Ponedeljak, 16.07.2007.

07:22

Lična karta na jesen, pasoš u martu

Božidar Đelić kaže da će nove lične karte, po evropskim standardima, biti spremne na jesen, a pasoši u martu.

Izvor: B92

Lièna karta na jesen, pasoš u martu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir B.

pre 16 godina

Stavice nas na "belu" listu kad manje od 70% stanovnistva bude zelelo da emigrira iz zemlje.
Inace lepo da su se setili da promene pasose, samo im nista ne verujem jer to najavljuju vec ne znam koliko godina unazad. Naravno da niko ne zeli da gleda grb Miloseviceve quasi-Jugoslavije.

Jelena

pre 16 godina

Izdavanje novih licnih dokumenata i nije toliki problem, ako je sve drugo vezano za njih sredjeno. Veci je problem sta sa stanovnicima Kosova, crnogorcima koji zive u Srbiji, onima koji su prijavljeni u jednom gradu a godinama zive u drugom kao podstanari...Licna karta i pasos treba da sadrze tacne podatke a ne proizvoljne. Dok to ne srede nema nista od bilo kakvih viznih olaksica. A ako izdaju , ponovo, ta dokumenta kao do sad, nisu ni morali da ih estetski popravljaju.

Lepota

pre 16 godina

Nije sve u politici. Ima nesto i u osecanju ponosa kada vam drzava izda modernu i lepu licnu kartu i pasos, tako da se osecate ravnima sa gradjanima ostalih zemalja. Ova sadasnja LK je stvarno zastarela i ruzna.

aman vise

pre 16 godina

lk u EU nisu identične (niti verujem da ce uskoro biti). Belgija npr sada tek radi na elektronskim lk koje izlgedaju potpuno isto kao stare samo su manje i kvalitet im kao kreditna kartica. Ne lipsi magarce dok do tako neceg ne dodje a i ne vidim zasto bi.
Sto se tice viza - nije ih tako lako dobiti kako neki od vas pricaju!!! I to cekanje pred ambasadama mozda mladima ne pada tesko ali moja majka od skoro 70 godina zaista nije docekala te godine da se muci na vrucini ili zimi, da je guraju kojekakvi sumnjivi tipovi koji ce lakse od nje dobiti tu vizu, itd. Osim gomile papira koje ja moram da joj saljem, osiguranje koje npr Poljacima sada ne treba i ostalih troskova postoji i velika sansa da je odbiju! Ne pricam napamet vec iz iskustva.

Ja sam poslednji put vadila nas pasos pre dve godine i mislim da vise nikada necu! To cekanje satima u SUP-u, slikanje (dva puta jer boze moj ne sme bluza bez rukava!), jeziva nepristojnost brojnih sluzbenika, itd. zaista ne moram sebi da namecem ako prijava stranaca ostane ovako jednostavna i bez cekanja. Uostalom, sa tim nasim pasosem cak i na nasoj granici prolazite losije nego sa stranim!

Misha

pre 16 godina

Poslom sam bio ukljucen u projekat novih licnih karti ( chip kartica, jako slicna Visa kartici). Zahvaljujuci tehnickom resenju, moguce je dodati polja u memoriji koja ce definisati da li imate polozen vozacki ispit, zabranu na vozacku (prekrsaj), zdravstveno siguranje... Gubi se potreba za izdavanjem i nosenjem brda dokumenata. Samo je potrebno da ustanove koje izdaju licne, vozacke (MUP), Ministrastvo zdravlja (zdravstvene knjizice ili insurace card) pocnu da saradjuju i urade zajednicki informacioni sistem. Ali, siguran sam da ce svaki ministar da potrosi "svoj" deo para, da cemo i dalje nositi brdo dokumenata, i da necemo imati objedinjen sistem, i ponovo cemo za potvrdu o drzavljanstvu morati da putujemo i po 500km da bismo dobili papir. Odavno u organizovanim zemljama SVA dokumenta mozete dobiti preko interneta ili CallCentre servisa.

Toliko o nasoj informaticki organizovanoj drzavi...

Pozdrav iz inostranstva!

Mile

pre 16 godina

Gospodine Ministre,
Šta je to zbog čega moj novorođeni sin treba da čeka od 6 meseci do 2 godine da bi dobio državljanstvo Srbije? Zahtev sam podneo dve nedelje posle rođenja i od tada je prošlo 9 meseci a od vaše administracije ništa.

U Australiji postoji ali nije obavezna lična karta i vadi je onaj koji ne želi da polaže vozački, ali ponoviću opet, nije obavezna.

Pasoš se vadi u pošti uz sve slikanje i formulare i čeka se nedelju dana max. Postoji i opcija vađenje za 24 časa ali se ekstra plaća.

pesimista

pre 16 godina

Ne verujem ja nista za ove nove licne karte I pasose, sve dok Patrijarh Pavle to ne potvrdi. Mozda bi mogli da pisemo peticiju Patrijarhu Pavlu da zamoli Vladu da nas uvede na belu sengen listu?

miki

pre 16 godina

Mislim da lične karte nemaju veze sa EU, to je medju najmanje bitnim stvarima koje bi vlada trebalo da se podiči.Što ne odrade nešto suštinski?nešto se ne ložim da snimam zenicu oka svog da bi me u Evropi više cenili, valjda treba zbog drugih stvari.

Komsija iz SFRJ

pre 16 godina

Blago vama kojima u licnoj karti pise SR Jugoslavija, u mojoj pise Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija. I jos uvek je vazeca!

oggie

pre 16 godina

Nije tacno da se u EU zemljama ne koriste licne karte.
U Svedskoj se koriste, ali kao identofokacioni dokument ravnopravan licnoj karti za internu upotrebu, se koriste i pasosi i vozacka dozvola. Licne karte izdaju Posta i banke, a postoje i nacionalne koje izdaje policija i sa kojima se moze putovati u Sengen zemlje pa na takva putovanja ne moramo da nosimo pasose.
U Italiji je obavezno imati licnu kartu dok recimo Danska i Velika Britanija nemaju licne karte vec imaju druga resenja.
Meni je sva ta prica, koja se vuce vise godina, o novim pasosima i licnim kartama smesna. Srecom imam i svedsku licnu kartu i svedski pasos pa me cela ta papazjanija oko dokumenata u Srbiji i ne dotice mnogo.

parazit

pre 16 godina

Ala svi kukate, kao da vam je neko negde zabranio ulazak jer ne priznaju SRJ pasose i kao da je bitno da li je stara ili nova lk.
Lepo bi bilo da dobijemo sve novo, ali je bitnije da nam vise ne trebaju vize, pa taman koristili i pasos SFRJ.

nikola.dk

pre 16 godina

E, meni istice pasos bas krajem marta pa da vidim hocu li imati novi ili opet ovaj plavi, sav nikakav... Trenutno zivim u Danskoj (u kojoj takodjde ne postoji licna karta, samo vozacka i pasos iz jednostavnog razloga sto vas obicno niko nigde i ne identifikuje - veruju ljudi na rec! :)) i nisam imao problema putujuci sa nasim pasosem, jedino sam u Oslu morao da objasnjavam zbunjenoj ljubaznoj sluzbenici koja nije mogla da me nadje na listi zemalja odakle sam to ja, a u Madridu je sluzbenica dosapnula kolegi, videvsi moja pasos: "Je l' postoji jos Jugoslavija???"
Radujem se novom imenu na pasosu ali sam i sumnjicav jer su toliko puta vec obecavali da ce ga uvesti pa nista.

Paul Gompitz

pre 16 godina

Dokle ove price o bijelim sengenskim listama i predstavljanja istih glavnim strateskim ciljem drzave Srbije?
Hrvati sa svojim pasosem mogu u EU i u Svicarskoj boraviti tri mjeseca bez prekida, pa onda izaci na pola dana pa opet uci i tako u nedogled. I pored toga, i fizicke blizine Austrije i Italije ogroman broj maturanata prvi put ode u inostranstvo na skolsku ekskurziju na kraju srednje skole.
I sa danasnjim srpskim pasosem Sengen vizu moze dobiti svako ko je ili student ili zaposlen, ili penzioner sa redovnim primanjima ako ili uplati turisticki aranzman ili mu bilo ko sa primanjima i boravkom u EU posalje garanciju da mu obezbjedjuje smjestaj tokom boravka. (U takve se naravno ne ubrajaju tetke koje cekaju proterivanje nakon sto su i same ilegalno usle i cike koji su na prevaru uhvatili socijalnu pomoc.)
Osim cijene vize i stajanja u redu ne vidim nikakav problem u trenutnom stanju.
Po kojoj logici bi strana ambasada trebala izdavati vize nezaposlenima, likovima koji nit studiraju, nit rade, formalno bez ikakvih prihoda a isli bi malo na proputovanje Evropom? Pa takvi ni u toj istoj Evropi ne mrdaju od kuce. Ogromna vecina njihovih studenata ljetne ferije provede radeci po fabrikama. Da ne kazem da veliki broj radi i tokom semestra, konobari vikendima i zavrsava fakultet u roku.
Nije problem u Sengen vizama nego nasem srpskom poimanju zivota kao velike zemlje Dembelije ciji je jedini smisao postojanja nerad, dobar provod i udri brigu na veselje filozofija. A nas drzavni vrh fino podilazi mentalitetu prvo pricama kako ce nam ukinuti vize, pa cemo svi malo setati od Portugala do Finske, kako vec kome bude zgodno, a onda kad se odbro izludujemo, najedemo i napijemo sa nasom zapadnoevropskom bracom, ce nas i primiti u famoznu EU gdje cemo biti glavni za pravljenje dobre atmosfere, organizaciju rostilja i pijanki i prodavanje magle.
Sutra da nam ukinu sve vize pola Srbije ne bi moglo doci do bilo koje granice a od onih sto bi ju presli pola bi se vratilo kuci nakon dva dana kad bi pojeli zalihe konzervi.
Ostatak koji ima para, putuje kao sto bi putovao i bez viza.

jovan

pre 16 godina

Pre mesec dana ste mi iz Düsseldorfa uzeli 200 Eura za zamenu pasosa. Na toboze novom modroplavom pasosu stoji i dalje SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA !!!
Vi sada hocete da Vam uguram jos 200 za tzv Novi pasos. Pazite : po cenu da nikada vise ne vidim svoju rodnu zemlju, takvu vam pljacku necu priustiti!

Eh

pre 16 godina

Dok to Srbija uvede, ostali ce koristiti teleport vec, a ako ne dodje do teleporta onda ce tako nesto postati totalno nebitno. Mislim, 21 vek, a Srbija planira uvesti licnu kartu i pasos. Kako je to bitno. Oni koji misle da ce to ukinuti vize ti su naivni. Za ukidanje viza se treba Kosovo srediti, a do onda nema ukidanja...

Semjuel

pre 16 godina

U Kanadi nema licne karte. Nepotrebna je, prosto. Kao vid identifikacije, koristi se (najcesce) vozacka dozvola (koju bukvalno skoro svako stariji od 16. godina ima - bez obzira da li ima auto ili ne).
Ako kojim slucajem lice nema vozacku, ima zdravstvenu karticu.
Takodje, ne postoji ni ministarstvo unutrasnjih poslova pa tako kartice izdavaju odgovarajuca ministarstva (zdravstveno, min. za transport...). Policija je lokalni servis i svaki grad ima svoju. Postoje i regionalne/provincijske policije (kao na primer OPP) ali je njihova nadleznost relativno mala (npr. u delovima Ontarija gde nema lokalne policije, na autoputevima itd).
Ne kazem da Srbiji ne treba MUP. Samo kazem da nam ne trebaju licne karte. Bespotrebni trosak.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

kad moze licna karta na jesen moze i pasos o istom trosku,ne vidim cemu cekanje,da se resi Kosovo do marta?Kosovo nece biti reseno jos par godina,necemo valjda do onda da cekamo!Smeju mi se inostrani carinici kad vide pasos na kom pise Jugoslavija,ZASTO???!!!

posmatrac

pre 16 godina

"To je još jedan način na koji želimo da pokažemo evropskim partnerima da veoma ozbiljno idemo u tom pravcu. Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju". Van pameti!
Imamo dzinovski drzavni aparat u kome niko nista ne radi vec godinama. Sramota...
E, eu da te nije... i da nema tvojih para i dalje se nista ne bi radilo u interesu naroda.

Arpad

pre 16 godina

Napokon mi nece vise pisati u licnoj karti SFRJ... A to sto smo imali Yugoslavia pasos i nije mi bio neki narociti problem. Pri putovanju na zapad mozda ce neki moj Serbia pasos gledati u jos negativnijoj konotaciji nego jugoslovenski... No, sve u svemu, za mene je sengenska bela lista jedna od najvecih ocekivanja koje imam prema ovoj vladi.

PredatorPro

pre 16 godina

E pa kad sam u februaru platio 1000 din, za ovu staru lk, cekacu 10 god da mi istekne, osim ako drzava ne plati tih novih xxx dinara. Nisam ja ovca da me svaka budala koja dodje na vlast sisa. Neka nabiju i stare i nove lk i pasose u du.., zajedno sa ovakvim tarzanima od bezobraznih carinika.

Обећање лудом радовање

pre 16 godina

Пошто се ове приче понављају од 2000. Ја ћу бити пресрећан кад неки министар обећа да ћемо имати нове (праве) пасоше, личне карте, возачке дозволе, регистрације од ДАНАС. Једино тако нећу да заборавим да су ме преварили, овако они обећају нешто, прође годину дана, онда обећају нешто друго и тако...

Milos

pre 16 godina

Cela ova prica je i dalje sramotna. Putovati sa ovim plavim pasosem sa imenom nepostojece drzave na naslovnoj strani je tragikomicno... I sad nakon svega treba jos da se strpimo do marta 2008???? Pa da nece mozda tacno ministar g. Djelic da kaligrafski pravi unikatne pasose pa mu treba vremena da opsluzi sve gradjane? Dokle vise cekati????

Igor

pre 16 godina

Koliko ja znam jedna od bitnih razlika je i sto u civilizovanim zemljama licna dokumenta (lk i pasos, vozacka i sl.) ne izdaje niti odobrava izdavanje policija vec lokalna administracija. Policija naravno ima kontrolisan i ogranicen pristup podacima, ali izdavanje zaista i ne treba da bude njihov posao. Hoce li i to mozda promeniti?

Neverni

pre 16 godina

Da li je moguce da ce se i to desiti? Sve mi se cini da sistem za takve stvari nema dovoljno pameti i inicijative.
Rado se secam oni licnih karata od pre 30-40 godina. U ono vreme licna karta kao kreditna kartica! I onda je nekom ovde palo na pamet da nam uprilice braon knjizice koje nisu mogle izdrzati ni celu godinu a da se ne rapadnu. I to samo u Srbiji. Ostale republike bivse SFRJ su zadrzale one plasticne!
Nadam se da ce nam ovi iz Evrope sada reci kako treba da izgleda lk. jer smo mi pokazali da ocito ne znamo kako to treba uraditi.

Milutin

pre 16 godina

"Ne lipsi magarce do zelene trave...". Od 1990 do 2000 smo se borili da vlast bude u sluzbi gradjana a 2007 nam ljudi na vlasti javlaju kako su imali uspesne sastanke tamo u Evropi te cemo svi uskoro moci da putujemo sa novim dokumentima.

београд

pre 16 godina

Личне карте не постоје у свим земљама ЕУ и оне нису никакав услов за приступање ЕУ, а у већини земаља није обавезно да их грађани носе свуда са собом као што је то случај код нас. Јочић није спречио увођење нових личних карата већ је проблем био око тога што је било предвиђено да се у њих обавезно уграђује чип што омогућава шпијунажу грађана. Колико знам сада ће грађани бирати хоће ли имати чип у личној карти и то је ок. Било би паметно да се размисли како ће се у пасоше уносити подаци о грађанима. Наиме, по досадашњем закону они се уносе само латиницом а ако тако остане биће посла за оцену уставности таквог решења јер ја припадам онима који на српском пишу искључиво ћирилицом и не пристају да добију документ који није попуњен на једином писму које сматрају својим.

sumnjičav

pre 16 godina

Još maja 2005. jedan ministar je najavio uvođenje novih "modernih" dokumenata početkom 2006.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=26864&q=paso%C5%A1

CIPIC

pre 16 godina

Veliki je problem sto u Srbiji ne postoji strucno nezavisno telo koje bi davalo preporuke za tehnoloske projekte ovog tipa. Treba stoga uciti od onih koji znaju da implementiraju dobro resenje a da sacuvaju privatnost gradjana. Kanada je primer najbolje zemlje po tom pitanju - da li je njen primer iko konsultovao u nasoj vladi? S obzirom da se nalazi na 1. mestu bele liste Privacy International, to nesto znaci. Konkretno, Kanada ide ukorak sa svetom i izradjuje e-pasose za svoje gradjane. Medjutim, u njih ne ubacuje nikakve biometrijske podatke (osim obicne skenirane slike) niti izdaje bilo kakve biometrijske licne karte i time cuva privatnost gradjana. Savrsen spoj tehnoloskog, pravnog, ekonomski isplativog i etickog.
Nadam se da nije kasno da se ugledamo na primer te ozbiljne zemlje.

mladen

pre 16 godina

tu pocinje agonija za 240 000 crnogorskih drzavljana koji decenijama zive na teritoriji Srbije. Oni nece moci da izvade nove licne karte i pasose, osim ako ne uzmu srpsko drzavljanstvo. Ako uzimanjem srpskog drzavljanstva oni ostaju bez crnogorskog i samim tim bez svoje imovine u Crnoj Gori. Sta ce dalje biti.... videcemo....

Milan

pre 16 godina

Dragi zemljaci, nemojte se nepromišljeno žestiti i olako osipati «drvlje i kamenje» po «nesposobnoj vladi» pre nego što malo mućnete glavom.

Najmanji je problem odštampati pasoše i lične karte sa oznakama Srbije i višim nivoom zaštite. Oprema je, ako se sećate natpisa u štampi i saopštewa MUP-a, uvezena odavno. Tačno je da je to tehnički moglo biti uradjeno mnogo ranije i da bi bilo izvodljivo i pre rokova o kojima govori potpredsednik Vlade.

Medjutim, ključna pitanja i za ovo i za ulazak na «belu Šengen listu» glase: Koje su tačno granice države Srbije? Koliko stanovnika ona ima? Ko sve ima pravo na njene isprave? Ko može da kontroliše i garantuje za identitet svakog nosioca našeg pasoša koji će kročiti na teritoriju Evropske unije? Ko će izdavati pasoše i lične karte za dva miliona stanovnika Kosova i Metohije i garantovati za njih.

Ne zaboravite da u ovom trenutku na Kosovu postoji preko 250 hiljada plavih pasoša Savezne Republike Jugoslavije za koje srpske vlasti teško mogu imati uvid ko se njima koristi, odakle je došao na teritoriju KiM, u koju zapadnu zemlju će se zaputiti i sa kojim namerama. Mislite malo o tome.

Ima li smisla da se sada štampaju nove putne isprave, pa da nakon određivanja statusa Kosova i Metohije opet izmišljamo nove (ili da smo to uradili još pre referenduma u Crnoj Gori)? I ja se, kao i mnogi od vas, ne osećam jugoslovenom i vredja me što od rodjenja do danas nemam mogućnost da se u svetu identifikujem kao to što jesam, ali se trudim da budem objektivan i da me strasti ne zaslepe. Ako sam čekao 30 godina, strpeću se još jednu.

tanja

pre 16 godina

Projekat novih licnih i putnih dokumenata po najvisim standardima biometrijske zastite je uradjen jos tokom 2002.god i tadasnja vlada Srbije (sa premijerom Zoranom Djindjicem na celu) je finansirala uvoz tada najsavremenijih uredjaja za izradu istih. Visoka i skupa tehnologija je stigla tokom 2003. god i uskladistena je vise od tri godine u magacinima MUP-a Srbije, jer je ministar Jocic sve zaustavio kad je dosao na vlast u martu 2004. Svi oni koji su vodili taj projekat su smenjeni ili oterani iz MUP-a (pravnici, vrhunski inzenjeri i experti u toj oblasti) i izgubljeno je ogromno vreme i novac. Trebalo bi neko da se pozabavi tom temom i da kaze narodu istinu. Ja sam licno ucestvovala u izradi tog projekta kao pripadnik Granicne policije Srbije a moj nacelnik, takodje smenjen i ponizen, bio je na celu radne grupe za izradu projekta novih licnih i putnih dokumenata po standardima EU.

Vojislav

pre 16 godina

Do kada ćete se igrati i izigravati ovaj narod. Zar smo mi osuđeni da plaćamo ceh nesposobnima da naprave jedan dokument koji će opstati trajno. Do kada ćemo plaćati neuspele eksperimente pojedinaca nedoraslih poslu koji obavljaju. Pogledajte kako to rade drugi uspešniji i kreativniji. Gospodo organizacija rada je nauka. Prekinite da ovaj jadni narod iznuravate da svakodnevno čeka u redovima na nešto što u civilizovanim zemljama dobija za nekoliko minuta. Ovo je era kompjutera, a ne prvobitna zajednica. MUP, socijalno-zdravstveno, ZIG, katastar, banke i dr. su očiti primer loše organizacije rada. Promenite to krajnje je vreme.

Marko

pre 16 godina

Meni samo nije jasno zasto u ovoj zemlji moramo na sve cekati vise meseci ili godina. Oprema za izdavanje novih dokumenata je kod nas od valjda 2001 a ovde najavljujemo nova dokumenta od jeseni i od sledece godine. Ma bre...

tanja

pre 16 godina

Sve strategije, akcioni planovi, predlozi zakona o nadzoru drzavne granice, o strancima, azilu, viznom rezimu, licnim dokumentima i drugo, su radjeni tokom 2001,2002,2003 godine... Nakon dolaska nove vlasti i ministra Jocica u MUP, pocisceni su svi koji su to radili a dovedeni su novi ljudi koji nista o tome nisu znali i kojima je bio cilj da se sve prethodno ponisti i zaustavi. Naravno sada ispada da ce Jocic da nas dovede do bele schengen liste....pa ljudi on nas je unazadio i vratio 5 godina unazad. Molim da se neko malo zaintereruje sta se sve u toj oblasti desavalo a to zna i Brisel i medjunarodne institucije.

PUTNIK???

pre 16 godina

Gos.Djelicu,omogucite gradjanima ove napacene Srbije da putuju bez problema po svetu,to je uspeh politicara i diplomate!!!Te prazne price o viznim olaksicama,licnim kartama,pasosima,su samo zaludjivanje gradjana!To kazem zato sto ako izgubite pasos u inostranstvu,u konsularnom predstavnistvu dobijete putni list sa kojim bez problema putujete nazad u svoju zemlju.Znaci nebitno je dali na pasosu pise SR Jugoslavija,SCG,ili Srbija,bitno je da sa tim pasosom mozete putovati po svetu bez viza i problema!!!!Zato se izborite gos.ministre to je ono sto hoce gradjani Srbije!!

nikola

pre 16 godina

... Ja sam ziveo u Italiji a sada sam u Francuskoj i imam licne karte obe drzave! Pre neki dan sam imao priliku da vidim najnoviju bugarsku i francusku licnu kartu (izradjene po najnovijim kriterijumima) i mogu vam reci da su identicne! Uskoro ce cela EU imati istu licnu kartu koja ce izgledati kao plastificirana kartica sa slikom.
Pozdrav

Nina

pre 16 godina

Bilo je krajnje vreme. Samo da stvarno bude tako i da dođemo već jednom na belu šengensku listu. Nemojte samo da se umešaju popovi sa svojim pričama o satanističkim čipovima preko kojih CIA prati i progoni Srbe...

BDj

pre 16 godina

7 godina je prošlo od 5. oktobra...tek sada se radi na nviom pasošima.. voleo bih da bude tako,kao što kaže Đelić, ali nisam optimista. Verovatno će to da potraje još nekoliko goidna...

goran@chemist.com

pre 16 godina

Vest je zaista za "Dobro ste se setili". ... pošto sam živeo u tri EU zemlje i državljanin sam EU: Lične karte postoje u EU zemljama, ali je način njihove upotrebe prepušten zemljama članicama. u Holandiji do skoro nije bila potrebna lk, od pre dve godine je obavezna i morate da je imate sa sobom, u Francuskoj je kazna prilično visoka ako nemate lk kod sebe. Austrija priznaje vozačke dozvole kao dokumenat identifikacije, na glasanju na primer možete da se identifikujete vozačkom dozvolom. Što se pasoša tiče, oni u Schengen-skom području nisu više aktuleni, možete da koristite ličnu kartu, osim toga na lk nema podataka o socijalnom osiguranju! Ali, sve su to nijanse, Austrijanci imaju drugačije (optički) pasoše od Nemaca ili od Holanđana, ali koriste isti standard sa istim informacijama u njima i ja ne vidim ništa sporno u tome da se takvi pasoši uvedu i u Srbiju. Samo za podsećanje: Rumunija je uvela EU -tip pasoša nekih 10 godina pre članstva, pa sada vi vidite.

Oli

pre 16 godina

Djelic je simpatican lik, ali ponekad i on daje potpuno proizvoljne informacije.
Elem, u Evropi ne postoji standard licnih karti, iz prostog razloga sto svaka zemlja EU ima svoje resenje, a neke nemaju ID uopste (koriste bilo koji dokument sa slikom). Dakle, nerelevantno za odnos sa EU.
Sto se pasosa tice, ne postoji evropski, vec ICAO9303 standard koje su propisale Ujedinjene Nacije. Tzv "evropski standard" je samo implementacija istog i to prilicno losa u poredjenju sa SAD i Kanadom, recimo, jer obuhvata i neke osetljive podatke koje ni UN ni SAD nisu trazile. Zakljucak: u pregovorima sa EU treba insistirati na implementaciji e-pasosa common law zemalja (osim UK), zbog privatnosti podataka.

Ima nas koji pratimo

pre 16 godina

"Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju", kaže Đelić.
Neverovatno, kakva zamena teza i licemerje. Ispade da se Boza i nase vlasti i sluzbe slomise od posla i moljakanja za vizne olaksice ali eto, zla Evropa nikako da nam odobri te olaksice.
Istina je, u stvari, potpuno drugacija. EU pokusava godinama da nas natera da uradimo nove pasose i identifikacione dokumente jer je to OSNOVNI uslov za postizanje dogovora o liberalizaciji viznih olaksica.
Razlog zbog koga nase vlasti odlazu izradu novih pasosa je u tome sto vlasti, uz prosto stampanje pasosa, moraju da ispune i druge uslove kao sto je readmisija migranata, policijska kontrola svih granica (umesto vojne) i najbitnije, a najteze kontrolisati, a to je drasticno smanjen broj ilegalnih imigranata u zemlje koje nam traze vize. U ovoj kategoriji smo medju najgorima u Evropi.
Ne manje bitan razlog zbog cega nase vlasti beze od izrade novih pasosa je da se elektronski zasticenim pasosima teze moze manipulisati za potrebe Sluzbe, poput izdavanja vise pasosa istoj osobi, kao i ogromnog broja povlascenih (diplomatskih) pasosa za funkcionere, pojedine politicare i Sluzbine kriminalce.
Kada DSS, SRS, SPS i njima slicni pljuju po Evropi i za sve krive istu, to jos mogu da razumem, ali sta da ocekujemo kada samozvani borci za ulazak u EU (DS i Djelic) optuzuju tu istu EU za svoj nerad i hronican nedostatak iskrene zelje da se toj Evropi zaista priblizimo.

Vojnik al' zamalo

pre 16 godina

U clanku nije precizirano da li ce se novi pasosi morati licno vaditi u Srbiji ili ce se i preko konzulata podnositi zahtevi tj. formulari, uverenja i otisci prstiju se salju postom u Srbiju, a onda i novi pasosi stignu preko konzulata. Meni ce, kao nekom od onih u inostranstvu koji se nisu odazivali pozivima za odsluzenje vojnog roka, ovo predstavljati veliki problem, i samo cu zbog toga morati uzeti strano drzavljanstvo. Inace nikad nikakvih problema nisam imao sa starim pasosem. Cinjenica da zbog sengenske vize mogu da putujem bez problema a i tamo gde treba viza obicno se dobije bez problema ako imate odgovarajucu dokumentaciju.

milos

pre 16 godina

Postovani ministre, trenutno se nalazim na putu po Indiji, i svi se krste kada vide nas pasos, ne zato sto nam treba novi zbog sengenske liste nego zato sto je to pasos od nase pretprosle drzave i zato sto je suludo i nenormalno da drzavu koja ne postoji vec godinama nazivamo svojom zemljom... Dakle niste vi nista uradili sto je za pohvalu nego samo za reakciju tipa "Dobro ste se setili!"

Pozdrav od komsije od preko puta stepenica iz ulice Franje Kluza na Zvezdari gde glasate.

Igor Petrovic

pre 16 godina

... ja zivim u Nemackoj i imam nemacke dokumente i nije istina da licna karta ne postoji. Postoji itekako. Pasos je izgubio na znacaju i ljudi ga vade samo ako idu u USA ili dalje... Personalausweis je znaci, MUSS. Nemoguce je se indentifikovati cak ni vozackom dozvolom.Policija u vecini sl. progleda kroz prste, ali znam i neke koji su placala i po 40 Eur kazne, zato sto su kod sebe nisu imali Licnu Kartu, i pored sozialne karte, vozacke i zdravstvene koje sve imaju sliku.Prema tome, easy sa tim EU informacijama koje nemaju nikakve veze. Osim toga jos jedan info onima kojima smeta SRJ...! DDR ne postoji od 1990, ali dokumenta jos uvek vaze. Licno to znam posto mi je cimer bivsi DDR gradjanin i jos uvek ima sva DDR dokumenta i vaze mu ne samo u Nemackoj vec i u celoj EU. Licno se slazem da Srbija vec jednom treba da ima svoja dokumenta!

Darko

pre 16 godina

Srbija je sve, samo ne ozbiljna drzava. Meseci za izradu licnih dokumenata? Da to nije mozda visoka tehnologija? Ako nemamo strucnjake i stampariju koji su dorasli tom zadatku, nove pasose treba naruciti u inostranstvu, i to brzo. Ionako ce nam ih nasa drzava skupo prodavati. Srbija ce u trenutku kada bude dobila pasose sa svojim imenom, biti nezavisna drzava skoro dve godine. Lepu poruku saljemo. Imamo vremena za bacanje. Kako onda da ocekujemo od drugih da cene nase vreme i postede nas cekanja pred ambasadama? Novi pasosi najkasnije na jesen, bleferi nesposobni! Sto ne kupujete Audije sa zadrskom od devet meseci?

stevo

pre 16 godina

Super ako se obistini,ali nekako sumnjam.Mi smo jos od 2000g.u nekoj primitivnoj vrsti demokratije,bilo je dakle 7g. citavih za izradu novih dokumenata.Niko,ni DOS,ni DS-ova koalicija,ni koalicija DSS-a ,nisu ni prstom makli u tom pravcu.Dali su samo niz neispunjenih obecanja.Totalno nepoverenje ce mi mozda malo opasti ako se ispuni obecanje g.Djelica.Do tada,kao sto rekoh,nekako sumnjam.

rade

pre 16 godina

Video sam kako izgleda novi pasos, nije jos stampana prva strana, ali mogu vam reci da je lepsi od svih koje sam do sada video, a video sam mnogo (zbog posla mi svaki dan prolazi stotine pasosa kroz ruke). Novi pasos ima zastitu bolju od vecine pasosa na svetu, naravno i biometric chip koji je neophodan za npr. visa waiver za ulazak u USA (dobro, treba i jos ponesto ;-), ali sam, pa sto ne reci cak i ponosan!!!

nezadovoljan gradjanin

pre 16 godina

Ministre, evo i drugog mandata za tebe ili ti 7-8 godina vladavine,do sada nisi uradio ništa na tom polju i nećeš.Svaka čast, po tomme kako pregovarate i kako radite dokumenta trebaće nam ceo tvoj mandat još, da bi došli na tu tvoju listu.Ta lista je za vas toliko interesantna jer se glasači pale na to,i mogu da se kladim u koliko hoćete da ćete maksimalno da je rabite još sigurnih 3,5 godine.
Ubeđen sam, niste vi naši predstavnici i neznate da se borite za nas i ono što nama treba odmah sada.Vi tačno znate šta vama treba i koju korist imate.Živi bili pa videli.Opklada ostaje.

Панта Јокић

pre 16 godina

У већини европских земаља тзв. личне карте замењују у пракси картице (са сликом корисника) социјалног осигурања или возачке дозволе. Личне карте су за унутрашњу употребу потпуно изгубиле важност, осим за евентуално становнике погарничних зона, али то не знам тачно. Зашто улазити у огромне трошкове ако се у ЕУ примењују јефтинија, већ постојећа, решења? Знају ли ово предлагачи нових личних карата?

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Na ovaj nacin prepoznajem delovanje McKinsey-a! Bravo Bozo, nista od praznih reci koje slusamo godinama, vec dela su dokaz dobre namere uz jasan plan.

Александар

pre 16 godina

Хвала Богу да се неко сетио. Извадио сам нову личну карту пре месец дана, и када сам видео да је на њој још увек СР Југославија умало ме није стрефио шлог. Две државе су прошле од тада!!! А да све буде још смешније, печат у личној карти је са старим грбом Србије из периода СФРЈ!!!! И ми хоћемо да нас неко озбиљно схвата, а ми се понашамо као најгори индијанци. И треба да ударе бодљикаву жицу на граници са Србијом, да не пригвиримо нигде.

wlado

pre 16 godina

NAJAZAD cu imati srpski pasos, po standardima EU!!
cekao sam ovo 3 godine, a zadnje dve nisam zeleo da pravim "jugo" pasos, jer prosto nema smisla, sa njim sam mogao samo u hrvatsku, sad sa novim, trenutno nije bolje stanje, ali moramo imati nove pasose da bi uopste mogli biti razmatrani za sengen!!!
bravo djelicu!

Barkli

pre 16 godina

Bilo je krajnje vreme, sramota me da imam pasos nepostojece drzave za koju me vezu mnoge ruzne uspomene(nisam star toliko da pamtim lep period te vestacke tvorevine)

Александар

pre 16 godina

Хвала Богу да се неко сетио. Извадио сам нову личну карту пре месец дана, и када сам видео да је на њој још увек СР Југославија умало ме није стрефио шлог. Две државе су прошле од тада!!! А да све буде још смешније, печат у личној карти је са старим грбом Србије из периода СФРЈ!!!! И ми хоћемо да нас неко озбиљно схвата, а ми се понашамо као најгори индијанци. И треба да ударе бодљикаву жицу на граници са Србијом, да не пригвиримо нигде.

tanja

pre 16 godina

Projekat novih licnih i putnih dokumenata po najvisim standardima biometrijske zastite je uradjen jos tokom 2002.god i tadasnja vlada Srbije (sa premijerom Zoranom Djindjicem na celu) je finansirala uvoz tada najsavremenijih uredjaja za izradu istih. Visoka i skupa tehnologija je stigla tokom 2003. god i uskladistena je vise od tri godine u magacinima MUP-a Srbije, jer je ministar Jocic sve zaustavio kad je dosao na vlast u martu 2004. Svi oni koji su vodili taj projekat su smenjeni ili oterani iz MUP-a (pravnici, vrhunski inzenjeri i experti u toj oblasti) i izgubljeno je ogromno vreme i novac. Trebalo bi neko da se pozabavi tom temom i da kaze narodu istinu. Ja sam licno ucestvovala u izradi tog projekta kao pripadnik Granicne policije Srbije a moj nacelnik, takodje smenjen i ponizen, bio je na celu radne grupe za izradu projekta novih licnih i putnih dokumenata po standardima EU.

Darko

pre 16 godina

Srbija je sve, samo ne ozbiljna drzava. Meseci za izradu licnih dokumenata? Da to nije mozda visoka tehnologija? Ako nemamo strucnjake i stampariju koji su dorasli tom zadatku, nove pasose treba naruciti u inostranstvu, i to brzo. Ionako ce nam ih nasa drzava skupo prodavati. Srbija ce u trenutku kada bude dobila pasose sa svojim imenom, biti nezavisna drzava skoro dve godine. Lepu poruku saljemo. Imamo vremena za bacanje. Kako onda da ocekujemo od drugih da cene nase vreme i postede nas cekanja pred ambasadama? Novi pasosi najkasnije na jesen, bleferi nesposobni! Sto ne kupujete Audije sa zadrskom od devet meseci?

Панта Јокић

pre 16 godina

У већини европских земаља тзв. личне карте замењују у пракси картице (са сликом корисника) социјалног осигурања или возачке дозволе. Личне карте су за унутрашњу употребу потпуно изгубиле важност, осим за евентуално становнике погарничних зона, али то не знам тачно. Зашто улазити у огромне трошкове ако се у ЕУ примењују јефтинија, већ постојећа, решења? Знају ли ово предлагачи нових личних карата?

Igor Petrovic

pre 16 godina

... ja zivim u Nemackoj i imam nemacke dokumente i nije istina da licna karta ne postoji. Postoji itekako. Pasos je izgubio na znacaju i ljudi ga vade samo ako idu u USA ili dalje... Personalausweis je znaci, MUSS. Nemoguce je se indentifikovati cak ni vozackom dozvolom.Policija u vecini sl. progleda kroz prste, ali znam i neke koji su placala i po 40 Eur kazne, zato sto su kod sebe nisu imali Licnu Kartu, i pored sozialne karte, vozacke i zdravstvene koje sve imaju sliku.Prema tome, easy sa tim EU informacijama koje nemaju nikakve veze. Osim toga jos jedan info onima kojima smeta SRJ...! DDR ne postoji od 1990, ali dokumenta jos uvek vaze. Licno to znam posto mi je cimer bivsi DDR gradjanin i jos uvek ima sva DDR dokumenta i vaze mu ne samo u Nemackoj vec i u celoj EU. Licno se slazem da Srbija vec jednom treba da ima svoja dokumenta!

nezadovoljan gradjanin

pre 16 godina

Ministre, evo i drugog mandata za tebe ili ti 7-8 godina vladavine,do sada nisi uradio ništa na tom polju i nećeš.Svaka čast, po tomme kako pregovarate i kako radite dokumenta trebaće nam ceo tvoj mandat još, da bi došli na tu tvoju listu.Ta lista je za vas toliko interesantna jer se glasači pale na to,i mogu da se kladim u koliko hoćete da ćete maksimalno da je rabite još sigurnih 3,5 godine.
Ubeđen sam, niste vi naši predstavnici i neznate da se borite za nas i ono što nama treba odmah sada.Vi tačno znate šta vama treba i koju korist imate.Živi bili pa videli.Opklada ostaje.

rade

pre 16 godina

Video sam kako izgleda novi pasos, nije jos stampana prva strana, ali mogu vam reci da je lepsi od svih koje sam do sada video, a video sam mnogo (zbog posla mi svaki dan prolazi stotine pasosa kroz ruke). Novi pasos ima zastitu bolju od vecine pasosa na svetu, naravno i biometric chip koji je neophodan za npr. visa waiver za ulazak u USA (dobro, treba i jos ponesto ;-), ali sam, pa sto ne reci cak i ponosan!!!

Ima nas koji pratimo

pre 16 godina

"Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju", kaže Đelić.
Neverovatno, kakva zamena teza i licemerje. Ispade da se Boza i nase vlasti i sluzbe slomise od posla i moljakanja za vizne olaksice ali eto, zla Evropa nikako da nam odobri te olaksice.
Istina je, u stvari, potpuno drugacija. EU pokusava godinama da nas natera da uradimo nove pasose i identifikacione dokumente jer je to OSNOVNI uslov za postizanje dogovora o liberalizaciji viznih olaksica.
Razlog zbog koga nase vlasti odlazu izradu novih pasosa je u tome sto vlasti, uz prosto stampanje pasosa, moraju da ispune i druge uslove kao sto je readmisija migranata, policijska kontrola svih granica (umesto vojne) i najbitnije, a najteze kontrolisati, a to je drasticno smanjen broj ilegalnih imigranata u zemlje koje nam traze vize. U ovoj kategoriji smo medju najgorima u Evropi.
Ne manje bitan razlog zbog cega nase vlasti beze od izrade novih pasosa je da se elektronski zasticenim pasosima teze moze manipulisati za potrebe Sluzbe, poput izdavanja vise pasosa istoj osobi, kao i ogromnog broja povlascenih (diplomatskih) pasosa za funkcionere, pojedine politicare i Sluzbine kriminalce.
Kada DSS, SRS, SPS i njima slicni pljuju po Evropi i za sve krive istu, to jos mogu da razumem, ali sta da ocekujemo kada samozvani borci za ulazak u EU (DS i Djelic) optuzuju tu istu EU za svoj nerad i hronican nedostatak iskrene zelje da se toj Evropi zaista priblizimo.

Barkli

pre 16 godina

Bilo je krajnje vreme, sramota me da imam pasos nepostojece drzave za koju me vezu mnoge ruzne uspomene(nisam star toliko da pamtim lep period te vestacke tvorevine)

milos

pre 16 godina

Postovani ministre, trenutno se nalazim na putu po Indiji, i svi se krste kada vide nas pasos, ne zato sto nam treba novi zbog sengenske liste nego zato sto je to pasos od nase pretprosle drzave i zato sto je suludo i nenormalno da drzavu koja ne postoji vec godinama nazivamo svojom zemljom... Dakle niste vi nista uradili sto je za pohvalu nego samo za reakciju tipa "Dobro ste se setili!"

Pozdrav od komsije od preko puta stepenica iz ulice Franje Kluza na Zvezdari gde glasate.

wlado

pre 16 godina

NAJAZAD cu imati srpski pasos, po standardima EU!!
cekao sam ovo 3 godine, a zadnje dve nisam zeleo da pravim "jugo" pasos, jer prosto nema smisla, sa njim sam mogao samo u hrvatsku, sad sa novim, trenutno nije bolje stanje, ali moramo imati nove pasose da bi uopste mogli biti razmatrani za sengen!!!
bravo djelicu!

Milan

pre 16 godina

Dragi zemljaci, nemojte se nepromišljeno žestiti i olako osipati «drvlje i kamenje» po «nesposobnoj vladi» pre nego što malo mućnete glavom.

Najmanji je problem odštampati pasoše i lične karte sa oznakama Srbije i višim nivoom zaštite. Oprema je, ako se sećate natpisa u štampi i saopštewa MUP-a, uvezena odavno. Tačno je da je to tehnički moglo biti uradjeno mnogo ranije i da bi bilo izvodljivo i pre rokova o kojima govori potpredsednik Vlade.

Medjutim, ključna pitanja i za ovo i za ulazak na «belu Šengen listu» glase: Koje su tačno granice države Srbije? Koliko stanovnika ona ima? Ko sve ima pravo na njene isprave? Ko može da kontroliše i garantuje za identitet svakog nosioca našeg pasoša koji će kročiti na teritoriju Evropske unije? Ko će izdavati pasoše i lične karte za dva miliona stanovnika Kosova i Metohije i garantovati za njih.

Ne zaboravite da u ovom trenutku na Kosovu postoji preko 250 hiljada plavih pasoša Savezne Republike Jugoslavije za koje srpske vlasti teško mogu imati uvid ko se njima koristi, odakle je došao na teritoriju KiM, u koju zapadnu zemlju će se zaputiti i sa kojim namerama. Mislite malo o tome.

Ima li smisla da se sada štampaju nove putne isprave, pa da nakon određivanja statusa Kosova i Metohije opet izmišljamo nove (ili da smo to uradili još pre referenduma u Crnoj Gori)? I ja se, kao i mnogi od vas, ne osećam jugoslovenom i vredja me što od rodjenja do danas nemam mogućnost da se u svetu identifikujem kao to što jesam, ali se trudim da budem objektivan i da me strasti ne zaslepe. Ako sam čekao 30 godina, strpeću se još jednu.

Paul Gompitz

pre 16 godina

Dokle ove price o bijelim sengenskim listama i predstavljanja istih glavnim strateskim ciljem drzave Srbije?
Hrvati sa svojim pasosem mogu u EU i u Svicarskoj boraviti tri mjeseca bez prekida, pa onda izaci na pola dana pa opet uci i tako u nedogled. I pored toga, i fizicke blizine Austrije i Italije ogroman broj maturanata prvi put ode u inostranstvo na skolsku ekskurziju na kraju srednje skole.
I sa danasnjim srpskim pasosem Sengen vizu moze dobiti svako ko je ili student ili zaposlen, ili penzioner sa redovnim primanjima ako ili uplati turisticki aranzman ili mu bilo ko sa primanjima i boravkom u EU posalje garanciju da mu obezbjedjuje smjestaj tokom boravka. (U takve se naravno ne ubrajaju tetke koje cekaju proterivanje nakon sto su i same ilegalno usle i cike koji su na prevaru uhvatili socijalnu pomoc.)
Osim cijene vize i stajanja u redu ne vidim nikakav problem u trenutnom stanju.
Po kojoj logici bi strana ambasada trebala izdavati vize nezaposlenima, likovima koji nit studiraju, nit rade, formalno bez ikakvih prihoda a isli bi malo na proputovanje Evropom? Pa takvi ni u toj istoj Evropi ne mrdaju od kuce. Ogromna vecina njihovih studenata ljetne ferije provede radeci po fabrikama. Da ne kazem da veliki broj radi i tokom semestra, konobari vikendima i zavrsava fakultet u roku.
Nije problem u Sengen vizama nego nasem srpskom poimanju zivota kao velike zemlje Dembelije ciji je jedini smisao postojanja nerad, dobar provod i udri brigu na veselje filozofija. A nas drzavni vrh fino podilazi mentalitetu prvo pricama kako ce nam ukinuti vize, pa cemo svi malo setati od Portugala do Finske, kako vec kome bude zgodno, a onda kad se odbro izludujemo, najedemo i napijemo sa nasom zapadnoevropskom bracom, ce nas i primiti u famoznu EU gdje cemo biti glavni za pravljenje dobre atmosfere, organizaciju rostilja i pijanki i prodavanje magle.
Sutra da nam ukinu sve vize pola Srbije ne bi moglo doci do bilo koje granice a od onih sto bi ju presli pola bi se vratilo kuci nakon dva dana kad bi pojeli zalihe konzervi.
Ostatak koji ima para, putuje kao sto bi putovao i bez viza.

Oli

pre 16 godina

Djelic je simpatican lik, ali ponekad i on daje potpuno proizvoljne informacije.
Elem, u Evropi ne postoji standard licnih karti, iz prostog razloga sto svaka zemlja EU ima svoje resenje, a neke nemaju ID uopste (koriste bilo koji dokument sa slikom). Dakle, nerelevantno za odnos sa EU.
Sto se pasosa tice, ne postoji evropski, vec ICAO9303 standard koje su propisale Ujedinjene Nacije. Tzv "evropski standard" je samo implementacija istog i to prilicno losa u poredjenju sa SAD i Kanadom, recimo, jer obuhvata i neke osetljive podatke koje ni UN ni SAD nisu trazile. Zakljucak: u pregovorima sa EU treba insistirati na implementaciji e-pasosa common law zemalja (osim UK), zbog privatnosti podataka.

Vojislav

pre 16 godina

Do kada ćete se igrati i izigravati ovaj narod. Zar smo mi osuđeni da plaćamo ceh nesposobnima da naprave jedan dokument koji će opstati trajno. Do kada ćemo plaćati neuspele eksperimente pojedinaca nedoraslih poslu koji obavljaju. Pogledajte kako to rade drugi uspešniji i kreativniji. Gospodo organizacija rada je nauka. Prekinite da ovaj jadni narod iznuravate da svakodnevno čeka u redovima na nešto što u civilizovanim zemljama dobija za nekoliko minuta. Ovo je era kompjutera, a ne prvobitna zajednica. MUP, socijalno-zdravstveno, ZIG, katastar, banke i dr. su očiti primer loše organizacije rada. Promenite to krajnje je vreme.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Na ovaj nacin prepoznajem delovanje McKinsey-a! Bravo Bozo, nista od praznih reci koje slusamo godinama, vec dela su dokaz dobre namere uz jasan plan.

tanja

pre 16 godina

Sve strategije, akcioni planovi, predlozi zakona o nadzoru drzavne granice, o strancima, azilu, viznom rezimu, licnim dokumentima i drugo, su radjeni tokom 2001,2002,2003 godine... Nakon dolaska nove vlasti i ministra Jocica u MUP, pocisceni su svi koji su to radili a dovedeni su novi ljudi koji nista o tome nisu znali i kojima je bio cilj da se sve prethodno ponisti i zaustavi. Naravno sada ispada da ce Jocic da nas dovede do bele schengen liste....pa ljudi on nas je unazadio i vratio 5 godina unazad. Molim da se neko malo zaintereruje sta se sve u toj oblasti desavalo a to zna i Brisel i medjunarodne institucije.

Igor

pre 16 godina

Koliko ja znam jedna od bitnih razlika je i sto u civilizovanim zemljama licna dokumenta (lk i pasos, vozacka i sl.) ne izdaje niti odobrava izdavanje policija vec lokalna administracija. Policija naravno ima kontrolisan i ogranicen pristup podacima, ali izdavanje zaista i ne treba da bude njihov posao. Hoce li i to mozda promeniti?

Nina

pre 16 godina

Bilo je krajnje vreme. Samo da stvarno bude tako i da dođemo već jednom na belu šengensku listu. Nemojte samo da se umešaju popovi sa svojim pričama o satanističkim čipovima preko kojih CIA prati i progoni Srbe...

PUTNIK???

pre 16 godina

Gos.Djelicu,omogucite gradjanima ove napacene Srbije da putuju bez problema po svetu,to je uspeh politicara i diplomate!!!Te prazne price o viznim olaksicama,licnim kartama,pasosima,su samo zaludjivanje gradjana!To kazem zato sto ako izgubite pasos u inostranstvu,u konsularnom predstavnistvu dobijete putni list sa kojim bez problema putujete nazad u svoju zemlju.Znaci nebitno je dali na pasosu pise SR Jugoslavija,SCG,ili Srbija,bitno je da sa tim pasosom mozete putovati po svetu bez viza i problema!!!!Zato se izborite gos.ministre to je ono sto hoce gradjani Srbije!!

београд

pre 16 godina

Личне карте не постоје у свим земљама ЕУ и оне нису никакав услов за приступање ЕУ, а у већини земаља није обавезно да их грађани носе свуда са собом као што је то случај код нас. Јочић није спречио увођење нових личних карата већ је проблем био око тога што је било предвиђено да се у њих обавезно уграђује чип што омогућава шпијунажу грађана. Колико знам сада ће грађани бирати хоће ли имати чип у личној карти и то је ок. Било би паметно да се размисли како ће се у пасоше уносити подаци о грађанима. Наиме, по досадашњем закону они се уносе само латиницом а ако тако остане биће посла за оцену уставности таквог решења јер ја припадам онима који на српском пишу искључиво ћирилицом и не пристају да добију документ који није попуњен на једином писму које сматрају својим.

PredatorPro

pre 16 godina

E pa kad sam u februaru platio 1000 din, za ovu staru lk, cekacu 10 god da mi istekne, osim ako drzava ne plati tih novih xxx dinara. Nisam ja ovca da me svaka budala koja dodje na vlast sisa. Neka nabiju i stare i nove lk i pasose u du.., zajedno sa ovakvim tarzanima od bezobraznih carinika.

Marko

pre 16 godina

Meni samo nije jasno zasto u ovoj zemlji moramo na sve cekati vise meseci ili godina. Oprema za izdavanje novih dokumenata je kod nas od valjda 2001 a ovde najavljujemo nova dokumenta od jeseni i od sledece godine. Ma bre...

sumnjičav

pre 16 godina

Još maja 2005. jedan ministar je najavio uvođenje novih "modernih" dokumenata početkom 2006.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=26864&q=paso%C5%A1

pesimista

pre 16 godina

Ne verujem ja nista za ove nove licne karte I pasose, sve dok Patrijarh Pavle to ne potvrdi. Mozda bi mogli da pisemo peticiju Patrijarhu Pavlu da zamoli Vladu da nas uvede na belu sengen listu?

stevo

pre 16 godina

Super ako se obistini,ali nekako sumnjam.Mi smo jos od 2000g.u nekoj primitivnoj vrsti demokratije,bilo je dakle 7g. citavih za izradu novih dokumenata.Niko,ni DOS,ni DS-ova koalicija,ni koalicija DSS-a ,nisu ni prstom makli u tom pravcu.Dali su samo niz neispunjenih obecanja.Totalno nepoverenje ce mi mozda malo opasti ako se ispuni obecanje g.Djelica.Do tada,kao sto rekoh,nekako sumnjam.

Vojnik al' zamalo

pre 16 godina

U clanku nije precizirano da li ce se novi pasosi morati licno vaditi u Srbiji ili ce se i preko konzulata podnositi zahtevi tj. formulari, uverenja i otisci prstiju se salju postom u Srbiju, a onda i novi pasosi stignu preko konzulata. Meni ce, kao nekom od onih u inostranstvu koji se nisu odazivali pozivima za odsluzenje vojnog roka, ovo predstavljati veliki problem, i samo cu zbog toga morati uzeti strano drzavljanstvo. Inace nikad nikakvih problema nisam imao sa starim pasosem. Cinjenica da zbog sengenske vize mogu da putujem bez problema a i tamo gde treba viza obicno se dobije bez problema ako imate odgovarajucu dokumentaciju.

goran@chemist.com

pre 16 godina

Vest je zaista za "Dobro ste se setili". ... pošto sam živeo u tri EU zemlje i državljanin sam EU: Lične karte postoje u EU zemljama, ali je način njihove upotrebe prepušten zemljama članicama. u Holandiji do skoro nije bila potrebna lk, od pre dve godine je obavezna i morate da je imate sa sobom, u Francuskoj je kazna prilično visoka ako nemate lk kod sebe. Austrija priznaje vozačke dozvole kao dokumenat identifikacije, na glasanju na primer možete da se identifikujete vozačkom dozvolom. Što se pasoša tiče, oni u Schengen-skom području nisu više aktuleni, možete da koristite ličnu kartu, osim toga na lk nema podataka o socijalnom osiguranju! Ali, sve su to nijanse, Austrijanci imaju drugačije (optički) pasoše od Nemaca ili od Holanđana, ali koriste isti standard sa istim informacijama u njima i ja ne vidim ništa sporno u tome da se takvi pasoši uvedu i u Srbiju. Samo za podsećanje: Rumunija je uvela EU -tip pasoša nekih 10 godina pre članstva, pa sada vi vidite.

mladen

pre 16 godina

tu pocinje agonija za 240 000 crnogorskih drzavljana koji decenijama zive na teritoriji Srbije. Oni nece moci da izvade nove licne karte i pasose, osim ako ne uzmu srpsko drzavljanstvo. Ako uzimanjem srpskog drzavljanstva oni ostaju bez crnogorskog i samim tim bez svoje imovine u Crnoj Gori. Sta ce dalje biti.... videcemo....

Обећање лудом радовање

pre 16 godina

Пошто се ове приче понављају од 2000. Ја ћу бити пресрећан кад неки министар обећа да ћемо имати нове (праве) пасоше, личне карте, возачке дозволе, регистрације од ДАНАС. Једино тако нећу да заборавим да су ме преварили, овако они обећају нешто, прође годину дана, онда обећају нешто друго и тако...

BDj

pre 16 godina

7 godina je prošlo od 5. oktobra...tek sada se radi na nviom pasošima.. voleo bih da bude tako,kao što kaže Đelić, ali nisam optimista. Verovatno će to da potraje još nekoliko goidna...

nikola

pre 16 godina

... Ja sam ziveo u Italiji a sada sam u Francuskoj i imam licne karte obe drzave! Pre neki dan sam imao priliku da vidim najnoviju bugarsku i francusku licnu kartu (izradjene po najnovijim kriterijumima) i mogu vam reci da su identicne! Uskoro ce cela EU imati istu licnu kartu koja ce izgledati kao plastificirana kartica sa slikom.
Pozdrav

CIPIC

pre 16 godina

Veliki je problem sto u Srbiji ne postoji strucno nezavisno telo koje bi davalo preporuke za tehnoloske projekte ovog tipa. Treba stoga uciti od onih koji znaju da implementiraju dobro resenje a da sacuvaju privatnost gradjana. Kanada je primer najbolje zemlje po tom pitanju - da li je njen primer iko konsultovao u nasoj vladi? S obzirom da se nalazi na 1. mestu bele liste Privacy International, to nesto znaci. Konkretno, Kanada ide ukorak sa svetom i izradjuje e-pasose za svoje gradjane. Medjutim, u njih ne ubacuje nikakve biometrijske podatke (osim obicne skenirane slike) niti izdaje bilo kakve biometrijske licne karte i time cuva privatnost gradjana. Savrsen spoj tehnoloskog, pravnog, ekonomski isplativog i etickog.
Nadam se da nije kasno da se ugledamo na primer te ozbiljne zemlje.

Milos

pre 16 godina

Cela ova prica je i dalje sramotna. Putovati sa ovim plavim pasosem sa imenom nepostojece drzave na naslovnoj strani je tragikomicno... I sad nakon svega treba jos da se strpimo do marta 2008???? Pa da nece mozda tacno ministar g. Djelic da kaligrafski pravi unikatne pasose pa mu treba vremena da opsluzi sve gradjane? Dokle vise cekati????

Neverni

pre 16 godina

Da li je moguce da ce se i to desiti? Sve mi se cini da sistem za takve stvari nema dovoljno pameti i inicijative.
Rado se secam oni licnih karata od pre 30-40 godina. U ono vreme licna karta kao kreditna kartica! I onda je nekom ovde palo na pamet da nam uprilice braon knjizice koje nisu mogle izdrzati ni celu godinu a da se ne rapadnu. I to samo u Srbiji. Ostale republike bivse SFRJ su zadrzale one plasticne!
Nadam se da ce nam ovi iz Evrope sada reci kako treba da izgleda lk. jer smo mi pokazali da ocito ne znamo kako to treba uraditi.

Arpad

pre 16 godina

Napokon mi nece vise pisati u licnoj karti SFRJ... A to sto smo imali Yugoslavia pasos i nije mi bio neki narociti problem. Pri putovanju na zapad mozda ce neki moj Serbia pasos gledati u jos negativnijoj konotaciji nego jugoslovenski... No, sve u svemu, za mene je sengenska bela lista jedna od najvecih ocekivanja koje imam prema ovoj vladi.

Semjuel

pre 16 godina

U Kanadi nema licne karte. Nepotrebna je, prosto. Kao vid identifikacije, koristi se (najcesce) vozacka dozvola (koju bukvalno skoro svako stariji od 16. godina ima - bez obzira da li ima auto ili ne).
Ako kojim slucajem lice nema vozacku, ima zdravstvenu karticu.
Takodje, ne postoji ni ministarstvo unutrasnjih poslova pa tako kartice izdavaju odgovarajuca ministarstva (zdravstveno, min. za transport...). Policija je lokalni servis i svaki grad ima svoju. Postoje i regionalne/provincijske policije (kao na primer OPP) ali je njihova nadleznost relativno mala (npr. u delovima Ontarija gde nema lokalne policije, na autoputevima itd).
Ne kazem da Srbiji ne treba MUP. Samo kazem da nam ne trebaju licne karte. Bespotrebni trosak.

jovan

pre 16 godina

Pre mesec dana ste mi iz Düsseldorfa uzeli 200 Eura za zamenu pasosa. Na toboze novom modroplavom pasosu stoji i dalje SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA !!!
Vi sada hocete da Vam uguram jos 200 za tzv Novi pasos. Pazite : po cenu da nikada vise ne vidim svoju rodnu zemlju, takvu vam pljacku necu priustiti!

nikola.dk

pre 16 godina

E, meni istice pasos bas krajem marta pa da vidim hocu li imati novi ili opet ovaj plavi, sav nikakav... Trenutno zivim u Danskoj (u kojoj takodjde ne postoji licna karta, samo vozacka i pasos iz jednostavnog razloga sto vas obicno niko nigde i ne identifikuje - veruju ljudi na rec! :)) i nisam imao problema putujuci sa nasim pasosem, jedino sam u Oslu morao da objasnjavam zbunjenoj ljubaznoj sluzbenici koja nije mogla da me nadje na listi zemalja odakle sam to ja, a u Madridu je sluzbenica dosapnula kolegi, videvsi moja pasos: "Je l' postoji jos Jugoslavija???"
Radujem se novom imenu na pasosu ali sam i sumnjicav jer su toliko puta vec obecavali da ce ga uvesti pa nista.

Milutin

pre 16 godina

"Ne lipsi magarce do zelene trave...". Od 1990 do 2000 smo se borili da vlast bude u sluzbi gradjana a 2007 nam ljudi na vlasti javlaju kako su imali uspesne sastanke tamo u Evropi te cemo svi uskoro moci da putujemo sa novim dokumentima.

parazit

pre 16 godina

Ala svi kukate, kao da vam je neko negde zabranio ulazak jer ne priznaju SRJ pasose i kao da je bitno da li je stara ili nova lk.
Lepo bi bilo da dobijemo sve novo, ali je bitnije da nam vise ne trebaju vize, pa taman koristili i pasos SFRJ.

Komsija iz SFRJ

pre 16 godina

Blago vama kojima u licnoj karti pise SR Jugoslavija, u mojoj pise Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija. I jos uvek je vazeca!

oggie

pre 16 godina

Nije tacno da se u EU zemljama ne koriste licne karte.
U Svedskoj se koriste, ali kao identofokacioni dokument ravnopravan licnoj karti za internu upotrebu, se koriste i pasosi i vozacka dozvola. Licne karte izdaju Posta i banke, a postoje i nacionalne koje izdaje policija i sa kojima se moze putovati u Sengen zemlje pa na takva putovanja ne moramo da nosimo pasose.
U Italiji je obavezno imati licnu kartu dok recimo Danska i Velika Britanija nemaju licne karte vec imaju druga resenja.
Meni je sva ta prica, koja se vuce vise godina, o novim pasosima i licnim kartama smesna. Srecom imam i svedsku licnu kartu i svedski pasos pa me cela ta papazjanija oko dokumenata u Srbiji i ne dotice mnogo.

aman vise

pre 16 godina

lk u EU nisu identične (niti verujem da ce uskoro biti). Belgija npr sada tek radi na elektronskim lk koje izlgedaju potpuno isto kao stare samo su manje i kvalitet im kao kreditna kartica. Ne lipsi magarce dok do tako neceg ne dodje a i ne vidim zasto bi.
Sto se tice viza - nije ih tako lako dobiti kako neki od vas pricaju!!! I to cekanje pred ambasadama mozda mladima ne pada tesko ali moja majka od skoro 70 godina zaista nije docekala te godine da se muci na vrucini ili zimi, da je guraju kojekakvi sumnjivi tipovi koji ce lakse od nje dobiti tu vizu, itd. Osim gomile papira koje ja moram da joj saljem, osiguranje koje npr Poljacima sada ne treba i ostalih troskova postoji i velika sansa da je odbiju! Ne pricam napamet vec iz iskustva.

Ja sam poslednji put vadila nas pasos pre dve godine i mislim da vise nikada necu! To cekanje satima u SUP-u, slikanje (dva puta jer boze moj ne sme bluza bez rukava!), jeziva nepristojnost brojnih sluzbenika, itd. zaista ne moram sebi da namecem ako prijava stranaca ostane ovako jednostavna i bez cekanja. Uostalom, sa tim nasim pasosem cak i na nasoj granici prolazite losije nego sa stranim!

D.Savic,Paris

pre 16 godina

kad moze licna karta na jesen moze i pasos o istom trosku,ne vidim cemu cekanje,da se resi Kosovo do marta?Kosovo nece biti reseno jos par godina,necemo valjda do onda da cekamo!Smeju mi se inostrani carinici kad vide pasos na kom pise Jugoslavija,ZASTO???!!!

Eh

pre 16 godina

Dok to Srbija uvede, ostali ce koristiti teleport vec, a ako ne dodje do teleporta onda ce tako nesto postati totalno nebitno. Mislim, 21 vek, a Srbija planira uvesti licnu kartu i pasos. Kako je to bitno. Oni koji misle da ce to ukinuti vize ti su naivni. Za ukidanje viza se treba Kosovo srediti, a do onda nema ukidanja...

Jelena

pre 16 godina

Izdavanje novih licnih dokumenata i nije toliki problem, ako je sve drugo vezano za njih sredjeno. Veci je problem sta sa stanovnicima Kosova, crnogorcima koji zive u Srbiji, onima koji su prijavljeni u jednom gradu a godinama zive u drugom kao podstanari...Licna karta i pasos treba da sadrze tacne podatke a ne proizvoljne. Dok to ne srede nema nista od bilo kakvih viznih olaksica. A ako izdaju , ponovo, ta dokumenta kao do sad, nisu ni morali da ih estetski popravljaju.

posmatrac

pre 16 godina

"To je još jedan način na koji želimo da pokažemo evropskim partnerima da veoma ozbiljno idemo u tom pravcu. Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju". Van pameti!
Imamo dzinovski drzavni aparat u kome niko nista ne radi vec godinama. Sramota...
E, eu da te nije... i da nema tvojih para i dalje se nista ne bi radilo u interesu naroda.

miki

pre 16 godina

Mislim da lične karte nemaju veze sa EU, to je medju najmanje bitnim stvarima koje bi vlada trebalo da se podiči.Što ne odrade nešto suštinski?nešto se ne ložim da snimam zenicu oka svog da bi me u Evropi više cenili, valjda treba zbog drugih stvari.

Mile

pre 16 godina

Gospodine Ministre,
Šta je to zbog čega moj novorođeni sin treba da čeka od 6 meseci do 2 godine da bi dobio državljanstvo Srbije? Zahtev sam podneo dve nedelje posle rođenja i od tada je prošlo 9 meseci a od vaše administracije ništa.

U Australiji postoji ali nije obavezna lična karta i vadi je onaj koji ne želi da polaže vozački, ali ponoviću opet, nije obavezna.

Pasoš se vadi u pošti uz sve slikanje i formulare i čeka se nedelju dana max. Postoji i opcija vađenje za 24 časa ali se ekstra plaća.

Misha

pre 16 godina

Poslom sam bio ukljucen u projekat novih licnih karti ( chip kartica, jako slicna Visa kartici). Zahvaljujuci tehnickom resenju, moguce je dodati polja u memoriji koja ce definisati da li imate polozen vozacki ispit, zabranu na vozacku (prekrsaj), zdravstveno siguranje... Gubi se potreba za izdavanjem i nosenjem brda dokumenata. Samo je potrebno da ustanove koje izdaju licne, vozacke (MUP), Ministrastvo zdravlja (zdravstvene knjizice ili insurace card) pocnu da saradjuju i urade zajednicki informacioni sistem. Ali, siguran sam da ce svaki ministar da potrosi "svoj" deo para, da cemo i dalje nositi brdo dokumenata, i da necemo imati objedinjen sistem, i ponovo cemo za potvrdu o drzavljanstvu morati da putujemo i po 500km da bismo dobili papir. Odavno u organizovanim zemljama SVA dokumenta mozete dobiti preko interneta ili CallCentre servisa.

Toliko o nasoj informaticki organizovanoj drzavi...

Pozdrav iz inostranstva!

Lepota

pre 16 godina

Nije sve u politici. Ima nesto i u osecanju ponosa kada vam drzava izda modernu i lepu licnu kartu i pasos, tako da se osecate ravnima sa gradjanima ostalih zemalja. Ova sadasnja LK je stvarno zastarela i ruzna.

Vladimir B.

pre 16 godina

Stavice nas na "belu" listu kad manje od 70% stanovnistva bude zelelo da emigrira iz zemlje.
Inace lepo da su se setili da promene pasose, samo im nista ne verujem jer to najavljuju vec ne znam koliko godina unazad. Naravno da niko ne zeli da gleda grb Miloseviceve quasi-Jugoslavije.

nezadovoljan gradjanin

pre 16 godina

Ministre, evo i drugog mandata za tebe ili ti 7-8 godina vladavine,do sada nisi uradio ništa na tom polju i nećeš.Svaka čast, po tomme kako pregovarate i kako radite dokumenta trebaće nam ceo tvoj mandat još, da bi došli na tu tvoju listu.Ta lista je za vas toliko interesantna jer se glasači pale na to,i mogu da se kladim u koliko hoćete da ćete maksimalno da je rabite još sigurnih 3,5 godine.
Ubeđen sam, niste vi naši predstavnici i neznate da se borite za nas i ono što nama treba odmah sada.Vi tačno znate šta vama treba i koju korist imate.Živi bili pa videli.Opklada ostaje.

Александар

pre 16 godina

Хвала Богу да се неко сетио. Извадио сам нову личну карту пре месец дана, и када сам видео да је на њој још увек СР Југославија умало ме није стрефио шлог. Две државе су прошле од тада!!! А да све буде још смешније, печат у личној карти је са старим грбом Србије из периода СФРЈ!!!! И ми хоћемо да нас неко озбиљно схвата, а ми се понашамо као најгори индијанци. И треба да ударе бодљикаву жицу на граници са Србијом, да не пригвиримо нигде.

београд

pre 16 godina

Личне карте не постоје у свим земљама ЕУ и оне нису никакав услов за приступање ЕУ, а у већини земаља није обавезно да их грађани носе свуда са собом као што је то случај код нас. Јочић није спречио увођење нових личних карата већ је проблем био око тога што је било предвиђено да се у њих обавезно уграђује чип што омогућава шпијунажу грађана. Колико знам сада ће грађани бирати хоће ли имати чип у личној карти и то је ок. Било би паметно да се размисли како ће се у пасоше уносити подаци о грађанима. Наиме, по досадашњем закону они се уносе само латиницом а ако тако остане биће посла за оцену уставности таквог решења јер ја припадам онима који на српском пишу искључиво ћирилицом и не пристају да добију документ који није попуњен на једином писму које сматрају својим.

Панта Јокић

pre 16 godina

У већини европских земаља тзв. личне карте замењују у пракси картице (са сликом корисника) социјалног осигурања или возачке дозволе. Личне карте су за унутрашњу употребу потпуно изгубиле важност, осим за евентуално становнике погарничних зона, али то не знам тачно. Зашто улазити у огромне трошкове ако се у ЕУ примењују јефтинија, већ постојећа, решења? Знају ли ово предлагачи нових личних карата?

Barkli

pre 16 godina

Bilo je krajnje vreme, sramota me da imam pasos nepostojece drzave za koju me vezu mnoge ruzne uspomene(nisam star toliko da pamtim lep period te vestacke tvorevine)

wlado

pre 16 godina

NAJAZAD cu imati srpski pasos, po standardima EU!!
cekao sam ovo 3 godine, a zadnje dve nisam zeleo da pravim "jugo" pasos, jer prosto nema smisla, sa njim sam mogao samo u hrvatsku, sad sa novim, trenutno nije bolje stanje, ali moramo imati nove pasose da bi uopste mogli biti razmatrani za sengen!!!
bravo djelicu!

mladen

pre 16 godina

tu pocinje agonija za 240 000 crnogorskih drzavljana koji decenijama zive na teritoriji Srbije. Oni nece moci da izvade nove licne karte i pasose, osim ako ne uzmu srpsko drzavljanstvo. Ako uzimanjem srpskog drzavljanstva oni ostaju bez crnogorskog i samim tim bez svoje imovine u Crnoj Gori. Sta ce dalje biti.... videcemo....

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Na ovaj nacin prepoznajem delovanje McKinsey-a! Bravo Bozo, nista od praznih reci koje slusamo godinama, vec dela su dokaz dobre namere uz jasan plan.

rade

pre 16 godina

Video sam kako izgleda novi pasos, nije jos stampana prva strana, ali mogu vam reci da je lepsi od svih koje sam do sada video, a video sam mnogo (zbog posla mi svaki dan prolazi stotine pasosa kroz ruke). Novi pasos ima zastitu bolju od vecine pasosa na svetu, naravno i biometric chip koji je neophodan za npr. visa waiver za ulazak u USA (dobro, treba i jos ponesto ;-), ali sam, pa sto ne reci cak i ponosan!!!

Darko

pre 16 godina

Srbija je sve, samo ne ozbiljna drzava. Meseci za izradu licnih dokumenata? Da to nije mozda visoka tehnologija? Ako nemamo strucnjake i stampariju koji su dorasli tom zadatku, nove pasose treba naruciti u inostranstvu, i to brzo. Ionako ce nam ih nasa drzava skupo prodavati. Srbija ce u trenutku kada bude dobila pasose sa svojim imenom, biti nezavisna drzava skoro dve godine. Lepu poruku saljemo. Imamo vremena za bacanje. Kako onda da ocekujemo od drugih da cene nase vreme i postede nas cekanja pred ambasadama? Novi pasosi najkasnije na jesen, bleferi nesposobni! Sto ne kupujete Audije sa zadrskom od devet meseci?

Nina

pre 16 godina

Bilo je krajnje vreme. Samo da stvarno bude tako i da dođemo već jednom na belu šengensku listu. Nemojte samo da se umešaju popovi sa svojim pričama o satanističkim čipovima preko kojih CIA prati i progoni Srbe...

Milos

pre 16 godina

Cela ova prica je i dalje sramotna. Putovati sa ovim plavim pasosem sa imenom nepostojece drzave na naslovnoj strani je tragikomicno... I sad nakon svega treba jos da se strpimo do marta 2008???? Pa da nece mozda tacno ministar g. Djelic da kaligrafski pravi unikatne pasose pa mu treba vremena da opsluzi sve gradjane? Dokle vise cekati????

Paul Gompitz

pre 16 godina

Dokle ove price o bijelim sengenskim listama i predstavljanja istih glavnim strateskim ciljem drzave Srbije?
Hrvati sa svojim pasosem mogu u EU i u Svicarskoj boraviti tri mjeseca bez prekida, pa onda izaci na pola dana pa opet uci i tako u nedogled. I pored toga, i fizicke blizine Austrije i Italije ogroman broj maturanata prvi put ode u inostranstvo na skolsku ekskurziju na kraju srednje skole.
I sa danasnjim srpskim pasosem Sengen vizu moze dobiti svako ko je ili student ili zaposlen, ili penzioner sa redovnim primanjima ako ili uplati turisticki aranzman ili mu bilo ko sa primanjima i boravkom u EU posalje garanciju da mu obezbjedjuje smjestaj tokom boravka. (U takve se naravno ne ubrajaju tetke koje cekaju proterivanje nakon sto su i same ilegalno usle i cike koji su na prevaru uhvatili socijalnu pomoc.)
Osim cijene vize i stajanja u redu ne vidim nikakav problem u trenutnom stanju.
Po kojoj logici bi strana ambasada trebala izdavati vize nezaposlenima, likovima koji nit studiraju, nit rade, formalno bez ikakvih prihoda a isli bi malo na proputovanje Evropom? Pa takvi ni u toj istoj Evropi ne mrdaju od kuce. Ogromna vecina njihovih studenata ljetne ferije provede radeci po fabrikama. Da ne kazem da veliki broj radi i tokom semestra, konobari vikendima i zavrsava fakultet u roku.
Nije problem u Sengen vizama nego nasem srpskom poimanju zivota kao velike zemlje Dembelije ciji je jedini smisao postojanja nerad, dobar provod i udri brigu na veselje filozofija. A nas drzavni vrh fino podilazi mentalitetu prvo pricama kako ce nam ukinuti vize, pa cemo svi malo setati od Portugala do Finske, kako vec kome bude zgodno, a onda kad se odbro izludujemo, najedemo i napijemo sa nasom zapadnoevropskom bracom, ce nas i primiti u famoznu EU gdje cemo biti glavni za pravljenje dobre atmosfere, organizaciju rostilja i pijanki i prodavanje magle.
Sutra da nam ukinu sve vize pola Srbije ne bi moglo doci do bilo koje granice a od onih sto bi ju presli pola bi se vratilo kuci nakon dva dana kad bi pojeli zalihe konzervi.
Ostatak koji ima para, putuje kao sto bi putovao i bez viza.

Igor Petrovic

pre 16 godina

... ja zivim u Nemackoj i imam nemacke dokumente i nije istina da licna karta ne postoji. Postoji itekako. Pasos je izgubio na znacaju i ljudi ga vade samo ako idu u USA ili dalje... Personalausweis je znaci, MUSS. Nemoguce je se indentifikovati cak ni vozackom dozvolom.Policija u vecini sl. progleda kroz prste, ali znam i neke koji su placala i po 40 Eur kazne, zato sto su kod sebe nisu imali Licnu Kartu, i pored sozialne karte, vozacke i zdravstvene koje sve imaju sliku.Prema tome, easy sa tim EU informacijama koje nemaju nikakve veze. Osim toga jos jedan info onima kojima smeta SRJ...! DDR ne postoji od 1990, ali dokumenta jos uvek vaze. Licno to znam posto mi je cimer bivsi DDR gradjanin i jos uvek ima sva DDR dokumenta i vaze mu ne samo u Nemackoj vec i u celoj EU. Licno se slazem da Srbija vec jednom treba da ima svoja dokumenta!

Oli

pre 16 godina

Djelic je simpatican lik, ali ponekad i on daje potpuno proizvoljne informacije.
Elem, u Evropi ne postoji standard licnih karti, iz prostog razloga sto svaka zemlja EU ima svoje resenje, a neke nemaju ID uopste (koriste bilo koji dokument sa slikom). Dakle, nerelevantno za odnos sa EU.
Sto se pasosa tice, ne postoji evropski, vec ICAO9303 standard koje su propisale Ujedinjene Nacije. Tzv "evropski standard" je samo implementacija istog i to prilicno losa u poredjenju sa SAD i Kanadom, recimo, jer obuhvata i neke osetljive podatke koje ni UN ni SAD nisu trazile. Zakljucak: u pregovorima sa EU treba insistirati na implementaciji e-pasosa common law zemalja (osim UK), zbog privatnosti podataka.

Vojnik al' zamalo

pre 16 godina

U clanku nije precizirano da li ce se novi pasosi morati licno vaditi u Srbiji ili ce se i preko konzulata podnositi zahtevi tj. formulari, uverenja i otisci prstiju se salju postom u Srbiju, a onda i novi pasosi stignu preko konzulata. Meni ce, kao nekom od onih u inostranstvu koji se nisu odazivali pozivima za odsluzenje vojnog roka, ovo predstavljati veliki problem, i samo cu zbog toga morati uzeti strano drzavljanstvo. Inace nikad nikakvih problema nisam imao sa starim pasosem. Cinjenica da zbog sengenske vize mogu da putujem bez problema a i tamo gde treba viza obicno se dobije bez problema ako imate odgovarajucu dokumentaciju.

Semjuel

pre 16 godina

U Kanadi nema licne karte. Nepotrebna je, prosto. Kao vid identifikacije, koristi se (najcesce) vozacka dozvola (koju bukvalno skoro svako stariji od 16. godina ima - bez obzira da li ima auto ili ne).
Ako kojim slucajem lice nema vozacku, ima zdravstvenu karticu.
Takodje, ne postoji ni ministarstvo unutrasnjih poslova pa tako kartice izdavaju odgovarajuca ministarstva (zdravstveno, min. za transport...). Policija je lokalni servis i svaki grad ima svoju. Postoje i regionalne/provincijske policije (kao na primer OPP) ali je njihova nadleznost relativno mala (npr. u delovima Ontarija gde nema lokalne policije, na autoputevima itd).
Ne kazem da Srbiji ne treba MUP. Samo kazem da nam ne trebaju licne karte. Bespotrebni trosak.

milos

pre 16 godina

Postovani ministre, trenutno se nalazim na putu po Indiji, i svi se krste kada vide nas pasos, ne zato sto nam treba novi zbog sengenske liste nego zato sto je to pasos od nase pretprosle drzave i zato sto je suludo i nenormalno da drzavu koja ne postoji vec godinama nazivamo svojom zemljom... Dakle niste vi nista uradili sto je za pohvalu nego samo za reakciju tipa "Dobro ste se setili!"

Pozdrav od komsije od preko puta stepenica iz ulice Franje Kluza na Zvezdari gde glasate.

PUTNIK???

pre 16 godina

Gos.Djelicu,omogucite gradjanima ove napacene Srbije da putuju bez problema po svetu,to je uspeh politicara i diplomate!!!Te prazne price o viznim olaksicama,licnim kartama,pasosima,su samo zaludjivanje gradjana!To kazem zato sto ako izgubite pasos u inostranstvu,u konsularnom predstavnistvu dobijete putni list sa kojim bez problema putujete nazad u svoju zemlju.Znaci nebitno je dali na pasosu pise SR Jugoslavija,SCG,ili Srbija,bitno je da sa tim pasosom mozete putovati po svetu bez viza i problema!!!!Zato se izborite gos.ministre to je ono sto hoce gradjani Srbije!!

Milan

pre 16 godina

Dragi zemljaci, nemojte se nepromišljeno žestiti i olako osipati «drvlje i kamenje» po «nesposobnoj vladi» pre nego što malo mućnete glavom.

Najmanji je problem odštampati pasoše i lične karte sa oznakama Srbije i višim nivoom zaštite. Oprema je, ako se sećate natpisa u štampi i saopštewa MUP-a, uvezena odavno. Tačno je da je to tehnički moglo biti uradjeno mnogo ranije i da bi bilo izvodljivo i pre rokova o kojima govori potpredsednik Vlade.

Medjutim, ključna pitanja i za ovo i za ulazak na «belu Šengen listu» glase: Koje su tačno granice države Srbije? Koliko stanovnika ona ima? Ko sve ima pravo na njene isprave? Ko može da kontroliše i garantuje za identitet svakog nosioca našeg pasoša koji će kročiti na teritoriju Evropske unije? Ko će izdavati pasoše i lične karte za dva miliona stanovnika Kosova i Metohije i garantovati za njih.

Ne zaboravite da u ovom trenutku na Kosovu postoji preko 250 hiljada plavih pasoša Savezne Republike Jugoslavije za koje srpske vlasti teško mogu imati uvid ko se njima koristi, odakle je došao na teritoriju KiM, u koju zapadnu zemlju će se zaputiti i sa kojim namerama. Mislite malo o tome.

Ima li smisla da se sada štampaju nove putne isprave, pa da nakon određivanja statusa Kosova i Metohije opet izmišljamo nove (ili da smo to uradili još pre referenduma u Crnoj Gori)? I ja se, kao i mnogi od vas, ne osećam jugoslovenom i vredja me što od rodjenja do danas nemam mogućnost da se u svetu identifikujem kao to što jesam, ali se trudim da budem objektivan i da me strasti ne zaslepe. Ako sam čekao 30 godina, strpeću se još jednu.

Neverni

pre 16 godina

Da li je moguce da ce se i to desiti? Sve mi se cini da sistem za takve stvari nema dovoljno pameti i inicijative.
Rado se secam oni licnih karata od pre 30-40 godina. U ono vreme licna karta kao kreditna kartica! I onda je nekom ovde palo na pamet da nam uprilice braon knjizice koje nisu mogle izdrzati ni celu godinu a da se ne rapadnu. I to samo u Srbiji. Ostale republike bivse SFRJ su zadrzale one plasticne!
Nadam se da ce nam ovi iz Evrope sada reci kako treba da izgleda lk. jer smo mi pokazali da ocito ne znamo kako to treba uraditi.

Arpad

pre 16 godina

Napokon mi nece vise pisati u licnoj karti SFRJ... A to sto smo imali Yugoslavia pasos i nije mi bio neki narociti problem. Pri putovanju na zapad mozda ce neki moj Serbia pasos gledati u jos negativnijoj konotaciji nego jugoslovenski... No, sve u svemu, za mene je sengenska bela lista jedna od najvecih ocekivanja koje imam prema ovoj vladi.

jovan

pre 16 godina

Pre mesec dana ste mi iz Düsseldorfa uzeli 200 Eura za zamenu pasosa. Na toboze novom modroplavom pasosu stoji i dalje SAVEZNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA !!!
Vi sada hocete da Vam uguram jos 200 za tzv Novi pasos. Pazite : po cenu da nikada vise ne vidim svoju rodnu zemlju, takvu vam pljacku necu priustiti!

parazit

pre 16 godina

Ala svi kukate, kao da vam je neko negde zabranio ulazak jer ne priznaju SRJ pasose i kao da je bitno da li je stara ili nova lk.
Lepo bi bilo da dobijemo sve novo, ali je bitnije da nam vise ne trebaju vize, pa taman koristili i pasos SFRJ.

stevo

pre 16 godina

Super ako se obistini,ali nekako sumnjam.Mi smo jos od 2000g.u nekoj primitivnoj vrsti demokratije,bilo je dakle 7g. citavih za izradu novih dokumenata.Niko,ni DOS,ni DS-ova koalicija,ni koalicija DSS-a ,nisu ni prstom makli u tom pravcu.Dali su samo niz neispunjenih obecanja.Totalno nepoverenje ce mi mozda malo opasti ako se ispuni obecanje g.Djelica.Do tada,kao sto rekoh,nekako sumnjam.

BDj

pre 16 godina

7 godina je prošlo od 5. oktobra...tek sada se radi na nviom pasošima.. voleo bih da bude tako,kao što kaže Đelić, ali nisam optimista. Verovatno će to da potraje još nekoliko goidna...

goran@chemist.com

pre 16 godina

Vest je zaista za "Dobro ste se setili". ... pošto sam živeo u tri EU zemlje i državljanin sam EU: Lične karte postoje u EU zemljama, ali je način njihove upotrebe prepušten zemljama članicama. u Holandiji do skoro nije bila potrebna lk, od pre dve godine je obavezna i morate da je imate sa sobom, u Francuskoj je kazna prilično visoka ako nemate lk kod sebe. Austrija priznaje vozačke dozvole kao dokumenat identifikacije, na glasanju na primer možete da se identifikujete vozačkom dozvolom. Što se pasoša tiče, oni u Schengen-skom području nisu više aktuleni, možete da koristite ličnu kartu, osim toga na lk nema podataka o socijalnom osiguranju! Ali, sve su to nijanse, Austrijanci imaju drugačije (optički) pasoše od Nemaca ili od Holanđana, ali koriste isti standard sa istim informacijama u njima i ja ne vidim ništa sporno u tome da se takvi pasoši uvedu i u Srbiju. Samo za podsećanje: Rumunija je uvela EU -tip pasoša nekih 10 godina pre članstva, pa sada vi vidite.

Ima nas koji pratimo

pre 16 godina

"Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju", kaže Đelić.
Neverovatno, kakva zamena teza i licemerje. Ispade da se Boza i nase vlasti i sluzbe slomise od posla i moljakanja za vizne olaksice ali eto, zla Evropa nikako da nam odobri te olaksice.
Istina je, u stvari, potpuno drugacija. EU pokusava godinama da nas natera da uradimo nove pasose i identifikacione dokumente jer je to OSNOVNI uslov za postizanje dogovora o liberalizaciji viznih olaksica.
Razlog zbog koga nase vlasti odlazu izradu novih pasosa je u tome sto vlasti, uz prosto stampanje pasosa, moraju da ispune i druge uslove kao sto je readmisija migranata, policijska kontrola svih granica (umesto vojne) i najbitnije, a najteze kontrolisati, a to je drasticno smanjen broj ilegalnih imigranata u zemlje koje nam traze vize. U ovoj kategoriji smo medju najgorima u Evropi.
Ne manje bitan razlog zbog cega nase vlasti beze od izrade novih pasosa je da se elektronski zasticenim pasosima teze moze manipulisati za potrebe Sluzbe, poput izdavanja vise pasosa istoj osobi, kao i ogromnog broja povlascenih (diplomatskih) pasosa za funkcionere, pojedine politicare i Sluzbine kriminalce.
Kada DSS, SRS, SPS i njima slicni pljuju po Evropi i za sve krive istu, to jos mogu da razumem, ali sta da ocekujemo kada samozvani borci za ulazak u EU (DS i Djelic) optuzuju tu istu EU za svoj nerad i hronican nedostatak iskrene zelje da se toj Evropi zaista priblizimo.

tanja

pre 16 godina

Projekat novih licnih i putnih dokumenata po najvisim standardima biometrijske zastite je uradjen jos tokom 2002.god i tadasnja vlada Srbije (sa premijerom Zoranom Djindjicem na celu) je finansirala uvoz tada najsavremenijih uredjaja za izradu istih. Visoka i skupa tehnologija je stigla tokom 2003. god i uskladistena je vise od tri godine u magacinima MUP-a Srbije, jer je ministar Jocic sve zaustavio kad je dosao na vlast u martu 2004. Svi oni koji su vodili taj projekat su smenjeni ili oterani iz MUP-a (pravnici, vrhunski inzenjeri i experti u toj oblasti) i izgubljeno je ogromno vreme i novac. Trebalo bi neko da se pozabavi tom temom i da kaze narodu istinu. Ja sam licno ucestvovala u izradi tog projekta kao pripadnik Granicne policije Srbije a moj nacelnik, takodje smenjen i ponizen, bio je na celu radne grupe za izradu projekta novih licnih i putnih dokumenata po standardima EU.

nikola

pre 16 godina

... Ja sam ziveo u Italiji a sada sam u Francuskoj i imam licne karte obe drzave! Pre neki dan sam imao priliku da vidim najnoviju bugarsku i francusku licnu kartu (izradjene po najnovijim kriterijumima) i mogu vam reci da su identicne! Uskoro ce cela EU imati istu licnu kartu koja ce izgledati kao plastificirana kartica sa slikom.
Pozdrav

sumnjičav

pre 16 godina

Još maja 2005. jedan ministar je najavio uvođenje novih "modernih" dokumenata početkom 2006.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=26864&q=paso%C5%A1

Igor

pre 16 godina

Koliko ja znam jedna od bitnih razlika je i sto u civilizovanim zemljama licna dokumenta (lk i pasos, vozacka i sl.) ne izdaje niti odobrava izdavanje policija vec lokalna administracija. Policija naravno ima kontrolisan i ogranicen pristup podacima, ali izdavanje zaista i ne treba da bude njihov posao. Hoce li i to mozda promeniti?

PredatorPro

pre 16 godina

E pa kad sam u februaru platio 1000 din, za ovu staru lk, cekacu 10 god da mi istekne, osim ako drzava ne plati tih novih xxx dinara. Nisam ja ovca da me svaka budala koja dodje na vlast sisa. Neka nabiju i stare i nove lk i pasose u du.., zajedno sa ovakvim tarzanima od bezobraznih carinika.

Eh

pre 16 godina

Dok to Srbija uvede, ostali ce koristiti teleport vec, a ako ne dodje do teleporta onda ce tako nesto postati totalno nebitno. Mislim, 21 vek, a Srbija planira uvesti licnu kartu i pasos. Kako je to bitno. Oni koji misle da ce to ukinuti vize ti su naivni. Za ukidanje viza se treba Kosovo srediti, a do onda nema ukidanja...

oggie

pre 16 godina

Nije tacno da se u EU zemljama ne koriste licne karte.
U Svedskoj se koriste, ali kao identofokacioni dokument ravnopravan licnoj karti za internu upotrebu, se koriste i pasosi i vozacka dozvola. Licne karte izdaju Posta i banke, a postoje i nacionalne koje izdaje policija i sa kojima se moze putovati u Sengen zemlje pa na takva putovanja ne moramo da nosimo pasose.
U Italiji je obavezno imati licnu kartu dok recimo Danska i Velika Britanija nemaju licne karte vec imaju druga resenja.
Meni je sva ta prica, koja se vuce vise godina, o novim pasosima i licnim kartama smesna. Srecom imam i svedsku licnu kartu i svedski pasos pa me cela ta papazjanija oko dokumenata u Srbiji i ne dotice mnogo.

miki

pre 16 godina

Mislim da lične karte nemaju veze sa EU, to je medju najmanje bitnim stvarima koje bi vlada trebalo da se podiči.Što ne odrade nešto suštinski?nešto se ne ložim da snimam zenicu oka svog da bi me u Evropi više cenili, valjda treba zbog drugih stvari.

pesimista

pre 16 godina

Ne verujem ja nista za ove nove licne karte I pasose, sve dok Patrijarh Pavle to ne potvrdi. Mozda bi mogli da pisemo peticiju Patrijarhu Pavlu da zamoli Vladu da nas uvede na belu sengen listu?

Vojislav

pre 16 godina

Do kada ćete se igrati i izigravati ovaj narod. Zar smo mi osuđeni da plaćamo ceh nesposobnima da naprave jedan dokument koji će opstati trajno. Do kada ćemo plaćati neuspele eksperimente pojedinaca nedoraslih poslu koji obavljaju. Pogledajte kako to rade drugi uspešniji i kreativniji. Gospodo organizacija rada je nauka. Prekinite da ovaj jadni narod iznuravate da svakodnevno čeka u redovima na nešto što u civilizovanim zemljama dobija za nekoliko minuta. Ovo je era kompjutera, a ne prvobitna zajednica. MUP, socijalno-zdravstveno, ZIG, katastar, banke i dr. su očiti primer loše organizacije rada. Promenite to krajnje je vreme.

Marko

pre 16 godina

Meni samo nije jasno zasto u ovoj zemlji moramo na sve cekati vise meseci ili godina. Oprema za izdavanje novih dokumenata je kod nas od valjda 2001 a ovde najavljujemo nova dokumenta od jeseni i od sledece godine. Ma bre...

tanja

pre 16 godina

Sve strategije, akcioni planovi, predlozi zakona o nadzoru drzavne granice, o strancima, azilu, viznom rezimu, licnim dokumentima i drugo, su radjeni tokom 2001,2002,2003 godine... Nakon dolaska nove vlasti i ministra Jocica u MUP, pocisceni su svi koji su to radili a dovedeni su novi ljudi koji nista o tome nisu znali i kojima je bio cilj da se sve prethodno ponisti i zaustavi. Naravno sada ispada da ce Jocic da nas dovede do bele schengen liste....pa ljudi on nas je unazadio i vratio 5 godina unazad. Molim da se neko malo zaintereruje sta se sve u toj oblasti desavalo a to zna i Brisel i medjunarodne institucije.

CIPIC

pre 16 godina

Veliki je problem sto u Srbiji ne postoji strucno nezavisno telo koje bi davalo preporuke za tehnoloske projekte ovog tipa. Treba stoga uciti od onih koji znaju da implementiraju dobro resenje a da sacuvaju privatnost gradjana. Kanada je primer najbolje zemlje po tom pitanju - da li je njen primer iko konsultovao u nasoj vladi? S obzirom da se nalazi na 1. mestu bele liste Privacy International, to nesto znaci. Konkretno, Kanada ide ukorak sa svetom i izradjuje e-pasose za svoje gradjane. Medjutim, u njih ne ubacuje nikakve biometrijske podatke (osim obicne skenirane slike) niti izdaje bilo kakve biometrijske licne karte i time cuva privatnost gradjana. Savrsen spoj tehnoloskog, pravnog, ekonomski isplativog i etickog.
Nadam se da nije kasno da se ugledamo na primer te ozbiljne zemlje.

Milutin

pre 16 godina

"Ne lipsi magarce do zelene trave...". Od 1990 do 2000 smo se borili da vlast bude u sluzbi gradjana a 2007 nam ljudi na vlasti javlaju kako su imali uspesne sastanke tamo u Evropi te cemo svi uskoro moci da putujemo sa novim dokumentima.

posmatrac

pre 16 godina

"To je još jedan način na koji želimo da pokažemo evropskim partnerima da veoma ozbiljno idemo u tom pravcu. Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju". Van pameti!
Imamo dzinovski drzavni aparat u kome niko nista ne radi vec godinama. Sramota...
E, eu da te nije... i da nema tvojih para i dalje se nista ne bi radilo u interesu naroda.

Обећање лудом радовање

pre 16 godina

Пошто се ове приче понављају од 2000. Ја ћу бити пресрећан кад неки министар обећа да ћемо имати нове (праве) пасоше, личне карте, возачке дозволе, регистрације од ДАНАС. Једино тако нећу да заборавим да су ме преварили, овако они обећају нешто, прође годину дана, онда обећају нешто друго и тако...

D.Savic,Paris

pre 16 godina

kad moze licna karta na jesen moze i pasos o istom trosku,ne vidim cemu cekanje,da se resi Kosovo do marta?Kosovo nece biti reseno jos par godina,necemo valjda do onda da cekamo!Smeju mi se inostrani carinici kad vide pasos na kom pise Jugoslavija,ZASTO???!!!

nikola.dk

pre 16 godina

E, meni istice pasos bas krajem marta pa da vidim hocu li imati novi ili opet ovaj plavi, sav nikakav... Trenutno zivim u Danskoj (u kojoj takodjde ne postoji licna karta, samo vozacka i pasos iz jednostavnog razloga sto vas obicno niko nigde i ne identifikuje - veruju ljudi na rec! :)) i nisam imao problema putujuci sa nasim pasosem, jedino sam u Oslu morao da objasnjavam zbunjenoj ljubaznoj sluzbenici koja nije mogla da me nadje na listi zemalja odakle sam to ja, a u Madridu je sluzbenica dosapnula kolegi, videvsi moja pasos: "Je l' postoji jos Jugoslavija???"
Radujem se novom imenu na pasosu ali sam i sumnjicav jer su toliko puta vec obecavali da ce ga uvesti pa nista.

Komsija iz SFRJ

pre 16 godina

Blago vama kojima u licnoj karti pise SR Jugoslavija, u mojoj pise Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija. I jos uvek je vazeca!

Mile

pre 16 godina

Gospodine Ministre,
Šta je to zbog čega moj novorođeni sin treba da čeka od 6 meseci do 2 godine da bi dobio državljanstvo Srbije? Zahtev sam podneo dve nedelje posle rođenja i od tada je prošlo 9 meseci a od vaše administracije ništa.

U Australiji postoji ali nije obavezna lična karta i vadi je onaj koji ne želi da polaže vozački, ali ponoviću opet, nije obavezna.

Pasoš se vadi u pošti uz sve slikanje i formulare i čeka se nedelju dana max. Postoji i opcija vađenje za 24 časa ali se ekstra plaća.

Misha

pre 16 godina

Poslom sam bio ukljucen u projekat novih licnih karti ( chip kartica, jako slicna Visa kartici). Zahvaljujuci tehnickom resenju, moguce je dodati polja u memoriji koja ce definisati da li imate polozen vozacki ispit, zabranu na vozacku (prekrsaj), zdravstveno siguranje... Gubi se potreba za izdavanjem i nosenjem brda dokumenata. Samo je potrebno da ustanove koje izdaju licne, vozacke (MUP), Ministrastvo zdravlja (zdravstvene knjizice ili insurace card) pocnu da saradjuju i urade zajednicki informacioni sistem. Ali, siguran sam da ce svaki ministar da potrosi "svoj" deo para, da cemo i dalje nositi brdo dokumenata, i da necemo imati objedinjen sistem, i ponovo cemo za potvrdu o drzavljanstvu morati da putujemo i po 500km da bismo dobili papir. Odavno u organizovanim zemljama SVA dokumenta mozete dobiti preko interneta ili CallCentre servisa.

Toliko o nasoj informaticki organizovanoj drzavi...

Pozdrav iz inostranstva!

aman vise

pre 16 godina

lk u EU nisu identične (niti verujem da ce uskoro biti). Belgija npr sada tek radi na elektronskim lk koje izlgedaju potpuno isto kao stare samo su manje i kvalitet im kao kreditna kartica. Ne lipsi magarce dok do tako neceg ne dodje a i ne vidim zasto bi.
Sto se tice viza - nije ih tako lako dobiti kako neki od vas pricaju!!! I to cekanje pred ambasadama mozda mladima ne pada tesko ali moja majka od skoro 70 godina zaista nije docekala te godine da se muci na vrucini ili zimi, da je guraju kojekakvi sumnjivi tipovi koji ce lakse od nje dobiti tu vizu, itd. Osim gomile papira koje ja moram da joj saljem, osiguranje koje npr Poljacima sada ne treba i ostalih troskova postoji i velika sansa da je odbiju! Ne pricam napamet vec iz iskustva.

Ja sam poslednji put vadila nas pasos pre dve godine i mislim da vise nikada necu! To cekanje satima u SUP-u, slikanje (dva puta jer boze moj ne sme bluza bez rukava!), jeziva nepristojnost brojnih sluzbenika, itd. zaista ne moram sebi da namecem ako prijava stranaca ostane ovako jednostavna i bez cekanja. Uostalom, sa tim nasim pasosem cak i na nasoj granici prolazite losije nego sa stranim!

Lepota

pre 16 godina

Nije sve u politici. Ima nesto i u osecanju ponosa kada vam drzava izda modernu i lepu licnu kartu i pasos, tako da se osecate ravnima sa gradjanima ostalih zemalja. Ova sadasnja LK je stvarno zastarela i ruzna.

Jelena

pre 16 godina

Izdavanje novih licnih dokumenata i nije toliki problem, ako je sve drugo vezano za njih sredjeno. Veci je problem sta sa stanovnicima Kosova, crnogorcima koji zive u Srbiji, onima koji su prijavljeni u jednom gradu a godinama zive u drugom kao podstanari...Licna karta i pasos treba da sadrze tacne podatke a ne proizvoljne. Dok to ne srede nema nista od bilo kakvih viznih olaksica. A ako izdaju , ponovo, ta dokumenta kao do sad, nisu ni morali da ih estetski popravljaju.

Vladimir B.

pre 16 godina

Stavice nas na "belu" listu kad manje od 70% stanovnistva bude zelelo da emigrira iz zemlje.
Inace lepo da su se setili da promene pasose, samo im nista ne verujem jer to najavljuju vec ne znam koliko godina unazad. Naravno da niko ne zeli da gleda grb Miloseviceve quasi-Jugoslavije.