Subota, 25.08.2007.

11:51

Ljudski faktor uzrok sudara vozova

Uzrok <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&amp;mm=08&amp;dd=24&amp;nav_category=16&amp;nav_id=260661" class="text-link" target= "_blank">sinoćnjeg sudara </a>lokomotive i teretnog voza, na pruzi Beograd - Subotica, je ljudski faktor, kaže Milanko Šarančić,

Izvor: B92

Ljudski faktor uzrok sudara vozova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

masinovodja

pre 16 godina

Izjava ti je na mestu!!MI SMANJUJEMO BRZINU I TIME IMAMO BEZBEDNIJI SAOBRACAJ!! Pa ajde 50km/h je bezbedna brzina i putuje se 5 sati do BGD putnickim vozom bez klima uredjaja u najprljavijim polovnim vagonima sto ste istrgovali i kupili smece koje vam je dato maltene dzabe ali bitno je da VI direktore putujete sluzbenim autom a ne vozom. Nemojte putovati AVALOM udjite u putnicki voz pam ono lici na SVINJAC...

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

"Najvecu brzinu na prugama
Kraljevine Jugoslavije postigla je posebno modifikovana parnjaca serije JDZ 01 (lokomotiva sa brojem 01-088
danas je deo voznog parka «Romantike»). Oklopljena posebnim aerodinamicnim oklopom sa modifikovanim
ložištem, nazvana «Leteci Beogradjanin», 1937. godine je, na pruzi Beograd-Zagreb, razvila brzinu od 146 km/h!"

'ej, Srbijo, medju sljivama...

Sramota

pre 16 godina

Molim vas, u Vojvodini postoje deonice pruga koje nisu remontovane od vremena Austro-Ugarske (tačnije od 1914. godine). Još uvek u nekim stanicama u Vojvodini sistem obaveštavanja (kojim radnici javljaju kad voz dolazi, kad treba spustiti rampu itd.) je iz vremena cara Franje Josifa!!! A da ne govorim o tome koliko je pruga povađeno i ukinuto, i koliko linija ukinuto. Neverovatno je da je pre 100 godina železnički saobraćaj u Vojvodini bio i brži i organizovaniji nego sad u 21. veku. Sramota!

banderas

pre 16 godina

Kako kad je na zeleznici odnedavno vazno da si clan Nove Srbije. U Novom Sadu konkretno covek koji odrzava prugu zavrsi kragujevacki fakultet za menadzment u svojoj 56. godini i bude postavljen za direktora odrzavanja pruga. Menadzerstvo je cudo jedno, mozes da menjas masinskog, gradjevinskog, elektro inzenjera a kad si jos drug clan ne brini! Dzaba price odavno morala nema pa cak nikad su ljudski zivoti u pitanju!

Predlog

pre 16 godina

Mediji u Srbiji bi trebalo više vremena da posvete haosu koji vlada u Železnici Srbije i da im ne daju mira sve dok železnički saobraćaj u Srbiji ne dostigne bar neki zadovoljavajući nivo. Jer Železnica Srbije je van svakog kriterijuma - u negativnom smislu. Nemaju lokomotive, nemaju vagone, loše su šine, vozovi kasne i otkazuju se, prljavština u vagonima itd. Užas!

Ambrozija

pre 16 godina

Molim nadležne iz Železnice Srbije da narede da se organizuje akcija suzbijanja AMBROZIJE na prugama. Po Vojvodini su vam pruge urasle u ambroziju, ne vide se šine, a ambrozija ugrožava zdravlje svih nas!

dragan

pre 16 godina

Још једна трагедија на нашим железницама. Саучешће породицама које су изгубиле своје најмилије. Али одговорни морају да положе рачуне! Како је могуће да железницама Србије руководи неко ко не зна да их организује и води. Зар није јадан доказ кроз поређење са сигурношћу железница у окружењу?! Па г.Шаранчићу знамо и ми шта се нализи у окружењу, немојте да нам продајете слатке лаже. ДАКЛЕ НАШЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ СУ НАЈГОРЕ, ПО СВИМ ЕЛЕМЕНТИМА.Истина је да нисте у стању да одржавате сигурност железничких објеката (Панчевачки мост-критично сатње, Новосадски- обустављен саобраћај камионски возила)и оперативну способност возних средстава, а ту нису у питању само паре. Колико коштају две слупане локомотиве, уништени вагони са робом? Ето вам паре за многе активности које из једноставног јавашлука нисте реализовали. Још само једно када ће се ребус са ознакама ЖЕЛЕНИЦЕ СРБИЈЕ уобличити и бити јасан које су то железнице? (НИ ТО НИСТЕ У СТАЊУ ДА РЕШИТЕ!)
5AQ

Stojan

pre 16 godina

Nema tu šta da se govori. U Železnici Srbije vlada haos. Na pruzi Novi Sad-Sombor (preko Bogojeva) jedno vreme su u potpunosti prestali da spuštaju rampe na prelazima kad voz prolazi (tamo gde se seku pruga i autoput)!? Objašnjenje su dali da je to «racionalizacija kadrova», jer kažu - nema smisla da imaju zaposlenog čoveka čiji je jedini posao da ručno spušta rampu kada voz prolazi. Naravno, to se slažem, ali gospodo iz Železnice Srbije, mi sad živimo u 21. veku i za rampe i nije potrebno imati zaposlenog čoveka koji ručno spušta rampe, već se to danas radi na dugme! Zamislite, njihovo rešenje je bilo da se rampe više uopšte ne spuštaju, već će voz na tim kritičnim mestima da «malo uspori»!?!?

Dragan Bosnjakovic

pre 16 godina

Opet cu da vam posaljem komentar,isti kao juce,ali vi "SIGURNO"znate sta radite!!!
Ovde,u "odavno trulom Njujorku"dnevno sparta 29 linija metroa,sto ispod sto nad zemljom.Pocesto,na pojedinim stanicama,odjednom imate i po tri voza(svaki sa po 11 vagona).I,svi"jedva cekamo"da se nesto desi,ali,NISTA.
Davne,proslovekovne 1934 godine vozovi su na relaciji Bgd-Nis putovali 2 sata i 49 minuta a sada nema bez cetiri sata.To znaci,vozovi,a sve ih je manje idu sporije!Kako je moguce da se sudare?Gde su "kapitalne"investicije(ah,da ON nije vise ministar za to) da se pruge,signali...obnove?
Saucesce porodicama postradalih,ali SARANCICU hitno podnosi ostavku ali ne optuzuj neke periferne osobe...Bas ka sto ste,svojevremeno optuzili masinovodju za nesrecu kod Bijelog Polja.
Treba da vas je SRAMOTA!

Eh

pre 16 godina

Tesko da su pruge kao u okolnim zemljama. Mozda je i on 'neupucen', ali u HR prometuju nagibni vozovi (tesko da bi oni mogli prometovati na prugama u Srbiji)...

Dragan

pre 16 godina

Na tom delu pruge brzine su 30 km/h. Sjajno je sto se majstor ovako vadi ali imao je tri (3) godine da pokusa da popravi stvari. Osim sverca polovnjaka i uzimanja provizije nista nije uradio. Naravno uhapsen je otpravnika, on je kriv, kao i masinovodje vozova, osoblje, kondukteri, kafe kuvarice u restoranu na stanicama, baba- sere u toaletima. A majstoru stan.

Neko

pre 16 godina

Sarancic bolje da je napisao neopozivu ostavku i procitao je novinarima - barem bi ostao iznad granice ljudskog dostojanstva a ovako je samo demonstrirao sav svoj nepotizam i odsustvo bilo kakvog osecaja za odgovornost.

Dragan R

pre 16 godina

Naše železnice mogu samo da se mere sa Albanskim, Nepalskim, pojedinim Indijskim prugama i slično. Oštra su nam konkurencija pruge kroz Mato Groso jer jedino tamo pruga vijuga kroz vegetaciju kao naše.Direktor koji je, prošle godine bio menadžer godine, jer je otpustio veliki broj radnika iz izvršne službe, dakle onih koji su bitni za bezbednost železničkog saobraćaja (manevristi,otpravnici, mašinovođe, pružni radnici itd.). Na deonici pruge od Stalaća do Niša nedostaje 300 sijalica za glavne signale i drugih rezervnih delova. Sve je prepušteno snalažljivosti ljudi koji rade na njihovom održavanju. To je uzrok mnogih varednih događaja koji nisu poznati široj javnosti jer nije bilo žrtava.Dakle sve se svodi na čistu sreću. Signali se nemogu uočiti na vreme jer se nevide od vegetacije. Vozovi bukvalno krče put kroz vegetaciju. Na četiri lokomotive do sada su pukle osovine ali se ništa ne preduzima da se utvrde uzroci a da ne govorimo o tome da se oni eliminišu.Za sve ovo naravno nisu odgovorni radnici koji svoj deo posla obavljaju u vrlo teškim uslovima nego rukovodstvo Železnice načelu sa ministrom.Mašinovođama koji su najugroženiji u saobraćaju i to plaćaju svojim život na svki način se zakida na zaradi pa im se čak i dok su na putu prekida radno vreme iako očekuju voz kojim se treba da vrate u svoju jedinicu. Za to vreme direktori i šefovi mesto da rade svoj posao u toku radnog vremena rade u železničkoj školi i primaju platu na dva radna mesta. Po običaju uvek su krivci izvršioci na najnižim radnim mestima koji se raznim ucenama od strane rukovodioca teraju da rade iako za to nepostoje optimalni uslovi.

Hitna

pre 16 godina

Saučešće porodicama poginulih. Povređene su, nakon obilaska mesta nesreće, posetili predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić.
Na lice mesta je upućeno PET URGENTNIH EKIPA, a došao je i direktor Zavoda za HMP, dr S.Saravolac, koji je zajedno sa ostalim lekarima, vatrogascima i policijom spašavao povređene. Na svim slikama koje su objavljene u medijima se vidi bar nekoliko naših kolega. Neki od njih su u civilu, jer su već predali smenu, ali su došli posle svog radnog vremena da pomognu povređenim železničarima.

Putnik

pre 16 godina

Saucesce porodicama poginulih, brz oporavak povredjenima. Desilo se kako i zasto? Kao putnik u vozu N.sad- Bar odgovorno tvrdim da su indirektno krivi gospodin Saranc i njegov tim HAOS koji je nastao posle tragedije je ogledalo njihove nesposobnosti(proverite kod ostalih putnika) to je nesto nevideno!!!
Ostavka gospodina Sarancica i njegovog kompletnog tima je najmanje sto mogu da urade!!!
Putnik, 15h od NS do Petrovaradina i onda kazu da vas prebrojimo i nadjemo neke AUTOBUSE da vas odvezu do Podgorice, Bara./HAOS!!!

masinovodja

pre 16 godina

Direktor Železnica Srbije kaže da su pruge u zemlji bezbedne.
Kakva notorna laz. Pruge u zemlji nalaze se u ocajnom stanju, prosecna brzina se vrti oko 40 km/h a o bezbednosti pruznih prelaza i da ne govorim posto mahom nisu obelezeni ili su u kvaru. Zbog ovakve nesrece bi i Sarancic i Velja trebali da lete, medjutim, znajuci da je ovo Srbija, krivica ce verovatno pasti na lose vreme, NATO, kosmicke sile...

Dejan

pre 16 godina

Smesno i strasno u isto vreme. Napravite istrazivanje malo, recimo za insajder, zasto se niko od zeleznicarskih inspektora i mehanicara ne voze vozom... zato sta znaju u kakvom je stanju sistem.

Vladan

pre 16 godina

"U odnosu na pruge okolnih zemalja naše pruge nisu ništa ni više, ni manje, bezbedne. Ono što nam je pravilo jeste da saobraćaj održavamo što sigurnijim i bezbednijim"
Znaci sto se manje vozi, to je bezbednije! E tako ovaj saranko razmislja, a i mnogi oko njega!

Igor-Novi Sad

pre 16 godina

Istina je da je zeleznicki sistem u losem stanju i da treba 3 milijarde eura za njegovu rekonstrukciju.
Ali je takodje istina da je do ovoga doslo ne zbog nedostatka novca nego zbog javasluka zaposlenih u zeleznici od kojih ocigledno neki ne shvataju posao kontrole saobracaj dovoljno ozbiljno.Neka mora debelo odgovarati za ovo da se ne bi ponovilo.

Dragan R

pre 16 godina

Naše železnice mogu samo da se mere sa Albanskim, Nepalskim, pojedinim Indijskim prugama i slično. Oštra su nam konkurencija pruge kroz Mato Groso jer jedino tamo pruga vijuga kroz vegetaciju kao naše.Direktor koji je, prošle godine bio menadžer godine, jer je otpustio veliki broj radnika iz izvršne službe, dakle onih koji su bitni za bezbednost železničkog saobraćaja (manevristi,otpravnici, mašinovođe, pružni radnici itd.). Na deonici pruge od Stalaća do Niša nedostaje 300 sijalica za glavne signale i drugih rezervnih delova. Sve je prepušteno snalažljivosti ljudi koji rade na njihovom održavanju. To je uzrok mnogih varednih događaja koji nisu poznati široj javnosti jer nije bilo žrtava.Dakle sve se svodi na čistu sreću. Signali se nemogu uočiti na vreme jer se nevide od vegetacije. Vozovi bukvalno krče put kroz vegetaciju. Na četiri lokomotive do sada su pukle osovine ali se ništa ne preduzima da se utvrde uzroci a da ne govorimo o tome da se oni eliminišu.Za sve ovo naravno nisu odgovorni radnici koji svoj deo posla obavljaju u vrlo teškim uslovima nego rukovodstvo Železnice načelu sa ministrom.Mašinovođama koji su najugroženiji u saobraćaju i to plaćaju svojim život na svki način se zakida na zaradi pa im se čak i dok su na putu prekida radno vreme iako očekuju voz kojim se treba da vrate u svoju jedinicu. Za to vreme direktori i šefovi mesto da rade svoj posao u toku radnog vremena rade u železničkoj školi i primaju platu na dva radna mesta. Po običaju uvek su krivci izvršioci na najnižim radnim mestima koji se raznim ucenama od strane rukovodioca teraju da rade iako za to nepostoje optimalni uslovi.

masinovodja

pre 16 godina

Direktor Železnica Srbije kaže da su pruge u zemlji bezbedne.
Kakva notorna laz. Pruge u zemlji nalaze se u ocajnom stanju, prosecna brzina se vrti oko 40 km/h a o bezbednosti pruznih prelaza i da ne govorim posto mahom nisu obelezeni ili su u kvaru. Zbog ovakve nesrece bi i Sarancic i Velja trebali da lete, medjutim, znajuci da je ovo Srbija, krivica ce verovatno pasti na lose vreme, NATO, kosmicke sile...

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

"Najvecu brzinu na prugama
Kraljevine Jugoslavije postigla je posebno modifikovana parnjaca serije JDZ 01 (lokomotiva sa brojem 01-088
danas je deo voznog parka «Romantike»). Oklopljena posebnim aerodinamicnim oklopom sa modifikovanim
ložištem, nazvana «Leteci Beogradjanin», 1937. godine je, na pruzi Beograd-Zagreb, razvila brzinu od 146 km/h!"

'ej, Srbijo, medju sljivama...

Dragan Bosnjakovic

pre 16 godina

Opet cu da vam posaljem komentar,isti kao juce,ali vi "SIGURNO"znate sta radite!!!
Ovde,u "odavno trulom Njujorku"dnevno sparta 29 linija metroa,sto ispod sto nad zemljom.Pocesto,na pojedinim stanicama,odjednom imate i po tri voza(svaki sa po 11 vagona).I,svi"jedva cekamo"da se nesto desi,ali,NISTA.
Davne,proslovekovne 1934 godine vozovi su na relaciji Bgd-Nis putovali 2 sata i 49 minuta a sada nema bez cetiri sata.To znaci,vozovi,a sve ih je manje idu sporije!Kako je moguce da se sudare?Gde su "kapitalne"investicije(ah,da ON nije vise ministar za to) da se pruge,signali...obnove?
Saucesce porodicama postradalih,ali SARANCICU hitno podnosi ostavku ali ne optuzuj neke periferne osobe...Bas ka sto ste,svojevremeno optuzili masinovodju za nesrecu kod Bijelog Polja.
Treba da vas je SRAMOTA!

Putnik

pre 16 godina

Saucesce porodicama poginulih, brz oporavak povredjenima. Desilo se kako i zasto? Kao putnik u vozu N.sad- Bar odgovorno tvrdim da su indirektno krivi gospodin Saranc i njegov tim HAOS koji je nastao posle tragedije je ogledalo njihove nesposobnosti(proverite kod ostalih putnika) to je nesto nevideno!!!
Ostavka gospodina Sarancica i njegovog kompletnog tima je najmanje sto mogu da urade!!!
Putnik, 15h od NS do Petrovaradina i onda kazu da vas prebrojimo i nadjemo neke AUTOBUSE da vas odvezu do Podgorice, Bara./HAOS!!!

Igor-Novi Sad

pre 16 godina

Istina je da je zeleznicki sistem u losem stanju i da treba 3 milijarde eura za njegovu rekonstrukciju.
Ali je takodje istina da je do ovoga doslo ne zbog nedostatka novca nego zbog javasluka zaposlenih u zeleznici od kojih ocigledno neki ne shvataju posao kontrole saobracaj dovoljno ozbiljno.Neka mora debelo odgovarati za ovo da se ne bi ponovilo.

Dragan

pre 16 godina

Na tom delu pruge brzine su 30 km/h. Sjajno je sto se majstor ovako vadi ali imao je tri (3) godine da pokusa da popravi stvari. Osim sverca polovnjaka i uzimanja provizije nista nije uradio. Naravno uhapsen je otpravnika, on je kriv, kao i masinovodje vozova, osoblje, kondukteri, kafe kuvarice u restoranu na stanicama, baba- sere u toaletima. A majstoru stan.

Vladan

pre 16 godina

"U odnosu na pruge okolnih zemalja naše pruge nisu ništa ni više, ni manje, bezbedne. Ono što nam je pravilo jeste da saobraćaj održavamo što sigurnijim i bezbednijim"
Znaci sto se manje vozi, to je bezbednije! E tako ovaj saranko razmislja, a i mnogi oko njega!

Hitna

pre 16 godina

Saučešće porodicama poginulih. Povređene su, nakon obilaska mesta nesreće, posetili predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić.
Na lice mesta je upućeno PET URGENTNIH EKIPA, a došao je i direktor Zavoda za HMP, dr S.Saravolac, koji je zajedno sa ostalim lekarima, vatrogascima i policijom spašavao povređene. Na svim slikama koje su objavljene u medijima se vidi bar nekoliko naših kolega. Neki od njih su u civilu, jer su već predali smenu, ali su došli posle svog radnog vremena da pomognu povređenim železničarima.

Sramota

pre 16 godina

Molim vas, u Vojvodini postoje deonice pruga koje nisu remontovane od vremena Austro-Ugarske (tačnije od 1914. godine). Još uvek u nekim stanicama u Vojvodini sistem obaveštavanja (kojim radnici javljaju kad voz dolazi, kad treba spustiti rampu itd.) je iz vremena cara Franje Josifa!!! A da ne govorim o tome koliko je pruga povađeno i ukinuto, i koliko linija ukinuto. Neverovatno je da je pre 100 godina železnički saobraćaj u Vojvodini bio i brži i organizovaniji nego sad u 21. veku. Sramota!

banderas

pre 16 godina

Kako kad je na zeleznici odnedavno vazno da si clan Nove Srbije. U Novom Sadu konkretno covek koji odrzava prugu zavrsi kragujevacki fakultet za menadzment u svojoj 56. godini i bude postavljen za direktora odrzavanja pruga. Menadzerstvo je cudo jedno, mozes da menjas masinskog, gradjevinskog, elektro inzenjera a kad si jos drug clan ne brini! Dzaba price odavno morala nema pa cak nikad su ljudski zivoti u pitanju!

Neko

pre 16 godina

Sarancic bolje da je napisao neopozivu ostavku i procitao je novinarima - barem bi ostao iznad granice ljudskog dostojanstva a ovako je samo demonstrirao sav svoj nepotizam i odsustvo bilo kakvog osecaja za odgovornost.

Dejan

pre 16 godina

Smesno i strasno u isto vreme. Napravite istrazivanje malo, recimo za insajder, zasto se niko od zeleznicarskih inspektora i mehanicara ne voze vozom... zato sta znaju u kakvom je stanju sistem.

Predlog

pre 16 godina

Mediji u Srbiji bi trebalo više vremena da posvete haosu koji vlada u Železnici Srbije i da im ne daju mira sve dok železnički saobraćaj u Srbiji ne dostigne bar neki zadovoljavajući nivo. Jer Železnica Srbije je van svakog kriterijuma - u negativnom smislu. Nemaju lokomotive, nemaju vagone, loše su šine, vozovi kasne i otkazuju se, prljavština u vagonima itd. Užas!

Ambrozija

pre 16 godina

Molim nadležne iz Železnice Srbije da narede da se organizuje akcija suzbijanja AMBROZIJE na prugama. Po Vojvodini su vam pruge urasle u ambroziju, ne vide se šine, a ambrozija ugrožava zdravlje svih nas!

Eh

pre 16 godina

Tesko da su pruge kao u okolnim zemljama. Mozda je i on 'neupucen', ali u HR prometuju nagibni vozovi (tesko da bi oni mogli prometovati na prugama u Srbiji)...

Stojan

pre 16 godina

Nema tu šta da se govori. U Železnici Srbije vlada haos. Na pruzi Novi Sad-Sombor (preko Bogojeva) jedno vreme su u potpunosti prestali da spuštaju rampe na prelazima kad voz prolazi (tamo gde se seku pruga i autoput)!? Objašnjenje su dali da je to «racionalizacija kadrova», jer kažu - nema smisla da imaju zaposlenog čoveka čiji je jedini posao da ručno spušta rampu kada voz prolazi. Naravno, to se slažem, ali gospodo iz Železnice Srbije, mi sad živimo u 21. veku i za rampe i nije potrebno imati zaposlenog čoveka koji ručno spušta rampe, već se to danas radi na dugme! Zamislite, njihovo rešenje je bilo da se rampe više uopšte ne spuštaju, već će voz na tim kritičnim mestima da «malo uspori»!?!?

masinovodja

pre 16 godina

Izjava ti je na mestu!!MI SMANJUJEMO BRZINU I TIME IMAMO BEZBEDNIJI SAOBRACAJ!! Pa ajde 50km/h je bezbedna brzina i putuje se 5 sati do BGD putnickim vozom bez klima uredjaja u najprljavijim polovnim vagonima sto ste istrgovali i kupili smece koje vam je dato maltene dzabe ali bitno je da VI direktore putujete sluzbenim autom a ne vozom. Nemojte putovati AVALOM udjite u putnicki voz pam ono lici na SVINJAC...

dragan

pre 16 godina

Још једна трагедија на нашим железницама. Саучешће породицама које су изгубиле своје најмилије. Али одговорни морају да положе рачуне! Како је могуће да железницама Србије руководи неко ко не зна да их организује и води. Зар није јадан доказ кроз поређење са сигурношћу железница у окружењу?! Па г.Шаранчићу знамо и ми шта се нализи у окружењу, немојте да нам продајете слатке лаже. ДАКЛЕ НАШЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ СУ НАЈГОРЕ, ПО СВИМ ЕЛЕМЕНТИМА.Истина је да нисте у стању да одржавате сигурност железничких објеката (Панчевачки мост-критично сатње, Новосадски- обустављен саобраћај камионски возила)и оперативну способност возних средстава, а ту нису у питању само паре. Колико коштају две слупане локомотиве, уништени вагони са робом? Ето вам паре за многе активности које из једноставног јавашлука нисте реализовали. Још само једно када ће се ребус са ознакама ЖЕЛЕНИЦЕ СРБИЈЕ уобличити и бити јасан које су то железнице? (НИ ТО НИСТЕ У СТАЊУ ДА РЕШИТЕ!)
5AQ

masinovodja

pre 16 godina

Direktor Železnica Srbije kaže da su pruge u zemlji bezbedne.
Kakva notorna laz. Pruge u zemlji nalaze se u ocajnom stanju, prosecna brzina se vrti oko 40 km/h a o bezbednosti pruznih prelaza i da ne govorim posto mahom nisu obelezeni ili su u kvaru. Zbog ovakve nesrece bi i Sarancic i Velja trebali da lete, medjutim, znajuci da je ovo Srbija, krivica ce verovatno pasti na lose vreme, NATO, kosmicke sile...

Dragan R

pre 16 godina

Naše železnice mogu samo da se mere sa Albanskim, Nepalskim, pojedinim Indijskim prugama i slično. Oštra su nam konkurencija pruge kroz Mato Groso jer jedino tamo pruga vijuga kroz vegetaciju kao naše.Direktor koji je, prošle godine bio menadžer godine, jer je otpustio veliki broj radnika iz izvršne službe, dakle onih koji su bitni za bezbednost železničkog saobraćaja (manevristi,otpravnici, mašinovođe, pružni radnici itd.). Na deonici pruge od Stalaća do Niša nedostaje 300 sijalica za glavne signale i drugih rezervnih delova. Sve je prepušteno snalažljivosti ljudi koji rade na njihovom održavanju. To je uzrok mnogih varednih događaja koji nisu poznati široj javnosti jer nije bilo žrtava.Dakle sve se svodi na čistu sreću. Signali se nemogu uočiti na vreme jer se nevide od vegetacije. Vozovi bukvalno krče put kroz vegetaciju. Na četiri lokomotive do sada su pukle osovine ali se ništa ne preduzima da se utvrde uzroci a da ne govorimo o tome da se oni eliminišu.Za sve ovo naravno nisu odgovorni radnici koji svoj deo posla obavljaju u vrlo teškim uslovima nego rukovodstvo Železnice načelu sa ministrom.Mašinovođama koji su najugroženiji u saobraćaju i to plaćaju svojim život na svki način se zakida na zaradi pa im se čak i dok su na putu prekida radno vreme iako očekuju voz kojim se treba da vrate u svoju jedinicu. Za to vreme direktori i šefovi mesto da rade svoj posao u toku radnog vremena rade u železničkoj školi i primaju platu na dva radna mesta. Po običaju uvek su krivci izvršioci na najnižim radnim mestima koji se raznim ucenama od strane rukovodioca teraju da rade iako za to nepostoje optimalni uslovi.

Vladan

pre 16 godina

"U odnosu na pruge okolnih zemalja naše pruge nisu ništa ni više, ni manje, bezbedne. Ono što nam je pravilo jeste da saobraćaj održavamo što sigurnijim i bezbednijim"
Znaci sto se manje vozi, to je bezbednije! E tako ovaj saranko razmislja, a i mnogi oko njega!

Dejan

pre 16 godina

Smesno i strasno u isto vreme. Napravite istrazivanje malo, recimo za insajder, zasto se niko od zeleznicarskih inspektora i mehanicara ne voze vozom... zato sta znaju u kakvom je stanju sistem.

Putnik

pre 16 godina

Saucesce porodicama poginulih, brz oporavak povredjenima. Desilo se kako i zasto? Kao putnik u vozu N.sad- Bar odgovorno tvrdim da su indirektno krivi gospodin Saranc i njegov tim HAOS koji je nastao posle tragedije je ogledalo njihove nesposobnosti(proverite kod ostalih putnika) to je nesto nevideno!!!
Ostavka gospodina Sarancica i njegovog kompletnog tima je najmanje sto mogu da urade!!!
Putnik, 15h od NS do Petrovaradina i onda kazu da vas prebrojimo i nadjemo neke AUTOBUSE da vas odvezu do Podgorice, Bara./HAOS!!!

Igor-Novi Sad

pre 16 godina

Istina je da je zeleznicki sistem u losem stanju i da treba 3 milijarde eura za njegovu rekonstrukciju.
Ali je takodje istina da je do ovoga doslo ne zbog nedostatka novca nego zbog javasluka zaposlenih u zeleznici od kojih ocigledno neki ne shvataju posao kontrole saobracaj dovoljno ozbiljno.Neka mora debelo odgovarati za ovo da se ne bi ponovilo.

Eh

pre 16 godina

Tesko da su pruge kao u okolnim zemljama. Mozda je i on 'neupucen', ali u HR prometuju nagibni vozovi (tesko da bi oni mogli prometovati na prugama u Srbiji)...

Hitna

pre 16 godina

Saučešće porodicama poginulih. Povređene su, nakon obilaska mesta nesreće, posetili predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić.
Na lice mesta je upućeno PET URGENTNIH EKIPA, a došao je i direktor Zavoda za HMP, dr S.Saravolac, koji je zajedno sa ostalim lekarima, vatrogascima i policijom spašavao povređene. Na svim slikama koje su objavljene u medijima se vidi bar nekoliko naših kolega. Neki od njih su u civilu, jer su već predali smenu, ali su došli posle svog radnog vremena da pomognu povređenim železničarima.

Neko

pre 16 godina

Sarancic bolje da je napisao neopozivu ostavku i procitao je novinarima - barem bi ostao iznad granice ljudskog dostojanstva a ovako je samo demonstrirao sav svoj nepotizam i odsustvo bilo kakvog osecaja za odgovornost.

Dragan

pre 16 godina

Na tom delu pruge brzine su 30 km/h. Sjajno je sto se majstor ovako vadi ali imao je tri (3) godine da pokusa da popravi stvari. Osim sverca polovnjaka i uzimanja provizije nista nije uradio. Naravno uhapsen je otpravnika, on je kriv, kao i masinovodje vozova, osoblje, kondukteri, kafe kuvarice u restoranu na stanicama, baba- sere u toaletima. A majstoru stan.

Dragan Bosnjakovic

pre 16 godina

Opet cu da vam posaljem komentar,isti kao juce,ali vi "SIGURNO"znate sta radite!!!
Ovde,u "odavno trulom Njujorku"dnevno sparta 29 linija metroa,sto ispod sto nad zemljom.Pocesto,na pojedinim stanicama,odjednom imate i po tri voza(svaki sa po 11 vagona).I,svi"jedva cekamo"da se nesto desi,ali,NISTA.
Davne,proslovekovne 1934 godine vozovi su na relaciji Bgd-Nis putovali 2 sata i 49 minuta a sada nema bez cetiri sata.To znaci,vozovi,a sve ih je manje idu sporije!Kako je moguce da se sudare?Gde su "kapitalne"investicije(ah,da ON nije vise ministar za to) da se pruge,signali...obnove?
Saucesce porodicama postradalih,ali SARANCICU hitno podnosi ostavku ali ne optuzuj neke periferne osobe...Bas ka sto ste,svojevremeno optuzili masinovodju za nesrecu kod Bijelog Polja.
Treba da vas je SRAMOTA!

Stojan

pre 16 godina

Nema tu šta da se govori. U Železnici Srbije vlada haos. Na pruzi Novi Sad-Sombor (preko Bogojeva) jedno vreme su u potpunosti prestali da spuštaju rampe na prelazima kad voz prolazi (tamo gde se seku pruga i autoput)!? Objašnjenje su dali da je to «racionalizacija kadrova», jer kažu - nema smisla da imaju zaposlenog čoveka čiji je jedini posao da ručno spušta rampu kada voz prolazi. Naravno, to se slažem, ali gospodo iz Železnice Srbije, mi sad živimo u 21. veku i za rampe i nije potrebno imati zaposlenog čoveka koji ručno spušta rampe, već se to danas radi na dugme! Zamislite, njihovo rešenje je bilo da se rampe više uopšte ne spuštaju, već će voz na tim kritičnim mestima da «malo uspori»!?!?

Predlog

pre 16 godina

Mediji u Srbiji bi trebalo više vremena da posvete haosu koji vlada u Železnici Srbije i da im ne daju mira sve dok železnički saobraćaj u Srbiji ne dostigne bar neki zadovoljavajući nivo. Jer Železnica Srbije je van svakog kriterijuma - u negativnom smislu. Nemaju lokomotive, nemaju vagone, loše su šine, vozovi kasne i otkazuju se, prljavština u vagonima itd. Užas!

dragan

pre 16 godina

Још једна трагедија на нашим железницама. Саучешће породицама које су изгубиле своје најмилије. Али одговорни морају да положе рачуне! Како је могуће да железницама Србије руководи неко ко не зна да их организује и води. Зар није јадан доказ кроз поређење са сигурношћу железница у окружењу?! Па г.Шаранчићу знамо и ми шта се нализи у окружењу, немојте да нам продајете слатке лаже. ДАКЛЕ НАШЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ СУ НАЈГОРЕ, ПО СВИМ ЕЛЕМЕНТИМА.Истина је да нисте у стању да одржавате сигурност железничких објеката (Панчевачки мост-критично сатње, Новосадски- обустављен саобраћај камионски возила)и оперативну способност возних средстава, а ту нису у питању само паре. Колико коштају две слупане локомотиве, уништени вагони са робом? Ето вам паре за многе активности које из једноставног јавашлука нисте реализовали. Још само једно када ће се ребус са ознакама ЖЕЛЕНИЦЕ СРБИЈЕ уобличити и бити јасан које су то железнице? (НИ ТО НИСТЕ У СТАЊУ ДА РЕШИТЕ!)
5AQ

banderas

pre 16 godina

Kako kad je na zeleznici odnedavno vazno da si clan Nove Srbije. U Novom Sadu konkretno covek koji odrzava prugu zavrsi kragujevacki fakultet za menadzment u svojoj 56. godini i bude postavljen za direktora odrzavanja pruga. Menadzerstvo je cudo jedno, mozes da menjas masinskog, gradjevinskog, elektro inzenjera a kad si jos drug clan ne brini! Dzaba price odavno morala nema pa cak nikad su ljudski zivoti u pitanju!

Sramota

pre 16 godina

Molim vas, u Vojvodini postoje deonice pruga koje nisu remontovane od vremena Austro-Ugarske (tačnije od 1914. godine). Još uvek u nekim stanicama u Vojvodini sistem obaveštavanja (kojim radnici javljaju kad voz dolazi, kad treba spustiti rampu itd.) je iz vremena cara Franje Josifa!!! A da ne govorim o tome koliko je pruga povađeno i ukinuto, i koliko linija ukinuto. Neverovatno je da je pre 100 godina železnički saobraćaj u Vojvodini bio i brži i organizovaniji nego sad u 21. veku. Sramota!

Ambrozija

pre 16 godina

Molim nadležne iz Železnice Srbije da narede da se organizuje akcija suzbijanja AMBROZIJE na prugama. Po Vojvodini su vam pruge urasle u ambroziju, ne vide se šine, a ambrozija ugrožava zdravlje svih nas!

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

"Najvecu brzinu na prugama
Kraljevine Jugoslavije postigla je posebno modifikovana parnjaca serije JDZ 01 (lokomotiva sa brojem 01-088
danas je deo voznog parka «Romantike»). Oklopljena posebnim aerodinamicnim oklopom sa modifikovanim
ložištem, nazvana «Leteci Beogradjanin», 1937. godine je, na pruzi Beograd-Zagreb, razvila brzinu od 146 km/h!"

'ej, Srbijo, medju sljivama...

masinovodja

pre 16 godina

Izjava ti je na mestu!!MI SMANJUJEMO BRZINU I TIME IMAMO BEZBEDNIJI SAOBRACAJ!! Pa ajde 50km/h je bezbedna brzina i putuje se 5 sati do BGD putnickim vozom bez klima uredjaja u najprljavijim polovnim vagonima sto ste istrgovali i kupili smece koje vam je dato maltene dzabe ali bitno je da VI direktore putujete sluzbenim autom a ne vozom. Nemojte putovati AVALOM udjite u putnicki voz pam ono lici na SVINJAC...