Subota, 09.06.2007.

10:49

"Otvoriće se i pitanje Vojvodine"

Lider LSV Nenad Čanak izjavio sinoć da će se nakon rešavanja statusa Kosova otvoriti i pitanje autonomije Vojvodine.

Izvor: Beta

"Otvoriæe se i pitanje Vojvodine" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir B.

pre 16 godina

Kad biste videli kako Evropljani reaguju na govor o komadanju svoje drzavne teritorije, manje biste hvalili g. Canka. Uplitati istoriju i kojesta u takva pitanja je puka manipulacija ljudi kao sto je Canak, koji prodaju maglu nasem nesrecnom narodu. Naravno da treba resiti status Vojvodine ali u duhu saradnje i opsteg interesa celine srpskog naroda i buducnosti srpske drzave, a ne interesa (polu)kriminalnih elita koje zastupaju srpski politicari, Chanack included.

Rasa sa salasa

pre 16 godina

Fruska Gora pobediti mora!
Ja pricam u svoje ime, i kazem vam da Vojvodinu volim najvise. Vojvodina je moj dom, jedan i jedini.
Problem je u vasim glavama gospodo. U kompleksu koji su vam nabili vasi isfrustrirani nastavnici istorije, ocevi i dedovi, Grobari i Delije.
Srbija mora da bude nesto veliko i ogromno, vece od komsijskog, pa makar bilo golo i boso, gladno i besno. Da se zavrsava negde daleko, negde gde nikad necu ni otici, ali nema veze, bar smo ga krvavo zaradili.
Brinete o nekim prostorima dalekim, a to sto ste sa komsijom do vas zavadjeni jos od rodjenja, jer se jos sa njegovom dedom zavadio vas deda-to nema veze.
Meni Kosovo ne treba, ja tamo nikad nisam bio, niti sam pomisljao da idem. Moj daleki rodjak je odatle potegao pre 300 godina jer je video da tamo nema leba. Neki od vas to ni danas ne mogu da ukapiraju.
Imam srpsko ime i prezime, ali uopste nisam isti kao vi, ne zelim nikad da budem kao vi.
Imam sina, i on je 100% Vojvodjanin, on je pupoljak zdravog razuma, i napravicu ih jos par komada, i nauciti da vole sve ljude koji ih pustaju da zive normalno.
Vi ucite vasu decu sta hocete, ali samo ce od vas zavisiti hoce li se nasa deca igrati zajedno.
Mislite o tome braco.

vladimir

pre 16 godina

gospodin canak malo menja istoriju. vojvodstvo serbsko je 1918 proglasilo prikljucenje kraljevini srbiji. Slovenija Hrvatska dalmacija, bosna i hergcegovina su 29 oktobra proglasile nezavisnu drzavu slovenaca, hrvata i srba i 1 decembra se prikljucile Kraljevini Srbiji koja je obuhvatala danasnju srbiju, mekedoniju i crnu goru. znaci nije vojvodina objavila ujedinjenje sa Kraljevinom SHS nego se prikljucila Srbiji. malo istorijskih podataka nije na odmet pre nego se izadje na govornicu

NS

pre 16 godina

SRS ima toliku podrsku u Vojvodini iz prostog razloga,to je broj izbeglih lica sa prostora bivse Jugoslavije,a narociti iz BiH koji su se naselili na njenoj teritoriji,a pretpostavljam da su i oni jedino glasali na proslogodisnjem referendumu povodom ustava...

Gole

pre 16 godina

Pa dobro, ako je tako, da je 30% Srba i 10 % Bunjevaca donijelo odluku o prisajedinjenju Srbiji. ajmo, vratimo Njemce i vratimo Srbe tamo odakle su dosli; u Hercegovinu, Bosnu, Dalmaciju i organizujmo pravi referendum pa da onda, blago meni, konacno bude donijeta odluka, da li ce Vojvodina u Austriju ili Madjarsku! Ja tipujem na Austriju jer ce onih 30% Srba Lala da se ipak odluci za Austriju, ona je Srbima jos i davala onomad odredjena prava i privilegije... E da, da ne zaboravim, referendum i u Bosni molim, tipujem da bi se prisajedinila Srbiji kad bi glasali ovi gastarbajteri iz Vojvodine...

Milovan

pre 16 godina

Najbolji odgovor na Čankove inicijative daju građani Vojvodine, koji mu nikad nisu dali više od 5-6% glasova. Na zadnjim izborima dobio je, zajedno s LDPom, jer su bili na istoj listi, manje od 10%, ako od toga oduzmemo nekih 4-5% koliko LDP ima na nivou Republike Srbije, onda dođemo do klasičnih 5-6% za Čanka

GuC

pre 16 godina

Canak ima puno pravo da zastupa svoje ideje, argumentuje, da se bavi politikom na nacin kako to demokratska nacela traze. Ako vam se ne svidja, glasajte za onog ko nudi ono sto vi prepoznajete kao vas interes. Canak je obrazovan covek i ne verujem da bi iznosio podatke koje nije proverio...dragi nam kvazi drzavnici, ako KiM dajete strasnu autonomiju, onu do neba, zasto ce Vojvodina biti 13 prase. Ili jesi ili nisi:)

jako zabrinut

pre 16 godina

Nenad Canak je bio u najvisem vrhu vlasti u Vojvodini i sve sto je radio bilo je lupanje table na RTNS, vikanje "di su novci"i padanje s motora. Zaista ne znam po cemu ce ga pamtiti vojvodjani. Prica mu je populisticka, demagoska i u sustini netacna, pokazao je da nije sposoban da vrsi vlast, pa mu savetujem da promeni profesiju i radi nesto gde ce biti uspesniji.

Milan

pre 16 godina

Da to pitanje treba da se resi a ne da se odlucuje sve u dva centra Beograd kao glavni i Novi Sad explozitura. Znaci da status ceo srbije treba da se resi dok su sela gradila bolnice i skole ili okruzi da bi mogli da se lece i uce bilo im je dobro velikim centima . sad kad je izgradjeno. Sada treba da plate isto to sto su gradili . U srbiji je izgubljen sistem ljudcke vrednosti.Samo se vide u tim vrednostima advokati,doktori,policija,sudije
i politicari.

Nislija

pre 16 godina

Stvarno ne razumem izjavu gospodina Canka , pa zar Vojvodina nije najrazvijenija regija u Srbiji ? Sta da kazemo recimo mi ovde sa juga Srbije ?

Panonski mornar

pre 16 godina

Istina je da je Skupstina Srba, Bunjevaca i ostalih naroda 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Medjutim, istina je i to da su Srbi, Bunjevci i "ostali narodi" cinili svega oko 40% posto stanovnistva Vojvodine. Naime, Srba u Vojvodini je bilo oko 30%, a Bunjevaca, Hrvata i ostalih naroda slovenskog porekla oko 10%. Nemci (sa 30%) i Madjari (takodje 30%) nisu imali pravo glasa. Prema tome, odluku o prisajedinjenju donela je Skupstina koja je predstavljala oko 40% stanovnistva Vojvodine. Ko u ovo ne veruje, neka se priseti proslogodisnjeg donosenja novog Ustava Srbije, u cijoj preambuli pise da je Kosovo sastavni deo Srbije, a pritom 2 miliona gradjana Kosova albanske nacionalnosti nije imalo pravo glasa.

Nindza

pre 16 godina

Prva greska: pitanje Vojvodine bi trebalo da se resi PRE Kosova, jer jedino tako moze da se pokaze da imamo kapaciteta za resavanje problema u pojedinim delovima drzave. Vojvodina bi trebala da dobije vecu autonomiju, jer je geografski, demografski i privredno bitno razlicita od ostatka drzave, i zbog toga bi neke zakone ili propise morala da donosi sama u skladu sa potrebama. Jedino sto ne zelim jeste Novi Sad umesto Beograda (a Novi Sad je poceo slicno da se ponasa).
Bio je nedavan primer: Maja Gojkovic odbija da da nagradu za prvo dete koje je rodjeno u Novom Sadu u 2007., zato sto mu roditelji nisu iz NS (prva glupost-to dete JESTE iz NS). E onda, da bi ispravili nepravdu, izvrsno vece VOJVODINE daje nagradu za prvo dete rodjeno u NOVOM SADU. Zasto onda nisu dali nagradu za prvo dete rodjeno u celoj VOJVODINI, sta ako se prvo dete u 2007. rodilo u Malom Idjosu?! I slicne gluposti...Ne daj boze da se neko seti da da nagradu za SVAKO rodjeno dete, a svi listom kukaju zbog bele kuge u Vojvodini. Sto se Canka tice, izuzetno ga postujem, ali bi mogao da malo proveri sta mu clanstvo radi "na lokalu"...
Ne verujem nikom dok mi pljackaju grad!
Pozdrav,
Zrenjanin

johny

pre 16 godina

Klovnovska posla,

"Skupstina" Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koji su sacinjavali manje od polovine stanovnistva tadasnje Vojvodine je proglasila ujedinjenje 1918 sa Kraljevinom SHS. Posto ta kraljevina vise ne postoji, da li to znaci da bi "skupstina" Madjara , Bunjevaca i ostalih neSrba po istom tom principu mogla da proglasi otcepljenje? Na zalost, kao sto je ta "skupstina" ratifikovala Trijanon, tako bi i neka druga "skupstina" mogla da ratifikuje Ahtisarijev ili ko zna vec ciji plan. Mape se ne kroje u Vojvodini, vec negde van nje. A dotle, svi vuku iz Vojvodine koliko mogu.

Miki

pre 16 godina

Zasto cekati?Dajte da se problem resi sada,ja sam Beogradjanin,Srbijanac i ne zelim da se Vojvodjani osecaju i zive lose u Srbiji i da misle da ih mi iz centralne Srbije silom drzimo uz nas a da oni to sami ne zele (u sta sumnjam jer radikalna stranka ipak je naj jaca u Vojvodini,a ne u Sumadiji,Macvi,zapadnoj, juznoj,istocnoj Srbiji).Licno mislim da bi decenralizacija zemlje puno doprinela razvoju nase zemlje i njenih regiona i pitanje Vojvodine bi se moglo resavati zajedno u paketu i da svi konacno budemo zadovoljni!Znam da su Vojvodjani ubedjeni da ih drzava zavlaci i pljacka ali to rade i nama ostalima u Srbiji i to nije samo njihov problem,vec opsti problem zemlje!Nista ne treba cekati i odlagati,to samo gomila probleme,to smo videli i doziveli za vreme Slobe!Probleme treba resavati ODMAH!!!!!

lala

pre 16 godina

to sto govori Canak je apsolutno tacno .. Vojvodina je pristupila samo kraljevini SHS .. a to sto je Jasa Tomic and co.. prisvajao .. to je kao kad je seselj prisvajao pola hrvatske i bosne .. bez legitimiteta .. i bez logike ..

german

pre 16 godina

Pošto g. Čanak voli da vadi iz istorije argumente kad mu koji odgovara, hajde da se podsetimo nekih koje je izostavio:
1. Nekadašnja Južna Ugarska, u koju su Srbi doseljavli posle turskih osvajanja (a neki su u njoj bili i pre Ugara) i u kojoj su tražili od Beča formiranje svog vojvodstva, je imala u svom okviru i Baranju. Hoće li Čanak biti dosledan i zatražiti tu teritoriju od Hrvatske?
2. Da parafraziramo ono što g. Čanak kaže za Srbiju: Vojvodina je pre nastanka Kraljevine SHS bila država 0 godina...

djura

pre 16 godina

Svaka ti je na mestu zemljace
Da je vise takvih bilo bi nam svima bolje.
Steta sto je malo onih koji mogu da te razumeju. Drzim ti palceve u neravnopravnoj borbi sa skorojevicima za bolji zivot u Srbiji za sve njene narode.

mitke

pre 16 godina

Covek da nepoveruje, kako moze covek ovakve stvari da izjavljuje. Pa nek se resi konacno pitanje Vojvodine, nek bude referendum na kojem ce da se glasa dali Vojvodini da se ukine i ovakva autonomijakoju sada ima ili da bude nezavisna. Pa me bas zanima sta ce reci genijalni Canak posle referenduma. Pa pobogu cinjenica je da u Vojvodini danas ima oko 70 % Srba i bas me zanima ishod tog referenduma. Uporedjujuci 1918 god. sa 2007 god. kada je Srba bilo oko 30 % i sada je apsurd i ovakve izjave g. Canka su potpuno bez pokrica i neshvatljivo je sta se krije i ko stoji iza ovakve opasne izjave. Iste ove izjave samo mogu da naskode ljudima u Vojvodini, a ne da donesu neko dobro i bolji zivot, a ko zna mozda je "genijalcu" Canku to i cilj.

Tosha

pre 16 godina

Problem Srbije je sto salje u skupstinu ljude na izdrzavanje mandata i onda ih iz mog poreza debelo placa. Pa ako vam se ne svidja sto ste narodni poslanik G.dine Canak ja vas najljubaznije molim da mi ne trosite novac i da odete negde i bavite se necim sto ce trositi vas licni novac.

Iznogud

pre 16 godina

Jos jedan koji bi da postane "kalif umesto kalifa". Sa ovako dobrim poznavanjem istorije, casove moze da drzi samo svojim sledbenicima. Samo se nesecam kad je to Vojvodina i gde bila "federalna jedinica", da nije mozda u Austro-Ugarskoj monarhiji?

BOKI

pre 16 godina

Da,da...sad ce jos i reci kako je kolevka Srbije u Zrenjaninu a ne u Raskoj...

Vojvodina je ratna odsteta Srbiji i u novu drzavu je usla kao kusur, sa ono malo Srba i malo vise Nemaca i Madjara, koje su lokalni Srbi jedva cekali da potamane i proteraju 1945-e, kako bi se dokopali njihovih imanja.
Canak namerno zaboravlja da su u I sv.ratu Austrougari pobili cetvrtinu stanovnistva predratne Srbije.
Dakle, nisu oni sto zive u Vojvodini njeni vlasnici, vlasnici su svi koji zive juzno od Save i Dunava i ciji su je preci krvlju platili kada su morali da oslobadjaju Srbiju.
Da nije tako, Canak i ekipa bi sada verovatno radili kao traktoristi na imanju nekog lokalnog Svabe...

sasa jokic

pre 16 godina

Srbin sam, ali nemam sta da dodam i oduzmem od ove Cankove analize. Dok Srbiju vode naslednici zlocinaca iz devedesetih, sa istim ljudima iz senke, svi ce bezati od nje. Da li iko pametan u ovoj zemlji, moze svoju sudbinu da prepusti Vojislavu Kostunici i njegovim pajtasima?! Evo upravo je otisao na noge Putinu, da od Rusije, koja nas je 12 puta u istoriji kada god smo bili u problemu bacala na kolena, tj. okretala nam ledja. Ne zato sto nas ne voli, nego zato sto nam se jednostavno interesi ne poklapaju! Ustvari interesi Rusije se poklapaju sa ovom sakom tajkuna, i zlocinaca u srbiji, kojima izolacija znaci ostanak na vlasti, i monopol na bogacenje! I naravno da ce u takvoj situaciji svako traziti i najmanju mogucnost da se izvuce iz ovog blata, kao sto je to juce radila CG, dans Kosovo, a sutra Vojvodina, itd...itd...

V82

pre 16 godina

Veliki sam zagovornik decentralizacije. Cak sta vise Srbija treba da se podeli na sto vise autonomnih regija gde ce svaka imati svoju izvrsnu vlast, zakonodavstvo, policiju, sudstvo pa i PDV stopu.
Tek onda kada krenemo da se takmicimo jedni sa drugima bice nam svima bolje, a ovako dok zavisimo od centra ne mozemo ni napred ni nazad.

demokrata

pre 16 godina

Srbija je prvo vojskom usla na terotoriju Vojvodine a onda pod vojnom cizmom odrzala tu veliku narodnu skupstinu na kojoj je 90% poslaninka bilo Srba iako su Srbi cinili samo 25% stanovnika Vojvodine i tada kao i bas kao sto radi i sada (setite se referenduma 2006)na pravaru donela odluku. Od sedam federalnih jedinica bivse SFRJ koje su 1918 usle u sastav Jugoslavije a ne Srbije jedino jos Vojvodina nije slobodna. Zna se kolike su granice nezavisne Srbije bile pre formiranja Jugoslavije i tolike treba da budu ponovo kada je Srbija ponovo nezavisna drzava. Slazem se da je Kosovo deo teritorije Srbije ali Vojvodina to nije. Vojvodina je onoliko Srpska koliko su to bile i Slovenija ili Hrvatska. Vojvodjani su na referednumu 2006 rekli NE ustavu Srbije i ono sto Vojvodinu drzi u sastavu Srbije nije volja gradjana Vojvodine vec suva vojna i policijska sila. Ko je demokratski nastrojen neka pogleda rezultate referenduma josjednom. U Crnoj Gori je nezavisnost izglasana sa manjim procentom glasova u odnosu na procenat glasova gradjana Vojvodine koji su 2006 rekli istorijsko NE. Srbija je rezultate tog referenduma bas kao i rezultate referenduma u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu apsolutno ignorisala uprkos demokratski izrazenoj volji gradjana.

Student politickih nauka

pre 16 godina

U danasnjoj Srbiji izgleda da svako ko ima iole politicke moci, bi da pravi svoju drzavu. Nemojte da se zavaravate, nisu ni Djukanovic ni Ceku hteli nezavisnu drzavu zato sto "narod tako hoce" vec obojica hoce vise politicke moci za sebe i nece da polazu racune Beogradu. Iako su u CG referendumom proglasili nezavisnost, bez oilitickog pritiska, do toga nebi nikada doslo. A pitanje Vojvodine je samo sledeca domina u nizu koja se mogla ocekivati od ovdasnjih politicara. Svaka trunka politicke moci im bitnija od dobrobiti naroda, tako da izgovarati reci "nezavisnost" u bilo kom kontekstu ne predstavlja nikakav problem za njih (politicare), a kamo li da ce snositi neke posledice, jer toga ni na republicknom nivou skoro da nema. A ukoliko se (uspesno!) pokrene pitanje autonomije (citaj: nezavisnosti) Vojvodine, mozemo samo minute da odbrojavamo dok i tzv. Vlaska krajna ne dodje na misao da ona dobije "visi nivo autonomije", pa kad bi i Vlasi to mogli, sto nebi to uradili i Sandzaklije? Ipak, u svim ovim pokrajnama su "Srbi" manjina.
Lepo je jednom jedan covek rekao: "Mi se lako ujedinjujemo protiv nekoga, ali se tesko ujedinjujemo za sebe".

Rajo

pre 16 godina

Ozbiljne stvari govori Čanak. Najlakše je osuditi ga, i, umesto ozbiljne analize, u celu priču ubaciti nacionalizam, patriotizam i ugroženost "vekovnih težnji svih Srba". Dovoljno je pogledati uredjenost Vojvodine kao društvene zajednice, nacionalni dohodak po glavi stanovnika i prosečni lični dohodak i to uporediti sa razvijenim ili zemljama u razvoju, pa shvatiti da "nešto ne štima" u ovakvoj državi. A možemo govoriti i o ostalim merilima uporedjivanja... Da nije bilo uspešnih privatizacija sav "privredni potencijal" bi se sveo na mali sloj onih koji su uspešni i bogati samo u delatnostima koje su nedozovljeno oslonjene na strukture vlasti.
Nešto se menjati mora, gradjani Srbije moraju prepoznati svoj interes u vremenu sadašnjem i onom koje je pred nama.

Кловноска посла

pre 16 godina

Да је мало више читао господин Чанак би знао да је скупштина Срба, Буњеваца и осталих народа Војводине 25. новембра 1918. прогласила уједињење са Краљевином Србијом.
Толико.

aa

pre 16 godina

kao i obicno, canak baca provokativne izjave, od kojih su neke na mestu a neke sasvim idiotske. slazem se da ce se pitanje vojvodine neminovno otvoriti, jer raspad jugoslavije je proces u kojem se neminovno okrecemo istoriji pa vidimo da stvari nikad nisu bile vecne na ovim prostorima. stoga, svaka promena je uvek moguca. ali ona izjava o tome kako je upucen na izdrzavanje mandata, izvinite ali to je malo preterano s obzirom da svi znamo kakve beneficije donosi polozaj skupstinara. kad bi bio malo manje egoistican, canak bi bio sasvim dobar politicar.

Banat

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da Canak moze da izadje u javnost i kaze kako Vojvodina nikada nije bila u Srbiji! Vojvodina je usla u Srbiju (vidi: Velika Beckerecka narodna skupstina, novembar 1918) pa tek ONDA, kao deo Srbije, u KSHS ("Prvo ce Vojvodina srpski prsluk obuci, pa tek onda jugoslovenski sinjel"). Ovo je opstepoznata cinjenica svakome ko je bilo sta citao o istoriji Vojvodine.

Drugo, Vojvodina i Kosovo nisu bile "federalne jedinice". To sto im je Ustav iz 1974. neformalno dao ovlascenja republika a i dalje ih nazivao pokrajinama ne znaci nista. I ta lakrdija sa autonomijom je predugo trajala i Vojvodinu kostala stotine miliona dolara u izgubljenoj produktivnosti.

Trece, kao Banacanin, zamolio bih Canka da se javnosti ne obraca u moje ime (tj. u ime Vojvodjana) jer u Skupstini Vojvodine ima 7 poslanika (od 120).

Кловноска посла

pre 16 godina

Да је мало више читао господин Чанак би знао да је скупштина Срба, Буњеваца и осталих народа Војводине 25. новембра 1918. прогласила уједињење са Краљевином Србијом.
Толико.

Banat

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da Canak moze da izadje u javnost i kaze kako Vojvodina nikada nije bila u Srbiji! Vojvodina je usla u Srbiju (vidi: Velika Beckerecka narodna skupstina, novembar 1918) pa tek ONDA, kao deo Srbije, u KSHS ("Prvo ce Vojvodina srpski prsluk obuci, pa tek onda jugoslovenski sinjel"). Ovo je opstepoznata cinjenica svakome ko je bilo sta citao o istoriji Vojvodine.

Drugo, Vojvodina i Kosovo nisu bile "federalne jedinice". To sto im je Ustav iz 1974. neformalno dao ovlascenja republika a i dalje ih nazivao pokrajinama ne znaci nista. I ta lakrdija sa autonomijom je predugo trajala i Vojvodinu kostala stotine miliona dolara u izgubljenoj produktivnosti.

Trece, kao Banacanin, zamolio bih Canka da se javnosti ne obraca u moje ime (tj. u ime Vojvodjana) jer u Skupstini Vojvodine ima 7 poslanika (od 120).

demokrata

pre 16 godina

Srbija je prvo vojskom usla na terotoriju Vojvodine a onda pod vojnom cizmom odrzala tu veliku narodnu skupstinu na kojoj je 90% poslaninka bilo Srba iako su Srbi cinili samo 25% stanovnika Vojvodine i tada kao i bas kao sto radi i sada (setite se referenduma 2006)na pravaru donela odluku. Od sedam federalnih jedinica bivse SFRJ koje su 1918 usle u sastav Jugoslavije a ne Srbije jedino jos Vojvodina nije slobodna. Zna se kolike su granice nezavisne Srbije bile pre formiranja Jugoslavije i tolike treba da budu ponovo kada je Srbija ponovo nezavisna drzava. Slazem se da je Kosovo deo teritorije Srbije ali Vojvodina to nije. Vojvodina je onoliko Srpska koliko su to bile i Slovenija ili Hrvatska. Vojvodjani su na referednumu 2006 rekli NE ustavu Srbije i ono sto Vojvodinu drzi u sastavu Srbije nije volja gradjana Vojvodine vec suva vojna i policijska sila. Ko je demokratski nastrojen neka pogleda rezultate referenduma josjednom. U Crnoj Gori je nezavisnost izglasana sa manjim procentom glasova u odnosu na procenat glasova gradjana Vojvodine koji su 2006 rekli istorijsko NE. Srbija je rezultate tog referenduma bas kao i rezultate referenduma u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu apsolutno ignorisala uprkos demokratski izrazenoj volji gradjana.

Rajo

pre 16 godina

Ozbiljne stvari govori Čanak. Najlakše je osuditi ga, i, umesto ozbiljne analize, u celu priču ubaciti nacionalizam, patriotizam i ugroženost "vekovnih težnji svih Srba". Dovoljno je pogledati uredjenost Vojvodine kao društvene zajednice, nacionalni dohodak po glavi stanovnika i prosečni lični dohodak i to uporediti sa razvijenim ili zemljama u razvoju, pa shvatiti da "nešto ne štima" u ovakvoj državi. A možemo govoriti i o ostalim merilima uporedjivanja... Da nije bilo uspešnih privatizacija sav "privredni potencijal" bi se sveo na mali sloj onih koji su uspešni i bogati samo u delatnostima koje su nedozovljeno oslonjene na strukture vlasti.
Nešto se menjati mora, gradjani Srbije moraju prepoznati svoj interes u vremenu sadašnjem i onom koje je pred nama.

sasa jokic

pre 16 godina

Srbin sam, ali nemam sta da dodam i oduzmem od ove Cankove analize. Dok Srbiju vode naslednici zlocinaca iz devedesetih, sa istim ljudima iz senke, svi ce bezati od nje. Da li iko pametan u ovoj zemlji, moze svoju sudbinu da prepusti Vojislavu Kostunici i njegovim pajtasima?! Evo upravo je otisao na noge Putinu, da od Rusije, koja nas je 12 puta u istoriji kada god smo bili u problemu bacala na kolena, tj. okretala nam ledja. Ne zato sto nas ne voli, nego zato sto nam se jednostavno interesi ne poklapaju! Ustvari interesi Rusije se poklapaju sa ovom sakom tajkuna, i zlocinaca u srbiji, kojima izolacija znaci ostanak na vlasti, i monopol na bogacenje! I naravno da ce u takvoj situaciji svako traziti i najmanju mogucnost da se izvuce iz ovog blata, kao sto je to juce radila CG, dans Kosovo, a sutra Vojvodina, itd...itd...

Panonski mornar

pre 16 godina

Istina je da je Skupstina Srba, Bunjevaca i ostalih naroda 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Medjutim, istina je i to da su Srbi, Bunjevci i "ostali narodi" cinili svega oko 40% posto stanovnistva Vojvodine. Naime, Srba u Vojvodini je bilo oko 30%, a Bunjevaca, Hrvata i ostalih naroda slovenskog porekla oko 10%. Nemci (sa 30%) i Madjari (takodje 30%) nisu imali pravo glasa. Prema tome, odluku o prisajedinjenju donela je Skupstina koja je predstavljala oko 40% stanovnistva Vojvodine. Ko u ovo ne veruje, neka se priseti proslogodisnjeg donosenja novog Ustava Srbije, u cijoj preambuli pise da je Kosovo sastavni deo Srbije, a pritom 2 miliona gradjana Kosova albanske nacionalnosti nije imalo pravo glasa.

jako zabrinut

pre 16 godina

Nenad Canak je bio u najvisem vrhu vlasti u Vojvodini i sve sto je radio bilo je lupanje table na RTNS, vikanje "di su novci"i padanje s motora. Zaista ne znam po cemu ce ga pamtiti vojvodjani. Prica mu je populisticka, demagoska i u sustini netacna, pokazao je da nije sposoban da vrsi vlast, pa mu savetujem da promeni profesiju i radi nesto gde ce biti uspesniji.

BOKI

pre 16 godina

Da,da...sad ce jos i reci kako je kolevka Srbije u Zrenjaninu a ne u Raskoj...

Vojvodina je ratna odsteta Srbiji i u novu drzavu je usla kao kusur, sa ono malo Srba i malo vise Nemaca i Madjara, koje su lokalni Srbi jedva cekali da potamane i proteraju 1945-e, kako bi se dokopali njihovih imanja.
Canak namerno zaboravlja da su u I sv.ratu Austrougari pobili cetvrtinu stanovnistva predratne Srbije.
Dakle, nisu oni sto zive u Vojvodini njeni vlasnici, vlasnici su svi koji zive juzno od Save i Dunava i ciji su je preci krvlju platili kada su morali da oslobadjaju Srbiju.
Da nije tako, Canak i ekipa bi sada verovatno radili kao traktoristi na imanju nekog lokalnog Svabe...

lala

pre 16 godina

to sto govori Canak je apsolutno tacno .. Vojvodina je pristupila samo kraljevini SHS .. a to sto je Jasa Tomic and co.. prisvajao .. to je kao kad je seselj prisvajao pola hrvatske i bosne .. bez legitimiteta .. i bez logike ..

Miki

pre 16 godina

Zasto cekati?Dajte da se problem resi sada,ja sam Beogradjanin,Srbijanac i ne zelim da se Vojvodjani osecaju i zive lose u Srbiji i da misle da ih mi iz centralne Srbije silom drzimo uz nas a da oni to sami ne zele (u sta sumnjam jer radikalna stranka ipak je naj jaca u Vojvodini,a ne u Sumadiji,Macvi,zapadnoj, juznoj,istocnoj Srbiji).Licno mislim da bi decenralizacija zemlje puno doprinela razvoju nase zemlje i njenih regiona i pitanje Vojvodine bi se moglo resavati zajedno u paketu i da svi konacno budemo zadovoljni!Znam da su Vojvodjani ubedjeni da ih drzava zavlaci i pljacka ali to rade i nama ostalima u Srbiji i to nije samo njihov problem,vec opsti problem zemlje!Nista ne treba cekati i odlagati,to samo gomila probleme,to smo videli i doziveli za vreme Slobe!Probleme treba resavati ODMAH!!!!!

Student politickih nauka

pre 16 godina

U danasnjoj Srbiji izgleda da svako ko ima iole politicke moci, bi da pravi svoju drzavu. Nemojte da se zavaravate, nisu ni Djukanovic ni Ceku hteli nezavisnu drzavu zato sto "narod tako hoce" vec obojica hoce vise politicke moci za sebe i nece da polazu racune Beogradu. Iako su u CG referendumom proglasili nezavisnost, bez oilitickog pritiska, do toga nebi nikada doslo. A pitanje Vojvodine je samo sledeca domina u nizu koja se mogla ocekivati od ovdasnjih politicara. Svaka trunka politicke moci im bitnija od dobrobiti naroda, tako da izgovarati reci "nezavisnost" u bilo kom kontekstu ne predstavlja nikakav problem za njih (politicare), a kamo li da ce snositi neke posledice, jer toga ni na republicknom nivou skoro da nema. A ukoliko se (uspesno!) pokrene pitanje autonomije (citaj: nezavisnosti) Vojvodine, mozemo samo minute da odbrojavamo dok i tzv. Vlaska krajna ne dodje na misao da ona dobije "visi nivo autonomije", pa kad bi i Vlasi to mogli, sto nebi to uradili i Sandzaklije? Ipak, u svim ovim pokrajnama su "Srbi" manjina.
Lepo je jednom jedan covek rekao: "Mi se lako ujedinjujemo protiv nekoga, ali se tesko ujedinjujemo za sebe".

V82

pre 16 godina

Veliki sam zagovornik decentralizacije. Cak sta vise Srbija treba da se podeli na sto vise autonomnih regija gde ce svaka imati svoju izvrsnu vlast, zakonodavstvo, policiju, sudstvo pa i PDV stopu.
Tek onda kada krenemo da se takmicimo jedni sa drugima bice nam svima bolje, a ovako dok zavisimo od centra ne mozemo ni napred ni nazad.

german

pre 16 godina

Pošto g. Čanak voli da vadi iz istorije argumente kad mu koji odgovara, hajde da se podsetimo nekih koje je izostavio:
1. Nekadašnja Južna Ugarska, u koju su Srbi doseljavli posle turskih osvajanja (a neki su u njoj bili i pre Ugara) i u kojoj su tražili od Beča formiranje svog vojvodstva, je imala u svom okviru i Baranju. Hoće li Čanak biti dosledan i zatražiti tu teritoriju od Hrvatske?
2. Da parafraziramo ono što g. Čanak kaže za Srbiju: Vojvodina je pre nastanka Kraljevine SHS bila država 0 godina...

Milovan

pre 16 godina

Najbolji odgovor na Čankove inicijative daju građani Vojvodine, koji mu nikad nisu dali više od 5-6% glasova. Na zadnjim izborima dobio je, zajedno s LDPom, jer su bili na istoj listi, manje od 10%, ako od toga oduzmemo nekih 4-5% koliko LDP ima na nivou Republike Srbije, onda dođemo do klasičnih 5-6% za Čanka

djura

pre 16 godina

Svaka ti je na mestu zemljace
Da je vise takvih bilo bi nam svima bolje.
Steta sto je malo onih koji mogu da te razumeju. Drzim ti palceve u neravnopravnoj borbi sa skorojevicima za bolji zivot u Srbiji za sve njene narode.

Tosha

pre 16 godina

Problem Srbije je sto salje u skupstinu ljude na izdrzavanje mandata i onda ih iz mog poreza debelo placa. Pa ako vam se ne svidja sto ste narodni poslanik G.dine Canak ja vas najljubaznije molim da mi ne trosite novac i da odete negde i bavite se necim sto ce trositi vas licni novac.

Iznogud

pre 16 godina

Jos jedan koji bi da postane "kalif umesto kalifa". Sa ovako dobrim poznavanjem istorije, casove moze da drzi samo svojim sledbenicima. Samo se nesecam kad je to Vojvodina i gde bila "federalna jedinica", da nije mozda u Austro-Ugarskoj monarhiji?

mitke

pre 16 godina

Covek da nepoveruje, kako moze covek ovakve stvari da izjavljuje. Pa nek se resi konacno pitanje Vojvodine, nek bude referendum na kojem ce da se glasa dali Vojvodini da se ukine i ovakva autonomijakoju sada ima ili da bude nezavisna. Pa me bas zanima sta ce reci genijalni Canak posle referenduma. Pa pobogu cinjenica je da u Vojvodini danas ima oko 70 % Srba i bas me zanima ishod tog referenduma. Uporedjujuci 1918 god. sa 2007 god. kada je Srba bilo oko 30 % i sada je apsurd i ovakve izjave g. Canka su potpuno bez pokrica i neshvatljivo je sta se krije i ko stoji iza ovakve opasne izjave. Iste ove izjave samo mogu da naskode ljudima u Vojvodini, a ne da donesu neko dobro i bolji zivot, a ko zna mozda je "genijalcu" Canku to i cilj.

GuC

pre 16 godina

Canak ima puno pravo da zastupa svoje ideje, argumentuje, da se bavi politikom na nacin kako to demokratska nacela traze. Ako vam se ne svidja, glasajte za onog ko nudi ono sto vi prepoznajete kao vas interes. Canak je obrazovan covek i ne verujem da bi iznosio podatke koje nije proverio...dragi nam kvazi drzavnici, ako KiM dajete strasnu autonomiju, onu do neba, zasto ce Vojvodina biti 13 prase. Ili jesi ili nisi:)

johny

pre 16 godina

Klovnovska posla,

"Skupstina" Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koji su sacinjavali manje od polovine stanovnistva tadasnje Vojvodine je proglasila ujedinjenje 1918 sa Kraljevinom SHS. Posto ta kraljevina vise ne postoji, da li to znaci da bi "skupstina" Madjara , Bunjevaca i ostalih neSrba po istom tom principu mogla da proglasi otcepljenje? Na zalost, kao sto je ta "skupstina" ratifikovala Trijanon, tako bi i neka druga "skupstina" mogla da ratifikuje Ahtisarijev ili ko zna vec ciji plan. Mape se ne kroje u Vojvodini, vec negde van nje. A dotle, svi vuku iz Vojvodine koliko mogu.

Nislija

pre 16 godina

Stvarno ne razumem izjavu gospodina Canka , pa zar Vojvodina nije najrazvijenija regija u Srbiji ? Sta da kazemo recimo mi ovde sa juga Srbije ?

aa

pre 16 godina

kao i obicno, canak baca provokativne izjave, od kojih su neke na mestu a neke sasvim idiotske. slazem se da ce se pitanje vojvodine neminovno otvoriti, jer raspad jugoslavije je proces u kojem se neminovno okrecemo istoriji pa vidimo da stvari nikad nisu bile vecne na ovim prostorima. stoga, svaka promena je uvek moguca. ali ona izjava o tome kako je upucen na izdrzavanje mandata, izvinite ali to je malo preterano s obzirom da svi znamo kakve beneficije donosi polozaj skupstinara. kad bi bio malo manje egoistican, canak bi bio sasvim dobar politicar.

Nindza

pre 16 godina

Prva greska: pitanje Vojvodine bi trebalo da se resi PRE Kosova, jer jedino tako moze da se pokaze da imamo kapaciteta za resavanje problema u pojedinim delovima drzave. Vojvodina bi trebala da dobije vecu autonomiju, jer je geografski, demografski i privredno bitno razlicita od ostatka drzave, i zbog toga bi neke zakone ili propise morala da donosi sama u skladu sa potrebama. Jedino sto ne zelim jeste Novi Sad umesto Beograda (a Novi Sad je poceo slicno da se ponasa).
Bio je nedavan primer: Maja Gojkovic odbija da da nagradu za prvo dete koje je rodjeno u Novom Sadu u 2007., zato sto mu roditelji nisu iz NS (prva glupost-to dete JESTE iz NS). E onda, da bi ispravili nepravdu, izvrsno vece VOJVODINE daje nagradu za prvo dete rodjeno u NOVOM SADU. Zasto onda nisu dali nagradu za prvo dete rodjeno u celoj VOJVODINI, sta ako se prvo dete u 2007. rodilo u Malom Idjosu?! I slicne gluposti...Ne daj boze da se neko seti da da nagradu za SVAKO rodjeno dete, a svi listom kukaju zbog bele kuge u Vojvodini. Sto se Canka tice, izuzetno ga postujem, ali bi mogao da malo proveri sta mu clanstvo radi "na lokalu"...
Ne verujem nikom dok mi pljackaju grad!
Pozdrav,
Zrenjanin

Gole

pre 16 godina

Pa dobro, ako je tako, da je 30% Srba i 10 % Bunjevaca donijelo odluku o prisajedinjenju Srbiji. ajmo, vratimo Njemce i vratimo Srbe tamo odakle su dosli; u Hercegovinu, Bosnu, Dalmaciju i organizujmo pravi referendum pa da onda, blago meni, konacno bude donijeta odluka, da li ce Vojvodina u Austriju ili Madjarsku! Ja tipujem na Austriju jer ce onih 30% Srba Lala da se ipak odluci za Austriju, ona je Srbima jos i davala onomad odredjena prava i privilegije... E da, da ne zaboravim, referendum i u Bosni molim, tipujem da bi se prisajedinila Srbiji kad bi glasali ovi gastarbajteri iz Vojvodine...

Milan

pre 16 godina

Da to pitanje treba da se resi a ne da se odlucuje sve u dva centra Beograd kao glavni i Novi Sad explozitura. Znaci da status ceo srbije treba da se resi dok su sela gradila bolnice i skole ili okruzi da bi mogli da se lece i uce bilo im je dobro velikim centima . sad kad je izgradjeno. Sada treba da plate isto to sto su gradili . U srbiji je izgubljen sistem ljudcke vrednosti.Samo se vide u tim vrednostima advokati,doktori,policija,sudije
i politicari.

NS

pre 16 godina

SRS ima toliku podrsku u Vojvodini iz prostog razloga,to je broj izbeglih lica sa prostora bivse Jugoslavije,a narociti iz BiH koji su se naselili na njenoj teritoriji,a pretpostavljam da su i oni jedino glasali na proslogodisnjem referendumu povodom ustava...

Rasa sa salasa

pre 16 godina

Fruska Gora pobediti mora!
Ja pricam u svoje ime, i kazem vam da Vojvodinu volim najvise. Vojvodina je moj dom, jedan i jedini.
Problem je u vasim glavama gospodo. U kompleksu koji su vam nabili vasi isfrustrirani nastavnici istorije, ocevi i dedovi, Grobari i Delije.
Srbija mora da bude nesto veliko i ogromno, vece od komsijskog, pa makar bilo golo i boso, gladno i besno. Da se zavrsava negde daleko, negde gde nikad necu ni otici, ali nema veze, bar smo ga krvavo zaradili.
Brinete o nekim prostorima dalekim, a to sto ste sa komsijom do vas zavadjeni jos od rodjenja, jer se jos sa njegovom dedom zavadio vas deda-to nema veze.
Meni Kosovo ne treba, ja tamo nikad nisam bio, niti sam pomisljao da idem. Moj daleki rodjak je odatle potegao pre 300 godina jer je video da tamo nema leba. Neki od vas to ni danas ne mogu da ukapiraju.
Imam srpsko ime i prezime, ali uopste nisam isti kao vi, ne zelim nikad da budem kao vi.
Imam sina, i on je 100% Vojvodjanin, on je pupoljak zdravog razuma, i napravicu ih jos par komada, i nauciti da vole sve ljude koji ih pustaju da zive normalno.
Vi ucite vasu decu sta hocete, ali samo ce od vas zavisiti hoce li se nasa deca igrati zajedno.
Mislite o tome braco.

vladimir

pre 16 godina

gospodin canak malo menja istoriju. vojvodstvo serbsko je 1918 proglasilo prikljucenje kraljevini srbiji. Slovenija Hrvatska dalmacija, bosna i hergcegovina su 29 oktobra proglasile nezavisnu drzavu slovenaca, hrvata i srba i 1 decembra se prikljucile Kraljevini Srbiji koja je obuhvatala danasnju srbiju, mekedoniju i crnu goru. znaci nije vojvodina objavila ujedinjenje sa Kraljevinom SHS nego se prikljucila Srbiji. malo istorijskih podataka nije na odmet pre nego se izadje na govornicu

Vladimir B.

pre 16 godina

Kad biste videli kako Evropljani reaguju na govor o komadanju svoje drzavne teritorije, manje biste hvalili g. Canka. Uplitati istoriju i kojesta u takva pitanja je puka manipulacija ljudi kao sto je Canak, koji prodaju maglu nasem nesrecnom narodu. Naravno da treba resiti status Vojvodine ali u duhu saradnje i opsteg interesa celine srpskog naroda i buducnosti srpske drzave, a ne interesa (polu)kriminalnih elita koje zastupaju srpski politicari, Chanack included.

demokrata

pre 16 godina

Srbija je prvo vojskom usla na terotoriju Vojvodine a onda pod vojnom cizmom odrzala tu veliku narodnu skupstinu na kojoj je 90% poslaninka bilo Srba iako su Srbi cinili samo 25% stanovnika Vojvodine i tada kao i bas kao sto radi i sada (setite se referenduma 2006)na pravaru donela odluku. Od sedam federalnih jedinica bivse SFRJ koje su 1918 usle u sastav Jugoslavije a ne Srbije jedino jos Vojvodina nije slobodna. Zna se kolike su granice nezavisne Srbije bile pre formiranja Jugoslavije i tolike treba da budu ponovo kada je Srbija ponovo nezavisna drzava. Slazem se da je Kosovo deo teritorije Srbije ali Vojvodina to nije. Vojvodina je onoliko Srpska koliko su to bile i Slovenija ili Hrvatska. Vojvodjani su na referednumu 2006 rekli NE ustavu Srbije i ono sto Vojvodinu drzi u sastavu Srbije nije volja gradjana Vojvodine vec suva vojna i policijska sila. Ko je demokratski nastrojen neka pogleda rezultate referenduma josjednom. U Crnoj Gori je nezavisnost izglasana sa manjim procentom glasova u odnosu na procenat glasova gradjana Vojvodine koji su 2006 rekli istorijsko NE. Srbija je rezultate tog referenduma bas kao i rezultate referenduma u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu apsolutno ignorisala uprkos demokratski izrazenoj volji gradjana.

Кловноска посла

pre 16 godina

Да је мало више читао господин Чанак би знао да је скупштина Срба, Буњеваца и осталих народа Војводине 25. новембра 1918. прогласила уједињење са Краљевином Србијом.
Толико.

lala

pre 16 godina

to sto govori Canak je apsolutno tacno .. Vojvodina je pristupila samo kraljevini SHS .. a to sto je Jasa Tomic and co.. prisvajao .. to je kao kad je seselj prisvajao pola hrvatske i bosne .. bez legitimiteta .. i bez logike ..

djura

pre 16 godina

Svaka ti je na mestu zemljace
Da je vise takvih bilo bi nam svima bolje.
Steta sto je malo onih koji mogu da te razumeju. Drzim ti palceve u neravnopravnoj borbi sa skorojevicima za bolji zivot u Srbiji za sve njene narode.

sasa jokic

pre 16 godina

Srbin sam, ali nemam sta da dodam i oduzmem od ove Cankove analize. Dok Srbiju vode naslednici zlocinaca iz devedesetih, sa istim ljudima iz senke, svi ce bezati od nje. Da li iko pametan u ovoj zemlji, moze svoju sudbinu da prepusti Vojislavu Kostunici i njegovim pajtasima?! Evo upravo je otisao na noge Putinu, da od Rusije, koja nas je 12 puta u istoriji kada god smo bili u problemu bacala na kolena, tj. okretala nam ledja. Ne zato sto nas ne voli, nego zato sto nam se jednostavno interesi ne poklapaju! Ustvari interesi Rusije se poklapaju sa ovom sakom tajkuna, i zlocinaca u srbiji, kojima izolacija znaci ostanak na vlasti, i monopol na bogacenje! I naravno da ce u takvoj situaciji svako traziti i najmanju mogucnost da se izvuce iz ovog blata, kao sto je to juce radila CG, dans Kosovo, a sutra Vojvodina, itd...itd...

Rajo

pre 16 godina

Ozbiljne stvari govori Čanak. Najlakše je osuditi ga, i, umesto ozbiljne analize, u celu priču ubaciti nacionalizam, patriotizam i ugroženost "vekovnih težnji svih Srba". Dovoljno je pogledati uredjenost Vojvodine kao društvene zajednice, nacionalni dohodak po glavi stanovnika i prosečni lični dohodak i to uporediti sa razvijenim ili zemljama u razvoju, pa shvatiti da "nešto ne štima" u ovakvoj državi. A možemo govoriti i o ostalim merilima uporedjivanja... Da nije bilo uspešnih privatizacija sav "privredni potencijal" bi se sveo na mali sloj onih koji su uspešni i bogati samo u delatnostima koje su nedozovljeno oslonjene na strukture vlasti.
Nešto se menjati mora, gradjani Srbije moraju prepoznati svoj interes u vremenu sadašnjem i onom koje je pred nama.

BOKI

pre 16 godina

Da,da...sad ce jos i reci kako je kolevka Srbije u Zrenjaninu a ne u Raskoj...

Vojvodina je ratna odsteta Srbiji i u novu drzavu je usla kao kusur, sa ono malo Srba i malo vise Nemaca i Madjara, koje su lokalni Srbi jedva cekali da potamane i proteraju 1945-e, kako bi se dokopali njihovih imanja.
Canak namerno zaboravlja da su u I sv.ratu Austrougari pobili cetvrtinu stanovnistva predratne Srbije.
Dakle, nisu oni sto zive u Vojvodini njeni vlasnici, vlasnici su svi koji zive juzno od Save i Dunava i ciji su je preci krvlju platili kada su morali da oslobadjaju Srbiju.
Da nije tako, Canak i ekipa bi sada verovatno radili kao traktoristi na imanju nekog lokalnog Svabe...

Banat

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da Canak moze da izadje u javnost i kaze kako Vojvodina nikada nije bila u Srbiji! Vojvodina je usla u Srbiju (vidi: Velika Beckerecka narodna skupstina, novembar 1918) pa tek ONDA, kao deo Srbije, u KSHS ("Prvo ce Vojvodina srpski prsluk obuci, pa tek onda jugoslovenski sinjel"). Ovo je opstepoznata cinjenica svakome ko je bilo sta citao o istoriji Vojvodine.

Drugo, Vojvodina i Kosovo nisu bile "federalne jedinice". To sto im je Ustav iz 1974. neformalno dao ovlascenja republika a i dalje ih nazivao pokrajinama ne znaci nista. I ta lakrdija sa autonomijom je predugo trajala i Vojvodinu kostala stotine miliona dolara u izgubljenoj produktivnosti.

Trece, kao Banacanin, zamolio bih Canka da se javnosti ne obraca u moje ime (tj. u ime Vojvodjana) jer u Skupstini Vojvodine ima 7 poslanika (od 120).

Panonski mornar

pre 16 godina

Istina je da je Skupstina Srba, Bunjevaca i ostalih naroda 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Medjutim, istina je i to da su Srbi, Bunjevci i "ostali narodi" cinili svega oko 40% posto stanovnistva Vojvodine. Naime, Srba u Vojvodini je bilo oko 30%, a Bunjevaca, Hrvata i ostalih naroda slovenskog porekla oko 10%. Nemci (sa 30%) i Madjari (takodje 30%) nisu imali pravo glasa. Prema tome, odluku o prisajedinjenju donela je Skupstina koja je predstavljala oko 40% stanovnistva Vojvodine. Ko u ovo ne veruje, neka se priseti proslogodisnjeg donosenja novog Ustava Srbije, u cijoj preambuli pise da je Kosovo sastavni deo Srbije, a pritom 2 miliona gradjana Kosova albanske nacionalnosti nije imalo pravo glasa.

GuC

pre 16 godina

Canak ima puno pravo da zastupa svoje ideje, argumentuje, da se bavi politikom na nacin kako to demokratska nacela traze. Ako vam se ne svidja, glasajte za onog ko nudi ono sto vi prepoznajete kao vas interes. Canak je obrazovan covek i ne verujem da bi iznosio podatke koje nije proverio...dragi nam kvazi drzavnici, ako KiM dajete strasnu autonomiju, onu do neba, zasto ce Vojvodina biti 13 prase. Ili jesi ili nisi:)

aa

pre 16 godina

kao i obicno, canak baca provokativne izjave, od kojih su neke na mestu a neke sasvim idiotske. slazem se da ce se pitanje vojvodine neminovno otvoriti, jer raspad jugoslavije je proces u kojem se neminovno okrecemo istoriji pa vidimo da stvari nikad nisu bile vecne na ovim prostorima. stoga, svaka promena je uvek moguca. ali ona izjava o tome kako je upucen na izdrzavanje mandata, izvinite ali to je malo preterano s obzirom da svi znamo kakve beneficije donosi polozaj skupstinara. kad bi bio malo manje egoistican, canak bi bio sasvim dobar politicar.

V82

pre 16 godina

Veliki sam zagovornik decentralizacije. Cak sta vise Srbija treba da se podeli na sto vise autonomnih regija gde ce svaka imati svoju izvrsnu vlast, zakonodavstvo, policiju, sudstvo pa i PDV stopu.
Tek onda kada krenemo da se takmicimo jedni sa drugima bice nam svima bolje, a ovako dok zavisimo od centra ne mozemo ni napred ni nazad.

jako zabrinut

pre 16 godina

Nenad Canak je bio u najvisem vrhu vlasti u Vojvodini i sve sto je radio bilo je lupanje table na RTNS, vikanje "di su novci"i padanje s motora. Zaista ne znam po cemu ce ga pamtiti vojvodjani. Prica mu je populisticka, demagoska i u sustini netacna, pokazao je da nije sposoban da vrsi vlast, pa mu savetujem da promeni profesiju i radi nesto gde ce biti uspesniji.

Student politickih nauka

pre 16 godina

U danasnjoj Srbiji izgleda da svako ko ima iole politicke moci, bi da pravi svoju drzavu. Nemojte da se zavaravate, nisu ni Djukanovic ni Ceku hteli nezavisnu drzavu zato sto "narod tako hoce" vec obojica hoce vise politicke moci za sebe i nece da polazu racune Beogradu. Iako su u CG referendumom proglasili nezavisnost, bez oilitickog pritiska, do toga nebi nikada doslo. A pitanje Vojvodine je samo sledeca domina u nizu koja se mogla ocekivati od ovdasnjih politicara. Svaka trunka politicke moci im bitnija od dobrobiti naroda, tako da izgovarati reci "nezavisnost" u bilo kom kontekstu ne predstavlja nikakav problem za njih (politicare), a kamo li da ce snositi neke posledice, jer toga ni na republicknom nivou skoro da nema. A ukoliko se (uspesno!) pokrene pitanje autonomije (citaj: nezavisnosti) Vojvodine, mozemo samo minute da odbrojavamo dok i tzv. Vlaska krajna ne dodje na misao da ona dobije "visi nivo autonomije", pa kad bi i Vlasi to mogli, sto nebi to uradili i Sandzaklije? Ipak, u svim ovim pokrajnama su "Srbi" manjina.
Lepo je jednom jedan covek rekao: "Mi se lako ujedinjujemo protiv nekoga, ali se tesko ujedinjujemo za sebe".

Iznogud

pre 16 godina

Jos jedan koji bi da postane "kalif umesto kalifa". Sa ovako dobrim poznavanjem istorije, casove moze da drzi samo svojim sledbenicima. Samo se nesecam kad je to Vojvodina i gde bila "federalna jedinica", da nije mozda u Austro-Ugarskoj monarhiji?

mitke

pre 16 godina

Covek da nepoveruje, kako moze covek ovakve stvari da izjavljuje. Pa nek se resi konacno pitanje Vojvodine, nek bude referendum na kojem ce da se glasa dali Vojvodini da se ukine i ovakva autonomijakoju sada ima ili da bude nezavisna. Pa me bas zanima sta ce reci genijalni Canak posle referenduma. Pa pobogu cinjenica je da u Vojvodini danas ima oko 70 % Srba i bas me zanima ishod tog referenduma. Uporedjujuci 1918 god. sa 2007 god. kada je Srba bilo oko 30 % i sada je apsurd i ovakve izjave g. Canka su potpuno bez pokrica i neshvatljivo je sta se krije i ko stoji iza ovakve opasne izjave. Iste ove izjave samo mogu da naskode ljudima u Vojvodini, a ne da donesu neko dobro i bolji zivot, a ko zna mozda je "genijalcu" Canku to i cilj.

german

pre 16 godina

Pošto g. Čanak voli da vadi iz istorije argumente kad mu koji odgovara, hajde da se podsetimo nekih koje je izostavio:
1. Nekadašnja Južna Ugarska, u koju su Srbi doseljavli posle turskih osvajanja (a neki su u njoj bili i pre Ugara) i u kojoj su tražili od Beča formiranje svog vojvodstva, je imala u svom okviru i Baranju. Hoće li Čanak biti dosledan i zatražiti tu teritoriju od Hrvatske?
2. Da parafraziramo ono što g. Čanak kaže za Srbiju: Vojvodina je pre nastanka Kraljevine SHS bila država 0 godina...

Tosha

pre 16 godina

Problem Srbije je sto salje u skupstinu ljude na izdrzavanje mandata i onda ih iz mog poreza debelo placa. Pa ako vam se ne svidja sto ste narodni poslanik G.dine Canak ja vas najljubaznije molim da mi ne trosite novac i da odete negde i bavite se necim sto ce trositi vas licni novac.

johny

pre 16 godina

Klovnovska posla,

"Skupstina" Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koji su sacinjavali manje od polovine stanovnistva tadasnje Vojvodine je proglasila ujedinjenje 1918 sa Kraljevinom SHS. Posto ta kraljevina vise ne postoji, da li to znaci da bi "skupstina" Madjara , Bunjevaca i ostalih neSrba po istom tom principu mogla da proglasi otcepljenje? Na zalost, kao sto je ta "skupstina" ratifikovala Trijanon, tako bi i neka druga "skupstina" mogla da ratifikuje Ahtisarijev ili ko zna vec ciji plan. Mape se ne kroje u Vojvodini, vec negde van nje. A dotle, svi vuku iz Vojvodine koliko mogu.

Nindza

pre 16 godina

Prva greska: pitanje Vojvodine bi trebalo da se resi PRE Kosova, jer jedino tako moze da se pokaze da imamo kapaciteta za resavanje problema u pojedinim delovima drzave. Vojvodina bi trebala da dobije vecu autonomiju, jer je geografski, demografski i privredno bitno razlicita od ostatka drzave, i zbog toga bi neke zakone ili propise morala da donosi sama u skladu sa potrebama. Jedino sto ne zelim jeste Novi Sad umesto Beograda (a Novi Sad je poceo slicno da se ponasa).
Bio je nedavan primer: Maja Gojkovic odbija da da nagradu za prvo dete koje je rodjeno u Novom Sadu u 2007., zato sto mu roditelji nisu iz NS (prva glupost-to dete JESTE iz NS). E onda, da bi ispravili nepravdu, izvrsno vece VOJVODINE daje nagradu za prvo dete rodjeno u NOVOM SADU. Zasto onda nisu dali nagradu za prvo dete rodjeno u celoj VOJVODINI, sta ako se prvo dete u 2007. rodilo u Malom Idjosu?! I slicne gluposti...Ne daj boze da se neko seti da da nagradu za SVAKO rodjeno dete, a svi listom kukaju zbog bele kuge u Vojvodini. Sto se Canka tice, izuzetno ga postujem, ali bi mogao da malo proveri sta mu clanstvo radi "na lokalu"...
Ne verujem nikom dok mi pljackaju grad!
Pozdrav,
Zrenjanin

Milovan

pre 16 godina

Najbolji odgovor na Čankove inicijative daju građani Vojvodine, koji mu nikad nisu dali više od 5-6% glasova. Na zadnjim izborima dobio je, zajedno s LDPom, jer su bili na istoj listi, manje od 10%, ako od toga oduzmemo nekih 4-5% koliko LDP ima na nivou Republike Srbije, onda dođemo do klasičnih 5-6% za Čanka

Milan

pre 16 godina

Da to pitanje treba da se resi a ne da se odlucuje sve u dva centra Beograd kao glavni i Novi Sad explozitura. Znaci da status ceo srbije treba da se resi dok su sela gradila bolnice i skole ili okruzi da bi mogli da se lece i uce bilo im je dobro velikim centima . sad kad je izgradjeno. Sada treba da plate isto to sto su gradili . U srbiji je izgubljen sistem ljudcke vrednosti.Samo se vide u tim vrednostima advokati,doktori,policija,sudije
i politicari.

Nislija

pre 16 godina

Stvarno ne razumem izjavu gospodina Canka , pa zar Vojvodina nije najrazvijenija regija u Srbiji ? Sta da kazemo recimo mi ovde sa juga Srbije ?

Miki

pre 16 godina

Zasto cekati?Dajte da se problem resi sada,ja sam Beogradjanin,Srbijanac i ne zelim da se Vojvodjani osecaju i zive lose u Srbiji i da misle da ih mi iz centralne Srbije silom drzimo uz nas a da oni to sami ne zele (u sta sumnjam jer radikalna stranka ipak je naj jaca u Vojvodini,a ne u Sumadiji,Macvi,zapadnoj, juznoj,istocnoj Srbiji).Licno mislim da bi decenralizacija zemlje puno doprinela razvoju nase zemlje i njenih regiona i pitanje Vojvodine bi se moglo resavati zajedno u paketu i da svi konacno budemo zadovoljni!Znam da su Vojvodjani ubedjeni da ih drzava zavlaci i pljacka ali to rade i nama ostalima u Srbiji i to nije samo njihov problem,vec opsti problem zemlje!Nista ne treba cekati i odlagati,to samo gomila probleme,to smo videli i doziveli za vreme Slobe!Probleme treba resavati ODMAH!!!!!

NS

pre 16 godina

SRS ima toliku podrsku u Vojvodini iz prostog razloga,to je broj izbeglih lica sa prostora bivse Jugoslavije,a narociti iz BiH koji su se naselili na njenoj teritoriji,a pretpostavljam da su i oni jedino glasali na proslogodisnjem referendumu povodom ustava...

Vladimir B.

pre 16 godina

Kad biste videli kako Evropljani reaguju na govor o komadanju svoje drzavne teritorije, manje biste hvalili g. Canka. Uplitati istoriju i kojesta u takva pitanja je puka manipulacija ljudi kao sto je Canak, koji prodaju maglu nasem nesrecnom narodu. Naravno da treba resiti status Vojvodine ali u duhu saradnje i opsteg interesa celine srpskog naroda i buducnosti srpske drzave, a ne interesa (polu)kriminalnih elita koje zastupaju srpski politicari, Chanack included.

Rasa sa salasa

pre 16 godina

Fruska Gora pobediti mora!
Ja pricam u svoje ime, i kazem vam da Vojvodinu volim najvise. Vojvodina je moj dom, jedan i jedini.
Problem je u vasim glavama gospodo. U kompleksu koji su vam nabili vasi isfrustrirani nastavnici istorije, ocevi i dedovi, Grobari i Delije.
Srbija mora da bude nesto veliko i ogromno, vece od komsijskog, pa makar bilo golo i boso, gladno i besno. Da se zavrsava negde daleko, negde gde nikad necu ni otici, ali nema veze, bar smo ga krvavo zaradili.
Brinete o nekim prostorima dalekim, a to sto ste sa komsijom do vas zavadjeni jos od rodjenja, jer se jos sa njegovom dedom zavadio vas deda-to nema veze.
Meni Kosovo ne treba, ja tamo nikad nisam bio, niti sam pomisljao da idem. Moj daleki rodjak je odatle potegao pre 300 godina jer je video da tamo nema leba. Neki od vas to ni danas ne mogu da ukapiraju.
Imam srpsko ime i prezime, ali uopste nisam isti kao vi, ne zelim nikad da budem kao vi.
Imam sina, i on je 100% Vojvodjanin, on je pupoljak zdravog razuma, i napravicu ih jos par komada, i nauciti da vole sve ljude koji ih pustaju da zive normalno.
Vi ucite vasu decu sta hocete, ali samo ce od vas zavisiti hoce li se nasa deca igrati zajedno.
Mislite o tome braco.

vladimir

pre 16 godina

gospodin canak malo menja istoriju. vojvodstvo serbsko je 1918 proglasilo prikljucenje kraljevini srbiji. Slovenija Hrvatska dalmacija, bosna i hergcegovina su 29 oktobra proglasile nezavisnu drzavu slovenaca, hrvata i srba i 1 decembra se prikljucile Kraljevini Srbiji koja je obuhvatala danasnju srbiju, mekedoniju i crnu goru. znaci nije vojvodina objavila ujedinjenje sa Kraljevinom SHS nego se prikljucila Srbiji. malo istorijskih podataka nije na odmet pre nego se izadje na govornicu

Gole

pre 16 godina

Pa dobro, ako je tako, da je 30% Srba i 10 % Bunjevaca donijelo odluku o prisajedinjenju Srbiji. ajmo, vratimo Njemce i vratimo Srbe tamo odakle su dosli; u Hercegovinu, Bosnu, Dalmaciju i organizujmo pravi referendum pa da onda, blago meni, konacno bude donijeta odluka, da li ce Vojvodina u Austriju ili Madjarsku! Ja tipujem na Austriju jer ce onih 30% Srba Lala da se ipak odluci za Austriju, ona je Srbima jos i davala onomad odredjena prava i privilegije... E da, da ne zaboravim, referendum i u Bosni molim, tipujem da bi se prisajedinila Srbiji kad bi glasali ovi gastarbajteri iz Vojvodine...