sedenje u pecini u mraku i vikanje "Kosovo je nase", bez stvarne zelje da se ista uradi i promeni nece dovesti no do cega. Jedan od mogucih resenja je da Srbija sto pre udje u EU, ali nazalost Kostunica, radikali i socijalisti cine sve moguce da se to ne dogodi... Takodje, trude se da pregovore o Kosovu drze sto neefikasnijem sto samo ide u prilog nezavisnosti Kosova.
Srbija mora da shvati da da bi Kosovo ostalo u Srbiji Albanci na Kosovu moraju da vide u tome interes: clasntvo u EU, mogucnost da se skoluju ne samo na Kosovu nego bilo gde po Srbiji, i sve ostalo sto ce da ih cini punopravnim gradjanima Srbije. Plan "Kosovo je nase" a Albanci s Ksova su nam neprijatelji nije nikakav plan i urodice ocepljenjem Kosova.
Ko razume shvatice...

Xhimi

pre 16 godina

Srbija treba da se opameti i da se oslobodi svojih zahteva.Kosovo ce biti jednog dana nezavisno hoce to BEOGRAD ili nece. Amerikanci sinoc su rekli da ovoj albanskoj drzavi.

ALBAN-ACA

pre 16 godina

pitam srpske politicare "zasto BRE gubite vremena oko statusa kosova kada se zna da ono jeste neminovno da ce biti nezavisno bolje bilo bi da se pregovara o uslovima kosovskih srba nasih komsija da bismo ziveli u slozi miru i uzjamnoj toleranciji da ne kazem ljubavi jer bio bih u ovom trenutku preteranim optimista.

Rale

pre 16 godina

_Nema nam druge. da im se objavi rat kol'ko sutra.
Danas po podne da se spremi avijacija sto je gasila pozar u Grckoj. Ministri da prebace pare na Kipar, ministarke nameste frizuru, a vojsci da se obezbedi po mesni narezak. Pa da vide svog boga.

dalibor

pre 16 godina

Kostunicu nije nimalo briga za Kosovo nego samo igra igru sa nama. Daj da ga vec jednom maknemo sa scene. Sto se tice Kosova dignite ruke od toga nego radite na tome da sebi povecate standard.Kosovo nas je pre 618 godina uvuklo u takav jaz da se i do danas nismo otrgli od toga. Daj da ga se vec jednom resimo!!!!

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Teško G-dji Plasnik kad je dohvate naši mondijalisti zbog neprimjerene izjave na račun svjetske tvrdjave demokratije.
Lazar Špalaver, Nikšić

Dragoljub

pre 16 godina

Ceo problem Kostunice i kompanije jeste sto Kosovo (i Metohija) NISU de facto deo Srbije. Ona tamo NEMA ni suverenitet niti teritorijalni integritet: priznanjem Kosova bi se samo status quo verifikovao.
Pravi problem jeste kako UBEDITI stanovnike Kosova da treba sa zive zajedno, a ne u kojem ce formalnom tipu drzave ziveti.

Borivoje

pre 16 godina

Možda bi neko srednje rešenje bila entitetska uređenost Kosmeta,u konfederaciji sa Srbijom.Koja bi bila oročena na 3-5 godina da se vidi kako funkcioniše.U svakom slučaju bez nekog vida teritorijalne podele,nije moguće naći rešenje.

Mare

pre 16 godina

Nemoze kaubojac iz Teksasa da iscrtava nove drzave mimo vazecih rezolucija i medjunarodnog prava. Mnogi cute i u cudu gledaju cekajuci Putina da kaze dosta.

Bugarin

pre 16 godina

Navijam za to da Evropa uspe u nastojanjima da rešavanje Kosovskog pitanja preuzme na sebe, jer kad se problem dešava u vlastitom dvorištu, onda je i namera da se on reši stvarna. S druge strane, ako Amerika i Rusija ukrste koplja iznad Kosova, nema nama sreće za dugi niz godina. Zato mislim da treba da se "bratska" pomoć iz Rusije uzima s rezervom. To isto mislim i za "bratsku" pomoć koju Amerikanci pružaju Albancima.

Nezavisnost jedino resenje.

pre 16 godina

Posle pretnji od Srpske Vlade da ce Srbija ce slati vosku na kosovo, Ameri idu na otvoreno jednostrano priznavanje nezavisnosti. Dakle srpsko-ruska diplomatija snataza i prenji dobila je bumerang na glavu. Posle americkog stava evo i G-dji Plasnik izjava koja "kritikuje" Rusiju i Ameriku zajedno. Neko kaze kako ona je na strani Srbije ali ja to ne vidim. Ona samo ostavlja loptu na srpsku stranu da pronagje bolje resenje nego ahtisarjev plan. To znaci da nagje ne samo nezavisnost kao resenje, ali da to bude dobro napravljeno za dugorocni rok kako bi Rusi i Amerikanci ne bi umesali na Evropu. Ona je ljubazna jer Srbi su Evropljeni i govori sa njima kao sa Evropljanima ali ne kaze da evo Albanci nisu...Tako se kolo krece opet u 1999 godine gde Srbija optuzuje Ameriku... Evropa se pravi licemerno ali na strani je Amerike 100 percenat jer nije na strani Rusije(70 percenat). Ona zeli Rusiju daleko od Evrope ali ruski gas unutar Evrope... Zbog toga drzi politiku prijatesva sa Srbijom do te mere da ona je samo igra....

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Xe, xe, xe ... Prvo nam kazu: "Niste vi jos za EU, treba da ispunite uslove" a onda, iznenada, kazu: "Kosovo je problem EU." Kako moze nesto biti problem za neku instituciju, ako nije njen clan? Nisu li nam tu skoro rekli, da posto u odredjenom periodu nismo bili clan UN, onda za nas ne vaze pravila UN za taj period? Prosto je smesno koliko previdjaju da se situacija u svetu menja iz sata u sat i umesto da se iz petnih zila bore za red i zakonitost, oni kroje pravila u hodu. Sutra ce neko drugi krojiti pravila u hodu (jer smo se tako dogovorili - jaci kaci) a ovi sadasnji ce tada kukati kako to tako ne ide!

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

gospodja Plasnik jeste dobra diplomata i zna sta govori i zasto "kritikuje" izjave amerićkih zvanicnika, treba znati pravila diplomacije i znacete sta znaće ove "kritike".

Ivan M

pre 16 godina

Nekoliko napomena:

1. niko zasada ne zna sta to Srbija predlaze Kosovskim Albancima. Ona stara o tome kako cemo da integrisemo 2 miliona Albanaca jos uvek stoji, i na nju niko ne odgovara. Kukati o nepravdi je jedno; ali ja bih molio nekog da mi objasni kako cemo mi sa Kosovom u okviru Srbije. Koja ce oni imati prava? Da glasaju? Slobodno zive gde hoce u Srbiji? Pridruzuju se vojsci? Budu clanovi vlade i skupstine? Ajde da vas cujem, Jeremicu, Tadicu i ostali!;

2. nemojmo zaboraviti de facto stanje na Kosovu. Ono je samo de jure deo Srbije, a po svim ostalim atributima je odvojeno. Da bi Tadic i Kostunica otisli na Kosovo, njima treba dozvola UNMIK. Tamo nije prisutan nijedan deo srpske drzave i tamo Srbija nipocemu ne iskazuje svoj suverenitet. Koliko mi je jasno, strategija nasih mudraca je da se taj status produzi unedogled i da se pregovara dok se ista situacija odrzava na terenu. Nekima je to mozda sjajna diplomatija, ali meni zvuci pomalo smesno, posebno jer se prikazuje kao neka velika pobeda.

3. niko kod nas se ni ne trudi da komunicira sa Albancima i npr izvini im se za ono sto se desavalo 1998. i 1999. Mozda mi da kazemo da su oni etnicki ocistili Srbe nakon maja 1999., ali pritom nas bas briga sta oni misle o srpskoj vlasti pre tog perioda. Ja se secam hladnjaca, jame u Batajnici i prica o lesevima u Mackatici. Na to su svi izgleda zaboravili, ili (sto je verovatnije) ih je bas briga. A Albanci to sve pamte i kazu "vidite sta ste nam uradili, i zato ne mozemo sa vama". I mi sigurno imamo na sta da se zalimo, posebno nakon 1999. Medjutim, to ne znaci da mozemo da ignorisemo sta oni kazu, posebno ako bi smo kobajagi trebali da zivimo u istoj drzavi.

blistavi)um

pre 16 godina

a zasto se onda "pregovara", mislim da amerikanci kao nasi (Srpski) prijatelji odmah treba da priznaju nezavisnost albancima, mislim da bi to bio lep gest prijateljstva prema Srbiji

Iva768

pre 16 godina

One koji govore da se sada na Kosovu odvija nova kosovska bitka treba podsetiti da je i prethodna bila izgubljena ida je to bila jedna od najvecih tragedija srpskog naroda. Vremena se menjaju, tako i granice istorija je istorija, treba se okrenuti buducnosti. Ko zna, mozda se ovaj region opet jednog dana integrise u neki savez nezavisnih republika jer ipak, svi su previse upuceni jedni na druge da bi to ignorisali vecito.

Djordje Grm

pre 16 godina

Pa sto ne pribegnu istom resenju kao Amerika sa Portorikom - Portoriko jeste deo USA ali Portorikanci nemaju drzavljanstvo USA.

micko

pre 16 godina

Pravi odgovor na takav potez SAD bio bi otvoren poziv Rusiji da u Srbiji razmesti svoju stratesku i PVO sa najnovijim S-400 kao sto to rade amerikanci u Poljskoj i Ceskoj kako bi i oni mogli da "izbliza nadgledaju opasne zemlje" po svetski mir.

Konstruktivan

pre 16 godina

Zanimljivo je da smatraju da je jedini konstruktivni predlog koji Srbija treba da pruzi je da sama prizna otimanje dela svoje teritorije.
Sve ostalo nije konstruktivno i ne dolazi u obzir.

Vojvodjanin

pre 16 godina

Vojine izjave kao da su iz Zone Sumraka, koga on misli da uplasi? Kad ce da se sabere i da shvati realnost , Kosovo je nezavisno jos odavno, ajde da radimo na ovom sto imamo i da razvijamo ekonomiju. Podrzavam Americku izjavu ako oni nesto ne preduzmu EU i Kostunica nece da urade nista kao sto nisu ni za Srebrenicu. Ne znam sta iko uopste ima s tim Kosovom iz Srbije ja niti imam zelju da idem tamo niti da prisiljavam 80% Albanaca da zivi s nama ako jednostavno ne zele, mogu samo da im pozelim srecu i da se nadam dobrosusedskim odnosima i izgradnji novog demokratskog drustva. Kosovo Republika!

Amer

pre 16 godina

Kao sto Evropa nikad nigde ni jedan goruci svetski problem nije resila, tako nece ni ovaj.
Iako nam se to ni malo ne svidja americki pragmatizam ce kao i uvek dovesti do kakvog-takvog resenja. Mi smo rat od NATO-a izgubili, da podsetim i nema sta sad tu da se pitamo oko priznavanja.

Zato mislim da Amerika treba da prizna Kosovo sto je pre moguce i nadam se da ce time da povuce ostatak civilizovanog sveta za sobom i time nam pomogne da se ovog problema barem otarasimo kad vec ocigledno ne umemo da ga resimo.

reZistor

pre 16 godina

Dosta vise filozofiranja! Dati Kosovu nezavisnost i urediti odnose slicno odnosima izmedju Kanade i Velike Britanije: postaviti srpskog guvernera u parlament Kosova (kao sto Kraljica ima guvernera u Kanadi) koji moze da blokira zakone ako su u suprotnosti sa interesima Srba na kosovu (kao sto Governor Genral moze to da uradi u Kanadi u ime Kraljice Elizabete -- kladim se da ovo niste znali, jeli?). Jos bolje po Kosovo, dok je formalni "head of state" u Kanadi Kraljica Elizabeta II koja ima guvernera kao operativca, Kosovo bi imalo samo guvernera, a predsednik bi bio lokalni. Pa ako Kanada moze da prihvati ovakav model i da bude nezavisna, ne vidim zasto ne bi moglo i Kosovo? Tako bi u isto vreme Kosovo imalo nezavisnost a Srbija ne bi izgubila Kosovo.

Dragomir

pre 16 godina

Ovo je zamajavanje svih nas Ameri kazu nas UN zanima ko lanjski sneg a ovi nasi i Rusi nesto trabunjaju pa trabunjaju.
Ama ljudi ako nemate oruzanu silu da to podrzi bar sutite i ne gubite energiju na ovome.

Milutin

pre 16 godina

Mi bi trebali da zeznemo čitav svet pa i Kosovo i da ga mi prvi priznamo i čestitamo nezavisnost. Zašto da to prvo urade Amerikanci. Ljudi, umijte se. Kosovo odavno nije naše. I Evropa i Amerika hoće da se Kosovo otcepi, da bude zasebno. Jednostavno, ako može Kosovo da se odvoji, onda će i desetine RUSKIH DRŽAVICA, čitaj Kosova, da traži nezavisnost, a mala i slaba Rusija je cilj i Evrope i Amerike.

Evroskeptik

pre 16 godina

Nema nikakve sanse da SAD prepuste kontrolu teritorije oko Bondsteel-a bilo kome osim njihovim proverenim pulenima - Taciju, Haradinaju i ekipi. SAD to nece uciniti ni po cenu svetskog rata, niti je Rusija ili bilo ko drugi spreman da to od njih trazi. Zna se sta izmedju velikih sila znaci aspiracija ka jednoj takvoj vojnoj bazi. Zbog toga su svi blagonaklono gledali na predlog podele Kosova, ukljucujuci i Ruse, a formalno ga je izneo predstavnik EU. To bi bila win-win situacija i za SAD i za EU i za Rusiju. Za nas je najpametnije da diplomatski odradimo da udjemo "u posed" dela teritorije naseljene Srbima, da zadrzimo u nasim internim dokumentima "vlasnistvo" nad ostatkom teritorije i da nezavisnost dela teritorije mi uslovimo ulaskom cele teritorije Srbije (sa Kosovom) u EU. Ukoliko se to ne desi brzo (3-5 godina) - a nece, da pocnemo polako da otvaramo pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

Sto se "aktivne uloge" EU tice, to je, naravno, budalastina. Politika EU ce i do sada biti licemerna, na jadnoj Srbiji ce trenirati deklarativno misice, a u praksi sprovoditi naloge iz Washingtona. Tu ce se par malih drzava tipa Slovacka pobuniti vise iz sopstvenih unutar-politickih razloga i to je to.

Srbi ne treba da se zavaravaju da je EU spremna na neke ustupke Srbima oko Kosova zbog toga sto "strateski vidi Srbiju u EU". To nije tacno. EU kada je Srbija u pitanju, iskljucivo interesuje anuliranje eventualne bezbednosne pretnje od strane Srbije (sto se sprovodi kroz "reformu odbrane"), podanicki odnos Srbije prema EU (sto se sprovodi kroz SoAiP i CEFTU) i isporucivanje Mladica, Karadzica i ko zna koga, kako bi "haska azdaja ugasila zedj", a Evropske zemlje sopstvenim glasacima prikazale "brigu za humanost". EU niti zeli niti vidi Srbiju u svom clanstvu.

BIG--EKSER

pre 16 godina

"dac srbima i albancima œanse......" a srbiaj ne daje nikave sanse jer misli samo o vladanju nad drugima i o teritorijama koje je nekada zauzela.

Nak- Berisha

pre 16 godina

smesno da ruski govore toliko o "spravedljivom svetskom poredku" samo se prisetimo sta je rusija ucinila sa evropom posle drugog svetskog rata sve do 1989-90. a sada sa Ćećenijom-Gruzijom?!.

Beogradjen

pre 16 godina

Ja bi radije u Evropu i EU nego Kosovo. Uz svo duzno postovanje, ja svoju buducnost, a i buducnost svoje dece, vidim u EU pa cak i NATO-u, a ne na Kosovu.
Zao mi je sto su nasi politicari jos ranije "poklonili" Kosovo zbog svojih gluposti, a ja za te gluposti nemam nameru da ponovo ratujem i gledam kako nasa vec osiromasena mladez gine za nesto sto vec odavno nije nase.
Srbijo probudi se i kreni pravim putem.

Istogasi

pre 16 godina

Kako “direktne pretnje iz SAD” treba Kostunice da shvati da bi jednostavnije objasnio Srpskom narodu o cemu se tu zapravo radi. Pa prosto ovako: Kosovo ima pristalice nezavisnosti kod drzava kao sto su USA, UK, Francuska, Nemacka, Italija, Japan, Izrael itd, dok su na strani Srbije samo Rusija i Obala Slonovace. Ali nije problem u tome ko ima vise pristalica i da li su to svetske sile. Osnovni problem je sto Kosovski Albanci vise nemaju apsolutno nikakvog poverenja u drzavu Srbiju, koja je bila pravi neprijatelj citave zadnje dve decenije prema njima. Sto je jos gore, demokratska Srbija nije zatrazila ni oprostaj od Albanaca za zlodela koja su pocnili 98. i 99. godine na Kosovu. Sta sad Srbija ocekuje od pregovora? Kompromis? Kosovski Albanci listom kazu – kompromis je upravo nadgledana nezavisnost Kosova. Vec sam naveo neke od zemalja koje ce priznati Kosovo u decembru ove godine, te zato Kostunica sa svojom vladom ne bi trebalo da te zemlje plasi ratnom opcijom, nego treba da se potrudi da na svojoj listi drzava koje nece priznati Kosovo uvrsti jos po neku osim Rusije.

PRISHTINA

pre 16 godina

gospodine Jeremić! srbija moze da produzva svoju agoniju birajući Nikolića-Koœtunicu i njemu slicnih ali produljavanje razgovora sa kosovom to sigurno nece proci jer kosovo ide napred i nema dragocenog vremena za gubitak sta ne mogu reći o srpskoj vladi koja kosovo upotreblajva samo za zavaravanje srpskog naroda da bi OVI politicari bili i dalje vladari srbije.

Xhimi

pre 16 godina

Srbija treba da se opameti i da se oslobodi svojih zahteva.Kosovo ce biti jednog dana nezavisno hoce to BEOGRAD ili nece. Amerikanci sinoc su rekli da ovoj albanskoj drzavi.

Slobodan

pre 16 godina

Gde mogu da pogledam i vidim pledlog uredjenja Kosova koji predlaze nasa vlada? Mozda je i on klasifikovan kao "poslovna tajna (koncesionara)"?

Nezavisnost jedino resenje.

pre 16 godina

Posle pretnji od Srpske Vlade da ce Srbija ce slati vosku na kosovo, Ameri idu na otvoreno jednostrano priznavanje nezavisnosti. Dakle srpsko-ruska diplomatija snataza i prenji dobila je bumerang na glavu. Posle americkog stava evo i G-dji Plasnik izjava koja "kritikuje" Rusiju i Ameriku zajedno. Neko kaze kako ona je na strani Srbije ali ja to ne vidim. Ona samo ostavlja loptu na srpsku stranu da pronagje bolje resenje nego ahtisarjev plan. To znaci da nagje ne samo nezavisnost kao resenje, ali da to bude dobro napravljeno za dugorocni rok kako bi Rusi i Amerikanci ne bi umesali na Evropu. Ona je ljubazna jer Srbi su Evropljeni i govori sa njima kao sa Evropljanima ali ne kaze da evo Albanci nisu...Tako se kolo krece opet u 1999 godine gde Srbija optuzuje Ameriku... Evropa se pravi licemerno ali na strani je Amerike 100 percenat jer nije na strani Rusije(70 percenat). Ona zeli Rusiju daleko od Evrope ali ruski gas unutar Evrope... Zbog toga drzi politiku prijatesva sa Srbijom do te mere da ona je samo igra....

Rade

pre 16 godina

Kostunici je mnogo bolje da se ne bavi politikom jer za to nije stvarno dorastao. U Srbiji moze da se trese ali njegove izjave u svetu niko ne shvata ozbiljno.

Simeon

pre 16 godina

Jednostrane namere nisu od koristi ali su iznesene i sta cemo sada? Drugo, trebalo bi traziti objasnjenje od Plesnikove ko su to Kosovari? Znamo da je terminologija u diplomatskom recniku jako bitna. Kusner bi mogao da pojasni i vec jednom otvoreno kaze da se od Beograda ocekuje da iznese predlog o nezavisnosti Kosova jer jedino to Beograd jos nije predlozio a nadam se da i nece. Ahtisarijev plan je nedvosmisleno odbacen od strane Beograda tako da nemoze biti govora o nekakvom panu plus. Kusnerov licni animozitet pram Srbima je poznat godinama tako da se tu ne moze ocekivati nikakva konstruktivnost sa njegove strane. Ostao mi je u secanju intervju koji je dao sjajnoj novinarki B92. U tom intervju ispalio je toliko gafova i bisera zahvaljujuci vestini novinarke da je svima jasno da ce pre Ceku biti za kompromis nego Kusner. Taj intervju bi morali pogledati svi novinari pocetnici a i mnogi drugi kako bi napokon naucili kako se vodi razgovor na neku temu.
Evropa tvrdi da se sve desava kod njih. Sada EU vidi priliku da na primeru Kosova i na stetu Srba trenira preko potrebno jedinstvo posle silnih debakla vezanih za ustav EU i niz drugih pitanja oko kojih nisu uspelil da se sloze. Kako je samo Kosovo zgodno doslo da se pokaze kako je EU jedinstvena i sposobna da donosi zajednicke odluke. To je jedna prljlava igra. Takodje, Srbija nije clanica EU i ne moze biti govora da je to samo problem EU. Problem o kom je ovde rec zove se "Postovanje medjunarodnog prava, konvencija, rezolucija. ljudskih prava itd" Pravila medjunarodnog ponasanja koja su napisale upravo zemlje koje bi sad (kao i u skoroj proslosti ) da ga prekrse priznavajuci albanskoj manjini pravo na drzavu i komad teritorije jedne suverene i od strane UN priznate drzave. Iz svake izjave medjunarodnih predstavnika iz EU i SAD Albanci sa KiM dobijaju ohrabrenje i krila da nastave da pregovaraju samo o nezavisnosti i modelima kako doci do nje.
Secam se obecanja EU i SAD Srbiji za vreme Milosevica i neposredno posle pada rezima SM. Od tih obecanja malo je toga sprovedeno. Sustinski nista.

Peter Tosh

pre 16 godina

Са правне стране сви закони стоје на нашој страни и Коштуница, као човек коме је то професија, одлично користи своје знање. Не бих рекао да само Обала Слоноваче и Русија стоје иза нас, уколико буде дошло до гласања у УН просто ће се многи изненадити каква је реална ситуација . . .

ALBAN-ACA

pre 16 godina

pitam srpske politicare "zasto BRE gubite vremena oko statusa kosova kada se zna da ono jeste neminovno da ce biti nezavisno bolje bilo bi da se pregovara o uslovima kosovskih srba nasih komsija da bismo ziveli u slozi miru i uzjamnoj toleranciji da ne kazem ljubavi jer bio bih u ovom trenutku preteranim optimista.

Dragoljub

pre 16 godina

Ceo problem Kostunice i kompanije jeste sto Kosovo (i Metohija) NISU de facto deo Srbije. Ona tamo NEMA ni suverenitet niti teritorijalni integritet: priznanjem Kosova bi se samo status quo verifikovao.
Pravi problem jeste kako UBEDITI stanovnike Kosova da treba sa zive zajedno, a ne u kojem ce formalnom tipu drzave ziveti.

Mare

pre 16 godina

Nemoze kaubojac iz Teksasa da iscrtava nove drzave mimo vazecih rezolucija i medjunarodnog prava. Mnogi cute i u cudu gledaju cekajuci Putina da kaze dosta.

Borivoje

pre 16 godina

Možda bi neko srednje rešenje bila entitetska uređenost Kosmeta,u konfederaciji sa Srbijom.Koja bi bila oročena na 3-5 godina da se vidi kako funkcioniše.U svakom slučaju bez nekog vida teritorijalne podele,nije moguće naći rešenje.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

gospodja Plasnik jeste dobra diplomata i zna sta govori i zasto "kritikuje" izjave amerićkih zvanicnika, treba znati pravila diplomacije i znacete sta znaće ove "kritike".

vuk

pre 16 godina

U pravu je Kusner kada kaze da Kosovo nije ni u Rusiji, ni u SAD. Ali on zaboravlja da Kosovo nije ni u EU. Kosovo je deo Srbije, a Srbija je sused Evropske Unije.

UK_LoNdon

pre 16 godina

Krajnje je vereme da se Evropa otrgne od Amerike i krene svojim putem. Pa zar evropske zemje koje imaju toliku tradiciju da zavise od texaskih farmera. Evropo sad si na ispitu ili si "amercicki pijun" ili si jedinstvena i postujes medjunardno pravo na kojem se i ti zasnivas.

dalibor

pre 16 godina

Kostunicu nije nimalo briga za Kosovo nego samo igra igru sa nama. Daj da ga vec jednom maknemo sa scene. Sto se tice Kosova dignite ruke od toga nego radite na tome da sebi povecate standard.Kosovo nas je pre 618 godina uvuklo u takav jaz da se i do danas nismo otrgli od toga. Daj da ga se vec jednom resimo!!!!

Iva768

pre 16 godina

One koji govore da se sada na Kosovu odvija nova kosovska bitka treba podsetiti da je i prethodna bila izgubljena ida je to bila jedna od najvecih tragedija srpskog naroda. Vremena se menjaju, tako i granice istorija je istorija, treba se okrenuti buducnosti. Ko zna, mozda se ovaj region opet jednog dana integrise u neki savez nezavisnih republika jer ipak, svi su previse upuceni jedni na druge da bi to ignorisali vecito.

zoran

pre 16 godina

SAD kroz svoju istoriju postuju samo one ugovore koji im odgovaraju i dok im odgovaraju.To su radili jos od ugovora sa Americkim indijancima pa sve do danas.Mi jedino mozemo da uticemo tako sto cemo ciniti sve u nasoj moci da im obecanje kosovskim albancima vise ne odgovara.

Autonomas

pre 16 godina

Da potsetim Kostunica je u svojoj cestitki Bushu pre 7 godina rekao da je Bush za Srbiju najbolji izbor. Elem, Kostunica neobavesten kao i obicno i verovatno iznenadjen.
Poenta nije nigde do stava u Beogradu. Beograd mora konacno da izadje sa nekim konstruktivnim predlogom koji ce biti racionalan, realan, i kompromis jer se konflikt i problem moze resiti samo kompromisom.
Sedenje u pecini u mraku i vikanje "Kosovo je nase", bez stvarne zelje da se ista uradi i promeni nece dovesti no do cega. Jedan od mogucih resenja je da Srbija sto pre udje u EU, ali nazalost Kostunica, radikali i socijalisti cine sve moguce da se to ne dogodi... Takodje, trude se da pregovore o Kosovu drze sto neefikasnijem sto samo ide u prilog nezavisnosti Kosova.
Srbija mora da shvati da da bi Kosovo ostalo u Srbiji Albanci na Kosovu moraju da vide u tome interes: clasntvo u EU, mogucnost da se skoluju ne samo na Kosovu nego bilo gde po Srbiji, i sve ostalo sto ce da ih cini punopravnim gradjanima Srbije. Plan "Kosovo je nase" a Albanci s Ksova su nam neprijatelji nije nikakav plan i urodice ocepljenjem Kosova.
Ko razume shvatice...

Bugarin

pre 16 godina

Navijam za to da Evropa uspe u nastojanjima da rešavanje Kosovskog pitanja preuzme na sebe, jer kad se problem dešava u vlastitom dvorištu, onda je i namera da se on reši stvarna. S druge strane, ako Amerika i Rusija ukrste koplja iznad Kosova, nema nama sreće za dugi niz godina. Zato mislim da treba da se "bratska" pomoć iz Rusije uzima s rezervom. To isto mislim i za "bratsku" pomoć koju Amerikanci pružaju Albancima.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Teško G-dji Plasnik kad je dohvate naši mondijalisti zbog neprimjerene izjave na račun svjetske tvrdjave demokratije.
Lazar Špalaver, Nikšić

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Xe, xe, xe ... Prvo nam kazu: "Niste vi jos za EU, treba da ispunite uslove" a onda, iznenada, kazu: "Kosovo je problem EU." Kako moze nesto biti problem za neku instituciju, ako nije njen clan? Nisu li nam tu skoro rekli, da posto u odredjenom periodu nismo bili clan UN, onda za nas ne vaze pravila UN za taj period? Prosto je smesno koliko previdjaju da se situacija u svetu menja iz sata u sat i umesto da se iz petnih zila bore za red i zakonitost, oni kroje pravila u hodu. Sutra ce neko drugi krojiti pravila u hodu (jer smo se tako dogovorili - jaci kaci) a ovi sadasnji ce tada kukati kako to tako ne ide!

Miloš

pre 16 godina

Da smo bili u stanju da rešimo sami kosovski problem, na ovaj ili onaj način, mi bismo ga rešili. Pošto to nismo bili u stanju, upleli smo "međunarodnu zajednicu" i treba se samo setiti na koji način. Sada imamo ono "tražili ste, gledajte"!

blistavi)um

pre 16 godina

a zasto se onda "pregovara", mislim da amerikanci kao nasi (Srpski) prijatelji odmah treba da priznaju nezavisnost albancima, mislim da bi to bio lep gest prijateljstva prema Srbiji

Rale

pre 16 godina

_Nema nam druge. da im se objavi rat kol'ko sutra.
Danas po podne da se spremi avijacija sto je gasila pozar u Grckoj. Ministri da prebace pare na Kipar, ministarke nameste frizuru, a vojsci da se obezbedi po mesni narezak. Pa da vide svog boga.

Ivan M

pre 16 godina

Nekoliko napomena:

1. niko zasada ne zna sta to Srbija predlaze Kosovskim Albancima. Ona stara o tome kako cemo da integrisemo 2 miliona Albanaca jos uvek stoji, i na nju niko ne odgovara. Kukati o nepravdi je jedno; ali ja bih molio nekog da mi objasni kako cemo mi sa Kosovom u okviru Srbije. Koja ce oni imati prava? Da glasaju? Slobodno zive gde hoce u Srbiji? Pridruzuju se vojsci? Budu clanovi vlade i skupstine? Ajde da vas cujem, Jeremicu, Tadicu i ostali!;

2. nemojmo zaboraviti de facto stanje na Kosovu. Ono je samo de jure deo Srbije, a po svim ostalim atributima je odvojeno. Da bi Tadic i Kostunica otisli na Kosovo, njima treba dozvola UNMIK. Tamo nije prisutan nijedan deo srpske drzave i tamo Srbija nipocemu ne iskazuje svoj suverenitet. Koliko mi je jasno, strategija nasih mudraca je da se taj status produzi unedogled i da se pregovara dok se ista situacija odrzava na terenu. Nekima je to mozda sjajna diplomatija, ali meni zvuci pomalo smesno, posebno jer se prikazuje kao neka velika pobeda.

3. niko kod nas se ni ne trudi da komunicira sa Albancima i npr izvini im se za ono sto se desavalo 1998. i 1999. Mozda mi da kazemo da su oni etnicki ocistili Srbe nakon maja 1999., ali pritom nas bas briga sta oni misle o srpskoj vlasti pre tog perioda. Ja se secam hladnjaca, jame u Batajnici i prica o lesevima u Mackatici. Na to su svi izgleda zaboravili, ili (sto je verovatnije) ih je bas briga. A Albanci to sve pamte i kazu "vidite sta ste nam uradili, i zato ne mozemo sa vama". I mi sigurno imamo na sta da se zalimo, posebno nakon 1999. Medjutim, to ne znaci da mozemo da ignorisemo sta oni kazu, posebno ako bi smo kobajagi trebali da zivimo u istoj drzavi.

reZistor

pre 16 godina

Dosta vise filozofiranja! Dati Kosovu nezavisnost i urediti odnose slicno odnosima izmedju Kanade i Velike Britanije: postaviti srpskog guvernera u parlament Kosova (kao sto Kraljica ima guvernera u Kanadi) koji moze da blokira zakone ako su u suprotnosti sa interesima Srba na kosovu (kao sto Governor Genral moze to da uradi u Kanadi u ime Kraljice Elizabete -- kladim se da ovo niste znali, jeli?). Jos bolje po Kosovo, dok je formalni "head of state" u Kanadi Kraljica Elizabeta II koja ima guvernera kao operativca, Kosovo bi imalo samo guvernera, a predsednik bi bio lokalni. Pa ako Kanada moze da prihvati ovakav model i da bude nezavisna, ne vidim zasto ne bi moglo i Kosovo? Tako bi u isto vreme Kosovo imalo nezavisnost a Srbija ne bi izgubila Kosovo.

Vojvodjanin

pre 16 godina

Vojine izjave kao da su iz Zone Sumraka, koga on misli da uplasi? Kad ce da se sabere i da shvati realnost , Kosovo je nezavisno jos odavno, ajde da radimo na ovom sto imamo i da razvijamo ekonomiju. Podrzavam Americku izjavu ako oni nesto ne preduzmu EU i Kostunica nece da urade nista kao sto nisu ni za Srebrenicu. Ne znam sta iko uopste ima s tim Kosovom iz Srbije ja niti imam zelju da idem tamo niti da prisiljavam 80% Albanaca da zivi s nama ako jednostavno ne zele, mogu samo da im pozelim srecu i da se nadam dobrosusedskim odnosima i izgradnji novog demokratskog drustva. Kosovo Republika!

Amer

pre 16 godina

Kao sto Evropa nikad nigde ni jedan goruci svetski problem nije resila, tako nece ni ovaj.
Iako nam se to ni malo ne svidja americki pragmatizam ce kao i uvek dovesti do kakvog-takvog resenja. Mi smo rat od NATO-a izgubili, da podsetim i nema sta sad tu da se pitamo oko priznavanja.

Zato mislim da Amerika treba da prizna Kosovo sto je pre moguce i nadam se da ce time da povuce ostatak civilizovanog sveta za sobom i time nam pomogne da se ovog problema barem otarasimo kad vec ocigledno ne umemo da ga resimo.

Djordje Grm

pre 16 godina

Pa sto ne pribegnu istom resenju kao Amerika sa Portorikom - Portoriko jeste deo USA ali Portorikanci nemaju drzavljanstvo USA.

micko

pre 16 godina

Pravi odgovor na takav potez SAD bio bi otvoren poziv Rusiji da u Srbiji razmesti svoju stratesku i PVO sa najnovijim S-400 kao sto to rade amerikanci u Poljskoj i Ceskoj kako bi i oni mogli da "izbliza nadgledaju opasne zemlje" po svetski mir.

Konstruktivan

pre 16 godina

Zanimljivo je da smatraju da je jedini konstruktivni predlog koji Srbija treba da pruzi je da sama prizna otimanje dela svoje teritorije.
Sve ostalo nije konstruktivno i ne dolazi u obzir.

Dragomir

pre 16 godina

Ovo je zamajavanje svih nas Ameri kazu nas UN zanima ko lanjski sneg a ovi nasi i Rusi nesto trabunjaju pa trabunjaju.
Ama ljudi ako nemate oruzanu silu da to podrzi bar sutite i ne gubite energiju na ovome.

Milutin

pre 16 godina

Mi bi trebali da zeznemo čitav svet pa i Kosovo i da ga mi prvi priznamo i čestitamo nezavisnost. Zašto da to prvo urade Amerikanci. Ljudi, umijte se. Kosovo odavno nije naše. I Evropa i Amerika hoće da se Kosovo otcepi, da bude zasebno. Jednostavno, ako može Kosovo da se odvoji, onda će i desetine RUSKIH DRŽAVICA, čitaj Kosova, da traži nezavisnost, a mala i slaba Rusija je cilj i Evrope i Amerike.

Evroskeptik

pre 16 godina

Nema nikakve sanse da SAD prepuste kontrolu teritorije oko Bondsteel-a bilo kome osim njihovim proverenim pulenima - Taciju, Haradinaju i ekipi. SAD to nece uciniti ni po cenu svetskog rata, niti je Rusija ili bilo ko drugi spreman da to od njih trazi. Zna se sta izmedju velikih sila znaci aspiracija ka jednoj takvoj vojnoj bazi. Zbog toga su svi blagonaklono gledali na predlog podele Kosova, ukljucujuci i Ruse, a formalno ga je izneo predstavnik EU. To bi bila win-win situacija i za SAD i za EU i za Rusiju. Za nas je najpametnije da diplomatski odradimo da udjemo "u posed" dela teritorije naseljene Srbima, da zadrzimo u nasim internim dokumentima "vlasnistvo" nad ostatkom teritorije i da nezavisnost dela teritorije mi uslovimo ulaskom cele teritorije Srbije (sa Kosovom) u EU. Ukoliko se to ne desi brzo (3-5 godina) - a nece, da pocnemo polako da otvaramo pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

Sto se "aktivne uloge" EU tice, to je, naravno, budalastina. Politika EU ce i do sada biti licemerna, na jadnoj Srbiji ce trenirati deklarativno misice, a u praksi sprovoditi naloge iz Washingtona. Tu ce se par malih drzava tipa Slovacka pobuniti vise iz sopstvenih unutar-politickih razloga i to je to.

Srbi ne treba da se zavaravaju da je EU spremna na neke ustupke Srbima oko Kosova zbog toga sto "strateski vidi Srbiju u EU". To nije tacno. EU kada je Srbija u pitanju, iskljucivo interesuje anuliranje eventualne bezbednosne pretnje od strane Srbije (sto se sprovodi kroz "reformu odbrane"), podanicki odnos Srbije prema EU (sto se sprovodi kroz SoAiP i CEFTU) i isporucivanje Mladica, Karadzica i ko zna koga, kako bi "haska azdaja ugasila zedj", a Evropske zemlje sopstvenim glasacima prikazale "brigu za humanost". EU niti zeli niti vidi Srbiju u svom clanstvu.