Subota, 07.04.2007.

10:11

"Novi stav o Kosovu uslov za EU"

Marti Ahtisari izjavio da Srbija mora promeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova, ukoliko zaista želi da postane članica EU.

Izvor: B92

"Novi stav o Kosovu uslov za EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodjanin

pre 17 godina

I Tadić i Koštunica igrali su u tandemu ali su napravili grešku u koracima. Računali su da treba praviti vladu tek nakon zasedanja u savetu bezbednosti kada će biti neke stvari oko Kosova rešene a oni izuzeti iz krivice po njihovim predstavama. Ali ne lezi vraže, na savetu nije ništa rešeno jer jednostavno pred državama zapadne Europe i SAD leži sve vreme ovog sveta i nigde im se ne žuri.Rešeno je samo da se pošalje misija u Srbiju da bi se umirila sujeta Rusije o njihovom značaju i snazi. Kako se sve prolongira u nedogled tandem Tadić Koštunica prinudjen je da sastavi vladu podeli karte u jednom neprirodnom bludu i nosi teret odgovornosti za sva buduća dešavanja oko Kosova , vlade, europskih integracija, Mladića i niz neprijatnih dužnosti koje na svojim plećima nosi Srbija i njena politička vrhuška.Tadić kao izuzetno neprincipijelan političar sada će po stoti put ubedjivati ne gradjane Srbije nego članove Demokratske stranke da je kolicija sa DSS i prepuštanje premijerskog mesta Koštunici neophodno i da to traži europska unija i SAD. Članstvo DS, takvo kakvo je puno razumevanja za politička lutanja svog predsednika, neprincipijelnost i kolaboraciju sa svim neprijateljima demokratskih vrednosti oprostiće mu i zaboraviće po ko zna koji put. Njegov lažni oreol jedine alternative desnim snagama i ovaj put će zavarati Članove DS i gradjane SRbije. Ali predsedniče to neće trajati zauvek, sve ima svoj kraj tako i lažno predstavljanje. I članovi DS i gradjani Srbije (naravno oni koji žele da Srbija bude savremena država)shvatiće ubrzo da je DS sa ovom politikom i Tadićem sammo filijala DSS i patriotskih, anahronih vrednosti koja ne donosi prosperitet već čuva tradiciju i proklamuje introvertne vrednosti. Mladi su se već okrenuli LDP u a red je došao na slobodnomisleće srednje generacije. Tadiću i Koštunice možete da oduglovačite i odlažete evropeizaciju Srbije da varate srpski narod jedno vreme neke ćete da varate zauvek ali nećete moći da varate sve zauvek. Savremeni tokovi i mašinerija koja melje dolazeći sa zapada pregaziće i Vas veoma, veoma brzo.Šteta što mi koji smo svesni ovih činjenica nećemo doživeti da akceptujemo blagodeti savremenog razvijenog društva koje se ne bavi politikom već živi životom punog kapaciteta. Nažalost svi koji su neprosvećeni ili koji su bili slabići da pobegnu od ovakvog života moraju da snose teret svoje nesposobnosti.

prishtinalia

pre 17 godina

Citao sam sve vase misljenje ali toliko koliko sam razumio to je sve vise dzaba kosova i srbija treba da budu mnogo dobri susedi u veoma brzoj buducnosti pa moja poruka za sve vas i nas spustite glavu dole jer ima jacih i naj jacih od nas.

canadian

pre 17 godina

Evo naoko prihvatljivog predloga za sve:Kosovu nezavisnost,Rep.Srpskoj takodje a Srbiji express prijem u EU.E,sada,nadjite mi formulu po kojoj ce ovo EU i USA prihvatiti.Hajde da konacno postanemo svesni da ce nas i dalje proganjeti i mrcvariti sa novim zahtevima i ultimatumima,a tek kad na red dodju preostala trusna podrucja Srbije(Sandzak,Vojvodina itd.)onda cemo konacno shvatiti da nam ne zele dobro.A do tada,"Vive la Quebec libre" i ostale okupirane teritorije nacionalnih manjina sirom sveta.Canadian.

Stanislav Kalenic

pre 17 godina

Dosta je bilo lakrdije. Ne znam sta ta "Evropa" zamislja, ali ni do sada (barem Srbi) nisu videli nikakve koristi od Evrope, pa cemo lako i dalje bez njih, a pitanje je samo koliko tacno mi njima trebamo, (cisto sumnjam da ce bilo ko iz "Evrope" to glasno da prizna). Zna se na primer da Amerika odavno "kibicuje" predajnik na Crnom Vrhu (Kopaonik) sa koga se dobija idealni satelitki uvid od Crnog Mora do Berlina - bas i nije za bacanje tako dobra lokacija. Potencijalno "lansiranje" raznih "mirovnih snaga" ka bliskom istoku takodje zahteva tlo u Srbiji - to im ni braca Grci ne dozvoljavaju pa bi nekog drugog da uzjasu.

Darko

pre 17 godina

Kokus je jedna od najboljih stvari koja uradjena u nasoj diplomatiji. Svaka im cast. Treba da se zna da Kokus stalno radi za nas u Kongresu a ne "tek sada".

Dragana,BGD

pre 17 godina

Posle Kumanovskog sporazuma kada smo izgubili vlast na Kosovu,drzavne agencije su javljale da smo mi zapravo pobedili.Sada je situacija gotovo identicna,opet nam se serviraju nase velike pobede samo sto vise nema Sloba,ali ovde je i posle Slobe - Sloba.

Nexhi

pre 17 godina

Zamislite, SAD,Velika Britanija, Francuska (stalne clanice SBUN) cekaju da uarad ono sto ce im budu naredili, posle izvrsene inspeksije na licu mesta, Gana,Kongo i Indonezija.
Eeeh, kako se svet promenio, da ne poverujes.

sve ide u rok sluzbe

pre 17 godina

Glupo je komentarisati dimnu zavesu - Ahtisarijeve "argumente", jer najpre se odredi i zacrta sta se hoce, pa se onda usput improvizuju i stvaraju razlozi da se tako i uradi, objasnjenja zasto logika i analogije ne vaze "samo jos ovaj put" i sta se sve obecava ako da i sta sve preti ako ne. Mucenik Ahtisari ne zna sta ga je snaslo da bas njemu ovo uvale (osim ako osim ozbiljne, "pokeraske" face nema i uvrnut smisao za humor). Jasno je i ko vuce konce i koliko snazno ih vuce, nema potrebe prenemagati se oko toga i traziti nekakvo "raskrinkavanje", a zasto ih vuce, saznacemo ako (kada) prevuce! Jedino mi je smesno sto Albanci veruju da su oni nekako "isposlovali" ovo... ej dzabe ste davali svoje pare (k'o i mi svoje, na zalost), dobili bi ste vi ovo od "njih" i mufte, to jest "na racun kuce", ali nema veze, ovako ste usrecili nekoliko bogataskih porodica i dali mnogim siromasnim i vrednim Albancima neki visi smisao u njihovim teskim gastarbajterskim zivotima...

onako usput...

pre 17 godina

U kom on to kapacitetu zastupa stavove EU???
Evropa ce "doci i proci", ako je uslov da se u nju udje odricanje od Kosova, da li nam ona bas toliko treba? Sta ce biti za 20-30 godina sa EU niko nezna, ona tu mozda ni ne bude, mozda je vredno baciti pogled u tom pravcu, nikad se ne zna...Nece nama taj ulazak u tu magicnu Jevropu doneti boljitak sam po sebi.Ako mi zavrnemo rukave, obezbedimo povoljne uslove za strana ulaganja, uskladimo malo nas mentalitet, mozda nam takva kakva je Evropa nije apsolutno neophodna. Zasto ne balansirati negde izmedju Rusa i zapadnjaka.
Ni Svajceri se ne ubise da u nju udju pa im nista ne fali.

nenad

pre 17 godina

Sta ce sa Kosovom biti, to ostaje da se vidi. Izgleda da to vise od Srbije ne zavisi.
Mislim da je vaznije kako se svetska diplomaija u liku Martija "telefonska afera" Ahtisarija prema svemu odnosi. Ovo sto je on rekao je cista mafijaska ucena. Ili promenite odnos, ili vas nema u Evropi.
Imate pravo iz tri puta da pogadjate ko ce ove godine dobiti Nobela za mir...

boleboss kg

pre 17 godina

Stvarno nikad ktraja bezobrazlucima Martija Ahtisarija. Čovek mrtav hladan iako on nije zvaničnik EU izjavi kako nama tamo nema mesta ukoliko ne promenimo stav o KiM. O n se kao "brine" za nas pa eto savetuje nam da promenimo stav da bi nas primili u EU. Ja bih pre rekao da je to panika što stvari baš ne idu kako je on planirao pa se ide na sve vrste "dobronamernih" saveta, iako je od strane našeg državnog vrha jasno rečeno, da ako je cena ulaska u EU odricanje od 15% teritorije, EU nas ne interesuje. Još jednom bih se osvrnuo na njegovu čuvenu izjavu da su Srbi krivi kao narod i da zato treba da izgube KiM.

m_sinisa

pre 17 godina

Cudi me da nam ne prete sankcijama i bombardovanjem ako se ne odreknemo Kosova.
Na nama je da svoj sistem ucinimo privlacnim za strane investicije, pa cemo da vidimo koliko nam je neophodno clanstvo u EU.

Milos Ilic

pre 17 godina

Karla i Marti su dvojac sa kormilarom koji vedre i oblacce nad Srbijom. Toliku moch nametanja missljenja kroz jednu osobu svet nije video od poslednjih izvesstaja CNN iz Sarajeva.
Nadam se da chemo uskoro saznati i ko drzzi dizgine.

Коста

pre 17 godina

Ахтисаријев предлог је УЦЕНА! И он соме признаје да је оно шта он предлаже без преседана и непримењиво на друге земље у будућности! Предлажем да се део Ахтисаријеве Финске преда Албанцима са Косова у замену за Косово.

Ivan, Toronto

pre 17 godina

Potpuno se slazem sa izjavom u ovom clanku da je jedini nacin da se Kosovo i Metohija ocuvaju masovan povratak Srba tamo. Medjunarodna zajenica nema razloga da Srbiji otima Kosovo, ali je na to prinudjena ogromnom vecinom albanskog stanovnistva koje sa Srbijom nista ne zeli da ima, a preti da ce svoije ciljeve postici silom, ako ne milom. Kada bi na Kosovu bilo vise nacionalne ravnoteze, nikome na pamet ne bi padalo da nam tu teritoriju otima.

Mnogo ljudi misle da ce nam Kosovo odbraniti Rusi, kao sto Izrael Jevrejima brane Amerikanci. Ali ono sto vecina ne shvata je da Izrael pre svega brane Jevreji koji tvrdoglavo ne daju svoju zemlju - i to postizu svojim kontinuiranim i masovnim prisustvom na toj zemlji.

Pitajmo se, koliko smo svi spremni da se zrtvujemo za Kosovo? Pitajte se svi - da li biste se tamo preselili da svojim telima branite ovu srpsku kolevku? Ja nisam, jer ne zelim svojim zivotom i zivotom svojih potomaka da platim greske nasih, srpskih politicara. Kosovo je izgubljeno jos 1945. godine kada smo prihvatili 56 godina anti-srpske vlasti. Ja to necu da placam!

Bojan

pre 17 godina

Чланство у ЕУ није предуслов за привредни, друштвени и културни просперитет. Чланство у ЕУ само по себи не доноси ове елементе. Стара народна пословица каже "нема љеба преко погаче". Ако хоћете богату државу и јаку привреду онда засучите рукаве и радите, а не да очекујете када ће вам ко шта "донирати", јер све што запад шаље нису "донације" већ "инвестиције", које ће се подебело исплатити прије свега њима.
Ако је услов уласка у ЕУ одрицање дијела сопствене територије, онда грађани Србије треба да ставе прст на чело и мало размисле гдје то идемо.

Pogled iz Zagreba

pre 17 godina

Mislim da je kao i vise puta do sada Srbija u svom tipicnom problemu - zna sto nece, a ne zna sto hoce.
RSK nije htjela Z4 "poludrzavu", htjela je drzavu, htjela je sve. Na kraju je izgubila sve.
1999. Srbija je mogla birati izmedju bombardiranja i povlacenja vojske s Kosova. srbija nije htjela niti jedno. Na kraju joj se dogodilo oboje.
Sada, umjesto da shvati da ce Kosovo prije ili kasnije biti nazavisna drzava i da pokusa u zamjenu za Kosovo izlobirati expresss ulazak u EU, Srbija opet zeli i jedno i drugo, a na kraju ce oboje izgubiti.
Sto duze agonija "daj-nedaj Kosovo" traje, toliko ce duze mladi ljudi cekati na vize da izadju iz Srbije. (Svi znaju da je kriminal na Kosovu, kao dijelu Srbije, glavni razlog zasto nece biti nista od bijele liste...)

Kosta

pre 17 godina

Skidaju se rukavice - "Srbija u EU samo ako prizna Kosovo". Laki je malo nervozan. Bilo bi dobro uraditi mapu sveta gde svaki kutak gde vecinu cine "neki drugi" proglasi i dobije nezavisnost. Kalifornija je Severni Meksiko ... Podrska nezavisnosti Kosova je cista predaja EU i USA pred prostom agresijom. Izgubise u Iraku, Avganistan je samo pitanje vremena, evo sad i na Kosovu. Ima li bar jednog sukoba gde mogu da dobiju? Protiv Srbije? Izgleda da jadna zapadna politika ima sanse samo protiv saveznika, po pitanju noz u ledja. Lici na divlji zapad.

Sasha

pre 17 godina

Od kad je Marti postao zvanicnik EU? Pored toga sto je u pitanju cist bezobrazluk i izlazak iz mandata, glupo je. Ni jedna zemlja ovog sveta a pogotovu ne Evrope nije se odrekla dela svoje teritorije zarad clanstva u nekoj organizaciji, pa zasto bi Srbija to cinila?

Jesus Christ

pre 17 godina

Pa mislim da na Kosovo maximum 10% Srba koji su napustisili Kosovo ce se vratiti. A to samo zbog ekonomskih razloga. Da se vrate na Kosovo, OK, a onda sta? Kako ce ljudi ziveti, ako sada su u Svajcarskoj ili u Njemackoj, ti ljudi vec imaju nov standard zivota.
Drugo, Kosovo je napustilo i gomila Albanaca. Ako se samo oni koji su pobegli od '90-tih pa nadalje, procenat Srba na Kosovo ce pasti naglo, iako se svi vrate.

паја

pre 17 godina

Ако је став Ахтисарија став ЕУ а није онда би смо могли поручити ЕУ "Могли смо и можемо и без вас. Ако ви нећете са нама има ко хоће. Бићемо само добри суседи - живећемо једни поред других али не и једни са другима."
Поздрав из Београда

Dejan

pre 17 godina

Meni samo nije jasno zasto se vuku paralele izmedju RS i Kosova. U srbiji se izgleda nista nije naucilo, pa se i dalje gleda kako drugu drzavu 'oslabiti'. No, nitko pametan ne zeli to u svome susjedstvu, jer je svako bogat, onoliko koliko mu je i susjed bogat, ali kao da to neko shvaca. Trebati ce proci jos bar 2 generacije na ovim prostorima da se dodje do te spoznaje...

PRN

pre 17 godina

Bogami, kasno je za kokus. To mi Albanci radimo vec 25 godina, i tek sada imamo rezultate. Sta misle gospoda iz Vlade Srbije, da za pet dana promene mislenje Americke Vlade?

Roni

pre 17 godina

"Kosovo više ne može da bude deo Srbije. Albanci, koji čine 90 odsto stanovništva, prosto to više ne žele" kaze Ahtisari... "Republika Srpska vise ne moze da bude deo BiH. Srbi, koji cine 90 odsto stanovnistva, prosto to vise ne zele" kazem ja...i sta sad?!

Горан

pre 17 godina

О људи моји, о чему овај Славиша Петковић говори? Шта то Коштуница треба да уради да се то сматра успехом по питању Косова?

Тадаћ, Коштуница и Драшковић заједно раде на питању Косова и успели су да из једне наизглед готове ситуације наметну наставак ПРОЦЕСА.

Низ малих успеха може да доведе до једног већег. И заиста ми се свиђа како господа Тадић, Коштуница и Драшковић воде спољну политику Србије и борбу за територију Косова.

mama ludaca

pre 17 godina

Zbog preostalih Srba koji nemaju gde,treba podrzati Ahtisarijev plan,posto ce imati neku zastitu i nece biti tek lovina za odstrel.
A sto se tice neke diplomatije,kokusa i ostalog-pa to samo sluzi da se kojekakvi lazni patrioti setaju o nasem trosku i pricaju ono sto bi nasi vlastodrsci zeleli da cuju.

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ja bih malo obrnuo stvar kao odgovor Ahtisariju a to je: Neka on odustane od svog ne bas pametnog predloga za status pokrajine ako EU zeli Srbiju u svom clanstvu. Racunica je vrlo prosta - oni trebaju nas isto koliko i mi njih. Mi ne moramo da jurcamo u nekakvu zajednicu koja je vec sada na klimavim nogama a stalno ionako radi protiv nas.

Poznavalac

pre 17 godina

Ovaj kokus je imitacija lobiranja i dokaz da Srbijiu vode neuki ljudi i osim za pranje budzetskih para nicemu nesluzi. Ozbiljno lobiranje prvo daleko vise kosta i podrazumeva organizaciju nase dijaspore u Americi. Posto nasi iseljenici odavno neveruju nsim politikantima to nisu spremni ni da se organizuju i zaloze za Srbiju. Ko ce da se zalozi za zemlju iz koje je pobegao i gde politikanti i lopovi vode politiku. Srbi su izgubili nacionalnu ideju i nacionalnu svest, jer su prevareni hiljadu puta jeftinim politikantskim trikovima. Ozbiljno lobiranje bi dalo itekako rezultati jer nasih ljudi tamo ima i to od masonskih do drugih udruzenja, ali oni neveruju nama pa kako da Siptari ili Amerikanci poveruju.

jojo

pre 17 godina

kokus po kokus .. banana .. republika ..koje je to bacanje prasine u oci ,, sve ozbiljne svetske agencije javljaju da ahtisarijev plan 99.9 % prolazi .. neznam sta ovi nasi bulazne ..

maxx

pre 17 godina

mi tu sustinsku autonomiju smo imali ali to je oduzeta silom 89-te,oduzeta silom je bila i 48-me isto tako i 1912-te..i sada istorija vraca ono sto je nase i dzabe je to vise,amerika to podrzava i tacka..

Milorad Đapić

pre 17 godina

Za pohvalu je da se, napokon već jedanput, ponašamo racionalno i u skladu sa pravilima civilizovanog sveta. Živa je šteta što tako nije rađeno od početka raspada bivše Jugoslavije; verovatno da bi tada i ukupan položaj srpskog naroda bio daleko bolji!

Roni

pre 17 godina

"Kosovo više ne može da bude deo Srbije. Albanci, koji čine 90 odsto stanovništva, prosto to više ne žele" kaze Ahtisari... "Republika Srpska vise ne moze da bude deo BiH. Srbi, koji cine 90 odsto stanovnistva, prosto to vise ne zele" kazem ja...i sta sad?!

maxx

pre 17 godina

mi tu sustinsku autonomiju smo imali ali to je oduzeta silom 89-te,oduzeta silom je bila i 48-me isto tako i 1912-te..i sada istorija vraca ono sto je nase i dzabe je to vise,amerika to podrzava i tacka..

Sasha

pre 17 godina

Od kad je Marti postao zvanicnik EU? Pored toga sto je u pitanju cist bezobrazluk i izlazak iz mandata, glupo je. Ni jedna zemlja ovog sveta a pogotovu ne Evrope nije se odrekla dela svoje teritorije zarad clanstva u nekoj organizaciji, pa zasto bi Srbija to cinila?

jojo

pre 17 godina

kokus po kokus .. banana .. republika ..koje je to bacanje prasine u oci ,, sve ozbiljne svetske agencije javljaju da ahtisarijev plan 99.9 % prolazi .. neznam sta ovi nasi bulazne ..

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ja bih malo obrnuo stvar kao odgovor Ahtisariju a to je: Neka on odustane od svog ne bas pametnog predloga za status pokrajine ako EU zeli Srbiju u svom clanstvu. Racunica je vrlo prosta - oni trebaju nas isto koliko i mi njih. Mi ne moramo da jurcamo u nekakvu zajednicu koja je vec sada na klimavim nogama a stalno ionako radi protiv nas.

PRN

pre 17 godina

Bogami, kasno je za kokus. To mi Albanci radimo vec 25 godina, i tek sada imamo rezultate. Sta misle gospoda iz Vlade Srbije, da za pet dana promene mislenje Americke Vlade?

паја

pre 17 godina

Ако је став Ахтисарија став ЕУ а није онда би смо могли поручити ЕУ "Могли смо и можемо и без вас. Ако ви нећете са нама има ко хоће. Бићемо само добри суседи - живећемо једни поред других али не и једни са другима."
Поздрав из Београда

Горан

pre 17 godina

О људи моји, о чему овај Славиша Петковић говори? Шта то Коштуница треба да уради да се то сматра успехом по питању Косова?

Тадаћ, Коштуница и Драшковић заједно раде на питању Косова и успели су да из једне наизглед готове ситуације наметну наставак ПРОЦЕСА.

Низ малих успеха може да доведе до једног већег. И заиста ми се свиђа како господа Тадић, Коштуница и Драшковић воде спољну политику Србије и борбу за територију Косова.

Poznavalac

pre 17 godina

Ovaj kokus je imitacija lobiranja i dokaz da Srbijiu vode neuki ljudi i osim za pranje budzetskih para nicemu nesluzi. Ozbiljno lobiranje prvo daleko vise kosta i podrazumeva organizaciju nase dijaspore u Americi. Posto nasi iseljenici odavno neveruju nsim politikantima to nisu spremni ni da se organizuju i zaloze za Srbiju. Ko ce da se zalozi za zemlju iz koje je pobegao i gde politikanti i lopovi vode politiku. Srbi su izgubili nacionalnu ideju i nacionalnu svest, jer su prevareni hiljadu puta jeftinim politikantskim trikovima. Ozbiljno lobiranje bi dalo itekako rezultati jer nasih ljudi tamo ima i to od masonskih do drugih udruzenja, ali oni neveruju nama pa kako da Siptari ili Amerikanci poveruju.

boleboss kg

pre 17 godina

Stvarno nikad ktraja bezobrazlucima Martija Ahtisarija. Čovek mrtav hladan iako on nije zvaničnik EU izjavi kako nama tamo nema mesta ukoliko ne promenimo stav o KiM. O n se kao "brine" za nas pa eto savetuje nam da promenimo stav da bi nas primili u EU. Ja bih pre rekao da je to panika što stvari baš ne idu kako je on planirao pa se ide na sve vrste "dobronamernih" saveta, iako je od strane našeg državnog vrha jasno rečeno, da ako je cena ulaska u EU odricanje od 15% teritorije, EU nas ne interesuje. Još jednom bih se osvrnuo na njegovu čuvenu izjavu da su Srbi krivi kao narod i da zato treba da izgube KiM.

Pogled iz Zagreba

pre 17 godina

Mislim da je kao i vise puta do sada Srbija u svom tipicnom problemu - zna sto nece, a ne zna sto hoce.
RSK nije htjela Z4 "poludrzavu", htjela je drzavu, htjela je sve. Na kraju je izgubila sve.
1999. Srbija je mogla birati izmedju bombardiranja i povlacenja vojske s Kosova. srbija nije htjela niti jedno. Na kraju joj se dogodilo oboje.
Sada, umjesto da shvati da ce Kosovo prije ili kasnije biti nazavisna drzava i da pokusa u zamjenu za Kosovo izlobirati expresss ulazak u EU, Srbija opet zeli i jedno i drugo, a na kraju ce oboje izgubiti.
Sto duze agonija "daj-nedaj Kosovo" traje, toliko ce duze mladi ljudi cekati na vize da izadju iz Srbije. (Svi znaju da je kriminal na Kosovu, kao dijelu Srbije, glavni razlog zasto nece biti nista od bijele liste...)

Dejan

pre 17 godina

Meni samo nije jasno zasto se vuku paralele izmedju RS i Kosova. U srbiji se izgleda nista nije naucilo, pa se i dalje gleda kako drugu drzavu 'oslabiti'. No, nitko pametan ne zeli to u svome susjedstvu, jer je svako bogat, onoliko koliko mu je i susjed bogat, ali kao da to neko shvaca. Trebati ce proci jos bar 2 generacije na ovim prostorima da se dodje do te spoznaje...

mama ludaca

pre 17 godina

Zbog preostalih Srba koji nemaju gde,treba podrzati Ahtisarijev plan,posto ce imati neku zastitu i nece biti tek lovina za odstrel.
A sto se tice neke diplomatije,kokusa i ostalog-pa to samo sluzi da se kojekakvi lazni patrioti setaju o nasem trosku i pricaju ono sto bi nasi vlastodrsci zeleli da cuju.

Milorad Đapić

pre 17 godina

Za pohvalu je da se, napokon već jedanput, ponašamo racionalno i u skladu sa pravilima civilizovanog sveta. Živa je šteta što tako nije rađeno od početka raspada bivše Jugoslavije; verovatno da bi tada i ukupan položaj srpskog naroda bio daleko bolji!

Bojan

pre 17 godina

Чланство у ЕУ није предуслов за привредни, друштвени и културни просперитет. Чланство у ЕУ само по себи не доноси ове елементе. Стара народна пословица каже "нема љеба преко погаче". Ако хоћете богату државу и јаку привреду онда засучите рукаве и радите, а не да очекујете када ће вам ко шта "донирати", јер све што запад шаље нису "донације" већ "инвестиције", које ће се подебело исплатити прије свега њима.
Ако је услов уласка у ЕУ одрицање дијела сопствене територије, онда грађани Србије треба да ставе прст на чело и мало размисле гдје то идемо.

Kosta

pre 17 godina

Skidaju se rukavice - "Srbija u EU samo ako prizna Kosovo". Laki je malo nervozan. Bilo bi dobro uraditi mapu sveta gde svaki kutak gde vecinu cine "neki drugi" proglasi i dobije nezavisnost. Kalifornija je Severni Meksiko ... Podrska nezavisnosti Kosova je cista predaja EU i USA pred prostom agresijom. Izgubise u Iraku, Avganistan je samo pitanje vremena, evo sad i na Kosovu. Ima li bar jednog sukoba gde mogu da dobiju? Protiv Srbije? Izgleda da jadna zapadna politika ima sanse samo protiv saveznika, po pitanju noz u ledja. Lici na divlji zapad.

Ivan, Toronto

pre 17 godina

Potpuno se slazem sa izjavom u ovom clanku da je jedini nacin da se Kosovo i Metohija ocuvaju masovan povratak Srba tamo. Medjunarodna zajenica nema razloga da Srbiji otima Kosovo, ali je na to prinudjena ogromnom vecinom albanskog stanovnistva koje sa Srbijom nista ne zeli da ima, a preti da ce svoije ciljeve postici silom, ako ne milom. Kada bi na Kosovu bilo vise nacionalne ravnoteze, nikome na pamet ne bi padalo da nam tu teritoriju otima.

Mnogo ljudi misle da ce nam Kosovo odbraniti Rusi, kao sto Izrael Jevrejima brane Amerikanci. Ali ono sto vecina ne shvata je da Izrael pre svega brane Jevreji koji tvrdoglavo ne daju svoju zemlju - i to postizu svojim kontinuiranim i masovnim prisustvom na toj zemlji.

Pitajmo se, koliko smo svi spremni da se zrtvujemo za Kosovo? Pitajte se svi - da li biste se tamo preselili da svojim telima branite ovu srpsku kolevku? Ja nisam, jer ne zelim svojim zivotom i zivotom svojih potomaka da platim greske nasih, srpskih politicara. Kosovo je izgubljeno jos 1945. godine kada smo prihvatili 56 godina anti-srpske vlasti. Ja to necu da placam!

Коста

pre 17 godina

Ахтисаријев предлог је УЦЕНА! И он соме признаје да је оно шта он предлаже без преседана и непримењиво на друге земље у будућности! Предлажем да се део Ахтисаријеве Финске преда Албанцима са Косова у замену за Косово.

Jesus Christ

pre 17 godina

Pa mislim da na Kosovo maximum 10% Srba koji su napustisili Kosovo ce se vratiti. A to samo zbog ekonomskih razloga. Da se vrate na Kosovo, OK, a onda sta? Kako ce ljudi ziveti, ako sada su u Svajcarskoj ili u Njemackoj, ti ljudi vec imaju nov standard zivota.
Drugo, Kosovo je napustilo i gomila Albanaca. Ako se samo oni koji su pobegli od '90-tih pa nadalje, procenat Srba na Kosovo ce pasti naglo, iako se svi vrate.

m_sinisa

pre 17 godina

Cudi me da nam ne prete sankcijama i bombardovanjem ako se ne odreknemo Kosova.
Na nama je da svoj sistem ucinimo privlacnim za strane investicije, pa cemo da vidimo koliko nam je neophodno clanstvo u EU.

Milos Ilic

pre 17 godina

Karla i Marti su dvojac sa kormilarom koji vedre i oblacce nad Srbijom. Toliku moch nametanja missljenja kroz jednu osobu svet nije video od poslednjih izvesstaja CNN iz Sarajeva.
Nadam se da chemo uskoro saznati i ko drzzi dizgine.

Vojvodjanin

pre 17 godina

I Tadić i Koštunica igrali su u tandemu ali su napravili grešku u koracima. Računali su da treba praviti vladu tek nakon zasedanja u savetu bezbednosti kada će biti neke stvari oko Kosova rešene a oni izuzeti iz krivice po njihovim predstavama. Ali ne lezi vraže, na savetu nije ništa rešeno jer jednostavno pred državama zapadne Europe i SAD leži sve vreme ovog sveta i nigde im se ne žuri.Rešeno je samo da se pošalje misija u Srbiju da bi se umirila sujeta Rusije o njihovom značaju i snazi. Kako se sve prolongira u nedogled tandem Tadić Koštunica prinudjen je da sastavi vladu podeli karte u jednom neprirodnom bludu i nosi teret odgovornosti za sva buduća dešavanja oko Kosova , vlade, europskih integracija, Mladića i niz neprijatnih dužnosti koje na svojim plećima nosi Srbija i njena politička vrhuška.Tadić kao izuzetno neprincipijelan političar sada će po stoti put ubedjivati ne gradjane Srbije nego članove Demokratske stranke da je kolicija sa DSS i prepuštanje premijerskog mesta Koštunici neophodno i da to traži europska unija i SAD. Članstvo DS, takvo kakvo je puno razumevanja za politička lutanja svog predsednika, neprincipijelnost i kolaboraciju sa svim neprijateljima demokratskih vrednosti oprostiće mu i zaboraviće po ko zna koji put. Njegov lažni oreol jedine alternative desnim snagama i ovaj put će zavarati Članove DS i gradjane SRbije. Ali predsedniče to neće trajati zauvek, sve ima svoj kraj tako i lažno predstavljanje. I članovi DS i gradjani Srbije (naravno oni koji žele da Srbija bude savremena država)shvatiće ubrzo da je DS sa ovom politikom i Tadićem sammo filijala DSS i patriotskih, anahronih vrednosti koja ne donosi prosperitet već čuva tradiciju i proklamuje introvertne vrednosti. Mladi su se već okrenuli LDP u a red je došao na slobodnomisleće srednje generacije. Tadiću i Koštunice možete da oduglovačite i odlažete evropeizaciju Srbije da varate srpski narod jedno vreme neke ćete da varate zauvek ali nećete moći da varate sve zauvek. Savremeni tokovi i mašinerija koja melje dolazeći sa zapada pregaziće i Vas veoma, veoma brzo.Šteta što mi koji smo svesni ovih činjenica nećemo doživeti da akceptujemo blagodeti savremenog razvijenog društva koje se ne bavi politikom već živi životom punog kapaciteta. Nažalost svi koji su neprosvećeni ili koji su bili slabići da pobegnu od ovakvog života moraju da snose teret svoje nesposobnosti.

prishtinalia

pre 17 godina

Citao sam sve vase misljenje ali toliko koliko sam razumio to je sve vise dzaba kosova i srbija treba da budu mnogo dobri susedi u veoma brzoj buducnosti pa moja poruka za sve vas i nas spustite glavu dole jer ima jacih i naj jacih od nas.

onako usput...

pre 17 godina

U kom on to kapacitetu zastupa stavove EU???
Evropa ce "doci i proci", ako je uslov da se u nju udje odricanje od Kosova, da li nam ona bas toliko treba? Sta ce biti za 20-30 godina sa EU niko nezna, ona tu mozda ni ne bude, mozda je vredno baciti pogled u tom pravcu, nikad se ne zna...Nece nama taj ulazak u tu magicnu Jevropu doneti boljitak sam po sebi.Ako mi zavrnemo rukave, obezbedimo povoljne uslove za strana ulaganja, uskladimo malo nas mentalitet, mozda nam takva kakva je Evropa nije apsolutno neophodna. Zasto ne balansirati negde izmedju Rusa i zapadnjaka.
Ni Svajceri se ne ubise da u nju udju pa im nista ne fali.

Nexhi

pre 17 godina

Zamislite, SAD,Velika Britanija, Francuska (stalne clanice SBUN) cekaju da uarad ono sto ce im budu naredili, posle izvrsene inspeksije na licu mesta, Gana,Kongo i Indonezija.
Eeeh, kako se svet promenio, da ne poverujes.

Dragana,BGD

pre 17 godina

Posle Kumanovskog sporazuma kada smo izgubili vlast na Kosovu,drzavne agencije su javljale da smo mi zapravo pobedili.Sada je situacija gotovo identicna,opet nam se serviraju nase velike pobede samo sto vise nema Sloba,ali ovde je i posle Slobe - Sloba.

sve ide u rok sluzbe

pre 17 godina

Glupo je komentarisati dimnu zavesu - Ahtisarijeve "argumente", jer najpre se odredi i zacrta sta se hoce, pa se onda usput improvizuju i stvaraju razlozi da se tako i uradi, objasnjenja zasto logika i analogije ne vaze "samo jos ovaj put" i sta se sve obecava ako da i sta sve preti ako ne. Mucenik Ahtisari ne zna sta ga je snaslo da bas njemu ovo uvale (osim ako osim ozbiljne, "pokeraske" face nema i uvrnut smisao za humor). Jasno je i ko vuce konce i koliko snazno ih vuce, nema potrebe prenemagati se oko toga i traziti nekakvo "raskrinkavanje", a zasto ih vuce, saznacemo ako (kada) prevuce! Jedino mi je smesno sto Albanci veruju da su oni nekako "isposlovali" ovo... ej dzabe ste davali svoje pare (k'o i mi svoje, na zalost), dobili bi ste vi ovo od "njih" i mufte, to jest "na racun kuce", ali nema veze, ovako ste usrecili nekoliko bogataskih porodica i dali mnogim siromasnim i vrednim Albancima neki visi smisao u njihovim teskim gastarbajterskim zivotima...

Stanislav Kalenic

pre 17 godina

Dosta je bilo lakrdije. Ne znam sta ta "Evropa" zamislja, ali ni do sada (barem Srbi) nisu videli nikakve koristi od Evrope, pa cemo lako i dalje bez njih, a pitanje je samo koliko tacno mi njima trebamo, (cisto sumnjam da ce bilo ko iz "Evrope" to glasno da prizna). Zna se na primer da Amerika odavno "kibicuje" predajnik na Crnom Vrhu (Kopaonik) sa koga se dobija idealni satelitki uvid od Crnog Mora do Berlina - bas i nije za bacanje tako dobra lokacija. Potencijalno "lansiranje" raznih "mirovnih snaga" ka bliskom istoku takodje zahteva tlo u Srbiji - to im ni braca Grci ne dozvoljavaju pa bi nekog drugog da uzjasu.

canadian

pre 17 godina

Evo naoko prihvatljivog predloga za sve:Kosovu nezavisnost,Rep.Srpskoj takodje a Srbiji express prijem u EU.E,sada,nadjite mi formulu po kojoj ce ovo EU i USA prihvatiti.Hajde da konacno postanemo svesni da ce nas i dalje proganjeti i mrcvariti sa novim zahtevima i ultimatumima,a tek kad na red dodju preostala trusna podrucja Srbije(Sandzak,Vojvodina itd.)onda cemo konacno shvatiti da nam ne zele dobro.A do tada,"Vive la Quebec libre" i ostale okupirane teritorije nacionalnih manjina sirom sveta.Canadian.

nenad

pre 17 godina

Sta ce sa Kosovom biti, to ostaje da se vidi. Izgleda da to vise od Srbije ne zavisi.
Mislim da je vaznije kako se svetska diplomaija u liku Martija "telefonska afera" Ahtisarija prema svemu odnosi. Ovo sto je on rekao je cista mafijaska ucena. Ili promenite odnos, ili vas nema u Evropi.
Imate pravo iz tri puta da pogadjate ko ce ove godine dobiti Nobela za mir...

Darko

pre 17 godina

Kokus je jedna od najboljih stvari koja uradjena u nasoj diplomatiji. Svaka im cast. Treba da se zna da Kokus stalno radi za nas u Kongresu a ne "tek sada".

maxx

pre 17 godina

mi tu sustinsku autonomiju smo imali ali to je oduzeta silom 89-te,oduzeta silom je bila i 48-me isto tako i 1912-te..i sada istorija vraca ono sto je nase i dzabe je to vise,amerika to podrzava i tacka..

Roni

pre 17 godina

"Kosovo više ne može da bude deo Srbije. Albanci, koji čine 90 odsto stanovništva, prosto to više ne žele" kaze Ahtisari... "Republika Srpska vise ne moze da bude deo BiH. Srbi, koji cine 90 odsto stanovnistva, prosto to vise ne zele" kazem ja...i sta sad?!

Dejan

pre 17 godina

Meni samo nije jasno zasto se vuku paralele izmedju RS i Kosova. U srbiji se izgleda nista nije naucilo, pa se i dalje gleda kako drugu drzavu 'oslabiti'. No, nitko pametan ne zeli to u svome susjedstvu, jer je svako bogat, onoliko koliko mu je i susjed bogat, ali kao da to neko shvaca. Trebati ce proci jos bar 2 generacije na ovim prostorima da se dodje do te spoznaje...

mama ludaca

pre 17 godina

Zbog preostalih Srba koji nemaju gde,treba podrzati Ahtisarijev plan,posto ce imati neku zastitu i nece biti tek lovina za odstrel.
A sto se tice neke diplomatije,kokusa i ostalog-pa to samo sluzi da se kojekakvi lazni patrioti setaju o nasem trosku i pricaju ono sto bi nasi vlastodrsci zeleli da cuju.

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ja bih malo obrnuo stvar kao odgovor Ahtisariju a to je: Neka on odustane od svog ne bas pametnog predloga za status pokrajine ako EU zeli Srbiju u svom clanstvu. Racunica je vrlo prosta - oni trebaju nas isto koliko i mi njih. Mi ne moramo da jurcamo u nekakvu zajednicu koja je vec sada na klimavim nogama a stalno ionako radi protiv nas.

jojo

pre 17 godina

kokus po kokus .. banana .. republika ..koje je to bacanje prasine u oci ,, sve ozbiljne svetske agencije javljaju da ahtisarijev plan 99.9 % prolazi .. neznam sta ovi nasi bulazne ..

Горан

pre 17 godina

О људи моји, о чему овај Славиша Петковић говори? Шта то Коштуница треба да уради да се то сматра успехом по питању Косова?

Тадаћ, Коштуница и Драшковић заједно раде на питању Косова и успели су да из једне наизглед готове ситуације наметну наставак ПРОЦЕСА.

Низ малих успеха може да доведе до једног већег. И заиста ми се свиђа како господа Тадић, Коштуница и Драшковић воде спољну политику Србије и борбу за територију Косова.

PRN

pre 17 godina

Bogami, kasno je za kokus. To mi Albanci radimo vec 25 godina, i tek sada imamo rezultate. Sta misle gospoda iz Vlade Srbije, da za pet dana promene mislenje Americke Vlade?

Sasha

pre 17 godina

Od kad je Marti postao zvanicnik EU? Pored toga sto je u pitanju cist bezobrazluk i izlazak iz mandata, glupo je. Ni jedna zemlja ovog sveta a pogotovu ne Evrope nije se odrekla dela svoje teritorije zarad clanstva u nekoj organizaciji, pa zasto bi Srbija to cinila?

Poznavalac

pre 17 godina

Ovaj kokus je imitacija lobiranja i dokaz da Srbijiu vode neuki ljudi i osim za pranje budzetskih para nicemu nesluzi. Ozbiljno lobiranje prvo daleko vise kosta i podrazumeva organizaciju nase dijaspore u Americi. Posto nasi iseljenici odavno neveruju nsim politikantima to nisu spremni ni da se organizuju i zaloze za Srbiju. Ko ce da se zalozi za zemlju iz koje je pobegao i gde politikanti i lopovi vode politiku. Srbi su izgubili nacionalnu ideju i nacionalnu svest, jer su prevareni hiljadu puta jeftinim politikantskim trikovima. Ozbiljno lobiranje bi dalo itekako rezultati jer nasih ljudi tamo ima i to od masonskih do drugih udruzenja, ali oni neveruju nama pa kako da Siptari ili Amerikanci poveruju.

паја

pre 17 godina

Ако је став Ахтисарија став ЕУ а није онда би смо могли поручити ЕУ "Могли смо и можемо и без вас. Ако ви нећете са нама има ко хоће. Бићемо само добри суседи - живећемо једни поред других али не и једни са другима."
Поздрав из Београда

Milorad Đapić

pre 17 godina

Za pohvalu je da se, napokon već jedanput, ponašamo racionalno i u skladu sa pravilima civilizovanog sveta. Živa je šteta što tako nije rađeno od početka raspada bivše Jugoslavije; verovatno da bi tada i ukupan položaj srpskog naroda bio daleko bolji!

Pogled iz Zagreba

pre 17 godina

Mislim da je kao i vise puta do sada Srbija u svom tipicnom problemu - zna sto nece, a ne zna sto hoce.
RSK nije htjela Z4 "poludrzavu", htjela je drzavu, htjela je sve. Na kraju je izgubila sve.
1999. Srbija je mogla birati izmedju bombardiranja i povlacenja vojske s Kosova. srbija nije htjela niti jedno. Na kraju joj se dogodilo oboje.
Sada, umjesto da shvati da ce Kosovo prije ili kasnije biti nazavisna drzava i da pokusa u zamjenu za Kosovo izlobirati expresss ulazak u EU, Srbija opet zeli i jedno i drugo, a na kraju ce oboje izgubiti.
Sto duze agonija "daj-nedaj Kosovo" traje, toliko ce duze mladi ljudi cekati na vize da izadju iz Srbije. (Svi znaju da je kriminal na Kosovu, kao dijelu Srbije, glavni razlog zasto nece biti nista od bijele liste...)

Kosta

pre 17 godina

Skidaju se rukavice - "Srbija u EU samo ako prizna Kosovo". Laki je malo nervozan. Bilo bi dobro uraditi mapu sveta gde svaki kutak gde vecinu cine "neki drugi" proglasi i dobije nezavisnost. Kalifornija je Severni Meksiko ... Podrska nezavisnosti Kosova je cista predaja EU i USA pred prostom agresijom. Izgubise u Iraku, Avganistan je samo pitanje vremena, evo sad i na Kosovu. Ima li bar jednog sukoba gde mogu da dobiju? Protiv Srbije? Izgleda da jadna zapadna politika ima sanse samo protiv saveznika, po pitanju noz u ledja. Lici na divlji zapad.

boleboss kg

pre 17 godina

Stvarno nikad ktraja bezobrazlucima Martija Ahtisarija. Čovek mrtav hladan iako on nije zvaničnik EU izjavi kako nama tamo nema mesta ukoliko ne promenimo stav o KiM. O n se kao "brine" za nas pa eto savetuje nam da promenimo stav da bi nas primili u EU. Ja bih pre rekao da je to panika što stvari baš ne idu kako je on planirao pa se ide na sve vrste "dobronamernih" saveta, iako je od strane našeg državnog vrha jasno rečeno, da ako je cena ulaska u EU odricanje od 15% teritorije, EU nas ne interesuje. Još jednom bih se osvrnuo na njegovu čuvenu izjavu da su Srbi krivi kao narod i da zato treba da izgube KiM.

Ivan, Toronto

pre 17 godina

Potpuno se slazem sa izjavom u ovom clanku da je jedini nacin da se Kosovo i Metohija ocuvaju masovan povratak Srba tamo. Medjunarodna zajenica nema razloga da Srbiji otima Kosovo, ali je na to prinudjena ogromnom vecinom albanskog stanovnistva koje sa Srbijom nista ne zeli da ima, a preti da ce svoije ciljeve postici silom, ako ne milom. Kada bi na Kosovu bilo vise nacionalne ravnoteze, nikome na pamet ne bi padalo da nam tu teritoriju otima.

Mnogo ljudi misle da ce nam Kosovo odbraniti Rusi, kao sto Izrael Jevrejima brane Amerikanci. Ali ono sto vecina ne shvata je da Izrael pre svega brane Jevreji koji tvrdoglavo ne daju svoju zemlju - i to postizu svojim kontinuiranim i masovnim prisustvom na toj zemlji.

Pitajmo se, koliko smo svi spremni da se zrtvujemo za Kosovo? Pitajte se svi - da li biste se tamo preselili da svojim telima branite ovu srpsku kolevku? Ja nisam, jer ne zelim svojim zivotom i zivotom svojih potomaka da platim greske nasih, srpskih politicara. Kosovo je izgubljeno jos 1945. godine kada smo prihvatili 56 godina anti-srpske vlasti. Ja to necu da placam!

Milos Ilic

pre 17 godina

Karla i Marti su dvojac sa kormilarom koji vedre i oblacce nad Srbijom. Toliku moch nametanja missljenja kroz jednu osobu svet nije video od poslednjih izvesstaja CNN iz Sarajeva.
Nadam se da chemo uskoro saznati i ko drzzi dizgine.

Jesus Christ

pre 17 godina

Pa mislim da na Kosovo maximum 10% Srba koji su napustisili Kosovo ce se vratiti. A to samo zbog ekonomskih razloga. Da se vrate na Kosovo, OK, a onda sta? Kako ce ljudi ziveti, ako sada su u Svajcarskoj ili u Njemackoj, ti ljudi vec imaju nov standard zivota.
Drugo, Kosovo je napustilo i gomila Albanaca. Ako se samo oni koji su pobegli od '90-tih pa nadalje, procenat Srba na Kosovo ce pasti naglo, iako se svi vrate.

Коста

pre 17 godina

Ахтисаријев предлог је УЦЕНА! И он соме признаје да је оно шта он предлаже без преседана и непримењиво на друге земље у будућности! Предлажем да се део Ахтисаријеве Финске преда Албанцима са Косова у замену за Косово.

m_sinisa

pre 17 godina

Cudi me da nam ne prete sankcijama i bombardovanjem ako se ne odreknemo Kosova.
Na nama je da svoj sistem ucinimo privlacnim za strane investicije, pa cemo da vidimo koliko nam je neophodno clanstvo u EU.

Bojan

pre 17 godina

Чланство у ЕУ није предуслов за привредни, друштвени и културни просперитет. Чланство у ЕУ само по себи не доноси ове елементе. Стара народна пословица каже "нема љеба преко погаче". Ако хоћете богату државу и јаку привреду онда засучите рукаве и радите, а не да очекујете када ће вам ко шта "донирати", јер све што запад шаље нису "донације" већ "инвестиције", које ће се подебело исплатити прије свега њима.
Ако је услов уласка у ЕУ одрицање дијела сопствене територије, онда грађани Србије треба да ставе прст на чело и мало размисле гдје то идемо.

nenad

pre 17 godina

Sta ce sa Kosovom biti, to ostaje da se vidi. Izgleda da to vise od Srbije ne zavisi.
Mislim da je vaznije kako se svetska diplomaija u liku Martija "telefonska afera" Ahtisarija prema svemu odnosi. Ovo sto je on rekao je cista mafijaska ucena. Ili promenite odnos, ili vas nema u Evropi.
Imate pravo iz tri puta da pogadjate ko ce ove godine dobiti Nobela za mir...

onako usput...

pre 17 godina

U kom on to kapacitetu zastupa stavove EU???
Evropa ce "doci i proci", ako je uslov da se u nju udje odricanje od Kosova, da li nam ona bas toliko treba? Sta ce biti za 20-30 godina sa EU niko nezna, ona tu mozda ni ne bude, mozda je vredno baciti pogled u tom pravcu, nikad se ne zna...Nece nama taj ulazak u tu magicnu Jevropu doneti boljitak sam po sebi.Ako mi zavrnemo rukave, obezbedimo povoljne uslove za strana ulaganja, uskladimo malo nas mentalitet, mozda nam takva kakva je Evropa nije apsolutno neophodna. Zasto ne balansirati negde izmedju Rusa i zapadnjaka.
Ni Svajceri se ne ubise da u nju udju pa im nista ne fali.

Nexhi

pre 17 godina

Zamislite, SAD,Velika Britanija, Francuska (stalne clanice SBUN) cekaju da uarad ono sto ce im budu naredili, posle izvrsene inspeksije na licu mesta, Gana,Kongo i Indonezija.
Eeeh, kako se svet promenio, da ne poverujes.

canadian

pre 17 godina

Evo naoko prihvatljivog predloga za sve:Kosovu nezavisnost,Rep.Srpskoj takodje a Srbiji express prijem u EU.E,sada,nadjite mi formulu po kojoj ce ovo EU i USA prihvatiti.Hajde da konacno postanemo svesni da ce nas i dalje proganjeti i mrcvariti sa novim zahtevima i ultimatumima,a tek kad na red dodju preostala trusna podrucja Srbije(Sandzak,Vojvodina itd.)onda cemo konacno shvatiti da nam ne zele dobro.A do tada,"Vive la Quebec libre" i ostale okupirane teritorije nacionalnih manjina sirom sveta.Canadian.

prishtinalia

pre 17 godina

Citao sam sve vase misljenje ali toliko koliko sam razumio to je sve vise dzaba kosova i srbija treba da budu mnogo dobri susedi u veoma brzoj buducnosti pa moja poruka za sve vas i nas spustite glavu dole jer ima jacih i naj jacih od nas.

Vojvodjanin

pre 17 godina

I Tadić i Koštunica igrali su u tandemu ali su napravili grešku u koracima. Računali su da treba praviti vladu tek nakon zasedanja u savetu bezbednosti kada će biti neke stvari oko Kosova rešene a oni izuzeti iz krivice po njihovim predstavama. Ali ne lezi vraže, na savetu nije ništa rešeno jer jednostavno pred državama zapadne Europe i SAD leži sve vreme ovog sveta i nigde im se ne žuri.Rešeno je samo da se pošalje misija u Srbiju da bi se umirila sujeta Rusije o njihovom značaju i snazi. Kako se sve prolongira u nedogled tandem Tadić Koštunica prinudjen je da sastavi vladu podeli karte u jednom neprirodnom bludu i nosi teret odgovornosti za sva buduća dešavanja oko Kosova , vlade, europskih integracija, Mladića i niz neprijatnih dužnosti koje na svojim plećima nosi Srbija i njena politička vrhuška.Tadić kao izuzetno neprincipijelan političar sada će po stoti put ubedjivati ne gradjane Srbije nego članove Demokratske stranke da je kolicija sa DSS i prepuštanje premijerskog mesta Koštunici neophodno i da to traži europska unija i SAD. Članstvo DS, takvo kakvo je puno razumevanja za politička lutanja svog predsednika, neprincipijelnost i kolaboraciju sa svim neprijateljima demokratskih vrednosti oprostiće mu i zaboraviće po ko zna koji put. Njegov lažni oreol jedine alternative desnim snagama i ovaj put će zavarati Članove DS i gradjane SRbije. Ali predsedniče to neće trajati zauvek, sve ima svoj kraj tako i lažno predstavljanje. I članovi DS i gradjani Srbije (naravno oni koji žele da Srbija bude savremena država)shvatiće ubrzo da je DS sa ovom politikom i Tadićem sammo filijala DSS i patriotskih, anahronih vrednosti koja ne donosi prosperitet već čuva tradiciju i proklamuje introvertne vrednosti. Mladi su se već okrenuli LDP u a red je došao na slobodnomisleće srednje generacije. Tadiću i Koštunice možete da oduglovačite i odlažete evropeizaciju Srbije da varate srpski narod jedno vreme neke ćete da varate zauvek ali nećete moći da varate sve zauvek. Savremeni tokovi i mašinerija koja melje dolazeći sa zapada pregaziće i Vas veoma, veoma brzo.Šteta što mi koji smo svesni ovih činjenica nećemo doživeti da akceptujemo blagodeti savremenog razvijenog društva koje se ne bavi politikom već živi životom punog kapaciteta. Nažalost svi koji su neprosvećeni ili koji su bili slabići da pobegnu od ovakvog života moraju da snose teret svoje nesposobnosti.

Dragana,BGD

pre 17 godina

Posle Kumanovskog sporazuma kada smo izgubili vlast na Kosovu,drzavne agencije su javljale da smo mi zapravo pobedili.Sada je situacija gotovo identicna,opet nam se serviraju nase velike pobede samo sto vise nema Sloba,ali ovde je i posle Slobe - Sloba.

sve ide u rok sluzbe

pre 17 godina

Glupo je komentarisati dimnu zavesu - Ahtisarijeve "argumente", jer najpre se odredi i zacrta sta se hoce, pa se onda usput improvizuju i stvaraju razlozi da se tako i uradi, objasnjenja zasto logika i analogije ne vaze "samo jos ovaj put" i sta se sve obecava ako da i sta sve preti ako ne. Mucenik Ahtisari ne zna sta ga je snaslo da bas njemu ovo uvale (osim ako osim ozbiljne, "pokeraske" face nema i uvrnut smisao za humor). Jasno je i ko vuce konce i koliko snazno ih vuce, nema potrebe prenemagati se oko toga i traziti nekakvo "raskrinkavanje", a zasto ih vuce, saznacemo ako (kada) prevuce! Jedino mi je smesno sto Albanci veruju da su oni nekako "isposlovali" ovo... ej dzabe ste davali svoje pare (k'o i mi svoje, na zalost), dobili bi ste vi ovo od "njih" i mufte, to jest "na racun kuce", ali nema veze, ovako ste usrecili nekoliko bogataskih porodica i dali mnogim siromasnim i vrednim Albancima neki visi smisao u njihovim teskim gastarbajterskim zivotima...

Darko

pre 17 godina

Kokus je jedna od najboljih stvari koja uradjena u nasoj diplomatiji. Svaka im cast. Treba da se zna da Kokus stalno radi za nas u Kongresu a ne "tek sada".

Stanislav Kalenic

pre 17 godina

Dosta je bilo lakrdije. Ne znam sta ta "Evropa" zamislja, ali ni do sada (barem Srbi) nisu videli nikakve koristi od Evrope, pa cemo lako i dalje bez njih, a pitanje je samo koliko tacno mi njima trebamo, (cisto sumnjam da ce bilo ko iz "Evrope" to glasno da prizna). Zna se na primer da Amerika odavno "kibicuje" predajnik na Crnom Vrhu (Kopaonik) sa koga se dobija idealni satelitki uvid od Crnog Mora do Berlina - bas i nije za bacanje tako dobra lokacija. Potencijalno "lansiranje" raznih "mirovnih snaga" ka bliskom istoku takodje zahteva tlo u Srbiji - to im ni braca Grci ne dozvoljavaju pa bi nekog drugog da uzjasu.