Četvrtak, 15.03.2007.

09:02

CG: Sporazum o pridruživanju EU

Crna Gora je parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruženju Evropskoj uniji, Srbija i BiH jedine u Evropi bez tog sporazuma.

Izvor: B92

CG: Sporazum o pridruživanju EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

zdrale

pre 17 godina

Samo smanjite nacionalizam, postujte drugoga, njegovu vjeru i politicko opredjeljenje, tj.promijenite mentalitet i ukinite INAT i svi cemo brzo uci u Eu. Pozdrav!

euroskeptik iz Brisela

pre 17 godina

Ovo nije ulazak u Evropu, jer smo inace svi mi u Evropi. Ovo je samo pocetak velikih muka, da se silna imovina pojedinaca prevede u legalne tokove. Crnoj Gori sva sreca sa EU i neka sada nju muzu.

DS

pre 17 godina

Cestititke, cestitke... A sta je to zapravo CG uradila da bi dobila ovaj status? Da li je ekonomski naprednija od Srbije? Da li je manje korumpirana? Da li ispunjava tzv. evropske standarde vise nego Srbija? Tesko da se na bilo koje od ovih pitanja moze odgovoriti "da". Ispasce da je glavni razlog to sto je CG istupila iz zajednice sa Srbijom - politicki i nikakav drugi.

Necu u disko!

pre 17 godina

Kada vidim ko je sve usao ili je u talu sa EU, nesto mi se bas i ne zuri! Dokaz vise da su Srbija i Bosna posebne, u dobrom ili losem smislu, nebitno je.

peter

pre 17 godina

Usli su cestitke sa moje strane. Sta imaju da ponude toj EU to je drugo pitanje, sada ako neko moze da odgovori na to pitanje izvolite. Ovo je jedino dobro za one koji imaju novac, a onaj koga nema to mu nista i ne znaci.
jos jednom cestitam.

Nikolic, C

pre 17 godina

Ne klonjujte duhom, braco Srbi, pa ni Svajcarska nije potpisala taj sporazum... Salu na stranu, sve je to posledica Miloseviceve vladavine koju cemo jos dugo osecati na vlastitoj kozi.

Oli Ren

pre 17 godina

cestitam gradjanima crne gore,
ovo je veliki korak ali sada moja draga vlado moracete da cistite ono sto ste za ovih 17 godina izglibali po kuci. neke fleke ce morat na hemijsko a nesto moze i usisivacem. krecenje izunutra i sa spolja jer vas takve necemo ka sto ste sad. to malo baste cete morat sami da kopate a mi cemo vam dat alat posto ste i alat prodali. ako budete radili kako vam mi budemo zborili mozda udjete ubrzo a ako budete zabusavali nama se ne zuri.
pozdrav iz EU-a

ivan

pre 17 godina

Sada zaista zelim da od Srbije ostane samo Beogradski pasaluk. Ako se to desi, grad u kome zivim pripasce naprednoj Bugarskoj, tako da cu odmah biti gradjanin Evrope. A Kostunica i svi ostali neka vladaju svojim pasalukom kako hoce i koliko god hoce. Sa njima nema nama ni boljeg ni dobrog.

Slobodan Loli Sekulic

pre 17 godina

BRAVO CRNA GORO!!!
Ovom prilikom bih ZAMOLIO MILA DJUKANOVICA da se preseli u Srbiju, kandiduje ZA PREMIJERA i povede SRBIJU tamo gde je odveo i Crnu Goru, u Evropu! Jer to nasha politicka elita ocigledno ne ume! Vazno je da imaju i izmisljaju PRINCIPE..
Svaka cast jos jednom! Samo napred

Ja odavde

pre 17 godina

Ja jos uvek ne mogu da shvatim kako ce nam pomoci ako (kada) jednog dana udjemo u EZ? Sve sto vidim je gomila novih propisa (puno besmislenih). Sve to kosta, povecava administraciju i ko ce to da plati? Nece nam oni pomoci da resimo svoje probleme, niti su nam oni prepreka da krenemo napred. Ostavimo mi njih da rade sta rade, a mi da radimo ono sto moramo. Kada resimo nase probleme, zvace nas da im se pridruzimo a ne da ih moljakamo kao zadnji prosjaci.

Еуроскептик ЦГ

pre 17 godina

Пукосмо данас, а нико нас ништа и не пита. Поздрав за до сада једину нормалну земљу у Европи, СРБИЈУ!!!

jako zabrinut

pre 17 godina

ma ljudi ne shvatate vi taj pakleni plan, da Crna gora udje u EU, pa kad se to desi Srbija se ujedini sa CG i eto nas u EU bez pregovora, bez haga i svega :-)
Covece, pa za par godina mi cemo traziti vize za CG :-), a opet ce najbolje proci preostali beogradski crnogorski koji ce onda moci daputuju u EU bez viza.
No dobro,laksi deo je zavrsen, sada im ostaje da ozbiljno rade i nadju sposobne i strucne ljude koji mogu da ispregovaraju clanstvo.

Posmatrac

pre 17 godina

Cestitam braci Crnogorcima! Ujedno se pitam, sta smo mi bogu zgresili da zavrsimo u drzavi koja ce izgleda ostati poslednje uporiste UDBE?

Blue_Sky

pre 17 godina

U 15:45h Crna Gora je potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU. Ovo sam ovde najavljivao jos u novembru 2006.godine, jer ko se bavi tom tematikom mogao je da zna da je Crna Gora dobila okvirni datum za ulazak u EU zajedno sa Hrvatskom kao 01.01.2012.godine.
Ovim cinom su zapusena usta svima koji su govorili da Crna Gora ne moze bez Srbije a ja se iskreno nadam da ce i Srbija do kraja godine potpisati isti sporazum.
Crna Gora je ovo ucinila pre Srbije jer je imala daleko bolju startnu poziciju u pregovorima sa EU u odnosu na Srbiju.
Crna Gora je jos 2001.godine krenula sa harmonizacijom ekonomskog dela sa EU. U CG je pdv ranije uveden nego u Srbiji, zavrsena fiskalizacija, preslo se na euro, harmonizovana caarinska stopa, nema veci problem sa haskim tribunalom, ima jasnu definisanu granicu i nema problem Kosova.

Sever Bachke

pre 17 godina

Ovo je dokaz da evropske integracije nisu ekonomija i zivotni standard, vec volja politicara i promena mindseta kod naroda.
Svaka cast Vladi i gradjanima Crne Gore...
...a nama ko je kriv...

goran-skoplje

pre 17 godina

Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji,nema ama bas nikakvu vezu sa kandidatskim statusom za clanstvo u EU.
Makedonija je taj ugovor potpisala marta 2001(pre Hrvatske),ali taj ugovor je postao punovazan 2005 jer mora da prodje na ratifikaciji u svim parlamentima 25 clanica EU...Ovaj ugovor je jako bitan za ekonomske odnose potpisnika,ali status zemlje ostaje isti...Dakle u regionu jedini kandidat sa pocetim pregovorima je Hrvatska(Turski pregovori su zaustavljeni),Makedonija je kandidat ali jos nema datum za pocetak pregovora...
I da napomenem svaka zemlja koja zeli biti kandidat mora da aplicira(Srbija,Crna Gora,BiH,Albanija to nisu jos uradile) onda vam EU isprati obiman upitnik sa 10000 pitanja,koje administracija treba u najkracem roku odgovoriti,onda odgovori idu na razmatranje,pa onda ako je misljenje pozitivno zemlja dobija kandidatski status...Jos nesto Makedonija je aplicirala pocetkom 2004,a kandidatski status je dobila decembra 2005,a pregovori nece sigurno poceti do novembra 2007...Inace Bugari jos uvek nose sir i kecap u torbama u Makedoniji,jos uvek su bordeli u Zapadnoj Makedoniji puni Bugarkama i Rumunkama,Bugarska danas ima 6 000 000stanovnika(iselilo se 3 miliona od'91)...A neko se ismeva sto Srpski biznismeni i kompanije,kupuju sve moguce u regionu...Usput plate u regionu:Hrvatska 600 evra,Srbija 350,Crna Gora 300,Makedonija 220,Bugarska 180,Rumunija 180,Albanija 150...Direktne investicije necu da spomenem,zbir investicija u celom regionu u 2006 je jednak investicijama u Srbiji...

npb

pre 17 godina

Svim srcem sam bio protiv bilo kakve zajednice sa Crnom Gorom, jer sam smatrao da time Srbija gubi. Ali Srbiji je realno najveća prepreka ona sama, pa se i na primeru Crne Gore pokazuje da, dok je ovakve Srbije, bolje je biti što dalje od nje.

Nimrod

pre 17 godina

Datum samog ulaska i nije toliko bitan, koliko proces pridruzivanja. Sada CG ima pristup ogromnom broju fondova (strukturalnih, za regionalni razvoj, obrazovnih, reforme sudstva, policije, naucne saradnje....), sto Srbija propusta svake godine.

Miloš

pre 17 godina

Ovaj korak bi trebalo da „vaspitno“ deluje na Srbiju ali se bojim da to neće biti slučaj. Kod većine Srba u Srbiji izazvaće samo još veće osećanje netrpeljivosti prema Crnoj Gori koja ni za milimetar nije odmakla od Srbije na evropskom putu ni u jednom pogledu i za sve za šta je Srbija kažnjena snosi istu odgovornost. Zar nismo bili dva oka u glavi ? Još su u Srbiji kao izvršene „ demokratske promene“ i došli novi ljudi, a u CG je ista garnitura koja je šurovala sa Miloševićem ostala na vlasti samo su sada „revidirali“ i eto ih već na pragu Evrope. Ja lično shvatam poruku pa ipak osećam neku vrstu nepravde, a mogu tek misliti kako će ih oni koji ih već smatraju izdajnicima tek sada gledati.

Sasa Podgorica

pre 17 godina

Stanite malo sa euforijom; niko nece da dodje da nam podijeli dzakove para kad se ovo potpise. Albanci i Turci su ovo odavno zavrsili.
Ovdje su prosjecne plate i dalje nesto preko 200 evra (manje nego u Srbiji po statisici svjetske banke) a korupcija, kriminal i bijeda nas okruzuju kao i do sad.

mrva

pre 17 godina

Ja sam iz Crne Gore, i naravno da zelim da i Crna Gora i da Srbija sto prije udju u EU, ali me je strah da u Crnoj Gori jos nisu razbistrili sta moraju da urade da bi zaista usli u EU. Ovo je samo pocetak, i on nista ne znaci, ukoliko Crna Gora ne ispuni odredjene uslove. Sto je za tamosnji mentalitet jako tesko, pocevsi od toga da korupcije nece biti, tj ne smije je biti, pa cjelokupnog drugog uredjenja.

Bane

pre 17 godina

Svaka cast Crnogorcima!
Srbin sam do koske, ali mi smo jedan jadan i izgubljen narod. Ne samo da smo povukli druge u propast, nego to i dalje pokusavamo. Nama treba PROCISCENJE. Ovim putem javno pozivam Evropsku Uniju, Nemacku i Ameriku da nas preporode, prevaspitaju i dovedu u red. Mi sami od nas samih stradamo i ne mozemo da se otmemo iz kanzi onih koji nas ovde drze. UPOMOC!!!

Marko - Vracar

pre 17 godina

Jedino je zalosno sto ce i njih staviti u paket sa nama za pridruzivanje EU. Samo sputavamo ljude/zemlje oko sebe.

Ma vazno da su nasi heroji, Mladic i Karadzic, zivi i zdravi i da maste negde brk na nas racun.

dejan

pre 17 godina

Ma samo vi putujte (prema Evropi, prema Hrvatskoj)... ne brinite se za nas ... A mi (citaj Kostunica sa ovim Jocicem, Bulatovicem, Tadicem ...) bi mogli da ih malo pomognemo sa nekim parama (da napravimo put, da kupimo MontenegroAirlines-svetsku firmu) da se bolje snadju.

Superhik

pre 17 godina

Ma dzaba im sve to, kad nemaju nacionalni ponos i dostojanstvo, heroje poput Mladica, Karadzica i Legije, i patriotsku vladu poput one koju predvodi dozivotni premijer Vojislav Kostunica.

iskreno

pre 17 godina

Neizvjesan je pristup ne samo Srbije veci i Crne gore evropskoj uniji. Sljedece drzave koje bi najranije 2012 trebale pristupiti EU su Hrvatska i Makedonijia i one su cak upitne zboh unutrasnjih problema EU. Ako sve bude uredu mislim da ostale zemlje Balkana nebi trebale ocekivati ulazak u EU prije 2016 i tada je kazem upitno jer jos ustav EU nije donesen. Ovo potpisivanje jeste doboro za samu CG ali to nikako neznaci da ce CG ubrzo postati kandidat i postati punopravan clan EU. Tesko je za ocekivati da uopste zemlje takozvanog zapadnog Balkana i udju u EU jer postoji misljenje mnogih da je EU zasicena prosirenjem nakon prijema Bugarske i Rumunije. CG zelim svako dobro ali mi je njezino clanstvo kao i Srbije trenutno udaljeno nekoliko svjetlosnih godina. Vlade CG i Srbije bi se trebali vise pozabaviti sopstvenom razvoju ekonomije i pricati gradjanima kolika je prosjecna placa, velicina BDP-a, nezaposlenost itd. a ne svaki dan pricati bajke o pristupanju EU jer ukoliko se dovoljno razviju clanstvo ce doci samo po sebi jer ce kao drzave sa zdravom ekonomijom promjeniti misljenja onih koji su danas skepticni na novo prosirenje EU.

Aleksandar

pre 17 godina

Ovu vest je objavio B92, ostali ce gledati da je precute ili gurno u poslednje minute vesti, ili mozda ni to. Srbija stoji, jer Kostunica ne saradjuje sa Hagom, ali to mu nije dovoljno, onn covek zeli opet da bude premijer, i da opet Srbija stoji. Pitam se samo zasto je Kostunica morao toliko otrovnih strela da upiti prema Crnoj Gori, umesto da imamo bar jednog suseda koji nas voli.

hakunamatata

pre 17 godina

Crnoj Gori zelim sve najbolje na ovom evropskom putu ali je i cinjenica da svi koji su se ogradili i odvojili od Srbije su nagradjeni od EU i ne moze me niko ubediti da na srpskom raspadu EU radi punom parom. Zbog svega ovoga mi je vise i mrsko od same reci EU. Ne vidim uopste po cemu je Crna Gora toliko bolja ili bolje napreduje od Srbije......Ah, da pa oni nemaju Kosovo da ga samo predaju, ah, da pa oni "nemaju" ni ratne zlocince

Dragan,Podgorica

pre 17 godina

Samo se pojacavaju dokazi da ko god je pobjegao od Srbije dozivio je napredak i ubrzani razvoj. A sjecam se kad je vecina (veliko)srpskih politicara uoci referenduma govorila da se Crna Gora "slepa" uz Srbiju, i da sama nije u stanju da se pridruzi EU.

Aleksandra

pre 17 godina

Cestitam svim gradjanima Crne Gore!

A vama gospodine Kostunica i vasim rupama na svirali mozemo da zahvalimo sto ce Srbija i njeni gradjani jos dugo cekati na svoj ulazak u EU.

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Bravo za Crnu Goru!
Prosto ne treba biti mnogo pametan, pa zaključiti da svaka iole normalna država želi civilizacijske i partnerske odnose sa svima, naročito sa susedima s istog kontinenta. Želja za integracijom u evropske institucije je samo pokazatelj ozbiljnosti jedne države. Crna Gora to svakodnevno pokazuje i na delu. Kod crnogorskih političara, za razliku od naših, nema nimalo licemerstva u saradnji sa EU. Zato, uopšte neću biti začuđen ukoliko Crna Gora vrlo brzo, zajedno sa Hrvatskom, postane punopravni član evropske porodice naroda.

"Putuj Evropo...!"

voja

pre 17 godina

pa, cekaj, pa kako to sad? pa zar ne rece kostunica da ce oni bez srbije ostati bez hleba? ma, vi ste to pogresno culi, nije to tacno... ;)

voja

pre 17 godina

pa, cekaj, pa kako to sad? pa zar ne rece kostunica da ce oni bez srbije ostati bez hleba? ma, vi ste to pogresno culi, nije to tacno... ;)

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Bravo za Crnu Goru!
Prosto ne treba biti mnogo pametan, pa zaključiti da svaka iole normalna država želi civilizacijske i partnerske odnose sa svima, naročito sa susedima s istog kontinenta. Želja za integracijom u evropske institucije je samo pokazatelj ozbiljnosti jedne države. Crna Gora to svakodnevno pokazuje i na delu. Kod crnogorskih političara, za razliku od naših, nema nimalo licemerstva u saradnji sa EU. Zato, uopšte neću biti začuđen ukoliko Crna Gora vrlo brzo, zajedno sa Hrvatskom, postane punopravni član evropske porodice naroda.

"Putuj Evropo...!"

Dragan,Podgorica

pre 17 godina

Samo se pojacavaju dokazi da ko god je pobjegao od Srbije dozivio je napredak i ubrzani razvoj. A sjecam se kad je vecina (veliko)srpskih politicara uoci referenduma govorila da se Crna Gora "slepa" uz Srbiju, i da sama nije u stanju da se pridruzi EU.

Aleksandra

pre 17 godina

Cestitam svim gradjanima Crne Gore!

A vama gospodine Kostunica i vasim rupama na svirali mozemo da zahvalimo sto ce Srbija i njeni gradjani jos dugo cekati na svoj ulazak u EU.

Marko - Vracar

pre 17 godina

Jedino je zalosno sto ce i njih staviti u paket sa nama za pridruzivanje EU. Samo sputavamo ljude/zemlje oko sebe.

Ma vazno da su nasi heroji, Mladic i Karadzic, zivi i zdravi i da maste negde brk na nas racun.

Superhik

pre 17 godina

Ma dzaba im sve to, kad nemaju nacionalni ponos i dostojanstvo, heroje poput Mladica, Karadzica i Legije, i patriotsku vladu poput one koju predvodi dozivotni premijer Vojislav Kostunica.

hakunamatata

pre 17 godina

Crnoj Gori zelim sve najbolje na ovom evropskom putu ali je i cinjenica da svi koji su se ogradili i odvojili od Srbije su nagradjeni od EU i ne moze me niko ubediti da na srpskom raspadu EU radi punom parom. Zbog svega ovoga mi je vise i mrsko od same reci EU. Ne vidim uopste po cemu je Crna Gora toliko bolja ili bolje napreduje od Srbije......Ah, da pa oni nemaju Kosovo da ga samo predaju, ah, da pa oni "nemaju" ni ratne zlocince

iskreno

pre 17 godina

Neizvjesan je pristup ne samo Srbije veci i Crne gore evropskoj uniji. Sljedece drzave koje bi najranije 2012 trebale pristupiti EU su Hrvatska i Makedonijia i one su cak upitne zboh unutrasnjih problema EU. Ako sve bude uredu mislim da ostale zemlje Balkana nebi trebale ocekivati ulazak u EU prije 2016 i tada je kazem upitno jer jos ustav EU nije donesen. Ovo potpisivanje jeste doboro za samu CG ali to nikako neznaci da ce CG ubrzo postati kandidat i postati punopravan clan EU. Tesko je za ocekivati da uopste zemlje takozvanog zapadnog Balkana i udju u EU jer postoji misljenje mnogih da je EU zasicena prosirenjem nakon prijema Bugarske i Rumunije. CG zelim svako dobro ali mi je njezino clanstvo kao i Srbije trenutno udaljeno nekoliko svjetlosnih godina. Vlade CG i Srbije bi se trebali vise pozabaviti sopstvenom razvoju ekonomije i pricati gradjanima kolika je prosjecna placa, velicina BDP-a, nezaposlenost itd. a ne svaki dan pricati bajke o pristupanju EU jer ukoliko se dovoljno razviju clanstvo ce doci samo po sebi jer ce kao drzave sa zdravom ekonomijom promjeniti misljenja onih koji su danas skepticni na novo prosirenje EU.

Aleksandar

pre 17 godina

Ovu vest je objavio B92, ostali ce gledati da je precute ili gurno u poslednje minute vesti, ili mozda ni to. Srbija stoji, jer Kostunica ne saradjuje sa Hagom, ali to mu nije dovoljno, onn covek zeli opet da bude premijer, i da opet Srbija stoji. Pitam se samo zasto je Kostunica morao toliko otrovnih strela da upiti prema Crnoj Gori, umesto da imamo bar jednog suseda koji nas voli.

Bane

pre 17 godina

Svaka cast Crnogorcima!
Srbin sam do koske, ali mi smo jedan jadan i izgubljen narod. Ne samo da smo povukli druge u propast, nego to i dalje pokusavamo. Nama treba PROCISCENJE. Ovim putem javno pozivam Evropsku Uniju, Nemacku i Ameriku da nas preporode, prevaspitaju i dovedu u red. Mi sami od nas samih stradamo i ne mozemo da se otmemo iz kanzi onih koji nas ovde drze. UPOMOC!!!

mrva

pre 17 godina

Ja sam iz Crne Gore, i naravno da zelim da i Crna Gora i da Srbija sto prije udju u EU, ali me je strah da u Crnoj Gori jos nisu razbistrili sta moraju da urade da bi zaista usli u EU. Ovo je samo pocetak, i on nista ne znaci, ukoliko Crna Gora ne ispuni odredjene uslove. Sto je za tamosnji mentalitet jako tesko, pocevsi od toga da korupcije nece biti, tj ne smije je biti, pa cjelokupnog drugog uredjenja.

dejan

pre 17 godina

Ma samo vi putujte (prema Evropi, prema Hrvatskoj)... ne brinite se za nas ... A mi (citaj Kostunica sa ovim Jocicem, Bulatovicem, Tadicem ...) bi mogli da ih malo pomognemo sa nekim parama (da napravimo put, da kupimo MontenegroAirlines-svetsku firmu) da se bolje snadju.

Miloš

pre 17 godina

Ovaj korak bi trebalo da „vaspitno“ deluje na Srbiju ali se bojim da to neće biti slučaj. Kod većine Srba u Srbiji izazvaće samo još veće osećanje netrpeljivosti prema Crnoj Gori koja ni za milimetar nije odmakla od Srbije na evropskom putu ni u jednom pogledu i za sve za šta je Srbija kažnjena snosi istu odgovornost. Zar nismo bili dva oka u glavi ? Još su u Srbiji kao izvršene „ demokratske promene“ i došli novi ljudi, a u CG je ista garnitura koja je šurovala sa Miloševićem ostala na vlasti samo su sada „revidirali“ i eto ih već na pragu Evrope. Ja lično shvatam poruku pa ipak osećam neku vrstu nepravde, a mogu tek misliti kako će ih oni koji ih već smatraju izdajnicima tek sada gledati.

Sasa Podgorica

pre 17 godina

Stanite malo sa euforijom; niko nece da dodje da nam podijeli dzakove para kad se ovo potpise. Albanci i Turci su ovo odavno zavrsili.
Ovdje su prosjecne plate i dalje nesto preko 200 evra (manje nego u Srbiji po statisici svjetske banke) a korupcija, kriminal i bijeda nas okruzuju kao i do sad.

goran-skoplje

pre 17 godina

Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji,nema ama bas nikakvu vezu sa kandidatskim statusom za clanstvo u EU.
Makedonija je taj ugovor potpisala marta 2001(pre Hrvatske),ali taj ugovor je postao punovazan 2005 jer mora da prodje na ratifikaciji u svim parlamentima 25 clanica EU...Ovaj ugovor je jako bitan za ekonomske odnose potpisnika,ali status zemlje ostaje isti...Dakle u regionu jedini kandidat sa pocetim pregovorima je Hrvatska(Turski pregovori su zaustavljeni),Makedonija je kandidat ali jos nema datum za pocetak pregovora...
I da napomenem svaka zemlja koja zeli biti kandidat mora da aplicira(Srbija,Crna Gora,BiH,Albanija to nisu jos uradile) onda vam EU isprati obiman upitnik sa 10000 pitanja,koje administracija treba u najkracem roku odgovoriti,onda odgovori idu na razmatranje,pa onda ako je misljenje pozitivno zemlja dobija kandidatski status...Jos nesto Makedonija je aplicirala pocetkom 2004,a kandidatski status je dobila decembra 2005,a pregovori nece sigurno poceti do novembra 2007...Inace Bugari jos uvek nose sir i kecap u torbama u Makedoniji,jos uvek su bordeli u Zapadnoj Makedoniji puni Bugarkama i Rumunkama,Bugarska danas ima 6 000 000stanovnika(iselilo se 3 miliona od'91)...A neko se ismeva sto Srpski biznismeni i kompanije,kupuju sve moguce u regionu...Usput plate u regionu:Hrvatska 600 evra,Srbija 350,Crna Gora 300,Makedonija 220,Bugarska 180,Rumunija 180,Albanija 150...Direktne investicije necu da spomenem,zbir investicija u celom regionu u 2006 je jednak investicijama u Srbiji...

Nimrod

pre 17 godina

Datum samog ulaska i nije toliko bitan, koliko proces pridruzivanja. Sada CG ima pristup ogromnom broju fondova (strukturalnih, za regionalni razvoj, obrazovnih, reforme sudstva, policije, naucne saradnje....), sto Srbija propusta svake godine.

npb

pre 17 godina

Svim srcem sam bio protiv bilo kakve zajednice sa Crnom Gorom, jer sam smatrao da time Srbija gubi. Ali Srbiji je realno najveća prepreka ona sama, pa se i na primeru Crne Gore pokazuje da, dok je ovakve Srbije, bolje je biti što dalje od nje.

Sever Bachke

pre 17 godina

Ovo je dokaz da evropske integracije nisu ekonomija i zivotni standard, vec volja politicara i promena mindseta kod naroda.
Svaka cast Vladi i gradjanima Crne Gore...
...a nama ko je kriv...

Blue_Sky

pre 17 godina

U 15:45h Crna Gora je potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU. Ovo sam ovde najavljivao jos u novembru 2006.godine, jer ko se bavi tom tematikom mogao je da zna da je Crna Gora dobila okvirni datum za ulazak u EU zajedno sa Hrvatskom kao 01.01.2012.godine.
Ovim cinom su zapusena usta svima koji su govorili da Crna Gora ne moze bez Srbije a ja se iskreno nadam da ce i Srbija do kraja godine potpisati isti sporazum.
Crna Gora je ovo ucinila pre Srbije jer je imala daleko bolju startnu poziciju u pregovorima sa EU u odnosu na Srbiju.
Crna Gora je jos 2001.godine krenula sa harmonizacijom ekonomskog dela sa EU. U CG je pdv ranije uveden nego u Srbiji, zavrsena fiskalizacija, preslo se na euro, harmonizovana caarinska stopa, nema veci problem sa haskim tribunalom, ima jasnu definisanu granicu i nema problem Kosova.

jako zabrinut

pre 17 godina

ma ljudi ne shvatate vi taj pakleni plan, da Crna gora udje u EU, pa kad se to desi Srbija se ujedini sa CG i eto nas u EU bez pregovora, bez haga i svega :-)
Covece, pa za par godina mi cemo traziti vize za CG :-), a opet ce najbolje proci preostali beogradski crnogorski koji ce onda moci daputuju u EU bez viza.
No dobro,laksi deo je zavrsen, sada im ostaje da ozbiljno rade i nadju sposobne i strucne ljude koji mogu da ispregovaraju clanstvo.

Posmatrac

pre 17 godina

Cestitam braci Crnogorcima! Ujedno se pitam, sta smo mi bogu zgresili da zavrsimo u drzavi koja ce izgleda ostati poslednje uporiste UDBE?

Еуроскептик ЦГ

pre 17 godina

Пукосмо данас, а нико нас ништа и не пита. Поздрав за до сада једину нормалну земљу у Европи, СРБИЈУ!!!

ivan

pre 17 godina

Sada zaista zelim da od Srbije ostane samo Beogradski pasaluk. Ako se to desi, grad u kome zivim pripasce naprednoj Bugarskoj, tako da cu odmah biti gradjanin Evrope. A Kostunica i svi ostali neka vladaju svojim pasalukom kako hoce i koliko god hoce. Sa njima nema nama ni boljeg ni dobrog.

Slobodan Loli Sekulic

pre 17 godina

BRAVO CRNA GORO!!!
Ovom prilikom bih ZAMOLIO MILA DJUKANOVICA da se preseli u Srbiju, kandiduje ZA PREMIJERA i povede SRBIJU tamo gde je odveo i Crnu Goru, u Evropu! Jer to nasha politicka elita ocigledno ne ume! Vazno je da imaju i izmisljaju PRINCIPE..
Svaka cast jos jednom! Samo napred

Ja odavde

pre 17 godina

Ja jos uvek ne mogu da shvatim kako ce nam pomoci ako (kada) jednog dana udjemo u EZ? Sve sto vidim je gomila novih propisa (puno besmislenih). Sve to kosta, povecava administraciju i ko ce to da plati? Nece nam oni pomoci da resimo svoje probleme, niti su nam oni prepreka da krenemo napred. Ostavimo mi njih da rade sta rade, a mi da radimo ono sto moramo. Kada resimo nase probleme, zvace nas da im se pridruzimo a ne da ih moljakamo kao zadnji prosjaci.

peter

pre 17 godina

Usli su cestitke sa moje strane. Sta imaju da ponude toj EU to je drugo pitanje, sada ako neko moze da odgovori na to pitanje izvolite. Ovo je jedino dobro za one koji imaju novac, a onaj koga nema to mu nista i ne znaci.
jos jednom cestitam.

Oli Ren

pre 17 godina

cestitam gradjanima crne gore,
ovo je veliki korak ali sada moja draga vlado moracete da cistite ono sto ste za ovih 17 godina izglibali po kuci. neke fleke ce morat na hemijsko a nesto moze i usisivacem. krecenje izunutra i sa spolja jer vas takve necemo ka sto ste sad. to malo baste cete morat sami da kopate a mi cemo vam dat alat posto ste i alat prodali. ako budete radili kako vam mi budemo zborili mozda udjete ubrzo a ako budete zabusavali nama se ne zuri.
pozdrav iz EU-a

Nikolic, C

pre 17 godina

Ne klonjujte duhom, braco Srbi, pa ni Svajcarska nije potpisala taj sporazum... Salu na stranu, sve je to posledica Miloseviceve vladavine koju cemo jos dugo osecati na vlastitoj kozi.

Necu u disko!

pre 17 godina

Kada vidim ko je sve usao ili je u talu sa EU, nesto mi se bas i ne zuri! Dokaz vise da su Srbija i Bosna posebne, u dobrom ili losem smislu, nebitno je.

DS

pre 17 godina

Cestititke, cestitke... A sta je to zapravo CG uradila da bi dobila ovaj status? Da li je ekonomski naprednija od Srbije? Da li je manje korumpirana? Da li ispunjava tzv. evropske standarde vise nego Srbija? Tesko da se na bilo koje od ovih pitanja moze odgovoriti "da". Ispasce da je glavni razlog to sto je CG istupila iz zajednice sa Srbijom - politicki i nikakav drugi.

euroskeptik iz Brisela

pre 17 godina

Ovo nije ulazak u Evropu, jer smo inace svi mi u Evropi. Ovo je samo pocetak velikih muka, da se silna imovina pojedinaca prevede u legalne tokove. Crnoj Gori sva sreca sa EU i neka sada nju muzu.

zdrale

pre 17 godina

Samo smanjite nacionalizam, postujte drugoga, njegovu vjeru i politicko opredjeljenje, tj.promijenite mentalitet i ukinite INAT i svi cemo brzo uci u Eu. Pozdrav!

voja

pre 17 godina

pa, cekaj, pa kako to sad? pa zar ne rece kostunica da ce oni bez srbije ostati bez hleba? ma, vi ste to pogresno culi, nije to tacno... ;)

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Bravo za Crnu Goru!
Prosto ne treba biti mnogo pametan, pa zaključiti da svaka iole normalna država želi civilizacijske i partnerske odnose sa svima, naročito sa susedima s istog kontinenta. Želja za integracijom u evropske institucije je samo pokazatelj ozbiljnosti jedne države. Crna Gora to svakodnevno pokazuje i na delu. Kod crnogorskih političara, za razliku od naših, nema nimalo licemerstva u saradnji sa EU. Zato, uopšte neću biti začuđen ukoliko Crna Gora vrlo brzo, zajedno sa Hrvatskom, postane punopravni član evropske porodice naroda.

"Putuj Evropo...!"

Dragan,Podgorica

pre 17 godina

Samo se pojacavaju dokazi da ko god je pobjegao od Srbije dozivio je napredak i ubrzani razvoj. A sjecam se kad je vecina (veliko)srpskih politicara uoci referenduma govorila da se Crna Gora "slepa" uz Srbiju, i da sama nije u stanju da se pridruzi EU.

Aleksandra

pre 17 godina

Cestitam svim gradjanima Crne Gore!

A vama gospodine Kostunica i vasim rupama na svirali mozemo da zahvalimo sto ce Srbija i njeni gradjani jos dugo cekati na svoj ulazak u EU.

Marko - Vracar

pre 17 godina

Jedino je zalosno sto ce i njih staviti u paket sa nama za pridruzivanje EU. Samo sputavamo ljude/zemlje oko sebe.

Ma vazno da su nasi heroji, Mladic i Karadzic, zivi i zdravi i da maste negde brk na nas racun.

Superhik

pre 17 godina

Ma dzaba im sve to, kad nemaju nacionalni ponos i dostojanstvo, heroje poput Mladica, Karadzica i Legije, i patriotsku vladu poput one koju predvodi dozivotni premijer Vojislav Kostunica.

hakunamatata

pre 17 godina

Crnoj Gori zelim sve najbolje na ovom evropskom putu ali je i cinjenica da svi koji su se ogradili i odvojili od Srbije su nagradjeni od EU i ne moze me niko ubediti da na srpskom raspadu EU radi punom parom. Zbog svega ovoga mi je vise i mrsko od same reci EU. Ne vidim uopste po cemu je Crna Gora toliko bolja ili bolje napreduje od Srbije......Ah, da pa oni nemaju Kosovo da ga samo predaju, ah, da pa oni "nemaju" ni ratne zlocince

iskreno

pre 17 godina

Neizvjesan je pristup ne samo Srbije veci i Crne gore evropskoj uniji. Sljedece drzave koje bi najranije 2012 trebale pristupiti EU su Hrvatska i Makedonijia i one su cak upitne zboh unutrasnjih problema EU. Ako sve bude uredu mislim da ostale zemlje Balkana nebi trebale ocekivati ulazak u EU prije 2016 i tada je kazem upitno jer jos ustav EU nije donesen. Ovo potpisivanje jeste doboro za samu CG ali to nikako neznaci da ce CG ubrzo postati kandidat i postati punopravan clan EU. Tesko je za ocekivati da uopste zemlje takozvanog zapadnog Balkana i udju u EU jer postoji misljenje mnogih da je EU zasicena prosirenjem nakon prijema Bugarske i Rumunije. CG zelim svako dobro ali mi je njezino clanstvo kao i Srbije trenutno udaljeno nekoliko svjetlosnih godina. Vlade CG i Srbije bi se trebali vise pozabaviti sopstvenom razvoju ekonomije i pricati gradjanima kolika je prosjecna placa, velicina BDP-a, nezaposlenost itd. a ne svaki dan pricati bajke o pristupanju EU jer ukoliko se dovoljno razviju clanstvo ce doci samo po sebi jer ce kao drzave sa zdravom ekonomijom promjeniti misljenja onih koji su danas skepticni na novo prosirenje EU.

Aleksandar

pre 17 godina

Ovu vest je objavio B92, ostali ce gledati da je precute ili gurno u poslednje minute vesti, ili mozda ni to. Srbija stoji, jer Kostunica ne saradjuje sa Hagom, ali to mu nije dovoljno, onn covek zeli opet da bude premijer, i da opet Srbija stoji. Pitam se samo zasto je Kostunica morao toliko otrovnih strela da upiti prema Crnoj Gori, umesto da imamo bar jednog suseda koji nas voli.

Bane

pre 17 godina

Svaka cast Crnogorcima!
Srbin sam do koske, ali mi smo jedan jadan i izgubljen narod. Ne samo da smo povukli druge u propast, nego to i dalje pokusavamo. Nama treba PROCISCENJE. Ovim putem javno pozivam Evropsku Uniju, Nemacku i Ameriku da nas preporode, prevaspitaju i dovedu u red. Mi sami od nas samih stradamo i ne mozemo da se otmemo iz kanzi onih koji nas ovde drze. UPOMOC!!!

mrva

pre 17 godina

Ja sam iz Crne Gore, i naravno da zelim da i Crna Gora i da Srbija sto prije udju u EU, ali me je strah da u Crnoj Gori jos nisu razbistrili sta moraju da urade da bi zaista usli u EU. Ovo je samo pocetak, i on nista ne znaci, ukoliko Crna Gora ne ispuni odredjene uslove. Sto je za tamosnji mentalitet jako tesko, pocevsi od toga da korupcije nece biti, tj ne smije je biti, pa cjelokupnog drugog uredjenja.

dejan

pre 17 godina

Ma samo vi putujte (prema Evropi, prema Hrvatskoj)... ne brinite se za nas ... A mi (citaj Kostunica sa ovim Jocicem, Bulatovicem, Tadicem ...) bi mogli da ih malo pomognemo sa nekim parama (da napravimo put, da kupimo MontenegroAirlines-svetsku firmu) da se bolje snadju.

Miloš

pre 17 godina

Ovaj korak bi trebalo da „vaspitno“ deluje na Srbiju ali se bojim da to neće biti slučaj. Kod većine Srba u Srbiji izazvaće samo još veće osećanje netrpeljivosti prema Crnoj Gori koja ni za milimetar nije odmakla od Srbije na evropskom putu ni u jednom pogledu i za sve za šta je Srbija kažnjena snosi istu odgovornost. Zar nismo bili dva oka u glavi ? Još su u Srbiji kao izvršene „ demokratske promene“ i došli novi ljudi, a u CG je ista garnitura koja je šurovala sa Miloševićem ostala na vlasti samo su sada „revidirali“ i eto ih već na pragu Evrope. Ja lično shvatam poruku pa ipak osećam neku vrstu nepravde, a mogu tek misliti kako će ih oni koji ih već smatraju izdajnicima tek sada gledati.

Sasa Podgorica

pre 17 godina

Stanite malo sa euforijom; niko nece da dodje da nam podijeli dzakove para kad se ovo potpise. Albanci i Turci su ovo odavno zavrsili.
Ovdje su prosjecne plate i dalje nesto preko 200 evra (manje nego u Srbiji po statisici svjetske banke) a korupcija, kriminal i bijeda nas okruzuju kao i do sad.

goran-skoplje

pre 17 godina

Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji,nema ama bas nikakvu vezu sa kandidatskim statusom za clanstvo u EU.
Makedonija je taj ugovor potpisala marta 2001(pre Hrvatske),ali taj ugovor je postao punovazan 2005 jer mora da prodje na ratifikaciji u svim parlamentima 25 clanica EU...Ovaj ugovor je jako bitan za ekonomske odnose potpisnika,ali status zemlje ostaje isti...Dakle u regionu jedini kandidat sa pocetim pregovorima je Hrvatska(Turski pregovori su zaustavljeni),Makedonija je kandidat ali jos nema datum za pocetak pregovora...
I da napomenem svaka zemlja koja zeli biti kandidat mora da aplicira(Srbija,Crna Gora,BiH,Albanija to nisu jos uradile) onda vam EU isprati obiman upitnik sa 10000 pitanja,koje administracija treba u najkracem roku odgovoriti,onda odgovori idu na razmatranje,pa onda ako je misljenje pozitivno zemlja dobija kandidatski status...Jos nesto Makedonija je aplicirala pocetkom 2004,a kandidatski status je dobila decembra 2005,a pregovori nece sigurno poceti do novembra 2007...Inace Bugari jos uvek nose sir i kecap u torbama u Makedoniji,jos uvek su bordeli u Zapadnoj Makedoniji puni Bugarkama i Rumunkama,Bugarska danas ima 6 000 000stanovnika(iselilo se 3 miliona od'91)...A neko se ismeva sto Srpski biznismeni i kompanije,kupuju sve moguce u regionu...Usput plate u regionu:Hrvatska 600 evra,Srbija 350,Crna Gora 300,Makedonija 220,Bugarska 180,Rumunija 180,Albanija 150...Direktne investicije necu da spomenem,zbir investicija u celom regionu u 2006 je jednak investicijama u Srbiji...

Nimrod

pre 17 godina

Datum samog ulaska i nije toliko bitan, koliko proces pridruzivanja. Sada CG ima pristup ogromnom broju fondova (strukturalnih, za regionalni razvoj, obrazovnih, reforme sudstva, policije, naucne saradnje....), sto Srbija propusta svake godine.

npb

pre 17 godina

Svim srcem sam bio protiv bilo kakve zajednice sa Crnom Gorom, jer sam smatrao da time Srbija gubi. Ali Srbiji je realno najveća prepreka ona sama, pa se i na primeru Crne Gore pokazuje da, dok je ovakve Srbije, bolje je biti što dalje od nje.

Sever Bachke

pre 17 godina

Ovo je dokaz da evropske integracije nisu ekonomija i zivotni standard, vec volja politicara i promena mindseta kod naroda.
Svaka cast Vladi i gradjanima Crne Gore...
...a nama ko je kriv...

Blue_Sky

pre 17 godina

U 15:45h Crna Gora je potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU. Ovo sam ovde najavljivao jos u novembru 2006.godine, jer ko se bavi tom tematikom mogao je da zna da je Crna Gora dobila okvirni datum za ulazak u EU zajedno sa Hrvatskom kao 01.01.2012.godine.
Ovim cinom su zapusena usta svima koji su govorili da Crna Gora ne moze bez Srbije a ja se iskreno nadam da ce i Srbija do kraja godine potpisati isti sporazum.
Crna Gora je ovo ucinila pre Srbije jer je imala daleko bolju startnu poziciju u pregovorima sa EU u odnosu na Srbiju.
Crna Gora je jos 2001.godine krenula sa harmonizacijom ekonomskog dela sa EU. U CG je pdv ranije uveden nego u Srbiji, zavrsena fiskalizacija, preslo se na euro, harmonizovana caarinska stopa, nema veci problem sa haskim tribunalom, ima jasnu definisanu granicu i nema problem Kosova.

jako zabrinut

pre 17 godina

ma ljudi ne shvatate vi taj pakleni plan, da Crna gora udje u EU, pa kad se to desi Srbija se ujedini sa CG i eto nas u EU bez pregovora, bez haga i svega :-)
Covece, pa za par godina mi cemo traziti vize za CG :-), a opet ce najbolje proci preostali beogradski crnogorski koji ce onda moci daputuju u EU bez viza.
No dobro,laksi deo je zavrsen, sada im ostaje da ozbiljno rade i nadju sposobne i strucne ljude koji mogu da ispregovaraju clanstvo.

Posmatrac

pre 17 godina

Cestitam braci Crnogorcima! Ujedno se pitam, sta smo mi bogu zgresili da zavrsimo u drzavi koja ce izgleda ostati poslednje uporiste UDBE?

Еуроскептик ЦГ

pre 17 godina

Пукосмо данас, а нико нас ништа и не пита. Поздрав за до сада једину нормалну земљу у Европи, СРБИЈУ!!!

ivan

pre 17 godina

Sada zaista zelim da od Srbije ostane samo Beogradski pasaluk. Ako se to desi, grad u kome zivim pripasce naprednoj Bugarskoj, tako da cu odmah biti gradjanin Evrope. A Kostunica i svi ostali neka vladaju svojim pasalukom kako hoce i koliko god hoce. Sa njima nema nama ni boljeg ni dobrog.

Slobodan Loli Sekulic

pre 17 godina

BRAVO CRNA GORO!!!
Ovom prilikom bih ZAMOLIO MILA DJUKANOVICA da se preseli u Srbiju, kandiduje ZA PREMIJERA i povede SRBIJU tamo gde je odveo i Crnu Goru, u Evropu! Jer to nasha politicka elita ocigledno ne ume! Vazno je da imaju i izmisljaju PRINCIPE..
Svaka cast jos jednom! Samo napred

Ja odavde

pre 17 godina

Ja jos uvek ne mogu da shvatim kako ce nam pomoci ako (kada) jednog dana udjemo u EZ? Sve sto vidim je gomila novih propisa (puno besmislenih). Sve to kosta, povecava administraciju i ko ce to da plati? Nece nam oni pomoci da resimo svoje probleme, niti su nam oni prepreka da krenemo napred. Ostavimo mi njih da rade sta rade, a mi da radimo ono sto moramo. Kada resimo nase probleme, zvace nas da im se pridruzimo a ne da ih moljakamo kao zadnji prosjaci.

peter

pre 17 godina

Usli su cestitke sa moje strane. Sta imaju da ponude toj EU to je drugo pitanje, sada ako neko moze da odgovori na to pitanje izvolite. Ovo je jedino dobro za one koji imaju novac, a onaj koga nema to mu nista i ne znaci.
jos jednom cestitam.

Oli Ren

pre 17 godina

cestitam gradjanima crne gore,
ovo je veliki korak ali sada moja draga vlado moracete da cistite ono sto ste za ovih 17 godina izglibali po kuci. neke fleke ce morat na hemijsko a nesto moze i usisivacem. krecenje izunutra i sa spolja jer vas takve necemo ka sto ste sad. to malo baste cete morat sami da kopate a mi cemo vam dat alat posto ste i alat prodali. ako budete radili kako vam mi budemo zborili mozda udjete ubrzo a ako budete zabusavali nama se ne zuri.
pozdrav iz EU-a

Nikolic, C

pre 17 godina

Ne klonjujte duhom, braco Srbi, pa ni Svajcarska nije potpisala taj sporazum... Salu na stranu, sve je to posledica Miloseviceve vladavine koju cemo jos dugo osecati na vlastitoj kozi.

Necu u disko!

pre 17 godina

Kada vidim ko je sve usao ili je u talu sa EU, nesto mi se bas i ne zuri! Dokaz vise da su Srbija i Bosna posebne, u dobrom ili losem smislu, nebitno je.

DS

pre 17 godina

Cestititke, cestitke... A sta je to zapravo CG uradila da bi dobila ovaj status? Da li je ekonomski naprednija od Srbije? Da li je manje korumpirana? Da li ispunjava tzv. evropske standarde vise nego Srbija? Tesko da se na bilo koje od ovih pitanja moze odgovoriti "da". Ispasce da je glavni razlog to sto je CG istupila iz zajednice sa Srbijom - politicki i nikakav drugi.

euroskeptik iz Brisela

pre 17 godina

Ovo nije ulazak u Evropu, jer smo inace svi mi u Evropi. Ovo je samo pocetak velikih muka, da se silna imovina pojedinaca prevede u legalne tokove. Crnoj Gori sva sreca sa EU i neka sada nju muzu.

zdrale

pre 17 godina

Samo smanjite nacionalizam, postujte drugoga, njegovu vjeru i politicko opredjeljenje, tj.promijenite mentalitet i ukinite INAT i svi cemo brzo uci u Eu. Pozdrav!