Četvrtak, 01.03.2007.

07:40

Najviše sporova oko vojske Kosova

Nove bezbednosne snage na Kosovu izazvale su najviše sporenja u današnjim pregovorima Beograda i Prištine u Beču.

Izvor: B92

Najviše sporova oko vojske Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

kovaci

pre 17 godina

Kad Sandra Raskovic misli da treba srpska policija da cuva manastire, ne znam dali ona misli ako ta policija bude u opasnosti ko ce joj pristici u pomoc, nema vese savezne policije ili jugoslovenske vojske koja je intervenisala da uspostavi "red" nad "teroristima".
Normalan covek to ne treba da se raduje i kad sanja, a kamoli da izgovara jedan politicar.

chinorthodox

pre 17 godina

"Server smatra da je Ahtisari učinio sve što je mogao da bi zadovoljio ne samo kosovske Srbe, već i Beograd... ". Pitam se kako bi da Ahtisari nije ucinio sve sto je mogao?

Milan

pre 17 godina

A ko nama garantuje da će plan biti sproveden do kraja. Sve sto smo do sada prihvatili nije sprovedeno u potpunosti, već samo delovi koji njima odgovaraju. Jesu se vratile naše izbeglice? Nisu! Jeli se vratila policija? Nije! Jesu li ispunjeni standardi? Nisu! Svedoci smo jedne prljave politike gde pravila krše svi. Tako da ovo što Danijel Server priča nema mnogo veze sa dešavanjem na terenu.

Mnogo više ima istine u izjavi Putina iz Minhena da se "Danas niko ne oseća bezbednim zbog kršenja međunarodnog prava"

Malvino

pre 17 godina

Srbijanska delegacija bi trebala biti puno konstruktivnija i realnija kada su u pitanju zavrsne konzultacije u vezi konacnog statusa Kosova. Treba reci da se ovdje ne radi o nikakvim pregovorima da se pregovaralo skoro godinu dana i da se radi o prigovorima na Ahtisarijev prijedlog konacnog rijesenja. To izgleda svi brkaju.
Zapanjuje drzavnicka izjava Iljber Hise koji diplomatski i na fin nacin predlaze depolitizaciju iskrslog problema u vezi ocuvanja kulturne bastine. I dok srbijanska delegacija trazi vlastitu policiju za svaku crkvu i manastir kosovski Albanci nude razgovore. Sto onda jos vise reci? Da su Albanci bolje pripremljeni i da se vode diplomatkim manirima sto se ne bi moglo reci za prilicno "tvrd" i nediplomatski stav srbijanske delegacije.

KOSOVAR

pre 17 godina

Leon Kojen dodao je da je, što se tiče pitanja vojnih snaga na Kosovu, očigledna želja prištinskih lidera da što pre počnu stvaranje "buduće vojske Kosova i Metohije".
Gresite gdine Koen, zvace se Vojska Kosova.

DM

pre 17 godina

Serverovi saveti su gotovo komicni. Kao da ce Srbija bilo sta izgubiti ako dodje do jednostranog priznanja, a Amerikanci i Albanci sa Kosova dobiti. Situacija je upravo obrnuta. Neka rade sta god hoce (i mogu) ali ce morati da preuzmu i odgovornost za posledice koje ce uslediti.

ima i druge strane u zivotu

pre 17 godina

Smesni su srpski pregovaraci, doduse kao i uvek. Ne znam zasto MZ nonstop pravi usluge Srbiji. U Hrvatskoj Z-4, u Bosni Republika Srpska, u Kosovu prvo Rambuje, pa sad opet neka decentralizacija. Uvek Srbija pocinje rat, pa onda gube moralno i svako drugo pravo, pa onda gube rat, i onda cak i ne prihvataju predlog kao u Rambujeu ili Z-4. Isto i sada - pa onda kad predlog se smeni u korist albanaca jel ocigledno Srbija nece nikakav kompromis, onda opala sta se desi! Pa i mi Albanci hocemo vise, ali nam ne daju. Sta ces! I u Rambujeu smo hteli vise, ali smo ipak prihvatili autonomiju. Sta ces...Ali Hvala Bogu Srbija ima takve predstavnike i pregovarace kao Samaradzic i Raskovicka, pa se ne brinem mnogo.

Bardhi-Zg

pre 17 godina

Nikako ne mogu da suzdržim osjećaj zadovoljstva zbog ove situacije u kojoj srpska strana predlaže amandmane koje druge strane ne prihvaćaju! Zašto? E pa vratimo se na kratko malo u bližu povijest npr. od 1982. g. kada su albanci tražili nešto, bilo šta, a sve su to bile mrvice u odnosu na ovo što će albanci dobiti sada, ali srbi nisu nikada ništa davali, osim batina, zatvora, otkaza itd., i gle sad! Nema više, gotovo je! Ovo vaše mi liči na onu poslovicu: Dao Bog da imao, pa nemao!

Kosovar, ne Srbin, ne Albanac

pre 17 godina

Previse, previse toleranciju prema srpskoj strani. Dve trecine Ahtisarjevog predloga se bave srpskim pravima i zaboravi se albanski interes. Mozda Ahtisar zna srpsku igru na sve ili nista i spokojno misli da oni ce uvek reci Ne. Sta ako slucano srpska strana kaze da?! Da li ce to biti drzava gradjana ili aneks drzava Srbije? Nadam se da tu budalastinu resiti srpka strana reci ne i tako sve ove ahtisarjeve predloge koji razlikuju kosovki drzavni interes iz srpkog interesa budu ignorinane. Neka MZ da nama sancu da napravimo bolju drzavu gde srpski interes unutar Kosova bice deo naseg interesa gde svi ljudi bice ravnopravni i ime Srb ili Albanc bice prosto KOSOVAR.

milica

pre 17 godina

Ne vidim na osnovu cega su entiteti neuspesni, kada su uspostavili i uspesno sacuvali mir u Bosni i Hercegovini.
Bez entiteta ce se na Kosovu non stop dogadjati incidenti koje iz iskustva medjunarodne snage ne umeju da sprece, sto ce i nadalje dovoditi do nasilne promene stanovnistva.
Razmisljati o EU danas je preveliki zalogaj za zemlju u kojoj ne funkcionise ni jedan civilizacijski standard, tako da nema razloga da se bilo ko protivi entitetima.

Горан

pre 17 godina

Српски преговарачки тим добро ради свој посао.
Запад не сме на силу да отме део српске територије.
Потребно је само рећи НЕ на све Ахтисаријеве предлоге којима се отима наша територија.
А коментар господина Сервера је очигледно део стратегије са запада.
Жалосно је да западне демократије газе по свему ономе што су нам причали о демократији и владавини права и закона.

Dragomir

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica je toliko razmazila Albance da nikakvi pregovori de fakto nisu moguci. Istu stvar su napravili sa Muslimanima u Bosni. Niko tim ljudima ne moze da objasni da ne mogu dobiti sve i da otprilike mogu racunati na 50% da bi se doslo do fer resenja. Bilo bi smesno da nije tragicno!

ksenija

pre 17 godina

Imam utisak da clanovi nase delegacije ponasaju kao drogirani ili ka pokvarena gramafonska ploca, stalno ponavljaju istu stvar. Da li oni uopste znaju sta je diplomatija, sta je politika i kako treba parirati suprotnoj strani. Neka gledista i cinjenice izgleda da vise ne piju vodu. Cini mi se da se Rambuje ponavlja i najgorem obliku. Formulacija biti kooperativan je pojam za nasu delegaciju i to ce imati nesagledive posledice.

Ana

pre 17 godina

Koja je svrha pregovora ako se ne pregovara vec namecu resenja? Koja je svrha potpisanih sporazuma ako se oni ne postuju, kao na primer rezolucija 1244 u kojoj pise da odredjeni broj srpske policije treba da bude rasporedjen na Kosovu i Metohiji? Ono sto je jasno jeste da je vojna sila neophodna na Kosovu radi "cuvanja" bezbednosti. Zasto je to tako? Zato sto bi u suprotnom Albanci popalili sve srpsko, i kamenovali sve srpsko sto se tamo krece. Srbe i srpsku imovinu na Kosovu jedino moze da sacuva srpska policija. NATO cuva svoje interese, a to svakako nisu Srbi, jer NATO je pokazao Srbima svojim bombama kako stite. Srbija mora da insistira na cuvanju svojih interesa, a Kosovo jeste srpski interes, ne mitoloski vec veoma sadasnji i buduci. Kosovo je takodje jos uvek- makar na papiru u sastavu Srbije, a taj papir i ako se promeni, srpski interes i imovina se nece promeniti nikada i Srbija ce povratiti sve ono sto joj legalno pripada bez obzira na politicke okolnosti ili podobnosti.

EN-BAJ

pre 17 godina

Srbi nikako da shvate onu narodnu poslovicu: Opeklo ga mleko pa duva i na kiselo mleko. E, albance sa Kosova od 1912 do 1999 zaista je cesto opekla Srbija. I nemaju vise nikakvog poverenja u nju, pa makar nudili med i mleko. Stoga mislim da uvek trebaju jaku i dobro opremljenu vojsku(bezbednosne snage) ili najbolje u narednih 100. godina stacionirane NATO trupe na teritoriji Kosova. To ce verovatno biti i naj jeftinije jer ce i manje kostati slabu privredu Kosova.

max

pre 17 godina

Mi Kosovci znamo kako su vase snage istrenirane za ocuvanje srpske kulturne i hriscanske bastine. Svi mi Srbi sa Kosova cuvamo fotografuije "vasih snaga" slikanih na krstovima nasih crkava. Bas ste ih sacuvali!

Cika Strbac

pre 17 godina

Prema sadasnjim "pregovorima" to je odavno postala obicna lakrdija a ne stvarni pregovori. Sta stvarno hoce MZ da postigne sa tom farsom? To je predstava za javnost koja nicemu ne sluzi i postaje predmet za potsmeh. Na tim sastancima niko nikoga ne slusa niti ucestvuije u razgovoru. Zakljucak je da nema pregovora i nema dogovora...

brufen

pre 17 godina

Ovo mi sada sve lici na partiju pokera i jos niko ne zna koje karte drzi na stolu a koje u rukavu. Beograd se drzi na nisanu i ceka se samo pogresan potez kao u Rambujeu da bi se utvrdilo kako je Beograd svojom nekonstruktivnim pristupom odgovoran za blokiranje procesa a onda ce se imati svi argumenti za opravdanost albanske reakcije na terenu i mozda pocetka jos jednog rata na ovim prostorima.
Bez obzira na sve Beograd nece prihvatiti Ahtisarijev a nijedan drugi predlog koji ne uvazava suverenitet Srbije na prostoru Kosova i Metohije a ako ga i kojim slucajem prihvati onda Srbi sa Kosova definitivno nece.

Mene zanima ovo:
Sta je bilo sa onim predlogom iz 2004 -Podeljini suverenitet nad Kosovom i Metohijom! Taj je predlog obecavao dosta tada a cinimi se sada jos vise!

Dardania

pre 17 godina

"Sanda Rašković-Ivić ...Beograd predložio da manastire i crkve na Kosovu čuvaju specijalne srpske policijske jedinice koje bi bile istrenirane za te poslove! Mi Kosovari znamo kako su istrenirane te jedinice.

Dardania

pre 17 godina

"Sanda Rašković-Ivić ...Beograd predložio da manastire i crkve na Kosovu čuvaju specijalne srpske policijske jedinice koje bi bile istrenirane za te poslove! Mi Kosovari znamo kako su istrenirane te jedinice.

EN-BAJ

pre 17 godina

Srbi nikako da shvate onu narodnu poslovicu: Opeklo ga mleko pa duva i na kiselo mleko. E, albance sa Kosova od 1912 do 1999 zaista je cesto opekla Srbija. I nemaju vise nikakvog poverenja u nju, pa makar nudili med i mleko. Stoga mislim da uvek trebaju jaku i dobro opremljenu vojsku(bezbednosne snage) ili najbolje u narednih 100. godina stacionirane NATO trupe na teritoriji Kosova. To ce verovatno biti i naj jeftinije jer ce i manje kostati slabu privredu Kosova.

Cika Strbac

pre 17 godina

Prema sadasnjim "pregovorima" to je odavno postala obicna lakrdija a ne stvarni pregovori. Sta stvarno hoce MZ da postigne sa tom farsom? To je predstava za javnost koja nicemu ne sluzi i postaje predmet za potsmeh. Na tim sastancima niko nikoga ne slusa niti ucestvuije u razgovoru. Zakljucak je da nema pregovora i nema dogovora...

brufen

pre 17 godina

Ovo mi sada sve lici na partiju pokera i jos niko ne zna koje karte drzi na stolu a koje u rukavu. Beograd se drzi na nisanu i ceka se samo pogresan potez kao u Rambujeu da bi se utvrdilo kako je Beograd svojom nekonstruktivnim pristupom odgovoran za blokiranje procesa a onda ce se imati svi argumenti za opravdanost albanske reakcije na terenu i mozda pocetka jos jednog rata na ovim prostorima.
Bez obzira na sve Beograd nece prihvatiti Ahtisarijev a nijedan drugi predlog koji ne uvazava suverenitet Srbije na prostoru Kosova i Metohije a ako ga i kojim slucajem prihvati onda Srbi sa Kosova definitivno nece.

Mene zanima ovo:
Sta je bilo sa onim predlogom iz 2004 -Podeljini suverenitet nad Kosovom i Metohijom! Taj je predlog obecavao dosta tada a cinimi se sada jos vise!

max

pre 17 godina

Mi Kosovci znamo kako su vase snage istrenirane za ocuvanje srpske kulturne i hriscanske bastine. Svi mi Srbi sa Kosova cuvamo fotografuije "vasih snaga" slikanih na krstovima nasih crkava. Bas ste ih sacuvali!

ksenija

pre 17 godina

Imam utisak da clanovi nase delegacije ponasaju kao drogirani ili ka pokvarena gramafonska ploca, stalno ponavljaju istu stvar. Da li oni uopste znaju sta je diplomatija, sta je politika i kako treba parirati suprotnoj strani. Neka gledista i cinjenice izgleda da vise ne piju vodu. Cini mi se da se Rambuje ponavlja i najgorem obliku. Formulacija biti kooperativan je pojam za nasu delegaciju i to ce imati nesagledive posledice.

Dragomir

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica je toliko razmazila Albance da nikakvi pregovori de fakto nisu moguci. Istu stvar su napravili sa Muslimanima u Bosni. Niko tim ljudima ne moze da objasni da ne mogu dobiti sve i da otprilike mogu racunati na 50% da bi se doslo do fer resenja. Bilo bi smesno da nije tragicno!

Горан

pre 17 godina

Српски преговарачки тим добро ради свој посао.
Запад не сме на силу да отме део српске територије.
Потребно је само рећи НЕ на све Ахтисаријеве предлоге којима се отима наша територија.
А коментар господина Сервера је очигледно део стратегије са запада.
Жалосно је да западне демократије газе по свему ономе што су нам причали о демократији и владавини права и закона.

Ana

pre 17 godina

Koja je svrha pregovora ako se ne pregovara vec namecu resenja? Koja je svrha potpisanih sporazuma ako se oni ne postuju, kao na primer rezolucija 1244 u kojoj pise da odredjeni broj srpske policije treba da bude rasporedjen na Kosovu i Metohiji? Ono sto je jasno jeste da je vojna sila neophodna na Kosovu radi "cuvanja" bezbednosti. Zasto je to tako? Zato sto bi u suprotnom Albanci popalili sve srpsko, i kamenovali sve srpsko sto se tamo krece. Srbe i srpsku imovinu na Kosovu jedino moze da sacuva srpska policija. NATO cuva svoje interese, a to svakako nisu Srbi, jer NATO je pokazao Srbima svojim bombama kako stite. Srbija mora da insistira na cuvanju svojih interesa, a Kosovo jeste srpski interes, ne mitoloski vec veoma sadasnji i buduci. Kosovo je takodje jos uvek- makar na papiru u sastavu Srbije, a taj papir i ako se promeni, srpski interes i imovina se nece promeniti nikada i Srbija ce povratiti sve ono sto joj legalno pripada bez obzira na politicke okolnosti ili podobnosti.

milica

pre 17 godina

Ne vidim na osnovu cega su entiteti neuspesni, kada su uspostavili i uspesno sacuvali mir u Bosni i Hercegovini.
Bez entiteta ce se na Kosovu non stop dogadjati incidenti koje iz iskustva medjunarodne snage ne umeju da sprece, sto ce i nadalje dovoditi do nasilne promene stanovnistva.
Razmisljati o EU danas je preveliki zalogaj za zemlju u kojoj ne funkcionise ni jedan civilizacijski standard, tako da nema razloga da se bilo ko protivi entitetima.

Kosovar, ne Srbin, ne Albanac

pre 17 godina

Previse, previse toleranciju prema srpskoj strani. Dve trecine Ahtisarjevog predloga se bave srpskim pravima i zaboravi se albanski interes. Mozda Ahtisar zna srpsku igru na sve ili nista i spokojno misli da oni ce uvek reci Ne. Sta ako slucano srpska strana kaze da?! Da li ce to biti drzava gradjana ili aneks drzava Srbije? Nadam se da tu budalastinu resiti srpka strana reci ne i tako sve ove ahtisarjeve predloge koji razlikuju kosovki drzavni interes iz srpkog interesa budu ignorinane. Neka MZ da nama sancu da napravimo bolju drzavu gde srpski interes unutar Kosova bice deo naseg interesa gde svi ljudi bice ravnopravni i ime Srb ili Albanc bice prosto KOSOVAR.

ima i druge strane u zivotu

pre 17 godina

Smesni su srpski pregovaraci, doduse kao i uvek. Ne znam zasto MZ nonstop pravi usluge Srbiji. U Hrvatskoj Z-4, u Bosni Republika Srpska, u Kosovu prvo Rambuje, pa sad opet neka decentralizacija. Uvek Srbija pocinje rat, pa onda gube moralno i svako drugo pravo, pa onda gube rat, i onda cak i ne prihvataju predlog kao u Rambujeu ili Z-4. Isto i sada - pa onda kad predlog se smeni u korist albanaca jel ocigledno Srbija nece nikakav kompromis, onda opala sta se desi! Pa i mi Albanci hocemo vise, ali nam ne daju. Sta ces! I u Rambujeu smo hteli vise, ali smo ipak prihvatili autonomiju. Sta ces...Ali Hvala Bogu Srbija ima takve predstavnike i pregovarace kao Samaradzic i Raskovicka, pa se ne brinem mnogo.

DM

pre 17 godina

Serverovi saveti su gotovo komicni. Kao da ce Srbija bilo sta izgubiti ako dodje do jednostranog priznanja, a Amerikanci i Albanci sa Kosova dobiti. Situacija je upravo obrnuta. Neka rade sta god hoce (i mogu) ali ce morati da preuzmu i odgovornost za posledice koje ce uslediti.

Bardhi-Zg

pre 17 godina

Nikako ne mogu da suzdržim osjećaj zadovoljstva zbog ove situacije u kojoj srpska strana predlaže amandmane koje druge strane ne prihvaćaju! Zašto? E pa vratimo se na kratko malo u bližu povijest npr. od 1982. g. kada su albanci tražili nešto, bilo šta, a sve su to bile mrvice u odnosu na ovo što će albanci dobiti sada, ali srbi nisu nikada ništa davali, osim batina, zatvora, otkaza itd., i gle sad! Nema više, gotovo je! Ovo vaše mi liči na onu poslovicu: Dao Bog da imao, pa nemao!

KOSOVAR

pre 17 godina

Leon Kojen dodao je da je, što se tiče pitanja vojnih snaga na Kosovu, očigledna želja prištinskih lidera da što pre počnu stvaranje "buduće vojske Kosova i Metohije".
Gresite gdine Koen, zvace se Vojska Kosova.

Milan

pre 17 godina

A ko nama garantuje da će plan biti sproveden do kraja. Sve sto smo do sada prihvatili nije sprovedeno u potpunosti, već samo delovi koji njima odgovaraju. Jesu se vratile naše izbeglice? Nisu! Jeli se vratila policija? Nije! Jesu li ispunjeni standardi? Nisu! Svedoci smo jedne prljave politike gde pravila krše svi. Tako da ovo što Danijel Server priča nema mnogo veze sa dešavanjem na terenu.

Mnogo više ima istine u izjavi Putina iz Minhena da se "Danas niko ne oseća bezbednim zbog kršenja međunarodnog prava"

Malvino

pre 17 godina

Srbijanska delegacija bi trebala biti puno konstruktivnija i realnija kada su u pitanju zavrsne konzultacije u vezi konacnog statusa Kosova. Treba reci da se ovdje ne radi o nikakvim pregovorima da se pregovaralo skoro godinu dana i da se radi o prigovorima na Ahtisarijev prijedlog konacnog rijesenja. To izgleda svi brkaju.
Zapanjuje drzavnicka izjava Iljber Hise koji diplomatski i na fin nacin predlaze depolitizaciju iskrslog problema u vezi ocuvanja kulturne bastine. I dok srbijanska delegacija trazi vlastitu policiju za svaku crkvu i manastir kosovski Albanci nude razgovore. Sto onda jos vise reci? Da su Albanci bolje pripremljeni i da se vode diplomatkim manirima sto se ne bi moglo reci za prilicno "tvrd" i nediplomatski stav srbijanske delegacije.

chinorthodox

pre 17 godina

"Server smatra da je Ahtisari učinio sve što je mogao da bi zadovoljio ne samo kosovske Srbe, već i Beograd... ". Pitam se kako bi da Ahtisari nije ucinio sve sto je mogao?

kovaci

pre 17 godina

Kad Sandra Raskovic misli da treba srpska policija da cuva manastire, ne znam dali ona misli ako ta policija bude u opasnosti ko ce joj pristici u pomoc, nema vese savezne policije ili jugoslovenske vojske koja je intervenisala da uspostavi "red" nad "teroristima".
Normalan covek to ne treba da se raduje i kad sanja, a kamoli da izgovara jedan politicar.

Dardania

pre 17 godina

"Sanda Rašković-Ivić ...Beograd predložio da manastire i crkve na Kosovu čuvaju specijalne srpske policijske jedinice koje bi bile istrenirane za te poslove! Mi Kosovari znamo kako su istrenirane te jedinice.

Cika Strbac

pre 17 godina

Prema sadasnjim "pregovorima" to je odavno postala obicna lakrdija a ne stvarni pregovori. Sta stvarno hoce MZ da postigne sa tom farsom? To je predstava za javnost koja nicemu ne sluzi i postaje predmet za potsmeh. Na tim sastancima niko nikoga ne slusa niti ucestvuije u razgovoru. Zakljucak je da nema pregovora i nema dogovora...

brufen

pre 17 godina

Ovo mi sada sve lici na partiju pokera i jos niko ne zna koje karte drzi na stolu a koje u rukavu. Beograd se drzi na nisanu i ceka se samo pogresan potez kao u Rambujeu da bi se utvrdilo kako je Beograd svojom nekonstruktivnim pristupom odgovoran za blokiranje procesa a onda ce se imati svi argumenti za opravdanost albanske reakcije na terenu i mozda pocetka jos jednog rata na ovim prostorima.
Bez obzira na sve Beograd nece prihvatiti Ahtisarijev a nijedan drugi predlog koji ne uvazava suverenitet Srbije na prostoru Kosova i Metohije a ako ga i kojim slucajem prihvati onda Srbi sa Kosova definitivno nece.

Mene zanima ovo:
Sta je bilo sa onim predlogom iz 2004 -Podeljini suverenitet nad Kosovom i Metohijom! Taj je predlog obecavao dosta tada a cinimi se sada jos vise!

EN-BAJ

pre 17 godina

Srbi nikako da shvate onu narodnu poslovicu: Opeklo ga mleko pa duva i na kiselo mleko. E, albance sa Kosova od 1912 do 1999 zaista je cesto opekla Srbija. I nemaju vise nikakvog poverenja u nju, pa makar nudili med i mleko. Stoga mislim da uvek trebaju jaku i dobro opremljenu vojsku(bezbednosne snage) ili najbolje u narednih 100. godina stacionirane NATO trupe na teritoriji Kosova. To ce verovatno biti i naj jeftinije jer ce i manje kostati slabu privredu Kosova.

max

pre 17 godina

Mi Kosovci znamo kako su vase snage istrenirane za ocuvanje srpske kulturne i hriscanske bastine. Svi mi Srbi sa Kosova cuvamo fotografuije "vasih snaga" slikanih na krstovima nasih crkava. Bas ste ih sacuvali!

ksenija

pre 17 godina

Imam utisak da clanovi nase delegacije ponasaju kao drogirani ili ka pokvarena gramafonska ploca, stalno ponavljaju istu stvar. Da li oni uopste znaju sta je diplomatija, sta je politika i kako treba parirati suprotnoj strani. Neka gledista i cinjenice izgleda da vise ne piju vodu. Cini mi se da se Rambuje ponavlja i najgorem obliku. Formulacija biti kooperativan je pojam za nasu delegaciju i to ce imati nesagledive posledice.

Dragomir

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica je toliko razmazila Albance da nikakvi pregovori de fakto nisu moguci. Istu stvar su napravili sa Muslimanima u Bosni. Niko tim ljudima ne moze da objasni da ne mogu dobiti sve i da otprilike mogu racunati na 50% da bi se doslo do fer resenja. Bilo bi smesno da nije tragicno!

Горан

pre 17 godina

Српски преговарачки тим добро ради свој посао.
Запад не сме на силу да отме део српске територије.
Потребно је само рећи НЕ на све Ахтисаријеве предлоге којима се отима наша територија.
А коментар господина Сервера је очигледно део стратегије са запада.
Жалосно је да западне демократије газе по свему ономе што су нам причали о демократији и владавини права и закона.

Ana

pre 17 godina

Koja je svrha pregovora ako se ne pregovara vec namecu resenja? Koja je svrha potpisanih sporazuma ako se oni ne postuju, kao na primer rezolucija 1244 u kojoj pise da odredjeni broj srpske policije treba da bude rasporedjen na Kosovu i Metohiji? Ono sto je jasno jeste da je vojna sila neophodna na Kosovu radi "cuvanja" bezbednosti. Zasto je to tako? Zato sto bi u suprotnom Albanci popalili sve srpsko, i kamenovali sve srpsko sto se tamo krece. Srbe i srpsku imovinu na Kosovu jedino moze da sacuva srpska policija. NATO cuva svoje interese, a to svakako nisu Srbi, jer NATO je pokazao Srbima svojim bombama kako stite. Srbija mora da insistira na cuvanju svojih interesa, a Kosovo jeste srpski interes, ne mitoloski vec veoma sadasnji i buduci. Kosovo je takodje jos uvek- makar na papiru u sastavu Srbije, a taj papir i ako se promeni, srpski interes i imovina se nece promeniti nikada i Srbija ce povratiti sve ono sto joj legalno pripada bez obzira na politicke okolnosti ili podobnosti.

milica

pre 17 godina

Ne vidim na osnovu cega su entiteti neuspesni, kada su uspostavili i uspesno sacuvali mir u Bosni i Hercegovini.
Bez entiteta ce se na Kosovu non stop dogadjati incidenti koje iz iskustva medjunarodne snage ne umeju da sprece, sto ce i nadalje dovoditi do nasilne promene stanovnistva.
Razmisljati o EU danas je preveliki zalogaj za zemlju u kojoj ne funkcionise ni jedan civilizacijski standard, tako da nema razloga da se bilo ko protivi entitetima.

Kosovar, ne Srbin, ne Albanac

pre 17 godina

Previse, previse toleranciju prema srpskoj strani. Dve trecine Ahtisarjevog predloga se bave srpskim pravima i zaboravi se albanski interes. Mozda Ahtisar zna srpsku igru na sve ili nista i spokojno misli da oni ce uvek reci Ne. Sta ako slucano srpska strana kaze da?! Da li ce to biti drzava gradjana ili aneks drzava Srbije? Nadam se da tu budalastinu resiti srpka strana reci ne i tako sve ove ahtisarjeve predloge koji razlikuju kosovki drzavni interes iz srpkog interesa budu ignorinane. Neka MZ da nama sancu da napravimo bolju drzavu gde srpski interes unutar Kosova bice deo naseg interesa gde svi ljudi bice ravnopravni i ime Srb ili Albanc bice prosto KOSOVAR.

ima i druge strane u zivotu

pre 17 godina

Smesni su srpski pregovaraci, doduse kao i uvek. Ne znam zasto MZ nonstop pravi usluge Srbiji. U Hrvatskoj Z-4, u Bosni Republika Srpska, u Kosovu prvo Rambuje, pa sad opet neka decentralizacija. Uvek Srbija pocinje rat, pa onda gube moralno i svako drugo pravo, pa onda gube rat, i onda cak i ne prihvataju predlog kao u Rambujeu ili Z-4. Isto i sada - pa onda kad predlog se smeni u korist albanaca jel ocigledno Srbija nece nikakav kompromis, onda opala sta se desi! Pa i mi Albanci hocemo vise, ali nam ne daju. Sta ces! I u Rambujeu smo hteli vise, ali smo ipak prihvatili autonomiju. Sta ces...Ali Hvala Bogu Srbija ima takve predstavnike i pregovarace kao Samaradzic i Raskovicka, pa se ne brinem mnogo.

DM

pre 17 godina

Serverovi saveti su gotovo komicni. Kao da ce Srbija bilo sta izgubiti ako dodje do jednostranog priznanja, a Amerikanci i Albanci sa Kosova dobiti. Situacija je upravo obrnuta. Neka rade sta god hoce (i mogu) ali ce morati da preuzmu i odgovornost za posledice koje ce uslediti.

Bardhi-Zg

pre 17 godina

Nikako ne mogu da suzdržim osjećaj zadovoljstva zbog ove situacije u kojoj srpska strana predlaže amandmane koje druge strane ne prihvaćaju! Zašto? E pa vratimo se na kratko malo u bližu povijest npr. od 1982. g. kada su albanci tražili nešto, bilo šta, a sve su to bile mrvice u odnosu na ovo što će albanci dobiti sada, ali srbi nisu nikada ništa davali, osim batina, zatvora, otkaza itd., i gle sad! Nema više, gotovo je! Ovo vaše mi liči na onu poslovicu: Dao Bog da imao, pa nemao!

KOSOVAR

pre 17 godina

Leon Kojen dodao je da je, što se tiče pitanja vojnih snaga na Kosovu, očigledna želja prištinskih lidera da što pre počnu stvaranje "buduće vojske Kosova i Metohije".
Gresite gdine Koen, zvace se Vojska Kosova.

Milan

pre 17 godina

A ko nama garantuje da će plan biti sproveden do kraja. Sve sto smo do sada prihvatili nije sprovedeno u potpunosti, već samo delovi koji njima odgovaraju. Jesu se vratile naše izbeglice? Nisu! Jeli se vratila policija? Nije! Jesu li ispunjeni standardi? Nisu! Svedoci smo jedne prljave politike gde pravila krše svi. Tako da ovo što Danijel Server priča nema mnogo veze sa dešavanjem na terenu.

Mnogo više ima istine u izjavi Putina iz Minhena da se "Danas niko ne oseća bezbednim zbog kršenja međunarodnog prava"

Malvino

pre 17 godina

Srbijanska delegacija bi trebala biti puno konstruktivnija i realnija kada su u pitanju zavrsne konzultacije u vezi konacnog statusa Kosova. Treba reci da se ovdje ne radi o nikakvim pregovorima da se pregovaralo skoro godinu dana i da se radi o prigovorima na Ahtisarijev prijedlog konacnog rijesenja. To izgleda svi brkaju.
Zapanjuje drzavnicka izjava Iljber Hise koji diplomatski i na fin nacin predlaze depolitizaciju iskrslog problema u vezi ocuvanja kulturne bastine. I dok srbijanska delegacija trazi vlastitu policiju za svaku crkvu i manastir kosovski Albanci nude razgovore. Sto onda jos vise reci? Da su Albanci bolje pripremljeni i da se vode diplomatkim manirima sto se ne bi moglo reci za prilicno "tvrd" i nediplomatski stav srbijanske delegacije.

chinorthodox

pre 17 godina

"Server smatra da je Ahtisari učinio sve što je mogao da bi zadovoljio ne samo kosovske Srbe, već i Beograd... ". Pitam se kako bi da Ahtisari nije ucinio sve sto je mogao?

kovaci

pre 17 godina

Kad Sandra Raskovic misli da treba srpska policija da cuva manastire, ne znam dali ona misli ako ta policija bude u opasnosti ko ce joj pristici u pomoc, nema vese savezne policije ili jugoslovenske vojske koja je intervenisala da uspostavi "red" nad "teroristima".
Normalan covek to ne treba da se raduje i kad sanja, a kamoli da izgovara jedan politicar.