Ponedeljak, 29.01.2007.

14:58

Nova vlada i ekonomska stabilnost

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić smatra da će inflacija ove godine biti od četiri do osam odsto.

Izvor: B92

Nova vlada i ekonomska stabilnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

10 Komentari

Sortiraj po:

toni

pre 17 godina

Naravno da je cista budalastina ovo sto prica Jelasic. Sada ce svi da kukaju na trgovce, a niko nece ni pomenuti koliko ima viska zaposlenih u javnom sektoru, pa i u Narodnoj banci. Valjda bi bilo logicno da guverner, posto je drzavni cinovnik, meri, primera radi, produktivnost radnika zaposlenog u javnom sektoru u Nemackoj i Srbiji, poreze na plate u Nemackoj i Srbiji, a ne da se bavi cenama u maloprodaji. Te skupe televizore i onako kupuju predsednici upravnih odbora raznih javnih preduzeca gde ne rade apsolutno nista a primaju velike pare. Koliko je samo guvernerova partija primila novih radnika u poresku sluzbu i druge drzavne organe? Takvi danas i kupuju plazma televizore.

roko

pre 17 godina

G. guverneru oslobodite uvoz stvorite konkurenciju i lagano revalvirate valutu imacete inflaciju 1-2% godisnje.Primer Ceske cene energenata,najma, prevoza rastu valuta revalvira izvoz se povecava prosle godine suficit platne bilanse.

ispravka

pre 17 godina

kada nesto kupite u Nemackoj, i iznosite iz iste, PDV vam se vraca, dovoljno je da imate racun da ste ga kupili. U Nemackoj se proizvede LCD i plazme, doduse, vecina firmi ima i pogone i na istoku jer su uglavnom u pitanju multinacionlne kompanije. U NS postoji ogranak jedne od najjacih kompanija koje se bave proizvodnjom cipova za TV (ukljucujuci i digitalnu TV, koja je nama svetlosnu godinu daleko). Da je Nemcima mozda neko ponudio od strane drzave neke subvencije ili garancije mozda bismo imali i TV koji se ovde sklapa i nema poreza, ali se plasim da bi se monopolisti usprotivili :).

Filip

pre 17 godina

Postovani Gospodine Guverneru,
Bes sumnje je u Srbiji neverovatna anomalija cena robe i usluga.
Drago mi je da ste osetili to preko svog novcanika koji i nije toliko tanak, sto je sasvim opravdano i zasluzeno a ja bih cak rekao da na zalost nije ni dovoljno velik za guvernera narodne banke. Govorim iskreno.
Naravno da nisam na strani prodavaca mada bavim se i uvozom i prodajom i proizvodnjom.
Postoji jos jedan faktor koji nije malovazan.
Cena novca na trzistu i njegova dostupnost za privrednika. Ja cu na svom primeru samo a ne na tudjem.
Poceli smo sa poslom posle promena i stvarno smo radili korektno, mnogo i dobro.
Za kratko vreme otvorili smo 20-tak radni mesta. Naravno ( stvarno ) svi su bili prijavljeni, uredno smo placali porez i cak smo jos uvek u preplati kod drzave verovali ili ne, nesto manje od milion dinara PDV. Kad smo se razvijali ulagali smo u opremu ( duplo skuplju nego u inostranstvu ), otvarali smo nova radna mesta i zamislite imali smo nepaznju da smo skoro bez kredita kupili ekskluzivan poslovni prostor.
Dakle nismo na strani nisto ni cuvali ni trosili.
Medjutim ekonomika se u Ssrbiji razvijala kako se vec razvijala i u jednom trenutku bili smo u situacija da za nove proizvode i nova trzista ( za izvos ) trazimo finansiranje.
Zelim da ponavljam: imali smo izvozni posao.
Kupac iz inostranstva je bio spreman da prezentirana AAA bankarsku garanciju, L/C sta god smo bili u stanju da trazimo.
Obratili smo svim bankama redom: od RF, SoGe i td. bukvalno svuda.
Za eskont, finansiranje, kupovine menice ili bilo sto da dobijemo podrsku ( kredit ).
Jednostavno kupac nije zeleo da plati dok roba ne bude zvanicno isporucena njemu, sto je sasvim isporavno.
Sta mislite da li smo uspeli da to uradimo? Ne.
Sta mislite da li smo uspeli uknjizen, regularan, kupljen po pravoj ceni prostor koristiti kao hipoteku? Ne.
Cak ako bi mogli da to uradimo od 100 dinara trazenih bih dotakli samo 50 dinara.
A kamate? A 20 odsto depozita? A obrada kredita? A troskovi osiguranja itd?
Znate tu nema vise velike filozofije.
Potrosili smo 7 meseci bezuspesnih pokusaja i znate cime je sve to zavrseno?
Svih 20 radnika su dobili otkaz, na putu smo zatvaranja celog posla i znate sta jos?
Otvorili smo posao u inostranstvu! Verovali ili net. I sve ide svojim tokom.
Bicu zahvalan ako revnosni Gospodin Nije/nego isto tako ljutito ali da odgovori i na ovaj “ post “.
Hvala.

Djape

pre 17 godina

preporucio bih Guverneru da pokrene inicijativu za transformaciju carine i njihovog ponasanja prema posiljkama.
Naime zivim u inostranstvu i uvek imam problema kada drugari hoce da mi posalju primerak omiljenog casopisa, posto carinici u posti izvoljevaju i hoce da naplate carinu.
O presretanju poste koja stize iz inostranstva necu ni da pricam, vec vise puta se dogadjalo da zahtevaju placanje carine za poklone koji kostaju reda 50ak eura i cisto su privatne prirode, dakle nikakva dalja prodaja ili preprodaja nije u pitanju.

djura

pre 17 godina

jeste da kod nas ima mnogo ugradjivanja u cenu, ali upravo u tome i jeste problem. U ceni od 549 eura za taj TV je ukalkulisan i pdv, pa bi sve naše dažbine trebalo da se računaju na tako umanjenu cenu.

Dragan

pre 17 godina

Ni u nemackoj se taj TV ne proizvodi, cak sto vise Kina je blize Srbiji nego nemackoj ako cemo po udaljenosti. I nemacka ima carinu, a bogami i PDV, tako da ne vidim razloga da bude duplo niza cena osim sto je nasim trgovcima malo da rade ispod 100% zarade (znam iz licnog iskustva). Elem... prvi put da je neko rekao kako realno stvari stoje i sada umesto da formiraju 50 antimonopolskih komisija i razbiju gamad (citava drzava sa upletenom mafijom) bice samo jos jedna od vesti i nista.

nije nego

pre 17 godina

Gospodine trgovce, ja bih vam sa druge strane rekao da se malo bolje organizujete i da nabavite taj isti televizor po ceni po kojoj ga nabavlja prodavac u Nemackoj, i da svoju zaradu sa 30% skinete na 5-10%.
PDV ili Mehrwertsteuer (MwSt) je od 01.2007. oko 19% (http://www.focus.de/finanzen/steuern/mehrwertsteuer)
pa je samim time jasno da je i veci od naseg koji je 18.
Takodje, nemacki pdv nije nikad bio manji od 14% a uglavnom je bio oko 16%, sto znaci da je njegov uticaj sa stanovista razlike u odnosu na nas na krajnju cenu proizvoda od 1000 DM/E relativno mali (+/- 2% pdv-a nije velika stavka na 1000E).
Kako je carina 15%, a u Nemackoj je navodno nema, to znaci da bi po istoj nabavnoj ceni isti proizvod kod nas trebalo da kosta isto, ako bi troskovi i profit trgovaca bili priblizni, odnosno za oko 15-20% skuplji zbog carine i eventualnih dodatnih troskova.
Medjutim, mi ovde imamo da je pomenuti TV DUPLO SKUPLJI!
Ako vam se gospodine trgovce ne svidja sto morate da podmicujete kurtu i murtu, a vi objavite njihova imena pa ih vise necete podmicivati.
I nemojte da mi pricate kako nema konkurencije, ili kako se plasite da ce uhapseni carinici/muljatori (kurta&murta) iz zatvora da vam zatvore firmu/pobiju familiju jer mi pricamo ne o Peri iz Donje smrdusnice koji ima STR pa je nesto resio da uveze, vec o velikim radnjama/distributerima kao sto je recimo Tehnomarket koj je deo lanca Tehni&Kom koji ima nekoliko radnji u okruzenju a dosao je cini mi se iz Bugarske, gde je roba koju prodaje takodje jeftinija nego ovde.
Da nece kurta&murta mozda da vam zatvore radnje u Bugarskoj ako ih ovde imenujete?
Dalje, prica o troskovima trgovine - za malu decu. Ne moze zakup prostora u Beogradu kostati isto kao i u Berlinu ili Amsterdamu, moze samo manje.
Cena struje i telefona je takodje manja ili eventualno ista, prema tome kad saberemo sve i uzmemo cenu proizvoda koju prodajete i kolicine koje prodajete, kao i plate koje isplacujete, nemoguce je da na osnovnu cenu uspevate da dodate jos 100%.
U stvari, moguce je ako ste deo tog istog kurta&murta lanca pa vam ide u prilog da sto vise para podelite sa ostalim kriminalcima, jer vi ste ucestvujuci u tako organizovanoj prici sa tolikim osobama koje morate da podmicujete takodje kriminalac, posto ste deo kriminalne organizacije jer podmicujuci nekoga cinite krivicno delo.
Ako vam se posao ne isplati, ne znam sto ne idete da berete jabuke za PKB.

s

pre 17 godina

gospdine guverneru.. kao trgovac vam savetujem da onda odete u nemačku tamo kupite taj televizor za 549 eura, ali na granici nemojte da se vadite kako ste guverner i kako vam je dinkić prijatelj i šef... platićete dažbine u iznosu oko 45% pod uslovom da vam carina prizna taj iznos od 549 eura za stvarnu cenu kao osnovicu.. nadam se da će vam prodavac besplatno isporučiti proizvod na adresu kako bi vas lišio tih troškova
tačno je da je u srbiji manjak konkurencije naročito kada su u pitanju kvalitetniji proizvodi, ali i država se i te kako ugradjuje. carina na taj isti televizor je 15% i pdv je 18%, što ukupno čini 35,7%. drugim rečima u maloprodajnoj ceni tog televizora direktne dažbine državi učestvuju sa 35,7%, a indirketne ili one koje se ne mogu iskazati sa još toliko približno. troškovi trgovine su ovde neuporedivo veći nego u nemačkoj (zakupnine, različite takse, taksice i takse na taksine takse. mita koja se moraju davati kurtama i murtama, inspeckijama i kome sve ne) podsetio bih vas da nemačka ili madjarska nemaju carinu na uvoz ovog proizvoda, već samo pdv. stoga nemojte kukati već učinite da se carine ukinu bar na one proizvode koje mi ne proizvodimo, uključujući i televizore i automobile pa možda i vi ovde pazarite televizor za manje para

s

pre 17 godina

gospdine guverneru.. kao trgovac vam savetujem da onda odete u nemačku tamo kupite taj televizor za 549 eura, ali na granici nemojte da se vadite kako ste guverner i kako vam je dinkić prijatelj i šef... platićete dažbine u iznosu oko 45% pod uslovom da vam carina prizna taj iznos od 549 eura za stvarnu cenu kao osnovicu.. nadam se da će vam prodavac besplatno isporučiti proizvod na adresu kako bi vas lišio tih troškova
tačno je da je u srbiji manjak konkurencije naročito kada su u pitanju kvalitetniji proizvodi, ali i država se i te kako ugradjuje. carina na taj isti televizor je 15% i pdv je 18%, što ukupno čini 35,7%. drugim rečima u maloprodajnoj ceni tog televizora direktne dažbine državi učestvuju sa 35,7%, a indirketne ili one koje se ne mogu iskazati sa još toliko približno. troškovi trgovine su ovde neuporedivo veći nego u nemačkoj (zakupnine, različite takse, taksice i takse na taksine takse. mita koja se moraju davati kurtama i murtama, inspeckijama i kome sve ne) podsetio bih vas da nemačka ili madjarska nemaju carinu na uvoz ovog proizvoda, već samo pdv. stoga nemojte kukati već učinite da se carine ukinu bar na one proizvode koje mi ne proizvodimo, uključujući i televizore i automobile pa možda i vi ovde pazarite televizor za manje para

nije nego

pre 17 godina

Gospodine trgovce, ja bih vam sa druge strane rekao da se malo bolje organizujete i da nabavite taj isti televizor po ceni po kojoj ga nabavlja prodavac u Nemackoj, i da svoju zaradu sa 30% skinete na 5-10%.
PDV ili Mehrwertsteuer (MwSt) je od 01.2007. oko 19% (http://www.focus.de/finanzen/steuern/mehrwertsteuer)
pa je samim time jasno da je i veci od naseg koji je 18.
Takodje, nemacki pdv nije nikad bio manji od 14% a uglavnom je bio oko 16%, sto znaci da je njegov uticaj sa stanovista razlike u odnosu na nas na krajnju cenu proizvoda od 1000 DM/E relativno mali (+/- 2% pdv-a nije velika stavka na 1000E).
Kako je carina 15%, a u Nemackoj je navodno nema, to znaci da bi po istoj nabavnoj ceni isti proizvod kod nas trebalo da kosta isto, ako bi troskovi i profit trgovaca bili priblizni, odnosno za oko 15-20% skuplji zbog carine i eventualnih dodatnih troskova.
Medjutim, mi ovde imamo da je pomenuti TV DUPLO SKUPLJI!
Ako vam se gospodine trgovce ne svidja sto morate da podmicujete kurtu i murtu, a vi objavite njihova imena pa ih vise necete podmicivati.
I nemojte da mi pricate kako nema konkurencije, ili kako se plasite da ce uhapseni carinici/muljatori (kurta&murta) iz zatvora da vam zatvore firmu/pobiju familiju jer mi pricamo ne o Peri iz Donje smrdusnice koji ima STR pa je nesto resio da uveze, vec o velikim radnjama/distributerima kao sto je recimo Tehnomarket koj je deo lanca Tehni&Kom koji ima nekoliko radnji u okruzenju a dosao je cini mi se iz Bugarske, gde je roba koju prodaje takodje jeftinija nego ovde.
Da nece kurta&murta mozda da vam zatvore radnje u Bugarskoj ako ih ovde imenujete?
Dalje, prica o troskovima trgovine - za malu decu. Ne moze zakup prostora u Beogradu kostati isto kao i u Berlinu ili Amsterdamu, moze samo manje.
Cena struje i telefona je takodje manja ili eventualno ista, prema tome kad saberemo sve i uzmemo cenu proizvoda koju prodajete i kolicine koje prodajete, kao i plate koje isplacujete, nemoguce je da na osnovnu cenu uspevate da dodate jos 100%.
U stvari, moguce je ako ste deo tog istog kurta&murta lanca pa vam ide u prilog da sto vise para podelite sa ostalim kriminalcima, jer vi ste ucestvujuci u tako organizovanoj prici sa tolikim osobama koje morate da podmicujete takodje kriminalac, posto ste deo kriminalne organizacije jer podmicujuci nekoga cinite krivicno delo.
Ako vam se posao ne isplati, ne znam sto ne idete da berete jabuke za PKB.

Dragan

pre 17 godina

Ni u nemackoj se taj TV ne proizvodi, cak sto vise Kina je blize Srbiji nego nemackoj ako cemo po udaljenosti. I nemacka ima carinu, a bogami i PDV, tako da ne vidim razloga da bude duplo niza cena osim sto je nasim trgovcima malo da rade ispod 100% zarade (znam iz licnog iskustva). Elem... prvi put da je neko rekao kako realno stvari stoje i sada umesto da formiraju 50 antimonopolskih komisija i razbiju gamad (citava drzava sa upletenom mafijom) bice samo jos jedna od vesti i nista.

djura

pre 17 godina

jeste da kod nas ima mnogo ugradjivanja u cenu, ali upravo u tome i jeste problem. U ceni od 549 eura za taj TV je ukalkulisan i pdv, pa bi sve naše dažbine trebalo da se računaju na tako umanjenu cenu.

Djape

pre 17 godina

preporucio bih Guverneru da pokrene inicijativu za transformaciju carine i njihovog ponasanja prema posiljkama.
Naime zivim u inostranstvu i uvek imam problema kada drugari hoce da mi posalju primerak omiljenog casopisa, posto carinici u posti izvoljevaju i hoce da naplate carinu.
O presretanju poste koja stize iz inostranstva necu ni da pricam, vec vise puta se dogadjalo da zahtevaju placanje carine za poklone koji kostaju reda 50ak eura i cisto su privatne prirode, dakle nikakva dalja prodaja ili preprodaja nije u pitanju.

ispravka

pre 17 godina

kada nesto kupite u Nemackoj, i iznosite iz iste, PDV vam se vraca, dovoljno je da imate racun da ste ga kupili. U Nemackoj se proizvede LCD i plazme, doduse, vecina firmi ima i pogone i na istoku jer su uglavnom u pitanju multinacionlne kompanije. U NS postoji ogranak jedne od najjacih kompanija koje se bave proizvodnjom cipova za TV (ukljucujuci i digitalnu TV, koja je nama svetlosnu godinu daleko). Da je Nemcima mozda neko ponudio od strane drzave neke subvencije ili garancije mozda bismo imali i TV koji se ovde sklapa i nema poreza, ali se plasim da bi se monopolisti usprotivili :).

Filip

pre 17 godina

Postovani Gospodine Guverneru,
Bes sumnje je u Srbiji neverovatna anomalija cena robe i usluga.
Drago mi je da ste osetili to preko svog novcanika koji i nije toliko tanak, sto je sasvim opravdano i zasluzeno a ja bih cak rekao da na zalost nije ni dovoljno velik za guvernera narodne banke. Govorim iskreno.
Naravno da nisam na strani prodavaca mada bavim se i uvozom i prodajom i proizvodnjom.
Postoji jos jedan faktor koji nije malovazan.
Cena novca na trzistu i njegova dostupnost za privrednika. Ja cu na svom primeru samo a ne na tudjem.
Poceli smo sa poslom posle promena i stvarno smo radili korektno, mnogo i dobro.
Za kratko vreme otvorili smo 20-tak radni mesta. Naravno ( stvarno ) svi su bili prijavljeni, uredno smo placali porez i cak smo jos uvek u preplati kod drzave verovali ili ne, nesto manje od milion dinara PDV. Kad smo se razvijali ulagali smo u opremu ( duplo skuplju nego u inostranstvu ), otvarali smo nova radna mesta i zamislite imali smo nepaznju da smo skoro bez kredita kupili ekskluzivan poslovni prostor.
Dakle nismo na strani nisto ni cuvali ni trosili.
Medjutim ekonomika se u Ssrbiji razvijala kako se vec razvijala i u jednom trenutku bili smo u situacija da za nove proizvode i nova trzista ( za izvos ) trazimo finansiranje.
Zelim da ponavljam: imali smo izvozni posao.
Kupac iz inostranstva je bio spreman da prezentirana AAA bankarsku garanciju, L/C sta god smo bili u stanju da trazimo.
Obratili smo svim bankama redom: od RF, SoGe i td. bukvalno svuda.
Za eskont, finansiranje, kupovine menice ili bilo sto da dobijemo podrsku ( kredit ).
Jednostavno kupac nije zeleo da plati dok roba ne bude zvanicno isporucena njemu, sto je sasvim isporavno.
Sta mislite da li smo uspeli da to uradimo? Ne.
Sta mislite da li smo uspeli uknjizen, regularan, kupljen po pravoj ceni prostor koristiti kao hipoteku? Ne.
Cak ako bi mogli da to uradimo od 100 dinara trazenih bih dotakli samo 50 dinara.
A kamate? A 20 odsto depozita? A obrada kredita? A troskovi osiguranja itd?
Znate tu nema vise velike filozofije.
Potrosili smo 7 meseci bezuspesnih pokusaja i znate cime je sve to zavrseno?
Svih 20 radnika su dobili otkaz, na putu smo zatvaranja celog posla i znate sta jos?
Otvorili smo posao u inostranstvu! Verovali ili net. I sve ide svojim tokom.
Bicu zahvalan ako revnosni Gospodin Nije/nego isto tako ljutito ali da odgovori i na ovaj “ post “.
Hvala.

roko

pre 17 godina

G. guverneru oslobodite uvoz stvorite konkurenciju i lagano revalvirate valutu imacete inflaciju 1-2% godisnje.Primer Ceske cene energenata,najma, prevoza rastu valuta revalvira izvoz se povecava prosle godine suficit platne bilanse.

toni

pre 17 godina

Naravno da je cista budalastina ovo sto prica Jelasic. Sada ce svi da kukaju na trgovce, a niko nece ni pomenuti koliko ima viska zaposlenih u javnom sektoru, pa i u Narodnoj banci. Valjda bi bilo logicno da guverner, posto je drzavni cinovnik, meri, primera radi, produktivnost radnika zaposlenog u javnom sektoru u Nemackoj i Srbiji, poreze na plate u Nemackoj i Srbiji, a ne da se bavi cenama u maloprodaji. Te skupe televizore i onako kupuju predsednici upravnih odbora raznih javnih preduzeca gde ne rade apsolutno nista a primaju velike pare. Koliko je samo guvernerova partija primila novih radnika u poresku sluzbu i druge drzavne organe? Takvi danas i kupuju plazma televizore.

s

pre 17 godina

gospdine guverneru.. kao trgovac vam savetujem da onda odete u nemačku tamo kupite taj televizor za 549 eura, ali na granici nemojte da se vadite kako ste guverner i kako vam je dinkić prijatelj i šef... platićete dažbine u iznosu oko 45% pod uslovom da vam carina prizna taj iznos od 549 eura za stvarnu cenu kao osnovicu.. nadam se da će vam prodavac besplatno isporučiti proizvod na adresu kako bi vas lišio tih troškova
tačno je da je u srbiji manjak konkurencije naročito kada su u pitanju kvalitetniji proizvodi, ali i država se i te kako ugradjuje. carina na taj isti televizor je 15% i pdv je 18%, što ukupno čini 35,7%. drugim rečima u maloprodajnoj ceni tog televizora direktne dažbine državi učestvuju sa 35,7%, a indirketne ili one koje se ne mogu iskazati sa još toliko približno. troškovi trgovine su ovde neuporedivo veći nego u nemačkoj (zakupnine, različite takse, taksice i takse na taksine takse. mita koja se moraju davati kurtama i murtama, inspeckijama i kome sve ne) podsetio bih vas da nemačka ili madjarska nemaju carinu na uvoz ovog proizvoda, već samo pdv. stoga nemojte kukati već učinite da se carine ukinu bar na one proizvode koje mi ne proizvodimo, uključujući i televizore i automobile pa možda i vi ovde pazarite televizor za manje para

nije nego

pre 17 godina

Gospodine trgovce, ja bih vam sa druge strane rekao da se malo bolje organizujete i da nabavite taj isti televizor po ceni po kojoj ga nabavlja prodavac u Nemackoj, i da svoju zaradu sa 30% skinete na 5-10%.
PDV ili Mehrwertsteuer (MwSt) je od 01.2007. oko 19% (http://www.focus.de/finanzen/steuern/mehrwertsteuer)
pa je samim time jasno da je i veci od naseg koji je 18.
Takodje, nemacki pdv nije nikad bio manji od 14% a uglavnom je bio oko 16%, sto znaci da je njegov uticaj sa stanovista razlike u odnosu na nas na krajnju cenu proizvoda od 1000 DM/E relativno mali (+/- 2% pdv-a nije velika stavka na 1000E).
Kako je carina 15%, a u Nemackoj je navodno nema, to znaci da bi po istoj nabavnoj ceni isti proizvod kod nas trebalo da kosta isto, ako bi troskovi i profit trgovaca bili priblizni, odnosno za oko 15-20% skuplji zbog carine i eventualnih dodatnih troskova.
Medjutim, mi ovde imamo da je pomenuti TV DUPLO SKUPLJI!
Ako vam se gospodine trgovce ne svidja sto morate da podmicujete kurtu i murtu, a vi objavite njihova imena pa ih vise necete podmicivati.
I nemojte da mi pricate kako nema konkurencije, ili kako se plasite da ce uhapseni carinici/muljatori (kurta&murta) iz zatvora da vam zatvore firmu/pobiju familiju jer mi pricamo ne o Peri iz Donje smrdusnice koji ima STR pa je nesto resio da uveze, vec o velikim radnjama/distributerima kao sto je recimo Tehnomarket koj je deo lanca Tehni&Kom koji ima nekoliko radnji u okruzenju a dosao je cini mi se iz Bugarske, gde je roba koju prodaje takodje jeftinija nego ovde.
Da nece kurta&murta mozda da vam zatvore radnje u Bugarskoj ako ih ovde imenujete?
Dalje, prica o troskovima trgovine - za malu decu. Ne moze zakup prostora u Beogradu kostati isto kao i u Berlinu ili Amsterdamu, moze samo manje.
Cena struje i telefona je takodje manja ili eventualno ista, prema tome kad saberemo sve i uzmemo cenu proizvoda koju prodajete i kolicine koje prodajete, kao i plate koje isplacujete, nemoguce je da na osnovnu cenu uspevate da dodate jos 100%.
U stvari, moguce je ako ste deo tog istog kurta&murta lanca pa vam ide u prilog da sto vise para podelite sa ostalim kriminalcima, jer vi ste ucestvujuci u tako organizovanoj prici sa tolikim osobama koje morate da podmicujete takodje kriminalac, posto ste deo kriminalne organizacije jer podmicujuci nekoga cinite krivicno delo.
Ako vam se posao ne isplati, ne znam sto ne idete da berete jabuke za PKB.

Dragan

pre 17 godina

Ni u nemackoj se taj TV ne proizvodi, cak sto vise Kina je blize Srbiji nego nemackoj ako cemo po udaljenosti. I nemacka ima carinu, a bogami i PDV, tako da ne vidim razloga da bude duplo niza cena osim sto je nasim trgovcima malo da rade ispod 100% zarade (znam iz licnog iskustva). Elem... prvi put da je neko rekao kako realno stvari stoje i sada umesto da formiraju 50 antimonopolskih komisija i razbiju gamad (citava drzava sa upletenom mafijom) bice samo jos jedna od vesti i nista.

djura

pre 17 godina

jeste da kod nas ima mnogo ugradjivanja u cenu, ali upravo u tome i jeste problem. U ceni od 549 eura za taj TV je ukalkulisan i pdv, pa bi sve naše dažbine trebalo da se računaju na tako umanjenu cenu.

Djape

pre 17 godina

preporucio bih Guverneru da pokrene inicijativu za transformaciju carine i njihovog ponasanja prema posiljkama.
Naime zivim u inostranstvu i uvek imam problema kada drugari hoce da mi posalju primerak omiljenog casopisa, posto carinici u posti izvoljevaju i hoce da naplate carinu.
O presretanju poste koja stize iz inostranstva necu ni da pricam, vec vise puta se dogadjalo da zahtevaju placanje carine za poklone koji kostaju reda 50ak eura i cisto su privatne prirode, dakle nikakva dalja prodaja ili preprodaja nije u pitanju.

ispravka

pre 17 godina

kada nesto kupite u Nemackoj, i iznosite iz iste, PDV vam se vraca, dovoljno je da imate racun da ste ga kupili. U Nemackoj se proizvede LCD i plazme, doduse, vecina firmi ima i pogone i na istoku jer su uglavnom u pitanju multinacionlne kompanije. U NS postoji ogranak jedne od najjacih kompanija koje se bave proizvodnjom cipova za TV (ukljucujuci i digitalnu TV, koja je nama svetlosnu godinu daleko). Da je Nemcima mozda neko ponudio od strane drzave neke subvencije ili garancije mozda bismo imali i TV koji se ovde sklapa i nema poreza, ali se plasim da bi se monopolisti usprotivili :).

Filip

pre 17 godina

Postovani Gospodine Guverneru,
Bes sumnje je u Srbiji neverovatna anomalija cena robe i usluga.
Drago mi je da ste osetili to preko svog novcanika koji i nije toliko tanak, sto je sasvim opravdano i zasluzeno a ja bih cak rekao da na zalost nije ni dovoljno velik za guvernera narodne banke. Govorim iskreno.
Naravno da nisam na strani prodavaca mada bavim se i uvozom i prodajom i proizvodnjom.
Postoji jos jedan faktor koji nije malovazan.
Cena novca na trzistu i njegova dostupnost za privrednika. Ja cu na svom primeru samo a ne na tudjem.
Poceli smo sa poslom posle promena i stvarno smo radili korektno, mnogo i dobro.
Za kratko vreme otvorili smo 20-tak radni mesta. Naravno ( stvarno ) svi su bili prijavljeni, uredno smo placali porez i cak smo jos uvek u preplati kod drzave verovali ili ne, nesto manje od milion dinara PDV. Kad smo se razvijali ulagali smo u opremu ( duplo skuplju nego u inostranstvu ), otvarali smo nova radna mesta i zamislite imali smo nepaznju da smo skoro bez kredita kupili ekskluzivan poslovni prostor.
Dakle nismo na strani nisto ni cuvali ni trosili.
Medjutim ekonomika se u Ssrbiji razvijala kako se vec razvijala i u jednom trenutku bili smo u situacija da za nove proizvode i nova trzista ( za izvos ) trazimo finansiranje.
Zelim da ponavljam: imali smo izvozni posao.
Kupac iz inostranstva je bio spreman da prezentirana AAA bankarsku garanciju, L/C sta god smo bili u stanju da trazimo.
Obratili smo svim bankama redom: od RF, SoGe i td. bukvalno svuda.
Za eskont, finansiranje, kupovine menice ili bilo sto da dobijemo podrsku ( kredit ).
Jednostavno kupac nije zeleo da plati dok roba ne bude zvanicno isporucena njemu, sto je sasvim isporavno.
Sta mislite da li smo uspeli da to uradimo? Ne.
Sta mislite da li smo uspeli uknjizen, regularan, kupljen po pravoj ceni prostor koristiti kao hipoteku? Ne.
Cak ako bi mogli da to uradimo od 100 dinara trazenih bih dotakli samo 50 dinara.
A kamate? A 20 odsto depozita? A obrada kredita? A troskovi osiguranja itd?
Znate tu nema vise velike filozofije.
Potrosili smo 7 meseci bezuspesnih pokusaja i znate cime je sve to zavrseno?
Svih 20 radnika su dobili otkaz, na putu smo zatvaranja celog posla i znate sta jos?
Otvorili smo posao u inostranstvu! Verovali ili net. I sve ide svojim tokom.
Bicu zahvalan ako revnosni Gospodin Nije/nego isto tako ljutito ali da odgovori i na ovaj “ post “.
Hvala.

roko

pre 17 godina

G. guverneru oslobodite uvoz stvorite konkurenciju i lagano revalvirate valutu imacete inflaciju 1-2% godisnje.Primer Ceske cene energenata,najma, prevoza rastu valuta revalvira izvoz se povecava prosle godine suficit platne bilanse.

toni

pre 17 godina

Naravno da je cista budalastina ovo sto prica Jelasic. Sada ce svi da kukaju na trgovce, a niko nece ni pomenuti koliko ima viska zaposlenih u javnom sektoru, pa i u Narodnoj banci. Valjda bi bilo logicno da guverner, posto je drzavni cinovnik, meri, primera radi, produktivnost radnika zaposlenog u javnom sektoru u Nemackoj i Srbiji, poreze na plate u Nemackoj i Srbiji, a ne da se bavi cenama u maloprodaji. Te skupe televizore i onako kupuju predsednici upravnih odbora raznih javnih preduzeca gde ne rade apsolutno nista a primaju velike pare. Koliko je samo guvernerova partija primila novih radnika u poresku sluzbu i druge drzavne organe? Takvi danas i kupuju plazma televizore.