Subota, 27.01.2007.

10:00

Značenje Koštuničine odluke

Analitičari ocenjuju da će odluka Vojislava Koštunice da ne primi Martija Ahtisarija biti negativno tumačena u mešunarodnoj zajednici

Izvor: B92

Znaèenje Koštunièine odluke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Miki Stojadinović

pre 17 godina

Što gore,to bolje!Beše jedan "političar",sada već pokojni,na našu sreću ili žalost,koji se tako igrao sa medjunarodnom zajednicom,pa su sankcije,po njemu,mogle da traju 1000 godina,Srbija se saginjati neće,i slične gluposti,a rezultat svega se video 24-og marta 1999 godine,ako su "patriote" zabo-
ravile,to je početak bombardovanja naše zemlje.Sada
opet imamo nekog "zeku naduvenka",koji se ljuti na medjunarodnu zajednicu,i koji je zadužen da prima samo lepe vesti,na primer ako je Ceca u drugom stanju i tako nešto.Ove neprijatne,neka primi neko drugi!I takav bi da opet bude premijer!Sačuvaj Bože Srbiju od Koštunice,Jočića,Stojkovića,Tijanića Sande Rašković-Ivić,Velje,
Palme i ostalih!!

Enver

pre 17 godina

Mislim da je nezavisno Kosovo bolje i za Srbiju jer bi za neko vreme verovatno albanski narod bio večinski u srbiji pa bi onda srbi najverovatnije tražili autonomiju u okviru Srbije

Zvonimir

pre 17 godina

Bojim se da je vecina od nas u prilici da bude u zabludi, da upadne u "automatsku gresku" pri komentarisanju dogadjaja o kojima imamo nedovoljno informacija. Secam se reci nekadasnjeg diplomate Milivoja Maksica da je medjunarodna politika neka vrsta sahovske table u kojoj se znacaj odigranog poteza ne mora odmah videti. Trenutno, cak moze delovati i cudno. Misljenja sam da je ovaj potez dr Kostunice upravo takav! Sacekajmo kraj partije!

Iceman

pre 17 godina

Mene DSS i Kostunica sve vise podsecaju na SPS i Milosevica. Ta igra i inacenje sa EU, prkosenje i laznja obecanja su vec sve ono sto je Sloba svojevremeno radio i videli smo kako smo prosli. DSS ponovo jaca nacionalizam i mrznju i to nije partija koja bi nas vodila ka Evropi. Niko osim Tadica nazalost za sada nije spreman da primi na sebe odgovornost za Kosovo. Mozemo se mi glupirati kao i do sada, ali Evropa ima svoj put i ona jednostavno moze dici ruke i nastaviti dalje sa svojim planovima jer joj nece trebati potvrda Srbije.

Gordana

pre 17 godina

Koštunica ima legitimitet, kao i njegova vlada, sve dok im ne istekne mandat. To što su na izborima izgubili, ne znači da tog momenta treba da dignu sve četiri u vis i da odustanu od života. Šta će da rade ako se desi neka katastrofa? Hoće li i onda biti nenadležni?

A onaj lik Andreja Mladenović je vrlo prepotentan kada izjavljuje "neka se Ahtisari malo smiri".

zatvor srbija

pre 17 godina

Da se pitam ne bih se niko od nasih politicara sastao ni sa jednim stranim zvanicnikom sve dok nam ne ukinu vize. To kako se evropa odnosi prema nama u svakom smislu je ponizavajuce. Pokojni premijer je izrocio Milosevica hagu, a oni su nas i dalje uslovljavali i drazili kao da smo kerovi. Mozda deluje da nema veze sa temom Kosova, ali ako se i u pregovorima odnose prema nama kao sto to rade u ambasadama onda shvatam cak i Kostunicu.

arbutinabranko

pre 17 godina

Krajnje neozbiljno...Ja licno mislim da je jedino sto je ostalo da se spase u ovom slucaju je obraz Srbije...na nama je da vidimo koliko ce od istog preostati...trenutak je veoma osetljiv...Davati izjave tipa nisam nadlezan nije moj posao je jednostavno katastrofalno...to nikome nece doneti dobra....bojim se da ce mo trpeti velike posledice svega ovoga...

jelena

pre 17 godina

Mene fascinira brzina kojom je VK reagovao.Covek koji uvek naknadno ima neko objasnjenje zasto ga nema kad se to od njega ocekuje, odjednom zuri da poruci- ljudi, ako me onaj trazi, nisam kod kuce.Izgleda da mu je muka ne samo od Ahtisarija nego i od izbornog rezultata.

DR.

pre 17 godina

Kostunici nije bitno Kosovo,to je ocigledno.Njega interesuje stolica,odnosno ne zeli da bude taj koji ce primiti odluku o Kosovu jer ce ubuduce izgubiti ogroman broj glasova.Kad bi mogao da dozivotno bude premijer,ili ako bi mu neko garantovao premijersko mesto on bi blanko potpisao sve sto se od njega trazi.Pa zar ne vidite da on pokusava da kopira Milosevica.Dobro su jevreji rekli"ne dajte vlast sirotinji".Slatko mu je kao eto ja odlucujem o 10 mil. ljudi,obnogatio sam se...on ako se povuce izpolitike nema sa cim da se bavi.A standardi su mu sadamegalomanski.

brane

pre 17 godina

Kostunica nece da primi Ahtisarija samo zbog iz tog razloga da bi u narednoj kampanji mogao Tadica da optuzi da je izgubio Kosovo. Ja sam LDP-ovac i nisam bas "zaljubljen" u Borisa Tadica, ali to nikako nije dobro posto je predsednik jedini koji je trenutno iole demokrata koji moze da odlucuje u ovoj nenormalnij zemlji. Da skratim. Ako Kostunici ovaj manevar uspe i Tadic navodno izgubi Kosovo ( posto je izgubljeno 1999.) na narednim izborima ce radikali uzeti 40 odsto, a Kostunica ce sa njima napraviti novu Vladu, a onda smo tek peceni. Pa sad vidite zasto je bitno da premijer primi Ahtisarija. Inace za neupucene moram samo da razjasnim jednu cinjenicu. Drzavom po nasem ustavu vlada premijer, a ne predsednik i zbog toga je neverovatno neozbiljno (citaj podmuklo) od Kostunice sto je ovo uradio prvenstveno Tadicu, a nas da ni ne spominijem ,posto svakako nikoga nije ni briga.

LJILJANA

pre 17 godina

Sada je valjda jasno da je Kostunici Kosovo deveta rupa na svirali ,kao i mnoge druge zivotne ,prijatne i neprijatne stvari.Kosovo i pregovori su prica za kampanju i za polupismene.Kostunica je verovatno,po svom misljenu,posao oko Kosova uspesno zavrsio.BLAGO NAMA, ZIVELA SRBIJA!

Dragan Petrovic

pre 17 godina

Zašto i ko želi da nam učini ovakvu nepravdu?
Niti je tu kriv Milošević ni Koštunica, već smo po nekim parametrima globalizacije i novog svetskog poretka nepodobni u sadašnjem statusu. Ne traže oni mnogo, samo da ih slušamo i pratimo u realizaciji njihovih planova. Verovatno bi nas tada i pomilovali po glavi i dali slatkiše. Možda bi se i čula neka pohvala o našoj kooperativnosti u stilu "dobra kuca".
Pa ako se baš svih 915000 našeg naroda slaže sa tim (ili ni ne želi da to dublje posmatra), neka nam bude. Preživeće ovaj narod i tu nepravdu i siledžijstvo !

acko(raska)

pre 17 godina

Ne vidim razlog zbog kojeg bi ga primio kad je vec doneo odluku o nekakvoj nezavisnosti kosova.Nek postane pocaasni gradjanin Prishtine i nek ide stalno kod njih,jer ce im biti preko potreban u vremenu koje dolazi(zbog njihovog nasilnog pnasanja koje ce se u skorijoj buducnosti pokazati ovaj put prema MZ)

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Sasvim je logicno da gospodin Kostunica nece ulaziti u razgovor o tako znacajnoj temi kada se stvara nova Vlada. Neozbiljno je ocekivati da bi odlazeci premijer tako nesto uradio. Nedrzavnicki i politikantski.
Evo, vec par dana, centralni i istocni deo Severne Amerike zahvacen je ledenim talasom. Samo napred, ospite paljbu na Kostunicu zbog svih nesrecnika koji nemaju struju i smrzavaju se u Ontariu, Micigenu....pa naravno da je on kriv!

Vojvodjanka

pre 17 godina

Kostunicini biraci su bas to i ocekivali od njega .Ako treba da obavlja tehnicki deo , on ga i obavlja .Ta hajka,koja se trenutno vodi na TV protiv Kostunice kao odbija da ga primi , bila bi jos gora da ga je primio.Onda bi bilo evo dokaza da nece iz premijerske fotelje ... Malo mi je muka .

Maja_V

pre 17 godina

Milosevic je, pocetkom 90´-ih, odbio da primi Cimermana. Posle nekoliko izuzetno uspesnih godina na vlasti, negde pred leto 99´je ipak primio Ahtisarija... da malo procaskaju na kanabetu. Za razliku od Cimermana, koji je spremio brdo papira i predloga, Ahtisari je doneo samo prazan papir. Milosevic se slozio po svim tackama i Kumanovo je uslo u udzbenike istorije. Tako je radio predhodnik i veliki uzor nasem "voljenom" BIVSEM premijeru. SAmo cekam dan kad ce Kostunica na svom privatnom kanalu, koji je doduse dosta gledan, da izjavi kako "su mu upravo javili" da je neslavno prosao na izborima i da konacno ima vremena da se posveti...cemu god! Samo fali da mu tu "novost" dosapne neko od ruskih politicara, u minut do 12. pa da slika bude kompletna.

MarkoNBG

pre 17 godina

Kostunica je uradio pametnu stvar ako se sire pogleda.
To sto nece da primi Ahtisarija znaci da on odbija da se izjasni o predlogu, znaci niti je odbio predlog, niti ga je prihvatio (onaj ko primi Ahtisarija samo se potvrditi da nekakav plan postoji)a Albanci ce morati eksplicitno da se izjasne o njemu...dakle mi smo u prednosti u nastavku pregovora.

Dragan R

pre 17 godina

Dolazak Ahtisarija je isto kao i dolazak konobara sa racunom za lumperajku. Deo racuna trebao bi da plati Milošević a pošto njega nema treba da plate nastavjači njegovog dela. Da je VK iskreno Stalo do Kosova i Srbije on bi prvo umesto zakona o pomaganju ratnih zločinica i i ostalih kriminalaca doneo pozitivne zakone i potilitičke odluke koje bi donele neke promene srpskih vlasti prema Albancima na jugu Srbije i ostalih gradjana. Medjutim on je odredio da se o njima brine Sandra koja je opljačkala svoje sugradjane izbegle u Srbiju i zbog toga bila smenjena iz komeserijata za izbeglice itd. Svakom ko imalo imama svesti kada je video pregovarački tim Srbije bilo je jasno da je njihov učinak nula. Mi smo počeli da pljujemo po Ahtisariju pre nego čto je čovek primio dužnost (naročito poštena doktorka) i kako smo onda mogli da očekujemo da on shvati da smo se mi promenili i da više nismo na Slobonom putu.Doktorka bi trebalo da nam objasni od čega boluje VK kada izbegava da primi djačku knjižicu sa ocnama svoga rada. Mislim da bi Ahtisari trebao da urči poruku Pahomiju.VK zameram što nije u preambulu stavio i Finsku pa bi mogli sada da zaustavimo Ahtisarija.Čudime da mi Srbi koji smo voleli sve oslobodilačke pokrete u svetu (u tudjim dvorištima naravno bez Rusije)sada kad imamo slučaj da neko neće da živi sa nama mi bi da im zatreme seme. E, pa sada su došle mečke na naša vrata.Pozivanje na istoriju nam baš nije na ruku. Ovim oblastima su vladali Rimljani, Madjari, Vizantijci i ostali pa bi oni imali puno pravo po našem aršinu da se vrate na svoje.

Revizor

pre 17 godina

Potpuno je nebitno ko će i da li će , primiti Ahtisarija, on će ovako ili onako predstaviti svoj plan za Kosovo,ustvari, on je to već učinio, a na nama će biti samo da to potpišemo. Ovaj Koštuničin gest je samo kupovina sitnog vremena, ali se, nažalost konačan ishod odavno zna. Kosovo će, hteli mi to ili ne, postati nezavisno. Živi bili pa videli.

Sveta

pre 17 godina

Cemu ovolika buka oko svegta ovog. Arthisari ne dolazi u Beograd da pregovara (ni sa Tadicam ni sa Kostunicom), on samo donosi svoj plan za resenje statusa Kosova, a koju je predhodno cula Kontakt Grupa.
Tu "postu" (sto neko rece) je mogao da primi i Leon Koen u ime Srpskog pregovarackog tima.

Slavisa Tatic

pre 17 godina

Gde u evropi zapadne sile traze osim od srbije da prizna na svojoj teritoriji novu drzavu a da za uzvrat dobije verseke objekte opasane bodljikavom zicom i okruzene tenkovima i mitrajlezima.Ja zivim u inostranstvu 20god.i takvu demokratiju prvi put cujem.Puno pozdrava za b92

Takanori

pre 17 godina

1.Dogod je srpski natalitet 5-6 puta nizi od albanskog nema ni govora o zadrzavanju Kosova.
2.Cak da je Milosevic i uspeo da ih svojevremeno sve protera situacija bi u par godina opet prevagnula u albansku korist.
3.Zemlja nije nicija po definiciji. Mi nismo u stanju da je zadrzimo, otvorimo oci.
4.Srbija, na zalost, ne zasluzuje da zadrzi Kosovo,ne zato sto je po definiciji losa - nego zato sto je nesposobna. Stavise ona momoentalno ne zasluzuje da zadrzi ni ostatak teritorija i samo je pitanje vremena kad ce i to izgubiti.
5.Najveci problem Srbije nisu Albanci i svet, nego Srbi.
6.Kostunicino odbijanje po sebi ne menja nista u krajnjem ishodu, ali je lepa ilustracija Srbije i njenih politicara.

Vojvođanin

pre 17 godina

Koštunica bi trebao da se zamisli, da li ovom odlukom predstavlja birače koji su glasali za njega
na proteklim izborima!

BIG--BOOOM

pre 17 godina

pa da! sada trebalo bi da se ceka da se formira vlada srbije pa posle toga onda treba da se ćeka dokle se nekom krava oteli itd. bezkrajno ali u ovome najvise stete pretrpi imidz vlade politicara srbije jer se dodje do zakljućka da se ne moze njima verovati uopste.

Stefan

pre 17 godina

Gospodine Legalisto, mozda ne primecujete, mozda niste obavesteni, ali sve vise se pretvarate u svog petooktobatrskog predhodnika ! Ne znam samo na kojim osnovama taj covek zeli da bude ponovo premijer ?!? Gospodine predsetnice, ne igraj se sa buducnoscu Srbije, ne igraj se sa glasovima 915000 ljudi - ako boga znas, ne daj gore navedenom da nas dalje vodi u ambis !

Simens

pre 17 godina

Taj covek,ocigledno, ima neke zesce tripove. Ponasa se kao da raspolazemo nekom mocnom armijom ili kao da imamo neke mocne saveznike.
Voleo bih kada bi pametni ljudi iz DSS-a, kojih ima dosta, smenili Kostunicu, Jocica, Jankovica, Sandu Raskovic Ivic i sa ostalim normalnim partijama formirali Vladu, koja bi vodila "zemaljsku", a ne "nebesku" politiku.
Zaboravio sam Stojkovica.

moj plan za kosovo

pre 17 godina

Umesto medjupartijskih svadja, sada je pravi trenutak da Beograd ponudi kosovskim albancima konkretan plan siroke autonomije u Srbiji. Ovo sto nudi Ahtisari je cist UN protektorak, kao u Bosni. Albanci mogu da izaberu predsednika ili premijera koga onda namesnik UN moze da smeni po zelji. Mislim da Beograd moze da ponudi kosovarima bolje resenje: sustinsku autonomiju u Srbiji, bez UN namesnika.

neon

pre 17 godina

Svu politiku na stranu, ali da li ovakav čovek treba da vodi Srbiju ka EU? Ponašanje kao da smo zemlja "faktor" u svetskim odnosima, kao da imamo 300 miliona ljudi i ekonomske resurse... Lično ne bih imao ništa protiv da DSS istakne drugog kandidata, ali ovo ponašanje mnogo sliči onom koji nas je doveo u ovu situaciju. Srbija je u velikom problemu...

Srba

pre 17 godina

Zar je bilo ko ozbiljan u Srbiji mislio da ce odluka biti dugacija? Da ce Rusi staviti veto?
Secam se da su Ruske trupe prve stigla na Kosmet posle rata 1999 . Srpski narod ih je u Pristini docekao kao spasioce. Njima je medjutim najbitnije bilo da u skladu sa svojim interesima zauzmu aerodrom. Nisu mnogo ucinili da se spreci egzodus Srba. da li Kostunica ima informaciju da se u politici Rusije od tada nesto drasticno promenilo. Sve govori da nije.Podnaslov u uglednim novinama masnim slovima kaze da bi nepovoljno resenje za Kosmet moglo imati za posledicu stvaranje koalicione vlade DSS sa Radikalima .Namece se pitanje sta bi konkretno takva vlada mogla da ponudi kao resenje za Kosmet , osim put u ponovnu izolaciju za koji su se Radikali odavno izjasnili.

DM

pre 17 godina

Kostunicina poruka je vrlo jasna,tako da samo oni koji ignorisu nacionalni interes ne zele da je vide. Ne postoji razlog da ova Vlada prekrsi ustav da bi primila coveka a) koji se diskreditovao tokom vodjenja pregovora o statusu i koga je sama Vlada Srbije zelela da ukloni kao posrednika, b) koji u Beograd dolazi da nam isporuci odluku o otimanju dela nase teritorije. Ovaj potez Zapadu kvari proceduru prihvatanja resenja od strane srpske strane i usporava postupak priznavanja Kosova. Sve odluke koje bi se realizovale bez saglasnosti Srbije predstavljale bi zapravo nametnuto resenje, a mnogi bi, kao sto je poznato, zeleli po svaku cenu to da izbegnu.

hanibal

pre 17 godina

Sto se drugo moze ocekivati od Kostunice. On je svojim ponasanjem kao premijer Srbije dokazao da je jedan krutan, bezosecajan, bez ideje i covek koji nema opcije i sluha o znacaju savremenih kretanja u svetu. Potpuno je jasno da Srbija sa ovakvim politicarima samo moze da produzi agoniju bez izgleda da nesto pozitivno zabelzi u svom putu prema Evropi. Ignorisanje, umalovazanje i potcenivanje medjunarodne zajednice ce imati dalekosezne posledice za citav narod. Nacionalizam, licemerstvo, drveni jezik kojim se bivsi premijer sluzi u opsenju sa medjunarodnim zvanicnicima, hvalisanje i pozicije koje on pokusava da brani vise ne piju vodu kod naprednog sveta. Videcemo veoma brzo posledice ovakvog ponasanja Kostunice.

Jovan

pre 17 godina

Ne vidim cemu ovolika buka zbog Kostunicinog odbijanja da primi Ahtisarija.
Prvo, imamo predsednika Tadica koji hoce da ga primi i to je dovoljno.
Zasto bi morao da ga primi i premijer?
Ako bi trebalo da ga primi i premijer, a sto onda ne i predsednik parlamenta itd?
Drugo, odbijanje je doslo samo dan nakon sto su DS i predsednik Tadic upozorili tu istu vladu da moze da obavlja samo tehnicke poslove do izbora nove. Ovo je samo odgovor na to upozorenje i sluzi iskljucivo medjustranackom prepucavanju izmedju DS i DSS.

Jovan

pre 17 godina

Ne vidim cemu ovolika buka zbog Kostunicinog odbijanja da primi Ahtisarija.
Prvo, imamo predsednika Tadica koji hoce da ga primi i to je dovoljno.
Zasto bi morao da ga primi i premijer?
Ako bi trebalo da ga primi i premijer, a sto onda ne i predsednik parlamenta itd?
Drugo, odbijanje je doslo samo dan nakon sto su DS i predsednik Tadic upozorili tu istu vladu da moze da obavlja samo tehnicke poslove do izbora nove. Ovo je samo odgovor na to upozorenje i sluzi iskljucivo medjustranackom prepucavanju izmedju DS i DSS.

Srba

pre 17 godina

Zar je bilo ko ozbiljan u Srbiji mislio da ce odluka biti dugacija? Da ce Rusi staviti veto?
Secam se da su Ruske trupe prve stigla na Kosmet posle rata 1999 . Srpski narod ih je u Pristini docekao kao spasioce. Njima je medjutim najbitnije bilo da u skladu sa svojim interesima zauzmu aerodrom. Nisu mnogo ucinili da se spreci egzodus Srba. da li Kostunica ima informaciju da se u politici Rusije od tada nesto drasticno promenilo. Sve govori da nije.Podnaslov u uglednim novinama masnim slovima kaze da bi nepovoljno resenje za Kosmet moglo imati za posledicu stvaranje koalicione vlade DSS sa Radikalima .Namece se pitanje sta bi konkretno takva vlada mogla da ponudi kao resenje za Kosmet , osim put u ponovnu izolaciju za koji su se Radikali odavno izjasnili.

moj plan za kosovo

pre 17 godina

Umesto medjupartijskih svadja, sada je pravi trenutak da Beograd ponudi kosovskim albancima konkretan plan siroke autonomije u Srbiji. Ovo sto nudi Ahtisari je cist UN protektorak, kao u Bosni. Albanci mogu da izaberu predsednika ili premijera koga onda namesnik UN moze da smeni po zelji. Mislim da Beograd moze da ponudi kosovarima bolje resenje: sustinsku autonomiju u Srbiji, bez UN namesnika.

DM

pre 17 godina

Kostunicina poruka je vrlo jasna,tako da samo oni koji ignorisu nacionalni interes ne zele da je vide. Ne postoji razlog da ova Vlada prekrsi ustav da bi primila coveka a) koji se diskreditovao tokom vodjenja pregovora o statusu i koga je sama Vlada Srbije zelela da ukloni kao posrednika, b) koji u Beograd dolazi da nam isporuci odluku o otimanju dela nase teritorije. Ovaj potez Zapadu kvari proceduru prihvatanja resenja od strane srpske strane i usporava postupak priznavanja Kosova. Sve odluke koje bi se realizovale bez saglasnosti Srbije predstavljale bi zapravo nametnuto resenje, a mnogi bi, kao sto je poznato, zeleli po svaku cenu to da izbegnu.

neon

pre 17 godina

Svu politiku na stranu, ali da li ovakav čovek treba da vodi Srbiju ka EU? Ponašanje kao da smo zemlja "faktor" u svetskim odnosima, kao da imamo 300 miliona ljudi i ekonomske resurse... Lično ne bih imao ništa protiv da DSS istakne drugog kandidata, ali ovo ponašanje mnogo sliči onom koji nas je doveo u ovu situaciju. Srbija je u velikom problemu...

BIG--BOOOM

pre 17 godina

pa da! sada trebalo bi da se ceka da se formira vlada srbije pa posle toga onda treba da se ćeka dokle se nekom krava oteli itd. bezkrajno ali u ovome najvise stete pretrpi imidz vlade politicara srbije jer se dodje do zakljućka da se ne moze njima verovati uopste.

Simens

pre 17 godina

Taj covek,ocigledno, ima neke zesce tripove. Ponasa se kao da raspolazemo nekom mocnom armijom ili kao da imamo neke mocne saveznike.
Voleo bih kada bi pametni ljudi iz DSS-a, kojih ima dosta, smenili Kostunicu, Jocica, Jankovica, Sandu Raskovic Ivic i sa ostalim normalnim partijama formirali Vladu, koja bi vodila "zemaljsku", a ne "nebesku" politiku.
Zaboravio sam Stojkovica.

hanibal

pre 17 godina

Sto se drugo moze ocekivati od Kostunice. On je svojim ponasanjem kao premijer Srbije dokazao da je jedan krutan, bezosecajan, bez ideje i covek koji nema opcije i sluha o znacaju savremenih kretanja u svetu. Potpuno je jasno da Srbija sa ovakvim politicarima samo moze da produzi agoniju bez izgleda da nesto pozitivno zabelzi u svom putu prema Evropi. Ignorisanje, umalovazanje i potcenivanje medjunarodne zajednice ce imati dalekosezne posledice za citav narod. Nacionalizam, licemerstvo, drveni jezik kojim se bivsi premijer sluzi u opsenju sa medjunarodnim zvanicnicima, hvalisanje i pozicije koje on pokusava da brani vise ne piju vodu kod naprednog sveta. Videcemo veoma brzo posledice ovakvog ponasanja Kostunice.

Stefan

pre 17 godina

Gospodine Legalisto, mozda ne primecujete, mozda niste obavesteni, ali sve vise se pretvarate u svog petooktobatrskog predhodnika ! Ne znam samo na kojim osnovama taj covek zeli da bude ponovo premijer ?!? Gospodine predsetnice, ne igraj se sa buducnoscu Srbije, ne igraj se sa glasovima 915000 ljudi - ako boga znas, ne daj gore navedenom da nas dalje vodi u ambis !

Takanori

pre 17 godina

1.Dogod je srpski natalitet 5-6 puta nizi od albanskog nema ni govora o zadrzavanju Kosova.
2.Cak da je Milosevic i uspeo da ih svojevremeno sve protera situacija bi u par godina opet prevagnula u albansku korist.
3.Zemlja nije nicija po definiciji. Mi nismo u stanju da je zadrzimo, otvorimo oci.
4.Srbija, na zalost, ne zasluzuje da zadrzi Kosovo,ne zato sto je po definiciji losa - nego zato sto je nesposobna. Stavise ona momoentalno ne zasluzuje da zadrzi ni ostatak teritorija i samo je pitanje vremena kad ce i to izgubiti.
5.Najveci problem Srbije nisu Albanci i svet, nego Srbi.
6.Kostunicino odbijanje po sebi ne menja nista u krajnjem ishodu, ali je lepa ilustracija Srbije i njenih politicara.

Sveta

pre 17 godina

Cemu ovolika buka oko svegta ovog. Arthisari ne dolazi u Beograd da pregovara (ni sa Tadicam ni sa Kostunicom), on samo donosi svoj plan za resenje statusa Kosova, a koju je predhodno cula Kontakt Grupa.
Tu "postu" (sto neko rece) je mogao da primi i Leon Koen u ime Srpskog pregovarackog tima.

Vojvođanin

pre 17 godina

Koštunica bi trebao da se zamisli, da li ovom odlukom predstavlja birače koji su glasali za njega
na proteklim izborima!

Slavisa Tatic

pre 17 godina

Gde u evropi zapadne sile traze osim od srbije da prizna na svojoj teritoriji novu drzavu a da za uzvrat dobije verseke objekte opasane bodljikavom zicom i okruzene tenkovima i mitrajlezima.Ja zivim u inostranstvu 20god.i takvu demokratiju prvi put cujem.Puno pozdrava za b92

Maja_V

pre 17 godina

Milosevic je, pocetkom 90´-ih, odbio da primi Cimermana. Posle nekoliko izuzetno uspesnih godina na vlasti, negde pred leto 99´je ipak primio Ahtisarija... da malo procaskaju na kanabetu. Za razliku od Cimermana, koji je spremio brdo papira i predloga, Ahtisari je doneo samo prazan papir. Milosevic se slozio po svim tackama i Kumanovo je uslo u udzbenike istorije. Tako je radio predhodnik i veliki uzor nasem "voljenom" BIVSEM premijeru. SAmo cekam dan kad ce Kostunica na svom privatnom kanalu, koji je doduse dosta gledan, da izjavi kako "su mu upravo javili" da je neslavno prosao na izborima i da konacno ima vremena da se posveti...cemu god! Samo fali da mu tu "novost" dosapne neko od ruskih politicara, u minut do 12. pa da slika bude kompletna.

Dragan R

pre 17 godina

Dolazak Ahtisarija je isto kao i dolazak konobara sa racunom za lumperajku. Deo racuna trebao bi da plati Milošević a pošto njega nema treba da plate nastavjači njegovog dela. Da je VK iskreno Stalo do Kosova i Srbije on bi prvo umesto zakona o pomaganju ratnih zločinica i i ostalih kriminalaca doneo pozitivne zakone i potilitičke odluke koje bi donele neke promene srpskih vlasti prema Albancima na jugu Srbije i ostalih gradjana. Medjutim on je odredio da se o njima brine Sandra koja je opljačkala svoje sugradjane izbegle u Srbiju i zbog toga bila smenjena iz komeserijata za izbeglice itd. Svakom ko imalo imama svesti kada je video pregovarački tim Srbije bilo je jasno da je njihov učinak nula. Mi smo počeli da pljujemo po Ahtisariju pre nego čto je čovek primio dužnost (naročito poštena doktorka) i kako smo onda mogli da očekujemo da on shvati da smo se mi promenili i da više nismo na Slobonom putu.Doktorka bi trebalo da nam objasni od čega boluje VK kada izbegava da primi djačku knjižicu sa ocnama svoga rada. Mislim da bi Ahtisari trebao da urči poruku Pahomiju.VK zameram što nije u preambulu stavio i Finsku pa bi mogli sada da zaustavimo Ahtisarija.Čudime da mi Srbi koji smo voleli sve oslobodilačke pokrete u svetu (u tudjim dvorištima naravno bez Rusije)sada kad imamo slučaj da neko neće da živi sa nama mi bi da im zatreme seme. E, pa sada su došle mečke na naša vrata.Pozivanje na istoriju nam baš nije na ruku. Ovim oblastima su vladali Rimljani, Madjari, Vizantijci i ostali pa bi oni imali puno pravo po našem aršinu da se vrate na svoje.

Revizor

pre 17 godina

Potpuno je nebitno ko će i da li će , primiti Ahtisarija, on će ovako ili onako predstaviti svoj plan za Kosovo,ustvari, on je to već učinio, a na nama će biti samo da to potpišemo. Ovaj Koštuničin gest je samo kupovina sitnog vremena, ali se, nažalost konačan ishod odavno zna. Kosovo će, hteli mi to ili ne, postati nezavisno. Živi bili pa videli.

MarkoNBG

pre 17 godina

Kostunica je uradio pametnu stvar ako se sire pogleda.
To sto nece da primi Ahtisarija znaci da on odbija da se izjasni o predlogu, znaci niti je odbio predlog, niti ga je prihvatio (onaj ko primi Ahtisarija samo se potvrditi da nekakav plan postoji)a Albanci ce morati eksplicitno da se izjasne o njemu...dakle mi smo u prednosti u nastavku pregovora.

Vojvodjanka

pre 17 godina

Kostunicini biraci su bas to i ocekivali od njega .Ako treba da obavlja tehnicki deo , on ga i obavlja .Ta hajka,koja se trenutno vodi na TV protiv Kostunice kao odbija da ga primi , bila bi jos gora da ga je primio.Onda bi bilo evo dokaza da nece iz premijerske fotelje ... Malo mi je muka .

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Sasvim je logicno da gospodin Kostunica nece ulaziti u razgovor o tako znacajnoj temi kada se stvara nova Vlada. Neozbiljno je ocekivati da bi odlazeci premijer tako nesto uradio. Nedrzavnicki i politikantski.
Evo, vec par dana, centralni i istocni deo Severne Amerike zahvacen je ledenim talasom. Samo napred, ospite paljbu na Kostunicu zbog svih nesrecnika koji nemaju struju i smrzavaju se u Ontariu, Micigenu....pa naravno da je on kriv!

acko(raska)

pre 17 godina

Ne vidim razlog zbog kojeg bi ga primio kad je vec doneo odluku o nekakvoj nezavisnosti kosova.Nek postane pocaasni gradjanin Prishtine i nek ide stalno kod njih,jer ce im biti preko potreban u vremenu koje dolazi(zbog njihovog nasilnog pnasanja koje ce se u skorijoj buducnosti pokazati ovaj put prema MZ)

Dragan Petrovic

pre 17 godina

Zašto i ko želi da nam učini ovakvu nepravdu?
Niti je tu kriv Milošević ni Koštunica, već smo po nekim parametrima globalizacije i novog svetskog poretka nepodobni u sadašnjem statusu. Ne traže oni mnogo, samo da ih slušamo i pratimo u realizaciji njihovih planova. Verovatno bi nas tada i pomilovali po glavi i dali slatkiše. Možda bi se i čula neka pohvala o našoj kooperativnosti u stilu "dobra kuca".
Pa ako se baš svih 915000 našeg naroda slaže sa tim (ili ni ne želi da to dublje posmatra), neka nam bude. Preživeće ovaj narod i tu nepravdu i siledžijstvo !

brane

pre 17 godina

Kostunica nece da primi Ahtisarija samo zbog iz tog razloga da bi u narednoj kampanji mogao Tadica da optuzi da je izgubio Kosovo. Ja sam LDP-ovac i nisam bas "zaljubljen" u Borisa Tadica, ali to nikako nije dobro posto je predsednik jedini koji je trenutno iole demokrata koji moze da odlucuje u ovoj nenormalnij zemlji. Da skratim. Ako Kostunici ovaj manevar uspe i Tadic navodno izgubi Kosovo ( posto je izgubljeno 1999.) na narednim izborima ce radikali uzeti 40 odsto, a Kostunica ce sa njima napraviti novu Vladu, a onda smo tek peceni. Pa sad vidite zasto je bitno da premijer primi Ahtisarija. Inace za neupucene moram samo da razjasnim jednu cinjenicu. Drzavom po nasem ustavu vlada premijer, a ne predsednik i zbog toga je neverovatno neozbiljno (citaj podmuklo) od Kostunice sto je ovo uradio prvenstveno Tadicu, a nas da ni ne spominijem ,posto svakako nikoga nije ni briga.

LJILJANA

pre 17 godina

Sada je valjda jasno da je Kostunici Kosovo deveta rupa na svirali ,kao i mnoge druge zivotne ,prijatne i neprijatne stvari.Kosovo i pregovori su prica za kampanju i za polupismene.Kostunica je verovatno,po svom misljenu,posao oko Kosova uspesno zavrsio.BLAGO NAMA, ZIVELA SRBIJA!

jelena

pre 17 godina

Mene fascinira brzina kojom je VK reagovao.Covek koji uvek naknadno ima neko objasnjenje zasto ga nema kad se to od njega ocekuje, odjednom zuri da poruci- ljudi, ako me onaj trazi, nisam kod kuce.Izgleda da mu je muka ne samo od Ahtisarija nego i od izbornog rezultata.

arbutinabranko

pre 17 godina

Krajnje neozbiljno...Ja licno mislim da je jedino sto je ostalo da se spase u ovom slucaju je obraz Srbije...na nama je da vidimo koliko ce od istog preostati...trenutak je veoma osetljiv...Davati izjave tipa nisam nadlezan nije moj posao je jednostavno katastrofalno...to nikome nece doneti dobra....bojim se da ce mo trpeti velike posledice svega ovoga...

DR.

pre 17 godina

Kostunici nije bitno Kosovo,to je ocigledno.Njega interesuje stolica,odnosno ne zeli da bude taj koji ce primiti odluku o Kosovu jer ce ubuduce izgubiti ogroman broj glasova.Kad bi mogao da dozivotno bude premijer,ili ako bi mu neko garantovao premijersko mesto on bi blanko potpisao sve sto se od njega trazi.Pa zar ne vidite da on pokusava da kopira Milosevica.Dobro su jevreji rekli"ne dajte vlast sirotinji".Slatko mu je kao eto ja odlucujem o 10 mil. ljudi,obnogatio sam se...on ako se povuce izpolitike nema sa cim da se bavi.A standardi su mu sadamegalomanski.

zatvor srbija

pre 17 godina

Da se pitam ne bih se niko od nasih politicara sastao ni sa jednim stranim zvanicnikom sve dok nam ne ukinu vize. To kako se evropa odnosi prema nama u svakom smislu je ponizavajuce. Pokojni premijer je izrocio Milosevica hagu, a oni su nas i dalje uslovljavali i drazili kao da smo kerovi. Mozda deluje da nema veze sa temom Kosova, ali ako se i u pregovorima odnose prema nama kao sto to rade u ambasadama onda shvatam cak i Kostunicu.

Iceman

pre 17 godina

Mene DSS i Kostunica sve vise podsecaju na SPS i Milosevica. Ta igra i inacenje sa EU, prkosenje i laznja obecanja su vec sve ono sto je Sloba svojevremeno radio i videli smo kako smo prosli. DSS ponovo jaca nacionalizam i mrznju i to nije partija koja bi nas vodila ka Evropi. Niko osim Tadica nazalost za sada nije spreman da primi na sebe odgovornost za Kosovo. Mozemo se mi glupirati kao i do sada, ali Evropa ima svoj put i ona jednostavno moze dici ruke i nastaviti dalje sa svojim planovima jer joj nece trebati potvrda Srbije.

Gordana

pre 17 godina

Koštunica ima legitimitet, kao i njegova vlada, sve dok im ne istekne mandat. To što su na izborima izgubili, ne znači da tog momenta treba da dignu sve četiri u vis i da odustanu od života. Šta će da rade ako se desi neka katastrofa? Hoće li i onda biti nenadležni?

A onaj lik Andreja Mladenović je vrlo prepotentan kada izjavljuje "neka se Ahtisari malo smiri".

Zvonimir

pre 17 godina

Bojim se da je vecina od nas u prilici da bude u zabludi, da upadne u "automatsku gresku" pri komentarisanju dogadjaja o kojima imamo nedovoljno informacija. Secam se reci nekadasnjeg diplomate Milivoja Maksica da je medjunarodna politika neka vrsta sahovske table u kojoj se znacaj odigranog poteza ne mora odmah videti. Trenutno, cak moze delovati i cudno. Misljenja sam da je ovaj potez dr Kostunice upravo takav! Sacekajmo kraj partije!

Enver

pre 17 godina

Mislim da je nezavisno Kosovo bolje i za Srbiju jer bi za neko vreme verovatno albanski narod bio večinski u srbiji pa bi onda srbi najverovatnije tražili autonomiju u okviru Srbije

Miki Stojadinović

pre 17 godina

Što gore,to bolje!Beše jedan "političar",sada već pokojni,na našu sreću ili žalost,koji se tako igrao sa medjunarodnom zajednicom,pa su sankcije,po njemu,mogle da traju 1000 godina,Srbija se saginjati neće,i slične gluposti,a rezultat svega se video 24-og marta 1999 godine,ako su "patriote" zabo-
ravile,to je početak bombardovanja naše zemlje.Sada
opet imamo nekog "zeku naduvenka",koji se ljuti na medjunarodnu zajednicu,i koji je zadužen da prima samo lepe vesti,na primer ako je Ceca u drugom stanju i tako nešto.Ove neprijatne,neka primi neko drugi!I takav bi da opet bude premijer!Sačuvaj Bože Srbiju od Koštunice,Jočića,Stojkovića,Tijanića Sande Rašković-Ivić,Velje,
Palme i ostalih!!

Jovan

pre 17 godina

Ne vidim cemu ovolika buka zbog Kostunicinog odbijanja da primi Ahtisarija.
Prvo, imamo predsednika Tadica koji hoce da ga primi i to je dovoljno.
Zasto bi morao da ga primi i premijer?
Ako bi trebalo da ga primi i premijer, a sto onda ne i predsednik parlamenta itd?
Drugo, odbijanje je doslo samo dan nakon sto su DS i predsednik Tadic upozorili tu istu vladu da moze da obavlja samo tehnicke poslove do izbora nove. Ovo je samo odgovor na to upozorenje i sluzi iskljucivo medjustranackom prepucavanju izmedju DS i DSS.

Srba

pre 17 godina

Zar je bilo ko ozbiljan u Srbiji mislio da ce odluka biti dugacija? Da ce Rusi staviti veto?
Secam se da su Ruske trupe prve stigla na Kosmet posle rata 1999 . Srpski narod ih je u Pristini docekao kao spasioce. Njima je medjutim najbitnije bilo da u skladu sa svojim interesima zauzmu aerodrom. Nisu mnogo ucinili da se spreci egzodus Srba. da li Kostunica ima informaciju da se u politici Rusije od tada nesto drasticno promenilo. Sve govori da nije.Podnaslov u uglednim novinama masnim slovima kaze da bi nepovoljno resenje za Kosmet moglo imati za posledicu stvaranje koalicione vlade DSS sa Radikalima .Namece se pitanje sta bi konkretno takva vlada mogla da ponudi kao resenje za Kosmet , osim put u ponovnu izolaciju za koji su se Radikali odavno izjasnili.

moj plan za kosovo

pre 17 godina

Umesto medjupartijskih svadja, sada je pravi trenutak da Beograd ponudi kosovskim albancima konkretan plan siroke autonomije u Srbiji. Ovo sto nudi Ahtisari je cist UN protektorak, kao u Bosni. Albanci mogu da izaberu predsednika ili premijera koga onda namesnik UN moze da smeni po zelji. Mislim da Beograd moze da ponudi kosovarima bolje resenje: sustinsku autonomiju u Srbiji, bez UN namesnika.

DM

pre 17 godina

Kostunicina poruka je vrlo jasna,tako da samo oni koji ignorisu nacionalni interes ne zele da je vide. Ne postoji razlog da ova Vlada prekrsi ustav da bi primila coveka a) koji se diskreditovao tokom vodjenja pregovora o statusu i koga je sama Vlada Srbije zelela da ukloni kao posrednika, b) koji u Beograd dolazi da nam isporuci odluku o otimanju dela nase teritorije. Ovaj potez Zapadu kvari proceduru prihvatanja resenja od strane srpske strane i usporava postupak priznavanja Kosova. Sve odluke koje bi se realizovale bez saglasnosti Srbije predstavljale bi zapravo nametnuto resenje, a mnogi bi, kao sto je poznato, zeleli po svaku cenu to da izbegnu.

neon

pre 17 godina

Svu politiku na stranu, ali da li ovakav čovek treba da vodi Srbiju ka EU? Ponašanje kao da smo zemlja "faktor" u svetskim odnosima, kao da imamo 300 miliona ljudi i ekonomske resurse... Lično ne bih imao ništa protiv da DSS istakne drugog kandidata, ali ovo ponašanje mnogo sliči onom koji nas je doveo u ovu situaciju. Srbija je u velikom problemu...

BIG--BOOOM

pre 17 godina

pa da! sada trebalo bi da se ceka da se formira vlada srbije pa posle toga onda treba da se ćeka dokle se nekom krava oteli itd. bezkrajno ali u ovome najvise stete pretrpi imidz vlade politicara srbije jer se dodje do zakljućka da se ne moze njima verovati uopste.

Simens

pre 17 godina

Taj covek,ocigledno, ima neke zesce tripove. Ponasa se kao da raspolazemo nekom mocnom armijom ili kao da imamo neke mocne saveznike.
Voleo bih kada bi pametni ljudi iz DSS-a, kojih ima dosta, smenili Kostunicu, Jocica, Jankovica, Sandu Raskovic Ivic i sa ostalim normalnim partijama formirali Vladu, koja bi vodila "zemaljsku", a ne "nebesku" politiku.
Zaboravio sam Stojkovica.

hanibal

pre 17 godina

Sto se drugo moze ocekivati od Kostunice. On je svojim ponasanjem kao premijer Srbije dokazao da je jedan krutan, bezosecajan, bez ideje i covek koji nema opcije i sluha o znacaju savremenih kretanja u svetu. Potpuno je jasno da Srbija sa ovakvim politicarima samo moze da produzi agoniju bez izgleda da nesto pozitivno zabelzi u svom putu prema Evropi. Ignorisanje, umalovazanje i potcenivanje medjunarodne zajednice ce imati dalekosezne posledice za citav narod. Nacionalizam, licemerstvo, drveni jezik kojim se bivsi premijer sluzi u opsenju sa medjunarodnim zvanicnicima, hvalisanje i pozicije koje on pokusava da brani vise ne piju vodu kod naprednog sveta. Videcemo veoma brzo posledice ovakvog ponasanja Kostunice.

Stefan

pre 17 godina

Gospodine Legalisto, mozda ne primecujete, mozda niste obavesteni, ali sve vise se pretvarate u svog petooktobatrskog predhodnika ! Ne znam samo na kojim osnovama taj covek zeli da bude ponovo premijer ?!? Gospodine predsetnice, ne igraj se sa buducnoscu Srbije, ne igraj se sa glasovima 915000 ljudi - ako boga znas, ne daj gore navedenom da nas dalje vodi u ambis !

Takanori

pre 17 godina

1.Dogod je srpski natalitet 5-6 puta nizi od albanskog nema ni govora o zadrzavanju Kosova.
2.Cak da je Milosevic i uspeo da ih svojevremeno sve protera situacija bi u par godina opet prevagnula u albansku korist.
3.Zemlja nije nicija po definiciji. Mi nismo u stanju da je zadrzimo, otvorimo oci.
4.Srbija, na zalost, ne zasluzuje da zadrzi Kosovo,ne zato sto je po definiciji losa - nego zato sto je nesposobna. Stavise ona momoentalno ne zasluzuje da zadrzi ni ostatak teritorija i samo je pitanje vremena kad ce i to izgubiti.
5.Najveci problem Srbije nisu Albanci i svet, nego Srbi.
6.Kostunicino odbijanje po sebi ne menja nista u krajnjem ishodu, ali je lepa ilustracija Srbije i njenih politicara.

Sveta

pre 17 godina

Cemu ovolika buka oko svegta ovog. Arthisari ne dolazi u Beograd da pregovara (ni sa Tadicam ni sa Kostunicom), on samo donosi svoj plan za resenje statusa Kosova, a koju je predhodno cula Kontakt Grupa.
Tu "postu" (sto neko rece) je mogao da primi i Leon Koen u ime Srpskog pregovarackog tima.

Vojvođanin

pre 17 godina

Koštunica bi trebao da se zamisli, da li ovom odlukom predstavlja birače koji su glasali za njega
na proteklim izborima!

Slavisa Tatic

pre 17 godina

Gde u evropi zapadne sile traze osim od srbije da prizna na svojoj teritoriji novu drzavu a da za uzvrat dobije verseke objekte opasane bodljikavom zicom i okruzene tenkovima i mitrajlezima.Ja zivim u inostranstvu 20god.i takvu demokratiju prvi put cujem.Puno pozdrava za b92

Maja_V

pre 17 godina

Milosevic je, pocetkom 90´-ih, odbio da primi Cimermana. Posle nekoliko izuzetno uspesnih godina na vlasti, negde pred leto 99´je ipak primio Ahtisarija... da malo procaskaju na kanabetu. Za razliku od Cimermana, koji je spremio brdo papira i predloga, Ahtisari je doneo samo prazan papir. Milosevic se slozio po svim tackama i Kumanovo je uslo u udzbenike istorije. Tako je radio predhodnik i veliki uzor nasem "voljenom" BIVSEM premijeru. SAmo cekam dan kad ce Kostunica na svom privatnom kanalu, koji je doduse dosta gledan, da izjavi kako "su mu upravo javili" da je neslavno prosao na izborima i da konacno ima vremena da se posveti...cemu god! Samo fali da mu tu "novost" dosapne neko od ruskih politicara, u minut do 12. pa da slika bude kompletna.

Dragan R

pre 17 godina

Dolazak Ahtisarija je isto kao i dolazak konobara sa racunom za lumperajku. Deo racuna trebao bi da plati Milošević a pošto njega nema treba da plate nastavjači njegovog dela. Da je VK iskreno Stalo do Kosova i Srbije on bi prvo umesto zakona o pomaganju ratnih zločinica i i ostalih kriminalaca doneo pozitivne zakone i potilitičke odluke koje bi donele neke promene srpskih vlasti prema Albancima na jugu Srbije i ostalih gradjana. Medjutim on je odredio da se o njima brine Sandra koja je opljačkala svoje sugradjane izbegle u Srbiju i zbog toga bila smenjena iz komeserijata za izbeglice itd. Svakom ko imalo imama svesti kada je video pregovarački tim Srbije bilo je jasno da je njihov učinak nula. Mi smo počeli da pljujemo po Ahtisariju pre nego čto je čovek primio dužnost (naročito poštena doktorka) i kako smo onda mogli da očekujemo da on shvati da smo se mi promenili i da više nismo na Slobonom putu.Doktorka bi trebalo da nam objasni od čega boluje VK kada izbegava da primi djačku knjižicu sa ocnama svoga rada. Mislim da bi Ahtisari trebao da urči poruku Pahomiju.VK zameram što nije u preambulu stavio i Finsku pa bi mogli sada da zaustavimo Ahtisarija.Čudime da mi Srbi koji smo voleli sve oslobodilačke pokrete u svetu (u tudjim dvorištima naravno bez Rusije)sada kad imamo slučaj da neko neće da živi sa nama mi bi da im zatreme seme. E, pa sada su došle mečke na naša vrata.Pozivanje na istoriju nam baš nije na ruku. Ovim oblastima su vladali Rimljani, Madjari, Vizantijci i ostali pa bi oni imali puno pravo po našem aršinu da se vrate na svoje.

Revizor

pre 17 godina

Potpuno je nebitno ko će i da li će , primiti Ahtisarija, on će ovako ili onako predstaviti svoj plan za Kosovo,ustvari, on je to već učinio, a na nama će biti samo da to potpišemo. Ovaj Koštuničin gest je samo kupovina sitnog vremena, ali se, nažalost konačan ishod odavno zna. Kosovo će, hteli mi to ili ne, postati nezavisno. Živi bili pa videli.

MarkoNBG

pre 17 godina

Kostunica je uradio pametnu stvar ako se sire pogleda.
To sto nece da primi Ahtisarija znaci da on odbija da se izjasni o predlogu, znaci niti je odbio predlog, niti ga je prihvatio (onaj ko primi Ahtisarija samo se potvrditi da nekakav plan postoji)a Albanci ce morati eksplicitno da se izjasne o njemu...dakle mi smo u prednosti u nastavku pregovora.

Vojvodjanka

pre 17 godina

Kostunicini biraci su bas to i ocekivali od njega .Ako treba da obavlja tehnicki deo , on ga i obavlja .Ta hajka,koja se trenutno vodi na TV protiv Kostunice kao odbija da ga primi , bila bi jos gora da ga je primio.Onda bi bilo evo dokaza da nece iz premijerske fotelje ... Malo mi je muka .

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Sasvim je logicno da gospodin Kostunica nece ulaziti u razgovor o tako znacajnoj temi kada se stvara nova Vlada. Neozbiljno je ocekivati da bi odlazeci premijer tako nesto uradio. Nedrzavnicki i politikantski.
Evo, vec par dana, centralni i istocni deo Severne Amerike zahvacen je ledenim talasom. Samo napred, ospite paljbu na Kostunicu zbog svih nesrecnika koji nemaju struju i smrzavaju se u Ontariu, Micigenu....pa naravno da je on kriv!

acko(raska)

pre 17 godina

Ne vidim razlog zbog kojeg bi ga primio kad je vec doneo odluku o nekakvoj nezavisnosti kosova.Nek postane pocaasni gradjanin Prishtine i nek ide stalno kod njih,jer ce im biti preko potreban u vremenu koje dolazi(zbog njihovog nasilnog pnasanja koje ce se u skorijoj buducnosti pokazati ovaj put prema MZ)

Dragan Petrovic

pre 17 godina

Zašto i ko želi da nam učini ovakvu nepravdu?
Niti je tu kriv Milošević ni Koštunica, već smo po nekim parametrima globalizacije i novog svetskog poretka nepodobni u sadašnjem statusu. Ne traže oni mnogo, samo da ih slušamo i pratimo u realizaciji njihovih planova. Verovatno bi nas tada i pomilovali po glavi i dali slatkiše. Možda bi se i čula neka pohvala o našoj kooperativnosti u stilu "dobra kuca".
Pa ako se baš svih 915000 našeg naroda slaže sa tim (ili ni ne želi da to dublje posmatra), neka nam bude. Preživeće ovaj narod i tu nepravdu i siledžijstvo !

brane

pre 17 godina

Kostunica nece da primi Ahtisarija samo zbog iz tog razloga da bi u narednoj kampanji mogao Tadica da optuzi da je izgubio Kosovo. Ja sam LDP-ovac i nisam bas "zaljubljen" u Borisa Tadica, ali to nikako nije dobro posto je predsednik jedini koji je trenutno iole demokrata koji moze da odlucuje u ovoj nenormalnij zemlji. Da skratim. Ako Kostunici ovaj manevar uspe i Tadic navodno izgubi Kosovo ( posto je izgubljeno 1999.) na narednim izborima ce radikali uzeti 40 odsto, a Kostunica ce sa njima napraviti novu Vladu, a onda smo tek peceni. Pa sad vidite zasto je bitno da premijer primi Ahtisarija. Inace za neupucene moram samo da razjasnim jednu cinjenicu. Drzavom po nasem ustavu vlada premijer, a ne predsednik i zbog toga je neverovatno neozbiljno (citaj podmuklo) od Kostunice sto je ovo uradio prvenstveno Tadicu, a nas da ni ne spominijem ,posto svakako nikoga nije ni briga.

LJILJANA

pre 17 godina

Sada je valjda jasno da je Kostunici Kosovo deveta rupa na svirali ,kao i mnoge druge zivotne ,prijatne i neprijatne stvari.Kosovo i pregovori su prica za kampanju i za polupismene.Kostunica je verovatno,po svom misljenu,posao oko Kosova uspesno zavrsio.BLAGO NAMA, ZIVELA SRBIJA!

jelena

pre 17 godina

Mene fascinira brzina kojom je VK reagovao.Covek koji uvek naknadno ima neko objasnjenje zasto ga nema kad se to od njega ocekuje, odjednom zuri da poruci- ljudi, ako me onaj trazi, nisam kod kuce.Izgleda da mu je muka ne samo od Ahtisarija nego i od izbornog rezultata.

arbutinabranko

pre 17 godina

Krajnje neozbiljno...Ja licno mislim da je jedino sto je ostalo da se spase u ovom slucaju je obraz Srbije...na nama je da vidimo koliko ce od istog preostati...trenutak je veoma osetljiv...Davati izjave tipa nisam nadlezan nije moj posao je jednostavno katastrofalno...to nikome nece doneti dobra....bojim se da ce mo trpeti velike posledice svega ovoga...

DR.

pre 17 godina

Kostunici nije bitno Kosovo,to je ocigledno.Njega interesuje stolica,odnosno ne zeli da bude taj koji ce primiti odluku o Kosovu jer ce ubuduce izgubiti ogroman broj glasova.Kad bi mogao da dozivotno bude premijer,ili ako bi mu neko garantovao premijersko mesto on bi blanko potpisao sve sto se od njega trazi.Pa zar ne vidite da on pokusava da kopira Milosevica.Dobro su jevreji rekli"ne dajte vlast sirotinji".Slatko mu je kao eto ja odlucujem o 10 mil. ljudi,obnogatio sam se...on ako se povuce izpolitike nema sa cim da se bavi.A standardi su mu sadamegalomanski.

zatvor srbija

pre 17 godina

Da se pitam ne bih se niko od nasih politicara sastao ni sa jednim stranim zvanicnikom sve dok nam ne ukinu vize. To kako se evropa odnosi prema nama u svakom smislu je ponizavajuce. Pokojni premijer je izrocio Milosevica hagu, a oni su nas i dalje uslovljavali i drazili kao da smo kerovi. Mozda deluje da nema veze sa temom Kosova, ali ako se i u pregovorima odnose prema nama kao sto to rade u ambasadama onda shvatam cak i Kostunicu.

Iceman

pre 17 godina

Mene DSS i Kostunica sve vise podsecaju na SPS i Milosevica. Ta igra i inacenje sa EU, prkosenje i laznja obecanja su vec sve ono sto je Sloba svojevremeno radio i videli smo kako smo prosli. DSS ponovo jaca nacionalizam i mrznju i to nije partija koja bi nas vodila ka Evropi. Niko osim Tadica nazalost za sada nije spreman da primi na sebe odgovornost za Kosovo. Mozemo se mi glupirati kao i do sada, ali Evropa ima svoj put i ona jednostavno moze dici ruke i nastaviti dalje sa svojim planovima jer joj nece trebati potvrda Srbije.

Gordana

pre 17 godina

Koštunica ima legitimitet, kao i njegova vlada, sve dok im ne istekne mandat. To što su na izborima izgubili, ne znači da tog momenta treba da dignu sve četiri u vis i da odustanu od života. Šta će da rade ako se desi neka katastrofa? Hoće li i onda biti nenadležni?

A onaj lik Andreja Mladenović je vrlo prepotentan kada izjavljuje "neka se Ahtisari malo smiri".

Zvonimir

pre 17 godina

Bojim se da je vecina od nas u prilici da bude u zabludi, da upadne u "automatsku gresku" pri komentarisanju dogadjaja o kojima imamo nedovoljno informacija. Secam se reci nekadasnjeg diplomate Milivoja Maksica da je medjunarodna politika neka vrsta sahovske table u kojoj se znacaj odigranog poteza ne mora odmah videti. Trenutno, cak moze delovati i cudno. Misljenja sam da je ovaj potez dr Kostunice upravo takav! Sacekajmo kraj partije!

Enver

pre 17 godina

Mislim da je nezavisno Kosovo bolje i za Srbiju jer bi za neko vreme verovatno albanski narod bio večinski u srbiji pa bi onda srbi najverovatnije tražili autonomiju u okviru Srbije

Miki Stojadinović

pre 17 godina

Što gore,to bolje!Beše jedan "političar",sada već pokojni,na našu sreću ili žalost,koji se tako igrao sa medjunarodnom zajednicom,pa su sankcije,po njemu,mogle da traju 1000 godina,Srbija se saginjati neće,i slične gluposti,a rezultat svega se video 24-og marta 1999 godine,ako su "patriote" zabo-
ravile,to je početak bombardovanja naše zemlje.Sada
opet imamo nekog "zeku naduvenka",koji se ljuti na medjunarodnu zajednicu,i koji je zadužen da prima samo lepe vesti,na primer ako je Ceca u drugom stanju i tako nešto.Ove neprijatne,neka primi neko drugi!I takav bi da opet bude premijer!Sačuvaj Bože Srbiju od Koštunice,Jočića,Stojkovića,Tijanića Sande Rašković-Ivić,Velje,
Palme i ostalih!!