Četvrtak, 12.04.2007.

11:17

Cobel se izvinio zbog izjave

Nemački ambasador Andreas Cobel izvinio se zbog svoje "možda nejasne izjave". Vlada Srbije uputiće oštar protest Vladi Nemačke.

Izvor: B92

Cobel se izvinio zbog izjave IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Ljiljana

pre 17 godina

Ovo izvinjenje je diplomatski potez diplomate koji se istrcao i obelodanio kako razmisljaju njegovi poslodavci. Pre vremena. Trebalo bi mu se zahvaliti na iskrenosti i konacno shvatiti ko je sef na ovoj planeti. U suprotnom ce biti bas onako kako je Cobel rekao i kako je bilo sa eks SFRJ.

meni 1 tebi 1

pre 17 godina

steta sto nam drzava nije jedan od operatera pa da mozemo da je zamenimo drugim kad dignu tarifu.Cobel je samo rekao glasno ono sto svi zaista mislimo, samo sto se neko vise plasi svojih misli a neko malo manje
Cobela za Nobela

Saša

pre 17 godina

Iz onoga što je citirano, se lepo vidi da ambasador nije ništa loše rekao. Tačno je da pre 1912 Kosovo dugo nije bilo pod upravom Srbije, kao što nije ni danas. Tako da je frka koju je podigla Vlada isforsirana a žalosno je da se i Tadić uklopio u Koštuničinu nacionalističku politiku. Umesto da narodu priznaju da je Kosovo izgubljeno oni i dalje nastavljaju Miloševićevo pravljenje magle i davanje lažne nade ljudima u Srbiji. U zadnje vreme se DS mnogo približio DSS-u. Za Koštunicu nisam iznenadjen ali za Tadića jesam. Ali tako je to kad političari nisu profi nego dižu frku, verovatno su i pitanja bila podmetnuta od strane DB-a, pošto je malo čudno da vlast sazna šta se pričalo na nekom skupu. Skupova ima gomila, i sa raznim zvaničnicima, pa ništa.

Zoran CG

pre 17 godina

Ovi su se bas nameracili na vas. Htjeli to da priznamo ili ne zasigurno postoji neka vrsta zavjere protiv Srbije.
Tesko je sada naci recept za izvlacenje. Jedna od varijanti je da trpite dok im ne dosadi da vas klepaju po usima.
Ova izjava sigurno nije slucajna niti nespretno recena ili protumacena. Ona je smisljena, tempirana, relativno tacna.
Mozda je rjesenje gutanje ponosa jedno vrijeme (mada ga gutate vec duze vrijeme ali sa prkosom), dok vas malo ne zaborave.
Bilo kako bilo zelim vam svaku srecu.

Nikola

pre 17 godina

Ma dajte ljudi, covek je u pravu. Ne mogu da slusam naglabanja kilave vlade povodom svega i njihove proteste. Zasto smo ovde gde smo, zasto ne umemo da se odredimo prema svemu sto smo zabrljali. Zasto ne analiziramo kako je do svega doslo i da nema nazad. Kosovo vise nije nase i nece ni biti, ja sam rodjen u Pristini pa sta.

Dobro je sto je sve rekao, ima mnogo onih koji nisu napisali komentar ali misle fala bogu da im je rekao da be vrede pisljiva boba. Vazno da i Kostunica i Tadic i njihovi pametni savetnici daju intervjue za DB galsilo Kurir. Kazu sta napise Kurir posle ispadne isitna. Pa naravno kad oni koji smisle vesti posle to i urade.

Alooooooo! Srbijooooooo! Ima li koga budnog i umivenog?

Make DON i Ja

pre 17 godina

A zbog cega su se Srbi naljutili kad je rekao da zasluzujete bolje ljude na vlasti. Sta bi tek bilo da je rekao onu staru da "imate vlast kakvu zasluzujete"!

Goran

pre 17 godina

Nemački ambasador je verovatno mislio da su teritorije koje je pod okupacijom držala Turska, pa onda bivša Austro-ugarska monarhija, imale državne granice i obeležja tih okupacionih elemenata. Kao i to da su na teritoriji koju pominje nasilno naseljavani građani iz te monarhije, pa im je čak i poklanjana zemlja da bi se što pre i bolje snašli. Planski se nastanjivala zemlja da bi se zaokružila teritorija. Možda je mislio i na to kako su Srbiju bombardovali nemački bombarderi koji su poletali sa svih aerodroma u susedstvu, a da je već tada bila ocrtana skoro ista današnja situacija oko podele Srbije, davno pre Ahtisarija. Da li se gospodin ambasador nekada izvinio u ime svoje države i naroda za stravične pokolje koje je regularna vojska njegove zemlje načinila širom Srbije? Da li je to ratni zločin koji ne zastareva i možda može biti pokrenut pred međunarodnim sudovima? Ili je ova njegova izjava sračunato plasirana da se izazove pometnja i strah od onoga što bi sledilo u slučaju odbijanja da se prihvati plan lutajućeg diplomate, odnosno, da se proveri javno mišljenje u Srbiji, uključujući organe vlasti. Suviše od strane jednog visokog diplomate koji ipak predstavlja svoju zemlju i kada nešto javno kaže, to može biti shvaćeno kao stav zvanične politike te zemlje. Tu nikakva izvinjenja ne stoje.

Posmatrac

pre 17 godina

Toliko o "dobrim" namerama drage nam Nemacke. Ako Kosmet dobije nezavisnost, uskoro ce svaka opstina ili ulica sa vecinskim Albanskim stanovnistvom traziti prisustvo medjunarodnih snaga i otvaranje diskusije o nezavisnosti. A komentar ambasadora Nemacke da je najbolje da prihvatimo nezavisnost pa da mozda za 20-ak godina udjemo u EU govori koliko nas EU voli. Ja glasam za neulazak Srbije u EU, nista nam dobro nije donela, niti ce nam doneti. Ako EU trazi otimanje dela nase teritorije, onda nam ne zeli dobro, zar ne?

Stefan

pre 17 godina

PA, NJEMU OVO NIJE PRVI PUT!!! Konačno da mu neko posoli rep! Veoma me je zabolelo, kada nam je (mislim da je to bilo januara) rekao otvoreno: Srbija treba da prihvati pruzenu ruku medjunarodne zajednice isto onako kako je to uradila Nemačka nakon drugog svetskog rata! I ŠTO JE NAJGORE - NIKO MU TADA NIŠTA NIJE REKAO!?

M.

pre 17 godina

Slazem se sa bivsim ambasadorom Nemacke u Srbiji, Cobelom da Srbija zasluzuje odgovornije i ozbiljnije politicare... Srbija takodjer zasluzuje i mnogo ozbiljnije i odgovornije predstavnike medjunarodne zajednice koje rade u Srbiji. Muka mi je vec od raznoraznih third class poltova, lajona, cobela & comp. koje ovde na nama lece svoje frustracije i komplekse.

Vokshi

pre 17 godina

Sto se tice politickih elita Srbije,Herr Zobel uopste nije u pravu.Svaki narod ima egzaktno onakve pol. elite kakve zasluzuje,odnosno kakve bira na slobodnim i demokratskim izborima.

Ivana

pre 17 godina

Bolje bi im bilo da sednu i vec jednom formiraju Vladu, a ne da se bave pitanjima ko je sta rekao, jel takvo ponasanje spada u domen neprimerenog. Ovde se narod ne postuje!

Milan

pre 17 godina

Nista tu nije izvuceno iz konteksta. Dati ovakvu izjavu u ovoj zemlji u ovom trenutku mora da ima samo jednu posledicu, a to je da Cobel bude proglasen za Persona non grata!

si.mi

pre 17 godina

Kao prvo treba poznavati Nemacku i ziveti u njoj.Dakle ovo sto je rekao ambasador nije nesto posebno.Na Nemackoj TV imate cak i medjunarodne forume,gde se iznose sva gledista i razmisljanja.Potpun normalni demokratski proces u okviru EU!!Samo se pitam kako bi reagovala "politicka elita"da im je rekao istinu da ne mozete tek u EU ako se ne daju sva bracna prava homoseksualcima.U drzavi Baden Wtemberg imate za dobijanje Nemackog drzavljanstva preko deset pitanja o vasoj"ljubavi"prema homoseksualcima.a ako pogresis na jednom ode pasos!Inace jedan od vodecih ljudi u okvirusaveta EU je pre 6 meseci rekao,citiram:"ako UK ne prihvati EU zakone mi je mozemo izbaciti iz EU!"I...nista,razmena misljenja.Tacka.

realni srbin

pre 17 godina

Cobelova izjava je jedan vid testa izdrzljivosti za srpsku javnost. Naime gospodin Cobel priznaje da je pogresio kad je neodmereno komentarisao pitanje Sandzaka i Vojvodine, nazalost mnogi politicari nastavljaju kod nas da stvari posmatraju u crno beloj prizmi, i adekvatnoj realnosti ako hocete koja traje u zadnjih 15 godina, trudeci se da njegove neodmerene izjave protumace kako njima odgovara.

Cinjenica je koliko se da videti iz teksta da je pitanje Kosova jedino stvarno pitanje. Prelazak na teme poput Vojvodine i Sandzaka su zaista izvan konteksta. Mislim da je namera Cobela bila da se ukaze na evropsku perspektivu Srbije posle Kosova, koju je on nespretno pokusao da predstavi kao nestabilnosti u drugim delovima Srbije gde su pripadnici manjinskih naroda ako se ne prihvati razumno resenje.

U Cobelovoj izjavi nazire se tipicna nemacka politicka agresivnost u prilazu resavanja problema, koja je u nasoj sadasnjoj situaciji nepotrebna.

Ako zelimo brzom prugom do Evrope , sto cini mi se zeli velika vecina naroda pa cak i radikalsko biracko telo, sa Nemackom kao jednom kljucnom zemljom u evropskom bloku moramo intezivno i tesno saradjivati a imidz zemlje u kojoj je demokratija samo pojam ne realnost moramo sto pre da izbrisemo iz glava evropskih politicara.
Mislim da iako ostanemo bez Kosova , Srbija ima evropsku perspektivu, mnogo bolju nego Kosovo, zato nikako ne treba insistirati na konfliktu sa ambasadorom Nemacke vec na sto boljoj saradnji jer time ce i nase pozicije biti bolje. Sa druge strane price o navodnoj podrsci iz ruskog tabora, jesu tacne imamo rusku podrsku ali osim ruskog izakulisnog stava da su oni uz nas, nemamo zaista nista stoga im najsrdacnije hvala.

Miloš

pre 17 godina

Cobel je 100% u pravu. Svi nasi "političari" našli su sada zahvalnu temu da skrenu pažnju sa svojih bezbrojnih sadašnjih i budućih nepodopština, ali kad se sutra Cobelova predviđanja počnu da ostvaruju, bićemo opet iznenadjeni i uvređeni.

Milan

pre 17 godina

o meni je ovo skandalozna izjava. Mislim da bi posle ovoga trebalo da ambasadpr Cobel bude proglasen "persona non grata" i bude izbacen iz zemlje, ali sam protiv toga da MI prekidamo odnose sa Nemackom ili tako nesto sto traze radikali i neki drugi. Nazalost, oni nama trebaju, uticajniji su i na jakoj poziciji pa zato, zarad nasih INTERESA (a ne ljudbavi, prijateljstva i gluposti) MORAMO da budemo dobri sa njima.
Uopste, mnogi ambasadori stranih zemalja dozvoljavaju sebi da kazu nesto sto ni u svojoj zemlji nebi rekli... Setite se samo kritike Montgomerija, pa i Polta na racun nasih vlasti! (ambasadorima nije zadatak da komentarisu vlast i pol elitu u zemlji domacina)...
Pa nedavno kada je ambasador Polt na Pravnom fakultetu u Beogradu, povodom knjige iz medjunarodnog prava, rekao da je "neprihvatljivo da se pise o agresiji NATO i da se OVK navodi kao teroristicka organizacija". Takodje, tako nesto je rekao i francuski ambasador...
Mislim da bismo mi, i pored svega, trebalo da se ponasamo malo vise kao DRZAVA, a ne kao teritorija i shdno tome drzimo do sebe...
A sto Cobel kaze da je to njegov licni stav, pa koga boli uvo sta Cobel kao gradjanin n Nemacke misli!? Valjda nas on interesuje zato sto zastupa stav Nemacke, a izvan toga on je samo gradjanin Nemacke, kao i niz nasih gastarbajtera koji rade temo!

Nemanja

pre 17 godina

Potpuno je netacno da se Vojvodina prisajedinila 1918. Jugoslaviji,a ne Srbiji. Najpre se narodna skupstina Skupstina Vojvodine izjasnila za ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, a potom je kao deo Srbije usla u sastav Kraljevine SHS.

Zoran KV

pre 17 godina

Obožavam one koji smatraju da je Zapad uvek u pravu a da smo mi gomila zločinaca koja se neće oprati dok je sveta i veka! Bravo!
Ne zagovaram sukob sa svetom ali ne možemo da ostanemo bez ijedne trunke dostojanstva.
Već sam napisao, i ponoviću, ako Cobel želi da dođu radikali na vlast - samo neka nastavi da daje ovakve izjave.

akai

pre 17 godina

Gospodin Cobel je mozda malo nespretno rekao to sto je rekao, ali poruka je vrlo jasna - decentralizacija da ne bi bilo dezintegracije.

Kosovar in NY

pre 17 godina

Ambasadore Cobel je pravi DIPLOMATA, mislim da ovaj put Srbija nije razumo njega izmedju reci. 1941 is Vojvodnine je isterano 400.000 Nemaca, a on to zna jer je istoricar zato on samo cacka malo puls Srbij i to kroz Magjara jer sa Kosovom to je vec zaversno, zato dragi Srbi taj plan za "vise od autonomije.... jednog dana izvadit ce is fijoka za vojvodinu i sanxhak

sanci

pre 17 godina

živim u Budimpešti i mađarima ni na vrh pameti ne pada da se otimaju za Vojvodinu... Erdelj da, južna Slovačka možda, ali Vojvodina ne. A što se izjave tiče - sem što je istinita do zadnje reči - potpuno je izvađena iz konteksta, zlonamerno izvrnuta. Pročitajte je još jednom!

Milica

pre 17 godina

Upravo se i na ovom primeru vidi kako su Srbi naivni... Pre samo nekoliko dana, istog ambasadora su gostili u Sava centru slaveci 50 godina Rimskih ugovora, sedeo je u prvom redu kao gost najveceg ranga, a mogu musliti kakav mu je posle prijem priredjen i koliko je samo mogla da kosta gozba... Zasto se vec jednom ne opametimo... Kakvi god bili prema njima, oni ce njihovu politiku i njihove stavove nam nametati. Silom ili bez nje... Pa, budimo bar dostojansveni...

vesna

pre 17 godina

volela bih da je Cobel savetovao nese POLITICARE i u vreme vladavine JOSIPA BROZA,mislim na DEMOKRATSKI ZAPAD!ovo sad i nije neka HRABROST!

Boris

pre 17 godina

Ja se u potpunosti slazem sa izjavama Cobela jer su po meni realisticne i opisuju situaciju kakva jeste , i nazalost jedino VALIDNO rasenje za status Kosova i mir u Srbiji.

ana

pre 17 godina

da naši političari obavljaju svoj posao kako treba, smatram da bi tada i mogli i imali vremena i autoriteta da reaguju povodom ovog događaja... nažalost oni toliko gorućih pitanja nisu uredili da je to sramota... i, sada nas štite od tumačenja izjave nebitnog lika, a izložili su nas tolikim problemima... ostaje samo građanstvu da formira svoje mišljenje spram ponuđenih informacija, i da kaže po straom fayonu EJ, NEMOJ VIŠE DA ME BRANIŠ MOLIM TE! uz to, što se mene tiče svaki političar koji se meša u politiku druge države je nedemokrata i uzurpator, ali, ipak, nisu se ovi naši bunili za mnogo ozbiljnije stvari...

Vojvodjanin istoricar

pre 17 godina

Mislim da analogiju izmedju odnosa Vojvodina-Madjarska i Kosovo-Srbija treba malo objasniti.
Slicnosti u nacinu gubitka teritorije svakako ima. I Madjarska posle Prvog svetskog rata izgubila Vojvodinu, Erdelj(deo danasnje Rumunije) i Gornju ugarsku (deo danasnje Slovacke)nakon neuspesnih mirovnih pregovora u Versaju. Tadasnji ministri inostranih poslova Francuske i Velike Britanije nisu usvojili nijedan argument madjarske delegacije o ocuvanju teritorijalnog integriteta drzave. Austro-Ugarska je u tom momentu bila na strani gubitnika i sve im je oduzeto. Austrougarska (mislim na dva konstitutivna naroda: Nemce i Madjare) nisu na vreme uocili/uvazili zahteve drugih naroda (Slovaka, Ceha, Rumuna, Srba, Slovenaca, Hrvata...itd) koji su pocev od sredine XIX veka zahtevali veca prava i autonomiju, te predlagali federalizaciju tadasnje dualisticke monarhije. Jednostavno nisu imali sluha za takve stvari. Delegacije ovih naroda su pak uspesnom "diplomatskom ofanzivom" ubedili pobednicke sile Antante da uvaze njihove zahteve i tako su nastale drzave tipa Cehoslovacke ili Kraljevine SHS.
Kolo srece se okrece! Sad se slicno nesto dogadja i sa Srbijom. Vode se medjunarodni pregovori, a na kraju ce velesile da odluce po svome i opet ce neki narodi (u konkretnom slucaju Albanci, na cije zahteve za vecom samostalnoscu Srbija bila oglusila) zahvaljujuci svojoj "diplomatskoj ofanzivi" da profitiraju. Dakle, niceg novog. Istorija se ponavlja!

Goran

pre 17 godina

Nije ambasador Cobel rekao nista sto i mi sami ne pricamo. Ali mi o tome pricamo iz drugih razloga. Takodje izlaganje jednog ambasadora jedne vazne i jake zemlje kao sto je Nemacka mora davati izjave koje bi bile na nivou nesto visem od forumskih i internetskih "diskusija". On je dobro placeni profesionalac i tako treba i da se ponasa.
Nadam se da ce i nasi predstavnici na ovakve njegove izjave reagovati profesionalno i promisljeno i na nivou nesto visem nego na internetskim diskusijama.
Sve sto je vezano za Balkan pa i za druge krajeve uvek ima dva razlicita kraja, pa tako i pitanja vezana za Kosovo, Vojvodinu i sve ostale drzave bivse Jugoslavije.

Milovan S Nikolić

pre 17 godina

Naša bruka jer od ambasadora
pravimo savetnike i bez logike ih uvlačimo u unutrašnje raspave.Zašto i ko
diktira takvu politiku.Na ovo
treba da nam odgovore naši
političari koji traže a ne mogu ni vladu da sastave jer
je za njih rezultat izbora
nevažan,jednostavno su to
pretvorili u borbu za prevlast
o kojoj je sramotno bilo šta
reći,već ih se jednostavno
odreći bez stranih ambsadora.
Milovan S Nikolić Sombor
Gruje Dedića 5

jedan izbjegli srbin

pre 17 godina

Ovo je znak da smo kao narod jos u velikoj opasnosti poslije toliko raseljenih i mucki ubijeni u prijasnjim ratovima nije nam se pozicija popravila u Evropi. Mnogo smo naivni kao narod i dobro je sto ima ljudi kao ambasador da kaze poziciju Srbije u danasnjoj evropi. Srbija gubi teritorije a Madjarska trosi ogromne kolicine novca na oruzje priblizno kao sva istocna evropa zajedno u proteklih 10 godina.Da ne pricam o "prijateljskim" Bugarima.
Srbija mora da pokaze da je jaka na svojoj teritorije ali veoma pametno.
Bog cuva Srbiju i Srbe.

slawen

pre 17 godina

Da li se to meni samo chini, ili niko nije primetio onaj drugi deo: da Srbija i Kosovo treba da se potrude da za oko 20 - 25 godina uđu u EU.

Dejan Vidanovic

pre 17 godina

Javaljam se iz Nemacke. Znaci pratim nase vesti u nasoj zemlji. Izjava ambasadora Cobel je to sto smo culi. Ali izvinjenje i bruku koju je izazvao sa njom izazvace njegovu momentalnu smenu i on je najverovatnije zavrsio svoju dipolomatsku karijeru!!!!!
Dali ce mozda neko od nasih politicara zavrsiti svoju karijeru takvom nekom nesmotrenom izjavom???
Bicu mozda malo grublji - "lupanjem gluposti"?

Srbin iz dijaspore, kao 30 % nasih zemljaka

pre 17 godina

1. Cobela da se protera napolje uz protestnu notu ka Berlinu
2. SRBI, PRAVITE DECU, samo tako ne mogu da nas uniste, sve ostalo je sporedno
3. Ako nam nasi "prijatelji" iz nemacke nesto savetuju, to zaista znaci pogibija na stonie hiljada Srba - zato vracam se ponovo na broj 1: PRAVIMO DECU
4. NE za EU

Bokaso

pre 17 godina

Mislim da nije lose za Srbiju ako je rekao da zasluzuje bolju politicku elitu.Vreme je da se ovi nasi vlastodrsci trgnu i shvate da nisu "bogomdani" za upravljanjem i vodjenjem Srbije.Neki od njih ocigledno rade sta hoce i nadam se da ce ih takvo ponasanje i politicki unistiti.Zahvaljujuci takvima smo dosli u situaciju da strani faktori govore i rade sta hoce u zavisnosti od svojih interesa.U banana drzavi niko se zaista ne shvata ozbiljno pa ni jedan nemacki ambasador.

Aleksandar

pre 17 godina

U cemu je razlika medju granicama pre nekoliko vekova i granicama 20 i 21 veka? Ujedinjene Nacije. Eto u cemu. Granice su medjunarodno priznate is svako menjanje granica znaci nasilje nad drzavom.

lala

pre 17 godina

Nespretno ili ne ali istinito. A istina najvise boli. Cobel je hteo da objasni gradjanima Srbije da nema dva arsina. Vec ako zelite da nesto bude po jednom arsinu to mora da vazi za sve. Pa ako je Kosovo oduvek Srpsko a oslobodjeno 1912 onda je po tom istom arsinu Vojvodina okupirana od Srbije 1918.g A vi birajte. Mislim da je svima jasno sta je covek hteo da objasni. Ali digla se tolika dreka da niko ne gleda sustinu sta je on u stvari rekao. Nije rekao da Madjarska ima pravo niti pretenzije, vec da po tom arsinu po kojem nasi politicari "brane" Kosovo, neko drugi moze da trazi Vojvodinu. To je bar jasno. Ali mi nedamo nista a onda uzmemo za primer sta je nase argument koji obori svaki mali Perica. Nema Cobel problem, mi celokupno srpsko drustvo imamo problem, sa poimanjem sveta oko sebe. Znaci ako je Kosovo oduvek Srpsko onda je Vojvodina oduvek Madjarska !

Zoran - Johanezburg

pre 17 godina

1. Izjava ambasadora Cobela je u najmanju ruku nespretna i neumesna, jer je Kosovo vruca tema u Srba u ovom trenutku. Nesto kao pricanje masnih viceva na sahrani.
2. Za to bi trebalo uloziti protest i traziti snimak cele izjave, da se analizira ceo kontekst.
3. Ako se izuzmu emocije, ako je to ikako moguce na Balkanu, izjava je na mestu.
4. Srbi i dalje preferiraju da cuju ono sto zele da cuju, umesto onoga sto TREBA da cuju, umesto onoga sto je ISTINA i REALNOST. Procitajte Uskrsnju poslanicu Patrijarha, pa cete da vidite o cemu pisem.

Porazgovaracu o ovoj temi sa Vukom Draskovicem kad ga i ako ga budem sreo u Pretoriji sad za vikend. Zivo me interesuje razlika izmedju zvanicnog stava Vlade Srbije, i njegovog licnog misljenja.

Goran

pre 17 godina

Vratiti ambasadora odmah u Nemacku! Tako ce malo bolje da nas cene drugi put.
Zivim ovde na "zapadu" i vidim kako stvari funkcionisu..
Ne smemo da dozvolimo da nam to rade u nasoj kuci.

nenad

pre 17 godina

Iako veoma lose zvuci za vecinu dusebriznika za interese Srbije, ono sto je covek rekao je tacno. Neznam kakav bi rezultat bio sad, ali u skoroj buducnosti nastavi li se ovakva uzasna situacija, vrlo je verovatno da ce Vojvodina da izrazava veoma otvoreno nezadovoljstvo. Srbija svakog vuce unazad, a kao drzava vise nema nikakav kredibilitet.

Igor

pre 17 godina

Gradjanski rat u bivsoj Jugoslaviji je poceo na slican nacin mesanjem Nemacke u unutrasnje stvari zemlje i insistiranjem na priznavanju otceplenju Hrvatske i Slovenije.To je samo nastavak njemacke politike na Balkanu tako da izjava gospodina Cobela nikoga upucenog ne iznenadjuje...
"Danke Dojcland" i nemojte vise da nam pomazete i savetujete nas jer nas to uvek kosta nekoliko stotina hiljada zivota sto je i pokazano kroz istoriju ( dalju i blizu)

Pop

pre 17 godina

Istinito, ili neistinito, Cobel NEMA pravo da tako nesto izjavljuje (osim ako to - tim gore - nije i zvanican stav Nemacke), bez obzira da li je izvuceno iz konteksta ili ne, ovo je diplomatski skandal i prava je stvar sto se podigla tolika prasina, naucimo vec jednom sami sebe da cenimo, pa ce i drugi poceti da nas cene, znaci:

Kad se Cobel vrati tamo odakle je dosao, a posalju nekog kome ce skrenuti paznju sta sme da prica o Srbiji, e - onda smo postali drzava !

Pedja, Banja Luka

pre 17 godina

Bojim se da je Kosovo za Srbiju izgubljeno, iako se to, naravno, kosi sa Poveljom UN-a i pravu o nepovredivosti granica. Medjutim, ako se tu napravi presedan onda i Republika Srpska dugorocno dobija sansu da proglasi samostalnost. Naravno da za to sada ne postoje uslovi, ali za 10, 20, 50 god ko zna kakvi ce odnosi vladati u svijetu. Zato politicari u Srpskoj ne smiju vise prenositi nadleznosti na nivo BiH. Srpska mora zadrzati svoju policiju, a s vremenom ce dobiti i drzavu. Samo mudro, strpljivo i taj dan mora doci!

Alex

pre 17 godina

Diplomatski veoma nespretna izjava gospodina Cobela. Moze se ocekivati da Nemacka uskoro povuce svog ambasadora na konsultacije u Berlin i da se gospodin Cobel posle toga vise ne vrati u Beograd.

Kosovska Mitrovica

pre 17 godina

Ova zemlja ako mislimo na Srbiju je vec odavno raspadana tako da sadasnje stanje je realnost veca nego kada protiv njene volje delovi iz drugih zemalja pripojeni Srbiji,to znaci da Srbija se vraca na svoje i ostali idu samim putem NAZAD.cudno da mnogi pricaju bajke ovo je dedovina ovo srce,ovo je...Radite nesto pametno za vasu djecu i ne mastajte da cete dobiti LOTO KAD NIKADA NE IGRATE.

Sokrates

pre 17 godina

Ma da, izjava g. Cobela je izvucena iz konteksta. Ustvari one nije zeleo reci da bi moglo da se otvori pitanje Vojvodine i Sandzaka vec "mogli bi smo otvoriti to pitanje". U sustini radi se cistoj pretnji izazvanoj nervozom zbog trnovitog puta na koji je naisla ideja o stvaranju nezavisnog Kosova. Nije ovo Cobel izjavio sam. Ovo je poruka Srbiji sta bi moglo da se desi ukoliko nastavi da se opire nezavisnosti Kosova i time u izvesnoj meri remeti odnose u samoj EU a dodatno kvari i ne bas tako sjajne odnose izmedju EU i Rusije. Nece se EU raspasti zbog Srbije i Kosova ali EU je vec prepuna kompromisa i ne treba joj jos jedan.
Rusije je u svom stavu po pitanju Kosova vec otisla predaleko da bi mogla tek tako pognute glave prihvatiti Atisharijev plan. Danas Rusi vise nemaju razloga da se ponizavaju kao sto su to morali ciniti u doba Jeljcina. Ona slavina za gas cini cuda. A da ne spominjem naftu, liderstvo u prodaji naourzanja, dobre odnose sa Kinom i jos mnogo toga. Ne zelim reci da su Rusi srbofili ali cinjenica je da nemaju ni onaj pataoloski prezir naspram Srba koji recimo imaju poneke zapadnoevropske zemlje. Nisu nas napadali, bombardovali, niti uvodili sankcije. Nece oni ugroziti svoje interese zbog Srbije, ali nece nam ni odmoci ako ne moraju.
Oko nezavisnosti Kosova se vec prilicno zaguzvalo, tako da je vec ta eventualna nezavisnost prilicno javlova i nategnuta. Bice to drzava stvorena na silu, kojoj je prva susjedna zemlja ujedno i najveci neprijatelj. Obliznja Grcka takodje bas ne mirisi tu drzavu Kosovo.
EU treba nezavisno Kosovo ali Kosovo ciju ce nezavisnost podrzati i priznati Srbija, a to je nemoguce. Bojim se da ce prisiljavanje Srbije na taj cin priznavanja biti sledece u nizu ponizanja kojima je Srbija izlozena i novi uslov za ulazak u EU. Inace sam taj pristup EU vec gubi svaki smisao i prosto ne mogu da zamislim da Srbija moze da ima iole ravnopravan status unutar te unije, nakon svega sto je od te iste unije dozivela.

Zaista se brinem za opstanak Srbije. EU treba ovu teritoriju u svom sastavu. Medjutim obizirom da na njoj zive vrlo "nezgodni i neposlusni" Srbi valjalo bi im drzavu rastociti, pa onda deo po deo integrisati u uniju. Ova teza mi nekako izdaleka provejava iz Cobelovih izjava.

Malvino

pre 17 godina

Bojim se da je gosp. Cobel rekao golu istinu koju, na zalost nitko u Srbiji nije u stanju percepirati. Sve ima svoju logiku i sto ovaj europski politicar pokusava je navesti ljude da razmisljaju - glavom! Logika postoji u stanju stvari a samo srce i emocije nepriznaju logicko razmisljanje. U politici i diplomaciji srce i emocije nesmiju igrati nikakvu ulogu to je pravilo nad svim pravilima (Srbi grijese kad se emotivno vezu za majcicu Rusijau koija ih ne gleda kao "djecicu" nego prvenstveno kroz svoj interes i Srbi nikako da to shvate! U diplomaciji vladaju interesi a ne prijateljski odnosi. Zato je diplomacija "umijece nemogucega". Srbija bi se trebala vec jedamputa suociti s realnoscu kako bi mogla zdravije prihvatiti i graditi bolju buducnost.

Stojan76@gmail.com

pre 17 godina

Ocito zapadu ne odgovara ni politika demokrata kao sto im nije odgovarala Miloseviceva politika.Da li to znaci da nas oni jednostavno mrze i da hoce da nas uniste?!
Takodje u Republici Srpskoj ne postoji ni jedan gradjanin koji je za zajednicki zivot sa Bosancima i Hrvatima ali to niko ne pominje.Kao da taj narod ne postoji.Da li stvarno postoji zavera protiv Srba?

Sava Savic

pre 17 godina

Posle ovakvih reci - istrgnutih ili ne iz koncepta jasno je da sa Nemackom i ostalim EU perjanicama treba promeniti pricu. Potpuno je jasno da Cobel govori ono sto JESTE cilj i namera Nemacke a i ostalih iz EU ( ne svih ) a to jeste komadanje Srbije i pravljenje novih Albanija , Dardanija i slicnih tvorevina ali samo na ustrb Srbije. Tome mora biti kraj. Ako je Srbija ozbiljna drzava ovakvo flagrantno krsenje dobrih diplomatskih obicaja mora izazvati konsekvence ma ko bio sa druge strane - Nemacka ili neko drugi. I ta reakcije ne sme biti ni prenagljena ni neosmisljena vec vrlo jasna i glasna poruka. Srbija nije svacija prcija da je kroji , prekraja i deli kako mu se prohte a pogotovo ne da preti. To svakome MORA biti jasno a pogotovo gosp. Cobelu.

vanja

pre 17 godina

Naravno da je glupo uporedjivati Vojvodinu i Kosovo. I nije mi jasno kakvo je to pitanje Vojvodine. U njoj se sva manjinska prava postuju. Moje komsije su Slovaci i Madjari. Niko od njih se nije nikada zalio na svoj polozaj. Svako moze da se skoluje na svom jeziku, mada je to po meni glupo, jer to ne doprinosi integracijama. Pravo na razlicitost je osnovno ljudsko pravo, ali se u poslednje vreme sa tim preteruje. Jos malo, pa ce se traziti jogurt na madjarskom ili albanskom. I tada nastaju problemi. U Vojvodini zivi oko 75 odsto Srba i oni uglavnom ni ne razmisljaju o bilo kakvom odceplenju. Ovakav vid autonomije je sasvim dovoljan. Pa ne moze jos da ima svoj ustav i da donosi zakone. Sta ce drzava da radi?

Vuk zemunski

pre 17 godina

Njegova ekselencija nije rekla ništa što do sada već nismo čuli i što ne slušamo već skoro 20 godina. Naravno da Nemačka i EU imaju kapacitete da nam i dalje zagorčavaju život kad god i kako god da im se prohte, naravno da odbrane od toga nema, znamo, probali smo.

Jedini problem je kako sada da nam demokrate objasne da nam eto prijatelji ne samo otimaju Kosmet, nego još i kažu da ako se budemo mnogo koprcali, oteće nam još nešto. Izjavi se nema šta dodati niti oduzeti, ali je problem njenog unutrašnjepolitičkog korišćenja - kud ćete boljeg dokaza radikalima da su u pravu sve ove godine, nego da to čujemo od ambasadora najjače države u Evropi (ne računam Rusiju) i uz to sadašnjeg predsedavajućeg EU?! Šta još treba da se desi pa da shvatimo - ne zanima Zapad naša pojedinačna politička orijentacija, svi ćemo da platimo odokativnom metodom, pa kome šta zapadne.

Da je Rimljanin, kao što je Nemac, njegova ekselencija je mirno moga reći - Ceterum censeo Serbiam delendam esse! (uostalom, smatram da Srbiju treba uništiti) - ne bi bio prvi Nemac od koga smo to čuli.

srbijanac

pre 17 godina

ne znam samo gospodo zasto se podigla tolika prashina, fama,drama oko onoga sto je gospodin cobel rekao!? to je samo jedna realna radna teza koja ce se aktivirati, pokrenuti,no nakon resenja pitanja kosova koje je jos uvek u sastavu srbije

mama ludaca

pre 17 godina

1.Koga je moliti,ne treba ga ljutiti(cinjenica je da Nemacka treba nama a mi njoj bas i ne-naravno ukoliko smo realni)
2.da li je to sto je rekao g.Cobel laz,ima li ikakvih indicija za takve zakljucke?
Ukoliko niste srpska somnabulna vlast,morate priznati da nema mesta nasoj ljutnji na druge nego samo i iskljucivo na sebe i svoje jadno (ruko)vodstvo.

sabri

pre 17 godina

ambasador Cohel je veliki prijatelj SRBIJE.On vas je obavestio sta ce da vas snadje ako ne prihvatite nezavisnost Kosova.Zarad toga on takoreci izmedju redova vas savetuje da trazitre garancije da posle Kosova ne budete vise rasparcani.Vasi politicari izgleda igraju na Sve ili Nista.Kako stvari stoje ostace malo parce zvana Srbija.Proucavajte malo bolje tudje izjave jel nisu sve zlonamerne.

Nada

pre 17 godina

Za razliku od pritalica "evropskih snaga" u Srbiji, vecina garadjana i naravno srpskih politicara su "toliko glupi, gluvi i slepi" da ne prepoznaju svoje prave dobrocinitelje. Mozda bi ti dobrocinitelji trebalo da promene taktiku i svoj trud i NOVAC uloze u nesto prakticno sto bi koristilo i obicnom "glupom" coveku a ne samo vodjama "evropskih" partja i NVO. Mozda bi tada i ova vecina "glupih" poverovala da receno, NIJE receno, a i ako jeste, da NIJE tako misljeno. Uprkos svemu "dobrom" sta su nam (Srbima) uradili, imaju potrebu da nam PERMANENTNO (direktno ili preko "evropsko-srpskih" organizacija) ispiraju mozak. Da li ce ikad ti INTELEKTUALCI ukapirati da je "glupom" ljudskom bicu (srpske nacionalnosti) tim metodama, bar ne u dogledno vreme, nemoguce dokazati casne i dobre namere?

V. Stojkovic

pre 17 godina

Komentari ambasadora Cobela na račun državnih organa i političke elite Srbije (ako ih je zaista rekao kako su prezentirani javnosti) su diplomatski nepristojni. NAZALOST blizu su ISTINI. Poslednjih ne deset vec dvadeset i vise godina Srbija i srpski narod nemaju vodje dorasle istorijskim i politickim izazovima. Zato nam ide ovako kako nam vec ide ... i procice jos puno vremena dok "stvari" ne dodju na svoje mesto i krene na bolje ...

Dusan

pre 17 godina

Ko ovde pravi koga ludim? Te nema podele Kosova, te ima podele Srbije, te nema usporedjivanja sa drugim entitetima, te ima poredjenja. Te Kosovo je "unique case" je Vojvodina je ista kao i Kosovo... Strasno. Necu u EU!!! Milije mi je moje mentalno zdravlje.

Veteran

pre 17 godina

G-din Cobel se vec duze vreme ponasa kao da je 1941. godina kada je Srbija trpela takodje ultimatume. Kada bi nas ambasador u Nemackoj izjavio da je nemacka vlada nesposobna i da je nemackom narodu potrebna bolja i pametnija vlada koja bi se odrekla recimo Rura ili Bavarske, verovatno bi pre proterivanja bio upucen na lekarski pregled. Ovako Gdin Cobel moze bahato da se ponasa i da deli lekcije, packe ali i pretnje jednoj suverenoj i nezavisnoj drzavi. Najmanje sto bi trebalo uraditi je protestna nota vladi nemacke sa pitanjem da li su to zvanicni stavovi Nemacke, a ako nisu onda traziti da Nemacka sama povuce ambasadora ili ga proglasiti personom non grata. To bi uradila svaka demokratska zemlja koja drzi do sebe, ma koliko u teskoj situaciji bila .

vračarska baba

pre 17 godina

Ako ostavimo po strani spornu, navodnu izjavu "da Mađarska može da otvori pitanje Vojvodine", koja je po mom uverenju verovatno izvadjena iz konteksta i nije bila deo njegovog nastupa na forumu, nego deo odgovora na pitanje, Cobel nije rekao, odnosno mediji nisu preneli nista sto bi bilo tako dramaticno sporno. Osobito deo, koji se kako vidim takodje smatra ultra spornim da Srbija "zaslužuje bolju političku elitu". Pa naravno da zasluzuje. Uostalom, pogledajte svaki bogovetni dan sta gradjani Srbije, pa i na ovom sajtu, misle o toj "politickoj eliti" Srbije.
Naravno, mozda je problem u tome da neki smatraju da ne zasluzuje. Ali to bi vec bio predmet spora druge vrste.
Ja bih, recimo, apostrofirala ovaj deo izjave: "Mnogi bi u Srbiji želeli da na Kosovu vide nerede koje bi izazvali Albanci, kako bi posle mogli da kažu da su u pravu kada su međunarodnu zajednicu upozoravali na pretnju terorizma", kao veoma verovatan. I sama smatram da u Srbiji, ali i van nje, ima onih koji upravo ovo prizeljkuju. Za razliku od mene, koja bih zelela da pamet dodje u glavu toj nasoj kakvoj takvoj "eliti" i da se batale Kosova i okrenu Srbiji. Ovoj Srbji, jedinoj koju imamo, a koja prosto vapi da se razvija ekonomija, pisu i uskladjuju zakoni, reformise sve, da ne nabrajam, jer nema segmenta koji nije u loshem ili tragicno losem stanju.

pametan komsija

pre 17 godina

Njegova "greska" je nacin a ne sta on govori. Sve sto on govori je istina, svidja vama ili ne. Kao diplomata on mora da ovu istinu diskutuje sa svojim kolegama za dobrobit Srbije. To je njegova diplomatska duznost. Zasto on je govorio otvoreno za Srpskog Naroda, to je komplikovano, ali nista ne promeni sadrzinu njegovog govora. Mozda ovaj potez i jeste "diplomatski potez". Mozda on zrtvuje sebe za istinu i za dobrobit Srbije. Mozda on je "bolestan i umoran" od srpskih kolegi, te on je odlucio da ide na direktan razgovor sa Narodom. U svim slucaima, to su velika zvona. Cilj je postignut. Sada je na Srbiju da izabere: Hoce ona da cuje ili ne cuje "velika zvona", to je na Srpki Narod. Jos jedan put Zapad pruza ruku za Srbiju....

Zoran

pre 17 godina

Mislim da je ambasador Cobel u pravu. Sto bi se, na primer, Srbija pozivala na istorijske razloge i srednji vek da zadrzi Kosovo i optuzivala Albance da su se naseljavali na Kosovo poslednjih 50 ili 60 godina, a to pravo ne bi imala Austrougarska, odnosno njene naslednice, u cijem sastavu je bila teritorija danasnje Vojvodine. Sto se oni ne bi mogli pozvati na istorijske razloge i optuziti Srbiju da je naseljavala te krajeve iz Bosne, Like ("Osma ofanziva"). To me podseca na odgovor tribalistickih poglavica: Sta je dobro? Dobro je, odgovara poglavica, kada mi napadnemo drugo pleme, otmemo im imovinu i silujemo zene. A sta je lose? Lose je kada to oni ucine nama.

Ivana

pre 17 godina

Stvar bi trebalo dobro ispitati i proveriti. Sve snimke sa foruma preslušati, pa ako je ambasador Cobel to zaista rekao treba zatražiti zvanično objašnjenje od Nemačke vlade i Cobela eventualno proglasiti "personom non grata". Ipak, mene brine to što ne verujem da bi bilo koji ugledni diplomata to izjavio bez "zelenog" svetla svoje vlade. Mogućnost da je ovo samo ispipavanje pulsa i prikrivena poruka EU, je vrlo obeshrabrujuća jer je upućena na vrlo uvredljiv način i samo pokazuje kako nas u svetu vide. Komentarisanje političke elite zemlje domaćina predstavlja grubo kršenje svih pravila diplomatskog ponašanja.
S druge strane, ako su mediji iskonstruisali priču treba da snose veliku odgovornost, jer je to krajnje neprofesionalno i štetno za celo društvo.

Mladen Simić

pre 17 godina

Neozbiljno shvatamo svoju zemlju, pa kako da očekujemo od drugih suprotno. U poslednjih 15 godina smo pokazali da smo nezreli, bahati i iracionalni. Posle kompletnog uništavanja zemlje od strane socijalista i radikala, 30% stanovništva i dalje glasa za njih. Dok nam neko pametniji ne pripreti da će i Beograd da završi u Mađarskoj, neće biti otrežnjenja.

vojvodjanin

pre 17 godina

Kao prvo, Cobel je pogresio kada je rekao da je Vojvodina u Srbiji od 1918. Vojvodina je 1918 usla u sastav Jugoslavije a ne u sastav Srbije. Sto se tice buducnosti Vojvodine u sastavu Srbije o tome su se gradjani Vojvodine vec izjasnili na nedavno odrzanom referendumu na kojem je vecina bila protiv aktuelnog ustava. Ako se vec zalazete za demokratiju onda postujete volju gradjana Vojvodine.

acif efendija

pre 17 godina

Mislim kao sandžaklija da će pitanje rješavanja statusa Sandžaka kad tad doći na dnevni red ali ne kroz formu nezavisnosti već regionalizma ili neku vrstu autonomije.
Neprirodno je da po sve idemo u Beograd.

vojvodina

pre 17 godina

Evo vam informacije iz prve ruke. Ja sam iz Vojvodine i ja ZELIM da se ODCEPIM!
Ali, NE od SRBIJE, ZELIM da se ODCEPIM od SVIH POLITICARA koji su ovu nasu zemlju doveli u ovu jadnu situaciju pocevsi od 90tih godina pa na ovamo, i sto je zalosno, izgleda da imaju nameru da jos zakomplikuju i ovako katastrofalnu situaciju.

Marija

pre 17 godina

Nikako da naučimo da primamo loše vesti. Odmah se vređamo, skačemo, vrištimo, pretimo praćkom, uporno odbijajući da čujemo poruke koje nam se upućuju. Posle nam je đavo kriv kada nam se posledice olupaju o glavu. I dalje, koliko god da nas izudara, mi ništa ne učimo nego još žešće nastavljamo sa starim načinima, štiteći svoje iluzije, koje najviše nama štete nanose. I na kraju ćemo se opet, dok ližemo svoje stare i nove rane, tešiti kako nismo mi krivi već smo žrtve zlih, zlobnih i nasilnih. I tako ćemo i dalje ostajati žrtve sa naopakim ponosom na takav položaj i čekaćemo da nam neko, negde, nekad prizna kako smo spašavali svet od njega samog.

Gaston

pre 17 godina

Irski Ambasador u velikoj Britaniji, Dathi O’Cealleigh, je 2003. izjavio da treba otvoriti diskusiju o statusu Severne Irske u UK (ponavljam - samo otvoriti diskusiju). U roku od 24 casa, proglasen je kao "Persona non Grata" i morao je da se povuce bez dalje rasprave. Eto, tako to rade normalne zemlje. Na zalost Srbija je najobicniji diplomatski beskicmenjak, preplaseni mis i histericni zec.

Miroslav, LI

pre 17 godina

Upravo je obrnuto od onoga sto Cobel tvrdi. Davanje nezavisnosti Kosovu bi ohrabrilo separatizam i u Sandzaku i u Vojvodini, a izazvalo bi i jacanje srpskog nacionalizma sto bi pojacalo teznje u ove dve regije.

Ostanak Kosova u Srbiji bi poslao jasnu poruku svim separatistima, i u Srbiji i van nje, da se nasilje ne isplati.

Uvredjen

pre 17 godina

Gospodin Cobel i njemu slicni zvanicnici unije i SAD ovakvim izjavama samo vredjaju i ponizavaju srpski narod, a to moze biti jako kobno po stablnost u regijonu! Srbija nije saka pirinca da je pozoba svaka vrana koju nanese vetar, Srbija nije svileni cilim da svako od nje od sece koliko mu zatreba! Mi nikome ne pretimo ali ipak znamo kolika su nasa prava na ovim prostorima i ne mozete nas tek tako sisati kao ovce!

podgorica

pre 17 godina

Znači u situaciji kada međunarodna zajednica ne može da pronađe uvjerljive pravne argumente za otimanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije,pokušava da pronađe neke istorijske razloge kako bi potkrijepili svoj naum. Zaboravljaju pri tome da su od početka krize na Balkanu uporno osporavali tzv istorijsku argumentaciju, proglašavajući svakoga ko pomene istoriju koja svakako stoji duboko iza balkanskog konflikta kao nekog retrogradnog i prošlosti okrenutog pojedinca. Dakle, gospodine Cobel, pričajmo o sadašnjosti i budućnosti, a ukoliko namjeravate da u razgovorima otvorite pitanja iz istorije, tu Srbi imaju neoborivu argumentaciju.

mladen

pre 17 godina

G.Cobel verovatno pati od sidroma srpskih politicara pa ono sto kaze sutradan nije to.Bice da su novinari slusali prevod na svahiliju.Bilo bi lepo ako postoji audio snimak da se pusti pa da cujemo ko laze.

taranezy

pre 17 godina

Nerazumevanje je normalno sa ambasadorima, jer pricaju veoma nelogicne stvari, obljasnavaju situaciju na Kosovu kao nesto totalno nevidjeno do sada, kada je ocigledno da bi i Republika Srpska i mnogi drugi regioni imali istu situaciju i onda sami upadaju u zamku reci.
Nek nam lepo kazu hocemo da damo Albancima nezavisnost jer nam je to veci interes, manja muka, i manje terorizma u buducnosti... Onda bi ih mozda i razumeli.

Воја

pre 17 godina

Е сад ме баш интересује да чујем неки снимак његове изјаве па да видим ко лаже и ко изврће чињенице.

jasna

pre 17 godina

Da li postoji snimak njegove izjave? Treba proveriti, pa ako je tacno neka ide kuci, ako nije tacno onda onaj ko je pustio takvu vest na sud pod optuzbom za sirenje neistina u nameri destibilizacije drustva. Meni sve ovo ne izgleda nimalo naivno. Bicemo mi "Kolateralna"

Cobanin

pre 17 godina

Vrlo nespretna i, naravno, uvredljiva izjava. Stanovnistvo Vojvodine i Sandzaka je velikom vecinom protiv bilo kakvog otcepljenja, a u Srbiji se obe oblasti nalaze vec skoro 100 godina. Nema tu nikakve osnove za "otvaranje" novih problema. Jedino sto moze da se otvara je pitanje kulturne autonomije Bosnjaka i Madjara na primer, ali mislim da oni tu vrstu autonomije vec uveliko uzivaju.

Kosovo je jos uvek deo Srbije, makar samo formalno, i zato prostora za diplomatsko delovanje jos uvek ima. Druga je stvar sto smo mi celu stvar prilicno lose vodili i sto sa odgovarajucom diplomatskom inicijativom kasnimo bar 6 godina (odnosno, od 5-og oktobra 2000-e...)

Gaston

pre 17 godina

Irski Ambasador u velikoj Britaniji, Dathi O’Cealleigh, je 2003. izjavio da treba otvoriti diskusiju o statusu Severne Irske u UK (ponavljam - samo otvoriti diskusiju). U roku od 24 casa, proglasen je kao "Persona non Grata" i morao je da se povuce bez dalje rasprave. Eto, tako to rade normalne zemlje. Na zalost Srbija je najobicniji diplomatski beskicmenjak, preplaseni mis i histericni zec.

Zoran

pre 17 godina

Mislim da je ambasador Cobel u pravu. Sto bi se, na primer, Srbija pozivala na istorijske razloge i srednji vek da zadrzi Kosovo i optuzivala Albance da su se naseljavali na Kosovo poslednjih 50 ili 60 godina, a to pravo ne bi imala Austrougarska, odnosno njene naslednice, u cijem sastavu je bila teritorija danasnje Vojvodine. Sto se oni ne bi mogli pozvati na istorijske razloge i optuziti Srbiju da je naseljavala te krajeve iz Bosne, Like ("Osma ofanziva"). To me podseca na odgovor tribalistickih poglavica: Sta je dobro? Dobro je, odgovara poglavica, kada mi napadnemo drugo pleme, otmemo im imovinu i silujemo zene. A sta je lose? Lose je kada to oni ucine nama.

vojvodina

pre 17 godina

Evo vam informacije iz prve ruke. Ja sam iz Vojvodine i ja ZELIM da se ODCEPIM!
Ali, NE od SRBIJE, ZELIM da se ODCEPIM od SVIH POLITICARA koji su ovu nasu zemlju doveli u ovu jadnu situaciju pocevsi od 90tih godina pa na ovamo, i sto je zalosno, izgleda da imaju nameru da jos zakomplikuju i ovako katastrofalnu situaciju.

vojvodjanin

pre 17 godina

Kao prvo, Cobel je pogresio kada je rekao da je Vojvodina u Srbiji od 1918. Vojvodina je 1918 usla u sastav Jugoslavije a ne u sastav Srbije. Sto se tice buducnosti Vojvodine u sastavu Srbije o tome su se gradjani Vojvodine vec izjasnili na nedavno odrzanom referendumu na kojem je vecina bila protiv aktuelnog ustava. Ako se vec zalazete za demokratiju onda postujete volju gradjana Vojvodine.

Miroslav, LI

pre 17 godina

Upravo je obrnuto od onoga sto Cobel tvrdi. Davanje nezavisnosti Kosovu bi ohrabrilo separatizam i u Sandzaku i u Vojvodini, a izazvalo bi i jacanje srpskog nacionalizma sto bi pojacalo teznje u ove dve regije.

Ostanak Kosova u Srbiji bi poslao jasnu poruku svim separatistima, i u Srbiji i van nje, da se nasilje ne isplati.

Cobanin

pre 17 godina

Vrlo nespretna i, naravno, uvredljiva izjava. Stanovnistvo Vojvodine i Sandzaka je velikom vecinom protiv bilo kakvog otcepljenja, a u Srbiji se obe oblasti nalaze vec skoro 100 godina. Nema tu nikakve osnove za "otvaranje" novih problema. Jedino sto moze da se otvara je pitanje kulturne autonomije Bosnjaka i Madjara na primer, ali mislim da oni tu vrstu autonomije vec uveliko uzivaju.

Kosovo je jos uvek deo Srbije, makar samo formalno, i zato prostora za diplomatsko delovanje jos uvek ima. Druga je stvar sto smo mi celu stvar prilicno lose vodili i sto sa odgovarajucom diplomatskom inicijativom kasnimo bar 6 godina (odnosno, od 5-og oktobra 2000-e...)

Marija

pre 17 godina

Nikako da naučimo da primamo loše vesti. Odmah se vređamo, skačemo, vrištimo, pretimo praćkom, uporno odbijajući da čujemo poruke koje nam se upućuju. Posle nam je đavo kriv kada nam se posledice olupaju o glavu. I dalje, koliko god da nas izudara, mi ništa ne učimo nego još žešće nastavljamo sa starim načinima, štiteći svoje iluzije, koje najviše nama štete nanose. I na kraju ćemo se opet, dok ližemo svoje stare i nove rane, tešiti kako nismo mi krivi već smo žrtve zlih, zlobnih i nasilnih. I tako ćemo i dalje ostajati žrtve sa naopakim ponosom na takav položaj i čekaćemo da nam neko, negde, nekad prizna kako smo spašavali svet od njega samog.

Veteran

pre 17 godina

G-din Cobel se vec duze vreme ponasa kao da je 1941. godina kada je Srbija trpela takodje ultimatume. Kada bi nas ambasador u Nemackoj izjavio da je nemacka vlada nesposobna i da je nemackom narodu potrebna bolja i pametnija vlada koja bi se odrekla recimo Rura ili Bavarske, verovatno bi pre proterivanja bio upucen na lekarski pregled. Ovako Gdin Cobel moze bahato da se ponasa i da deli lekcije, packe ali i pretnje jednoj suverenoj i nezavisnoj drzavi. Najmanje sto bi trebalo uraditi je protestna nota vladi nemacke sa pitanjem da li su to zvanicni stavovi Nemacke, a ako nisu onda traziti da Nemacka sama povuce ambasadora ili ga proglasiti personom non grata. To bi uradila svaka demokratska zemlja koja drzi do sebe, ma koliko u teskoj situaciji bila .

pametan komsija

pre 17 godina

Njegova "greska" je nacin a ne sta on govori. Sve sto on govori je istina, svidja vama ili ne. Kao diplomata on mora da ovu istinu diskutuje sa svojim kolegama za dobrobit Srbije. To je njegova diplomatska duznost. Zasto on je govorio otvoreno za Srpskog Naroda, to je komplikovano, ali nista ne promeni sadrzinu njegovog govora. Mozda ovaj potez i jeste "diplomatski potez". Mozda on zrtvuje sebe za istinu i za dobrobit Srbije. Mozda on je "bolestan i umoran" od srpskih kolegi, te on je odlucio da ide na direktan razgovor sa Narodom. U svim slucaima, to su velika zvona. Cilj je postignut. Sada je na Srbiju da izabere: Hoce ona da cuje ili ne cuje "velika zvona", to je na Srpki Narod. Jos jedan put Zapad pruza ruku za Srbiju....

podgorica

pre 17 godina

Znači u situaciji kada međunarodna zajednica ne može da pronađe uvjerljive pravne argumente za otimanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije,pokušava da pronađe neke istorijske razloge kako bi potkrijepili svoj naum. Zaboravljaju pri tome da su od početka krize na Balkanu uporno osporavali tzv istorijsku argumentaciju, proglašavajući svakoga ko pomene istoriju koja svakako stoji duboko iza balkanskog konflikta kao nekog retrogradnog i prošlosti okrenutog pojedinca. Dakle, gospodine Cobel, pričajmo o sadašnjosti i budućnosti, a ukoliko namjeravate da u razgovorima otvorite pitanja iz istorije, tu Srbi imaju neoborivu argumentaciju.

Dusan

pre 17 godina

Ko ovde pravi koga ludim? Te nema podele Kosova, te ima podele Srbije, te nema usporedjivanja sa drugim entitetima, te ima poredjenja. Te Kosovo je "unique case" je Vojvodina je ista kao i Kosovo... Strasno. Necu u EU!!! Milije mi je moje mentalno zdravlje.

Mladen Simić

pre 17 godina

Neozbiljno shvatamo svoju zemlju, pa kako da očekujemo od drugih suprotno. U poslednjih 15 godina smo pokazali da smo nezreli, bahati i iracionalni. Posle kompletnog uništavanja zemlje od strane socijalista i radikala, 30% stanovništva i dalje glasa za njih. Dok nam neko pametniji ne pripreti da će i Beograd da završi u Mađarskoj, neće biti otrežnjenja.

acif efendija

pre 17 godina

Mislim kao sandžaklija da će pitanje rješavanja statusa Sandžaka kad tad doći na dnevni red ali ne kroz formu nezavisnosti već regionalizma ili neku vrstu autonomije.
Neprirodno je da po sve idemo u Beograd.

vračarska baba

pre 17 godina

Ako ostavimo po strani spornu, navodnu izjavu "da Mađarska može da otvori pitanje Vojvodine", koja je po mom uverenju verovatno izvadjena iz konteksta i nije bila deo njegovog nastupa na forumu, nego deo odgovora na pitanje, Cobel nije rekao, odnosno mediji nisu preneli nista sto bi bilo tako dramaticno sporno. Osobito deo, koji se kako vidim takodje smatra ultra spornim da Srbija "zaslužuje bolju političku elitu". Pa naravno da zasluzuje. Uostalom, pogledajte svaki bogovetni dan sta gradjani Srbije, pa i na ovom sajtu, misle o toj "politickoj eliti" Srbije.
Naravno, mozda je problem u tome da neki smatraju da ne zasluzuje. Ali to bi vec bio predmet spora druge vrste.
Ja bih, recimo, apostrofirala ovaj deo izjave: "Mnogi bi u Srbiji želeli da na Kosovu vide nerede koje bi izazvali Albanci, kako bi posle mogli da kažu da su u pravu kada su međunarodnu zajednicu upozoravali na pretnju terorizma", kao veoma verovatan. I sama smatram da u Srbiji, ali i van nje, ima onih koji upravo ovo prizeljkuju. Za razliku od mene, koja bih zelela da pamet dodje u glavu toj nasoj kakvoj takvoj "eliti" i da se batale Kosova i okrenu Srbiji. Ovoj Srbji, jedinoj koju imamo, a koja prosto vapi da se razvija ekonomija, pisu i uskladjuju zakoni, reformise sve, da ne nabrajam, jer nema segmenta koji nije u loshem ili tragicno losem stanju.

jasna

pre 17 godina

Da li postoji snimak njegove izjave? Treba proveriti, pa ako je tacno neka ide kuci, ako nije tacno onda onaj ko je pustio takvu vest na sud pod optuzbom za sirenje neistina u nameri destibilizacije drustva. Meni sve ovo ne izgleda nimalo naivno. Bicemo mi "Kolateralna"

Uvredjen

pre 17 godina

Gospodin Cobel i njemu slicni zvanicnici unije i SAD ovakvim izjavama samo vredjaju i ponizavaju srpski narod, a to moze biti jako kobno po stablnost u regijonu! Srbija nije saka pirinca da je pozoba svaka vrana koju nanese vetar, Srbija nije svileni cilim da svako od nje od sece koliko mu zatreba! Mi nikome ne pretimo ali ipak znamo kolika su nasa prava na ovim prostorima i ne mozete nas tek tako sisati kao ovce!

sabri

pre 17 godina

ambasador Cohel je veliki prijatelj SRBIJE.On vas je obavestio sta ce da vas snadje ako ne prihvatite nezavisnost Kosova.Zarad toga on takoreci izmedju redova vas savetuje da trazitre garancije da posle Kosova ne budete vise rasparcani.Vasi politicari izgleda igraju na Sve ili Nista.Kako stvari stoje ostace malo parce zvana Srbija.Proucavajte malo bolje tudje izjave jel nisu sve zlonamerne.

Igor

pre 17 godina

Gradjanski rat u bivsoj Jugoslaviji je poceo na slican nacin mesanjem Nemacke u unutrasnje stvari zemlje i insistiranjem na priznavanju otceplenju Hrvatske i Slovenije.To je samo nastavak njemacke politike na Balkanu tako da izjava gospodina Cobela nikoga upucenog ne iznenadjuje...
"Danke Dojcland" i nemojte vise da nam pomazete i savetujete nas jer nas to uvek kosta nekoliko stotina hiljada zivota sto je i pokazano kroz istoriju ( dalju i blizu)

lala

pre 17 godina

Nespretno ili ne ali istinito. A istina najvise boli. Cobel je hteo da objasni gradjanima Srbije da nema dva arsina. Vec ako zelite da nesto bude po jednom arsinu to mora da vazi za sve. Pa ako je Kosovo oduvek Srpsko a oslobodjeno 1912 onda je po tom istom arsinu Vojvodina okupirana od Srbije 1918.g A vi birajte. Mislim da je svima jasno sta je covek hteo da objasni. Ali digla se tolika dreka da niko ne gleda sustinu sta je on u stvari rekao. Nije rekao da Madjarska ima pravo niti pretenzije, vec da po tom arsinu po kojem nasi politicari "brane" Kosovo, neko drugi moze da trazi Vojvodinu. To je bar jasno. Ali mi nedamo nista a onda uzmemo za primer sta je nase argument koji obori svaki mali Perica. Nema Cobel problem, mi celokupno srpsko drustvo imamo problem, sa poimanjem sveta oko sebe. Znaci ako je Kosovo oduvek Srpsko onda je Vojvodina oduvek Madjarska !

Vuk zemunski

pre 17 godina

Njegova ekselencija nije rekla ništa što do sada već nismo čuli i što ne slušamo već skoro 20 godina. Naravno da Nemačka i EU imaju kapacitete da nam i dalje zagorčavaju život kad god i kako god da im se prohte, naravno da odbrane od toga nema, znamo, probali smo.

Jedini problem je kako sada da nam demokrate objasne da nam eto prijatelji ne samo otimaju Kosmet, nego još i kažu da ako se budemo mnogo koprcali, oteće nam još nešto. Izjavi se nema šta dodati niti oduzeti, ali je problem njenog unutrašnjepolitičkog korišćenja - kud ćete boljeg dokaza radikalima da su u pravu sve ove godine, nego da to čujemo od ambasadora najjače države u Evropi (ne računam Rusiju) i uz to sadašnjeg predsedavajućeg EU?! Šta još treba da se desi pa da shvatimo - ne zanima Zapad naša pojedinačna politička orijentacija, svi ćemo da platimo odokativnom metodom, pa kome šta zapadne.

Da je Rimljanin, kao što je Nemac, njegova ekselencija je mirno moga reći - Ceterum censeo Serbiam delendam esse! (uostalom, smatram da Srbiju treba uništiti) - ne bi bio prvi Nemac od koga smo to čuli.

Vojvodjanin istoricar

pre 17 godina

Mislim da analogiju izmedju odnosa Vojvodina-Madjarska i Kosovo-Srbija treba malo objasniti.
Slicnosti u nacinu gubitka teritorije svakako ima. I Madjarska posle Prvog svetskog rata izgubila Vojvodinu, Erdelj(deo danasnje Rumunije) i Gornju ugarsku (deo danasnje Slovacke)nakon neuspesnih mirovnih pregovora u Versaju. Tadasnji ministri inostranih poslova Francuske i Velike Britanije nisu usvojili nijedan argument madjarske delegacije o ocuvanju teritorijalnog integriteta drzave. Austro-Ugarska je u tom momentu bila na strani gubitnika i sve im je oduzeto. Austrougarska (mislim na dva konstitutivna naroda: Nemce i Madjare) nisu na vreme uocili/uvazili zahteve drugih naroda (Slovaka, Ceha, Rumuna, Srba, Slovenaca, Hrvata...itd) koji su pocev od sredine XIX veka zahtevali veca prava i autonomiju, te predlagali federalizaciju tadasnje dualisticke monarhije. Jednostavno nisu imali sluha za takve stvari. Delegacije ovih naroda su pak uspesnom "diplomatskom ofanzivom" ubedili pobednicke sile Antante da uvaze njihove zahteve i tako su nastale drzave tipa Cehoslovacke ili Kraljevine SHS.
Kolo srece se okrece! Sad se slicno nesto dogadja i sa Srbijom. Vode se medjunarodni pregovori, a na kraju ce velesile da odluce po svome i opet ce neki narodi (u konkretnom slucaju Albanci, na cije zahteve za vecom samostalnoscu Srbija bila oglusila) zahvaljujuci svojoj "diplomatskoj ofanzivi" da profitiraju. Dakle, niceg novog. Istorija se ponavlja!

V. Stojkovic

pre 17 godina

Komentari ambasadora Cobela na račun državnih organa i političke elite Srbije (ako ih je zaista rekao kako su prezentirani javnosti) su diplomatski nepristojni. NAZALOST blizu su ISTINI. Poslednjih ne deset vec dvadeset i vise godina Srbija i srpski narod nemaju vodje dorasle istorijskim i politickim izazovima. Zato nam ide ovako kako nam vec ide ... i procice jos puno vremena dok "stvari" ne dodju na svoje mesto i krene na bolje ...

Malvino

pre 17 godina

Bojim se da je gosp. Cobel rekao golu istinu koju, na zalost nitko u Srbiji nije u stanju percepirati. Sve ima svoju logiku i sto ovaj europski politicar pokusava je navesti ljude da razmisljaju - glavom! Logika postoji u stanju stvari a samo srce i emocije nepriznaju logicko razmisljanje. U politici i diplomaciji srce i emocije nesmiju igrati nikakvu ulogu to je pravilo nad svim pravilima (Srbi grijese kad se emotivno vezu za majcicu Rusijau koija ih ne gleda kao "djecicu" nego prvenstveno kroz svoj interes i Srbi nikako da to shvate! U diplomaciji vladaju interesi a ne prijateljski odnosi. Zato je diplomacija "umijece nemogucega". Srbija bi se trebala vec jedamputa suociti s realnoscu kako bi mogla zdravije prihvatiti i graditi bolju buducnost.

Pop

pre 17 godina

Istinito, ili neistinito, Cobel NEMA pravo da tako nesto izjavljuje (osim ako to - tim gore - nije i zvanican stav Nemacke), bez obzira da li je izvuceno iz konteksta ili ne, ovo je diplomatski skandal i prava je stvar sto se podigla tolika prasina, naucimo vec jednom sami sebe da cenimo, pa ce i drugi poceti da nas cene, znaci:

Kad se Cobel vrati tamo odakle je dosao, a posalju nekog kome ce skrenuti paznju sta sme da prica o Srbiji, e - onda smo postali drzava !

nenad

pre 17 godina

Iako veoma lose zvuci za vecinu dusebriznika za interese Srbije, ono sto je covek rekao je tacno. Neznam kakav bi rezultat bio sad, ali u skoroj buducnosti nastavi li se ovakva uzasna situacija, vrlo je verovatno da ce Vojvodina da izrazava veoma otvoreno nezadovoljstvo. Srbija svakog vuce unazad, a kao drzava vise nema nikakav kredibilitet.

Sokrates

pre 17 godina

Ma da, izjava g. Cobela je izvucena iz konteksta. Ustvari one nije zeleo reci da bi moglo da se otvori pitanje Vojvodine i Sandzaka vec "mogli bi smo otvoriti to pitanje". U sustini radi se cistoj pretnji izazvanoj nervozom zbog trnovitog puta na koji je naisla ideja o stvaranju nezavisnog Kosova. Nije ovo Cobel izjavio sam. Ovo je poruka Srbiji sta bi moglo da se desi ukoliko nastavi da se opire nezavisnosti Kosova i time u izvesnoj meri remeti odnose u samoj EU a dodatno kvari i ne bas tako sjajne odnose izmedju EU i Rusije. Nece se EU raspasti zbog Srbije i Kosova ali EU je vec prepuna kompromisa i ne treba joj jos jedan.
Rusije je u svom stavu po pitanju Kosova vec otisla predaleko da bi mogla tek tako pognute glave prihvatiti Atisharijev plan. Danas Rusi vise nemaju razloga da se ponizavaju kao sto su to morali ciniti u doba Jeljcina. Ona slavina za gas cini cuda. A da ne spominjem naftu, liderstvo u prodaji naourzanja, dobre odnose sa Kinom i jos mnogo toga. Ne zelim reci da su Rusi srbofili ali cinjenica je da nemaju ni onaj pataoloski prezir naspram Srba koji recimo imaju poneke zapadnoevropske zemlje. Nisu nas napadali, bombardovali, niti uvodili sankcije. Nece oni ugroziti svoje interese zbog Srbije, ali nece nam ni odmoci ako ne moraju.
Oko nezavisnosti Kosova se vec prilicno zaguzvalo, tako da je vec ta eventualna nezavisnost prilicno javlova i nategnuta. Bice to drzava stvorena na silu, kojoj je prva susjedna zemlja ujedno i najveci neprijatelj. Obliznja Grcka takodje bas ne mirisi tu drzavu Kosovo.
EU treba nezavisno Kosovo ali Kosovo ciju ce nezavisnost podrzati i priznati Srbija, a to je nemoguce. Bojim se da ce prisiljavanje Srbije na taj cin priznavanja biti sledece u nizu ponizanja kojima je Srbija izlozena i novi uslov za ulazak u EU. Inace sam taj pristup EU vec gubi svaki smisao i prosto ne mogu da zamislim da Srbija moze da ima iole ravnopravan status unutar te unije, nakon svega sto je od te iste unije dozivela.

Zaista se brinem za opstanak Srbije. EU treba ovu teritoriju u svom sastavu. Medjutim obizirom da na njoj zive vrlo "nezgodni i neposlusni" Srbi valjalo bi im drzavu rastociti, pa onda deo po deo integrisati u uniju. Ova teza mi nekako izdaleka provejava iz Cobelovih izjava.

Sava Savic

pre 17 godina

Posle ovakvih reci - istrgnutih ili ne iz koncepta jasno je da sa Nemackom i ostalim EU perjanicama treba promeniti pricu. Potpuno je jasno da Cobel govori ono sto JESTE cilj i namera Nemacke a i ostalih iz EU ( ne svih ) a to jeste komadanje Srbije i pravljenje novih Albanija , Dardanija i slicnih tvorevina ali samo na ustrb Srbije. Tome mora biti kraj. Ako je Srbija ozbiljna drzava ovakvo flagrantno krsenje dobrih diplomatskih obicaja mora izazvati konsekvence ma ko bio sa druge strane - Nemacka ili neko drugi. I ta reakcije ne sme biti ni prenagljena ni neosmisljena vec vrlo jasna i glasna poruka. Srbija nije svacija prcija da je kroji , prekraja i deli kako mu se prohte a pogotovo ne da preti. To svakome MORA biti jasno a pogotovo gosp. Cobelu.

Stojan76@gmail.com

pre 17 godina

Ocito zapadu ne odgovara ni politika demokrata kao sto im nije odgovarala Miloseviceva politika.Da li to znaci da nas oni jednostavno mrze i da hoce da nas uniste?!
Takodje u Republici Srpskoj ne postoji ni jedan gradjanin koji je za zajednicki zivot sa Bosancima i Hrvatima ali to niko ne pominje.Kao da taj narod ne postoji.Da li stvarno postoji zavera protiv Srba?

vanja

pre 17 godina

Naravno da je glupo uporedjivati Vojvodinu i Kosovo. I nije mi jasno kakvo je to pitanje Vojvodine. U njoj se sva manjinska prava postuju. Moje komsije su Slovaci i Madjari. Niko od njih se nije nikada zalio na svoj polozaj. Svako moze da se skoluje na svom jeziku, mada je to po meni glupo, jer to ne doprinosi integracijama. Pravo na razlicitost je osnovno ljudsko pravo, ali se u poslednje vreme sa tim preteruje. Jos malo, pa ce se traziti jogurt na madjarskom ili albanskom. I tada nastaju problemi. U Vojvodini zivi oko 75 odsto Srba i oni uglavnom ni ne razmisljaju o bilo kakvom odceplenju. Ovakav vid autonomije je sasvim dovoljan. Pa ne moze jos da ima svoj ustav i da donosi zakone. Sta ce drzava da radi?

Srbin iz dijaspore, kao 30 % nasih zemljaka

pre 17 godina

1. Cobela da se protera napolje uz protestnu notu ka Berlinu
2. SRBI, PRAVITE DECU, samo tako ne mogu da nas uniste, sve ostalo je sporedno
3. Ako nam nasi "prijatelji" iz nemacke nesto savetuju, to zaista znaci pogibija na stonie hiljada Srba - zato vracam se ponovo na broj 1: PRAVIMO DECU
4. NE za EU

Воја

pre 17 godina

Е сад ме баш интересује да чујем неки снимак његове изјаве па да видим ко лаже и ко изврће чињенице.

taranezy

pre 17 godina

Nerazumevanje je normalno sa ambasadorima, jer pricaju veoma nelogicne stvari, obljasnavaju situaciju na Kosovu kao nesto totalno nevidjeno do sada, kada je ocigledno da bi i Republika Srpska i mnogi drugi regioni imali istu situaciju i onda sami upadaju u zamku reci.
Nek nam lepo kazu hocemo da damo Albancima nezavisnost jer nam je to veci interes, manja muka, i manje terorizma u buducnosti... Onda bi ih mozda i razumeli.

mladen

pre 17 godina

G.Cobel verovatno pati od sidroma srpskih politicara pa ono sto kaze sutradan nije to.Bice da su novinari slusali prevod na svahiliju.Bilo bi lepo ako postoji audio snimak da se pusti pa da cujemo ko laze.

Goran

pre 17 godina

Vratiti ambasadora odmah u Nemacku! Tako ce malo bolje da nas cene drugi put.
Zivim ovde na "zapadu" i vidim kako stvari funkcionisu..
Ne smemo da dozvolimo da nam to rade u nasoj kuci.

mama ludaca

pre 17 godina

1.Koga je moliti,ne treba ga ljutiti(cinjenica je da Nemacka treba nama a mi njoj bas i ne-naravno ukoliko smo realni)
2.da li je to sto je rekao g.Cobel laz,ima li ikakvih indicija za takve zakljucke?
Ukoliko niste srpska somnabulna vlast,morate priznati da nema mesta nasoj ljutnji na druge nego samo i iskljucivo na sebe i svoje jadno (ruko)vodstvo.

Nemanja

pre 17 godina

Potpuno je netacno da se Vojvodina prisajedinila 1918. Jugoslaviji,a ne Srbiji. Najpre se narodna skupstina Skupstina Vojvodine izjasnila za ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, a potom je kao deo Srbije usla u sastav Kraljevine SHS.

Pedja, Banja Luka

pre 17 godina

Bojim se da je Kosovo za Srbiju izgubljeno, iako se to, naravno, kosi sa Poveljom UN-a i pravu o nepovredivosti granica. Medjutim, ako se tu napravi presedan onda i Republika Srpska dugorocno dobija sansu da proglasi samostalnost. Naravno da za to sada ne postoje uslovi, ali za 10, 20, 50 god ko zna kakvi ce odnosi vladati u svijetu. Zato politicari u Srpskoj ne smiju vise prenositi nadleznosti na nivo BiH. Srpska mora zadrzati svoju policiju, a s vremenom ce dobiti i drzavu. Samo mudro, strpljivo i taj dan mora doci!

Aleksandar

pre 17 godina

U cemu je razlika medju granicama pre nekoliko vekova i granicama 20 i 21 veka? Ujedinjene Nacije. Eto u cemu. Granice su medjunarodno priznate is svako menjanje granica znaci nasilje nad drzavom.

Kosovar in NY

pre 17 godina

Ambasadore Cobel je pravi DIPLOMATA, mislim da ovaj put Srbija nije razumo njega izmedju reci. 1941 is Vojvodnine je isterano 400.000 Nemaca, a on to zna jer je istoricar zato on samo cacka malo puls Srbij i to kroz Magjara jer sa Kosovom to je vec zaversno, zato dragi Srbi taj plan za "vise od autonomije.... jednog dana izvadit ce is fijoka za vojvodinu i sanxhak

Nada

pre 17 godina

Za razliku od pritalica "evropskih snaga" u Srbiji, vecina garadjana i naravno srpskih politicara su "toliko glupi, gluvi i slepi" da ne prepoznaju svoje prave dobrocinitelje. Mozda bi ti dobrocinitelji trebalo da promene taktiku i svoj trud i NOVAC uloze u nesto prakticno sto bi koristilo i obicnom "glupom" coveku a ne samo vodjama "evropskih" partja i NVO. Mozda bi tada i ova vecina "glupih" poverovala da receno, NIJE receno, a i ako jeste, da NIJE tako misljeno. Uprkos svemu "dobrom" sta su nam (Srbima) uradili, imaju potrebu da nam PERMANENTNO (direktno ili preko "evropsko-srpskih" organizacija) ispiraju mozak. Da li ce ikad ti INTELEKTUALCI ukapirati da je "glupom" ljudskom bicu (srpske nacionalnosti) tim metodama, bar ne u dogledno vreme, nemoguce dokazati casne i dobre namere?

sanci

pre 17 godina

živim u Budimpešti i mađarima ni na vrh pameti ne pada da se otimaju za Vojvodinu... Erdelj da, južna Slovačka možda, ali Vojvodina ne. A što se izjave tiče - sem što je istinita do zadnje reči - potpuno je izvađena iz konteksta, zlonamerno izvrnuta. Pročitajte je još jednom!

Zoran KV

pre 17 godina

Obožavam one koji smatraju da je Zapad uvek u pravu a da smo mi gomila zločinaca koja se neće oprati dok je sveta i veka! Bravo!
Ne zagovaram sukob sa svetom ali ne možemo da ostanemo bez ijedne trunke dostojanstva.
Već sam napisao, i ponoviću, ako Cobel želi da dođu radikali na vlast - samo neka nastavi da daje ovakve izjave.

Ivana

pre 17 godina

Stvar bi trebalo dobro ispitati i proveriti. Sve snimke sa foruma preslušati, pa ako je ambasador Cobel to zaista rekao treba zatražiti zvanično objašnjenje od Nemačke vlade i Cobela eventualno proglasiti "personom non grata". Ipak, mene brine to što ne verujem da bi bilo koji ugledni diplomata to izjavio bez "zelenog" svetla svoje vlade. Mogućnost da je ovo samo ispipavanje pulsa i prikrivena poruka EU, je vrlo obeshrabrujuća jer je upućena na vrlo uvredljiv način i samo pokazuje kako nas u svetu vide. Komentarisanje političke elite zemlje domaćina predstavlja grubo kršenje svih pravila diplomatskog ponašanja.
S druge strane, ako su mediji iskonstruisali priču treba da snose veliku odgovornost, jer je to krajnje neprofesionalno i štetno za celo društvo.

Boris

pre 17 godina

Ja se u potpunosti slazem sa izjavama Cobela jer su po meni realisticne i opisuju situaciju kakva jeste , i nazalost jedino VALIDNO rasenje za status Kosova i mir u Srbiji.

Kosovska Mitrovica

pre 17 godina

Ova zemlja ako mislimo na Srbiju je vec odavno raspadana tako da sadasnje stanje je realnost veca nego kada protiv njene volje delovi iz drugih zemalja pripojeni Srbiji,to znaci da Srbija se vraca na svoje i ostali idu samim putem NAZAD.cudno da mnogi pricaju bajke ovo je dedovina ovo srce,ovo je...Radite nesto pametno za vasu djecu i ne mastajte da cete dobiti LOTO KAD NIKADA NE IGRATE.

slawen

pre 17 godina

Da li se to meni samo chini, ili niko nije primetio onaj drugi deo: da Srbija i Kosovo treba da se potrude da za oko 20 - 25 godina uđu u EU.

Bokaso

pre 17 godina

Mislim da nije lose za Srbiju ako je rekao da zasluzuje bolju politicku elitu.Vreme je da se ovi nasi vlastodrsci trgnu i shvate da nisu "bogomdani" za upravljanjem i vodjenjem Srbije.Neki od njih ocigledno rade sta hoce i nadam se da ce ih takvo ponasanje i politicki unistiti.Zahvaljujuci takvima smo dosli u situaciju da strani faktori govore i rade sta hoce u zavisnosti od svojih interesa.U banana drzavi niko se zaista ne shvata ozbiljno pa ni jedan nemacki ambasador.

Zoran - Johanezburg

pre 17 godina

1. Izjava ambasadora Cobela je u najmanju ruku nespretna i neumesna, jer je Kosovo vruca tema u Srba u ovom trenutku. Nesto kao pricanje masnih viceva na sahrani.
2. Za to bi trebalo uloziti protest i traziti snimak cele izjave, da se analizira ceo kontekst.
3. Ako se izuzmu emocije, ako je to ikako moguce na Balkanu, izjava je na mestu.
4. Srbi i dalje preferiraju da cuju ono sto zele da cuju, umesto onoga sto TREBA da cuju, umesto onoga sto je ISTINA i REALNOST. Procitajte Uskrsnju poslanicu Patrijarha, pa cete da vidite o cemu pisem.

Porazgovaracu o ovoj temi sa Vukom Draskovicem kad ga i ako ga budem sreo u Pretoriji sad za vikend. Zivo me interesuje razlika izmedju zvanicnog stava Vlade Srbije, i njegovog licnog misljenja.

Milan

pre 17 godina

o meni je ovo skandalozna izjava. Mislim da bi posle ovoga trebalo da ambasadpr Cobel bude proglasen "persona non grata" i bude izbacen iz zemlje, ali sam protiv toga da MI prekidamo odnose sa Nemackom ili tako nesto sto traze radikali i neki drugi. Nazalost, oni nama trebaju, uticajniji su i na jakoj poziciji pa zato, zarad nasih INTERESA (a ne ljudbavi, prijateljstva i gluposti) MORAMO da budemo dobri sa njima.
Uopste, mnogi ambasadori stranih zemalja dozvoljavaju sebi da kazu nesto sto ni u svojoj zemlji nebi rekli... Setite se samo kritike Montgomerija, pa i Polta na racun nasih vlasti! (ambasadorima nije zadatak da komentarisu vlast i pol elitu u zemlji domacina)...
Pa nedavno kada je ambasador Polt na Pravnom fakultetu u Beogradu, povodom knjige iz medjunarodnog prava, rekao da je "neprihvatljivo da se pise o agresiji NATO i da se OVK navodi kao teroristicka organizacija". Takodje, tako nesto je rekao i francuski ambasador...
Mislim da bismo mi, i pored svega, trebalo da se ponasamo malo vise kao DRZAVA, a ne kao teritorija i shdno tome drzimo do sebe...
A sto Cobel kaze da je to njegov licni stav, pa koga boli uvo sta Cobel kao gradjanin n Nemacke misli!? Valjda nas on interesuje zato sto zastupa stav Nemacke, a izvan toga on je samo gradjanin Nemacke, kao i niz nasih gastarbajtera koji rade temo!

Milan

pre 17 godina

Nista tu nije izvuceno iz konteksta. Dati ovakvu izjavu u ovoj zemlji u ovom trenutku mora da ima samo jednu posledicu, a to je da Cobel bude proglasen za Persona non grata!

Alex

pre 17 godina

Diplomatski veoma nespretna izjava gospodina Cobela. Moze se ocekivati da Nemacka uskoro povuce svog ambasadora na konsultacije u Berlin i da se gospodin Cobel posle toga vise ne vrati u Beograd.

jedan izbjegli srbin

pre 17 godina

Ovo je znak da smo kao narod jos u velikoj opasnosti poslije toliko raseljenih i mucki ubijeni u prijasnjim ratovima nije nam se pozicija popravila u Evropi. Mnogo smo naivni kao narod i dobro je sto ima ljudi kao ambasador da kaze poziciju Srbije u danasnjoj evropi. Srbija gubi teritorije a Madjarska trosi ogromne kolicine novca na oruzje priblizno kao sva istocna evropa zajedno u proteklih 10 godina.Da ne pricam o "prijateljskim" Bugarima.
Srbija mora da pokaze da je jaka na svojoj teritorije ali veoma pametno.
Bog cuva Srbiju i Srbe.

Dejan Vidanovic

pre 17 godina

Javaljam se iz Nemacke. Znaci pratim nase vesti u nasoj zemlji. Izjava ambasadora Cobel je to sto smo culi. Ali izvinjenje i bruku koju je izazvao sa njom izazvace njegovu momentalnu smenu i on je najverovatnije zavrsio svoju dipolomatsku karijeru!!!!!
Dali ce mozda neko od nasih politicara zavrsiti svoju karijeru takvom nekom nesmotrenom izjavom???
Bicu mozda malo grublji - "lupanjem gluposti"?

akai

pre 17 godina

Gospodin Cobel je mozda malo nespretno rekao to sto je rekao, ali poruka je vrlo jasna - decentralizacija da ne bi bilo dezintegracije.

Milica

pre 17 godina

Upravo se i na ovom primeru vidi kako su Srbi naivni... Pre samo nekoliko dana, istog ambasadora su gostili u Sava centru slaveci 50 godina Rimskih ugovora, sedeo je u prvom redu kao gost najveceg ranga, a mogu musliti kakav mu je posle prijem priredjen i koliko je samo mogla da kosta gozba... Zasto se vec jednom ne opametimo... Kakvi god bili prema njima, oni ce njihovu politiku i njihove stavove nam nametati. Silom ili bez nje... Pa, budimo bar dostojansveni...

srbijanac

pre 17 godina

ne znam samo gospodo zasto se podigla tolika prashina, fama,drama oko onoga sto je gospodin cobel rekao!? to je samo jedna realna radna teza koja ce se aktivirati, pokrenuti,no nakon resenja pitanja kosova koje je jos uvek u sastavu srbije

Miloš

pre 17 godina

Cobel je 100% u pravu. Svi nasi "političari" našli su sada zahvalnu temu da skrenu pažnju sa svojih bezbrojnih sadašnjih i budućih nepodopština, ali kad se sutra Cobelova predviđanja počnu da ostvaruju, bićemo opet iznenadjeni i uvređeni.

Ivana

pre 17 godina

Bolje bi im bilo da sednu i vec jednom formiraju Vladu, a ne da se bave pitanjima ko je sta rekao, jel takvo ponasanje spada u domen neprimerenog. Ovde se narod ne postuje!

Goran

pre 17 godina

Nije ambasador Cobel rekao nista sto i mi sami ne pricamo. Ali mi o tome pricamo iz drugih razloga. Takodje izlaganje jednog ambasadora jedne vazne i jake zemlje kao sto je Nemacka mora davati izjave koje bi bile na nivou nesto visem od forumskih i internetskih "diskusija". On je dobro placeni profesionalac i tako treba i da se ponasa.
Nadam se da ce i nasi predstavnici na ovakve njegove izjave reagovati profesionalno i promisljeno i na nivou nesto visem nego na internetskim diskusijama.
Sve sto je vezano za Balkan pa i za druge krajeve uvek ima dva razlicita kraja, pa tako i pitanja vezana za Kosovo, Vojvodinu i sve ostale drzave bivse Jugoslavije.

Milovan S Nikolić

pre 17 godina

Naša bruka jer od ambasadora
pravimo savetnike i bez logike ih uvlačimo u unutrašnje raspave.Zašto i ko
diktira takvu politiku.Na ovo
treba da nam odgovore naši
političari koji traže a ne mogu ni vladu da sastave jer
je za njih rezultat izbora
nevažan,jednostavno su to
pretvorili u borbu za prevlast
o kojoj je sramotno bilo šta
reći,već ih se jednostavno
odreći bez stranih ambsadora.
Milovan S Nikolić Sombor
Gruje Dedića 5

si.mi

pre 17 godina

Kao prvo treba poznavati Nemacku i ziveti u njoj.Dakle ovo sto je rekao ambasador nije nesto posebno.Na Nemackoj TV imate cak i medjunarodne forume,gde se iznose sva gledista i razmisljanja.Potpun normalni demokratski proces u okviru EU!!Samo se pitam kako bi reagovala "politicka elita"da im je rekao istinu da ne mozete tek u EU ako se ne daju sva bracna prava homoseksualcima.U drzavi Baden Wtemberg imate za dobijanje Nemackog drzavljanstva preko deset pitanja o vasoj"ljubavi"prema homoseksualcima.a ako pogresis na jednom ode pasos!Inace jedan od vodecih ljudi u okvirusaveta EU je pre 6 meseci rekao,citiram:"ako UK ne prihvati EU zakone mi je mozemo izbaciti iz EU!"I...nista,razmena misljenja.Tacka.

ana

pre 17 godina

da naši političari obavljaju svoj posao kako treba, smatram da bi tada i mogli i imali vremena i autoriteta da reaguju povodom ovog događaja... nažalost oni toliko gorućih pitanja nisu uredili da je to sramota... i, sada nas štite od tumačenja izjave nebitnog lika, a izložili su nas tolikim problemima... ostaje samo građanstvu da formira svoje mišljenje spram ponuđenih informacija, i da kaže po straom fayonu EJ, NEMOJ VIŠE DA ME BRANIŠ MOLIM TE! uz to, što se mene tiče svaki političar koji se meša u politiku druge države je nedemokrata i uzurpator, ali, ipak, nisu se ovi naši bunili za mnogo ozbiljnije stvari...

vesna

pre 17 godina

volela bih da je Cobel savetovao nese POLITICARE i u vreme vladavine JOSIPA BROZA,mislim na DEMOKRATSKI ZAPAD!ovo sad i nije neka HRABROST!

Vokshi

pre 17 godina

Sto se tice politickih elita Srbije,Herr Zobel uopste nije u pravu.Svaki narod ima egzaktno onakve pol. elite kakve zasluzuje,odnosno kakve bira na slobodnim i demokratskim izborima.

realni srbin

pre 17 godina

Cobelova izjava je jedan vid testa izdrzljivosti za srpsku javnost. Naime gospodin Cobel priznaje da je pogresio kad je neodmereno komentarisao pitanje Sandzaka i Vojvodine, nazalost mnogi politicari nastavljaju kod nas da stvari posmatraju u crno beloj prizmi, i adekvatnoj realnosti ako hocete koja traje u zadnjih 15 godina, trudeci se da njegove neodmerene izjave protumace kako njima odgovara.

Cinjenica je koliko se da videti iz teksta da je pitanje Kosova jedino stvarno pitanje. Prelazak na teme poput Vojvodine i Sandzaka su zaista izvan konteksta. Mislim da je namera Cobela bila da se ukaze na evropsku perspektivu Srbije posle Kosova, koju je on nespretno pokusao da predstavi kao nestabilnosti u drugim delovima Srbije gde su pripadnici manjinskih naroda ako se ne prihvati razumno resenje.

U Cobelovoj izjavi nazire se tipicna nemacka politicka agresivnost u prilazu resavanja problema, koja je u nasoj sadasnjoj situaciji nepotrebna.

Ako zelimo brzom prugom do Evrope , sto cini mi se zeli velika vecina naroda pa cak i radikalsko biracko telo, sa Nemackom kao jednom kljucnom zemljom u evropskom bloku moramo intezivno i tesno saradjivati a imidz zemlje u kojoj je demokratija samo pojam ne realnost moramo sto pre da izbrisemo iz glava evropskih politicara.
Mislim da iako ostanemo bez Kosova , Srbija ima evropsku perspektivu, mnogo bolju nego Kosovo, zato nikako ne treba insistirati na konfliktu sa ambasadorom Nemacke vec na sto boljoj saradnji jer time ce i nase pozicije biti bolje. Sa druge strane price o navodnoj podrsci iz ruskog tabora, jesu tacne imamo rusku podrsku ali osim ruskog izakulisnog stava da su oni uz nas, nemamo zaista nista stoga im najsrdacnije hvala.

Stefan

pre 17 godina

PA, NJEMU OVO NIJE PRVI PUT!!! Konačno da mu neko posoli rep! Veoma me je zabolelo, kada nam je (mislim da je to bilo januara) rekao otvoreno: Srbija treba da prihvati pruzenu ruku medjunarodne zajednice isto onako kako je to uradila Nemačka nakon drugog svetskog rata! I ŠTO JE NAJGORE - NIKO MU TADA NIŠTA NIJE REKAO!?

M.

pre 17 godina

Slazem se sa bivsim ambasadorom Nemacke u Srbiji, Cobelom da Srbija zasluzuje odgovornije i ozbiljnije politicare... Srbija takodjer zasluzuje i mnogo ozbiljnije i odgovornije predstavnike medjunarodne zajednice koje rade u Srbiji. Muka mi je vec od raznoraznih third class poltova, lajona, cobela & comp. koje ovde na nama lece svoje frustracije i komplekse.

Posmatrac

pre 17 godina

Toliko o "dobrim" namerama drage nam Nemacke. Ako Kosmet dobije nezavisnost, uskoro ce svaka opstina ili ulica sa vecinskim Albanskim stanovnistvom traziti prisustvo medjunarodnih snaga i otvaranje diskusije o nezavisnosti. A komentar ambasadora Nemacke da je najbolje da prihvatimo nezavisnost pa da mozda za 20-ak godina udjemo u EU govori koliko nas EU voli. Ja glasam za neulazak Srbije u EU, nista nam dobro nije donela, niti ce nam doneti. Ako EU trazi otimanje dela nase teritorije, onda nam ne zeli dobro, zar ne?

Make DON i Ja

pre 17 godina

A zbog cega su se Srbi naljutili kad je rekao da zasluzujete bolje ljude na vlasti. Sta bi tek bilo da je rekao onu staru da "imate vlast kakvu zasluzujete"!

Zoran CG

pre 17 godina

Ovi su se bas nameracili na vas. Htjeli to da priznamo ili ne zasigurno postoji neka vrsta zavjere protiv Srbije.
Tesko je sada naci recept za izvlacenje. Jedna od varijanti je da trpite dok im ne dosadi da vas klepaju po usima.
Ova izjava sigurno nije slucajna niti nespretno recena ili protumacena. Ona je smisljena, tempirana, relativno tacna.
Mozda je rjesenje gutanje ponosa jedno vrijeme (mada ga gutate vec duze vrijeme ali sa prkosom), dok vas malo ne zaborave.
Bilo kako bilo zelim vam svaku srecu.

Saša

pre 17 godina

Iz onoga što je citirano, se lepo vidi da ambasador nije ništa loše rekao. Tačno je da pre 1912 Kosovo dugo nije bilo pod upravom Srbije, kao što nije ni danas. Tako da je frka koju je podigla Vlada isforsirana a žalosno je da se i Tadić uklopio u Koštuničinu nacionalističku politiku. Umesto da narodu priznaju da je Kosovo izgubljeno oni i dalje nastavljaju Miloševićevo pravljenje magle i davanje lažne nade ljudima u Srbiji. U zadnje vreme se DS mnogo približio DSS-u. Za Koštunicu nisam iznenadjen ali za Tadića jesam. Ali tako je to kad političari nisu profi nego dižu frku, verovatno su i pitanja bila podmetnuta od strane DB-a, pošto je malo čudno da vlast sazna šta se pričalo na nekom skupu. Skupova ima gomila, i sa raznim zvaničnicima, pa ništa.

meni 1 tebi 1

pre 17 godina

steta sto nam drzava nije jedan od operatera pa da mozemo da je zamenimo drugim kad dignu tarifu.Cobel je samo rekao glasno ono sto svi zaista mislimo, samo sto se neko vise plasi svojih misli a neko malo manje
Cobela za Nobela

Nikola

pre 17 godina

Ma dajte ljudi, covek je u pravu. Ne mogu da slusam naglabanja kilave vlade povodom svega i njihove proteste. Zasto smo ovde gde smo, zasto ne umemo da se odredimo prema svemu sto smo zabrljali. Zasto ne analiziramo kako je do svega doslo i da nema nazad. Kosovo vise nije nase i nece ni biti, ja sam rodjen u Pristini pa sta.

Dobro je sto je sve rekao, ima mnogo onih koji nisu napisali komentar ali misle fala bogu da im je rekao da be vrede pisljiva boba. Vazno da i Kostunica i Tadic i njihovi pametni savetnici daju intervjue za DB galsilo Kurir. Kazu sta napise Kurir posle ispadne isitna. Pa naravno kad oni koji smisle vesti posle to i urade.

Alooooooo! Srbijooooooo! Ima li koga budnog i umivenog?

Goran

pre 17 godina

Nemački ambasador je verovatno mislio da su teritorije koje je pod okupacijom držala Turska, pa onda bivša Austro-ugarska monarhija, imale državne granice i obeležja tih okupacionih elemenata. Kao i to da su na teritoriji koju pominje nasilno naseljavani građani iz te monarhije, pa im je čak i poklanjana zemlja da bi se što pre i bolje snašli. Planski se nastanjivala zemlja da bi se zaokružila teritorija. Možda je mislio i na to kako su Srbiju bombardovali nemački bombarderi koji su poletali sa svih aerodroma u susedstvu, a da je već tada bila ocrtana skoro ista današnja situacija oko podele Srbije, davno pre Ahtisarija. Da li se gospodin ambasador nekada izvinio u ime svoje države i naroda za stravične pokolje koje je regularna vojska njegove zemlje načinila širom Srbije? Da li je to ratni zločin koji ne zastareva i možda može biti pokrenut pred međunarodnim sudovima? Ili je ova njegova izjava sračunato plasirana da se izazove pometnja i strah od onoga što bi sledilo u slučaju odbijanja da se prihvati plan lutajućeg diplomate, odnosno, da se proveri javno mišljenje u Srbiji, uključujući organe vlasti. Suviše od strane jednog visokog diplomate koji ipak predstavlja svoju zemlju i kada nešto javno kaže, to može biti shvaćeno kao stav zvanične politike te zemlje. Tu nikakva izvinjenja ne stoje.

Ljiljana

pre 17 godina

Ovo izvinjenje je diplomatski potez diplomate koji se istrcao i obelodanio kako razmisljaju njegovi poslodavci. Pre vremena. Trebalo bi mu se zahvaliti na iskrenosti i konacno shvatiti ko je sef na ovoj planeti. U suprotnom ce biti bas onako kako je Cobel rekao i kako je bilo sa eks SFRJ.

vojvodjanin

pre 17 godina

Kao prvo, Cobel je pogresio kada je rekao da je Vojvodina u Srbiji od 1918. Vojvodina je 1918 usla u sastav Jugoslavije a ne u sastav Srbije. Sto se tice buducnosti Vojvodine u sastavu Srbije o tome su se gradjani Vojvodine vec izjasnili na nedavno odrzanom referendumu na kojem je vecina bila protiv aktuelnog ustava. Ako se vec zalazete za demokratiju onda postujete volju gradjana Vojvodine.

Zoran

pre 17 godina

Mislim da je ambasador Cobel u pravu. Sto bi se, na primer, Srbija pozivala na istorijske razloge i srednji vek da zadrzi Kosovo i optuzivala Albance da su se naseljavali na Kosovo poslednjih 50 ili 60 godina, a to pravo ne bi imala Austrougarska, odnosno njene naslednice, u cijem sastavu je bila teritorija danasnje Vojvodine. Sto se oni ne bi mogli pozvati na istorijske razloge i optuziti Srbiju da je naseljavala te krajeve iz Bosne, Like ("Osma ofanziva"). To me podseca na odgovor tribalistickih poglavica: Sta je dobro? Dobro je, odgovara poglavica, kada mi napadnemo drugo pleme, otmemo im imovinu i silujemo zene. A sta je lose? Lose je kada to oni ucine nama.

pametan komsija

pre 17 godina

Njegova "greska" je nacin a ne sta on govori. Sve sto on govori je istina, svidja vama ili ne. Kao diplomata on mora da ovu istinu diskutuje sa svojim kolegama za dobrobit Srbije. To je njegova diplomatska duznost. Zasto on je govorio otvoreno za Srpskog Naroda, to je komplikovano, ali nista ne promeni sadrzinu njegovog govora. Mozda ovaj potez i jeste "diplomatski potez". Mozda on zrtvuje sebe za istinu i za dobrobit Srbije. Mozda on je "bolestan i umoran" od srpskih kolegi, te on je odlucio da ide na direktan razgovor sa Narodom. U svim slucaima, to su velika zvona. Cilj je postignut. Sada je na Srbiju da izabere: Hoce ona da cuje ili ne cuje "velika zvona", to je na Srpki Narod. Jos jedan put Zapad pruza ruku za Srbiju....

Marija

pre 17 godina

Nikako da naučimo da primamo loše vesti. Odmah se vređamo, skačemo, vrištimo, pretimo praćkom, uporno odbijajući da čujemo poruke koje nam se upućuju. Posle nam je đavo kriv kada nam se posledice olupaju o glavu. I dalje, koliko god da nas izudara, mi ništa ne učimo nego još žešće nastavljamo sa starim načinima, štiteći svoje iluzije, koje najviše nama štete nanose. I na kraju ćemo se opet, dok ližemo svoje stare i nove rane, tešiti kako nismo mi krivi već smo žrtve zlih, zlobnih i nasilnih. I tako ćemo i dalje ostajati žrtve sa naopakim ponosom na takav položaj i čekaćemo da nam neko, negde, nekad prizna kako smo spašavali svet od njega samog.

Miroslav, LI

pre 17 godina

Upravo je obrnuto od onoga sto Cobel tvrdi. Davanje nezavisnosti Kosovu bi ohrabrilo separatizam i u Sandzaku i u Vojvodini, a izazvalo bi i jacanje srpskog nacionalizma sto bi pojacalo teznje u ove dve regije.

Ostanak Kosova u Srbiji bi poslao jasnu poruku svim separatistima, i u Srbiji i van nje, da se nasilje ne isplati.

podgorica

pre 17 godina

Znači u situaciji kada međunarodna zajednica ne može da pronađe uvjerljive pravne argumente za otimanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije,pokušava da pronađe neke istorijske razloge kako bi potkrijepili svoj naum. Zaboravljaju pri tome da su od početka krize na Balkanu uporno osporavali tzv istorijsku argumentaciju, proglašavajući svakoga ko pomene istoriju koja svakako stoji duboko iza balkanskog konflikta kao nekog retrogradnog i prošlosti okrenutog pojedinca. Dakle, gospodine Cobel, pričajmo o sadašnjosti i budućnosti, a ukoliko namjeravate da u razgovorima otvorite pitanja iz istorije, tu Srbi imaju neoborivu argumentaciju.

Cobanin

pre 17 godina

Vrlo nespretna i, naravno, uvredljiva izjava. Stanovnistvo Vojvodine i Sandzaka je velikom vecinom protiv bilo kakvog otcepljenja, a u Srbiji se obe oblasti nalaze vec skoro 100 godina. Nema tu nikakve osnove za "otvaranje" novih problema. Jedino sto moze da se otvara je pitanje kulturne autonomije Bosnjaka i Madjara na primer, ali mislim da oni tu vrstu autonomije vec uveliko uzivaju.

Kosovo je jos uvek deo Srbije, makar samo formalno, i zato prostora za diplomatsko delovanje jos uvek ima. Druga je stvar sto smo mi celu stvar prilicno lose vodili i sto sa odgovarajucom diplomatskom inicijativom kasnimo bar 6 godina (odnosno, od 5-og oktobra 2000-e...)

Uvredjen

pre 17 godina

Gospodin Cobel i njemu slicni zvanicnici unije i SAD ovakvim izjavama samo vredjaju i ponizavaju srpski narod, a to moze biti jako kobno po stablnost u regijonu! Srbija nije saka pirinca da je pozoba svaka vrana koju nanese vetar, Srbija nije svileni cilim da svako od nje od sece koliko mu zatreba! Mi nikome ne pretimo ali ipak znamo kolika su nasa prava na ovim prostorima i ne mozete nas tek tako sisati kao ovce!

vojvodina

pre 17 godina

Evo vam informacije iz prve ruke. Ja sam iz Vojvodine i ja ZELIM da se ODCEPIM!
Ali, NE od SRBIJE, ZELIM da se ODCEPIM od SVIH POLITICARA koji su ovu nasu zemlju doveli u ovu jadnu situaciju pocevsi od 90tih godina pa na ovamo, i sto je zalosno, izgleda da imaju nameru da jos zakomplikuju i ovako katastrofalnu situaciju.

Veteran

pre 17 godina

G-din Cobel se vec duze vreme ponasa kao da je 1941. godina kada je Srbija trpela takodje ultimatume. Kada bi nas ambasador u Nemackoj izjavio da je nemacka vlada nesposobna i da je nemackom narodu potrebna bolja i pametnija vlada koja bi se odrekla recimo Rura ili Bavarske, verovatno bi pre proterivanja bio upucen na lekarski pregled. Ovako Gdin Cobel moze bahato da se ponasa i da deli lekcije, packe ali i pretnje jednoj suverenoj i nezavisnoj drzavi. Najmanje sto bi trebalo uraditi je protestna nota vladi nemacke sa pitanjem da li su to zvanicni stavovi Nemacke, a ako nisu onda traziti da Nemacka sama povuce ambasadora ili ga proglasiti personom non grata. To bi uradila svaka demokratska zemlja koja drzi do sebe, ma koliko u teskoj situaciji bila .

sabri

pre 17 godina

ambasador Cohel je veliki prijatelj SRBIJE.On vas je obavestio sta ce da vas snadje ako ne prihvatite nezavisnost Kosova.Zarad toga on takoreci izmedju redova vas savetuje da trazitre garancije da posle Kosova ne budete vise rasparcani.Vasi politicari izgleda igraju na Sve ili Nista.Kako stvari stoje ostace malo parce zvana Srbija.Proucavajte malo bolje tudje izjave jel nisu sve zlonamerne.

Gaston

pre 17 godina

Irski Ambasador u velikoj Britaniji, Dathi O’Cealleigh, je 2003. izjavio da treba otvoriti diskusiju o statusu Severne Irske u UK (ponavljam - samo otvoriti diskusiju). U roku od 24 casa, proglasen je kao "Persona non Grata" i morao je da se povuce bez dalje rasprave. Eto, tako to rade normalne zemlje. Na zalost Srbija je najobicniji diplomatski beskicmenjak, preplaseni mis i histericni zec.

Srbin iz dijaspore, kao 30 % nasih zemljaka

pre 17 godina

1. Cobela da se protera napolje uz protestnu notu ka Berlinu
2. SRBI, PRAVITE DECU, samo tako ne mogu da nas uniste, sve ostalo je sporedno
3. Ako nam nasi "prijatelji" iz nemacke nesto savetuju, to zaista znaci pogibija na stonie hiljada Srba - zato vracam se ponovo na broj 1: PRAVIMO DECU
4. NE za EU

jasna

pre 17 godina

Da li postoji snimak njegove izjave? Treba proveriti, pa ako je tacno neka ide kuci, ako nije tacno onda onaj ko je pustio takvu vest na sud pod optuzbom za sirenje neistina u nameri destibilizacije drustva. Meni sve ovo ne izgleda nimalo naivno. Bicemo mi "Kolateralna"

acif efendija

pre 17 godina

Mislim kao sandžaklija da će pitanje rješavanja statusa Sandžaka kad tad doći na dnevni red ali ne kroz formu nezavisnosti već regionalizma ili neku vrstu autonomije.
Neprirodno je da po sve idemo u Beograd.

Dusan

pre 17 godina

Ko ovde pravi koga ludim? Te nema podele Kosova, te ima podele Srbije, te nema usporedjivanja sa drugim entitetima, te ima poredjenja. Te Kosovo je "unique case" je Vojvodina je ista kao i Kosovo... Strasno. Necu u EU!!! Milije mi je moje mentalno zdravlje.

Mladen Simić

pre 17 godina

Neozbiljno shvatamo svoju zemlju, pa kako da očekujemo od drugih suprotno. U poslednjih 15 godina smo pokazali da smo nezreli, bahati i iracionalni. Posle kompletnog uništavanja zemlje od strane socijalista i radikala, 30% stanovništva i dalje glasa za njih. Dok nam neko pametniji ne pripreti da će i Beograd da završi u Mađarskoj, neće biti otrežnjenja.

Igor

pre 17 godina

Gradjanski rat u bivsoj Jugoslaviji je poceo na slican nacin mesanjem Nemacke u unutrasnje stvari zemlje i insistiranjem na priznavanju otceplenju Hrvatske i Slovenije.To je samo nastavak njemacke politike na Balkanu tako da izjava gospodina Cobela nikoga upucenog ne iznenadjuje...
"Danke Dojcland" i nemojte vise da nam pomazete i savetujete nas jer nas to uvek kosta nekoliko stotina hiljada zivota sto je i pokazano kroz istoriju ( dalju i blizu)

Sava Savic

pre 17 godina

Posle ovakvih reci - istrgnutih ili ne iz koncepta jasno je da sa Nemackom i ostalim EU perjanicama treba promeniti pricu. Potpuno je jasno da Cobel govori ono sto JESTE cilj i namera Nemacke a i ostalih iz EU ( ne svih ) a to jeste komadanje Srbije i pravljenje novih Albanija , Dardanija i slicnih tvorevina ali samo na ustrb Srbije. Tome mora biti kraj. Ako je Srbija ozbiljna drzava ovakvo flagrantno krsenje dobrih diplomatskih obicaja mora izazvati konsekvence ma ko bio sa druge strane - Nemacka ili neko drugi. I ta reakcije ne sme biti ni prenagljena ni neosmisljena vec vrlo jasna i glasna poruka. Srbija nije svacija prcija da je kroji , prekraja i deli kako mu se prohte a pogotovo ne da preti. To svakome MORA biti jasno a pogotovo gosp. Cobelu.

Kosovar in NY

pre 17 godina

Ambasadore Cobel je pravi DIPLOMATA, mislim da ovaj put Srbija nije razumo njega izmedju reci. 1941 is Vojvodnine je isterano 400.000 Nemaca, a on to zna jer je istoricar zato on samo cacka malo puls Srbij i to kroz Magjara jer sa Kosovom to je vec zaversno, zato dragi Srbi taj plan za "vise od autonomije.... jednog dana izvadit ce is fijoka za vojvodinu i sanxhak

mladen

pre 17 godina

G.Cobel verovatno pati od sidroma srpskih politicara pa ono sto kaze sutradan nije to.Bice da su novinari slusali prevod na svahiliju.Bilo bi lepo ako postoji audio snimak da se pusti pa da cujemo ko laze.

mama ludaca

pre 17 godina

1.Koga je moliti,ne treba ga ljutiti(cinjenica je da Nemacka treba nama a mi njoj bas i ne-naravno ukoliko smo realni)
2.da li je to sto je rekao g.Cobel laz,ima li ikakvih indicija za takve zakljucke?
Ukoliko niste srpska somnabulna vlast,morate priznati da nema mesta nasoj ljutnji na druge nego samo i iskljucivo na sebe i svoje jadno (ruko)vodstvo.

Malvino

pre 17 godina

Bojim se da je gosp. Cobel rekao golu istinu koju, na zalost nitko u Srbiji nije u stanju percepirati. Sve ima svoju logiku i sto ovaj europski politicar pokusava je navesti ljude da razmisljaju - glavom! Logika postoji u stanju stvari a samo srce i emocije nepriznaju logicko razmisljanje. U politici i diplomaciji srce i emocije nesmiju igrati nikakvu ulogu to je pravilo nad svim pravilima (Srbi grijese kad se emotivno vezu za majcicu Rusijau koija ih ne gleda kao "djecicu" nego prvenstveno kroz svoj interes i Srbi nikako da to shvate! U diplomaciji vladaju interesi a ne prijateljski odnosi. Zato je diplomacija "umijece nemogucega". Srbija bi se trebala vec jedamputa suociti s realnoscu kako bi mogla zdravije prihvatiti i graditi bolju buducnost.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Njegova ekselencija nije rekla ništa što do sada već nismo čuli i što ne slušamo već skoro 20 godina. Naravno da Nemačka i EU imaju kapacitete da nam i dalje zagorčavaju život kad god i kako god da im se prohte, naravno da odbrane od toga nema, znamo, probali smo.

Jedini problem je kako sada da nam demokrate objasne da nam eto prijatelji ne samo otimaju Kosmet, nego još i kažu da ako se budemo mnogo koprcali, oteće nam još nešto. Izjavi se nema šta dodati niti oduzeti, ali je problem njenog unutrašnjepolitičkog korišćenja - kud ćete boljeg dokaza radikalima da su u pravu sve ove godine, nego da to čujemo od ambasadora najjače države u Evropi (ne računam Rusiju) i uz to sadašnjeg predsedavajućeg EU?! Šta još treba da se desi pa da shvatimo - ne zanima Zapad naša pojedinačna politička orijentacija, svi ćemo da platimo odokativnom metodom, pa kome šta zapadne.

Da je Rimljanin, kao što je Nemac, njegova ekselencija je mirno moga reći - Ceterum censeo Serbiam delendam esse! (uostalom, smatram da Srbiju treba uništiti) - ne bi bio prvi Nemac od koga smo to čuli.

Pop

pre 17 godina

Istinito, ili neistinito, Cobel NEMA pravo da tako nesto izjavljuje (osim ako to - tim gore - nije i zvanican stav Nemacke), bez obzira da li je izvuceno iz konteksta ili ne, ovo je diplomatski skandal i prava je stvar sto se podigla tolika prasina, naucimo vec jednom sami sebe da cenimo, pa ce i drugi poceti da nas cene, znaci:

Kad se Cobel vrati tamo odakle je dosao, a posalju nekog kome ce skrenuti paznju sta sme da prica o Srbiji, e - onda smo postali drzava !

vračarska baba

pre 17 godina

Ako ostavimo po strani spornu, navodnu izjavu "da Mađarska može da otvori pitanje Vojvodine", koja je po mom uverenju verovatno izvadjena iz konteksta i nije bila deo njegovog nastupa na forumu, nego deo odgovora na pitanje, Cobel nije rekao, odnosno mediji nisu preneli nista sto bi bilo tako dramaticno sporno. Osobito deo, koji se kako vidim takodje smatra ultra spornim da Srbija "zaslužuje bolju političku elitu". Pa naravno da zasluzuje. Uostalom, pogledajte svaki bogovetni dan sta gradjani Srbije, pa i na ovom sajtu, misle o toj "politickoj eliti" Srbije.
Naravno, mozda je problem u tome da neki smatraju da ne zasluzuje. Ali to bi vec bio predmet spora druge vrste.
Ja bih, recimo, apostrofirala ovaj deo izjave: "Mnogi bi u Srbiji želeli da na Kosovu vide nerede koje bi izazvali Albanci, kako bi posle mogli da kažu da su u pravu kada su međunarodnu zajednicu upozoravali na pretnju terorizma", kao veoma verovatan. I sama smatram da u Srbiji, ali i van nje, ima onih koji upravo ovo prizeljkuju. Za razliku od mene, koja bih zelela da pamet dodje u glavu toj nasoj kakvoj takvoj "eliti" i da se batale Kosova i okrenu Srbiji. Ovoj Srbji, jedinoj koju imamo, a koja prosto vapi da se razvija ekonomija, pisu i uskladjuju zakoni, reformise sve, da ne nabrajam, jer nema segmenta koji nije u loshem ili tragicno losem stanju.

nenad

pre 17 godina

Iako veoma lose zvuci za vecinu dusebriznika za interese Srbije, ono sto je covek rekao je tacno. Neznam kakav bi rezultat bio sad, ali u skoroj buducnosti nastavi li se ovakva uzasna situacija, vrlo je verovatno da ce Vojvodina da izrazava veoma otvoreno nezadovoljstvo. Srbija svakog vuce unazad, a kao drzava vise nema nikakav kredibilitet.

Stojan76@gmail.com

pre 17 godina

Ocito zapadu ne odgovara ni politika demokrata kao sto im nije odgovarala Miloseviceva politika.Da li to znaci da nas oni jednostavno mrze i da hoce da nas uniste?!
Takodje u Republici Srpskoj ne postoji ni jedan gradjanin koji je za zajednicki zivot sa Bosancima i Hrvatima ali to niko ne pominje.Kao da taj narod ne postoji.Da li stvarno postoji zavera protiv Srba?

lala

pre 17 godina

Nespretno ili ne ali istinito. A istina najvise boli. Cobel je hteo da objasni gradjanima Srbije da nema dva arsina. Vec ako zelite da nesto bude po jednom arsinu to mora da vazi za sve. Pa ako je Kosovo oduvek Srpsko a oslobodjeno 1912 onda je po tom istom arsinu Vojvodina okupirana od Srbije 1918.g A vi birajte. Mislim da je svima jasno sta je covek hteo da objasni. Ali digla se tolika dreka da niko ne gleda sustinu sta je on u stvari rekao. Nije rekao da Madjarska ima pravo niti pretenzije, vec da po tom arsinu po kojem nasi politicari "brane" Kosovo, neko drugi moze da trazi Vojvodinu. To je bar jasno. Ali mi nedamo nista a onda uzmemo za primer sta je nase argument koji obori svaki mali Perica. Nema Cobel problem, mi celokupno srpsko drustvo imamo problem, sa poimanjem sveta oko sebe. Znaci ako je Kosovo oduvek Srpsko onda je Vojvodina oduvek Madjarska !

srbijanac

pre 17 godina

ne znam samo gospodo zasto se podigla tolika prashina, fama,drama oko onoga sto je gospodin cobel rekao!? to je samo jedna realna radna teza koja ce se aktivirati, pokrenuti,no nakon resenja pitanja kosova koje je jos uvek u sastavu srbije

vanja

pre 17 godina

Naravno da je glupo uporedjivati Vojvodinu i Kosovo. I nije mi jasno kakvo je to pitanje Vojvodine. U njoj se sva manjinska prava postuju. Moje komsije su Slovaci i Madjari. Niko od njih se nije nikada zalio na svoj polozaj. Svako moze da se skoluje na svom jeziku, mada je to po meni glupo, jer to ne doprinosi integracijama. Pravo na razlicitost je osnovno ljudsko pravo, ali se u poslednje vreme sa tim preteruje. Jos malo, pa ce se traziti jogurt na madjarskom ili albanskom. I tada nastaju problemi. U Vojvodini zivi oko 75 odsto Srba i oni uglavnom ni ne razmisljaju o bilo kakvom odceplenju. Ovakav vid autonomije je sasvim dovoljan. Pa ne moze jos da ima svoj ustav i da donosi zakone. Sta ce drzava da radi?

Pedja, Banja Luka

pre 17 godina

Bojim se da je Kosovo za Srbiju izgubljeno, iako se to, naravno, kosi sa Poveljom UN-a i pravu o nepovredivosti granica. Medjutim, ako se tu napravi presedan onda i Republika Srpska dugorocno dobija sansu da proglasi samostalnost. Naravno da za to sada ne postoje uslovi, ali za 10, 20, 50 god ko zna kakvi ce odnosi vladati u svijetu. Zato politicari u Srpskoj ne smiju vise prenositi nadleznosti na nivo BiH. Srpska mora zadrzati svoju policiju, a s vremenom ce dobiti i drzavu. Samo mudro, strpljivo i taj dan mora doci!

Nada

pre 17 godina

Za razliku od pritalica "evropskih snaga" u Srbiji, vecina garadjana i naravno srpskih politicara su "toliko glupi, gluvi i slepi" da ne prepoznaju svoje prave dobrocinitelje. Mozda bi ti dobrocinitelji trebalo da promene taktiku i svoj trud i NOVAC uloze u nesto prakticno sto bi koristilo i obicnom "glupom" coveku a ne samo vodjama "evropskih" partja i NVO. Mozda bi tada i ova vecina "glupih" poverovala da receno, NIJE receno, a i ako jeste, da NIJE tako misljeno. Uprkos svemu "dobrom" sta su nam (Srbima) uradili, imaju potrebu da nam PERMANENTNO (direktno ili preko "evropsko-srpskih" organizacija) ispiraju mozak. Da li ce ikad ti INTELEKTUALCI ukapirati da je "glupom" ljudskom bicu (srpske nacionalnosti) tim metodama, bar ne u dogledno vreme, nemoguce dokazati casne i dobre namere?

Alex

pre 17 godina

Diplomatski veoma nespretna izjava gospodina Cobela. Moze se ocekivati da Nemacka uskoro povuce svog ambasadora na konsultacije u Berlin i da se gospodin Cobel posle toga vise ne vrati u Beograd.

Goran

pre 17 godina

Vratiti ambasadora odmah u Nemacku! Tako ce malo bolje da nas cene drugi put.
Zivim ovde na "zapadu" i vidim kako stvari funkcionisu..
Ne smemo da dozvolimo da nam to rade u nasoj kuci.

taranezy

pre 17 godina

Nerazumevanje je normalno sa ambasadorima, jer pricaju veoma nelogicne stvari, obljasnavaju situaciju na Kosovu kao nesto totalno nevidjeno do sada, kada je ocigledno da bi i Republika Srpska i mnogi drugi regioni imali istu situaciju i onda sami upadaju u zamku reci.
Nek nam lepo kazu hocemo da damo Albancima nezavisnost jer nam je to veci interes, manja muka, i manje terorizma u buducnosti... Onda bi ih mozda i razumeli.

Kosovska Mitrovica

pre 17 godina

Ova zemlja ako mislimo na Srbiju je vec odavno raspadana tako da sadasnje stanje je realnost veca nego kada protiv njene volje delovi iz drugih zemalja pripojeni Srbiji,to znaci da Srbija se vraca na svoje i ostali idu samim putem NAZAD.cudno da mnogi pricaju bajke ovo je dedovina ovo srce,ovo je...Radite nesto pametno za vasu djecu i ne mastajte da cete dobiti LOTO KAD NIKADA NE IGRATE.

Bokaso

pre 17 godina

Mislim da nije lose za Srbiju ako je rekao da zasluzuje bolju politicku elitu.Vreme je da se ovi nasi vlastodrsci trgnu i shvate da nisu "bogomdani" za upravljanjem i vodjenjem Srbije.Neki od njih ocigledno rade sta hoce i nadam se da ce ih takvo ponasanje i politicki unistiti.Zahvaljujuci takvima smo dosli u situaciju da strani faktori govore i rade sta hoce u zavisnosti od svojih interesa.U banana drzavi niko se zaista ne shvata ozbiljno pa ni jedan nemacki ambasador.

Boris

pre 17 godina

Ja se u potpunosti slazem sa izjavama Cobela jer su po meni realisticne i opisuju situaciju kakva jeste , i nazalost jedino VALIDNO rasenje za status Kosova i mir u Srbiji.

Milan

pre 17 godina

o meni je ovo skandalozna izjava. Mislim da bi posle ovoga trebalo da ambasadpr Cobel bude proglasen "persona non grata" i bude izbacen iz zemlje, ali sam protiv toga da MI prekidamo odnose sa Nemackom ili tako nesto sto traze radikali i neki drugi. Nazalost, oni nama trebaju, uticajniji su i na jakoj poziciji pa zato, zarad nasih INTERESA (a ne ljudbavi, prijateljstva i gluposti) MORAMO da budemo dobri sa njima.
Uopste, mnogi ambasadori stranih zemalja dozvoljavaju sebi da kazu nesto sto ni u svojoj zemlji nebi rekli... Setite se samo kritike Montgomerija, pa i Polta na racun nasih vlasti! (ambasadorima nije zadatak da komentarisu vlast i pol elitu u zemlji domacina)...
Pa nedavno kada je ambasador Polt na Pravnom fakultetu u Beogradu, povodom knjige iz medjunarodnog prava, rekao da je "neprihvatljivo da se pise o agresiji NATO i da se OVK navodi kao teroristicka organizacija". Takodje, tako nesto je rekao i francuski ambasador...
Mislim da bismo mi, i pored svega, trebalo da se ponasamo malo vise kao DRZAVA, a ne kao teritorija i shdno tome drzimo do sebe...
A sto Cobel kaze da je to njegov licni stav, pa koga boli uvo sta Cobel kao gradjanin n Nemacke misli!? Valjda nas on interesuje zato sto zastupa stav Nemacke, a izvan toga on je samo gradjanin Nemacke, kao i niz nasih gastarbajtera koji rade temo!

Воја

pre 17 godina

Е сад ме баш интересује да чујем неки снимак његове изјаве па да видим ко лаже и ко изврће чињенице.

Ivana

pre 17 godina

Stvar bi trebalo dobro ispitati i proveriti. Sve snimke sa foruma preslušati, pa ako je ambasador Cobel to zaista rekao treba zatražiti zvanično objašnjenje od Nemačke vlade i Cobela eventualno proglasiti "personom non grata". Ipak, mene brine to što ne verujem da bi bilo koji ugledni diplomata to izjavio bez "zelenog" svetla svoje vlade. Mogućnost da je ovo samo ispipavanje pulsa i prikrivena poruka EU, je vrlo obeshrabrujuća jer je upućena na vrlo uvredljiv način i samo pokazuje kako nas u svetu vide. Komentarisanje političke elite zemlje domaćina predstavlja grubo kršenje svih pravila diplomatskog ponašanja.
S druge strane, ako su mediji iskonstruisali priču treba da snose veliku odgovornost, jer je to krajnje neprofesionalno i štetno za celo društvo.

Zoran - Johanezburg

pre 17 godina

1. Izjava ambasadora Cobela je u najmanju ruku nespretna i neumesna, jer je Kosovo vruca tema u Srba u ovom trenutku. Nesto kao pricanje masnih viceva na sahrani.
2. Za to bi trebalo uloziti protest i traziti snimak cele izjave, da se analizira ceo kontekst.
3. Ako se izuzmu emocije, ako je to ikako moguce na Balkanu, izjava je na mestu.
4. Srbi i dalje preferiraju da cuju ono sto zele da cuju, umesto onoga sto TREBA da cuju, umesto onoga sto je ISTINA i REALNOST. Procitajte Uskrsnju poslanicu Patrijarha, pa cete da vidite o cemu pisem.

Porazgovaracu o ovoj temi sa Vukom Draskovicem kad ga i ako ga budem sreo u Pretoriji sad za vikend. Zivo me interesuje razlika izmedju zvanicnog stava Vlade Srbije, i njegovog licnog misljenja.

Sokrates

pre 17 godina

Ma da, izjava g. Cobela je izvucena iz konteksta. Ustvari one nije zeleo reci da bi moglo da se otvori pitanje Vojvodine i Sandzaka vec "mogli bi smo otvoriti to pitanje". U sustini radi se cistoj pretnji izazvanoj nervozom zbog trnovitog puta na koji je naisla ideja o stvaranju nezavisnog Kosova. Nije ovo Cobel izjavio sam. Ovo je poruka Srbiji sta bi moglo da se desi ukoliko nastavi da se opire nezavisnosti Kosova i time u izvesnoj meri remeti odnose u samoj EU a dodatno kvari i ne bas tako sjajne odnose izmedju EU i Rusije. Nece se EU raspasti zbog Srbije i Kosova ali EU je vec prepuna kompromisa i ne treba joj jos jedan.
Rusije je u svom stavu po pitanju Kosova vec otisla predaleko da bi mogla tek tako pognute glave prihvatiti Atisharijev plan. Danas Rusi vise nemaju razloga da se ponizavaju kao sto su to morali ciniti u doba Jeljcina. Ona slavina za gas cini cuda. A da ne spominjem naftu, liderstvo u prodaji naourzanja, dobre odnose sa Kinom i jos mnogo toga. Ne zelim reci da su Rusi srbofili ali cinjenica je da nemaju ni onaj pataoloski prezir naspram Srba koji recimo imaju poneke zapadnoevropske zemlje. Nisu nas napadali, bombardovali, niti uvodili sankcije. Nece oni ugroziti svoje interese zbog Srbije, ali nece nam ni odmoci ako ne moraju.
Oko nezavisnosti Kosova se vec prilicno zaguzvalo, tako da je vec ta eventualna nezavisnost prilicno javlova i nategnuta. Bice to drzava stvorena na silu, kojoj je prva susjedna zemlja ujedno i najveci neprijatelj. Obliznja Grcka takodje bas ne mirisi tu drzavu Kosovo.
EU treba nezavisno Kosovo ali Kosovo ciju ce nezavisnost podrzati i priznati Srbija, a to je nemoguce. Bojim se da ce prisiljavanje Srbije na taj cin priznavanja biti sledece u nizu ponizanja kojima je Srbija izlozena i novi uslov za ulazak u EU. Inace sam taj pristup EU vec gubi svaki smisao i prosto ne mogu da zamislim da Srbija moze da ima iole ravnopravan status unutar te unije, nakon svega sto je od te iste unije dozivela.

Zaista se brinem za opstanak Srbije. EU treba ovu teritoriju u svom sastavu. Medjutim obizirom da na njoj zive vrlo "nezgodni i neposlusni" Srbi valjalo bi im drzavu rastociti, pa onda deo po deo integrisati u uniju. Ova teza mi nekako izdaleka provejava iz Cobelovih izjava.

jedan izbjegli srbin

pre 17 godina

Ovo je znak da smo kao narod jos u velikoj opasnosti poslije toliko raseljenih i mucki ubijeni u prijasnjim ratovima nije nam se pozicija popravila u Evropi. Mnogo smo naivni kao narod i dobro je sto ima ljudi kao ambasador da kaze poziciju Srbije u danasnjoj evropi. Srbija gubi teritorije a Madjarska trosi ogromne kolicine novca na oruzje priblizno kao sva istocna evropa zajedno u proteklih 10 godina.Da ne pricam o "prijateljskim" Bugarima.
Srbija mora da pokaze da je jaka na svojoj teritorije ali veoma pametno.
Bog cuva Srbiju i Srbe.

Vojvodjanin istoricar

pre 17 godina

Mislim da analogiju izmedju odnosa Vojvodina-Madjarska i Kosovo-Srbija treba malo objasniti.
Slicnosti u nacinu gubitka teritorije svakako ima. I Madjarska posle Prvog svetskog rata izgubila Vojvodinu, Erdelj(deo danasnje Rumunije) i Gornju ugarsku (deo danasnje Slovacke)nakon neuspesnih mirovnih pregovora u Versaju. Tadasnji ministri inostranih poslova Francuske i Velike Britanije nisu usvojili nijedan argument madjarske delegacije o ocuvanju teritorijalnog integriteta drzave. Austro-Ugarska je u tom momentu bila na strani gubitnika i sve im je oduzeto. Austrougarska (mislim na dva konstitutivna naroda: Nemce i Madjare) nisu na vreme uocili/uvazili zahteve drugih naroda (Slovaka, Ceha, Rumuna, Srba, Slovenaca, Hrvata...itd) koji su pocev od sredine XIX veka zahtevali veca prava i autonomiju, te predlagali federalizaciju tadasnje dualisticke monarhije. Jednostavno nisu imali sluha za takve stvari. Delegacije ovih naroda su pak uspesnom "diplomatskom ofanzivom" ubedili pobednicke sile Antante da uvaze njihove zahteve i tako su nastale drzave tipa Cehoslovacke ili Kraljevine SHS.
Kolo srece se okrece! Sad se slicno nesto dogadja i sa Srbijom. Vode se medjunarodni pregovori, a na kraju ce velesile da odluce po svome i opet ce neki narodi (u konkretnom slucaju Albanci, na cije zahteve za vecom samostalnoscu Srbija bila oglusila) zahvaljujuci svojoj "diplomatskoj ofanzivi" da profitiraju. Dakle, niceg novog. Istorija se ponavlja!

Nemanja

pre 17 godina

Potpuno je netacno da se Vojvodina prisajedinila 1918. Jugoslaviji,a ne Srbiji. Najpre se narodna skupstina Skupstina Vojvodine izjasnila za ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, a potom je kao deo Srbije usla u sastav Kraljevine SHS.

V. Stojkovic

pre 17 godina

Komentari ambasadora Cobela na račun državnih organa i političke elite Srbije (ako ih je zaista rekao kako su prezentirani javnosti) su diplomatski nepristojni. NAZALOST blizu su ISTINI. Poslednjih ne deset vec dvadeset i vise godina Srbija i srpski narod nemaju vodje dorasle istorijskim i politickim izazovima. Zato nam ide ovako kako nam vec ide ... i procice jos puno vremena dok "stvari" ne dodju na svoje mesto i krene na bolje ...

Aleksandar

pre 17 godina

U cemu je razlika medju granicama pre nekoliko vekova i granicama 20 i 21 veka? Ujedinjene Nacije. Eto u cemu. Granice su medjunarodno priznate is svako menjanje granica znaci nasilje nad drzavom.

Dejan Vidanovic

pre 17 godina

Javaljam se iz Nemacke. Znaci pratim nase vesti u nasoj zemlji. Izjava ambasadora Cobel je to sto smo culi. Ali izvinjenje i bruku koju je izazvao sa njom izazvace njegovu momentalnu smenu i on je najverovatnije zavrsio svoju dipolomatsku karijeru!!!!!
Dali ce mozda neko od nasih politicara zavrsiti svoju karijeru takvom nekom nesmotrenom izjavom???
Bicu mozda malo grublji - "lupanjem gluposti"?

sanci

pre 17 godina

živim u Budimpešti i mađarima ni na vrh pameti ne pada da se otimaju za Vojvodinu... Erdelj da, južna Slovačka možda, ali Vojvodina ne. A što se izjave tiče - sem što je istinita do zadnje reči - potpuno je izvađena iz konteksta, zlonamerno izvrnuta. Pročitajte je još jednom!

Miloš

pre 17 godina

Cobel je 100% u pravu. Svi nasi "političari" našli su sada zahvalnu temu da skrenu pažnju sa svojih bezbrojnih sadašnjih i budućih nepodopština, ali kad se sutra Cobelova predviđanja počnu da ostvaruju, bićemo opet iznenadjeni i uvređeni.

Zoran KV

pre 17 godina

Obožavam one koji smatraju da je Zapad uvek u pravu a da smo mi gomila zločinaca koja se neće oprati dok je sveta i veka! Bravo!
Ne zagovaram sukob sa svetom ali ne možemo da ostanemo bez ijedne trunke dostojanstva.
Već sam napisao, i ponoviću, ako Cobel želi da dođu radikali na vlast - samo neka nastavi da daje ovakve izjave.

si.mi

pre 17 godina

Kao prvo treba poznavati Nemacku i ziveti u njoj.Dakle ovo sto je rekao ambasador nije nesto posebno.Na Nemackoj TV imate cak i medjunarodne forume,gde se iznose sva gledista i razmisljanja.Potpun normalni demokratski proces u okviru EU!!Samo se pitam kako bi reagovala "politicka elita"da im je rekao istinu da ne mozete tek u EU ako se ne daju sva bracna prava homoseksualcima.U drzavi Baden Wtemberg imate za dobijanje Nemackog drzavljanstva preko deset pitanja o vasoj"ljubavi"prema homoseksualcima.a ako pogresis na jednom ode pasos!Inace jedan od vodecih ljudi u okvirusaveta EU je pre 6 meseci rekao,citiram:"ako UK ne prihvati EU zakone mi je mozemo izbaciti iz EU!"I...nista,razmena misljenja.Tacka.

Milan

pre 17 godina

Nista tu nije izvuceno iz konteksta. Dati ovakvu izjavu u ovoj zemlji u ovom trenutku mora da ima samo jednu posledicu, a to je da Cobel bude proglasen za Persona non grata!

akai

pre 17 godina

Gospodin Cobel je mozda malo nespretno rekao to sto je rekao, ali poruka je vrlo jasna - decentralizacija da ne bi bilo dezintegracije.

Milica

pre 17 godina

Upravo se i na ovom primeru vidi kako su Srbi naivni... Pre samo nekoliko dana, istog ambasadora su gostili u Sava centru slaveci 50 godina Rimskih ugovora, sedeo je u prvom redu kao gost najveceg ranga, a mogu musliti kakav mu je posle prijem priredjen i koliko je samo mogla da kosta gozba... Zasto se vec jednom ne opametimo... Kakvi god bili prema njima, oni ce njihovu politiku i njihove stavove nam nametati. Silom ili bez nje... Pa, budimo bar dostojansveni...

vesna

pre 17 godina

volela bih da je Cobel savetovao nese POLITICARE i u vreme vladavine JOSIPA BROZA,mislim na DEMOKRATSKI ZAPAD!ovo sad i nije neka HRABROST!

Vokshi

pre 17 godina

Sto se tice politickih elita Srbije,Herr Zobel uopste nije u pravu.Svaki narod ima egzaktno onakve pol. elite kakve zasluzuje,odnosno kakve bira na slobodnim i demokratskim izborima.

Stefan

pre 17 godina

PA, NJEMU OVO NIJE PRVI PUT!!! Konačno da mu neko posoli rep! Veoma me je zabolelo, kada nam je (mislim da je to bilo januara) rekao otvoreno: Srbija treba da prihvati pruzenu ruku medjunarodne zajednice isto onako kako je to uradila Nemačka nakon drugog svetskog rata! I ŠTO JE NAJGORE - NIKO MU TADA NIŠTA NIJE REKAO!?

Goran

pre 17 godina

Nije ambasador Cobel rekao nista sto i mi sami ne pricamo. Ali mi o tome pricamo iz drugih razloga. Takodje izlaganje jednog ambasadora jedne vazne i jake zemlje kao sto je Nemacka mora davati izjave koje bi bile na nivou nesto visem od forumskih i internetskih "diskusija". On je dobro placeni profesionalac i tako treba i da se ponasa.
Nadam se da ce i nasi predstavnici na ovakve njegove izjave reagovati profesionalno i promisljeno i na nivou nesto visem nego na internetskim diskusijama.
Sve sto je vezano za Balkan pa i za druge krajeve uvek ima dva razlicita kraja, pa tako i pitanja vezana za Kosovo, Vojvodinu i sve ostale drzave bivse Jugoslavije.

Milovan S Nikolić

pre 17 godina

Naša bruka jer od ambasadora
pravimo savetnike i bez logike ih uvlačimo u unutrašnje raspave.Zašto i ko
diktira takvu politiku.Na ovo
treba da nam odgovore naši
političari koji traže a ne mogu ni vladu da sastave jer
je za njih rezultat izbora
nevažan,jednostavno su to
pretvorili u borbu za prevlast
o kojoj je sramotno bilo šta
reći,već ih se jednostavno
odreći bez stranih ambsadora.
Milovan S Nikolić Sombor
Gruje Dedića 5

realni srbin

pre 17 godina

Cobelova izjava je jedan vid testa izdrzljivosti za srpsku javnost. Naime gospodin Cobel priznaje da je pogresio kad je neodmereno komentarisao pitanje Sandzaka i Vojvodine, nazalost mnogi politicari nastavljaju kod nas da stvari posmatraju u crno beloj prizmi, i adekvatnoj realnosti ako hocete koja traje u zadnjih 15 godina, trudeci se da njegove neodmerene izjave protumace kako njima odgovara.

Cinjenica je koliko se da videti iz teksta da je pitanje Kosova jedino stvarno pitanje. Prelazak na teme poput Vojvodine i Sandzaka su zaista izvan konteksta. Mislim da je namera Cobela bila da se ukaze na evropsku perspektivu Srbije posle Kosova, koju je on nespretno pokusao da predstavi kao nestabilnosti u drugim delovima Srbije gde su pripadnici manjinskih naroda ako se ne prihvati razumno resenje.

U Cobelovoj izjavi nazire se tipicna nemacka politicka agresivnost u prilazu resavanja problema, koja je u nasoj sadasnjoj situaciji nepotrebna.

Ako zelimo brzom prugom do Evrope , sto cini mi se zeli velika vecina naroda pa cak i radikalsko biracko telo, sa Nemackom kao jednom kljucnom zemljom u evropskom bloku moramo intezivno i tesno saradjivati a imidz zemlje u kojoj je demokratija samo pojam ne realnost moramo sto pre da izbrisemo iz glava evropskih politicara.
Mislim da iako ostanemo bez Kosova , Srbija ima evropsku perspektivu, mnogo bolju nego Kosovo, zato nikako ne treba insistirati na konfliktu sa ambasadorom Nemacke vec na sto boljoj saradnji jer time ce i nase pozicije biti bolje. Sa druge strane price o navodnoj podrsci iz ruskog tabora, jesu tacne imamo rusku podrsku ali osim ruskog izakulisnog stava da su oni uz nas, nemamo zaista nista stoga im najsrdacnije hvala.

Ivana

pre 17 godina

Bolje bi im bilo da sednu i vec jednom formiraju Vladu, a ne da se bave pitanjima ko je sta rekao, jel takvo ponasanje spada u domen neprimerenog. Ovde se narod ne postuje!

Zoran CG

pre 17 godina

Ovi su se bas nameracili na vas. Htjeli to da priznamo ili ne zasigurno postoji neka vrsta zavjere protiv Srbije.
Tesko je sada naci recept za izvlacenje. Jedna od varijanti je da trpite dok im ne dosadi da vas klepaju po usima.
Ova izjava sigurno nije slucajna niti nespretno recena ili protumacena. Ona je smisljena, tempirana, relativno tacna.
Mozda je rjesenje gutanje ponosa jedno vrijeme (mada ga gutate vec duze vrijeme ali sa prkosom), dok vas malo ne zaborave.
Bilo kako bilo zelim vam svaku srecu.

ana

pre 17 godina

da naši političari obavljaju svoj posao kako treba, smatram da bi tada i mogli i imali vremena i autoriteta da reaguju povodom ovog događaja... nažalost oni toliko gorućih pitanja nisu uredili da je to sramota... i, sada nas štite od tumačenja izjave nebitnog lika, a izložili su nas tolikim problemima... ostaje samo građanstvu da formira svoje mišljenje spram ponuđenih informacija, i da kaže po straom fayonu EJ, NEMOJ VIŠE DA ME BRANIŠ MOLIM TE! uz to, što se mene tiče svaki političar koji se meša u politiku druge države je nedemokrata i uzurpator, ali, ipak, nisu se ovi naši bunili za mnogo ozbiljnije stvari...

slawen

pre 17 godina

Da li se to meni samo chini, ili niko nije primetio onaj drugi deo: da Srbija i Kosovo treba da se potrude da za oko 20 - 25 godina uđu u EU.

Goran

pre 17 godina

Nemački ambasador je verovatno mislio da su teritorije koje je pod okupacijom držala Turska, pa onda bivša Austro-ugarska monarhija, imale državne granice i obeležja tih okupacionih elemenata. Kao i to da su na teritoriji koju pominje nasilno naseljavani građani iz te monarhije, pa im je čak i poklanjana zemlja da bi se što pre i bolje snašli. Planski se nastanjivala zemlja da bi se zaokružila teritorija. Možda je mislio i na to kako su Srbiju bombardovali nemački bombarderi koji su poletali sa svih aerodroma u susedstvu, a da je već tada bila ocrtana skoro ista današnja situacija oko podele Srbije, davno pre Ahtisarija. Da li se gospodin ambasador nekada izvinio u ime svoje države i naroda za stravične pokolje koje je regularna vojska njegove zemlje načinila širom Srbije? Da li je to ratni zločin koji ne zastareva i možda može biti pokrenut pred međunarodnim sudovima? Ili je ova njegova izjava sračunato plasirana da se izazove pometnja i strah od onoga što bi sledilo u slučaju odbijanja da se prihvati plan lutajućeg diplomate, odnosno, da se proveri javno mišljenje u Srbiji, uključujući organe vlasti. Suviše od strane jednog visokog diplomate koji ipak predstavlja svoju zemlju i kada nešto javno kaže, to može biti shvaćeno kao stav zvanične politike te zemlje. Tu nikakva izvinjenja ne stoje.

Posmatrac

pre 17 godina

Toliko o "dobrim" namerama drage nam Nemacke. Ako Kosmet dobije nezavisnost, uskoro ce svaka opstina ili ulica sa vecinskim Albanskim stanovnistvom traziti prisustvo medjunarodnih snaga i otvaranje diskusije o nezavisnosti. A komentar ambasadora Nemacke da je najbolje da prihvatimo nezavisnost pa da mozda za 20-ak godina udjemo u EU govori koliko nas EU voli. Ja glasam za neulazak Srbije u EU, nista nam dobro nije donela, niti ce nam doneti. Ako EU trazi otimanje dela nase teritorije, onda nam ne zeli dobro, zar ne?

Saša

pre 17 godina

Iz onoga što je citirano, se lepo vidi da ambasador nije ništa loše rekao. Tačno je da pre 1912 Kosovo dugo nije bilo pod upravom Srbije, kao što nije ni danas. Tako da je frka koju je podigla Vlada isforsirana a žalosno je da se i Tadić uklopio u Koštuničinu nacionalističku politiku. Umesto da narodu priznaju da je Kosovo izgubljeno oni i dalje nastavljaju Miloševićevo pravljenje magle i davanje lažne nade ljudima u Srbiji. U zadnje vreme se DS mnogo približio DSS-u. Za Koštunicu nisam iznenadjen ali za Tadića jesam. Ali tako je to kad političari nisu profi nego dižu frku, verovatno su i pitanja bila podmetnuta od strane DB-a, pošto je malo čudno da vlast sazna šta se pričalo na nekom skupu. Skupova ima gomila, i sa raznim zvaničnicima, pa ništa.

meni 1 tebi 1

pre 17 godina

steta sto nam drzava nije jedan od operatera pa da mozemo da je zamenimo drugim kad dignu tarifu.Cobel je samo rekao glasno ono sto svi zaista mislimo, samo sto se neko vise plasi svojih misli a neko malo manje
Cobela za Nobela

M.

pre 17 godina

Slazem se sa bivsim ambasadorom Nemacke u Srbiji, Cobelom da Srbija zasluzuje odgovornije i ozbiljnije politicare... Srbija takodjer zasluzuje i mnogo ozbiljnije i odgovornije predstavnike medjunarodne zajednice koje rade u Srbiji. Muka mi je vec od raznoraznih third class poltova, lajona, cobela & comp. koje ovde na nama lece svoje frustracije i komplekse.

Nikola

pre 17 godina

Ma dajte ljudi, covek je u pravu. Ne mogu da slusam naglabanja kilave vlade povodom svega i njihove proteste. Zasto smo ovde gde smo, zasto ne umemo da se odredimo prema svemu sto smo zabrljali. Zasto ne analiziramo kako je do svega doslo i da nema nazad. Kosovo vise nije nase i nece ni biti, ja sam rodjen u Pristini pa sta.

Dobro je sto je sve rekao, ima mnogo onih koji nisu napisali komentar ali misle fala bogu da im je rekao da be vrede pisljiva boba. Vazno da i Kostunica i Tadic i njihovi pametni savetnici daju intervjue za DB galsilo Kurir. Kazu sta napise Kurir posle ispadne isitna. Pa naravno kad oni koji smisle vesti posle to i urade.

Alooooooo! Srbijooooooo! Ima li koga budnog i umivenog?

Make DON i Ja

pre 17 godina

A zbog cega su se Srbi naljutili kad je rekao da zasluzujete bolje ljude na vlasti. Sta bi tek bilo da je rekao onu staru da "imate vlast kakvu zasluzujete"!

Ljiljana

pre 17 godina

Ovo izvinjenje je diplomatski potez diplomate koji se istrcao i obelodanio kako razmisljaju njegovi poslodavci. Pre vremena. Trebalo bi mu se zahvaliti na iskrenosti i konacno shvatiti ko je sef na ovoj planeti. U suprotnom ce biti bas onako kako je Cobel rekao i kako je bilo sa eks SFRJ.