Petak, 10.11.2006.

08:04

Rešenje za Kosovo posle izbora

Marti Ahtisari predstaviće predlog rešenja za budući status Kosova posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

Izvor: B92

Rešenje za Kosovo posle izbora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Sloba

pre 17 godina

Jutros na vestima na Holandskoj televiziji kazu upravo ono sto pricaju albanci,komentatori sa Kosova, odlaganje nezavisnosti da Radikali nebi dobili izbore. doslovno tako.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima, Sloba Amsterdam

maca

pre 17 godina

Odlaganje resenja Kosovskog pitanje je bilo za ocekivati. O tome se govori vec mesecima.
Nas plase ipak dva pitanja :
-Sta ce biti sa Srbijom posle izbora. Hoce li nam biti bolje?
- Hoce li se u Srbiji pojaviti neko noramlan, ko ce narodu kako na Kosovu, tako u ostatku Srbije biti sposoban da pokaze da je u stanju da vodi Srbiju i da bude svestan kuda ide?
Svima nam je potupuno jasno da Nezavisno Kosovo nije nikakvo resenje. Zato sto granice nista ne znaci, ako ce narod i dalje da trpi. Na ocigled cele planete zemlje i prvi put u istoriji sveta desila se teska tragedija, da se od jedne teroristicke grupe napravi citav legalizovan sistem. Svi znamo kuda to vodi, nemamo nikakve sumnje da se problem nece resiti time sto ce se mafiji dati odresene ruke.
Svi znamo da mnogi Albanci na Kosovu zapravo ne zele da ginu ni za Albaniju, ni za Kosovo. Samo hoce normalno da zive, a to je nesto sto im se vec decenijama ne dozvoljava. Sutra, bude li Srbija bila jaka, ponovo ce pohrliti u njeno narucije, ponovo ce poceti da razmisljaju onako kako svi razmisljaju, ali ce problem biti prebacen na malo severnije zone. Nezavisno Kosovo zapravo je izgubljeno Kosovo, ne samo za Srbiju nego i za Kosovo samo. Tek onda se vise niko normalan nece usuditi da ode do tamo, a jos manje da radi i da zivi.
Ne razumem i bojim se da li ce se pojaviti neko ko ce to znati da pokaze, dokaze i uradi, pre nego sto bude previse kasno. Hoce li se pojaviti neko ko ce nam svima omoguciti normalan zivot? To je pitanje koje nismo sigurni da ima svoj pozitivan odgovor.

Pedja

pre 17 godina

Dve recenice....Kosovo je odavno nezavisno, zato sto se MZ plasi Albanaca i njihove reakcije ako bi bilo drugacije, ne plasi se MZ Radikala, kao sto se nije plasila ni Socijalista. A zasto je Kosovo nezavisno odavno, pitajmo sebe...zasto su se Srbi odselajavali, prodavali imovinu...Zemlja pripada onome ko na njoj zivi....na zalost!

prekazi

pre 17 godina

ja kao albanac cekacu jos , ali ne razumem moji serbski komsije zasto pusti serbske vlada da manipulira sa kosovum zbog glasanje, to najvise me cudi zato cuti serbi kad oni znaju da nema silu da kosovo bude dela serbije i ako jeste koje spreman da dode

Bojan Z.

pre 17 godina

Ljudi, trebamo biti realni i gledati racionalno na problem Kosovskog pitanja.

Kao prvo, slazem se da je Kosovo veoma vazan region za Srbiju i sav srpski narod, kako istorijski tako i ekonomski... Slazem se i sa tim da bi Kosovo trebalo da ostane u sastavu Srbije, ali pod drugim okolnostima.

Sada kada nemamo ni vojske ni drzavnih organa mi hocemo da Kosovo ostaje u sastavu Srbije. Sta cemo da uradimo sa dva miliona Albanaca na Kosovu? Da ih deportujemo u Albaniju ili da ih pobratimo? Ni jedno resenje nije realno. Posto od podjele Kosova nema nista, sto bi najbolje moguce resenje bilo, ali smo zakaznili, smatram da bi najblje bilo da Srbija pristane na nezavisnost Kosova uz neki da ga tako nazovemo "pogodan uslov". Na primer, moglo bi biti nesto u vezi Republike Srpske, ili Cak Vojvodine koja je imala isti status kao i Kosovo. treba nagovestiti moguci scenario gde Srbija na jednoj strani GUBI ali ima pretenziju i da DOBIJA.

Srbija bi cak imala i mnoge koristi ako prizna nezavisno Kosovo mirnim putem. Najbolji partner bi mogla biti Srbija, koja bi mogla da ima monopol na ekonomskom planu na Kosovu, Srbija bi mogla da se usredsredi na svoja pitanja i brzoj integraciji u EU, Srbija bi postala homogenizovanija drzava gde bi umesto 68% Srba, zivelo oko 80% Srba sto ima potencijal za zdravu i mocnu naciju. Sve u svemu, nezavisno Kosovo je neizbezno, samo treba biti pametan i to znanje iskoristiti za izvlacenje neke koristi od svega toga.

bici

pre 17 godina

vidim da mnogo ljudi na serbiju raduju sto je predlog ahtisara o kosovu je odlozen pa valjda ne mislite da ce odlozenje predloga nista nece da zameni sto se tice statusa kosova samo razmislite malo kakvo resenje je moguco nezavisnost kosava je jedino resenje da bih bilo bilo kakvo drugo resenje ne bih doslo u opste do odlaganje statusa sigurno MZ boji se da radikali ne dolaze na vlasti i zato su odlagali resenje bas zbog toga sto resenje je nezavisnost kosova

Zeljko

pre 17 godina

Meni ovo lichi na prichu o ocu koji je sina koga jesio da kazni sasvim ozbiljno pitao da li ovaj hoce da bude bijen za ono sto je uradio, pre ili posle rucka. Sin je izrazio zelju da to bude posle rucka, nadajuci se da ce do tada stvar nekako sama od sebe da se zaboravi. Rucali su tako kao da je sve u njaboljem redu i pricali a posle rucka ga je otac "odrao od batina" bas kao sto je to prvibtno planirao...

Elsa

pre 17 godina

Albanci su cekali 100 godina a cekace jos tri meseca. Ova odluka je doneta da ne bih bilo krvavih dogadjaja po Srbiju pred izbornu kampanju kao ono ti si izgubio Kosovo ja cu da je povratim itd... I to bih islo na ruke radikalima da dodju na vlast!!! Hteo bih da znam po kojim slucaju da bih Kosovo ostao u sastavu Srbije ima li neko od srpskih politicara da mi objasi kako ce oni nameravati da tamo vrate vlast (Policiju, vojsku itd) To bih hteo neko da mi odgovara ... a ja mislim da je to nemoguce!!!

Банат

pre 17 godina

Не треба одустајати на дипломатском фронту. Терати до краја - а и онда још даље. Међународно право је на нашој страни, историја такође. Косово, уколико добије независност, биће свакако преседан. Ту се отвара Пандорина кутија.

Никад се не одрећи Косова, јер то је територија наше Републике!

salimi

pre 17 godina

kosovo ce biti neozisno i to veoma brzo...pobjeda demokrata u SAD-u je vjetar u ledja albancima na kosovu...nista se tu vise ne moze promjeniti...

augustin camaj,prizren

pre 17 godina

Ovo je ucinjeno da radikali ne ojacaju.To je ok za Srbiju.Ali Kosovo ce sigurno biti nezavisno.To je cinjenica.Srbija i Kosovo moraju posle suradjivati kao komsije.Samo to je dobro za obe drzave.

Nex

pre 17 godina

Ne znam sto Ahtisarija birnu izboru u Srbiji? Ako on ima pravnog osnova da dans predlozi legalizaciju okupacije dela Srbije, neka to i uradi. A kad vec nema osnova, treba mu poruciti da nece imati osnova ni za 4-5 meseci. Nisu problem radikali nego gradjani Srbije koji nece dozvoliti da im neko otima drzavu i da ih jos ubedjuje da je to za njihovo dobro. Ako je cepanje zemlje resenje, neka podeli svoju Finsku na 15 delova.

Volim Balkan.

pre 17 godina

Srpska politika igra vrlo pametno dok nasa politika igra igru pasivnog igraca. Moram da priznam da nasa politika za nezavisnost nije uopste politika i momentalno ja ne mogu da nadjem ni jednu tacku da kazem da nasi politicari igraju pametno. Nasa politika nezavisnosti je potpuno propala.
Ipak moram da priznam da iako srpski politicari igraju pameno, to pameno ima unutar vrlo opasni naboj. Sva ova pametnost srpskih politicara se reducira na opasnost destabilizovanja Srbije. Wasington Post pise danas da srpska politika igra politiku konflikta u medjunarodnim srazmerima. Srski amandament bi bilo cak i za Milosevica velika pobeda...Svet sve zna. Bas u tome spava opsanost. Srpski politicari igrajuci opasnoscu zaborave da stave Zapad da izabere izmedju dva losa scenarija: Dalje demoliranje Srbije ili dalje konflikt sa Albancima. Potencijalno ja licno mislim da Zapad ce izabrati dalje demoliranje Srbije jer to ide za rukom da Rusija drzi dalje sa Evrope i sa druge strane lakse je za Zapad. Ameri i Zapad bolje znaju da rade sa drzavama nego sa narodima. Buduci da americke snage su na Kosovu, Srbija nece destabilizovati Kosovo. Sa druge strane situacija unutar Srbije gde Radikali i demokrati su u "jedinsvo", daje njima sancu da rade sta hoce sa Srbijom. Moja vest je: Zapad nece vise odluciti sta ce sa Kosovom. Zapad ce odluciti sta ce sa Srbijom. Zbog toga i odluka ce biti produzena na nedogled. Albanci ce proglasiti jdnostranacku odluku za nezavisnost dok Srbi bavitce se sa sobom. To je objasnjenje zato Antisri kaze da odluka ce biti posle izbora ali ne kaze kada. To mirisi na prognozu da i posle izbora Zapad opet ce produziti odluku jer situacija u Srbiji ce biti jos gora. Zbog toga kazem da Srpski politicari igraju "pametno" ali vrlo opasno na prvom redu za Srbiju....

Aca

pre 17 godina

Toliko je stvari uradjeno poslednje godine da bi se ocuvao integritet Srbije! U svakom slucaju oni koji su mislili da ce se ostvariti anglosaksksonski pritisak da do kraja godine Kosovo bude nezavisno sada vide da nisu u pravu. Ipak nasa dilomatija je to sprecila, i odnela vaznu pobedu u odnosu na albanske secesioniste. To se vidi sada i u izjavama ojadjenih politicara ekstremnih snaga na Kosovu. To je ocevidan znak da nase istrajavanje daje rezultate i da se stvari neminovno uravnotezuju, i da smo sada i posle Ustava mnogo organizovaniji i jaci ovde i u svetu da se odupremo nevidjenoj otimacini.

Kum Djole

pre 17 godina

Ne shvatam zašto je DS pristala na ovakve ustupke s datumom izbora kad im to ne ide u korist - Ahtisari će objaviti izveštaj 22. Januara a ne posle sastavljanja vlade - to najviše ide u prilog Koštunici i njegovom "koalicionom potencijalu" da kad čuje izveštaj pokrene ideju tzv. Vlade nacionalnog jedinstva (pa ko 'oće, naravno). Ahtisari neće čekati mesec dana naših jalovih konsultacija o manjinskim vladama, pa kad namaknemo demokratsku većinu da kao spremno dočekamo kosovsku nezavisnost. DS je imala šansu da izdejstvuje izbore pod odmah i preuzme primat u parlamentu - zbog čega se od toga odustalo, šta ih je to podmirilo? Bojim se da ta stranka više nema kompas.

Abra Kadabra

pre 17 godina

Josh uvek se sanja da ce se pregovori nastaviti direktno i bezkonacno. Pa lepo je covek rekao ( Ahtisari) da do dogovora nece doci i da se pregovara dok je on ziv. Pa zato eto i ptice su to svatilie i oce ljudi da reshe stvar i da se onde ide napred zivotnim temama.

Hladnokrvan

pre 17 godina

Pa eto, sva ta tuca oko izbora nije bila uzaludna. Sustina je bila - izbori sto pre, a narocito pre konacnih odluka o Kosovu. To je i postignuto.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Presednik Kosova g.Sejdiu kaze da moze doci do veoma kratkog odlaganja...Ne kratkog odlaganja nego minimum do marta 2007 godine.Zasto se mora lagati i kada je nepotrebno?Narod u Kosovo,pa i u Srbiji ne pase travu,i oni znaju da MZ nece da vas pita bilo za sta.G.Sejdiu pustite vi status Kosova,nego radite u onim oblastima gde imate kompentencije.Ne zaboravite lekari vam strajkuju dve nedelje,jer specijalista dobija 249€.Nadjite resenje,a jedno je,po mome,kao obicnog gradjanina,specijalista koji radi u bolnici da prima logicnu platu a da se zabranuje da radi i u privatne ordinacije.Penzioneri primaju po 40€,60% vam je stopa nezaposlenosti.Dali vidite rupe po ulicama Kosova?Idite jednoga dana u bilo koju opstinu u Kosovo gde se izdaju razni dokumenti i vidite kakav vam je haos,a pri tome tu imate 10% viska radne snage.Opozicione partije su preduzeli inicijativu za simbole (zastavu),a to mi podseca na albansku izreku:"Svadjamo se oko koze,a medved u sumi".Enver Kelmendi,10.novembar 2006

Bardhi-Zg

pre 17 godina

Mene zanima koja će srpska Vlada biti kriva što će Kontakt grupa/UN donijeti odluku o za početak uslovnoj nezavisnosti ako ona bude objavljena poslije izbora u Srbiji a prije nego što bude sastavljena nova Vlada? Ako je točan odgovor nijedna, onda vam je svima jasno zašto je odgođena odluka, zašto je raspisan novi Ustav i novi izbori? Zato da se Kosovu prizna nezavisnost a nitko u Srbiji ne bude bude kriv. Samo razmišljam ...

Tanja

pre 17 godina

Borise, molim Te bori se. Ti si glas razuma. I za Kosovo, idi, putuj, razgovaraj kao sto si ranije radio. Aktiviraj se. Kao i u svakom poslu, ni u politici se ne zivi od stare slave. Ako radikali dodju na vlast bila bi to najveca tragedija naseg naroda. Ne znam kako ljudi nisu svesni koliko su zlo radikali za nasu zemlju, i kako su nas upropastili devedesetih. A za njih glasa i danas, sramote li i neznanja, toliko mnogo nasih gradjana.

astrit iz prishtine

pre 17 godina

Zasto odlaganje posle serpskih izbora? Pa to znaju i ptice ljudi, da ne dobjaju izbore radikali i socialisti jer Evropa i MZ ne zele da ti radikali dodje na vlast. Posto se zna da resenje jeste nezavisnost Kosova, onda MZ odlozila resnje kosovskog statusa da izbori dobijaju demokrati zapravo Tadic a onda du mu kaze serbiji i serbima e sad imate demokrate na vlasti al imate e inezavisnu kosovo, jer ako sada kosvo bude nezavisno vasi demokrati ne bi imali u opste sanse da dobijasu izbori. eto zbog toga

Aleksandar

pre 17 godina

Sada je potpuno jasno da će predlog rešenja i odluka kasnije u skladu sa tim biti nezavisnost Kosova, a da odlaganje služi isključivo da se ne utiče na rezultate izbora u negativnom smislu. Svi veruju da bi obelodanjivanje takvog stava pre izbora u Srbiji dovelo do bitnog povećanja naklonosti ka kleronacionalističkim strankama koje su ionako preko mere jake.

Skubidu

pre 17 godina

Ipak je bolje da se ovako politicki prepucavamo oko Kosova, nego sa vojskom. Sta god da zvanicna vlast u Srbiji radi u ovom trenutku po pitanju Kosova je zasigurno vise u nasem interesu, nego to sto radi USA, Britanija, pa cak i Rusija, a specijalno od Kosovskih Albanaca. Prema tome stavimo nasu sumljicavost i paranoju po strani kada su nacionalni interesi u pitanju, kao sto je ocuvanje teritorije drzave. Jedno je sigurno, ni jedan politcar u Srbiji ne zeli da se unjegovom mandatu gubi teritorija.

Makaveli

pre 17 godina

U zapadnim medijima se moze procitati kakv ce rasplet verovatno biti. Amerika i Velika Britanija insistiraju na tome da Kosovo vec do kraja godine bude proglaseno nezavisnim.
Tu ne pomazu ni Vojini Ustav, ni vodja radikala u Hagu koji dalje pravi cirkus, ni njegove pristalice sa majicama s´njegovim likom, ni dizanje spomenika probistevima, niti bilo koji cin inata.

Kosovar

pre 17 godina

"Marko Jakšić kaže da će srpska strana ostati pri ranijem stavu da insistira na pregovorima, i to pre svega direktnim"
Zeli da odugovlaci kao i uvek, jer se ovaj problem mogao resiti odavno ali Srpska strana nije htela pregovarati a sad hoce kaobajagi.

Kosovac

pre 17 godina

Poslednje navode u javnosti koji su, najpre, vrlo slobodne spekulacije, o tome da "postoji mogućnost da Kosovo prećutno bude izuzeto iz suvereniteta Srbije i da ga onda, kao nezavisnu državu, priznaju zemlje koje to žele" treba primiti sa velikom rezervom. Sasvim logicno pitanje bi bilo zasto bi bilo ko osim Albanije priznao neavisno Kosovo i time istog momenta ugrozio svoje odnose sa Srbijom. Naravno, uvek ce biti cinika koji ce jedva cekati da kazu "da Srbije nije relevantan partner i da njeni diplomatski potezi nece imati tezinu". Medjutim, samim tim postavlja se kontrapitanje, pa zar to isto ima Kosovo?
Niko zdrav u pamet ne odrice se dobrovoljno zemlje na koju ima tapiju!

Danica

pre 17 godina

Pošto se mi sa izborima cenjkamo, mislim da ako g-din Athisari drži do sebe treba da insistira da se ti pregovori što pre okončaju ili da sam predloži rešenje. Naša vlast odugovlači na sve moguće načine, evo sad i izbori, za nekoliko nedelja, kaže neko iz DS, a ono više od 2 meseca,kao da ćemo nešto tome dobiti, postati pametniji, šta li?

Danica

pre 17 godina

Pošto se mi sa izborima cenjkamo, mislim da ako g-din Athisari drži do sebe treba da insistira da se ti pregovori što pre okončaju ili da sam predloži rešenje. Naša vlast odugovlači na sve moguće načine, evo sad i izbori, za nekoliko nedelja, kaže neko iz DS, a ono više od 2 meseca,kao da ćemo nešto tome dobiti, postati pametniji, šta li?

Kosovac

pre 17 godina

Poslednje navode u javnosti koji su, najpre, vrlo slobodne spekulacije, o tome da "postoji mogućnost da Kosovo prećutno bude izuzeto iz suvereniteta Srbije i da ga onda, kao nezavisnu državu, priznaju zemlje koje to žele" treba primiti sa velikom rezervom. Sasvim logicno pitanje bi bilo zasto bi bilo ko osim Albanije priznao neavisno Kosovo i time istog momenta ugrozio svoje odnose sa Srbijom. Naravno, uvek ce biti cinika koji ce jedva cekati da kazu "da Srbije nije relevantan partner i da njeni diplomatski potezi nece imati tezinu". Medjutim, samim tim postavlja se kontrapitanje, pa zar to isto ima Kosovo?
Niko zdrav u pamet ne odrice se dobrovoljno zemlje na koju ima tapiju!

Kosovar

pre 17 godina

"Marko Jakšić kaže da će srpska strana ostati pri ranijem stavu da insistira na pregovorima, i to pre svega direktnim"
Zeli da odugovlaci kao i uvek, jer se ovaj problem mogao resiti odavno ali Srpska strana nije htela pregovarati a sad hoce kaobajagi.

Makaveli

pre 17 godina

U zapadnim medijima se moze procitati kakv ce rasplet verovatno biti. Amerika i Velika Britanija insistiraju na tome da Kosovo vec do kraja godine bude proglaseno nezavisnim.
Tu ne pomazu ni Vojini Ustav, ni vodja radikala u Hagu koji dalje pravi cirkus, ni njegove pristalice sa majicama s´njegovim likom, ni dizanje spomenika probistevima, niti bilo koji cin inata.

Hladnokrvan

pre 17 godina

Pa eto, sva ta tuca oko izbora nije bila uzaludna. Sustina je bila - izbori sto pre, a narocito pre konacnih odluka o Kosovu. To je i postignuto.

Tanja

pre 17 godina

Borise, molim Te bori se. Ti si glas razuma. I za Kosovo, idi, putuj, razgovaraj kao sto si ranije radio. Aktiviraj se. Kao i u svakom poslu, ni u politici se ne zivi od stare slave. Ako radikali dodju na vlast bila bi to najveca tragedija naseg naroda. Ne znam kako ljudi nisu svesni koliko su zlo radikali za nasu zemlju, i kako su nas upropastili devedesetih. A za njih glasa i danas, sramote li i neznanja, toliko mnogo nasih gradjana.

Bardhi-Zg

pre 17 godina

Mene zanima koja će srpska Vlada biti kriva što će Kontakt grupa/UN donijeti odluku o za početak uslovnoj nezavisnosti ako ona bude objavljena poslije izbora u Srbiji a prije nego što bude sastavljena nova Vlada? Ako je točan odgovor nijedna, onda vam je svima jasno zašto je odgođena odluka, zašto je raspisan novi Ustav i novi izbori? Zato da se Kosovu prizna nezavisnost a nitko u Srbiji ne bude bude kriv. Samo razmišljam ...

astrit iz prishtine

pre 17 godina

Zasto odlaganje posle serpskih izbora? Pa to znaju i ptice ljudi, da ne dobjaju izbore radikali i socialisti jer Evropa i MZ ne zele da ti radikali dodje na vlast. Posto se zna da resenje jeste nezavisnost Kosova, onda MZ odlozila resnje kosovskog statusa da izbori dobijaju demokrati zapravo Tadic a onda du mu kaze serbiji i serbima e sad imate demokrate na vlasti al imate e inezavisnu kosovo, jer ako sada kosvo bude nezavisno vasi demokrati ne bi imali u opste sanse da dobijasu izbori. eto zbog toga

Aleksandar

pre 17 godina

Sada je potpuno jasno da će predlog rešenja i odluka kasnije u skladu sa tim biti nezavisnost Kosova, a da odlaganje služi isključivo da se ne utiče na rezultate izbora u negativnom smislu. Svi veruju da bi obelodanjivanje takvog stava pre izbora u Srbiji dovelo do bitnog povećanja naklonosti ka kleronacionalističkim strankama koje su ionako preko mere jake.

Skubidu

pre 17 godina

Ipak je bolje da se ovako politicki prepucavamo oko Kosova, nego sa vojskom. Sta god da zvanicna vlast u Srbiji radi u ovom trenutku po pitanju Kosova je zasigurno vise u nasem interesu, nego to sto radi USA, Britanija, pa cak i Rusija, a specijalno od Kosovskih Albanaca. Prema tome stavimo nasu sumljicavost i paranoju po strani kada su nacionalni interesi u pitanju, kao sto je ocuvanje teritorije drzave. Jedno je sigurno, ni jedan politcar u Srbiji ne zeli da se unjegovom mandatu gubi teritorija.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Presednik Kosova g.Sejdiu kaze da moze doci do veoma kratkog odlaganja...Ne kratkog odlaganja nego minimum do marta 2007 godine.Zasto se mora lagati i kada je nepotrebno?Narod u Kosovo,pa i u Srbiji ne pase travu,i oni znaju da MZ nece da vas pita bilo za sta.G.Sejdiu pustite vi status Kosova,nego radite u onim oblastima gde imate kompentencije.Ne zaboravite lekari vam strajkuju dve nedelje,jer specijalista dobija 249€.Nadjite resenje,a jedno je,po mome,kao obicnog gradjanina,specijalista koji radi u bolnici da prima logicnu platu a da se zabranuje da radi i u privatne ordinacije.Penzioneri primaju po 40€,60% vam je stopa nezaposlenosti.Dali vidite rupe po ulicama Kosova?Idite jednoga dana u bilo koju opstinu u Kosovo gde se izdaju razni dokumenti i vidite kakav vam je haos,a pri tome tu imate 10% viska radne snage.Opozicione partije su preduzeli inicijativu za simbole (zastavu),a to mi podseca na albansku izreku:"Svadjamo se oko koze,a medved u sumi".Enver Kelmendi,10.novembar 2006

Aca

pre 17 godina

Toliko je stvari uradjeno poslednje godine da bi se ocuvao integritet Srbije! U svakom slucaju oni koji su mislili da ce se ostvariti anglosaksksonski pritisak da do kraja godine Kosovo bude nezavisno sada vide da nisu u pravu. Ipak nasa dilomatija je to sprecila, i odnela vaznu pobedu u odnosu na albanske secesioniste. To se vidi sada i u izjavama ojadjenih politicara ekstremnih snaga na Kosovu. To je ocevidan znak da nase istrajavanje daje rezultate i da se stvari neminovno uravnotezuju, i da smo sada i posle Ustava mnogo organizovaniji i jaci ovde i u svetu da se odupremo nevidjenoj otimacini.

Abra Kadabra

pre 17 godina

Josh uvek se sanja da ce se pregovori nastaviti direktno i bezkonacno. Pa lepo je covek rekao ( Ahtisari) da do dogovora nece doci i da se pregovara dok je on ziv. Pa zato eto i ptice su to svatilie i oce ljudi da reshe stvar i da se onde ide napred zivotnim temama.

Kum Djole

pre 17 godina

Ne shvatam zašto je DS pristala na ovakve ustupke s datumom izbora kad im to ne ide u korist - Ahtisari će objaviti izveštaj 22. Januara a ne posle sastavljanja vlade - to najviše ide u prilog Koštunici i njegovom "koalicionom potencijalu" da kad čuje izveštaj pokrene ideju tzv. Vlade nacionalnog jedinstva (pa ko 'oće, naravno). Ahtisari neće čekati mesec dana naših jalovih konsultacija o manjinskim vladama, pa kad namaknemo demokratsku većinu da kao spremno dočekamo kosovsku nezavisnost. DS je imala šansu da izdejstvuje izbore pod odmah i preuzme primat u parlamentu - zbog čega se od toga odustalo, šta ih je to podmirilo? Bojim se da ta stranka više nema kompas.

Volim Balkan.

pre 17 godina

Srpska politika igra vrlo pametno dok nasa politika igra igru pasivnog igraca. Moram da priznam da nasa politika za nezavisnost nije uopste politika i momentalno ja ne mogu da nadjem ni jednu tacku da kazem da nasi politicari igraju pametno. Nasa politika nezavisnosti je potpuno propala.
Ipak moram da priznam da iako srpski politicari igraju pameno, to pameno ima unutar vrlo opasni naboj. Sva ova pametnost srpskih politicara se reducira na opasnost destabilizovanja Srbije. Wasington Post pise danas da srpska politika igra politiku konflikta u medjunarodnim srazmerima. Srski amandament bi bilo cak i za Milosevica velika pobeda...Svet sve zna. Bas u tome spava opsanost. Srpski politicari igrajuci opasnoscu zaborave da stave Zapad da izabere izmedju dva losa scenarija: Dalje demoliranje Srbije ili dalje konflikt sa Albancima. Potencijalno ja licno mislim da Zapad ce izabrati dalje demoliranje Srbije jer to ide za rukom da Rusija drzi dalje sa Evrope i sa druge strane lakse je za Zapad. Ameri i Zapad bolje znaju da rade sa drzavama nego sa narodima. Buduci da americke snage su na Kosovu, Srbija nece destabilizovati Kosovo. Sa druge strane situacija unutar Srbije gde Radikali i demokrati su u "jedinsvo", daje njima sancu da rade sta hoce sa Srbijom. Moja vest je: Zapad nece vise odluciti sta ce sa Kosovom. Zapad ce odluciti sta ce sa Srbijom. Zbog toga i odluka ce biti produzena na nedogled. Albanci ce proglasiti jdnostranacku odluku za nezavisnost dok Srbi bavitce se sa sobom. To je objasnjenje zato Antisri kaze da odluka ce biti posle izbora ali ne kaze kada. To mirisi na prognozu da i posle izbora Zapad opet ce produziti odluku jer situacija u Srbiji ce biti jos gora. Zbog toga kazem da Srpski politicari igraju "pametno" ali vrlo opasno na prvom redu za Srbiju....

Nex

pre 17 godina

Ne znam sto Ahtisarija birnu izboru u Srbiji? Ako on ima pravnog osnova da dans predlozi legalizaciju okupacije dela Srbije, neka to i uradi. A kad vec nema osnova, treba mu poruciti da nece imati osnova ni za 4-5 meseci. Nisu problem radikali nego gradjani Srbije koji nece dozvoliti da im neko otima drzavu i da ih jos ubedjuje da je to za njihovo dobro. Ako je cepanje zemlje resenje, neka podeli svoju Finsku na 15 delova.

salimi

pre 17 godina

kosovo ce biti neozisno i to veoma brzo...pobjeda demokrata u SAD-u je vjetar u ledja albancima na kosovu...nista se tu vise ne moze promjeniti...

augustin camaj,prizren

pre 17 godina

Ovo je ucinjeno da radikali ne ojacaju.To je ok za Srbiju.Ali Kosovo ce sigurno biti nezavisno.To je cinjenica.Srbija i Kosovo moraju posle suradjivati kao komsije.Samo to je dobro za obe drzave.

Банат

pre 17 godina

Не треба одустајати на дипломатском фронту. Терати до краја - а и онда још даље. Међународно право је на нашој страни, историја такође. Косово, уколико добије независност, биће свакако преседан. Ту се отвара Пандорина кутија.

Никад се не одрећи Косова, јер то је територија наше Републике!

Zeljko

pre 17 godina

Meni ovo lichi na prichu o ocu koji je sina koga jesio da kazni sasvim ozbiljno pitao da li ovaj hoce da bude bijen za ono sto je uradio, pre ili posle rucka. Sin je izrazio zelju da to bude posle rucka, nadajuci se da ce do tada stvar nekako sama od sebe da se zaboravi. Rucali su tako kao da je sve u njaboljem redu i pricali a posle rucka ga je otac "odrao od batina" bas kao sto je to prvibtno planirao...

Elsa

pre 17 godina

Albanci su cekali 100 godina a cekace jos tri meseca. Ova odluka je doneta da ne bih bilo krvavih dogadjaja po Srbiju pred izbornu kampanju kao ono ti si izgubio Kosovo ja cu da je povratim itd... I to bih islo na ruke radikalima da dodju na vlast!!! Hteo bih da znam po kojim slucaju da bih Kosovo ostao u sastavu Srbije ima li neko od srpskih politicara da mi objasi kako ce oni nameravati da tamo vrate vlast (Policiju, vojsku itd) To bih hteo neko da mi odgovara ... a ja mislim da je to nemoguce!!!

bici

pre 17 godina

vidim da mnogo ljudi na serbiju raduju sto je predlog ahtisara o kosovu je odlozen pa valjda ne mislite da ce odlozenje predloga nista nece da zameni sto se tice statusa kosova samo razmislite malo kakvo resenje je moguco nezavisnost kosava je jedino resenje da bih bilo bilo kakvo drugo resenje ne bih doslo u opste do odlaganje statusa sigurno MZ boji se da radikali ne dolaze na vlasti i zato su odlagali resenje bas zbog toga sto resenje je nezavisnost kosova

Bojan Z.

pre 17 godina

Ljudi, trebamo biti realni i gledati racionalno na problem Kosovskog pitanja.

Kao prvo, slazem se da je Kosovo veoma vazan region za Srbiju i sav srpski narod, kako istorijski tako i ekonomski... Slazem se i sa tim da bi Kosovo trebalo da ostane u sastavu Srbije, ali pod drugim okolnostima.

Sada kada nemamo ni vojske ni drzavnih organa mi hocemo da Kosovo ostaje u sastavu Srbije. Sta cemo da uradimo sa dva miliona Albanaca na Kosovu? Da ih deportujemo u Albaniju ili da ih pobratimo? Ni jedno resenje nije realno. Posto od podjele Kosova nema nista, sto bi najbolje moguce resenje bilo, ali smo zakaznili, smatram da bi najblje bilo da Srbija pristane na nezavisnost Kosova uz neki da ga tako nazovemo "pogodan uslov". Na primer, moglo bi biti nesto u vezi Republike Srpske, ili Cak Vojvodine koja je imala isti status kao i Kosovo. treba nagovestiti moguci scenario gde Srbija na jednoj strani GUBI ali ima pretenziju i da DOBIJA.

Srbija bi cak imala i mnoge koristi ako prizna nezavisno Kosovo mirnim putem. Najbolji partner bi mogla biti Srbija, koja bi mogla da ima monopol na ekonomskom planu na Kosovu, Srbija bi mogla da se usredsredi na svoja pitanja i brzoj integraciji u EU, Srbija bi postala homogenizovanija drzava gde bi umesto 68% Srba, zivelo oko 80% Srba sto ima potencijal za zdravu i mocnu naciju. Sve u svemu, nezavisno Kosovo je neizbezno, samo treba biti pametan i to znanje iskoristiti za izvlacenje neke koristi od svega toga.

prekazi

pre 17 godina

ja kao albanac cekacu jos , ali ne razumem moji serbski komsije zasto pusti serbske vlada da manipulira sa kosovum zbog glasanje, to najvise me cudi zato cuti serbi kad oni znaju da nema silu da kosovo bude dela serbije i ako jeste koje spreman da dode

Pedja

pre 17 godina

Dve recenice....Kosovo je odavno nezavisno, zato sto se MZ plasi Albanaca i njihove reakcije ako bi bilo drugacije, ne plasi se MZ Radikala, kao sto se nije plasila ni Socijalista. A zasto je Kosovo nezavisno odavno, pitajmo sebe...zasto su se Srbi odselajavali, prodavali imovinu...Zemlja pripada onome ko na njoj zivi....na zalost!

maca

pre 17 godina

Odlaganje resenja Kosovskog pitanje je bilo za ocekivati. O tome se govori vec mesecima.
Nas plase ipak dva pitanja :
-Sta ce biti sa Srbijom posle izbora. Hoce li nam biti bolje?
- Hoce li se u Srbiji pojaviti neko noramlan, ko ce narodu kako na Kosovu, tako u ostatku Srbije biti sposoban da pokaze da je u stanju da vodi Srbiju i da bude svestan kuda ide?
Svima nam je potupuno jasno da Nezavisno Kosovo nije nikakvo resenje. Zato sto granice nista ne znaci, ako ce narod i dalje da trpi. Na ocigled cele planete zemlje i prvi put u istoriji sveta desila se teska tragedija, da se od jedne teroristicke grupe napravi citav legalizovan sistem. Svi znamo kuda to vodi, nemamo nikakve sumnje da se problem nece resiti time sto ce se mafiji dati odresene ruke.
Svi znamo da mnogi Albanci na Kosovu zapravo ne zele da ginu ni za Albaniju, ni za Kosovo. Samo hoce normalno da zive, a to je nesto sto im se vec decenijama ne dozvoljava. Sutra, bude li Srbija bila jaka, ponovo ce pohrliti u njeno narucije, ponovo ce poceti da razmisljaju onako kako svi razmisljaju, ali ce problem biti prebacen na malo severnije zone. Nezavisno Kosovo zapravo je izgubljeno Kosovo, ne samo za Srbiju nego i za Kosovo samo. Tek onda se vise niko normalan nece usuditi da ode do tamo, a jos manje da radi i da zivi.
Ne razumem i bojim se da li ce se pojaviti neko ko ce to znati da pokaze, dokaze i uradi, pre nego sto bude previse kasno. Hoce li se pojaviti neko ko ce nam svima omoguciti normalan zivot? To je pitanje koje nismo sigurni da ima svoj pozitivan odgovor.

Sloba

pre 17 godina

Jutros na vestima na Holandskoj televiziji kazu upravo ono sto pricaju albanci,komentatori sa Kosova, odlaganje nezavisnosti da Radikali nebi dobili izbore. doslovno tako.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima, Sloba Amsterdam

Danica

pre 17 godina

Pošto se mi sa izborima cenjkamo, mislim da ako g-din Athisari drži do sebe treba da insistira da se ti pregovori što pre okončaju ili da sam predloži rešenje. Naša vlast odugovlači na sve moguće načine, evo sad i izbori, za nekoliko nedelja, kaže neko iz DS, a ono više od 2 meseca,kao da ćemo nešto tome dobiti, postati pametniji, šta li?

Kosovac

pre 17 godina

Poslednje navode u javnosti koji su, najpre, vrlo slobodne spekulacije, o tome da "postoji mogućnost da Kosovo prećutno bude izuzeto iz suvereniteta Srbije i da ga onda, kao nezavisnu državu, priznaju zemlje koje to žele" treba primiti sa velikom rezervom. Sasvim logicno pitanje bi bilo zasto bi bilo ko osim Albanije priznao neavisno Kosovo i time istog momenta ugrozio svoje odnose sa Srbijom. Naravno, uvek ce biti cinika koji ce jedva cekati da kazu "da Srbije nije relevantan partner i da njeni diplomatski potezi nece imati tezinu". Medjutim, samim tim postavlja se kontrapitanje, pa zar to isto ima Kosovo?
Niko zdrav u pamet ne odrice se dobrovoljno zemlje na koju ima tapiju!

Kosovar

pre 17 godina

"Marko Jakšić kaže da će srpska strana ostati pri ranijem stavu da insistira na pregovorima, i to pre svega direktnim"
Zeli da odugovlaci kao i uvek, jer se ovaj problem mogao resiti odavno ali Srpska strana nije htela pregovarati a sad hoce kaobajagi.

Makaveli

pre 17 godina

U zapadnim medijima se moze procitati kakv ce rasplet verovatno biti. Amerika i Velika Britanija insistiraju na tome da Kosovo vec do kraja godine bude proglaseno nezavisnim.
Tu ne pomazu ni Vojini Ustav, ni vodja radikala u Hagu koji dalje pravi cirkus, ni njegove pristalice sa majicama s´njegovim likom, ni dizanje spomenika probistevima, niti bilo koji cin inata.

Hladnokrvan

pre 17 godina

Pa eto, sva ta tuca oko izbora nije bila uzaludna. Sustina je bila - izbori sto pre, a narocito pre konacnih odluka o Kosovu. To je i postignuto.

Tanja

pre 17 godina

Borise, molim Te bori se. Ti si glas razuma. I za Kosovo, idi, putuj, razgovaraj kao sto si ranije radio. Aktiviraj se. Kao i u svakom poslu, ni u politici se ne zivi od stare slave. Ako radikali dodju na vlast bila bi to najveca tragedija naseg naroda. Ne znam kako ljudi nisu svesni koliko su zlo radikali za nasu zemlju, i kako su nas upropastili devedesetih. A za njih glasa i danas, sramote li i neznanja, toliko mnogo nasih gradjana.

Bardhi-Zg

pre 17 godina

Mene zanima koja će srpska Vlada biti kriva što će Kontakt grupa/UN donijeti odluku o za početak uslovnoj nezavisnosti ako ona bude objavljena poslije izbora u Srbiji a prije nego što bude sastavljena nova Vlada? Ako je točan odgovor nijedna, onda vam je svima jasno zašto je odgođena odluka, zašto je raspisan novi Ustav i novi izbori? Zato da se Kosovu prizna nezavisnost a nitko u Srbiji ne bude bude kriv. Samo razmišljam ...

astrit iz prishtine

pre 17 godina

Zasto odlaganje posle serpskih izbora? Pa to znaju i ptice ljudi, da ne dobjaju izbore radikali i socialisti jer Evropa i MZ ne zele da ti radikali dodje na vlast. Posto se zna da resenje jeste nezavisnost Kosova, onda MZ odlozila resnje kosovskog statusa da izbori dobijaju demokrati zapravo Tadic a onda du mu kaze serbiji i serbima e sad imate demokrate na vlasti al imate e inezavisnu kosovo, jer ako sada kosvo bude nezavisno vasi demokrati ne bi imali u opste sanse da dobijasu izbori. eto zbog toga

Aleksandar

pre 17 godina

Sada je potpuno jasno da će predlog rešenja i odluka kasnije u skladu sa tim biti nezavisnost Kosova, a da odlaganje služi isključivo da se ne utiče na rezultate izbora u negativnom smislu. Svi veruju da bi obelodanjivanje takvog stava pre izbora u Srbiji dovelo do bitnog povećanja naklonosti ka kleronacionalističkim strankama koje su ionako preko mere jake.

Skubidu

pre 17 godina

Ipak je bolje da se ovako politicki prepucavamo oko Kosova, nego sa vojskom. Sta god da zvanicna vlast u Srbiji radi u ovom trenutku po pitanju Kosova je zasigurno vise u nasem interesu, nego to sto radi USA, Britanija, pa cak i Rusija, a specijalno od Kosovskih Albanaca. Prema tome stavimo nasu sumljicavost i paranoju po strani kada su nacionalni interesi u pitanju, kao sto je ocuvanje teritorije drzave. Jedno je sigurno, ni jedan politcar u Srbiji ne zeli da se unjegovom mandatu gubi teritorija.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Presednik Kosova g.Sejdiu kaze da moze doci do veoma kratkog odlaganja...Ne kratkog odlaganja nego minimum do marta 2007 godine.Zasto se mora lagati i kada je nepotrebno?Narod u Kosovo,pa i u Srbiji ne pase travu,i oni znaju da MZ nece da vas pita bilo za sta.G.Sejdiu pustite vi status Kosova,nego radite u onim oblastima gde imate kompentencije.Ne zaboravite lekari vam strajkuju dve nedelje,jer specijalista dobija 249€.Nadjite resenje,a jedno je,po mome,kao obicnog gradjanina,specijalista koji radi u bolnici da prima logicnu platu a da se zabranuje da radi i u privatne ordinacije.Penzioneri primaju po 40€,60% vam je stopa nezaposlenosti.Dali vidite rupe po ulicama Kosova?Idite jednoga dana u bilo koju opstinu u Kosovo gde se izdaju razni dokumenti i vidite kakav vam je haos,a pri tome tu imate 10% viska radne snage.Opozicione partije su preduzeli inicijativu za simbole (zastavu),a to mi podseca na albansku izreku:"Svadjamo se oko koze,a medved u sumi".Enver Kelmendi,10.novembar 2006

Aca

pre 17 godina

Toliko je stvari uradjeno poslednje godine da bi se ocuvao integritet Srbije! U svakom slucaju oni koji su mislili da ce se ostvariti anglosaksksonski pritisak da do kraja godine Kosovo bude nezavisno sada vide da nisu u pravu. Ipak nasa dilomatija je to sprecila, i odnela vaznu pobedu u odnosu na albanske secesioniste. To se vidi sada i u izjavama ojadjenih politicara ekstremnih snaga na Kosovu. To je ocevidan znak da nase istrajavanje daje rezultate i da se stvari neminovno uravnotezuju, i da smo sada i posle Ustava mnogo organizovaniji i jaci ovde i u svetu da se odupremo nevidjenoj otimacini.

Abra Kadabra

pre 17 godina

Josh uvek se sanja da ce se pregovori nastaviti direktno i bezkonacno. Pa lepo je covek rekao ( Ahtisari) da do dogovora nece doci i da se pregovara dok je on ziv. Pa zato eto i ptice su to svatilie i oce ljudi da reshe stvar i da se onde ide napred zivotnim temama.

Kum Djole

pre 17 godina

Ne shvatam zašto je DS pristala na ovakve ustupke s datumom izbora kad im to ne ide u korist - Ahtisari će objaviti izveštaj 22. Januara a ne posle sastavljanja vlade - to najviše ide u prilog Koštunici i njegovom "koalicionom potencijalu" da kad čuje izveštaj pokrene ideju tzv. Vlade nacionalnog jedinstva (pa ko 'oće, naravno). Ahtisari neće čekati mesec dana naših jalovih konsultacija o manjinskim vladama, pa kad namaknemo demokratsku većinu da kao spremno dočekamo kosovsku nezavisnost. DS je imala šansu da izdejstvuje izbore pod odmah i preuzme primat u parlamentu - zbog čega se od toga odustalo, šta ih je to podmirilo? Bojim se da ta stranka više nema kompas.

Volim Balkan.

pre 17 godina

Srpska politika igra vrlo pametno dok nasa politika igra igru pasivnog igraca. Moram da priznam da nasa politika za nezavisnost nije uopste politika i momentalno ja ne mogu da nadjem ni jednu tacku da kazem da nasi politicari igraju pametno. Nasa politika nezavisnosti je potpuno propala.
Ipak moram da priznam da iako srpski politicari igraju pameno, to pameno ima unutar vrlo opasni naboj. Sva ova pametnost srpskih politicara se reducira na opasnost destabilizovanja Srbije. Wasington Post pise danas da srpska politika igra politiku konflikta u medjunarodnim srazmerima. Srski amandament bi bilo cak i za Milosevica velika pobeda...Svet sve zna. Bas u tome spava opsanost. Srpski politicari igrajuci opasnoscu zaborave da stave Zapad da izabere izmedju dva losa scenarija: Dalje demoliranje Srbije ili dalje konflikt sa Albancima. Potencijalno ja licno mislim da Zapad ce izabrati dalje demoliranje Srbije jer to ide za rukom da Rusija drzi dalje sa Evrope i sa druge strane lakse je za Zapad. Ameri i Zapad bolje znaju da rade sa drzavama nego sa narodima. Buduci da americke snage su na Kosovu, Srbija nece destabilizovati Kosovo. Sa druge strane situacija unutar Srbije gde Radikali i demokrati su u "jedinsvo", daje njima sancu da rade sta hoce sa Srbijom. Moja vest je: Zapad nece vise odluciti sta ce sa Kosovom. Zapad ce odluciti sta ce sa Srbijom. Zbog toga i odluka ce biti produzena na nedogled. Albanci ce proglasiti jdnostranacku odluku za nezavisnost dok Srbi bavitce se sa sobom. To je objasnjenje zato Antisri kaze da odluka ce biti posle izbora ali ne kaze kada. To mirisi na prognozu da i posle izbora Zapad opet ce produziti odluku jer situacija u Srbiji ce biti jos gora. Zbog toga kazem da Srpski politicari igraju "pametno" ali vrlo opasno na prvom redu za Srbiju....

Nex

pre 17 godina

Ne znam sto Ahtisarija birnu izboru u Srbiji? Ako on ima pravnog osnova da dans predlozi legalizaciju okupacije dela Srbije, neka to i uradi. A kad vec nema osnova, treba mu poruciti da nece imati osnova ni za 4-5 meseci. Nisu problem radikali nego gradjani Srbije koji nece dozvoliti da im neko otima drzavu i da ih jos ubedjuje da je to za njihovo dobro. Ako je cepanje zemlje resenje, neka podeli svoju Finsku na 15 delova.

salimi

pre 17 godina

kosovo ce biti neozisno i to veoma brzo...pobjeda demokrata u SAD-u je vjetar u ledja albancima na kosovu...nista se tu vise ne moze promjeniti...

augustin camaj,prizren

pre 17 godina

Ovo je ucinjeno da radikali ne ojacaju.To je ok za Srbiju.Ali Kosovo ce sigurno biti nezavisno.To je cinjenica.Srbija i Kosovo moraju posle suradjivati kao komsije.Samo to je dobro za obe drzave.

Банат

pre 17 godina

Не треба одустајати на дипломатском фронту. Терати до краја - а и онда још даље. Међународно право је на нашој страни, историја такође. Косово, уколико добије независност, биће свакако преседан. Ту се отвара Пандорина кутија.

Никад се не одрећи Косова, јер то је територија наше Републике!

Zeljko

pre 17 godina

Meni ovo lichi na prichu o ocu koji je sina koga jesio da kazni sasvim ozbiljno pitao da li ovaj hoce da bude bijen za ono sto je uradio, pre ili posle rucka. Sin je izrazio zelju da to bude posle rucka, nadajuci se da ce do tada stvar nekako sama od sebe da se zaboravi. Rucali su tako kao da je sve u njaboljem redu i pricali a posle rucka ga je otac "odrao od batina" bas kao sto je to prvibtno planirao...

Elsa

pre 17 godina

Albanci su cekali 100 godina a cekace jos tri meseca. Ova odluka je doneta da ne bih bilo krvavih dogadjaja po Srbiju pred izbornu kampanju kao ono ti si izgubio Kosovo ja cu da je povratim itd... I to bih islo na ruke radikalima da dodju na vlast!!! Hteo bih da znam po kojim slucaju da bih Kosovo ostao u sastavu Srbije ima li neko od srpskih politicara da mi objasi kako ce oni nameravati da tamo vrate vlast (Policiju, vojsku itd) To bih hteo neko da mi odgovara ... a ja mislim da je to nemoguce!!!

bici

pre 17 godina

vidim da mnogo ljudi na serbiju raduju sto je predlog ahtisara o kosovu je odlozen pa valjda ne mislite da ce odlozenje predloga nista nece da zameni sto se tice statusa kosova samo razmislite malo kakvo resenje je moguco nezavisnost kosava je jedino resenje da bih bilo bilo kakvo drugo resenje ne bih doslo u opste do odlaganje statusa sigurno MZ boji se da radikali ne dolaze na vlasti i zato su odlagali resenje bas zbog toga sto resenje je nezavisnost kosova

Bojan Z.

pre 17 godina

Ljudi, trebamo biti realni i gledati racionalno na problem Kosovskog pitanja.

Kao prvo, slazem se da je Kosovo veoma vazan region za Srbiju i sav srpski narod, kako istorijski tako i ekonomski... Slazem se i sa tim da bi Kosovo trebalo da ostane u sastavu Srbije, ali pod drugim okolnostima.

Sada kada nemamo ni vojske ni drzavnih organa mi hocemo da Kosovo ostaje u sastavu Srbije. Sta cemo da uradimo sa dva miliona Albanaca na Kosovu? Da ih deportujemo u Albaniju ili da ih pobratimo? Ni jedno resenje nije realno. Posto od podjele Kosova nema nista, sto bi najbolje moguce resenje bilo, ali smo zakaznili, smatram da bi najblje bilo da Srbija pristane na nezavisnost Kosova uz neki da ga tako nazovemo "pogodan uslov". Na primer, moglo bi biti nesto u vezi Republike Srpske, ili Cak Vojvodine koja je imala isti status kao i Kosovo. treba nagovestiti moguci scenario gde Srbija na jednoj strani GUBI ali ima pretenziju i da DOBIJA.

Srbija bi cak imala i mnoge koristi ako prizna nezavisno Kosovo mirnim putem. Najbolji partner bi mogla biti Srbija, koja bi mogla da ima monopol na ekonomskom planu na Kosovu, Srbija bi mogla da se usredsredi na svoja pitanja i brzoj integraciji u EU, Srbija bi postala homogenizovanija drzava gde bi umesto 68% Srba, zivelo oko 80% Srba sto ima potencijal za zdravu i mocnu naciju. Sve u svemu, nezavisno Kosovo je neizbezno, samo treba biti pametan i to znanje iskoristiti za izvlacenje neke koristi od svega toga.

prekazi

pre 17 godina

ja kao albanac cekacu jos , ali ne razumem moji serbski komsije zasto pusti serbske vlada da manipulira sa kosovum zbog glasanje, to najvise me cudi zato cuti serbi kad oni znaju da nema silu da kosovo bude dela serbije i ako jeste koje spreman da dode

Pedja

pre 17 godina

Dve recenice....Kosovo je odavno nezavisno, zato sto se MZ plasi Albanaca i njihove reakcije ako bi bilo drugacije, ne plasi se MZ Radikala, kao sto se nije plasila ni Socijalista. A zasto je Kosovo nezavisno odavno, pitajmo sebe...zasto su se Srbi odselajavali, prodavali imovinu...Zemlja pripada onome ko na njoj zivi....na zalost!

maca

pre 17 godina

Odlaganje resenja Kosovskog pitanje je bilo za ocekivati. O tome se govori vec mesecima.
Nas plase ipak dva pitanja :
-Sta ce biti sa Srbijom posle izbora. Hoce li nam biti bolje?
- Hoce li se u Srbiji pojaviti neko noramlan, ko ce narodu kako na Kosovu, tako u ostatku Srbije biti sposoban da pokaze da je u stanju da vodi Srbiju i da bude svestan kuda ide?
Svima nam je potupuno jasno da Nezavisno Kosovo nije nikakvo resenje. Zato sto granice nista ne znaci, ako ce narod i dalje da trpi. Na ocigled cele planete zemlje i prvi put u istoriji sveta desila se teska tragedija, da se od jedne teroristicke grupe napravi citav legalizovan sistem. Svi znamo kuda to vodi, nemamo nikakve sumnje da se problem nece resiti time sto ce se mafiji dati odresene ruke.
Svi znamo da mnogi Albanci na Kosovu zapravo ne zele da ginu ni za Albaniju, ni za Kosovo. Samo hoce normalno da zive, a to je nesto sto im se vec decenijama ne dozvoljava. Sutra, bude li Srbija bila jaka, ponovo ce pohrliti u njeno narucije, ponovo ce poceti da razmisljaju onako kako svi razmisljaju, ali ce problem biti prebacen na malo severnije zone. Nezavisno Kosovo zapravo je izgubljeno Kosovo, ne samo za Srbiju nego i za Kosovo samo. Tek onda se vise niko normalan nece usuditi da ode do tamo, a jos manje da radi i da zivi.
Ne razumem i bojim se da li ce se pojaviti neko ko ce to znati da pokaze, dokaze i uradi, pre nego sto bude previse kasno. Hoce li se pojaviti neko ko ce nam svima omoguciti normalan zivot? To je pitanje koje nismo sigurni da ima svoj pozitivan odgovor.

Sloba

pre 17 godina

Jutros na vestima na Holandskoj televiziji kazu upravo ono sto pricaju albanci,komentatori sa Kosova, odlaganje nezavisnosti da Radikali nebi dobili izbore. doslovno tako.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima, Sloba Amsterdam