Četvrtak, 12.07.2007.

12:53

Zastavini rezultati u 2007.

Izvor: B92

Zastavini rezultati u 2007. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

FICKO

pre 16 godina

LJUDI,da li verujete ako vam kazem da mi suze podju kad vidim poljsku cesku i rumunsku proizvodnju prema nasoj?da tolki niz godina pravimo aute koji se ni u africi vise ne voze.mozda je bolje da se samo posvete proizvodnji oruzja a automobile ostave onome koji zna da ih napravi.jer sve zastave su kopije fiata(osim juga)zar to nije zalosno i sramno da sto drugi bacaju mi dalje proizvodimo decenijama.najnoviji slucaj:jugo 10.kopija punta koji je u penziji jer je sada grande punto aktuelan.ocajno!!!

Igor

pre 16 godina

@Car(d) Dealer

Nissan Versa nije nikakav svemirski brod vec basic car kao i Logan, uradjen na istoj Renault-Nissan B platformi kao i Logan (modeli koji dele ovu platformu su: Modus, Clio III, Logan, Micra, Note i Tiida), pravi se u Meksiku odakle ce izlaziti i Logan(Aprio) i u toku ove godine treba da bude ponudjen i u Evropi pod imenom Tiida.

CITAT: "Tiida će se stoga distribuirati na tržištima na kojima postoji potražnja za takvim modelima. Ova tržišta uključuju: Baltičke zemlje, BIH, Bugarsku, Cipar, Češku, Finsku, Hrvatsku, Grčku, Madžarsku, Irsku, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju i Ukrajinu."

U prevodu - Nissan za sirotinju...

Informacija u vezi ulaska na mala vrata na trziste severne Amerike pojavila se na francuskim forumima posvecenim Renault-u. Nemam zelju da diskutujem da li su to stvarno planovi Renault-a, jer ce to samo vreme pokazati. Zivi bili pa videli...

Car(d) Dealer

pre 16 godina

@Igor:
Na severnoamerickom trzistu najjeftiniji Nisanov modele je "Versa" od oko $12.500 koja je tek izasla nedavno i u odnosu na Logana je svemirski brod (http://www.nissanusa.com/versa/), tako da zamena ili uopste prodaja Logana na severnoamerickom trzistu nema nikakvih sansi (osim ukoliko ga ne bi davali besplatno, kao sto su i Yuga davali uz kupovinu nekog luksuznijeg automobila).

Igor

pre 16 godina

Prvo, Logan je verovatno najvazniji cinilac Renault-ove globalne strategije, i kome to nije jasno neka pogleda rezultate prodaje ovog modela... U prvih 6 meseci ove godine prodato je 158.913 Logana, od toga pod brendom Dacia 106.293, pri cemu se tek ocekuje znacajna ekspanzija prodaje ovog modela u drugoj polovini godine jer je pocela proizvodnja u Brazilu, Indiji i Iranu. Od pocetka proizvodnje ovog modela zakljucno sa junom 2007, ukupno je prodato 574.112 komada Logana sto pod brendom Dacie sto pod brendom Renault-a (izvor: http://www.renault.com/renault_com/en/images/14417%2014417_CP_VF-ang_tcm1120-632858.pdf )

Loan ce se u ovoj godini prodavati pod tri brenda u zavisnosti od trzista: kao Dacia, Renault i Nissan. Pod brendom Nissan nosice naziv "Aprio" i krenuce sa prodajom prvo u Meksiku. Nije nikakva tajna da Renault ozbiljno planira da Logana ponudi i na trzistu SAD i Kanade gde je brend Nissan tradicionalno prisutan i gde bi trebalo da zameni postojece low-cost modele Nissana koji su jos uvek u ponudi na ova dva trzista.

S druge strane Zastava 10 je model cija je proizvodnja u maticnoj fabrici prestala te je upitno kako ce trziste prihvatiti ovaj model (5000 prodatih vozila od pocetka uvoza nije cifra koju treba pominjati... namerno kazem uvoza, jer ni jedna Zastava 10 proizvedena u Srbiji do sada nije prodata). Kada kazem "trziste" ne mislim na Srbiju jer Zastava ne moze trzisno opstati sa proizvodnjom samo za trziste Srbije (to je valjda i najvecem laiku jasno).

Komentari o kvalitetu Logana u odnosu na starog punta nisu na mestu jer se sveukupno u eksploataciji po statistikama kvarova Logan pokazao kao kvalitetniji model od pomenutog Punta. Takodje, enterijer Logana je RUZNIJI - znaci ruznije dizajniran ali nije "losiji" od enterijera Punta u smislu upotrebljenih materijala i preciznosti uklapanja istih, cak sta vise plastika Punta i kvalitet iste, a posebno kvalitet krajnjeg uklapanja je kod starog Punta losiji nego kod Logana (Punto ima tvrdu, tanku i tandrkavu plastiku vrlo neotpornu na grebanje). Razlikujte te dve kategorije.... Ovde sve vreme namerno govorim stari Punto jer o kvalitetu vozila koja budu pocela da izlaze iz Kragujevca tek treba da damo sud.

I na kraju, ovde se radi o dve razlicite kategorije automobila. Punto je mali gradski automobil, Logan pripada klasi kompakta, pa ga je u tom smislu i glupo uporedjivati sa Puntom... Logana treba uporediti sa Golfom, Astrom, Meganom itd, gde ce, naravno, u svim kategorijama koje se ticu aktivne i pasivne bezbednosti kao i voznih karakteristika biti DALEKO iza, osim ako ne stavimo u kalkulaciju cenu gde cemo videti da za slicno opremljene verzije u slucaju Logana treba dati skoro duplo manje para - sto je ocigledno pravi recept za trzista slabije platezne moci kojima je Logan i namenjen.

Na kraju, Zastava moze da uspe samo i jedino ako iza nje bude stajao neki ozbiljan svetski proizvodjac automobila i to u smislu vlasnicke strukture, ulozenog kapitala, menadzmenta, kontrole kvaliteta itd... Sve ovo ostalo je jedno veliko za***avanje nas poreskih obveznika. Na kraju, ja koji zivim u ovoj Srbiji, imam porodicu i ne nameravam da idem vani trbuhom za kruhom, najiskrenije zelim da Zastava automobili stvarno krene sa radom jer bi to pokrenulo obimnu propratnu industriju i u ovoj maloj zemlji opsti napredak bi bio vidan, ali ovakve izjave, floskule kao iz doba komunizma i bacanje prasine u oci nigde nas ne vode.

Ima li sumnje ?

pre 16 godina

Pa ko još sumnja u to, da je Z10 bolji auto od Dacie. S tim što su preuzeli opremu ( robote ) za sastavljanje automobila i greške u proizvodnji su svedene na minimum. Ne radi se to na istim mašinama ko jugo !
Z10 je mnogo ozbilniji automobil nego dacia i to u svim pogledima....ko hoće mali, udoban i jeftin auto i to još novi uzeće "punta"!

stipan

pre 16 godina

Zastava NIJE proizvela 5000 vozila vec je polovinu uvezla iz italije koga bre ovi lazu jesu li oni normalni,prodala jeste ali proizvela nije sigurno.Pa svaka malo jaca privatna firma u bg je imala veci bruto promet od zastave.

borislav

pre 16 godina

@Milos
Vidi se da se nikada nisi vozio u Puntu 1.9JTD
To je motor!
Zastava je najavljivala da ce imati neke dizel varijante desetke, ali nema i to je bas steta, pogotovo ako se ima u vidu kako je JTD sjajan dizelas

G

pre 16 godina

Imao sam prilike da se vozim zastavom 10 i prvi utisak je da je zvucna izolacija uradjena odlicno. za mali gradski auto je udoban a unutrasnjost je korektno uradjena. VELIKA zamerka je na cenu od 8000e za osnovni model. Kola jednostavno vrede 20% manje i ja u zivotu ne bih dao tolike pare na punta.

Kspetan

pre 16 godina

Imam jedno pitanje: KO U ZASTAVI KACI RETROVIZORE NA YUGA I KECA? Ako vec nemate pare za one u uglu integralnog stakla, dajte ljudi, na sledecih 5.000 hiljada POMERITE TO CUDO MALO UNAPRED ... Malo mi je sto nemam pare za skuplji auto, nego me i vi kaznjavate bolovima u vratu i unezverenim okretanjem preko ramena, ne bih li video koga imam iza sebe!!! Dakle .... Ako ne NE RAZUMETE o cemu pricam - pogledajte bilo koji drugi automobil!!! Nemojte kukati vise nego POMERAJ RETROVIZORE ... To ce biti znak da zaista krecete napred .. za pocetak, 10-15cm ce biti dovoljno

Milos

pre 16 godina

Ko parkira Daciju u rikverc dobije od mene gajbu piva. Bolje da ima 50 litara manji gepek nego sto je onako nepregledna. Z10 je vrlo praktican auto. Dinamicnija je cak i od novog Punta 1.2 jar je dosta laksa. Bolje bi bilo da se prodaje sa znakom Fiata i servisira tamo jer su Zastavini dobavljaci delova nesposobni. Dzabe im sto su delovi jeftini ako ih nema.

milos

pre 16 godina

ma zastava 10 je za daciu BMW...ide ko metak, ljepši interijer,ajde jedino šta dacia ima je veliki gepek pa kad staviš plin je u redu,uvijek je tu i onaj toridalan spremnik ali meni se to baš ne sviđa, plus za daciu je velik izbor motora dok se desetka nudi samo sa baznim 1.2 motorom, mada po meni taj motor ide najbolje od svih koje fiat nudi

Nikola

pre 16 godina

Imam i desetku i logana(otac i majka).Desetka mnogo bolji auto u svemu,logan je spolja dobar ali unutra je smesan,desetka mnogo laksa za voznju ,motor elasticniji od logana 1.4 tek 1.6 je dovoljan za logana ,takodje logan je i dosta bucniji auto u kabini,na 120 skoro da ne moze da se prica .Pitanja je kakav ce biti ovaj iz zastave ali ovaj iz italije je definitivo bolji od logana.Ko bas hoce logana preporucio bi Dci verziju jer je tek onda prava stvar

dusan

pre 16 godina

milos03 - skoro u potpunosti se slazem (isto iskustvo sto se tice Z10, a logana nisam vozio).

Samo dopuna oko delova - i postprodajna usluga je ista kao i pri kupovini kola :(...

Cekam deo za centralnu konzolu oko 5 meseci!!! A covek bi pomisli da delova bar ima koliko hoces... posle garantnog roka, odoh ja u Deltu (ne znam kako cu samo da prebolim da Miskovicu dajem jos para)..

Sydious

pre 16 godina

"Zastava" je jedino poznata po tome koliko je ljudi, na indirektan nacin poslala na onaj svet: bilo to svojim kvalitetom automobila, ili neosporno, kvalitetom svoga oruzija... Na zalost, i jedno i drugo nam je jako poznato.

milos03

pre 16 godina

OK. A sada jedan komentar koji se zaista bavi automobilom. U firmi imam Daciu Logan dizel, koju vozim povremeno, a za sebe sam privatno kupio Zastavu 10 sa benzinskim motorom 1.2.

Logan za taj novac nije los automobil, naprotiv - mekan je za voznju, udoban, pregledan, startan, ipak ne odaje utisak stabilnosti - nisam ga vozio narocito brzo u krivinama, ali ne bih se ni usudio.

Zastava 10 je u svim aspektima ozbiljnije vozilo od Logana, i takodje, odlicna protivvrednost za ulozeni novac. Tih, startan, stabilan kao nemacki auto, udoban, relativno niska potrosnja, i velika komparativna prednost u odnosu na Logana - daleko jeftiniji delovi. Delovi za Logana su naglo poskupeli pocetkom 2007.

Ne sporim sve komentare na racun Zastave, dodao bih i da je iskustvo kupovine u Zastavinom lancu veoma slicno kupovini sporeta Smederevca. Ali sam proizvod je odlican i vrlo se isplati.

ja

pre 16 godina

Tja, 5000 komada... U Slovackoj, Walkswagen proizvede u Bratislavi 5000 kola (Touareg, Polo, Audi Q7) za nedelju dana. Da ne govorimo o nedeljnoj produkciji Citroen-Peugeota u Trnavi ili produkciji Kia-e u Zilini. A ovi se hvale sa 5000 proizvedenich kola za 6 meseci... neverovatno...

Alan Po

pre 16 godina

Dzaba pokusavaju nema im nade. Treba da se kaze da je Zastava prevashodno omanula na inzenjerskom i strucnom nivou. Moramo prestati da sa zavaravamo da oni, kao, znaju ali im je uprava losa. Ne, po proizvodima i malobrojnim inzenjerskim resenjima (a ne kvalitetu) se vidi da zastavini strucnjaci nikada nisu prosli dril ozbiljnog proizvodnog projektovanja sa jakim povratnim spregama proizvod-kupac i da u sustini ne znaju posao pravljenja automobila. U stvari oni i nisu isprojektovali ni jedan automobil do sada, vec su to bili fiatovi proizvodi. Ovo nije uvreda vec cinjenica i iznenadjujuce je koliko se ljudi sa ovim ne slaze. Ne da nam ponos, a cinjenice su nemilosrdne. Mislim da je to ono sto treba priznati i uspostaviti odnos prema tome. Da smo na se pogresan nacin pokusali baviti automobilima i da vidimo sta cemo sa time, ali u Srbiji je najteze priznati da se nesto ne zna.

Timer

pre 16 godina

Koliko sam upucen te Zastave deset su proizvedene u Italiji?Dakle Zastava ih je samo prodavala?Kako to moze biti proizvodni uspeh Zastave?I gde je onda razlika od pomenutih 2000 i kusur "vozila",na lageru?

vlada

pre 16 godina

pozivajuci se na koje casopise specijalizovane za automobilizam , koji je to casopis objavio da se desetka bolje prodaje od logana neka kazu odma cu da ih demantujem. sem ako nije neki zastavin casopis.Sram ih bilo propali su pa se jos hvale uspehom od citavih 5000 vozila proizvedenih za 6 meseci pa ja bi se pokrio usima a ne hvalio tim podatkom. sramota

Marko

pre 16 godina

Čoveče prodate 5000 automobila za 6 meseci,pa vi bre kao da pravite ferarije ili neke slicne egzotične automobile!
More već 10 godina pričam da vas treba zatvoriti i zabraniti vam da bilo sta radite jer vi ne znate ni ovaj punto da sastavite kako treba, a kamoli da bilo sta pravite.Kvalitet izrade vam je ocajan,bolji je bio pre 20 godina nego sad, nego da ne dužim, nema vajde.

Shele

pre 16 godina

Ovo treba da se proslavi a Bog'ami i da se zalije :-)) 5000 kola i oni ce sad konferenciju za novinare u Medija Centru da organizuju :-))? Zalosno, ali istinito! Pa Zastavu je lakse zapalit, pa je prodat kao plac, nego ovako kao objekat ...:-)

djuka

pre 16 godina

Svaka cast za prethodni komentar!
Ljudi se zaista IGRAJU fabrike automobila a da nepominjemo broj zaposlenih u zastavi sto samo ide u prilog neisplativosti i besmislenosti ove "fabrike".

Pera

pre 16 godina

Samo da stavimo ove 'uspehe' Zastave u perskeptivu: za 6 meseci su proizveli 5.000 automobila - Skoda je prosle godine proizvela 560.000. Uspeli su da uvale 2100 starih punta za 6 meseci - za proslih 30 DANA je u Hrvatskoj kupljeno ~ 8.000 novih automobila. Ali, ako deca hoce za nase pare da se igraju fabrike automobila, neka ih.

Pera

pre 16 godina

Samo da stavimo ove 'uspehe' Zastave u perskeptivu: za 6 meseci su proizveli 5.000 automobila - Skoda je prosle godine proizvela 560.000. Uspeli su da uvale 2100 starih punta za 6 meseci - za proslih 30 DANA je u Hrvatskoj kupljeno ~ 8.000 novih automobila. Ali, ako deca hoce za nase pare da se igraju fabrike automobila, neka ih.

milos03

pre 16 godina

OK. A sada jedan komentar koji se zaista bavi automobilom. U firmi imam Daciu Logan dizel, koju vozim povremeno, a za sebe sam privatno kupio Zastavu 10 sa benzinskim motorom 1.2.

Logan za taj novac nije los automobil, naprotiv - mekan je za voznju, udoban, pregledan, startan, ipak ne odaje utisak stabilnosti - nisam ga vozio narocito brzo u krivinama, ali ne bih se ni usudio.

Zastava 10 je u svim aspektima ozbiljnije vozilo od Logana, i takodje, odlicna protivvrednost za ulozeni novac. Tih, startan, stabilan kao nemacki auto, udoban, relativno niska potrosnja, i velika komparativna prednost u odnosu na Logana - daleko jeftiniji delovi. Delovi za Logana su naglo poskupeli pocetkom 2007.

Ne sporim sve komentare na racun Zastave, dodao bih i da je iskustvo kupovine u Zastavinom lancu veoma slicno kupovini sporeta Smederevca. Ali sam proizvod je odlican i vrlo se isplati.

djuka

pre 16 godina

Svaka cast za prethodni komentar!
Ljudi se zaista IGRAJU fabrike automobila a da nepominjemo broj zaposlenih u zastavi sto samo ide u prilog neisplativosti i besmislenosti ove "fabrike".

Alan Po

pre 16 godina

Dzaba pokusavaju nema im nade. Treba da se kaze da je Zastava prevashodno omanula na inzenjerskom i strucnom nivou. Moramo prestati da sa zavaravamo da oni, kao, znaju ali im je uprava losa. Ne, po proizvodima i malobrojnim inzenjerskim resenjima (a ne kvalitetu) se vidi da zastavini strucnjaci nikada nisu prosli dril ozbiljnog proizvodnog projektovanja sa jakim povratnim spregama proizvod-kupac i da u sustini ne znaju posao pravljenja automobila. U stvari oni i nisu isprojektovali ni jedan automobil do sada, vec su to bili fiatovi proizvodi. Ovo nije uvreda vec cinjenica i iznenadjujuce je koliko se ljudi sa ovim ne slaze. Ne da nam ponos, a cinjenice su nemilosrdne. Mislim da je to ono sto treba priznati i uspostaviti odnos prema tome. Da smo na se pogresan nacin pokusali baviti automobilima i da vidimo sta cemo sa time, ali u Srbiji je najteze priznati da se nesto ne zna.

Kspetan

pre 16 godina

Imam jedno pitanje: KO U ZASTAVI KACI RETROVIZORE NA YUGA I KECA? Ako vec nemate pare za one u uglu integralnog stakla, dajte ljudi, na sledecih 5.000 hiljada POMERITE TO CUDO MALO UNAPRED ... Malo mi je sto nemam pare za skuplji auto, nego me i vi kaznjavate bolovima u vratu i unezverenim okretanjem preko ramena, ne bih li video koga imam iza sebe!!! Dakle .... Ako ne NE RAZUMETE o cemu pricam - pogledajte bilo koji drugi automobil!!! Nemojte kukati vise nego POMERAJ RETROVIZORE ... To ce biti znak da zaista krecete napred .. za pocetak, 10-15cm ce biti dovoljno

G

pre 16 godina

Imao sam prilike da se vozim zastavom 10 i prvi utisak je da je zvucna izolacija uradjena odlicno. za mali gradski auto je udoban a unutrasnjost je korektno uradjena. VELIKA zamerka je na cenu od 8000e za osnovni model. Kola jednostavno vrede 20% manje i ja u zivotu ne bih dao tolike pare na punta.

Marko

pre 16 godina

Čoveče prodate 5000 automobila za 6 meseci,pa vi bre kao da pravite ferarije ili neke slicne egzotične automobile!
More već 10 godina pričam da vas treba zatvoriti i zabraniti vam da bilo sta radite jer vi ne znate ni ovaj punto da sastavite kako treba, a kamoli da bilo sta pravite.Kvalitet izrade vam je ocajan,bolji je bio pre 20 godina nego sad, nego da ne dužim, nema vajde.

Sydious

pre 16 godina

"Zastava" je jedino poznata po tome koliko je ljudi, na indirektan nacin poslala na onaj svet: bilo to svojim kvalitetom automobila, ili neosporno, kvalitetom svoga oruzija... Na zalost, i jedno i drugo nam je jako poznato.

Nikola

pre 16 godina

Imam i desetku i logana(otac i majka).Desetka mnogo bolji auto u svemu,logan je spolja dobar ali unutra je smesan,desetka mnogo laksa za voznju ,motor elasticniji od logana 1.4 tek 1.6 je dovoljan za logana ,takodje logan je i dosta bucniji auto u kabini,na 120 skoro da ne moze da se prica .Pitanja je kakav ce biti ovaj iz zastave ali ovaj iz italije je definitivo bolji od logana.Ko bas hoce logana preporucio bi Dci verziju jer je tek onda prava stvar

dusan

pre 16 godina

milos03 - skoro u potpunosti se slazem (isto iskustvo sto se tice Z10, a logana nisam vozio).

Samo dopuna oko delova - i postprodajna usluga je ista kao i pri kupovini kola :(...

Cekam deo za centralnu konzolu oko 5 meseci!!! A covek bi pomisli da delova bar ima koliko hoces... posle garantnog roka, odoh ja u Deltu (ne znam kako cu samo da prebolim da Miskovicu dajem jos para)..

Milos

pre 16 godina

Ko parkira Daciju u rikverc dobije od mene gajbu piva. Bolje da ima 50 litara manji gepek nego sto je onako nepregledna. Z10 je vrlo praktican auto. Dinamicnija je cak i od novog Punta 1.2 jar je dosta laksa. Bolje bi bilo da se prodaje sa znakom Fiata i servisira tamo jer su Zastavini dobavljaci delova nesposobni. Dzabe im sto su delovi jeftini ako ih nema.

Shele

pre 16 godina

Ovo treba da se proslavi a Bog'ami i da se zalije :-)) 5000 kola i oni ce sad konferenciju za novinare u Medija Centru da organizuju :-))? Zalosno, ali istinito! Pa Zastavu je lakse zapalit, pa je prodat kao plac, nego ovako kao objekat ...:-)

Timer

pre 16 godina

Koliko sam upucen te Zastave deset su proizvedene u Italiji?Dakle Zastava ih je samo prodavala?Kako to moze biti proizvodni uspeh Zastave?I gde je onda razlika od pomenutih 2000 i kusur "vozila",na lageru?

milos

pre 16 godina

ma zastava 10 je za daciu BMW...ide ko metak, ljepši interijer,ajde jedino šta dacia ima je veliki gepek pa kad staviš plin je u redu,uvijek je tu i onaj toridalan spremnik ali meni se to baš ne sviđa, plus za daciu je velik izbor motora dok se desetka nudi samo sa baznim 1.2 motorom, mada po meni taj motor ide najbolje od svih koje fiat nudi

Igor

pre 16 godina

Prvo, Logan je verovatno najvazniji cinilac Renault-ove globalne strategije, i kome to nije jasno neka pogleda rezultate prodaje ovog modela... U prvih 6 meseci ove godine prodato je 158.913 Logana, od toga pod brendom Dacia 106.293, pri cemu se tek ocekuje znacajna ekspanzija prodaje ovog modela u drugoj polovini godine jer je pocela proizvodnja u Brazilu, Indiji i Iranu. Od pocetka proizvodnje ovog modela zakljucno sa junom 2007, ukupno je prodato 574.112 komada Logana sto pod brendom Dacie sto pod brendom Renault-a (izvor: http://www.renault.com/renault_com/en/images/14417%2014417_CP_VF-ang_tcm1120-632858.pdf )

Loan ce se u ovoj godini prodavati pod tri brenda u zavisnosti od trzista: kao Dacia, Renault i Nissan. Pod brendom Nissan nosice naziv "Aprio" i krenuce sa prodajom prvo u Meksiku. Nije nikakva tajna da Renault ozbiljno planira da Logana ponudi i na trzistu SAD i Kanade gde je brend Nissan tradicionalno prisutan i gde bi trebalo da zameni postojece low-cost modele Nissana koji su jos uvek u ponudi na ova dva trzista.

S druge strane Zastava 10 je model cija je proizvodnja u maticnoj fabrici prestala te je upitno kako ce trziste prihvatiti ovaj model (5000 prodatih vozila od pocetka uvoza nije cifra koju treba pominjati... namerno kazem uvoza, jer ni jedna Zastava 10 proizvedena u Srbiji do sada nije prodata). Kada kazem "trziste" ne mislim na Srbiju jer Zastava ne moze trzisno opstati sa proizvodnjom samo za trziste Srbije (to je valjda i najvecem laiku jasno).

Komentari o kvalitetu Logana u odnosu na starog punta nisu na mestu jer se sveukupno u eksploataciji po statistikama kvarova Logan pokazao kao kvalitetniji model od pomenutog Punta. Takodje, enterijer Logana je RUZNIJI - znaci ruznije dizajniran ali nije "losiji" od enterijera Punta u smislu upotrebljenih materijala i preciznosti uklapanja istih, cak sta vise plastika Punta i kvalitet iste, a posebno kvalitet krajnjeg uklapanja je kod starog Punta losiji nego kod Logana (Punto ima tvrdu, tanku i tandrkavu plastiku vrlo neotpornu na grebanje). Razlikujte te dve kategorije.... Ovde sve vreme namerno govorim stari Punto jer o kvalitetu vozila koja budu pocela da izlaze iz Kragujevca tek treba da damo sud.

I na kraju, ovde se radi o dve razlicite kategorije automobila. Punto je mali gradski automobil, Logan pripada klasi kompakta, pa ga je u tom smislu i glupo uporedjivati sa Puntom... Logana treba uporediti sa Golfom, Astrom, Meganom itd, gde ce, naravno, u svim kategorijama koje se ticu aktivne i pasivne bezbednosti kao i voznih karakteristika biti DALEKO iza, osim ako ne stavimo u kalkulaciju cenu gde cemo videti da za slicno opremljene verzije u slucaju Logana treba dati skoro duplo manje para - sto je ocigledno pravi recept za trzista slabije platezne moci kojima je Logan i namenjen.

Na kraju, Zastava moze da uspe samo i jedino ako iza nje bude stajao neki ozbiljan svetski proizvodjac automobila i to u smislu vlasnicke strukture, ulozenog kapitala, menadzmenta, kontrole kvaliteta itd... Sve ovo ostalo je jedno veliko za***avanje nas poreskih obveznika. Na kraju, ja koji zivim u ovoj Srbiji, imam porodicu i ne nameravam da idem vani trbuhom za kruhom, najiskrenije zelim da Zastava automobili stvarno krene sa radom jer bi to pokrenulo obimnu propratnu industriju i u ovoj maloj zemlji opsti napredak bi bio vidan, ali ovakve izjave, floskule kao iz doba komunizma i bacanje prasine u oci nigde nas ne vode.

vlada

pre 16 godina

pozivajuci se na koje casopise specijalizovane za automobilizam , koji je to casopis objavio da se desetka bolje prodaje od logana neka kazu odma cu da ih demantujem. sem ako nije neki zastavin casopis.Sram ih bilo propali su pa se jos hvale uspehom od citavih 5000 vozila proizvedenih za 6 meseci pa ja bi se pokrio usima a ne hvalio tim podatkom. sramota

ja

pre 16 godina

Tja, 5000 komada... U Slovackoj, Walkswagen proizvede u Bratislavi 5000 kola (Touareg, Polo, Audi Q7) za nedelju dana. Da ne govorimo o nedeljnoj produkciji Citroen-Peugeota u Trnavi ili produkciji Kia-e u Zilini. A ovi se hvale sa 5000 proizvedenich kola za 6 meseci... neverovatno...

stipan

pre 16 godina

Zastava NIJE proizvela 5000 vozila vec je polovinu uvezla iz italije koga bre ovi lazu jesu li oni normalni,prodala jeste ali proizvela nije sigurno.Pa svaka malo jaca privatna firma u bg je imala veci bruto promet od zastave.

FICKO

pre 16 godina

LJUDI,da li verujete ako vam kazem da mi suze podju kad vidim poljsku cesku i rumunsku proizvodnju prema nasoj?da tolki niz godina pravimo aute koji se ni u africi vise ne voze.mozda je bolje da se samo posvete proizvodnji oruzja a automobile ostave onome koji zna da ih napravi.jer sve zastave su kopije fiata(osim juga)zar to nije zalosno i sramno da sto drugi bacaju mi dalje proizvodimo decenijama.najnoviji slucaj:jugo 10.kopija punta koji je u penziji jer je sada grande punto aktuelan.ocajno!!!

borislav

pre 16 godina

@Milos
Vidi se da se nikada nisi vozio u Puntu 1.9JTD
To je motor!
Zastava je najavljivala da ce imati neke dizel varijante desetke, ali nema i to je bas steta, pogotovo ako se ima u vidu kako je JTD sjajan dizelas

Ima li sumnje ?

pre 16 godina

Pa ko još sumnja u to, da je Z10 bolji auto od Dacie. S tim što su preuzeli opremu ( robote ) za sastavljanje automobila i greške u proizvodnji su svedene na minimum. Ne radi se to na istim mašinama ko jugo !
Z10 je mnogo ozbilniji automobil nego dacia i to u svim pogledima....ko hoće mali, udoban i jeftin auto i to još novi uzeće "punta"!

Car(d) Dealer

pre 16 godina

@Igor:
Na severnoamerickom trzistu najjeftiniji Nisanov modele je "Versa" od oko $12.500 koja je tek izasla nedavno i u odnosu na Logana je svemirski brod (http://www.nissanusa.com/versa/), tako da zamena ili uopste prodaja Logana na severnoamerickom trzistu nema nikakvih sansi (osim ukoliko ga ne bi davali besplatno, kao sto su i Yuga davali uz kupovinu nekog luksuznijeg automobila).

Igor

pre 16 godina

@Car(d) Dealer

Nissan Versa nije nikakav svemirski brod vec basic car kao i Logan, uradjen na istoj Renault-Nissan B platformi kao i Logan (modeli koji dele ovu platformu su: Modus, Clio III, Logan, Micra, Note i Tiida), pravi se u Meksiku odakle ce izlaziti i Logan(Aprio) i u toku ove godine treba da bude ponudjen i u Evropi pod imenom Tiida.

CITAT: "Tiida će se stoga distribuirati na tržištima na kojima postoji potražnja za takvim modelima. Ova tržišta uključuju: Baltičke zemlje, BIH, Bugarsku, Cipar, Češku, Finsku, Hrvatsku, Grčku, Madžarsku, Irsku, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju i Ukrajinu."

U prevodu - Nissan za sirotinju...

Informacija u vezi ulaska na mala vrata na trziste severne Amerike pojavila se na francuskim forumima posvecenim Renault-u. Nemam zelju da diskutujem da li su to stvarno planovi Renault-a, jer ce to samo vreme pokazati. Zivi bili pa videli...

Pera

pre 16 godina

Samo da stavimo ove 'uspehe' Zastave u perskeptivu: za 6 meseci su proizveli 5.000 automobila - Skoda je prosle godine proizvela 560.000. Uspeli su da uvale 2100 starih punta za 6 meseci - za proslih 30 DANA je u Hrvatskoj kupljeno ~ 8.000 novih automobila. Ali, ako deca hoce za nase pare da se igraju fabrike automobila, neka ih.

djuka

pre 16 godina

Svaka cast za prethodni komentar!
Ljudi se zaista IGRAJU fabrike automobila a da nepominjemo broj zaposlenih u zastavi sto samo ide u prilog neisplativosti i besmislenosti ove "fabrike".

Shele

pre 16 godina

Ovo treba da se proslavi a Bog'ami i da se zalije :-)) 5000 kola i oni ce sad konferenciju za novinare u Medija Centru da organizuju :-))? Zalosno, ali istinito! Pa Zastavu je lakse zapalit, pa je prodat kao plac, nego ovako kao objekat ...:-)

milos03

pre 16 godina

OK. A sada jedan komentar koji se zaista bavi automobilom. U firmi imam Daciu Logan dizel, koju vozim povremeno, a za sebe sam privatno kupio Zastavu 10 sa benzinskim motorom 1.2.

Logan za taj novac nije los automobil, naprotiv - mekan je za voznju, udoban, pregledan, startan, ipak ne odaje utisak stabilnosti - nisam ga vozio narocito brzo u krivinama, ali ne bih se ni usudio.

Zastava 10 je u svim aspektima ozbiljnije vozilo od Logana, i takodje, odlicna protivvrednost za ulozeni novac. Tih, startan, stabilan kao nemacki auto, udoban, relativno niska potrosnja, i velika komparativna prednost u odnosu na Logana - daleko jeftiniji delovi. Delovi za Logana su naglo poskupeli pocetkom 2007.

Ne sporim sve komentare na racun Zastave, dodao bih i da je iskustvo kupovine u Zastavinom lancu veoma slicno kupovini sporeta Smederevca. Ali sam proizvod je odlican i vrlo se isplati.

vlada

pre 16 godina

pozivajuci se na koje casopise specijalizovane za automobilizam , koji je to casopis objavio da se desetka bolje prodaje od logana neka kazu odma cu da ih demantujem. sem ako nije neki zastavin casopis.Sram ih bilo propali su pa se jos hvale uspehom od citavih 5000 vozila proizvedenih za 6 meseci pa ja bi se pokrio usima a ne hvalio tim podatkom. sramota

Marko

pre 16 godina

Čoveče prodate 5000 automobila za 6 meseci,pa vi bre kao da pravite ferarije ili neke slicne egzotične automobile!
More već 10 godina pričam da vas treba zatvoriti i zabraniti vam da bilo sta radite jer vi ne znate ni ovaj punto da sastavite kako treba, a kamoli da bilo sta pravite.Kvalitet izrade vam je ocajan,bolji je bio pre 20 godina nego sad, nego da ne dužim, nema vajde.

Timer

pre 16 godina

Koliko sam upucen te Zastave deset su proizvedene u Italiji?Dakle Zastava ih je samo prodavala?Kako to moze biti proizvodni uspeh Zastave?I gde je onda razlika od pomenutih 2000 i kusur "vozila",na lageru?

Alan Po

pre 16 godina

Dzaba pokusavaju nema im nade. Treba da se kaze da je Zastava prevashodno omanula na inzenjerskom i strucnom nivou. Moramo prestati da sa zavaravamo da oni, kao, znaju ali im je uprava losa. Ne, po proizvodima i malobrojnim inzenjerskim resenjima (a ne kvalitetu) se vidi da zastavini strucnjaci nikada nisu prosli dril ozbiljnog proizvodnog projektovanja sa jakim povratnim spregama proizvod-kupac i da u sustini ne znaju posao pravljenja automobila. U stvari oni i nisu isprojektovali ni jedan automobil do sada, vec su to bili fiatovi proizvodi. Ovo nije uvreda vec cinjenica i iznenadjujuce je koliko se ljudi sa ovim ne slaze. Ne da nam ponos, a cinjenice su nemilosrdne. Mislim da je to ono sto treba priznati i uspostaviti odnos prema tome. Da smo na se pogresan nacin pokusali baviti automobilima i da vidimo sta cemo sa time, ali u Srbiji je najteze priznati da se nesto ne zna.

Ima li sumnje ?

pre 16 godina

Pa ko još sumnja u to, da je Z10 bolji auto od Dacie. S tim što su preuzeli opremu ( robote ) za sastavljanje automobila i greške u proizvodnji su svedene na minimum. Ne radi se to na istim mašinama ko jugo !
Z10 je mnogo ozbilniji automobil nego dacia i to u svim pogledima....ko hoće mali, udoban i jeftin auto i to još novi uzeće "punta"!

ja

pre 16 godina

Tja, 5000 komada... U Slovackoj, Walkswagen proizvede u Bratislavi 5000 kola (Touareg, Polo, Audi Q7) za nedelju dana. Da ne govorimo o nedeljnoj produkciji Citroen-Peugeota u Trnavi ili produkciji Kia-e u Zilini. A ovi se hvale sa 5000 proizvedenich kola za 6 meseci... neverovatno...

Sydious

pre 16 godina

"Zastava" je jedino poznata po tome koliko je ljudi, na indirektan nacin poslala na onaj svet: bilo to svojim kvalitetom automobila, ili neosporno, kvalitetom svoga oruzija... Na zalost, i jedno i drugo nam je jako poznato.

Nikola

pre 16 godina

Imam i desetku i logana(otac i majka).Desetka mnogo bolji auto u svemu,logan je spolja dobar ali unutra je smesan,desetka mnogo laksa za voznju ,motor elasticniji od logana 1.4 tek 1.6 je dovoljan za logana ,takodje logan je i dosta bucniji auto u kabini,na 120 skoro da ne moze da se prica .Pitanja je kakav ce biti ovaj iz zastave ali ovaj iz italije je definitivo bolji od logana.Ko bas hoce logana preporucio bi Dci verziju jer je tek onda prava stvar

dusan

pre 16 godina

milos03 - skoro u potpunosti se slazem (isto iskustvo sto se tice Z10, a logana nisam vozio).

Samo dopuna oko delova - i postprodajna usluga je ista kao i pri kupovini kola :(...

Cekam deo za centralnu konzolu oko 5 meseci!!! A covek bi pomisli da delova bar ima koliko hoces... posle garantnog roka, odoh ja u Deltu (ne znam kako cu samo da prebolim da Miskovicu dajem jos para)..

milos

pre 16 godina

ma zastava 10 je za daciu BMW...ide ko metak, ljepši interijer,ajde jedino šta dacia ima je veliki gepek pa kad staviš plin je u redu,uvijek je tu i onaj toridalan spremnik ali meni se to baš ne sviđa, plus za daciu je velik izbor motora dok se desetka nudi samo sa baznim 1.2 motorom, mada po meni taj motor ide najbolje od svih koje fiat nudi

Milos

pre 16 godina

Ko parkira Daciju u rikverc dobije od mene gajbu piva. Bolje da ima 50 litara manji gepek nego sto je onako nepregledna. Z10 je vrlo praktican auto. Dinamicnija je cak i od novog Punta 1.2 jar je dosta laksa. Bolje bi bilo da se prodaje sa znakom Fiata i servisira tamo jer su Zastavini dobavljaci delova nesposobni. Dzabe im sto su delovi jeftini ako ih nema.

Kspetan

pre 16 godina

Imam jedno pitanje: KO U ZASTAVI KACI RETROVIZORE NA YUGA I KECA? Ako vec nemate pare za one u uglu integralnog stakla, dajte ljudi, na sledecih 5.000 hiljada POMERITE TO CUDO MALO UNAPRED ... Malo mi je sto nemam pare za skuplji auto, nego me i vi kaznjavate bolovima u vratu i unezverenim okretanjem preko ramena, ne bih li video koga imam iza sebe!!! Dakle .... Ako ne NE RAZUMETE o cemu pricam - pogledajte bilo koji drugi automobil!!! Nemojte kukati vise nego POMERAJ RETROVIZORE ... To ce biti znak da zaista krecete napred .. za pocetak, 10-15cm ce biti dovoljno

G

pre 16 godina

Imao sam prilike da se vozim zastavom 10 i prvi utisak je da je zvucna izolacija uradjena odlicno. za mali gradski auto je udoban a unutrasnjost je korektno uradjena. VELIKA zamerka je na cenu od 8000e za osnovni model. Kola jednostavno vrede 20% manje i ja u zivotu ne bih dao tolike pare na punta.

borislav

pre 16 godina

@Milos
Vidi se da se nikada nisi vozio u Puntu 1.9JTD
To je motor!
Zastava je najavljivala da ce imati neke dizel varijante desetke, ali nema i to je bas steta, pogotovo ako se ima u vidu kako je JTD sjajan dizelas

stipan

pre 16 godina

Zastava NIJE proizvela 5000 vozila vec je polovinu uvezla iz italije koga bre ovi lazu jesu li oni normalni,prodala jeste ali proizvela nije sigurno.Pa svaka malo jaca privatna firma u bg je imala veci bruto promet od zastave.

Igor

pre 16 godina

Prvo, Logan je verovatno najvazniji cinilac Renault-ove globalne strategije, i kome to nije jasno neka pogleda rezultate prodaje ovog modela... U prvih 6 meseci ove godine prodato je 158.913 Logana, od toga pod brendom Dacia 106.293, pri cemu se tek ocekuje znacajna ekspanzija prodaje ovog modela u drugoj polovini godine jer je pocela proizvodnja u Brazilu, Indiji i Iranu. Od pocetka proizvodnje ovog modela zakljucno sa junom 2007, ukupno je prodato 574.112 komada Logana sto pod brendom Dacie sto pod brendom Renault-a (izvor: http://www.renault.com/renault_com/en/images/14417%2014417_CP_VF-ang_tcm1120-632858.pdf )

Loan ce se u ovoj godini prodavati pod tri brenda u zavisnosti od trzista: kao Dacia, Renault i Nissan. Pod brendom Nissan nosice naziv "Aprio" i krenuce sa prodajom prvo u Meksiku. Nije nikakva tajna da Renault ozbiljno planira da Logana ponudi i na trzistu SAD i Kanade gde je brend Nissan tradicionalno prisutan i gde bi trebalo da zameni postojece low-cost modele Nissana koji su jos uvek u ponudi na ova dva trzista.

S druge strane Zastava 10 je model cija je proizvodnja u maticnoj fabrici prestala te je upitno kako ce trziste prihvatiti ovaj model (5000 prodatih vozila od pocetka uvoza nije cifra koju treba pominjati... namerno kazem uvoza, jer ni jedna Zastava 10 proizvedena u Srbiji do sada nije prodata). Kada kazem "trziste" ne mislim na Srbiju jer Zastava ne moze trzisno opstati sa proizvodnjom samo za trziste Srbije (to je valjda i najvecem laiku jasno).

Komentari o kvalitetu Logana u odnosu na starog punta nisu na mestu jer se sveukupno u eksploataciji po statistikama kvarova Logan pokazao kao kvalitetniji model od pomenutog Punta. Takodje, enterijer Logana je RUZNIJI - znaci ruznije dizajniran ali nije "losiji" od enterijera Punta u smislu upotrebljenih materijala i preciznosti uklapanja istih, cak sta vise plastika Punta i kvalitet iste, a posebno kvalitet krajnjeg uklapanja je kod starog Punta losiji nego kod Logana (Punto ima tvrdu, tanku i tandrkavu plastiku vrlo neotpornu na grebanje). Razlikujte te dve kategorije.... Ovde sve vreme namerno govorim stari Punto jer o kvalitetu vozila koja budu pocela da izlaze iz Kragujevca tek treba da damo sud.

I na kraju, ovde se radi o dve razlicite kategorije automobila. Punto je mali gradski automobil, Logan pripada klasi kompakta, pa ga je u tom smislu i glupo uporedjivati sa Puntom... Logana treba uporediti sa Golfom, Astrom, Meganom itd, gde ce, naravno, u svim kategorijama koje se ticu aktivne i pasivne bezbednosti kao i voznih karakteristika biti DALEKO iza, osim ako ne stavimo u kalkulaciju cenu gde cemo videti da za slicno opremljene verzije u slucaju Logana treba dati skoro duplo manje para - sto je ocigledno pravi recept za trzista slabije platezne moci kojima je Logan i namenjen.

Na kraju, Zastava moze da uspe samo i jedino ako iza nje bude stajao neki ozbiljan svetski proizvodjac automobila i to u smislu vlasnicke strukture, ulozenog kapitala, menadzmenta, kontrole kvaliteta itd... Sve ovo ostalo je jedno veliko za***avanje nas poreskih obveznika. Na kraju, ja koji zivim u ovoj Srbiji, imam porodicu i ne nameravam da idem vani trbuhom za kruhom, najiskrenije zelim da Zastava automobili stvarno krene sa radom jer bi to pokrenulo obimnu propratnu industriju i u ovoj maloj zemlji opsti napredak bi bio vidan, ali ovakve izjave, floskule kao iz doba komunizma i bacanje prasine u oci nigde nas ne vode.

Car(d) Dealer

pre 16 godina

@Igor:
Na severnoamerickom trzistu najjeftiniji Nisanov modele je "Versa" od oko $12.500 koja je tek izasla nedavno i u odnosu na Logana je svemirski brod (http://www.nissanusa.com/versa/), tako da zamena ili uopste prodaja Logana na severnoamerickom trzistu nema nikakvih sansi (osim ukoliko ga ne bi davali besplatno, kao sto su i Yuga davali uz kupovinu nekog luksuznijeg automobila).

Igor

pre 16 godina

@Car(d) Dealer

Nissan Versa nije nikakav svemirski brod vec basic car kao i Logan, uradjen na istoj Renault-Nissan B platformi kao i Logan (modeli koji dele ovu platformu su: Modus, Clio III, Logan, Micra, Note i Tiida), pravi se u Meksiku odakle ce izlaziti i Logan(Aprio) i u toku ove godine treba da bude ponudjen i u Evropi pod imenom Tiida.

CITAT: "Tiida će se stoga distribuirati na tržištima na kojima postoji potražnja za takvim modelima. Ova tržišta uključuju: Baltičke zemlje, BIH, Bugarsku, Cipar, Češku, Finsku, Hrvatsku, Grčku, Madžarsku, Irsku, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju i Ukrajinu."

U prevodu - Nissan za sirotinju...

Informacija u vezi ulaska na mala vrata na trziste severne Amerike pojavila se na francuskim forumima posvecenim Renault-u. Nemam zelju da diskutujem da li su to stvarno planovi Renault-a, jer ce to samo vreme pokazati. Zivi bili pa videli...

FICKO

pre 16 godina

LJUDI,da li verujete ako vam kazem da mi suze podju kad vidim poljsku cesku i rumunsku proizvodnju prema nasoj?da tolki niz godina pravimo aute koji se ni u africi vise ne voze.mozda je bolje da se samo posvete proizvodnji oruzja a automobile ostave onome koji zna da ih napravi.jer sve zastave su kopije fiata(osim juga)zar to nije zalosno i sramno da sto drugi bacaju mi dalje proizvodimo decenijama.najnoviji slucaj:jugo 10.kopija punta koji je u penziji jer je sada grande punto aktuelan.ocajno!!!