Petak, 20.07.2007.

07:42

Bez dogovora u Savetu bezbednosti

Članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da se dogovore o predlogu rezolucije o Kosovu. Utvrđivanje statusa u Kontakt grupi.

Izvor: Beta

Bez dogovora u Savetu bezbednosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 16 godina

Kosovo je sastavni deo Srbije, to pise u Ustavu, i tako je sa pravne tacke gledista, ali postoji i fakticko stanje, a to je da je Kosovo nezavisno od Srbije vec 8 godine.Ovakva nam pobeda stvarno nije potrebna, ako je to uopste pobeda.Jedini nacin da se izaje iz krize u koju sada idu i Srbija i Kosovo je da se prihvati podela Kosova na severni i juzni deo, da se sever pripoji Srbiji, i da se nakon toga Srbija i ostatak Kosova po hitnom postupku ukljuce u EU.Bez takvoga resenja, ovaj ce region ostati trajno nestabilan.Amerikanci i Rusi su dripci kojima je potreban poligon da isprobavaju svoju snagu, ako im mi to dozvolimo, onda smo buale.Ako EU ovako ne resi problem, onda znaci da i nije sprmna da ga uopste resi.

Boban

pre 16 godina

Ako su mislili da su pobedili, zeznuli su se. Tek predstoji borba u neformalnim diplomatskim krugovima u vidu kontakt grupe. To je najteze, a taj tok se tesko menja. Nadam se da ce snaci mudrosti, strpljenja i dobrih kontakata.

boni / Pristina

pre 16 godina

E bas lijepo to smo cekali mi Albanci iz Kosova,nasi Politicari na celu vlasti Kosova zajedno sa Amerikancima znali smo da se ahtisarijev predlog nece da prodje u SB,i sada Skupstina Kosova za 120 dana ce se proglasi nezavisnost Kosova i ovo sta je najbitnija da mi Albanci u Kosovu vise nemamo medjunarodne obaveze za srpsku manjinu kao sto je bio na predlog Ahtisarija,ova je najbolja i najlepsa vest za Albance na Kosovu,a g.Kostunica neka slavi njegovu pobedu sto nije prosla rezolucija na SB,a jednog dana uskoro mislim da ce se pokajati za ovaj ahtisarijev predlog.
Na kraju na Zdravlje Nezavisnost Kosova.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Cujem da Haradinaja nisu pustili privremeno iz Haga, za vreme pauze rada suda. Mislite malo i o tome. Nekako bledi "ljubav". U kontakt grupi nema veto, ali nema ni odluke. Ne moze tamo neka grupa da odlucuje o teritoriji suverene drzave. Oni ce pripremiti resenje pa opet u SB UN. Zivi bili pa videli. Rusi nece prihvatiti drugacije nikako, jer ne mogu da prihvate. Kakva grupa bre! Nije to zemljoradnicka zadruga pa da odlucuje grupa. Ukratko komsije Albanci, nema nista od nezavisnosti, zaboravite, smirite se i da pocnemo svi da radimo na ekonomiji i boljem zivotu za sve.

kom@

pre 16 godina

Ako se pogleda na situaciju u Iraku i Avganistanu, podrska od strane US bas i nije najbolja stvar koja se nekoj drzavi(uslovnoj ili ne) moze dogoditi u narednom vremenu.

adam

pre 16 godina

Kostunica kaze pobeda.Igra jos nije zavrsio.Ostaje da vidimo finis i na kraju rezultat.Da vidimo Kostunicu kako pobedi Amerikance + Europljane.Idemo dalje.

Neno

pre 16 godina

Sada ce tek da uslede pritisci na Srbiju, posto su videli da sa bacuskama nema sale.
Verujem da ce,prvo, da promene plocu da Kosovo nema nista sa prijemom Srbije u EU.
Nasi pregovaraci bi trebali da se, cim ovi iz EU spomenu to, zahavale i napuste pregovor o pristupu EU.
La comedia est finita!!!

italy

pre 16 godina

Zdrav razum je na kraju ipak preovladao i procedura se vraca u jovo-nanovo. Nije zgoreg podsjetiti publiku da je nakon susreta Putin-Bush receno da ce se slucaj Kosova vratiti na rang diplomata, i to se sada i dogadja: od cuvenog ribolova niti Bush niti Putin se vise ne izjasnjavaju. Sada se ide na uspostavljanje neispunjenih standarda, i u sljedecim godinama ce se ici na oslobadjanje kosovskog drustva od tiranije nekoliko gospodara, i one snage koje su protiv nezavisnosti. 2012 Srbija sa cjelokupnom teritorijom, u paketu sa BiH i Hrvatskom, uci u EU.

Illyria

pre 16 godina

"Velika" zajednička pobeda Srbije i Rusije protiv mrskog demokratskog zapada i protiv stanovnika kolonije Kosova koji će sada morati obavezno klečati pred njihovim starim-novim gospodarima Vojislavom Koštunicom i Tomom Nikolićem!?
Strašno za dva miliona stanovnika Kosova!Evo,ja sam već počeo da se tresem od straha jer je eto,Koštunica dobio još jednu šansu da reši problem Kosova onako kako on najbolje zna.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

Koœtunica hvali se da su pobedili zajedno sa Rusojom o statusu kosova prije bih rekao da su produzili agoniju u srbiji jer uskoro ce bez srbije&rusije kosovo biti nezavisna a srbiji ostaje rusija ako to zele srpski gradjani mogu se ujediniti sa rusijom i eto ti srece u srbiji a nezavisnost kosova podrzavaju elitarne drzave sveta.

Racionalan srbin

pre 16 godina

Nadam se da ce zapad uspeti u namerama i da ce Kosovo postati konacno nezavisno.Samim tim gradjani Srbije ce se otrezniti i poceti konacno normalno da razmisljaju.
Sva podrska zapadnoj prakticnoj diplomatiji.Ako ovako nastavimo Rusija ce odvesti Srbiju u jos vecu propast,sto izgleda da je i njen interes.

Dusan

pre 16 godina

Stvarno neverovatna odluka od zapadnih zemalja, umesto da donesu vise tu neizbeznu rezoluciju SB kojom se garantuje Srbiji pravo na njenu teritoriju i gotova stvar. Zapad, a pogotovu USA su bas podbacili ovaj put, Srbima se ovo uopste nece svideti.
A ovima sto pricaju da Srbija ne nudi resenje, bih porucio da Srbija odavno zna resenje i nudi ga Albancima, a to je Kosovo u Srbiji. Ne znam u cemu je problem.

nostradamus

pre 16 godina

na pocetku sam i ja mislio najbolje dati kosovo, i onako je otislo i okrenuti se sebi. Ali u cemu je poenta. Ako nesto nekome tako lako ustupis, ko garantuje da nece traziti jos. Zasto je nemoguce podeliti kosovo a moguce podeliti srbiju. Ako zele da ga izdvoje morace da naprave presedan. To nama daje pravo da jednoga dana vratimo to kosovo i nezaboravimo da su rusija, kina i indija sve jace. To ce zapad i EU kad tad morati da uvide. Sto se kosova tice, ako dobije nezavisnost krsenjem medjunarodnog prava onda nikada nece biti ekonomski stabilna drzava jer ce pretnja rata uvek ostati a to znaci da ce morata mnogo para da daju na oruzje.
Prema tome moramo da pravimo problema koliko je god moguce, da nas dobro zapamte, i da ne cackaju druga podrucja kao sto je raska.

Dani

pre 16 godina

Tako tyreba! Hvala rusima!Kosovo ce bit nezavisna,kao sve druge drzave, potpuno nezavisna,bez nadzirne nezavisnosti,bez decentarlizacije Kosova,bez srpskih enklava i van Ahtisarievog plana,ali s potpunim ravnopravnim gradjanima.A sto se tice pobede srpske politike i ova ce bita kao pobeda Kosovskog boja,...Milosevicevih mitinga,zadnji ratova na EX YU,pobedom u Ramboujeu,na Kumanovao...

Bizmark

pre 16 godina

Ako gospodin Lavrov kaze da se postuju granice jedne nezavisne drzave onda Rusija treba Njemackoj da vrati Prusiju i Kaliningrad {Konigsburg} i Poljska jedno 25 posto svoje zemlje koja je nekad pripadala Njemackoj.

Ivan - Toronto

pre 16 godina

Srbija treba da prekrije, ili bar poveze oci, na spomeniku zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemegdanu. Meni je jasno da su Francuskoj potrebni dobri odnosi sa Amerikom, ali mi nije jasno ima li njihovom "uvlacenju" granice? Podseticu Francuze da je njihov jezik, do pre par decenija, bio zvanicni jezik diplomatije, a dans ga, koriste samo Francuzi, i to, samo ako se razgovori vode medju drzavama sa francuskog govornog podrucja.

Markoni

pre 16 godina

Zemlja je zemlja, uvek ce biti tu. A sta vredi kad nema ko da zivi na njoj. Srbija ako ne bude pocela da radja decu nestace za 100 godina i cela ova prica o kosovu ce postati bezvezna. Skoro sam se vratio u moje rodno selo (okolina Kraljeva) i zateko sam pustinju. Kad sam bio klinac, igralista su bila puna dece i omladine. A sada su ostali samo starci, a njih nece vise biti za dvadesetak godina. I to se desava po celoj Srbiji. Pa sta onda pricamo o kosovu kad nemamo naroda da naselimo i ovo sto imamo. Kosovo ce se samo resiti kad budemo imali naroda da ga naselimo i zato srpska vlada treba da uvede neke incentive za srpske majke. A ne da pravi ratove i da zavisi na rusiju i SAD.

raja babeja

pre 16 godina

hajde da malo vidimo šta ćemo uraditi ako kosovo samo proglasi nezavisnost i evropa i usa ga priznaju, a verujtemi, HOĆE! šta ćemo onda da radimo? hoćemo li u rat? setite se da smo i devedesetih prošlog veka govorili kako je međunaarodno pravo na našoj strani i da nema priznavanja drugih republika kao država, pa šta dobismo? i tada nam je bilo poručivano da ako nećemo milom, onda ćemo SILOM. narode, kukali mi ne kukali, NEKO je već davno odlučio da bude po njihovom ( albanskom ) i tako će I BITI. hajde da se mi vratimo sebi i ovome što imamo, i da pokušamo da izvučemo bar deo koristi za sebe, a to je da obezbedimo stvarnu zaštitu za deo onog našeg naroda tamo u nevolji i za naše svetinje. sve drugo nam je već oteto, i u ovom rasporedu snaga, ni rusija neće ući u rat ako i pored njenog veta, kosovo bude priznato. oni će ( mislim rusi ) pokušati onda da izvuku nešto i za sebe ( pridnjestrovlje, deo zakavkazja itd ). živi bili pa videli; NISMO VEROVALI DA ĆE SE JUGA RASPASTI, PA JE RASKOMADAŠE, I JOŠ NAM JAD I BEDU OSTAVIŠE.

David

pre 16 godina

Izgleda da smo sve blizu Kiparskog resenja tj. Nezavisno Kosovo i nezavisni Sever Kosova i to ce se dogoditi za 24 casova kada se proglasi nezavisnost Kosova. Time dobijemo, politicko napeto stanje i stanje status kvoa na duge staze. Do toga smo stigli nesposobnoscu rukovodstva u Srbiji i na Kosovo, koji su se potpuno oslanjali na SAD i Rusiju. Mislim da dogovorom izmedju pametnih ljudi Kosova i Srbije stigli do prihvatlivog resenja za obe strane kada bi iz politickog recnika izbacili slogane primitivnog ,,patriotizma,,. Zato, predlazem izlaz iz ovog corsokaka oranizovanjem medjunarodne konferencije o Kosovu, uz prisustvu kontakt grupe, Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova na lik Dejtona koja bi donela realno i prihvatljivo resenje za sve zainteresovane.

Vlada

pre 16 godina

Ko kaze da Srbija nema plan u vezi Kosova? Stvar je vrlo jednostavna: Gospodo Albanci, izvolite, integrisite se u drzavu Srbiju, postujte zakone i prava zemlje ciji ste gradjani, Srbija kao drzava ce postovati SVA vasa gradjanska, manjinska i ljudska prava, dobicete potpunu autonomiju i lokalnu samoupravu, i radicemo zajedno na jacanju demokratije u priblizavanju EU. U CEMU JE PROBLEM SA TAKVIM PLANOM?

Namcor

pre 16 godina

A kako drugacije nego diplomatskim putevima da se borimo za Kosovo? Ili treba da ljubimo ruke onima koji i od Kosova i nas prave koloniju? Ako vam je stalo da budete Americka kolonija i vazalija, i ako toliko podrzavate Albace, a smatrate da je sve sto Srbi rade glupo, sto ne odete u Pristinu u tu predivnu demokratiju i naprednost pa tamo sebi ne gradite bolju buducnost? A nas jednom OSTAVITE na miru.

Sinke

pre 16 godina

Oni sto vec mesecima prognoziraju kako ce Rusi promeniti stav o Kosovu za neki drugi ustupak mora da su zbunjeni sto se to ne desava. A ja ne vidim sta je cudno u tome da je jedna zemlja nasla hrabrosti da ukaze na to da je otimanje Kosova neka vrsta kriminala. Kako drugacije nazvati okupaciju teritorije jedne suverene zemlje, i onda davanje obecanja jednom pobunjenom delu stanovnistva te teritorije da ce dobiti svoju drzavu na teritoriji postojece zemlje, clanice UN (kakva god da je ta zemlja; uostalom, ko je merodavan da odredjuje da li je neka zemlja OK ili ne? po kom kriterijumu, i sa kojim autoritetom?). Rusija je ovde nasla fantasticnu priliku da poveca uloge, i odnese ovu fantasticnu diplomatsku pobedu. Nikako ne razumem zasto ovo moze da nekoga iritira, osim ako je taj neko zaista iskreno ubedjen da Kosovo treba da se otcepi zbog nevaljalstava na srpskoj strani tokom rata, ili vec tako neke nesredjene, nezrele ideje o pravdi i nepravdi u gradjanskim sukobima.

Evropljanin

pre 16 godina

Srbijo, sa tvojim "nebeskim narodom", kako i dalje mozete da trpite tu sramotu a da se ne izvinite jos dan danas za sve nesrece koje ste naneli svim narodima u bivshoj Jugoslaviji, a narocito Albancima ??!!
A danas i dalje imate obraza da zahtevate sacuvanje Kosova na okviru Sr. Da ste hteli da je odrzite, trebali ste drugacije da se ponasate prema njoj, a ne ubijanjem i istrebljenjem citavog jednog naroda (to ste pokushali).

komsija

pre 16 godina

Pa ajde da vidimo i taj famozni veto pa da proglasimo sami nezavisnos pa da nas priznaju 122 zamlje za 9 meseci i da udjemo u UN na velika vrata. I da vam kazemo i vas i Rusima ma ko vas sisa.
Pozdrav Komsija

All. Prishtina

pre 16 godina

Da stav SAD, EU i drugih relevantnih cinioca je jasan : "Kosovo ce na ovaj ili onaj nacin biti nezavisno" iz prostog razloga jer drugog resenja nema.Niti Rusija niti Srbija nude ikakav plan jer ga zapravo i nemaju. Srpski politicari , siguran sam u to, vise prizeljkuju nezavisno Kosovo nego ingerenciju Srbije nad njim. Podela Kosova nije resenje jer bi Srbija kao "demokratska" drzava isto pravo trazila za RS, ali, onda bi isto pravo kao "demokratsko" drustvo morala priznati Vojvodini, Sandzaku,Presevskoj oblasti. To priznacete nije odrzivo resenje. Cini mi se da Srbija nastavlja sa pogubnom politikom SM "hocemo sve ne damo nista". To jednostavno vise nije moguce.

Sale Dorcol

pre 16 godina

Za nase zapadne prijatelje 'konstruktivnost' znaci apsolutno i servilno slaganje sa svim sta oni kazu.
Sve ostalo je ometanje.

Srbija u ovom trenutku ne moze vojno da povrati Kosovo (sto bi svaka zemlja, ukljucujuci i zapadne demokratije, odavno uradila).
Ali ne moramo ni da uzivamo u komadanju sopstvene drzave. Neka ga priznaju van UN-a. To ce biti presedan koji ce im se pre ili kasnije vratiti u lice.

Kosovac

pre 16 godina

Irak, Afganistan, Pakistan, antiraketni stit, Severna Koreja, Somalija pa tek onda Kosovo. To je prioritet americke spoljne politike. Sva izjava americkih zvanicnika koja se citira kod nas data je potpuno pobocno, u sklopu pitanja novinara vezano za goruca svetska pitanja u kojim nije Kosovo. S druge strane kosovsko pitanje ima potencijal da postane svetsko samo u slucaju dogadjaja koji bi privukli medijsku paznju na drugi nacin.
Kosovo, bez obzira na sve te izjave ni izbliza nece biti onakvo kakvo se porjektovalo pre 10 godina. Hteli mi to ili ne, to je iskljucivo zahvaljujuci Rusiji.

srdjan

pre 16 godina

" ... SAD će, dodala je ona, nastaviti da uporno pokušavaju da uključe Rusiju u rešavanje kosovskog problema i nadaju se da će doći do zadovoljavajućeg rešenja"
Cekajte, pa ko je ugasio svetlo? Trude se valjda da podmetnu Rusima predlog koji njima odgovara a ne da ukljuce Rusiju. Pa Rusija je vec odavno ukljucena jer da nije ovi bi vec davno usvojili rezoluciju po kojoj bi Kosovo bilo nezavisno. SAD zele da razgovaraju kako bi dosli do zadovoljavajuceg resenja a stalno ponavljaju da jedino zadovoljavajuce resenje za njih je nezavisno Kosovo.
Ako smo u prethodnoj garnituri zapadnih politicara imali jako ruzne likove (setite se samo Vorena Kristofera, Dzordza Robertsona, Medlin Olbrajt...) sada imamo jako smesne i neinteligentne likove koji, kao da se takmice ko ce od koga gluplje da odvali. Pazljivo pratim njihove svakodnevne izjave i priznajem da bi mi bile omiljeno zabavno stivo samo kada bi znao da nece imati pogubno dejstvo po Srbiju.

darko

pre 16 godina

ruse molim da sto pre stave veto i jos jednom dokazu svoju apsolutnu nekonstruktivnost, a ostatak sveta da sto pre zatvori kosovsku pricu i resi srbiju ove muke.

umesto da se srbija bori iz sve snage da zastiti srbe na kosovu, poslanici igraju fudbal sa rusima i autisticno se nadaju da ce to biti dovoljno da se sacuva status kvo.

kada se nezavisnost proglasi srpska politicka elita ce se naci u cudu i samo ce da vice nepravda...kakva nezrelost...

Sale Dorcol

pre 16 godina

Za nase zapadne prijatelje 'konstruktivnost' znaci apsolutno i servilno slaganje sa svim sta oni kazu.
Sve ostalo je ometanje.

Srbija u ovom trenutku ne moze vojno da povrati Kosovo (sto bi svaka zemlja, ukljucujuci i zapadne demokratije, odavno uradila).
Ali ne moramo ni da uzivamo u komadanju sopstvene drzave. Neka ga priznaju van UN-a. To ce biti presedan koji ce im se pre ili kasnije vratiti u lice.

Vlada

pre 16 godina

Ko kaze da Srbija nema plan u vezi Kosova? Stvar je vrlo jednostavna: Gospodo Albanci, izvolite, integrisite se u drzavu Srbiju, postujte zakone i prava zemlje ciji ste gradjani, Srbija kao drzava ce postovati SVA vasa gradjanska, manjinska i ljudska prava, dobicete potpunu autonomiju i lokalnu samoupravu, i radicemo zajedno na jacanju demokratije u priblizavanju EU. U CEMU JE PROBLEM SA TAKVIM PLANOM?

darko

pre 16 godina

ruse molim da sto pre stave veto i jos jednom dokazu svoju apsolutnu nekonstruktivnost, a ostatak sveta da sto pre zatvori kosovsku pricu i resi srbiju ove muke.

umesto da se srbija bori iz sve snage da zastiti srbe na kosovu, poslanici igraju fudbal sa rusima i autisticno se nadaju da ce to biti dovoljno da se sacuva status kvo.

kada se nezavisnost proglasi srpska politicka elita ce se naci u cudu i samo ce da vice nepravda...kakva nezrelost...

srdjan

pre 16 godina

" ... SAD će, dodala je ona, nastaviti da uporno pokušavaju da uključe Rusiju u rešavanje kosovskog problema i nadaju se da će doći do zadovoljavajućeg rešenja"
Cekajte, pa ko je ugasio svetlo? Trude se valjda da podmetnu Rusima predlog koji njima odgovara a ne da ukljuce Rusiju. Pa Rusija je vec odavno ukljucena jer da nije ovi bi vec davno usvojili rezoluciju po kojoj bi Kosovo bilo nezavisno. SAD zele da razgovaraju kako bi dosli do zadovoljavajuceg resenja a stalno ponavljaju da jedino zadovoljavajuce resenje za njih je nezavisno Kosovo.
Ako smo u prethodnoj garnituri zapadnih politicara imali jako ruzne likove (setite se samo Vorena Kristofera, Dzordza Robertsona, Medlin Olbrajt...) sada imamo jako smesne i neinteligentne likove koji, kao da se takmice ko ce od koga gluplje da odvali. Pazljivo pratim njihove svakodnevne izjave i priznajem da bi mi bile omiljeno zabavno stivo samo kada bi znao da nece imati pogubno dejstvo po Srbiju.

komsija

pre 16 godina

Pa ajde da vidimo i taj famozni veto pa da proglasimo sami nezavisnos pa da nas priznaju 122 zamlje za 9 meseci i da udjemo u UN na velika vrata. I da vam kazemo i vas i Rusima ma ko vas sisa.
Pozdrav Komsija

Sinke

pre 16 godina

Oni sto vec mesecima prognoziraju kako ce Rusi promeniti stav o Kosovu za neki drugi ustupak mora da su zbunjeni sto se to ne desava. A ja ne vidim sta je cudno u tome da je jedna zemlja nasla hrabrosti da ukaze na to da je otimanje Kosova neka vrsta kriminala. Kako drugacije nazvati okupaciju teritorije jedne suverene zemlje, i onda davanje obecanja jednom pobunjenom delu stanovnistva te teritorije da ce dobiti svoju drzavu na teritoriji postojece zemlje, clanice UN (kakva god da je ta zemlja; uostalom, ko je merodavan da odredjuje da li je neka zemlja OK ili ne? po kom kriterijumu, i sa kojim autoritetom?). Rusija je ovde nasla fantasticnu priliku da poveca uloge, i odnese ovu fantasticnu diplomatsku pobedu. Nikako ne razumem zasto ovo moze da nekoga iritira, osim ako je taj neko zaista iskreno ubedjen da Kosovo treba da se otcepi zbog nevaljalstava na srpskoj strani tokom rata, ili vec tako neke nesredjene, nezrele ideje o pravdi i nepravdi u gradjanskim sukobima.

Namcor

pre 16 godina

A kako drugacije nego diplomatskim putevima da se borimo za Kosovo? Ili treba da ljubimo ruke onima koji i od Kosova i nas prave koloniju? Ako vam je stalo da budete Americka kolonija i vazalija, i ako toliko podrzavate Albace, a smatrate da je sve sto Srbi rade glupo, sto ne odete u Pristinu u tu predivnu demokratiju i naprednost pa tamo sebi ne gradite bolju buducnost? A nas jednom OSTAVITE na miru.

Evropljanin

pre 16 godina

Srbijo, sa tvojim "nebeskim narodom", kako i dalje mozete da trpite tu sramotu a da se ne izvinite jos dan danas za sve nesrece koje ste naneli svim narodima u bivshoj Jugoslaviji, a narocito Albancima ??!!
A danas i dalje imate obraza da zahtevate sacuvanje Kosova na okviru Sr. Da ste hteli da je odrzite, trebali ste drugacije da se ponasate prema njoj, a ne ubijanjem i istrebljenjem citavog jednog naroda (to ste pokushali).

Kosovac

pre 16 godina

Irak, Afganistan, Pakistan, antiraketni stit, Severna Koreja, Somalija pa tek onda Kosovo. To je prioritet americke spoljne politike. Sva izjava americkih zvanicnika koja se citira kod nas data je potpuno pobocno, u sklopu pitanja novinara vezano za goruca svetska pitanja u kojim nije Kosovo. S druge strane kosovsko pitanje ima potencijal da postane svetsko samo u slucaju dogadjaja koji bi privukli medijsku paznju na drugi nacin.
Kosovo, bez obzira na sve te izjave ni izbliza nece biti onakvo kakvo se porjektovalo pre 10 godina. Hteli mi to ili ne, to je iskljucivo zahvaljujuci Rusiji.

All. Prishtina

pre 16 godina

Da stav SAD, EU i drugih relevantnih cinioca je jasan : "Kosovo ce na ovaj ili onaj nacin biti nezavisno" iz prostog razloga jer drugog resenja nema.Niti Rusija niti Srbija nude ikakav plan jer ga zapravo i nemaju. Srpski politicari , siguran sam u to, vise prizeljkuju nezavisno Kosovo nego ingerenciju Srbije nad njim. Podela Kosova nije resenje jer bi Srbija kao "demokratska" drzava isto pravo trazila za RS, ali, onda bi isto pravo kao "demokratsko" drustvo morala priznati Vojvodini, Sandzaku,Presevskoj oblasti. To priznacete nije odrzivo resenje. Cini mi se da Srbija nastavlja sa pogubnom politikom SM "hocemo sve ne damo nista". To jednostavno vise nije moguce.

raja babeja

pre 16 godina

hajde da malo vidimo šta ćemo uraditi ako kosovo samo proglasi nezavisnost i evropa i usa ga priznaju, a verujtemi, HOĆE! šta ćemo onda da radimo? hoćemo li u rat? setite se da smo i devedesetih prošlog veka govorili kako je međunaarodno pravo na našoj strani i da nema priznavanja drugih republika kao država, pa šta dobismo? i tada nam je bilo poručivano da ako nećemo milom, onda ćemo SILOM. narode, kukali mi ne kukali, NEKO je već davno odlučio da bude po njihovom ( albanskom ) i tako će I BITI. hajde da se mi vratimo sebi i ovome što imamo, i da pokušamo da izvučemo bar deo koristi za sebe, a to je da obezbedimo stvarnu zaštitu za deo onog našeg naroda tamo u nevolji i za naše svetinje. sve drugo nam je već oteto, i u ovom rasporedu snaga, ni rusija neće ući u rat ako i pored njenog veta, kosovo bude priznato. oni će ( mislim rusi ) pokušati onda da izvuku nešto i za sebe ( pridnjestrovlje, deo zakavkazja itd ). živi bili pa videli; NISMO VEROVALI DA ĆE SE JUGA RASPASTI, PA JE RASKOMADAŠE, I JOŠ NAM JAD I BEDU OSTAVIŠE.

nostradamus

pre 16 godina

na pocetku sam i ja mislio najbolje dati kosovo, i onako je otislo i okrenuti se sebi. Ali u cemu je poenta. Ako nesto nekome tako lako ustupis, ko garantuje da nece traziti jos. Zasto je nemoguce podeliti kosovo a moguce podeliti srbiju. Ako zele da ga izdvoje morace da naprave presedan. To nama daje pravo da jednoga dana vratimo to kosovo i nezaboravimo da su rusija, kina i indija sve jace. To ce zapad i EU kad tad morati da uvide. Sto se kosova tice, ako dobije nezavisnost krsenjem medjunarodnog prava onda nikada nece biti ekonomski stabilna drzava jer ce pretnja rata uvek ostati a to znaci da ce morata mnogo para da daju na oruzje.
Prema tome moramo da pravimo problema koliko je god moguce, da nas dobro zapamte, i da ne cackaju druga podrucja kao sto je raska.

Ivan - Toronto

pre 16 godina

Srbija treba da prekrije, ili bar poveze oci, na spomeniku zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemegdanu. Meni je jasno da su Francuskoj potrebni dobri odnosi sa Amerikom, ali mi nije jasno ima li njihovom "uvlacenju" granice? Podseticu Francuze da je njihov jezik, do pre par decenija, bio zvanicni jezik diplomatije, a dans ga, koriste samo Francuzi, i to, samo ako se razgovori vode medju drzavama sa francuskog govornog podrucja.

Dani

pre 16 godina

Tako tyreba! Hvala rusima!Kosovo ce bit nezavisna,kao sve druge drzave, potpuno nezavisna,bez nadzirne nezavisnosti,bez decentarlizacije Kosova,bez srpskih enklava i van Ahtisarievog plana,ali s potpunim ravnopravnim gradjanima.A sto se tice pobede srpske politike i ova ce bita kao pobeda Kosovskog boja,...Milosevicevih mitinga,zadnji ratova na EX YU,pobedom u Ramboujeu,na Kumanovao...

Neno

pre 16 godina

Sada ce tek da uslede pritisci na Srbiju, posto su videli da sa bacuskama nema sale.
Verujem da ce,prvo, da promene plocu da Kosovo nema nista sa prijemom Srbije u EU.
Nasi pregovaraci bi trebali da se, cim ovi iz EU spomenu to, zahavale i napuste pregovor o pristupu EU.
La comedia est finita!!!

Bizmark

pre 16 godina

Ako gospodin Lavrov kaze da se postuju granice jedne nezavisne drzave onda Rusija treba Njemackoj da vrati Prusiju i Kaliningrad {Konigsburg} i Poljska jedno 25 posto svoje zemlje koja je nekad pripadala Njemackoj.

Markoni

pre 16 godina

Zemlja je zemlja, uvek ce biti tu. A sta vredi kad nema ko da zivi na njoj. Srbija ako ne bude pocela da radja decu nestace za 100 godina i cela ova prica o kosovu ce postati bezvezna. Skoro sam se vratio u moje rodno selo (okolina Kraljeva) i zateko sam pustinju. Kad sam bio klinac, igralista su bila puna dece i omladine. A sada su ostali samo starci, a njih nece vise biti za dvadesetak godina. I to se desava po celoj Srbiji. Pa sta onda pricamo o kosovu kad nemamo naroda da naselimo i ovo sto imamo. Kosovo ce se samo resiti kad budemo imali naroda da ga naselimo i zato srpska vlada treba da uvede neke incentive za srpske majke. A ne da pravi ratove i da zavisi na rusiju i SAD.

David

pre 16 godina

Izgleda da smo sve blizu Kiparskog resenja tj. Nezavisno Kosovo i nezavisni Sever Kosova i to ce se dogoditi za 24 casova kada se proglasi nezavisnost Kosova. Time dobijemo, politicko napeto stanje i stanje status kvoa na duge staze. Do toga smo stigli nesposobnoscu rukovodstva u Srbiji i na Kosovo, koji su se potpuno oslanjali na SAD i Rusiju. Mislim da dogovorom izmedju pametnih ljudi Kosova i Srbije stigli do prihvatlivog resenja za obe strane kada bi iz politickog recnika izbacili slogane primitivnog ,,patriotizma,,. Zato, predlazem izlaz iz ovog corsokaka oranizovanjem medjunarodne konferencije o Kosovu, uz prisustvu kontakt grupe, Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova na lik Dejtona koja bi donela realno i prihvatljivo resenje za sve zainteresovane.

Racionalan srbin

pre 16 godina

Nadam se da ce zapad uspeti u namerama i da ce Kosovo postati konacno nezavisno.Samim tim gradjani Srbije ce se otrezniti i poceti konacno normalno da razmisljaju.
Sva podrska zapadnoj prakticnoj diplomatiji.Ako ovako nastavimo Rusija ce odvesti Srbiju u jos vecu propast,sto izgleda da je i njen interes.

Dusan

pre 16 godina

Stvarno neverovatna odluka od zapadnih zemalja, umesto da donesu vise tu neizbeznu rezoluciju SB kojom se garantuje Srbiji pravo na njenu teritoriju i gotova stvar. Zapad, a pogotovu USA su bas podbacili ovaj put, Srbima se ovo uopste nece svideti.
A ovima sto pricaju da Srbija ne nudi resenje, bih porucio da Srbija odavno zna resenje i nudi ga Albancima, a to je Kosovo u Srbiji. Ne znam u cemu je problem.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

Koœtunica hvali se da su pobedili zajedno sa Rusojom o statusu kosova prije bih rekao da su produzili agoniju u srbiji jer uskoro ce bez srbije&rusije kosovo biti nezavisna a srbiji ostaje rusija ako to zele srpski gradjani mogu se ujediniti sa rusijom i eto ti srece u srbiji a nezavisnost kosova podrzavaju elitarne drzave sveta.

Illyria

pre 16 godina

"Velika" zajednička pobeda Srbije i Rusije protiv mrskog demokratskog zapada i protiv stanovnika kolonije Kosova koji će sada morati obavezno klečati pred njihovim starim-novim gospodarima Vojislavom Koštunicom i Tomom Nikolićem!?
Strašno za dva miliona stanovnika Kosova!Evo,ja sam već počeo da se tresem od straha jer je eto,Koštunica dobio još jednu šansu da reši problem Kosova onako kako on najbolje zna.

italy

pre 16 godina

Zdrav razum je na kraju ipak preovladao i procedura se vraca u jovo-nanovo. Nije zgoreg podsjetiti publiku da je nakon susreta Putin-Bush receno da ce se slucaj Kosova vratiti na rang diplomata, i to se sada i dogadja: od cuvenog ribolova niti Bush niti Putin se vise ne izjasnjavaju. Sada se ide na uspostavljanje neispunjenih standarda, i u sljedecim godinama ce se ici na oslobadjanje kosovskog drustva od tiranije nekoliko gospodara, i one snage koje su protiv nezavisnosti. 2012 Srbija sa cjelokupnom teritorijom, u paketu sa BiH i Hrvatskom, uci u EU.

adam

pre 16 godina

Kostunica kaze pobeda.Igra jos nije zavrsio.Ostaje da vidimo finis i na kraju rezultat.Da vidimo Kostunicu kako pobedi Amerikance + Europljane.Idemo dalje.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Cujem da Haradinaja nisu pustili privremeno iz Haga, za vreme pauze rada suda. Mislite malo i o tome. Nekako bledi "ljubav". U kontakt grupi nema veto, ali nema ni odluke. Ne moze tamo neka grupa da odlucuje o teritoriji suverene drzave. Oni ce pripremiti resenje pa opet u SB UN. Zivi bili pa videli. Rusi nece prihvatiti drugacije nikako, jer ne mogu da prihvate. Kakva grupa bre! Nije to zemljoradnicka zadruga pa da odlucuje grupa. Ukratko komsije Albanci, nema nista od nezavisnosti, zaboravite, smirite se i da pocnemo svi da radimo na ekonomiji i boljem zivotu za sve.

kom@

pre 16 godina

Ako se pogleda na situaciju u Iraku i Avganistanu, podrska od strane US bas i nije najbolja stvar koja se nekoj drzavi(uslovnoj ili ne) moze dogoditi u narednom vremenu.

boni / Pristina

pre 16 godina

E bas lijepo to smo cekali mi Albanci iz Kosova,nasi Politicari na celu vlasti Kosova zajedno sa Amerikancima znali smo da se ahtisarijev predlog nece da prodje u SB,i sada Skupstina Kosova za 120 dana ce se proglasi nezavisnost Kosova i ovo sta je najbitnija da mi Albanci u Kosovu vise nemamo medjunarodne obaveze za srpsku manjinu kao sto je bio na predlog Ahtisarija,ova je najbolja i najlepsa vest za Albance na Kosovu,a g.Kostunica neka slavi njegovu pobedu sto nije prosla rezolucija na SB,a jednog dana uskoro mislim da ce se pokajati za ovaj ahtisarijev predlog.
Na kraju na Zdravlje Nezavisnost Kosova.

Boban

pre 16 godina

Ako su mislili da su pobedili, zeznuli su se. Tek predstoji borba u neformalnim diplomatskim krugovima u vidu kontakt grupe. To je najteze, a taj tok se tesko menja. Nadam se da ce snaci mudrosti, strpljenja i dobrih kontakata.

milos

pre 16 godina

Kosovo je sastavni deo Srbije, to pise u Ustavu, i tako je sa pravne tacke gledista, ali postoji i fakticko stanje, a to je da je Kosovo nezavisno od Srbije vec 8 godine.Ovakva nam pobeda stvarno nije potrebna, ako je to uopste pobeda.Jedini nacin da se izaje iz krize u koju sada idu i Srbija i Kosovo je da se prihvati podela Kosova na severni i juzni deo, da se sever pripoji Srbiji, i da se nakon toga Srbija i ostatak Kosova po hitnom postupku ukljuce u EU.Bez takvoga resenja, ovaj ce region ostati trajno nestabilan.Amerikanci i Rusi su dripci kojima je potreban poligon da isprobavaju svoju snagu, ako im mi to dozvolimo, onda smo buale.Ako EU ovako ne resi problem, onda znaci da i nije sprmna da ga uopste resi.

Evropljanin

pre 16 godina

Srbijo, sa tvojim "nebeskim narodom", kako i dalje mozete da trpite tu sramotu a da se ne izvinite jos dan danas za sve nesrece koje ste naneli svim narodima u bivshoj Jugoslaviji, a narocito Albancima ??!!
A danas i dalje imate obraza da zahtevate sacuvanje Kosova na okviru Sr. Da ste hteli da je odrzite, trebali ste drugacije da se ponasate prema njoj, a ne ubijanjem i istrebljenjem citavog jednog naroda (to ste pokushali).

komsija

pre 16 godina

Pa ajde da vidimo i taj famozni veto pa da proglasimo sami nezavisnos pa da nas priznaju 122 zamlje za 9 meseci i da udjemo u UN na velika vrata. I da vam kazemo i vas i Rusima ma ko vas sisa.
Pozdrav Komsija

darko

pre 16 godina

ruse molim da sto pre stave veto i jos jednom dokazu svoju apsolutnu nekonstruktivnost, a ostatak sveta da sto pre zatvori kosovsku pricu i resi srbiju ove muke.

umesto da se srbija bori iz sve snage da zastiti srbe na kosovu, poslanici igraju fudbal sa rusima i autisticno se nadaju da ce to biti dovoljno da se sacuva status kvo.

kada se nezavisnost proglasi srpska politicka elita ce se naci u cudu i samo ce da vice nepravda...kakva nezrelost...

All. Prishtina

pre 16 godina

Da stav SAD, EU i drugih relevantnih cinioca je jasan : "Kosovo ce na ovaj ili onaj nacin biti nezavisno" iz prostog razloga jer drugog resenja nema.Niti Rusija niti Srbija nude ikakav plan jer ga zapravo i nemaju. Srpski politicari , siguran sam u to, vise prizeljkuju nezavisno Kosovo nego ingerenciju Srbije nad njim. Podela Kosova nije resenje jer bi Srbija kao "demokratska" drzava isto pravo trazila za RS, ali, onda bi isto pravo kao "demokratsko" drustvo morala priznati Vojvodini, Sandzaku,Presevskoj oblasti. To priznacete nije odrzivo resenje. Cini mi se da Srbija nastavlja sa pogubnom politikom SM "hocemo sve ne damo nista". To jednostavno vise nije moguce.

Vlada

pre 16 godina

Ko kaze da Srbija nema plan u vezi Kosova? Stvar je vrlo jednostavna: Gospodo Albanci, izvolite, integrisite se u drzavu Srbiju, postujte zakone i prava zemlje ciji ste gradjani, Srbija kao drzava ce postovati SVA vasa gradjanska, manjinska i ljudska prava, dobicete potpunu autonomiju i lokalnu samoupravu, i radicemo zajedno na jacanju demokratije u priblizavanju EU. U CEMU JE PROBLEM SA TAKVIM PLANOM?

raja babeja

pre 16 godina

hajde da malo vidimo šta ćemo uraditi ako kosovo samo proglasi nezavisnost i evropa i usa ga priznaju, a verujtemi, HOĆE! šta ćemo onda da radimo? hoćemo li u rat? setite se da smo i devedesetih prošlog veka govorili kako je međunaarodno pravo na našoj strani i da nema priznavanja drugih republika kao država, pa šta dobismo? i tada nam je bilo poručivano da ako nećemo milom, onda ćemo SILOM. narode, kukali mi ne kukali, NEKO je već davno odlučio da bude po njihovom ( albanskom ) i tako će I BITI. hajde da se mi vratimo sebi i ovome što imamo, i da pokušamo da izvučemo bar deo koristi za sebe, a to je da obezbedimo stvarnu zaštitu za deo onog našeg naroda tamo u nevolji i za naše svetinje. sve drugo nam je već oteto, i u ovom rasporedu snaga, ni rusija neće ući u rat ako i pored njenog veta, kosovo bude priznato. oni će ( mislim rusi ) pokušati onda da izvuku nešto i za sebe ( pridnjestrovlje, deo zakavkazja itd ). živi bili pa videli; NISMO VEROVALI DA ĆE SE JUGA RASPASTI, PA JE RASKOMADAŠE, I JOŠ NAM JAD I BEDU OSTAVIŠE.

Dani

pre 16 godina

Tako tyreba! Hvala rusima!Kosovo ce bit nezavisna,kao sve druge drzave, potpuno nezavisna,bez nadzirne nezavisnosti,bez decentarlizacije Kosova,bez srpskih enklava i van Ahtisarievog plana,ali s potpunim ravnopravnim gradjanima.A sto se tice pobede srpske politike i ova ce bita kao pobeda Kosovskog boja,...Milosevicevih mitinga,zadnji ratova na EX YU,pobedom u Ramboujeu,na Kumanovao...

Sale Dorcol

pre 16 godina

Za nase zapadne prijatelje 'konstruktivnost' znaci apsolutno i servilno slaganje sa svim sta oni kazu.
Sve ostalo je ometanje.

Srbija u ovom trenutku ne moze vojno da povrati Kosovo (sto bi svaka zemlja, ukljucujuci i zapadne demokratije, odavno uradila).
Ali ne moramo ni da uzivamo u komadanju sopstvene drzave. Neka ga priznaju van UN-a. To ce biti presedan koji ce im se pre ili kasnije vratiti u lice.

David

pre 16 godina

Izgleda da smo sve blizu Kiparskog resenja tj. Nezavisno Kosovo i nezavisni Sever Kosova i to ce se dogoditi za 24 casova kada se proglasi nezavisnost Kosova. Time dobijemo, politicko napeto stanje i stanje status kvoa na duge staze. Do toga smo stigli nesposobnoscu rukovodstva u Srbiji i na Kosovo, koji su se potpuno oslanjali na SAD i Rusiju. Mislim da dogovorom izmedju pametnih ljudi Kosova i Srbije stigli do prihvatlivog resenja za obe strane kada bi iz politickog recnika izbacili slogane primitivnog ,,patriotizma,,. Zato, predlazem izlaz iz ovog corsokaka oranizovanjem medjunarodne konferencije o Kosovu, uz prisustvu kontakt grupe, Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova na lik Dejtona koja bi donela realno i prihvatljivo resenje za sve zainteresovane.

Bizmark

pre 16 godina

Ako gospodin Lavrov kaze da se postuju granice jedne nezavisne drzave onda Rusija treba Njemackoj da vrati Prusiju i Kaliningrad {Konigsburg} i Poljska jedno 25 posto svoje zemlje koja je nekad pripadala Njemackoj.

Racionalan srbin

pre 16 godina

Nadam se da ce zapad uspeti u namerama i da ce Kosovo postati konacno nezavisno.Samim tim gradjani Srbije ce se otrezniti i poceti konacno normalno da razmisljaju.
Sva podrska zapadnoj prakticnoj diplomatiji.Ako ovako nastavimo Rusija ce odvesti Srbiju u jos vecu propast,sto izgleda da je i njen interes.

Kosovac

pre 16 godina

Irak, Afganistan, Pakistan, antiraketni stit, Severna Koreja, Somalija pa tek onda Kosovo. To je prioritet americke spoljne politike. Sva izjava americkih zvanicnika koja se citira kod nas data je potpuno pobocno, u sklopu pitanja novinara vezano za goruca svetska pitanja u kojim nije Kosovo. S druge strane kosovsko pitanje ima potencijal da postane svetsko samo u slucaju dogadjaja koji bi privukli medijsku paznju na drugi nacin.
Kosovo, bez obzira na sve te izjave ni izbliza nece biti onakvo kakvo se porjektovalo pre 10 godina. Hteli mi to ili ne, to je iskljucivo zahvaljujuci Rusiji.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

Koœtunica hvali se da su pobedili zajedno sa Rusojom o statusu kosova prije bih rekao da su produzili agoniju u srbiji jer uskoro ce bez srbije&rusije kosovo biti nezavisna a srbiji ostaje rusija ako to zele srpski gradjani mogu se ujediniti sa rusijom i eto ti srece u srbiji a nezavisnost kosova podrzavaju elitarne drzave sveta.

srdjan

pre 16 godina

" ... SAD će, dodala je ona, nastaviti da uporno pokušavaju da uključe Rusiju u rešavanje kosovskog problema i nadaju se da će doći do zadovoljavajućeg rešenja"
Cekajte, pa ko je ugasio svetlo? Trude se valjda da podmetnu Rusima predlog koji njima odgovara a ne da ukljuce Rusiju. Pa Rusija je vec odavno ukljucena jer da nije ovi bi vec davno usvojili rezoluciju po kojoj bi Kosovo bilo nezavisno. SAD zele da razgovaraju kako bi dosli do zadovoljavajuceg resenja a stalno ponavljaju da jedino zadovoljavajuce resenje za njih je nezavisno Kosovo.
Ako smo u prethodnoj garnituri zapadnih politicara imali jako ruzne likove (setite se samo Vorena Kristofera, Dzordza Robertsona, Medlin Olbrajt...) sada imamo jako smesne i neinteligentne likove koji, kao da se takmice ko ce od koga gluplje da odvali. Pazljivo pratim njihove svakodnevne izjave i priznajem da bi mi bile omiljeno zabavno stivo samo kada bi znao da nece imati pogubno dejstvo po Srbiju.

Illyria

pre 16 godina

"Velika" zajednička pobeda Srbije i Rusije protiv mrskog demokratskog zapada i protiv stanovnika kolonije Kosova koji će sada morati obavezno klečati pred njihovim starim-novim gospodarima Vojislavom Koštunicom i Tomom Nikolićem!?
Strašno za dva miliona stanovnika Kosova!Evo,ja sam već počeo da se tresem od straha jer je eto,Koštunica dobio još jednu šansu da reši problem Kosova onako kako on najbolje zna.

Namcor

pre 16 godina

A kako drugacije nego diplomatskim putevima da se borimo za Kosovo? Ili treba da ljubimo ruke onima koji i od Kosova i nas prave koloniju? Ako vam je stalo da budete Americka kolonija i vazalija, i ako toliko podrzavate Albace, a smatrate da je sve sto Srbi rade glupo, sto ne odete u Pristinu u tu predivnu demokratiju i naprednost pa tamo sebi ne gradite bolju buducnost? A nas jednom OSTAVITE na miru.

Sinke

pre 16 godina

Oni sto vec mesecima prognoziraju kako ce Rusi promeniti stav o Kosovu za neki drugi ustupak mora da su zbunjeni sto se to ne desava. A ja ne vidim sta je cudno u tome da je jedna zemlja nasla hrabrosti da ukaze na to da je otimanje Kosova neka vrsta kriminala. Kako drugacije nazvati okupaciju teritorije jedne suverene zemlje, i onda davanje obecanja jednom pobunjenom delu stanovnistva te teritorije da ce dobiti svoju drzavu na teritoriji postojece zemlje, clanice UN (kakva god da je ta zemlja; uostalom, ko je merodavan da odredjuje da li je neka zemlja OK ili ne? po kom kriterijumu, i sa kojim autoritetom?). Rusija je ovde nasla fantasticnu priliku da poveca uloge, i odnese ovu fantasticnu diplomatsku pobedu. Nikako ne razumem zasto ovo moze da nekoga iritira, osim ako je taj neko zaista iskreno ubedjen da Kosovo treba da se otcepi zbog nevaljalstava na srpskoj strani tokom rata, ili vec tako neke nesredjene, nezrele ideje o pravdi i nepravdi u gradjanskim sukobima.

boni / Pristina

pre 16 godina

E bas lijepo to smo cekali mi Albanci iz Kosova,nasi Politicari na celu vlasti Kosova zajedno sa Amerikancima znali smo da se ahtisarijev predlog nece da prodje u SB,i sada Skupstina Kosova za 120 dana ce se proglasi nezavisnost Kosova i ovo sta je najbitnija da mi Albanci u Kosovu vise nemamo medjunarodne obaveze za srpsku manjinu kao sto je bio na predlog Ahtisarija,ova je najbolja i najlepsa vest za Albance na Kosovu,a g.Kostunica neka slavi njegovu pobedu sto nije prosla rezolucija na SB,a jednog dana uskoro mislim da ce se pokajati za ovaj ahtisarijev predlog.
Na kraju na Zdravlje Nezavisnost Kosova.

adam

pre 16 godina

Kostunica kaze pobeda.Igra jos nije zavrsio.Ostaje da vidimo finis i na kraju rezultat.Da vidimo Kostunicu kako pobedi Amerikance + Europljane.Idemo dalje.

Markoni

pre 16 godina

Zemlja je zemlja, uvek ce biti tu. A sta vredi kad nema ko da zivi na njoj. Srbija ako ne bude pocela da radja decu nestace za 100 godina i cela ova prica o kosovu ce postati bezvezna. Skoro sam se vratio u moje rodno selo (okolina Kraljeva) i zateko sam pustinju. Kad sam bio klinac, igralista su bila puna dece i omladine. A sada su ostali samo starci, a njih nece vise biti za dvadesetak godina. I to se desava po celoj Srbiji. Pa sta onda pricamo o kosovu kad nemamo naroda da naselimo i ovo sto imamo. Kosovo ce se samo resiti kad budemo imali naroda da ga naselimo i zato srpska vlada treba da uvede neke incentive za srpske majke. A ne da pravi ratove i da zavisi na rusiju i SAD.

italy

pre 16 godina

Zdrav razum je na kraju ipak preovladao i procedura se vraca u jovo-nanovo. Nije zgoreg podsjetiti publiku da je nakon susreta Putin-Bush receno da ce se slucaj Kosova vratiti na rang diplomata, i to se sada i dogadja: od cuvenog ribolova niti Bush niti Putin se vise ne izjasnjavaju. Sada se ide na uspostavljanje neispunjenih standarda, i u sljedecim godinama ce se ici na oslobadjanje kosovskog drustva od tiranije nekoliko gospodara, i one snage koje su protiv nezavisnosti. 2012 Srbija sa cjelokupnom teritorijom, u paketu sa BiH i Hrvatskom, uci u EU.

Dusan

pre 16 godina

Stvarno neverovatna odluka od zapadnih zemalja, umesto da donesu vise tu neizbeznu rezoluciju SB kojom se garantuje Srbiji pravo na njenu teritoriju i gotova stvar. Zapad, a pogotovu USA su bas podbacili ovaj put, Srbima se ovo uopste nece svideti.
A ovima sto pricaju da Srbija ne nudi resenje, bih porucio da Srbija odavno zna resenje i nudi ga Albancima, a to je Kosovo u Srbiji. Ne znam u cemu je problem.

Ivan - Toronto

pre 16 godina

Srbija treba da prekrije, ili bar poveze oci, na spomeniku zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemegdanu. Meni je jasno da su Francuskoj potrebni dobri odnosi sa Amerikom, ali mi nije jasno ima li njihovom "uvlacenju" granice? Podseticu Francuze da je njihov jezik, do pre par decenija, bio zvanicni jezik diplomatije, a dans ga, koriste samo Francuzi, i to, samo ako se razgovori vode medju drzavama sa francuskog govornog podrucja.

nostradamus

pre 16 godina

na pocetku sam i ja mislio najbolje dati kosovo, i onako je otislo i okrenuti se sebi. Ali u cemu je poenta. Ako nesto nekome tako lako ustupis, ko garantuje da nece traziti jos. Zasto je nemoguce podeliti kosovo a moguce podeliti srbiju. Ako zele da ga izdvoje morace da naprave presedan. To nama daje pravo da jednoga dana vratimo to kosovo i nezaboravimo da su rusija, kina i indija sve jace. To ce zapad i EU kad tad morati da uvide. Sto se kosova tice, ako dobije nezavisnost krsenjem medjunarodnog prava onda nikada nece biti ekonomski stabilna drzava jer ce pretnja rata uvek ostati a to znaci da ce morata mnogo para da daju na oruzje.
Prema tome moramo da pravimo problema koliko je god moguce, da nas dobro zapamte, i da ne cackaju druga podrucja kao sto je raska.

Neno

pre 16 godina

Sada ce tek da uslede pritisci na Srbiju, posto su videli da sa bacuskama nema sale.
Verujem da ce,prvo, da promene plocu da Kosovo nema nista sa prijemom Srbije u EU.
Nasi pregovaraci bi trebali da se, cim ovi iz EU spomenu to, zahavale i napuste pregovor o pristupu EU.
La comedia est finita!!!

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Cujem da Haradinaja nisu pustili privremeno iz Haga, za vreme pauze rada suda. Mislite malo i o tome. Nekako bledi "ljubav". U kontakt grupi nema veto, ali nema ni odluke. Ne moze tamo neka grupa da odlucuje o teritoriji suverene drzave. Oni ce pripremiti resenje pa opet u SB UN. Zivi bili pa videli. Rusi nece prihvatiti drugacije nikako, jer ne mogu da prihvate. Kakva grupa bre! Nije to zemljoradnicka zadruga pa da odlucuje grupa. Ukratko komsije Albanci, nema nista od nezavisnosti, zaboravite, smirite se i da pocnemo svi da radimo na ekonomiji i boljem zivotu za sve.

kom@

pre 16 godina

Ako se pogleda na situaciju u Iraku i Avganistanu, podrska od strane US bas i nije najbolja stvar koja se nekoj drzavi(uslovnoj ili ne) moze dogoditi u narednom vremenu.

Boban

pre 16 godina

Ako su mislili da su pobedili, zeznuli su se. Tek predstoji borba u neformalnim diplomatskim krugovima u vidu kontakt grupe. To je najteze, a taj tok se tesko menja. Nadam se da ce snaci mudrosti, strpljenja i dobrih kontakata.

milos

pre 16 godina

Kosovo je sastavni deo Srbije, to pise u Ustavu, i tako je sa pravne tacke gledista, ali postoji i fakticko stanje, a to je da je Kosovo nezavisno od Srbije vec 8 godine.Ovakva nam pobeda stvarno nije potrebna, ako je to uopste pobeda.Jedini nacin da se izaje iz krize u koju sada idu i Srbija i Kosovo je da se prihvati podela Kosova na severni i juzni deo, da se sever pripoji Srbiji, i da se nakon toga Srbija i ostatak Kosova po hitnom postupku ukljuce u EU.Bez takvoga resenja, ovaj ce region ostati trajno nestabilan.Amerikanci i Rusi su dripci kojima je potreban poligon da isprobavaju svoju snagu, ako im mi to dozvolimo, onda smo buale.Ako EU ovako ne resi problem, onda znaci da i nije sprmna da ga uopste resi.