Ponedeljak, 11.12.2006.

07:45

Mesić: Govor je bio parabola

Stjepan Mesić se sinoć obratio javnosti povodom objavljivanja govora s početka 90-ih, u kom se navodno pozitivno izjasnio o NDH.

Izvor: B92

Mesiæ: Govor je bio parabola IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

xelena

pre 17 godina

Svaka čast Mesiću!Tako govori političar u 21. veku. Čak iako je ovaj njegov govor iz Sidneja autentičan, to su bile 90-te i jednno specifično doba kada su se stvarale nove države. Neka on misli privatno šta god hoće, zvanično se ogradio od ustaštva i istakao antifašizam kao kamen temeljac nove hrvatske države. Dok su Koštunica i njegova vlada uspeli da potru i ponište nesumnjivi antifašizam Srbije u II sv. ratu i izjednače nešto što se izjednačiti ne može i što nam spočitavaju danas svi i Amerikanci i Rusi.Srbija se ogavnom uredbom iz 2005. odrekla jedne od najsvetlijih uloga u svojoj istoriji, a to je učešće na pravoj, pobedničkoj strani u II sv. ratu. E pa kad se i gubitničke zemlje sada trude da se ograde od svoje sramne prošlosti mi i dalje o kralju, četnicima...Čega se pametan stidi, lud se ponosi..Čestitke Stjepanu Mesiću!

Splićanin

pre 17 godina

prosto ne vjerujem koliko ljudi u Srbiji malo znaju o stvarnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. Mesić je istinski antifašist kojemu su ustaše ubile 13 članova uže i šire obitelji i ovaj govor je veliko iznenađenje svima u Hrvatskoj. Danas neki komentiraju u Hrvatskoj da je to čak bio vrlo plodonosan i mudar politički govor na mobilizaciji svih snaga i novčanih sredstava za obranu Hrvatske.
Osobno mislim da je za moga života Mesić NAJVEĆA MOGUĆA POLITIČKA PROMJENA NA BOLJE koja se dogodila na ovim prostorima zadnjih 50-tak godina.
Dok je Mesić predsjednik Hrvatske ustašoidna desnica neće imati privid pobjede u II svjetskom ratu koji je stvaran kao pobjeda za Hrvatsku nakon Oluje. On je desnici apsolutno najveći protivnik, protivnik koji će ih do kraja mandata baciti na nepodnošljivu marginu.

Milan

pre 17 godina

Predsednik Mesic je zaista u pravi to sto je rekao tada, jer ako malo bolje razmislite sta je receno to je tacno. Hrvatska je dobila i kao nezavisna drzava Hrvatska, a u isto vreme profitirala i kao Titova republika Hrvatska s celom Dalmacijom i Istrom, koja nije ni imala kao NDH. Znaci sto je Mesic rekao to je zapravo tacno.

Stefan

pre 17 godina

U to vreme Hrvatskoj je trebala podrska Nemacke i Austrije u EU (setite se Alojzja Moka). Kad je ta podrska dobijena, onda je "okrenut curak/prica" napoacke (dok je Tudjman idalje isao tim pravcem).
Sve u svemu zeljeno je postignuto.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Aha, kapiram - ono sto je bilo "tada" se ne racuna, ako je doticni sada OK. A zasto se onda nasima sudi u Hagu bas za ono sto su pocinili "tada" kad su i oni sada promenili ubedjenje i postali demokrate? A ovaj Stipetov govor nije jedini, pretpostavljam. Niti je on jedini tako govorio. A na kraju su ipak ispali krivi Srbi, i "tada" i sada.

Velibor

pre 17 godina

Potpuno podrzavam gosp. Milorada Pupovca kada kaze da je to bio samo tipican hadezeovski tudjmanovski govor, u kom je nazalost i gosp. Mesic bio uzeo ucesca pocetkom devedesetih. I jasno je da se on otrijeznio od tog proustaskog ludila kada je i sluzbeno uskoro napustio HDZ dok mnogi hadezeovci i danas nisu! Najgori su oni hadezovci po Hercegovini, Dalmaciji i Lici koji i danas velicaju ustastvo, zajedno sa ostalim idejama hrvatske desnice.
Jedino ni meni nije jasno sta gosp. Mesic ima protiv gosp. Draskovica! I jedan i drugi su s pozicija velikonacionalistickog sovinizma evoluirali u pozitivnijem pravcu s godinama, sto je ipak puno bolje nego da nisu evoluirali!

Jovan

pre 17 godina

Meni je u citavoj ovoj prici najsmesnije to sto Mesic nije hteo da primi prosle ili pretprosle godine Vuka Draskovica kao ministra inostranih poslova SCG zbog Draskoviceve nacionalisticke retorike sa pocetka devedesetih.
Kakav licemer na celu Hrvatske.

Mr. Spock

pre 17 godina

Mesicev govor sa pocetka '90-ih potpuno opravdava tadasnju srpsku pobunu, bas kao sto bi eventualni angazman aktuelnih nemackih politicara na rehabilitaciji nacizma opravdao zestoku reakciju Izraela (i celog sveta). Problem je nastao onog trenutka kada je S. M. zlouptrebio apsloutno opravdan strah Srba preko Drine i izazvao, u dogovoru sa F. Tudjmanom, ratni sukob sa tragicnim posledicama po sve narode ex-YU!

borislav

pre 17 godina

Snimka je iz sredine 1992. godine,mjesto događanja Australija.
Govor je držan pred emigracijom,od koje je išo ušićarit pare. Pa je reko i da je osnutak NDH pobjeda ali i da je SR Hrvatska također pobjeda.
Trebale su pare.

KOZA-NOSTRA-DAMUS

pre 17 godina

...moji su iz Milanovca koji je tu odma do Našica..pokojni otac mi je osam razreda sedeo u klupi sa Stipetom...i ono što sam ja od ćala zapamtio je...da se radi o kul liku...tako da ja imam potpuno razumevanje za njegove pomalo neodgovorne i nepromišljene izjave u to vreme...ali je FAKAT da je Stipe trenutno jedan od ključnih faktora stabilnosti u regionu...nedaj se STIPE!!!

Darko

pre 17 godina

Ravnodusan sam prema Mesicevom govoru...
Prost razlog: nacionalisti tamo, nacionalisti vamo, s tim sto "tamo" to znaju lepse da upakuju a domaci kada ti upakuju i mi se plasimo govora.

splićanin

pre 17 godina

Mnogi pa i Mesić su koketirali sa "Ustaštvom" zbog pragmatičnih razloga.Sada je došlo na vidjelo kako se Hrvatska borila za međunarodno priznanje i istodobno naoružavala. Svaki je dolar bio potreban. Ne opravdavam Mesića ali samo glupi političari ne mjenjaju stavove i mišljenja. Ono što je nakon toga radio ga amnestira od glupih izjava koje je davao 90-91 g. Današnja Hrvatska je nešto sasvim drugo, i nema veze sa avetima iz prošlosti.Zločini su postojali,a zločinci imaju imena i prezimena. 1941-1945 Hrvatskoj jer bio jak antifašistički NOB pokret.Koliko je bilo Hrvata( Dalmatinaca) poginulo na Neretvi i Sutjeski ?

Milosh

pre 17 godina

Nije toliki problem sto je on to rekao i sto i dan danas misli, nego je mnogo tuznije i mnogo veci problem to sto ce mu ovakvo nesto podici rejting medju sunarodnicima sto samo govori nesto mnogo vece od toga kakav je Mesic koga svi znaju.

martin70

pre 17 godina

Situacija je cak pomalo i smijesna i to jednostavno zato sto je isti taj Mesic trn u oku svim nacionalistima u HR i to poodavno. Ponajvise jer uvijek smiruje tenzije i nikada ne poziva na mrznju prema bilo kome. Smisao njegovog govora je bio tipican za pocetak 90-tih kada su svi uvjeravali Hrvate da oni to ne smiju biti zbog nekih grijeha iz proslosti. Cinjenica je da je Hitler imao saveznike u maltene svim zemljama Europe i to je zalosno ali jednom narodu osporavati pravo na drzavu kao sto je to bilo s Hrvatima nije u redu. Tih par recenica su doticni novinari jednostavno izvukli iz konteksta jer su htjeli izazvati senzaciju i to je protivno osnovnim nacelima njihove struke. Toga je svjestan i Pupovac. Naime bez takvih kao Mesic situacija bi bila puno teza i napetija nego sto je sada.

Jugosloven

pre 17 godina

Mesicu se nema mnogo sta zameriti poslednjih ogdina. Ali svako mora snositi odgovornost za ono sto je radio I GOVORIO u ratu. A Mesic je bio udarna pesnica HDZ-a u razbijanju Jugoslavije i najblizi saradnik Tudjmana. Za pocetak, dobro je da je reagovao i priznao gresku, i dobro je da se ustastvo u Hrvatskoj sada zvanicno osudjuje, za razliku od cetnistva, koje u Srbiji dozivljava rensansu. E, gde bi Srbima bio kraj kada bi Kostunica priznao da je bila greska slikati se s kalasnjikovom u ruci na Kosovu! O Draskovicu ne vredi ni govoriti, jer on je zajedno sa Seseljom najvise uradio na rehabilitaciji cetnistva.

Realista

pre 17 godina

Nema sta da se zameri Mesicu. On je 1991. rekao sto vecina njegovih sunarodnika, ako ne i svi, oseca. Kao sto je Srbiji prirodni saveznik pravoslavna Rusija, tako je Hrvatskoj prirodni saveznik katolicka Italija, koja je i bila najveci sponzor ustasha. Kao i Italija, i Hrvaska je promenila stranu cim su stvari krenule nizbrdo za Sile Osovine u 2. svetskom ratu. Tako su obe zemlje pobedile dva puta - jednom sa Hitlerom, drugi put sa Uncle Samom.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Da postoji demokratija u Hrvatskoj ne bi urednici HTV-a bili suspendovani, cenzura nije demokratsko sredstvo a u Hrvatskoj je ocito jos uvek ima kao sredstvo nacionalnog projekta koji izgleda jos uvek nije zavrsen iako su u avgustu 1995 etnicki ocistili skoro celu hrvatsku teritoriju od tradicionalnog srpskog stanovnistva. Pored toga je Mesicev anti-fasizam iskljucivo povezan za svojatanje partizanske borbe protiv nemackog okupatora koje je predvodio Tito, poreklom hrvat, ali je interesantniji detalj rasporeda nacionalne pripadnosti njegovih boraca. Pored toga postoji i opravdana dilema o moralu pri stavu da je ta partizanska borba protiv fasizma zapravo bila borba za slobodu kad je ona umesto toga ukinula demokratiju i time temelj slobode. Svejedno dali je kratkotrajno okupator nemac ili dugotrajno komunisticka diktatura, narod strada i posledice osecamo i danas.

Balkanboy

pre 17 godina

Meni je u ovoj vesti ipak najzanimljiviji detalj da su urednici dnevnika suspendovani zbog objavljivanja ove vesti.
Znaci novinari koji objavljuju vesti koje se nekome ne dopadaju,moraju biti sankcionisani zbog toga.....to je pravi put u Evropu.

nebojsa

pre 17 godina

Ipak je to onaj Stipe kojeg se ja ne secam kao anti-fasiste i liberalnog demokrate s pocetka 90ih. Posto je duvao u istu tikvu sa FT, nikad nisam iskreno verovao u njegovu sadasnju iskrenost i mislim da ne zasluzuje pohvalne komentare koje mu Pupovac deli. Stipetove izjave zadnji 7-8 godina smatram samo pol-marketingom i (dobrim) savetima nekog iz njegovog PR tima.

Goran

pre 17 godina

Slucaj Mesic definitivno pokazuje nedoslednost i pokvrenost politike. Nije to slucaj samo s Stipom Mesicem, koji je preko noci dres zestokog nacionaliste, promenio dresom "mirovnjaka". Nazalost on nije jedinstven slucaj. Biljana Plavsic,Vuk Draskovic( usput da pomenem, od cijih se govora mojim komsijamam Muslimanima dizala kosa na glavi), Novak Kilibarda. Ovoj ekipi povremeno se prema potrebi prikljucuje i Haris Silajdzic.
Mozda bismo Mesicu i slicnim mogli progledati kroz prste da nije bilo zrtava u proteklim sukobina na ovim prostorima.
Kako bi bilo da V.Seselj promeni retoriku, i sta odmah bi ga trebalo abolirati, e malo sutra !
Da je Mesic predsednik iole demokratske drzave najmanje sto bi trebao da ucini je da podnese ostavku !
Ovako nista od toga.

Goran

pre 17 godina

Slucaj Mesic definitivno pokazuje nedoslednost i pokvrenost politike. Nije to slucaj samo s Stipom Mesicem, koji je preko noci dres zestokog nacionaliste, promenio dresom "mirovnjaka". Nazalost on nije jedinstven slucaj. Biljana Plavsic,Vuk Draskovic( usput da pomenem, od cijih se govora mojim komsijamam Muslimanima dizala kosa na glavi), Novak Kilibarda. Ovoj ekipi povremeno se prema potrebi prikljucuje i Haris Silajdzic.
Mozda bismo Mesicu i slicnim mogli progledati kroz prste da nije bilo zrtava u proteklim sukobina na ovim prostorima.
Kako bi bilo da V.Seselj promeni retoriku, i sta odmah bi ga trebalo abolirati, e malo sutra !
Da je Mesic predsednik iole demokratske drzave najmanje sto bi trebao da ucini je da podnese ostavku !
Ovako nista od toga.

Balkanboy

pre 17 godina

Meni je u ovoj vesti ipak najzanimljiviji detalj da su urednici dnevnika suspendovani zbog objavljivanja ove vesti.
Znaci novinari koji objavljuju vesti koje se nekome ne dopadaju,moraju biti sankcionisani zbog toga.....to je pravi put u Evropu.

nebojsa

pre 17 godina

Ipak je to onaj Stipe kojeg se ja ne secam kao anti-fasiste i liberalnog demokrate s pocetka 90ih. Posto je duvao u istu tikvu sa FT, nikad nisam iskreno verovao u njegovu sadasnju iskrenost i mislim da ne zasluzuje pohvalne komentare koje mu Pupovac deli. Stipetove izjave zadnji 7-8 godina smatram samo pol-marketingom i (dobrim) savetima nekog iz njegovog PR tima.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Da postoji demokratija u Hrvatskoj ne bi urednici HTV-a bili suspendovani, cenzura nije demokratsko sredstvo a u Hrvatskoj je ocito jos uvek ima kao sredstvo nacionalnog projekta koji izgleda jos uvek nije zavrsen iako su u avgustu 1995 etnicki ocistili skoro celu hrvatsku teritoriju od tradicionalnog srpskog stanovnistva. Pored toga je Mesicev anti-fasizam iskljucivo povezan za svojatanje partizanske borbe protiv nemackog okupatora koje je predvodio Tito, poreklom hrvat, ali je interesantniji detalj rasporeda nacionalne pripadnosti njegovih boraca. Pored toga postoji i opravdana dilema o moralu pri stavu da je ta partizanska borba protiv fasizma zapravo bila borba za slobodu kad je ona umesto toga ukinula demokratiju i time temelj slobode. Svejedno dali je kratkotrajno okupator nemac ili dugotrajno komunisticka diktatura, narod strada i posledice osecamo i danas.

Realista

pre 17 godina

Nema sta da se zameri Mesicu. On je 1991. rekao sto vecina njegovih sunarodnika, ako ne i svi, oseca. Kao sto je Srbiji prirodni saveznik pravoslavna Rusija, tako je Hrvatskoj prirodni saveznik katolicka Italija, koja je i bila najveci sponzor ustasha. Kao i Italija, i Hrvaska je promenila stranu cim su stvari krenule nizbrdo za Sile Osovine u 2. svetskom ratu. Tako su obe zemlje pobedile dva puta - jednom sa Hitlerom, drugi put sa Uncle Samom.

Jugosloven

pre 17 godina

Mesicu se nema mnogo sta zameriti poslednjih ogdina. Ali svako mora snositi odgovornost za ono sto je radio I GOVORIO u ratu. A Mesic je bio udarna pesnica HDZ-a u razbijanju Jugoslavije i najblizi saradnik Tudjmana. Za pocetak, dobro je da je reagovao i priznao gresku, i dobro je da se ustastvo u Hrvatskoj sada zvanicno osudjuje, za razliku od cetnistva, koje u Srbiji dozivljava rensansu. E, gde bi Srbima bio kraj kada bi Kostunica priznao da je bila greska slikati se s kalasnjikovom u ruci na Kosovu! O Draskovicu ne vredi ni govoriti, jer on je zajedno sa Seseljom najvise uradio na rehabilitaciji cetnistva.

martin70

pre 17 godina

Situacija je cak pomalo i smijesna i to jednostavno zato sto je isti taj Mesic trn u oku svim nacionalistima u HR i to poodavno. Ponajvise jer uvijek smiruje tenzije i nikada ne poziva na mrznju prema bilo kome. Smisao njegovog govora je bio tipican za pocetak 90-tih kada su svi uvjeravali Hrvate da oni to ne smiju biti zbog nekih grijeha iz proslosti. Cinjenica je da je Hitler imao saveznike u maltene svim zemljama Europe i to je zalosno ali jednom narodu osporavati pravo na drzavu kao sto je to bilo s Hrvatima nije u redu. Tih par recenica su doticni novinari jednostavno izvukli iz konteksta jer su htjeli izazvati senzaciju i to je protivno osnovnim nacelima njihove struke. Toga je svjestan i Pupovac. Naime bez takvih kao Mesic situacija bi bila puno teza i napetija nego sto je sada.

Milosh

pre 17 godina

Nije toliki problem sto je on to rekao i sto i dan danas misli, nego je mnogo tuznije i mnogo veci problem to sto ce mu ovakvo nesto podici rejting medju sunarodnicima sto samo govori nesto mnogo vece od toga kakav je Mesic koga svi znaju.

splićanin

pre 17 godina

Mnogi pa i Mesić su koketirali sa "Ustaštvom" zbog pragmatičnih razloga.Sada je došlo na vidjelo kako se Hrvatska borila za međunarodno priznanje i istodobno naoružavala. Svaki je dolar bio potreban. Ne opravdavam Mesića ali samo glupi političari ne mjenjaju stavove i mišljenja. Ono što je nakon toga radio ga amnestira od glupih izjava koje je davao 90-91 g. Današnja Hrvatska je nešto sasvim drugo, i nema veze sa avetima iz prošlosti.Zločini su postojali,a zločinci imaju imena i prezimena. 1941-1945 Hrvatskoj jer bio jak antifašistički NOB pokret.Koliko je bilo Hrvata( Dalmatinaca) poginulo na Neretvi i Sutjeski ?

KOZA-NOSTRA-DAMUS

pre 17 godina

...moji su iz Milanovca koji je tu odma do Našica..pokojni otac mi je osam razreda sedeo u klupi sa Stipetom...i ono što sam ja od ćala zapamtio je...da se radi o kul liku...tako da ja imam potpuno razumevanje za njegove pomalo neodgovorne i nepromišljene izjave u to vreme...ali je FAKAT da je Stipe trenutno jedan od ključnih faktora stabilnosti u regionu...nedaj se STIPE!!!

Darko

pre 17 godina

Ravnodusan sam prema Mesicevom govoru...
Prost razlog: nacionalisti tamo, nacionalisti vamo, s tim sto "tamo" to znaju lepse da upakuju a domaci kada ti upakuju i mi se plasimo govora.

borislav

pre 17 godina

Snimka je iz sredine 1992. godine,mjesto događanja Australija.
Govor je držan pred emigracijom,od koje je išo ušićarit pare. Pa je reko i da je osnutak NDH pobjeda ali i da je SR Hrvatska također pobjeda.
Trebale su pare.

Mr. Spock

pre 17 godina

Mesicev govor sa pocetka '90-ih potpuno opravdava tadasnju srpsku pobunu, bas kao sto bi eventualni angazman aktuelnih nemackih politicara na rehabilitaciji nacizma opravdao zestoku reakciju Izraela (i celog sveta). Problem je nastao onog trenutka kada je S. M. zlouptrebio apsloutno opravdan strah Srba preko Drine i izazvao, u dogovoru sa F. Tudjmanom, ratni sukob sa tragicnim posledicama po sve narode ex-YU!

Jovan

pre 17 godina

Meni je u citavoj ovoj prici najsmesnije to sto Mesic nije hteo da primi prosle ili pretprosle godine Vuka Draskovica kao ministra inostranih poslova SCG zbog Draskoviceve nacionalisticke retorike sa pocetka devedesetih.
Kakav licemer na celu Hrvatske.

Velibor

pre 17 godina

Potpuno podrzavam gosp. Milorada Pupovca kada kaze da je to bio samo tipican hadezeovski tudjmanovski govor, u kom je nazalost i gosp. Mesic bio uzeo ucesca pocetkom devedesetih. I jasno je da se on otrijeznio od tog proustaskog ludila kada je i sluzbeno uskoro napustio HDZ dok mnogi hadezeovci i danas nisu! Najgori su oni hadezovci po Hercegovini, Dalmaciji i Lici koji i danas velicaju ustastvo, zajedno sa ostalim idejama hrvatske desnice.
Jedino ni meni nije jasno sta gosp. Mesic ima protiv gosp. Draskovica! I jedan i drugi su s pozicija velikonacionalistickog sovinizma evoluirali u pozitivnijem pravcu s godinama, sto je ipak puno bolje nego da nisu evoluirali!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Aha, kapiram - ono sto je bilo "tada" se ne racuna, ako je doticni sada OK. A zasto se onda nasima sudi u Hagu bas za ono sto su pocinili "tada" kad su i oni sada promenili ubedjenje i postali demokrate? A ovaj Stipetov govor nije jedini, pretpostavljam. Niti je on jedini tako govorio. A na kraju su ipak ispali krivi Srbi, i "tada" i sada.

Stefan

pre 17 godina

U to vreme Hrvatskoj je trebala podrska Nemacke i Austrije u EU (setite se Alojzja Moka). Kad je ta podrska dobijena, onda je "okrenut curak/prica" napoacke (dok je Tudjman idalje isao tim pravcem).
Sve u svemu zeljeno je postignuto.

Milan

pre 17 godina

Predsednik Mesic je zaista u pravi to sto je rekao tada, jer ako malo bolje razmislite sta je receno to je tacno. Hrvatska je dobila i kao nezavisna drzava Hrvatska, a u isto vreme profitirala i kao Titova republika Hrvatska s celom Dalmacijom i Istrom, koja nije ni imala kao NDH. Znaci sto je Mesic rekao to je zapravo tacno.

Splićanin

pre 17 godina

prosto ne vjerujem koliko ljudi u Srbiji malo znaju o stvarnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. Mesić je istinski antifašist kojemu su ustaše ubile 13 članova uže i šire obitelji i ovaj govor je veliko iznenađenje svima u Hrvatskoj. Danas neki komentiraju u Hrvatskoj da je to čak bio vrlo plodonosan i mudar politički govor na mobilizaciji svih snaga i novčanih sredstava za obranu Hrvatske.
Osobno mislim da je za moga života Mesić NAJVEĆA MOGUĆA POLITIČKA PROMJENA NA BOLJE koja se dogodila na ovim prostorima zadnjih 50-tak godina.
Dok je Mesić predsjednik Hrvatske ustašoidna desnica neće imati privid pobjede u II svjetskom ratu koji je stvaran kao pobjeda za Hrvatsku nakon Oluje. On je desnici apsolutno najveći protivnik, protivnik koji će ih do kraja mandata baciti na nepodnošljivu marginu.

xelena

pre 17 godina

Svaka čast Mesiću!Tako govori političar u 21. veku. Čak iako je ovaj njegov govor iz Sidneja autentičan, to su bile 90-te i jednno specifično doba kada su se stvarale nove države. Neka on misli privatno šta god hoće, zvanično se ogradio od ustaštva i istakao antifašizam kao kamen temeljac nove hrvatske države. Dok su Koštunica i njegova vlada uspeli da potru i ponište nesumnjivi antifašizam Srbije u II sv. ratu i izjednače nešto što se izjednačiti ne može i što nam spočitavaju danas svi i Amerikanci i Rusi.Srbija se ogavnom uredbom iz 2005. odrekla jedne od najsvetlijih uloga u svojoj istoriji, a to je učešće na pravoj, pobedničkoj strani u II sv. ratu. E pa kad se i gubitničke zemlje sada trude da se ograde od svoje sramne prošlosti mi i dalje o kralju, četnicima...Čega se pametan stidi, lud se ponosi..Čestitke Stjepanu Mesiću!

Goran

pre 17 godina

Slucaj Mesic definitivno pokazuje nedoslednost i pokvrenost politike. Nije to slucaj samo s Stipom Mesicem, koji je preko noci dres zestokog nacionaliste, promenio dresom "mirovnjaka". Nazalost on nije jedinstven slucaj. Biljana Plavsic,Vuk Draskovic( usput da pomenem, od cijih se govora mojim komsijamam Muslimanima dizala kosa na glavi), Novak Kilibarda. Ovoj ekipi povremeno se prema potrebi prikljucuje i Haris Silajdzic.
Mozda bismo Mesicu i slicnim mogli progledati kroz prste da nije bilo zrtava u proteklim sukobina na ovim prostorima.
Kako bi bilo da V.Seselj promeni retoriku, i sta odmah bi ga trebalo abolirati, e malo sutra !
Da je Mesic predsednik iole demokratske drzave najmanje sto bi trebao da ucini je da podnese ostavku !
Ovako nista od toga.

Balkanboy

pre 17 godina

Meni je u ovoj vesti ipak najzanimljiviji detalj da su urednici dnevnika suspendovani zbog objavljivanja ove vesti.
Znaci novinari koji objavljuju vesti koje se nekome ne dopadaju,moraju biti sankcionisani zbog toga.....to je pravi put u Evropu.

nebojsa

pre 17 godina

Ipak je to onaj Stipe kojeg se ja ne secam kao anti-fasiste i liberalnog demokrate s pocetka 90ih. Posto je duvao u istu tikvu sa FT, nikad nisam iskreno verovao u njegovu sadasnju iskrenost i mislim da ne zasluzuje pohvalne komentare koje mu Pupovac deli. Stipetove izjave zadnji 7-8 godina smatram samo pol-marketingom i (dobrim) savetima nekog iz njegovog PR tima.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Da postoji demokratija u Hrvatskoj ne bi urednici HTV-a bili suspendovani, cenzura nije demokratsko sredstvo a u Hrvatskoj je ocito jos uvek ima kao sredstvo nacionalnog projekta koji izgleda jos uvek nije zavrsen iako su u avgustu 1995 etnicki ocistili skoro celu hrvatsku teritoriju od tradicionalnog srpskog stanovnistva. Pored toga je Mesicev anti-fasizam iskljucivo povezan za svojatanje partizanske borbe protiv nemackog okupatora koje je predvodio Tito, poreklom hrvat, ali je interesantniji detalj rasporeda nacionalne pripadnosti njegovih boraca. Pored toga postoji i opravdana dilema o moralu pri stavu da je ta partizanska borba protiv fasizma zapravo bila borba za slobodu kad je ona umesto toga ukinula demokratiju i time temelj slobode. Svejedno dali je kratkotrajno okupator nemac ili dugotrajno komunisticka diktatura, narod strada i posledice osecamo i danas.

Realista

pre 17 godina

Nema sta da se zameri Mesicu. On je 1991. rekao sto vecina njegovih sunarodnika, ako ne i svi, oseca. Kao sto je Srbiji prirodni saveznik pravoslavna Rusija, tako je Hrvatskoj prirodni saveznik katolicka Italija, koja je i bila najveci sponzor ustasha. Kao i Italija, i Hrvaska je promenila stranu cim su stvari krenule nizbrdo za Sile Osovine u 2. svetskom ratu. Tako su obe zemlje pobedile dva puta - jednom sa Hitlerom, drugi put sa Uncle Samom.

Jugosloven

pre 17 godina

Mesicu se nema mnogo sta zameriti poslednjih ogdina. Ali svako mora snositi odgovornost za ono sto je radio I GOVORIO u ratu. A Mesic je bio udarna pesnica HDZ-a u razbijanju Jugoslavije i najblizi saradnik Tudjmana. Za pocetak, dobro je da je reagovao i priznao gresku, i dobro je da se ustastvo u Hrvatskoj sada zvanicno osudjuje, za razliku od cetnistva, koje u Srbiji dozivljava rensansu. E, gde bi Srbima bio kraj kada bi Kostunica priznao da je bila greska slikati se s kalasnjikovom u ruci na Kosovu! O Draskovicu ne vredi ni govoriti, jer on je zajedno sa Seseljom najvise uradio na rehabilitaciji cetnistva.

martin70

pre 17 godina

Situacija je cak pomalo i smijesna i to jednostavno zato sto je isti taj Mesic trn u oku svim nacionalistima u HR i to poodavno. Ponajvise jer uvijek smiruje tenzije i nikada ne poziva na mrznju prema bilo kome. Smisao njegovog govora je bio tipican za pocetak 90-tih kada su svi uvjeravali Hrvate da oni to ne smiju biti zbog nekih grijeha iz proslosti. Cinjenica je da je Hitler imao saveznike u maltene svim zemljama Europe i to je zalosno ali jednom narodu osporavati pravo na drzavu kao sto je to bilo s Hrvatima nije u redu. Tih par recenica su doticni novinari jednostavno izvukli iz konteksta jer su htjeli izazvati senzaciju i to je protivno osnovnim nacelima njihove struke. Toga je svjestan i Pupovac. Naime bez takvih kao Mesic situacija bi bila puno teza i napetija nego sto je sada.

Milosh

pre 17 godina

Nije toliki problem sto je on to rekao i sto i dan danas misli, nego je mnogo tuznije i mnogo veci problem to sto ce mu ovakvo nesto podici rejting medju sunarodnicima sto samo govori nesto mnogo vece od toga kakav je Mesic koga svi znaju.

splićanin

pre 17 godina

Mnogi pa i Mesić su koketirali sa "Ustaštvom" zbog pragmatičnih razloga.Sada je došlo na vidjelo kako se Hrvatska borila za međunarodno priznanje i istodobno naoružavala. Svaki je dolar bio potreban. Ne opravdavam Mesića ali samo glupi političari ne mjenjaju stavove i mišljenja. Ono što je nakon toga radio ga amnestira od glupih izjava koje je davao 90-91 g. Današnja Hrvatska je nešto sasvim drugo, i nema veze sa avetima iz prošlosti.Zločini su postojali,a zločinci imaju imena i prezimena. 1941-1945 Hrvatskoj jer bio jak antifašistički NOB pokret.Koliko je bilo Hrvata( Dalmatinaca) poginulo na Neretvi i Sutjeski ?

KOZA-NOSTRA-DAMUS

pre 17 godina

...moji su iz Milanovca koji je tu odma do Našica..pokojni otac mi je osam razreda sedeo u klupi sa Stipetom...i ono što sam ja od ćala zapamtio je...da se radi o kul liku...tako da ja imam potpuno razumevanje za njegove pomalo neodgovorne i nepromišljene izjave u to vreme...ali je FAKAT da je Stipe trenutno jedan od ključnih faktora stabilnosti u regionu...nedaj se STIPE!!!

Darko

pre 17 godina

Ravnodusan sam prema Mesicevom govoru...
Prost razlog: nacionalisti tamo, nacionalisti vamo, s tim sto "tamo" to znaju lepse da upakuju a domaci kada ti upakuju i mi se plasimo govora.

borislav

pre 17 godina

Snimka je iz sredine 1992. godine,mjesto događanja Australija.
Govor je držan pred emigracijom,od koje je išo ušićarit pare. Pa je reko i da je osnutak NDH pobjeda ali i da je SR Hrvatska također pobjeda.
Trebale su pare.

Mr. Spock

pre 17 godina

Mesicev govor sa pocetka '90-ih potpuno opravdava tadasnju srpsku pobunu, bas kao sto bi eventualni angazman aktuelnih nemackih politicara na rehabilitaciji nacizma opravdao zestoku reakciju Izraela (i celog sveta). Problem je nastao onog trenutka kada je S. M. zlouptrebio apsloutno opravdan strah Srba preko Drine i izazvao, u dogovoru sa F. Tudjmanom, ratni sukob sa tragicnim posledicama po sve narode ex-YU!

Jovan

pre 17 godina

Meni je u citavoj ovoj prici najsmesnije to sto Mesic nije hteo da primi prosle ili pretprosle godine Vuka Draskovica kao ministra inostranih poslova SCG zbog Draskoviceve nacionalisticke retorike sa pocetka devedesetih.
Kakav licemer na celu Hrvatske.

Velibor

pre 17 godina

Potpuno podrzavam gosp. Milorada Pupovca kada kaze da je to bio samo tipican hadezeovski tudjmanovski govor, u kom je nazalost i gosp. Mesic bio uzeo ucesca pocetkom devedesetih. I jasno je da se on otrijeznio od tog proustaskog ludila kada je i sluzbeno uskoro napustio HDZ dok mnogi hadezeovci i danas nisu! Najgori su oni hadezovci po Hercegovini, Dalmaciji i Lici koji i danas velicaju ustastvo, zajedno sa ostalim idejama hrvatske desnice.
Jedino ni meni nije jasno sta gosp. Mesic ima protiv gosp. Draskovica! I jedan i drugi su s pozicija velikonacionalistickog sovinizma evoluirali u pozitivnijem pravcu s godinama, sto je ipak puno bolje nego da nisu evoluirali!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Aha, kapiram - ono sto je bilo "tada" se ne racuna, ako je doticni sada OK. A zasto se onda nasima sudi u Hagu bas za ono sto su pocinili "tada" kad su i oni sada promenili ubedjenje i postali demokrate? A ovaj Stipetov govor nije jedini, pretpostavljam. Niti je on jedini tako govorio. A na kraju su ipak ispali krivi Srbi, i "tada" i sada.

Stefan

pre 17 godina

U to vreme Hrvatskoj je trebala podrska Nemacke i Austrije u EU (setite se Alojzja Moka). Kad je ta podrska dobijena, onda je "okrenut curak/prica" napoacke (dok je Tudjman idalje isao tim pravcem).
Sve u svemu zeljeno je postignuto.

Milan

pre 17 godina

Predsednik Mesic je zaista u pravi to sto je rekao tada, jer ako malo bolje razmislite sta je receno to je tacno. Hrvatska je dobila i kao nezavisna drzava Hrvatska, a u isto vreme profitirala i kao Titova republika Hrvatska s celom Dalmacijom i Istrom, koja nije ni imala kao NDH. Znaci sto je Mesic rekao to je zapravo tacno.

Splićanin

pre 17 godina

prosto ne vjerujem koliko ljudi u Srbiji malo znaju o stvarnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. Mesić je istinski antifašist kojemu su ustaše ubile 13 članova uže i šire obitelji i ovaj govor je veliko iznenađenje svima u Hrvatskoj. Danas neki komentiraju u Hrvatskoj da je to čak bio vrlo plodonosan i mudar politički govor na mobilizaciji svih snaga i novčanih sredstava za obranu Hrvatske.
Osobno mislim da je za moga života Mesić NAJVEĆA MOGUĆA POLITIČKA PROMJENA NA BOLJE koja se dogodila na ovim prostorima zadnjih 50-tak godina.
Dok je Mesić predsjednik Hrvatske ustašoidna desnica neće imati privid pobjede u II svjetskom ratu koji je stvaran kao pobjeda za Hrvatsku nakon Oluje. On je desnici apsolutno najveći protivnik, protivnik koji će ih do kraja mandata baciti na nepodnošljivu marginu.

xelena

pre 17 godina

Svaka čast Mesiću!Tako govori političar u 21. veku. Čak iako je ovaj njegov govor iz Sidneja autentičan, to su bile 90-te i jednno specifično doba kada su se stvarale nove države. Neka on misli privatno šta god hoće, zvanično se ogradio od ustaštva i istakao antifašizam kao kamen temeljac nove hrvatske države. Dok su Koštunica i njegova vlada uspeli da potru i ponište nesumnjivi antifašizam Srbije u II sv. ratu i izjednače nešto što se izjednačiti ne može i što nam spočitavaju danas svi i Amerikanci i Rusi.Srbija se ogavnom uredbom iz 2005. odrekla jedne od najsvetlijih uloga u svojoj istoriji, a to je učešće na pravoj, pobedničkoj strani u II sv. ratu. E pa kad se i gubitničke zemlje sada trude da se ograde od svoje sramne prošlosti mi i dalje o kralju, četnicima...Čega se pametan stidi, lud se ponosi..Čestitke Stjepanu Mesiću!