Subota, 03.02.2007.

10:15

Lavrov: Putin nije najavio veto

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao da Vladimir Putin nikada nije rekao da će Rusija za Kosovo upotrebiti veto u SB.

Izvor: B92

Lavrov: Putin nije najavio veto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Bane Jekic, Toronto

pre 17 godina

Rusi nikad nisu pomagali Srbe. Radikali i Seselj su lazovi i zaludjuju Srbe ocekivanjem pomoci od Rusa.Obe lazi su otkrivene.

Bojan

pre 17 godina

Ako neko sumnja u to da mozemo da odbranimo Kosovo, neka pogleda sta se desava u Iraku. Najjaca zemlja na planeti nije u stanju da se izbori sa sacicom slabo naoruzanog naroda. Narodna odbrana nije nesto sto je izmislio Tito, pogledajte Svajcarsku. Ceo sistem odbrane je baziran na narodnoj odbrani. Mislim da je nas narod mnogo spremniji za odbranu nego kojekakvi iracki borci. Nema generacije Srba koja nije prozivela rat. Ne braniti Kosovo znaci ne braniti sopstvenu kucu! Pobogu ljudi, stotine hiljada nasih predaka su izginule zarad nase kuce, Srbije, a sada imate obraza da kazete "ma nema veze, neka nam je oduzmu, bitno da udjemo u Evropu." Pljujete u lice nasih oceva. Pretpostavljam da ocekujete da to isto vasi sinovi urade vama, kada sutra neko zatrazi Vojvodinu? Od kad je prihvatljivo da nam otimaju nasu zemlju, samo zato sto je despot Milosevic sa izdajnickom vojskom potpisao nekakav papir? Kako to da kada je nesto lose uradjeno, onda je uredu sto je potpisao Milosevic, a kad se radi o necemu sto ide nama u korist, onda se ne prihvata, jer je, pobogu, stavio svoj potpis taj isti Milosevic?!

Miroslav I

pre 17 godina

Kosovo mora biti podeljeno i to je jedino realno resenje. Vratice se polako MZ na ono sta je pokojni Djindjic trazio. Da je on danas ziv, ne bi se mi mlatili sa tunjavim Kostunicom i slusali njegove glupostii ispraznu i jalovu propagandu. Uz podelu treba da ide i debela nepovratna finansijska injekcija. Jer, to mora masno da se plati. Od prazne propagande i "ideologije" imacemo samo stete i gurnucemo sami sebe jos dublje u zapecak.

Aleksandar Klein

pre 17 godina

Steta da se srpski politicari ne mogu da dogovore bar o dva sustinska stava. Na primer:
a)Srbija nece nikad priznati nezavisno Kosovo, ali je spremna da konstruktivnom podelom ustupi jedan deo demografski izmenjene kosovske teritorije.
b)Da se jednom strucnom timu da mandat za izradu privredno-politickog plana puta Srbije u buducnost van EU.Ta realna opcija i dalje postoji, ali se do danas precutkuje. Zbog cega bi jedini put u bolje sutra vodio preko EU?
AleksMih

corpz

pre 17 godina

Ovaj dokumenat je jedno veliko nista, i prakticno ne resava nista. Ne omogucava nezavisnost Kosovu, a Srbija i dalje nema suverenitet u pokrajini. Najveci gubitnici su kosovski Albanci jer njihov nereseni status kao sto je sad moze trajati decenijama.

Licno mislim , ma koliko to radikalno izgledalo, da je potrebno da srpska vojska resi stvar i da povtorno da preuzme pokrajinu. Dali sad ili za deset godina, nije bitno.

Pozrdav iz Makedonije

Nepr

pre 17 godina

Zasto se sada srpski politicari pozivaju na medunarodno pravo i nemenjanje granica a 1991-1995 su na teritorijama Hrvatske i Bosne stvarali neke republike ( finacijski, infrastrukturno, vojno i bilo kako drugo spojene sa Srbijom )?
Zasto je govor srpske politike jos uvek na nivou "zemlje i krvi" kao u 19. veku ?
Zasto se srpski presednik nije jos poklonio u Srebrenici i Vukovaru? Zasto nisu izruceni ratni zlocinci ? ....

neumann

pre 17 godina

Ne znam sta se desilo sa pricom o povratku prognanih? Niko ne pominje pravo na zivot i garancije za one koji su izbaceni s Kosova. Status na stranu, ali to se mora ugraditi u zavrsni dokument.
Mislim da Albanci nisu zreli za vodjenje te drzave, kao i sto mislim da im je sustinski cilj poslednjih 50 godina bilo etnicki cisto Kosovo i Velika Albanija. Ali uspeli su da ubede zapad u nesto drugo.

SASHA

pre 17 godina

Budimo pošteni pre svega prema sebi. Pa Ahtisari da je dao predlog koji u potpunosti odgovara ne Koštunici, nego radikalima, Srbija kao države ne bi znala šta da radi. Mi jednostavno nemamo rešenja za Albance pa je stoga logično da Kosovo njima i pripadne. To zna Ahtisari, to znaju Albanci, to znaju i svi naši političari uključujući Koštunicu, Šešelja i Tomu Nikoliča, a bogami to oseća i svaki normalan Srbin koji je pre svega pošten prema samom sebi. Kada je već tako nemojmo da se zamajavamo već probajmo da dobijemo u eventualnim kontaktima sa Evropom i SAD da Srbi koji ostaju da žive na takvom Kosovu dobiju što povoljniji položaj.

Okrenimo se sebi i probajmo da stvorimo državu od koje neće neko drugi sutra želeti da se otcepi. To je moguće samo ako postanemo zemlja u kojoj običan čovek, bilo koje vere i nacije da je, može lepo da živi. Samo tada će biti nemoguće nekom manijaku da pokrene mase ka otcepljenju. Pa zar ljudi ne shvataju da Meksikanci žive u Kaliforniji i ne traže da se pripoje Meksiku samo zato što se bolje živi u SAD. Da je obrnuto i oni bi odavno imali isti problem kao i mi na Kosovu

Goran Radojevich

pre 17 godina

Stavljeni smo pred svrsen cin i malo se sta moze uciniti. Rusi ce se , po obicaju, dogovoriti i izmaci. Nama ostaje da nikada ne priznamo Ahtisariju ka novu drzavu i da uvek polazemo prava na svoje Kosovo. Kao narod, preziveli smo Turke, pa cemo preziveti i ove sadasnje. A oni sugurno nece doveka

Tom and Jerry

pre 17 godina

Kosovo je bilo konstituivni element SFRJ,ostalo je smo Vojvodina pa da se zavrsi posao koji je zapocet pre 17 godina.Pa sto se tice podela Kosova, to za Kosovske Albance ne bi bilo i lose,jer u tom slucaju bi nam pripao komletna zapadna Makedonija,juzna Srbija i delovi Crne Gore i Grcke.E to je otvaranje pandorine kutije,zato svet nece dozvoliti podelu Kosova,dok RS nikada nije bilo konstituivni element SFRJ,nego RS nastala nakon brojni masakara koje su pocinjene na tlu BIH.Tako da svi oni koji se jos nadaju u podeli,neka zaboravljaju na tu opciju.

Srbin rodjen na Kosovu

pre 17 godina

Srpska vlast i politicari problem Kosova koriste kao pamflet. Njih sustinski nije briga za to, oni samo hoce da galameci oko Kosova dobiju sto vise glasova. Ako im je stvarno stalo do resenja problema, sto se prvo nisu trudili da sa "velikim igracima" u ovoj igri naprave kakav takav odnos poverenja? Oni namerno teraju inat celom svetu, jer njima, kao i njihovom predhodniku g Milosevicu, odgovara stalno stanje nestabilnosti i izolacije od sveta.

Drugo, ako im je stvarno stalo do resenja, sto g Kostunica i njegovi ingeniozni savetnici (kao g Vladeta Jankovic npr) nisu prdlozili bilo kakvo konkretno resenje, pa da se o njemu diskutuje? Ono sto su oni predlozili je cist pamflet ("Sustinska autonomija") bez ijednog konkretnog detalja koji bi razjasnio ko bi za sta bio zaduzen u takvoj drzavi. Zar mislite da ce stvarno, posle onoga sto je srpska zvanicna policija radila 1998-99 na Kosovu ijedan ozbiljan drzavnik u svetu da podrzi predlog da ta ista policija u ma kom obliku ima ma kakve ingerencije na Kosovu?

Ali OK, uzmimo da nekim cudom svet promeni misljenje i da predlozi da Kosovo ostaje u Srbiji, sa istim statusom kao Vojvodina. Da li su gradjani Srbije spremni da prihvate 2 miliona Siptara koji izleze na izbore? Da li su spremni da prihvate da oni imaju npr 70-80 poslanika u srpskom parlamentu? Da li su spremni da imaju koalicionu vladu u kojoj je jedan podpredsenik i npr 4-5 ministara Siprati sa Kosova? Moji odgovor je - NISU! Budite iskreni prema sebi.

Cela prica je samo dizanje temperature koja odgovara i g Kostunici i radikalima. Ovakvim necinjenjem i teranjem inata celom svetu, dovesce sve Srbe samo u jos gori polozaj. Samo neka oni, kako je predlozio g Kostunica, prekinu diplomatske odnose sa svim i svakim, to ce sigurno da nam ojaca pregovaracku poziciju.

Emilija

pre 17 godina

Ovo je odgovor na JEDNOUMLJE koje je ponovo zavladalo dolaskom Kostunice na vlast.Dokaz za to je postavljanje partijskih predstavnika(DSS) na sve kljucne funkcije koje se odnose na pitanje KIM.Ocekujem da se opametimo i dovedemo na znacajne politicke funkcije odgovorne, hrabre i pametne politicare nezavisno od njihove partijske pripadnosti. Mislim da moze ipak nesto da se ucini u nasu korist samo treba mudrosti koja je ocigledno nedostajala ovih godina.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Strane diplomate traže od Srbije da bude "konstruktivna" i da se odrekne svoje teritorije. Takva konstruktivnost se nije tražila od Indonezije po pitanju Ačea nego je taj isti Ahtisari nagovorio tamošnje lidere da odustanu od nezavisnosti, ne traži se ni od Sri Lanke po pitanju Tamilskih zahtjeva,ne traži se ni od Španije po pitanju Baskije, ne traži se od nijedne druge države.

mama ludaca

pre 17 godina

Kako smo se nadali,ipak smo bolje prosli.Dobili smo vreme koje treba pametno iskoristiti i nesto raditi a ne se samo ljutiti,duriti i vikati:necu,ne volim,ne dam!
Mi nismo u poziciji da pametujemo,ali treba da iskoristimo mogucnost da srpskim gradjanima Kosova obezbedimo pristojan zivot.Ako nista drugo,setite se plana Z4 koji smo isto tako pametno i glatko odbijali.
Iznad svega,svakako treba izbegavati da drzimo lekcije medjunarodnoj zajednici,velikim silama,UN-u posto nase pravo bas i nije mera medjunarodnog prava a svi ovi sto nama drze lekcije treba da potrose malo vremena da nauce ono sto ne znaju,pogotovo sto se zemlja ne trese od ruskog njet i slicnog oglasavanja Kine,ali se cuju razumni glasovi sveta kome pripadamo(Evropa)koje treba slusati.

raje

pre 17 godina

Steta je da je podela Kosova i Metohije skinuta sa dnevnog reda Zapada koji odlucuje o ovoj srpskoj provinciji.
Srbija je stavljena pred svrsen cin. Pitanje je sta sad? Ja mislim da Srbija ne mora i ne treba da se saglasi sa oduzimanjem svoje teritorije.Priznanje Kosova kao drzave prema svemu sto citam u zapadnoj stampi ce se odigrati bez obzira na ev. veto Rusije i mozda Kine.Ulazak u EU cele Srbije sa Kosovom bi skinuo Kosovo kao problem sa dnevnog reda, ali to izgleda Zapad ne interesuje.Cela Jugoslavija u EU je bila mogucnost sa kojom bi se izbeglo rasparcavanje, rat i sve sto se desilo, ali Zapad je hteo (i dobio) ono sto njihovom kapitalu i planovima odgovara.
Ja licno mislim da u ovako odsudnoj situaciji za Srbiju treba uraditi sve da se zemlja spasi pa ako treba dovesti i kralja na vlast kao stabilizacioni faktor u ovoj pogubnoj sitaciji! To je sta mi mozemo i trebamo da uradimo za spas srba i Srbije.

Novopeceni EUroSKEPTIK

pre 17 godina

Nije mi jasno NA STA Srbija treba da da svoje komnetare i primedbe. Srbija jeste primila predlog resenja Kosova, ali se u tom dokumentu u potpunosti ona kao drzava zaobilazi.
Navodno u dokumentu se garantuju posebna prava ne Albanskom stanovnistvu. Kao buduci kandidat za EU Kosovo mora da ispuni taj preduslov (prava manjina) i to nije nikakav specijalni ustupak Srbima. Uostalom ta "u Svetu nezapamcenu autonomija"- za Srbe kako je neko nazvao je vec postojala u SFRJ za Kosovske Albance, ukljucujuci i pravo na Univerzitet na Albanskom jeziku, (sto im je jos 1981 bila malo malo pa su trazili Republiku - skoro DECENIJU pre Milosevica).
U ekonomskom delu predloga apsolutno nema NI RECI, ni jednonog jedinog slova o vise decenijskim ulaganjima Srbije u KiM, vec ono komplet prelazi u ruke Kosovske privatizacione agencije.
Jedini kompromis koji su Kosovski Albanci po predlogu duzni da naprave je onaj izmedju Albanaca i EU oko ogranicenog suvereniteta Kosova, gde se Srbija kao faktor uopste ni ne pominje i to nije nikakav kompromis sa Srbijom.
Samo me sad jos jedna stvar zanima, da li Evropa i Amerika OVAKO zamisljaju "izbalansiran" stav prema Srbima. I da li su u prvau oni koji kazu da ce se ovakav TRETMAN nastaviti i posle resenja Kosova.

A ako se Kosovu daje nezavisnost, jer je Srbija gubitnik u ratu sa Natoom, neka to lepo i napisu u dokumentu. Molim lepo.

realan

pre 17 godina

Kakvi pregovori, zasto bi Pristina bila zainteresovana za konstruktivan pristup pregovorima, kada je dobila sve sto je zelela? MZ nam moze na silu uzeti Kosovo, ali nas ne moze praviti budalama i verovati pritom da nista ne primecujemo!

Dr Bane

pre 17 godina

Tesko je polemisati da li je ovaj plan dobar, fer, itd...jer je ovo JEDINI detaljan plan koji se dosad video. Gde je plan Kostunice i njegovih mudraca? Sta znaci "sustinska autonomija". Kako je on to zamislio da treba da izgleda Kosovo u Srbiji (kakav parlament? kakvo sudstvo? koje ucesce albanaca u srpskoj polici? ko cuva granicu? ko carini robu? ko stiti srbe? ko stiti albance? ko cuva red? itd, itd). Najlakse je to tupavo i nekonstuktivno durenje i odbijati svaki predlog a ne nista predlagati.
Eto, sad je medjunaronda zajendica (ne Ahtisari licno) predstavila svoj plan. Gde je nas detaljan i konstuktivan kontra-plan? Nema ga. Samo prazne reci i parole. Dr Bane.

Dr Bane

pre 17 godina

Tesko je polemisati da li je ovaj plan dobar, fer, itd...jer je ovo JEDINI detaljan plan koji se dosad video. Gde je plan Kostunice i njegovih mudraca? Sta znaci "sustinska autonomija". Kako je on to zamislio da treba da izgleda Kosovo u Srbiji (kakav parlament? kakvo sudstvo? koje ucesce albanaca u srpskoj polici? ko cuva granicu? ko carini robu? ko stiti srbe? ko stiti albance? ko cuva red? itd, itd). Najlakse je to tupavo i nekonstuktivno durenje i odbijati svaki predlog a ne nista predlagati.
Eto, sad je medjunaronda zajendica (ne Ahtisari licno) predstavila svoj plan. Gde je nas detaljan i konstuktivan kontra-plan? Nema ga. Samo prazne reci i parole. Dr Bane.

Novopeceni EUroSKEPTIK

pre 17 godina

Nije mi jasno NA STA Srbija treba da da svoje komnetare i primedbe. Srbija jeste primila predlog resenja Kosova, ali se u tom dokumentu u potpunosti ona kao drzava zaobilazi.
Navodno u dokumentu se garantuju posebna prava ne Albanskom stanovnistvu. Kao buduci kandidat za EU Kosovo mora da ispuni taj preduslov (prava manjina) i to nije nikakav specijalni ustupak Srbima. Uostalom ta "u Svetu nezapamcenu autonomija"- za Srbe kako je neko nazvao je vec postojala u SFRJ za Kosovske Albance, ukljucujuci i pravo na Univerzitet na Albanskom jeziku, (sto im je jos 1981 bila malo malo pa su trazili Republiku - skoro DECENIJU pre Milosevica).
U ekonomskom delu predloga apsolutno nema NI RECI, ni jednonog jedinog slova o vise decenijskim ulaganjima Srbije u KiM, vec ono komplet prelazi u ruke Kosovske privatizacione agencije.
Jedini kompromis koji su Kosovski Albanci po predlogu duzni da naprave je onaj izmedju Albanaca i EU oko ogranicenog suvereniteta Kosova, gde se Srbija kao faktor uopste ni ne pominje i to nije nikakav kompromis sa Srbijom.
Samo me sad jos jedna stvar zanima, da li Evropa i Amerika OVAKO zamisljaju "izbalansiran" stav prema Srbima. I da li su u prvau oni koji kazu da ce se ovakav TRETMAN nastaviti i posle resenja Kosova.

A ako se Kosovu daje nezavisnost, jer je Srbija gubitnik u ratu sa Natoom, neka to lepo i napisu u dokumentu. Molim lepo.

realan

pre 17 godina

Kakvi pregovori, zasto bi Pristina bila zainteresovana za konstruktivan pristup pregovorima, kada je dobila sve sto je zelela? MZ nam moze na silu uzeti Kosovo, ali nas ne moze praviti budalama i verovati pritom da nista ne primecujemo!

raje

pre 17 godina

Steta je da je podela Kosova i Metohije skinuta sa dnevnog reda Zapada koji odlucuje o ovoj srpskoj provinciji.
Srbija je stavljena pred svrsen cin. Pitanje je sta sad? Ja mislim da Srbija ne mora i ne treba da se saglasi sa oduzimanjem svoje teritorije.Priznanje Kosova kao drzave prema svemu sto citam u zapadnoj stampi ce se odigrati bez obzira na ev. veto Rusije i mozda Kine.Ulazak u EU cele Srbije sa Kosovom bi skinuo Kosovo kao problem sa dnevnog reda, ali to izgleda Zapad ne interesuje.Cela Jugoslavija u EU je bila mogucnost sa kojom bi se izbeglo rasparcavanje, rat i sve sto se desilo, ali Zapad je hteo (i dobio) ono sto njihovom kapitalu i planovima odgovara.
Ja licno mislim da u ovako odsudnoj situaciji za Srbiju treba uraditi sve da se zemlja spasi pa ako treba dovesti i kralja na vlast kao stabilizacioni faktor u ovoj pogubnoj sitaciji! To je sta mi mozemo i trebamo da uradimo za spas srba i Srbije.

mama ludaca

pre 17 godina

Kako smo se nadali,ipak smo bolje prosli.Dobili smo vreme koje treba pametno iskoristiti i nesto raditi a ne se samo ljutiti,duriti i vikati:necu,ne volim,ne dam!
Mi nismo u poziciji da pametujemo,ali treba da iskoristimo mogucnost da srpskim gradjanima Kosova obezbedimo pristojan zivot.Ako nista drugo,setite se plana Z4 koji smo isto tako pametno i glatko odbijali.
Iznad svega,svakako treba izbegavati da drzimo lekcije medjunarodnoj zajednici,velikim silama,UN-u posto nase pravo bas i nije mera medjunarodnog prava a svi ovi sto nama drze lekcije treba da potrose malo vremena da nauce ono sto ne znaju,pogotovo sto se zemlja ne trese od ruskog njet i slicnog oglasavanja Kine,ali se cuju razumni glasovi sveta kome pripadamo(Evropa)koje treba slusati.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Strane diplomate traže od Srbije da bude "konstruktivna" i da se odrekne svoje teritorije. Takva konstruktivnost se nije tražila od Indonezije po pitanju Ačea nego je taj isti Ahtisari nagovorio tamošnje lidere da odustanu od nezavisnosti, ne traži se ni od Sri Lanke po pitanju Tamilskih zahtjeva,ne traži se ni od Španije po pitanju Baskije, ne traži se od nijedne druge države.

Tom and Jerry

pre 17 godina

Kosovo je bilo konstituivni element SFRJ,ostalo je smo Vojvodina pa da se zavrsi posao koji je zapocet pre 17 godina.Pa sto se tice podela Kosova, to za Kosovske Albance ne bi bilo i lose,jer u tom slucaju bi nam pripao komletna zapadna Makedonija,juzna Srbija i delovi Crne Gore i Grcke.E to je otvaranje pandorine kutije,zato svet nece dozvoliti podelu Kosova,dok RS nikada nije bilo konstituivni element SFRJ,nego RS nastala nakon brojni masakara koje su pocinjene na tlu BIH.Tako da svi oni koji se jos nadaju u podeli,neka zaboravljaju na tu opciju.

Srbin rodjen na Kosovu

pre 17 godina

Srpska vlast i politicari problem Kosova koriste kao pamflet. Njih sustinski nije briga za to, oni samo hoce da galameci oko Kosova dobiju sto vise glasova. Ako im je stvarno stalo do resenja problema, sto se prvo nisu trudili da sa "velikim igracima" u ovoj igri naprave kakav takav odnos poverenja? Oni namerno teraju inat celom svetu, jer njima, kao i njihovom predhodniku g Milosevicu, odgovara stalno stanje nestabilnosti i izolacije od sveta.

Drugo, ako im je stvarno stalo do resenja, sto g Kostunica i njegovi ingeniozni savetnici (kao g Vladeta Jankovic npr) nisu prdlozili bilo kakvo konkretno resenje, pa da se o njemu diskutuje? Ono sto su oni predlozili je cist pamflet ("Sustinska autonomija") bez ijednog konkretnog detalja koji bi razjasnio ko bi za sta bio zaduzen u takvoj drzavi. Zar mislite da ce stvarno, posle onoga sto je srpska zvanicna policija radila 1998-99 na Kosovu ijedan ozbiljan drzavnik u svetu da podrzi predlog da ta ista policija u ma kom obliku ima ma kakve ingerencije na Kosovu?

Ali OK, uzmimo da nekim cudom svet promeni misljenje i da predlozi da Kosovo ostaje u Srbiji, sa istim statusom kao Vojvodina. Da li su gradjani Srbije spremni da prihvate 2 miliona Siptara koji izleze na izbore? Da li su spremni da prihvate da oni imaju npr 70-80 poslanika u srpskom parlamentu? Da li su spremni da imaju koalicionu vladu u kojoj je jedan podpredsenik i npr 4-5 ministara Siprati sa Kosova? Moji odgovor je - NISU! Budite iskreni prema sebi.

Cela prica je samo dizanje temperature koja odgovara i g Kostunici i radikalima. Ovakvim necinjenjem i teranjem inata celom svetu, dovesce sve Srbe samo u jos gori polozaj. Samo neka oni, kako je predlozio g Kostunica, prekinu diplomatske odnose sa svim i svakim, to ce sigurno da nam ojaca pregovaracku poziciju.

Goran Radojevich

pre 17 godina

Stavljeni smo pred svrsen cin i malo se sta moze uciniti. Rusi ce se , po obicaju, dogovoriti i izmaci. Nama ostaje da nikada ne priznamo Ahtisariju ka novu drzavu i da uvek polazemo prava na svoje Kosovo. Kao narod, preziveli smo Turke, pa cemo preziveti i ove sadasnje. A oni sugurno nece doveka

SASHA

pre 17 godina

Budimo pošteni pre svega prema sebi. Pa Ahtisari da je dao predlog koji u potpunosti odgovara ne Koštunici, nego radikalima, Srbija kao države ne bi znala šta da radi. Mi jednostavno nemamo rešenja za Albance pa je stoga logično da Kosovo njima i pripadne. To zna Ahtisari, to znaju Albanci, to znaju i svi naši političari uključujući Koštunicu, Šešelja i Tomu Nikoliča, a bogami to oseća i svaki normalan Srbin koji je pre svega pošten prema samom sebi. Kada je već tako nemojmo da se zamajavamo već probajmo da dobijemo u eventualnim kontaktima sa Evropom i SAD da Srbi koji ostaju da žive na takvom Kosovu dobiju što povoljniji položaj.

Okrenimo se sebi i probajmo da stvorimo državu od koje neće neko drugi sutra želeti da se otcepi. To je moguće samo ako postanemo zemlja u kojoj običan čovek, bilo koje vere i nacije da je, može lepo da živi. Samo tada će biti nemoguće nekom manijaku da pokrene mase ka otcepljenju. Pa zar ljudi ne shvataju da Meksikanci žive u Kaliforniji i ne traže da se pripoje Meksiku samo zato što se bolje živi u SAD. Da je obrnuto i oni bi odavno imali isti problem kao i mi na Kosovu

Emilija

pre 17 godina

Ovo je odgovor na JEDNOUMLJE koje je ponovo zavladalo dolaskom Kostunice na vlast.Dokaz za to je postavljanje partijskih predstavnika(DSS) na sve kljucne funkcije koje se odnose na pitanje KIM.Ocekujem da se opametimo i dovedemo na znacajne politicke funkcije odgovorne, hrabre i pametne politicare nezavisno od njihove partijske pripadnosti. Mislim da moze ipak nesto da se ucini u nasu korist samo treba mudrosti koja je ocigledno nedostajala ovih godina.

neumann

pre 17 godina

Ne znam sta se desilo sa pricom o povratku prognanih? Niko ne pominje pravo na zivot i garancije za one koji su izbaceni s Kosova. Status na stranu, ali to se mora ugraditi u zavrsni dokument.
Mislim da Albanci nisu zreli za vodjenje te drzave, kao i sto mislim da im je sustinski cilj poslednjih 50 godina bilo etnicki cisto Kosovo i Velika Albanija. Ali uspeli su da ubede zapad u nesto drugo.

Nepr

pre 17 godina

Zasto se sada srpski politicari pozivaju na medunarodno pravo i nemenjanje granica a 1991-1995 su na teritorijama Hrvatske i Bosne stvarali neke republike ( finacijski, infrastrukturno, vojno i bilo kako drugo spojene sa Srbijom )?
Zasto je govor srpske politike jos uvek na nivou "zemlje i krvi" kao u 19. veku ?
Zasto se srpski presednik nije jos poklonio u Srebrenici i Vukovaru? Zasto nisu izruceni ratni zlocinci ? ....

corpz

pre 17 godina

Ovaj dokumenat je jedno veliko nista, i prakticno ne resava nista. Ne omogucava nezavisnost Kosovu, a Srbija i dalje nema suverenitet u pokrajini. Najveci gubitnici su kosovski Albanci jer njihov nereseni status kao sto je sad moze trajati decenijama.

Licno mislim , ma koliko to radikalno izgledalo, da je potrebno da srpska vojska resi stvar i da povtorno da preuzme pokrajinu. Dali sad ili za deset godina, nije bitno.

Pozrdav iz Makedonije

Aleksandar Klein

pre 17 godina

Steta da se srpski politicari ne mogu da dogovore bar o dva sustinska stava. Na primer:
a)Srbija nece nikad priznati nezavisno Kosovo, ali je spremna da konstruktivnom podelom ustupi jedan deo demografski izmenjene kosovske teritorije.
b)Da se jednom strucnom timu da mandat za izradu privredno-politickog plana puta Srbije u buducnost van EU.Ta realna opcija i dalje postoji, ali se do danas precutkuje. Zbog cega bi jedini put u bolje sutra vodio preko EU?
AleksMih

Miroslav I

pre 17 godina

Kosovo mora biti podeljeno i to je jedino realno resenje. Vratice se polako MZ na ono sta je pokojni Djindjic trazio. Da je on danas ziv, ne bi se mi mlatili sa tunjavim Kostunicom i slusali njegove glupostii ispraznu i jalovu propagandu. Uz podelu treba da ide i debela nepovratna finansijska injekcija. Jer, to mora masno da se plati. Od prazne propagande i "ideologije" imacemo samo stete i gurnucemo sami sebe jos dublje u zapecak.

Bojan

pre 17 godina

Ako neko sumnja u to da mozemo da odbranimo Kosovo, neka pogleda sta se desava u Iraku. Najjaca zemlja na planeti nije u stanju da se izbori sa sacicom slabo naoruzanog naroda. Narodna odbrana nije nesto sto je izmislio Tito, pogledajte Svajcarsku. Ceo sistem odbrane je baziran na narodnoj odbrani. Mislim da je nas narod mnogo spremniji za odbranu nego kojekakvi iracki borci. Nema generacije Srba koja nije prozivela rat. Ne braniti Kosovo znaci ne braniti sopstvenu kucu! Pobogu ljudi, stotine hiljada nasih predaka su izginule zarad nase kuce, Srbije, a sada imate obraza da kazete "ma nema veze, neka nam je oduzmu, bitno da udjemo u Evropu." Pljujete u lice nasih oceva. Pretpostavljam da ocekujete da to isto vasi sinovi urade vama, kada sutra neko zatrazi Vojvodinu? Od kad je prihvatljivo da nam otimaju nasu zemlju, samo zato sto je despot Milosevic sa izdajnickom vojskom potpisao nekakav papir? Kako to da kada je nesto lose uradjeno, onda je uredu sto je potpisao Milosevic, a kad se radi o necemu sto ide nama u korist, onda se ne prihvata, jer je, pobogu, stavio svoj potpis taj isti Milosevic?!

Bane Jekic, Toronto

pre 17 godina

Rusi nikad nisu pomagali Srbe. Radikali i Seselj su lazovi i zaludjuju Srbe ocekivanjem pomoci od Rusa.Obe lazi su otkrivene.

Dr Bane

pre 17 godina

Tesko je polemisati da li je ovaj plan dobar, fer, itd...jer je ovo JEDINI detaljan plan koji se dosad video. Gde je plan Kostunice i njegovih mudraca? Sta znaci "sustinska autonomija". Kako je on to zamislio da treba da izgleda Kosovo u Srbiji (kakav parlament? kakvo sudstvo? koje ucesce albanaca u srpskoj polici? ko cuva granicu? ko carini robu? ko stiti srbe? ko stiti albance? ko cuva red? itd, itd). Najlakse je to tupavo i nekonstuktivno durenje i odbijati svaki predlog a ne nista predlagati.
Eto, sad je medjunaronda zajendica (ne Ahtisari licno) predstavila svoj plan. Gde je nas detaljan i konstuktivan kontra-plan? Nema ga. Samo prazne reci i parole. Dr Bane.

Novopeceni EUroSKEPTIK

pre 17 godina

Nije mi jasno NA STA Srbija treba da da svoje komnetare i primedbe. Srbija jeste primila predlog resenja Kosova, ali se u tom dokumentu u potpunosti ona kao drzava zaobilazi.
Navodno u dokumentu se garantuju posebna prava ne Albanskom stanovnistvu. Kao buduci kandidat za EU Kosovo mora da ispuni taj preduslov (prava manjina) i to nije nikakav specijalni ustupak Srbima. Uostalom ta "u Svetu nezapamcenu autonomija"- za Srbe kako je neko nazvao je vec postojala u SFRJ za Kosovske Albance, ukljucujuci i pravo na Univerzitet na Albanskom jeziku, (sto im je jos 1981 bila malo malo pa su trazili Republiku - skoro DECENIJU pre Milosevica).
U ekonomskom delu predloga apsolutno nema NI RECI, ni jednonog jedinog slova o vise decenijskim ulaganjima Srbije u KiM, vec ono komplet prelazi u ruke Kosovske privatizacione agencije.
Jedini kompromis koji su Kosovski Albanci po predlogu duzni da naprave je onaj izmedju Albanaca i EU oko ogranicenog suvereniteta Kosova, gde se Srbija kao faktor uopste ni ne pominje i to nije nikakav kompromis sa Srbijom.
Samo me sad jos jedna stvar zanima, da li Evropa i Amerika OVAKO zamisljaju "izbalansiran" stav prema Srbima. I da li su u prvau oni koji kazu da ce se ovakav TRETMAN nastaviti i posle resenja Kosova.

A ako se Kosovu daje nezavisnost, jer je Srbija gubitnik u ratu sa Natoom, neka to lepo i napisu u dokumentu. Molim lepo.

realan

pre 17 godina

Kakvi pregovori, zasto bi Pristina bila zainteresovana za konstruktivan pristup pregovorima, kada je dobila sve sto je zelela? MZ nam moze na silu uzeti Kosovo, ali nas ne moze praviti budalama i verovati pritom da nista ne primecujemo!

raje

pre 17 godina

Steta je da je podela Kosova i Metohije skinuta sa dnevnog reda Zapada koji odlucuje o ovoj srpskoj provinciji.
Srbija je stavljena pred svrsen cin. Pitanje je sta sad? Ja mislim da Srbija ne mora i ne treba da se saglasi sa oduzimanjem svoje teritorije.Priznanje Kosova kao drzave prema svemu sto citam u zapadnoj stampi ce se odigrati bez obzira na ev. veto Rusije i mozda Kine.Ulazak u EU cele Srbije sa Kosovom bi skinuo Kosovo kao problem sa dnevnog reda, ali to izgleda Zapad ne interesuje.Cela Jugoslavija u EU je bila mogucnost sa kojom bi se izbeglo rasparcavanje, rat i sve sto se desilo, ali Zapad je hteo (i dobio) ono sto njihovom kapitalu i planovima odgovara.
Ja licno mislim da u ovako odsudnoj situaciji za Srbiju treba uraditi sve da se zemlja spasi pa ako treba dovesti i kralja na vlast kao stabilizacioni faktor u ovoj pogubnoj sitaciji! To je sta mi mozemo i trebamo da uradimo za spas srba i Srbije.

mama ludaca

pre 17 godina

Kako smo se nadali,ipak smo bolje prosli.Dobili smo vreme koje treba pametno iskoristiti i nesto raditi a ne se samo ljutiti,duriti i vikati:necu,ne volim,ne dam!
Mi nismo u poziciji da pametujemo,ali treba da iskoristimo mogucnost da srpskim gradjanima Kosova obezbedimo pristojan zivot.Ako nista drugo,setite se plana Z4 koji smo isto tako pametno i glatko odbijali.
Iznad svega,svakako treba izbegavati da drzimo lekcije medjunarodnoj zajednici,velikim silama,UN-u posto nase pravo bas i nije mera medjunarodnog prava a svi ovi sto nama drze lekcije treba da potrose malo vremena da nauce ono sto ne znaju,pogotovo sto se zemlja ne trese od ruskog njet i slicnog oglasavanja Kine,ali se cuju razumni glasovi sveta kome pripadamo(Evropa)koje treba slusati.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Strane diplomate traže od Srbije da bude "konstruktivna" i da se odrekne svoje teritorije. Takva konstruktivnost se nije tražila od Indonezije po pitanju Ačea nego je taj isti Ahtisari nagovorio tamošnje lidere da odustanu od nezavisnosti, ne traži se ni od Sri Lanke po pitanju Tamilskih zahtjeva,ne traži se ni od Španije po pitanju Baskije, ne traži se od nijedne druge države.

Tom and Jerry

pre 17 godina

Kosovo je bilo konstituivni element SFRJ,ostalo je smo Vojvodina pa da se zavrsi posao koji je zapocet pre 17 godina.Pa sto se tice podela Kosova, to za Kosovske Albance ne bi bilo i lose,jer u tom slucaju bi nam pripao komletna zapadna Makedonija,juzna Srbija i delovi Crne Gore i Grcke.E to je otvaranje pandorine kutije,zato svet nece dozvoliti podelu Kosova,dok RS nikada nije bilo konstituivni element SFRJ,nego RS nastala nakon brojni masakara koje su pocinjene na tlu BIH.Tako da svi oni koji se jos nadaju u podeli,neka zaboravljaju na tu opciju.

Srbin rodjen na Kosovu

pre 17 godina

Srpska vlast i politicari problem Kosova koriste kao pamflet. Njih sustinski nije briga za to, oni samo hoce da galameci oko Kosova dobiju sto vise glasova. Ako im je stvarno stalo do resenja problema, sto se prvo nisu trudili da sa "velikim igracima" u ovoj igri naprave kakav takav odnos poverenja? Oni namerno teraju inat celom svetu, jer njima, kao i njihovom predhodniku g Milosevicu, odgovara stalno stanje nestabilnosti i izolacije od sveta.

Drugo, ako im je stvarno stalo do resenja, sto g Kostunica i njegovi ingeniozni savetnici (kao g Vladeta Jankovic npr) nisu prdlozili bilo kakvo konkretno resenje, pa da se o njemu diskutuje? Ono sto su oni predlozili je cist pamflet ("Sustinska autonomija") bez ijednog konkretnog detalja koji bi razjasnio ko bi za sta bio zaduzen u takvoj drzavi. Zar mislite da ce stvarno, posle onoga sto je srpska zvanicna policija radila 1998-99 na Kosovu ijedan ozbiljan drzavnik u svetu da podrzi predlog da ta ista policija u ma kom obliku ima ma kakve ingerencije na Kosovu?

Ali OK, uzmimo da nekim cudom svet promeni misljenje i da predlozi da Kosovo ostaje u Srbiji, sa istim statusom kao Vojvodina. Da li su gradjani Srbije spremni da prihvate 2 miliona Siptara koji izleze na izbore? Da li su spremni da prihvate da oni imaju npr 70-80 poslanika u srpskom parlamentu? Da li su spremni da imaju koalicionu vladu u kojoj je jedan podpredsenik i npr 4-5 ministara Siprati sa Kosova? Moji odgovor je - NISU! Budite iskreni prema sebi.

Cela prica je samo dizanje temperature koja odgovara i g Kostunici i radikalima. Ovakvim necinjenjem i teranjem inata celom svetu, dovesce sve Srbe samo u jos gori polozaj. Samo neka oni, kako je predlozio g Kostunica, prekinu diplomatske odnose sa svim i svakim, to ce sigurno da nam ojaca pregovaracku poziciju.

Goran Radojevich

pre 17 godina

Stavljeni smo pred svrsen cin i malo se sta moze uciniti. Rusi ce se , po obicaju, dogovoriti i izmaci. Nama ostaje da nikada ne priznamo Ahtisariju ka novu drzavu i da uvek polazemo prava na svoje Kosovo. Kao narod, preziveli smo Turke, pa cemo preziveti i ove sadasnje. A oni sugurno nece doveka

SASHA

pre 17 godina

Budimo pošteni pre svega prema sebi. Pa Ahtisari da je dao predlog koji u potpunosti odgovara ne Koštunici, nego radikalima, Srbija kao države ne bi znala šta da radi. Mi jednostavno nemamo rešenja za Albance pa je stoga logično da Kosovo njima i pripadne. To zna Ahtisari, to znaju Albanci, to znaju i svi naši političari uključujući Koštunicu, Šešelja i Tomu Nikoliča, a bogami to oseća i svaki normalan Srbin koji je pre svega pošten prema samom sebi. Kada je već tako nemojmo da se zamajavamo već probajmo da dobijemo u eventualnim kontaktima sa Evropom i SAD da Srbi koji ostaju da žive na takvom Kosovu dobiju što povoljniji položaj.

Okrenimo se sebi i probajmo da stvorimo državu od koje neće neko drugi sutra želeti da se otcepi. To je moguće samo ako postanemo zemlja u kojoj običan čovek, bilo koje vere i nacije da je, može lepo da živi. Samo tada će biti nemoguće nekom manijaku da pokrene mase ka otcepljenju. Pa zar ljudi ne shvataju da Meksikanci žive u Kaliforniji i ne traže da se pripoje Meksiku samo zato što se bolje živi u SAD. Da je obrnuto i oni bi odavno imali isti problem kao i mi na Kosovu

Emilija

pre 17 godina

Ovo je odgovor na JEDNOUMLJE koje je ponovo zavladalo dolaskom Kostunice na vlast.Dokaz za to je postavljanje partijskih predstavnika(DSS) na sve kljucne funkcije koje se odnose na pitanje KIM.Ocekujem da se opametimo i dovedemo na znacajne politicke funkcije odgovorne, hrabre i pametne politicare nezavisno od njihove partijske pripadnosti. Mislim da moze ipak nesto da se ucini u nasu korist samo treba mudrosti koja je ocigledno nedostajala ovih godina.

neumann

pre 17 godina

Ne znam sta se desilo sa pricom o povratku prognanih? Niko ne pominje pravo na zivot i garancije za one koji su izbaceni s Kosova. Status na stranu, ali to se mora ugraditi u zavrsni dokument.
Mislim da Albanci nisu zreli za vodjenje te drzave, kao i sto mislim da im je sustinski cilj poslednjih 50 godina bilo etnicki cisto Kosovo i Velika Albanija. Ali uspeli su da ubede zapad u nesto drugo.

Nepr

pre 17 godina

Zasto se sada srpski politicari pozivaju na medunarodno pravo i nemenjanje granica a 1991-1995 su na teritorijama Hrvatske i Bosne stvarali neke republike ( finacijski, infrastrukturno, vojno i bilo kako drugo spojene sa Srbijom )?
Zasto je govor srpske politike jos uvek na nivou "zemlje i krvi" kao u 19. veku ?
Zasto se srpski presednik nije jos poklonio u Srebrenici i Vukovaru? Zasto nisu izruceni ratni zlocinci ? ....

corpz

pre 17 godina

Ovaj dokumenat je jedno veliko nista, i prakticno ne resava nista. Ne omogucava nezavisnost Kosovu, a Srbija i dalje nema suverenitet u pokrajini. Najveci gubitnici su kosovski Albanci jer njihov nereseni status kao sto je sad moze trajati decenijama.

Licno mislim , ma koliko to radikalno izgledalo, da je potrebno da srpska vojska resi stvar i da povtorno da preuzme pokrajinu. Dali sad ili za deset godina, nije bitno.

Pozrdav iz Makedonije

Aleksandar Klein

pre 17 godina

Steta da se srpski politicari ne mogu da dogovore bar o dva sustinska stava. Na primer:
a)Srbija nece nikad priznati nezavisno Kosovo, ali je spremna da konstruktivnom podelom ustupi jedan deo demografski izmenjene kosovske teritorije.
b)Da se jednom strucnom timu da mandat za izradu privredno-politickog plana puta Srbije u buducnost van EU.Ta realna opcija i dalje postoji, ali se do danas precutkuje. Zbog cega bi jedini put u bolje sutra vodio preko EU?
AleksMih

Miroslav I

pre 17 godina

Kosovo mora biti podeljeno i to je jedino realno resenje. Vratice se polako MZ na ono sta je pokojni Djindjic trazio. Da je on danas ziv, ne bi se mi mlatili sa tunjavim Kostunicom i slusali njegove glupostii ispraznu i jalovu propagandu. Uz podelu treba da ide i debela nepovratna finansijska injekcija. Jer, to mora masno da se plati. Od prazne propagande i "ideologije" imacemo samo stete i gurnucemo sami sebe jos dublje u zapecak.

Bojan

pre 17 godina

Ako neko sumnja u to da mozemo da odbranimo Kosovo, neka pogleda sta se desava u Iraku. Najjaca zemlja na planeti nije u stanju da se izbori sa sacicom slabo naoruzanog naroda. Narodna odbrana nije nesto sto je izmislio Tito, pogledajte Svajcarsku. Ceo sistem odbrane je baziran na narodnoj odbrani. Mislim da je nas narod mnogo spremniji za odbranu nego kojekakvi iracki borci. Nema generacije Srba koja nije prozivela rat. Ne braniti Kosovo znaci ne braniti sopstvenu kucu! Pobogu ljudi, stotine hiljada nasih predaka su izginule zarad nase kuce, Srbije, a sada imate obraza da kazete "ma nema veze, neka nam je oduzmu, bitno da udjemo u Evropu." Pljujete u lice nasih oceva. Pretpostavljam da ocekujete da to isto vasi sinovi urade vama, kada sutra neko zatrazi Vojvodinu? Od kad je prihvatljivo da nam otimaju nasu zemlju, samo zato sto je despot Milosevic sa izdajnickom vojskom potpisao nekakav papir? Kako to da kada je nesto lose uradjeno, onda je uredu sto je potpisao Milosevic, a kad se radi o necemu sto ide nama u korist, onda se ne prihvata, jer je, pobogu, stavio svoj potpis taj isti Milosevic?!

Bane Jekic, Toronto

pre 17 godina

Rusi nikad nisu pomagali Srbe. Radikali i Seselj su lazovi i zaludjuju Srbe ocekivanjem pomoci od Rusa.Obe lazi su otkrivene.