Petak, 07.09.2007.

09:52

Išinger: Podela Kosova nije opcija

Podela nije opcija u rešavanju budućeg statusa Kosova, izjavio je Volfgang Išinger.

Izvor: Beta

Išinger: Podela Kosova nije opcija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Libertarian

pre 16 godina

Dok god ovi pircaju da nema podele, ima nade, jer je to znak da je podela u igri, a to je jedino resenje u ovoj pat poziciji.

Šekspir

pre 16 godina

Nije niko predložio podelu, nije niko zadovoljan podelom, ne razmišljamo o podeli, sve su to prazne priče pregovarača koji su došli da pregovaraju sa unapred donetim mišljenjem. Jedino noramlno rešenje je podela i treba ga ustrojiti, pa makar se obe strane ne slagala s tim. To je jedino održivo rešenje, a nijedna strana ne može dobiti svoj maksimum. Srbi na Severu Kosova nikad neće pristati da žive u albanskoj državi ni obrnuto. U stvari Srbi i Albanci neće zajedno, pa ako neće razdvojte ih pobogu.

Boban Bec

pre 16 godina

Volfgang Petric se pre par godina kandidovao za gradonacelnika 12 bicirka ovde u Becu i glatko izgubio jer je pricao gluposti a sad ga poslali da predstavlja Austriju u inostranstvu.

***

pre 16 godina

Interesantno. Albanci ne pristaju na manje od nezavisnosti zato sto ste ih vi godinama ubedjivali da ce to i dobiti!
Pa zar im nije Bus pre samo par meseci obecao nezavisnost?
Sad im lepo dajte od vase zemlje, nije fer da prekrsite obecanje.

boo

pre 16 godina

Kosovo i Metohija jesu izazov koji zahteva resavanje, a ne resenje. Sve dok se svi akteri usredsredjuju na zeljeno konacno resenje, istovremeno odbijajuci ili izbegavajuci da svakoga dana rade na poboljsanju opste demokratske klime na KiM i uslova zivota, povecanju ekonomskih kapaciteta, kulturni i verskih sloboda, tolerancije... nece biti odrzivog mirnog stanja u regionu. Nijedno resenje nece biti stabilno ako se svakoga dana strpljivo ne priprema demokratska klima. Samo razvoj demokratskih institucija i ekonomski napredak KiM vode ka opustanju tvrdih stavova svih strana. Za osam godina koliko upravljaju KiM medjunarodna zajednica je svakako mogla da poboljsa demokratsku klimu ohrabrujuci demokratski orijentisane grupe i pojedince na obe strane. Na zalost, za medije na svim stranama interesantnije su izjave neodgovornih politicara koji prete nasiljem nego price o ljudima otvorenog uma, kojih na KiM ima, kako Albanaca tako i Srba.

Bobo

pre 16 godina

Mene zanima jeste li vi Srbi zaista spremni na bosanski ili tajvanski scenarij? Jer ako Kosovo ne bude neovisno, bit će jedno od ova dva slučaja. Tajvanski znači da bi kosovo imalo faktičnu samostalnost, odlučivalo o svim pitanjima neovisno, druge države bi održavale s njima indirektne diplomatske i ekonomske odnose preko raznih "ureda za suradnju" kao zamjena za veleposlanstva, ali bi formalno bilo dio Srbije, građani Srbije bi imali vize, Srbija bi otplačivala kredite Kosova i ne bi mogla u EU dok Kosovo ne bude također spremno za ulazak. A bosanski scenarij je još gori po Srbiju- Kosovo postaje entitet, Albanci konstitutivan narod, Albanac i Srbin se svakih godina dana rotiraju na čelu države, Albanci imaju entitetski veto na svaku odluku skupštine, trećinu ministara u vladi, a sve nadgleda "visoki predstavnik".
Meni se čini da je vama Srbima najbolje da sami priznate Kosovo što prije.

buli

pre 16 godina

ocigledno da srbija nema jasnog stava kako da resi problem Kosova. jednom kaze kosovo je deo srbije, pa onda autonomija, pa vise od toga ali manje od nezavisnosti, a gradjani su i za podelu. kad time dodajemo jos pretnje prema albanske strane i medjunarodne zajednice onda se situacije postaje ocajna.
na drugu stranu albanci nemaju dilemu o nezavisnosti.
tu je kljuc uspehu albanske strane.

Jovan Zloporubovic

pre 16 godina

G. Petric svoje stavove zasniva na dve lazne premise:

1) "Srbija je proterala 850.000 Albanaca" pa je stoga "izgubila moralno pravo"...

Opste je mesto da su Albanci (i ostali) napustili KiM zbog bombardovanja, a Albanci naroctito na poziv NATO i njihovih lidera. Ovi pozivi objavljeni su i preko letaka koje su NATO avioni bacali na KiM. Dakle, rec je o orketriranom "rogu za svecu".

2) "Srbima neko treba da kaze da su izgubili rat" - poenta je sto se ovo ne govori, nego se demonstrira. Kumanovski sporazum i UNSC rez. 1244 govore upravo suprotno - KiM je deo Srbije.

Lesa

pre 16 godina

Sad je ocigledno da se radi o nameri albanaca da naprave svoju drzavu.Ta je muka snasla EU jer je ona podrzavala tezu da su zahtevi albanaca opravdani tj. da su prava albanaca narusena Milosevicevim rezimom. Problem je sto tu nema nikakvog presedana vec klasicne otimacine dela teritorije jedne drzave zarad stvaranja sopstvene drzave.Tu je problem za EU i zato ne mogu da se dogovore.Po istom modelu bi se onda desilo priznavanje drugih regija koje iscekuju nezavisnost.Nisu albanci na KiM jedini.Ta lista je podugacka (nekih 105 zahteva je na stolu). Tacno je da nasi ne daju konkretne predloge.Problem je u tome sto ih i nemaju.Zapravo niko ne daje konkretne predloge jer su svi uvideli da su prevareni od strane ne albanaca vec polit-mafijaksih krugova sa KiM (ko pita obican narod o svemu ovome?).E to je poseban problem.Jedna politicka garnitura u Brislu je pravila "dil" sa albancima onda a novodosla ekipa nema poima o cemu se tu radi.Zato i ne mogu da naprave konkretne predloge ni ovi kod nas, ni oni u Brislu.U SAD su izbori kao i u Rusiji pa im KiM moze doci kao slatka tema za tamosnje izborne kampanje.Moguce je da ce SAD i Rusija da se dogovore da treba da se po pitanju KiM dogovore oni kojih se to direktno tice.U tom slucaju bi bilo....Jovo nanovo sve iz pocetka ali bez SAD i Rusije jer oni imaju pametnija posla.Prakticno...sto da mi resavamo probleme administracije u Brislu?Imamo svoje.To je pa poseban problem za EU jer je sve vise problema koje ce administracija u Brislu morati da resava sama.Pa ne moze se doveka "odrastati".Valja onima iz Brisla da malo ozbiljnije uzmu Beograd u razmatranje a ne stalno da nesto ucenjuju jer, ipak je prostor KiM deo teritorije Srbije a ne kosovskih albanaca.Valja i nama da se ,malo uozbiljimo i manje za rukav vucemo Rusiju a vise porazgovaramo sa Brislom.U suprotnom ce biti …..”kako mama kaze”.

analiticar

pre 16 godina

Iz ovoga se vidi da ima ljudi u medjunarodnoj zajednici koji zaista sagledavaju sve aspekte problema. Postoji dobra volja da se problem resi, ali kakav god bio razvoj dogadjaja - resenje koje bi zadovoljilo obe strane ne postoji. Sa ovakvim odnosom snaga u svetu to je trenutno realnost a ne hir ovoga ili onoga.
Sta god da se uradi sa Kosovom - pogresice se. Ako se nista ne uradi opet ce se pogresiti, mozda i jos vise.
Srbija je u paradoksalnoj situaciji - ono sto je za nju u ovoj i ovakvoj situaciji najbolje resenje - to nikako ne moze dobrovoljno da prihvati i prizna.

Barkli

pre 16 godina

Opravdan strah g.Petrica, nije svejedno, EU mora dobro da razmisli kakve posledice ce imati na EU a o regionu da ne govorimo, RS je spremna kao zapeta puska.

ustavnik

pre 16 godina

Ako Kostunica kaze da nema presedana na medjunarodnom pravu a ovamo bi da menja i dopunjava ustav onda i nije neki legitimni i moralni pobednik slobodarskog sveta ? Petric lepo kaze i pita a srpska vlada nema odgovor. Neka daju podelu i bice svima lepo.

puki

pre 16 godina

Znači, ako EU nije jedinstvena onda je presedan, a ako je jedinstvena- onda nije!
Pa ovaj Petrič mi je oduvek (još iz BiH) izgledao kao veoma nesposoban nižerazredni činovnik veoma ograničenih "kapaciteta", kog su poslali negde da ga se otarase (mogli bismo i mi Velju, samo ne znam gde), a on "ambasador Austrije u UN"!!!!

lionpr

pre 16 godina

Ako Kosovski slucaj je presedan onda sta je bio slovenacki i hrvatski slucaj? Naime kao sto znamo Slovenija i Hrvatska su JEDNOSTRANO proglasile NEZAVISNOST, ABSOLUTNO BEZ PRISTANKA bivse SFRJ koja je bila suverena drzava i clanica UN. Pa cak i vojska SFRJ intervenisala prvo u Sloveniji pa onda u Hrvatskoj. Sledilo potom priznanje od Nemacke JEDNOSTRANO i bez dogovora s ostalim zemljama EU. Zar smo zaboravili onu famoznu pesmu "Danke Dojcland" posle priznanja Slovenije i Hrvatske. Zar ovo nije bio presedan sto posle Nemacke i ostale zemlje su priznale JEDNOSTRANO Sloveniju i Hrvatsku bez pristanka SFRJ odnosno bez dogovora kako je bilo predvidjeno ustavom u slucaju otcepljenja jedne republike?

svi (ni)su isti

pre 16 godina

NATO pocne "miroljubivo" da nas bombarduje, unistava ciljeve koje je sam proglasio za vojne, kao sto je recimo most u Novom Sadu (tim mostom je vojska prelazila na Kosovo mozda?) a onda Milosevic "eklatantno" protera Albance (ni danas nije jasno ko je pripremio njihovo proterivanje, CNN ili BBC) i time gubi sva prava? Ovo je bas eklatantno proglasavanje sile za glavni argument u resavanju medjunarodnih sporova! Gospodin priznaje da je Beograd u pravu u vezi krsenja medjunarodnog prava, da je Kosovo "na neki nacin" ipak presedan, ali ... oni su jaci. Dokle? Vec se lepo vidi da su si sami napravili trojansko Kosovo za EU, super stvar!

Jednom presedan - uvek presedan

pre 16 godina

Podsecam da su i kosovski Albanci odgovorni za proterivanje 250.000 Srba, martovsko nasilje, svakodnevna maltretiranja i opstu nesigurnost na Kosovu.
Sta to oni imaju da ponude Srbima? Ako je otimanje Kosova jedinstveni slucaj onda neka i podela bude jedinstveni slucaj.

PavleHD

pre 16 godina

jako dobra kratka analiza citave situacije - gospodin je ocigledno imao prilike da se dosta dobro upozna sa situacijom na zapadnom balkanu, a pogotovo na kosovu gde je i radio predhodno. e da nam je rukovodstvo pametno, oni bi mozda i pitali ovakvog nekog coveka za savet. medjutim, oni samo zele da trabunjaju o "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", bez ikakvih konkretnih predloga, sto je i on ocigledno dobro uocio

Jednom presedan - uvek presedan

pre 16 godina

Podsecam da su i kosovski Albanci odgovorni za proterivanje 250.000 Srba, martovsko nasilje, svakodnevna maltretiranja i opstu nesigurnost na Kosovu.
Sta to oni imaju da ponude Srbima? Ako je otimanje Kosova jedinstveni slucaj onda neka i podela bude jedinstveni slucaj.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

NATO pocne "miroljubivo" da nas bombarduje, unistava ciljeve koje je sam proglasio za vojne, kao sto je recimo most u Novom Sadu (tim mostom je vojska prelazila na Kosovo mozda?) a onda Milosevic "eklatantno" protera Albance (ni danas nije jasno ko je pripremio njihovo proterivanje, CNN ili BBC) i time gubi sva prava? Ovo je bas eklatantno proglasavanje sile za glavni argument u resavanju medjunarodnih sporova! Gospodin priznaje da je Beograd u pravu u vezi krsenja medjunarodnog prava, da je Kosovo "na neki nacin" ipak presedan, ali ... oni su jaci. Dokle? Vec se lepo vidi da su si sami napravili trojansko Kosovo za EU, super stvar!

lionpr

pre 16 godina

Ako Kosovski slucaj je presedan onda sta je bio slovenacki i hrvatski slucaj? Naime kao sto znamo Slovenija i Hrvatska su JEDNOSTRANO proglasile NEZAVISNOST, ABSOLUTNO BEZ PRISTANKA bivse SFRJ koja je bila suverena drzava i clanica UN. Pa cak i vojska SFRJ intervenisala prvo u Sloveniji pa onda u Hrvatskoj. Sledilo potom priznanje od Nemacke JEDNOSTRANO i bez dogovora s ostalim zemljama EU. Zar smo zaboravili onu famoznu pesmu "Danke Dojcland" posle priznanja Slovenije i Hrvatske. Zar ovo nije bio presedan sto posle Nemacke i ostale zemlje su priznale JEDNOSTRANO Sloveniju i Hrvatsku bez pristanka SFRJ odnosno bez dogovora kako je bilo predvidjeno ustavom u slucaju otcepljenja jedne republike?

Bobo

pre 16 godina

Mene zanima jeste li vi Srbi zaista spremni na bosanski ili tajvanski scenarij? Jer ako Kosovo ne bude neovisno, bit će jedno od ova dva slučaja. Tajvanski znači da bi kosovo imalo faktičnu samostalnost, odlučivalo o svim pitanjima neovisno, druge države bi održavale s njima indirektne diplomatske i ekonomske odnose preko raznih "ureda za suradnju" kao zamjena za veleposlanstva, ali bi formalno bilo dio Srbije, građani Srbije bi imali vize, Srbija bi otplačivala kredite Kosova i ne bi mogla u EU dok Kosovo ne bude također spremno za ulazak. A bosanski scenarij je još gori po Srbiju- Kosovo postaje entitet, Albanci konstitutivan narod, Albanac i Srbin se svakih godina dana rotiraju na čelu države, Albanci imaju entitetski veto na svaku odluku skupštine, trećinu ministara u vladi, a sve nadgleda "visoki predstavnik".
Meni se čini da je vama Srbima najbolje da sami priznate Kosovo što prije.

Barkli

pre 16 godina

Opravdan strah g.Petrica, nije svejedno, EU mora dobro da razmisli kakve posledice ce imati na EU a o regionu da ne govorimo, RS je spremna kao zapeta puska.

Jovan Zloporubovic

pre 16 godina

G. Petric svoje stavove zasniva na dve lazne premise:

1) "Srbija je proterala 850.000 Albanaca" pa je stoga "izgubila moralno pravo"...

Opste je mesto da su Albanci (i ostali) napustili KiM zbog bombardovanja, a Albanci naroctito na poziv NATO i njihovih lidera. Ovi pozivi objavljeni su i preko letaka koje su NATO avioni bacali na KiM. Dakle, rec je o orketriranom "rogu za svecu".

2) "Srbima neko treba da kaze da su izgubili rat" - poenta je sto se ovo ne govori, nego se demonstrira. Kumanovski sporazum i UNSC rez. 1244 govore upravo suprotno - KiM je deo Srbije.

PavleHD

pre 16 godina

jako dobra kratka analiza citave situacije - gospodin je ocigledno imao prilike da se dosta dobro upozna sa situacijom na zapadnom balkanu, a pogotovo na kosovu gde je i radio predhodno. e da nam je rukovodstvo pametno, oni bi mozda i pitali ovakvog nekog coveka za savet. medjutim, oni samo zele da trabunjaju o "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", bez ikakvih konkretnih predloga, sto je i on ocigledno dobro uocio

buli

pre 16 godina

ocigledno da srbija nema jasnog stava kako da resi problem Kosova. jednom kaze kosovo je deo srbije, pa onda autonomija, pa vise od toga ali manje od nezavisnosti, a gradjani su i za podelu. kad time dodajemo jos pretnje prema albanske strane i medjunarodne zajednice onda se situacije postaje ocajna.
na drugu stranu albanci nemaju dilemu o nezavisnosti.
tu je kljuc uspehu albanske strane.

Lesa

pre 16 godina

Sad je ocigledno da se radi o nameri albanaca da naprave svoju drzavu.Ta je muka snasla EU jer je ona podrzavala tezu da su zahtevi albanaca opravdani tj. da su prava albanaca narusena Milosevicevim rezimom. Problem je sto tu nema nikakvog presedana vec klasicne otimacine dela teritorije jedne drzave zarad stvaranja sopstvene drzave.Tu je problem za EU i zato ne mogu da se dogovore.Po istom modelu bi se onda desilo priznavanje drugih regija koje iscekuju nezavisnost.Nisu albanci na KiM jedini.Ta lista je podugacka (nekih 105 zahteva je na stolu). Tacno je da nasi ne daju konkretne predloge.Problem je u tome sto ih i nemaju.Zapravo niko ne daje konkretne predloge jer su svi uvideli da su prevareni od strane ne albanaca vec polit-mafijaksih krugova sa KiM (ko pita obican narod o svemu ovome?).E to je poseban problem.Jedna politicka garnitura u Brislu je pravila "dil" sa albancima onda a novodosla ekipa nema poima o cemu se tu radi.Zato i ne mogu da naprave konkretne predloge ni ovi kod nas, ni oni u Brislu.U SAD su izbori kao i u Rusiji pa im KiM moze doci kao slatka tema za tamosnje izborne kampanje.Moguce je da ce SAD i Rusija da se dogovore da treba da se po pitanju KiM dogovore oni kojih se to direktno tice.U tom slucaju bi bilo....Jovo nanovo sve iz pocetka ali bez SAD i Rusije jer oni imaju pametnija posla.Prakticno...sto da mi resavamo probleme administracije u Brislu?Imamo svoje.To je pa poseban problem za EU jer je sve vise problema koje ce administracija u Brislu morati da resava sama.Pa ne moze se doveka "odrastati".Valja onima iz Brisla da malo ozbiljnije uzmu Beograd u razmatranje a ne stalno da nesto ucenjuju jer, ipak je prostor KiM deo teritorije Srbije a ne kosovskih albanaca.Valja i nama da se ,malo uozbiljimo i manje za rukav vucemo Rusiju a vise porazgovaramo sa Brislom.U suprotnom ce biti …..”kako mama kaze”.

***

pre 16 godina

Interesantno. Albanci ne pristaju na manje od nezavisnosti zato sto ste ih vi godinama ubedjivali da ce to i dobiti!
Pa zar im nije Bus pre samo par meseci obecao nezavisnost?
Sad im lepo dajte od vase zemlje, nije fer da prekrsite obecanje.

puki

pre 16 godina

Znači, ako EU nije jedinstvena onda je presedan, a ako je jedinstvena- onda nije!
Pa ovaj Petrič mi je oduvek (još iz BiH) izgledao kao veoma nesposoban nižerazredni činovnik veoma ograničenih "kapaciteta", kog su poslali negde da ga se otarase (mogli bismo i mi Velju, samo ne znam gde), a on "ambasador Austrije u UN"!!!!

analiticar

pre 16 godina

Iz ovoga se vidi da ima ljudi u medjunarodnoj zajednici koji zaista sagledavaju sve aspekte problema. Postoji dobra volja da se problem resi, ali kakav god bio razvoj dogadjaja - resenje koje bi zadovoljilo obe strane ne postoji. Sa ovakvim odnosom snaga u svetu to je trenutno realnost a ne hir ovoga ili onoga.
Sta god da se uradi sa Kosovom - pogresice se. Ako se nista ne uradi opet ce se pogresiti, mozda i jos vise.
Srbija je u paradoksalnoj situaciji - ono sto je za nju u ovoj i ovakvoj situaciji najbolje resenje - to nikako ne moze dobrovoljno da prihvati i prizna.

Boban Bec

pre 16 godina

Volfgang Petric se pre par godina kandidovao za gradonacelnika 12 bicirka ovde u Becu i glatko izgubio jer je pricao gluposti a sad ga poslali da predstavlja Austriju u inostranstvu.

ustavnik

pre 16 godina

Ako Kostunica kaze da nema presedana na medjunarodnom pravu a ovamo bi da menja i dopunjava ustav onda i nije neki legitimni i moralni pobednik slobodarskog sveta ? Petric lepo kaze i pita a srpska vlada nema odgovor. Neka daju podelu i bice svima lepo.

boo

pre 16 godina

Kosovo i Metohija jesu izazov koji zahteva resavanje, a ne resenje. Sve dok se svi akteri usredsredjuju na zeljeno konacno resenje, istovremeno odbijajuci ili izbegavajuci da svakoga dana rade na poboljsanju opste demokratske klime na KiM i uslova zivota, povecanju ekonomskih kapaciteta, kulturni i verskih sloboda, tolerancije... nece biti odrzivog mirnog stanja u regionu. Nijedno resenje nece biti stabilno ako se svakoga dana strpljivo ne priprema demokratska klima. Samo razvoj demokratskih institucija i ekonomski napredak KiM vode ka opustanju tvrdih stavova svih strana. Za osam godina koliko upravljaju KiM medjunarodna zajednica je svakako mogla da poboljsa demokratsku klimu ohrabrujuci demokratski orijentisane grupe i pojedince na obe strane. Na zalost, za medije na svim stranama interesantnije su izjave neodgovornih politicara koji prete nasiljem nego price o ljudima otvorenog uma, kojih na KiM ima, kako Albanaca tako i Srba.

Šekspir

pre 16 godina

Nije niko predložio podelu, nije niko zadovoljan podelom, ne razmišljamo o podeli, sve su to prazne priče pregovarača koji su došli da pregovaraju sa unapred donetim mišljenjem. Jedino noramlno rešenje je podela i treba ga ustrojiti, pa makar se obe strane ne slagala s tim. To je jedino održivo rešenje, a nijedna strana ne može dobiti svoj maksimum. Srbi na Severu Kosova nikad neće pristati da žive u albanskoj državi ni obrnuto. U stvari Srbi i Albanci neće zajedno, pa ako neće razdvojte ih pobogu.

Libertarian

pre 16 godina

Dok god ovi pircaju da nema podele, ima nade, jer je to znak da je podela u igri, a to je jedino resenje u ovoj pat poziciji.

Jovan Zloporubovic

pre 16 godina

G. Petric svoje stavove zasniva na dve lazne premise:

1) "Srbija je proterala 850.000 Albanaca" pa je stoga "izgubila moralno pravo"...

Opste je mesto da su Albanci (i ostali) napustili KiM zbog bombardovanja, a Albanci naroctito na poziv NATO i njihovih lidera. Ovi pozivi objavljeni su i preko letaka koje su NATO avioni bacali na KiM. Dakle, rec je o orketriranom "rogu za svecu".

2) "Srbima neko treba da kaze da su izgubili rat" - poenta je sto se ovo ne govori, nego se demonstrira. Kumanovski sporazum i UNSC rez. 1244 govore upravo suprotno - KiM je deo Srbije.

Jednom presedan - uvek presedan

pre 16 godina

Podsecam da su i kosovski Albanci odgovorni za proterivanje 250.000 Srba, martovsko nasilje, svakodnevna maltretiranja i opstu nesigurnost na Kosovu.
Sta to oni imaju da ponude Srbima? Ako je otimanje Kosova jedinstveni slucaj onda neka i podela bude jedinstveni slucaj.

lionpr

pre 16 godina

Ako Kosovski slucaj je presedan onda sta je bio slovenacki i hrvatski slucaj? Naime kao sto znamo Slovenija i Hrvatska su JEDNOSTRANO proglasile NEZAVISNOST, ABSOLUTNO BEZ PRISTANKA bivse SFRJ koja je bila suverena drzava i clanica UN. Pa cak i vojska SFRJ intervenisala prvo u Sloveniji pa onda u Hrvatskoj. Sledilo potom priznanje od Nemacke JEDNOSTRANO i bez dogovora s ostalim zemljama EU. Zar smo zaboravili onu famoznu pesmu "Danke Dojcland" posle priznanja Slovenije i Hrvatske. Zar ovo nije bio presedan sto posle Nemacke i ostale zemlje su priznale JEDNOSTRANO Sloveniju i Hrvatsku bez pristanka SFRJ odnosno bez dogovora kako je bilo predvidjeno ustavom u slucaju otcepljenja jedne republike?

Bobo

pre 16 godina

Mene zanima jeste li vi Srbi zaista spremni na bosanski ili tajvanski scenarij? Jer ako Kosovo ne bude neovisno, bit će jedno od ova dva slučaja. Tajvanski znači da bi kosovo imalo faktičnu samostalnost, odlučivalo o svim pitanjima neovisno, druge države bi održavale s njima indirektne diplomatske i ekonomske odnose preko raznih "ureda za suradnju" kao zamjena za veleposlanstva, ali bi formalno bilo dio Srbije, građani Srbije bi imali vize, Srbija bi otplačivala kredite Kosova i ne bi mogla u EU dok Kosovo ne bude također spremno za ulazak. A bosanski scenarij je još gori po Srbiju- Kosovo postaje entitet, Albanci konstitutivan narod, Albanac i Srbin se svakih godina dana rotiraju na čelu države, Albanci imaju entitetski veto na svaku odluku skupštine, trećinu ministara u vladi, a sve nadgleda "visoki predstavnik".
Meni se čini da je vama Srbima najbolje da sami priznate Kosovo što prije.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

NATO pocne "miroljubivo" da nas bombarduje, unistava ciljeve koje je sam proglasio za vojne, kao sto je recimo most u Novom Sadu (tim mostom je vojska prelazila na Kosovo mozda?) a onda Milosevic "eklatantno" protera Albance (ni danas nije jasno ko je pripremio njihovo proterivanje, CNN ili BBC) i time gubi sva prava? Ovo je bas eklatantno proglasavanje sile za glavni argument u resavanju medjunarodnih sporova! Gospodin priznaje da je Beograd u pravu u vezi krsenja medjunarodnog prava, da je Kosovo "na neki nacin" ipak presedan, ali ... oni su jaci. Dokle? Vec se lepo vidi da su si sami napravili trojansko Kosovo za EU, super stvar!

PavleHD

pre 16 godina

jako dobra kratka analiza citave situacije - gospodin je ocigledno imao prilike da se dosta dobro upozna sa situacijom na zapadnom balkanu, a pogotovo na kosovu gde je i radio predhodno. e da nam je rukovodstvo pametno, oni bi mozda i pitali ovakvog nekog coveka za savet. medjutim, oni samo zele da trabunjaju o "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", bez ikakvih konkretnih predloga, sto je i on ocigledno dobro uocio

Barkli

pre 16 godina

Opravdan strah g.Petrica, nije svejedno, EU mora dobro da razmisli kakve posledice ce imati na EU a o regionu da ne govorimo, RS je spremna kao zapeta puska.

puki

pre 16 godina

Znači, ako EU nije jedinstvena onda je presedan, a ako je jedinstvena- onda nije!
Pa ovaj Petrič mi je oduvek (još iz BiH) izgledao kao veoma nesposoban nižerazredni činovnik veoma ograničenih "kapaciteta", kog su poslali negde da ga se otarase (mogli bismo i mi Velju, samo ne znam gde), a on "ambasador Austrije u UN"!!!!

buli

pre 16 godina

ocigledno da srbija nema jasnog stava kako da resi problem Kosova. jednom kaze kosovo je deo srbije, pa onda autonomija, pa vise od toga ali manje od nezavisnosti, a gradjani su i za podelu. kad time dodajemo jos pretnje prema albanske strane i medjunarodne zajednice onda se situacije postaje ocajna.
na drugu stranu albanci nemaju dilemu o nezavisnosti.
tu je kljuc uspehu albanske strane.

***

pre 16 godina

Interesantno. Albanci ne pristaju na manje od nezavisnosti zato sto ste ih vi godinama ubedjivali da ce to i dobiti!
Pa zar im nije Bus pre samo par meseci obecao nezavisnost?
Sad im lepo dajte od vase zemlje, nije fer da prekrsite obecanje.

Lesa

pre 16 godina

Sad je ocigledno da se radi o nameri albanaca da naprave svoju drzavu.Ta je muka snasla EU jer je ona podrzavala tezu da su zahtevi albanaca opravdani tj. da su prava albanaca narusena Milosevicevim rezimom. Problem je sto tu nema nikakvog presedana vec klasicne otimacine dela teritorije jedne drzave zarad stvaranja sopstvene drzave.Tu je problem za EU i zato ne mogu da se dogovore.Po istom modelu bi se onda desilo priznavanje drugih regija koje iscekuju nezavisnost.Nisu albanci na KiM jedini.Ta lista je podugacka (nekih 105 zahteva je na stolu). Tacno je da nasi ne daju konkretne predloge.Problem je u tome sto ih i nemaju.Zapravo niko ne daje konkretne predloge jer su svi uvideli da su prevareni od strane ne albanaca vec polit-mafijaksih krugova sa KiM (ko pita obican narod o svemu ovome?).E to je poseban problem.Jedna politicka garnitura u Brislu je pravila "dil" sa albancima onda a novodosla ekipa nema poima o cemu se tu radi.Zato i ne mogu da naprave konkretne predloge ni ovi kod nas, ni oni u Brislu.U SAD su izbori kao i u Rusiji pa im KiM moze doci kao slatka tema za tamosnje izborne kampanje.Moguce je da ce SAD i Rusija da se dogovore da treba da se po pitanju KiM dogovore oni kojih se to direktno tice.U tom slucaju bi bilo....Jovo nanovo sve iz pocetka ali bez SAD i Rusije jer oni imaju pametnija posla.Prakticno...sto da mi resavamo probleme administracije u Brislu?Imamo svoje.To je pa poseban problem za EU jer je sve vise problema koje ce administracija u Brislu morati da resava sama.Pa ne moze se doveka "odrastati".Valja onima iz Brisla da malo ozbiljnije uzmu Beograd u razmatranje a ne stalno da nesto ucenjuju jer, ipak je prostor KiM deo teritorije Srbije a ne kosovskih albanaca.Valja i nama da se ,malo uozbiljimo i manje za rukav vucemo Rusiju a vise porazgovaramo sa Brislom.U suprotnom ce biti …..”kako mama kaze”.

analiticar

pre 16 godina

Iz ovoga se vidi da ima ljudi u medjunarodnoj zajednici koji zaista sagledavaju sve aspekte problema. Postoji dobra volja da se problem resi, ali kakav god bio razvoj dogadjaja - resenje koje bi zadovoljilo obe strane ne postoji. Sa ovakvim odnosom snaga u svetu to je trenutno realnost a ne hir ovoga ili onoga.
Sta god da se uradi sa Kosovom - pogresice se. Ako se nista ne uradi opet ce se pogresiti, mozda i jos vise.
Srbija je u paradoksalnoj situaciji - ono sto je za nju u ovoj i ovakvoj situaciji najbolje resenje - to nikako ne moze dobrovoljno da prihvati i prizna.

ustavnik

pre 16 godina

Ako Kostunica kaze da nema presedana na medjunarodnom pravu a ovamo bi da menja i dopunjava ustav onda i nije neki legitimni i moralni pobednik slobodarskog sveta ? Petric lepo kaze i pita a srpska vlada nema odgovor. Neka daju podelu i bice svima lepo.

Boban Bec

pre 16 godina

Volfgang Petric se pre par godina kandidovao za gradonacelnika 12 bicirka ovde u Becu i glatko izgubio jer je pricao gluposti a sad ga poslali da predstavlja Austriju u inostranstvu.

boo

pre 16 godina

Kosovo i Metohija jesu izazov koji zahteva resavanje, a ne resenje. Sve dok se svi akteri usredsredjuju na zeljeno konacno resenje, istovremeno odbijajuci ili izbegavajuci da svakoga dana rade na poboljsanju opste demokratske klime na KiM i uslova zivota, povecanju ekonomskih kapaciteta, kulturni i verskih sloboda, tolerancije... nece biti odrzivog mirnog stanja u regionu. Nijedno resenje nece biti stabilno ako se svakoga dana strpljivo ne priprema demokratska klima. Samo razvoj demokratskih institucija i ekonomski napredak KiM vode ka opustanju tvrdih stavova svih strana. Za osam godina koliko upravljaju KiM medjunarodna zajednica je svakako mogla da poboljsa demokratsku klimu ohrabrujuci demokratski orijentisane grupe i pojedince na obe strane. Na zalost, za medije na svim stranama interesantnije su izjave neodgovornih politicara koji prete nasiljem nego price o ljudima otvorenog uma, kojih na KiM ima, kako Albanaca tako i Srba.

Šekspir

pre 16 godina

Nije niko predložio podelu, nije niko zadovoljan podelom, ne razmišljamo o podeli, sve su to prazne priče pregovarača koji su došli da pregovaraju sa unapred donetim mišljenjem. Jedino noramlno rešenje je podela i treba ga ustrojiti, pa makar se obe strane ne slagala s tim. To je jedino održivo rešenje, a nijedna strana ne može dobiti svoj maksimum. Srbi na Severu Kosova nikad neće pristati da žive u albanskoj državi ni obrnuto. U stvari Srbi i Albanci neće zajedno, pa ako neće razdvojte ih pobogu.

Libertarian

pre 16 godina

Dok god ovi pircaju da nema podele, ima nade, jer je to znak da je podela u igri, a to je jedino resenje u ovoj pat poziciji.