Utorak, 15.05.2007.

14:10

Istraga za "tuzlansku kolonu"

U Beogradu je otvorena istraga protiv Ilije Jurišića zbog sumnje da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli.

Izvor: B92

Istraga za "tuzlansku kolonu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Jovan Preacher

pre 16 godina

Imao sam srece pa sam u to vreme sluzio na tuzlanskom aerodromu Dubrave, 18 km dalje od kasarne Husinska buna gde se ovo desilo. Tuzlu sam obozavao. Moji su jednom mesecno dolazili i vodili me u hotel Tuzla na obdanicu. Uvece bi izlazio u diskoteku, opusteno, divne devojke...I onda ovo. Nisam mogao da verujem. 19 godina. Muka mi je sta su napravili tim nevinim decacima, muka mi je sto su unistili sve sto je bilo lepo vezano za taj grad...Cela Tuzla jednu kozu muzla....Nikad vise! Sve dok se ne otkriju svi odgovorni za ovaj zlocin.

Igor

pre 16 godina

Zlocini u Tuzli,Banovicima,Sarajevu,u čitavoj BiH i u Hrvatskoj nad Srbima gurani su pod tepih od pocetka rata u YU kao sto se ćutalo 50 godina o zločinima nad Srbima u 2.svetskom ratu! Nije mi jasno zašto se od nas ocekuje da se izvinjavamo susedima kada oni nisu u stanju ni da prihvate svoju odgovornost za zločine i čak slave dan kada su pobili preko 200 mladica od kojih su većina bili tinejdzeri! Jadan im je taj dan grada-trebalo bi da se stide svi Tuzlaci tog dana a odgovorni za zločin da budu osudjeni na najstrože kazne!!

.zip

pre 16 godina

Jedno je sigurno: Neizvodljivo je doci do krajnjeg zakljucka ko je kriv ili ko je prvi zapucao. TO je imala najvise razloga da napadne jer je JNA protiv dogovora pokusala da sa sobom povuce/izvuce oruzje i municiju iz Kasarne i iz skladista na Kozlovcu. Sa druge strane je opste poznato da je JNA vec prije 15.5.92 pucala po Tuzli (npr. 12.5. je pucano na Jalsku dzamiju u centru grada) ali do tada nikad nije bilo odgovoreno na vatru.
Dalje, ne treba imati puno mozga da se shvati da je situacija 15.5. bila krajnje napeta. Zbog toga treba u obzir uzeti i mogucnost da je neko od vojnika, bilo da je to iz JNA ili iz TO, u strahu i panici jednostavno pogresno protumacio "protivnikov" gest, i sve (sav trud da se izbjegne rat u Tuzli) je u par trenutaka otislo do djavola!
Iz ovih razloga je glupost pricati kako o napadu (TO-a)iz zasjede (na JNA) tako o pokusaju okupiranja Tuzle od strane JNA. Istorija je vjerovatno, kao sto je to slucaj vrlo cesto produkt sticaja (razlicitih) okolnosti a ne pitanje zavjere i unaprijed razradjenih strategija.
Zato cu opet naglasiti da je samo jedno sigurno: Neizvodljivo je doci do krajnjeg (objektivnog) zakljucka ko je kriv ili ko je prvi zapucao.
Na zalost ovakvu situaciju koriste svi ekstremni, nacionalisticki akteri u bosanskom i srpskom drustvu kako bi na taj nacin opravdali svoje proslo, sadasnje i buduce ugrozavanje manjinskog stanovnistva i ne-istomisljenika. Iz istog razloga se citava situacija i broj zrtava, kako u cijelom ratu, tako i u pojedinacnim epizodama (kao npr. "Tuzlanska kolona") ocito preuvelicava da bi se na taj nacin lakse samome sebi dodijelila uloga (glavne i jedina) zrtve. Paradoksalno je to sto na ovaj nacin iz istorije nestaju prave zrtve: obicni ljudi, necija djeca, roditelji, brace i sestre ili prijatelji, a sve se etiketira kao nacija i njena golgota. Tako je bilo prije 15 godina. Tako je ocito jos uvijek...

srdjan

pre 16 godina

Velika tragedija, unapred zamisljena da bi se napravio masakr, uostalom to se vidi i iz tv snimka koji su sami muslimani slimili. Obratite paznju kako likuju kad ginu mladi vojnici.

http://www.youtube.com/watch?v=bo-ODd-i-MA

Beogradjanin

pre 16 godina

Pocelo je pocelo. Ovakvi slucajevi kao u BIH kao i slicni zlocini koji su se desili nad pripadnicima JNA i u Hrvatskoj 91 govore o tome ko je stvarno koga napao.Ovaj i slicni zlocini nad pripadnicima JNA 91,92 opovrgavaju u potpunosti tvrdnje Rukovodstva Slovenije, Hrvatske i BIH da ih je JNA napala a da su oni kao "dobri momci" koji su se samo branili. Svi dobro znamo da je JNA 91,92 napadana na svakom cosku i da su rat upravo zelela rukovodstva pomenutih republika.

Milomir

pre 16 godina

Za ovo bi bar trebalo biti lako sudjenje, ne samo da postoje svedoci vec i direktan prenos tog dana na TV-u sa sve komentarima.

ex Tz

pre 16 godina

Zaista zašto tuzlaci zabijaju glavu u pijesak povodom ovog događaja. Na žalost Tuzlanska kolona je možda najveći dokaz o nesposobnosti JNA i njenih starješina jer im se nakon Dobrovoljačke u Sarajevu ponovio još gori scenario.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Kako sad istraga i sudjenje kad se "sve zna" - "Znate, mi smo se dogovorili za jedan pravac, a onda su oni skrenuli sa tog pravca i napali nas" (a onda smo ih mi pobili, zarobili, mucili), tako se bar prica svih ovih godina. Bila su to smutna vremena, daj boze da se ista sazna tacno, a ionako je stradalima svejedno, a kako pokazuju najsvezija dogadjanja, ni zivi i zdravi nisu iz ondasnjih dogadjaja izvukli pouku, jos bi oni da se svadjaju, izdvajaju, mozda i tuku, ko zna.

Lidija

pre 16 godina

Nadam se da ce se saznati puna istina o ovom dogadjaju i da ce onima koji su naredili i izvrsili ubistva vojnika biti sudjeno za to.
Moramo se suociti sa mrakom devedesetih.

todor

pre 16 godina

Pa bilo je krajnje vreme da neko odgovara za taj zlocin. Iskreno se nadam da nece doci do nekakvog dogovora ili do presude kao u slucaju Nasera Orica.

Aleksandar

pre 16 godina

Mene zanima jos jedan cinjenica. Ko je taj mozak koji je prihvatio da vodi kolonu NENAORUZANIH vojnika. Zar mu nije ni na karj pameti bilo da ce mozda neko da ih napadne. Uzdali se u rec ratnog neprijatelja!
Pored ovog Jurisica na istu klupu staviti i tog ko je prihvatio da vojska ide NENAORUZANA. To onda nije vojska.
Da su vojnici bili naourzani ti "hrabri teritorijalci" ne bi smeli ni nos da promole. Ovako su ih masakrirali.

haris dautović

pre 16 godina

Vi nemate pojma koliko je Tuzla multietićna sredina. To što se desilo na B Malti je slijed događaja i to je jednostavno moralo tako da bude jer nije taćno da su u koloni bili nenauržani vojnici. Nemoj te da se pravite ludi i da ispada te blesavi kada niste. Tuzla je super grad jedini grad u BiH gdje nije važno koje si vjere i šta si. Nije bilo nikakvih mučenja Srba ili Hrvata i ostavite Tuzlu i tuzlake na miru nego se bavite Sarajevom i drugim sredinama gdje je bilo stradanje Srba. Djaba samo gubite vrijeme spor će te izgubiti 100%. Pozdrav svim grobarima iz Tuzle.

Agresor iz stana prekoputa

pre 16 godina

Ono sto me vise uzasava od napada na vojne kolone u Tuzli i u Dobrovoljackoj ulici (Sarajevo) jesu ovi podaci o zarobljavanju i mucenju 800 srpskih civila u Banovicima o cemu do sada nisam imao pojma. Slican i veoma malo poznat dogadjaj se desio u sarajvskom naselju Pofalici sredinom aprila 1992 kada je za 2 sata ubijeno 86 pripadnika srpske nacionalnosti i za taj zlocin do danas takodje niko nije odgovarao. Ono sto je vazno napomenuti je da su se ove stvari (kao i masakr srpskih civila na Kupresu i u Brodu) desavale mnogo pre nego sto se rat u BiH zahuktao i pre nego sto su se pojavili "srbo-cetnicki agresori" u BiH.

zoran

pre 16 godina

Pogledajte dobro datume napada na V.J., broj zrtava, napade na civino stanovnistvo Srpske nacionalnosti i zapitajte se opet kakvu su opciju Srbi imali u takvom okruzenju. U Sarajevu i dalje sute o ovim zlocinima a ne vidim ni "nase" nevladine organizacije da se oglasavaju i bave ovim pitanjem. Rodbina i prijatelji ove djece (vojnika od 18-19 god.) nisu i nece zaboraviti taj zlocin a odnos nase drzave i javnosti prema tim zrtvama ce reci u kakvom drustvu mi zivimo.

Dusko

pre 16 godina

Treba vrlo temeljno i pazljivo istraziti ulogu i odgovornost gradonacelnika Tuzle Selima Beslagica.Gradonacelnik je u Tuzli za vreme rata i jedno dve godine nakon rata bio apsolutna vlast u Tuzli,nesto slicno sto je bio Slobodan Milosevic u Srbiji.Tesko je razuveriti Srbe iz Tuzle i okoline da Selim Beslagic nije kriv za napad na kolonu 15.maja 1992.god.Mada je taj isti gradonacelnik Selim Beslagic takodje odgovoran i zasluzan sto je u toku rata Tuzla ostala mozda jedini grad u BiH koji se mogao nazvati multietnicki i slican onome sto je bio pre rata.Nije u Tuzli bilo otpustanja sa posla i proterivanja iz grada na razne nacine kao u drugim gradovima BiH,pod bilo cijom kontrolom. Ponovo,treba vrlo pazljivo istraziti ulogu gradonacelnika Selima Beslagica.

Srba

pre 16 godina

15.maj se slavi kao dan Tuzle svake godine.Tesko ce prihvatiti komsije Bosnanci sudjenje, jer njihova prica je da je napadnuta kolona koja je pokusala da okupira grad tokom povlacenja. To oni pricaju godinama i tesko ce promeniti misljenje.

Sve svojim imenom

pre 16 godina

Bitno je napisati kako treba:
"Pripadnici Teritorijalne odbrane Tuzla napali su 15. maja konvoj NENAORUZANIH vojnika tadašnje JNA koji se povlačio iz grada.

Ceda

pre 16 godina

Ovo mi mirise na novu frku u odnosima sa BiH posto ne verujem da ce Bosnjaci bas da nam tapsu za hapsenje ratnog zlocinca. Pre mi se cini da ce uslediti medjunarodni pritisak na Srbiju da pusti ovog tipa.

exJNA

pre 16 godina

Ovo je odlicno. Jos da se ispitaju drugi slicni slucajevi (npr. Dobrovoljacka ulica u Sarajevu - takodje nesigurni brojevi nastradalih) i da se konacno posle 15 godina nadju odgovorni.

Sve svojim imenom

pre 16 godina

Bitno je napisati kako treba:
"Pripadnici Teritorijalne odbrane Tuzla napali su 15. maja konvoj NENAORUZANIH vojnika tadašnje JNA koji se povlačio iz grada.

Agresor iz stana prekoputa

pre 16 godina

Ono sto me vise uzasava od napada na vojne kolone u Tuzli i u Dobrovoljackoj ulici (Sarajevo) jesu ovi podaci o zarobljavanju i mucenju 800 srpskih civila u Banovicima o cemu do sada nisam imao pojma. Slican i veoma malo poznat dogadjaj se desio u sarajvskom naselju Pofalici sredinom aprila 1992 kada je za 2 sata ubijeno 86 pripadnika srpske nacionalnosti i za taj zlocin do danas takodje niko nije odgovarao. Ono sto je vazno napomenuti je da su se ove stvari (kao i masakr srpskih civila na Kupresu i u Brodu) desavale mnogo pre nego sto se rat u BiH zahuktao i pre nego sto su se pojavili "srbo-cetnicki agresori" u BiH.

zoran

pre 16 godina

Pogledajte dobro datume napada na V.J., broj zrtava, napade na civino stanovnistvo Srpske nacionalnosti i zapitajte se opet kakvu su opciju Srbi imali u takvom okruzenju. U Sarajevu i dalje sute o ovim zlocinima a ne vidim ni "nase" nevladine organizacije da se oglasavaju i bave ovim pitanjem. Rodbina i prijatelji ove djece (vojnika od 18-19 god.) nisu i nece zaboraviti taj zlocin a odnos nase drzave i javnosti prema tim zrtvama ce reci u kakvom drustvu mi zivimo.

exJNA

pre 16 godina

Ovo je odlicno. Jos da se ispitaju drugi slicni slucajevi (npr. Dobrovoljacka ulica u Sarajevu - takodje nesigurni brojevi nastradalih) i da se konacno posle 15 godina nadju odgovorni.

Dusko

pre 16 godina

Treba vrlo temeljno i pazljivo istraziti ulogu i odgovornost gradonacelnika Tuzle Selima Beslagica.Gradonacelnik je u Tuzli za vreme rata i jedno dve godine nakon rata bio apsolutna vlast u Tuzli,nesto slicno sto je bio Slobodan Milosevic u Srbiji.Tesko je razuveriti Srbe iz Tuzle i okoline da Selim Beslagic nije kriv za napad na kolonu 15.maja 1992.god.Mada je taj isti gradonacelnik Selim Beslagic takodje odgovoran i zasluzan sto je u toku rata Tuzla ostala mozda jedini grad u BiH koji se mogao nazvati multietnicki i slican onome sto je bio pre rata.Nije u Tuzli bilo otpustanja sa posla i proterivanja iz grada na razne nacine kao u drugim gradovima BiH,pod bilo cijom kontrolom. Ponovo,treba vrlo pazljivo istraziti ulogu gradonacelnika Selima Beslagica.

Aleksandar

pre 16 godina

Mene zanima jos jedan cinjenica. Ko je taj mozak koji je prihvatio da vodi kolonu NENAORUZANIH vojnika. Zar mu nije ni na karj pameti bilo da ce mozda neko da ih napadne. Uzdali se u rec ratnog neprijatelja!
Pored ovog Jurisica na istu klupu staviti i tog ko je prihvatio da vojska ide NENAORUZANA. To onda nije vojska.
Da su vojnici bili naourzani ti "hrabri teritorijalci" ne bi smeli ni nos da promole. Ovako su ih masakrirali.

Srba

pre 16 godina

15.maj se slavi kao dan Tuzle svake godine.Tesko ce prihvatiti komsije Bosnanci sudjenje, jer njihova prica je da je napadnuta kolona koja je pokusala da okupira grad tokom povlacenja. To oni pricaju godinama i tesko ce promeniti misljenje.

Beogradjanin

pre 16 godina

Pocelo je pocelo. Ovakvi slucajevi kao u BIH kao i slicni zlocini koji su se desili nad pripadnicima JNA i u Hrvatskoj 91 govore o tome ko je stvarno koga napao.Ovaj i slicni zlocini nad pripadnicima JNA 91,92 opovrgavaju u potpunosti tvrdnje Rukovodstva Slovenije, Hrvatske i BIH da ih je JNA napala a da su oni kao "dobri momci" koji su se samo branili. Svi dobro znamo da je JNA 91,92 napadana na svakom cosku i da su rat upravo zelela rukovodstva pomenutih republika.

todor

pre 16 godina

Pa bilo je krajnje vreme da neko odgovara za taj zlocin. Iskreno se nadam da nece doci do nekakvog dogovora ili do presude kao u slucaju Nasera Orica.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Kako sad istraga i sudjenje kad se "sve zna" - "Znate, mi smo se dogovorili za jedan pravac, a onda su oni skrenuli sa tog pravca i napali nas" (a onda smo ih mi pobili, zarobili, mucili), tako se bar prica svih ovih godina. Bila su to smutna vremena, daj boze da se ista sazna tacno, a ionako je stradalima svejedno, a kako pokazuju najsvezija dogadjanja, ni zivi i zdravi nisu iz ondasnjih dogadjaja izvukli pouku, jos bi oni da se svadjaju, izdvajaju, mozda i tuku, ko zna.

Ceda

pre 16 godina

Ovo mi mirise na novu frku u odnosima sa BiH posto ne verujem da ce Bosnjaci bas da nam tapsu za hapsenje ratnog zlocinca. Pre mi se cini da ce uslediti medjunarodni pritisak na Srbiju da pusti ovog tipa.

Lidija

pre 16 godina

Nadam se da ce se saznati puna istina o ovom dogadjaju i da ce onima koji su naredili i izvrsili ubistva vojnika biti sudjeno za to.
Moramo se suociti sa mrakom devedesetih.

ex Tz

pre 16 godina

Zaista zašto tuzlaci zabijaju glavu u pijesak povodom ovog događaja. Na žalost Tuzlanska kolona je možda najveći dokaz o nesposobnosti JNA i njenih starješina jer im se nakon Dobrovoljačke u Sarajevu ponovio još gori scenario.

srdjan

pre 16 godina

Velika tragedija, unapred zamisljena da bi se napravio masakr, uostalom to se vidi i iz tv snimka koji su sami muslimani slimili. Obratite paznju kako likuju kad ginu mladi vojnici.

http://www.youtube.com/watch?v=bo-ODd-i-MA

Jovan Preacher

pre 16 godina

Imao sam srece pa sam u to vreme sluzio na tuzlanskom aerodromu Dubrave, 18 km dalje od kasarne Husinska buna gde se ovo desilo. Tuzlu sam obozavao. Moji su jednom mesecno dolazili i vodili me u hotel Tuzla na obdanicu. Uvece bi izlazio u diskoteku, opusteno, divne devojke...I onda ovo. Nisam mogao da verujem. 19 godina. Muka mi je sta su napravili tim nevinim decacima, muka mi je sto su unistili sve sto je bilo lepo vezano za taj grad...Cela Tuzla jednu kozu muzla....Nikad vise! Sve dok se ne otkriju svi odgovorni za ovaj zlocin.

Milomir

pre 16 godina

Za ovo bi bar trebalo biti lako sudjenje, ne samo da postoje svedoci vec i direktan prenos tog dana na TV-u sa sve komentarima.

haris dautović

pre 16 godina

Vi nemate pojma koliko je Tuzla multietićna sredina. To što se desilo na B Malti je slijed događaja i to je jednostavno moralo tako da bude jer nije taćno da su u koloni bili nenauržani vojnici. Nemoj te da se pravite ludi i da ispada te blesavi kada niste. Tuzla je super grad jedini grad u BiH gdje nije važno koje si vjere i šta si. Nije bilo nikakvih mučenja Srba ili Hrvata i ostavite Tuzlu i tuzlake na miru nego se bavite Sarajevom i drugim sredinama gdje je bilo stradanje Srba. Djaba samo gubite vrijeme spor će te izgubiti 100%. Pozdrav svim grobarima iz Tuzle.

.zip

pre 16 godina

Jedno je sigurno: Neizvodljivo je doci do krajnjeg zakljucka ko je kriv ili ko je prvi zapucao. TO je imala najvise razloga da napadne jer je JNA protiv dogovora pokusala da sa sobom povuce/izvuce oruzje i municiju iz Kasarne i iz skladista na Kozlovcu. Sa druge strane je opste poznato da je JNA vec prije 15.5.92 pucala po Tuzli (npr. 12.5. je pucano na Jalsku dzamiju u centru grada) ali do tada nikad nije bilo odgovoreno na vatru.
Dalje, ne treba imati puno mozga da se shvati da je situacija 15.5. bila krajnje napeta. Zbog toga treba u obzir uzeti i mogucnost da je neko od vojnika, bilo da je to iz JNA ili iz TO, u strahu i panici jednostavno pogresno protumacio "protivnikov" gest, i sve (sav trud da se izbjegne rat u Tuzli) je u par trenutaka otislo do djavola!
Iz ovih razloga je glupost pricati kako o napadu (TO-a)iz zasjede (na JNA) tako o pokusaju okupiranja Tuzle od strane JNA. Istorija je vjerovatno, kao sto je to slucaj vrlo cesto produkt sticaja (razlicitih) okolnosti a ne pitanje zavjere i unaprijed razradjenih strategija.
Zato cu opet naglasiti da je samo jedno sigurno: Neizvodljivo je doci do krajnjeg (objektivnog) zakljucka ko je kriv ili ko je prvi zapucao.
Na zalost ovakvu situaciju koriste svi ekstremni, nacionalisticki akteri u bosanskom i srpskom drustvu kako bi na taj nacin opravdali svoje proslo, sadasnje i buduce ugrozavanje manjinskog stanovnistva i ne-istomisljenika. Iz istog razloga se citava situacija i broj zrtava, kako u cijelom ratu, tako i u pojedinacnim epizodama (kao npr. "Tuzlanska kolona") ocito preuvelicava da bi se na taj nacin lakse samome sebi dodijelila uloga (glavne i jedina) zrtve. Paradoksalno je to sto na ovaj nacin iz istorije nestaju prave zrtve: obicni ljudi, necija djeca, roditelji, brace i sestre ili prijatelji, a sve se etiketira kao nacija i njena golgota. Tako je bilo prije 15 godina. Tako je ocito jos uvijek...

Igor

pre 16 godina

Zlocini u Tuzli,Banovicima,Sarajevu,u čitavoj BiH i u Hrvatskoj nad Srbima gurani su pod tepih od pocetka rata u YU kao sto se ćutalo 50 godina o zločinima nad Srbima u 2.svetskom ratu! Nije mi jasno zašto se od nas ocekuje da se izvinjavamo susedima kada oni nisu u stanju ni da prihvate svoju odgovornost za zločine i čak slave dan kada su pobili preko 200 mladica od kojih su većina bili tinejdzeri! Jadan im je taj dan grada-trebalo bi da se stide svi Tuzlaci tog dana a odgovorni za zločin da budu osudjeni na najstrože kazne!!

haris dautović

pre 16 godina

Vi nemate pojma koliko je Tuzla multietićna sredina. To što se desilo na B Malti je slijed događaja i to je jednostavno moralo tako da bude jer nije taćno da su u koloni bili nenauržani vojnici. Nemoj te da se pravite ludi i da ispada te blesavi kada niste. Tuzla je super grad jedini grad u BiH gdje nije važno koje si vjere i šta si. Nije bilo nikakvih mučenja Srba ili Hrvata i ostavite Tuzlu i tuzlake na miru nego se bavite Sarajevom i drugim sredinama gdje je bilo stradanje Srba. Djaba samo gubite vrijeme spor će te izgubiti 100%. Pozdrav svim grobarima iz Tuzle.

Ceda

pre 16 godina

Ovo mi mirise na novu frku u odnosima sa BiH posto ne verujem da ce Bosnjaci bas da nam tapsu za hapsenje ratnog zlocinca. Pre mi se cini da ce uslediti medjunarodni pritisak na Srbiju da pusti ovog tipa.

Dusko

pre 16 godina

Treba vrlo temeljno i pazljivo istraziti ulogu i odgovornost gradonacelnika Tuzle Selima Beslagica.Gradonacelnik je u Tuzli za vreme rata i jedno dve godine nakon rata bio apsolutna vlast u Tuzli,nesto slicno sto je bio Slobodan Milosevic u Srbiji.Tesko je razuveriti Srbe iz Tuzle i okoline da Selim Beslagic nije kriv za napad na kolonu 15.maja 1992.god.Mada je taj isti gradonacelnik Selim Beslagic takodje odgovoran i zasluzan sto je u toku rata Tuzla ostala mozda jedini grad u BiH koji se mogao nazvati multietnicki i slican onome sto je bio pre rata.Nije u Tuzli bilo otpustanja sa posla i proterivanja iz grada na razne nacine kao u drugim gradovima BiH,pod bilo cijom kontrolom. Ponovo,treba vrlo pazljivo istraziti ulogu gradonacelnika Selima Beslagica.

Igor

pre 16 godina

Zlocini u Tuzli,Banovicima,Sarajevu,u čitavoj BiH i u Hrvatskoj nad Srbima gurani su pod tepih od pocetka rata u YU kao sto se ćutalo 50 godina o zločinima nad Srbima u 2.svetskom ratu! Nije mi jasno zašto se od nas ocekuje da se izvinjavamo susedima kada oni nisu u stanju ni da prihvate svoju odgovornost za zločine i čak slave dan kada su pobili preko 200 mladica od kojih su većina bili tinejdzeri! Jadan im je taj dan grada-trebalo bi da se stide svi Tuzlaci tog dana a odgovorni za zločin da budu osudjeni na najstrože kazne!!

Aleksandar

pre 16 godina

Mene zanima jos jedan cinjenica. Ko je taj mozak koji je prihvatio da vodi kolonu NENAORUZANIH vojnika. Zar mu nije ni na karj pameti bilo da ce mozda neko da ih napadne. Uzdali se u rec ratnog neprijatelja!
Pored ovog Jurisica na istu klupu staviti i tog ko je prihvatio da vojska ide NENAORUZANA. To onda nije vojska.
Da su vojnici bili naourzani ti "hrabri teritorijalci" ne bi smeli ni nos da promole. Ovako su ih masakrirali.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Kako sad istraga i sudjenje kad se "sve zna" - "Znate, mi smo se dogovorili za jedan pravac, a onda su oni skrenuli sa tog pravca i napali nas" (a onda smo ih mi pobili, zarobili, mucili), tako se bar prica svih ovih godina. Bila su to smutna vremena, daj boze da se ista sazna tacno, a ionako je stradalima svejedno, a kako pokazuju najsvezija dogadjanja, ni zivi i zdravi nisu iz ondasnjih dogadjaja izvukli pouku, jos bi oni da se svadjaju, izdvajaju, mozda i tuku, ko zna.

.zip

pre 16 godina

Jedno je sigurno: Neizvodljivo je doci do krajnjeg zakljucka ko je kriv ili ko je prvi zapucao. TO je imala najvise razloga da napadne jer je JNA protiv dogovora pokusala da sa sobom povuce/izvuce oruzje i municiju iz Kasarne i iz skladista na Kozlovcu. Sa druge strane je opste poznato da je JNA vec prije 15.5.92 pucala po Tuzli (npr. 12.5. je pucano na Jalsku dzamiju u centru grada) ali do tada nikad nije bilo odgovoreno na vatru.
Dalje, ne treba imati puno mozga da se shvati da je situacija 15.5. bila krajnje napeta. Zbog toga treba u obzir uzeti i mogucnost da je neko od vojnika, bilo da je to iz JNA ili iz TO, u strahu i panici jednostavno pogresno protumacio "protivnikov" gest, i sve (sav trud da se izbjegne rat u Tuzli) je u par trenutaka otislo do djavola!
Iz ovih razloga je glupost pricati kako o napadu (TO-a)iz zasjede (na JNA) tako o pokusaju okupiranja Tuzle od strane JNA. Istorija je vjerovatno, kao sto je to slucaj vrlo cesto produkt sticaja (razlicitih) okolnosti a ne pitanje zavjere i unaprijed razradjenih strategija.
Zato cu opet naglasiti da je samo jedno sigurno: Neizvodljivo je doci do krajnjeg (objektivnog) zakljucka ko je kriv ili ko je prvi zapucao.
Na zalost ovakvu situaciju koriste svi ekstremni, nacionalisticki akteri u bosanskom i srpskom drustvu kako bi na taj nacin opravdali svoje proslo, sadasnje i buduce ugrozavanje manjinskog stanovnistva i ne-istomisljenika. Iz istog razloga se citava situacija i broj zrtava, kako u cijelom ratu, tako i u pojedinacnim epizodama (kao npr. "Tuzlanska kolona") ocito preuvelicava da bi se na taj nacin lakse samome sebi dodijelila uloga (glavne i jedina) zrtve. Paradoksalno je to sto na ovaj nacin iz istorije nestaju prave zrtve: obicni ljudi, necija djeca, roditelji, brace i sestre ili prijatelji, a sve se etiketira kao nacija i njena golgota. Tako je bilo prije 15 godina. Tako je ocito jos uvijek...

exJNA

pre 16 godina

Ovo je odlicno. Jos da se ispitaju drugi slicni slucajevi (npr. Dobrovoljacka ulica u Sarajevu - takodje nesigurni brojevi nastradalih) i da se konacno posle 15 godina nadju odgovorni.

Sve svojim imenom

pre 16 godina

Bitno je napisati kako treba:
"Pripadnici Teritorijalne odbrane Tuzla napali su 15. maja konvoj NENAORUZANIH vojnika tadašnje JNA koji se povlačio iz grada.

Lidija

pre 16 godina

Nadam se da ce se saznati puna istina o ovom dogadjaju i da ce onima koji su naredili i izvrsili ubistva vojnika biti sudjeno za to.
Moramo se suociti sa mrakom devedesetih.

todor

pre 16 godina

Pa bilo je krajnje vreme da neko odgovara za taj zlocin. Iskreno se nadam da nece doci do nekakvog dogovora ili do presude kao u slucaju Nasera Orica.

Agresor iz stana prekoputa

pre 16 godina

Ono sto me vise uzasava od napada na vojne kolone u Tuzli i u Dobrovoljackoj ulici (Sarajevo) jesu ovi podaci o zarobljavanju i mucenju 800 srpskih civila u Banovicima o cemu do sada nisam imao pojma. Slican i veoma malo poznat dogadjaj se desio u sarajvskom naselju Pofalici sredinom aprila 1992 kada je za 2 sata ubijeno 86 pripadnika srpske nacionalnosti i za taj zlocin do danas takodje niko nije odgovarao. Ono sto je vazno napomenuti je da su se ove stvari (kao i masakr srpskih civila na Kupresu i u Brodu) desavale mnogo pre nego sto se rat u BiH zahuktao i pre nego sto su se pojavili "srbo-cetnicki agresori" u BiH.

srdjan

pre 16 godina

Velika tragedija, unapred zamisljena da bi se napravio masakr, uostalom to se vidi i iz tv snimka koji su sami muslimani slimili. Obratite paznju kako likuju kad ginu mladi vojnici.

http://www.youtube.com/watch?v=bo-ODd-i-MA

zoran

pre 16 godina

Pogledajte dobro datume napada na V.J., broj zrtava, napade na civino stanovnistvo Srpske nacionalnosti i zapitajte se opet kakvu su opciju Srbi imali u takvom okruzenju. U Sarajevu i dalje sute o ovim zlocinima a ne vidim ni "nase" nevladine organizacije da se oglasavaju i bave ovim pitanjem. Rodbina i prijatelji ove djece (vojnika od 18-19 god.) nisu i nece zaboraviti taj zlocin a odnos nase drzave i javnosti prema tim zrtvama ce reci u kakvom drustvu mi zivimo.

Srba

pre 16 godina

15.maj se slavi kao dan Tuzle svake godine.Tesko ce prihvatiti komsije Bosnanci sudjenje, jer njihova prica je da je napadnuta kolona koja je pokusala da okupira grad tokom povlacenja. To oni pricaju godinama i tesko ce promeniti misljenje.

ex Tz

pre 16 godina

Zaista zašto tuzlaci zabijaju glavu u pijesak povodom ovog događaja. Na žalost Tuzlanska kolona je možda najveći dokaz o nesposobnosti JNA i njenih starješina jer im se nakon Dobrovoljačke u Sarajevu ponovio još gori scenario.

Milomir

pre 16 godina

Za ovo bi bar trebalo biti lako sudjenje, ne samo da postoje svedoci vec i direktan prenos tog dana na TV-u sa sve komentarima.

Beogradjanin

pre 16 godina

Pocelo je pocelo. Ovakvi slucajevi kao u BIH kao i slicni zlocini koji su se desili nad pripadnicima JNA i u Hrvatskoj 91 govore o tome ko je stvarno koga napao.Ovaj i slicni zlocini nad pripadnicima JNA 91,92 opovrgavaju u potpunosti tvrdnje Rukovodstva Slovenije, Hrvatske i BIH da ih je JNA napala a da su oni kao "dobri momci" koji su se samo branili. Svi dobro znamo da je JNA 91,92 napadana na svakom cosku i da su rat upravo zelela rukovodstva pomenutih republika.

Jovan Preacher

pre 16 godina

Imao sam srece pa sam u to vreme sluzio na tuzlanskom aerodromu Dubrave, 18 km dalje od kasarne Husinska buna gde se ovo desilo. Tuzlu sam obozavao. Moji su jednom mesecno dolazili i vodili me u hotel Tuzla na obdanicu. Uvece bi izlazio u diskoteku, opusteno, divne devojke...I onda ovo. Nisam mogao da verujem. 19 godina. Muka mi je sta su napravili tim nevinim decacima, muka mi je sto su unistili sve sto je bilo lepo vezano za taj grad...Cela Tuzla jednu kozu muzla....Nikad vise! Sve dok se ne otkriju svi odgovorni za ovaj zlocin.