Subota, 27.01.2007.

12:03

VOA: Okvir za državu Kosovo

Predlog Martija Ahtisarija nudi okvir za funksionisanje države Kosovo, ali i jake garancije za manjine, ocenjuje Glas Amerike.

Izvor: Beta

VOA: Okvir za državu Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

roko

pre 17 godina

Mi od kosova nikad nismo imali nikakve koristi naprotiv samo probleme i vecito finansiranje i zaposljavanje njihove demografske explozije. Umesto da budemo srecni sto taj zlocudni tumor napokon odtranjujemo a pacijenta prebacujemo u Briselsku bolnicu mi lamentiramo nad teritorijom koja zapravo nikada nije bila nasa zbog prisustva tog naroda koji nikada sa nama nije i nece naci zajednicki jezik.Prestanimo da se borimo da zivimo sa onima koji nece sa nama okrenimo se sebi svojoj kulturi i svom narodu.

marko

pre 17 godina

AHTISARIJEV PLAN.Sigurno su taj pan i sami amerikanci ocekivali sa neizvesnoscu-sta li stoji u njemu? Pa su ga onda zdusno podrzali...hahahaaa-svaki "specijalni izaslanik" je dosao sa specijalnim zadatkom, koji i nije tesko sprovesti, posto zemlja koja je samu sebe unistila pljackom i gramzivoscu i nema nikakvu moc niti prijatelje koji ce joj pomoci u odbrani njenih vitalnih interesa. Sad je i Kosovo velesila za Srbiju-citav zapad je za njih. A ni glas Kineza se vise ne cuje, a i Rusi ce uskoro da ucute....e moja Srbijo

ssrbin

pre 17 godina

Sada treba takozvanoj demokratskoj evropi konacno i definitivno reci ne ne samo za predlog o kosovu nego i sve ostale predloge i ugovore koji su nam bili nametnuti od pocetka krize u bivsojSFRJ.Tako bi onda mogli da se resavaju ponovo statusi Kninske Krajine i Republike Srpske i da se primene isti standardi sto znaci ili nezavisnost ili autonomija ali nazalost Srbi u Hrvatskoj nemaju ni autonomiju a siptarina Srpskom Koosovu po predlogu lazne demokratije treba da dobiju dzavu,nesto ocigledno nefunkcionise kako treba po mom misljenju Evropska zajednica a vi razmislite sami

Free Lancer

pre 17 godina

Najjednostavnije resenje za MZ bi bilo da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Tu istu stvar Srbija ne bi trebala da uradi nikada (cak ni ako Kosovo dobije status u UN), po ugledu na Kipar i nashe prijatelje Grke. Odnosi u politici se menjaju i zatvaranje mogucnosti za redefinisanje statusa Kosova bi kad-tad dovelo do novog sukoba izmedju Srba i Albanaca iz jednostavnog razloga sto Albanci imaju strategiju ekspanzionizma, a svi njihovi putevi vode preko Srbije.
Drugo pitanje (koje se ne pominje u Ahtisarijevom izvestaju) je pitanje imovine. Kako ispada, trebali bi josh i da platimo Kosovu sto se odvaja od Srbije. Minimalno korektno od strane MZ bi bilo da definise sta Srbija dobija za uzvrat, s obzirom da joj se oduzima teritorija.

Necu da se nerviram...

pre 17 godina

Ne znam koji se izraz koristi za osobu koja ne ispuni rec. Ahtisari je 1999. godine rekao da ce Srbija sacuvati Kosovo ako postane demokratska drzava. Po svim parametrima, Srbija to jeste. Zasto sada Ahtisari dolazi sa ovakvim resenjem i zasto vrsi pritisak upravo posle izbora u Srbiji. Mislim stvarno... Koja je to ekipa koja sedi u Mesnoj Zajednici...MRAK!

djordje

pre 17 godina

sve je ovo manje vise poznato tako da je ovim planom predvidjeno za sta su se albanci sa Kosova i borili. Nama ne preostaje nista drugo nego da nadjemo tj. vlada Srbije nacin da zastiti Srbe i manastire.

Demokrata

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost, sto je zapad vec odavno odlucio, onda prema demokratskom i tolerantnom principu imaju potpuno pravo da, Baskija, Skotska, Severna Irska, Korzika, Abhazija, Juzna Ozecija, Transistrija, NagorniKarabah, Republika Srpska itd. dobiju potpunu nezavisnost od tih istih kvazi demokratkih drzava Evrope zajedno sa USA.
Demokrata

adnan

pre 17 godina

1945-Paradox; Prizrenska Skupština "odlučuje o pripajanju Kosova Federalnoj Srbiji"
1989-Paradox;Kosovska Skupština odlučuje o "promenama Ustava kojom se vraća suverenitet Srbije nad Kosovom"
1999-Paradox;NATO Alijansa bombarduje dojučerašnjeg saveznika.
2007-Paradox;Kosovo postaje "uslovno" nezavisno.
Paradox do paradoxa: Nezavisno Kosovo.
Ali ipka, najveći paradox je bio 1913 i 1919, kad je Kosovo bilo dodeljeno Srbiji!!!

Novi Sad Forever

pre 17 godina

Naravno da su svi ocekivali ovakvu odluku! Srbija je predlagala "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", a dobila je "vise od nezavisnosti". Ko je mislio ili jos uvek misli da ce Rusija dalje zaostravati odnose sa zapadom zbog Kosova, taj jos uvek svoju svest zasniva na milosevicevskom RTS-u i tek malo suptilnijom Kostunicinom propagandom. Srbija, na kraju, nikada nije ponudila nikakvo resenje za Kosovo. Ona se uvek borila za teritoriju bez ljudi, sto je simbolicki predstavljeno izacivanjem Albanaca iz birackih spiskova, dakle zalagala se za - etnicko ciscenje. To je i pokusala da sprovede - stotine hiljada ljudi proterani su iz svojih kuca, a mnogi su transportovani hladnjacama diljem Srbije. Izmedju etnickog ciscenja i nezavisnosti, normalno je da su se odlucili za nezavisnost. Srbija se mora svakog dana, ama bas svakog dana, dobro zagledati u sebe... U suprotnom ce se kao Mujo u onom vicu cuditi zbog toga sto svi voze u suprotnom smeru, a zapravo on vozi pogresnom stranom auto-puta.

Beogradjanin

pre 17 godina

Ma da super. A sta kada NATO ode sa Kosova i Metohije.... Eto teme za veliko razmisljanje. Mozda u ovom trenutku nije Srbija u mogucnosti da potpuno upravlja celom teritorijom Kosova i Metohije ali za koju godinu... e to treba svi da znaju. Ameri se nikada nisu odrekli teznje da upravljaju celim svetom pa nece se ni Srbija odreci upravljanja svojom teritorijom. Uostalom pitam se kako bi se samo zabrinuli svi evropski investitori i strane firme u Srbiji da malo i Srbija pokaze zube i zapreti i nekom vrstom intervencije... Naravno za pocetak slanjem veojske i policije u delove gde zive vecinom Srbi...Pa po ugovoru iz Kumanova 1000 vojnika sme da se posalje... Pitam se da li bi i u tom slucaju uveli sankcije... Ne verujem... Pa imaju mnogo kapitala i svojih banaka u Srbiji koje treba da im obrcu pare i donose kapital i verujte u slucaju intervencije na KIM ekonomski najgore se pise bas tim stranim firmama...To znaci KIM nikada nece biti nezavisno bar ne od Srbije. Pitam se i u slucaju bilokakve nezavisnosti KIM kako ce Albanci recimo da putuju i kuda. Nemaju hrabros da se pojave sa tablicama KIM u Srbiji sada a kamoli posle nedaj boze neke fiktivne nezavisnosti. Da nece mozda NATO-vim avionima dsa putuju. Ajde demokrate sa B92 objavite i ovaj mail.

Pjano

pre 17 godina

A,Rusi se nesto kao fol bune a izaledja trljaju ruke.1999 je Jeljcin dobio kredit od amera od 7 miliardi $ pasu nas bombardovali.A sada ce isto tako 2-3 mil.$ dobiti.

Valdet

pre 17 godina

Kosovo bice nezavisna ali zalenje za serba sto su verovali na serpskoj politicare sto su od 90 godine lazhali serbi iz kosove ali ipak serbi iz kosove su dobrodosli na kosovu jer njimu je mjesto na svoju zemljo kosovo

driton

pre 17 godina

bolje je i za srbe sa Kosova sledecih 10 - 15 godina nece imati nezaposlenih, dobijace lovu iz Srbije, a kad 20 godina produ onda cemo kao komsije zajedno u EU. i nikoga nece muciti sta je bilo kad se ima para. ovo se trebalo desiti pre 15 godina i sad ne bismo imali ovakve probleme 21 vek, a mi se jos uvek bavimo politikom kad sve konce u rukama drze amerikanci i zapad evrope.

Dejan, Alberta

pre 17 godina

Sve mi se cini da su nasi politicari saucesnici u svemu ovome. Cim su trazili da Kosovo bude unutar Srbije trazili su nemoguce, pa samim tim izgubili i pregovaracku poziciju. Zaista mi nije jasno sto se ne trazi podela pa da svi budu zadovoljni koliko toliko. MZ nam nece sama to ponuditi sigurno. No, kako bilo, nezvisnoscu Kosova se sigurno otvara nova etapa nestabilnosti na Balkanu, i mozda sire. Mozda ne odmah, ali vremenom da. I kad bolje razmislim, i treba. Postoji neka donja granica samopostovanja koju treba drzati!

Dusan, Kragujevac

pre 17 godina

Vest koja me je istinski obradovala. Srbija se konacno i zvanicno oslobadja velikog balasta. Zelim sve najbolje Albancima na Kosovu i cestitam im nezavisnost u zelji da budemo dobri susedi i da zaboravimo sve zle stvari iz proslosti. Srbima sa Kosova takodje zelim sve najbolje u nadi da ce shvatiti da je Kosovo njihova domovina i da je vreme da se okrenu suzivotu sa Albancima i zauvek raskrste sa mracnim snagama iz Srbije koje su ih godinama vodile u propast, bedu i rat.

Milan

pre 17 godina

Nastavlja se komadanje Srbije,posle masovnog izgona Srba iz Krajine,a potom sa Kosova dato je pravo Albancima da stvore svoju drugu drzavu na Balkanu.To normalno nije kraj nego pocetak kako stvaranja novih drzava na Balkanu tako i daljeg komadanja Srbije.Recept je zaista jednostavan.Sacekati da recimo radikali dodju na vlast,oni zatim preduzmu neke neodmerene korake,a potom eto nama nezavisnog Sandzaka ili pobune Albanaca na jugu Srbije i njihovog ocepljenja.NAravno ne ide to bas tako brzo,ali recept je poznat.MOguce je cak i otcepljenje Vojvodine od Srbije,naravno ne odmah, to je proces koji se priprema decenijama unapred.
Srbija prakticno nema izbora.Njen narod je u slicnoj poziciji kao i ruski tj.mi smo u fazi bioloskog nestajanja.Kako mozemo ocekivati da kontrolisemo neku teritoriju,ako na njoj ne zivi srpski narod.Rusi to uspevaju zato sto su i dalje jedna od 3 najvece energentske sile u svetu i zbog cinjenice da imaju ogromni nuklearni arsenal.Francuzi jedva drze Korziku,Spanci jedva drze Kataloniju i ratuju sa ETOM zadnjih nekoliko decenija.Kakve su onda opcije Srbije.Po meni Srbija mora da negde povuce crtu i kaze dosta je bilo.Vlada prvo mora da napravi program koji ce spreciti biolosko unistenje nacije (maksimalno stimulisati radjanje dece). Slicno nesto uradio je nedavno Putin u Rusiji.Stimulisati rad svih koji zele da biznis otvore na jugu Srbije ili u Sandzaku.A sto se Kosova tice istrajati do kraja u borbi za pravo Srba na samoopredeljenje i pripajanje severa Kosova Srbiji.To je jedino parce zemlje na koje u buducnosti mozemo da racunamo.Ili mozda sacekati pogodan trenutak pa kao Turci na Kipru,upasti na sever Kosova i drzati granicu na mostu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.Normalno za ovakvu akciju potrebna je i precutna podrska neke od velikih sila.Ukoliko nista od ovoga nije noguce,pokusati da se sa Rusima u Savetu Bezbednosti izdejstvuje stopiranje priznanja Kosova od strane UN-a.Znam neko ce reci priznace ih evropske zemlje i SAD,ali pojedinacno,ali ako ih Srbija nikada ne prizna, u tom slucaju put Albanaca preko Srbije u svet bice znatno otezan,da ne kazetm skoro nemoguc,jer ce im za to trebati viza,a posto dolaze iz nepriznate zemlje,vizu nece moci da dobiju.
Dakle jednom recju moramo da uradimo sve da pokazemo svetu koliki je za nas znacaj Kosova i Metohije.Ukoliko pametno i mudro budemo radili uz obavezno zaostravanje situacije kada je to moguce i svima stavimo do znanja da smo i mi,spremni da u odbrani nase teritorije idemo gotovo do kraja (sve izuzev rata i sukoba sa medjunarodnom zajednicom)svet ce nas vise postovati.Samo tako mozemo sacuvati deo Kosova ili bar ne dozvoliti da Kosovo ima potpunu nezavisnost i stolicu u UN-u.

laza

pre 17 godina

Ideja g-dina Despica o podeli Kosova nazalost vise nije moguca. Srbiji ovakvo Kosovo ne treba.Treba samo sto vise zastititi srpsku manjinu ako je to uopste moguce mada sam ja skeptican po tom pitanju. Kosovo je postalo crna rupa na balkanu, duvlo kriminala i obican narod ce jos dugo tamo trpiti kriminalnu manjinu koja sve kontrolise. U ovoj konstelaciji snaga ja bih ga se odrekao i kad bi mogao da ga zadrzim u okviru srbije.Saucesce zemljacima koji su ostali tamo

Bas me briga za Kosovo!

pre 17 godina

Sve je OK. Ako bude nekih ratnih poklica, neka idu ovi sto se busaju u grudi i nece da priznaju odluke koje donosi ceo svet (mislim na ljude koji bi da priznaju Korzike i Istre, kao da tu postoje neke paralele sa Kosovom). Nas ostale ostavite vise na miru!!! Ima vas milion i sto hiljada, vise nego dovoljno da porazite Ameriku i Englesku!

...and justice for all!

pre 17 godina

Sto se mene tice, Kosovo moze da bude nezavisno onog dana kada Jerusalim bude zvanicno priznat kao glavni grad nezavisne drzave Palestina.
Ako su kriterijumi svuda u svetu isti za sve - onda se ne moze Srbiji govoriti kako "treba da se odrekne svoje proslosti i svoje mitologije" (Toni Bler), a ne dozvoljavati vecinskom arapskom stanovnistvu Jerusalima da zivi slobodno u svojoj zemlji Palestini, koristeci protiv njih mitoloske argumente Izraela o obecanoj zemlji iz Biblije.
Dokle god tako ne bude bilo, Kosovo je za mene deo Srbije, i Srbija ne treba nikada da prizna otcepljenje ovog dela teritorije, pa makar to znacilo i prekid odnosa sa EU i Amerikom.

B. Sepkirov

pre 17 godina

Kolko ja razumem u ovo sto citam, ovo je znaci kraj igre. Srbi i Albanci ce dobiti prvi deo ahtisarijevog paketa, morace da ga prihvate, a tek onda Ahtisarii imenjuje drugi deo, kada usvojeni dokumenat ide pred savet bezbednosti. Rusi nema sanse da stave neki veto zbog tricavog Kosova. Ustav Kosova se pravi tokom leta, pa izbori kosovski tokom jeseni, i verovatno u Septembru se priznaje nezaavisnost, nakon sto Skupstina Kosova usvoji sve nove zakonske okvire. I Srbija ce nastaviti svoj put, bez veceg stresa nego kada je izgubila sestrinsku crnu goru. Jedno 10 godina nece prihvatiti sporazum, osim taman pred pridruzivanje u EU, kada mora da promeni ustav i da prihvati cinjenicu da je Kosovo drzava, i posle ce neki sroski premijer, Ceda valjda, negde oko 2017-te posetiti Kosovo, prvi put u jednoj istorijskoj poseti premijera Sribije nezavisnom Kosovu...

Biljana- Finland

pre 17 godina

Samo bez naseg potpisa. Ovo se i ocekivalo od Ahtisarija i MZ. Ova novonastala situacij nam daje za pravo da trazimo isto za RS, ni manje ni vise. A gospodinu Ahtisariju zelim da da se Finska raspadne na onoliko delova koliko ima i jezera u njoj.

max

pre 17 godina

Kosovo NIJE jedinstveni slučaj. To je priča za nas i za Ruse, a ustvari takvih "slučajeva" imate koliko hoćete u svetu. Potražite na google "Political World Map" i pažljivo pogledajte nomenklaturu država. Sećate se Farskih Ostrva? Pa oni imaju i himnu i zastavu i grb i UN stolicu i sve ostalo, ali imaju i neki ograničeni suverenitet u odnosu na Dansku kojoj su nekada pripadali. Bermuda i Velika Britanija. Martinik i Francuska ... itd. pa i na kraju Australija kao "veoma nezavisna" država kojoj u ustavu piše da pripada Britanskoj Kraljici.
Tako stoje stvari, pa sviđalo se to nama ili ne. Neko je zacrtao Kosovo kao zonu za prljave poslove unutar Evrope, pa koliko god se Milo trudio da to bude Crna Gora, ipak će to na kraju biti Kosovo.

miroslav

pre 17 godina

Još jedna država u Evropi.I to Albanska.Zašto im niste odredili datum referenduma za pripajanje Albaniji u tom Atisarijevom predlogu.
Evropo divim ti se,ali Vaša demokratija nije ništa drugo nego''vladavina bezumlja u rukama ološa koji evropski narodi biraju''.
Bombardovati Srbiju,iseliti 300.000 bednih i jadnih Srba koji su i onako zadnjih 65 godina služili za ubijanje i progone,konstatovati 2006 činjenično stanje i na Kosovu proglasiti Srbe za manjinu.
Evropo bilo ko da je na Balkanu,samo da je mrzeo Srbe od Vas je dobijao podršku,oružje,države..,''bitno je samo ih ubijajte(Srbe) ali perfidno,a mi iz Evrope će mo Vas pratiti tako što će mo im nametnuti blokade,sankcije,bedu,sirotinju..''

Defektizam

pre 17 godina

Wow, kakav plan! Dati jednoj strani SVE a drugoj NIŠTA! Kakva podloga za dalji razvoj odnosa i održivu stabilnost regiona! Ahtisari, svaka čast!
A vi radikali, sve ste mi miliji. Izgleda da vaša 'ploča' o antisrpskoj politici zapada nije bez osnova...

d thomas

pre 17 godina

oni koji tvrde da su nasi politicari krivi sto ce kosovo, eventualno, postati drzava, moram da kazem da mislim da su nedovoljno ili nikako nisu upuceni u politiku velikih sila na balkanu poslednjih 130-tak godina, pocev od berlinskog kongresa kada se delila otomanska imperija. dovoljno je procitati platformu britanske vlade za ovaj kongres,predsednik vlade je bio dizereli,koja je tek pre pre par godina postala dostupna javnosti, pa videti da to sto se danas dogadja sa kosovom vuce korene iz doba te berlinske konferencije.t.

toni

pre 17 godina

Pa nije se ocekivalo nesto drugo, zar posle 80 dana svakodnevnog bombardovanja Srbije od NATO pakta ko je ocekivao da ce se Kosovo vratiti u Srbiji onda taj nema veze sa politikom.To je logicna odluka MZ, a sada je red na nas albance da se prema nasim komsijama srbima ponasamo taman bas kako treba, dakle kao nasim sugradjanima koji žive sa nama jer je Kosovo i njihova država a nije samo država albanaca.

ProfDrMrSciMed

pre 17 godina

kosovo i metohija nezavisno- moze ALI, severno kosovo i metohija da budu Srbija, a republika srpska, pa istom principu nezavisna, a osetija po istom principu nezavisna, a kvebek po istom principu nezavisan, a transdnjistrija po istom principu nezavisna...
zar nije lakse ostaviti kosovo i metohiju u srbiji?

memphis_rains

pre 17 godina

Pokusavam da sto realnije sagledam situaciju vezanu za Kosovo i poslednje odluke koje se donose. U planu se kaze da ce Srbi imati posebna prava, ali ne i koja su to prava, kaze se da ce verski i istorijski spomenici biti pod posebnom zastitom-to znaci da su vec sada ugrozeni, da ce biti 2500 vojnika sa lakim naoruzanjem i 800 rezervista plus medjunarodne snage sto ocigledno na taj broj stanovnistva nije malo.
Ako cak i zanemarimo da se krse sve moguce odredbe madjunarodnog prava, najbanalnija logika nam jasno kazuje da je rec o teritoriji koja je krajnje nesigurna, gde ne postoje uslovi za normalno funkcionisanje nekakvog zajedncikog zivota i gde su ugrozene i ljudska i verska prava.
A ipak se ide ka tome da se takvoj tvorevini, koja uz to ima nedefinisane granice, da nezavisnost.
I ako se stvori takva drzva, ona ce se granciti sa drzavom Srbijom koja je nece priznati i uvek ce postojati zariste.
Otvara se i nova kriza prema zemljama koje budu priznale Kosovo. U trenutku kada su se taman donekle normalizovali ekonomski odnosi izmedju drzava na Balkanu sada treba ponovo da dodje do zahladjivanja odnosa i bojkota raznih roba.
Mozda nekom od svetskih sila ovo ide u prilog ali zemljama u okruzenju definitivno ne.
Balkan ulazi u novu krizu nazalost.

Steffan

pre 17 godina

Ovo je plan za propast Srbije ako bude prihvacen. Nigde u planu se ne pominje dalja buducnost Srbije, sto znaci nastavak iste politike koja ce se primenjivati na Srbiju kao "jedinstven slucaj" izvan medjunarodnog prava. Srbija nista ne dobija ovim planom a gubi sve. Iskreno preporucujem definitivno odbijanje ovog plana pa neka rade bez nas sta im je volja. Nama se u svakom slucaju crno pise zbog buducih izbora koji ce biti opet "sudbonosni" za Srbiju ali ovog pita sa drugacijim ishodom nego sto su bili svi izbori od 2000 do danas.

salens

pre 17 godina

Sta je tu je.Sad se treba okrenuti tome da se izvuce sto je vise moguce iz ove,lose,situacije i angazovati se svom snagom da se sada nasi Srbi iz Republike Srpske pripoje nama,po istom principu kao sto se desava i na Kosovu!A onda traziti od novonastale drzave Kosovo da primi nazad sve albanske drzavljane iz juzne Srbije i zatvoriti granicu za njih.Molim lepo.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Svi grese,po meni,ako misle da gospoda Milosevic,sada pokojni,Sainovic,Pavkovic i dr. su bili ludi.Oni su igrali na poslednju kartu i otisli na sve ili nista.Ovi su videli da nikako ne mogu da ih pobede Albance i to bas zbog velikog nataliteta.Dakle veliki natalitet Albanaca je bio najveci "neprijatelj" Srbije.Gospoda,kao sto reko,igrali na zadnju kartu,tako da su usli u rat sa najvecem svetskom alijansom NATO.Rat su izgubili,potpisali kapitulaciju i sta se moze ocekivati?Sadasnja garnitura politicara u Srbiji bi trebali,mozda,da razgovaraju sa MZ a ne sa kosovskim Albancima u vezi Kosova.Gospoda Tadic i Kostunica nisu izgubili Kosovo nego su krivi,po mome,sto ne priznaju prvi nezavisnost Kosova ne zbog Albanaca nego zbog preostali Srba na Kosovo.Ja sam ubedjen da pokojni Djindjic to bi ucinio.

marko-sombor

pre 17 godina

zasto nasa vlada ne okrene plocu kaze priznacemo Kosovo ako severni deo Kosova ostane u Srbiji..
Pa onda poceti sa izdavanjima novih dokumenata.. ali nova dokumenta se samo dobijau ako se podnese nov zahtev za drzavljanstvo Srbije..
a posto vecina Kosova nece biti Srbija, ne bi trebalo dati Albancima po Srbiji drzavljanstvo..
tako bi doslo do podele oni tamo mi vamo i gotovo.
zaista ne zelim da za 50 godina budemo manjina u svojoj drzavi

Svetlana

pre 17 godina

Zar se vise niko ne seca (ili ne zna ) Djindjiceve inicijative, iz 2003. ( mesec dana pre pogibije) o podeli Kosova? Kostunicu bi trebalo pitati, da li su njegov licni animozitet i sujeta vazniji i znacajniji od interesa drzave i naroda?

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Vidim ovde neki tvrde da je Srba na Kosovu svega 5%, kao da ne znaju kako je do toga doslo. Kad bi se svi proterani Srbi vratili, procenat bi se bitno promenio. Kosovo nezavisno, neka se pripremi Baskija itd.!

Ljilja

pre 17 godina

Bolje Kosovo van Srbije a Srbija u Evropi nego Srbija van Evrope a Kosovo u Srbiji. Kako ce Ssrbija kao maticna drzava resavati recimo probleme sa kriminalom na teritoriji Kosova, reformisati obrazovanje na teritoriji Kosova,... a ako je to Srbija za ulazak u EU duzni smo to da uradimo. Deluje mi kao prepetumobile.

priznat

pre 17 godina

Srbija u tom slucaju bi odma posle proglasenja nezavisnisti kosmeta trebala da prizna Baskiju, Korziku, Istru... kao nezavisne drzave.

dejan

pre 17 godina

ne znam ima li ikoga ko je ocekivao da ce biti nesto drugacije nego sto jeste? Problem za mene kao normalnog gradjanina ove namucene zemlje je sto Srbija nije dobila ama bas nikakve ustupke za oduzimanje teritorija. niti pomoc, niti ulazak u EU, niti skidanje viza, nitipovlasceni status. Znaci izgubili smo rat, izgubili smo terotiriju ali i dalje smo na crnoj listi. To je najtuznije u svemu ovome...

Gazda

pre 17 godina

Ne treba nista potpisivati, cekati novi raspored snaga na svetskoj politickoj sceni, odreci se svega evropskog i ujediniti se sa Amerikancima, jer jedino oni imaju snagu. Nikakva izrucenja Hagu, prekinuti razgovore za prijem i samo slati politicare u Ameriku, lobirati maksimalno. Dati Amerima sve sto zele (rudu, baze, vojsku...), podrzati ih u ratu sa muslimanima, i brzo cemo videti efekte.

Milosh

pre 17 godina

Pa "Velika" Rusija je stavila veto i te 1999-e na bombardovanje jedne suverene drzave pa nikom nista! Odavno tu nema pravila i, ne radi svako sta hoce nego samo Amerika radi sta hoce i za koga hoce.

G-Can

pre 17 godina

"...svoje snage bezbednosti, profesionalne i nepolitičke, sa 2.500 aktivnih vojnika i 800 rezervista, naoružanih lakim oružjem"...Dakle, raj za narko-mafiju!

Sveta

pre 17 godina

"Kosovo će imati svoj ustav, mogućnost učlanjenja u međunarodne organizacije, dok će Srbi sa Kosova imati posebna prava".
Koliko vidim sasvim je jasno sta ce Albanci imati po ovom predlogu statusa, ali bih bio vrlo zavalan ako bi mi neko POJASNIO sta KONKRETNO zaci da ce "Srbi imati posebna prava".

Stranac

pre 17 godina

. Ma koliko Slobina politika bili katastrofalna, sve da je bio srpski Gandi, nista se tamo dole ne bi promenilo. Posto smo trenutno slabi, bez prijatelja, ugleda i svorc, moracemo da cutimo zarad sprecavanja daljeg rastakanja drzave. Kosovo ne treba priznati, cisto zato da se ne bi i sami ponizili i jednostavno treba cekati i jacati svoju poziciju. A sa republikom srpskom i dalje graditi specijalane odnose i shodno aktuelnom odnosu snaga u svetu, manje ili vise galamiti kako tamosnji narod ima pravo na samoopredeljenje. Ko ceka, doceka.

vuk

pre 17 godina

sada sa time da se zavrsi sta je pocelo krajem 80tih. nikako da prereagujemo, da nam ne odcepe jos i vojvodinu. da se izruci mladic (ako je kod nas) i onda da se krene u bolja vremena. manji smo->agiljniji smo. nikome ne treba velika, slaba srbija. ima cemo malu jaku srbiju! SRECNO...a vama "kosovarima" sve najbolje na putu ka evropi. treba ce vam mnogo srece...a toga na zemljistu kosova nije nikada bilo!

Muki_London

pre 17 godina

Nezavisnost jeste ali nepotpuna,opet srbi privilegovani (kao u Bosni), zasto iste privilegije nemaju albanci u Preshevu i Bujanovcu....

Bojan

pre 17 godina

Bicu posten, ja ovo nisam ocekivao. Tacnije, ocekivao sam da ce (za nas) biti jos gore - bezuslovna nezavisnost.
A sada me jako zanima kakva ce biti reakcija Kostunice, pa i Tadica. Obojica su tvrdili (pogotovo ovaj prvi) da ce Kosovo ostati "nase" jer tako proizilazi iz ustava. Hoce li sada imati obraza i na odluku o konacnom statusu Kosova staviti svoj potpis?
Gore nam se nije moglo desiti - dobili smo skaradni, za 5 minuta sklopljeni ustav a izgubili Kosovo. Drugim recima, Ceda je jedini govorio istinu.

Jovan

pre 17 godina

Nije pitanje sta se ocekivalo ili ne... Nema potrebe da se oslanjate na Milosevicevu krivicu za kosovo kad i da on nije bio tu albanci bi dobili sta su zeleli... Poenta je da se Srbiji oduzima deo teritorije sto NE SME da se dogadja!!!!

pera-Novi Zeland

pre 17 godina

Interesantno bas su ga zakomplikovali,mislim da treba dati punu autonomiju Albancima, ali ne znam ko to koci. Nezavisnost je intresantno resenje ali se Amerika poigrava sa Albancima sa Kosova,mislim da im Srbija treba pomoci u svakom slucaju!

Zvinko

pre 17 godina

Moralna bi obaveza bila da vlada podnese ostavke.Ipak se sve to desava za vreme njihove vladavine,a na izborima su prosli takodje smesno,premijer sa 16% glasova?!

VB

pre 17 godina

A pominje li se negde Srbija u tom predlogu? Ako se ne pominje, onda predlog tretira Kosovo kao da je već nezavisno. U tom predlogu, u najmanju ruku treba da stoji, "pri tome se očekuje da Srbija, čija je ovo [bila] teritorija, istrpi duševni bol, jer je Kosovo izgubila u ratu pa sada neka snosi posledice."

Meli-Alba

pre 17 godina

Ja mislim da Srbija trebala bi sad da se krajno demokratizuje,i da srbi tamo priznaju tu cinjenicu da je Kosovo nezavisno i da pocnu da misle pozitivno da ne bi izgubili Vojvodinu i Sandzak,jer takvom tvrdoglavicom uspece Srbija i to,kao sto je poslednjih deset godina uspela da bude najsiromasnija zemlja Evrope,uspela je da mu pokloni svim okolnim drzavama nezavisnost,i uspela je da se mrzi od celog sveta osim Rusije ,i to uslovno.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Dakle demokratske snage pobedise,Kosovo ipak nezavisno!RS ni slucajno,o podeli Kosova ni govora...zar smo mi Srbi zasita niza rasa?

Milos

pre 17 godina

Isren da budem, ovo je najbolje resenje ... sta god mi trenutno mislili.

Zar stvarno neko moze da zamisli 60 poslanika albanskih partija u nasem parlamentu??? Sa tendencijom rasta, ocigledno je da njih ima sve vishe a nas sve manje. Koliko vremena treba da prodje pre nego postanemo manjina u sopstvenoj drzavi? Mozete li da zamilite Srbiju za 10 godina gde je Albanski drugi zvanicni jezik, a za 20 godina najzastupljeniji.

Bolje slabo Kosovo van Srbije, nego jako u okviru Srbije. Razmiliste za trenutak ...

Pozdrav

Tomo

pre 17 godina

Posve očekivano. Moj jedini savjet Srbima s Kosova bio bi da ostanu tamo gdje jesu i iskoriste ovu povijesnu priliku. Ako odu iz bilo kakvog kvazi-prosvjeda protiv bilo koga, učinit će sami sebi medvjeđu uslugu. Međunarodna zajednica imat će jedan problem manje, a oni će samo dokazati koliko su izmanipulirani bili. Ljudi, realno gledajući, čisto uspoređujući brojke, gdje u svijetu manjina s udjelom od 5% ima pravo na to da njihov jezik bude službeni? Mislim da je ovo velika prednost i prilika za Srbe i da oni koji ostanu neće požaliti. Kosovo će biti itekako nadgledano, sve negativnosti koje se sada događaju Srbima, prestat će u trenutku kad oni pristanu biti ravnopravni državljani neovisne države Kosova. I odgovore na svoja pitanja traže u Prištini, a ne u Beogradu.
Zato, kosovski Srbi - pamet u glavu, ako odete - nikom ništa. Ostanete li, imat ćete priliku!
Tomo, Pula.

zabrinut

pre 17 godina

Zavrsetak jednog i fenomenalna podloga za pocetak drugog ciklusa pakla. Ako neko misli da je ovo konacno resenje, grdno se vara.

Realni

pre 17 godina

Pa nista - visa sila i tako se treba i postaviti. Toj istoj MZ Srbija mora stalozeno objasniti da smo razocarani njihovim jenostranim pristupom a staviti i do znanja da Srbija nikada nece priznati nezavisno Kosovo. Tako ce se postupati i sa dokumentima izdatim od strane takve drzave (Gibralatar ima slicne probleme sa Spanijom). O dvojnom drzavljanstvu za kosovske Albance nema ni govora. Kao sto MZ nama trubi o posljedicama 90-tih tako i Kosovo mora zivjeti sa posljedicama svojih odluka - ne znam samo kojim cestama i dokumentima ce stizati do te Evrope....

memphis_rains

pre 17 godina

Donekle bi moglo da se kaze da je ovakva odluka ocekivana medjutim ne mogu da pronadjem deo u kome "je Srbiji sacuvan obraz" kako rekose Nemci pre desetak dana.Takodje ukoliko Rusija ulozi veto a Zapad prizna Kosovo to znaci da vise nema nikakvog medjunarodnog prava i uredjenja te da svako moze da radi sta mu se svidi.
Sto jednom neko rece "...and justice fo all"

Lion

pre 17 godina

Odbranbene snage, ustav,pravo na uclanjenje u medjunarodnima organizacijama ( dakle stolica u UN ),pasosh,zastava i himna, pravo i obaveza na platu duga i podelu imovine bivshe SFRJ......e ako ni ovo nisu dovoljni signali da se na Balkanu radja jedna nova drzhava onda ja ne znam vishe shta je drzhava.

sasa,zr

pre 17 godina

Ajde sada posto su Ceda i Canak izdajnici neka Tadic,Kostunica,Dacic i Nikolic brane Kosovo.Busali su se u prsa da to mogu.Neka se na delu pokazu.

zoki

pre 17 godina

A sta hocemo? Da se vrate u okvire drzave, da pocnu da glasaju i za deset godina da imaju vecinu u parlamentu?? Tada ce potpuno legalno promeniti ustav, izglasace zakon o referendumu o odvajanju kosova+bujanovac+presevo i legalno ce da odu. Naravno ostalima se to nece svidjati i eto ga jos jedan zesci rat.
Ko zaista misli da nasi politicari iskreno zele Kosovo nazad u okvirima Srbije je stvarno naivan.
Da je kojim slucajem Marti Misterija Ahtisari dao resenje o potpunom vracanju Kosova pod suverenitet Srbije mislim da bi ovde izbila panika i odjednom bi se bunili i protiv takvog resenja.
Ja bih voleo da kosovo ostane nase ali Kosovo su nasi mudri politicari svojom tvrdom i kratkovidom politikom izgubili jos pocetkom 90 a sada se to samo formalizuje.
Svidja mi se hrabrost LDP koji su barem iskreni i javno kazu ono sto svako zna.
Ne treba da bijemo unapred izgubljenu bitku kao sto smo to radili za vreme Milosevica i idemo u konfrontaciju nego da iskoristimo pregovore da izvucemo sve sto se izvuci moze. Nadleznost i udeo u rudama i svemu ostalom jer se tamo decenijama ulagalo iz cele srbije, jaka zastita manjina itd itd

Mila

pre 17 godina

Iako smo svi ovo ocekivali, gorak ukus u ustima je neizbezan.
Pitanje je jedino da li ce neko zbog ovakvog raspleta pocrveneti... Kostunica? Naravno da nece, jer ono sto on ne vidi, ne postoji!
Radikali? Kako da ne, krivicu ce prebaciti na druge i tvrditi da bi oni bolje.
SPS? A tek oni... Odreci ce se i rodjenog brata kao sto su Milosevica da bi ostali politicki zivi.

Kushtrim

pre 17 godina

Ide Kosovo, nazalost...i to sve od pokojnog opacenog Slobodana Milosevica. Bas im briga na Seselj ili Nikolica za Kosovo. Oni samo misle na svoje PARE i kako da se obogatuju.

DRŽAVLjANIN

pre 17 godina

Dokumenat predviđa i formiranje zaštitnih zona oko crkava i manastira, kao i oko srpskih istorijskih objekata na Kosovu"
Ko zaista hoce da zna sta se stvarno desava sa Kosovom i oko njega ova recenica ce mu biti vise nego dovoljna.

Posmatrč

pre 17 godina

Pa mi ćemo ratovati protiv svih,i desilo nam se to što se desilo. Valjda će ovi što dolaze na vlast nešto naučiti iz ovih zadnjih 15-etak godina ???? Svi neprijatelji na sve strane samo smo mi dobri .....

DRŽAVLjANIN

pre 17 godina

Dokumenat predviđa i formiranje zaštitnih zona oko crkava i manastira, kao i oko srpskih istorijskih objekata na Kosovu"
Ko zaista hoce da zna sta se stvarno desava sa Kosovom i oko njega ova recenica ce mu biti vise nego dovoljna.

Kushtrim

pre 17 godina

Ide Kosovo, nazalost...i to sve od pokojnog opacenog Slobodana Milosevica. Bas im briga na Seselj ili Nikolica za Kosovo. Oni samo misle na svoje PARE i kako da se obogatuju.

Posmatrč

pre 17 godina

Pa mi ćemo ratovati protiv svih,i desilo nam se to što se desilo. Valjda će ovi što dolaze na vlast nešto naučiti iz ovih zadnjih 15-etak godina ???? Svi neprijatelji na sve strane samo smo mi dobri .....

Lion

pre 17 godina

Odbranbene snage, ustav,pravo na uclanjenje u medjunarodnima organizacijama ( dakle stolica u UN ),pasosh,zastava i himna, pravo i obaveza na platu duga i podelu imovine bivshe SFRJ......e ako ni ovo nisu dovoljni signali da se na Balkanu radja jedna nova drzhava onda ja ne znam vishe shta je drzhava.

zabrinut

pre 17 godina

Zavrsetak jednog i fenomenalna podloga za pocetak drugog ciklusa pakla. Ako neko misli da je ovo konacno resenje, grdno se vara.

Realni

pre 17 godina

Pa nista - visa sila i tako se treba i postaviti. Toj istoj MZ Srbija mora stalozeno objasniti da smo razocarani njihovim jenostranim pristupom a staviti i do znanja da Srbija nikada nece priznati nezavisno Kosovo. Tako ce se postupati i sa dokumentima izdatim od strane takve drzave (Gibralatar ima slicne probleme sa Spanijom). O dvojnom drzavljanstvu za kosovske Albance nema ni govora. Kao sto MZ nama trubi o posljedicama 90-tih tako i Kosovo mora zivjeti sa posljedicama svojih odluka - ne znam samo kojim cestama i dokumentima ce stizati do te Evrope....

zoki

pre 17 godina

A sta hocemo? Da se vrate u okvire drzave, da pocnu da glasaju i za deset godina da imaju vecinu u parlamentu?? Tada ce potpuno legalno promeniti ustav, izglasace zakon o referendumu o odvajanju kosova+bujanovac+presevo i legalno ce da odu. Naravno ostalima se to nece svidjati i eto ga jos jedan zesci rat.
Ko zaista misli da nasi politicari iskreno zele Kosovo nazad u okvirima Srbije je stvarno naivan.
Da je kojim slucajem Marti Misterija Ahtisari dao resenje o potpunom vracanju Kosova pod suverenitet Srbije mislim da bi ovde izbila panika i odjednom bi se bunili i protiv takvog resenja.
Ja bih voleo da kosovo ostane nase ali Kosovo su nasi mudri politicari svojom tvrdom i kratkovidom politikom izgubili jos pocetkom 90 a sada se to samo formalizuje.
Svidja mi se hrabrost LDP koji su barem iskreni i javno kazu ono sto svako zna.
Ne treba da bijemo unapred izgubljenu bitku kao sto smo to radili za vreme Milosevica i idemo u konfrontaciju nego da iskoristimo pregovore da izvucemo sve sto se izvuci moze. Nadleznost i udeo u rudama i svemu ostalom jer se tamo decenijama ulagalo iz cele srbije, jaka zastita manjina itd itd

memphis_rains

pre 17 godina

Donekle bi moglo da se kaze da je ovakva odluka ocekivana medjutim ne mogu da pronadjem deo u kome "je Srbiji sacuvan obraz" kako rekose Nemci pre desetak dana.Takodje ukoliko Rusija ulozi veto a Zapad prizna Kosovo to znaci da vise nema nikakvog medjunarodnog prava i uredjenja te da svako moze da radi sta mu se svidi.
Sto jednom neko rece "...and justice fo all"

sasa,zr

pre 17 godina

Ajde sada posto su Ceda i Canak izdajnici neka Tadic,Kostunica,Dacic i Nikolic brane Kosovo.Busali su se u prsa da to mogu.Neka se na delu pokazu.

Mila

pre 17 godina

Iako smo svi ovo ocekivali, gorak ukus u ustima je neizbezan.
Pitanje je jedino da li ce neko zbog ovakvog raspleta pocrveneti... Kostunica? Naravno da nece, jer ono sto on ne vidi, ne postoji!
Radikali? Kako da ne, krivicu ce prebaciti na druge i tvrditi da bi oni bolje.
SPS? A tek oni... Odreci ce se i rodjenog brata kao sto su Milosevica da bi ostali politicki zivi.

Meli-Alba

pre 17 godina

Ja mislim da Srbija trebala bi sad da se krajno demokratizuje,i da srbi tamo priznaju tu cinjenicu da je Kosovo nezavisno i da pocnu da misle pozitivno da ne bi izgubili Vojvodinu i Sandzak,jer takvom tvrdoglavicom uspece Srbija i to,kao sto je poslednjih deset godina uspela da bude najsiromasnija zemlja Evrope,uspela je da mu pokloni svim okolnim drzavama nezavisnost,i uspela je da se mrzi od celog sveta osim Rusije ,i to uslovno.

Zvinko

pre 17 godina

Moralna bi obaveza bila da vlada podnese ostavke.Ipak se sve to desava za vreme njihove vladavine,a na izborima su prosli takodje smesno,premijer sa 16% glasova?!

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Dakle demokratske snage pobedise,Kosovo ipak nezavisno!RS ni slucajno,o podeli Kosova ni govora...zar smo mi Srbi zasita niza rasa?

Tomo

pre 17 godina

Posve očekivano. Moj jedini savjet Srbima s Kosova bio bi da ostanu tamo gdje jesu i iskoriste ovu povijesnu priliku. Ako odu iz bilo kakvog kvazi-prosvjeda protiv bilo koga, učinit će sami sebi medvjeđu uslugu. Međunarodna zajednica imat će jedan problem manje, a oni će samo dokazati koliko su izmanipulirani bili. Ljudi, realno gledajući, čisto uspoređujući brojke, gdje u svijetu manjina s udjelom od 5% ima pravo na to da njihov jezik bude službeni? Mislim da je ovo velika prednost i prilika za Srbe i da oni koji ostanu neće požaliti. Kosovo će biti itekako nadgledano, sve negativnosti koje se sada događaju Srbima, prestat će u trenutku kad oni pristanu biti ravnopravni državljani neovisne države Kosova. I odgovore na svoja pitanja traže u Prištini, a ne u Beogradu.
Zato, kosovski Srbi - pamet u glavu, ako odete - nikom ništa. Ostanete li, imat ćete priliku!
Tomo, Pula.

Jovan

pre 17 godina

Nije pitanje sta se ocekivalo ili ne... Nema potrebe da se oslanjate na Milosevicevu krivicu za kosovo kad i da on nije bio tu albanci bi dobili sta su zeleli... Poenta je da se Srbiji oduzima deo teritorije sto NE SME da se dogadja!!!!

VB

pre 17 godina

A pominje li se negde Srbija u tom predlogu? Ako se ne pominje, onda predlog tretira Kosovo kao da je već nezavisno. U tom predlogu, u najmanju ruku treba da stoji, "pri tome se očekuje da Srbija, čija je ovo [bila] teritorija, istrpi duševni bol, jer je Kosovo izgubila u ratu pa sada neka snosi posledice."

vuk

pre 17 godina

sada sa time da se zavrsi sta je pocelo krajem 80tih. nikako da prereagujemo, da nam ne odcepe jos i vojvodinu. da se izruci mladic (ako je kod nas) i onda da se krene u bolja vremena. manji smo->agiljniji smo. nikome ne treba velika, slaba srbija. ima cemo malu jaku srbiju! SRECNO...a vama "kosovarima" sve najbolje na putu ka evropi. treba ce vam mnogo srece...a toga na zemljistu kosova nije nikada bilo!

Milos

pre 17 godina

Isren da budem, ovo je najbolje resenje ... sta god mi trenutno mislili.

Zar stvarno neko moze da zamisli 60 poslanika albanskih partija u nasem parlamentu??? Sa tendencijom rasta, ocigledno je da njih ima sve vishe a nas sve manje. Koliko vremena treba da prodje pre nego postanemo manjina u sopstvenoj drzavi? Mozete li da zamilite Srbiju za 10 godina gde je Albanski drugi zvanicni jezik, a za 20 godina najzastupljeniji.

Bolje slabo Kosovo van Srbije, nego jako u okviru Srbije. Razmiliste za trenutak ...

Pozdrav

Muki_London

pre 17 godina

Nezavisnost jeste ali nepotpuna,opet srbi privilegovani (kao u Bosni), zasto iste privilegije nemaju albanci u Preshevu i Bujanovcu....

pera-Novi Zeland

pre 17 godina

Interesantno bas su ga zakomplikovali,mislim da treba dati punu autonomiju Albancima, ali ne znam ko to koci. Nezavisnost je intresantno resenje ali se Amerika poigrava sa Albancima sa Kosova,mislim da im Srbija treba pomoci u svakom slucaju!

Bojan

pre 17 godina

Bicu posten, ja ovo nisam ocekivao. Tacnije, ocekivao sam da ce (za nas) biti jos gore - bezuslovna nezavisnost.
A sada me jako zanima kakva ce biti reakcija Kostunice, pa i Tadica. Obojica su tvrdili (pogotovo ovaj prvi) da ce Kosovo ostati "nase" jer tako proizilazi iz ustava. Hoce li sada imati obraza i na odluku o konacnom statusu Kosova staviti svoj potpis?
Gore nam se nije moglo desiti - dobili smo skaradni, za 5 minuta sklopljeni ustav a izgubili Kosovo. Drugim recima, Ceda je jedini govorio istinu.

G-Can

pre 17 godina

"...svoje snage bezbednosti, profesionalne i nepolitičke, sa 2.500 aktivnih vojnika i 800 rezervista, naoružanih lakim oružjem"...Dakle, raj za narko-mafiju!

dejan

pre 17 godina

ne znam ima li ikoga ko je ocekivao da ce biti nesto drugacije nego sto jeste? Problem za mene kao normalnog gradjanina ove namucene zemlje je sto Srbija nije dobila ama bas nikakve ustupke za oduzimanje teritorija. niti pomoc, niti ulazak u EU, niti skidanje viza, nitipovlasceni status. Znaci izgubili smo rat, izgubili smo terotiriju ali i dalje smo na crnoj listi. To je najtuznije u svemu ovome...

Sveta

pre 17 godina

"Kosovo će imati svoj ustav, mogućnost učlanjenja u međunarodne organizacije, dok će Srbi sa Kosova imati posebna prava".
Koliko vidim sasvim je jasno sta ce Albanci imati po ovom predlogu statusa, ali bih bio vrlo zavalan ako bi mi neko POJASNIO sta KONKRETNO zaci da ce "Srbi imati posebna prava".

Gazda

pre 17 godina

Ne treba nista potpisivati, cekati novi raspored snaga na svetskoj politickoj sceni, odreci se svega evropskog i ujediniti se sa Amerikancima, jer jedino oni imaju snagu. Nikakva izrucenja Hagu, prekinuti razgovore za prijem i samo slati politicare u Ameriku, lobirati maksimalno. Dati Amerima sve sto zele (rudu, baze, vojsku...), podrzati ih u ratu sa muslimanima, i brzo cemo videti efekte.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Vidim ovde neki tvrde da je Srba na Kosovu svega 5%, kao da ne znaju kako je do toga doslo. Kad bi se svi proterani Srbi vratili, procenat bi se bitno promenio. Kosovo nezavisno, neka se pripremi Baskija itd.!

Ljilja

pre 17 godina

Bolje Kosovo van Srbije a Srbija u Evropi nego Srbija van Evrope a Kosovo u Srbiji. Kako ce Ssrbija kao maticna drzava resavati recimo probleme sa kriminalom na teritoriji Kosova, reformisati obrazovanje na teritoriji Kosova,... a ako je to Srbija za ulazak u EU duzni smo to da uradimo. Deluje mi kao prepetumobile.

Stranac

pre 17 godina

. Ma koliko Slobina politika bili katastrofalna, sve da je bio srpski Gandi, nista se tamo dole ne bi promenilo. Posto smo trenutno slabi, bez prijatelja, ugleda i svorc, moracemo da cutimo zarad sprecavanja daljeg rastakanja drzave. Kosovo ne treba priznati, cisto zato da se ne bi i sami ponizili i jednostavno treba cekati i jacati svoju poziciju. A sa republikom srpskom i dalje graditi specijalane odnose i shodno aktuelnom odnosu snaga u svetu, manje ili vise galamiti kako tamosnji narod ima pravo na samoopredeljenje. Ko ceka, doceka.

Milosh

pre 17 godina

Pa "Velika" Rusija je stavila veto i te 1999-e na bombardovanje jedne suverene drzave pa nikom nista! Odavno tu nema pravila i, ne radi svako sta hoce nego samo Amerika radi sta hoce i za koga hoce.

priznat

pre 17 godina

Srbija u tom slucaju bi odma posle proglasenja nezavisnisti kosmeta trebala da prizna Baskiju, Korziku, Istru... kao nezavisne drzave.

marko-sombor

pre 17 godina

zasto nasa vlada ne okrene plocu kaze priznacemo Kosovo ako severni deo Kosova ostane u Srbiji..
Pa onda poceti sa izdavanjima novih dokumenata.. ali nova dokumenta se samo dobijau ako se podnese nov zahtev za drzavljanstvo Srbije..
a posto vecina Kosova nece biti Srbija, ne bi trebalo dati Albancima po Srbiji drzavljanstvo..
tako bi doslo do podele oni tamo mi vamo i gotovo.
zaista ne zelim da za 50 godina budemo manjina u svojoj drzavi

Svetlana

pre 17 godina

Zar se vise niko ne seca (ili ne zna ) Djindjiceve inicijative, iz 2003. ( mesec dana pre pogibije) o podeli Kosova? Kostunicu bi trebalo pitati, da li su njegov licni animozitet i sujeta vazniji i znacajniji od interesa drzave i naroda?

Steffan

pre 17 godina

Ovo je plan za propast Srbije ako bude prihvacen. Nigde u planu se ne pominje dalja buducnost Srbije, sto znaci nastavak iste politike koja ce se primenjivati na Srbiju kao "jedinstven slucaj" izvan medjunarodnog prava. Srbija nista ne dobija ovim planom a gubi sve. Iskreno preporucujem definitivno odbijanje ovog plana pa neka rade bez nas sta im je volja. Nama se u svakom slucaju crno pise zbog buducih izbora koji ce biti opet "sudbonosni" za Srbiju ali ovog pita sa drugacijim ishodom nego sto su bili svi izbori od 2000 do danas.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Svi grese,po meni,ako misle da gospoda Milosevic,sada pokojni,Sainovic,Pavkovic i dr. su bili ludi.Oni su igrali na poslednju kartu i otisli na sve ili nista.Ovi su videli da nikako ne mogu da ih pobede Albance i to bas zbog velikog nataliteta.Dakle veliki natalitet Albanaca je bio najveci "neprijatelj" Srbije.Gospoda,kao sto reko,igrali na zadnju kartu,tako da su usli u rat sa najvecem svetskom alijansom NATO.Rat su izgubili,potpisali kapitulaciju i sta se moze ocekivati?Sadasnja garnitura politicara u Srbiji bi trebali,mozda,da razgovaraju sa MZ a ne sa kosovskim Albancima u vezi Kosova.Gospoda Tadic i Kostunica nisu izgubili Kosovo nego su krivi,po mome,sto ne priznaju prvi nezavisnost Kosova ne zbog Albanaca nego zbog preostali Srba na Kosovo.Ja sam ubedjen da pokojni Djindjic to bi ucinio.

salens

pre 17 godina

Sta je tu je.Sad se treba okrenuti tome da se izvuce sto je vise moguce iz ove,lose,situacije i angazovati se svom snagom da se sada nasi Srbi iz Republike Srpske pripoje nama,po istom principu kao sto se desava i na Kosovu!A onda traziti od novonastale drzave Kosovo da primi nazad sve albanske drzavljane iz juzne Srbije i zatvoriti granicu za njih.Molim lepo.

memphis_rains

pre 17 godina

Pokusavam da sto realnije sagledam situaciju vezanu za Kosovo i poslednje odluke koje se donose. U planu se kaze da ce Srbi imati posebna prava, ali ne i koja su to prava, kaze se da ce verski i istorijski spomenici biti pod posebnom zastitom-to znaci da su vec sada ugrozeni, da ce biti 2500 vojnika sa lakim naoruzanjem i 800 rezervista plus medjunarodne snage sto ocigledno na taj broj stanovnistva nije malo.
Ako cak i zanemarimo da se krse sve moguce odredbe madjunarodnog prava, najbanalnija logika nam jasno kazuje da je rec o teritoriji koja je krajnje nesigurna, gde ne postoje uslovi za normalno funkcionisanje nekakvog zajedncikog zivota i gde su ugrozene i ljudska i verska prava.
A ipak se ide ka tome da se takvoj tvorevini, koja uz to ima nedefinisane granice, da nezavisnost.
I ako se stvori takva drzva, ona ce se granciti sa drzavom Srbijom koja je nece priznati i uvek ce postojati zariste.
Otvara se i nova kriza prema zemljama koje budu priznale Kosovo. U trenutku kada su se taman donekle normalizovali ekonomski odnosi izmedju drzava na Balkanu sada treba ponovo da dodje do zahladjivanja odnosa i bojkota raznih roba.
Mozda nekom od svetskih sila ovo ide u prilog ali zemljama u okruzenju definitivno ne.
Balkan ulazi u novu krizu nazalost.

ProfDrMrSciMed

pre 17 godina

kosovo i metohija nezavisno- moze ALI, severno kosovo i metohija da budu Srbija, a republika srpska, pa istom principu nezavisna, a osetija po istom principu nezavisna, a kvebek po istom principu nezavisan, a transdnjistrija po istom principu nezavisna...
zar nije lakse ostaviti kosovo i metohiju u srbiji?

toni

pre 17 godina

Pa nije se ocekivalo nesto drugo, zar posle 80 dana svakodnevnog bombardovanja Srbije od NATO pakta ko je ocekivao da ce se Kosovo vratiti u Srbiji onda taj nema veze sa politikom.To je logicna odluka MZ, a sada je red na nas albance da se prema nasim komsijama srbima ponasamo taman bas kako treba, dakle kao nasim sugradjanima koji žive sa nama jer je Kosovo i njihova država a nije samo država albanaca.

d thomas

pre 17 godina

oni koji tvrde da su nasi politicari krivi sto ce kosovo, eventualno, postati drzava, moram da kazem da mislim da su nedovoljno ili nikako nisu upuceni u politiku velikih sila na balkanu poslednjih 130-tak godina, pocev od berlinskog kongresa kada se delila otomanska imperija. dovoljno je procitati platformu britanske vlade za ovaj kongres,predsednik vlade je bio dizereli,koja je tek pre pre par godina postala dostupna javnosti, pa videti da to sto se danas dogadja sa kosovom vuce korene iz doba te berlinske konferencije.t.

max

pre 17 godina

Kosovo NIJE jedinstveni slučaj. To je priča za nas i za Ruse, a ustvari takvih "slučajeva" imate koliko hoćete u svetu. Potražite na google "Political World Map" i pažljivo pogledajte nomenklaturu država. Sećate se Farskih Ostrva? Pa oni imaju i himnu i zastavu i grb i UN stolicu i sve ostalo, ali imaju i neki ograničeni suverenitet u odnosu na Dansku kojoj su nekada pripadali. Bermuda i Velika Britanija. Martinik i Francuska ... itd. pa i na kraju Australija kao "veoma nezavisna" država kojoj u ustavu piše da pripada Britanskoj Kraljici.
Tako stoje stvari, pa sviđalo se to nama ili ne. Neko je zacrtao Kosovo kao zonu za prljave poslove unutar Evrope, pa koliko god se Milo trudio da to bude Crna Gora, ipak će to na kraju biti Kosovo.

Defektizam

pre 17 godina

Wow, kakav plan! Dati jednoj strani SVE a drugoj NIŠTA! Kakva podloga za dalji razvoj odnosa i održivu stabilnost regiona! Ahtisari, svaka čast!
A vi radikali, sve ste mi miliji. Izgleda da vaša 'ploča' o antisrpskoj politici zapada nije bez osnova...

miroslav

pre 17 godina

Još jedna država u Evropi.I to Albanska.Zašto im niste odredili datum referenduma za pripajanje Albaniji u tom Atisarijevom predlogu.
Evropo divim ti se,ali Vaša demokratija nije ništa drugo nego''vladavina bezumlja u rukama ološa koji evropski narodi biraju''.
Bombardovati Srbiju,iseliti 300.000 bednih i jadnih Srba koji su i onako zadnjih 65 godina služili za ubijanje i progone,konstatovati 2006 činjenično stanje i na Kosovu proglasiti Srbe za manjinu.
Evropo bilo ko da je na Balkanu,samo da je mrzeo Srbe od Vas je dobijao podršku,oružje,države..,''bitno je samo ih ubijajte(Srbe) ali perfidno,a mi iz Evrope će mo Vas pratiti tako što će mo im nametnuti blokade,sankcije,bedu,sirotinju..''

Biljana- Finland

pre 17 godina

Samo bez naseg potpisa. Ovo se i ocekivalo od Ahtisarija i MZ. Ova novonastala situacij nam daje za pravo da trazimo isto za RS, ni manje ni vise. A gospodinu Ahtisariju zelim da da se Finska raspadne na onoliko delova koliko ima i jezera u njoj.

laza

pre 17 godina

Ideja g-dina Despica o podeli Kosova nazalost vise nije moguca. Srbiji ovakvo Kosovo ne treba.Treba samo sto vise zastititi srpsku manjinu ako je to uopste moguce mada sam ja skeptican po tom pitanju. Kosovo je postalo crna rupa na balkanu, duvlo kriminala i obican narod ce jos dugo tamo trpiti kriminalnu manjinu koja sve kontrolise. U ovoj konstelaciji snaga ja bih ga se odrekao i kad bi mogao da ga zadrzim u okviru srbije.Saucesce zemljacima koji su ostali tamo

...and justice for all!

pre 17 godina

Sto se mene tice, Kosovo moze da bude nezavisno onog dana kada Jerusalim bude zvanicno priznat kao glavni grad nezavisne drzave Palestina.
Ako su kriterijumi svuda u svetu isti za sve - onda se ne moze Srbiji govoriti kako "treba da se odrekne svoje proslosti i svoje mitologije" (Toni Bler), a ne dozvoljavati vecinskom arapskom stanovnistvu Jerusalima da zivi slobodno u svojoj zemlji Palestini, koristeci protiv njih mitoloske argumente Izraela o obecanoj zemlji iz Biblije.
Dokle god tako ne bude bilo, Kosovo je za mene deo Srbije, i Srbija ne treba nikada da prizna otcepljenje ovog dela teritorije, pa makar to znacilo i prekid odnosa sa EU i Amerikom.

Dusan, Kragujevac

pre 17 godina

Vest koja me je istinski obradovala. Srbija se konacno i zvanicno oslobadja velikog balasta. Zelim sve najbolje Albancima na Kosovu i cestitam im nezavisnost u zelji da budemo dobri susedi i da zaboravimo sve zle stvari iz proslosti. Srbima sa Kosova takodje zelim sve najbolje u nadi da ce shvatiti da je Kosovo njihova domovina i da je vreme da se okrenu suzivotu sa Albancima i zauvek raskrste sa mracnim snagama iz Srbije koje su ih godinama vodile u propast, bedu i rat.

Bas me briga za Kosovo!

pre 17 godina

Sve je OK. Ako bude nekih ratnih poklica, neka idu ovi sto se busaju u grudi i nece da priznaju odluke koje donosi ceo svet (mislim na ljude koji bi da priznaju Korzike i Istre, kao da tu postoje neke paralele sa Kosovom). Nas ostale ostavite vise na miru!!! Ima vas milion i sto hiljada, vise nego dovoljno da porazite Ameriku i Englesku!

Milan

pre 17 godina

Nastavlja se komadanje Srbije,posle masovnog izgona Srba iz Krajine,a potom sa Kosova dato je pravo Albancima da stvore svoju drugu drzavu na Balkanu.To normalno nije kraj nego pocetak kako stvaranja novih drzava na Balkanu tako i daljeg komadanja Srbije.Recept je zaista jednostavan.Sacekati da recimo radikali dodju na vlast,oni zatim preduzmu neke neodmerene korake,a potom eto nama nezavisnog Sandzaka ili pobune Albanaca na jugu Srbije i njihovog ocepljenja.NAravno ne ide to bas tako brzo,ali recept je poznat.MOguce je cak i otcepljenje Vojvodine od Srbije,naravno ne odmah, to je proces koji se priprema decenijama unapred.
Srbija prakticno nema izbora.Njen narod je u slicnoj poziciji kao i ruski tj.mi smo u fazi bioloskog nestajanja.Kako mozemo ocekivati da kontrolisemo neku teritoriju,ako na njoj ne zivi srpski narod.Rusi to uspevaju zato sto su i dalje jedna od 3 najvece energentske sile u svetu i zbog cinjenice da imaju ogromni nuklearni arsenal.Francuzi jedva drze Korziku,Spanci jedva drze Kataloniju i ratuju sa ETOM zadnjih nekoliko decenija.Kakve su onda opcije Srbije.Po meni Srbija mora da negde povuce crtu i kaze dosta je bilo.Vlada prvo mora da napravi program koji ce spreciti biolosko unistenje nacije (maksimalno stimulisati radjanje dece). Slicno nesto uradio je nedavno Putin u Rusiji.Stimulisati rad svih koji zele da biznis otvore na jugu Srbije ili u Sandzaku.A sto se Kosova tice istrajati do kraja u borbi za pravo Srba na samoopredeljenje i pripajanje severa Kosova Srbiji.To je jedino parce zemlje na koje u buducnosti mozemo da racunamo.Ili mozda sacekati pogodan trenutak pa kao Turci na Kipru,upasti na sever Kosova i drzati granicu na mostu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.Normalno za ovakvu akciju potrebna je i precutna podrska neke od velikih sila.Ukoliko nista od ovoga nije noguce,pokusati da se sa Rusima u Savetu Bezbednosti izdejstvuje stopiranje priznanja Kosova od strane UN-a.Znam neko ce reci priznace ih evropske zemlje i SAD,ali pojedinacno,ali ako ih Srbija nikada ne prizna, u tom slucaju put Albanaca preko Srbije u svet bice znatno otezan,da ne kazetm skoro nemoguc,jer ce im za to trebati viza,a posto dolaze iz nepriznate zemlje,vizu nece moci da dobiju.
Dakle jednom recju moramo da uradimo sve da pokazemo svetu koliki je za nas znacaj Kosova i Metohije.Ukoliko pametno i mudro budemo radili uz obavezno zaostravanje situacije kada je to moguce i svima stavimo do znanja da smo i mi,spremni da u odbrani nase teritorije idemo gotovo do kraja (sve izuzev rata i sukoba sa medjunarodnom zajednicom)svet ce nas vise postovati.Samo tako mozemo sacuvati deo Kosova ili bar ne dozvoliti da Kosovo ima potpunu nezavisnost i stolicu u UN-u.

B. Sepkirov

pre 17 godina

Kolko ja razumem u ovo sto citam, ovo je znaci kraj igre. Srbi i Albanci ce dobiti prvi deo ahtisarijevog paketa, morace da ga prihvate, a tek onda Ahtisarii imenjuje drugi deo, kada usvojeni dokumenat ide pred savet bezbednosti. Rusi nema sanse da stave neki veto zbog tricavog Kosova. Ustav Kosova se pravi tokom leta, pa izbori kosovski tokom jeseni, i verovatno u Septembru se priznaje nezaavisnost, nakon sto Skupstina Kosova usvoji sve nove zakonske okvire. I Srbija ce nastaviti svoj put, bez veceg stresa nego kada je izgubila sestrinsku crnu goru. Jedno 10 godina nece prihvatiti sporazum, osim taman pred pridruzivanje u EU, kada mora da promeni ustav i da prihvati cinjenicu da je Kosovo drzava, i posle ce neki sroski premijer, Ceda valjda, negde oko 2017-te posetiti Kosovo, prvi put u jednoj istorijskoj poseti premijera Sribije nezavisnom Kosovu...

Dejan, Alberta

pre 17 godina

Sve mi se cini da su nasi politicari saucesnici u svemu ovome. Cim su trazili da Kosovo bude unutar Srbije trazili su nemoguce, pa samim tim izgubili i pregovaracku poziciju. Zaista mi nije jasno sto se ne trazi podela pa da svi budu zadovoljni koliko toliko. MZ nam nece sama to ponuditi sigurno. No, kako bilo, nezvisnoscu Kosova se sigurno otvara nova etapa nestabilnosti na Balkanu, i mozda sire. Mozda ne odmah, ali vremenom da. I kad bolje razmislim, i treba. Postoji neka donja granica samopostovanja koju treba drzati!

Valdet

pre 17 godina

Kosovo bice nezavisna ali zalenje za serba sto su verovali na serpskoj politicare sto su od 90 godine lazhali serbi iz kosove ali ipak serbi iz kosove su dobrodosli na kosovu jer njimu je mjesto na svoju zemljo kosovo

driton

pre 17 godina

bolje je i za srbe sa Kosova sledecih 10 - 15 godina nece imati nezaposlenih, dobijace lovu iz Srbije, a kad 20 godina produ onda cemo kao komsije zajedno u EU. i nikoga nece muciti sta je bilo kad se ima para. ovo se trebalo desiti pre 15 godina i sad ne bismo imali ovakve probleme 21 vek, a mi se jos uvek bavimo politikom kad sve konce u rukama drze amerikanci i zapad evrope.

Pjano

pre 17 godina

A,Rusi se nesto kao fol bune a izaledja trljaju ruke.1999 je Jeljcin dobio kredit od amera od 7 miliardi $ pasu nas bombardovali.A sada ce isto tako 2-3 mil.$ dobiti.

Beogradjanin

pre 17 godina

Ma da super. A sta kada NATO ode sa Kosova i Metohije.... Eto teme za veliko razmisljanje. Mozda u ovom trenutku nije Srbija u mogucnosti da potpuno upravlja celom teritorijom Kosova i Metohije ali za koju godinu... e to treba svi da znaju. Ameri se nikada nisu odrekli teznje da upravljaju celim svetom pa nece se ni Srbija odreci upravljanja svojom teritorijom. Uostalom pitam se kako bi se samo zabrinuli svi evropski investitori i strane firme u Srbiji da malo i Srbija pokaze zube i zapreti i nekom vrstom intervencije... Naravno za pocetak slanjem veojske i policije u delove gde zive vecinom Srbi...Pa po ugovoru iz Kumanova 1000 vojnika sme da se posalje... Pitam se da li bi i u tom slucaju uveli sankcije... Ne verujem... Pa imaju mnogo kapitala i svojih banaka u Srbiji koje treba da im obrcu pare i donose kapital i verujte u slucaju intervencije na KIM ekonomski najgore se pise bas tim stranim firmama...To znaci KIM nikada nece biti nezavisno bar ne od Srbije. Pitam se i u slucaju bilokakve nezavisnosti KIM kako ce Albanci recimo da putuju i kuda. Nemaju hrabros da se pojave sa tablicama KIM u Srbiji sada a kamoli posle nedaj boze neke fiktivne nezavisnosti. Da nece mozda NATO-vim avionima dsa putuju. Ajde demokrate sa B92 objavite i ovaj mail.

Novi Sad Forever

pre 17 godina

Naravno da su svi ocekivali ovakvu odluku! Srbija je predlagala "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", a dobila je "vise od nezavisnosti". Ko je mislio ili jos uvek misli da ce Rusija dalje zaostravati odnose sa zapadom zbog Kosova, taj jos uvek svoju svest zasniva na milosevicevskom RTS-u i tek malo suptilnijom Kostunicinom propagandom. Srbija, na kraju, nikada nije ponudila nikakvo resenje za Kosovo. Ona se uvek borila za teritoriju bez ljudi, sto je simbolicki predstavljeno izacivanjem Albanaca iz birackih spiskova, dakle zalagala se za - etnicko ciscenje. To je i pokusala da sprovede - stotine hiljada ljudi proterani su iz svojih kuca, a mnogi su transportovani hladnjacama diljem Srbije. Izmedju etnickog ciscenja i nezavisnosti, normalno je da su se odlucili za nezavisnost. Srbija se mora svakog dana, ama bas svakog dana, dobro zagledati u sebe... U suprotnom ce se kao Mujo u onom vicu cuditi zbog toga sto svi voze u suprotnom smeru, a zapravo on vozi pogresnom stranom auto-puta.

adnan

pre 17 godina

1945-Paradox; Prizrenska Skupština "odlučuje o pripajanju Kosova Federalnoj Srbiji"
1989-Paradox;Kosovska Skupština odlučuje o "promenama Ustava kojom se vraća suverenitet Srbije nad Kosovom"
1999-Paradox;NATO Alijansa bombarduje dojučerašnjeg saveznika.
2007-Paradox;Kosovo postaje "uslovno" nezavisno.
Paradox do paradoxa: Nezavisno Kosovo.
Ali ipka, najveći paradox je bio 1913 i 1919, kad je Kosovo bilo dodeljeno Srbiji!!!

djordje

pre 17 godina

sve je ovo manje vise poznato tako da je ovim planom predvidjeno za sta su se albanci sa Kosova i borili. Nama ne preostaje nista drugo nego da nadjemo tj. vlada Srbije nacin da zastiti Srbe i manastire.

Demokrata

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost, sto je zapad vec odavno odlucio, onda prema demokratskom i tolerantnom principu imaju potpuno pravo da, Baskija, Skotska, Severna Irska, Korzika, Abhazija, Juzna Ozecija, Transistrija, NagorniKarabah, Republika Srpska itd. dobiju potpunu nezavisnost od tih istih kvazi demokratkih drzava Evrope zajedno sa USA.
Demokrata

Necu da se nerviram...

pre 17 godina

Ne znam koji se izraz koristi za osobu koja ne ispuni rec. Ahtisari je 1999. godine rekao da ce Srbija sacuvati Kosovo ako postane demokratska drzava. Po svim parametrima, Srbija to jeste. Zasto sada Ahtisari dolazi sa ovakvim resenjem i zasto vrsi pritisak upravo posle izbora u Srbiji. Mislim stvarno... Koja je to ekipa koja sedi u Mesnoj Zajednici...MRAK!

Free Lancer

pre 17 godina

Najjednostavnije resenje za MZ bi bilo da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Tu istu stvar Srbija ne bi trebala da uradi nikada (cak ni ako Kosovo dobije status u UN), po ugledu na Kipar i nashe prijatelje Grke. Odnosi u politici se menjaju i zatvaranje mogucnosti za redefinisanje statusa Kosova bi kad-tad dovelo do novog sukoba izmedju Srba i Albanaca iz jednostavnog razloga sto Albanci imaju strategiju ekspanzionizma, a svi njihovi putevi vode preko Srbije.
Drugo pitanje (koje se ne pominje u Ahtisarijevom izvestaju) je pitanje imovine. Kako ispada, trebali bi josh i da platimo Kosovu sto se odvaja od Srbije. Minimalno korektno od strane MZ bi bilo da definise sta Srbija dobija za uzvrat, s obzirom da joj se oduzima teritorija.

marko

pre 17 godina

AHTISARIJEV PLAN.Sigurno su taj pan i sami amerikanci ocekivali sa neizvesnoscu-sta li stoji u njemu? Pa su ga onda zdusno podrzali...hahahaaa-svaki "specijalni izaslanik" je dosao sa specijalnim zadatkom, koji i nije tesko sprovesti, posto zemlja koja je samu sebe unistila pljackom i gramzivoscu i nema nikakvu moc niti prijatelje koji ce joj pomoci u odbrani njenih vitalnih interesa. Sad je i Kosovo velesila za Srbiju-citav zapad je za njih. A ni glas Kineza se vise ne cuje, a i Rusi ce uskoro da ucute....e moja Srbijo

ssrbin

pre 17 godina

Sada treba takozvanoj demokratskoj evropi konacno i definitivno reci ne ne samo za predlog o kosovu nego i sve ostale predloge i ugovore koji su nam bili nametnuti od pocetka krize u bivsojSFRJ.Tako bi onda mogli da se resavaju ponovo statusi Kninske Krajine i Republike Srpske i da se primene isti standardi sto znaci ili nezavisnost ili autonomija ali nazalost Srbi u Hrvatskoj nemaju ni autonomiju a siptarina Srpskom Koosovu po predlogu lazne demokratije treba da dobiju dzavu,nesto ocigledno nefunkcionise kako treba po mom misljenju Evropska zajednica a vi razmislite sami

roko

pre 17 godina

Mi od kosova nikad nismo imali nikakve koristi naprotiv samo probleme i vecito finansiranje i zaposljavanje njihove demografske explozije. Umesto da budemo srecni sto taj zlocudni tumor napokon odtranjujemo a pacijenta prebacujemo u Briselsku bolnicu mi lamentiramo nad teritorijom koja zapravo nikada nije bila nasa zbog prisustva tog naroda koji nikada sa nama nije i nece naci zajednicki jezik.Prestanimo da se borimo da zivimo sa onima koji nece sa nama okrenimo se sebi svojoj kulturi i svom narodu.

DRŽAVLjANIN

pre 17 godina

Dokumenat predviđa i formiranje zaštitnih zona oko crkava i manastira, kao i oko srpskih istorijskih objekata na Kosovu"
Ko zaista hoce da zna sta se stvarno desava sa Kosovom i oko njega ova recenica ce mu biti vise nego dovoljna.

Kushtrim

pre 17 godina

Ide Kosovo, nazalost...i to sve od pokojnog opacenog Slobodana Milosevica. Bas im briga na Seselj ili Nikolica za Kosovo. Oni samo misle na svoje PARE i kako da se obogatuju.

Posmatrč

pre 17 godina

Pa mi ćemo ratovati protiv svih,i desilo nam se to što se desilo. Valjda će ovi što dolaze na vlast nešto naučiti iz ovih zadnjih 15-etak godina ???? Svi neprijatelji na sve strane samo smo mi dobri .....

Lion

pre 17 godina

Odbranbene snage, ustav,pravo na uclanjenje u medjunarodnima organizacijama ( dakle stolica u UN ),pasosh,zastava i himna, pravo i obaveza na platu duga i podelu imovine bivshe SFRJ......e ako ni ovo nisu dovoljni signali da se na Balkanu radja jedna nova drzhava onda ja ne znam vishe shta je drzhava.

zabrinut

pre 17 godina

Zavrsetak jednog i fenomenalna podloga za pocetak drugog ciklusa pakla. Ako neko misli da je ovo konacno resenje, grdno se vara.

Realni

pre 17 godina

Pa nista - visa sila i tako se treba i postaviti. Toj istoj MZ Srbija mora stalozeno objasniti da smo razocarani njihovim jenostranim pristupom a staviti i do znanja da Srbija nikada nece priznati nezavisno Kosovo. Tako ce se postupati i sa dokumentima izdatim od strane takve drzave (Gibralatar ima slicne probleme sa Spanijom). O dvojnom drzavljanstvu za kosovske Albance nema ni govora. Kao sto MZ nama trubi o posljedicama 90-tih tako i Kosovo mora zivjeti sa posljedicama svojih odluka - ne znam samo kojim cestama i dokumentima ce stizati do te Evrope....

zoki

pre 17 godina

A sta hocemo? Da se vrate u okvire drzave, da pocnu da glasaju i za deset godina da imaju vecinu u parlamentu?? Tada ce potpuno legalno promeniti ustav, izglasace zakon o referendumu o odvajanju kosova+bujanovac+presevo i legalno ce da odu. Naravno ostalima se to nece svidjati i eto ga jos jedan zesci rat.
Ko zaista misli da nasi politicari iskreno zele Kosovo nazad u okvirima Srbije je stvarno naivan.
Da je kojim slucajem Marti Misterija Ahtisari dao resenje o potpunom vracanju Kosova pod suverenitet Srbije mislim da bi ovde izbila panika i odjednom bi se bunili i protiv takvog resenja.
Ja bih voleo da kosovo ostane nase ali Kosovo su nasi mudri politicari svojom tvrdom i kratkovidom politikom izgubili jos pocetkom 90 a sada se to samo formalizuje.
Svidja mi se hrabrost LDP koji su barem iskreni i javno kazu ono sto svako zna.
Ne treba da bijemo unapred izgubljenu bitku kao sto smo to radili za vreme Milosevica i idemo u konfrontaciju nego da iskoristimo pregovore da izvucemo sve sto se izvuci moze. Nadleznost i udeo u rudama i svemu ostalom jer se tamo decenijama ulagalo iz cele srbije, jaka zastita manjina itd itd

memphis_rains

pre 17 godina

Donekle bi moglo da se kaze da je ovakva odluka ocekivana medjutim ne mogu da pronadjem deo u kome "je Srbiji sacuvan obraz" kako rekose Nemci pre desetak dana.Takodje ukoliko Rusija ulozi veto a Zapad prizna Kosovo to znaci da vise nema nikakvog medjunarodnog prava i uredjenja te da svako moze da radi sta mu se svidi.
Sto jednom neko rece "...and justice fo all"

sasa,zr

pre 17 godina

Ajde sada posto su Ceda i Canak izdajnici neka Tadic,Kostunica,Dacic i Nikolic brane Kosovo.Busali su se u prsa da to mogu.Neka se na delu pokazu.

Mila

pre 17 godina

Iako smo svi ovo ocekivali, gorak ukus u ustima je neizbezan.
Pitanje je jedino da li ce neko zbog ovakvog raspleta pocrveneti... Kostunica? Naravno da nece, jer ono sto on ne vidi, ne postoji!
Radikali? Kako da ne, krivicu ce prebaciti na druge i tvrditi da bi oni bolje.
SPS? A tek oni... Odreci ce se i rodjenog brata kao sto su Milosevica da bi ostali politicki zivi.

Meli-Alba

pre 17 godina

Ja mislim da Srbija trebala bi sad da se krajno demokratizuje,i da srbi tamo priznaju tu cinjenicu da je Kosovo nezavisno i da pocnu da misle pozitivno da ne bi izgubili Vojvodinu i Sandzak,jer takvom tvrdoglavicom uspece Srbija i to,kao sto je poslednjih deset godina uspela da bude najsiromasnija zemlja Evrope,uspela je da mu pokloni svim okolnim drzavama nezavisnost,i uspela je da se mrzi od celog sveta osim Rusije ,i to uslovno.

Zvinko

pre 17 godina

Moralna bi obaveza bila da vlada podnese ostavke.Ipak se sve to desava za vreme njihove vladavine,a na izborima su prosli takodje smesno,premijer sa 16% glasova?!

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Dakle demokratske snage pobedise,Kosovo ipak nezavisno!RS ni slucajno,o podeli Kosova ni govora...zar smo mi Srbi zasita niza rasa?

Tomo

pre 17 godina

Posve očekivano. Moj jedini savjet Srbima s Kosova bio bi da ostanu tamo gdje jesu i iskoriste ovu povijesnu priliku. Ako odu iz bilo kakvog kvazi-prosvjeda protiv bilo koga, učinit će sami sebi medvjeđu uslugu. Međunarodna zajednica imat će jedan problem manje, a oni će samo dokazati koliko su izmanipulirani bili. Ljudi, realno gledajući, čisto uspoređujući brojke, gdje u svijetu manjina s udjelom od 5% ima pravo na to da njihov jezik bude službeni? Mislim da je ovo velika prednost i prilika za Srbe i da oni koji ostanu neće požaliti. Kosovo će biti itekako nadgledano, sve negativnosti koje se sada događaju Srbima, prestat će u trenutku kad oni pristanu biti ravnopravni državljani neovisne države Kosova. I odgovore na svoja pitanja traže u Prištini, a ne u Beogradu.
Zato, kosovski Srbi - pamet u glavu, ako odete - nikom ništa. Ostanete li, imat ćete priliku!
Tomo, Pula.

Jovan

pre 17 godina

Nije pitanje sta se ocekivalo ili ne... Nema potrebe da se oslanjate na Milosevicevu krivicu za kosovo kad i da on nije bio tu albanci bi dobili sta su zeleli... Poenta je da se Srbiji oduzima deo teritorije sto NE SME da se dogadja!!!!

VB

pre 17 godina

A pominje li se negde Srbija u tom predlogu? Ako se ne pominje, onda predlog tretira Kosovo kao da je već nezavisno. U tom predlogu, u najmanju ruku treba da stoji, "pri tome se očekuje da Srbija, čija je ovo [bila] teritorija, istrpi duševni bol, jer je Kosovo izgubila u ratu pa sada neka snosi posledice."

vuk

pre 17 godina

sada sa time da se zavrsi sta je pocelo krajem 80tih. nikako da prereagujemo, da nam ne odcepe jos i vojvodinu. da se izruci mladic (ako je kod nas) i onda da se krene u bolja vremena. manji smo->agiljniji smo. nikome ne treba velika, slaba srbija. ima cemo malu jaku srbiju! SRECNO...a vama "kosovarima" sve najbolje na putu ka evropi. treba ce vam mnogo srece...a toga na zemljistu kosova nije nikada bilo!

Milos

pre 17 godina

Isren da budem, ovo je najbolje resenje ... sta god mi trenutno mislili.

Zar stvarno neko moze da zamisli 60 poslanika albanskih partija u nasem parlamentu??? Sa tendencijom rasta, ocigledno je da njih ima sve vishe a nas sve manje. Koliko vremena treba da prodje pre nego postanemo manjina u sopstvenoj drzavi? Mozete li da zamilite Srbiju za 10 godina gde je Albanski drugi zvanicni jezik, a za 20 godina najzastupljeniji.

Bolje slabo Kosovo van Srbije, nego jako u okviru Srbije. Razmiliste za trenutak ...

Pozdrav

Muki_London

pre 17 godina

Nezavisnost jeste ali nepotpuna,opet srbi privilegovani (kao u Bosni), zasto iste privilegije nemaju albanci u Preshevu i Bujanovcu....

pera-Novi Zeland

pre 17 godina

Interesantno bas su ga zakomplikovali,mislim da treba dati punu autonomiju Albancima, ali ne znam ko to koci. Nezavisnost je intresantno resenje ali se Amerika poigrava sa Albancima sa Kosova,mislim da im Srbija treba pomoci u svakom slucaju!

Bojan

pre 17 godina

Bicu posten, ja ovo nisam ocekivao. Tacnije, ocekivao sam da ce (za nas) biti jos gore - bezuslovna nezavisnost.
A sada me jako zanima kakva ce biti reakcija Kostunice, pa i Tadica. Obojica su tvrdili (pogotovo ovaj prvi) da ce Kosovo ostati "nase" jer tako proizilazi iz ustava. Hoce li sada imati obraza i na odluku o konacnom statusu Kosova staviti svoj potpis?
Gore nam se nije moglo desiti - dobili smo skaradni, za 5 minuta sklopljeni ustav a izgubili Kosovo. Drugim recima, Ceda je jedini govorio istinu.

G-Can

pre 17 godina

"...svoje snage bezbednosti, profesionalne i nepolitičke, sa 2.500 aktivnih vojnika i 800 rezervista, naoružanih lakim oružjem"...Dakle, raj za narko-mafiju!

dejan

pre 17 godina

ne znam ima li ikoga ko je ocekivao da ce biti nesto drugacije nego sto jeste? Problem za mene kao normalnog gradjanina ove namucene zemlje je sto Srbija nije dobila ama bas nikakve ustupke za oduzimanje teritorija. niti pomoc, niti ulazak u EU, niti skidanje viza, nitipovlasceni status. Znaci izgubili smo rat, izgubili smo terotiriju ali i dalje smo na crnoj listi. To je najtuznije u svemu ovome...

Sveta

pre 17 godina

"Kosovo će imati svoj ustav, mogućnost učlanjenja u međunarodne organizacije, dok će Srbi sa Kosova imati posebna prava".
Koliko vidim sasvim je jasno sta ce Albanci imati po ovom predlogu statusa, ali bih bio vrlo zavalan ako bi mi neko POJASNIO sta KONKRETNO zaci da ce "Srbi imati posebna prava".

Gazda

pre 17 godina

Ne treba nista potpisivati, cekati novi raspored snaga na svetskoj politickoj sceni, odreci se svega evropskog i ujediniti se sa Amerikancima, jer jedino oni imaju snagu. Nikakva izrucenja Hagu, prekinuti razgovore za prijem i samo slati politicare u Ameriku, lobirati maksimalno. Dati Amerima sve sto zele (rudu, baze, vojsku...), podrzati ih u ratu sa muslimanima, i brzo cemo videti efekte.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Vidim ovde neki tvrde da je Srba na Kosovu svega 5%, kao da ne znaju kako je do toga doslo. Kad bi se svi proterani Srbi vratili, procenat bi se bitno promenio. Kosovo nezavisno, neka se pripremi Baskija itd.!

Ljilja

pre 17 godina

Bolje Kosovo van Srbije a Srbija u Evropi nego Srbija van Evrope a Kosovo u Srbiji. Kako ce Ssrbija kao maticna drzava resavati recimo probleme sa kriminalom na teritoriji Kosova, reformisati obrazovanje na teritoriji Kosova,... a ako je to Srbija za ulazak u EU duzni smo to da uradimo. Deluje mi kao prepetumobile.

Stranac

pre 17 godina

. Ma koliko Slobina politika bili katastrofalna, sve da je bio srpski Gandi, nista se tamo dole ne bi promenilo. Posto smo trenutno slabi, bez prijatelja, ugleda i svorc, moracemo da cutimo zarad sprecavanja daljeg rastakanja drzave. Kosovo ne treba priznati, cisto zato da se ne bi i sami ponizili i jednostavno treba cekati i jacati svoju poziciju. A sa republikom srpskom i dalje graditi specijalane odnose i shodno aktuelnom odnosu snaga u svetu, manje ili vise galamiti kako tamosnji narod ima pravo na samoopredeljenje. Ko ceka, doceka.

Milosh

pre 17 godina

Pa "Velika" Rusija je stavila veto i te 1999-e na bombardovanje jedne suverene drzave pa nikom nista! Odavno tu nema pravila i, ne radi svako sta hoce nego samo Amerika radi sta hoce i za koga hoce.

priznat

pre 17 godina

Srbija u tom slucaju bi odma posle proglasenja nezavisnisti kosmeta trebala da prizna Baskiju, Korziku, Istru... kao nezavisne drzave.

marko-sombor

pre 17 godina

zasto nasa vlada ne okrene plocu kaze priznacemo Kosovo ako severni deo Kosova ostane u Srbiji..
Pa onda poceti sa izdavanjima novih dokumenata.. ali nova dokumenta se samo dobijau ako se podnese nov zahtev za drzavljanstvo Srbije..
a posto vecina Kosova nece biti Srbija, ne bi trebalo dati Albancima po Srbiji drzavljanstvo..
tako bi doslo do podele oni tamo mi vamo i gotovo.
zaista ne zelim da za 50 godina budemo manjina u svojoj drzavi

Svetlana

pre 17 godina

Zar se vise niko ne seca (ili ne zna ) Djindjiceve inicijative, iz 2003. ( mesec dana pre pogibije) o podeli Kosova? Kostunicu bi trebalo pitati, da li su njegov licni animozitet i sujeta vazniji i znacajniji od interesa drzave i naroda?

Steffan

pre 17 godina

Ovo je plan za propast Srbije ako bude prihvacen. Nigde u planu se ne pominje dalja buducnost Srbije, sto znaci nastavak iste politike koja ce se primenjivati na Srbiju kao "jedinstven slucaj" izvan medjunarodnog prava. Srbija nista ne dobija ovim planom a gubi sve. Iskreno preporucujem definitivno odbijanje ovog plana pa neka rade bez nas sta im je volja. Nama se u svakom slucaju crno pise zbog buducih izbora koji ce biti opet "sudbonosni" za Srbiju ali ovog pita sa drugacijim ishodom nego sto su bili svi izbori od 2000 do danas.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Svi grese,po meni,ako misle da gospoda Milosevic,sada pokojni,Sainovic,Pavkovic i dr. su bili ludi.Oni su igrali na poslednju kartu i otisli na sve ili nista.Ovi su videli da nikako ne mogu da ih pobede Albance i to bas zbog velikog nataliteta.Dakle veliki natalitet Albanaca je bio najveci "neprijatelj" Srbije.Gospoda,kao sto reko,igrali na zadnju kartu,tako da su usli u rat sa najvecem svetskom alijansom NATO.Rat su izgubili,potpisali kapitulaciju i sta se moze ocekivati?Sadasnja garnitura politicara u Srbiji bi trebali,mozda,da razgovaraju sa MZ a ne sa kosovskim Albancima u vezi Kosova.Gospoda Tadic i Kostunica nisu izgubili Kosovo nego su krivi,po mome,sto ne priznaju prvi nezavisnost Kosova ne zbog Albanaca nego zbog preostali Srba na Kosovo.Ja sam ubedjen da pokojni Djindjic to bi ucinio.

salens

pre 17 godina

Sta je tu je.Sad se treba okrenuti tome da se izvuce sto je vise moguce iz ove,lose,situacije i angazovati se svom snagom da se sada nasi Srbi iz Republike Srpske pripoje nama,po istom principu kao sto se desava i na Kosovu!A onda traziti od novonastale drzave Kosovo da primi nazad sve albanske drzavljane iz juzne Srbije i zatvoriti granicu za njih.Molim lepo.

memphis_rains

pre 17 godina

Pokusavam da sto realnije sagledam situaciju vezanu za Kosovo i poslednje odluke koje se donose. U planu se kaze da ce Srbi imati posebna prava, ali ne i koja su to prava, kaze se da ce verski i istorijski spomenici biti pod posebnom zastitom-to znaci da su vec sada ugrozeni, da ce biti 2500 vojnika sa lakim naoruzanjem i 800 rezervista plus medjunarodne snage sto ocigledno na taj broj stanovnistva nije malo.
Ako cak i zanemarimo da se krse sve moguce odredbe madjunarodnog prava, najbanalnija logika nam jasno kazuje da je rec o teritoriji koja je krajnje nesigurna, gde ne postoje uslovi za normalno funkcionisanje nekakvog zajedncikog zivota i gde su ugrozene i ljudska i verska prava.
A ipak se ide ka tome da se takvoj tvorevini, koja uz to ima nedefinisane granice, da nezavisnost.
I ako se stvori takva drzva, ona ce se granciti sa drzavom Srbijom koja je nece priznati i uvek ce postojati zariste.
Otvara se i nova kriza prema zemljama koje budu priznale Kosovo. U trenutku kada su se taman donekle normalizovali ekonomski odnosi izmedju drzava na Balkanu sada treba ponovo da dodje do zahladjivanja odnosa i bojkota raznih roba.
Mozda nekom od svetskih sila ovo ide u prilog ali zemljama u okruzenju definitivno ne.
Balkan ulazi u novu krizu nazalost.

ProfDrMrSciMed

pre 17 godina

kosovo i metohija nezavisno- moze ALI, severno kosovo i metohija da budu Srbija, a republika srpska, pa istom principu nezavisna, a osetija po istom principu nezavisna, a kvebek po istom principu nezavisan, a transdnjistrija po istom principu nezavisna...
zar nije lakse ostaviti kosovo i metohiju u srbiji?

toni

pre 17 godina

Pa nije se ocekivalo nesto drugo, zar posle 80 dana svakodnevnog bombardovanja Srbije od NATO pakta ko je ocekivao da ce se Kosovo vratiti u Srbiji onda taj nema veze sa politikom.To je logicna odluka MZ, a sada je red na nas albance da se prema nasim komsijama srbima ponasamo taman bas kako treba, dakle kao nasim sugradjanima koji žive sa nama jer je Kosovo i njihova država a nije samo država albanaca.

d thomas

pre 17 godina

oni koji tvrde da su nasi politicari krivi sto ce kosovo, eventualno, postati drzava, moram da kazem da mislim da su nedovoljno ili nikako nisu upuceni u politiku velikih sila na balkanu poslednjih 130-tak godina, pocev od berlinskog kongresa kada se delila otomanska imperija. dovoljno je procitati platformu britanske vlade za ovaj kongres,predsednik vlade je bio dizereli,koja je tek pre pre par godina postala dostupna javnosti, pa videti da to sto se danas dogadja sa kosovom vuce korene iz doba te berlinske konferencije.t.

max

pre 17 godina

Kosovo NIJE jedinstveni slučaj. To je priča za nas i za Ruse, a ustvari takvih "slučajeva" imate koliko hoćete u svetu. Potražite na google "Political World Map" i pažljivo pogledajte nomenklaturu država. Sećate se Farskih Ostrva? Pa oni imaju i himnu i zastavu i grb i UN stolicu i sve ostalo, ali imaju i neki ograničeni suverenitet u odnosu na Dansku kojoj su nekada pripadali. Bermuda i Velika Britanija. Martinik i Francuska ... itd. pa i na kraju Australija kao "veoma nezavisna" država kojoj u ustavu piše da pripada Britanskoj Kraljici.
Tako stoje stvari, pa sviđalo se to nama ili ne. Neko je zacrtao Kosovo kao zonu za prljave poslove unutar Evrope, pa koliko god se Milo trudio da to bude Crna Gora, ipak će to na kraju biti Kosovo.

Defektizam

pre 17 godina

Wow, kakav plan! Dati jednoj strani SVE a drugoj NIŠTA! Kakva podloga za dalji razvoj odnosa i održivu stabilnost regiona! Ahtisari, svaka čast!
A vi radikali, sve ste mi miliji. Izgleda da vaša 'ploča' o antisrpskoj politici zapada nije bez osnova...

miroslav

pre 17 godina

Još jedna država u Evropi.I to Albanska.Zašto im niste odredili datum referenduma za pripajanje Albaniji u tom Atisarijevom predlogu.
Evropo divim ti se,ali Vaša demokratija nije ništa drugo nego''vladavina bezumlja u rukama ološa koji evropski narodi biraju''.
Bombardovati Srbiju,iseliti 300.000 bednih i jadnih Srba koji su i onako zadnjih 65 godina služili za ubijanje i progone,konstatovati 2006 činjenično stanje i na Kosovu proglasiti Srbe za manjinu.
Evropo bilo ko da je na Balkanu,samo da je mrzeo Srbe od Vas je dobijao podršku,oružje,države..,''bitno je samo ih ubijajte(Srbe) ali perfidno,a mi iz Evrope će mo Vas pratiti tako što će mo im nametnuti blokade,sankcije,bedu,sirotinju..''

Biljana- Finland

pre 17 godina

Samo bez naseg potpisa. Ovo se i ocekivalo od Ahtisarija i MZ. Ova novonastala situacij nam daje za pravo da trazimo isto za RS, ni manje ni vise. A gospodinu Ahtisariju zelim da da se Finska raspadne na onoliko delova koliko ima i jezera u njoj.

laza

pre 17 godina

Ideja g-dina Despica o podeli Kosova nazalost vise nije moguca. Srbiji ovakvo Kosovo ne treba.Treba samo sto vise zastititi srpsku manjinu ako je to uopste moguce mada sam ja skeptican po tom pitanju. Kosovo je postalo crna rupa na balkanu, duvlo kriminala i obican narod ce jos dugo tamo trpiti kriminalnu manjinu koja sve kontrolise. U ovoj konstelaciji snaga ja bih ga se odrekao i kad bi mogao da ga zadrzim u okviru srbije.Saucesce zemljacima koji su ostali tamo

...and justice for all!

pre 17 godina

Sto se mene tice, Kosovo moze da bude nezavisno onog dana kada Jerusalim bude zvanicno priznat kao glavni grad nezavisne drzave Palestina.
Ako su kriterijumi svuda u svetu isti za sve - onda se ne moze Srbiji govoriti kako "treba da se odrekne svoje proslosti i svoje mitologije" (Toni Bler), a ne dozvoljavati vecinskom arapskom stanovnistvu Jerusalima da zivi slobodno u svojoj zemlji Palestini, koristeci protiv njih mitoloske argumente Izraela o obecanoj zemlji iz Biblije.
Dokle god tako ne bude bilo, Kosovo je za mene deo Srbije, i Srbija ne treba nikada da prizna otcepljenje ovog dela teritorije, pa makar to znacilo i prekid odnosa sa EU i Amerikom.

Dusan, Kragujevac

pre 17 godina

Vest koja me je istinski obradovala. Srbija se konacno i zvanicno oslobadja velikog balasta. Zelim sve najbolje Albancima na Kosovu i cestitam im nezavisnost u zelji da budemo dobri susedi i da zaboravimo sve zle stvari iz proslosti. Srbima sa Kosova takodje zelim sve najbolje u nadi da ce shvatiti da je Kosovo njihova domovina i da je vreme da se okrenu suzivotu sa Albancima i zauvek raskrste sa mracnim snagama iz Srbije koje su ih godinama vodile u propast, bedu i rat.

Bas me briga za Kosovo!

pre 17 godina

Sve je OK. Ako bude nekih ratnih poklica, neka idu ovi sto se busaju u grudi i nece da priznaju odluke koje donosi ceo svet (mislim na ljude koji bi da priznaju Korzike i Istre, kao da tu postoje neke paralele sa Kosovom). Nas ostale ostavite vise na miru!!! Ima vas milion i sto hiljada, vise nego dovoljno da porazite Ameriku i Englesku!

Milan

pre 17 godina

Nastavlja se komadanje Srbije,posle masovnog izgona Srba iz Krajine,a potom sa Kosova dato je pravo Albancima da stvore svoju drugu drzavu na Balkanu.To normalno nije kraj nego pocetak kako stvaranja novih drzava na Balkanu tako i daljeg komadanja Srbije.Recept je zaista jednostavan.Sacekati da recimo radikali dodju na vlast,oni zatim preduzmu neke neodmerene korake,a potom eto nama nezavisnog Sandzaka ili pobune Albanaca na jugu Srbije i njihovog ocepljenja.NAravno ne ide to bas tako brzo,ali recept je poznat.MOguce je cak i otcepljenje Vojvodine od Srbije,naravno ne odmah, to je proces koji se priprema decenijama unapred.
Srbija prakticno nema izbora.Njen narod je u slicnoj poziciji kao i ruski tj.mi smo u fazi bioloskog nestajanja.Kako mozemo ocekivati da kontrolisemo neku teritoriju,ako na njoj ne zivi srpski narod.Rusi to uspevaju zato sto su i dalje jedna od 3 najvece energentske sile u svetu i zbog cinjenice da imaju ogromni nuklearni arsenal.Francuzi jedva drze Korziku,Spanci jedva drze Kataloniju i ratuju sa ETOM zadnjih nekoliko decenija.Kakve su onda opcije Srbije.Po meni Srbija mora da negde povuce crtu i kaze dosta je bilo.Vlada prvo mora da napravi program koji ce spreciti biolosko unistenje nacije (maksimalno stimulisati radjanje dece). Slicno nesto uradio je nedavno Putin u Rusiji.Stimulisati rad svih koji zele da biznis otvore na jugu Srbije ili u Sandzaku.A sto se Kosova tice istrajati do kraja u borbi za pravo Srba na samoopredeljenje i pripajanje severa Kosova Srbiji.To je jedino parce zemlje na koje u buducnosti mozemo da racunamo.Ili mozda sacekati pogodan trenutak pa kao Turci na Kipru,upasti na sever Kosova i drzati granicu na mostu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.Normalno za ovakvu akciju potrebna je i precutna podrska neke od velikih sila.Ukoliko nista od ovoga nije noguce,pokusati da se sa Rusima u Savetu Bezbednosti izdejstvuje stopiranje priznanja Kosova od strane UN-a.Znam neko ce reci priznace ih evropske zemlje i SAD,ali pojedinacno,ali ako ih Srbija nikada ne prizna, u tom slucaju put Albanaca preko Srbije u svet bice znatno otezan,da ne kazetm skoro nemoguc,jer ce im za to trebati viza,a posto dolaze iz nepriznate zemlje,vizu nece moci da dobiju.
Dakle jednom recju moramo da uradimo sve da pokazemo svetu koliki je za nas znacaj Kosova i Metohije.Ukoliko pametno i mudro budemo radili uz obavezno zaostravanje situacije kada je to moguce i svima stavimo do znanja da smo i mi,spremni da u odbrani nase teritorije idemo gotovo do kraja (sve izuzev rata i sukoba sa medjunarodnom zajednicom)svet ce nas vise postovati.Samo tako mozemo sacuvati deo Kosova ili bar ne dozvoliti da Kosovo ima potpunu nezavisnost i stolicu u UN-u.

B. Sepkirov

pre 17 godina

Kolko ja razumem u ovo sto citam, ovo je znaci kraj igre. Srbi i Albanci ce dobiti prvi deo ahtisarijevog paketa, morace da ga prihvate, a tek onda Ahtisarii imenjuje drugi deo, kada usvojeni dokumenat ide pred savet bezbednosti. Rusi nema sanse da stave neki veto zbog tricavog Kosova. Ustav Kosova se pravi tokom leta, pa izbori kosovski tokom jeseni, i verovatno u Septembru se priznaje nezaavisnost, nakon sto Skupstina Kosova usvoji sve nove zakonske okvire. I Srbija ce nastaviti svoj put, bez veceg stresa nego kada je izgubila sestrinsku crnu goru. Jedno 10 godina nece prihvatiti sporazum, osim taman pred pridruzivanje u EU, kada mora da promeni ustav i da prihvati cinjenicu da je Kosovo drzava, i posle ce neki sroski premijer, Ceda valjda, negde oko 2017-te posetiti Kosovo, prvi put u jednoj istorijskoj poseti premijera Sribije nezavisnom Kosovu...

Dejan, Alberta

pre 17 godina

Sve mi se cini da su nasi politicari saucesnici u svemu ovome. Cim su trazili da Kosovo bude unutar Srbije trazili su nemoguce, pa samim tim izgubili i pregovaracku poziciju. Zaista mi nije jasno sto se ne trazi podela pa da svi budu zadovoljni koliko toliko. MZ nam nece sama to ponuditi sigurno. No, kako bilo, nezvisnoscu Kosova se sigurno otvara nova etapa nestabilnosti na Balkanu, i mozda sire. Mozda ne odmah, ali vremenom da. I kad bolje razmislim, i treba. Postoji neka donja granica samopostovanja koju treba drzati!

Valdet

pre 17 godina

Kosovo bice nezavisna ali zalenje za serba sto su verovali na serpskoj politicare sto su od 90 godine lazhali serbi iz kosove ali ipak serbi iz kosove su dobrodosli na kosovu jer njimu je mjesto na svoju zemljo kosovo

driton

pre 17 godina

bolje je i za srbe sa Kosova sledecih 10 - 15 godina nece imati nezaposlenih, dobijace lovu iz Srbije, a kad 20 godina produ onda cemo kao komsije zajedno u EU. i nikoga nece muciti sta je bilo kad se ima para. ovo se trebalo desiti pre 15 godina i sad ne bismo imali ovakve probleme 21 vek, a mi se jos uvek bavimo politikom kad sve konce u rukama drze amerikanci i zapad evrope.

Pjano

pre 17 godina

A,Rusi se nesto kao fol bune a izaledja trljaju ruke.1999 je Jeljcin dobio kredit od amera od 7 miliardi $ pasu nas bombardovali.A sada ce isto tako 2-3 mil.$ dobiti.

Beogradjanin

pre 17 godina

Ma da super. A sta kada NATO ode sa Kosova i Metohije.... Eto teme za veliko razmisljanje. Mozda u ovom trenutku nije Srbija u mogucnosti da potpuno upravlja celom teritorijom Kosova i Metohije ali za koju godinu... e to treba svi da znaju. Ameri se nikada nisu odrekli teznje da upravljaju celim svetom pa nece se ni Srbija odreci upravljanja svojom teritorijom. Uostalom pitam se kako bi se samo zabrinuli svi evropski investitori i strane firme u Srbiji da malo i Srbija pokaze zube i zapreti i nekom vrstom intervencije... Naravno za pocetak slanjem veojske i policije u delove gde zive vecinom Srbi...Pa po ugovoru iz Kumanova 1000 vojnika sme da se posalje... Pitam se da li bi i u tom slucaju uveli sankcije... Ne verujem... Pa imaju mnogo kapitala i svojih banaka u Srbiji koje treba da im obrcu pare i donose kapital i verujte u slucaju intervencije na KIM ekonomski najgore se pise bas tim stranim firmama...To znaci KIM nikada nece biti nezavisno bar ne od Srbije. Pitam se i u slucaju bilokakve nezavisnosti KIM kako ce Albanci recimo da putuju i kuda. Nemaju hrabros da se pojave sa tablicama KIM u Srbiji sada a kamoli posle nedaj boze neke fiktivne nezavisnosti. Da nece mozda NATO-vim avionima dsa putuju. Ajde demokrate sa B92 objavite i ovaj mail.

Novi Sad Forever

pre 17 godina

Naravno da su svi ocekivali ovakvu odluku! Srbija je predlagala "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", a dobila je "vise od nezavisnosti". Ko je mislio ili jos uvek misli da ce Rusija dalje zaostravati odnose sa zapadom zbog Kosova, taj jos uvek svoju svest zasniva na milosevicevskom RTS-u i tek malo suptilnijom Kostunicinom propagandom. Srbija, na kraju, nikada nije ponudila nikakvo resenje za Kosovo. Ona se uvek borila za teritoriju bez ljudi, sto je simbolicki predstavljeno izacivanjem Albanaca iz birackih spiskova, dakle zalagala se za - etnicko ciscenje. To je i pokusala da sprovede - stotine hiljada ljudi proterani su iz svojih kuca, a mnogi su transportovani hladnjacama diljem Srbije. Izmedju etnickog ciscenja i nezavisnosti, normalno je da su se odlucili za nezavisnost. Srbija se mora svakog dana, ama bas svakog dana, dobro zagledati u sebe... U suprotnom ce se kao Mujo u onom vicu cuditi zbog toga sto svi voze u suprotnom smeru, a zapravo on vozi pogresnom stranom auto-puta.

adnan

pre 17 godina

1945-Paradox; Prizrenska Skupština "odlučuje o pripajanju Kosova Federalnoj Srbiji"
1989-Paradox;Kosovska Skupština odlučuje o "promenama Ustava kojom se vraća suverenitet Srbije nad Kosovom"
1999-Paradox;NATO Alijansa bombarduje dojučerašnjeg saveznika.
2007-Paradox;Kosovo postaje "uslovno" nezavisno.
Paradox do paradoxa: Nezavisno Kosovo.
Ali ipka, najveći paradox je bio 1913 i 1919, kad je Kosovo bilo dodeljeno Srbiji!!!

djordje

pre 17 godina

sve je ovo manje vise poznato tako da je ovim planom predvidjeno za sta su se albanci sa Kosova i borili. Nama ne preostaje nista drugo nego da nadjemo tj. vlada Srbije nacin da zastiti Srbe i manastire.

Demokrata

pre 17 godina

Ako Kosovo dobije nezavisnost, sto je zapad vec odavno odlucio, onda prema demokratskom i tolerantnom principu imaju potpuno pravo da, Baskija, Skotska, Severna Irska, Korzika, Abhazija, Juzna Ozecija, Transistrija, NagorniKarabah, Republika Srpska itd. dobiju potpunu nezavisnost od tih istih kvazi demokratkih drzava Evrope zajedno sa USA.
Demokrata

Necu da se nerviram...

pre 17 godina

Ne znam koji se izraz koristi za osobu koja ne ispuni rec. Ahtisari je 1999. godine rekao da ce Srbija sacuvati Kosovo ako postane demokratska drzava. Po svim parametrima, Srbija to jeste. Zasto sada Ahtisari dolazi sa ovakvim resenjem i zasto vrsi pritisak upravo posle izbora u Srbiji. Mislim stvarno... Koja je to ekipa koja sedi u Mesnoj Zajednici...MRAK!

Free Lancer

pre 17 godina

Najjednostavnije resenje za MZ bi bilo da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Tu istu stvar Srbija ne bi trebala da uradi nikada (cak ni ako Kosovo dobije status u UN), po ugledu na Kipar i nashe prijatelje Grke. Odnosi u politici se menjaju i zatvaranje mogucnosti za redefinisanje statusa Kosova bi kad-tad dovelo do novog sukoba izmedju Srba i Albanaca iz jednostavnog razloga sto Albanci imaju strategiju ekspanzionizma, a svi njihovi putevi vode preko Srbije.
Drugo pitanje (koje se ne pominje u Ahtisarijevom izvestaju) je pitanje imovine. Kako ispada, trebali bi josh i da platimo Kosovu sto se odvaja od Srbije. Minimalno korektno od strane MZ bi bilo da definise sta Srbija dobija za uzvrat, s obzirom da joj se oduzima teritorija.

marko

pre 17 godina

AHTISARIJEV PLAN.Sigurno su taj pan i sami amerikanci ocekivali sa neizvesnoscu-sta li stoji u njemu? Pa su ga onda zdusno podrzali...hahahaaa-svaki "specijalni izaslanik" je dosao sa specijalnim zadatkom, koji i nije tesko sprovesti, posto zemlja koja je samu sebe unistila pljackom i gramzivoscu i nema nikakvu moc niti prijatelje koji ce joj pomoci u odbrani njenih vitalnih interesa. Sad je i Kosovo velesila za Srbiju-citav zapad je za njih. A ni glas Kineza se vise ne cuje, a i Rusi ce uskoro da ucute....e moja Srbijo

ssrbin

pre 17 godina

Sada treba takozvanoj demokratskoj evropi konacno i definitivno reci ne ne samo za predlog o kosovu nego i sve ostale predloge i ugovore koji su nam bili nametnuti od pocetka krize u bivsojSFRJ.Tako bi onda mogli da se resavaju ponovo statusi Kninske Krajine i Republike Srpske i da se primene isti standardi sto znaci ili nezavisnost ili autonomija ali nazalost Srbi u Hrvatskoj nemaju ni autonomiju a siptarina Srpskom Koosovu po predlogu lazne demokratije treba da dobiju dzavu,nesto ocigledno nefunkcionise kako treba po mom misljenju Evropska zajednica a vi razmislite sami

roko

pre 17 godina

Mi od kosova nikad nismo imali nikakve koristi naprotiv samo probleme i vecito finansiranje i zaposljavanje njihove demografske explozije. Umesto da budemo srecni sto taj zlocudni tumor napokon odtranjujemo a pacijenta prebacujemo u Briselsku bolnicu mi lamentiramo nad teritorijom koja zapravo nikada nije bila nasa zbog prisustva tog naroda koji nikada sa nama nije i nece naci zajednicki jezik.Prestanimo da se borimo da zivimo sa onima koji nece sa nama okrenimo se sebi svojoj kulturi i svom narodu.