Sreda, 08.11.2006.

23:35

Sarma

Izvor: B92

Sarma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Verica

pre 15 godina

Kakav divan tekst! Znam da kasnim sa komentarom skoro 2 godine, ali ne mogu da se uzdrzim. :)

Za sve vegetarijance i one koji to nisu, ali su odlucili da poste: toplo preporucujem sarmu sa orasima -- samo se umesto mlevenog mesa stave mleveni orasi i sve ostalo po starom. Ja je vec godinama spremam i jedem tako i jos uvek nisam naisla na nekog kome se ne svidja.

Jelena

pre 16 godina

Ja sam dokaz da sarma moze itekako da dosadi. Joj, kad se sjetim svake zime po 20 puta mjesecno sarma, sarma, i samo sarma. Brate, dosadi, nije da ne dosadi! Da je ne pojedem do kraja mog zivota, ne bi zazalila nimalo. Evo, vec 2 godine uspjesno apstiniram, i jos mi ne nedostaje!
No, nije to lose jelo, nego meni dosadila samo!

sale basorovic

pre 16 godina

Sarme su najbolje jelo na svetu!
Zamišljam da u raju umesto rajskog voća na drveću rastu sarme... I ja se tako šetam i zmeđu tog drveća i berem te sarme... I jedem ih,kolko hoću...
Inače, najbolje sarme na svetu je kuvala moja baba Natalija,koja je bila leskovčanka,i bila je mala i debela,i nosila je one kućne haljine od porheta zimi, a od cica leti. I nosila je papuče, i naočare... I svi su je zvali "Kevo" a ja "Baba" pošto je meni bila baba..
Više puta sam kuvao sarme po babinom receptu,ali nisu kao babine...

Ivan

pre 17 godina

Kao vegetarijanacu, ne može a da mi malo ne pozli od recepta. Siguran način da se poveća rizik od srčanog udara i dijabetesa (nisam ja izmislio, tvrde vodeće svetske zdravstvene organizacije zadužene za to, izvolite proverite sami).
Da ne bude samo kritika, predložiću zdravu i ukusnu alternativu, koju i ja rado jedem ponekad.
Umesto mesa, sarme se napune sojinim ljuspicama, još bolje mešavina sojinih ljuspica i pirinča, još bolje ako je pirinač integralni. Volim i sarmice od zelja.

Mrmot

pre 17 godina

Ej bre ljudi... Kako sarmica od zelja nije dostojna imena, sta je vama? Pa da li je neko od vas probao one male slatke zelene sarmice spravljene od najfinijih listova zelja, orosenih i tek sa pijace od seljanke donesenih...Iskren da budem nikada nisam gledao kako se prave, ali sam uvek ponovo odusevljen kada ih vidim onako spakovane jedna do druge, prelivene jajetom i nezno ispecene u rerni na prijatnoj vatri. 1000000 puta sam u stanju da ih samo obidjem dok se peku, upalim ono svetlance u rerni...cisto da vidim sta rade. Kada su u mojoj kuci sarmice od zelja, to je bas svecan dan. Svi u porodici obucemo najlepse 'aljine koje imamo, kako bi pokazali da postujemo trenutak koji ce doci...a to je naravno RUCAK i sarmice. Pa kada ih prelijem onako zelenkasto zute i vatreno crno crvene, kiselim mlekom, onim najpunomasnijim na svetu...eeee....
'Ajd' cao.....MAAAAAMAAAAAAAA, pravi mi sarmiceeeeeeeeeeee.....MAAAAAAAMAAAAAAAAAAAA

guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

I evo, po ko zna koji put se potvrdjuje da se pratece cete Istorije ponekad znaju provuci i najnezamislivijim kozjim stazama - upravo sam na Mrezi otkrio dokaz da i ta norveska sarma vodi poreklo, zamislite - sa Balkana! Stigla je u Skandinaviju pocetkom 18. stoljeca, kad je svedski kralj Karl XII, nakon poraza na Poltavi, bio prinudjen da, sa ostacima svoje vojske, potrazi azil kod Turaka i dobio prolaz preko Moldavije i Vlaske, pa tamo morao da ceka nekoliko godina dok mu nije bilo omoguceno da se vrati kuci.
http://helsinki.mae.ro/index.php?lang=en&id=11085

marco

pre 17 godina

Sarma je meni najbolja zimska hrana, a pogotovo kad moja mama napravi sa svinjskim mesom. sarma se pravi sa svinjskim mesom a ne sa teletnom ili junetnom kolko ja znam o hrani.

miroslav

pre 17 godina

Jedan dodatak prethodnom mom komentaru;zaboravio sam autoru da zahvalim na nevidjeno dobroj temi,a još nešto-uz sarmu obavezno mora ići u velikoj količini gust,jak SAFT za umakanje hleba,mekanog,to je bolje od proje,ona je nekako za podvarak,čvarke,etc.

miroslav

pre 17 godina

podržao bih odu sarmi.Ono što je rekla gore jedna koleginica da treba dodati malo dimljene slanine je apsolutno u pravu.Takodje OBAVEZNO jaka i masna zaprška-sarma ne sme biti jelo za bolesnike, kad je negde vidim belu,jadnu,dodje mi nekako teško.Ali onako crvena jaka teška to je pravo hedonističko jelo,ono zbog čega vredi čekati zimu u Srbiji.Nikakve modifikacije,nikakvi mediteranski ili drugi aditivi ili travke.Samo,lepo je kad se sa njom skuva nekoliko suvih ljutih papričica,ili makar drobiti iste preko sarme.Poznato je da je sarma najlepša drugi,ili treći dan od kuvanja.Moji roditelji imaju smederevac-tu kad se ukrčka...a posle neko vino,npr.rajačko.Sarmo,majko

micmac

pre 17 godina

jedino sarmu volim više od ruske salate, iz jednog razloga - rusku salatu možeš da zezneš, a sarmu i ako zezneš opet je bolja nego bilo šta drugo. Kad ima sarme, ja je jedem za doručak, ručak, dve užine i večeru, a budim se i noću.

Dida

pre 17 godina

Sarmojed nisi u pravu,sarma se jede svuda i to je tacno,ali neznaci da ako se jede u drugim zemljama da nije Srbska!!!Sarma je izvorno nas brend,kako ti objasnjavas znaci da i spagete koje se jedu kao i svo testo dosta u Francuskoj i pica znaci da nisu Italijanski.Doduse pica potice i spagete iz Kine.Danas je svacija kuhinja dostupna svim zemljama.

Danica

pre 17 godina

@Doda,
pošto moj muž voli sarmu, često je spremam, a lepa crvena kanta u kuhinji sa crvenim detaljima je baš lep prizor, i ako je kofa, pisala sam kanta, a mislila kofa, dobro zatvorena ne oseća se miris kiselog kupusa koji uzgred rečeno baš lepo miriše, bar meni, volim da mirišim kuhinjske miomirise, ako neko ne voli, nije razlog da mi se obraća sa , pobogu, ženo, kao da sam nekog ubila. Ovde ću staviti i primedbu uredniku jer u uputstvu stoji da nije dozvoljeno pisati komentare koji predstavljaju komentare drugih komentara, a vi ste ti uradili. Komentar koji sam poslala u 10.41 je dobio odgovor od Doda u 14.09. od vas očekujem da ovaj moj komentar objavite u celini, ili da komentar Doda od 14.09 obrišete. Pridržavajte se uputstva koje ste nama uputili. Hvala.

Tanja

pre 17 godina

Fenomenalno! Kada sam stigla u Arizonu proslog septembra, prva stvar je bila da napravim mapu prodavnica u kojima se mogu naci namirnice poput kiselog kupusa... U okruzenju tipicno meksicke kuhinje, osim seckanih listova kiselog kupusa dugo nisam nasla nista sto lici na nesto od cega se moze napraviti sarma. Eeeehhhhh... onda mi je komsinica Fata otkrila par divnih mesta (uglavnom bosanske i arapske radnjice) u kojim sam pronasla blago: fantasticno upakovane listove kiselog kupusa u velikim teglama spremne za sarmu. I ajvar. A ko se to tako lepo setio? Makedonci! Da li je potrebno da kazem da su Ameri odlepili za sarmama??? Jedna od prvih reci koju su fenomenalno naucili: SARMA!
Sveze meso sa proprzenim ostalim sastojcima je odlicno, cak daje bolji smek u sarmi (spremala sam na oba nacina kao i sa sojom umesto mesa za vegetarijansku ili posnu sarmu). Nikad nisam razmisljala da ce mi na 45°C usred jula prijati sarma, ali eto Makedonci me izazvali svojim kupusom u velikim teglama i mogu reci da sarma prija uvek!

Pozdrav

guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

Boze dragi, koliko se Spaja prosarmavao u ovom tekstu :) Inace, sarma, naravno, jeste tipicno srpsko jelo, ali, daleko od toga da je ekskluzivno srpsko, kuva se po, manje-vise, celom Balkanu i pola Srednje Evrope, a doneli su nam je (kao, uostalom, i kiseli kupus, pa i sam glavicasti kupus za kiseljenje) - Mongoli. Zao mi je ako ce saznanje nekog razocarati, ali, eto, proizilazi kako "ideja da se sarma zavije", ipak, nije bila "delo uma nepoznatog genija" koji je proucavao Platonov svet idealnih namirnica, nego je, jednostavno, karakteristicna za kinesku kuhinju.
Da, zaista je interesantno kako to da se terazijski novokomponovani snobovi, kraj onoliko cirilicarskog buckurisa 'vataju bas za onaj stih o sarmi, pokazujuci, pod "A", da ga nisu shvatili, to jest, da ne poznaju ritualni znacaj sarme kod srpskog naroda (ona je jedini obavezan sastojak, sa precizno utvrdjenim mestom u meniju, svih narodnih proslava i veselja - svadbe, slave, ispracaji... i ujedno ona tacka u meniju kojom domacice pokazuju kuvarsko umece), a pod "B", neverovatno je kako im nije upao u oci stih koji neposredno prethodi onom o sarmi - "pseto laje, a ja mislim - ti si". Ah, da... i otkud i cemu onaj prezir prema sarmicama od zelja??? Jeste sarma od kupusa - prava sarma i jeste narodski premenito jelo i svaka joj cast (narocito uz proju!). I jesu sarmice od zelja nesto malo manje platonske, a nesto malo vise "senke u odnosu na sopstvenu ideju" - sarmu od kupusa, one su - plemenite i basta, delikates, luksuz koji se ne kuva svaki dan u nedelji, ni svake nedelje, nego bas za Uskrs i mozda jos ponekad. O ekstravagantnoj plemenitosti sarmi od vinove loze, cini mi se da cemo se, ipak, lakse sloziti.

zaboravna guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

Ah, da... i kako sad, nakon svega, uzeti za ozbiljno nekog ko ti, uz sarmu, nudi - przene krompirice!??? Kome je tako monstruozna ideja uopste mogla pasti na pamet!?

Marko

pre 17 godina

Dozvolite mi da obogatim komentare tekstom pjesme zagrebacke grupe Hladno pivo po nazivom "Sarma":

Sarma

Od sve mi hrane najdraza sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka,
Mijesano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidis veselja.

Sarma je prava poslije par dana,
Kad ugledas krutu mast na vrhu.
Curi niz bradu juhica fina,
Odbacis pribor, zderes ko svinja.

Po cijeli dan zena me grdi,
Da samo jedem, spavam i prdim.
Za one stvari tako joj drage,
Ja vise nemam volje ni snage.

Meni se, iskreno, vise ne da
Znojiti na njoj dok ona drijema
I bas me briga sto kuja melje,
Cim ona ode ja vadim zelje.

Doda

pre 17 godina

@ Danica,
pobogu zeno stan treba da mirisi na cvece i svezinu, a ne na kiseli kupus u kanti pored radijatora. Jos i prizor kante pored radijatora!!!???
Autor teksta napominje da postoje razlicite vrste sarmi, pa ako mogu i ja da dodam iz licnog iskustva: u Vojvodini su na ceni sarme koje su male i ima ih puno. Kuvaju se na sporetu sa raznim suhomesnatim dodacima, na pr. obaveznom kobasicom, onda se doda zaprska sa puno Aleve paprike. Jede se sa mileramom. Mama mi je iz juzne Srbije i uvek je pravila sarmu na drugi nacin: sarme su velike i zapecene su u rerni bez zaprske, pa su prema tome i lakse. Uvek je najpre izdinstala meso na luku, pa tek onda filovala, ali je i ona poslednjih godina prihvatila varijantu da zavija sarme sa sirovim mesom, posto se nakon distanja to meso prilicno otopi i "skvrci", a masnoca ostaje inace u filu. Varijanta sa sirovim mesom koje se isto tako kuvanjem sarme termicki obradi daje rezultat da sarma ima lepsi fil nakon kuvanja. Bilo kako bilo, ne pravim nikada sarmu, posto je moj muz ne voli:(

Milena Vasić

pre 17 godina

Najbolja sarma je sarma kuvana u zemljanom djuveču, na starom "smederevcu" otprilike celo prepodne na laganoj vatrici.A još bolje isto tako kuvane suve punjene paprike, još ako su vrlo malo ljute to je prava stvar.Probajte i uverite se sami.

Trbulle

pre 17 godina

Jedan od razloga zašto sm počeo da postim je sarma. Ok je ono o duhovnom i telesnom pročišćavanju, ali negde tu ušunjala se i sarma kao motiv. Mučim se do Božića, odolevam iskušenjima, čeličim se tokom novogodišnjeg krkanluka i svake godine izdržim da se ne omrsim do 7. januara jer znam, kada se probudim tog veličanstvenog dana, neću piti kafu zato što se sarma krčka i čeka me da se vratim sa pričesta. A onda - spektakl!

nebojsa spaic

pre 17 godina

Hvala svima na komplimentima. Nisam ni znao da je tekst ovde postavljen - pisao sam ga pre dobrih 10 godina za Vreme uživanja. Otud Dejton i Bosna, što je neko pitao. Štaviše, to je onomad izazvalo polemiku u pismima čitalaca - kako smem da skrnavim tragediju bosanskog rata pominjući ga u gornjem kontekstu. Kad se već javljam, da kažem i da nisam pominjao da sarmu gotove i drugi, ali nisam ni rekao da je samo naše jelo. Pricao sam o sarmi u platonovskom smislu, kao i o svakoj pojedinačnoj koju sam pojeo i koju ću pojesti. I čini mi se da je materijalnom svetu sarma ima neki specifičan ontološki status - ona je najmanje "senka" u odnosu na sopstvenu ideju. A glede toga šta sa GLBT odnosom prema genitalnoj simbolici sarme, što se mene tiče nek svako uživa kako god hoće u tome.

Danica

pre 17 godina

Kupus se tek sad stavlja da se kiseli, ali može i kiseljenje na brzinu, ono, uzmeš 1-2 glavice kupusa, staviš u kofu, kofu pored radijatora, u kofu staviš i komadić hleba, zatvoriš, i za nekoliko dana, 5-7, mogu da se prave sarme. Ko drži dijetu, kao što je drži autor teksta, može da napravi sarmu sa junećim mesom, bez svinjskog, jeste posnije, ali da se zadovolji želja...

Brana

pre 17 godina

Moram da dodam samo da, iako cenim proju, dobra sarma bez dobrog, svežeg, mekanog, mirisnog hleba, koji ćete nepristojno umočiti u sarmin sok, nekako... Nije kompletna.

sarmojed

pre 17 godina

krivo mi je jedino sto je autor teksta zaboravio da spomene da sarma nije originalno srpsko jelo. ko je bio u madjarksoj, rumuniji, bugarskoj, grckoji turskoj znace o cemu pricam.

marginalac

pre 17 godina

Bravo za autora ovog genijalnog teksta. Naravno i ja sam obozavalac sarme u svim varijantama i kolicinama! Jedva cekam novu turu!

Jelena

pre 17 godina

Text je genijalan. Neverovatno me je inspirisao. Napisao si sve sto sam ja ikada pomislila u vezi sa sarmom. Cak me je mama nekoliko puta pitala da li sam ja napisala taj text.

Dida

pre 17 godina

Sarma je Srpski nacionalni i tradicionalni brend,ona se nejede svaki dan i prema tome treba biti kvalitetno napravljena sa kvalitetnim materijalom,ova sarma sa slike nije prava jer je skromno napravljena.Sarma treba da bude velika sa malo pirinca i dosta mesa i suvog sitno iseckanog dimnjenog u filu.Idu i suva spic rebra,dalmatinska panceta i kolenica u sredini.Dodati Vranac crveno vino i krckati celu noc u zemljanoj serpi.Takodje je Srbski brend i Teleca glava u skembetu.

Dida

pre 17 godina

Moja pokojna majka je pravila vrhunsku cetnicku sarmu,mozda najbolju na svetu.Prava sarma treba da bude velika sa malo pirinca,u filu da bude osim mlevenog mesa i suvo sitno seckano dimnjeno meso,idu i suva spic rebra,panceta dalmatinska i kolenica u sredini.Dodati crveno vino i krckati celu noc u zemljanom loncu.Slagati red sarme,pa red pancete i rebara kolenica stoji u sredini serpe da bi strujanje vazduha i toplote bilo ravnomerno.Ide uz pravu rusku salatu sa belim pilecim mesom i praskom sunkom i domacim majonezom,sa jecmenim hlebom ispod saca.Ovo sa slike je bezveze sarma,sarmu i sve nase nacionalne specijalitete,netreba degradirati uvek morate stavljati skum materijal i nestedeti na namirnicama.Sarma se nejede svaki dan prema tome neka bude bogata.

Timmy!

pre 17 godina

Sta bre ovde neki likovi tupe o sarmi od tamo nekog lisca i sl. mediteranske gluposti!? Zna se da je jedina i prava sarma od kiselog kupusa. A i onaj vic ide: "Sarma? YES"! (ponedeljkom)
p.s.p.s. Svaka cast domacine za ovakvu temu!

Anci

pre 17 godina

Obozavam sarmu, ali tekst mi je malo glupav, pogotovo onaj deo u vezi sa Dejtonom i ratom u Bosni, a narocito kakva je za muskarci i zene, to nema bas puno veze sa mozgom, ali autor je igleda bio "preinspirisan sarmom". I da, gde je tu proja. Sarma i proja mmmm

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Kao vegetarijanac (a bivsi strasni mesojed - do pre nekih 15 godina ;-) mogu da kazem da su i bezmesne sarme svih vrsta sasvim dobre. Uostalom, to kazu moji prijatelji mesojedi...
I mislim da su ove stvari tipa sarma protiv punjene paprike malo besmislene - najbolje je malo sarma, malo p. paprika, malo sarmice od vinove loze, malo sarmice od zelja, itd. isl. Sto se mene tice, sve radi uz pavlaku i svez hleb...
(PS upravo krecem sa posla - pogodite sta cu da pravim za veceru? ;-)

ddt_toronto

pre 17 godina

Steta sto pisac nije pomenuo najglavniji razlog za dobru sarmu a to je duuuuugo kuvanje na niiiiskoj temeperaturi ... znaci 8-10 sati na minimumu ...

m

pre 17 godina

Po meni, sarma je nacin zivota. Dakle, treba deliti ljude koji vole sarme,na one koji je ne vole. Ja sam pasionirani obozavatelj sarme i jedino zato se radujem zimi. Ja je toliko volim da mi se istancao ukus za istu ( kao da degustiram vino, covece)da razlikujem umesnu kuvaricu od lose,pa samim tim i uzivam u njoj ili ne:)
Simpa tekst.

veki

pre 17 godina

e,pa kad smo kod sarmica,mozda ne bilo lose da probate iste sa mljevenim pilecim mesom,pa da postedimo,koliko,toliko,sve one sirote svinje i telad..

Angelina

pre 17 godina

Slazem se da je sarma najbolja od kiselog kupusa, koji je neophodno obariti u vodi prije savijanja, da ne bi bio previse slan i kiseo... Listovi kupusa mogu da se pripreme za savijanje i zamrznu.
To sto meso nije mljeveno od juneceg ili svinjskog buta ne znaci da nije kvalitetno i ukusno. Meso se obavezno przi, jos je bolje kad se propece u rerni, a sarma kuva sa listicima slanine ili komadicima suvog mesa, jer popravlja ukus. Ispod i preko sarmica obavezno se stavi samo sloj listova kupusa. I jos nesto, ukus sarme je najbolji kad se ne kuva na sporetu nego pece u pekacu u rerni, a nakon hladjenja podgrije... Prijatno!

kvodfak

pre 17 godina

Dobro, prijatelju, imas li dusu? Citat:
kvodfak says:
http://www.b92.net/zivot/gastronauti.php?nav_id=219214

MB says: lepo lepo
MB says: zaboravio sam kako to izgleda
MB says: i kojeg je ukusa
MB says: i ti ces
MB says: ne boj se
MB says: :)
kvodfak says: uf

Joca

pre 17 godina

Ovo sa slike nije sarma. Meso mora dobro da se proprzi na luku pre nego sto se sarma savije i stavi da se kuva. Ne znam da li ste ikada probali tu sarmu koja se savija sa sirovim mesom. Ni na sta ne lici, uzas, kao da si stavio najodvratniju kobasicu u list kupusa i kuvao 5 sati
Pozdrav

MIA

pre 17 godina

Imam prijatelje koji zive u Norveskoj, poreklom su Srbi.Ne moze da se desi da dodju u Srbiju i da odavde u povratku ne odnesu sa sobom pun lonac sarmi koje naravno nose u rucnom prtljagu,da im se ne daj Boze nesto ne desi!Sarme koje su videle vecinu evropskih aerodroma.Tu ljubav vi ne mozete da zamislite.Vec prvog dana po povratku u Norv. od 40-tak sarmi, nestane vise od 20.

Jelena

pre 17 godina

Ne bih preporucila kupovinu tog "mesanog" mlevenog mesa koje se prodaje po mesarama, jer je veliki znak pitanja sta je tu sve umesano. Cista mlevena junetina uz mozda malo cisto mlevene svinjetine je ok. Najbolje je ako vec kod kuce imate masinu za mlevenje mesa, tako vam nece uvaliti u mesari sav otpad koji im se trenutno zatekao u masini za mlevenje. U meso treba dodati saku sitno sitno seckane prave suve slanine (ne onih barenih i tako to)i sarma ce biti odlicna!

Sar-me!!!! Sar-me!!!!!! Sar-me!!!!!!!

pre 17 godina

Ponedeljak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (ushiceno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Utorak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (odusevljeno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Sreda: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (veselo): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Cetvrtak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (zadovoljno): Sar-me :) Sar-me :) Sar-me :)

Petak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (ravnodusno): Sar-me... Sar-me... Sar-me...

Subota: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (deprimirano): Sarme :( Sarme :(( Sarme :(((

Nedelja: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (rezignirano): Aman bre, dokle vise te sarme!#@%?

Ponedeljak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (odusevljeno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!
...

Dima

pre 17 godina

Odlican tekst! I ukusan pre svega. Jedna se mala greska potkrala doduse, gde se otuznog ukusa pateticni surogat sarme - sarma od kiselog kupusa - proglasava pravim jelom. Pored sarme od vinove loze, zelja, ili renovog lista, kupus sarma, iliti golubice kako ih zovu u Poljskoj su slab argument. Ko je putovao Levantom i uzivao i bliskoistocnoj mediteranskoj kuhinji zna!

rale

pre 17 godina

"Oblik je takav da kao retko koji podjednako privlači i muškarce i žene. Za muškarce sarme su oble, tople, meke i vlažne, a za žene one su valjkaste, išarane žilicama, kompaktne, najbolje kad su dovoljno čvrste i pune mesa, dok činjenica da tu ima nadeva uskladjuje asocijacije oba pola." A kako sarma privlaci zene koje vole zene ili muskarce koji vole isti pol?,ako moze pisac teksta da pojasni? Hvala

george

pre 17 godina

Jao, shta nam radite... SARMA SARMA SARMA... kako mi se sada jede SARMA posle ovog citanja? Gde ima dobra SARMA da se pojede, sada za dorucak?

Marko Dupor

pre 17 godina

Jednom sam, boraveci u Norveskoj, pokusavao da svom norveskom prijatelju objasnim kako se priprema jedno "tipicno srpsko jelo" - sarma. I ispostavilo se da sarmu na potpuno istovetan nacin pripremaju i Norvezani!?!

vladimir miladinovic

pre 17 godina

Au!
Odlican text, voda mi je posla na usta, sva sreca da smo tek na pocetku sezone....
Prijatno svim sarmoljubcima...!

Bosko

pre 17 godina

Ovo stvarno nije fer! Doshao sam na posao, i prvo shto sam video jeste tekst o pripremanju sarme!!! Kako sada da se skoncentrishem? Kako sada da radim kada mi je samo sarma u glavi?!?!?!? (a ne u stomaku... pih...)

sale basorovic

pre 16 godina

Sarme su najbolje jelo na svetu!
Zamišljam da u raju umesto rajskog voća na drveću rastu sarme... I ja se tako šetam i zmeđu tog drveća i berem te sarme... I jedem ih,kolko hoću...
Inače, najbolje sarme na svetu je kuvala moja baba Natalija,koja je bila leskovčanka,i bila je mala i debela,i nosila je one kućne haljine od porheta zimi, a od cica leti. I nosila je papuče, i naočare... I svi su je zvali "Kevo" a ja "Baba" pošto je meni bila baba..
Više puta sam kuvao sarme po babinom receptu,ali nisu kao babine...

micmac

pre 17 godina

jedino sarmu volim više od ruske salate, iz jednog razloga - rusku salatu možeš da zezneš, a sarmu i ako zezneš opet je bolja nego bilo šta drugo. Kad ima sarme, ja je jedem za doručak, ručak, dve užine i večeru, a budim se i noću.

Bosko

pre 17 godina

Ovo stvarno nije fer! Doshao sam na posao, i prvo shto sam video jeste tekst o pripremanju sarme!!! Kako sada da se skoncentrishem? Kako sada da radim kada mi je samo sarma u glavi?!?!?!? (a ne u stomaku... pih...)

vladimir miladinovic

pre 17 godina

Au!
Odlican text, voda mi je posla na usta, sva sreca da smo tek na pocetku sezone....
Prijatno svim sarmoljubcima...!

george

pre 17 godina

Jao, shta nam radite... SARMA SARMA SARMA... kako mi se sada jede SARMA posle ovog citanja? Gde ima dobra SARMA da se pojede, sada za dorucak?

Sar-me!!!! Sar-me!!!!!! Sar-me!!!!!!!

pre 17 godina

Ponedeljak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (ushiceno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Utorak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (odusevljeno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Sreda: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (veselo): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Cetvrtak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (zadovoljno): Sar-me :) Sar-me :) Sar-me :)

Petak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (ravnodusno): Sar-me... Sar-me... Sar-me...

Subota: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (deprimirano): Sarme :( Sarme :(( Sarme :(((

Nedelja: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (rezignirano): Aman bre, dokle vise te sarme!#@%?

Ponedeljak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (odusevljeno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!
...

Verica

pre 15 godina

Kakav divan tekst! Znam da kasnim sa komentarom skoro 2 godine, ali ne mogu da se uzdrzim. :)

Za sve vegetarijance i one koji to nisu, ali su odlucili da poste: toplo preporucujem sarmu sa orasima -- samo se umesto mlevenog mesa stave mleveni orasi i sve ostalo po starom. Ja je vec godinama spremam i jedem tako i jos uvek nisam naisla na nekog kome se ne svidja.

Jelena

pre 17 godina

Text je genijalan. Neverovatno me je inspirisao. Napisao si sve sto sam ja ikada pomislila u vezi sa sarmom. Cak me je mama nekoliko puta pitala da li sam ja napisala taj text.

marginalac

pre 17 godina

Bravo za autora ovog genijalnog teksta. Naravno i ja sam obozavalac sarme u svim varijantama i kolicinama! Jedva cekam novu turu!

sarmojed

pre 17 godina

krivo mi je jedino sto je autor teksta zaboravio da spomene da sarma nije originalno srpsko jelo. ko je bio u madjarksoj, rumuniji, bugarskoj, grckoji turskoj znace o cemu pricam.

Brana

pre 17 godina

Moram da dodam samo da, iako cenim proju, dobra sarma bez dobrog, svežeg, mekanog, mirisnog hleba, koji ćete nepristojno umočiti u sarmin sok, nekako... Nije kompletna.

Marko

pre 17 godina

Dozvolite mi da obogatim komentare tekstom pjesme zagrebacke grupe Hladno pivo po nazivom "Sarma":

Sarma

Od sve mi hrane najdraza sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka,
Mijesano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidis veselja.

Sarma je prava poslije par dana,
Kad ugledas krutu mast na vrhu.
Curi niz bradu juhica fina,
Odbacis pribor, zderes ko svinja.

Po cijeli dan zena me grdi,
Da samo jedem, spavam i prdim.
Za one stvari tako joj drage,
Ja vise nemam volje ni snage.

Meni se, iskreno, vise ne da
Znojiti na njoj dok ona drijema
I bas me briga sto kuja melje,
Cim ona ode ja vadim zelje.

Joca

pre 17 godina

Ovo sa slike nije sarma. Meso mora dobro da se proprzi na luku pre nego sto se sarma savije i stavi da se kuva. Ne znam da li ste ikada probali tu sarmu koja se savija sa sirovim mesom. Ni na sta ne lici, uzas, kao da si stavio najodvratniju kobasicu u list kupusa i kuvao 5 sati
Pozdrav

ddt_toronto

pre 17 godina

Steta sto pisac nije pomenuo najglavniji razlog za dobru sarmu a to je duuuuugo kuvanje na niiiiskoj temeperaturi ... znaci 8-10 sati na minimumu ...

Dida

pre 17 godina

Sarma je Srpski nacionalni i tradicionalni brend,ona se nejede svaki dan i prema tome treba biti kvalitetno napravljena sa kvalitetnim materijalom,ova sarma sa slike nije prava jer je skromno napravljena.Sarma treba da bude velika sa malo pirinca i dosta mesa i suvog sitno iseckanog dimnjenog u filu.Idu i suva spic rebra,dalmatinska panceta i kolenica u sredini.Dodati Vranac crveno vino i krckati celu noc u zemljanoj serpi.Takodje je Srbski brend i Teleca glava u skembetu.

Tanja

pre 17 godina

Fenomenalno! Kada sam stigla u Arizonu proslog septembra, prva stvar je bila da napravim mapu prodavnica u kojima se mogu naci namirnice poput kiselog kupusa... U okruzenju tipicno meksicke kuhinje, osim seckanih listova kiselog kupusa dugo nisam nasla nista sto lici na nesto od cega se moze napraviti sarma. Eeeehhhhh... onda mi je komsinica Fata otkrila par divnih mesta (uglavnom bosanske i arapske radnjice) u kojim sam pronasla blago: fantasticno upakovane listove kiselog kupusa u velikim teglama spremne za sarmu. I ajvar. A ko se to tako lepo setio? Makedonci! Da li je potrebno da kazem da su Ameri odlepili za sarmama??? Jedna od prvih reci koju su fenomenalno naucili: SARMA!
Sveze meso sa proprzenim ostalim sastojcima je odlicno, cak daje bolji smek u sarmi (spremala sam na oba nacina kao i sa sojom umesto mesa za vegetarijansku ili posnu sarmu). Nikad nisam razmisljala da ce mi na 45°C usred jula prijati sarma, ali eto Makedonci me izazvali svojim kupusom u velikim teglama i mogu reci da sarma prija uvek!

Pozdrav

Danica

pre 17 godina

@Doda,
pošto moj muž voli sarmu, često je spremam, a lepa crvena kanta u kuhinji sa crvenim detaljima je baš lep prizor, i ako je kofa, pisala sam kanta, a mislila kofa, dobro zatvorena ne oseća se miris kiselog kupusa koji uzgred rečeno baš lepo miriše, bar meni, volim da mirišim kuhinjske miomirise, ako neko ne voli, nije razlog da mi se obraća sa , pobogu, ženo, kao da sam nekog ubila. Ovde ću staviti i primedbu uredniku jer u uputstvu stoji da nije dozvoljeno pisati komentare koji predstavljaju komentare drugih komentara, a vi ste ti uradili. Komentar koji sam poslala u 10.41 je dobio odgovor od Doda u 14.09. od vas očekujem da ovaj moj komentar objavite u celini, ili da komentar Doda od 14.09 obrišete. Pridržavajte se uputstva koje ste nama uputili. Hvala.

Dida

pre 17 godina

Sarmojed nisi u pravu,sarma se jede svuda i to je tacno,ali neznaci da ako se jede u drugim zemljama da nije Srbska!!!Sarma je izvorno nas brend,kako ti objasnjavas znaci da i spagete koje se jedu kao i svo testo dosta u Francuskoj i pica znaci da nisu Italijanski.Doduse pica potice i spagete iz Kine.Danas je svacija kuhinja dostupna svim zemljama.

Marko Dupor

pre 17 godina

Jednom sam, boraveci u Norveskoj, pokusavao da svom norveskom prijatelju objasnim kako se priprema jedno "tipicno srpsko jelo" - sarma. I ispostavilo se da sarmu na potpuno istovetan nacin pripremaju i Norvezani!?!

Dima

pre 17 godina

Odlican tekst! I ukusan pre svega. Jedna se mala greska potkrala doduse, gde se otuznog ukusa pateticni surogat sarme - sarma od kiselog kupusa - proglasava pravim jelom. Pored sarme od vinove loze, zelja, ili renovog lista, kupus sarma, iliti golubice kako ih zovu u Poljskoj su slab argument. Ko je putovao Levantom i uzivao i bliskoistocnoj mediteranskoj kuhinji zna!

MIA

pre 17 godina

Imam prijatelje koji zive u Norveskoj, poreklom su Srbi.Ne moze da se desi da dodju u Srbiju i da odavde u povratku ne odnesu sa sobom pun lonac sarmi koje naravno nose u rucnom prtljagu,da im se ne daj Boze nesto ne desi!Sarme koje su videle vecinu evropskih aerodroma.Tu ljubav vi ne mozete da zamislite.Vec prvog dana po povratku u Norv. od 40-tak sarmi, nestane vise od 20.

m

pre 17 godina

Po meni, sarma je nacin zivota. Dakle, treba deliti ljude koji vole sarme,na one koji je ne vole. Ja sam pasionirani obozavatelj sarme i jedino zato se radujem zimi. Ja je toliko volim da mi se istancao ukus za istu ( kao da degustiram vino, covece)da razlikujem umesnu kuvaricu od lose,pa samim tim i uzivam u njoj ili ne:)
Simpa tekst.

Timmy!

pre 17 godina

Sta bre ovde neki likovi tupe o sarmi od tamo nekog lisca i sl. mediteranske gluposti!? Zna se da je jedina i prava sarma od kiselog kupusa. A i onaj vic ide: "Sarma? YES"! (ponedeljkom)
p.s.p.s. Svaka cast domacine za ovakvu temu!

Dida

pre 17 godina

Moja pokojna majka je pravila vrhunsku cetnicku sarmu,mozda najbolju na svetu.Prava sarma treba da bude velika sa malo pirinca,u filu da bude osim mlevenog mesa i suvo sitno seckano dimnjeno meso,idu i suva spic rebra,panceta dalmatinska i kolenica u sredini.Dodati crveno vino i krckati celu noc u zemljanom loncu.Slagati red sarme,pa red pancete i rebara kolenica stoji u sredini serpe da bi strujanje vazduha i toplote bilo ravnomerno.Ide uz pravu rusku salatu sa belim pilecim mesom i praskom sunkom i domacim majonezom,sa jecmenim hlebom ispod saca.Ovo sa slike je bezveze sarma,sarmu i sve nase nacionalne specijalitete,netreba degradirati uvek morate stavljati skum materijal i nestedeti na namirnicama.Sarma se nejede svaki dan prema tome neka bude bogata.

nebojsa spaic

pre 17 godina

Hvala svima na komplimentima. Nisam ni znao da je tekst ovde postavljen - pisao sam ga pre dobrih 10 godina za Vreme uživanja. Otud Dejton i Bosna, što je neko pitao. Štaviše, to je onomad izazvalo polemiku u pismima čitalaca - kako smem da skrnavim tragediju bosanskog rata pominjući ga u gornjem kontekstu. Kad se već javljam, da kažem i da nisam pominjao da sarmu gotove i drugi, ali nisam ni rekao da je samo naše jelo. Pricao sam o sarmi u platonovskom smislu, kao i o svakoj pojedinačnoj koju sam pojeo i koju ću pojesti. I čini mi se da je materijalnom svetu sarma ima neki specifičan ontološki status - ona je najmanje "senka" u odnosu na sopstvenu ideju. A glede toga šta sa GLBT odnosom prema genitalnoj simbolici sarme, što se mene tiče nek svako uživa kako god hoće u tome.

zaboravna guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

Ah, da... i kako sad, nakon svega, uzeti za ozbiljno nekog ko ti, uz sarmu, nudi - przene krompirice!??? Kome je tako monstruozna ideja uopste mogla pasti na pamet!?

Mrmot

pre 17 godina

Ej bre ljudi... Kako sarmica od zelja nije dostojna imena, sta je vama? Pa da li je neko od vas probao one male slatke zelene sarmice spravljene od najfinijih listova zelja, orosenih i tek sa pijace od seljanke donesenih...Iskren da budem nikada nisam gledao kako se prave, ali sam uvek ponovo odusevljen kada ih vidim onako spakovane jedna do druge, prelivene jajetom i nezno ispecene u rerni na prijatnoj vatri. 1000000 puta sam u stanju da ih samo obidjem dok se peku, upalim ono svetlance u rerni...cisto da vidim sta rade. Kada su u mojoj kuci sarmice od zelja, to je bas svecan dan. Svi u porodici obucemo najlepse 'aljine koje imamo, kako bi pokazali da postujemo trenutak koji ce doci...a to je naravno RUCAK i sarmice. Pa kada ih prelijem onako zelenkasto zute i vatreno crno crvene, kiselim mlekom, onim najpunomasnijim na svetu...eeee....
'Ajd' cao.....MAAAAAMAAAAAAAA, pravi mi sarmiceeeeeeeeeeee.....MAAAAAAAMAAAAAAAAAAAA

Ivan

pre 17 godina

Kao vegetarijanacu, ne može a da mi malo ne pozli od recepta. Siguran način da se poveća rizik od srčanog udara i dijabetesa (nisam ja izmislio, tvrde vodeće svetske zdravstvene organizacije zadužene za to, izvolite proverite sami).
Da ne bude samo kritika, predložiću zdravu i ukusnu alternativu, koju i ja rado jedem ponekad.
Umesto mesa, sarme se napune sojinim ljuspicama, još bolje mešavina sojinih ljuspica i pirinča, još bolje ako je pirinač integralni. Volim i sarmice od zelja.

rale

pre 17 godina

"Oblik je takav da kao retko koji podjednako privlači i muškarce i žene. Za muškarce sarme su oble, tople, meke i vlažne, a za žene one su valjkaste, išarane žilicama, kompaktne, najbolje kad su dovoljno čvrste i pune mesa, dok činjenica da tu ima nadeva uskladjuje asocijacije oba pola." A kako sarma privlaci zene koje vole zene ili muskarce koji vole isti pol?,ako moze pisac teksta da pojasni? Hvala

Jelena

pre 17 godina

Ne bih preporucila kupovinu tog "mesanog" mlevenog mesa koje se prodaje po mesarama, jer je veliki znak pitanja sta je tu sve umesano. Cista mlevena junetina uz mozda malo cisto mlevene svinjetine je ok. Najbolje je ako vec kod kuce imate masinu za mlevenje mesa, tako vam nece uvaliti u mesari sav otpad koji im se trenutno zatekao u masini za mlevenje. U meso treba dodati saku sitno sitno seckane prave suve slanine (ne onih barenih i tako to)i sarma ce biti odlicna!

veki

pre 17 godina

e,pa kad smo kod sarmica,mozda ne bilo lose da probate iste sa mljevenim pilecim mesom,pa da postedimo,koliko,toliko,sve one sirote svinje i telad..

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Kao vegetarijanac (a bivsi strasni mesojed - do pre nekih 15 godina ;-) mogu da kazem da su i bezmesne sarme svih vrsta sasvim dobre. Uostalom, to kazu moji prijatelji mesojedi...
I mislim da su ove stvari tipa sarma protiv punjene paprike malo besmislene - najbolje je malo sarma, malo p. paprika, malo sarmice od vinove loze, malo sarmice od zelja, itd. isl. Sto se mene tice, sve radi uz pavlaku i svez hleb...
(PS upravo krecem sa posla - pogodite sta cu da pravim za veceru? ;-)

Danica

pre 17 godina

Kupus se tek sad stavlja da se kiseli, ali može i kiseljenje na brzinu, ono, uzmeš 1-2 glavice kupusa, staviš u kofu, kofu pored radijatora, u kofu staviš i komadić hleba, zatvoriš, i za nekoliko dana, 5-7, mogu da se prave sarme. Ko drži dijetu, kao što je drži autor teksta, može da napravi sarmu sa junećim mesom, bez svinjskog, jeste posnije, ali da se zadovolji želja...

Trbulle

pre 17 godina

Jedan od razloga zašto sm počeo da postim je sarma. Ok je ono o duhovnom i telesnom pročišćavanju, ali negde tu ušunjala se i sarma kao motiv. Mučim se do Božića, odolevam iskušenjima, čeličim se tokom novogodišnjeg krkanluka i svake godine izdržim da se ne omrsim do 7. januara jer znam, kada se probudim tog veličanstvenog dana, neću piti kafu zato što se sarma krčka i čeka me da se vratim sa pričesta. A onda - spektakl!

Milena Vasić

pre 17 godina

Najbolja sarma je sarma kuvana u zemljanom djuveču, na starom "smederevcu" otprilike celo prepodne na laganoj vatrici.A još bolje isto tako kuvane suve punjene paprike, još ako su vrlo malo ljute to je prava stvar.Probajte i uverite se sami.

guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

Boze dragi, koliko se Spaja prosarmavao u ovom tekstu :) Inace, sarma, naravno, jeste tipicno srpsko jelo, ali, daleko od toga da je ekskluzivno srpsko, kuva se po, manje-vise, celom Balkanu i pola Srednje Evrope, a doneli su nam je (kao, uostalom, i kiseli kupus, pa i sam glavicasti kupus za kiseljenje) - Mongoli. Zao mi je ako ce saznanje nekog razocarati, ali, eto, proizilazi kako "ideja da se sarma zavije", ipak, nije bila "delo uma nepoznatog genija" koji je proucavao Platonov svet idealnih namirnica, nego je, jednostavno, karakteristicna za kinesku kuhinju.
Da, zaista je interesantno kako to da se terazijski novokomponovani snobovi, kraj onoliko cirilicarskog buckurisa 'vataju bas za onaj stih o sarmi, pokazujuci, pod "A", da ga nisu shvatili, to jest, da ne poznaju ritualni znacaj sarme kod srpskog naroda (ona je jedini obavezan sastojak, sa precizno utvrdjenim mestom u meniju, svih narodnih proslava i veselja - svadbe, slave, ispracaji... i ujedno ona tacka u meniju kojom domacice pokazuju kuvarsko umece), a pod "B", neverovatno je kako im nije upao u oci stih koji neposredno prethodi onom o sarmi - "pseto laje, a ja mislim - ti si". Ah, da... i otkud i cemu onaj prezir prema sarmicama od zelja??? Jeste sarma od kupusa - prava sarma i jeste narodski premenito jelo i svaka joj cast (narocito uz proju!). I jesu sarmice od zelja nesto malo manje platonske, a nesto malo vise "senke u odnosu na sopstvenu ideju" - sarmu od kupusa, one su - plemenite i basta, delikates, luksuz koji se ne kuva svaki dan u nedelji, ni svake nedelje, nego bas za Uskrs i mozda jos ponekad. O ekstravagantnoj plemenitosti sarmi od vinove loze, cini mi se da cemo se, ipak, lakse sloziti.

miroslav

pre 17 godina

podržao bih odu sarmi.Ono što je rekla gore jedna koleginica da treba dodati malo dimljene slanine je apsolutno u pravu.Takodje OBAVEZNO jaka i masna zaprška-sarma ne sme biti jelo za bolesnike, kad je negde vidim belu,jadnu,dodje mi nekako teško.Ali onako crvena jaka teška to je pravo hedonističko jelo,ono zbog čega vredi čekati zimu u Srbiji.Nikakve modifikacije,nikakvi mediteranski ili drugi aditivi ili travke.Samo,lepo je kad se sa njom skuva nekoliko suvih ljutih papričica,ili makar drobiti iste preko sarme.Poznato je da je sarma najlepša drugi,ili treći dan od kuvanja.Moji roditelji imaju smederevac-tu kad se ukrčka...a posle neko vino,npr.rajačko.Sarmo,majko

marco

pre 17 godina

Sarma je meni najbolja zimska hrana, a pogotovo kad moja mama napravi sa svinjskim mesom. sarma se pravi sa svinjskim mesom a ne sa teletnom ili junetnom kolko ja znam o hrani.

guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

I evo, po ko zna koji put se potvrdjuje da se pratece cete Istorije ponekad znaju provuci i najnezamislivijim kozjim stazama - upravo sam na Mrezi otkrio dokaz da i ta norveska sarma vodi poreklo, zamislite - sa Balkana! Stigla je u Skandinaviju pocetkom 18. stoljeca, kad je svedski kralj Karl XII, nakon poraza na Poltavi, bio prinudjen da, sa ostacima svoje vojske, potrazi azil kod Turaka i dobio prolaz preko Moldavije i Vlaske, pa tamo morao da ceka nekoliko godina dok mu nije bilo omoguceno da se vrati kuci.
http://helsinki.mae.ro/index.php?lang=en&id=11085

kvodfak

pre 17 godina

Dobro, prijatelju, imas li dusu? Citat:
kvodfak says:
http://www.b92.net/zivot/gastronauti.php?nav_id=219214

MB says: lepo lepo
MB says: zaboravio sam kako to izgleda
MB says: i kojeg je ukusa
MB says: i ti ces
MB says: ne boj se
MB says: :)
kvodfak says: uf

Angelina

pre 17 godina

Slazem se da je sarma najbolja od kiselog kupusa, koji je neophodno obariti u vodi prije savijanja, da ne bi bio previse slan i kiseo... Listovi kupusa mogu da se pripreme za savijanje i zamrznu.
To sto meso nije mljeveno od juneceg ili svinjskog buta ne znaci da nije kvalitetno i ukusno. Meso se obavezno przi, jos je bolje kad se propece u rerni, a sarma kuva sa listicima slanine ili komadicima suvog mesa, jer popravlja ukus. Ispod i preko sarmica obavezno se stavi samo sloj listova kupusa. I jos nesto, ukus sarme je najbolji kad se ne kuva na sporetu nego pece u pekacu u rerni, a nakon hladjenja podgrije... Prijatno!

Anci

pre 17 godina

Obozavam sarmu, ali tekst mi je malo glupav, pogotovo onaj deo u vezi sa Dejtonom i ratom u Bosni, a narocito kakva je za muskarci i zene, to nema bas puno veze sa mozgom, ali autor je igleda bio "preinspirisan sarmom". I da, gde je tu proja. Sarma i proja mmmm

Doda

pre 17 godina

@ Danica,
pobogu zeno stan treba da mirisi na cvece i svezinu, a ne na kiseli kupus u kanti pored radijatora. Jos i prizor kante pored radijatora!!!???
Autor teksta napominje da postoje razlicite vrste sarmi, pa ako mogu i ja da dodam iz licnog iskustva: u Vojvodini su na ceni sarme koje su male i ima ih puno. Kuvaju se na sporetu sa raznim suhomesnatim dodacima, na pr. obaveznom kobasicom, onda se doda zaprska sa puno Aleve paprike. Jede se sa mileramom. Mama mi je iz juzne Srbije i uvek je pravila sarmu na drugi nacin: sarme su velike i zapecene su u rerni bez zaprske, pa su prema tome i lakse. Uvek je najpre izdinstala meso na luku, pa tek onda filovala, ali je i ona poslednjih godina prihvatila varijantu da zavija sarme sa sirovim mesom, posto se nakon distanja to meso prilicno otopi i "skvrci", a masnoca ostaje inace u filu. Varijanta sa sirovim mesom koje se isto tako kuvanjem sarme termicki obradi daje rezultat da sarma ima lepsi fil nakon kuvanja. Bilo kako bilo, ne pravim nikada sarmu, posto je moj muz ne voli:(

miroslav

pre 17 godina

Jedan dodatak prethodnom mom komentaru;zaboravio sam autoru da zahvalim na nevidjeno dobroj temi,a još nešto-uz sarmu obavezno mora ići u velikoj količini gust,jak SAFT za umakanje hleba,mekanog,to je bolje od proje,ona je nekako za podvarak,čvarke,etc.

Jelena

pre 16 godina

Ja sam dokaz da sarma moze itekako da dosadi. Joj, kad se sjetim svake zime po 20 puta mjesecno sarma, sarma, i samo sarma. Brate, dosadi, nije da ne dosadi! Da je ne pojedem do kraja mog zivota, ne bi zazalila nimalo. Evo, vec 2 godine uspjesno apstiniram, i jos mi ne nedostaje!
No, nije to lose jelo, nego meni dosadila samo!

Jelena

pre 16 godina

Ja sam dokaz da sarma moze itekako da dosadi. Joj, kad se sjetim svake zime po 20 puta mjesecno sarma, sarma, i samo sarma. Brate, dosadi, nije da ne dosadi! Da je ne pojedem do kraja mog zivota, ne bi zazalila nimalo. Evo, vec 2 godine uspjesno apstiniram, i jos mi ne nedostaje!
No, nije to lose jelo, nego meni dosadila samo!

Joca

pre 17 godina

Ovo sa slike nije sarma. Meso mora dobro da se proprzi na luku pre nego sto se sarma savije i stavi da se kuva. Ne znam da li ste ikada probali tu sarmu koja se savija sa sirovim mesom. Ni na sta ne lici, uzas, kao da si stavio najodvratniju kobasicu u list kupusa i kuvao 5 sati
Pozdrav

Dida

pre 17 godina

Sarmojed nisi u pravu,sarma se jede svuda i to je tacno,ali neznaci da ako se jede u drugim zemljama da nije Srbska!!!Sarma je izvorno nas brend,kako ti objasnjavas znaci da i spagete koje se jedu kao i svo testo dosta u Francuskoj i pica znaci da nisu Italijanski.Doduse pica potice i spagete iz Kine.Danas je svacija kuhinja dostupna svim zemljama.

Ivan

pre 17 godina

Kao vegetarijanacu, ne može a da mi malo ne pozli od recepta. Siguran način da se poveća rizik od srčanog udara i dijabetesa (nisam ja izmislio, tvrde vodeće svetske zdravstvene organizacije zadužene za to, izvolite proverite sami).
Da ne bude samo kritika, predložiću zdravu i ukusnu alternativu, koju i ja rado jedem ponekad.
Umesto mesa, sarme se napune sojinim ljuspicama, još bolje mešavina sojinih ljuspica i pirinča, još bolje ako je pirinač integralni. Volim i sarmice od zelja.

Dida

pre 17 godina

Sarma je Srpski nacionalni i tradicionalni brend,ona se nejede svaki dan i prema tome treba biti kvalitetno napravljena sa kvalitetnim materijalom,ova sarma sa slike nije prava jer je skromno napravljena.Sarma treba da bude velika sa malo pirinca i dosta mesa i suvog sitno iseckanog dimnjenog u filu.Idu i suva spic rebra,dalmatinska panceta i kolenica u sredini.Dodati Vranac crveno vino i krckati celu noc u zemljanoj serpi.Takodje je Srbski brend i Teleca glava u skembetu.

Mrmot

pre 17 godina

Ej bre ljudi... Kako sarmica od zelja nije dostojna imena, sta je vama? Pa da li je neko od vas probao one male slatke zelene sarmice spravljene od najfinijih listova zelja, orosenih i tek sa pijace od seljanke donesenih...Iskren da budem nikada nisam gledao kako se prave, ali sam uvek ponovo odusevljen kada ih vidim onako spakovane jedna do druge, prelivene jajetom i nezno ispecene u rerni na prijatnoj vatri. 1000000 puta sam u stanju da ih samo obidjem dok se peku, upalim ono svetlance u rerni...cisto da vidim sta rade. Kada su u mojoj kuci sarmice od zelja, to je bas svecan dan. Svi u porodici obucemo najlepse 'aljine koje imamo, kako bi pokazali da postujemo trenutak koji ce doci...a to je naravno RUCAK i sarmice. Pa kada ih prelijem onako zelenkasto zute i vatreno crno crvene, kiselim mlekom, onim najpunomasnijim na svetu...eeee....
'Ajd' cao.....MAAAAAMAAAAAAAA, pravi mi sarmiceeeeeeeeeeee.....MAAAAAAAMAAAAAAAAAAAA

sale basorovic

pre 16 godina

Sarme su najbolje jelo na svetu!
Zamišljam da u raju umesto rajskog voća na drveću rastu sarme... I ja se tako šetam i zmeđu tog drveća i berem te sarme... I jedem ih,kolko hoću...
Inače, najbolje sarme na svetu je kuvala moja baba Natalija,koja je bila leskovčanka,i bila je mala i debela,i nosila je one kućne haljine od porheta zimi, a od cica leti. I nosila je papuče, i naočare... I svi su je zvali "Kevo" a ja "Baba" pošto je meni bila baba..
Više puta sam kuvao sarme po babinom receptu,ali nisu kao babine...

Sar-me!!!! Sar-me!!!!!! Sar-me!!!!!!!

pre 17 godina

Ponedeljak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (ushiceno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Utorak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (odusevljeno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Sreda: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (veselo): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!

Cetvrtak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (zadovoljno): Sar-me :) Sar-me :) Sar-me :)

Petak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (ravnodusno): Sar-me... Sar-me... Sar-me...

Subota: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (deprimirano): Sarme :( Sarme :(( Sarme :(((

Nedelja: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (rezignirano): Aman bre, dokle vise te sarme!#@%?

Ponedeljak: Mama, sta ima za rucak? -Sarme.
Deca (odusevljeno): Sar-me! Sar-me!! Sar-me!!!
...

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Kao vegetarijanac (a bivsi strasni mesojed - do pre nekih 15 godina ;-) mogu da kazem da su i bezmesne sarme svih vrsta sasvim dobre. Uostalom, to kazu moji prijatelji mesojedi...
I mislim da su ove stvari tipa sarma protiv punjene paprike malo besmislene - najbolje je malo sarma, malo p. paprika, malo sarmice od vinove loze, malo sarmice od zelja, itd. isl. Sto se mene tice, sve radi uz pavlaku i svez hleb...
(PS upravo krecem sa posla - pogodite sta cu da pravim za veceru? ;-)

sarmojed

pre 17 godina

krivo mi je jedino sto je autor teksta zaboravio da spomene da sarma nije originalno srpsko jelo. ko je bio u madjarksoj, rumuniji, bugarskoj, grckoji turskoj znace o cemu pricam.

micmac

pre 17 godina

jedino sarmu volim više od ruske salate, iz jednog razloga - rusku salatu možeš da zezneš, a sarmu i ako zezneš opet je bolja nego bilo šta drugo. Kad ima sarme, ja je jedem za doručak, ručak, dve užine i večeru, a budim se i noću.

miroslav

pre 17 godina

podržao bih odu sarmi.Ono što je rekla gore jedna koleginica da treba dodati malo dimljene slanine je apsolutno u pravu.Takodje OBAVEZNO jaka i masna zaprška-sarma ne sme biti jelo za bolesnike, kad je negde vidim belu,jadnu,dodje mi nekako teško.Ali onako crvena jaka teška to je pravo hedonističko jelo,ono zbog čega vredi čekati zimu u Srbiji.Nikakve modifikacije,nikakvi mediteranski ili drugi aditivi ili travke.Samo,lepo je kad se sa njom skuva nekoliko suvih ljutih papričica,ili makar drobiti iste preko sarme.Poznato je da je sarma najlepša drugi,ili treći dan od kuvanja.Moji roditelji imaju smederevac-tu kad se ukrčka...a posle neko vino,npr.rajačko.Sarmo,majko

miroslav

pre 17 godina

Jedan dodatak prethodnom mom komentaru;zaboravio sam autoru da zahvalim na nevidjeno dobroj temi,a još nešto-uz sarmu obavezno mora ići u velikoj količini gust,jak SAFT za umakanje hleba,mekanog,to je bolje od proje,ona je nekako za podvarak,čvarke,etc.

marco

pre 17 godina

Sarma je meni najbolja zimska hrana, a pogotovo kad moja mama napravi sa svinjskim mesom. sarma se pravi sa svinjskim mesom a ne sa teletnom ili junetnom kolko ja znam o hrani.

Verica

pre 15 godina

Kakav divan tekst! Znam da kasnim sa komentarom skoro 2 godine, ali ne mogu da se uzdrzim. :)

Za sve vegetarijance i one koji to nisu, ali su odlucili da poste: toplo preporucujem sarmu sa orasima -- samo se umesto mlevenog mesa stave mleveni orasi i sve ostalo po starom. Ja je vec godinama spremam i jedem tako i jos uvek nisam naisla na nekog kome se ne svidja.

vladimir miladinovic

pre 17 godina

Au!
Odlican text, voda mi je posla na usta, sva sreca da smo tek na pocetku sezone....
Prijatno svim sarmoljubcima...!

Bosko

pre 17 godina

Ovo stvarno nije fer! Doshao sam na posao, i prvo shto sam video jeste tekst o pripremanju sarme!!! Kako sada da se skoncentrishem? Kako sada da radim kada mi je samo sarma u glavi?!?!?!? (a ne u stomaku... pih...)

Marko Dupor

pre 17 godina

Jednom sam, boraveci u Norveskoj, pokusavao da svom norveskom prijatelju objasnim kako se priprema jedno "tipicno srpsko jelo" - sarma. I ispostavilo se da sarmu na potpuno istovetan nacin pripremaju i Norvezani!?!

george

pre 17 godina

Jao, shta nam radite... SARMA SARMA SARMA... kako mi se sada jede SARMA posle ovog citanja? Gde ima dobra SARMA da se pojede, sada za dorucak?

rale

pre 17 godina

"Oblik je takav da kao retko koji podjednako privlači i muškarce i žene. Za muškarce sarme su oble, tople, meke i vlažne, a za žene one su valjkaste, išarane žilicama, kompaktne, najbolje kad su dovoljno čvrste i pune mesa, dok činjenica da tu ima nadeva uskladjuje asocijacije oba pola." A kako sarma privlaci zene koje vole zene ili muskarce koji vole isti pol?,ako moze pisac teksta da pojasni? Hvala

Dima

pre 17 godina

Odlican tekst! I ukusan pre svega. Jedna se mala greska potkrala doduse, gde se otuznog ukusa pateticni surogat sarme - sarma od kiselog kupusa - proglasava pravim jelom. Pored sarme od vinove loze, zelja, ili renovog lista, kupus sarma, iliti golubice kako ih zovu u Poljskoj su slab argument. Ko je putovao Levantom i uzivao i bliskoistocnoj mediteranskoj kuhinji zna!

Jelena

pre 17 godina

Ne bih preporucila kupovinu tog "mesanog" mlevenog mesa koje se prodaje po mesarama, jer je veliki znak pitanja sta je tu sve umesano. Cista mlevena junetina uz mozda malo cisto mlevene svinjetine je ok. Najbolje je ako vec kod kuce imate masinu za mlevenje mesa, tako vam nece uvaliti u mesari sav otpad koji im se trenutno zatekao u masini za mlevenje. U meso treba dodati saku sitno sitno seckane prave suve slanine (ne onih barenih i tako to)i sarma ce biti odlicna!

kvodfak

pre 17 godina

Dobro, prijatelju, imas li dusu? Citat:
kvodfak says:
http://www.b92.net/zivot/gastronauti.php?nav_id=219214

MB says: lepo lepo
MB says: zaboravio sam kako to izgleda
MB says: i kojeg je ukusa
MB says: i ti ces
MB says: ne boj se
MB says: :)
kvodfak says: uf

MIA

pre 17 godina

Imam prijatelje koji zive u Norveskoj, poreklom su Srbi.Ne moze da se desi da dodju u Srbiju i da odavde u povratku ne odnesu sa sobom pun lonac sarmi koje naravno nose u rucnom prtljagu,da im se ne daj Boze nesto ne desi!Sarme koje su videle vecinu evropskih aerodroma.Tu ljubav vi ne mozete da zamislite.Vec prvog dana po povratku u Norv. od 40-tak sarmi, nestane vise od 20.

Angelina

pre 17 godina

Slazem se da je sarma najbolja od kiselog kupusa, koji je neophodno obariti u vodi prije savijanja, da ne bi bio previse slan i kiseo... Listovi kupusa mogu da se pripreme za savijanje i zamrznu.
To sto meso nije mljeveno od juneceg ili svinjskog buta ne znaci da nije kvalitetno i ukusno. Meso se obavezno przi, jos je bolje kad se propece u rerni, a sarma kuva sa listicima slanine ili komadicima suvog mesa, jer popravlja ukus. Ispod i preko sarmica obavezno se stavi samo sloj listova kupusa. I jos nesto, ukus sarme je najbolji kad se ne kuva na sporetu nego pece u pekacu u rerni, a nakon hladjenja podgrije... Prijatno!

veki

pre 17 godina

e,pa kad smo kod sarmica,mozda ne bilo lose da probate iste sa mljevenim pilecim mesom,pa da postedimo,koliko,toliko,sve one sirote svinje i telad..

ddt_toronto

pre 17 godina

Steta sto pisac nije pomenuo najglavniji razlog za dobru sarmu a to je duuuuugo kuvanje na niiiiskoj temeperaturi ... znaci 8-10 sati na minimumu ...

m

pre 17 godina

Po meni, sarma je nacin zivota. Dakle, treba deliti ljude koji vole sarme,na one koji je ne vole. Ja sam pasionirani obozavatelj sarme i jedino zato se radujem zimi. Ja je toliko volim da mi se istancao ukus za istu ( kao da degustiram vino, covece)da razlikujem umesnu kuvaricu od lose,pa samim tim i uzivam u njoj ili ne:)
Simpa tekst.

Anci

pre 17 godina

Obozavam sarmu, ali tekst mi je malo glupav, pogotovo onaj deo u vezi sa Dejtonom i ratom u Bosni, a narocito kakva je za muskarci i zene, to nema bas puno veze sa mozgom, ali autor je igleda bio "preinspirisan sarmom". I da, gde je tu proja. Sarma i proja mmmm

Timmy!

pre 17 godina

Sta bre ovde neki likovi tupe o sarmi od tamo nekog lisca i sl. mediteranske gluposti!? Zna se da je jedina i prava sarma od kiselog kupusa. A i onaj vic ide: "Sarma? YES"! (ponedeljkom)
p.s.p.s. Svaka cast domacine za ovakvu temu!

Dida

pre 17 godina

Moja pokojna majka je pravila vrhunsku cetnicku sarmu,mozda najbolju na svetu.Prava sarma treba da bude velika sa malo pirinca,u filu da bude osim mlevenog mesa i suvo sitno seckano dimnjeno meso,idu i suva spic rebra,panceta dalmatinska i kolenica u sredini.Dodati crveno vino i krckati celu noc u zemljanom loncu.Slagati red sarme,pa red pancete i rebara kolenica stoji u sredini serpe da bi strujanje vazduha i toplote bilo ravnomerno.Ide uz pravu rusku salatu sa belim pilecim mesom i praskom sunkom i domacim majonezom,sa jecmenim hlebom ispod saca.Ovo sa slike je bezveze sarma,sarmu i sve nase nacionalne specijalitete,netreba degradirati uvek morate stavljati skum materijal i nestedeti na namirnicama.Sarma se nejede svaki dan prema tome neka bude bogata.

Jelena

pre 17 godina

Text je genijalan. Neverovatno me je inspirisao. Napisao si sve sto sam ja ikada pomislila u vezi sa sarmom. Cak me je mama nekoliko puta pitala da li sam ja napisala taj text.

marginalac

pre 17 godina

Bravo za autora ovog genijalnog teksta. Naravno i ja sam obozavalac sarme u svim varijantama i kolicinama! Jedva cekam novu turu!

Brana

pre 17 godina

Moram da dodam samo da, iako cenim proju, dobra sarma bez dobrog, svežeg, mekanog, mirisnog hleba, koji ćete nepristojno umočiti u sarmin sok, nekako... Nije kompletna.

nebojsa spaic

pre 17 godina

Hvala svima na komplimentima. Nisam ni znao da je tekst ovde postavljen - pisao sam ga pre dobrih 10 godina za Vreme uživanja. Otud Dejton i Bosna, što je neko pitao. Štaviše, to je onomad izazvalo polemiku u pismima čitalaca - kako smem da skrnavim tragediju bosanskog rata pominjući ga u gornjem kontekstu. Kad se već javljam, da kažem i da nisam pominjao da sarmu gotove i drugi, ali nisam ni rekao da je samo naše jelo. Pricao sam o sarmi u platonovskom smislu, kao i o svakoj pojedinačnoj koju sam pojeo i koju ću pojesti. I čini mi se da je materijalnom svetu sarma ima neki specifičan ontološki status - ona je najmanje "senka" u odnosu na sopstvenu ideju. A glede toga šta sa GLBT odnosom prema genitalnoj simbolici sarme, što se mene tiče nek svako uživa kako god hoće u tome.

Danica

pre 17 godina

Kupus se tek sad stavlja da se kiseli, ali može i kiseljenje na brzinu, ono, uzmeš 1-2 glavice kupusa, staviš u kofu, kofu pored radijatora, u kofu staviš i komadić hleba, zatvoriš, i za nekoliko dana, 5-7, mogu da se prave sarme. Ko drži dijetu, kao što je drži autor teksta, može da napravi sarmu sa junećim mesom, bez svinjskog, jeste posnije, ali da se zadovolji želja...

Trbulle

pre 17 godina

Jedan od razloga zašto sm počeo da postim je sarma. Ok je ono o duhovnom i telesnom pročišćavanju, ali negde tu ušunjala se i sarma kao motiv. Mučim se do Božića, odolevam iskušenjima, čeličim se tokom novogodišnjeg krkanluka i svake godine izdržim da se ne omrsim do 7. januara jer znam, kada se probudim tog veličanstvenog dana, neću piti kafu zato što se sarma krčka i čeka me da se vratim sa pričesta. A onda - spektakl!

Doda

pre 17 godina

@ Danica,
pobogu zeno stan treba da mirisi na cvece i svezinu, a ne na kiseli kupus u kanti pored radijatora. Jos i prizor kante pored radijatora!!!???
Autor teksta napominje da postoje razlicite vrste sarmi, pa ako mogu i ja da dodam iz licnog iskustva: u Vojvodini su na ceni sarme koje su male i ima ih puno. Kuvaju se na sporetu sa raznim suhomesnatim dodacima, na pr. obaveznom kobasicom, onda se doda zaprska sa puno Aleve paprike. Jede se sa mileramom. Mama mi je iz juzne Srbije i uvek je pravila sarmu na drugi nacin: sarme su velike i zapecene su u rerni bez zaprske, pa su prema tome i lakse. Uvek je najpre izdinstala meso na luku, pa tek onda filovala, ali je i ona poslednjih godina prihvatila varijantu da zavija sarme sa sirovim mesom, posto se nakon distanja to meso prilicno otopi i "skvrci", a masnoca ostaje inace u filu. Varijanta sa sirovim mesom koje se isto tako kuvanjem sarme termicki obradi daje rezultat da sarma ima lepsi fil nakon kuvanja. Bilo kako bilo, ne pravim nikada sarmu, posto je moj muz ne voli:(

Milena Vasić

pre 17 godina

Najbolja sarma je sarma kuvana u zemljanom djuveču, na starom "smederevcu" otprilike celo prepodne na laganoj vatrici.A još bolje isto tako kuvane suve punjene paprike, još ako su vrlo malo ljute to je prava stvar.Probajte i uverite se sami.

Marko

pre 17 godina

Dozvolite mi da obogatim komentare tekstom pjesme zagrebacke grupe Hladno pivo po nazivom "Sarma":

Sarma

Od sve mi hrane najdraza sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka,
Mijesano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidis veselja.

Sarma je prava poslije par dana,
Kad ugledas krutu mast na vrhu.
Curi niz bradu juhica fina,
Odbacis pribor, zderes ko svinja.

Po cijeli dan zena me grdi,
Da samo jedem, spavam i prdim.
Za one stvari tako joj drage,
Ja vise nemam volje ni snage.

Meni se, iskreno, vise ne da
Znojiti na njoj dok ona drijema
I bas me briga sto kuja melje,
Cim ona ode ja vadim zelje.

Tanja

pre 17 godina

Fenomenalno! Kada sam stigla u Arizonu proslog septembra, prva stvar je bila da napravim mapu prodavnica u kojima se mogu naci namirnice poput kiselog kupusa... U okruzenju tipicno meksicke kuhinje, osim seckanih listova kiselog kupusa dugo nisam nasla nista sto lici na nesto od cega se moze napraviti sarma. Eeeehhhhh... onda mi je komsinica Fata otkrila par divnih mesta (uglavnom bosanske i arapske radnjice) u kojim sam pronasla blago: fantasticno upakovane listove kiselog kupusa u velikim teglama spremne za sarmu. I ajvar. A ko se to tako lepo setio? Makedonci! Da li je potrebno da kazem da su Ameri odlepili za sarmama??? Jedna od prvih reci koju su fenomenalno naucili: SARMA!
Sveze meso sa proprzenim ostalim sastojcima je odlicno, cak daje bolji smek u sarmi (spremala sam na oba nacina kao i sa sojom umesto mesa za vegetarijansku ili posnu sarmu). Nikad nisam razmisljala da ce mi na 45°C usred jula prijati sarma, ali eto Makedonci me izazvali svojim kupusom u velikim teglama i mogu reci da sarma prija uvek!

Pozdrav

guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

Boze dragi, koliko se Spaja prosarmavao u ovom tekstu :) Inace, sarma, naravno, jeste tipicno srpsko jelo, ali, daleko od toga da je ekskluzivno srpsko, kuva se po, manje-vise, celom Balkanu i pola Srednje Evrope, a doneli su nam je (kao, uostalom, i kiseli kupus, pa i sam glavicasti kupus za kiseljenje) - Mongoli. Zao mi je ako ce saznanje nekog razocarati, ali, eto, proizilazi kako "ideja da se sarma zavije", ipak, nije bila "delo uma nepoznatog genija" koji je proucavao Platonov svet idealnih namirnica, nego je, jednostavno, karakteristicna za kinesku kuhinju.
Da, zaista je interesantno kako to da se terazijski novokomponovani snobovi, kraj onoliko cirilicarskog buckurisa 'vataju bas za onaj stih o sarmi, pokazujuci, pod "A", da ga nisu shvatili, to jest, da ne poznaju ritualni znacaj sarme kod srpskog naroda (ona je jedini obavezan sastojak, sa precizno utvrdjenim mestom u meniju, svih narodnih proslava i veselja - svadbe, slave, ispracaji... i ujedno ona tacka u meniju kojom domacice pokazuju kuvarsko umece), a pod "B", neverovatno je kako im nije upao u oci stih koji neposredno prethodi onom o sarmi - "pseto laje, a ja mislim - ti si". Ah, da... i otkud i cemu onaj prezir prema sarmicama od zelja??? Jeste sarma od kupusa - prava sarma i jeste narodski premenito jelo i svaka joj cast (narocito uz proju!). I jesu sarmice od zelja nesto malo manje platonske, a nesto malo vise "senke u odnosu na sopstvenu ideju" - sarmu od kupusa, one su - plemenite i basta, delikates, luksuz koji se ne kuva svaki dan u nedelji, ni svake nedelje, nego bas za Uskrs i mozda jos ponekad. O ekstravagantnoj plemenitosti sarmi od vinove loze, cini mi se da cemo se, ipak, lakse sloziti.

zaboravna guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

Ah, da... i kako sad, nakon svega, uzeti za ozbiljno nekog ko ti, uz sarmu, nudi - przene krompirice!??? Kome je tako monstruozna ideja uopste mogla pasti na pamet!?

Danica

pre 17 godina

@Doda,
pošto moj muž voli sarmu, često je spremam, a lepa crvena kanta u kuhinji sa crvenim detaljima je baš lep prizor, i ako je kofa, pisala sam kanta, a mislila kofa, dobro zatvorena ne oseća se miris kiselog kupusa koji uzgred rečeno baš lepo miriše, bar meni, volim da mirišim kuhinjske miomirise, ako neko ne voli, nije razlog da mi se obraća sa , pobogu, ženo, kao da sam nekog ubila. Ovde ću staviti i primedbu uredniku jer u uputstvu stoji da nije dozvoljeno pisati komentare koji predstavljaju komentare drugih komentara, a vi ste ti uradili. Komentar koji sam poslala u 10.41 je dobio odgovor od Doda u 14.09. od vas očekujem da ovaj moj komentar objavite u celini, ili da komentar Doda od 14.09 obrišete. Pridržavajte se uputstva koje ste nama uputili. Hvala.

guska koja je spasla Rim

pre 17 godina

I evo, po ko zna koji put se potvrdjuje da se pratece cete Istorije ponekad znaju provuci i najnezamislivijim kozjim stazama - upravo sam na Mrezi otkrio dokaz da i ta norveska sarma vodi poreklo, zamislite - sa Balkana! Stigla je u Skandinaviju pocetkom 18. stoljeca, kad je svedski kralj Karl XII, nakon poraza na Poltavi, bio prinudjen da, sa ostacima svoje vojske, potrazi azil kod Turaka i dobio prolaz preko Moldavije i Vlaske, pa tamo morao da ceka nekoliko godina dok mu nije bilo omoguceno da se vrati kuci.
http://helsinki.mae.ro/index.php?lang=en&id=11085