Sreda, 22.11.2006.

07:52

Diplome - kriterijum ili kampanja

Studenti traže hitne izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kako bi se nove i stare diplome izjednačile i zakonski.

Izvor: B92

Diplome - kriterijum ili kampanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Nina

pre 17 godina

Ako je problem u bodovima pa zar se ne mogu naknadno izracunati bodovi koje bi po ovim kriterijumima imali diplomirani,valjda smo svi imali seminarske radove u toku studija,isli na predavanja ,imali vezbe samo nismo za to dobijali bodove sto nismo mi krivi.Na pravnom stvarno ne postoji diplomski ali on bi bio laksi od mnogioh ispita ,valjda se moze izabrati neka tema i odraditi.Mala je to razlika da bi se zbog toga srozavali na nivo vise skole posle vise od 30 ispita.
Nije problem u priznavanju pravnika u EU nego u nasem pravnom sistemu koji se toliko raylikuje od evropskog i americkog da pravnici i ne mogu da idu i rade svoj posao u inostranstvu sa nasim pravima.
Niko valjda ovde ne govori o izjednacavanju magistara sa masterima nego o izjednacavanju diplomiranih odn.VII/1.A da li neko zna sta ce biti sa medicinarima ciji fakultet traje 6 godina i koje ce zvanje oni imati?Da ne treba i oni da se doskolovavaju da bi bili masteri ?Sami sebe pocenjujemo a do juce se govorilo da se u nasim skolama najvise uci pocev od osnovne pa preko srednje i na fakultetu.Mislim da su fakulteti nasli nacin da napune svoje prazne kase ali u losem trenutku se sve to desava pred izbore a ovaj narod nema para za te skolarine.
Nina

cvele

pre 17 godina

Posle zavrsene 4 godine u Srbiji, sada sam na postdiplomskim iz Astrofizike u Italiji. I bas pricam profesoru iz Kosmologije sta se u Srbiji desava oko diploma i kako cu ja lepo da budem master. I kaze mi covek da se isto to desavalo i u Italiji i da su oni po starom sistemu 4godisnjeg skolovanja + diplomski za svojih ~240 poena nekim dekretom opusteno dobili Master (aka u IT kao Laurea Specialistica) i zakonsko pravo da mogu da se zaposle gde god mogu i ovi sa masterom...

Dok prof iz Srbije mi kaze da sacekam malo da iskuliram da vidimo sta ce biti, jer pravnici hoce da proguraju to a ni diplomski nisu imali. I sa njim se slazem...

A sto se prica tice kako je nasa fizika teza nego tamo i tamo... To su teske gluposti. Svuda je manje vise isto.Ja sam neke ispite u Srbiji polozio koristeci skripte koje sam sa MITovog sajta skinuo. Isto tako par ispita ovde ponovo slusam. Sve je to isto, nemojte se glupostima zavaravati. nismo najpametniji.

Aleksandar

pre 17 godina

To da diploma nije bitna su najobičnije insinuacije najgore vrste. Jam lično profesor u srednjij školi i da nemam diplomu na bih se mogao zaposliti kao profesor. Da li bi iko mogao biti profesor univerziteta bez doktorske titule, a upravo se od njih mogu čuti takvi komentari. To kako su oni dospeli na ta visoka mesta preko partijske podobnosti svima je jasno, ali mogli su se ponašati malo dostojanstvenije.

MSc

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto je kod nas moda da se puno termina, za koje su do sada postojale srpske reci, sada uvode na engleskom? Oznaka "MSc" je skracenica od engleskog "master of science", "MA" je "master of arts", itd. "Master" je titula na engleskom jeziku koja se kod nas prevodi kao "magistar". Na srpskim univerzitetima vec postoji mogucnost dobijanja titule magistra. Zasto koristiti englesku i srpsku rec za istu stvar, i njima oznacavati razlicite titule? To samo kod nas moze, u stilu: videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

wall street

pre 17 godina

U poslovnim krugovima u svetu cuje se da naglo raste potraznja za srpskim "masterima". Mnogi diplomci koji ranije nisu bili u stanju da dobiju posao u struci, pa su bili prinudjeni da po svetu voze taksi, razvoze picu, ili farbaju zidove, sada ce preko noci dobiti neophodno znanje i vestine da postanu "masteri". A bilo je potrebno samo da se par rektora sastane i nad vecerom dogovori o preimenovanju diplome! Genijalno!

Darko

pre 17 godina

Gospoda sa fakulteta bi već jednom trebala da prihvate ono što nalaže zakon, a ne ono što njima trenutno odgovara. Nije sve u željama. Možda bi trebalo da se izjasni stejt dipartment pa da prihvate odluku. Pa valjda bi za primer svim sadašnjim i nekadašnjim studentima trebali da pokažu kako treba da se ponašamo, a ne suprotno. Do sada mi je narodna skupština bila smešna ali od sada... Ja kada napravim saobraćajni prekršaj platim kaznu, a ovi na očigled cele javnosti kažu "mi želimo sad..."
Drugovi, pravna država, šta je to? Je li bitni šta ko misli ili šta nalaže zakon. Jel to znači da vi bez skrivanja delate kako vam odgovara? Tokom poslednjih mesec dana ste govorili da niko ne ispunjava uslove za mastera. Od pre nekih sedam dana ste promenili svi mišljenje. VII - 1 sad delite na VII - 1/4, VII - 1/4.5 i VII - 1/5. Cilj vam je da budete bogovi koji će odlučivati o sudbinama nezavisno uz komentare "to je za vaše dobro". Ova odluka treba da spreči vašu asmovolju i neizvesnost. Nadam se da buduće generacije neće prolaziti kroz fakultete koji ne nude znanje nego iscrpljivanje nepotrebnim zastarelim gradivim, a pogotovu da neće posle x godina morati da dokazuju da su i dalje sposobni da rade poslove za koje su se školovali.

Sve ovo neko gleda odozgo

pre 17 godina

Treba po Bolonjskoj deklaraciji ODMAH PRIZNATI NASIM MAGISTRIMA DOKTORAT!
Oni pre ispunjavaju kriterijume po Bolonji za PhD (ETF, Arhitektura, Gradjevina...), nego diplomci za master(pogotovo ne 4-godisnji diplomci bez diplomskog rada). Ne moze se ovo zakonski polovicno (ofrlje) raditi, ili pomerate sve ili nikog. Ako se diplomci pomeraju, onda se pomeraju i dosadasnji magistri i doktori!

Mina

pre 17 godina

Ja stvarno ne znam kako je u Evropi, ali znam sta je bilo na mom fakultetu. A to je da se pre nekoliko godina krenulo sa izdavanjem tzv. "male diplome", koja se dobijala posle tri godine studija, koliko sad treba da se zavrsi da bi se dobio becelor. Po sto sam ja zavrsila jos jednu godinu plus apsolventski od godinu dana i plus diplomski rad, onda bi bukvalno moje zvanje bilo srozano na nivo ove male diplome, a jos pune dve godine sam obijala fakultetske pragove da bih bila diplomirani ekonomista. Prema tome, to je razlog zasto nama MORA da se prizna master. Mi ne trazimo "leba bez motiku" vec samo ono sto je nase.

Pera

pre 17 godina

a sta je sa studentima koji bi da nostrifikuju diplomu stecenu u SAD-u na primer, u Srbiji?? I sta ako oni imaju 4 zavrsene godine osnovnih studija i jos 2 godine za Master studije?? Hoce li postati PhD automatski?

Cole Porter

pre 17 godina

Za sve zbunjene magistre: Imate fore do 2011 da napisete disertaciju i postanete PhD a do tad imate titulu Msc tj. Master ali specijalista. Dakle i dalje vise od diplomaca koji bi postali Masteri. Ovde se pogresno izjednacava Bsc sa "diplomirani", Msc sa "magistar". Bsc traje 3 godine a ne kao diplomske studije 4, Bsc ne pise "diplomski rad" i nema godinu dana apsolventskog staza kao sto je to slucaj sa diplomiranima. A opet, slazem se da diplomirani nisu dovoljno strucni da bi postali Msc. Najgore ce proci oni koji su sada upisali fax. Na filozofskom u BG oni ce studirati 4 godine i dobiti zvanje Bsc a Msc traje 1 godinu umesto da Bsc traje 3 a Msc 2...
Sve zajedno: svi su u pravu i sta god da se odluci diplomci ce biti osteceni i postavljeni u neravnopravan polozaj. A sadasnja 1 godina ce tek nadrljati jer ce dobiti vise od Bsc a ako krene na Msc studije dobice manje odnosno bice manje strucan...

Aleksandar

pre 17 godina

Ono sto vecina ljudi ne shvata je da se ovde radi o izjednacavanju ZVANJA, tj. stepena strucne spreme. Ako smo do juce svi bili diplomirani inzenjeri, pravnici, ekonomisti, istoricari itd. onda se pod izjednacavanjem zvanja podrazumeva da svi dobijemo master. Niko ne spori da su neki fakulteti trajali duze ali zar mislite da je studentima koji su upisali 4.godisnje fakultete pre 10 godina neko rekao "Znate sta, za koju deceniju ce doci do promene obrazovnog sistema i svi vi cete biti svedeni na nivo vise skole". Mislim da je ovo vreme kada studenti treba da se drze zajedno a ne da se veselimo tome sto ce komsiji crknuti krava. Mnogo je bolje da zakon i pokloni nekome nesta nego da osteti desetine generacija.
Ovo izjednacavanje je ionako samo od lokalnog znacaja, nastalo usled promene strukture obrazovnog sistema.
Ako vam u inostranstvu budu trazili nostrifikaciju diplome kao i do sada sa 5-6.godisnjim studijama cete verovatno dobiti master (bar evropski ako ne USA master) dok sa 4.godisnjom diplomom mozete da racunate samo na bachelor. Mislim da bi ovo trebalo da zadovolji studente koji potenciraju svojih 6 godina studija.

Master, Imperial College, London

pre 17 godina

Master na Imperial College (London) - vrh Evrope i u vrhu sveta, traje 4 (ČETIRI) godine. Šta tu nije jasno?
Naša diploma sa matematike "jača" je od diplome sa Kolumbije ili MIT-a (iskustvo prijatelja koji su tamo doktorirali), diploma fizike "jača" je od diplome Kembridža (opet iskustva naših, a to je potvrdio i glavni savetnik predsednika Tadića - Vuk Jeremić koji je diplomirao fiziku na Kembridžu i ovde je jedva, nakon 6 godina, nostrifikovao)... i vrednuje se kao master+ u većini slučajeva.
Ali diploma nekih drugih, mahom društvenih fakulteta, NE MOŽE DA SE MERI ni sa redovnim studijama vani, dakle sa BSc ili BA, a kamoli sa Master-om.
Ali, sad se treba dodvoravati studentima pred izbore, a studenti to znaju i spremni su da igraju na tu kartu. Umesto prave reforme školstva u smislu promena na bolje i revidiranja planova i predavača, mi smo došli na pijačno nadmetanje i pogađanje. Tuga, jad i beda, a Srbija i dalje skoro ništa ne proizvodi. Eto, toliko vrede naši masteri (a i magistri sa njima, "u paketu").

dosta vise o tome

pre 17 godina

Master nije isto sto i magistratura!! Neko to mora da objasni ljudima vec jednom. Slicnost reci master i magistar valjda izaziva zabunu u polupismenim srpskim glavama.
Nas sistem titula pravljen je po uzoru na nemacki, gde su postojali ing., dipl.ing, magistar i doktor. Usvajanjem Bolonjske deklaracije, Nemci su svoj ing. (3 godine fakulteta)izjednacili sa titulom Bachelor-a, dipl.ing. (5 godina fakulteta) sa titulom Master-a,a magistratura se tretira otprilike kao polovina doktorata.
I tako je mislim u svim zemljama Evrope: zavrseni 5-godisnji fakultet sa diplomskim rado je MASTER. Ako je hrvatski dipl.ing = master, zasto bi srpski dipl.ing. bio bachelor?
Zasto mi sami uvek moramo da sebi podmecemo klipove u tockove?
Pa mi smo jedina zemlja u kojoj se o tome uopste raspravlja.
Valjda zato sto fakulteti manje brinu o svom ugledu nego sto zele da zarade na doskolovavanju za master-e i zato sto oni koji rade na fakultetima ne mogu da prezale da su radili magistraturu koja je u novom sistemu suvisna titula....
Sasvim drugo je pitanje koliko su kvalitetne studije na fakultetima u Srbiji i kakvi su uslovi studiranja. Ali to je nesto drugo - odraditi Master na Oxford-u, sigurno nije isto sto i dobiti ga nekom provincijskom fakultetu.

amelija

pre 17 godina

Svaka strana ima ovde donekle pravo, ali kada pricate o Evropi onda stvari ovako stoje: strukatura programa studiranja je drugacija, mnogo ozbiljnija i efikasnija, bachelor traje 6 sememstara a diplom 9 sa time sto vam posle bachelor treba jos 3 do magistra a sa diplom (koja se polako ukida)mozete odmah raditi doktorski rad.Za mastera kao i za diplom se pisu ozbiljni radovi, rade ozbiljne prakse i polazu diplomski ispiti koji obuhvataju gradivo svih 9 semestara, dakle nije dovoljno nesto napisati,pojaviti se i to je to. Kod nas se mnogo vise uci ali se akcenat stavlja na tako nebitne stvari da to na kraju ispadne toliko neefikasno da je to kada izadjete u Evropu sramota...zapravo zalosno je, jednostavno receno a jos zalosnije je sto mi ubedjujemo sebe da smo mi ustvari ti koji smo daleko iznad Evrope!!!!!!Izadji te u Evropu pa cete videti razliku...no za to su studenti najmanje krivi, sa svojim (ne)mogucnostima zive od onoga sta im nasa divna drzava diktira!!!!

saša

pre 17 godina

Predivno je usaglasiti domaće zakonodavsvo sa evropskim s tim što mi uvek to radimo sa zakašnjenjem,menije najbitnije da nađem posao a po svemu sudeći neću ga naći. Suština je u tome što se zakoni donose a komunistička razmišljanja i dalje ostaju u posvesti kada neko dođe do vlasti.Hvala na razumevanju.

stratus

pre 17 godina

Master i magistar nisu isto, to je valjda konacno jasno. Ta razlika ce se odraziti u tome sto ce magistri direktno raditi doktorsku tezu, a masteri ce ici na doktorske studije koje po programu(!) traju 2 godine (isto koliko su po programu trajale i magistrarske, druga je stvar koliko studentu treba da polozi ispite).
Neki dekani kazu da je titula manje bitna, a da je bitnije znanje. U principu tacno, ali oni koji nemaju adekvatnu titulu nece imati ni priliku da pokazu svoje znanje jer nece zadovoljavati elementarne kriterijume na konkursima za posao!
I konacno, ako cela Evropa priznaje dipl.ing. sa tehnickog fakulteta u Srbiji kao master, u cemu je onda problem?! Jesu li ovi iz Evrope ludi, sta li?!

Zeljko Ivanovic

pre 17 godina

Ovo pravno tumacenje je sve objasnilo, a za svaka dalja osporavanja i krsenja doticni (profesori, dekani, rektori itd.) morali bi da odgovaraju. Cak zaista nije jasno kako je moguce da dekan Pravnog, Vasiljevic, otvoreno pogresno tumaci zakon i da to nema nikakvih posledica.

master

pre 17 godina

I jos jedan podatak: u Nemackoj, u kojoj sam ja studirala, postoje razlicite diplome, Diplom (koja se stice posle najcesce 6 godina studija, sa stepenom Vordiplom koji se dobija posle 2-3 godine studija), Magister (slicno kao Diplom, ali cesci u drustvenim naukama), Bachelor (min 3 godine, sa oko 30 polozenih ispita i izradom rada) i Master (4 semestra, oko 20 sto ispita, sto radova, i naravno zavrsni istrazivacki rad). Nekako mi se ne cini da je nasa diploma, stecena posle 4 godine i 25-35 ispita, narocito slicna onome sto Master student mora da uradi da bi stekao svoju diplomu. Mislima da nije pravedno izjednaciti Bachelor i nasu diplomu, ali ni Master i nasa diploma nisu isti. Svet je vec odlucio koje nase diplome priznaje kao Master, a koje kao nesto ispod toga (prirodnjaci direktno posle fakulteta upisuju doktorat, dok se to drustvenim naukama sa pravom ne dozvoljava, jer je razlika ogromna, a posto sam iz drustvenih nauka znam o cemu govorim). Zasto onda mi moramo da izmisljamo nesto novo sto ce moci samo kod nas i nigde vise u svetu da prodje?! Pozdrav iz Münchena!

Jovan

pre 17 godina

Da ne komplikujemo: svi diplomirani, masteri, becelori i magistri da odmah dobiju zvanje doktora nauka i gotova prica.
Sutra ce na ulicu da izadju magistri, pa ce da traze da se njihova diploma revalorizuje, to je vise od Mastera. Nije da nije. I sta onda? Protesti, pa Univerzitet, pa ministar Vuksanovic, pa ponovo ministar Vuksanovic. Pa ce na kraju dobiti sta hoce. Zasto da gubimo vise vreme?
Sto se tice postojecih doktora, njih i onako nema mnogo, ko se buni dati mu mesto u SANU da im popravi prosek obrazovanja. Naravno, ukoliko je dokazani patriota, ko nije da mu se oduzmu sva zvanja, nije zasluzio ako ne brine glasno brige i nesrece srpske nacije.

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Nije kampanja.Nijedna stranka nije ovo pitanje potegla kao ozbiljan predmet svog predizbornog nastupa.Nego,ostavite se vi skoro svrseni studenti vasih semestara i broja predmeta i nekakvih bodova.To sto su vam uvalili gomilu nepotrebnih predmeta je samo zato da bi se na univerzitetu uhlebili neki.To sto vas majaju nekakvim bodovima ne znaci da vise znate.To sto placate.....pa placalo se i u moje vreme ako ste bili los student ili upisali kao vanredni student studije.Nista novo.Hajde lepo da se ova smejurija zavrsi tako sto ce se u parlamentu doneti zakon o izjednacavanju i prava i zvanja pa da se svi lepo veselimo a onima na univerzitetu ako nesto nije po volji.....molim dame i gospodo (za mnoge drugovi i drugarice)nije vam zaposlenje i zvanje ostavio deda.Prosto receno,dajte otkaze pa da vec jednom dodju oni koji ce nesto i da urade od ovog univerziteta.Uostalom,treba ukinuti stalno radno mesto za nastavnike fakulteta.Nije taj status niko u nasledstvco dobio pa ne mora ni da ga dozivotno ima.Tako cemo resiti strahovanja stalno uhlebljenih na tudj racun i bez ikakve osnove (nicim izazvano)na univerzitetu.Tako ce se ova stvar svesti na resavanje statusa onih koji imaju visoku strucnu spremu a ne licne pozicije mnogih nazovi profesora univerziteta.Tako ce klakse doci i oni iz sveta koji su u tom svetu vec neko.Kud ces veceg veselja za ovaj narod i propali univerzitet od toga da mu se pamet (ali pamet) vraca.
Ziveli
Lesa

Biolog

pre 17 godina

Po meni oni koji su zavrsili studije u 4 godisnjem trajanju treba da dobiju diplomu bacheliora i da im se da mogucnost da tu diplomu zamene za MASTER ali samo uz polaganje dodatnih ispita(NE automatski).Oni studenti koji su zavrsili studije posle 9,10 ili 12 semestra TREBA automatski zameniti diplomu sa sadasnjim MASTEROM(gradjevinci,lekari,...).

Nele (dijaspora)

pre 17 godina

U EU se master izjednacava sa magistrom, a ne sa diplomom. Sto je po vremenu studiranja i kolicine ispita sasvim korektno. Sto ja nerazumem, zar sadasnji diplomci stvarno misle da ce im poslodavci u zemljama EU zvanje Master samo zato priznati, zato sto je u Srbiji odluceno da se diploma jednostavno prevede na Master? A u svim drugim zapadnim drzavama to nije moguce. Ko hoce da ostane u Srbiji moze da se bori za to. A onaj koji bi mozda i prihvatio posao u inostranstvu, nek razmisli malo o tome.

Zoki

pre 17 godina

Skolarina na Ekonomskom u Beogradu je 120.000, poceli su sa upisom na master (uzgred, rekli su da ce visina skolarina biti u nivou osnovnih studija).
Ne postuju ni misljenje vlade, pa zar za njih ne vazi zakon, i tumacenje od nadleznih!

Pitam se da li ce neko odgovarati za ovo?

master

pre 17 godina

Dakle po tom tumacenju sam ja gubila vreme i novac dve godine polazuci ispite i pisuci naucni rad da bih u inostranstvu dobila titulu mastera posle zavrsenog fakulteta u srbiji! U ovoj polemici oko diplome, bachelora i mastera se zaboravlja najmanje jedna cinjenica, a to je broj naucnih radova koje je potrebno napisati da bi se pojedine titule dobile. na mom fakultetu nije bilo diplomskog rada, tako da sam ja na master studijama morala da napisem, pored brojnih radova koji su obavezni za sve studente, jedan rad vise od studenata iz drugih zemalja koji su imali svoj diplomski rad, a zatim i da napisem master rad da bih dobila diplomu. Sada ce moje kolege iz Srbije, koji nisu nikada nista napisali, dobiti istu titulu koju ja imam, a ulozeno vreme i rad nisu ni priblizno isti. Mislim da je nepravedno po automatizmu izjednacavati stepene obrazovanja, bez uvida u specificnosti pojedinih slucajeva. Mogu samo reci da se zbog ovakvih olakih odluka i tumacenja osecam opet izdanom i to samo pojacava moju zelju da ostanem gde sam i da se u Srbiju vise ne vracam.

Djo

pre 17 godina

Da bi neko mogao da stekne pravo na titulu mastera mora da osvoji određen broj bodova koje nosi svaki od predmeta koje polaže na fakultetu, u proseku jedan semestar nosi 30 bodova tj, predmeti u zavisnosti od fonda časova, obima gradiva, pred ispitnih obaveza nose određen raspon bodova koji se utvrđuje na fakultetu. Da bi neko moga oda stekne pravo na mastera mora da prikupi 300 bodova, tj mora da provede na fakultetu 5 godina polažući redovno ispite. Postoje i uslovi poput radova koji treba da se objave i sl. ali da ne komplikujemo stvar, na ovaj način funkcioniše sistem u Evropi i tako bi trebalo da funkcioniše kod nas, a pošto naš zakon svako tumači kako mu je volja. A zvanja mastera koje možda budu dobili oni koji su studirali 4 godine tj koji nemaju ekvivalentnih 300 bodova važiće samo u Srbiji. Tj dovešće do potpune konfuzije u našem sistemu.

Srdjan

pre 17 godina

Zvanje magistra ne postoji nigde u Evropi! Zvanje Master (dobijno posle 3+2 godine studija) je dovoljno za upis doktorskih studije posle kojih se doedljuje PhD diploma, najvise akademsko zvanje. Dakle, tri zvanja, Bechelor, Master i Magistar, izgleda postoje samo u Srbiji!

vladimir

pre 17 godina

Ja ovu harlabuku vidim kao patetican pokusaj drzavnih univerziteta da nekako zadrze primat u sferama gde su ga davno izgubili. Poenta je u tome da ce posle ovoga nas, univerzumom poznat nadmeni univerzitet prestati da priznaje sve svetske Master titule kao magistrature nego ce ih tretirati kao neku specijalnu verziju srpskog mastera. Potom ce neko ko se vrati iz inostranstva i hteti (TAMAN POSLA) da radi postdiplomske studije u Beogradu (ILI JOS GORE HTETI DA RADI NA FAKULTETU) morati da udje u zacarano vrzino kolo gde se svojim mentorima dodvorava, pise im radove, kupuje burek, i moze da se nada tituli decenta ili profesora (eventualno) sa 50 godina starosti. Ovim aktom se samo veoma perfidno brane interesi profesora koje je davno trebalo OTERATI u penziju. Razmislite malo.

dekan

pre 17 godina

Dobro je da se studenti bave svojim problemima, a ne vise politikom i uspostavljanjem politickog rezima... Glavni problem je sto su celu kampanju pokrenuli studenti diplomci na redovnim studijama, umesto poslediplomaca ili svrseni diplomci... utisak je da se dobiju veca prava sa manje odgovornosti i manje rada... nije bitna diploma, bitno je da se ti ljudi osposobe da rade nesto... i da bude posla... mozemo da imamo na stotine hiljada diplomaca, inzenjera, mastera, specijalista, magistara, doktora... ako nema sustinskog posla za njih, cela koncepcija "pada u vodu"... pored diplome, vazne su vestine i posao... traznja... ponuda je vec velika...

Tomislav

pre 17 godina

U potpunosti se slažem sa mišljenjem da titula mastera i magistra nikako nisu jednake. Međutim, do sada niko nije u javnosti objasnio niti se bavio problemom magistra nauka. Sadašnji magistri nauka su u velikoj meri ostavljeni po strani, i sudbina njihovih zvanja i prava je potpuno neizvesna. Magistratura po sadašnjoj kategorizaciji se definiše kao VII2 stepen stručne spreme, što će se primenjivati i na mastere. Da li to znači da će formalno magistar nauka i master (bivši diplomirani) imati isti stepen stručne spreme? Podsetiću da su naše magistarske studije trajale 2 godine, ali u realnosti niko ih nije završavao pre 4 godine, gotovo kao 2 fakulteta. Meni se čini da su sadašnji magistri nauka (kojima pripada i autor ovog teksta) žrtvovani zbog svoje malobrojnosti i neučestvovanja u javnoj raspravi. Bio bih veoma zadovoljan kada bi neko ponudio makar okvir za rešenje statusa sadašnjih magistara nauka, osim ponude da po starom programu upišu i odbrane doktorsku disertaciju. Što, u stvari, znači da svi magistri koji ne odbrane doktorat biće degradirani na isti nivo kao i diplomci (magistri), jer suštinski imaće samo jedan objavljen naučni rad – magistarsku tezu.

to3a

pre 17 godina

U principu resenje je veoma jednostavno, samo treba naci odgovarajuci kompromis.
Naime nije mi jesno zasto ne primene kriterijum koji se vec primenjuje za nase studente
u EU (kada se vec svi toliko kunu u EU). Za svaki fakultet/smer se napravi spisak ispita, zna se koliko svaki ispit nosi bodova + diplomski rad (koji treba takodje da se ocenjuje) i to je to. Ko predje EU propisanu granicu za mastera dobija zvanje mastera, a kome zafali nesto bodova moze da dopolaze ili da radi diplomski ako zeli to zvanje. Na trzistu rada napraviti medjukategodiju koja mi diplomirane stavila ispod mastera a iznad belochera i to je to.
Generalno i jedna i druga strana su u pravu, a najveci problem je sto ne mogu svi da budu masteri (a hteli bi) niti je moguce zadrzati sadasnje stanje jer se degradiraju studenti koji su imali 9 i vise semestra + diplomski rad.
Ono sto bi svi trebali da shvate jednom za svagda je da ne postoji ekvivalencija izmedju mastera i magistra, kao sto nije isto 4 godine poljoprivrednog fakulteta pristinskog univerziteta i 5 godina na ETF-u u Beogradu.

ekonomista

pre 17 godina

jel moze neko sad da kaze vredi li upisivati master studije npr na Ekonomskom u BGu, jer rok za placanje je ovaj petak. (zavrshio sam cetvrogodishnje studije po 'starom')
Buduci da to nije mala para, 30.000 din prva rata - jako mi je bitno da znam da li sam master ili tek treba da postanem.
Kad pozovem studentski servis, oni kazu da je na Eko. faxu NE VAZI ista odluka i da moram da platim pare do petka i tup spuste mi slushalicu.
Kad ih ponovo okrenem i pitam da li ce biti produzenje roka za placanje prve rate - kazu: nece-mora ODMAH da se plati i tup - spushetna slushalica!
Posle ovakve ljubaznosti dodje mi da dignem ruke od svega i upishem postdiplomske na Preshevskom univerzitetu.

Cole Porter

pre 17 godina

Za sve zbunjene magistre: Imate fore do 2011 da napisete disertaciju i postanete PhD a do tad imate titulu Msc tj. Master ali specijalista. Dakle i dalje vise od diplomaca koji bi postali Masteri. Ovde se pogresno izjednacava Bsc sa "diplomirani", Msc sa "magistar". Bsc traje 3 godine a ne kao diplomske studije 4, Bsc ne pise "diplomski rad" i nema godinu dana apsolventskog staza kao sto je to slucaj sa diplomiranima. A opet, slazem se da diplomirani nisu dovoljno strucni da bi postali Msc. Najgore ce proci oni koji su sada upisali fax. Na filozofskom u BG oni ce studirati 4 godine i dobiti zvanje Bsc a Msc traje 1 godinu umesto da Bsc traje 3 a Msc 2...
Sve zajedno: svi su u pravu i sta god da se odluci diplomci ce biti osteceni i postavljeni u neravnopravan polozaj. A sadasnja 1 godina ce tek nadrljati jer ce dobiti vise od Bsc a ako krene na Msc studije dobice manje odnosno bice manje strucan...

ekonomista

pre 17 godina

jel moze neko sad da kaze vredi li upisivati master studije npr na Ekonomskom u BGu, jer rok za placanje je ovaj petak. (zavrshio sam cetvrogodishnje studije po 'starom')
Buduci da to nije mala para, 30.000 din prva rata - jako mi je bitno da znam da li sam master ili tek treba da postanem.
Kad pozovem studentski servis, oni kazu da je na Eko. faxu NE VAZI ista odluka i da moram da platim pare do petka i tup spuste mi slushalicu.
Kad ih ponovo okrenem i pitam da li ce biti produzenje roka za placanje prve rate - kazu: nece-mora ODMAH da se plati i tup - spushetna slushalica!
Posle ovakve ljubaznosti dodje mi da dignem ruke od svega i upishem postdiplomske na Preshevskom univerzitetu.

to3a

pre 17 godina

U principu resenje je veoma jednostavno, samo treba naci odgovarajuci kompromis.
Naime nije mi jesno zasto ne primene kriterijum koji se vec primenjuje za nase studente
u EU (kada se vec svi toliko kunu u EU). Za svaki fakultet/smer se napravi spisak ispita, zna se koliko svaki ispit nosi bodova + diplomski rad (koji treba takodje da se ocenjuje) i to je to. Ko predje EU propisanu granicu za mastera dobija zvanje mastera, a kome zafali nesto bodova moze da dopolaze ili da radi diplomski ako zeli to zvanje. Na trzistu rada napraviti medjukategodiju koja mi diplomirane stavila ispod mastera a iznad belochera i to je to.
Generalno i jedna i druga strana su u pravu, a najveci problem je sto ne mogu svi da budu masteri (a hteli bi) niti je moguce zadrzati sadasnje stanje jer se degradiraju studenti koji su imali 9 i vise semestra + diplomski rad.
Ono sto bi svi trebali da shvate jednom za svagda je da ne postoji ekvivalencija izmedju mastera i magistra, kao sto nije isto 4 godine poljoprivrednog fakulteta pristinskog univerziteta i 5 godina na ETF-u u Beogradu.

dekan

pre 17 godina

Dobro je da se studenti bave svojim problemima, a ne vise politikom i uspostavljanjem politickog rezima... Glavni problem je sto su celu kampanju pokrenuli studenti diplomci na redovnim studijama, umesto poslediplomaca ili svrseni diplomci... utisak je da se dobiju veca prava sa manje odgovornosti i manje rada... nije bitna diploma, bitno je da se ti ljudi osposobe da rade nesto... i da bude posla... mozemo da imamo na stotine hiljada diplomaca, inzenjera, mastera, specijalista, magistara, doktora... ako nema sustinskog posla za njih, cela koncepcija "pada u vodu"... pored diplome, vazne su vestine i posao... traznja... ponuda je vec velika...

Tomislav

pre 17 godina

U potpunosti se slažem sa mišljenjem da titula mastera i magistra nikako nisu jednake. Međutim, do sada niko nije u javnosti objasnio niti se bavio problemom magistra nauka. Sadašnji magistri nauka su u velikoj meri ostavljeni po strani, i sudbina njihovih zvanja i prava je potpuno neizvesna. Magistratura po sadašnjoj kategorizaciji se definiše kao VII2 stepen stručne spreme, što će se primenjivati i na mastere. Da li to znači da će formalno magistar nauka i master (bivši diplomirani) imati isti stepen stručne spreme? Podsetiću da su naše magistarske studije trajale 2 godine, ali u realnosti niko ih nije završavao pre 4 godine, gotovo kao 2 fakulteta. Meni se čini da su sadašnji magistri nauka (kojima pripada i autor ovog teksta) žrtvovani zbog svoje malobrojnosti i neučestvovanja u javnoj raspravi. Bio bih veoma zadovoljan kada bi neko ponudio makar okvir za rešenje statusa sadašnjih magistara nauka, osim ponude da po starom programu upišu i odbrane doktorsku disertaciju. Što, u stvari, znači da svi magistri koji ne odbrane doktorat biće degradirani na isti nivo kao i diplomci (magistri), jer suštinski imaće samo jedan objavljen naučni rad – magistarsku tezu.

vladimir

pre 17 godina

Ja ovu harlabuku vidim kao patetican pokusaj drzavnih univerziteta da nekako zadrze primat u sferama gde su ga davno izgubili. Poenta je u tome da ce posle ovoga nas, univerzumom poznat nadmeni univerzitet prestati da priznaje sve svetske Master titule kao magistrature nego ce ih tretirati kao neku specijalnu verziju srpskog mastera. Potom ce neko ko se vrati iz inostranstva i hteti (TAMAN POSLA) da radi postdiplomske studije u Beogradu (ILI JOS GORE HTETI DA RADI NA FAKULTETU) morati da udje u zacarano vrzino kolo gde se svojim mentorima dodvorava, pise im radove, kupuje burek, i moze da se nada tituli decenta ili profesora (eventualno) sa 50 godina starosti. Ovim aktom se samo veoma perfidno brane interesi profesora koje je davno trebalo OTERATI u penziju. Razmislite malo.

Djo

pre 17 godina

Da bi neko mogao da stekne pravo na titulu mastera mora da osvoji određen broj bodova koje nosi svaki od predmeta koje polaže na fakultetu, u proseku jedan semestar nosi 30 bodova tj, predmeti u zavisnosti od fonda časova, obima gradiva, pred ispitnih obaveza nose određen raspon bodova koji se utvrđuje na fakultetu. Da bi neko moga oda stekne pravo na mastera mora da prikupi 300 bodova, tj mora da provede na fakultetu 5 godina polažući redovno ispite. Postoje i uslovi poput radova koji treba da se objave i sl. ali da ne komplikujemo stvar, na ovaj način funkcioniše sistem u Evropi i tako bi trebalo da funkcioniše kod nas, a pošto naš zakon svako tumači kako mu je volja. A zvanja mastera koje možda budu dobili oni koji su studirali 4 godine tj koji nemaju ekvivalentnih 300 bodova važiće samo u Srbiji. Tj dovešće do potpune konfuzije u našem sistemu.

Srdjan

pre 17 godina

Zvanje magistra ne postoji nigde u Evropi! Zvanje Master (dobijno posle 3+2 godine studija) je dovoljno za upis doktorskih studije posle kojih se doedljuje PhD diploma, najvise akademsko zvanje. Dakle, tri zvanja, Bechelor, Master i Magistar, izgleda postoje samo u Srbiji!

Nele (dijaspora)

pre 17 godina

U EU se master izjednacava sa magistrom, a ne sa diplomom. Sto je po vremenu studiranja i kolicine ispita sasvim korektno. Sto ja nerazumem, zar sadasnji diplomci stvarno misle da ce im poslodavci u zemljama EU zvanje Master samo zato priznati, zato sto je u Srbiji odluceno da se diploma jednostavno prevede na Master? A u svim drugim zapadnim drzavama to nije moguce. Ko hoce da ostane u Srbiji moze da se bori za to. A onaj koji bi mozda i prihvatio posao u inostranstvu, nek razmisli malo o tome.

master

pre 17 godina

Dakle po tom tumacenju sam ja gubila vreme i novac dve godine polazuci ispite i pisuci naucni rad da bih u inostranstvu dobila titulu mastera posle zavrsenog fakulteta u srbiji! U ovoj polemici oko diplome, bachelora i mastera se zaboravlja najmanje jedna cinjenica, a to je broj naucnih radova koje je potrebno napisati da bi se pojedine titule dobile. na mom fakultetu nije bilo diplomskog rada, tako da sam ja na master studijama morala da napisem, pored brojnih radova koji su obavezni za sve studente, jedan rad vise od studenata iz drugih zemalja koji su imali svoj diplomski rad, a zatim i da napisem master rad da bih dobila diplomu. Sada ce moje kolege iz Srbije, koji nisu nikada nista napisali, dobiti istu titulu koju ja imam, a ulozeno vreme i rad nisu ni priblizno isti. Mislim da je nepravedno po automatizmu izjednacavati stepene obrazovanja, bez uvida u specificnosti pojedinih slucajeva. Mogu samo reci da se zbog ovakvih olakih odluka i tumacenja osecam opet izdanom i to samo pojacava moju zelju da ostanem gde sam i da se u Srbiju vise ne vracam.

Zoki

pre 17 godina

Skolarina na Ekonomskom u Beogradu je 120.000, poceli su sa upisom na master (uzgred, rekli su da ce visina skolarina biti u nivou osnovnih studija).
Ne postuju ni misljenje vlade, pa zar za njih ne vazi zakon, i tumacenje od nadleznih!

Pitam se da li ce neko odgovarati za ovo?

Jovan

pre 17 godina

Da ne komplikujemo: svi diplomirani, masteri, becelori i magistri da odmah dobiju zvanje doktora nauka i gotova prica.
Sutra ce na ulicu da izadju magistri, pa ce da traze da se njihova diploma revalorizuje, to je vise od Mastera. Nije da nije. I sta onda? Protesti, pa Univerzitet, pa ministar Vuksanovic, pa ponovo ministar Vuksanovic. Pa ce na kraju dobiti sta hoce. Zasto da gubimo vise vreme?
Sto se tice postojecih doktora, njih i onako nema mnogo, ko se buni dati mu mesto u SANU da im popravi prosek obrazovanja. Naravno, ukoliko je dokazani patriota, ko nije da mu se oduzmu sva zvanja, nije zasluzio ako ne brine glasno brige i nesrece srpske nacije.

master

pre 17 godina

I jos jedan podatak: u Nemackoj, u kojoj sam ja studirala, postoje razlicite diplome, Diplom (koja se stice posle najcesce 6 godina studija, sa stepenom Vordiplom koji se dobija posle 2-3 godine studija), Magister (slicno kao Diplom, ali cesci u drustvenim naukama), Bachelor (min 3 godine, sa oko 30 polozenih ispita i izradom rada) i Master (4 semestra, oko 20 sto ispita, sto radova, i naravno zavrsni istrazivacki rad). Nekako mi se ne cini da je nasa diploma, stecena posle 4 godine i 25-35 ispita, narocito slicna onome sto Master student mora da uradi da bi stekao svoju diplomu. Mislima da nije pravedno izjednaciti Bachelor i nasu diplomu, ali ni Master i nasa diploma nisu isti. Svet je vec odlucio koje nase diplome priznaje kao Master, a koje kao nesto ispod toga (prirodnjaci direktno posle fakulteta upisuju doktorat, dok se to drustvenim naukama sa pravom ne dozvoljava, jer je razlika ogromna, a posto sam iz drustvenih nauka znam o cemu govorim). Zasto onda mi moramo da izmisljamo nesto novo sto ce moci samo kod nas i nigde vise u svetu da prodje?! Pozdrav iz Münchena!

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Nije kampanja.Nijedna stranka nije ovo pitanje potegla kao ozbiljan predmet svog predizbornog nastupa.Nego,ostavite se vi skoro svrseni studenti vasih semestara i broja predmeta i nekakvih bodova.To sto su vam uvalili gomilu nepotrebnih predmeta je samo zato da bi se na univerzitetu uhlebili neki.To sto vas majaju nekakvim bodovima ne znaci da vise znate.To sto placate.....pa placalo se i u moje vreme ako ste bili los student ili upisali kao vanredni student studije.Nista novo.Hajde lepo da se ova smejurija zavrsi tako sto ce se u parlamentu doneti zakon o izjednacavanju i prava i zvanja pa da se svi lepo veselimo a onima na univerzitetu ako nesto nije po volji.....molim dame i gospodo (za mnoge drugovi i drugarice)nije vam zaposlenje i zvanje ostavio deda.Prosto receno,dajte otkaze pa da vec jednom dodju oni koji ce nesto i da urade od ovog univerziteta.Uostalom,treba ukinuti stalno radno mesto za nastavnike fakulteta.Nije taj status niko u nasledstvco dobio pa ne mora ni da ga dozivotno ima.Tako cemo resiti strahovanja stalno uhlebljenih na tudj racun i bez ikakve osnove (nicim izazvano)na univerzitetu.Tako ce se ova stvar svesti na resavanje statusa onih koji imaju visoku strucnu spremu a ne licne pozicije mnogih nazovi profesora univerziteta.Tako ce klakse doci i oni iz sveta koji su u tom svetu vec neko.Kud ces veceg veselja za ovaj narod i propali univerzitet od toga da mu se pamet (ali pamet) vraca.
Ziveli
Lesa

Zeljko Ivanovic

pre 17 godina

Ovo pravno tumacenje je sve objasnilo, a za svaka dalja osporavanja i krsenja doticni (profesori, dekani, rektori itd.) morali bi da odgovaraju. Cak zaista nije jasno kako je moguce da dekan Pravnog, Vasiljevic, otvoreno pogresno tumaci zakon i da to nema nikakvih posledica.

Biolog

pre 17 godina

Po meni oni koji su zavrsili studije u 4 godisnjem trajanju treba da dobiju diplomu bacheliora i da im se da mogucnost da tu diplomu zamene za MASTER ali samo uz polaganje dodatnih ispita(NE automatski).Oni studenti koji su zavrsili studije posle 9,10 ili 12 semestra TREBA automatski zameniti diplomu sa sadasnjim MASTEROM(gradjevinci,lekari,...).

stratus

pre 17 godina

Master i magistar nisu isto, to je valjda konacno jasno. Ta razlika ce se odraziti u tome sto ce magistri direktno raditi doktorsku tezu, a masteri ce ici na doktorske studije koje po programu(!) traju 2 godine (isto koliko su po programu trajale i magistrarske, druga je stvar koliko studentu treba da polozi ispite).
Neki dekani kazu da je titula manje bitna, a da je bitnije znanje. U principu tacno, ali oni koji nemaju adekvatnu titulu nece imati ni priliku da pokazu svoje znanje jer nece zadovoljavati elementarne kriterijume na konkursima za posao!
I konacno, ako cela Evropa priznaje dipl.ing. sa tehnickog fakulteta u Srbiji kao master, u cemu je onda problem?! Jesu li ovi iz Evrope ludi, sta li?!

saša

pre 17 godina

Predivno je usaglasiti domaće zakonodavsvo sa evropskim s tim što mi uvek to radimo sa zakašnjenjem,menije najbitnije da nađem posao a po svemu sudeći neću ga naći. Suština je u tome što se zakoni donose a komunistička razmišljanja i dalje ostaju u posvesti kada neko dođe do vlasti.Hvala na razumevanju.

dosta vise o tome

pre 17 godina

Master nije isto sto i magistratura!! Neko to mora da objasni ljudima vec jednom. Slicnost reci master i magistar valjda izaziva zabunu u polupismenim srpskim glavama.
Nas sistem titula pravljen je po uzoru na nemacki, gde su postojali ing., dipl.ing, magistar i doktor. Usvajanjem Bolonjske deklaracije, Nemci su svoj ing. (3 godine fakulteta)izjednacili sa titulom Bachelor-a, dipl.ing. (5 godina fakulteta) sa titulom Master-a,a magistratura se tretira otprilike kao polovina doktorata.
I tako je mislim u svim zemljama Evrope: zavrseni 5-godisnji fakultet sa diplomskim rado je MASTER. Ako je hrvatski dipl.ing = master, zasto bi srpski dipl.ing. bio bachelor?
Zasto mi sami uvek moramo da sebi podmecemo klipove u tockove?
Pa mi smo jedina zemlja u kojoj se o tome uopste raspravlja.
Valjda zato sto fakulteti manje brinu o svom ugledu nego sto zele da zarade na doskolovavanju za master-e i zato sto oni koji rade na fakultetima ne mogu da prezale da su radili magistraturu koja je u novom sistemu suvisna titula....
Sasvim drugo je pitanje koliko su kvalitetne studije na fakultetima u Srbiji i kakvi su uslovi studiranja. Ali to je nesto drugo - odraditi Master na Oxford-u, sigurno nije isto sto i dobiti ga nekom provincijskom fakultetu.

amelija

pre 17 godina

Svaka strana ima ovde donekle pravo, ali kada pricate o Evropi onda stvari ovako stoje: strukatura programa studiranja je drugacija, mnogo ozbiljnija i efikasnija, bachelor traje 6 sememstara a diplom 9 sa time sto vam posle bachelor treba jos 3 do magistra a sa diplom (koja se polako ukida)mozete odmah raditi doktorski rad.Za mastera kao i za diplom se pisu ozbiljni radovi, rade ozbiljne prakse i polazu diplomski ispiti koji obuhvataju gradivo svih 9 semestara, dakle nije dovoljno nesto napisati,pojaviti se i to je to. Kod nas se mnogo vise uci ali se akcenat stavlja na tako nebitne stvari da to na kraju ispadne toliko neefikasno da je to kada izadjete u Evropu sramota...zapravo zalosno je, jednostavno receno a jos zalosnije je sto mi ubedjujemo sebe da smo mi ustvari ti koji smo daleko iznad Evrope!!!!!!Izadji te u Evropu pa cete videti razliku...no za to su studenti najmanje krivi, sa svojim (ne)mogucnostima zive od onoga sta im nasa divna drzava diktira!!!!

Master, Imperial College, London

pre 17 godina

Master na Imperial College (London) - vrh Evrope i u vrhu sveta, traje 4 (ČETIRI) godine. Šta tu nije jasno?
Naša diploma sa matematike "jača" je od diplome sa Kolumbije ili MIT-a (iskustvo prijatelja koji su tamo doktorirali), diploma fizike "jača" je od diplome Kembridža (opet iskustva naših, a to je potvrdio i glavni savetnik predsednika Tadića - Vuk Jeremić koji je diplomirao fiziku na Kembridžu i ovde je jedva, nakon 6 godina, nostrifikovao)... i vrednuje se kao master+ u većini slučajeva.
Ali diploma nekih drugih, mahom društvenih fakulteta, NE MOŽE DA SE MERI ni sa redovnim studijama vani, dakle sa BSc ili BA, a kamoli sa Master-om.
Ali, sad se treba dodvoravati studentima pred izbore, a studenti to znaju i spremni su da igraju na tu kartu. Umesto prave reforme školstva u smislu promena na bolje i revidiranja planova i predavača, mi smo došli na pijačno nadmetanje i pogađanje. Tuga, jad i beda, a Srbija i dalje skoro ništa ne proizvodi. Eto, toliko vrede naši masteri (a i magistri sa njima, "u paketu").

Aleksandar

pre 17 godina

Ono sto vecina ljudi ne shvata je da se ovde radi o izjednacavanju ZVANJA, tj. stepena strucne spreme. Ako smo do juce svi bili diplomirani inzenjeri, pravnici, ekonomisti, istoricari itd. onda se pod izjednacavanjem zvanja podrazumeva da svi dobijemo master. Niko ne spori da su neki fakulteti trajali duze ali zar mislite da je studentima koji su upisali 4.godisnje fakultete pre 10 godina neko rekao "Znate sta, za koju deceniju ce doci do promene obrazovnog sistema i svi vi cete biti svedeni na nivo vise skole". Mislim da je ovo vreme kada studenti treba da se drze zajedno a ne da se veselimo tome sto ce komsiji crknuti krava. Mnogo je bolje da zakon i pokloni nekome nesta nego da osteti desetine generacija.
Ovo izjednacavanje je ionako samo od lokalnog znacaja, nastalo usled promene strukture obrazovnog sistema.
Ako vam u inostranstvu budu trazili nostrifikaciju diplome kao i do sada sa 5-6.godisnjim studijama cete verovatno dobiti master (bar evropski ako ne USA master) dok sa 4.godisnjom diplomom mozete da racunate samo na bachelor. Mislim da bi ovo trebalo da zadovolji studente koji potenciraju svojih 6 godina studija.

Pera

pre 17 godina

a sta je sa studentima koji bi da nostrifikuju diplomu stecenu u SAD-u na primer, u Srbiji?? I sta ako oni imaju 4 zavrsene godine osnovnih studija i jos 2 godine za Master studije?? Hoce li postati PhD automatski?

Mina

pre 17 godina

Ja stvarno ne znam kako je u Evropi, ali znam sta je bilo na mom fakultetu. A to je da se pre nekoliko godina krenulo sa izdavanjem tzv. "male diplome", koja se dobijala posle tri godine studija, koliko sad treba da se zavrsi da bi se dobio becelor. Po sto sam ja zavrsila jos jednu godinu plus apsolventski od godinu dana i plus diplomski rad, onda bi bukvalno moje zvanje bilo srozano na nivo ove male diplome, a jos pune dve godine sam obijala fakultetske pragove da bih bila diplomirani ekonomista. Prema tome, to je razlog zasto nama MORA da se prizna master. Mi ne trazimo "leba bez motiku" vec samo ono sto je nase.

Sve ovo neko gleda odozgo

pre 17 godina

Treba po Bolonjskoj deklaraciji ODMAH PRIZNATI NASIM MAGISTRIMA DOKTORAT!
Oni pre ispunjavaju kriterijume po Bolonji za PhD (ETF, Arhitektura, Gradjevina...), nego diplomci za master(pogotovo ne 4-godisnji diplomci bez diplomskog rada). Ne moze se ovo zakonski polovicno (ofrlje) raditi, ili pomerate sve ili nikog. Ako se diplomci pomeraju, onda se pomeraju i dosadasnji magistri i doktori!

Darko

pre 17 godina

Gospoda sa fakulteta bi već jednom trebala da prihvate ono što nalaže zakon, a ne ono što njima trenutno odgovara. Nije sve u željama. Možda bi trebalo da se izjasni stejt dipartment pa da prihvate odluku. Pa valjda bi za primer svim sadašnjim i nekadašnjim studentima trebali da pokažu kako treba da se ponašamo, a ne suprotno. Do sada mi je narodna skupština bila smešna ali od sada... Ja kada napravim saobraćajni prekršaj platim kaznu, a ovi na očigled cele javnosti kažu "mi želimo sad..."
Drugovi, pravna država, šta je to? Je li bitni šta ko misli ili šta nalaže zakon. Jel to znači da vi bez skrivanja delate kako vam odgovara? Tokom poslednjih mesec dana ste govorili da niko ne ispunjava uslove za mastera. Od pre nekih sedam dana ste promenili svi mišljenje. VII - 1 sad delite na VII - 1/4, VII - 1/4.5 i VII - 1/5. Cilj vam je da budete bogovi koji će odlučivati o sudbinama nezavisno uz komentare "to je za vaše dobro". Ova odluka treba da spreči vašu asmovolju i neizvesnost. Nadam se da buduće generacije neće prolaziti kroz fakultete koji ne nude znanje nego iscrpljivanje nepotrebnim zastarelim gradivim, a pogotovu da neće posle x godina morati da dokazuju da su i dalje sposobni da rade poslove za koje su se školovali.

wall street

pre 17 godina

U poslovnim krugovima u svetu cuje se da naglo raste potraznja za srpskim "masterima". Mnogi diplomci koji ranije nisu bili u stanju da dobiju posao u struci, pa su bili prinudjeni da po svetu voze taksi, razvoze picu, ili farbaju zidove, sada ce preko noci dobiti neophodno znanje i vestine da postanu "masteri". A bilo je potrebno samo da se par rektora sastane i nad vecerom dogovori o preimenovanju diplome! Genijalno!

MSc

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto je kod nas moda da se puno termina, za koje su do sada postojale srpske reci, sada uvode na engleskom? Oznaka "MSc" je skracenica od engleskog "master of science", "MA" je "master of arts", itd. "Master" je titula na engleskom jeziku koja se kod nas prevodi kao "magistar". Na srpskim univerzitetima vec postoji mogucnost dobijanja titule magistra. Zasto koristiti englesku i srpsku rec za istu stvar, i njima oznacavati razlicite titule? To samo kod nas moze, u stilu: videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Aleksandar

pre 17 godina

To da diploma nije bitna su najobičnije insinuacije najgore vrste. Jam lično profesor u srednjij školi i da nemam diplomu na bih se mogao zaposliti kao profesor. Da li bi iko mogao biti profesor univerziteta bez doktorske titule, a upravo se od njih mogu čuti takvi komentari. To kako su oni dospeli na ta visoka mesta preko partijske podobnosti svima je jasno, ali mogli su se ponašati malo dostojanstvenije.

cvele

pre 17 godina

Posle zavrsene 4 godine u Srbiji, sada sam na postdiplomskim iz Astrofizike u Italiji. I bas pricam profesoru iz Kosmologije sta se u Srbiji desava oko diploma i kako cu ja lepo da budem master. I kaze mi covek da se isto to desavalo i u Italiji i da su oni po starom sistemu 4godisnjeg skolovanja + diplomski za svojih ~240 poena nekim dekretom opusteno dobili Master (aka u IT kao Laurea Specialistica) i zakonsko pravo da mogu da se zaposle gde god mogu i ovi sa masterom...

Dok prof iz Srbije mi kaze da sacekam malo da iskuliram da vidimo sta ce biti, jer pravnici hoce da proguraju to a ni diplomski nisu imali. I sa njim se slazem...

A sto se prica tice kako je nasa fizika teza nego tamo i tamo... To su teske gluposti. Svuda je manje vise isto.Ja sam neke ispite u Srbiji polozio koristeci skripte koje sam sa MITovog sajta skinuo. Isto tako par ispita ovde ponovo slusam. Sve je to isto, nemojte se glupostima zavaravati. nismo najpametniji.

Nina

pre 17 godina

Ako je problem u bodovima pa zar se ne mogu naknadno izracunati bodovi koje bi po ovim kriterijumima imali diplomirani,valjda smo svi imali seminarske radove u toku studija,isli na predavanja ,imali vezbe samo nismo za to dobijali bodove sto nismo mi krivi.Na pravnom stvarno ne postoji diplomski ali on bi bio laksi od mnogioh ispita ,valjda se moze izabrati neka tema i odraditi.Mala je to razlika da bi se zbog toga srozavali na nivo vise skole posle vise od 30 ispita.
Nije problem u priznavanju pravnika u EU nego u nasem pravnom sistemu koji se toliko raylikuje od evropskog i americkog da pravnici i ne mogu da idu i rade svoj posao u inostranstvu sa nasim pravima.
Niko valjda ovde ne govori o izjednacavanju magistara sa masterima nego o izjednacavanju diplomiranih odn.VII/1.A da li neko zna sta ce biti sa medicinarima ciji fakultet traje 6 godina i koje ce zvanje oni imati?Da ne treba i oni da se doskolovavaju da bi bili masteri ?Sami sebe pocenjujemo a do juce se govorilo da se u nasim skolama najvise uci pocev od osnovne pa preko srednje i na fakultetu.Mislim da su fakulteti nasli nacin da napune svoje prazne kase ali u losem trenutku se sve to desava pred izbore a ovaj narod nema para za te skolarine.
Nina

ekonomista

pre 17 godina

jel moze neko sad da kaze vredi li upisivati master studije npr na Ekonomskom u BGu, jer rok za placanje je ovaj petak. (zavrshio sam cetvrogodishnje studije po 'starom')
Buduci da to nije mala para, 30.000 din prva rata - jako mi je bitno da znam da li sam master ili tek treba da postanem.
Kad pozovem studentski servis, oni kazu da je na Eko. faxu NE VAZI ista odluka i da moram da platim pare do petka i tup spuste mi slushalicu.
Kad ih ponovo okrenem i pitam da li ce biti produzenje roka za placanje prve rate - kazu: nece-mora ODMAH da se plati i tup - spushetna slushalica!
Posle ovakve ljubaznosti dodje mi da dignem ruke od svega i upishem postdiplomske na Preshevskom univerzitetu.

to3a

pre 17 godina

U principu resenje je veoma jednostavno, samo treba naci odgovarajuci kompromis.
Naime nije mi jesno zasto ne primene kriterijum koji se vec primenjuje za nase studente
u EU (kada se vec svi toliko kunu u EU). Za svaki fakultet/smer se napravi spisak ispita, zna se koliko svaki ispit nosi bodova + diplomski rad (koji treba takodje da se ocenjuje) i to je to. Ko predje EU propisanu granicu za mastera dobija zvanje mastera, a kome zafali nesto bodova moze da dopolaze ili da radi diplomski ako zeli to zvanje. Na trzistu rada napraviti medjukategodiju koja mi diplomirane stavila ispod mastera a iznad belochera i to je to.
Generalno i jedna i druga strana su u pravu, a najveci problem je sto ne mogu svi da budu masteri (a hteli bi) niti je moguce zadrzati sadasnje stanje jer se degradiraju studenti koji su imali 9 i vise semestra + diplomski rad.
Ono sto bi svi trebali da shvate jednom za svagda je da ne postoji ekvivalencija izmedju mastera i magistra, kao sto nije isto 4 godine poljoprivrednog fakulteta pristinskog univerziteta i 5 godina na ETF-u u Beogradu.

dekan

pre 17 godina

Dobro je da se studenti bave svojim problemima, a ne vise politikom i uspostavljanjem politickog rezima... Glavni problem je sto su celu kampanju pokrenuli studenti diplomci na redovnim studijama, umesto poslediplomaca ili svrseni diplomci... utisak je da se dobiju veca prava sa manje odgovornosti i manje rada... nije bitna diploma, bitno je da se ti ljudi osposobe da rade nesto... i da bude posla... mozemo da imamo na stotine hiljada diplomaca, inzenjera, mastera, specijalista, magistara, doktora... ako nema sustinskog posla za njih, cela koncepcija "pada u vodu"... pored diplome, vazne su vestine i posao... traznja... ponuda je vec velika...

Tomislav

pre 17 godina

U potpunosti se slažem sa mišljenjem da titula mastera i magistra nikako nisu jednake. Međutim, do sada niko nije u javnosti objasnio niti se bavio problemom magistra nauka. Sadašnji magistri nauka su u velikoj meri ostavljeni po strani, i sudbina njihovih zvanja i prava je potpuno neizvesna. Magistratura po sadašnjoj kategorizaciji se definiše kao VII2 stepen stručne spreme, što će se primenjivati i na mastere. Da li to znači da će formalno magistar nauka i master (bivši diplomirani) imati isti stepen stručne spreme? Podsetiću da su naše magistarske studije trajale 2 godine, ali u realnosti niko ih nije završavao pre 4 godine, gotovo kao 2 fakulteta. Meni se čini da su sadašnji magistri nauka (kojima pripada i autor ovog teksta) žrtvovani zbog svoje malobrojnosti i neučestvovanja u javnoj raspravi. Bio bih veoma zadovoljan kada bi neko ponudio makar okvir za rešenje statusa sadašnjih magistara nauka, osim ponude da po starom programu upišu i odbrane doktorsku disertaciju. Što, u stvari, znači da svi magistri koji ne odbrane doktorat biće degradirani na isti nivo kao i diplomci (magistri), jer suštinski imaće samo jedan objavljen naučni rad – magistarsku tezu.

vladimir

pre 17 godina

Ja ovu harlabuku vidim kao patetican pokusaj drzavnih univerziteta da nekako zadrze primat u sferama gde su ga davno izgubili. Poenta je u tome da ce posle ovoga nas, univerzumom poznat nadmeni univerzitet prestati da priznaje sve svetske Master titule kao magistrature nego ce ih tretirati kao neku specijalnu verziju srpskog mastera. Potom ce neko ko se vrati iz inostranstva i hteti (TAMAN POSLA) da radi postdiplomske studije u Beogradu (ILI JOS GORE HTETI DA RADI NA FAKULTETU) morati da udje u zacarano vrzino kolo gde se svojim mentorima dodvorava, pise im radove, kupuje burek, i moze da se nada tituli decenta ili profesora (eventualno) sa 50 godina starosti. Ovim aktom se samo veoma perfidno brane interesi profesora koje je davno trebalo OTERATI u penziju. Razmislite malo.

Djo

pre 17 godina

Da bi neko mogao da stekne pravo na titulu mastera mora da osvoji određen broj bodova koje nosi svaki od predmeta koje polaže na fakultetu, u proseku jedan semestar nosi 30 bodova tj, predmeti u zavisnosti od fonda časova, obima gradiva, pred ispitnih obaveza nose određen raspon bodova koji se utvrđuje na fakultetu. Da bi neko moga oda stekne pravo na mastera mora da prikupi 300 bodova, tj mora da provede na fakultetu 5 godina polažući redovno ispite. Postoje i uslovi poput radova koji treba da se objave i sl. ali da ne komplikujemo stvar, na ovaj način funkcioniše sistem u Evropi i tako bi trebalo da funkcioniše kod nas, a pošto naš zakon svako tumači kako mu je volja. A zvanja mastera koje možda budu dobili oni koji su studirali 4 godine tj koji nemaju ekvivalentnih 300 bodova važiće samo u Srbiji. Tj dovešće do potpune konfuzije u našem sistemu.

Srdjan

pre 17 godina

Zvanje magistra ne postoji nigde u Evropi! Zvanje Master (dobijno posle 3+2 godine studija) je dovoljno za upis doktorskih studije posle kojih se doedljuje PhD diploma, najvise akademsko zvanje. Dakle, tri zvanja, Bechelor, Master i Magistar, izgleda postoje samo u Srbiji!

Nele (dijaspora)

pre 17 godina

U EU se master izjednacava sa magistrom, a ne sa diplomom. Sto je po vremenu studiranja i kolicine ispita sasvim korektno. Sto ja nerazumem, zar sadasnji diplomci stvarno misle da ce im poslodavci u zemljama EU zvanje Master samo zato priznati, zato sto je u Srbiji odluceno da se diploma jednostavno prevede na Master? A u svim drugim zapadnim drzavama to nije moguce. Ko hoce da ostane u Srbiji moze da se bori za to. A onaj koji bi mozda i prihvatio posao u inostranstvu, nek razmisli malo o tome.

master

pre 17 godina

Dakle po tom tumacenju sam ja gubila vreme i novac dve godine polazuci ispite i pisuci naucni rad da bih u inostranstvu dobila titulu mastera posle zavrsenog fakulteta u srbiji! U ovoj polemici oko diplome, bachelora i mastera se zaboravlja najmanje jedna cinjenica, a to je broj naucnih radova koje je potrebno napisati da bi se pojedine titule dobile. na mom fakultetu nije bilo diplomskog rada, tako da sam ja na master studijama morala da napisem, pored brojnih radova koji su obavezni za sve studente, jedan rad vise od studenata iz drugih zemalja koji su imali svoj diplomski rad, a zatim i da napisem master rad da bih dobila diplomu. Sada ce moje kolege iz Srbije, koji nisu nikada nista napisali, dobiti istu titulu koju ja imam, a ulozeno vreme i rad nisu ni priblizno isti. Mislim da je nepravedno po automatizmu izjednacavati stepene obrazovanja, bez uvida u specificnosti pojedinih slucajeva. Mogu samo reci da se zbog ovakvih olakih odluka i tumacenja osecam opet izdanom i to samo pojacava moju zelju da ostanem gde sam i da se u Srbiju vise ne vracam.

Zoki

pre 17 godina

Skolarina na Ekonomskom u Beogradu je 120.000, poceli su sa upisom na master (uzgred, rekli su da ce visina skolarina biti u nivou osnovnih studija).
Ne postuju ni misljenje vlade, pa zar za njih ne vazi zakon, i tumacenje od nadleznih!

Pitam se da li ce neko odgovarati za ovo?

Jovan

pre 17 godina

Da ne komplikujemo: svi diplomirani, masteri, becelori i magistri da odmah dobiju zvanje doktora nauka i gotova prica.
Sutra ce na ulicu da izadju magistri, pa ce da traze da se njihova diploma revalorizuje, to je vise od Mastera. Nije da nije. I sta onda? Protesti, pa Univerzitet, pa ministar Vuksanovic, pa ponovo ministar Vuksanovic. Pa ce na kraju dobiti sta hoce. Zasto da gubimo vise vreme?
Sto se tice postojecih doktora, njih i onako nema mnogo, ko se buni dati mu mesto u SANU da im popravi prosek obrazovanja. Naravno, ukoliko je dokazani patriota, ko nije da mu se oduzmu sva zvanja, nije zasluzio ako ne brine glasno brige i nesrece srpske nacije.

master

pre 17 godina

I jos jedan podatak: u Nemackoj, u kojoj sam ja studirala, postoje razlicite diplome, Diplom (koja se stice posle najcesce 6 godina studija, sa stepenom Vordiplom koji se dobija posle 2-3 godine studija), Magister (slicno kao Diplom, ali cesci u drustvenim naukama), Bachelor (min 3 godine, sa oko 30 polozenih ispita i izradom rada) i Master (4 semestra, oko 20 sto ispita, sto radova, i naravno zavrsni istrazivacki rad). Nekako mi se ne cini da je nasa diploma, stecena posle 4 godine i 25-35 ispita, narocito slicna onome sto Master student mora da uradi da bi stekao svoju diplomu. Mislima da nije pravedno izjednaciti Bachelor i nasu diplomu, ali ni Master i nasa diploma nisu isti. Svet je vec odlucio koje nase diplome priznaje kao Master, a koje kao nesto ispod toga (prirodnjaci direktno posle fakulteta upisuju doktorat, dok se to drustvenim naukama sa pravom ne dozvoljava, jer je razlika ogromna, a posto sam iz drustvenih nauka znam o cemu govorim). Zasto onda mi moramo da izmisljamo nesto novo sto ce moci samo kod nas i nigde vise u svetu da prodje?! Pozdrav iz Münchena!

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Nije kampanja.Nijedna stranka nije ovo pitanje potegla kao ozbiljan predmet svog predizbornog nastupa.Nego,ostavite se vi skoro svrseni studenti vasih semestara i broja predmeta i nekakvih bodova.To sto su vam uvalili gomilu nepotrebnih predmeta je samo zato da bi se na univerzitetu uhlebili neki.To sto vas majaju nekakvim bodovima ne znaci da vise znate.To sto placate.....pa placalo se i u moje vreme ako ste bili los student ili upisali kao vanredni student studije.Nista novo.Hajde lepo da se ova smejurija zavrsi tako sto ce se u parlamentu doneti zakon o izjednacavanju i prava i zvanja pa da se svi lepo veselimo a onima na univerzitetu ako nesto nije po volji.....molim dame i gospodo (za mnoge drugovi i drugarice)nije vam zaposlenje i zvanje ostavio deda.Prosto receno,dajte otkaze pa da vec jednom dodju oni koji ce nesto i da urade od ovog univerziteta.Uostalom,treba ukinuti stalno radno mesto za nastavnike fakulteta.Nije taj status niko u nasledstvco dobio pa ne mora ni da ga dozivotno ima.Tako cemo resiti strahovanja stalno uhlebljenih na tudj racun i bez ikakve osnove (nicim izazvano)na univerzitetu.Tako ce se ova stvar svesti na resavanje statusa onih koji imaju visoku strucnu spremu a ne licne pozicije mnogih nazovi profesora univerziteta.Tako ce klakse doci i oni iz sveta koji su u tom svetu vec neko.Kud ces veceg veselja za ovaj narod i propali univerzitet od toga da mu se pamet (ali pamet) vraca.
Ziveli
Lesa

Zeljko Ivanovic

pre 17 godina

Ovo pravno tumacenje je sve objasnilo, a za svaka dalja osporavanja i krsenja doticni (profesori, dekani, rektori itd.) morali bi da odgovaraju. Cak zaista nije jasno kako je moguce da dekan Pravnog, Vasiljevic, otvoreno pogresno tumaci zakon i da to nema nikakvih posledica.

Biolog

pre 17 godina

Po meni oni koji su zavrsili studije u 4 godisnjem trajanju treba da dobiju diplomu bacheliora i da im se da mogucnost da tu diplomu zamene za MASTER ali samo uz polaganje dodatnih ispita(NE automatski).Oni studenti koji su zavrsili studije posle 9,10 ili 12 semestra TREBA automatski zameniti diplomu sa sadasnjim MASTEROM(gradjevinci,lekari,...).

stratus

pre 17 godina

Master i magistar nisu isto, to je valjda konacno jasno. Ta razlika ce se odraziti u tome sto ce magistri direktno raditi doktorsku tezu, a masteri ce ici na doktorske studije koje po programu(!) traju 2 godine (isto koliko su po programu trajale i magistrarske, druga je stvar koliko studentu treba da polozi ispite).
Neki dekani kazu da je titula manje bitna, a da je bitnije znanje. U principu tacno, ali oni koji nemaju adekvatnu titulu nece imati ni priliku da pokazu svoje znanje jer nece zadovoljavati elementarne kriterijume na konkursima za posao!
I konacno, ako cela Evropa priznaje dipl.ing. sa tehnickog fakulteta u Srbiji kao master, u cemu je onda problem?! Jesu li ovi iz Evrope ludi, sta li?!

saša

pre 17 godina

Predivno je usaglasiti domaće zakonodavsvo sa evropskim s tim što mi uvek to radimo sa zakašnjenjem,menije najbitnije da nađem posao a po svemu sudeći neću ga naći. Suština je u tome što se zakoni donose a komunistička razmišljanja i dalje ostaju u posvesti kada neko dođe do vlasti.Hvala na razumevanju.

dosta vise o tome

pre 17 godina

Master nije isto sto i magistratura!! Neko to mora da objasni ljudima vec jednom. Slicnost reci master i magistar valjda izaziva zabunu u polupismenim srpskim glavama.
Nas sistem titula pravljen je po uzoru na nemacki, gde su postojali ing., dipl.ing, magistar i doktor. Usvajanjem Bolonjske deklaracije, Nemci su svoj ing. (3 godine fakulteta)izjednacili sa titulom Bachelor-a, dipl.ing. (5 godina fakulteta) sa titulom Master-a,a magistratura se tretira otprilike kao polovina doktorata.
I tako je mislim u svim zemljama Evrope: zavrseni 5-godisnji fakultet sa diplomskim rado je MASTER. Ako je hrvatski dipl.ing = master, zasto bi srpski dipl.ing. bio bachelor?
Zasto mi sami uvek moramo da sebi podmecemo klipove u tockove?
Pa mi smo jedina zemlja u kojoj se o tome uopste raspravlja.
Valjda zato sto fakulteti manje brinu o svom ugledu nego sto zele da zarade na doskolovavanju za master-e i zato sto oni koji rade na fakultetima ne mogu da prezale da su radili magistraturu koja je u novom sistemu suvisna titula....
Sasvim drugo je pitanje koliko su kvalitetne studije na fakultetima u Srbiji i kakvi su uslovi studiranja. Ali to je nesto drugo - odraditi Master na Oxford-u, sigurno nije isto sto i dobiti ga nekom provincijskom fakultetu.

amelija

pre 17 godina

Svaka strana ima ovde donekle pravo, ali kada pricate o Evropi onda stvari ovako stoje: strukatura programa studiranja je drugacija, mnogo ozbiljnija i efikasnija, bachelor traje 6 sememstara a diplom 9 sa time sto vam posle bachelor treba jos 3 do magistra a sa diplom (koja se polako ukida)mozete odmah raditi doktorski rad.Za mastera kao i za diplom se pisu ozbiljni radovi, rade ozbiljne prakse i polazu diplomski ispiti koji obuhvataju gradivo svih 9 semestara, dakle nije dovoljno nesto napisati,pojaviti se i to je to. Kod nas se mnogo vise uci ali se akcenat stavlja na tako nebitne stvari da to na kraju ispadne toliko neefikasno da je to kada izadjete u Evropu sramota...zapravo zalosno je, jednostavno receno a jos zalosnije je sto mi ubedjujemo sebe da smo mi ustvari ti koji smo daleko iznad Evrope!!!!!!Izadji te u Evropu pa cete videti razliku...no za to su studenti najmanje krivi, sa svojim (ne)mogucnostima zive od onoga sta im nasa divna drzava diktira!!!!

Master, Imperial College, London

pre 17 godina

Master na Imperial College (London) - vrh Evrope i u vrhu sveta, traje 4 (ČETIRI) godine. Šta tu nije jasno?
Naša diploma sa matematike "jača" je od diplome sa Kolumbije ili MIT-a (iskustvo prijatelja koji su tamo doktorirali), diploma fizike "jača" je od diplome Kembridža (opet iskustva naših, a to je potvrdio i glavni savetnik predsednika Tadića - Vuk Jeremić koji je diplomirao fiziku na Kembridžu i ovde je jedva, nakon 6 godina, nostrifikovao)... i vrednuje se kao master+ u većini slučajeva.
Ali diploma nekih drugih, mahom društvenih fakulteta, NE MOŽE DA SE MERI ni sa redovnim studijama vani, dakle sa BSc ili BA, a kamoli sa Master-om.
Ali, sad se treba dodvoravati studentima pred izbore, a studenti to znaju i spremni su da igraju na tu kartu. Umesto prave reforme školstva u smislu promena na bolje i revidiranja planova i predavača, mi smo došli na pijačno nadmetanje i pogađanje. Tuga, jad i beda, a Srbija i dalje skoro ništa ne proizvodi. Eto, toliko vrede naši masteri (a i magistri sa njima, "u paketu").

Cole Porter

pre 17 godina

Za sve zbunjene magistre: Imate fore do 2011 da napisete disertaciju i postanete PhD a do tad imate titulu Msc tj. Master ali specijalista. Dakle i dalje vise od diplomaca koji bi postali Masteri. Ovde se pogresno izjednacava Bsc sa "diplomirani", Msc sa "magistar". Bsc traje 3 godine a ne kao diplomske studije 4, Bsc ne pise "diplomski rad" i nema godinu dana apsolventskog staza kao sto je to slucaj sa diplomiranima. A opet, slazem se da diplomirani nisu dovoljno strucni da bi postali Msc. Najgore ce proci oni koji su sada upisali fax. Na filozofskom u BG oni ce studirati 4 godine i dobiti zvanje Bsc a Msc traje 1 godinu umesto da Bsc traje 3 a Msc 2...
Sve zajedno: svi su u pravu i sta god da se odluci diplomci ce biti osteceni i postavljeni u neravnopravan polozaj. A sadasnja 1 godina ce tek nadrljati jer ce dobiti vise od Bsc a ako krene na Msc studije dobice manje odnosno bice manje strucan...

Aleksandar

pre 17 godina

Ono sto vecina ljudi ne shvata je da se ovde radi o izjednacavanju ZVANJA, tj. stepena strucne spreme. Ako smo do juce svi bili diplomirani inzenjeri, pravnici, ekonomisti, istoricari itd. onda se pod izjednacavanjem zvanja podrazumeva da svi dobijemo master. Niko ne spori da su neki fakulteti trajali duze ali zar mislite da je studentima koji su upisali 4.godisnje fakultete pre 10 godina neko rekao "Znate sta, za koju deceniju ce doci do promene obrazovnog sistema i svi vi cete biti svedeni na nivo vise skole". Mislim da je ovo vreme kada studenti treba da se drze zajedno a ne da se veselimo tome sto ce komsiji crknuti krava. Mnogo je bolje da zakon i pokloni nekome nesta nego da osteti desetine generacija.
Ovo izjednacavanje je ionako samo od lokalnog znacaja, nastalo usled promene strukture obrazovnog sistema.
Ako vam u inostranstvu budu trazili nostrifikaciju diplome kao i do sada sa 5-6.godisnjim studijama cete verovatno dobiti master (bar evropski ako ne USA master) dok sa 4.godisnjom diplomom mozete da racunate samo na bachelor. Mislim da bi ovo trebalo da zadovolji studente koji potenciraju svojih 6 godina studija.

Pera

pre 17 godina

a sta je sa studentima koji bi da nostrifikuju diplomu stecenu u SAD-u na primer, u Srbiji?? I sta ako oni imaju 4 zavrsene godine osnovnih studija i jos 2 godine za Master studije?? Hoce li postati PhD automatski?

Mina

pre 17 godina

Ja stvarno ne znam kako je u Evropi, ali znam sta je bilo na mom fakultetu. A to je da se pre nekoliko godina krenulo sa izdavanjem tzv. "male diplome", koja se dobijala posle tri godine studija, koliko sad treba da se zavrsi da bi se dobio becelor. Po sto sam ja zavrsila jos jednu godinu plus apsolventski od godinu dana i plus diplomski rad, onda bi bukvalno moje zvanje bilo srozano na nivo ove male diplome, a jos pune dve godine sam obijala fakultetske pragove da bih bila diplomirani ekonomista. Prema tome, to je razlog zasto nama MORA da se prizna master. Mi ne trazimo "leba bez motiku" vec samo ono sto je nase.

Sve ovo neko gleda odozgo

pre 17 godina

Treba po Bolonjskoj deklaraciji ODMAH PRIZNATI NASIM MAGISTRIMA DOKTORAT!
Oni pre ispunjavaju kriterijume po Bolonji za PhD (ETF, Arhitektura, Gradjevina...), nego diplomci za master(pogotovo ne 4-godisnji diplomci bez diplomskog rada). Ne moze se ovo zakonski polovicno (ofrlje) raditi, ili pomerate sve ili nikog. Ako se diplomci pomeraju, onda se pomeraju i dosadasnji magistri i doktori!

Darko

pre 17 godina

Gospoda sa fakulteta bi već jednom trebala da prihvate ono što nalaže zakon, a ne ono što njima trenutno odgovara. Nije sve u željama. Možda bi trebalo da se izjasni stejt dipartment pa da prihvate odluku. Pa valjda bi za primer svim sadašnjim i nekadašnjim studentima trebali da pokažu kako treba da se ponašamo, a ne suprotno. Do sada mi je narodna skupština bila smešna ali od sada... Ja kada napravim saobraćajni prekršaj platim kaznu, a ovi na očigled cele javnosti kažu "mi želimo sad..."
Drugovi, pravna država, šta je to? Je li bitni šta ko misli ili šta nalaže zakon. Jel to znači da vi bez skrivanja delate kako vam odgovara? Tokom poslednjih mesec dana ste govorili da niko ne ispunjava uslove za mastera. Od pre nekih sedam dana ste promenili svi mišljenje. VII - 1 sad delite na VII - 1/4, VII - 1/4.5 i VII - 1/5. Cilj vam je da budete bogovi koji će odlučivati o sudbinama nezavisno uz komentare "to je za vaše dobro". Ova odluka treba da spreči vašu asmovolju i neizvesnost. Nadam se da buduće generacije neće prolaziti kroz fakultete koji ne nude znanje nego iscrpljivanje nepotrebnim zastarelim gradivim, a pogotovu da neće posle x godina morati da dokazuju da su i dalje sposobni da rade poslove za koje su se školovali.

wall street

pre 17 godina

U poslovnim krugovima u svetu cuje se da naglo raste potraznja za srpskim "masterima". Mnogi diplomci koji ranije nisu bili u stanju da dobiju posao u struci, pa su bili prinudjeni da po svetu voze taksi, razvoze picu, ili farbaju zidove, sada ce preko noci dobiti neophodno znanje i vestine da postanu "masteri". A bilo je potrebno samo da se par rektora sastane i nad vecerom dogovori o preimenovanju diplome! Genijalno!

MSc

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto je kod nas moda da se puno termina, za koje su do sada postojale srpske reci, sada uvode na engleskom? Oznaka "MSc" je skracenica od engleskog "master of science", "MA" je "master of arts", itd. "Master" je titula na engleskom jeziku koja se kod nas prevodi kao "magistar". Na srpskim univerzitetima vec postoji mogucnost dobijanja titule magistra. Zasto koristiti englesku i srpsku rec za istu stvar, i njima oznacavati razlicite titule? To samo kod nas moze, u stilu: videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Aleksandar

pre 17 godina

To da diploma nije bitna su najobičnije insinuacije najgore vrste. Jam lično profesor u srednjij školi i da nemam diplomu na bih se mogao zaposliti kao profesor. Da li bi iko mogao biti profesor univerziteta bez doktorske titule, a upravo se od njih mogu čuti takvi komentari. To kako su oni dospeli na ta visoka mesta preko partijske podobnosti svima je jasno, ali mogli su se ponašati malo dostojanstvenije.

cvele

pre 17 godina

Posle zavrsene 4 godine u Srbiji, sada sam na postdiplomskim iz Astrofizike u Italiji. I bas pricam profesoru iz Kosmologije sta se u Srbiji desava oko diploma i kako cu ja lepo da budem master. I kaze mi covek da se isto to desavalo i u Italiji i da su oni po starom sistemu 4godisnjeg skolovanja + diplomski za svojih ~240 poena nekim dekretom opusteno dobili Master (aka u IT kao Laurea Specialistica) i zakonsko pravo da mogu da se zaposle gde god mogu i ovi sa masterom...

Dok prof iz Srbije mi kaze da sacekam malo da iskuliram da vidimo sta ce biti, jer pravnici hoce da proguraju to a ni diplomski nisu imali. I sa njim se slazem...

A sto se prica tice kako je nasa fizika teza nego tamo i tamo... To su teske gluposti. Svuda je manje vise isto.Ja sam neke ispite u Srbiji polozio koristeci skripte koje sam sa MITovog sajta skinuo. Isto tako par ispita ovde ponovo slusam. Sve je to isto, nemojte se glupostima zavaravati. nismo najpametniji.

Nina

pre 17 godina

Ako je problem u bodovima pa zar se ne mogu naknadno izracunati bodovi koje bi po ovim kriterijumima imali diplomirani,valjda smo svi imali seminarske radove u toku studija,isli na predavanja ,imali vezbe samo nismo za to dobijali bodove sto nismo mi krivi.Na pravnom stvarno ne postoji diplomski ali on bi bio laksi od mnogioh ispita ,valjda se moze izabrati neka tema i odraditi.Mala je to razlika da bi se zbog toga srozavali na nivo vise skole posle vise od 30 ispita.
Nije problem u priznavanju pravnika u EU nego u nasem pravnom sistemu koji se toliko raylikuje od evropskog i americkog da pravnici i ne mogu da idu i rade svoj posao u inostranstvu sa nasim pravima.
Niko valjda ovde ne govori o izjednacavanju magistara sa masterima nego o izjednacavanju diplomiranih odn.VII/1.A da li neko zna sta ce biti sa medicinarima ciji fakultet traje 6 godina i koje ce zvanje oni imati?Da ne treba i oni da se doskolovavaju da bi bili masteri ?Sami sebe pocenjujemo a do juce se govorilo da se u nasim skolama najvise uci pocev od osnovne pa preko srednje i na fakultetu.Mislim da su fakulteti nasli nacin da napune svoje prazne kase ali u losem trenutku se sve to desava pred izbore a ovaj narod nema para za te skolarine.
Nina