Subota, 18.11.2006.

10:06

Konus o masterima

Usvojeni kriterijumi za usklađivanje stručnih zvanja stečenih po ranijim propisima i zvanja po sadašnjem Zakonu o visokom o obrazovanju.

Izvor: B92

Konus o masterima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Milica Ilic

pre 17 godina

Najvise ce se na ovoj odluci ovajditi prevodioci diploma i oni koji ce izdavati nove diplome sa novim nazivima.

Svi ostali gube. I oni koji su zavrsili fakultet pre mnogo godina i diplomirali/magistrirali i oni koji ce ga teg zavrsiti.
Erozija ugleda fakulteta u Srbiji se nastavlja jos vecim tempom i varaju se oni koji misle da ce imati vise sanse da se zaposle u inostranstvu ako sad ipred diplome okace "master" a da ni dan nisu proveli na magistarskim studijama

Jana,Novi Sad

pre 17 godina

Ovim ništa nije rečeno ,niti je razjašnjeno.
Šta to zapravo znači?
Da ne možemo imati bodova kao novi masteri?
Da ne možemo upisati magistarske studije ako smo diplomirali pre npr.2 godine?
Da moramo gubiti vreme za dobijanje diplome da smo diplomirali ,samo pod drugim imenom?
Da nam se ne garantuje stečena diploma koju imamo, i kada upišemo master da više nismo diplomirani?
Da nam Bogdanović briše iz našeg reezimea da smo diplomirali?
Ovo ne može da bude pitanje univerziteta.Ovo se mora rešiti na nivou države.
Jedino ako i ovo nije propisala Evropska Unija samo za Srbiju,da nas još više potceni po ko zna koji put,a Hrvatskoj i Sloveniji je to dozvolila kao svojim prijateljima.Ali onda recite da je to u pitanju,da znamo da nas oni uništavaju.Zar na tim nivoima niko za nas neće da se izbori?

Aleksandar

pre 17 godina

Pošto sam diplomirani ekonomista ekonomskog fakulteta u BG-u koji traje četri godine ovo posmatram sa čisto ekonomskog gledišta.
Fakulteti hoće da uzmu novac za još jednu godinu studija tu je moj bivši fakultet prvi u tim nastojanjima i sam se reklamira kao "Prvi i pravi". U redu je sa njihove tačke gledišta, ali sa gledišta nekoga koji je plaćao isti taj fakultet četri godine i kome su pričali "Vi kada diplomirate ovde biće vam super, Kakve više škole..." a sada ga priznaju da je studirao i plaćao tri godine tu nešto fali a to je jedna godina studija i još jedna apsolventska jer je po njihovom starom programu bila skoro nemoguće da se završi u roku. Pitanje je ko će platiti te dve a možda i više godina koje su bile potrebne da se završi taj "Prvi i Pravi" a i mnogi drugi fakulteti da li oni ili država? A sa obzirom da je mene kao studenta iz provincije a i mnoge druge moje kolege otprili jedna godina koštala oko 7.000,00 EURA molim Vas ne želim ni da računama koliko je to EURA na nivou cele države!!! Pošto trenutno radim u jednoj banci a u nadi da će neko ozbiljno shvatiti ovaj moj komentar, dodao bih svim bivšim kolegama "četvoragodišnjacima" da je otvaranje TEKUĆEG RAČUNA BESPLATNO.

Srkyy

pre 17 godina

Potrebno je jednostavno izjedanciti, ovo je smesno, ocigledno se radi o ekonomskom interesu drzave pa ne dozvoljava izjadnacavanje. Obzirom na obimnost programa i duzinu trajanja bespredmetna je rasprava o rangu diploma, stari Dipl Ing npr u tehnici je isti Master, mislim smisaono bas zbog teorijske orjentisanosti, obimnosti i cinjenice da se na tehnici po pravilu ispiti polazu i pismeno i usmeno dakle svaki ispit dva izlaska,sto u zbutu bude prko 70 ispita !!! tragedija je sto su cesto "teme" razlicite, tj usmeni moze sadrzati teoretska pitanja koja nemaju direknu primenu za pismeni sto povecava obimnost. Studenti izgube "orjentaciju" samim sistemom studija, optereceni ogromnim teoretskim znanjem cesto samo sebi smislenim, neinteresantnim gde profesori i sami cesto kazu "o ovome cete samo ovde cuti i nigde vise!?" pa zato paradoks da posle studija relativno malo znaju jer sve jednostavno izgubi smisao. Ako uzmemo u obzir da nema ni posla posle studija zaliti se na lenjost i povrsnost diplomaca posle studija ne stoji. Jednostavno kakve studije takvi studenti, a za to je ipak krivac drzava. Smesno je sto ima master studija po EU koje kostaju slicno ceni koja se predvidja za master ovde a studenti koji se odluce na Master EU osim realnijeg znanja, dobijaju jos mnogo perspektiva koje ovde jos dugo nece moci da ostvare.
Studirao sam tehniku, imam dakle licnog iskustva, ono sto mi najvise smeta je sto nema stvarne evaluacije rada, i znanja desavalo se da studente koje nikad ne vidm ni na vezbama ni na predavanjima na konsultacijama budu medju najboljima dakle dok ostali "dangube" oni rade prave stvari idu nekim precicama samo njima znanim, tj bitno je samo da se ispit polozi sve ostalo je "zabava".
Tako, 8 godina je jos i malo za ovakav nacin studiranja, stanje stvari ovo dokazuje statistika je neumitna.
Nije moguce da smo svi lenji ovde a U Eu, SAD, Australiji idt. ne!? Sto se tice 4 godisnjih, i za njih slicno vazi, imaju pravo na Master diplome.
Nije od tolikog znacaja koliko je studiranje predvidjeno programom, jer papir sve trpi, bitna je realnost.

bachelor, nazalost

pre 17 godina

ideja sa hrvatskom uopste nije losa... em master zovu magistrima pa lepse zvuci, em pravo na doktorske studije... simpa

Goranche

pre 17 godina

Ne, ne, dosta su nam stvari ovde napakovali, sada ja pakujem kofere i cao! Fala bogu pa sad, uoci izbora, dobijamo vizne olaksice...

Sladja

pre 17 godina

Sta mislite sta cemo da radimo mi iz Leskovca i drugih gradova tzv. provincije, koji smo sa odlicnim ocenama diplomirali po srpskim univerzitetskim tzv. centrima? Vise mi se isplati da u Hrvatskoj direktno upisem doktorske studije, nego kod nas da gubim godinu na placanje master studija pa onda da idem na doktorske. U Zagrebu skolarina i troskovi zivota nisu veci nego u Beogradu, ali me barem cene i NE KRADU MI GODINE!

Prosvetar

pre 17 godina

Kakva drzava, takav univerzitet... Kad su vec i rektori postali liberal-kapitalistcke ikone tranzicije, onda nadlezni organi treba da ih gone za monopolsko udruzivanje! Oni su se nasli pametni da nama propisuju da dodatno platimo ono sto smo odavno otplatili!! Djon-obraz!!!

diplomac'06-student'96

pre 17 godina

Dragi mladi sugradjani, mi smo skolske '96/'97. uzeli stvar u svoje ruke i sami isposlvali pravdu u ovoj kafkijanskoj drzavi. Danas je vreme da vi ustanete i izborite se za svoj LEX SPECIALIS!

ja nisam odavde

pre 17 godina

Svaka čast g. rektoru. Otkrio je da oni koji su diplomirali ranije zadržavaju prava. Pa to su neka elementarna 'stečena prava' i važe valjda, u svakoj modernoj državi. Dobro jutro. A može i dan

Mustafa Hoxha

pre 17 godina

Stvar je jasna za sve nas koji smo zavrsavali fakultete normalno, studiranjem, a ne neznam kako.
Nije u redu da mi dobijemo zvanje "Masters" i da se izjedncimo zvanjem "Masters" sa kolegama koji ce uciti da bi dobili to zvanje. Stvar je jednostavna: DIFERENCIJALNI ISPITI I ZVANJE MASTERS, bez toga, meni prvo ne treba nikakvo zvanje bez znanja a ostali neka rade sta god hoce.
Mustafa Hoxha, dipl. poliltikolog Beogradskog Univerziteta.

Mishke

pre 17 godina

Nije uredu da ETF-ovci koji su ranije dobijali dipl. ing sa 5 godina budu izjednaceni sa FONovcima i drugima koji su to dobili sa 4 godine! Master je propisan da se dobije posle 5 godina i tako treba da bude, tako da u potpunosti podrzavam sadasnju odluku KONUSa. Shvatite ljudi, uravnilovke su plod iz vremena komunizma, sad je doslo neko drugo vreme...

petko

pre 17 godina

Odluka ne sme biti u nadležnosti KONUS-a, jer je reč o klsičnom sukobu interesa ( fakulteti imaju materjalnu korist ) zato to stvar treba da reši država zakonom, kao je urađeno u drugim zemljama. To se ne sme shvatiti kao mešanje u autonomnost fakulteta, iza čega se krije Ministarstvo za prosvetu. Na državi je da uvede red i pravila, kao što je odredila i kriterije pod kojim uslovima se može osnovati fakultet. Studenti moraju biti složniji i naći dobre pravnike koji će zastupati njihove interese. Protesti na ulicama nisu rešenje.

nesa

pre 17 godina

Ako bi ja preracunao sve moje dvosemestralne ispite na jednosemestralne ispite, i sabrao taj broj sa brojem jednosemestralnih ispita, to bi znacilo da sam ja za vreme cetvorogodisnjeg skolovanja polozio vise od 55 ispita. A po novom planu i programu ovi klinci nemaju vise od 35 jednosemestralnih ispita za 4 godine, stim sto oni pod ispitom podrazumevaju i neke kolokvijume i neke vezbe. Po starom programu ja sam morao, da bi izasao na pismeni deo ispita iz nekog predmeta, da polazem cetiri kolokvijuma tokom godine. Ako barem jedan ne polozim ne mogu da izadjem na ispit. Ako se sve ovo uzme u obzir nije ni cudo sto se studiralo u proseku sedam do deset godina. Sto se tice diploma mogu oni da daju nazive kakve hoce. Najbitnije je u trzisnoj ekonomiji imati produktivno znanje koje ti omogucuje da se sam nadogradjujes i doucavas a ne da stalno moras da ides na neka doskolovavanja. Po mom misljenju, po novom nastavnom planu i programu, veoma malo se uce principi i dosta gradiva se svodi na koriscenje nekih gotovih alata, sto je veoma opasno po nastavni proces i drzavu uopste. Forsira se samo koriscenje gotovih resenja, i nema ucenja kako se kriticki misli i razvija istrazivacki duh.

Zeljka

pre 17 godina

ccc, kakav smo mi narod, strasno! Prosle godine sam upisala magistarske studije u varsavi, nakon zavrsenih cetvorogodisnjih studija u beogradu. Nisam mogla da nostrifikujem diplomu na vreme jer filoloskom fakultetu treba celih 10 meseci da izradi diplomu, a u medjuvremenu je istekao nekakav sporazum koji je jos dragi nam tito potpisao... medjutim, i pored toga nije bilo problema da upisem studije... ali, sta htedoh reci... da sam kojim slucajem imala original diplomu na vreme ne bi bilo nikakvih problema da mi ovde priznaju cetvorogodisnje studije kao master! jer program i plan je potpuno isti, ako ne i tezi, nego mnoge master studije u inostranstvu... a da sad pozelim da zavrsim jos jednu godinu na mom nesrecnom starom fakultetu, morala bih da platim iako sam prva iz generacije zavrsila studije sa prosekom vecim od 9. neka hvala... gladni smo i nimalo mi nije zao sto sam otisla iz te nesrecne zemlje. savet svima, bezite dok mozete, nije tesko, a ni strasno... stavise, prija za zivce. ostavite bagru da sama sebe pokopa.

Holandez

pre 17 godina

Tacno je to da nasi ljudi koji su zavrsili petogodisnje studije, uglavnom tehnickog profila, kada odu u inostranstvo automatski dobiju zvanje mastera i nastavljaju dalje sa doktoratom ili se zadovolje sa tim. Poznajem bar cetvoro takvih. Ono sto nikako da shvatim je da Oni ne shvataju da ovim sto rade samo ce da stvore jos veci odliv strucnih kadrova iz ove zemlje. Zasto bi ovde ostali i bili degradirani kad ih preko nagradjuju.3

Marko

pre 17 godina

IZJEDNICITI IZ NAJMANJE DVA RAZLOGA:
1.Cinjenica da je na nekim fakultetima svo gradivo "nabijeno" u cetiri godine, ne moze diskriminisati diplomce istih u odnosu na one sa "razvucenim" studijama.
2.Zasto bi nasi diplomci bili diskriminisani u odnosu na one u okruzenju?

Miodrag

pre 17 godina

Ovo je velika blamaza ljudi koji nose funkcije rektora, dekana ili slicno. Prakticno, zavrsenih teskih pet godina na npr. tehnickom fakultetu po dosadasnjem sistemu vredi kao 3 godine po novom sistemu. To znaci da je izjednaceno 5 godina fakulteta sa visom skolom. Ili moze i ovako: fakultet + poslediplomske studije = 7 godina skolovanja se izjednacava sa 5 godina studiranja po novom. U svakom slucaju, ovaj novi sistem oduzima 2 godine zivota i rada sadasnjim inzenjerima. Da bi sad mogli da se zaposle ljudi ce morati u nekim zrelim godinama da ponovo sedaju u klupe i da uce isto gradivo koje su vec ranije polozili. A zbog cega? Pa da bi platio 1.000 do 1.500 evra fakultetu, od cega veci deo ide na plate onih koji su ovu odluku i doneli. Rektori, dekani, ministri nauke i prosvete, kompletna moralno jadna i korumpirana univerzitetska elito, sram vas bilo!

Vesko

pre 17 godina

Ovo je opasna odluka cije bi posledice mogla da ispravljaju nasa deca. Zato je bolje sada podrzati studente u borbi da se ne devalviraju nase tesko stecene diplome!

Mladen

pre 17 godina

A sta je sa profesorima, hemicarima, filolozima, filozofima, sociolozima, geografima, istoricarima.....Svi oni su takodje dipl. i kako drzava dopusta da saka profesora, pod izgovorom autonomije univerziteta, odlucuje na stetu toliko ljudi? Svuda tamo gde je autonomija mora da postoji i neka vrsta procene da li se ta autonomija zloupotrebljava!

mmladen

pre 17 godina

Pitam se ko su ovi koji vec nedeljama orkestrirano protestuju i pisu protiv uvodjenja tkz. mastera. Mora da su nezaposleni i ocajni, jer da nisu, onda bi se posvetili svojim poslovima i porodicama, a ne vodili jalove proteste. Ili ups - mozda sam ja u krivu i mi jos uvek zivimo u proslim studenski-drustveno-angazovanim vremenima. Ili si isti rodjeni politicari u kom slucaju im preporucujem da se bave istom, tu se bar dobar kadar stalno trazi.

Pa kako to da ovi isti ne mogu da shvate da se ove reforme, sa sve novim masterom, ticu novih generacija a ne njih, i da niko ne pokusava da nikoga poredi ili osteti. Odakle nam toliki nacionalni kapacitet da smo hronicno protiv bilo kakvih reformi. Kakva elektronika 1, kakvakakva anatomija, kakvo ustavno pravo, kakvi bakraci… pa nasa studentarija je najlenjija i drustveno najizgubljenija na svetu, oni bih najraduje da studiraju ceo zivot i da se tokom istog bave studentskim pitanjima nikada odrastuci u suociti se sa pravim zivotom i izazovima vezanim za isti.

Tacno, spora tranzicija i reforme svakako doprinose ovom fenomenu, no to nije opravdanje. Evo ilustracije od nekog ko je zaposljavao u Beogradu: kod nas nije problem nezaposlenost vec nekvalifikovanost, cast izuzecima, ovih istih studenata-bundzija koji se lazno predstavljaju kao gubitnici i kojima se, kao, nesto oduzima. Jednom prilikom se na radno mesto koje zahteva: drustvenjaka, osnovi informatike, engleski, osnovna znanja o drzavnoj upravi, i tkz. common sense, i najminimalnije bilo kakvo radno iskustvo, prijavilo 120 kandidata u roku od samo deset dana. Od ovih 120 njih 40 je shvatilo sta znaci poslati CV i pismo motivacije. Od ovih 40 njih 30 je ova dva tako napisalo da ih onaj za koga bi trebalo da rade ne be ni po 'leb i mleko poslao, a kamoli neko ozbiljno zaduzenje poverio. Od preostalih deset – pet je bilo za intervju tj. razgovor. Od tih pet - jedan nije imao vremena da dodje (!?) na nekoliko ponudjenih termina, a dvoje su zakasnili na razgovor. Nakon razgovora sa cetiri kandidata-tkinja dvoje je izdvojeno s tim da je prvi mislio da sve zna, a druga je bila previse skromna i neagilna. Na kraju primamo prvog koji ne uspeva da dodje ni do kraja probnog perioda zato sto je dolazio na posao kada je hteo i ponasao se u kancelariji kao da mu je privatna i da mu 4 x prosecna plata koju je dobijao pada sa neba...

Mislim, poenta, drugari, bavite se sobom i svojim vestinama, lepo se zaposlite i zivite svoj zivot bez da bacate losu karmu na mlade kolege pred kojima tek sledi borba kroz zivot i karijeru. Da, vi jeste gubitnici, ali ne zbog reforme i novog mastera, vec zbog toga sto ste ‘deca prethodnog vremena’. Potrudite se, i svako ce po zasluzi da nadje svoje mesto pod suncem bez da oseca potrebu da gundja i druge okrivljuje za svoje probleme na jedan nasilan nacin po cijoj logici uvek mora da bude gubitnika i pobednika. E, ne mora ! Sto brze naucite ovo, pre cete se mnogo, mnogo, bolje osecati.

Veljko

pre 17 godina

Drzava mora da obori ovu nepravednu odluku, jer u protivnom radi na stetu svojih intelektualaca. Ako su diplome bez problema izjednacene u Sloveniji i Hrvatskoj, doci cemo u poziciju da ce i u samoj Srbiji (o inostranstvu da ne govorim) strucnjaci iz Hrtvatske i Slovenije biti u prednosti u potrazi za poslom. RAZMISLJAJTE O TOME, kad univerziteti vec nece.

Marjana

pre 17 godina

Ljudi, ne radi se o pet ili sest godina, radi se o OBIMU gradiva!!Pogledajte samo obim ispita na Filoloskom fakultetu. npr. na predmetima svetska knjizevnost I, II, III, koje smo polagali 90-tih! Zamislite koliki je ispit koji se SLUSA CETIRI SEMESTRA (dve godine)! A ovde se raspravlja o godinama...

Nebojsa

pre 17 godina

Treba podrzati studente u ovom protestu zato sto je odluka KONUS-a vise nego ocigledno nepravedna. O ovome raspravljaju i odlucuju neznalice koje su nesto nacule o Bolonjskoj deklaraciji i preracunavanju diploma, pa to rade nevesto, bez ulazenja u sustinu, medjutim veliki je problem sto su posledice nesagledive. Svako ko je digao ruku za ovaj predlog radi protiv domacih diplomiranih, njihovog rada, truda i rezultata.

Radoslav Mitrovic, profesor istorije

pre 17 godina

Odluka KONUS-a o nejednakosti studiranja cetiri i pet godina na osnovnim studijama, prema cemu se diplomirani izjednacavaju ili ne sa masterima, krajnje je nemoralna, neutemeljena i diskriminativna. Ako je neko upisao VII1 stepen na npr. studijama filozofije, a neko drugi – VII1 stepen na studijama masinstva, onda je to isti stepen obrazovanja. Ne moze neko preko noci da odluci da to nije tako, jer je ta odluka neregularna upravo iz razloga retroaktivnosti na koji su se pozivali razni dekani i profesori. Rec je samo o drugacije rasporedjenom gradivu, jer neciji jedan ispit cesto je obiman kao tri ili cetiri ispita na drugim studijama. Zasto se dopusta ljudima kojima je ocigledno samo novac u glavi, a kod ponekih i zlobna zelja “da ih bas ne izjednacimo sa masterima” ili neznanje, da odlucuju o ovako vaznom pitanju, ne uzimajuci u obzir pozitivno iskustvo okolnih i onih malo udaljenijih zemalja koje su to vec uspesno zavrsile? Zar je neophodno ovako nepravednim i nelogicnim odlukama ponovo primoravati studente da izadju na ulicu, umesto da im se obezbede dobri uslovi, humani odnosi na fakultetima i vrednovanje rada i truda? Sta sa brojnim diplomiranima koji vec godinama rade (mnogi od njih uspesno) u svojim profesijama, zasto ih omalovaziti? Zbog novca? I najzad, sta sa profesorima fakulteta i dekanima koji su zavrsili stare cetvorogodisnje studije, hoce li i oni polagati ispite na master studijama?

Mina

pre 17 godina

E, pa od mene nece dobiti ni dinara. Mogu da izglasaju 100 ovakvih odluka, ali ako se mi ne doskolovavamo nema od njihovih odluka nista. Ja cu zavrsiti svoje postdiplomske u drugoj zemlji, u kojoj diploma nesto znaci. Stidite se pofesori, dekani i ostali. Jedino u cemu ste bili dobri, u maltretiranju studenata, u tome ste i sada.

Leana

pre 17 godina

Licemerne su tvrdnje: nije vazno zvanje, nije vazna titula...Naravno da je vazna, jer ako je nemate nece vas poslodavac (kao kandidata za posao) ni uzeti u razmatranje. Cinjenica je da se nekad vise i obimnije ucilo i to treba odgovarajuce vrednovati (u vidu izjednacavanja sa masterom), i da su ranije strucnjaci iz raznih oblasti bar znali o cemu govore, za razliku od ovih danas (pa jos kad pocnu parcijalno da uce...)

*R*

pre 17 godina

Bruka i sramota! Malo im je sto uzimaju brdo para od samofinansirajucih studenata!
I malo im je sto svake godine primaju sve vise samofinasirajucih studenata, bar na mom fakultetu, iako to nikako ne zasluzuju po pokazanim sposobnostima na prijemnom. I malo im je sto otimaju od studenata na BUDZETU za prijavu ispita !!!
Imam tezi i obimniji program, a dobijam nize zvanje?!?!
A svima predaju isti profesori u istim (ne)uslovima!!!
To ima samo u ovoj propaloj drzavi!
Ogorcena sam na sve!

stratus

pre 17 godina

U celoj Evropi se nase titule dipl. ing. sa tehnickih fakulteta priznaju kao masteri. Nisam jos uvek cuo o kakvim kriterijumima je rec, ali ce ispasti da smo napravili ljude u Evropi budalama - priznavali nam nesto sto mi sami sebi ne priznajemo?! I posle se neko pita zasto je u Srbiji tako kako jeste, zasto mladi sve vise beze odande, zasto se niko ne vraca... evo vam odgovora!

D

pre 17 godina

Pre otprilike godinu dana sam prevodio diplomu ETF-a na engleski kod sudskog prevodioca. Pitao sam ga kako je prevodi a on je rekao kao graduated engineer. Kada sam ga pitao sta to znaci on je rekao nemam pojma, ne mogu da prevedem ni kao master ni kao bachelor. Samo zbog ovoga, ako nista drugo, potrebno je automatsko prevodjenje diploma, a sad prevodenje u sta to je pitanje. Prof. Kovacevicu bih porucio da je neozbiljan u ocekivanju da ce dipl. ing. sa ETF-a posle 3 ili 4 godine nakon diplomiranja da se vrate na fakultet da polazu dodatna 2 ispita.
Zamislite sutra Srbija udje u EU i trziste rada postane otvoreno sa Hrvatskom i Slovenijom i nasi dipl. ing. odu tamo i moraju da krenu kao juniori jer nemaju master a Hrvati i Slovenci imaju sa istim fakultetima.
Priznavanje da nase diplome ne vrede koliko i master je priznavanje da je nas fakultet losiji od istog u Zagrebu, Ljubljani ili Krakovu.

dada

pre 17 godina

posle zavrsenog FPU u roku...morala sam da platim (neke nenormalne takse) i tek nakon godinu i po su mi udelili moju diplomu ( do tada nisam mogla nigde da se prijavim na magistarske, jer prakticno sam imala diplomu, al ne u mojim rukama), za koju sam mislila da u svakom slucaju ce nam svecano biti dodeljena na kraju studija ( najivno,a?)...da bi se trenutno vodile rasprave o degradiranjima nasih diploma...a sada istu tu diplomu mi priznaju u nemackoj...gde je tu logika?!!!

ziggy

pre 17 godina

ako je sadashnji dipl jachi od buduceg mastera (jer je gradivo nekad bilo teza i bio veci broj ispita) onda ne treba da brinemo. Trzishte ce pokazati da ce se ovi diplomirani lakse zaposljavati od mastera jer znaju vishe.
I tako ce biti dok se svi diplomirani ne zaposle...a onda ce doci red na mastere:-)


ili mozda greshim?

master

pre 17 godina

radna mesta se ionako dobijaju na mufte,zamislite koliku će pometnju uneti ovo.ja sam da se omogući besplatno školovanje za mastere onima koji su studirali po starom ako već mora bolonjski sistem.ali da sve ostane na ovomn rešenju nikako!!!!!!

Aman

pre 17 godina

Sramtoa! U redu je da bude tako kao su oni se dogovoriki ali ajde neka onda i oni polazu jos nekoliko ispita da bi mogli da nastave da predaju na fakultetima! Eto to bi bilo skroz fer.Ne moze se samo menjati sistem i gradivo a da oni koji rade na fakultetima ne izmene i svoja znanja i zvanja!!!Bas me interesuje kako bi ti profesori (koji su doneli takvu odluku) rwagovali da ima sada kazu da moraju da polazu jos par ispita da bi zadrzali svoje sadasnje zvanje i nastavili da predaju na fakultetima! Sramota ja da je u Hrvatskoj omoguceno da svi koji su diplomirali ranije automatski imaju zvanje mastera a ko nas ne! Pa jel vi znate kako je ekonomski fakultet u Puli lak- tamo se svaki sipit uci iz skripti od 50-tak strana...i sad taj neko koji zna mnogo manje od mene ima pravo da bude master jer je zavrsio fax u Puli a ja na to nemam pravo jer sam uci mnogo mnogo vise i napornije...e pa hvala tim profesorima i tim ljudima koji su doneli takvu odluku!!!!

Dejan

pre 17 godina

Potpuno podrzavam studente u borbi za priznavanje prava "starim" diplomcima. Ukoliko se ipak desi da mora da se plati "ugrade" diplome prdlazem da svi u znak protesta odemo i to uradimo na nekom bljak univerzitetu tipa singidunum i na taj nacin zaobidjemo toliko nam drag beogradski lopovski univerzitet.

Pedja

pre 17 godina

Nalazim se u EU na doktorskim studijama. Diplomirao sam na BU i stekao zvanje dipl. ing. Moj mentor mi je rekao da ne bi bilo lose da ostvarimo saradnju sa nekim od profesora sa BU, tacnije ETF-a. Posto nije cuo ni za koga od njih, rekao mi je da pronadjen spisak objavljenih radova doticnih osoba. Gospodo, kada sam nasao spiskove bilo me je sramota da pokazem mom mentoru. Rezultat je bio porazavajuci. Ja kao neko ko je mnogo mladji od njih imam vise objavljenih radova na medjunarodnim konferencijama i medjunarodnim casopisima, nego ljudi koji su redovni profesori na ETF-u. Secam se kada sam bio student kako smo verovali da su nasi profesori veliki strucnjaci... Mislim da bi trebalo preispitati njihove doktorske titule. Zaista sramota!

Damjan

pre 17 godina

Ovo je bruka, sramota, nemoral, diskriminacija...Kako je moguce da je stepen VII1 na npr. farmaciji bio isti sa VII1 na filozofiji, a sad vise nije?!!Misle pametnjakovici - bacili su kosku medju one koji su studirali 4 i 5 godina, pa nek se gloze, a mi cemo od vecine (jer samo mali broj fakulteta traje 5 godina, a i to im je olaksica jer su manji ispiti) da uzmemo velike pare! Sram ih bilo! Blokada fakulteta!

weekendwarrior

pre 17 godina

ne razumem oko cega se stvara tolika buka. ja vec imam jedan master tj MBA i BBA ili bachelor. Bachelor se dobija posle tri godine studija, a MASTER posle dve godine. Sto ce reci posle ukupno 5 godina studija. to je americki sistem. Sto se tice bolonjske konferencije posto trenutno radim master u francuskoj on isto traje 2 godine (master pocinje posle 3 godine studija kada se dobija licence diploma ekvivalent bacheloru) prva godina se zove master 1 a druga godina master 2.logicno :) Sto ce reci u svakom slucaju treba 5 godina studija da bi se dobio master. kapiram da bi studenti medicine ili fakulteta koji traju 5 godina imali odmah master 2 , dok ostali ekonmija prava itd samo master 1 po zavrsetku osnovnih studija

Sunshine

pre 17 godina

Pa zbog cega su onda u Hrvatskoj i Sloveniji diplomci izjednaceni sa masterima?I vi sto pricate da je ustvari problem u tome sto necemo da ucimo i da hocemo ,,hleba bez motike'' zaboravljte cinjenicu da cemo mi za to ,,zadovoljstvo'' morati da platimo hiljadu evra.Znate ima i nas koji nemamo novca za tako nesto.I dolazimo do drugog zahteva koji se nepravedno zapostavlja a to je smanjenje skolarina.Kod nas na FPN-u,svake godine se skolarina povecava za deset hiljada dinara.Ne racunam to sto skoro jos toliko dajemo za knjige,prijavu ispita i ostale gluposti.Stari diplomci i masteri nikada nece imati iste uslove za dobijanje posla koliko god nas u to ubedjivali ,jer cim moramo da za master diplomu idemo jos godinu dana to nas dovodi do zakljucka da je stara diploma nizeg ranga u odnosu na master.E zbog ovoga cete mene videti na svakom protestu,sve dok se zahtevi ne ispune.

Big Dovla

pre 17 godina

Ja mislim da bi malo više konstruktivnog pristupa bilo neophodno u oba tabora. S jedne strane, ti koji uvode bolonjske kriterijume i zvanja morali bi da budu svesni da je "izjednačavanje prava" čista glupost, i da to u praksi neće uopšte funkcionisati, a naročito ne negde u inostranstvu, to jest da će ljudi bez zvaničnog mastera defintivno biti diskriminisani. S druge strane, ne bi baš išlo ni da se master automatski prizna ljudima koji su evidentno učili i trudili se skoro isto koliko će nove generacije učiti za master, ali su ipak formalno studirali četvorogodišnji program. Ono što bi trebalo uraditi je prosto olakšati sticanje statusa starim diplomcima, to jest, umesto cele godine koju bi još morali da plaćaju iz svog džepa, uvesti, u zavisnosti od razlike u programima, broja ispita koji su polagali i obima gradiva, neki manji broj diferencijalnih ispita za priznavanje mastera, čije bi polaganje bilo besplatno. Na ovaj način bi, čini mi se, pravda bila zadovoljena u oba smera, a što bi sve pohlepniji državni fakulteti ostali kratkih rukava, to je samo njihov problem...

Bojkotujmo izbore zbog ovoga!

pre 17 godina

Može! Podrzavam odluku KONUSA samo pod jednim uslovom.
Pošto su, očigledno, već rešili da postuju Bolonjsku deklaraciju, predložio bih im da prvo verifikuju sve profesorske titule. Naime da bi ovo što oni hoće da urade moglo da se sprovodi, tj. da se napravi prava razlika izmedju budućih i sadašnjih mastera, moraju i profesori da odgovaraju postavljenim kriterijumima. Znači, bar jedan rad sa SCI liste, i jedna knjiga u poslednjih 5 (ajde da ne budemo grubi i oštri prema njima, i da ih ne oštetimo - kao što “nisu” oni nas, nek bude 10) godina. Tek kad svi profesori koji budu držali nastavu na master studijama to budu imali možemo da govorimo o razlikama u dobijenom znanju. Ipak ribu treba čistiti od glave!
Dao Bog da bi ih ostalo 20-30% da drže nastavu!

Eto

pre 17 godina

Dobro.Pitam se pitam,a da li ova odluka vazi i za ranije stecene magistarske i doktorske teze?Koliko ja znam,a znam dobro,mnogi su postali profesori i docenti zahvaljujuci doktoratima i magistratima stecenim brzom brzinom.Sta je sa proverom,tj.doradom kvaliteta vasih doktorata gospodo (tj.drugovi)i dame (tj.drugarice)profesori BU (i drugih)?Mnogi su steceni pre amin godina (decenija).Hajde da ovu pricu oko uskladjivanja sa bolonjskom deklaracijom malo prosirimo na recimo proveru naprecac stecenih magistrata i doktorata iz ranijih perioda uz pomoc procene istih od strane nekih univerziteta u evropi (recimo...Oksford,Moskva,Berlin,Rim,Upsala,Kembridz,ili USA-Jel,Harvard,Kolumbija,Prinston).Mislim da bi se i tu dalo sto sta "izbolonjisati".Zakon o visokom skolstvu se odnosi i na zaposlene u visokom skolstvu.Mozda se varam,mozda za zaposlene vazi steceno pravo.Verovatno zato sto su ga stekli kako su ga stekli i kad su ga stekli.Odluka je doneta,ali se pitam ko je doneo tu odluku tj.kakvi i kako steceni doktorati i zvanja su presudili po ovom pitanju?O nacinu izbora univerzitetskih profesora u ranijim periodima bolje da ne pricam.To je bio pravi horor.Sada neki koji su ucestvovali u tom hororu (i zahvaljujuci njemu jesu na univerzitetu) odlucuju o izjednacavanju zvanja.Mmmmmmmmmmmmmm!!!
Ne priznajem odluku.Ne priznaju je ni drugi moje generacije.Slatko se smeju ovoj ihgrajiji.Diplomirali smo pre dvadeset godina i mnogo vise znamo od danasnjih nazovi univerzitetskih profesora.Znamo i nauku i struku vise i bolje pa nam oni nece odmeravati to znanje.Promenicemo zakon.Dzabe malaju!!
Eto

etf

pre 17 godina

Pa da, nista ne gubimo od prava osim sto dobijamo konkurenciju u vidu mastera koji ce to zvanje steci mnogo lakse nego mi dipl. ing. a sa druge strane ce u praksi biti izjednaceno sa magistrima iz naseg vremena. Samo toliko... Uostalom zar se bilo sta drugo i moglo ocekivati iz kuhinje ljudi koji su lizali dupe Slobi sve dok nisu videli da je kraj blizu, da bi ga onda napali zesce od svih ostalih. Kada vidim kako izgleda srpska akademija i visoko skolstvo dodje mi da ponistim i ovu diplomu koju imam, ionako nikakve vajde od nje nisam video.

milos

pre 17 godina

Sramota je na sta lice univerziteti u Srbiji (mislim na one koji na njima vode glavnu rec)... sve se radi samo da bi se uzele pare, a kvalitet nastave = 0 LOPOVI!

slo

pre 17 godina

jos jednom da kazem, studirala sam u sloveniji 2 godine po starom programu i sada sam po bolonjskom na novom faksu. razlika je neverovatna. sistem ucenja, razumevanja gradiva i svega je veoma razlicit. nikako nece biti isti onaj koji je zavrsio po starom i novom a najbitnija razlika je da ovaj koji zavrsi po bolonjskoj ce znati kako svoje znanje da PRIMENI!

Vlada, NL

pre 17 godina

Obrazovanje u Srbiji je slabije nego ikada - fakat!

Ljudi koji vode Srbiju od 2003/4 pa na ovamo (i pre 2000-e) su bez vizije, sto vazi iz obrazovanje - fakat!

Visoko-skolske ustanove us korumpirane i pune: starih komunistickih kadrova koji su preziveli sve od Tita na ovamo, Milosevicevih poslusnika, legalista, preplivaca, oportunista, samozvanih humanista, eskperata, sve zajedno pune su ljudi koji univerzitet vide kao svoju prciju i kao prema takvoj se odnose i kao takvu je vode, a to je "posle mene samo Potop" - fakat!

Danasnji studenti su lenji, a posto su osnovno i srednjeskolsko obrazovanje sticali u poslednjih desetak godina to znaci da su suplji - fakat (imate Velikog Brata kao ogledalo situacije)!

Znaci, motiva nema, institucija nema, kadra nema, nicega nema - a eto sastali se mladi SKOJ-evci i matori SPS-ovci i sada ce da naprave od zive (il' olova) zlato.

Kao sto celoj Srbiji treba metla (a i motka) tako i " visokom obrazovanju" treba isto. Treba im jedan Herkul da ocisti ... al' Herkula nema, ali ima lesinara, mladih nada i matorih Metuzalema.

Jedino sto mi je iz svega tu drago je da ce ovi sto se ovako dogovaraju unistiti "Bolonjsku deklaraciju" - to je jedino sto valja, jer da ista vredi glavni Univerziteti u EU bi je prihvatile - a nisu.

Dakle eto ima jedno dobro.

Uzgred, sta ce nekom ko je ce da drzi tezgu na buvljaku, ili da svercuje robu, ili da krade, ili da zivi od milostinje drzave (tzv socijalnog mira), ili je polutan pa sise drzavne jasle a posle pola tri radi "privatno", "master" ili bilo sta? Ionako ce 10-15% onih koji nesto vrede da odu i nece im biti bitno uopste da li su "master", "bachelor" il' sta vec. A ovi koji ostanu ce ili uci u "privredu Srbije" ili ce uci u "kolotecinu" - znaci ni tu nije bitno ko je "master" a ko "samo bachelor". Jedino ce jedan promil-promila imati vajde od te razlike ("master" versus "bachelor") jer ce taj promil promila zameniti trenutnu Univerzitetsku (i drzavno-politcku) elitu.

Jos jedan primer kako se u Srbiji kuca pravi od krova a temelja NEMA!

Promil

pre 17 godina

Sramota!
Neko se lepo dosetio kako da uzme novac pod plaštom "Bolonje"! Da li se iko zapitao šta će biti sa onim studentima koji misle da rade u nekoj od inostranih kompanija, a zahvaljujući ovoj sramnoj odluci nemaju odgovarajuće zvanje? I odakle im pravo da a priori procenjuju koliko je naše znanje (dekan ETF-a)? Ovo ne sme da se završi ovako.

šta li sam sad?

pre 17 godina

Evo jedne prelepe izjave, blago nama sa ovakvim *********:
Надовезујући се на његову дискусију, декан Електротехничког факултета из Београда др Бранислав Ковачевић је оценио да је инсистирање студената који студирају по старим прописима на изједначавање са мастер дипломама – неозбиљно.

– Ја могу да вам издам хиљаду диплома које нисте зарадили, али питам вас шта ће бити кад будете почели да радите, а не будете знали да обављате посао, јер за њега нисте оспособљени... Добићете одмах отказ – казао је др Ковачевић.

Doktor

pre 17 godina

Za vreme tragicnih 90-ih sam studirao u Srbiji. Kada danas pogledam neke tada aktuelne dokumentarne emisije, najezim se i pitam kako smo uopste preziveli? Moj recept je bio: uciti posteno i davati ispite. Nekako mi je najveca uteha bila misao da mi u tom, ili slicnim vremenima, kada se moze izgubiti sve, moje znanje i moju diplomu niko ne moze oduzeti. E, pa moze! Ovim su diplome svih nas sticane po programima daleko od "user friendly" - degradirane, svedene na nivo vise skole. Ne zelim da bilo kome, na srpskom, engleskom ili nemackom moram da objasnjavam "Znate, ali to je isto kao Master, samo sto...". Da budem jasan, fakultet sam davno zavrsio, zivim i radim u inostranstvu, ali potpuno podrzavam svaki protest i licno bih izasao na ulicu da sam u Srbiji. I ne radi se ovde o zelji studenata da preko noci od "diplomiranih" postanu "magistri". Radi se o izjednacavanju nasih zvanja sa onima u inostranstvu. A tamo se "master" i "diplomirani" podjednako rangiraju.

Stranac

pre 17 godina

Do sada su fakulteti trajali 4, 5 ili 6 godina, odnosno toliko puta dva semestara. Da li bi neko bio ljubazan da protumaci znaci li ovo da se nakon najskorijeg "uskladjivanja", na primer doktor medicine ili stomatologije u akademskom smislu degradiraju na nivo bachelor-a? Toga nema nigde u svetu. Zadrzavanje prethodno stecenih prava? O cemu ovi ljudi pricaju? Znam najmanje deset osoba kojima su diplome beogradskog univerziteta, recimo u Nemackoj, prihvatane kao "masters" i omoguceno im je da direktno idu na doktorat. Vecina ovih ljudi je pojedinacno za vreme doktorskih studija objavilo radove ciji je impakt faktor veci od onog sto kumulativno nakupi neki od nasih vajnih "istrazivackih" instituta za godinu dana! Minira li nas po ko zna koji put sopstvena drzava i pravi se vecim katolikom od pape? Muka mi je od takve Srbije, sazdane od zavisti, pakosti, oholosti i nazadnjastva. Drzave, ako se tako uopste moze nazvati, koja se vise trudi da vam ogadi i zakomplikuje i to malo zivota sto imate, a za uzvrat ne nudi cak ni sarenu pricu o lepoj buducnosti. Ja se tu necu vratiti, niti ce moja deca tu rasti.

ja

pre 17 godina

U Americi, posto zelimo daj sisitem da uvezemo:
3 godine= Bachelor
4 godine= Bachelor with Honors
5 godina= Master
Jednostavno uporediti program i duzinu studije i izjednaciti. A mozda svi da dobiju titule doktora odmah, jer kao sto rece neko juce 'mi smo prosecno studirali 8 godina i zato zasluzujemo master', mozda ovi 'bolji' studenti koji studirali vise od 8 neka dobiju doktorat odmah. Opsta ludnica

Kapitalni investitor

pre 17 godina

Student prorektor je izabran na sednici saveta univerziteta. Ne biraju ga studenti vec profesori. Kandidat za to mesto ima najvece sanse da bude izabran na tu funkciju ukoliko "ume" dobro da izlobira clanove saveta.
U vezi sa tim kao student Novosadskog univerziteta ne slazem se sa izjavom doticne i nisam zadovoljan resenjem KONUS-a

Aleksandar

pre 17 godina

Iz danasnje Politike:
Нови Сад – Звање мастера припашће свима који су стекли VII-1 степен стручне спреме после студија које су трајале најмање пет година и уз одбрањен дипломски рад. Кад је реч о дипломцима који су завршили студије које трају краће од пет година, сваки факултет ће појединачно утврђивати да ли те студије одговарају академском називу мастер на основу упоређивања претходних и садашњих студија. Ово је епилог вишенедељних расправа на тему изједначавања диплома, како су јуче у Новом Саду пресудили ректори, декани и представници свих факултета с државних и приватних универзитета у Србији. Они су на седници Конференције универзитета Србије усвојили „Предлог критеријума за усаглашавање назива стечених према прописима који су важили до 30. септембра 2005. године са звањима која се стичу по болоњском процесу”.

uros

pre 17 godina

pa ovo je strasno....
samo hoce da stave jos para u svoj dzep....
kazu necemo biti osteceni..samo jos malo da platimo i to je to....
bruka!!!!!!!!!!!!!

P.S. nijedan komentar na ovu vest...to samo pokazuje kolika je letargija i medju studentima....BUNITE SE BRE!!!!!!!!!!!!!!!!

mrmljakovic

pre 17 godina

ljudi, sve je ovo velika glupost! sta to radite? zasto ste uopste zapodevali ovakvu raspravu kada ste znali kako ce se sve razvijati?!!! zar je fer da po bolonji nakon 6 semestara dobiju dipl. ing (aplikativni)?! pitajte studente sa elektronca kako su polagali ispite!!! kako se polagala elektronika 1! i sad ce neka truba koja se provlacila, glumeci dzeka (jer je na studijama vise vremena proveo u srkanju kapucina no u ucenju) biti u tvom rangu!!! hajde da se testiramo, nasa saznanja sa saznanjima novopecenih genija! isti profesori predaju na ,masteru kaji su i nama, mi smo radili obimnije, teze polagali i na kraju smo opet mi u gubitku, odnosno u zaostatku! pa za kim, za kim?!!!

Bojan

pre 17 godina

Lepo je to sto su prava iyjednacena na papiru. Medjutim, terminologija je jako bitna. Za pet ili deset godina poslodavac moze prosto da Vas pita: "Imate li master diplomu?". A vi mi kazete:" Ne, ali to je ekvivalentno ovome i onome, tako je reklo Ministarstvo tada.. secate se sigurno...bla, bla...". I on/ona ce Vam reci :"Da, da.. hvala, dovodjenja" :)

Nazovite vi nas master i da skratimo celu pricu.

Simica

pre 17 godina

Mislim da studiranje medicinskog fakulteta je dosta specificno. Posto sam odslusao 6 godina studija, zaista nemam volje da slusam jos jednu ili vise godina da bih dobio zvanje mastera. Sa druge strane, ako bi se to zvanje postiglo sa jednim ili vise dodatnih ispita koji se ne bi naplacivali iz spostvenog dzepa akademaca, onda to pozdravljam i mislim da je sasvim u redu. Pozdrav svima!

Marija

pre 17 godina

Pa, bio bi red da se i nama koji smo zavrsavali fakultete po starom programu prizna master. Ne samo da ce skolovanje buducim studentima biti olaksano, vec nece morati da se zamaraju budalastinama kojim smo se mi zamarali.
Tako je bar na mom faxu. Stvarno je glupo da mi koji smo ucili vise i polagali veci broj ispita prodjemo gore od onih kojima ce studentski zivot biti zagarantovano sladji.

dipl Ing teh

pre 17 godina

Ne vidim onda zasto su zasedali!
Po satrom sistemu si morao da polazes ispite da bi bio magistar, a po novom isto moras da polazes da bi bio master. U cemu je onda razlika za nas koji smo zavrsili petogodisnje studije ?

stratus

pre 17 godina

I? Koji kriterijumi su u pitanju?! Ovo nikada nece da im prodje, zar nisu toga svesni? Nista nisu naucili od rpethodnih studentskih protesta, pre svega to da ce studenti istrajati na ovome koliko god bude bilo potrebno.

Albert

pre 17 godina

Ko uci znace, ko stedi imace! prema tome, ako studenti zele prava bez obaveza to je jalov posao... ostalo je stvar tehnike kako ce se zavsravati programi... kao i svaki pocetak i ovaj je tezak. valjda ce biti obostrnog sluha kako bi se na optimalan nacin zapocela reforma visokog skolstva. nije bitno da li ce studenti prihvatiti ili ne, monogo je vaznije da se u pogledu prelaska na novi sistem koriste evropska iskustva i zemalja koje su vec prosel ovu fazu harmonizacije, tako da se maksimalno izbegnu jednokratne improvizacije u cemu smo svetski sampioni.

mikrob

pre 17 godina

Kao da ce im master resiti sve probleme u zivotu.Samo im to nedostaje pa da zauzmu pozicije u drustvu.Bez mastera nista.Odrastite dragi studenti i izadjite sa fakulteta u realan zivot.

Marko

pre 17 godina

Najgore su odluke koje su posledica ovakvog kompromisa. Nece biti isto, ali ce moci da se zaposle na ista mesta i imace ista prava... Samo su preskocili zanimljiv detalj da ce u trci za isto mesto MASTER-i biti lakse prepoznati od strane potencijalnih poslodavaca tako da su diplomirani u goroj poziciji u svakom slucaju. Neka bude kako biti mora, ali samo nemojte da kazete da studije koje imaju 40 i kusur ispita od kojih je veliki broj dvosemestralnih (po starom programu) i koje su najbolji od najboljih zavrsavali posle punih 5 godina, mogu da se nazovu cetvorogodisnjim i laksim po obimu od mastera koji ce zavrsavati 80% za razliku od nekadasnjih 25%.
Ipak su pare ispod svega, a akademski ton to moze nazvati i borbom za nase znanje, jer to i zvuci na nivou prof dr.

student

pre 17 godina

"student prorektor Novosadskog univerziteta izjavila je da su studenti na tom univerzitetu saglasni sa svim odlukama Konferencije univeziteta Srbije"
E kako ona jadna zna da li smo mi saglasni sa tom odlukom. Mozda je ona saglasna, ali kako zna za vecinu.
Tako nam i treba kada za studente prorektore dolaze ljudi koji su profesorski miljenici, pa i ne smeju nesto da kazu da se ne bi zamerili dragim nam profesorima!

Srba

pre 17 godina

Nikako sda shvatim odakle toliki protesti protiv primene Bolonljskih pravila u studiranju. Ovde je ranije bilo kastartrofalnih poteza u sklolstvu, katastroifalnih programa, uzasnih organizacionih i kadrovskih resenja , ali nikad nije bili tako masovih i orkestriranih protesta.
Neko je protiv uskladjivanja sa Evropom i to je ono sto je na prvom mestu, a sve se to kamuflira u borbu za prava akademskih gradjana koji nejcesce nisu ni adekvatno informisani sta se menja.

Srba

pre 17 godina

Nikako sda shvatim odakle toliki protesti protiv primene Bolonljskih pravila u studiranju. Ovde je ranije bilo kastartrofalnih poteza u sklolstvu, katastroifalnih programa, uzasnih organizacionih i kadrovskih resenja , ali nikad nije bili tako masovih i orkestriranih protesta.
Neko je protiv uskladjivanja sa Evropom i to je ono sto je na prvom mestu, a sve se to kamuflira u borbu za prava akademskih gradjana koji nejcesce nisu ni adekvatno informisani sta se menja.

student

pre 17 godina

"student prorektor Novosadskog univerziteta izjavila je da su studenti na tom univerzitetu saglasni sa svim odlukama Konferencije univeziteta Srbije"
E kako ona jadna zna da li smo mi saglasni sa tom odlukom. Mozda je ona saglasna, ali kako zna za vecinu.
Tako nam i treba kada za studente prorektore dolaze ljudi koji su profesorski miljenici, pa i ne smeju nesto da kazu da se ne bi zamerili dragim nam profesorima!

mrmljakovic

pre 17 godina

ljudi, sve je ovo velika glupost! sta to radite? zasto ste uopste zapodevali ovakvu raspravu kada ste znali kako ce se sve razvijati?!!! zar je fer da po bolonji nakon 6 semestara dobiju dipl. ing (aplikativni)?! pitajte studente sa elektronca kako su polagali ispite!!! kako se polagala elektronika 1! i sad ce neka truba koja se provlacila, glumeci dzeka (jer je na studijama vise vremena proveo u srkanju kapucina no u ucenju) biti u tvom rangu!!! hajde da se testiramo, nasa saznanja sa saznanjima novopecenih genija! isti profesori predaju na ,masteru kaji su i nama, mi smo radili obimnije, teze polagali i na kraju smo opet mi u gubitku, odnosno u zaostatku! pa za kim, za kim?!!!

mikrob

pre 17 godina

Kao da ce im master resiti sve probleme u zivotu.Samo im to nedostaje pa da zauzmu pozicije u drustvu.Bez mastera nista.Odrastite dragi studenti i izadjite sa fakulteta u realan zivot.

Marko

pre 17 godina

Najgore su odluke koje su posledica ovakvog kompromisa. Nece biti isto, ali ce moci da se zaposle na ista mesta i imace ista prava... Samo su preskocili zanimljiv detalj da ce u trci za isto mesto MASTER-i biti lakse prepoznati od strane potencijalnih poslodavaca tako da su diplomirani u goroj poziciji u svakom slucaju. Neka bude kako biti mora, ali samo nemojte da kazete da studije koje imaju 40 i kusur ispita od kojih je veliki broj dvosemestralnih (po starom programu) i koje su najbolji od najboljih zavrsavali posle punih 5 godina, mogu da se nazovu cetvorogodisnjim i laksim po obimu od mastera koji ce zavrsavati 80% za razliku od nekadasnjih 25%.
Ipak su pare ispod svega, a akademski ton to moze nazvati i borbom za nase znanje, jer to i zvuci na nivou prof dr.

Marija

pre 17 godina

Pa, bio bi red da se i nama koji smo zavrsavali fakultete po starom programu prizna master. Ne samo da ce skolovanje buducim studentima biti olaksano, vec nece morati da se zamaraju budalastinama kojim smo se mi zamarali.
Tako je bar na mom faxu. Stvarno je glupo da mi koji smo ucili vise i polagali veci broj ispita prodjemo gore od onih kojima ce studentski zivot biti zagarantovano sladji.

Simica

pre 17 godina

Mislim da studiranje medicinskog fakulteta je dosta specificno. Posto sam odslusao 6 godina studija, zaista nemam volje da slusam jos jednu ili vise godina da bih dobio zvanje mastera. Sa druge strane, ako bi se to zvanje postiglo sa jednim ili vise dodatnih ispita koji se ne bi naplacivali iz spostvenog dzepa akademaca, onda to pozdravljam i mislim da je sasvim u redu. Pozdrav svima!

dipl Ing teh

pre 17 godina

Ne vidim onda zasto su zasedali!
Po satrom sistemu si morao da polazes ispite da bi bio magistar, a po novom isto moras da polazes da bi bio master. U cemu je onda razlika za nas koji smo zavrsili petogodisnje studije ?

stratus

pre 17 godina

I? Koji kriterijumi su u pitanju?! Ovo nikada nece da im prodje, zar nisu toga svesni? Nista nisu naucili od rpethodnih studentskih protesta, pre svega to da ce studenti istrajati na ovome koliko god bude bilo potrebno.

Bojan

pre 17 godina

Lepo je to sto su prava iyjednacena na papiru. Medjutim, terminologija je jako bitna. Za pet ili deset godina poslodavac moze prosto da Vas pita: "Imate li master diplomu?". A vi mi kazete:" Ne, ali to je ekvivalentno ovome i onome, tako je reklo Ministarstvo tada.. secate se sigurno...bla, bla...". I on/ona ce Vam reci :"Da, da.. hvala, dovodjenja" :)

Nazovite vi nas master i da skratimo celu pricu.

Albert

pre 17 godina

Ko uci znace, ko stedi imace! prema tome, ako studenti zele prava bez obaveza to je jalov posao... ostalo je stvar tehnike kako ce se zavsravati programi... kao i svaki pocetak i ovaj je tezak. valjda ce biti obostrnog sluha kako bi se na optimalan nacin zapocela reforma visokog skolstva. nije bitno da li ce studenti prihvatiti ili ne, monogo je vaznije da se u pogledu prelaska na novi sistem koriste evropska iskustva i zemalja koje su vec prosel ovu fazu harmonizacije, tako da se maksimalno izbegnu jednokratne improvizacije u cemu smo svetski sampioni.

uros

pre 17 godina

pa ovo je strasno....
samo hoce da stave jos para u svoj dzep....
kazu necemo biti osteceni..samo jos malo da platimo i to je to....
bruka!!!!!!!!!!!!!

P.S. nijedan komentar na ovu vest...to samo pokazuje kolika je letargija i medju studentima....BUNITE SE BRE!!!!!!!!!!!!!!!!

Aleksandar

pre 17 godina

Iz danasnje Politike:
Нови Сад – Звање мастера припашће свима који су стекли VII-1 степен стручне спреме после студија које су трајале најмање пет година и уз одбрањен дипломски рад. Кад је реч о дипломцима који су завршили студије које трају краће од пет година, сваки факултет ће појединачно утврђивати да ли те студије одговарају академском називу мастер на основу упоређивања претходних и садашњих студија. Ово је епилог вишенедељних расправа на тему изједначавања диплома, како су јуче у Новом Саду пресудили ректори, декани и представници свих факултета с државних и приватних универзитета у Србији. Они су на седници Конференције универзитета Србије усвојили „Предлог критеријума за усаглашавање назива стечених према прописима који су важили до 30. септембра 2005. године са звањима која се стичу по болоњском процесу”.

Stranac

pre 17 godina

Do sada su fakulteti trajali 4, 5 ili 6 godina, odnosno toliko puta dva semestara. Da li bi neko bio ljubazan da protumaci znaci li ovo da se nakon najskorijeg "uskladjivanja", na primer doktor medicine ili stomatologije u akademskom smislu degradiraju na nivo bachelor-a? Toga nema nigde u svetu. Zadrzavanje prethodno stecenih prava? O cemu ovi ljudi pricaju? Znam najmanje deset osoba kojima su diplome beogradskog univerziteta, recimo u Nemackoj, prihvatane kao "masters" i omoguceno im je da direktno idu na doktorat. Vecina ovih ljudi je pojedinacno za vreme doktorskih studija objavilo radove ciji je impakt faktor veci od onog sto kumulativno nakupi neki od nasih vajnih "istrazivackih" instituta za godinu dana! Minira li nas po ko zna koji put sopstvena drzava i pravi se vecim katolikom od pape? Muka mi je od takve Srbije, sazdane od zavisti, pakosti, oholosti i nazadnjastva. Drzave, ako se tako uopste moze nazvati, koja se vise trudi da vam ogadi i zakomplikuje i to malo zivota sto imate, a za uzvrat ne nudi cak ni sarenu pricu o lepoj buducnosti. Ja se tu necu vratiti, niti ce moja deca tu rasti.

Kapitalni investitor

pre 17 godina

Student prorektor je izabran na sednici saveta univerziteta. Ne biraju ga studenti vec profesori. Kandidat za to mesto ima najvece sanse da bude izabran na tu funkciju ukoliko "ume" dobro da izlobira clanove saveta.
U vezi sa tim kao student Novosadskog univerziteta ne slazem se sa izjavom doticne i nisam zadovoljan resenjem KONUS-a

Doktor

pre 17 godina

Za vreme tragicnih 90-ih sam studirao u Srbiji. Kada danas pogledam neke tada aktuelne dokumentarne emisije, najezim se i pitam kako smo uopste preziveli? Moj recept je bio: uciti posteno i davati ispite. Nekako mi je najveca uteha bila misao da mi u tom, ili slicnim vremenima, kada se moze izgubiti sve, moje znanje i moju diplomu niko ne moze oduzeti. E, pa moze! Ovim su diplome svih nas sticane po programima daleko od "user friendly" - degradirane, svedene na nivo vise skole. Ne zelim da bilo kome, na srpskom, engleskom ili nemackom moram da objasnjavam "Znate, ali to je isto kao Master, samo sto...". Da budem jasan, fakultet sam davno zavrsio, zivim i radim u inostranstvu, ali potpuno podrzavam svaki protest i licno bih izasao na ulicu da sam u Srbiji. I ne radi se ovde o zelji studenata da preko noci od "diplomiranih" postanu "magistri". Radi se o izjednacavanju nasih zvanja sa onima u inostranstvu. A tamo se "master" i "diplomirani" podjednako rangiraju.

Vlada, NL

pre 17 godina

Obrazovanje u Srbiji je slabije nego ikada - fakat!

Ljudi koji vode Srbiju od 2003/4 pa na ovamo (i pre 2000-e) su bez vizije, sto vazi iz obrazovanje - fakat!

Visoko-skolske ustanove us korumpirane i pune: starih komunistickih kadrova koji su preziveli sve od Tita na ovamo, Milosevicevih poslusnika, legalista, preplivaca, oportunista, samozvanih humanista, eskperata, sve zajedno pune su ljudi koji univerzitet vide kao svoju prciju i kao prema takvoj se odnose i kao takvu je vode, a to je "posle mene samo Potop" - fakat!

Danasnji studenti su lenji, a posto su osnovno i srednjeskolsko obrazovanje sticali u poslednjih desetak godina to znaci da su suplji - fakat (imate Velikog Brata kao ogledalo situacije)!

Znaci, motiva nema, institucija nema, kadra nema, nicega nema - a eto sastali se mladi SKOJ-evci i matori SPS-ovci i sada ce da naprave od zive (il' olova) zlato.

Kao sto celoj Srbiji treba metla (a i motka) tako i " visokom obrazovanju" treba isto. Treba im jedan Herkul da ocisti ... al' Herkula nema, ali ima lesinara, mladih nada i matorih Metuzalema.

Jedino sto mi je iz svega tu drago je da ce ovi sto se ovako dogovaraju unistiti "Bolonjsku deklaraciju" - to je jedino sto valja, jer da ista vredi glavni Univerziteti u EU bi je prihvatile - a nisu.

Dakle eto ima jedno dobro.

Uzgred, sta ce nekom ko je ce da drzi tezgu na buvljaku, ili da svercuje robu, ili da krade, ili da zivi od milostinje drzave (tzv socijalnog mira), ili je polutan pa sise drzavne jasle a posle pola tri radi "privatno", "master" ili bilo sta? Ionako ce 10-15% onih koji nesto vrede da odu i nece im biti bitno uopste da li su "master", "bachelor" il' sta vec. A ovi koji ostanu ce ili uci u "privredu Srbije" ili ce uci u "kolotecinu" - znaci ni tu nije bitno ko je "master" a ko "samo bachelor". Jedino ce jedan promil-promila imati vajde od te razlike ("master" versus "bachelor") jer ce taj promil promila zameniti trenutnu Univerzitetsku (i drzavno-politcku) elitu.

Jos jedan primer kako se u Srbiji kuca pravi od krova a temelja NEMA!

šta li sam sad?

pre 17 godina

Evo jedne prelepe izjave, blago nama sa ovakvim *********:
Надовезујући се на његову дискусију, декан Електротехничког факултета из Београда др Бранислав Ковачевић је оценио да је инсистирање студената који студирају по старим прописима на изједначавање са мастер дипломама – неозбиљно.

– Ја могу да вам издам хиљаду диплома које нисте зарадили, али питам вас шта ће бити кад будете почели да радите, а не будете знали да обављате посао, јер за њега нисте оспособљени... Добићете одмах отказ – казао је др Ковачевић.

ja

pre 17 godina

U Americi, posto zelimo daj sisitem da uvezemo:
3 godine= Bachelor
4 godine= Bachelor with Honors
5 godina= Master
Jednostavno uporediti program i duzinu studije i izjednaciti. A mozda svi da dobiju titule doktora odmah, jer kao sto rece neko juce 'mi smo prosecno studirali 8 godina i zato zasluzujemo master', mozda ovi 'bolji' studenti koji studirali vise od 8 neka dobiju doktorat odmah. Opsta ludnica

Promil

pre 17 godina

Sramota!
Neko se lepo dosetio kako da uzme novac pod plaštom "Bolonje"! Da li se iko zapitao šta će biti sa onim studentima koji misle da rade u nekoj od inostranih kompanija, a zahvaljujući ovoj sramnoj odluci nemaju odgovarajuće zvanje? I odakle im pravo da a priori procenjuju koliko je naše znanje (dekan ETF-a)? Ovo ne sme da se završi ovako.

Eto

pre 17 godina

Dobro.Pitam se pitam,a da li ova odluka vazi i za ranije stecene magistarske i doktorske teze?Koliko ja znam,a znam dobro,mnogi su postali profesori i docenti zahvaljujuci doktoratima i magistratima stecenim brzom brzinom.Sta je sa proverom,tj.doradom kvaliteta vasih doktorata gospodo (tj.drugovi)i dame (tj.drugarice)profesori BU (i drugih)?Mnogi su steceni pre amin godina (decenija).Hajde da ovu pricu oko uskladjivanja sa bolonjskom deklaracijom malo prosirimo na recimo proveru naprecac stecenih magistrata i doktorata iz ranijih perioda uz pomoc procene istih od strane nekih univerziteta u evropi (recimo...Oksford,Moskva,Berlin,Rim,Upsala,Kembridz,ili USA-Jel,Harvard,Kolumbija,Prinston).Mislim da bi se i tu dalo sto sta "izbolonjisati".Zakon o visokom skolstvu se odnosi i na zaposlene u visokom skolstvu.Mozda se varam,mozda za zaposlene vazi steceno pravo.Verovatno zato sto su ga stekli kako su ga stekli i kad su ga stekli.Odluka je doneta,ali se pitam ko je doneo tu odluku tj.kakvi i kako steceni doktorati i zvanja su presudili po ovom pitanju?O nacinu izbora univerzitetskih profesora u ranijim periodima bolje da ne pricam.To je bio pravi horor.Sada neki koji su ucestvovali u tom hororu (i zahvaljujuci njemu jesu na univerzitetu) odlucuju o izjednacavanju zvanja.Mmmmmmmmmmmmmm!!!
Ne priznajem odluku.Ne priznaju je ni drugi moje generacije.Slatko se smeju ovoj ihgrajiji.Diplomirali smo pre dvadeset godina i mnogo vise znamo od danasnjih nazovi univerzitetskih profesora.Znamo i nauku i struku vise i bolje pa nam oni nece odmeravati to znanje.Promenicemo zakon.Dzabe malaju!!
Eto

slo

pre 17 godina

jos jednom da kazem, studirala sam u sloveniji 2 godine po starom programu i sada sam po bolonjskom na novom faksu. razlika je neverovatna. sistem ucenja, razumevanja gradiva i svega je veoma razlicit. nikako nece biti isti onaj koji je zavrsio po starom i novom a najbitnija razlika je da ovaj koji zavrsi po bolonjskoj ce znati kako svoje znanje da PRIMENI!

Bojkotujmo izbore zbog ovoga!

pre 17 godina

Može! Podrzavam odluku KONUSA samo pod jednim uslovom.
Pošto su, očigledno, već rešili da postuju Bolonjsku deklaraciju, predložio bih im da prvo verifikuju sve profesorske titule. Naime da bi ovo što oni hoće da urade moglo da se sprovodi, tj. da se napravi prava razlika izmedju budućih i sadašnjih mastera, moraju i profesori da odgovaraju postavljenim kriterijumima. Znači, bar jedan rad sa SCI liste, i jedna knjiga u poslednjih 5 (ajde da ne budemo grubi i oštri prema njima, i da ih ne oštetimo - kao što “nisu” oni nas, nek bude 10) godina. Tek kad svi profesori koji budu držali nastavu na master studijama to budu imali možemo da govorimo o razlikama u dobijenom znanju. Ipak ribu treba čistiti od glave!
Dao Bog da bi ih ostalo 20-30% da drže nastavu!

etf

pre 17 godina

Pa da, nista ne gubimo od prava osim sto dobijamo konkurenciju u vidu mastera koji ce to zvanje steci mnogo lakse nego mi dipl. ing. a sa druge strane ce u praksi biti izjednaceno sa magistrima iz naseg vremena. Samo toliko... Uostalom zar se bilo sta drugo i moglo ocekivati iz kuhinje ljudi koji su lizali dupe Slobi sve dok nisu videli da je kraj blizu, da bi ga onda napali zesce od svih ostalih. Kada vidim kako izgleda srpska akademija i visoko skolstvo dodje mi da ponistim i ovu diplomu koju imam, ionako nikakve vajde od nje nisam video.

Big Dovla

pre 17 godina

Ja mislim da bi malo više konstruktivnog pristupa bilo neophodno u oba tabora. S jedne strane, ti koji uvode bolonjske kriterijume i zvanja morali bi da budu svesni da je "izjednačavanje prava" čista glupost, i da to u praksi neće uopšte funkcionisati, a naročito ne negde u inostranstvu, to jest da će ljudi bez zvaničnog mastera defintivno biti diskriminisani. S druge strane, ne bi baš išlo ni da se master automatski prizna ljudima koji su evidentno učili i trudili se skoro isto koliko će nove generacije učiti za master, ali su ipak formalno studirali četvorogodišnji program. Ono što bi trebalo uraditi je prosto olakšati sticanje statusa starim diplomcima, to jest, umesto cele godine koju bi još morali da plaćaju iz svog džepa, uvesti, u zavisnosti od razlike u programima, broja ispita koji su polagali i obima gradiva, neki manji broj diferencijalnih ispita za priznavanje mastera, čije bi polaganje bilo besplatno. Na ovaj način bi, čini mi se, pravda bila zadovoljena u oba smera, a što bi sve pohlepniji državni fakulteti ostali kratkih rukava, to je samo njihov problem...

milos

pre 17 godina

Sramota je na sta lice univerziteti u Srbiji (mislim na one koji na njima vode glavnu rec)... sve se radi samo da bi se uzele pare, a kvalitet nastave = 0 LOPOVI!

Sunshine

pre 17 godina

Pa zbog cega su onda u Hrvatskoj i Sloveniji diplomci izjednaceni sa masterima?I vi sto pricate da je ustvari problem u tome sto necemo da ucimo i da hocemo ,,hleba bez motike'' zaboravljte cinjenicu da cemo mi za to ,,zadovoljstvo'' morati da platimo hiljadu evra.Znate ima i nas koji nemamo novca za tako nesto.I dolazimo do drugog zahteva koji se nepravedno zapostavlja a to je smanjenje skolarina.Kod nas na FPN-u,svake godine se skolarina povecava za deset hiljada dinara.Ne racunam to sto skoro jos toliko dajemo za knjige,prijavu ispita i ostale gluposti.Stari diplomci i masteri nikada nece imati iste uslove za dobijanje posla koliko god nas u to ubedjivali ,jer cim moramo da za master diplomu idemo jos godinu dana to nas dovodi do zakljucka da je stara diploma nizeg ranga u odnosu na master.E zbog ovoga cete mene videti na svakom protestu,sve dok se zahtevi ne ispune.

Damjan

pre 17 godina

Ovo je bruka, sramota, nemoral, diskriminacija...Kako je moguce da je stepen VII1 na npr. farmaciji bio isti sa VII1 na filozofiji, a sad vise nije?!!Misle pametnjakovici - bacili su kosku medju one koji su studirali 4 i 5 godina, pa nek se gloze, a mi cemo od vecine (jer samo mali broj fakulteta traje 5 godina, a i to im je olaksica jer su manji ispiti) da uzmemo velike pare! Sram ih bilo! Blokada fakulteta!

master

pre 17 godina

radna mesta se ionako dobijaju na mufte,zamislite koliku će pometnju uneti ovo.ja sam da se omogući besplatno školovanje za mastere onima koji su studirali po starom ako već mora bolonjski sistem.ali da sve ostane na ovomn rešenju nikako!!!!!!

ziggy

pre 17 godina

ako je sadashnji dipl jachi od buduceg mastera (jer je gradivo nekad bilo teza i bio veci broj ispita) onda ne treba da brinemo. Trzishte ce pokazati da ce se ovi diplomirani lakse zaposljavati od mastera jer znaju vishe.
I tako ce biti dok se svi diplomirani ne zaposle...a onda ce doci red na mastere:-)


ili mozda greshim?

weekendwarrior

pre 17 godina

ne razumem oko cega se stvara tolika buka. ja vec imam jedan master tj MBA i BBA ili bachelor. Bachelor se dobija posle tri godine studija, a MASTER posle dve godine. Sto ce reci posle ukupno 5 godina studija. to je americki sistem. Sto se tice bolonjske konferencije posto trenutno radim master u francuskoj on isto traje 2 godine (master pocinje posle 3 godine studija kada se dobija licence diploma ekvivalent bacheloru) prva godina se zove master 1 a druga godina master 2.logicno :) Sto ce reci u svakom slucaju treba 5 godina studija da bi se dobio master. kapiram da bi studenti medicine ili fakulteta koji traju 5 godina imali odmah master 2 , dok ostali ekonmija prava itd samo master 1 po zavrsetku osnovnih studija

Aman

pre 17 godina

Sramtoa! U redu je da bude tako kao su oni se dogovoriki ali ajde neka onda i oni polazu jos nekoliko ispita da bi mogli da nastave da predaju na fakultetima! Eto to bi bilo skroz fer.Ne moze se samo menjati sistem i gradivo a da oni koji rade na fakultetima ne izmene i svoja znanja i zvanja!!!Bas me interesuje kako bi ti profesori (koji su doneli takvu odluku) rwagovali da ima sada kazu da moraju da polazu jos par ispita da bi zadrzali svoje sadasnje zvanje i nastavili da predaju na fakultetima! Sramota ja da je u Hrvatskoj omoguceno da svi koji su diplomirali ranije automatski imaju zvanje mastera a ko nas ne! Pa jel vi znate kako je ekonomski fakultet u Puli lak- tamo se svaki sipit uci iz skripti od 50-tak strana...i sad taj neko koji zna mnogo manje od mene ima pravo da bude master jer je zavrsio fax u Puli a ja na to nemam pravo jer sam uci mnogo mnogo vise i napornije...e pa hvala tim profesorima i tim ljudima koji su doneli takvu odluku!!!!

Dejan

pre 17 godina

Potpuno podrzavam studente u borbi za priznavanje prava "starim" diplomcima. Ukoliko se ipak desi da mora da se plati "ugrade" diplome prdlazem da svi u znak protesta odemo i to uradimo na nekom bljak univerzitetu tipa singidunum i na taj nacin zaobidjemo toliko nam drag beogradski lopovski univerzitet.

Pedja

pre 17 godina

Nalazim se u EU na doktorskim studijama. Diplomirao sam na BU i stekao zvanje dipl. ing. Moj mentor mi je rekao da ne bi bilo lose da ostvarimo saradnju sa nekim od profesora sa BU, tacnije ETF-a. Posto nije cuo ni za koga od njih, rekao mi je da pronadjen spisak objavljenih radova doticnih osoba. Gospodo, kada sam nasao spiskove bilo me je sramota da pokazem mom mentoru. Rezultat je bio porazavajuci. Ja kao neko ko je mnogo mladji od njih imam vise objavljenih radova na medjunarodnim konferencijama i medjunarodnim casopisima, nego ljudi koji su redovni profesori na ETF-u. Secam se kada sam bio student kako smo verovali da su nasi profesori veliki strucnjaci... Mislim da bi trebalo preispitati njihove doktorske titule. Zaista sramota!

dada

pre 17 godina

posle zavrsenog FPU u roku...morala sam da platim (neke nenormalne takse) i tek nakon godinu i po su mi udelili moju diplomu ( do tada nisam mogla nigde da se prijavim na magistarske, jer prakticno sam imala diplomu, al ne u mojim rukama), za koju sam mislila da u svakom slucaju ce nam svecano biti dodeljena na kraju studija ( najivno,a?)...da bi se trenutno vodile rasprave o degradiranjima nasih diploma...a sada istu tu diplomu mi priznaju u nemackoj...gde je tu logika?!!!

D

pre 17 godina

Pre otprilike godinu dana sam prevodio diplomu ETF-a na engleski kod sudskog prevodioca. Pitao sam ga kako je prevodi a on je rekao kao graduated engineer. Kada sam ga pitao sta to znaci on je rekao nemam pojma, ne mogu da prevedem ni kao master ni kao bachelor. Samo zbog ovoga, ako nista drugo, potrebno je automatsko prevodjenje diploma, a sad prevodenje u sta to je pitanje. Prof. Kovacevicu bih porucio da je neozbiljan u ocekivanju da ce dipl. ing. sa ETF-a posle 3 ili 4 godine nakon diplomiranja da se vrate na fakultet da polazu dodatna 2 ispita.
Zamislite sutra Srbija udje u EU i trziste rada postane otvoreno sa Hrvatskom i Slovenijom i nasi dipl. ing. odu tamo i moraju da krenu kao juniori jer nemaju master a Hrvati i Slovenci imaju sa istim fakultetima.
Priznavanje da nase diplome ne vrede koliko i master je priznavanje da je nas fakultet losiji od istog u Zagrebu, Ljubljani ili Krakovu.

*R*

pre 17 godina

Bruka i sramota! Malo im je sto uzimaju brdo para od samofinansirajucih studenata!
I malo im je sto svake godine primaju sve vise samofinasirajucih studenata, bar na mom fakultetu, iako to nikako ne zasluzuju po pokazanim sposobnostima na prijemnom. I malo im je sto otimaju od studenata na BUDZETU za prijavu ispita !!!
Imam tezi i obimniji program, a dobijam nize zvanje?!?!
A svima predaju isti profesori u istim (ne)uslovima!!!
To ima samo u ovoj propaloj drzavi!
Ogorcena sam na sve!

Mina

pre 17 godina

E, pa od mene nece dobiti ni dinara. Mogu da izglasaju 100 ovakvih odluka, ali ako se mi ne doskolovavamo nema od njihovih odluka nista. Ja cu zavrsiti svoje postdiplomske u drugoj zemlji, u kojoj diploma nesto znaci. Stidite se pofesori, dekani i ostali. Jedino u cemu ste bili dobri, u maltretiranju studenata, u tome ste i sada.

Leana

pre 17 godina

Licemerne su tvrdnje: nije vazno zvanje, nije vazna titula...Naravno da je vazna, jer ako je nemate nece vas poslodavac (kao kandidata za posao) ni uzeti u razmatranje. Cinjenica je da se nekad vise i obimnije ucilo i to treba odgovarajuce vrednovati (u vidu izjednacavanja sa masterom), i da su ranije strucnjaci iz raznih oblasti bar znali o cemu govore, za razliku od ovih danas (pa jos kad pocnu parcijalno da uce...)

stratus

pre 17 godina

U celoj Evropi se nase titule dipl. ing. sa tehnickih fakulteta priznaju kao masteri. Nisam jos uvek cuo o kakvim kriterijumima je rec, ali ce ispasti da smo napravili ljude u Evropi budalama - priznavali nam nesto sto mi sami sebi ne priznajemo?! I posle se neko pita zasto je u Srbiji tako kako jeste, zasto mladi sve vise beze odande, zasto se niko ne vraca... evo vam odgovora!

Radoslav Mitrovic, profesor istorije

pre 17 godina

Odluka KONUS-a o nejednakosti studiranja cetiri i pet godina na osnovnim studijama, prema cemu se diplomirani izjednacavaju ili ne sa masterima, krajnje je nemoralna, neutemeljena i diskriminativna. Ako je neko upisao VII1 stepen na npr. studijama filozofije, a neko drugi – VII1 stepen na studijama masinstva, onda je to isti stepen obrazovanja. Ne moze neko preko noci da odluci da to nije tako, jer je ta odluka neregularna upravo iz razloga retroaktivnosti na koji su se pozivali razni dekani i profesori. Rec je samo o drugacije rasporedjenom gradivu, jer neciji jedan ispit cesto je obiman kao tri ili cetiri ispita na drugim studijama. Zasto se dopusta ljudima kojima je ocigledno samo novac u glavi, a kod ponekih i zlobna zelja “da ih bas ne izjednacimo sa masterima” ili neznanje, da odlucuju o ovako vaznom pitanju, ne uzimajuci u obzir pozitivno iskustvo okolnih i onih malo udaljenijih zemalja koje su to vec uspesno zavrsile? Zar je neophodno ovako nepravednim i nelogicnim odlukama ponovo primoravati studente da izadju na ulicu, umesto da im se obezbede dobri uslovi, humani odnosi na fakultetima i vrednovanje rada i truda? Sta sa brojnim diplomiranima koji vec godinama rade (mnogi od njih uspesno) u svojim profesijama, zasto ih omalovaziti? Zbog novca? I najzad, sta sa profesorima fakulteta i dekanima koji su zavrsili stare cetvorogodisnje studije, hoce li i oni polagati ispite na master studijama?

Mladen

pre 17 godina

A sta je sa profesorima, hemicarima, filolozima, filozofima, sociolozima, geografima, istoricarima.....Svi oni su takodje dipl. i kako drzava dopusta da saka profesora, pod izgovorom autonomije univerziteta, odlucuje na stetu toliko ljudi? Svuda tamo gde je autonomija mora da postoji i neka vrsta procene da li se ta autonomija zloupotrebljava!

Vesko

pre 17 godina

Ovo je opasna odluka cije bi posledice mogla da ispravljaju nasa deca. Zato je bolje sada podrzati studente u borbi da se ne devalviraju nase tesko stecene diplome!

Marjana

pre 17 godina

Ljudi, ne radi se o pet ili sest godina, radi se o OBIMU gradiva!!Pogledajte samo obim ispita na Filoloskom fakultetu. npr. na predmetima svetska knjizevnost I, II, III, koje smo polagali 90-tih! Zamislite koliki je ispit koji se SLUSA CETIRI SEMESTRA (dve godine)! A ovde se raspravlja o godinama...

Marko

pre 17 godina

IZJEDNICITI IZ NAJMANJE DVA RAZLOGA:
1.Cinjenica da je na nekim fakultetima svo gradivo "nabijeno" u cetiri godine, ne moze diskriminisati diplomce istih u odnosu na one sa "razvucenim" studijama.
2.Zasto bi nasi diplomci bili diskriminisani u odnosu na one u okruzenju?

Nebojsa

pre 17 godina

Treba podrzati studente u ovom protestu zato sto je odluka KONUS-a vise nego ocigledno nepravedna. O ovome raspravljaju i odlucuju neznalice koje su nesto nacule o Bolonjskoj deklaraciji i preracunavanju diploma, pa to rade nevesto, bez ulazenja u sustinu, medjutim veliki je problem sto su posledice nesagledive. Svako ko je digao ruku za ovaj predlog radi protiv domacih diplomiranih, njihovog rada, truda i rezultata.

Miodrag

pre 17 godina

Ovo je velika blamaza ljudi koji nose funkcije rektora, dekana ili slicno. Prakticno, zavrsenih teskih pet godina na npr. tehnickom fakultetu po dosadasnjem sistemu vredi kao 3 godine po novom sistemu. To znaci da je izjednaceno 5 godina fakulteta sa visom skolom. Ili moze i ovako: fakultet + poslediplomske studije = 7 godina skolovanja se izjednacava sa 5 godina studiranja po novom. U svakom slucaju, ovaj novi sistem oduzima 2 godine zivota i rada sadasnjim inzenjerima. Da bi sad mogli da se zaposle ljudi ce morati u nekim zrelim godinama da ponovo sedaju u klupe i da uce isto gradivo koje su vec ranije polozili. A zbog cega? Pa da bi platio 1.000 do 1.500 evra fakultetu, od cega veci deo ide na plate onih koji su ovu odluku i doneli. Rektori, dekani, ministri nauke i prosvete, kompletna moralno jadna i korumpirana univerzitetska elito, sram vas bilo!

mmladen

pre 17 godina

Pitam se ko su ovi koji vec nedeljama orkestrirano protestuju i pisu protiv uvodjenja tkz. mastera. Mora da su nezaposleni i ocajni, jer da nisu, onda bi se posvetili svojim poslovima i porodicama, a ne vodili jalove proteste. Ili ups - mozda sam ja u krivu i mi jos uvek zivimo u proslim studenski-drustveno-angazovanim vremenima. Ili si isti rodjeni politicari u kom slucaju im preporucujem da se bave istom, tu se bar dobar kadar stalno trazi.

Pa kako to da ovi isti ne mogu da shvate da se ove reforme, sa sve novim masterom, ticu novih generacija a ne njih, i da niko ne pokusava da nikoga poredi ili osteti. Odakle nam toliki nacionalni kapacitet da smo hronicno protiv bilo kakvih reformi. Kakva elektronika 1, kakvakakva anatomija, kakvo ustavno pravo, kakvi bakraci… pa nasa studentarija je najlenjija i drustveno najizgubljenija na svetu, oni bih najraduje da studiraju ceo zivot i da se tokom istog bave studentskim pitanjima nikada odrastuci u suociti se sa pravim zivotom i izazovima vezanim za isti.

Tacno, spora tranzicija i reforme svakako doprinose ovom fenomenu, no to nije opravdanje. Evo ilustracije od nekog ko je zaposljavao u Beogradu: kod nas nije problem nezaposlenost vec nekvalifikovanost, cast izuzecima, ovih istih studenata-bundzija koji se lazno predstavljaju kao gubitnici i kojima se, kao, nesto oduzima. Jednom prilikom se na radno mesto koje zahteva: drustvenjaka, osnovi informatike, engleski, osnovna znanja o drzavnoj upravi, i tkz. common sense, i najminimalnije bilo kakvo radno iskustvo, prijavilo 120 kandidata u roku od samo deset dana. Od ovih 120 njih 40 je shvatilo sta znaci poslati CV i pismo motivacije. Od ovih 40 njih 30 je ova dva tako napisalo da ih onaj za koga bi trebalo da rade ne be ni po 'leb i mleko poslao, a kamoli neko ozbiljno zaduzenje poverio. Od preostalih deset – pet je bilo za intervju tj. razgovor. Od tih pet - jedan nije imao vremena da dodje (!?) na nekoliko ponudjenih termina, a dvoje su zakasnili na razgovor. Nakon razgovora sa cetiri kandidata-tkinja dvoje je izdvojeno s tim da je prvi mislio da sve zna, a druga je bila previse skromna i neagilna. Na kraju primamo prvog koji ne uspeva da dodje ni do kraja probnog perioda zato sto je dolazio na posao kada je hteo i ponasao se u kancelariji kao da mu je privatna i da mu 4 x prosecna plata koju je dobijao pada sa neba...

Mislim, poenta, drugari, bavite se sobom i svojim vestinama, lepo se zaposlite i zivite svoj zivot bez da bacate losu karmu na mlade kolege pred kojima tek sledi borba kroz zivot i karijeru. Da, vi jeste gubitnici, ali ne zbog reforme i novog mastera, vec zbog toga sto ste ‘deca prethodnog vremena’. Potrudite se, i svako ce po zasluzi da nadje svoje mesto pod suncem bez da oseca potrebu da gundja i druge okrivljuje za svoje probleme na jedan nasilan nacin po cijoj logici uvek mora da bude gubitnika i pobednika. E, ne mora ! Sto brze naucite ovo, pre cete se mnogo, mnogo, bolje osecati.

Veljko

pre 17 godina

Drzava mora da obori ovu nepravednu odluku, jer u protivnom radi na stetu svojih intelektualaca. Ako su diplome bez problema izjednacene u Sloveniji i Hrvatskoj, doci cemo u poziciju da ce i u samoj Srbiji (o inostranstvu da ne govorim) strucnjaci iz Hrtvatske i Slovenije biti u prednosti u potrazi za poslom. RAZMISLJAJTE O TOME, kad univerziteti vec nece.

Holandez

pre 17 godina

Tacno je to da nasi ljudi koji su zavrsili petogodisnje studije, uglavnom tehnickog profila, kada odu u inostranstvo automatski dobiju zvanje mastera i nastavljaju dalje sa doktoratom ili se zadovolje sa tim. Poznajem bar cetvoro takvih. Ono sto nikako da shvatim je da Oni ne shvataju da ovim sto rade samo ce da stvore jos veci odliv strucnih kadrova iz ove zemlje. Zasto bi ovde ostali i bili degradirani kad ih preko nagradjuju.3

Zeljka

pre 17 godina

ccc, kakav smo mi narod, strasno! Prosle godine sam upisala magistarske studije u varsavi, nakon zavrsenih cetvorogodisnjih studija u beogradu. Nisam mogla da nostrifikujem diplomu na vreme jer filoloskom fakultetu treba celih 10 meseci da izradi diplomu, a u medjuvremenu je istekao nekakav sporazum koji je jos dragi nam tito potpisao... medjutim, i pored toga nije bilo problema da upisem studije... ali, sta htedoh reci... da sam kojim slucajem imala original diplomu na vreme ne bi bilo nikakvih problema da mi ovde priznaju cetvorogodisnje studije kao master! jer program i plan je potpuno isti, ako ne i tezi, nego mnoge master studije u inostranstvu... a da sad pozelim da zavrsim jos jednu godinu na mom nesrecnom starom fakultetu, morala bih da platim iako sam prva iz generacije zavrsila studije sa prosekom vecim od 9. neka hvala... gladni smo i nimalo mi nije zao sto sam otisla iz te nesrecne zemlje. savet svima, bezite dok mozete, nije tesko, a ni strasno... stavise, prija za zivce. ostavite bagru da sama sebe pokopa.

petko

pre 17 godina

Odluka ne sme biti u nadležnosti KONUS-a, jer je reč o klsičnom sukobu interesa ( fakulteti imaju materjalnu korist ) zato to stvar treba da reši država zakonom, kao je urađeno u drugim zemljama. To se ne sme shvatiti kao mešanje u autonomnost fakulteta, iza čega se krije Ministarstvo za prosvetu. Na državi je da uvede red i pravila, kao što je odredila i kriterije pod kojim uslovima se može osnovati fakultet. Studenti moraju biti složniji i naći dobre pravnike koji će zastupati njihove interese. Protesti na ulicama nisu rešenje.

nesa

pre 17 godina

Ako bi ja preracunao sve moje dvosemestralne ispite na jednosemestralne ispite, i sabrao taj broj sa brojem jednosemestralnih ispita, to bi znacilo da sam ja za vreme cetvorogodisnjeg skolovanja polozio vise od 55 ispita. A po novom planu i programu ovi klinci nemaju vise od 35 jednosemestralnih ispita za 4 godine, stim sto oni pod ispitom podrazumevaju i neke kolokvijume i neke vezbe. Po starom programu ja sam morao, da bi izasao na pismeni deo ispita iz nekog predmeta, da polazem cetiri kolokvijuma tokom godine. Ako barem jedan ne polozim ne mogu da izadjem na ispit. Ako se sve ovo uzme u obzir nije ni cudo sto se studiralo u proseku sedam do deset godina. Sto se tice diploma mogu oni da daju nazive kakve hoce. Najbitnije je u trzisnoj ekonomiji imati produktivno znanje koje ti omogucuje da se sam nadogradjujes i doucavas a ne da stalno moras da ides na neka doskolovavanja. Po mom misljenju, po novom nastavnom planu i programu, veoma malo se uce principi i dosta gradiva se svodi na koriscenje nekih gotovih alata, sto je veoma opasno po nastavni proces i drzavu uopste. Forsira se samo koriscenje gotovih resenja, i nema ucenja kako se kriticki misli i razvija istrazivacki duh.

Mishke

pre 17 godina

Nije uredu da ETF-ovci koji su ranije dobijali dipl. ing sa 5 godina budu izjednaceni sa FONovcima i drugima koji su to dobili sa 4 godine! Master je propisan da se dobije posle 5 godina i tako treba da bude, tako da u potpunosti podrzavam sadasnju odluku KONUSa. Shvatite ljudi, uravnilovke su plod iz vremena komunizma, sad je doslo neko drugo vreme...

Mustafa Hoxha

pre 17 godina

Stvar je jasna za sve nas koji smo zavrsavali fakultete normalno, studiranjem, a ne neznam kako.
Nije u redu da mi dobijemo zvanje "Masters" i da se izjedncimo zvanjem "Masters" sa kolegama koji ce uciti da bi dobili to zvanje. Stvar je jednostavna: DIFERENCIJALNI ISPITI I ZVANJE MASTERS, bez toga, meni prvo ne treba nikakvo zvanje bez znanja a ostali neka rade sta god hoce.
Mustafa Hoxha, dipl. poliltikolog Beogradskog Univerziteta.

ja nisam odavde

pre 17 godina

Svaka čast g. rektoru. Otkrio je da oni koji su diplomirali ranije zadržavaju prava. Pa to su neka elementarna 'stečena prava' i važe valjda, u svakoj modernoj državi. Dobro jutro. A može i dan

Prosvetar

pre 17 godina

Kakva drzava, takav univerzitet... Kad su vec i rektori postali liberal-kapitalistcke ikone tranzicije, onda nadlezni organi treba da ih gone za monopolsko udruzivanje! Oni su se nasli pametni da nama propisuju da dodatno platimo ono sto smo odavno otplatili!! Djon-obraz!!!

diplomac'06-student'96

pre 17 godina

Dragi mladi sugradjani, mi smo skolske '96/'97. uzeli stvar u svoje ruke i sami isposlvali pravdu u ovoj kafkijanskoj drzavi. Danas je vreme da vi ustanete i izborite se za svoj LEX SPECIALIS!

Sladja

pre 17 godina

Sta mislite sta cemo da radimo mi iz Leskovca i drugih gradova tzv. provincije, koji smo sa odlicnim ocenama diplomirali po srpskim univerzitetskim tzv. centrima? Vise mi se isplati da u Hrvatskoj direktno upisem doktorske studije, nego kod nas da gubim godinu na placanje master studija pa onda da idem na doktorske. U Zagrebu skolarina i troskovi zivota nisu veci nego u Beogradu, ali me barem cene i NE KRADU MI GODINE!

Goranche

pre 17 godina

Ne, ne, dosta su nam stvari ovde napakovali, sada ja pakujem kofere i cao! Fala bogu pa sad, uoci izbora, dobijamo vizne olaksice...

bachelor, nazalost

pre 17 godina

ideja sa hrvatskom uopste nije losa... em master zovu magistrima pa lepse zvuci, em pravo na doktorske studije... simpa

Srkyy

pre 17 godina

Potrebno je jednostavno izjedanciti, ovo je smesno, ocigledno se radi o ekonomskom interesu drzave pa ne dozvoljava izjadnacavanje. Obzirom na obimnost programa i duzinu trajanja bespredmetna je rasprava o rangu diploma, stari Dipl Ing npr u tehnici je isti Master, mislim smisaono bas zbog teorijske orjentisanosti, obimnosti i cinjenice da se na tehnici po pravilu ispiti polazu i pismeno i usmeno dakle svaki ispit dva izlaska,sto u zbutu bude prko 70 ispita !!! tragedija je sto su cesto "teme" razlicite, tj usmeni moze sadrzati teoretska pitanja koja nemaju direknu primenu za pismeni sto povecava obimnost. Studenti izgube "orjentaciju" samim sistemom studija, optereceni ogromnim teoretskim znanjem cesto samo sebi smislenim, neinteresantnim gde profesori i sami cesto kazu "o ovome cete samo ovde cuti i nigde vise!?" pa zato paradoks da posle studija relativno malo znaju jer sve jednostavno izgubi smisao. Ako uzmemo u obzir da nema ni posla posle studija zaliti se na lenjost i povrsnost diplomaca posle studija ne stoji. Jednostavno kakve studije takvi studenti, a za to je ipak krivac drzava. Smesno je sto ima master studija po EU koje kostaju slicno ceni koja se predvidja za master ovde a studenti koji se odluce na Master EU osim realnijeg znanja, dobijaju jos mnogo perspektiva koje ovde jos dugo nece moci da ostvare.
Studirao sam tehniku, imam dakle licnog iskustva, ono sto mi najvise smeta je sto nema stvarne evaluacije rada, i znanja desavalo se da studente koje nikad ne vidm ni na vezbama ni na predavanjima na konsultacijama budu medju najboljima dakle dok ostali "dangube" oni rade prave stvari idu nekim precicama samo njima znanim, tj bitno je samo da se ispit polozi sve ostalo je "zabava".
Tako, 8 godina je jos i malo za ovakav nacin studiranja, stanje stvari ovo dokazuje statistika je neumitna.
Nije moguce da smo svi lenji ovde a U Eu, SAD, Australiji idt. ne!? Sto se tice 4 godisnjih, i za njih slicno vazi, imaju pravo na Master diplome.
Nije od tolikog znacaja koliko je studiranje predvidjeno programom, jer papir sve trpi, bitna je realnost.

Aleksandar

pre 17 godina

Pošto sam diplomirani ekonomista ekonomskog fakulteta u BG-u koji traje četri godine ovo posmatram sa čisto ekonomskog gledišta.
Fakulteti hoće da uzmu novac za još jednu godinu studija tu je moj bivši fakultet prvi u tim nastojanjima i sam se reklamira kao "Prvi i pravi". U redu je sa njihove tačke gledišta, ali sa gledišta nekoga koji je plaćao isti taj fakultet četri godine i kome su pričali "Vi kada diplomirate ovde biće vam super, Kakve više škole..." a sada ga priznaju da je studirao i plaćao tri godine tu nešto fali a to je jedna godina studija i još jedna apsolventska jer je po njihovom starom programu bila skoro nemoguće da se završi u roku. Pitanje je ko će platiti te dve a možda i više godina koje su bile potrebne da se završi taj "Prvi i Pravi" a i mnogi drugi fakulteti da li oni ili država? A sa obzirom da je mene kao studenta iz provincije a i mnoge druge moje kolege otprili jedna godina koštala oko 7.000,00 EURA molim Vas ne želim ni da računama koliko je to EURA na nivou cele države!!! Pošto trenutno radim u jednoj banci a u nadi da će neko ozbiljno shvatiti ovaj moj komentar, dodao bih svim bivšim kolegama "četvoragodišnjacima" da je otvaranje TEKUĆEG RAČUNA BESPLATNO.

Jana,Novi Sad

pre 17 godina

Ovim ništa nije rečeno ,niti je razjašnjeno.
Šta to zapravo znači?
Da ne možemo imati bodova kao novi masteri?
Da ne možemo upisati magistarske studije ako smo diplomirali pre npr.2 godine?
Da moramo gubiti vreme za dobijanje diplome da smo diplomirali ,samo pod drugim imenom?
Da nam se ne garantuje stečena diploma koju imamo, i kada upišemo master da više nismo diplomirani?
Da nam Bogdanović briše iz našeg reezimea da smo diplomirali?
Ovo ne može da bude pitanje univerziteta.Ovo se mora rešiti na nivou države.
Jedino ako i ovo nije propisala Evropska Unija samo za Srbiju,da nas još više potceni po ko zna koji put,a Hrvatskoj i Sloveniji je to dozvolila kao svojim prijateljima.Ali onda recite da je to u pitanju,da znamo da nas oni uništavaju.Zar na tim nivoima niko za nas neće da se izbori?

Milica Ilic

pre 17 godina

Najvise ce se na ovoj odluci ovajditi prevodioci diploma i oni koji ce izdavati nove diplome sa novim nazivima.

Svi ostali gube. I oni koji su zavrsili fakultet pre mnogo godina i diplomirali/magistrirali i oni koji ce ga teg zavrsiti.
Erozija ugleda fakulteta u Srbiji se nastavlja jos vecim tempom i varaju se oni koji misle da ce imati vise sanse da se zaposle u inostranstvu ako sad ipred diplome okace "master" a da ni dan nisu proveli na magistarskim studijama

Srba

pre 17 godina

Nikako sda shvatim odakle toliki protesti protiv primene Bolonljskih pravila u studiranju. Ovde je ranije bilo kastartrofalnih poteza u sklolstvu, katastroifalnih programa, uzasnih organizacionih i kadrovskih resenja , ali nikad nije bili tako masovih i orkestriranih protesta.
Neko je protiv uskladjivanja sa Evropom i to je ono sto je na prvom mestu, a sve se to kamuflira u borbu za prava akademskih gradjana koji nejcesce nisu ni adekvatno informisani sta se menja.

student

pre 17 godina

"student prorektor Novosadskog univerziteta izjavila je da su studenti na tom univerzitetu saglasni sa svim odlukama Konferencije univeziteta Srbije"
E kako ona jadna zna da li smo mi saglasni sa tom odlukom. Mozda je ona saglasna, ali kako zna za vecinu.
Tako nam i treba kada za studente prorektore dolaze ljudi koji su profesorski miljenici, pa i ne smeju nesto da kazu da se ne bi zamerili dragim nam profesorima!

mrmljakovic

pre 17 godina

ljudi, sve je ovo velika glupost! sta to radite? zasto ste uopste zapodevali ovakvu raspravu kada ste znali kako ce se sve razvijati?!!! zar je fer da po bolonji nakon 6 semestara dobiju dipl. ing (aplikativni)?! pitajte studente sa elektronca kako su polagali ispite!!! kako se polagala elektronika 1! i sad ce neka truba koja se provlacila, glumeci dzeka (jer je na studijama vise vremena proveo u srkanju kapucina no u ucenju) biti u tvom rangu!!! hajde da se testiramo, nasa saznanja sa saznanjima novopecenih genija! isti profesori predaju na ,masteru kaji su i nama, mi smo radili obimnije, teze polagali i na kraju smo opet mi u gubitku, odnosno u zaostatku! pa za kim, za kim?!!!

mikrob

pre 17 godina

Kao da ce im master resiti sve probleme u zivotu.Samo im to nedostaje pa da zauzmu pozicije u drustvu.Bez mastera nista.Odrastite dragi studenti i izadjite sa fakulteta u realan zivot.

Marko

pre 17 godina

Najgore su odluke koje su posledica ovakvog kompromisa. Nece biti isto, ali ce moci da se zaposle na ista mesta i imace ista prava... Samo su preskocili zanimljiv detalj da ce u trci za isto mesto MASTER-i biti lakse prepoznati od strane potencijalnih poslodavaca tako da su diplomirani u goroj poziciji u svakom slucaju. Neka bude kako biti mora, ali samo nemojte da kazete da studije koje imaju 40 i kusur ispita od kojih je veliki broj dvosemestralnih (po starom programu) i koje su najbolji od najboljih zavrsavali posle punih 5 godina, mogu da se nazovu cetvorogodisnjim i laksim po obimu od mastera koji ce zavrsavati 80% za razliku od nekadasnjih 25%.
Ipak su pare ispod svega, a akademski ton to moze nazvati i borbom za nase znanje, jer to i zvuci na nivou prof dr.

Marija

pre 17 godina

Pa, bio bi red da se i nama koji smo zavrsavali fakultete po starom programu prizna master. Ne samo da ce skolovanje buducim studentima biti olaksano, vec nece morati da se zamaraju budalastinama kojim smo se mi zamarali.
Tako je bar na mom faxu. Stvarno je glupo da mi koji smo ucili vise i polagali veci broj ispita prodjemo gore od onih kojima ce studentski zivot biti zagarantovano sladji.

Simica

pre 17 godina

Mislim da studiranje medicinskog fakulteta je dosta specificno. Posto sam odslusao 6 godina studija, zaista nemam volje da slusam jos jednu ili vise godina da bih dobio zvanje mastera. Sa druge strane, ako bi se to zvanje postiglo sa jednim ili vise dodatnih ispita koji se ne bi naplacivali iz spostvenog dzepa akademaca, onda to pozdravljam i mislim da je sasvim u redu. Pozdrav svima!

dipl Ing teh

pre 17 godina

Ne vidim onda zasto su zasedali!
Po satrom sistemu si morao da polazes ispite da bi bio magistar, a po novom isto moras da polazes da bi bio master. U cemu je onda razlika za nas koji smo zavrsili petogodisnje studije ?

stratus

pre 17 godina

I? Koji kriterijumi su u pitanju?! Ovo nikada nece da im prodje, zar nisu toga svesni? Nista nisu naucili od rpethodnih studentskih protesta, pre svega to da ce studenti istrajati na ovome koliko god bude bilo potrebno.

Bojan

pre 17 godina

Lepo je to sto su prava iyjednacena na papiru. Medjutim, terminologija je jako bitna. Za pet ili deset godina poslodavac moze prosto da Vas pita: "Imate li master diplomu?". A vi mi kazete:" Ne, ali to je ekvivalentno ovome i onome, tako je reklo Ministarstvo tada.. secate se sigurno...bla, bla...". I on/ona ce Vam reci :"Da, da.. hvala, dovodjenja" :)

Nazovite vi nas master i da skratimo celu pricu.

Albert

pre 17 godina

Ko uci znace, ko stedi imace! prema tome, ako studenti zele prava bez obaveza to je jalov posao... ostalo je stvar tehnike kako ce se zavsravati programi... kao i svaki pocetak i ovaj je tezak. valjda ce biti obostrnog sluha kako bi se na optimalan nacin zapocela reforma visokog skolstva. nije bitno da li ce studenti prihvatiti ili ne, monogo je vaznije da se u pogledu prelaska na novi sistem koriste evropska iskustva i zemalja koje su vec prosel ovu fazu harmonizacije, tako da se maksimalno izbegnu jednokratne improvizacije u cemu smo svetski sampioni.

uros

pre 17 godina

pa ovo je strasno....
samo hoce da stave jos para u svoj dzep....
kazu necemo biti osteceni..samo jos malo da platimo i to je to....
bruka!!!!!!!!!!!!!

P.S. nijedan komentar na ovu vest...to samo pokazuje kolika je letargija i medju studentima....BUNITE SE BRE!!!!!!!!!!!!!!!!

Aleksandar

pre 17 godina

Iz danasnje Politike:
Нови Сад – Звање мастера припашће свима који су стекли VII-1 степен стручне спреме после студија које су трајале најмање пет година и уз одбрањен дипломски рад. Кад је реч о дипломцима који су завршили студије које трају краће од пет година, сваки факултет ће појединачно утврђивати да ли те студије одговарају академском називу мастер на основу упоређивања претходних и садашњих студија. Ово је епилог вишенедељних расправа на тему изједначавања диплома, како су јуче у Новом Саду пресудили ректори, декани и представници свих факултета с државних и приватних универзитета у Србији. Они су на седници Конференције универзитета Србије усвојили „Предлог критеријума за усаглашавање назива стечених према прописима који су важили до 30. септембра 2005. године са звањима која се стичу по болоњском процесу”.

Stranac

pre 17 godina

Do sada su fakulteti trajali 4, 5 ili 6 godina, odnosno toliko puta dva semestara. Da li bi neko bio ljubazan da protumaci znaci li ovo da se nakon najskorijeg "uskladjivanja", na primer doktor medicine ili stomatologije u akademskom smislu degradiraju na nivo bachelor-a? Toga nema nigde u svetu. Zadrzavanje prethodno stecenih prava? O cemu ovi ljudi pricaju? Znam najmanje deset osoba kojima su diplome beogradskog univerziteta, recimo u Nemackoj, prihvatane kao "masters" i omoguceno im je da direktno idu na doktorat. Vecina ovih ljudi je pojedinacno za vreme doktorskih studija objavilo radove ciji je impakt faktor veci od onog sto kumulativno nakupi neki od nasih vajnih "istrazivackih" instituta za godinu dana! Minira li nas po ko zna koji put sopstvena drzava i pravi se vecim katolikom od pape? Muka mi je od takve Srbije, sazdane od zavisti, pakosti, oholosti i nazadnjastva. Drzave, ako se tako uopste moze nazvati, koja se vise trudi da vam ogadi i zakomplikuje i to malo zivota sto imate, a za uzvrat ne nudi cak ni sarenu pricu o lepoj buducnosti. Ja se tu necu vratiti, niti ce moja deca tu rasti.

Kapitalni investitor

pre 17 godina

Student prorektor je izabran na sednici saveta univerziteta. Ne biraju ga studenti vec profesori. Kandidat za to mesto ima najvece sanse da bude izabran na tu funkciju ukoliko "ume" dobro da izlobira clanove saveta.
U vezi sa tim kao student Novosadskog univerziteta ne slazem se sa izjavom doticne i nisam zadovoljan resenjem KONUS-a

Doktor

pre 17 godina

Za vreme tragicnih 90-ih sam studirao u Srbiji. Kada danas pogledam neke tada aktuelne dokumentarne emisije, najezim se i pitam kako smo uopste preziveli? Moj recept je bio: uciti posteno i davati ispite. Nekako mi je najveca uteha bila misao da mi u tom, ili slicnim vremenima, kada se moze izgubiti sve, moje znanje i moju diplomu niko ne moze oduzeti. E, pa moze! Ovim su diplome svih nas sticane po programima daleko od "user friendly" - degradirane, svedene na nivo vise skole. Ne zelim da bilo kome, na srpskom, engleskom ili nemackom moram da objasnjavam "Znate, ali to je isto kao Master, samo sto...". Da budem jasan, fakultet sam davno zavrsio, zivim i radim u inostranstvu, ali potpuno podrzavam svaki protest i licno bih izasao na ulicu da sam u Srbiji. I ne radi se ovde o zelji studenata da preko noci od "diplomiranih" postanu "magistri". Radi se o izjednacavanju nasih zvanja sa onima u inostranstvu. A tamo se "master" i "diplomirani" podjednako rangiraju.

Vlada, NL

pre 17 godina

Obrazovanje u Srbiji je slabije nego ikada - fakat!

Ljudi koji vode Srbiju od 2003/4 pa na ovamo (i pre 2000-e) su bez vizije, sto vazi iz obrazovanje - fakat!

Visoko-skolske ustanove us korumpirane i pune: starih komunistickih kadrova koji su preziveli sve od Tita na ovamo, Milosevicevih poslusnika, legalista, preplivaca, oportunista, samozvanih humanista, eskperata, sve zajedno pune su ljudi koji univerzitet vide kao svoju prciju i kao prema takvoj se odnose i kao takvu je vode, a to je "posle mene samo Potop" - fakat!

Danasnji studenti su lenji, a posto su osnovno i srednjeskolsko obrazovanje sticali u poslednjih desetak godina to znaci da su suplji - fakat (imate Velikog Brata kao ogledalo situacije)!

Znaci, motiva nema, institucija nema, kadra nema, nicega nema - a eto sastali se mladi SKOJ-evci i matori SPS-ovci i sada ce da naprave od zive (il' olova) zlato.

Kao sto celoj Srbiji treba metla (a i motka) tako i " visokom obrazovanju" treba isto. Treba im jedan Herkul da ocisti ... al' Herkula nema, ali ima lesinara, mladih nada i matorih Metuzalema.

Jedino sto mi je iz svega tu drago je da ce ovi sto se ovako dogovaraju unistiti "Bolonjsku deklaraciju" - to je jedino sto valja, jer da ista vredi glavni Univerziteti u EU bi je prihvatile - a nisu.

Dakle eto ima jedno dobro.

Uzgred, sta ce nekom ko je ce da drzi tezgu na buvljaku, ili da svercuje robu, ili da krade, ili da zivi od milostinje drzave (tzv socijalnog mira), ili je polutan pa sise drzavne jasle a posle pola tri radi "privatno", "master" ili bilo sta? Ionako ce 10-15% onih koji nesto vrede da odu i nece im biti bitno uopste da li su "master", "bachelor" il' sta vec. A ovi koji ostanu ce ili uci u "privredu Srbije" ili ce uci u "kolotecinu" - znaci ni tu nije bitno ko je "master" a ko "samo bachelor". Jedino ce jedan promil-promila imati vajde od te razlike ("master" versus "bachelor") jer ce taj promil promila zameniti trenutnu Univerzitetsku (i drzavno-politcku) elitu.

Jos jedan primer kako se u Srbiji kuca pravi od krova a temelja NEMA!

šta li sam sad?

pre 17 godina

Evo jedne prelepe izjave, blago nama sa ovakvim *********:
Надовезујући се на његову дискусију, декан Електротехничког факултета из Београда др Бранислав Ковачевић је оценио да је инсистирање студената који студирају по старим прописима на изједначавање са мастер дипломама – неозбиљно.

– Ја могу да вам издам хиљаду диплома које нисте зарадили, али питам вас шта ће бити кад будете почели да радите, а не будете знали да обављате посао, јер за њега нисте оспособљени... Добићете одмах отказ – казао је др Ковачевић.

ja

pre 17 godina

U Americi, posto zelimo daj sisitem da uvezemo:
3 godine= Bachelor
4 godine= Bachelor with Honors
5 godina= Master
Jednostavno uporediti program i duzinu studije i izjednaciti. A mozda svi da dobiju titule doktora odmah, jer kao sto rece neko juce 'mi smo prosecno studirali 8 godina i zato zasluzujemo master', mozda ovi 'bolji' studenti koji studirali vise od 8 neka dobiju doktorat odmah. Opsta ludnica

Promil

pre 17 godina

Sramota!
Neko se lepo dosetio kako da uzme novac pod plaštom "Bolonje"! Da li se iko zapitao šta će biti sa onim studentima koji misle da rade u nekoj od inostranih kompanija, a zahvaljujući ovoj sramnoj odluci nemaju odgovarajuće zvanje? I odakle im pravo da a priori procenjuju koliko je naše znanje (dekan ETF-a)? Ovo ne sme da se završi ovako.

Eto

pre 17 godina

Dobro.Pitam se pitam,a da li ova odluka vazi i za ranije stecene magistarske i doktorske teze?Koliko ja znam,a znam dobro,mnogi su postali profesori i docenti zahvaljujuci doktoratima i magistratima stecenim brzom brzinom.Sta je sa proverom,tj.doradom kvaliteta vasih doktorata gospodo (tj.drugovi)i dame (tj.drugarice)profesori BU (i drugih)?Mnogi su steceni pre amin godina (decenija).Hajde da ovu pricu oko uskladjivanja sa bolonjskom deklaracijom malo prosirimo na recimo proveru naprecac stecenih magistrata i doktorata iz ranijih perioda uz pomoc procene istih od strane nekih univerziteta u evropi (recimo...Oksford,Moskva,Berlin,Rim,Upsala,Kembridz,ili USA-Jel,Harvard,Kolumbija,Prinston).Mislim da bi se i tu dalo sto sta "izbolonjisati".Zakon o visokom skolstvu se odnosi i na zaposlene u visokom skolstvu.Mozda se varam,mozda za zaposlene vazi steceno pravo.Verovatno zato sto su ga stekli kako su ga stekli i kad su ga stekli.Odluka je doneta,ali se pitam ko je doneo tu odluku tj.kakvi i kako steceni doktorati i zvanja su presudili po ovom pitanju?O nacinu izbora univerzitetskih profesora u ranijim periodima bolje da ne pricam.To je bio pravi horor.Sada neki koji su ucestvovali u tom hororu (i zahvaljujuci njemu jesu na univerzitetu) odlucuju o izjednacavanju zvanja.Mmmmmmmmmmmmmm!!!
Ne priznajem odluku.Ne priznaju je ni drugi moje generacije.Slatko se smeju ovoj ihgrajiji.Diplomirali smo pre dvadeset godina i mnogo vise znamo od danasnjih nazovi univerzitetskih profesora.Znamo i nauku i struku vise i bolje pa nam oni nece odmeravati to znanje.Promenicemo zakon.Dzabe malaju!!
Eto

slo

pre 17 godina

jos jednom da kazem, studirala sam u sloveniji 2 godine po starom programu i sada sam po bolonjskom na novom faksu. razlika je neverovatna. sistem ucenja, razumevanja gradiva i svega je veoma razlicit. nikako nece biti isti onaj koji je zavrsio po starom i novom a najbitnija razlika je da ovaj koji zavrsi po bolonjskoj ce znati kako svoje znanje da PRIMENI!

Bojkotujmo izbore zbog ovoga!

pre 17 godina

Može! Podrzavam odluku KONUSA samo pod jednim uslovom.
Pošto su, očigledno, već rešili da postuju Bolonjsku deklaraciju, predložio bih im da prvo verifikuju sve profesorske titule. Naime da bi ovo što oni hoće da urade moglo da se sprovodi, tj. da se napravi prava razlika izmedju budućih i sadašnjih mastera, moraju i profesori da odgovaraju postavljenim kriterijumima. Znači, bar jedan rad sa SCI liste, i jedna knjiga u poslednjih 5 (ajde da ne budemo grubi i oštri prema njima, i da ih ne oštetimo - kao što “nisu” oni nas, nek bude 10) godina. Tek kad svi profesori koji budu držali nastavu na master studijama to budu imali možemo da govorimo o razlikama u dobijenom znanju. Ipak ribu treba čistiti od glave!
Dao Bog da bi ih ostalo 20-30% da drže nastavu!

etf

pre 17 godina

Pa da, nista ne gubimo od prava osim sto dobijamo konkurenciju u vidu mastera koji ce to zvanje steci mnogo lakse nego mi dipl. ing. a sa druge strane ce u praksi biti izjednaceno sa magistrima iz naseg vremena. Samo toliko... Uostalom zar se bilo sta drugo i moglo ocekivati iz kuhinje ljudi koji su lizali dupe Slobi sve dok nisu videli da je kraj blizu, da bi ga onda napali zesce od svih ostalih. Kada vidim kako izgleda srpska akademija i visoko skolstvo dodje mi da ponistim i ovu diplomu koju imam, ionako nikakve vajde od nje nisam video.

Big Dovla

pre 17 godina

Ja mislim da bi malo više konstruktivnog pristupa bilo neophodno u oba tabora. S jedne strane, ti koji uvode bolonjske kriterijume i zvanja morali bi da budu svesni da je "izjednačavanje prava" čista glupost, i da to u praksi neće uopšte funkcionisati, a naročito ne negde u inostranstvu, to jest da će ljudi bez zvaničnog mastera defintivno biti diskriminisani. S druge strane, ne bi baš išlo ni da se master automatski prizna ljudima koji su evidentno učili i trudili se skoro isto koliko će nove generacije učiti za master, ali su ipak formalno studirali četvorogodišnji program. Ono što bi trebalo uraditi je prosto olakšati sticanje statusa starim diplomcima, to jest, umesto cele godine koju bi još morali da plaćaju iz svog džepa, uvesti, u zavisnosti od razlike u programima, broja ispita koji su polagali i obima gradiva, neki manji broj diferencijalnih ispita za priznavanje mastera, čije bi polaganje bilo besplatno. Na ovaj način bi, čini mi se, pravda bila zadovoljena u oba smera, a što bi sve pohlepniji državni fakulteti ostali kratkih rukava, to je samo njihov problem...

milos

pre 17 godina

Sramota je na sta lice univerziteti u Srbiji (mislim na one koji na njima vode glavnu rec)... sve se radi samo da bi se uzele pare, a kvalitet nastave = 0 LOPOVI!

Sunshine

pre 17 godina

Pa zbog cega su onda u Hrvatskoj i Sloveniji diplomci izjednaceni sa masterima?I vi sto pricate da je ustvari problem u tome sto necemo da ucimo i da hocemo ,,hleba bez motike'' zaboravljte cinjenicu da cemo mi za to ,,zadovoljstvo'' morati da platimo hiljadu evra.Znate ima i nas koji nemamo novca za tako nesto.I dolazimo do drugog zahteva koji se nepravedno zapostavlja a to je smanjenje skolarina.Kod nas na FPN-u,svake godine se skolarina povecava za deset hiljada dinara.Ne racunam to sto skoro jos toliko dajemo za knjige,prijavu ispita i ostale gluposti.Stari diplomci i masteri nikada nece imati iste uslove za dobijanje posla koliko god nas u to ubedjivali ,jer cim moramo da za master diplomu idemo jos godinu dana to nas dovodi do zakljucka da je stara diploma nizeg ranga u odnosu na master.E zbog ovoga cete mene videti na svakom protestu,sve dok se zahtevi ne ispune.

Damjan

pre 17 godina

Ovo je bruka, sramota, nemoral, diskriminacija...Kako je moguce da je stepen VII1 na npr. farmaciji bio isti sa VII1 na filozofiji, a sad vise nije?!!Misle pametnjakovici - bacili su kosku medju one koji su studirali 4 i 5 godina, pa nek se gloze, a mi cemo od vecine (jer samo mali broj fakulteta traje 5 godina, a i to im je olaksica jer su manji ispiti) da uzmemo velike pare! Sram ih bilo! Blokada fakulteta!

master

pre 17 godina

radna mesta se ionako dobijaju na mufte,zamislite koliku će pometnju uneti ovo.ja sam da se omogući besplatno školovanje za mastere onima koji su studirali po starom ako već mora bolonjski sistem.ali da sve ostane na ovomn rešenju nikako!!!!!!

ziggy

pre 17 godina

ako je sadashnji dipl jachi od buduceg mastera (jer je gradivo nekad bilo teza i bio veci broj ispita) onda ne treba da brinemo. Trzishte ce pokazati da ce se ovi diplomirani lakse zaposljavati od mastera jer znaju vishe.
I tako ce biti dok se svi diplomirani ne zaposle...a onda ce doci red na mastere:-)


ili mozda greshim?

weekendwarrior

pre 17 godina

ne razumem oko cega se stvara tolika buka. ja vec imam jedan master tj MBA i BBA ili bachelor. Bachelor se dobija posle tri godine studija, a MASTER posle dve godine. Sto ce reci posle ukupno 5 godina studija. to je americki sistem. Sto se tice bolonjske konferencije posto trenutno radim master u francuskoj on isto traje 2 godine (master pocinje posle 3 godine studija kada se dobija licence diploma ekvivalent bacheloru) prva godina se zove master 1 a druga godina master 2.logicno :) Sto ce reci u svakom slucaju treba 5 godina studija da bi se dobio master. kapiram da bi studenti medicine ili fakulteta koji traju 5 godina imali odmah master 2 , dok ostali ekonmija prava itd samo master 1 po zavrsetku osnovnih studija

Aman

pre 17 godina

Sramtoa! U redu je da bude tako kao su oni se dogovoriki ali ajde neka onda i oni polazu jos nekoliko ispita da bi mogli da nastave da predaju na fakultetima! Eto to bi bilo skroz fer.Ne moze se samo menjati sistem i gradivo a da oni koji rade na fakultetima ne izmene i svoja znanja i zvanja!!!Bas me interesuje kako bi ti profesori (koji su doneli takvu odluku) rwagovali da ima sada kazu da moraju da polazu jos par ispita da bi zadrzali svoje sadasnje zvanje i nastavili da predaju na fakultetima! Sramota ja da je u Hrvatskoj omoguceno da svi koji su diplomirali ranije automatski imaju zvanje mastera a ko nas ne! Pa jel vi znate kako je ekonomski fakultet u Puli lak- tamo se svaki sipit uci iz skripti od 50-tak strana...i sad taj neko koji zna mnogo manje od mene ima pravo da bude master jer je zavrsio fax u Puli a ja na to nemam pravo jer sam uci mnogo mnogo vise i napornije...e pa hvala tim profesorima i tim ljudima koji su doneli takvu odluku!!!!

Dejan

pre 17 godina

Potpuno podrzavam studente u borbi za priznavanje prava "starim" diplomcima. Ukoliko se ipak desi da mora da se plati "ugrade" diplome prdlazem da svi u znak protesta odemo i to uradimo na nekom bljak univerzitetu tipa singidunum i na taj nacin zaobidjemo toliko nam drag beogradski lopovski univerzitet.

Pedja

pre 17 godina

Nalazim se u EU na doktorskim studijama. Diplomirao sam na BU i stekao zvanje dipl. ing. Moj mentor mi je rekao da ne bi bilo lose da ostvarimo saradnju sa nekim od profesora sa BU, tacnije ETF-a. Posto nije cuo ni za koga od njih, rekao mi je da pronadjen spisak objavljenih radova doticnih osoba. Gospodo, kada sam nasao spiskove bilo me je sramota da pokazem mom mentoru. Rezultat je bio porazavajuci. Ja kao neko ko je mnogo mladji od njih imam vise objavljenih radova na medjunarodnim konferencijama i medjunarodnim casopisima, nego ljudi koji su redovni profesori na ETF-u. Secam se kada sam bio student kako smo verovali da su nasi profesori veliki strucnjaci... Mislim da bi trebalo preispitati njihove doktorske titule. Zaista sramota!

dada

pre 17 godina

posle zavrsenog FPU u roku...morala sam da platim (neke nenormalne takse) i tek nakon godinu i po su mi udelili moju diplomu ( do tada nisam mogla nigde da se prijavim na magistarske, jer prakticno sam imala diplomu, al ne u mojim rukama), za koju sam mislila da u svakom slucaju ce nam svecano biti dodeljena na kraju studija ( najivno,a?)...da bi se trenutno vodile rasprave o degradiranjima nasih diploma...a sada istu tu diplomu mi priznaju u nemackoj...gde je tu logika?!!!

D

pre 17 godina

Pre otprilike godinu dana sam prevodio diplomu ETF-a na engleski kod sudskog prevodioca. Pitao sam ga kako je prevodi a on je rekao kao graduated engineer. Kada sam ga pitao sta to znaci on je rekao nemam pojma, ne mogu da prevedem ni kao master ni kao bachelor. Samo zbog ovoga, ako nista drugo, potrebno je automatsko prevodjenje diploma, a sad prevodenje u sta to je pitanje. Prof. Kovacevicu bih porucio da je neozbiljan u ocekivanju da ce dipl. ing. sa ETF-a posle 3 ili 4 godine nakon diplomiranja da se vrate na fakultet da polazu dodatna 2 ispita.
Zamislite sutra Srbija udje u EU i trziste rada postane otvoreno sa Hrvatskom i Slovenijom i nasi dipl. ing. odu tamo i moraju da krenu kao juniori jer nemaju master a Hrvati i Slovenci imaju sa istim fakultetima.
Priznavanje da nase diplome ne vrede koliko i master je priznavanje da je nas fakultet losiji od istog u Zagrebu, Ljubljani ili Krakovu.

*R*

pre 17 godina

Bruka i sramota! Malo im je sto uzimaju brdo para od samofinansirajucih studenata!
I malo im je sto svake godine primaju sve vise samofinasirajucih studenata, bar na mom fakultetu, iako to nikako ne zasluzuju po pokazanim sposobnostima na prijemnom. I malo im je sto otimaju od studenata na BUDZETU za prijavu ispita !!!
Imam tezi i obimniji program, a dobijam nize zvanje?!?!
A svima predaju isti profesori u istim (ne)uslovima!!!
To ima samo u ovoj propaloj drzavi!
Ogorcena sam na sve!

Mina

pre 17 godina

E, pa od mene nece dobiti ni dinara. Mogu da izglasaju 100 ovakvih odluka, ali ako se mi ne doskolovavamo nema od njihovih odluka nista. Ja cu zavrsiti svoje postdiplomske u drugoj zemlji, u kojoj diploma nesto znaci. Stidite se pofesori, dekani i ostali. Jedino u cemu ste bili dobri, u maltretiranju studenata, u tome ste i sada.

Leana

pre 17 godina

Licemerne su tvrdnje: nije vazno zvanje, nije vazna titula...Naravno da je vazna, jer ako je nemate nece vas poslodavac (kao kandidata za posao) ni uzeti u razmatranje. Cinjenica je da se nekad vise i obimnije ucilo i to treba odgovarajuce vrednovati (u vidu izjednacavanja sa masterom), i da su ranije strucnjaci iz raznih oblasti bar znali o cemu govore, za razliku od ovih danas (pa jos kad pocnu parcijalno da uce...)

stratus

pre 17 godina

U celoj Evropi se nase titule dipl. ing. sa tehnickih fakulteta priznaju kao masteri. Nisam jos uvek cuo o kakvim kriterijumima je rec, ali ce ispasti da smo napravili ljude u Evropi budalama - priznavali nam nesto sto mi sami sebi ne priznajemo?! I posle se neko pita zasto je u Srbiji tako kako jeste, zasto mladi sve vise beze odande, zasto se niko ne vraca... evo vam odgovora!

Radoslav Mitrovic, profesor istorije

pre 17 godina

Odluka KONUS-a o nejednakosti studiranja cetiri i pet godina na osnovnim studijama, prema cemu se diplomirani izjednacavaju ili ne sa masterima, krajnje je nemoralna, neutemeljena i diskriminativna. Ako je neko upisao VII1 stepen na npr. studijama filozofije, a neko drugi – VII1 stepen na studijama masinstva, onda je to isti stepen obrazovanja. Ne moze neko preko noci da odluci da to nije tako, jer je ta odluka neregularna upravo iz razloga retroaktivnosti na koji su se pozivali razni dekani i profesori. Rec je samo o drugacije rasporedjenom gradivu, jer neciji jedan ispit cesto je obiman kao tri ili cetiri ispita na drugim studijama. Zasto se dopusta ljudima kojima je ocigledno samo novac u glavi, a kod ponekih i zlobna zelja “da ih bas ne izjednacimo sa masterima” ili neznanje, da odlucuju o ovako vaznom pitanju, ne uzimajuci u obzir pozitivno iskustvo okolnih i onih malo udaljenijih zemalja koje su to vec uspesno zavrsile? Zar je neophodno ovako nepravednim i nelogicnim odlukama ponovo primoravati studente da izadju na ulicu, umesto da im se obezbede dobri uslovi, humani odnosi na fakultetima i vrednovanje rada i truda? Sta sa brojnim diplomiranima koji vec godinama rade (mnogi od njih uspesno) u svojim profesijama, zasto ih omalovaziti? Zbog novca? I najzad, sta sa profesorima fakulteta i dekanima koji su zavrsili stare cetvorogodisnje studije, hoce li i oni polagati ispite na master studijama?

Mladen

pre 17 godina

A sta je sa profesorima, hemicarima, filolozima, filozofima, sociolozima, geografima, istoricarima.....Svi oni su takodje dipl. i kako drzava dopusta da saka profesora, pod izgovorom autonomije univerziteta, odlucuje na stetu toliko ljudi? Svuda tamo gde je autonomija mora da postoji i neka vrsta procene da li se ta autonomija zloupotrebljava!

Vesko

pre 17 godina

Ovo je opasna odluka cije bi posledice mogla da ispravljaju nasa deca. Zato je bolje sada podrzati studente u borbi da se ne devalviraju nase tesko stecene diplome!

Marjana

pre 17 godina

Ljudi, ne radi se o pet ili sest godina, radi se o OBIMU gradiva!!Pogledajte samo obim ispita na Filoloskom fakultetu. npr. na predmetima svetska knjizevnost I, II, III, koje smo polagali 90-tih! Zamislite koliki je ispit koji se SLUSA CETIRI SEMESTRA (dve godine)! A ovde se raspravlja o godinama...

Marko

pre 17 godina

IZJEDNICITI IZ NAJMANJE DVA RAZLOGA:
1.Cinjenica da je na nekim fakultetima svo gradivo "nabijeno" u cetiri godine, ne moze diskriminisati diplomce istih u odnosu na one sa "razvucenim" studijama.
2.Zasto bi nasi diplomci bili diskriminisani u odnosu na one u okruzenju?

Nebojsa

pre 17 godina

Treba podrzati studente u ovom protestu zato sto je odluka KONUS-a vise nego ocigledno nepravedna. O ovome raspravljaju i odlucuju neznalice koje su nesto nacule o Bolonjskoj deklaraciji i preracunavanju diploma, pa to rade nevesto, bez ulazenja u sustinu, medjutim veliki je problem sto su posledice nesagledive. Svako ko je digao ruku za ovaj predlog radi protiv domacih diplomiranih, njihovog rada, truda i rezultata.

Miodrag

pre 17 godina

Ovo je velika blamaza ljudi koji nose funkcije rektora, dekana ili slicno. Prakticno, zavrsenih teskih pet godina na npr. tehnickom fakultetu po dosadasnjem sistemu vredi kao 3 godine po novom sistemu. To znaci da je izjednaceno 5 godina fakulteta sa visom skolom. Ili moze i ovako: fakultet + poslediplomske studije = 7 godina skolovanja se izjednacava sa 5 godina studiranja po novom. U svakom slucaju, ovaj novi sistem oduzima 2 godine zivota i rada sadasnjim inzenjerima. Da bi sad mogli da se zaposle ljudi ce morati u nekim zrelim godinama da ponovo sedaju u klupe i da uce isto gradivo koje su vec ranije polozili. A zbog cega? Pa da bi platio 1.000 do 1.500 evra fakultetu, od cega veci deo ide na plate onih koji su ovu odluku i doneli. Rektori, dekani, ministri nauke i prosvete, kompletna moralno jadna i korumpirana univerzitetska elito, sram vas bilo!

mmladen

pre 17 godina

Pitam se ko su ovi koji vec nedeljama orkestrirano protestuju i pisu protiv uvodjenja tkz. mastera. Mora da su nezaposleni i ocajni, jer da nisu, onda bi se posvetili svojim poslovima i porodicama, a ne vodili jalove proteste. Ili ups - mozda sam ja u krivu i mi jos uvek zivimo u proslim studenski-drustveno-angazovanim vremenima. Ili si isti rodjeni politicari u kom slucaju im preporucujem da se bave istom, tu se bar dobar kadar stalno trazi.

Pa kako to da ovi isti ne mogu da shvate da se ove reforme, sa sve novim masterom, ticu novih generacija a ne njih, i da niko ne pokusava da nikoga poredi ili osteti. Odakle nam toliki nacionalni kapacitet da smo hronicno protiv bilo kakvih reformi. Kakva elektronika 1, kakvakakva anatomija, kakvo ustavno pravo, kakvi bakraci… pa nasa studentarija je najlenjija i drustveno najizgubljenija na svetu, oni bih najraduje da studiraju ceo zivot i da se tokom istog bave studentskim pitanjima nikada odrastuci u suociti se sa pravim zivotom i izazovima vezanim za isti.

Tacno, spora tranzicija i reforme svakako doprinose ovom fenomenu, no to nije opravdanje. Evo ilustracije od nekog ko je zaposljavao u Beogradu: kod nas nije problem nezaposlenost vec nekvalifikovanost, cast izuzecima, ovih istih studenata-bundzija koji se lazno predstavljaju kao gubitnici i kojima se, kao, nesto oduzima. Jednom prilikom se na radno mesto koje zahteva: drustvenjaka, osnovi informatike, engleski, osnovna znanja o drzavnoj upravi, i tkz. common sense, i najminimalnije bilo kakvo radno iskustvo, prijavilo 120 kandidata u roku od samo deset dana. Od ovih 120 njih 40 je shvatilo sta znaci poslati CV i pismo motivacije. Od ovih 40 njih 30 je ova dva tako napisalo da ih onaj za koga bi trebalo da rade ne be ni po 'leb i mleko poslao, a kamoli neko ozbiljno zaduzenje poverio. Od preostalih deset – pet je bilo za intervju tj. razgovor. Od tih pet - jedan nije imao vremena da dodje (!?) na nekoliko ponudjenih termina, a dvoje su zakasnili na razgovor. Nakon razgovora sa cetiri kandidata-tkinja dvoje je izdvojeno s tim da je prvi mislio da sve zna, a druga je bila previse skromna i neagilna. Na kraju primamo prvog koji ne uspeva da dodje ni do kraja probnog perioda zato sto je dolazio na posao kada je hteo i ponasao se u kancelariji kao da mu je privatna i da mu 4 x prosecna plata koju je dobijao pada sa neba...

Mislim, poenta, drugari, bavite se sobom i svojim vestinama, lepo se zaposlite i zivite svoj zivot bez da bacate losu karmu na mlade kolege pred kojima tek sledi borba kroz zivot i karijeru. Da, vi jeste gubitnici, ali ne zbog reforme i novog mastera, vec zbog toga sto ste ‘deca prethodnog vremena’. Potrudite se, i svako ce po zasluzi da nadje svoje mesto pod suncem bez da oseca potrebu da gundja i druge okrivljuje za svoje probleme na jedan nasilan nacin po cijoj logici uvek mora da bude gubitnika i pobednika. E, ne mora ! Sto brze naucite ovo, pre cete se mnogo, mnogo, bolje osecati.

Veljko

pre 17 godina

Drzava mora da obori ovu nepravednu odluku, jer u protivnom radi na stetu svojih intelektualaca. Ako su diplome bez problema izjednacene u Sloveniji i Hrvatskoj, doci cemo u poziciju da ce i u samoj Srbiji (o inostranstvu da ne govorim) strucnjaci iz Hrtvatske i Slovenije biti u prednosti u potrazi za poslom. RAZMISLJAJTE O TOME, kad univerziteti vec nece.

Holandez

pre 17 godina

Tacno je to da nasi ljudi koji su zavrsili petogodisnje studije, uglavnom tehnickog profila, kada odu u inostranstvo automatski dobiju zvanje mastera i nastavljaju dalje sa doktoratom ili se zadovolje sa tim. Poznajem bar cetvoro takvih. Ono sto nikako da shvatim je da Oni ne shvataju da ovim sto rade samo ce da stvore jos veci odliv strucnih kadrova iz ove zemlje. Zasto bi ovde ostali i bili degradirani kad ih preko nagradjuju.3

Zeljka

pre 17 godina

ccc, kakav smo mi narod, strasno! Prosle godine sam upisala magistarske studije u varsavi, nakon zavrsenih cetvorogodisnjih studija u beogradu. Nisam mogla da nostrifikujem diplomu na vreme jer filoloskom fakultetu treba celih 10 meseci da izradi diplomu, a u medjuvremenu je istekao nekakav sporazum koji je jos dragi nam tito potpisao... medjutim, i pored toga nije bilo problema da upisem studije... ali, sta htedoh reci... da sam kojim slucajem imala original diplomu na vreme ne bi bilo nikakvih problema da mi ovde priznaju cetvorogodisnje studije kao master! jer program i plan je potpuno isti, ako ne i tezi, nego mnoge master studije u inostranstvu... a da sad pozelim da zavrsim jos jednu godinu na mom nesrecnom starom fakultetu, morala bih da platim iako sam prva iz generacije zavrsila studije sa prosekom vecim od 9. neka hvala... gladni smo i nimalo mi nije zao sto sam otisla iz te nesrecne zemlje. savet svima, bezite dok mozete, nije tesko, a ni strasno... stavise, prija za zivce. ostavite bagru da sama sebe pokopa.

petko

pre 17 godina

Odluka ne sme biti u nadležnosti KONUS-a, jer je reč o klsičnom sukobu interesa ( fakulteti imaju materjalnu korist ) zato to stvar treba da reši država zakonom, kao je urađeno u drugim zemljama. To se ne sme shvatiti kao mešanje u autonomnost fakulteta, iza čega se krije Ministarstvo za prosvetu. Na državi je da uvede red i pravila, kao što je odredila i kriterije pod kojim uslovima se može osnovati fakultet. Studenti moraju biti složniji i naći dobre pravnike koji će zastupati njihove interese. Protesti na ulicama nisu rešenje.

nesa

pre 17 godina

Ako bi ja preracunao sve moje dvosemestralne ispite na jednosemestralne ispite, i sabrao taj broj sa brojem jednosemestralnih ispita, to bi znacilo da sam ja za vreme cetvorogodisnjeg skolovanja polozio vise od 55 ispita. A po novom planu i programu ovi klinci nemaju vise od 35 jednosemestralnih ispita za 4 godine, stim sto oni pod ispitom podrazumevaju i neke kolokvijume i neke vezbe. Po starom programu ja sam morao, da bi izasao na pismeni deo ispita iz nekog predmeta, da polazem cetiri kolokvijuma tokom godine. Ako barem jedan ne polozim ne mogu da izadjem na ispit. Ako se sve ovo uzme u obzir nije ni cudo sto se studiralo u proseku sedam do deset godina. Sto se tice diploma mogu oni da daju nazive kakve hoce. Najbitnije je u trzisnoj ekonomiji imati produktivno znanje koje ti omogucuje da se sam nadogradjujes i doucavas a ne da stalno moras da ides na neka doskolovavanja. Po mom misljenju, po novom nastavnom planu i programu, veoma malo se uce principi i dosta gradiva se svodi na koriscenje nekih gotovih alata, sto je veoma opasno po nastavni proces i drzavu uopste. Forsira se samo koriscenje gotovih resenja, i nema ucenja kako se kriticki misli i razvija istrazivacki duh.

Mishke

pre 17 godina

Nije uredu da ETF-ovci koji su ranije dobijali dipl. ing sa 5 godina budu izjednaceni sa FONovcima i drugima koji su to dobili sa 4 godine! Master je propisan da se dobije posle 5 godina i tako treba da bude, tako da u potpunosti podrzavam sadasnju odluku KONUSa. Shvatite ljudi, uravnilovke su plod iz vremena komunizma, sad je doslo neko drugo vreme...

Mustafa Hoxha

pre 17 godina

Stvar je jasna za sve nas koji smo zavrsavali fakultete normalno, studiranjem, a ne neznam kako.
Nije u redu da mi dobijemo zvanje "Masters" i da se izjedncimo zvanjem "Masters" sa kolegama koji ce uciti da bi dobili to zvanje. Stvar je jednostavna: DIFERENCIJALNI ISPITI I ZVANJE MASTERS, bez toga, meni prvo ne treba nikakvo zvanje bez znanja a ostali neka rade sta god hoce.
Mustafa Hoxha, dipl. poliltikolog Beogradskog Univerziteta.

ja nisam odavde

pre 17 godina

Svaka čast g. rektoru. Otkrio je da oni koji su diplomirali ranije zadržavaju prava. Pa to su neka elementarna 'stečena prava' i važe valjda, u svakoj modernoj državi. Dobro jutro. A može i dan

Prosvetar

pre 17 godina

Kakva drzava, takav univerzitet... Kad su vec i rektori postali liberal-kapitalistcke ikone tranzicije, onda nadlezni organi treba da ih gone za monopolsko udruzivanje! Oni su se nasli pametni da nama propisuju da dodatno platimo ono sto smo odavno otplatili!! Djon-obraz!!!

diplomac'06-student'96

pre 17 godina

Dragi mladi sugradjani, mi smo skolske '96/'97. uzeli stvar u svoje ruke i sami isposlvali pravdu u ovoj kafkijanskoj drzavi. Danas je vreme da vi ustanete i izborite se za svoj LEX SPECIALIS!

Sladja

pre 17 godina

Sta mislite sta cemo da radimo mi iz Leskovca i drugih gradova tzv. provincije, koji smo sa odlicnim ocenama diplomirali po srpskim univerzitetskim tzv. centrima? Vise mi se isplati da u Hrvatskoj direktno upisem doktorske studije, nego kod nas da gubim godinu na placanje master studija pa onda da idem na doktorske. U Zagrebu skolarina i troskovi zivota nisu veci nego u Beogradu, ali me barem cene i NE KRADU MI GODINE!

Goranche

pre 17 godina

Ne, ne, dosta su nam stvari ovde napakovali, sada ja pakujem kofere i cao! Fala bogu pa sad, uoci izbora, dobijamo vizne olaksice...

bachelor, nazalost

pre 17 godina

ideja sa hrvatskom uopste nije losa... em master zovu magistrima pa lepse zvuci, em pravo na doktorske studije... simpa

Srkyy

pre 17 godina

Potrebno je jednostavno izjedanciti, ovo je smesno, ocigledno se radi o ekonomskom interesu drzave pa ne dozvoljava izjadnacavanje. Obzirom na obimnost programa i duzinu trajanja bespredmetna je rasprava o rangu diploma, stari Dipl Ing npr u tehnici je isti Master, mislim smisaono bas zbog teorijske orjentisanosti, obimnosti i cinjenice da se na tehnici po pravilu ispiti polazu i pismeno i usmeno dakle svaki ispit dva izlaska,sto u zbutu bude prko 70 ispita !!! tragedija je sto su cesto "teme" razlicite, tj usmeni moze sadrzati teoretska pitanja koja nemaju direknu primenu za pismeni sto povecava obimnost. Studenti izgube "orjentaciju" samim sistemom studija, optereceni ogromnim teoretskim znanjem cesto samo sebi smislenim, neinteresantnim gde profesori i sami cesto kazu "o ovome cete samo ovde cuti i nigde vise!?" pa zato paradoks da posle studija relativno malo znaju jer sve jednostavno izgubi smisao. Ako uzmemo u obzir da nema ni posla posle studija zaliti se na lenjost i povrsnost diplomaca posle studija ne stoji. Jednostavno kakve studije takvi studenti, a za to je ipak krivac drzava. Smesno je sto ima master studija po EU koje kostaju slicno ceni koja se predvidja za master ovde a studenti koji se odluce na Master EU osim realnijeg znanja, dobijaju jos mnogo perspektiva koje ovde jos dugo nece moci da ostvare.
Studirao sam tehniku, imam dakle licnog iskustva, ono sto mi najvise smeta je sto nema stvarne evaluacije rada, i znanja desavalo se da studente koje nikad ne vidm ni na vezbama ni na predavanjima na konsultacijama budu medju najboljima dakle dok ostali "dangube" oni rade prave stvari idu nekim precicama samo njima znanim, tj bitno je samo da se ispit polozi sve ostalo je "zabava".
Tako, 8 godina je jos i malo za ovakav nacin studiranja, stanje stvari ovo dokazuje statistika je neumitna.
Nije moguce da smo svi lenji ovde a U Eu, SAD, Australiji idt. ne!? Sto se tice 4 godisnjih, i za njih slicno vazi, imaju pravo na Master diplome.
Nije od tolikog znacaja koliko je studiranje predvidjeno programom, jer papir sve trpi, bitna je realnost.

Aleksandar

pre 17 godina

Pošto sam diplomirani ekonomista ekonomskog fakulteta u BG-u koji traje četri godine ovo posmatram sa čisto ekonomskog gledišta.
Fakulteti hoće da uzmu novac za još jednu godinu studija tu je moj bivši fakultet prvi u tim nastojanjima i sam se reklamira kao "Prvi i pravi". U redu je sa njihove tačke gledišta, ali sa gledišta nekoga koji je plaćao isti taj fakultet četri godine i kome su pričali "Vi kada diplomirate ovde biće vam super, Kakve više škole..." a sada ga priznaju da je studirao i plaćao tri godine tu nešto fali a to je jedna godina studija i još jedna apsolventska jer je po njihovom starom programu bila skoro nemoguće da se završi u roku. Pitanje je ko će platiti te dve a možda i više godina koje su bile potrebne da se završi taj "Prvi i Pravi" a i mnogi drugi fakulteti da li oni ili država? A sa obzirom da je mene kao studenta iz provincije a i mnoge druge moje kolege otprili jedna godina koštala oko 7.000,00 EURA molim Vas ne želim ni da računama koliko je to EURA na nivou cele države!!! Pošto trenutno radim u jednoj banci a u nadi da će neko ozbiljno shvatiti ovaj moj komentar, dodao bih svim bivšim kolegama "četvoragodišnjacima" da je otvaranje TEKUĆEG RAČUNA BESPLATNO.

Jana,Novi Sad

pre 17 godina

Ovim ništa nije rečeno ,niti je razjašnjeno.
Šta to zapravo znači?
Da ne možemo imati bodova kao novi masteri?
Da ne možemo upisati magistarske studije ako smo diplomirali pre npr.2 godine?
Da moramo gubiti vreme za dobijanje diplome da smo diplomirali ,samo pod drugim imenom?
Da nam se ne garantuje stečena diploma koju imamo, i kada upišemo master da više nismo diplomirani?
Da nam Bogdanović briše iz našeg reezimea da smo diplomirali?
Ovo ne može da bude pitanje univerziteta.Ovo se mora rešiti na nivou države.
Jedino ako i ovo nije propisala Evropska Unija samo za Srbiju,da nas još više potceni po ko zna koji put,a Hrvatskoj i Sloveniji je to dozvolila kao svojim prijateljima.Ali onda recite da je to u pitanju,da znamo da nas oni uništavaju.Zar na tim nivoima niko za nas neće da se izbori?

Milica Ilic

pre 17 godina

Najvise ce se na ovoj odluci ovajditi prevodioci diploma i oni koji ce izdavati nove diplome sa novim nazivima.

Svi ostali gube. I oni koji su zavrsili fakultet pre mnogo godina i diplomirali/magistrirali i oni koji ce ga teg zavrsiti.
Erozija ugleda fakulteta u Srbiji se nastavlja jos vecim tempom i varaju se oni koji misle da ce imati vise sanse da se zaposle u inostranstvu ako sad ipred diplome okace "master" a da ni dan nisu proveli na magistarskim studijama