Nedelja, 03.12.2006.

12:21

Sumnja u regularnost tendera

Predsednik Komtrejda Veselin Jevrosimović sumnja da će i novi tender za nabavku računara za škole biti namešten.

Izvor: Beta

Sumnja u regularnost tendera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 17 godina

Svima je jasno da se u zemlji Srbiji ne moze da posluje bez protekcije i veza.Kada drzava ukine monopol nad ADSL uslugama, kada rastjera novokomponovane biznismene koji su kada je crko sverc naftom presli u trgovinu kompjuterima i gradnju zgrada tada ce posten covjek moci da dobije na nekom tenderu na osnovu kvaliteta robe i uluga koje nudi a ne zato sto zna Peru i Perinog sefa tendera.
A i sami smo krivi za te krs kompjutere ala Veso jer svi zele jeftin comp ,za malo para super masinu, to NE MOZE ljudi!

Nesha

pre 17 godina

Zanimljivo je i to da 12.5 mil evra zaista nije neka značajna cifra za državnu nabavku. Pa 1km autoputa košta milion evra, što bi se uzbuživali oko 12.5 km autoputa, ali 30.000 računara zati zvuči impresivno.
Zanima me samo zašto su tražili žute/sklapane računare (cenom), kada će se to kvariti svako malo...
A što se tiče Vese, bolje da ode na modnu reviju. Nijedna domaća firma nema proizvodnu traku za sklapanje računara, već rade šrafcigeri...tako da bez npr. Hrvata niko nema šanse da proizvode taj broj računara u tako kratkom roku.

Fandjo

pre 17 godina

Tender je oboren jer je bio glupo skopljen i ko se iole razume u kopjutere (aka racunare), mogao je da ga obori na osnovu nelogicnih zahteva! Lista je podugacka...
Tako da nije tacno da je tender oboren jer je jedan ponudjac dostavio prazan papir.
Tragicno je da su se trazile masine toliko jeftine da one po definiciji ne bi mogle biti nista drugo do krshevi, na kojima se ne bi mogao instalirati Windows Vista OS, koji bi trebalo da uci barem 6-7 buducih generacija!
Sve u svemu Vesa jeste u pravu kada kuka da je tender bio mutljavina, osmisljena da se za racun nekoga isisa iz budzeta gomila para.
No, dobro je da nase i pare nasih roditelja nece jednim delom otici za finansiranje Hrvatske, a po tom osnovu ni bilo koje druge strane firme, apropo punjenju budzeta neke strane drzave na konto poreza koji bi strana firma ostvarila takvom transakcijom!

Adrian

pre 17 godina

I ja sam sprovodio dosta državnih tendera u Norveškoj. Država se loše ponela prema tenderu, za male pare je trebalo "proizvesti" računar, instalirati Dual Boot (Linux, Windows) podesiti Wi-Fi parametre i jedinstvenu lozinku za svaku učionicu. Ovim se direktno diskredituje ljudski rad i stručnost jer koliko bi ste vi naplatili da podesite 30.000 računara i preko 1600 Access Pointa? Ako su pare iz Nacionalnog investicionog plana trebalo je pokrenuti privredu i domaće proizvođače, pa tako podeliti da 10 najjače firme isporuče po 3.000 računara ili da 5 najjačih A brand podele po 6.000. Zašto bi trebalo da jedan dobije ceo posao i tako veštački se nametne kao broj 1 u Srbiji. Tako bi sebi obezbedio i referencu koja je nedostižna i lako se mogu "nameštati" slični poslovi. Ili zašto jedan brand da dobije posao i poveća Market Share u Srbiji? Sve je to onda veštački i ne godi nikome. Mislim da u su u "Nacionalnom investicionom planu" opravdali samo reč investicija. O Naciji i Planu da ne govorimo.

Poznavalac

pre 17 godina

Bavim se profesionalno trzistem racunara vec 15 godina. trenutno u USA, zivim i radim. Mislim da je neozbiljno sto vlada republike Srbije nije direktno kontaktirala IBM,HP, ili Dell i resila ovaj problem. Za cenu od 450 eura po racunaru, na tu kolicinu dobili bi izuzetno kvalitetne konfiguracije. ubedjen sam da ove velike kompanije ni ne znaju za ovaj tender. Nitione imaju svoje prave predstavnike u Beogradu niti su informisane za ovaj posao na nacin kako je trebalo da budu informisane.

Prc bato

pre 17 godina

Ni jedan ozbiljan HW vendor ne moze da isporuci, niti zeli da dogovori ovakvu kolicinu u decembru mesecu. Ovakvi poslovi se sklapaju u aprilu ili maju, kada su proizvodni kapaciteti dostupniji i kada je cene moguce spustiti. Svi spominju 30k racunara, a sta je sa monitorima? Sta ce se isporuciti, CRT koji je u izumiranju ili TFT koji ni u ludilu zbog promelmatikom proizvodnje na globalnom trzistu ima poteskoca sa isporukama. I sve to da se isporuci za 4 meseca, sto mu dodje oko 250 racunara dnevno. Sumnjam da i M San koji ima proizvodne kapacitete moze da zadovolji tu kolicinu, pogotovo ako se uzme u obzir da treba obezbediti barem 3% vecu kolicinu komponenti kako bi bili sigurni. Mislim da ovo vise ima veze stim da je onaj ko je pravio tender napravio slucajnu gresku sa dve validne ponude i licitacijom, a u stvari sve bi trebalo da sluzi kao pokrice novoj fabrici racunara u juznoj srbiji koju kao Vesa pravi ne bi li zaposlio nezaposlene iz ugrozenih krajeva.

Dejan

pre 17 godina

Ma nije mi jasno sto se svi loze na Dell, HP i slicno. Radio sam na njima i nista nije bolje od ovoga sto se moze kupiti okolo. Stovise, imao sam gora iskustva s njima, nego s onime sto sam sam sastavio. Nije bitno tko sastavlja, jer za male pare svi stavljaju lose komponente u rac., bitnija je podrska i garancija...

Marko

pre 17 godina

Iz NIPa hje predvidjeno 12.5 mil eura sto znaci da je u proseku jedan racunar 420e.
Recimo da je najeftiniji racunar u brend ponudi (npr HP dx2200 MT C346 3,06GHz 256MB 80GB HDD/Combo CRT monitor) oko 450e. Ako uzmemo u obzir da se u toj ceni profit najmanje 100e za prodavca dolazimo do nabavne cene od najvishe 350e i uz 20e profita (600,000e na celu sumu).

Jova

pre 17 godina

U škole u mojoj opštini je trebalo da stigne 140 računara u ovom poslu. Zar nije bilo nnn puta pametnije i poštenije raspisati tender po opštinama i dati priliku da nešto zarade i male firmice (podrazumeva se da ispunjavaju stroge tenderske uslove), a ne samo jedna mega ultra firma. Ovaj način favorizovanja je potpuno pogrešan.

Dell

pre 17 godina

I meni nije jasno gde su ponude velikih svetskih firmi za ovaj tender. Pa bar je HP ovde prilicno jak, a i Informatika sa Dell-om je u lepim odnosima.
Ako neko moze da isporuci 30 000 racunara, to su svetske firme, a ne neki Comtrade, koji do sada verovatno nije ni "proizveo" tu kolicinu u svom postojanju.

Branko

pre 17 godina

Sad nasao da prica neke price o postenju, a prodaje racunare preko telekoma i njihovih tel. racuna!Da mozda i on nece monopol kao telekom?Malo ko se razume, zna da ovde treba da se nabave kvalitetni brand name racunari(ali svetski brand!!!), a ne neki comtrade!

Brasil

pre 17 godina

Samo ti Veso cuti. Kako si ti dobijao tendere, i ko stoji iza tebe, svako ko se bavi kompjuterima u Srbiji zna. A o tim krshevima za 200 Eura, koje prodajes preko Poste, trebalo bi u zatvor da odes. Napunices zemlju vec sada zastarelim kompjuterima, i posle godinu dana moci ce samo da se bace.

mihailo

pre 17 godina

Mene cudi da u Srbiji niko ne uzima za ozbiljno inicijativu One laptop per child
http://laptop.org/
Po ceni od 100 dolara po komadu tesko da neko moze da konkurise. Obzirom da se radi o projektu koji ne moze da ucestvuje na tenderu, moglo bi ministarstvo da odresi kesu za recimo milion dolara sto bi znacilo kupovinu 10.000 kompjutera!!!

zoran

pre 17 godina

ma sta se javljate za kvalitet comtrade-a? pa ako su prosli tender onda je kriva drzava sto ga nije dobro propisala (jer mogu da prodju kako vi kazete krsevi). znaci, ako uopste postoji problem sa kvalitetom, onda je drzava to morala drugacije da regulise.

Igor

pre 17 godina

Moja firma je kontraktor Evropske Komisije, i tenderi za projekte u IT-u se pisu na po 10 000 stranica. Postoje i par questionnaire-a, ali to je formalnost, uz svu drugu dokumentaciju. Mnogo je komplikovanije nego sto Shkomi predstavlja.
A Vesa... To je vec prica za sebe. Kako ga nije sramota da se on zali? Pa zbog njega ja ne zivim u Srbiji, a jedan sam od najboljih Oracle experata u Evropi. Zato sto on dobija sve tendere u Srbiji, izuzev ovog koji mu je nakako uskracen, ja ne mogu da radim tamo, a Briselu sam sasvim dobar.
Zbog ovakvih "postenjacina" smo i postali ovakva ekonomska sila!
Sramota.

Miodrag Salai

pre 17 godina

Ne vidim u cemu je problem sa kompanijom iz Hrvatske koja nastupa na tenderu u konzorcijumu sa domacim firmom. Zar nije kompanija M-San vec dobila jedan veliki tender u konzorcijumu sa kompanijom MP Soft? Doduse, radilo se u EAR sponzorisanom projektu. Bilo je dosta negativnih reakcija u javnosti povodom toga. Interesantno bi bilo znati ko su firme i lobiji koji su obarali tender za 30.000 racunara.

Lazar Djurdjevic

pre 17 godina

A da li se bunio kada je poslove dobijao bez tendera? Da li su i tada pored njegovog "carstva" postojali lobiji? I na kraju, da li znate kakve su racunare i kojih karakteristika ponudili nasim djacima?

Willie Garvin

pre 17 godina

Zanimljivo je da se na "lov u mutnom" žali čovek koji je svoju kompaniju napravio loveći u mutnom. Ko se bavio kompjuterima u Srbiji '90-tih zna o čemu pričam.

dr

pre 17 godina

Dobro je da nisu prosli. Našoj deci treba 30000 racunara, a ne 30000 krševa koji ce da se kvare vise puta u garantnom roku. Mislim ako ako dobijemo 30000 "prvih brendname" računara za godinu dana necemo imati ništa. Kada će poceti da se gleda kvalitet, a ne cena. Da je tako 80% firmi kod nas vise ne bi postojalo.

Brus Lee

pre 17 godina

Tender je mogao da bude ponovljen samo ako su se dva ponudjaca nasla na crti (ali koverte nisu smele da se otvore). Obrazlozenje ministarstva je smesno "samo je jedna firma od 4 ponudila kompletnu dokumentaciju", to znaci da su ostali nesposobni i dokumentaciju da ponude a kamoli da dostavo 30000 racunara.

Shkomi

pre 17 godina

Jel zna neko mozda kako izgledaju tenderi u EU.Jel imao mozda prilike da ih vidi. Sastoje se od DA NE pitalice, da li imate ovo, da li imate ono, referenc lista je tacno definisana, sve sto moze da se zamisli je stavljeno u DA NE pitalicu. Prvo NE Vas eliminise.Na kraju je jedini kriterijum cena, jer se podrazumeva da ako ste prosli DA NE pitalicu, da ispunjavate sve kriterijume, prilicno jednostavno. Ali nazalost nase kompanije na tenderima u EU padaju vec na prvom pitanje, da li je tenderska dokumentacija kompletna i adekvatno prilozena. Nije mi jasno zasto izmishljamo toplu i imamo tendere sa ponderima i nejasno definisanim kriterijumima, kad vec imamo gotovo kvalitetno i transparentno resenje. Ali tada ne moze da se namesta tender.

drste lopova

pre 17 godina

Koja demagogija. Ovaj "predsednik" moze samo u Srbiji prodavati maglu.
Ako u uslovima tendera pise da najmanje 2 firme moraju ispunjavati uslove tendera da bi se islo dalje na odabir onda to tako mora biti. Nema improvizacija.
I sta ako je neka firma podnijela prazan papir? Samo da naudi Comtrade-u?
Meni ovo vise mirise na podogoden tender (uslovi namjesteni samo da ih bilo ko osim Comtrade-a moze ispuniti) pa kad se ispostavilo da im je promakla jedna "sitnica" da najmanje 2 firme moraju biti kvalifikovane udri u dreku i plac. Licno sam ucestvovao i sprovodio vise tendera za nabavku sto informaticke sto druge opreme/usluga u Svedskoj i odlicno znam kako sistem funkcionise.
A ti Veseline da kao predsednik jedne ozbiljne firme tako izades u javnost i unapred diskreditujes predstojeci tender bi sigurno odmah izgubio svoj polozaj (cak i da je istina), a lako bi rizikovao i tuzbu za klevetu dok bi Comtrade sa velikom vjerovatnocom teze dobijao narudzbe od drzavnih agencija (sve prema zakonu).
Ljetos sam bio u Srbiji i u Novom Sadu pomagao (savjetima) prijatelju pri kupovini prenosnog racunara - prvenstveno smo bili u Komtrejdovim buticima.
Racunari skupi u odnosu na to sta nude. To su neki niskobudzetski modeli bez recimo S-video izlaza koji je postao uobicajen jos prije 4 godine, a "masina" se reklamira kao multimedialna sa DVD narezacem, dobrom grafikom itd. Cijena na nivou dobrih budzetskih (konzument) modela na zapadu. U dva butika imaju samo jedan primjerak za prodaju iako su bas imali reklamu za taj model. Tek na moje insistiranje prikljucuju racunar radi demonstracije. Zaposleni daju losu informaciju i ubjeduju u nesto sto nije istina sto zbog neznanja sto zbog zelje da prodaju po svaku cijenu (recimo da je Acer medu najboljim markama - jeste ali je druga liga posle HP-CPQ/FSC/IBM-Lenovo/Toshiba/Dell).
U jednom (minimalnom) butiku 3 zaposlena bez skoro ikavog prometa bar u periodu kada smo mi bili tamo.
Srpska verzija Comtrade stranice "novosti" ima bar 10 stamparskih gresaka (posle letimicnog pregleda) itd.
Iskreno da kazem nevjerovatno mi je da ni jedna od gore navedenih najjacih svjetskih firmi (u ovoj oblasti) nije ispunila uslove tendera (ako nista drugo onda bar Dell koji u svakom trenutku moze da da ponudu na bilo koji tender cak skoro i bez pripreme).
To vjerovatno samo pokazuje koliko je tender bio namjesten da bi Comtrade bio "najbolji".
A opet ni jedna druga firma se nije bunila i neki predsednik udario dreku preko medija.

tenderi

pre 17 godina

Pa zar je trebalo da posao dobije firma "M san" stvorena od strane Tudjmanovog Generala proslavljenog u "oluji"?
Jel to interes Srbije, da na nama zaradjuju direktni ucesnici u zlocinima nad Srbima?

Borisav

pre 17 godina

Nije poenta u najeftnijoj vec u najkvalitetnijoj ponudi.Kada to budemo shvatili mozhda i udjemo u Evropu.30.000 rachunara nije mala brojka i ne kupuje se za rok od 6 meseci vec verovatno minimum 3 godine.Poshto nije reshnenou tenderskoj dokumentaciji ni pitanje odrzhavanja istih tada se namece kao odgovor beskompromisni kvalitet ponudjenih konfiguracija.

tenderi

pre 17 godina

Pa zar je trebalo da posao dobije firma "M san" stvorena od strane Tudjmanovog Generala proslavljenog u "oluji"?
Jel to interes Srbije, da na nama zaradjuju direktni ucesnici u zlocinima nad Srbima?

Borisav

pre 17 godina

Nije poenta u najeftnijoj vec u najkvalitetnijoj ponudi.Kada to budemo shvatili mozhda i udjemo u Evropu.30.000 rachunara nije mala brojka i ne kupuje se za rok od 6 meseci vec verovatno minimum 3 godine.Poshto nije reshnenou tenderskoj dokumentaciji ni pitanje odrzhavanja istih tada se namece kao odgovor beskompromisni kvalitet ponudjenih konfiguracija.

Brus Lee

pre 17 godina

Tender je mogao da bude ponovljen samo ako su se dva ponudjaca nasla na crti (ali koverte nisu smele da se otvore). Obrazlozenje ministarstva je smesno "samo je jedna firma od 4 ponudila kompletnu dokumentaciju", to znaci da su ostali nesposobni i dokumentaciju da ponude a kamoli da dostavo 30000 racunara.

Miodrag Salai

pre 17 godina

Ne vidim u cemu je problem sa kompanijom iz Hrvatske koja nastupa na tenderu u konzorcijumu sa domacim firmom. Zar nije kompanija M-San vec dobila jedan veliki tender u konzorcijumu sa kompanijom MP Soft? Doduse, radilo se u EAR sponzorisanom projektu. Bilo je dosta negativnih reakcija u javnosti povodom toga. Interesantno bi bilo znati ko su firme i lobiji koji su obarali tender za 30.000 racunara.

Shkomi

pre 17 godina

Jel zna neko mozda kako izgledaju tenderi u EU.Jel imao mozda prilike da ih vidi. Sastoje se od DA NE pitalice, da li imate ovo, da li imate ono, referenc lista je tacno definisana, sve sto moze da se zamisli je stavljeno u DA NE pitalicu. Prvo NE Vas eliminise.Na kraju je jedini kriterijum cena, jer se podrazumeva da ako ste prosli DA NE pitalicu, da ispunjavate sve kriterijume, prilicno jednostavno. Ali nazalost nase kompanije na tenderima u EU padaju vec na prvom pitanje, da li je tenderska dokumentacija kompletna i adekvatno prilozena. Nije mi jasno zasto izmishljamo toplu i imamo tendere sa ponderima i nejasno definisanim kriterijumima, kad vec imamo gotovo kvalitetno i transparentno resenje. Ali tada ne moze da se namesta tender.

drste lopova

pre 17 godina

Koja demagogija. Ovaj "predsednik" moze samo u Srbiji prodavati maglu.
Ako u uslovima tendera pise da najmanje 2 firme moraju ispunjavati uslove tendera da bi se islo dalje na odabir onda to tako mora biti. Nema improvizacija.
I sta ako je neka firma podnijela prazan papir? Samo da naudi Comtrade-u?
Meni ovo vise mirise na podogoden tender (uslovi namjesteni samo da ih bilo ko osim Comtrade-a moze ispuniti) pa kad se ispostavilo da im je promakla jedna "sitnica" da najmanje 2 firme moraju biti kvalifikovane udri u dreku i plac. Licno sam ucestvovao i sprovodio vise tendera za nabavku sto informaticke sto druge opreme/usluga u Svedskoj i odlicno znam kako sistem funkcionise.
A ti Veseline da kao predsednik jedne ozbiljne firme tako izades u javnost i unapred diskreditujes predstojeci tender bi sigurno odmah izgubio svoj polozaj (cak i da je istina), a lako bi rizikovao i tuzbu za klevetu dok bi Comtrade sa velikom vjerovatnocom teze dobijao narudzbe od drzavnih agencija (sve prema zakonu).
Ljetos sam bio u Srbiji i u Novom Sadu pomagao (savjetima) prijatelju pri kupovini prenosnog racunara - prvenstveno smo bili u Komtrejdovim buticima.
Racunari skupi u odnosu na to sta nude. To su neki niskobudzetski modeli bez recimo S-video izlaza koji je postao uobicajen jos prije 4 godine, a "masina" se reklamira kao multimedialna sa DVD narezacem, dobrom grafikom itd. Cijena na nivou dobrih budzetskih (konzument) modela na zapadu. U dva butika imaju samo jedan primjerak za prodaju iako su bas imali reklamu za taj model. Tek na moje insistiranje prikljucuju racunar radi demonstracije. Zaposleni daju losu informaciju i ubjeduju u nesto sto nije istina sto zbog neznanja sto zbog zelje da prodaju po svaku cijenu (recimo da je Acer medu najboljim markama - jeste ali je druga liga posle HP-CPQ/FSC/IBM-Lenovo/Toshiba/Dell).
U jednom (minimalnom) butiku 3 zaposlena bez skoro ikavog prometa bar u periodu kada smo mi bili tamo.
Srpska verzija Comtrade stranice "novosti" ima bar 10 stamparskih gresaka (posle letimicnog pregleda) itd.
Iskreno da kazem nevjerovatno mi je da ni jedna od gore navedenih najjacih svjetskih firmi (u ovoj oblasti) nije ispunila uslove tendera (ako nista drugo onda bar Dell koji u svakom trenutku moze da da ponudu na bilo koji tender cak skoro i bez pripreme).
To vjerovatno samo pokazuje koliko je tender bio namjesten da bi Comtrade bio "najbolji".
A opet ni jedna druga firma se nije bunila i neki predsednik udario dreku preko medija.

Lazar Djurdjevic

pre 17 godina

A da li se bunio kada je poslove dobijao bez tendera? Da li su i tada pored njegovog "carstva" postojali lobiji? I na kraju, da li znate kakve su racunare i kojih karakteristika ponudili nasim djacima?

Willie Garvin

pre 17 godina

Zanimljivo je da se na "lov u mutnom" žali čovek koji je svoju kompaniju napravio loveći u mutnom. Ko se bavio kompjuterima u Srbiji '90-tih zna o čemu pričam.

dr

pre 17 godina

Dobro je da nisu prosli. Našoj deci treba 30000 racunara, a ne 30000 krševa koji ce da se kvare vise puta u garantnom roku. Mislim ako ako dobijemo 30000 "prvih brendname" računara za godinu dana necemo imati ništa. Kada će poceti da se gleda kvalitet, a ne cena. Da je tako 80% firmi kod nas vise ne bi postojalo.

Igor

pre 17 godina

Moja firma je kontraktor Evropske Komisije, i tenderi za projekte u IT-u se pisu na po 10 000 stranica. Postoje i par questionnaire-a, ali to je formalnost, uz svu drugu dokumentaciju. Mnogo je komplikovanije nego sto Shkomi predstavlja.
A Vesa... To je vec prica za sebe. Kako ga nije sramota da se on zali? Pa zbog njega ja ne zivim u Srbiji, a jedan sam od najboljih Oracle experata u Evropi. Zato sto on dobija sve tendere u Srbiji, izuzev ovog koji mu je nakako uskracen, ja ne mogu da radim tamo, a Briselu sam sasvim dobar.
Zbog ovakvih "postenjacina" smo i postali ovakva ekonomska sila!
Sramota.

zoran

pre 17 godina

ma sta se javljate za kvalitet comtrade-a? pa ako su prosli tender onda je kriva drzava sto ga nije dobro propisala (jer mogu da prodju kako vi kazete krsevi). znaci, ako uopste postoji problem sa kvalitetom, onda je drzava to morala drugacije da regulise.

Brasil

pre 17 godina

Samo ti Veso cuti. Kako si ti dobijao tendere, i ko stoji iza tebe, svako ko se bavi kompjuterima u Srbiji zna. A o tim krshevima za 200 Eura, koje prodajes preko Poste, trebalo bi u zatvor da odes. Napunices zemlju vec sada zastarelim kompjuterima, i posle godinu dana moci ce samo da se bace.

Branko

pre 17 godina

Sad nasao da prica neke price o postenju, a prodaje racunare preko telekoma i njihovih tel. racuna!Da mozda i on nece monopol kao telekom?Malo ko se razume, zna da ovde treba da se nabave kvalitetni brand name racunari(ali svetski brand!!!), a ne neki comtrade!

mihailo

pre 17 godina

Mene cudi da u Srbiji niko ne uzima za ozbiljno inicijativu One laptop per child
http://laptop.org/
Po ceni od 100 dolara po komadu tesko da neko moze da konkurise. Obzirom da se radi o projektu koji ne moze da ucestvuje na tenderu, moglo bi ministarstvo da odresi kesu za recimo milion dolara sto bi znacilo kupovinu 10.000 kompjutera!!!

Dell

pre 17 godina

I meni nije jasno gde su ponude velikih svetskih firmi za ovaj tender. Pa bar je HP ovde prilicno jak, a i Informatika sa Dell-om je u lepim odnosima.
Ako neko moze da isporuci 30 000 racunara, to su svetske firme, a ne neki Comtrade, koji do sada verovatno nije ni "proizveo" tu kolicinu u svom postojanju.

Jova

pre 17 godina

U škole u mojoj opštini je trebalo da stigne 140 računara u ovom poslu. Zar nije bilo nnn puta pametnije i poštenije raspisati tender po opštinama i dati priliku da nešto zarade i male firmice (podrazumeva se da ispunjavaju stroge tenderske uslove), a ne samo jedna mega ultra firma. Ovaj način favorizovanja je potpuno pogrešan.

Marko

pre 17 godina

Iz NIPa hje predvidjeno 12.5 mil eura sto znaci da je u proseku jedan racunar 420e.
Recimo da je najeftiniji racunar u brend ponudi (npr HP dx2200 MT C346 3,06GHz 256MB 80GB HDD/Combo CRT monitor) oko 450e. Ako uzmemo u obzir da se u toj ceni profit najmanje 100e za prodavca dolazimo do nabavne cene od najvishe 350e i uz 20e profita (600,000e na celu sumu).

Dejan

pre 17 godina

Ma nije mi jasno sto se svi loze na Dell, HP i slicno. Radio sam na njima i nista nije bolje od ovoga sto se moze kupiti okolo. Stovise, imao sam gora iskustva s njima, nego s onime sto sam sam sastavio. Nije bitno tko sastavlja, jer za male pare svi stavljaju lose komponente u rac., bitnija je podrska i garancija...

Prc bato

pre 17 godina

Ni jedan ozbiljan HW vendor ne moze da isporuci, niti zeli da dogovori ovakvu kolicinu u decembru mesecu. Ovakvi poslovi se sklapaju u aprilu ili maju, kada su proizvodni kapaciteti dostupniji i kada je cene moguce spustiti. Svi spominju 30k racunara, a sta je sa monitorima? Sta ce se isporuciti, CRT koji je u izumiranju ili TFT koji ni u ludilu zbog promelmatikom proizvodnje na globalnom trzistu ima poteskoca sa isporukama. I sve to da se isporuci za 4 meseca, sto mu dodje oko 250 racunara dnevno. Sumnjam da i M San koji ima proizvodne kapacitete moze da zadovolji tu kolicinu, pogotovo ako se uzme u obzir da treba obezbediti barem 3% vecu kolicinu komponenti kako bi bili sigurni. Mislim da ovo vise ima veze stim da je onaj ko je pravio tender napravio slucajnu gresku sa dve validne ponude i licitacijom, a u stvari sve bi trebalo da sluzi kao pokrice novoj fabrici racunara u juznoj srbiji koju kao Vesa pravi ne bi li zaposlio nezaposlene iz ugrozenih krajeva.

Poznavalac

pre 17 godina

Bavim se profesionalno trzistem racunara vec 15 godina. trenutno u USA, zivim i radim. Mislim da je neozbiljno sto vlada republike Srbije nije direktno kontaktirala IBM,HP, ili Dell i resila ovaj problem. Za cenu od 450 eura po racunaru, na tu kolicinu dobili bi izuzetno kvalitetne konfiguracije. ubedjen sam da ove velike kompanije ni ne znaju za ovaj tender. Nitione imaju svoje prave predstavnike u Beogradu niti su informisane za ovaj posao na nacin kako je trebalo da budu informisane.

Adrian

pre 17 godina

I ja sam sprovodio dosta državnih tendera u Norveškoj. Država se loše ponela prema tenderu, za male pare je trebalo "proizvesti" računar, instalirati Dual Boot (Linux, Windows) podesiti Wi-Fi parametre i jedinstvenu lozinku za svaku učionicu. Ovim se direktno diskredituje ljudski rad i stručnost jer koliko bi ste vi naplatili da podesite 30.000 računara i preko 1600 Access Pointa? Ako su pare iz Nacionalnog investicionog plana trebalo je pokrenuti privredu i domaće proizvođače, pa tako podeliti da 10 najjače firme isporuče po 3.000 računara ili da 5 najjačih A brand podele po 6.000. Zašto bi trebalo da jedan dobije ceo posao i tako veštački se nametne kao broj 1 u Srbiji. Tako bi sebi obezbedio i referencu koja je nedostižna i lako se mogu "nameštati" slični poslovi. Ili zašto jedan brand da dobije posao i poveća Market Share u Srbiji? Sve je to onda veštački i ne godi nikome. Mislim da u su u "Nacionalnom investicionom planu" opravdali samo reč investicija. O Naciji i Planu da ne govorimo.

Fandjo

pre 17 godina

Tender je oboren jer je bio glupo skopljen i ko se iole razume u kopjutere (aka racunare), mogao je da ga obori na osnovu nelogicnih zahteva! Lista je podugacka...
Tako da nije tacno da je tender oboren jer je jedan ponudjac dostavio prazan papir.
Tragicno je da su se trazile masine toliko jeftine da one po definiciji ne bi mogle biti nista drugo do krshevi, na kojima se ne bi mogao instalirati Windows Vista OS, koji bi trebalo da uci barem 6-7 buducih generacija!
Sve u svemu Vesa jeste u pravu kada kuka da je tender bio mutljavina, osmisljena da se za racun nekoga isisa iz budzeta gomila para.
No, dobro je da nase i pare nasih roditelja nece jednim delom otici za finansiranje Hrvatske, a po tom osnovu ni bilo koje druge strane firme, apropo punjenju budzeta neke strane drzave na konto poreza koji bi strana firma ostvarila takvom transakcijom!

Nesha

pre 17 godina

Zanimljivo je i to da 12.5 mil evra zaista nije neka značajna cifra za državnu nabavku. Pa 1km autoputa košta milion evra, što bi se uzbuživali oko 12.5 km autoputa, ali 30.000 računara zati zvuči impresivno.
Zanima me samo zašto su tražili žute/sklapane računare (cenom), kada će se to kvariti svako malo...
A što se tiče Vese, bolje da ode na modnu reviju. Nijedna domaća firma nema proizvodnu traku za sklapanje računara, već rade šrafcigeri...tako da bez npr. Hrvata niko nema šanse da proizvode taj broj računara u tako kratkom roku.

Miki

pre 17 godina

Svima je jasno da se u zemlji Srbiji ne moze da posluje bez protekcije i veza.Kada drzava ukine monopol nad ADSL uslugama, kada rastjera novokomponovane biznismene koji su kada je crko sverc naftom presli u trgovinu kompjuterima i gradnju zgrada tada ce posten covjek moci da dobije na nekom tenderu na osnovu kvaliteta robe i uluga koje nudi a ne zato sto zna Peru i Perinog sefa tendera.
A i sami smo krivi za te krs kompjutere ala Veso jer svi zele jeftin comp ,za malo para super masinu, to NE MOZE ljudi!

tenderi

pre 17 godina

Pa zar je trebalo da posao dobije firma "M san" stvorena od strane Tudjmanovog Generala proslavljenog u "oluji"?
Jel to interes Srbije, da na nama zaradjuju direktni ucesnici u zlocinima nad Srbima?

Borisav

pre 17 godina

Nije poenta u najeftnijoj vec u najkvalitetnijoj ponudi.Kada to budemo shvatili mozhda i udjemo u Evropu.30.000 rachunara nije mala brojka i ne kupuje se za rok od 6 meseci vec verovatno minimum 3 godine.Poshto nije reshnenou tenderskoj dokumentaciji ni pitanje odrzhavanja istih tada se namece kao odgovor beskompromisni kvalitet ponudjenih konfiguracija.

Brus Lee

pre 17 godina

Tender je mogao da bude ponovljen samo ako su se dva ponudjaca nasla na crti (ali koverte nisu smele da se otvore). Obrazlozenje ministarstva je smesno "samo je jedna firma od 4 ponudila kompletnu dokumentaciju", to znaci da su ostali nesposobni i dokumentaciju da ponude a kamoli da dostavo 30000 racunara.

Miodrag Salai

pre 17 godina

Ne vidim u cemu je problem sa kompanijom iz Hrvatske koja nastupa na tenderu u konzorcijumu sa domacim firmom. Zar nije kompanija M-San vec dobila jedan veliki tender u konzorcijumu sa kompanijom MP Soft? Doduse, radilo se u EAR sponzorisanom projektu. Bilo je dosta negativnih reakcija u javnosti povodom toga. Interesantno bi bilo znati ko su firme i lobiji koji su obarali tender za 30.000 racunara.

Shkomi

pre 17 godina

Jel zna neko mozda kako izgledaju tenderi u EU.Jel imao mozda prilike da ih vidi. Sastoje se od DA NE pitalice, da li imate ovo, da li imate ono, referenc lista je tacno definisana, sve sto moze da se zamisli je stavljeno u DA NE pitalicu. Prvo NE Vas eliminise.Na kraju je jedini kriterijum cena, jer se podrazumeva da ako ste prosli DA NE pitalicu, da ispunjavate sve kriterijume, prilicno jednostavno. Ali nazalost nase kompanije na tenderima u EU padaju vec na prvom pitanje, da li je tenderska dokumentacija kompletna i adekvatno prilozena. Nije mi jasno zasto izmishljamo toplu i imamo tendere sa ponderima i nejasno definisanim kriterijumima, kad vec imamo gotovo kvalitetno i transparentno resenje. Ali tada ne moze da se namesta tender.

drste lopova

pre 17 godina

Koja demagogija. Ovaj "predsednik" moze samo u Srbiji prodavati maglu.
Ako u uslovima tendera pise da najmanje 2 firme moraju ispunjavati uslove tendera da bi se islo dalje na odabir onda to tako mora biti. Nema improvizacija.
I sta ako je neka firma podnijela prazan papir? Samo da naudi Comtrade-u?
Meni ovo vise mirise na podogoden tender (uslovi namjesteni samo da ih bilo ko osim Comtrade-a moze ispuniti) pa kad se ispostavilo da im je promakla jedna "sitnica" da najmanje 2 firme moraju biti kvalifikovane udri u dreku i plac. Licno sam ucestvovao i sprovodio vise tendera za nabavku sto informaticke sto druge opreme/usluga u Svedskoj i odlicno znam kako sistem funkcionise.
A ti Veseline da kao predsednik jedne ozbiljne firme tako izades u javnost i unapred diskreditujes predstojeci tender bi sigurno odmah izgubio svoj polozaj (cak i da je istina), a lako bi rizikovao i tuzbu za klevetu dok bi Comtrade sa velikom vjerovatnocom teze dobijao narudzbe od drzavnih agencija (sve prema zakonu).
Ljetos sam bio u Srbiji i u Novom Sadu pomagao (savjetima) prijatelju pri kupovini prenosnog racunara - prvenstveno smo bili u Komtrejdovim buticima.
Racunari skupi u odnosu na to sta nude. To su neki niskobudzetski modeli bez recimo S-video izlaza koji je postao uobicajen jos prije 4 godine, a "masina" se reklamira kao multimedialna sa DVD narezacem, dobrom grafikom itd. Cijena na nivou dobrih budzetskih (konzument) modela na zapadu. U dva butika imaju samo jedan primjerak za prodaju iako su bas imali reklamu za taj model. Tek na moje insistiranje prikljucuju racunar radi demonstracije. Zaposleni daju losu informaciju i ubjeduju u nesto sto nije istina sto zbog neznanja sto zbog zelje da prodaju po svaku cijenu (recimo da je Acer medu najboljim markama - jeste ali je druga liga posle HP-CPQ/FSC/IBM-Lenovo/Toshiba/Dell).
U jednom (minimalnom) butiku 3 zaposlena bez skoro ikavog prometa bar u periodu kada smo mi bili tamo.
Srpska verzija Comtrade stranice "novosti" ima bar 10 stamparskih gresaka (posle letimicnog pregleda) itd.
Iskreno da kazem nevjerovatno mi je da ni jedna od gore navedenih najjacih svjetskih firmi (u ovoj oblasti) nije ispunila uslove tendera (ako nista drugo onda bar Dell koji u svakom trenutku moze da da ponudu na bilo koji tender cak skoro i bez pripreme).
To vjerovatno samo pokazuje koliko je tender bio namjesten da bi Comtrade bio "najbolji".
A opet ni jedna druga firma se nije bunila i neki predsednik udario dreku preko medija.

Lazar Djurdjevic

pre 17 godina

A da li se bunio kada je poslove dobijao bez tendera? Da li su i tada pored njegovog "carstva" postojali lobiji? I na kraju, da li znate kakve su racunare i kojih karakteristika ponudili nasim djacima?

Willie Garvin

pre 17 godina

Zanimljivo je da se na "lov u mutnom" žali čovek koji je svoju kompaniju napravio loveći u mutnom. Ko se bavio kompjuterima u Srbiji '90-tih zna o čemu pričam.

dr

pre 17 godina

Dobro je da nisu prosli. Našoj deci treba 30000 racunara, a ne 30000 krševa koji ce da se kvare vise puta u garantnom roku. Mislim ako ako dobijemo 30000 "prvih brendname" računara za godinu dana necemo imati ništa. Kada će poceti da se gleda kvalitet, a ne cena. Da je tako 80% firmi kod nas vise ne bi postojalo.

Igor

pre 17 godina

Moja firma je kontraktor Evropske Komisije, i tenderi za projekte u IT-u se pisu na po 10 000 stranica. Postoje i par questionnaire-a, ali to je formalnost, uz svu drugu dokumentaciju. Mnogo je komplikovanije nego sto Shkomi predstavlja.
A Vesa... To je vec prica za sebe. Kako ga nije sramota da se on zali? Pa zbog njega ja ne zivim u Srbiji, a jedan sam od najboljih Oracle experata u Evropi. Zato sto on dobija sve tendere u Srbiji, izuzev ovog koji mu je nakako uskracen, ja ne mogu da radim tamo, a Briselu sam sasvim dobar.
Zbog ovakvih "postenjacina" smo i postali ovakva ekonomska sila!
Sramota.

zoran

pre 17 godina

ma sta se javljate za kvalitet comtrade-a? pa ako su prosli tender onda je kriva drzava sto ga nije dobro propisala (jer mogu da prodju kako vi kazete krsevi). znaci, ako uopste postoji problem sa kvalitetom, onda je drzava to morala drugacije da regulise.

Brasil

pre 17 godina

Samo ti Veso cuti. Kako si ti dobijao tendere, i ko stoji iza tebe, svako ko se bavi kompjuterima u Srbiji zna. A o tim krshevima za 200 Eura, koje prodajes preko Poste, trebalo bi u zatvor da odes. Napunices zemlju vec sada zastarelim kompjuterima, i posle godinu dana moci ce samo da se bace.

Branko

pre 17 godina

Sad nasao da prica neke price o postenju, a prodaje racunare preko telekoma i njihovih tel. racuna!Da mozda i on nece monopol kao telekom?Malo ko se razume, zna da ovde treba da se nabave kvalitetni brand name racunari(ali svetski brand!!!), a ne neki comtrade!

mihailo

pre 17 godina

Mene cudi da u Srbiji niko ne uzima za ozbiljno inicijativu One laptop per child
http://laptop.org/
Po ceni od 100 dolara po komadu tesko da neko moze da konkurise. Obzirom da se radi o projektu koji ne moze da ucestvuje na tenderu, moglo bi ministarstvo da odresi kesu za recimo milion dolara sto bi znacilo kupovinu 10.000 kompjutera!!!

Dell

pre 17 godina

I meni nije jasno gde su ponude velikih svetskih firmi za ovaj tender. Pa bar je HP ovde prilicno jak, a i Informatika sa Dell-om je u lepim odnosima.
Ako neko moze da isporuci 30 000 racunara, to su svetske firme, a ne neki Comtrade, koji do sada verovatno nije ni "proizveo" tu kolicinu u svom postojanju.

Jova

pre 17 godina

U škole u mojoj opštini je trebalo da stigne 140 računara u ovom poslu. Zar nije bilo nnn puta pametnije i poštenije raspisati tender po opštinama i dati priliku da nešto zarade i male firmice (podrazumeva se da ispunjavaju stroge tenderske uslove), a ne samo jedna mega ultra firma. Ovaj način favorizovanja je potpuno pogrešan.

Marko

pre 17 godina

Iz NIPa hje predvidjeno 12.5 mil eura sto znaci da je u proseku jedan racunar 420e.
Recimo da je najeftiniji racunar u brend ponudi (npr HP dx2200 MT C346 3,06GHz 256MB 80GB HDD/Combo CRT monitor) oko 450e. Ako uzmemo u obzir da se u toj ceni profit najmanje 100e za prodavca dolazimo do nabavne cene od najvishe 350e i uz 20e profita (600,000e na celu sumu).

Dejan

pre 17 godina

Ma nije mi jasno sto se svi loze na Dell, HP i slicno. Radio sam na njima i nista nije bolje od ovoga sto se moze kupiti okolo. Stovise, imao sam gora iskustva s njima, nego s onime sto sam sam sastavio. Nije bitno tko sastavlja, jer za male pare svi stavljaju lose komponente u rac., bitnija je podrska i garancija...

Prc bato

pre 17 godina

Ni jedan ozbiljan HW vendor ne moze da isporuci, niti zeli da dogovori ovakvu kolicinu u decembru mesecu. Ovakvi poslovi se sklapaju u aprilu ili maju, kada su proizvodni kapaciteti dostupniji i kada je cene moguce spustiti. Svi spominju 30k racunara, a sta je sa monitorima? Sta ce se isporuciti, CRT koji je u izumiranju ili TFT koji ni u ludilu zbog promelmatikom proizvodnje na globalnom trzistu ima poteskoca sa isporukama. I sve to da se isporuci za 4 meseca, sto mu dodje oko 250 racunara dnevno. Sumnjam da i M San koji ima proizvodne kapacitete moze da zadovolji tu kolicinu, pogotovo ako se uzme u obzir da treba obezbediti barem 3% vecu kolicinu komponenti kako bi bili sigurni. Mislim da ovo vise ima veze stim da je onaj ko je pravio tender napravio slucajnu gresku sa dve validne ponude i licitacijom, a u stvari sve bi trebalo da sluzi kao pokrice novoj fabrici racunara u juznoj srbiji koju kao Vesa pravi ne bi li zaposlio nezaposlene iz ugrozenih krajeva.

Poznavalac

pre 17 godina

Bavim se profesionalno trzistem racunara vec 15 godina. trenutno u USA, zivim i radim. Mislim da je neozbiljno sto vlada republike Srbije nije direktno kontaktirala IBM,HP, ili Dell i resila ovaj problem. Za cenu od 450 eura po racunaru, na tu kolicinu dobili bi izuzetno kvalitetne konfiguracije. ubedjen sam da ove velike kompanije ni ne znaju za ovaj tender. Nitione imaju svoje prave predstavnike u Beogradu niti su informisane za ovaj posao na nacin kako je trebalo da budu informisane.

Adrian

pre 17 godina

I ja sam sprovodio dosta državnih tendera u Norveškoj. Država se loše ponela prema tenderu, za male pare je trebalo "proizvesti" računar, instalirati Dual Boot (Linux, Windows) podesiti Wi-Fi parametre i jedinstvenu lozinku za svaku učionicu. Ovim se direktno diskredituje ljudski rad i stručnost jer koliko bi ste vi naplatili da podesite 30.000 računara i preko 1600 Access Pointa? Ako su pare iz Nacionalnog investicionog plana trebalo je pokrenuti privredu i domaće proizvođače, pa tako podeliti da 10 najjače firme isporuče po 3.000 računara ili da 5 najjačih A brand podele po 6.000. Zašto bi trebalo da jedan dobije ceo posao i tako veštački se nametne kao broj 1 u Srbiji. Tako bi sebi obezbedio i referencu koja je nedostižna i lako se mogu "nameštati" slični poslovi. Ili zašto jedan brand da dobije posao i poveća Market Share u Srbiji? Sve je to onda veštački i ne godi nikome. Mislim da u su u "Nacionalnom investicionom planu" opravdali samo reč investicija. O Naciji i Planu da ne govorimo.

Fandjo

pre 17 godina

Tender je oboren jer je bio glupo skopljen i ko se iole razume u kopjutere (aka racunare), mogao je da ga obori na osnovu nelogicnih zahteva! Lista je podugacka...
Tako da nije tacno da je tender oboren jer je jedan ponudjac dostavio prazan papir.
Tragicno je da su se trazile masine toliko jeftine da one po definiciji ne bi mogle biti nista drugo do krshevi, na kojima se ne bi mogao instalirati Windows Vista OS, koji bi trebalo da uci barem 6-7 buducih generacija!
Sve u svemu Vesa jeste u pravu kada kuka da je tender bio mutljavina, osmisljena da se za racun nekoga isisa iz budzeta gomila para.
No, dobro je da nase i pare nasih roditelja nece jednim delom otici za finansiranje Hrvatske, a po tom osnovu ni bilo koje druge strane firme, apropo punjenju budzeta neke strane drzave na konto poreza koji bi strana firma ostvarila takvom transakcijom!

Nesha

pre 17 godina

Zanimljivo je i to da 12.5 mil evra zaista nije neka značajna cifra za državnu nabavku. Pa 1km autoputa košta milion evra, što bi se uzbuživali oko 12.5 km autoputa, ali 30.000 računara zati zvuči impresivno.
Zanima me samo zašto su tražili žute/sklapane računare (cenom), kada će se to kvariti svako malo...
A što se tiče Vese, bolje da ode na modnu reviju. Nijedna domaća firma nema proizvodnu traku za sklapanje računara, već rade šrafcigeri...tako da bez npr. Hrvata niko nema šanse da proizvode taj broj računara u tako kratkom roku.

Miki

pre 17 godina

Svima je jasno da se u zemlji Srbiji ne moze da posluje bez protekcije i veza.Kada drzava ukine monopol nad ADSL uslugama, kada rastjera novokomponovane biznismene koji su kada je crko sverc naftom presli u trgovinu kompjuterima i gradnju zgrada tada ce posten covjek moci da dobije na nekom tenderu na osnovu kvaliteta robe i uluga koje nudi a ne zato sto zna Peru i Perinog sefa tendera.
A i sami smo krivi za te krs kompjutere ala Veso jer svi zele jeftin comp ,za malo para super masinu, to NE MOZE ljudi!